Pontosítás végett (hátha segít) a maghéj 3-4 cm hosszú, ovális, egyik végén kihegyesedő volt, benne zörgött a mag.
A növényke -hát, gondolom ez nem sokat mond- vézna kis fehér szár csúcsán két hosszúkás, 5 mm-es levélke.
Sziasztok!
Nagyon nem vagyok (egyelőre) hozzáértő, ezért segtsetek nekem!
Volt egy magom, Peruból hozta vki, nem tudom pontosan milyen növény lesz belőle, de elültettem.
Kb. 3 hete locsolgatom, beszélgetek vele, szóval unszolom, hogy mutassa meg magát, és ma végre kidugta a fejét...
Csakhogy fogalmam sincs, vajon ez ő vagy vmi gyom?
A virágboltban vásárolt csomagolt virágföldben lehet valamilyen növény mag?
Persze felnevelem, de sajnálnám, ha végül egy parlagfű palántát nevelgetnék. :)
A virágüzletekben félelmetesen keveset tudnak a növényekről, többnyire nem kertészek, hanem kereskedők vagy csak eladók. Nagyobb vetömagboltokban szoktak növ.védelmi tanácsot adni, azt ajánlom. Mikroszkóppal kell megnézni egy szakembernek, hogy pl: nincs-e gombabetegség. Ez a tünet lehet gomba, de ne hallgass ebben rám, nem értek hozzá.
kedves pizza,
köszi a segítséget,de az a baj, hogy én is épp ezt találtam a katalógusban.. és ez állt ellentétben az eladó tanácsaival...
kedves tozatu,
nem ragacsos. nem látok lényeket se. olyasmi, mintha benyomódott volna a levél, és ugyanott aztán kidudorodik némileg és lebarnul. és a felső levelei világosabb zöldek, és egyenetlenül vannak szinezve, de ez mintha múlna..
most azt csináltam, hogy leszedtem minden ilyen levelet, és különraktam őt.
és megpróbálom forralt vízzel locsolni, hátha locsolási hiba. de minden szerint ez 1 igénytelen növény...
Ennyit találtam Neked a neten hirtelen:tudományos neve Araceae
A család magyar neve kontyvirágfélék családja
Eredeti élőhelye Amerika trópusi vidéke
Virágzási idő május
június
július
augusztus
Fényigény félárnyékos
Vízigény közepes vízigényű
Tápanyagigény közepes tápanyagigényű
Páraigény közepes páraigényű
Talajigény B típusú virágföld
Lágyvíz-igény igényli a lágy vizet
Minimum
hőmérséklet (°C) 10
Magasság (m) 0,5
Hidrokultúrás
tartásra alkalmas nem
Kedves Éva vagy más Hozzáértő Személyek,segítség.
tegnap vettem egy vitorlavirágot, de olyan kicsit, ami állítólag nem nő magasra, csak bokrosodik. nagyon csinos. az eladó azt mondta, hogy sok vizet szeret, meg direkt napfényt. erre előveszek egy könyvet, abban meg az ellenkezője van. most akkor mit szeret ő?
más. van egy sugáraráliám, aki schefflera. kis dudorok jelentek meg rajta, amik aztán barnulnak és száradoznak. én úgy látom, hogy terjed a dolog, elvittem egy állapotban levő levelet egy virágboltba, ahol azt mondták, hogy ez mechanikus sérülés, azzal vádoltak, hogy macskám van, vagy direkte nyomkodom kézzel.. mi lehet a baja? nem látok állatkákat.
kétségeim vannak a virágbolti eladókkal mostmár. mihez értenek ők? láttam, hogy száruknál fogva dobálják őket...
Most olvastam a fűszernövényeseknél, hogy a paprikák mellé minden egyes tőhöz rakni kell egy kétliteres műanyag flakont fejjel lefelé,tele vízzel. Nagyon meghálálja.Az írója félméteres növényeket látott egy kertben,tele paprikával.Én jelenleg árkolom, és úgy árasztom el minden este, de ezt a módszert is ki fogom próbálni.
Sziasztok! Hogy lehet fuksziát átteleltetni? Most vettem három gyönyörű példányt, kár lenne ősszel búcsút mondani nekik.Azt már olvastam valahol, hogy lombhullató, az idén télen egy volt már a szobában, el is hullatta a lombját és úgy is maradt.
Én még nem láttam soha, hogy egy amarilisz 2x vagy többször virágozna egy évben. Ezt a növényt ősszel hagyjuk visszahúzódni, a hagymát levél nélkül teletetjük, majd tavasszal hajtatjuk.
Ma kinyilt a hibiszkuszom!!! Persze csak 1 szem kis virág, de nagyon csudaszép, óriási nagy, és rózsaszin! :))
Sajnos tudom jól, hogy max 2 napig gyönyörködhetek benne, de ezt megkellet osztanom valakivel:)
A difit kb 10-15 cm-es darabokra vágod úgy, hogy legalább 1 szem (jól látni a dudort) sérülés mentes legyen, 1 teljes izköznek feltétlenül lennie kell. A szétvágás után fél napig szikkasztod, ezután vizbe rakod. Figyelned kell, hogy valamelyik nem rothad, ilyenkor a rosszat kidobod, a többit lemosod.
Nekem is diffenbachiám van, az enyém is nő, mintha kötelező lenne neki:)) De mivel még csak ugatom a témát, leírnád részletesen, hogy hogy kell gyökereztetni?
Köszönöm!
Üdv
Neil
Olvasgatva a növényes topikokat az alábbi jutott eszembe (teljesen kontár vagyok, nálam még a kaktuszok is tönkremennek). Van egy nagyobb üres szobám; mi lenne ha vennék egy raklapnyi diszfüvet ami mondjuk megnő fél méterre is (magyarul gazt). És ezeket cserepekben tárolgatnám. Túl sok fényt nem kapna ez a legnagyobb gáz, melege lehetne, ha akar hidege is, vizet is párát is kaphat, de sajnos a fényhiány...Szerintetek van értelme vagy gyorsan el is pusztulna?
Köszönettel,
d'Artois
A diffenbachiám imádja a helyét ezért bőven el is lát hajtásokkal. Aki szeretne, írjon bátran, cserébe csak egy 30 cm átmérőjű új cserepet kérek és már viheti is. Jelenleg kettő van feleslegben és még kettő lesz előreláthatólag.
Olyan,mintha liszttel lenne beszórva?Akkor lisztharmat,gombaölőszerrel kell kezelni.Szokott lenni rózsagomba ellen spray-ben is,azt szoktam kicsiben használni.Ha nem,írjál mást is róla.
segítség kéne: van egy kánám (Canna Indica, vettem hagymát). szépen ki is nőtt de látom hogy a levél teteje elkezdett rohadni és kis fehér vmik vannak rajta. nem mozognak, nincs dudor, fonákon sincs semmi. nagy részük lejön dörzsölésre.
Ha dudor,akkor tényleg pajzstetű.Azokat jobb,ha leszedegeted nedves ruhával.1-2 hóig biztos véd a rudacska.Aztán kiteheted a levegőre és minden bajuk elmúlik.Tozatu
az utasítás nagyon szűkszavú, erre nem térnek ki benne. biztos nem öntözöm túl, az ágain vannak kicsinek nem mondható dudorok, amiket szét lehet morzsolni. elég furcsa és félek tőle, hogy elpusztítja. kár lenne érte.
sárguló fikuszom megmentésére vásároltam kis földbe szúrandó nyilacskákat. állítólag jó a tetűk ellen. használati utasítása azonban nagyon szűkszavú. addig ok, hogy x nagyságú cseréphez hány darabot szúrjak le, de hogy milyen időközönként kell ezt cserélni. ki kell e bányásznom az előzőleg leszúrt nyilakat. tud valaki válaszolni?
köszönöm: zsigrai76
Anyuék minden primulát kiültetnek a kertbe és a virágok minden évben gond nélkül kihajtanak és gyönyörűek. A primula nem bírja a szobai meleget és száraz levegőt sem.