Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2002.03.12 0 0 7639
A pallas nagylexikonból:
Bor: Szorosabb értelemben csakis a szőlőnek kierjedt levéből készült szeszes ital nevezhető bornak; tágabb értelemben azonban a gyümölcsnedvek kierjedése által nyert szeszes italt is bornak nevezzük (alma, körte, cseresznye, ribiszke, köszmétebor stb).
Más: a külf. borról nem nagyon nyilatkoztok. Én eleddig, csak magyarban tudtam gondolkodni, (egy kezemen megtudom számolni a fogyasztott "idegen" italokat; ebből egy Villa Antinori:Chianti Classico volt említésre méltó) de BZoli leírásai és árai meggyőzők. Ti milyen gyakran isztok, ill. két egyforma áru magyar és külf. bor közül melyiket vennétek meg? (persze ismerni kellene őket; de tegyük fel h. egyiket sem ismerjük és a kiszáradás szélén vagyunk:)) Tudom a válasz magyar márcsak hazafiságból is, de mekkora bizalmatok a külf.vel szemben?
Előzmény: csite (7638)
csite Creative Commons License 2002.03.12 0 0 7638
számomra a szőlőből erjedéssel készült bor a bor, de amúgy a gyümölcsből készült erjedéssel készült bor is bor(gyümölcsbor, igaz a szőlő is gyümölcs)
Előzmény: kaviat (7635)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.12 0 0 7637
bandika,

bar a mez es a bor nagyon kozel allnak egymashoz, (hiszen tortenelmieleg a ket egyelulallo taplalek ami termeszetes cukrot tartalmaz) a meadnak semmi koze nincsen a borhoz.

A mead kerlek nem mas mint mezbol keszult erjesztett alkoholos ital. Minden bizonnyal nagyon finom es beltartalmilag igen ertekes ital.
Mint tudjuk mindenbol lehet alkoholos italt csinalni amiben cukor van.. na most a mezben van. Viszont a mead termeszetes fermentacioja hihetetlenul lassu lenne ezert az erjedes beiinditasahoz elesztogombaval kell befertozni a mezet. A jo mead keszitese nagy magia, de sajnos ebben a topicban ez nagyon offtopic.

z

Előzmény: bandika (7633)
shiraz Creative Commons License 2002.03.12 0 0 7636
javaslom a www.honeywine.com oldalt, ott mindent megtalálsz.
üdv
sh.
Előzmény: bandika (7633)
kaviat Creative Commons License 2002.03.12 0 0 7635
tényleg mi a helyzet a meggyborral? az se számit igazi bornak? valójában az hogy is készül?

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: csite (7634)
csite Creative Commons License 2002.03.12 0 0 7634
szőlőből is készült? ha nem, akkor nem bor!
csak mézitóka névvel kéne jelezni! :))
Előzmény: bandika (7633)
bandika Creative Commons License 2002.03.12 0 0 7633
No, már rég meg akartam kérdezni tőletek, de mindig elfelejtődött:

Hoztam angolhonból egy üveg aranysárga nedűt, mely a "Mead" (szótár szerint mézbor) nevet viseli. A hátulján azt írják, hogy az emberiség által egyik legrégebben, mézből készített alkoholfajtába tartozik. Mit tudtok erről??? Hogy készítik, mit lehet tőle várni?

Marcellus Creative Commons License 2002.03.12 0 0 7632
Rengeteg bort nem kostoltunk és valszeg nem is fogunk életünk során,de azon vagyunk! :-)
Előzmény: BZoltan (7630)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7631
bandika :)

meg ilyet.. sokat!!!

z

Előzmény: bandika (7628)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7630
csite,

a kulhoni borok realis arait illetoleg erdemes mondjuk Parker Wine buyer's guide c. konyvet tekinteni. En nem tartom cikinek, hogy neha belelapozok es megnezem, hogy mit ir egy egy tetelrol. Az interneten is eleg sok helyen talasz kritikakat, teszteket... vegso soron itt a topic-ban is ra lehet kerdezni.. hatha valaki aki kulfoldon van az utanna tud kukkantani.

Cirfandlia,

:) nem tegnap regisztraltam magam a torzsasztalra... eleinte tenyleg pofaztam mindenbe ami erdekes volt, de nagyon hamar (1999-2000) tajekatol kezdve csak egy ket topicra koncentralok.

Amugy nagyon remelem, hogy hamarosan elerhetok lesznek magyarorszagon a vilag borai... sok sok evbe fog kerulni, hogy korrekt valasztek legyen es ne az olcso szemet uralkodjon a piacon. Iszonytatoan gazdag a valasztek egy egy teruletrol.

Engem szemely szerint megijeszt a felfedezes, hogy mennyi bort nem kostoltam meg es valoszinuleg rengeteg van amit nem is fogok soha. Ahhoz, hogy valaki kompetens legyen a vilag borait illetoleg ahhoz evtizedek kellenek es napi 8 oraban csak kostolni kell... ez keptelenseg. Igy az ilyen forumok, magazinok, versenyek, tesztek es konyvek fogjak adni a vasarlonak (es a minosegbesorolasok) a tampontot...

Tovabba az is elkepeszto, hogy milyen tempoban muvelodik es igenyesedik a fogyasztotomeg europaban is. Amerikarol nem is beszelve. A rendelkezesre allo szakirodalom alapjan par het alatt gyakorlatilag naprakesz lehet barki... El tuod kepzelni, hogy ez milyen elvarasokat fog allitani a borok ele...

Mondj egy borvideket es egy bort barhol a vilagon... egy oran belul pontosan megtudom neked, hogy milyennek kell lennie annak a bornak es mennyibe szabad kerulnie... durva nem? Vegyel egy mobiltelefont meg egy handheld-et... setlaj be egy borboltba es nezd meg az interneten, hogy Parker mit gondolt egy borrol... vagy akkar a www.borbarat -ot is megnezheted. En mar lattam ilyet.. sot szoktam is ilyet csinalni. Hihetetlen hatalom van fogyasztok kezeben. Nincs szarozas meg hamukalas... egy jo interenetes forum es komplett tetelekrol derulhet ki a piacra dobas utan par nappal, hogy dugos vagy eppen istenkiraly. Ez a verseny, ez jon hamarosan... ja es akkor meg az internetes borvasarlasrol nemis beszelek...

z

Menj Sute Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7629
bandika,
:)))
Előzmény: bandika (7628)
bandika Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7628
Munka közben nem szeretek. Pláne nem bort, amire oda kéne figyelni. Úgyhogy ittam az előbb azt, ami kéznél volt. Íme a kóstolójegyzet:

Makrofer pezsgőtabletta (Pharmavit, Veresegyház, 2001.)

Barnáspiros színű, málnás-műanyagos illatjegyekkel.
Zamatát a málnába rejtett vasas jelleg uralja, amely erős felütés után halványul, de közepesen hosszú utóízében azért markánsan jelen van. Savai tompák, kifakultak (acidum ascorbinum 100 mg/tabletta), taninnja nem jelentős. Emellett azért komoly extrakttartalommal rendelkezik: Ferrum gluconicum 695 mg/tabletta (ferrum 80 mg). Palackbuké sehol, csúcspontján valószínűleg túllévő, lecsengőben lévő nedű.

Ez jutott :-)

Vinumot legközelebb pénteken, valami jó rizlinget vagy hárslevelűt. Aztán jöhetnek a veresek. Majd a vízözön.

BZoltannak megent kösz a hozzászólásaiba rejtett poézisért.

Előzmény: BZoltan (7618)
csite Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7627
- talán a corában
- a váciból nyíló párizsi utcában is van egy bolt tisztességesebb külföldi borválasztékkal(jó lehúzos üzlet, borokhoz nem értenek), gyanús borárakkal(merthogy mi alapján döntöm el, ha nem ismerem a termelőt, vidéket, hogy megéri e? ha a boltos nem segíteni akar, hanem csak eladni)
- bortársaság

azért valóban halovány az itthoni választék a külföldi borokból

Előzmény: Cirfandlia (7626)
Cirfandlia Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7626
Adataidnál található topic címek nem erről tanuskodnak:))
Más és nagyon OFF:
irígykedve olvasom BZoli a világ borairól szóló mesés leírását. Mivel ő (TE) külföldön van, könnyen hozzájut ezekhez. Nálunk szerintetek hol van erre lehetőség? És amiért off; olvastam a miep alelnök interjut az indexen: "Tisztelt Lentner úr! Egy rádióinterjúban Ön azt állította, hogy a magyarországi szupermarketek polcait elárasztják a francia, osztrák, olasz, spanyol, stb. borok. Vajon hol szerezte tapasztalatait. Jómagam nagy kedvelője vagyok a magyar boroknak és azt tapasztalom, hogy a neves magyar borokból nagyobb a választék. Ha kijelentését nem személyes megfigyelésre alapozta, akkor talán csak nem a tehetségtelen kannásbor-pancsolók panaszkodtak értékesítési gondokról? Üdvözlettel Bali bá"
Én ugy látom nem erős a választék, szerintetek?
Bocs a pol. töltetért, nem akarok itt felszítani semmit csak az érdekel sok avagy kevés az import bor nálunk. Köszi
ON
Előzmény: BZoltan (7623)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7625
:) megtisztelo a gondolat... de en csak egy buta informatikus vagyok.. es ha jobban odafigyelsz... lathatod, hogy erosen reszrehajlo es szubjektiv a lelkesedesem bizonyos teruletek es fajtak irant ;)

Bar ameddig inni kell, addig minden rendben va.. abban jo vagyok

z

Előzmény: csite (7624)
csite Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7624
Te leszel a mi klubbunk poétája! :)
vállalod é?
Előzmény: BZoltan (7623)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7623
Cirfandlia,

nagyon helyesen teszed... en is itt vagyok a legaktivabb es meg ket-harom quasi szakmai topicot figyelek.

knight bandit,

a Tiffán Grand Selection valoban egy jol sikerult anyag, de egyebkent van egy 5-10 olyan veresbor magyarorszagon ami azert meguti a szintet, de kb abban a kategoriaban mozognak amiert max 20 eurot fizet az igenyes borivo... na most ezek a magyar borok erosen tobbe kerulnek otthon. Tehat ha talpon akarnak maradni kesobb, akkor vagy olcsobbnak kell lenni ami nem tenne jot penzugyileg, vagy meg tovabbi minosegi szintet kene ugrani ami azert ferfias kihivas, vagy nagyon durva marketinget kell nyomni ami meg nem olcso. Szoval ez van. Villanynak egyertelmuen egy CabSuv/CabFra/Merlot/PinotNoir alapu izgalmas cuvee-t kene nyomatni, hiszen ezek afajtak ott nagyon bejonnek, de a tobbi vorosboros videken azert elgondolkodnek. Eger-Szekszard csinalja a Bikavert (az is cuvee es azbban is vilagfajtak vannak).De ezen ket utobbi teruletnek meg nagy adossaga van a Kadarka teruleten... amit szerintem messze elhanyagolnak. A feher boros teruleten visoznt egyertelmuen a Harslevelu/Furmint/Rizling/Irsai Oliver/Cserszegi Fuszeres/Tramini vonalin kell megindulni. Hihetetlen vilagpiaci igeny van a rizlingtipusi borokra es a marhafogyasztas zuhanasa meg az egeszseges eletmoddal egyut jaro halazas/csirkezes/salatazas kovetelni fogja az illatos, konnyu Harslevelu/Tramini tipusu borokat... a Karpatmedence Chardonnay-ja pedig az Olaszrizling, abbol is lehet am bivalyereju, arculcsaposat csinalni... ugyebar Somlo.

Juhfarkat pedig nem engednek exportra :) Azt kotelezove tennem minden 18 ev feletti magyar allampolgarnak, hogy heti rendszeresseggel fogyassza. Meggyozodesem, hogy honapok kerdese lenne az osi magyar virtus helyreallitasa es az atlageletkor megugrana egy jo 10 evvel es a 80 eves batyo piros arcal kergetne a 70 eves nenet a haz korul aki csak ugy a jo hirneve kedveert futna am az ura elol :) Minden gyerek ugy jonne a vilagra, hogy akkorat csap a szuloszoba asztalara, hogy az megreped es a allatkertben az oroszlant a sajat jol felfogott erdekebe zarnak el, mert meg egy szigorlatozo bolcseszlany is a foldhoz csapna ha elszabadulna.
Csak hat olyan keves a jo juhfark es a politikusok meg mindig nem tudjak, hogy mitol doglik a legy.. de hat honnan is tudnak amikor azok is csak vizet isznak mint a lo es azt is csak akkor amikor szomjasak...

z

z

shiraz Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7622
Tiffán Grand Sel. felvetésre:
tényleg jó bor, de 30-35 euróért már nyugatra is lehet egy-két jó bort kapni!
Előzmény: knight bandit (7620)
nohab Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7621
Más: Borbarát előfizetők! Megkapta már vki a tavaszit?

Én igen, már jó régen (még a múlt hét előtt szvsz).

Előzmény: Cirfandlia (7610)
knight bandit Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7620
BZoltán!

Ugye ezt hívják a fogyasztói szavazatnak.
Mit várjunk? A mienk egy zárt piac (még ...), alig néhány éve éledt újra: az új tőkék nem nőttek még ki, pár 100 hozzászólással ezelőtt még azt fejtegettük, hogy mikor fog eltűnni végre a "kannás" a fogyasztói közízlésből, meghogy jó-e hogy van a Hilltop féle kommersz.

Szóval ugyanarról beszélünk -és szívemből szólsz-, csak én igazán nem is amiatt aggódok hogy nem lesz exportunk meg hírnevünk, hanem azért, hogy legyen jó minőségű hazai bor: hárslevelű meg furmint meg Irsai a piacnyitás után is.

Ja! Azért a múltkoriban Tiffán Grand Selection palackját olasz isemrőseim is megnézték minden pohár után...

üdv:
kb

Előzmény: BZoltan (7614)
Cirfandlia Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7619
én nem is nyomulok máshol...
Előzmény: BZoltan (7618)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7618
:) ki mondta, hogy ne igyal... a Timur Lenk es Csapata rockzenekar homepagejehez hasonloan ide is ki lehjetne valami olyasmit irni, hogy a topicot egy pohar borral a kezben ajanljuk bongeszni...

Amugy nekem mar feltunt, hogy messze ez a topic a legbekesebb.. pedig neha itt is vannak vitak, de anyazasra itt meg nem volt pelda... hiaba a bor az bor..

z

Előzmény: bandika (7616)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7617
Szerintem bátran! :-)
Előzmény: bandika (7616)
bandika Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7616
Haj, ezt a topikot nem lehet tartósan bortávolban olvasni. Az ember szájában egy-egy jobban sikerült leírás közben összefut a nyál, és már nyúlna a korty után...
csite Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7615
ja a Gombás(plörinci) adja a konyhát, a hely kissé eldugott, nagy górék tobzódási helye :))
Előzmény: etna (7609)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7614
knight bandit,

olyan friss az elmeny... kovezzetek meg, torjetek kerekbe, huzzatok karoba, tegyetek velem amit akartok.. de akkor is ki kell mondanom, hogy a legjobb magyar vorosokkel a poharamat sem oblitenem ki egy olyan Rioja-i elott/utan mint amit szombaton ismet (immaron sokadi alkalommal) ittam 18 euroert (!!!) ami korantsem annyi mint amennyit egy magyar nagyagyuert elkernek otthon... Nagy hisztis vagyok bor temaban... sokszor elkalandozok, de immaron kb 4 eve ez a bor az isten ehhez kepest olcso lotty az osszes magyar divatbor... Nyilvan egy kadarka meg egy bikaver az nem ebben a mufajban...

Es mi a durva? Mi a rijoai bor...Tempranillo(85%), Graciano, Garnacha,

Vagya masik gigaszi veresisten...

Mi a Châteauneuf-du-Pape harom fo szolloje? Grenache, Syrah, Mourvčdre...

nalam eddig ez a ket terulet jott be europaban... egyik sem vilagfajta...Vajon miert?

z

Előzmény: knight bandit (7611)
BZoltan Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7613
es folytatom en :)

Marqués de Arienzo Reserva Especial 1994,Rioja
Bodegas Domecq, DOCa Rioja, Reserva 18euro

Huhhh, tovabbra is a veresborok netovabbja nalam. Ennek a tajnak az illata es aromaja leirhatatlan. Ugy tudnam megfogalmazni, hogy az amit a tobbi borban csak keresek azt itt megtalalom. Nehez, aromas illat... a keleti fuszerek teljes skalajaval. Teljes szajat betolto kisimult taninhaztartasu nehez iz. Nem birtam nagy kortyokat inni annyira tomeny. Az izeben a gyumolcsosseg mar inkabb kifele megy (aki nagyon gyumolcsos annak ugyanennek a boraszatnak az 1996-os tetelet ajanlom, vagy meg fiatalabbat ha a piacra kerul, de szerintem ok 5 evnel fiatalabbat nem forgalmaznak), de az illata az nagyon durva. Ez az ev egyszeruen fantasztikus volt a Riojai szoleszeknek.

Bourgogne, Chablis Domaine Laroche, AC Petit Chablis, 1998. 10 euro

Tulajdnokeppen ez volt a bevezeto bor szombat este. Na ez az a Chardonnay amit nagyon szeretek. nem eroszakos es nem tul testes. Halvany vajas erzest azert kelt a szajban, de nem tul harsany, az illata egy kisse nekem barackosnak tunt, de a vege fele mar inkabb egyszeru szoloillat jott at (valszeg egy kisse tul hidegen kezdtuk inni ugy 12-13 fokosan es a vege fele alalkult be az optimals 15 fok)

Rheingau Schloss Schönborn, QmP Kabinett 1997 11 euro

Vele mar egyszer ismerkedtem amikor a magyar rizlingekkel vetettem ossze.

A velemenyem tovabbra sem valtozott, a 35 g/l cukor nekem egy kisse sok, de nem zavaro, nagyon tartalmas fantasztikus izvilagu bor. Enyhe botyriszes izzel es csodalatos aranysziinnel, olajos a poharban uriasan es nehezkesen mozog. A holgyeknek ez volt a nyero, en tovabbra is kerestem benne azt a rizlinget amit a somlon megszoktam, de nem talatam. Nagy lelkesedessel ittam, hiszen ereztem, hogy ebben a mufajban kell majd egyszer a magyar rizlingeknek versenyezni es szerintem jobbak leszunk. A balatoni es a somlai erore nem lehet raverni.

MAGYAR BORT AKAROK!!! Jot es sokat!!!

z

csite Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7612
igen(de nem én!!!) :)
Előzmény: Cirfandlia (7610)
knight bandit Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7611
világfajta vs magyarfajta témához:

Hétvégén nem semmi élményem volt: 93' haut-medoc a la Chateau Camensac, ami ihletet adott a véleményem megírásához.

Azt hiszem értem BZolit, amikor azt mondja, hogy a világfajtákban erős versenyben nagyon jó borokat csinálnak, amelyek ma már világszerte elérhetők és mit akarunk a Kopárral, amikor hasonló kaliberű borok nagy számban és mennyisében vannak a piacon. Egy biztos: az említett jó minőségben -gondolom itt 30 euro feletti borokról beszélünk- számottevő mennyiséget előállítani egyhamar nem fogunk.

Ugyanakkor lássuk be, hogy kellenek zászlóshajók, mert nélkülük soha meg nem ismerik a magyar borokat, a magyar kuriózumok sem fognak elkelni. Muszáj elérni, hogy képesek legyünk EU standard minőségben nagy mennyiséget előállítani a világfajtákból, azért hogy egyáltalán levegyék a polcról az első magyar bort a vásárlók. Mellette ott lehet, de DRÁGÁBBAN a magyar kuriózum.

Még egy nagyon fontos oka van annak, hogy kellenek a világfajták: ebből csinálják a legtöbb pénzt – ez a financiális mozgatója a magyar borászoknak, borászatnak. Ha nem tudunk ebben előrelépni akkor a rövidesen megjelenő külföldi borok szétverik az egész újrakezdődő borászatunkat. Kíváncsi leszek a piacra, amikor az első hordós behozatalú, itthon palackozott chilei, dél-afrikai, ausztrál borok megjelennek az Auchan-ben, Cora-ban, Tesco-ban. Márpedig jönni fognak és már csak kevés ideje van a magyar borászoknak, hogy megerősödjenek, hogy állni tudják ezt a versenyt.

Egyébként egy dologról még nem beszéltünk: nemcsak a termelőn múlik ez az egész, hanem a kereskedőn!

kb

Cirfandlia Creative Commons License 2002.03.11 0 0 7610
Akkor a héten én leszek az első:
7végén anyós a nászunk tiszteletére koccintásra invitált Tóth István 97es Bikavérével! Jól választott! Első találkozásom nagyon kellemes volt e borral, azonnal vettünk utána a Tescoban (Pécs) még 1899ért!!
Más: Borbarát előfizetők! Megkapta már vki a tavaszit?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!