Bocs, hogy csak most írok, de kimenőn voltam Gárdonyban és onnét nem sikerült feljutni ide.Köszönöm az érdeklődést a kert után illetve a képtár helyes linkelését.
Nálunk is volt borult ég ma egész nap, a tegnapi esők hatására megteltek a most kiépített esővíz tárolóink, 1200 liternyi várja, hogy a növényeket táplálhassa :))
Föltehetnéd a bemutatkozáshoz, ott mindig megtalálnánk, így a hozzászólásnál később nehéz lesz visszakeresni. Jól hangzik, amiket a kertedről írtál, biztos érdemes lesz többször megnézni a képeket is.
A benszultap hatóanyag miatt lett kivonva. Mentségemre szolgáljon, a listát nem én állítottam össze, hiszen remélem nem is feltételeztétek, hogy ennyi szert fejből ismerek:)))
A képeket este átnézem majd. Mindenesetre örvendetes, hogy ilyen fiatalon ennyire elkötelezett vagy a kertészkedés iránt, főleg ahogy leírtad, ekkora területen. Üdv a topicban.
Sziasztok! Én is kertészkedem, és csak most akadtam rá erre a topikra. Először szeretném valamiben kijavítani il1321-et, remélem nem haragszik meg érte. A 6385. sz. hozzászólásodban (remélem az sem gond, hogy tegezlek) az egyéb hatóanyagú szereknél felsoroltad a Bancol 50WP-t. Sajnos ezt a szert kivonták a forgalomból, és leginkább az Actara 25WG-t szokták adni helyette. Tényleg még egyszer bocs, hogy most jövök ide és már bele is javítok az írásodba, de így pontosabb a felsorolásod. Most hogy mindezt leírtam egy kis bemutatkozásfélét kéne írnom. 15 éves vagyok, monori, és a Monori József Attila Gimnázium és Közgazdasági SZKI tanulója. Szabadidőmben foglalkozok a kertemmel, mely kb. 700 nm2-es. A kertben van egy kb. 30-40 nm2-es fóliasátram is, amiben paprikát, paradicsomot és sárgadinnyét nevelek. A sátorba ma fejeztem be a villanyáram bekötését, így most már sötétedés után is tudok kinn dolgozni, valamint a közelmúltban építettem ki a csepegtető öntözőrendszert, amit jövőre az egész kertre ki szeretnék terjeszteni. A kert fennmaradó részének egyik felében csak krumpli van (cca. 600 tő), a másik felében perid zöldség, sárgarépa, zöldbab és sárga hüvelyű bab, karalábé, uborka, hagyma, gyöngyhagyma, fejteni való bab, kelbimbó, paradicsom, paprika, zeller, tök és cukkini, fejes káposzta és lila káposzta van. A kertemről rengeteg kép készült a kezdetektől napjainkig, nagyrészük megtalálható az Xfree rendszerében és folyamatosan frissítem az adatbázist. Lényegében ennyit szerettem volna mondani magamról. Jó éjt kertészek!
A fülbemászó elsősorban ragadozó. levéltetveket, petéket, lárvákat fogyaszt. Melegebb időben az igaz, hogy megrág gyümölcsöket is, de haszna mellett elenyésző ez a kár. Kérget nem rág,. éjszakai ragadozó, nappal hűvösebb helyrew húzódik. Biotermesztésben lakó, rejtőhelyeket tesznek ki, hogy odacsalogassák őket. ami az almáidat rágja, az az almamoly hernyója. Évente kétszer, háromszor petéznek, a gyümölcs héjára, Kártétele jól ismert, az ún. „férges" alma. A gyümölcsbe furakodott hernyó rendszerint magházig hatoló járatot készít, és ott a magvakat is károsítja. Sok esetben az érintkezési felületen átrágja magát egy másik gyümölcsbe is, így 2-3 almát is tönkretesz egyetlen hernyó. A megtámadott alma a fejlődésben megáll, lehullik. Az almán kívül a dióban okozhat nagy károkat. Ettől férges az alma, és ezért hull le. A tömegesen megjelenő fülbemászók ezekre vadásznak. Az almamoly ellen kell védekezni, de ilyenkor már késő, mert benne van a gyümölcsben. hernyófogó öveket kell a fa derekára tenni.
Az első nemzedék rajzása május közepétől július elejéig tart, a második nemzedék rajzása pedig július második felétől tart kb. 1,5 hónapon át. A két nemzedék rajzása sokszor összefolyik, azokat elhatárolni egymástól nem lehet. A kártevő szaporodási ciklusa nagymértékben függ a környezeti viszonyoktól, mint pl. az alma fajtája, a terület égtáji fekvése, időjárási viszonyok, stb. Elszaporodásának a száraz, meleg időjárás kedvez. Védekezésre hasznűlható szerek, de nagy részük engedélyköteles.
Mit tudnek csinalni a gyumolcsfaknal az atkozott fulbemaszok tonkre teszik a kerget az almak csak ugy eretlenul kukacosan leesik. Valami vegyszert ajanlatok? Nem bio termeszto vagyok szoval mehet a vegyszer mert meg szeretnem vedeni a gyumolcs fat
én volldüngerrel tápozom 10-12 naponta, 12,5gr/m2, a talajra szórom és belocsolom, a paradicsomjaim leveli, tőlem nem kapnak vizet, általában semminek a levelét nem vizezem be, kivéve a babot mert az igényli is.Minden más csak árasztó v. cspegtető öntözést kap.
Az én parijaimat muszáj tápozni mert intenziv termesztésben vannak és azoknak kell a táp.
De ettől csak jobb a beltartalmi értéke és ízessebb.