Sziasztok!
Mindenkinek tojnak a pulykeszai vagy csak Zsoltpulykának?
Nekem se a libák sem a kacsák de pulykák sem akarnak.Mondjuk a jampyk mag a tyúkok azok igen.Pedíg illő lenne már..Még a végén tojotápot kell vennem a törzsállománynak.Vagy ne parázzak majd februárban fognak elkezdeni?
Köszi! Sziasztok!
Csak egy-két gondolat. Nekem eddig, hál'Istennek nem volt negatív tapasztalatom. Keltettem géppel, keltettem kotlóval gyakorlatilag semmi elhullásom nem volt. Igaz, nálam a pipék még égi mannát is kaptak. :) Ami szerintem nagyon fontos az az indító pulykatáp és a különféle vitaminok. Én szinte a méreghányásig azt adtam nekik. Addig nagyon kényesek, de utána szerintem agyonütni sem lehet őket. :) Persze paraszt pulykáról beszélek. Ja és ami még elengedhetetlen az a meleg. Vigyázni kell nehogy megfázzanak. Ha kotlóval vannak, az megoldja, de ha nem, akkor szigorúan infralámpa. Az idén, megpróbálok a KÁTKI-ból rendelni réz- vagy bronzpulyka tojást. Talán ezek nőnek a legnagyobbra. Persze a gigant után.
Na szóval röviden leírom, hogy lehet véletlenül pulykát venni. Igyekszem röviden, mert a többieknek már meséltem.
Mikor két éve nyugdíjba mentem, elhatároztam, hogy tyúkot tartok, főleg a tojás miatt.Vettünk is 28 előneveltet és mind megmaradt. Úgyhogy vérszemet kaptam és tavasszal megültettem a kotlósokat. Az első gyönyörűen kikeltett 16-ot. A másik, pár héttel később csak ötöt. Venni akartam hozzájuk még vagy tízet. Elmentünk az Ónodi vásárba és egy pasasnál olyan "kiscsirkét" láttam amilyenre vágytam. Mindenféle színúek voltak. Láttál te már egyhetes pulykát? Én addig nem. Olyan mint a kiscsirke, csak a csőre fölött van egy kis dudor. Mivel igen drágák voltak (csirke létüre), azt gondoltam, valami díszbaromfit vettem. Azért gyanús volt, de mire kiderítettem, már itthon voltak. Az eladó szerintem nem akart direkt átverni, nem hihette, hogy nem tudom mit veszek.
..... és ezeknél a fiút baknak hívják? Ez csak tájelnevezés, vacs hivatalos? Olvastam, van ahol a nőstény nyulat kocának hívják. Mosolyogtam, az Alföldön csak a nősténydisznót nevezik kocának.
És ezek a gigantok még kényesebb, mint a parlagi? Azt sem értem, hogy a fenében van, hogy általában a pulyka termékek viszonylag olcsók, hogyan csinálják, hogy megéri tömegesen termelni? Ott nincs hullás? Csak nem fizetnek rá, mindenki nyereség orientált! A kacsát viszonylag könnyen nevelem én is, pedig nem vagyok profi, a pulyka meg Neked is elhullik vágás kora előtt. Szóval nagy a homály nálam!
Szia! A képen kotló tojok vannak! Ók parlagi fajták vagy olyasmik! Nehéz velük bánni! sok törödést igényelnek nagy legelőn nagyon szépen fejlődnek hajdanán rengeteg pulykát nevelttün. Suli után a mezőt jártam velük és a fán aludtak! Nem tartottam őket zárva. Szépek és egészségesek voltak: Most, hogy elkerültem othonról egy bakot és két tojót tartok. De vannak utótok kikelnek de a felnötkort nem érik meg :-(.
Ja és még valami ezek a pulyák amiket a képen is látsz soha nem lesznek olyan nagyok mint a fehér gigant hibrid pulykák csak hogy nem csalódj! De amúgy nagyon szép madarak jól kotlók és nevelők nekem volt olyan, hogy egy pulyka tojó 50 db csirkét nevelet. Sok sikert!! :-)
Köszönöm, élni fogok segítségetekkel. De, azért bujkál bennem a kis ördög: hogyan lehet véletlenül venni pulykát? Nem mondta az elő, hogy miféle jószág? Vagy úgy jártál, min én sokszor a piacon, kérdeztem: jó erős a paprika? az aranyoskám! mint a méreg! aztán itthon megettem cukor helyett. Vagy: ez ugye rózsa krumpli? Igeeen! a legfinomabb, hevesi! Ismerem, nem vert át, megmondtam portékája fajtáját, csak nézett mint Lajcsi a moziba. Sokszor az árus azt hiszi minden Pesti csak a zacskós csirkét ismeri, jókat szoktam megbotránkozni őket. Na, de eltértem a témától, bocs. Keresgélem a pulykatojásokat, talán sikerül szerezni. Tudod mi a röhej? Nem is nagyon szeretem húsát, nekem száraz, de a család falja, hát legyen, majd én eszek pacalt, velővel! :-)
Én se vagyok gyakorlott pulykás, de nyáron véletlenül (de tényleg) vettem hét kb, egyhetes pulykát. Mikor rájöttem, pánikszerűen rákattantam erre a topicra. Nagyon sok jó tanácsot kaptam, és a hétből öt fel is nőtt, bár egyszer beütött a dögvész.
Nekem nagyon macerás volt a pulykanevelés, de megérte. Úgyhogy - ahogy én is - számíthatsz a "kollegákra".
Egyébként szépek. Ezek még kicsik ugye? Tudod, nem szeretnék hibát elkövetni, mint a némákkal. Most már tudom, nem volt semmi bajuk, csak én voltam a türelmetlen. Nem irtottam ki őket. sőt többen vannak, csak most izgulok, vajon van e köztük gácsér, mert az "öreget" megettük, nagyon gyilkos volt.
Milyen fajta pulykát javasolsz egy öreg kezdőnek? Tudod, én már olyan vagyok, mint a kis elefánt: nehezen tanulok és könnyen felejtek! :-)
Szeretném, hogy jó nagyfajta legyen, de ne legyen nagyon kényes. Esetleg tudnám valamit "lebotolni"? Tojással kezdjem, vagy kifejlett párral, - talán azok már nem olyan kényesek-, gyakorlatban megtanulnám a kezelést és utána mehet a tojásából való nevelés? Keresek irodalmat is, de elég nehézkes a dolog.
Lehet, én is csak olvastam, hogy ennyi ideig tárolható, megfelelő pár, hő és forgatás mellett. Ha hazudtak, én is hazudok. :-) Fürjnél, tyúknál általában igaz. Persze volt olyan is. hogy a tyúk félre tojta a kazalba, megült és 21 nap után hozta haza a csibéket. Hogy mennyiből lett, csak akkor terült ki, ha elbontották a kazlat. Az sem tudni hány tojó járt oda pottyantani.
Sajnos nem a pulykatojások nem az enyémek, csak "jó lenne", ha...., írtam.
Tényleg érdekes, hogy egyszerre kelnek ki, de ennek is van magyarázata. Amikor a tojó gyűjti a tojást, ösztönösen átforgatja, hőjével is párásítja, de nem annyi ideig melegíti, hogy beinduljon az osztódás. Ahol tartós hő és pára kell, persze a többi dolog is, tudod.
Már próbálok tájékozódni, hol lehet viszonylag megbízható pulykatojást venni emberi áron és közel. Gödöllőn láttam van, de aranyáron adják, pedig közel van, de nem kockáztatok. Még a pulykanevelést is meg kell tanulnom, olvasom a hsz.-eket, de az a 3500 db nem semmi, de küzdök. :-)
Egyszer már volt pulykám, előneveltet vettem, de valamit rosszul csináltam 2-3 kg állapotukban sorra elpusztultak, elment a kedvem. Most ismét próbálkozni szeretnék, de szeretném felvértezni magam egy ki tudással.
Én ezzel a szavatosági dologal nem értek egyett mert hát ha belegondolunk azért az első és az utolsó tojás között van egy kis idő távolság és még is ha rá kotlik egyszerre kelnek! Egy kicsit korai a tojás rakás de hát az idő teljesen jó! Hány pulykától van ennyi tojásod?
Ne várd, hogy majd megkotlik, mert a szemes tojásod szavatossága lejár, (10-14 nap) dobhatod ki. Ha, van módod keltesd ki mesterségesen! Pár enyém lenne tojásaid, már melegedne.
Szia! Ebben a tavaszias időben nem csodálkoz, hogy leültek a tojók! De nem biztos, hogy azért mert már párzani is szertne!!! :-) Talán próbálja kiválasztani a domináns híment ami eddig te voltál:-). Nyugi majd magára fogja engedni a bakot is egyébként nem vagy elkésve semivel a pulykák általában tavaszal kezdenek tojni addig van még egy kis idő! Szerintem a segítségedre nincs szükség nehogy a bak megszokja és csak a segítségedel hajlandó majd pározni! :-)
Még, sőt semmilyen pulykás nem vagyok egyelőre, de a kérdésed szerintem általánosságban megválaszolható. Ha ivarzik a tojó, van érett pete, megfelelő a libidója, lehetséges, de a tojó és a kakas alapból tudja, hogy lesz utódra mód, vagy nem. Ha a tojó nem akarja a szexet, tojás sincs biztos, kár az erőszak. :-) Minden élőlényre, emlősre, madarak stb. igaz. Ha nincs tüszőrepedés, nincs érett pete, hiába próbálkozik a "kakas", abból nem lesz semmi, várd ki a természet rendjét.
Üdv olyan kérdésem lenne hogy van 2 pulykatojóm és állandóan ültek a földön, hoztam hát egy bakot (pulyka kakast) de akkor nem hagyták magukat de amikor én mentem melléjük megint legugoltak, nahát felidegesítettek és megfogtam őket és a bak elé leraktam és meg is pitélte. Az lenne a kérdésem hogy így kényeszer pitélésből is termékenyek lesznek a tojások?
Régen írtam, de azért olvastam a hozzászólásaitokat. Most már talán több kedvem lesz, mert sikeresen túl vagyunk a férjem csípőprotézis műtétjén.
Örömmel mesélem, hogy a két pulykám köszöni jól van. Mivel sose kerülnek a tányérba, így nevet is adtam nekik. A tojót Bözsikének, a bakot Lajosnak hívják. Bözsike repül mint a galamb és sokszor sétál az ól és az azzal égybeépített műhely tetején. Messzebre nem megy mert a falkaszellem visszatartja. Nagyon gyönyörű bidres-bodros, azt hiszem bronz. Lajoska irdatlan nagy fekete parasztpulyka. Sokszor be sem megy, a kinti ülőfáján alszik. Nem tudom, Bözsike mikor kezd tojni és azt se, hogy akarok-e pulykát keltetni. Majd az idő megoldja.