Közlekedési szakjogászoknak jogászoknak, leendő jogászoknak, közelekdésjoggal foglakozóknak (oktatók, pedagógusok, és a jog alanyai: szabálysértők, bűnelkövetők) részre nyitottam ezt a topikot.
"Sokan úgy vélik, a modern technika eszközeivel ma már gyerekjáték egy hangfelvételt manipulálni, erre azonban a gyakorlatban kevés példa akad."
Az életben azonban azt hallani (a szabálysértőktől), hogymég a hitelesített, hivatalos műszerek által készített felvételeket is manipulálják. Mármint a hatóság.
Nekem ez akkor is nagyon furcsa.
De jogot tanult ember vagy, ha Te mondod, elhiszem Neked, hogy ez így korrekt és a másik oldalnál is hasonlóképpen működik...
Mérföldkőnek számít a hazai ítélkezésben a Pécsi Ítélőtábla nemrégiben megszületett precedensértékű döntése, mely szerint a jogosulatlanul rögzített hangfelvétel perbeli bizonyítékként felhasználható az igazság kiderítése és érvényesítése érdekében.
nem hivatkozhat sikerrel alanyi jogsértésre a fél, ha ezzel hamis tényállítását akarja leplezni, és az igazságot tartalmazó nyilatkozatának a felhasználását kívánja személyiségi jogvédelem tárgyává tenni.
Nem tudok ilyen konkrét rendelkezésről, de az együttműködési kötelezettség a kárfelmérés ezt indokolhatja. Meg kell kérdezni milyen alapon és milyen indokkal kívánják a kárelhárítást akadályozni?
Tudtok arra utalást jogszabályban, hogy a karambolban sérült autó javítását csak a Biztosítótól kapott engedély után kezdheti meg a szervíz? Tehát ha adok egy megbízást, hogy járjon el a szervíz a biztosító felé, akkor meg kell kérnie az engedélyt a biztosítótól, hogy elkezdhesse javítani az autót?
Hát ha nekik nemkell rá engedély akkor nekem sem... :) Nemakarok harcolni ellenük meg semmi ilyesmi,csak azér álljon már meg a menet... De mondom,ez csak az egyik ok volt hogy panaszt nyujtsak be,a másik meg hogy nem mondta el hogy miért akar feljelenteni... Egyszerüen be akartam állni a mosóba,kiszálltam,de járt az autó,de van egy pótkulcsom azon van a központizár,és azzal zártam le a kocsit... ennyi volt a bűnöm! De az okos csak annyit mondott hogy azér jelent fel mert ott állok.... Csak a legvégén mondta már hogy miért jelent fel, mikor visszaült a kocsiba! És teszem hozzá mindvégig lekezelő,mintha gyerekgyilkos lennék úgy beszélt velem,éreztette hogy mindenféleképp meg akar bírságolni.... Sajnos ilyenek vannak,nemlehet semmit se tenni ellene...
Egy telefonos ügyfélszolgálatnál rajta kell legyen a készített felvételen, hogy tudomásul kell vegye a vonal tulsó oldalán lévő a rögzítés tényét, egy teljesen magánember készíthet úgy felvételt (és fel is használhtja azt), hogy a másik fél nem egyezett bele, sőt nem is tud róla?
Az OK, természetes, hogy nyilvánosságra nem hozhatja, de a felhasználásra nincs valami szabály?
Tudom, hogy a bűnüldöző szerveknek nem kell engedélyt kérni a rögzítésre, de egy teljesen magánember eljárhat így?
Sziasztok! Végre megkaptam a rndőrségtől a feljelentést,csak nemtudtam átvenni,de majd holnap! Kiváncsi vagyok mennyi lesz a bünti! Holnap irok hogy mi volt! jóéjt,sziasztok
Igen, kb. így van. De mondom 30 napot várnak és csak utána teszik át a rendőrségre, így szinte biztos, hogy kicsúsznak a 60 napból. ezért sem szokták, marad a szabsértés.
60 napon belül át kell vennem a közig birság határozatot vagy 60 napjuk van postára adni???? (ha pedig szabálysértés lenne belőle akkor csak az elkövetőt büntethetik ami jelen pillanatban nem ismert csak egy rendszám)
Ez azért érdekes mert pl. a csekkeknél nem a feladás hanem a beérkezés a mérvado.
Nem tudom milyen szabálysértés volt, kétség kívül sok esetben csak pitiáner dolgokra büntetnek, de ha meg olyan, akkor az ember vállalja a dolgot... Egyszerűbb és gyorsabb az utóbbi.
A szabálysértési eljárásban, ha a történet olyan, lehetőség van észrevételt tenni, hogy a cselekmény igazából nem volt kirívó, nem okozott közlekedési akadályt, stb... De ettől még lehet marad a 10 ezer. De egy szabálysértési eljárásban akár több is lehet, igaz nem tudom mi a konkrét eset.
A szabályszegéstől függő, hogy közigbírság (erre csak 60napjuk van), de általában marad a szabálysértéses ügy, ilyen esetekben.
Adatkérőt csak akkor küldenek, ha a járművezető kiléte nem ismert (pl. távollétében kiszabott helyszíni bírság).
Elsőként megpróbálják behajtani, adók módjára. Ha erre nincs lehetőség, akkor az elkövető beleegyezésével változtatják át közérdekű munkára. Igaz ez az utóbbi időben nem igen működött, de vannak törekvések arra, hogy ez menjen.
Gondolom helyszíni bírság, ha az, akkor meg nem fizetés esetén átadják a rendőrségnek, azaz feljelentést tesznek. Szabálysértési eljárás indul. Lefolyatják, kiszabják a pénzbírságot. Ha ekkor sem fizeted meg, akár le is ülheted, ledolgozhatod, ha nem tudják levonni a jövedelmedből 8adók módjára történő behajtás).:)