Ha a törött gépem szeretném rendbe rakni és alkatrészekre vágyom (idomokra, villára, felnire....) hová érdemes fordulnom? (eredeti, után gyártott, bontott)
egyrészt jobbulást, embernek, vasnak! hála égnek nem lett nagyobb bajod! másrészt ha jól értem az autós kolléga közvetlenül a villamosperon (dupla sínje és dupla záróvonala) előtt állóhelyzetből akart egy U-fordulót tenni? Mert akkor megrovásban részesíthető.
Kérdés, h ha ők (szinte) álltak, akkor te mit kerestél ott 30-40-nel ráesve a sorra ugyanazt a záróvonalat a másik oldalról átlépve és miért nem indexeltél be mögé, és utána csorogtál előre a pirosig, amit ha jól tévedek, idéntől már KRESZ szerint is szabad.
Nehéz eset. Motorral nyilván te vagy a hibás, mert a saját és motorod épségét kockáztatod és neked kell az autósok helyett is gondolkodni, ahogy előttem okosan mondták. Autóval pedig nyilván a másik a hibás, mert őt védi az autó körben, és nézzen rendesen körbe, bármilyen manőver előtt. Lehet az is, h körbenézett, csak épp holttérben voltál?
Sajnos ez mar nem az első hiba, aminek terhét én jobban a hátamra veszek. Legutóbb a főútvonalra kanyarodott ki elém egy autós, mert nem nézett balra, és még csak 50 km/h-val se mentem, aztán elhajtott, míg végül a rendőrök kerítették elő. Az igazság az, tettem egy ígéretet a feleségemnek, amit félek, hogy így nem fogok tudni megtartani. Azt meg nem szeretném, hogy mikor a kölyköknek mesél az anyjuk, a hiányom azzal magyarázza: "apátok kemény volt, nem adta fel..."
Motorozást nem szabad abbahagyni. Tanulj belőle, ettől is csak tapasztaltabb lettél. Most még így gondolod, de két hét múlva amikor hallod a motorok hangját, nem bírsz majd magaddal... benne vagyunk az idényben...
Azt javíttatsd meg a mocin, ami feltétlen szükséges (futómű, fék, lámpa, index, kezelőszervek) remélem a blokk, váz nem kapott. A többi ráér télen.
Abban a kérdésben, hogy ki a hibás sajnos én Téged neveznélek meg... az autósok nincsenek felkészülve a felbukkanó motorosra, nem is számítanak ránk... Ez meg mindennapos eset, hogy valaki az álló sorból minden előzetes jelzés nélkül kivágódik. Közhelynek hangzik, de ha vki motorra ül, akkor az autósok helyett is gondolkodnia kell.
Azt kell mondjam mind a ketten hibásak vagytok! TE mit kerestél ott ahol nem lehettél volna, Ő miért így fordult meg, amikor körül kellett volna tekintenie (pl. villamos elé is így befordult volna!?)
Most már csak azt kell a rend őreinek eldönteni, hogy melyik vétkesség az erősebb!?
Egy igazi hálátlan fajtának tűnhetek, aki akkor ír, mikor valamire szüksége van. De ismét olyan szituáció résztvevője vagyok, aminek bizonyos részeit joggal nevezhetünk bajnak. Baleset. Egy olyan, ahol kaptam egy újabb esélyt, hogy átgondoljam életem, és egy ilyen esélyt szeretnék a motoromnak is megadni, mert ő ismét nem bizonyult "sebezhetetlennek". Szituáció: Bécsi úton érkeztem a Frankel Leó út felől a Kolosy tér irányába. A macskakő mint tudjuk nem a legbiztonságosabb, és az építkezés miatt egyébként is a sínpárok közé kényszerül az ember, ahonnan csak közvetlenül a villamos megálló előtt sorolhat vissza. Érkeztem tehát kb. 30-40 km/h körül valahol, a lámpánál ácsorgó autók mellé, mikor is az egyikük, index és körültekintés nélkül, belekezdett álló helyzetből egy kanyarodási manőverbe, a sínpárokon keresztül (első bevallása szerint, hogy parkolót keressen, persze pár telefon és a 3. rendőrségi helyszínelő csapatnál ez már erősen megváltozott), pont akkor, mikor mellé értem. Akciófilmekben szokta így lezúzni a főhős a gonoszt. Biztos mindenki ismeri a "lepereg előtted az életed....." című mottót, de biztos az én lejátszóm nem boot-ol ílyen gyorsan, mert a szép vagy olykor mostohább emlékek nem jöttek. Az autónak leszakadt az elő lökhárítója, kidurrant a kereke, sárvédő kuka, ajtó szinte nyithatatlanra deformálva, oldalsó szélvédő kitört, és kinyíltak az oldalsó lég zsákok. Egy mozdulattal verte ki alólam a gépet, ami a jobb oldalát ért ütés után a bal felére vágódott. Az első, ami eszembe jutott az, hogy a feleségem megöl. Egy irodai megbeszélésről jöttem, ing, farmer, bőrcipő. Védelmem mindössze sisakom és kesztyűm. Szinte egy másodpercet sem feküdtem a földön, az első reakciómmal a motor keresésén voltam. Az első fejidomot leszámítva, talán nincs olyan dolog a gépen, ami ne tört volna össze, vagy nem kéne cserélni. Mentő bár én nem hívtam, rendőr minden közeg felvonult. Az én karcolásaimon nem kellett, a motoron pedig akkor már nem sokat lehetett segíteni. A kérdés: ki a felelős? Én, mert hogy kerülök egy autó baloldalára, miért nem sorolok be mögé, ahogy a kresz előírja? Ő, mert index és körültekintés nélkül megakart fordulni szabálytalanul 2 pár villamos sínt keresztezve?
Arra gondoltam, megbecsülöm a lehetőséget amit újfent kaptam az élettől. Eltekintve a motor állapotától és financiális helyzetemtől, nem ülök egyhamar újra nyeregbe, és forgalomba talán sosem. Ha majd nem tudom leküzdeni a vágyat, és megtehetem, megyek egy pár kört valami zárt pályán, vagy sarat dagasztok az erdő mélyén, ahol csak a saját hibáimmal kell számolnom, de más tévedését, nem akarom többé magamon viselni. Most így gondolom, és még talán sajnálom is.
Megvolt a tömítés csere... mint már említettem, a vízpumpánál és a termosztátnál látható jelei voltak hogy távozik a hűtővizem (bár a kiegyenlítő tartálynál alig volt érzékelhető) Ezután a szervizben (Kamoto, Mihály Feri) a két tömítő gyűrűt cseréltük ki Kb 3 óra meló, mert meg kellett várni, hogy a víz visszahűljön, azután hűtővíz leengedni, felületeket megtisztítani, új tömítések bele és összeszerelés után új hűtőfolyadék bele. Az eredményről később tudok beszámolni, természetesen most nem jelentkezett még a probléma, remélem így is marad.
A két tömítés kb. 3500Ft a munkadíj 8000Ft volt.
A hengerfej tömítést nem bántottuk most, mert nincs igazán nyoma annak , hogy ott is "eresztene" azonban az tömítést megvettem...később hátha kell. Ha addig valakinek szüksége lenne rá, eladó! 7800Ft volt ... ha sor kerül rá megegyezünk.
Szerintem egy próbát megér, nem godnolod!? Mennyit veszítesz vele!? Amúgy nem sok reményt fűzök hozzá, mert ha jól tudom az a lényege az ilyen akummulátoroknak, hogy az ólom még véletlenül se érintkezzen a levegővel, ne tudjon oxidálódni...
Sziasztok! Most jutottam hozzá a kismocim (ZZR250, savas-ólmos) akksijához, eddig vagy 1 évet állt fűtött garázsban, sarukkal rajta. :( A sav kb harmada elpárolgott belőle már. Szerintetek full kuka, vagy azért megér egy kört holnap a töltőn?
Akit érdekel, első-hátsó gyári gumik ingyen és bérmentve elvihetőek Bp. III. kerületből. Kb. 1,5-2 éve tárolom, 10.500 km-t futott gumik (még 5-6000 km normál használat mellett biztosan benne van), a hátsóba beleállt egy szög (a defekt szervízben javítva volt, de már nem tettem vissza a vasra) és ezért párba cseréltem anno. Ha valakinek kell, jelentkezzen és egyeztetünk egy időpontot.
mondtam én, hogy oda kell figyelni a termosztátra. a blokk nem fő meg, előbb nyomja ki a tömítést. amúgy komoly baj is lehet belőle, egy havernak egy 250-es banditban meglágyultak a gyűrűk a termosztát hibája miatt, és a tömítést nem nyomta ki...
Meséltem, hogy nekem is engednek a tömítések a termosztát és a vízpumpa körül. Ennek oka lehet, hogy a termosztát nem nyit és a blokkban lévő forró víz kinyomja. Ami viszont fontos, hogy az idén is már kb. 2000 km-t mentem és ennyi idő alatt már megfőtt volna a blokk. Pár napon belül megyek szervizbe (ha megjön az anyag) és megbontás után többet tudunk majd.
A visszajelző lámpa nem világított sosem. Működni pedig működnie kell, mert láttam egy tavalyi esti motorozáson egy er6n-en világítani. Először azt hittük az olajnyomás nincs meg, de ott minden ok volt...maradt a víz hőfok.
No para, lehet az enyémen is cserélni kell, és nekem sem jelzett. :-D Sztem az FI lámpával együtt van a víz nektek is. Legalább is nem hiszem, hogy másik elektronika lenne a vasban...
A rohadék termosztát miatt, hengerfej tömítést kellett cserélni a gépemen, úgyanis bszott kinyitni, és a kontroll-led sem jelzett, hogy már fő a blokk. Ezért kérdeztem a hömérséklet visszajelző ledet.