Keresés

Részletes keresés

bürgüzdújfalu Creative Commons License 2010.02.19 0 0 3447
Amit én tudok (magamról) azt én tudom, bármelyik nick tesz kérdőjelet.
Én puszta jószándékból írtam neked -- te azt hiszed, hogy "támadás". Nincs okom rá.
A vérnyomással kapcsolatban olyan dologról írtam, amit úgy tűnik nem ismersz: "protokoll" alatt ez esetben nem az írott malasztot, hanem a becsületes orvosi hozzáállást értettem - a "fehérköpeny hypertonia" esete nem két nap múlva újra méréssel, hanem 2-3 perc kihagyással (közben a beteg megnyugtatásával) és az újra méréssel lehet diagnosztizálni, (kizárni). A beteg otthonában történő vérnyomásmérésről én is leírtam, amit kell. Az alkalmazható gyógyszerekről kár volt a felsorolás, mert én ezt jól tudom - a betegnek pedig édeskeveset számít, hogy kezdő ellátás során az orvos mi mellett dönt és miért. A legalacsonyabb dózis kezdésként alkalmazása a mért értéktől függ és egyáltalán nem biztos, hogy azzal kell kezdeni.
A 4-féle gyógyszer közül kettő pl. lehet Diovan és Norvasc (a beteg egyéb problémáit is figyelembe véve) - ehhez járul egy diuretikum és negyedikként pl. egy antidepresszáns, vagy nyugtató. Máris megvan a 4-féle, szükséges, gyógyszer.
Pontosan a szakember mond olyant, hogy "amelyik gyógyszernek nincs esetleges mellékhatása, az nem is gyógyszer". Ugyanis a gyógyszereknek igen sok mellékhatása lehetséges, de egyáltalán nem biztos, hogy bármelyik is jelentkezik. Ezt a "mondást" nyugodtan "kontrolláld" le a háziorvosodnál - ő tudni fogja, hogy mit mondtam.
Köszönöm a jótanácsot, hogy "olvassak utána" - nekem nincs rá szükségem.
A nickváltás oka egy rosszindulatú (másik topikban) topiktárs volt, - de ennek semmi jelentősége itt nincs. Végül egy esetleges allergiás reakció okáról, lehetőségéről és ennek megelőzési biztonságáról lehet tájékozódni, nyugodtan.
Végül, de nem utolsó sorban - valaki innen vette a fáradságot és "nyomozott" utánam. Nem tudom, hogy miért. Amit talált, annak volt egy előzménye és oka, ami nem tartozik senki másra, bár nagy vonalakban megindokoltam a talált "szöveget". Én viszont nem mosakszom senkinek, mert az mosakodjon, aki piszkos. Azt, hogy én ki vagyok, azt talán mégis én tudom jobban.
"ETNÁ"-nak tényleg jóindulattal adtam tájékoztatást, de a nem várt "hatás" miatt részemről én befejeztem az EÜ.topikokban való részvételt - mert ilyen körülmények között semmi értelme.
Nyugodtan tájékoztass mindenkit eü-i végzettség nélkül - ez a te lelkiismeretedre tartozik.









Előzmény: BFeri53 (3443)
BFeri53 Creative Commons License 2010.02.19 0 0 3446
Mennyi a klór szintje a véredben? Mennyi sót eszel?
Szoktál-e paracetamol tartalmú tablettákat szedni fejfájás ellen?

Meg akarsz bízni a vérnyomáscsökkentőkben, vagy nem?
Neked kell eldönteni! Azért azt tudnod kell, hogy a vérnyomáscsökkentő nem tudja, hogy neked éppen milyen a hangulatod, melyik végletben vagy. Azt se tudja, hogy éppen mekkora a vérnyomásod. Ha szeded, akkor csökkenti a vérnyomásodat, ha kell, ha nem kell. A következményeit magadon tapasztaltad. 80/40 vérnyomásnál már veseleállás veszélye áll fenn.

Ha megméred a vérnyomásod és magasnak találod, próbálj fél órát gyalogolni, Utána pihenj pár percet és újra mérjed meg a vérnyomásodat. De kipróbálhatod az almaecetes-mézes vizet is.

Pont az a baj a változás korában lévőkkel, hogy az idegrendszerük, keringésük, hormonháztartásuk ingadozásait nagyon nehéz gyógyszerekkel stabilizálni. Ha valaki gyógyszerekben akar bízni és nem pedig önmagában, akkor ...
Lehet itt rohangálni egyik orvostól a másikig, de van-e értelme?

Egészséged kulcsa te vagy.
Előzmény: brekege (3445)
brekege Creative Commons License 2010.02.18 0 0 3445

Nem szívbetegsérgől szeretnék írni, hanem vérnyomásproblémáról.

 

Nekem nagyon változó. Sokszor van 200 fölött vagy közel hozzá a felső érték  és 100-110 közt az alsó.-ilyenkor persze pörgök,, mint a bugócsiga aztán van olyan, illyenkor az is előfordul, hogy hirtelen jó kedvű legyek.

 

Aztán van olyan, hgy a felső érték 160-180 körüli az alsó meg 60-70.

 

Gyakorlatilag egész nap zúg a fejem és sokszor fáj a mellkasom és sokszor elég homályos a látásom. Az állandó fülzúgás meg a hallást nehezíti meg.

Ha lemegy normál értékre -csak ugy magától, tehát 140/80-ra, akkor elég szarul szoktam magam érezni. (ilyen mondjuk elég ritkán van)

 

Vérnyémáscsökkentőket már nem merek szedni, mert azok meg leviszik 80/40-50-re.

 

Azt tapasztaltam, hlogy a xanax az, ami a magas vérnyomásomat valamennyire helyén tudja kezelni, magyarul nálam a vérnyomásprombléma nem szervi, hanem idegrendszeri eredetű.

 

Szerintem ezzel még sokan vannak igy.

 

És ami még talán fontos, hogy komoly vérszegénységem van. (legutobbi vizsgálattanál minden érték nagyon alacson volt 2,1 körül...mármint a fe és a transzferáz vagy valami hasonló neve van.

 

A lényeg: arra vagyok kiváncsi, hogy mennyire bizhatok meg mégis a vérnyomáscsökkentőkben, illetve, ha nem szervi ok okozza a magas vérnyomást, akkor is okozhat szervi elváltozásokat? (mert bennem már ez is megkérdőjeleződött, ugyanis évek óta van ez az állapotom és többször néztek szívultrahangot, ahol csak két kis visszafolyást láttak - állítólag mindennapos - amugy bivalyerős szívem van.

A doki mondta igy.

 

Ugyanakkor sima mezei ekg meg kétszer is kimutatott olyan eltérsét -már nem emlékszem a nevére - ami koszorúér probléémára utal. De terheléses egk--ra még nem küldtek el, arra hivatkozva, hogy ilyen súlyos vashiány esetén ez kockázatos.

 

 

MAgyarul: nem tudom mit higgyjek el a dokiknak, mi az ami csak a mai divatos kezelés és mi az, ami valóban hatásos.

 

köszi, ha valaki válaszol.

 

.ETNA. Creative Commons License 2010.02.18 0 0 3444
:-)
Előzmény: BFeri53 (3443)
BFeri53 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 3443
Ezt írtad:
"Ha lelkiismeretes orvosról van szó, akkor ..."
Csak ez a fránya "Ha" nem lenne ott!

Az Astrix (ASA tartalmú szer) felírásához talán tényleg nem kell teljes kivizsgálás, de ahhoz, hogy az orvos felírjon 4 különböző vérnyomáscsökkentő szert, nem elegendő kettő vérnyomás mérés, rövid időkihagyással, ahogyan te írod (és nem a protokoll!).
Ezt írtad:
A vérnyomásmérés (a protokoll szerint is) legalább kettő kell, hogy legyen, rövid időkihagyással ..."
Én meg ezt olvastam (a EüM hypertonia háziorvosi szakmai protokollban):
– A rendelőben mért „normálisat meghaladó értékű” (140/90 Hgmm) vérnyomás esetén néhány napon belül meg kell ismételni a mérést.
– A rendelői mérésnél pontosabb információt ad a beteg otthonában, több napon (javasolt legalább 7 nap) keresztül, ismételten (3-5 alkalommal naponta, különböző napszakokban) mért vérnyomás érték átlaga.
Enyhe esetekben életmódváltoztatás, szükség esetén adjuváns gyógyszeres terápia (N.B. Astrix) - a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, a beteg havonkénti követése mellett, alacsony kockázati csoportban 6-12 hónapig, közepes kockázati csoportban 3-6 hónapig.
Különösen hatékony antihypertensiv kombinációk (ajánlott beállítás sorrendjében):
– diuretikum (elsősorban thiazid típusú) + béta-blokkoló,
– diuretikum + ACE-gátló vagy + angiotenzin II receptor antagonista (ARB),
– kalciumantagonista (dihydropyridin) + béta-blokkoló,
– kalciumantagonista + ACE-gátló, vagy + angiotenzin II receptor antagonista,
– alfa1-adrenerg receptor blokkoló + béta-blokkoló
A kezelés megkezdésekor a gyógyszerre jellemző legalacsonyabb hatékony dózis al-kalmazása szükséges a mellékhatások csökkentése érdekében.
N.B. Valahogy a 4 féle szer egyidejű szedését nem találom!
Mindenki vesse össze maga a két állítást!

Ezt írtad:
"Azt szoktuk mondani, hogy amelyik gyógyszernek semmi mellékhatása nem lehet, az nem is gyógyszer." Ki az, aki ilyeneket szokott mondani? Szakember ilyet nem mond!

Ezt írtad:
"A vese és a szív van szorosabb összefüggésben, nem a máj és a szív. Természetesen egy eleve beteg máj esetén ez nem igaz."
Ezzel szemben én ezt írtam:
"Hogyan lehet a szívet gyógyítani olyan szerrel, ami ÁRT a májnak, miközben tudvalevő, hogy a beteg máj szívpanaszokat okozhat?"
Én nem rangsoroltam a szerveket, csak arra szerettem volna rámutatni, hogy a legtöbb gyógyszer leírásában olvasható, hogy milyen hatással vannak a májra, és éppen ezért a májfunkció rendszeres ellenőrzése szükséges. Ha például a máj nem tud kellően méregteleníteni, az közvetlenül visszahat a szívre. A koleszterin és húgysav esetében is van ilyen összefüggés. Olvass utána!

Ezt írtad:
"Minden betegtől megkérdezzük, hogy tud-e valamilyen gyógyszer iránti túlérzékenységről. ha már találkozott a beteg ilyennel, akkor tudni fogja és szól. Ha nem találkozott vele, akkor a felírt gyógyszer akár végzetes hatású is lehet. Erről viszont nem az orvos tehet !"
Na ezt nem kellett volna írnod! Ezzel végképp elárultad magad. Orvos ilyet nem írhat le! Különben, amikor többes szám első személyben írsz, akkor diastole+bürgüzdújfalu együtt értendő? Minek egy embernek annyi álnév?

A jó pap is holtig tanul. Én is tanulok, neked is ajánlom. Sajnos, tőled most nem volt mit tanulni.
Előzmény: bürgüzdújfalu (3435)
BFeri53 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 3442
Így is lehet fogalmazni. A betegeknek általában a pumpafunkcióról sincs elképzelésük.
Fő, hogy ugyanaz a mondanivaló. Először alapos kivizsgálás, utána lehet serkenteni, pumpálni a szív állapota és elváltozása függvényében.

Sokan abba a hibába esnek, hogy azt hiszik, a növényi szerek (teák, oldatok, kivonatok, stb. ) a gyógyszerekkel szemben nem árthatnak. Pedig ez nem igaz.
Előzmény: bürgüzdújfalu (3436)
BFeri53 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 3441
Tájékozott és tájékozódó laikus vagyok.
Nem vagyok autószerelő, de a H7-es halogén izzót egyedül ki tudom cserélni.
Ha a részletek is érdekelnek, olvasgassad a 168 hozzászólásomat.
Előzmény: bürgüzdújfalu (3437)
BFeri53 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 3440
Ezt írtad jóindulatból:
Csak jóindulatból szólok - tanácsadás ezen a fórumon - elsőként úgy a legcélszerűbb, hogy: "Fordulj minél előbb kardiológus szakorvoshoz"
Én ezt írtam korábban Katalino-nak:
Alapos szakorvosi kivizsgálást és több kardiológus meglátogatását is javaslom.
A tünetek alapján az idő tényező itt nagyon fontos.
Nem veszed észre, hogy elkéstél a jóindulatú tanáccsal? Aki ismer engem ezen a fórumon, tudja, hogy milyen tanáccsal szoktam kezdeni.
Előzmény: bürgüzdújfalu (3439)
bürgüzdújfalu Creative Commons License 2010.02.18 0 0 3439
Ne haragudj, hogy szólok - úgy olvastam, hogy szívproblémáid vannak (vagy voltak). Csak szólok, hogy a szív veszélyes jószág - ami Neked bevált, az lehet, hogy másik betegnél gondot okoz ! Csak jóindulatból szólok - tanácsadás ezen a fórumon - elsőként úgy a legcélszerűbb, hogy: "Fordulj minél előbb kardiológus szakorvoshoz". Aztán nyugodtan leírhatod, hogy Nálad mi történt, hogyan kezeltek - ez csupán tájékoztatás, amire ajánlatos a kérdező figyelmét külön felhívni ! Bocs, hogy közbeszóltam.
Előzmény: bürgüzdújfalu (3437)
bürgüzdújfalu Creative Commons License 2010.02.18 0 0 3438
Belekezdtél a könyv olvasásába ? Miről szól ?
Előzmény: NIL (3428)
bürgüzdújfalu Creative Commons License 2010.02.18 0 0 3437
Bocsánat a személyes kérdésért - Te orvos vagy?
Előzmény: BFeri53 (3432)
bürgüzdújfalu Creative Commons License 2010.02.18 0 0 3436
A galagonya olyan anyagot tartalmaz, ami a szív pumpafunkcióját javítja. Mindenki kérje ki a kezelőorvosa tanácsát - ajánlja-e az alkalmazását.
Előzmény: BFeri53 (3433)
bürgüzdújfalu Creative Commons License 2010.02.18 0 0 3435
Nem diastole válasza, de megpróbálok válaszokat adni neked -

A nil nocere - elve a gyógyítás folyamatában figyelembe veendő "ökölszabály", ennek külön az esküben semmi értelme, mert az eskü többi része értelmetlenné teszi a külön megemlítést.

Ha lelkiismeretes orvosról van szó, akkor a gyógyszerfelírás a prioritások szerint történik. Az orvos is tisztában van az esetleges mellékhatásokkal, azonban azzal is, hogy ha nem adja a gyógyszert, annak mi lesz a következménye. Minden szerv állapotát minden gyógyszer felírásánál nem tudja kivizsgáltatni, hiszen akkor egy doboz Astrix felírásához először teljes kivizsgálást kellene, hogy végeztessen, ez pedig nyilván belátod, képtelenség.

Gyógyszer felírása előtt az orvos azokról a fontos tényezőkről tájékozódik, kikérdezve a beteget, ami a gyógyszer esetleges mellékhatásai szempontjából lényeges. Sokszor van kényszerhelyzetben - tudja, hogy a koleszteriszint csökkentő hosszú távon nem tesz jót a májnak, de ha nem csökkenti a szintet, a beteget sokkal nagyobb veszélynek teszi ki. magyarul - a gyógyszerfelírás is a kockázatmérlegeléstől függ.
Azt szoktuk mondani, hogy amelyik gyógyszernek semmi mellékhatása nem lehet, az nem is gyógyszer.

A vese és a szív van szorosabb összefüggésben, nem a máj és a szív. Természetesen egy eleve beteg máj esetén ez nem igaz.

A vérnyomásmérés (a protokoll szerint is) legalább kettő kell, hogy legyen, rövid időkihagyással, különben fennáll a veszélye, hogy a beteg a "fehérköpeny hípertonia"-ra kap gyógyszert, jóllehet egyébként normális a vérnyomása. Hogy miért négyet kap egy betegségre. Azért, mert a vérnyomás egy több szervtől függő élettani érték. Sok szempont játszik közre, hogy milyen támadáspontokkal kell a vérnyomást normál értéken stabilizálni. Ezeket most nem sorolom fel. Lényeg, hogy mindegyik támadáspontra más gyógyszer kell és azok együtthatásával lehet elérni a kívánt eredményt.

Az orvos = ember. Nem tévedhetetlen, még akkor sem, ha az előírt maximális alapossággal jár el. Miért ? Azért, mert minden ember szervezet individuális. Az egyiknek a coffein-tartalmú fejfájás csillapító beválik és használ, a másiknál lehet, hogy tachycardiát, vérnyomás emelkedést vált ki. Minden betegtől megkérdezzük, hogy tud-e valamilyen gyógyszer iránti túlérzékenységről. ha már találkozott a beteg ilyennel, akkor tudni fogja és szól. Ha nem találkozott vele, akkor a felírt gyógyszer akár végzetes hatású is lehet. Erről viszont nem az orvos tehet !

Remélem "tanultál" valamit. A gyógyítás nem autószerelés, hogy elromlott az AC-pumpa, kicseréljük.
Előzmény: BFeri53 (3434)
BFeri53 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3434
Kedves diastole!

Nem tudtam megállni, hogy ne szóljak hozzá a "ne árts" kérdéséhez, mivel nekem sokat ártottak az orvosok.


A mostanság használatos eskü szövegéből szvsz gyakorlati okokból kihagyták a ne árts megfogalmazást.

Minden orvos nap mint nap felír egy csomó gyógyszert.

Hogyan lehetséges felírni egy olyan gyógyszert, amitől tudvalevő, hogy nem lehet meggyógyulni, mert maximum a tüneteket enyhíti, de viszont "mint minden gyógyszernek, a xyz-nek is vannak mellékhatásai"? 1 hatás és sok mellékhatás.
A mellékhatás ÁRT. Van olyan gyógyszer is, amelynek a mellékhatása sokkal súlyosabb ritmuszavar, mint ami ellen felírták. Letális is lehet.

Hogyan lehet a szívet gyógyítani olyan szerrel, ami ÁRT a májnak, miközben tudvalevő, hogy a beteg máj szívpanaszokat okozhat?

Hogyan lehet azt mondani egy betegnek, hogy szedje csak a gyógyszert (ami egyébként a szakmai protokoll szerint sem indokolt), mert ha nem, akkor éjszaka trombózist kaphat és vagy meghal, vagy meghülyül, vagy amputálják a lábát? Ez is ÁRT. Ezt én átéltem. 4 főorvos hajtogatta ugyanazt a fenyegetést, csak egyedül az ötödik mondta bátorítólag, hogy nem kell gyógyszert szednem és állítani csak tények alapján szabadna! 3 éve nem szedek gyógyszereket.

Hogyan lehet 1 vérnyomásmérés alapján felírni 4 féle gyógyszert?

Ki tudja ma azt, hogy a DOKTOR szó TANÍTÓT jelent?
Amikor a rendelő ajtaján kilép a beteg (ha járóbeteg), mit gondol magában, mit tanult ma a Doktortól?

üdv. BFeri53


Előzmény: diastole (3431)
BFeri53 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3433
A galagonya teát nem kellene erőltetni, amíg nincs alaposabban kivizsgálva.

A galagonya glikozidokat tartalmaz, ami serkenti a szívműködést.

Előzmény: Katalino (3424)
BFeri53 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3432
Kedves Katalino!

Minden eset más, ahogyan mondod. Szívesen segítek, amennyiben kéritek, és amennyiben tudok. Ehhez kellene látni a leleteket, kellene ismerni a kórtörténetet, a kezelést, a gyógyszereket, a tapasztalatokat.

Döntsed el, itt a fórumon beszéljük meg, vagy emailben! A fórumon keresztül elég körülményes. Én az email címemet megadtam, már többeknek segítettem, amiben tudtam. A leletekben egészen jól eligazodom.

Alapos szakorvosi kivizsgálást és több kardiológus meglátogatását is javaslom.
A tünetek alapján az idő tényező itt nagyon fontos. Nem kell megijedni, lehet, hogy csak a gyógyszer beállításon kell változtatni.
A magán kardiológia is megfizethető. Előnye a rövidebb várakozási idő.
Egyébként ebben az országban minden orvos valamennyire "maszek".

Felmerült a férjedben már a kérdés, hogyan lehetséges, hogy az alkalmazott orvosi kezelésnek csak ennyi az eredménye? Jó a kezelés?

Sürgősen kellene tudni, miket szed, milyen a vérnyomása és a pulzusa.
A nap melyik szakaszában szokott rosszul lenni. Mit vett észre, mi okozhatta?
Általában nem érzi gyengének, magát? Könnyen kap levegőt? Nem köhögcsél?

üdvözlettel Feri
Előzmény: Katalino (3424)
diastole Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3431
Hogy tudd - a te nicked úgy folytatódik latinul, hogy .....nocere ! Azaz együtt: nil nocere = ne árts !!
Nem feltételezem, hogy ártani akartál, azonban olyan dologra "bukkantál" velem kapcsolatban, aminek nem tudhattad (teljesen most sem tudod) a hátterét. Nem vagyok egy hazudozós fajta, - azonkívül ha elolvasod az ETNÁ-nak címzett válaszomat, feltehetően rájössz, hogy ezt nem írhatta sem beteg sem laikus.

Én életemben betartottam a "nil nocere" - szabályt. Még oda kívánkozna, hogy véletlenül se ! Ha a hsz-ed előtt rákérdeztél volna, hogy az, amire gondolsz, miért keletkezett, akkor talán meg tudtam volna értetni veled, hogy ártasz, ha lejáratsz egy olyan dologgal, aminek a hátterét nem ismerheted.

A hsz-ed után azt hiszem, hogy ETNA volt az utolsó, hogy az ő kérésére bárkinek bármit is próbálok itt segíteni, mert sikerült elvenned a hitelemet. Nincs harag - csak a jövőre nézve mondtam el ezeket most neked.
Előzmény: NIL (3428)
diastole Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3430
Kedves Etna !

Örülök, hogy még néhány, inkább pozitív dologról tájékoztattál. Nyilván érezted a leírásomból, hogy nem laikussal "beszélgetsz", nem is beteggel. A körültekintés természetesen kötelező és a kezelőorvosai is ennek megfelelően fogják indikálni a látottak alapján, hogy mi történjen. Egy jótanács - ha megengeded: az érszűkület Általad leírt értékei alapján az intuícium valószínűleg helyes - háromér-betegségről lehet szó, ami azt jelenti, hogy mindhárom fő coronária érintett. Ami nekem "gyanús", az az, hogy ha katéterezéssel nem sikerült tágítani, akkor a stent sem valószínű, hogy menni fog. Ugyanakkor, ha a 70 %-os szűkület az elülső fali coronárián található, azt tudni kell, hogy azért veszélyes, mert az elülső falon találhatók a szív ingerületkeltő központjai - tehát azok esetleges sérülése nagyon komoly gond ! Nem riogatni akarlak, csupán az igazat írom, hogy tisztán láss !! Édesanyád "fittsége" arra utal, hogy az a bizonyos EF értéke is jó. Azt szoktuk mondani, hogy könnyebb a bajt megelőzni, mint gyógyítani - és ez így igaz. Tehát: a döntést minél előbb ajánlott meghozni - nem szerencsés dolog időt húzni, még akkor sem, ha látszólag a gyógyszerekkel "elvan". Mellesleg csodálom, hogy cholesterincsökkentőt nem kap, ha jól értem. Mndenesetre a leírásodból én egy stramm Édesanyát képzelek magam elé, akinek még sokáig élnie kell - és fog is, csak mindent idejében csináljatok !!
Még egyszer minden jót az Édesanyádnak - Te pedig ne aggódj - nem lesz baj !
Előzmény: .ETNA. (3429)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3429
Kedves Diastole!

Köszönöm, mindent elraktározok, s a végső döntésnél ezeket mind számba fogjuk venni, vagy fogja venni Anyukám, nagyon mondjuk nem enged beleszólni, eldönt valamit és slussz-passz, szóval igazi vagány "csaj", még 70 évesen is:-))

Amit biztosan tudok (a lelete nincs nálam, nem együtt lakunk): a mamám vitalitásban simán veri még a 30-as korosztályt is, hiába is próbáljuk lebeszélni:-) rendszeresen főz, mos, vasal, takarít, "terelgeti"a papámat (47 év házasság) - egyszóval úgy egyébként, látszólag jól van. Rendkívüli módon jól tudja kezelni ezt az egész ügyet, magyarán csak annyi figyelmet fordít erre, amennyit feltétlenül szükséges (rendszeres kontroll, otthoni vérnyomásmérések, ma már kissé visszafogottabb étkezések, pontos gyógyszerszedés, időnként erőt vesz magán és még pihenni is hajlandó), tehát pszichésen nála minden rendben. Nem kimondottan az az idegeskedő fajta, ha valami bántja, jól megmondja a magáét... és "joccakát":-))

A koleszterinszintje 6,1 volt most legutóbb, nem gondolnám, hogy ez vészes, bár a normál érték felső határán van, hááát éppen lehetne jobb is.

Stent behelyezést még nem próbálták, egy szimpla katéterezést csináltak, hogy felmérjék a szűkületek mértékét, ill, hogy esetlegesen már a "szimpla" katéterezéssel is próbáljanak javítani, na ez nem sikerült.

A kórházi kezelőorvosa szerint a műtét nem sürgősségi, szívsebész dönt a katéterezésről készült DVD, ill. az egyéb leletek alapján arról, hogy bypass, vagy stent. A leletben megjelölt szűkületek mértékénél ilyen értékekre emlékszem: 60-70 %, majd 40 % és 30-40% - egyszóval több ér is érintett.

Az EKG szerint nem volt angina, nem volt infarktus, "egyszerűen csak" a vérnyomása 220-as volt, ettől érezte magát - mondjuk nem is csodálkozom ezen - rosszul, s ezért került be a kórházba, ill. gyanakodtak a mentősök az előző éjszaka során átélt gyengébb infarktusra is... szerencsére ezt a leletek nem igazolták, így csak néhány óráig volt az intenzíven, ill. a megfigyelőben. Elég gyorsan sikerült normalizálni a vérnyomását, ezután már csak az osztályon volt a kórteremben, hogy a különböző vizsgálatokat még bent a kórházban elvégezhessék (katéterezés, teljes kivizsgálás stb.).

A háziorvosáról jót, vagy semmit ... ez esetben semmit, mert jót ... na azt nem tudok írni.

Most a várakozás szintjén vagyunk, szeretné a közeljövőben felkeresni a Debreceni Klinika szakrendelését is, hogy még pontosabb képet kapjon erről az egészről.

Én - ezt persze neki nem mondom - egy dologtól félek, ha a műtét közben valami nem megy tökéletesen, és ne adj isten kap egy stroke-ot, aminek az esélye bypassnál nyilván nagyobb, mint a stent behelyezéses katéterezéses műtétnél, hiába kapott még 10-15 évet... de milyen életminőségben??? Na ezért húz az én (szerencsére még egészséges) szívem a stent-eljáráshoz.

Köszönöm, hogy időt szántál a válaszra, és köszi a jókívánságokat is.
Előzmény: diastole (3427)
NIL Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3428
Kedves disatole!

Üdvös és jó szokásnak tartom újonnan megjelenő nickek esetén rákattintani az adatlapra és elolvasni mióta, mennyit, miről és mit írt valaki, különösen ha pénzügyi, jogi vagy különösen egészségügyi kérdésben ad tanácsot. Van, hogy külön tiszteletem jeléül az egész életművet elolvasom (bár a könyveden még eminnen vagyok). Ha majd valamit nem írsz le, azt majd nem tudom elolvasni. Felmerült egy kérdés és megválaszoltad. Pont.

Megjegyzem, nem idegen az SOS fórum moderációs gyakorlatától a magukat orvosnak kijelentők azonosságának feszegetése. Olvasd el ez ügyben az EÜ fórum leírását (végre!):

"Egészségügyi probléma van? Kérdezzen! Amennyiben szakember válaszol, akkor a nickje "dr..." a státusza pedig Ident. Egyéb indexdoktoros nickkel nem tanácsos ide írni. Én szóltam..."

Előzmény: diastole (3423)
diastole Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3427
Kedves Etna !

Édesanyád ügyében nyilvánvaló, hogy szívsebész és kardiológus fog dönteni (tanácsot adni). Amennyiben azonban (ha jól olvastam) már egyszer coronarographia során nem tudtak stenteket felhelyezni, az azt jelenti (számomra), hogy 90 %, hogy ismételten nem próbálják. Egyrészt nyilván az első alkalommal is megpróbált mindent az orvos - de olyan szűkületekről lehet szó, ahol nem szabad a katéteres tágítást (majd a stent behelyezését) erőltetni, mert esetleg baj történhet. A szívkatéterezés és a stentek felhelyezése egyáltalán nem veszélytelen beavatkozás - különösen, ha elsőre nem sikerült. Nézzük sorban a tényeket.
1. Vérnyomását bennfekvése alatt stabilizálták, a 120/70, 130/80-as értékek kiválóak. Azt azonban tudni kell, hogy a vérnyomás nem egy stagnáns élettani érték. Változik a napszakkal, légnyomás hatására (időjárási frontok), étkezésektől, folyadék fogyasztás mennyiségétől, a központi idegrendszer állapotától, életkor előrehaladtával, függ a nemtől ( nőké általában alacsonyabb), a fennálló egyéb belbetegségek alakulásától, stb. Tehát megijedni egy 160/90-es értéktől nem kell, ha általában ez alatt van a vérnyomása, akkor lényegében rendben van. Persze az ideális, amit a kórházban beállítottak - csakhát az az igazság, hogy idősebb korban és szívkoszorúér megbetegedés esetén a vérnyomás általában ingadozó. Háziorvosa nyilván rendszeresen ellenőrzi. A vérnyomásmérés sem mindegy, hogy hol történik és ki végzi. Ha orvos mér, akkor általában magasabb az érték az első mérésre, mert közismert az ún. "fehérköpeny hypertonia" - a vegetatív idegrendszer tudat alatt reagál a várható "inzultusra", a beteg félve várja, mit mond az orvos, ilyenkor az idegfeszültség miatt magasabb az érték. Második mérésre rendszerint alacsonyabb már az érték. (Nem minden orvos veszi a fáradságot, hogy kétszer mérjen.) Otthon - ha van digitális vérnyomásmérő, az nagyon jó, mert az otthon, rendszeresen végzett mérések sokkal inkább mutatják a valóságot. Ami a vérnyomás és a szívkoszorúér betegség összefüggését illeti - nyilván tudod, hogy sajnos a magasvérnyomás betegség egyértelműen elősegíti a szívbetegség kialakulását - sajnos ez már bekövetkezett. Az érelmeszesedés idős korban úgyszólván minden embert érint, csak a mértéke dönti el, hogy szívbetegség alakul ki, vagy más (stroke) pl. A vércukor érték is komoly befolyásoló tényező. (Ha jól emlékszem, Édesanyád nem diabeteses - ez nagyon jó. A jó vérnyomás fenntartásához - a szedett gyógyszereken kívül - hozzájárul a napi rendszeres testmozgás, természetesen az aktuális, napi állapotától függően. A pulzusszámát nem tudom - 60 és 80-85 között teljesen normális - nem tudom mennyire terhelhető mozgással (ezt a kezelőorvos feltételezem, hogy elmondta).
2. Nem tudom, hogy pulzusa stabil-e. amennyiben nem, mert pl. néha erősebb szívdobbanást érez, az az ún. extrasystole, aminek van veszélytelen fajtája és van veszélyes. Ha utóbbi lenne, már kezelnék, tehát nem tartom valószínűnek. Mindenesetre, ha ilyent észlel, azt ki kell vizsgálni, hogy az extra milyen jellegű. Ennek legjobb módszere a 24-órás monitorozás - tehát a Holter felhelyezése egy napra, amely egy nap szívműködését rügzíti és tisztázza, hogy milyen ritmus anomáliáról van szó. remélem, hogy semmilyen nincs. Egyébként a veszélytelen extrára általában nem adnak gyógyszert, ugyanis az antiarritmiás szereknek komoly mellékhatásai lehetnek.
3. Nagyon fontos tényező a vér cholesterin szintje. Az összcholesterin kedvező értéke: max. 5,2 - 6,0 . A 6,0 feletti érték esetén, ischaemiás szívbetegség esetén (ez annyit jelent, hogy az erek állapota miatt a szívizom nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez) Az arteriosclerosis nyilván fennáll, azonban a szűkületeket nem ez okozza önmagában, hanem a coronáriák belső falára rakódó cholesterin plakkok. Az Édesanyjának - feltehetően ún. háromér-betegsége van, azaz mindhárom fő coronária ágban vannak érvolumen szűkítő plakkok - ezeken a helyeken záródhat össze az ér és mivel az utána következő érszakaszok és kiserek nem jutnak vérhez (oxigénhez), ezért szívinfarktus alakulhat ki, ami életveszélyt jelenthet. Ilyenkor a vérrel el nem látott terület rövid időn belül irreverzibilisen (visszafordíthatatlanul) károsodik - gyakorlatilag a szívizom elhal. A necrotizálódott terület kiesik a szív pumpafunkciójából és kiterjedésétől függően maradandó panaszokat okoz, felépülés esetén is. nem tudom,hogy Édesanyádnál volt-e, van-e angina (anginapectoris), ami azt jelenti, hogy egy területen elégtelenné válik a véráramlás és az érintett terület jelzi az oxigénhiányt. A "szívszúrás" érzés általában inkább idegi eredetű és veszélytelen, az anginás roham esetén azonban sűrgősen tágítani kell a beszűkült érszakaszt - ezt leggyorsabban nitromint spray-vel lehet megszüntetni (nyelv alá spriccelve egyet) - ha 1,5-2 percen belül jelentősen nem enyhül az anginás fájdalom, akkor újra lehet egyet befújni. Az anginás fájdalomra az jellemző, hogy a beteg meghatározatlan, szétterjedő mellkasi fájdalmat érez, ami kisugározhat a hátba, vállba, kezekbe, nyakba. Ha a két befújás sem segített - azonnal m e n t ő t kell hívni !!
4. Ha valóban háromér-betegség áll fenn, akkor minél előbb el kell végezni a bypass-műtétet, ha a kardiológus és a szívsebész egyértelműen ezt javasolja - ugyanis ezzel a megoldással akár 10-15 évvel is meghosszabbítható a beteg élete. Azért kell a műtét minél előbb, mert minden anginás roham ront a szív állapotán és mindig életveszélyt jelenthet. Ha készítettek ultrahangos vizsgálatot, és a bal kamrai EF (ejectios frakcio) nem kevesebb (vagy nem sokkal kevesebb), mint 50, akkor a műtétnek jó eséllyel indul. vannak esetek, amikor jóval ez alatti érték esetén is indikálják a műtétet, mert ez az egyetlen életmentő megoldás.
5. Már preventív céllal is általában a következő a gyógyszerelés : vérnyomáscsökentő (többféle támadáspontú van, a kórházban beállított érték eléréséhez alkalmazott nyilván alkalmas a továbbiakban is. ACE-gátló (angiotensin convertáló enzim gátló) (érellazító, ezáltal értágító hatású, tehermentesíti a szivet, ezen kívül is szoktunk alkalmazni vasodilatatort (értágítót), pl. Dilzem, Olicard, stb. esetleg nitromint tapaszt a bőrre (5,ös, vagy 10-es) - ezt éjszakára le kell venni, szükség van vérlemezke összetapadás gátlásra (vérrögképződés megelőzésére), Astrix, Aspirin Protect, továbbá, ha magasabb a cholesterinszint, akkor valamelyik sztatin készítmény + ezetimib (előbbi a máj cholesterintermelését csökkenti, utóbbi a zsírnemű táplálék bélből való felszívódását gátolja. Használ, ha az idegrendszer nyugodt, jelenleg legtöbben a Xanax-ra szavaznak (én is jónak ítélem meg - ebből, attól függően, hogy álmosítja-e 0,25-ös, vagy 0,5-ös. "Elsőfrontos" gyógyszer valamelyik béta-blokkoló (pl.Betaloc Zok), ez csökkenti a szívizom oxigénigényét, lassítja a pulzust, segíti a szív munkáját. hasznos lehet (amennyiben anginák előfordulnak) a Preductal MR alkalmazása. Fontos, hogy a laborlelet alapján a káliumszint jó legyen ! Fontos a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (1,5-2 liter), a sószegény és zsírszegény étrend.
A műtét - amennyiben ajánlják - szükséges. Tudom, hogy a műtéttől való félelem általános, de megnyugtatom, hogy akár 80 évesen is végeznek még ilyen műtétet, ha a szív állapota megengedi. Ez utóbbi megszívlelendő - ha szükséges a műtét, nem érdemes halogatni ! A műtéthez felhasználják a mellkasi artériát és a lábból vett vénát. Műtét után meglepően gyorsan talpra fog állni az Édesanyja és kívánom, hogy 10-15 évig hozzá se kelljen nyúlni a beépített graftokhoz. A graft az aortából indulva áthidalja a szűkületeket és egy megfelelő kiáramlási helyen csatlakozik a szívhez.
Jó egészséget kívánok az Édesanyjának !
(Ha még van kérdés, tegye fel, kedves Tűzhányó !)
Előzmény: diastole (3426)
diastole Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3426
Kedves ETNA !

Sértődésről szó sincs - főleg nem a Te irányodban, Te csak kaptál egy infót, aminek a hátterét nyilvánvalóan nem ismerhetted. Azt kevésbé értem, hogy a "NIL"-nevű nick vajon miért "kutat" utánam - annál is inkább, mert ahogy olvashatod a számára írt hsz-emben, ő sem lehetett tisztában egy dolog valódi hátteréről és hamis úton "keresgélt". Erről ő sem tehet. Újra átolvasom az eredeti hsz-edet és természetesen szívesen tájékoztatlak mindarról, amiről érdemes és esetleg még nem hallottál róla, vagy a kezelőorvos nem mondta.
Előzmény: .ETNA. (3425)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3425
Kedves Diastole, sértődés helyett, kérlek, olvasd el újra a hozzászólásom, amit valószínűleg félreértettél. Én minden tanácsot jó szívvel és köszönettel fogadok, a Te véleményed is érdekel, várom a hasznos, idevágó linkeket esetleg saját tapasztalataidat.
Előzmény: diastole (3422)
Katalino Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3424
Kedves Feri!

Tavaly májusban a páromnak pitvarfibrillációja volt (46 éves). Akkor rákerestem a problémára a gugliban, és a Te írásod jött be elsőnek (Legalábbis úgy vélem. A versed alapján azonosítottalak be, de sajnos azt a cikkedet azóta sem találom)..
Ott elég részletesen leírtad a szívproblémáddal kapcsolatos történéseket.

Szóval, rengeteg párhuzamot találtam. Sajna olyanokat is, amik csak később jöttek elő, pl az eszméletvesztés, extrák, stb.

Bevallom, halálra aggódom magam miatta és annyira megörültem, hogy látom, 8 éve remekül kezeled a betegségedet és élsz-virulsz, hál'Istennek!

Tudom, hogy nincs két egyforma eset. Mégis a tanácsaidat, segítségedet szeretném kérni. Hiszen a párhuzamok miatt, van rá esély, hogy a páromnál is működhet.

A tavaly májusi eset után még 3szor volt pitvarfibrillációja. Tavaly augusztusban egy eszméletvesztése (aminél én nem voltam jelen) és most egy hónapja ismét volt egy ilyen - "kihúzták a dugót" eset.
Ennél ott voltam és nagyon rémisztő volt. Pánikba estem, de nem tartom kizártnak, hogy a defibrillációval egyenértékű volt, hogy leejtettem a díványról, miközben egyenes felületre akartam helyezni. Ahogy észhez tért rögtön lemondta a mentőket.

Most egy hete szinte folyamatos extrái vannak, úgy percenként 2-3. Nagyon konok és nem tudom elrángatni maszek orvoshoz, így most pénteken megyünk vissza a kerületi, "hivatalos" orvoshoz a Holter kiértékelésére (3 hete várunk rá).

Próbáltunk életmódot váltani, kevesebb bekajolás, no smoking, no stressz...helyette magnézium és galagonyatea...

Mit tanácsolsz? Te hogyan tartod egyensúlyban ezt a betegséget? Esetleg van olyan orvosod, aki megbízható, jó szakember?
Ja, egyébként az eddigi vizsgálati eredményei jónak mondhatók ("kissé megnagyobbodott balkamra - sport jelleggel" és jobb Tawara szárblokk QT akármi nélkül)

Nagyon várom a segítségedet és előre is köszönöm!

Előzmény: BFeri53 (3416)
diastole Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3423
Gondolkoztam, hogy írjak-e, de miután nem szeretem, ha becsületbeli ügyben valaki is elmarasztalna, muszáj leírnom a következőket.

Valamiért (nem tudom miért) neked fontos az én személyem, különben nem keresgéltél volna utánam. Mindegy - a kíváncsiságodat sajnos nem elégíthettem igazán ki.

Az érdekes az, hogy az említett kérdésfeltevés nem az Indapass kereteiben történt. Egy gyerekkori barátom keresett meg azzal, hogy (magánügy, hogy miért, xy orvosnak szeretne egy kérdést küldeni, de nem akarja a saját nevében, mert ..... ráadásul nem tudja szakszerűen feltenni a kérdést ..... de valami neki nem tetszik.) Én ajánlottam fel neki, hogy oké, úgy tudok segíteni, hogy magam teszem fel a kérdést - saját adatokkal (mivel engem úgysem érint az ügy.) A kérdés így egy adott "aláírással" ment el - a barátom megkapta a választ - aztán együtt "kiértékeltük", hogy érdemes-e egy vitatható eredményű ügybe bonyolódnia. Nem volt érdemes. Az én nevem viszont "ott maradt". Eszembe nem jutott volna, hogy valaha emiatt engem kérdőjeleznek meg.

Mindegy - ahogy mondják, ez a vonat elment. Sikerült itt elhitetned másokkal, hogy én nem az vagyok, akinek mondom magam. Tanulság - én sem fogok többet az életben a saját nevemmel játszadozni, még a legjobb barátom kedvéért sem.

Tanulság neked ? Nem minden az, aminek látszik. De most már mindegy. Én ettől nem lettem más, legfeljebb nem segítek tájékoztatással sem, mert sikerült a nevemet befeketítened - elhiszem, hogy nem akarattal, mert az egész hátterét nem tudhattad (most sem tudod).
Előzmény: NIL (3419)
diastole Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3422
Kedves "ETNA" !

Kérlek, hogy olvasd el a NIL-nek szóló hsz-emet. Segíteni ilyen fórumon csak tájékoztatással és jótanáccsal lehet. Ha van bizalom. Valóban tettem fel kérdést egy kollégának - de annak egészen más oka volt, amit nem szeretnék teregetni. Lojalitás.
Mindegy - a lénye az, hogy a jószándék bennem nem elég - velem kapcsolatos bizalomra is szükség lenne, ami nincs. Így csak jó egészséget kívánok !
Előzmény: .ETNA. (3420)
diastole Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3421
1. Kételkedni mindenkinek jogában áll - nekem viszont a világon semmi hasznom abból, ha kazánfűtő létemre orvosnak adom ki magam. Az idézett kérdésfeltevésnek (egy barátom miatt történt !) semmi köze a valósághoz. Oka volt, amit nem szeretnék itt mesélgetni.
2. Ha elolvasod az orvosi tárgyú hsz-eimet, nem hiszem, hogy erősödne a meggyőződésed, hogy laikus vagyok.
3. Interneten az ember csak tájékoztató jellegű dolgokat ír le - ezt követeli meg az etika. Minden esetben és is csupán ennyit tettem - hangsúlyozva, hogy az illető miért keresse fel háziorvosát, vagy szakorvost.

A jószándék úgy tűnik kevés. A bizalom meg ugye nincs, mert olvastál valamit, aminek a miértjét nem tudod. Úgyhogy - minden eddigi jószándékomat szépen félreteszem - mert bizalom nélkül értelmetlen. Csak még valamit . Egy másik topikban képbe jött egy dr. ....... - nevű nick és amikor írtam neki, mint kollégának, én azonnal tudtam, hogy nem orvos az illető. Aztán be is vallotta, mondván, hogy ő ilyen "Nickorvos". Oké. Ilyen is van. Én viszont nem ilyen vagyok, de nem fogom bizonygatni.
Előzmény: NIL (3419)
.ETNA. Creative Commons License 2010.02.16 0 0 3420
Kedves Diastole!

Érdekelne, de természetesen senki se gondolja rólam, hogy a végleges döntést az itt olvasottak alapján fogom - fogjuk - ill. fogja az édesanyám meghozni. Azért ez ettől sokkal komolyabb dolog! Leginkább azok tapasztalata érdekel, akik már átestek ilyen betegségen, vagy többet olvastak-hallottak-tanultak róla, tudnak megadni hasznos linkeket stb. Mellesleg egy orvos is elmondhatja a véleményét, a személyes tapasztalatát, azt nem tilos. Nekem, hogy őszinte legyek tök mind1, hogy mi a foglalkozásod, ha jó a meglátásod elraktározom magamban, ha nem, akkor annyi.

NIL kételkedik, én pedig az általad legtöbbet látogatott topicok címét olvasva, talán könnyebben elhinném rólad, hogy lelkész (esetleg filozófus) vagy, mintsem, hogy orvos:-)

Csak mellesleg jegyzem meg, hogy a minap találkoztam egy volt kollégámmal, akinek 5 hónapos várakozás után tavaly novemberben, Debrecenben volt bypass műtétje, mert 70 %-os szűkületei voltak, a műtét 5 órás volt, több eret kellett áthidalni, a lábából vett vénát használták. Tapasztalatai: 3 nap után már sétálnia kellett, egy hét után pedig mehetett haza, minimális fájdalmat csak a szegycsontnál érzett a vágás miatt... s bár ő középkorú, de volt a kórteremben egy idős bácsi is, nála is ugyanez volt a protokoll és a tapasztalat is.
Előzmény: diastole (3418)
NIL Creative Commons License 2010.02.16 0 0 3419
Érdekelne!

Ha orvos vagy, ráadásul kardiológiában jártas, akkor miért írtad 2008.08.21-én a következő sorokat a neten egy kardiológusnak? (a személyi adataidat te magad kürtölted világgá az összes létező helyen ahol megfordultál)

"... jelezni szeretném, hogy a legrosszabb beteggel áll szemben, - aki a laikusnál lényegesen többet tud, viszont egy klinikai szakorvoshoz képest annyit, mintha egy könyvnek a címét olvasnám el. Anamnesisem: ischaemiás szívbetegség ... "

Bizonyos internet-etikai kérdéseket vet fel betegként orvosnak kiadni magadat és egy szaktopikban orvosi tanácsokat osztogatni vagy legalábbis megpróbálni. De szvsz semmi gond nincs azzal, ha betegként elmeséled a tapasztalataidat:-)
Előzmény: diastole (3418)
diastole Creative Commons License 2010.02.16 0 0 3418
Kedves Tűzhányó !

Én itt is böngészgetek (doki vagyok) - és akit érdekelnek a tájékoztatásaim, azoknak szívesen adok. Hogy jobban értsék, mi is az ischaemiás szívbetegség, hogyan alakul ki, mi a teendő, milyen gyógyszerek segítenek, mi az amit kerülni kell......stb. ha érdekel csak annyit írj be, hogy "Érdekelne..."
Előzmény: .ETNA. (3417)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!