Ok! Köszi mégegyszer az infókat! Bár lenne még egy kérdésem! :-) A tápok közül az elsőképes a golyós verzió? Illetve ezt minden évben kell-e adagolni, vagy egyik évben igen, a másikban nem? Vhol azt olvastam, hogy vigyázni kell a táppal, mert ugyan gyorsan megindul tőle a növény, de lazább szerkezetet eredményez! Ez mennyire helytálló? Még egy dolog: ez a golyócskás vitamin rakható smaragdtuja alá is? 2005-ben lettek ültetve 19db! Szépen nőnek, de rájuk férne egy kis tuning! De igazából félek ezektől a tápoktól! Kényszerképzetem, hogy megkapják a tápot és utána konyec filma! :-(((
Az a baj, hogy "több szakértővel" is beszéltem. Az egyik azt mondja, hogy vágjam, a másik azt hogy ne. Az arány 50-50%. Szóval így döntsön az ember...
Olyat is halottam, hogy aki kivágta a kellő magasság után a közepét és utána csipkedte, hogy sűrüsödjön, annak olyan lett a ciprusa, hogy felül sűrű, a közepe pedig csak most kezd sűrüsödni. Szóval nehéz döntés aki sövénynek szeretné. És mondom a szakértők is többfélét mondanak. Akkor mi hobbisták mit tegyünk :-))
Minden szakértőnek és lelkes hobbistának köszönöm az építőjellegű segítséget! :-)
De érdekelne, hogy a sűrűsödés az együtt jár az oldalra történő vastagodással is? Mert én csak azt szeretném, ha villámszerűen nőne felfelé 6-7m-ig, és sűrűsödjön be, viszont ne legyen túl vastag, mert a helye limitált széltében! Persze az azért számomra is egyértelmű, hogy bizonyos szintig, ahhoz, hogy zárt és sűrű legyen, kell neki némi oldalvastagodás is, csak a kérdés, hogy mennyi?
Igazad van Krampuszka, én voltam a hibás, csak nem tudom még rendesen használni a fórumot:-)
Nekem is van 6 kis leylandim, de még picik 1m-esek. Én is sövénynek szeretném, így is lettek ültetve, de tanácstalan voltam a középt illetően. valaki azt mondta, hogy már most (tavasszal) ott is csípjem vissza, akkor lesz szép tömött, valaki pedig, hogy hagyjam felnyúlni és utána csípjem, hogy sűrüsödjön. Szóval nem tudom mit tegyek majd tavasszal. Mindenesetre a tápjavaslatot én is köszönöm
a minimum egy méteres növekedést akár borítékolhatod is! szerintem igaza van a kertésznek, hogy tavasszal nyírni kell - ha az ágait vágod vissza, felfelé indul meg, ha pedig a tetejét, akkor oldalra.
"Csak figyeljetek a "sűrűségre" is, mert a gyors növekedés mellett szereti a nyakát vékonyan nyujtogatni középen is :)"
Ez tényleg így van! Tavaly a beültetés utáni sűrű locsolásban már elkezdte a nyakát nyújtogatni! :-) Ezt is le kell csipkedni tavasszal? Mint a smaragd tujánál, hogy ne nőjön, mint a partvis, hanem ducisodjon?
"Amit vettetek, az igen szépen volt ápolgatva, jó sűrűnek láttam a képen-"
Hát igyekeztem! :-)
Itt van még egy kép a csapat pár tagjáról még beültetés elött!
Persze, nem titok! 42.000HUF volt darabja, de muszáj volt ekkorákat venni, mert fontos volt, hogy már most takarjanak! Erről az örökzöldestápról még mesélhetnél! Hogy mükszik ez?
Tavaly július elején lettek beültetve konténeresek természetesen és nem a NGardenből valók, hanem a soroksári madarasteszkó mellett, kicsit távolabb :-) van egy kertészet és onnan jöttek! Közösen válogattuk ki a munkát végző kertésszel! 80-as tőtávval lettek ültetve! És igen szeretném ha szép sűrűre dolgozná magát! :-) Persze fontos lenne, hogy nőljön is mint a gomba! Tehát hol vannak??? Igen a telekhatáron és, hogy takarja a köcsög szomszédot! Tavaly pont ültetés után jött az a marha nagy kánikula! Locsoltuk is ezerrel! Minden este zuhany illetve csöpi+csöpi napközben is többször! Meg is látszott a vízdíjon! :-)
Azt ismerem köszi! :-) Bár most nem a leylandiakon filóztam, hanem van 2db 16éves, 4m magas hamis ciprusom is! Azokat össze kötöztem, már amennyire elértem és ki is kötöttem a kerítéshez, de tudjátok, egy 1.5-ös kerítéshez érdekesen lehet kikötni egy 4m-es növényt! Bocs 2-t! :-) A fejükkel így is bólogattak! Szerencsére eddig kiheverték az ilyen időszakokat, remélem, hogy most sem lesz másként! Tervezek melléjük tavasszal beüttetni 2db 3.5-4m-es támasztó oszlopot fából! Tudjátok, olyat, melyeket a fiatal facsemeték mellé is raknak! Talán megéri!
A tanácsodat kérném! Tavaly júliusban ültettem 8db 350/400-as méretkategóriájú leylandikat! Idén tavasszal állítólag már kell őket metszeni! Szerinted engedjem? Vagy érdemesebb 1 évet kihagyni és csak jövő tavasszal elkezdeni a metszést? A locsolás alatta biztosított, kiépített automata csöpirendszer vigyáz a skacokra! Igazából az is érdekelne, hogy milyen módon lehet belőlük rövid idő alatt egy egybefüggő zárt sövényt kinevelni! Lehet, hogy ezért kell már idén is metszeni? Tanácstalan vagyok! HELP!