A 80 dollar nem egy csomag volt - de jo par eve volt, az is igaz. Par honapja feladtam egy csomagot a baratnomnek - az hatvan volt, kb egy kg lehetett vagy nem sokkal tobb.
Jobban jarsz ha otton keresel - olcsobb lesz mint az ingyen noveny :((. Sajnos, pedig szivesen adnek, igazan szivesen.
En megbiztam - nem volt arrol szo, de az utolso csomagok postakoltsegere nem emlekezett az illeto... :((. De! Elmult...
Az csak természetes hogy vállaltam volna a postaköltséget, itthon is így szoktuk, ha nem cserenövényben egyezünk meg. Sőt ha valaki postaköltséget kér, felfelé szoktuk kerekíteni. De sajnos a 80 dollár meglepett, azért a 60.000 ft-os nyugdíjamból 21.000ft csak postaköltségre 1 növényért nagyon sok nekem, és akkor még a növényért nem is adtam semmit. :)
Köszönöm szépen nagyon kedves vagy, de ilyen árak mellett maradnak a meglévő gyümölcstermőim.
Azt viszont nem értem miért a te pénzed bánta. Ha webáruházban vásárolunk, ott is előre kell utalni. Addig nem adják fel a cuccot amíg ott nincs a pénz. Gondolom, te fordítva intézted, és megbíztál abban akiben nem kellett volna.
...tudom, udvariatlanul hangzik, de volt egy ismeros altal ajanlott emberke, akinek segitettem az itt rendelt novenyeit elkuldeni hozza - mert nem szallitanak Mo-ra - es kb 80 dollarom banta.
Nagyon felmentek a postakoltsegek... megprobalhatjuk, de te mondod meg, mennyit szansz ra. OK?
Május közepétől érnek. A fekete leírás szerint augusztusig, hát az egy kicsit túlzás, inkább július közepéig. de közben elkezd érni a mézbogyó, a földi eper, málna, tehát jön a bőség zavara. Imádom mindet. :)
Hat novenyt nem szabad kuldeni - tehat nem irhatom ra, hogy mi van benne. Ha megis kitalaljak - akkor nem kapod meg - es nem olcso a postakoltseg mostansag... abban sem vagyok biztos, hogy tulelne az utat. 8-10 napot szoktak igerni... es ezek a kis novenykek eleg gyengek egy ilyen uthoz.
Mennyei. Finom édes, zamatos, gyönyörű nagy szemű. Első termése most kezd virágozni, május végén, június elején kezd érni. Épp csak leérik, de már kezdődik az idei hajtásokon a későbbi érés ami fagyokig tart. Volt még 3 féle folytontermőm, azokat tavaly kiszedtem ennek a kedvéért. Most az egyszer termőket kezdem szelektálni ahogy a Sugana szaporodik. Ennél szebb és jobb nem is kell. de azért jó lenne abból a sötét lila-fekete alig tüskésből is 1 szálacsa. :)
Mégis valahogy nem tudnánk megoldani hogy levélként küldjél egy kicsi tövecskét? Természetesen fizetném a költségeket és a málna árát is.
Ezek szerint nem hoz több méteres hajtásokat, csak mint a málna. Akkora lesz. Finom édes? Sötétlila? Nem tudsz küldeni kis tövet? Mondjuk levélként buborékos borítékba.
Akkor lesz a jó világ mikor érik az eper, a földön és a fán is. Aztán jön a málna, amikor nem fagy el a füge akkor az is egészen fagyokig. Ó, hát egy kis kert maga a paradicsom. :)
"Prime-Jim® Blackberry: Enjoy months of berries. You’ll get crop after crop of large, delicious berries, even in the canes' first year. Slightly more vigorous than Prime-Jan® with larger second-year canes. First-year canes begin ripening in mid July, while second-year canes bear heaviest crops in June. Both continue to fruit until frost. Everbearing primocane. Cold-hardy. Self-pollinating. May be covered by U.S.P.P. #16989 or other patents. APF-12 cultivar."
Szerintem nem. A tied, úgy látom tüskementes. Nem valamilyen szeder fajta? A nevét meg tudnád írni hogy olvashassak róla? A feleslegből ha küldenél 1 tövet annak sok a költsége?
Amiről én írtam, nincs szaporulata. Sem a töve, sem a gyökere nem sarjad. Úgy kaptam, a kis töveket, hogy az anyanövény hajtásvége leért a földre és gyökeret vert. fekete, a vesszője pedig iszonyat tüskés.
Szerintem nem a linken tárgyalt betegségről van szó. Úgy látom, hogy botrítiszes fertőzés okozhatta a bajt. Persze a botrítisz ellen is vegyszeresen lehet védekezni. De ha bio akarsz maradni, akkor ritkítsd ki a bokrokat jó szellősre és bátran használj réztartalmú szereket. Persze a perzselésre vigyázz a fiatal hajtásoknál.
Sajnos vannak brutál fertőzések, amikor az egyetlen bio megoldás az ásó.
Én sem vagyok a vegyszerezés híve, de időnként nincs más megoldás. vagy pedig hagyod betegen, és tized annyi termést szedhetsz, mintha meggyógyítottad volna.
Az a kérdés, hogy van-e vegyszer mentes megoldás? Nem szeretnék felszívódó szereket használni. A sima rezes permetek meg hatástalanok rá a cikk szerint.