A del afrikai koztarsasagon kivul a kornyekre mindenhova kell. Ide is csak 30 napig nem kell.
Neztem a http://www.vista.hu/hu/utazas/vizumpages.php, de ok csak Bostwanaba intezik. Sajnos nem vagyok naprakesz, de van olyan szomszedos orszag, ahol a hataron is le lehet rendezni, es van olyan, ami vmelyik konzulatuson Del-Afrikaban tudod kerni.
Tíz vadonatúj BMW-t vett feleségeinek Szváziföld királya, III. Mszvati, közölte a BBC. A költekező uralkodónak nem ez az első hasonló cselekedete a rohamosan szegényedő országban.Folytatas
Eloszor, mikor messzirol, fentrol egy dombrol meglattunk egy csomot, nekunk is elakadt a lelegzetunk. Aztan lementunk az egyik godorhoz, ahol ittak es jottek mentek, megjobban elakadt. Nehany oraig csak bamultunk oket. Fanzasztikus volt.
:o)
Megprobaltam megszamolni oket, de kilencven korul elakadtam. Mivel mozgasban voltak es itt ott mindig felbunkant par darab, egy ido utan feladtam. Mondjuk az eppen tavozokat es az eppen erkezoket konnyu volt, mert "liba"sorban haladtak.
Hat igen, azt gondoltam, hogy nem a legjobb ido, de hat mit tudok tenni.
Azt egyebkent sajnaltam, hogy elefantot nem lattam, pedig erdekes lett volna, mert mindenhol csak indiai elefantot mutogatnak, erdekes lett volna afrikait latni. Sajna ragadozot sem lattam.
De hat ki tudja, meg lehet, hogy visszajovok:-), es akkor amikor tenyleg erdemes.
Szafarira egyebkent legjobb a majus vegetol szeptemberig terjedo idoszak, kulonosen a tel kozepe. Ilyenkor ugyanis elegge nagy a szarazsag (tavaly majustol oktoberig egyszer esett az eso), a fu is kisebb, az allatok meg csak az itatoknal tudnak inni. Amikor masfel eve ott voltunk augusztusban, nyugodt falatozas kozben egyszer csak megjelent egy zebra-, antilop- es varacskosdiszno-csapat es minket eszre sem veve ittak a mellettunk levo itatonal. Utana egy csapat varacskos diszno odajott a tolunk 3 meterre levo faronkokhoz es kedelyesen elkezdtek magukat a fahoz dorgolni...
Ennel nagyobb elmeny csak az volt, amikor egy elefant atsetalt a kocsink elott, a baratom, aki akkor volt itt eloszor, nem tudott szohoz jutni.
Erdekes temak kerultek elo es erdekes olvasni. Es az nagyon is igaz, hogy az emberek turitakent azt latjak, amit mutatanak, vagy eladnak nekik. A valosag sokszor mas, vagy csak mas szemmel kell nezni. De hat a topic foleg utazasrol szol, ezert is akar mindenki a szeprol es jorol beszelni.
Eleg sok helyen volt szerencsem korulnezni igy, vagy ugy, foleg azsiaban. Mindenhol azt lattam, hogy azok a helyek, amik manapsag az utikonyvekben is benne vannak, csak egy szepen megfestett kep, tele turistakkal, minden a penzre kihegyezve. De ha belegondoltok, ebbol van a bevetel! Az atlag turista oda megy foleg, ahol minden megvan szervezve, barmit megtud venni, es lat is az orszag "kulturajabol". Persze, ez utobbi kerdeses, de amig az embernek tetszik amit lat, penzt aldoz ra, addig miert ne? Nem varhatjatok el, hogy barki is azert menjen SA-ba, hogy AIDS-es gyerekeket nezzen, es meg csak azt sem, hogy pont azert ne menjenek el oda, mert veszelyes hely, ahogy a media hirdeti. Viszont, ha valaki elmegy oda, jol erzi magat, akarmit is lat, megha nem is a valosag az, penzt kolt, amit kesobb az arvak javara lehet forditani, vagy eppen a kozbiztonsag javitasara.
Es az is nagyon igaz, hogy az emberek, amikor kulfoldre akarnak menni dolgozni, akkor azt gondoljak, hogy ott mas lesz mint otthon. De hat az ember nem a helytol lesz boldogabb, ha belul nem tud valtozni, es boldogabba tenni az eletet.
Uff!
Csak, hogy ne legyen ennyire off a topic: Vegulis a Pilanesberg mellett dontottem, es nem bantam meg. Reggel egy kicsi kiabrandulassal indult az egesz. A sok kis Pampalini, amikor bolyong az erdoben, es mint a ragadozok a verszagra ugy rohanjak meg a helyet, ahol latnak egy kocsit megallni az uton, hatha lat valamit. Persze semmi, csak ket rino ket kilometeres tavon belul, tavcsovel is kis pontok. Az eso persze esik.
Az elso, az auto elott, uton atkelo zebrak es zsirafok utan mar oldodott a hangulat. Utana latni lehetett itt-ott allatokat, szinte testkozelbol, a nap is kisutott kozben. Naplementekor meg mar csapatostul legelesztek, sokan az uton, vagy utszelen. Ilyenkor erzi azt az ember, hogy orokre ott tudna ulni, es nezni oket. Eloszor ugy indultam neki, hogy allatok, allatkerben is lathatom oket. De vegul megis csak egy olyan elmenyt nyujtott az, hogy ott voltak testkozelben ezek az allatok, es nem volt ott a kerites, aminek ezek szerint eleg eros pszihikai hatasa is van, hogy sokaig nem fogom elfelejteni.
Egyetlen dolog, ami lehet, hogy hiba volt, hogy normal kocsival mentem. Igy mint a ragadozo a meglapulva, ugy suhantam en is az uton, a fubol ki sem latszodva. Es hat persze en sem lattam semmit. De szerencsere nem mindenhol volt ez igy.
ha ehhez hozzatesszuk hogy Andrews mennyi vegkielegitessel tavozott a SAA elerol:-(((((((((((((hany szazmillio rand volt ?mar nem is emlekszem....de sok az biztos(azok utan ,hogy mennyire tönkrevagta , plane... bar ezek kivetelesen a helyi mediabol szerzett infoim, 2001-bol meg, emlkeszem minden ujsag ezzel volt tele)
... feltéve, ha megérik egyáltalán a felnőttkort. én láttam olyan 2-3 éves gyerekeket, akik szép sorban, egymás után haltak meg és ezt tudták is. AIDS-el születtek, a szüleik és mindenki más is meghalt már a családban, ezért kerültek otthonba. életem legmegrázóbb élménye volt, amikor megértettem: számukra az volt a természetes, hogy minden héten valaki elmegy a kórházba, és nem jön többé vissza. hiszen sose láttak mást.
aki ott él SA-ban, nem is fordíthatja el a fejét, hiszen naponta olvassa, hogy 1 millió AIDS árva van, akik egy része meg fog halni, de a másik része azzal "okoz gondot", hogy él: az utcán, abból, amiből tud...
A ceg, amelyiknek dolgozom, tamogat Johannesburgban egy gyermekotthont, nem elsosorban penzzel, mint ruhakkal, az egeszen pici babaknak tapszerrel, a nagyobbaknak karacsonykor ajandekokkal, es igy tovabb, a legszuksegesebb dolgokkal. Tulajdonkeppen akarki azt mondhatna, hogy nem sok es igaza lenne, valoban nem az. Amikor a felesegem eloszor elment az otthonba - a cegtol jo paran mentek - tavaly karacsonykor, sirogorcsot kapott annyira ki volt borulva, utana napokig masrol sem beszelt, mennyire sokkolo volt latni az egeszen picike, par honapos kisbabakat, a nagyobb, 4-5 eves gyerekeket, szinte semmi jovokeppel es esellyel arra, hogy akarcsak egy toredeket is elerhetik vagy megkaphatjak annak, ami nekunk megadatott. Es itt most a legelemibb, legalapvetobb dolgokra gondoljatok, ami Europaban - vagy a nyugati vilagban - mindenkinek olyan termeszetes, mint hogy folyik a viz a csapbol, ha kinyitod.
szerintem EGYÁLTALÁN nem vagy off. én - talán olvastad az utinaplómat -, igencsak másként látom/láttam SA-át, mint egy átlag turista. de a topik alaphangja miatt nem is igazán mertem több társadalmi vonatkozást leírni, már így is úgy éreztem, sok ez ide, túl kényelmetlen kérdéseket vet fel. (pont úgy, mint most pl. te is, hogy "off"-nak tekinted ezt a hsz-odat)
én egy nagy NGO-nak dolgoztam, és az ő konferenciájukon voltam CT-ban. és hála istennek, láttam egy csomó olyan dolgot, AIDS árvák otthonát, az egész Cap Flats területet bejártuk, ami nélkül egy kirakatott láttam volna. és én igenis, bizony nagyon is élnék CT-ban, csak épp nem azt az életet, amire te gondolsz. egy NGO-nak dolgoznék, valszeg kemény körülmények és lelki megpróbáltatások között, és természetesen közben élvezném azt, hogy a világ - szerintem - leggyönyörűbb városában vagyok. én épp azt imádtam SA-ban, hogy ilyen ellentmondásos, hogy ugyan lehet átlag turista módon a shopping mall és a szuper kaja meg Sun City, meg a műrezervátumok kőré is szervezni az utadat, csak épp nem érdemes. én Sun City-t a mai napig undorítónak találom, és SOHA nem mennék oda, a szememben (és az ottani barátaim szemében) az a cinikus, undorító fehér elnyomás (ez az ő szavuk) szimbóluma.
szóval nagyon irigyellek, mert ott élsz, de nem AZÉRT, amit sokan gondolnak, hanem azért, mert ott (speciel az én szakmámban biztosan) fantasztikus lehetőségek vannak az értelmes cselekvésre. nagyon örülök, hogy a topikon végre ez is szóba kerül. és örülnék, ha nem húzódnál vissza a kaja-pia-jól élünk témába, mert az nem olyan konfrontatív. örülnék, ha ez a topik többről is szólna.
Altalaban ez az elso dolog, amit mindenki megkerdez vagy megemlit. En csak a szemelyes tapasztalataimrol tudok beszelni: soha semmilyen problema nem volt, meg csak esely sem ra. Igaz, az ember nem csinal ostobasagot - peldaul nem setalgatok Johannesburg belvarosaban, vagy nem allok meg gyanus helyen, ilyen helyek viszont azt gondolom minden nagyobb varosban vannak. Az itteni bunozok legnagyobb resze opportunista, ha lehetoseg van ra akkor kihasznaljak.
Sandton egyebkent biztonsagos hely, Johannesburg belvarosa innen kb 15 kilometer, maga a varos is ezert jott letre, 15 evvel ezelott itt meg semmi nem volt.
Kozvetve persze engem is erintett mar a bunozes, de az egy masik tortenet.
Nezd meg a Tempest-et vagy az Imperial-t, altalaban ok a legolcsobbak, ennel olcsobban csak a diszkont legitarsasagok kinalnak berautot, esetleg meg megnezheted azokat is.
Valoszinuleg a valtozasok nagyjabol olyanok, mintha Budapestet hasonlitanad 15 evvel ezelotti onmagahoz (minusz szogesdrot). Azota mar repulni is sokkal konnyebb.
Köszi, megnéztem a szállásokat, egész jók! Ma le is foglaljuk amelyik tetszik. Még a gk bérlést kellene átnézni. Ha van ehhez is ötleted megköszönném. Több mint valószinü lemegyünk kocsival CT-ba és vissza majd repcsivel jövünk.
Ja Botswanaba kell vizum ha áttévednénk?
Különben már voltam kint Joburgba, egy fél évet éltem kint még 1991-92-ben de gondolom azóta már vátozott egy smás. Akkor Roodeportban laktunk egy ismerősnél. Ott kint akartam repülni de nem nagyon jött össze, igy hazaköltöztünk.
Akkor meg izgatlak egy kicsit... ket hete volt itt az egyik baratom, szombaton nagy braait rendeztunk, vettem masfel kilo biltongot es 3 kilo steaket (1.5 kg fillet + 1.5 kg rump), nagyon durva volt. Az egeszet a Butcher Shop-ban rendeltem meg, ami sokak szerint a legjobb steakhouse az orszagban, szerintem viszont a Grillhouse Rosebankban sokkal jobb. Szinten jo a Wombles, itt a legkisebb steak 400 grammos. Az elobbi linkeken egyebkent meg lehet nezni a menut is, erdemes...
A legjobban azt szeretem, hogy mindenhol van sajat hentes, odamehetsz es kivalaszthatod, hogy melyik darab hust szeretned, lemerik es megsutik. Es persze ugye haza is viheted a hust, ami egyebkent nevetsegesen olcso, peldaul 1 kilo wet aged fillet ugy 70 rand korul van, ami ugye durvan 2000 forint.
Meg valami: soha, de soha ne kerjetek well done steaket etteremben, van olyan hely, ahol ki is van irva: We do not cremate steaks in this country.
A biltong elkepesztoen jo dolog, tobb olyan hely van a varosban, ahol hazi keszitesu biltongot lehet kapni. De peldaul a biltong-avokado salata is eszmeletlen... Lehet kapni struccbol, antilopbol, kudubol, springbokbol, mondjuk en a marhat szeretem a legjobban, kulonosen ha egy kicsi chilli is van rajta...
Na eleg ennyi, maris folyik a nyalam... :-)
Valahol lattam egy polot, amire az volt rairva: Biltong - only a South African knows the meaning. Azota is vadul keresem, hol tudnek egy ilyet venni...