Mostanában elég sokat tekerek gyermekszállító kerékpár-utánfutóval Pécel és Maglód között. A honlapomon található kis írást (https://orszagcsavargo.hu/SZEKER.HTM) az elmúlt napokban alaposan megtűzdeltem jogi elemzéssel. A technikai részletek sora és a történeti áttekintés nem sokban változott, de az előbbit némiképp átrendeztem, hogy áttekinthetőbb legyen.
Olvassátok kedvetekre, amilyen kedvvel én is írtam - kinek-kinek mire van belőle igénye. Legyetek jó egészségben!
Ideemelek három hosszabb szakaszt csalogatóul:
----
"[4] A Kerékpárosklub 2016-os Kisokosa ("Amit a kerékpáros közlekedésről tudnod kell"), ezt állítja:
16. oldal: "Fontos: Egyre jobban terjednek Magyarországon is a gyermekszállításra kialakított kerékpár-utánfutók. Ezek nyugaton nagyon népszerűek, azonban hazánkban a jelenleg hatályos KRESZ szerint sajnos nem szabad ilyenekben gyereket szállítani! Remélhetőleg ez a közeljövőben változni fog. A személyszállításra vonatkozó pontos szabályokkal a 32. oldal utolsó előtti pontja foglalkozik."
És ismét, 32. oldal:
""Kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast." Utast tehát csak az erre a célra kialakított pótülésen szabad szállítani kétkerekű kerékpáron - ha több ilyen ülés van, akkor akár több gyereket is magunkkal vihetünk."
Erre egyszerű a felelet. A kerékpáron történő személyszállítást korlátozó, itt idézett szabály (Kresz 54. § (5) bek.) nem vonatkozik a kerékpár-utánfutóra, hiszen az nem a kerékpáron van, hanem mögötte. Ez abból is látszik, hogy a "kerékpár" szó itt jelzőkkel szerepel ("kétkerekű," "kettőnél több kerekű"), vagyis itt konkrétan és technikai értelemben is egyértelmű módon azt a járművet jelöli, amely a mondott számú kerekeken gurul. A kerékpár-utánfutó (mint látni fogjuk) nem kerékpár, és nem a fent említett kerekeken gurul, tehát rá e korlátozás nem vonatkozik. Ergo.
Megjegyzés: a 2024-es Kisokos már a helyes véleményt hangoztatja: "Gyermekünket vihetjük magunkkal előre vagy hátulra szerelhető gyermekülésben, kerékpáros utánfutóban vagy teherszállító kerékpár ülésében. [...] A KRESZ szerint kerékpáron csak 10 évnél nem idősebb gyermeket szállíthatunk, és kizárólag csak az erre a célra kialakított pótülésen vagy kerékpárra szerelhető utánfutóban."
Ehhez a véleményváltozáshoz hozzá kell tennem, hogy maga a jogszabály 2016 (sőt: 1984) óta érdemben nem változott az utánfutóval kapcsolatban..."
----
"(V.) A Kresz 46. § (1) bekezdése szerint "Személyt szállítani csak a járműnek e célra kialakított álló- vagy ülőhely részén szabad. Álló utast csak autóbuszon, trolibuszon és villamoson szabad szállítani."
Az eddigiekből máris adódik a kívánt következmény. A gyermekszállító kerékpár-utánfutó megengedetten használható jármű, melynek e célra kialakított ülőhelyrésze van. Rajta tehát a törvény erejénél fogva (az utánfutó gyári leírásának eleget téve) tényleg szabad gyermeket szállítani - és éppen ez az, amit bizonyítanunk kellett (quod erat demonstrandum)."
----
"Ebből a jogszabályi visszatekintésből látszik, hogy a gyermekszállításról szóló netes cikkek jó részének tapogatódzó jogászkodására végre sikerült megalapozottan pontot tennünk. A fentiekben végigvitt bizonyításom már 1984. július 1-jétől folyamatosan hatályos joganyagra épül. Vagyis kerékpár-utánfutón már akkortól szabad volt gyermeket szállítani, és az ezzel ellentétes nézetek már akkortól számítva is tévesek voltak - származtak légyen akár rendőrtől, akár valamely szakkönyv szerzőjétől. Erre a tévedésre némi mentséget jelent az, hogy a hatályos joganyagban erre explicit állítás ma (2025-ben) sincs, hanem több jogszabályhely párhuzamos elemzésével lehet e következtetésre eljutni. Korunk átlagembere persze nem innen fogja megtudni, mi a helyzet a jog frontján, hanem onnan, hogy az áruházak ma már tele vannak efféle járgányokkal, és úgy gondolja: a nagy cégek biztosan ismerik a jogszabályokat, és nyilván nem árulnak olyasmit, amit a Kresz tilalmaz."
Egyelőre a neten néztem, reméltem hogy itt találok, de eddig kimondottan Dart 2-höz valót leírás alapján nem találtam. Tavaly szétszedtem, feltöltöttem olajjal is, de valamelyik tömítés enged, mert egyrészt nedves a telószár alja, és a mozgása is rossz... Mintát nem biztos, hogy kopott szimmeringől vetetnék, ezért lenne jó gyári szett, valamint hogy hová milyen mért kell. De köszi, hogy foglalkoztál a kérdéssel! 😉👍
Erős fizikai aktivitás esetén én is szoktam tapasztalni azt az érzést, hogy hiába iszok akármennyi vizet, szomjas maradok. Az izzadással (is) rengeteg ásványi anyag távozik a szervezetből, amit a sima víz nem tud pótolni, kell valami izotóniás vagy egyéb, direkt erre kitalált cucc a pótláshoz.
Nekem nyáron a Balaton-körnél voltak kisebb gondjaim a közérzettel, pedig nem volt túl meleg, 30 fok alatt. Folyamatosan ittam, meg ettem valamit, a vízbe tettem otthoni citromlé-cukor-só öszetételű szirupot. Az erőnléttel nem volt gondom. Kb. 8 liter folyadékot ittam meg, de valahogy mintha kissé dehidratált lettem volna. Lehet, hogy több szárazanyag, ásvány, vitamin kellett volna a vízbe?
Nekem bevált a rizsfelfújt sok málnaszörppel. Fagyasztó tasakba kiadagolva, hűtőakku mellett a legmelegebb időben is ehető marad. Sokáig ad energiát. Ehhez kiegészítésként banán - pedig egyáltalán nem vagyok oda érte. Jó még a Mars szelet, ha a következő EP nincs már túl messze és nem akarsz megállni kajálni.
Inni sima vizet és izotóniást szoktam, de van, hogy elálmosodom és kell valami kóla - ezért sem vagyok oda egyébként.
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Ajánlott felszerelés: bicikli, bukósisak, első-hátsó lámpa, strandpapucs, fürdőlepedő, napszemüveg, strandlabda, jókedv, kacaj, meleg tea, stb.
Találkozó: Batthyány tér Duna felőli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton Pinyo(?)
255. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2025. március 14. (péntek)
Időpont: 18:30
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Ajánlott felszerelés: bicikli, bukósisak, első-hátsó lámpa, strandpapucs, fürdőlepedő, napszemüveg, strandlabda, jókedv, kacaj, meleg tea, stb.
Érdeklődnék, Rock Shox Dart 2 (lockolható) telómhoz keresek szimering szettet. Eddig egyik hazai forgalmazónál sem találtam, ami kimondottan ehhez a típushoz lenne. Ha valahol mégis lenne, kellene egy olyan Manual is, melyben fel van tüntetve, melyik méret hová is kell.
(Van egy letöltött szerelési útmutatóm a konkrét típusról, de abban a tömítésekről - pláne hol milyen méret - szó sincs...)