Keresés

Részletes keresés

ufovers Creative Commons License 2011.09.30 0 0 581

Szia Sancibácsi!

Úgy látom otthon vagy a légfűtésben! És értesz is hozzá. Segítenél, tanácsaiddal?

A gázár lassan megfizethetetlen, ezért a központi fűtést leállítom.

Beszereltettem egy konvektort a szobánkba, a fiam szobáját is azzal szeretném fűteni.

Három méterre van a mienktől. Ha két csővel (110-es pvc) összekötöm plafon és padlószintnél, elérhetek e hasonló hőfokot a távoli szobában is? Válaszodat előre is köszönöm! 

Előzmény: sancibácsi (578)
tutibor Creative Commons License 2011.04.04 0 0 580

Ha valakit érdekel ilyen Szélmerő, szoljom!
Kintről rendelek magamnak, de csak tőbbet lehet.
Ár:15000,-
Anemometer AM4836V
Air Velocity Range Resolution Accuracy
m/ s ( meters per sec) 0.4-45.0 0.1 m/ s ?( 2% + 0.1m/ s)
km/ h ( kilo-meters/ hour) 1.4-162.0 0.1 km/ hr ?( 2% + 0.1km/ hr)
ft/ min ( feet per minute) 80-8860 0.1 ft/ min ?( 2% + 1ft/ min)
knots ( nautical MPH) 0.8-88.0 0.1 knots ?( 2% + 0.1 nots)
Air Flow
CMM ( cubic meters/ min) 0-9999 0.001 to1 ?( 2% + 1m?/ min)
CFM ( cubic ft/ min) 0-9999 0.001 to1 ?( 2% + 1ft?/ min)
Beaufort Scale 0-12 0.1 ?0.5
Direction 0-360?22.5??22.5?
Wave Height 0-14 0.1 ?0.1
Air Temperature F 14 -140 0.1-0.9
C°-10-+60 0.1-0.5

sancibácsi Creative Commons License 2011.02.06 0 0 578

Tömegkályháknál eléggé elterjedt a módszer, minden irónia nélkül:-)

Ott a kandallóhoz hasonló konvekciós járattal épül a kályha, és az így 'előállított' meleg levegőt hőszigetelt légtechn-i csővel szállítják a távolabbi helyiségekbe, de két szellőzőn keresztűl a főfal túloldalán található szoba is fűthető így.

Előzmény: sutis (576)
sutis Creative Commons License 2011.02.06 0 0 576

némi iróniát vélek felfedezni a válaszban:-) de valszeg tudod, mihez kértem segitséget.  cserépkályhával szeretném megoldani a fsz. helyiségek fűtését.  lehet  beépiteni hőcserélőt és átvezetni a meleg levegőt másik helyiségekbe? köszönöm a segitséget

Előzmény: sancibácsi (575)
sancibácsi Creative Commons License 2011.02.03 0 0 575

Meg hát:-))  !

Előzmény: sutis (574)
sutis Creative Commons License 2011.01.20 0 0 574

sziasztok!  megoldható kandalló helyett , cserépkályhával a légfütés?

sancibácsi Creative Commons License 2011.01.08 0 0 573

Esetleg meg is olvadhat!

Előzmény: kissg78 (572)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 572

az ciki.

gondolom a pára miatt gombásodik

és ha kizárom a párát egy előszőrővel?

merthogy annak valohogy be kell kerülni a csőbe.

a spéci csőben nem keletkezik gomba?

g

Előzmény: Gyurma30 (571)
Gyurma30 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 571

Működni működik, ha elég erős az immunrendszeretek és jól bírja a penészes, gombás fertőzéseket.

Előzmény: kissg78 (570)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 570

A spéci cső szerintem sem éri meg

pvc-vel is működik.

szerintem.

Előzmény: Gyurma30 (569)
Gyurma30 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 569

Ki tudják számolni. Nem én:).

Ha nem lefolyócsőből csináltatod (mert az nem az igazi), hanem ehhez való csőből, akkor kétszer is meg fogod gondolni megéri-e neked.

Szerintem nem térül meg a spéci cső, de valaki biztosan meg fog cáfolni.

Előzmény: kissg78 (568)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 568

Elhiszem.

kb milyen hosszan, és milyen átm csövet érdemes letenni?

ezt is kudják már számolni?

Előzmény: Gyurma30 (567)
Gyurma30 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 567

Nem kell mindig a józan észnek hinni. Daveeee-nak igaza van. Ne az alapot hűtsed. A kertben 1-1,5m mélyen hidde el, hogy nem számít a napsütés)

Előzmény: kissg78 (566)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 566

Ezzel csak aza bajom, hogy a kertben folyamatosan süti a nap a földet, télen meg eszi a hideg, míg a ház alatt télen egy kiscit melegebb, nyáron egy kicsit hidegebb a levegő.

nem?

g

Előzmény: daveeeee (565)
daveeeee Creative Commons License 2011.01.06 0 0 565

Persze, lehet hogy félreértettem valamit. 

Ha jól értettem az alap mellé akarsz talajregisztert tenni, hogy előmelegítse a bejövő levegőt. Én nem közvetlenül az alap mellé raknám, inkább a kertbe/udvarba ásnám el, mert ez némiképp hűti a talajt, mikor szívod be az óránként párszáz köbméter jeges levegőt.

Előzmény: kissg78 (564)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 564

Kicsit bővebben is kifejtenéd???

g

Előzmény: daveeeee (563)
daveeeee Creative Commons License 2011.01.06 0 0 563

Örülök hogy megnyugtattalak :)

Szerintem keress először is egy épületgépészt, vezesd elő a koncepciót, aztán számolja ki a hőveszteségét a háznak, rögtön kiderül hogy ki lehet-e fűteni csak légfűtéssel. Ha igen, akkor nyertél.

Mindenesetre én az alapomat nem fagyasztanám le.

Előzmény: kissg78 (562)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 562

most egy kicsit megnyugtattál a járólapot illetően. én egy kicsit féltem attól, hogy hideg lesz.

én 15cm tervezek alá

amit én gondolok megvalósítani, az önműködő lenne. a kandalló csak rásegít.

Az ár miatt nem akarok 2 rendszert kiépíteni.

ha már van egy komplett levegős rendszerem, akkor nem akarok még egy vizes rendszert is kiépíteni, inkább a meglévőt fejlesztem tovább. Tsómmal ma beszéltem, ő ipari légtechnikát szerel,

Szerinte amikor az alapot ásod, akkor az alap mellé kell csöveket tenni, és az ebben menő levegő hőtuljdonságát kell kihasználni + hőcserélő+kandalló+villanyfűtés

vélemény

Előzmény: daveeeee (561)
daveeeee Creative Commons License 2011.01.06 0 0 561

Központi fűtés alatt olyan rendszert értek ami automatikusan, beavatkozás nélkül, önmagában beállított hőmérsékleten tartja a házat, ha ott vagy, ha nem. Akár villany/gáz/hőszivattyús fűtés. Nálam hőszivattyú lesz, padló és mennyezetfűtéssel mindenhol, de a szondát még meg kell fúrni. A burkolatok egyébként nem hidegek, papucsot még sosem vettem. Az aljzatban 20cm eps van.

Előzmény: kissg78 (559)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 560

A levegő érzete az gondolom jó.

A kerámi lapok hidegek?

g

Előzmény: daveeeee (558)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 559

A központi fűtést miért mondod?

Padlófűtést tervezel?

g

Előzmény: daveeeee (558)
daveeeee Creative Commons License 2011.01.05 0 0 558

A mészhomok az a silka. Tömör és nehéz, nagyjából 500kg egy nm fal.

U érték ha jól emlékszem 0.15 körül.

2009ben építkeztünk, az árakra már nem annyira emlékszem, nagyságrendileg:

fal: k@... drága

kandalló: b@....  drága  (~400 a betét)

szellőztető: pi@.. drága  (ebben nem a gép a drága, hanem az egyéb cuccok meg a munkadíj)

bocs hogy nincs részletesebben, ajánlatot kell kérni mindenre, az én áraim már valószínűleg elavultak

A szellőztető rendszert a bartosz csapat építette, csövezéssel, kompletten. A csövezés spiró cső. Kérj tőlük ajánlatot mindenképpen, akár csak a gépre, akár kompletten. Egyéb gépészettel is foglalkoznak, nem ilyednek meg passzív vagy AE háztól. Nem reklámozni akarom, én sajnos későn bukkantam rájuk, úgyhogy nálam csak a szellőztetőt csinálták.

Kandalló ügyben mindenképpen nézd meg a supra taranist.

Gépészet semmiképp nem lesz olcsó.

Előzmény: kissg78 (557)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 557

Köszi.

A mészhomok tégla az ytong?

ha nem, mi a különbség?

U értéket tudsz?

mi isoteq, vagy hasonlót tervezünk. 40cm U=0,10

Ha lehet:

A falazat m2 ár anyagban

Kandalló ár?

szellőzetetőár?

magad építetted a szellőzetetőt?

milyen csövekkel csináltad?

Gondolkodom még caleo infra fűtésen ez mellé, ha ez túl drága lesz.

g

Előzmény: daveeeee (556)
daveeeee Creative Commons License 2011.01.05 0 0 556

Igen, én a mostani telet így fűtöm végig. A központi fűtés legjobb esetben is csak tavasz végére lesz kész, szóval semmi más nincs :)

Ráadásul a rekuperátor elszívóágára van kötve a kandalló, tehát annak a hatásfoka is rontja a hatékonyságot. (csak kiegészítésnek készült, aztán elfogyott a lóvé)

Mindemellett elég napi egy, max 2 nagy rakás, vagy folyamatos finom kis tűz.

Azzal mindenképpen számolni kell hogy a kandallós helyiségben azért melegebb lesz. Nálunk ha finoman ég a tűz, 22°C / 19°C a nappali/háló hőmérséklete. Ha nem ég, 20/18. 

Valószínűleg minél könnyebb a falazatod, annál melegebb lesz a kandallós helyiségben.

Temporis légcsatornázható kandalló, bartosz szellőztető, mészhomok tégla+25cm eps.

Max légcsere 550 m3/óra, a legmagasabb hőmérséklet a befújásnál 40-45 C.

Ráadásul őszi vágású, vizes fám van csak. De nem fázunk :)

Szóval működhet a dolog, de a központi fűtés komfortjával nem fog vetekedni. A legjobb ha van az is.

Előzmény: kissg78 (555)
kissg78 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 555

Szasztok

Szerintetek lehetséges 100%-ban kandallós légfűtéssel,-aminek van egy elektromos kisegítője-,rekuperátorral

felfűteni egy jól szigetelt, légtömör házat?

minden ötket, vélemény érdekel.

sixday Creative Commons License 2010.12.25 0 0 554

Ahogy én nézegettem azokban a ventillátorokban amik direkt légfűtéshez vannak van beépített porszűrő.

Előzmény: Vakcseraz (553)
Vakcseraz Creative Commons License 2010.12.20 0 0 553

Sziasztok.

Épitettünk egy 14kw kandallót a nappaliba ,sima régi tégla habarcsba és kész.

Gondoltam rakok a kürtöbe valami csővet és eljuttatom távolabra is a felesleges hőt.

Ha csak izzika kandalló akkor is 25 fok van.

Néztem ventillátort kam 125 talán jó lenne,ha nincs olcsóbb.

Néztem csövet sonoflex,de itt megakadtam.Mivel flexibilis sok a légellenállás kb 8 méteren.

Mit tegyek?, Keressek saválló vagy sima alu csövet és szigeteljem le?.

Tehetek-e a rendszerbe szürőt ,nem fogja elvonni a hatásfokát??lehuteni a levegöt?

Ha csak 1 ponton állok le a szobáimat ősszekőtő folyósora ,és vágok az ajtók            fölé,  pont a mennyezet alá szellőző nyilásokat az elegendő- e, hogy felfütsem a szobákat?Persze ajtókba alulra szintén nyilás a hideg levegönek.

Sokat hallottam már róla ,hogy a meleg levegő ,hogy keveri a port,ezért szeretném ezt elkerülni mindenáron.Nehogy a nagy sporolás az egészségünkre menjen.

Ha van valakinek erröl tapasztalata szivesen venném ha segitene.,

peter513 Creative Commons License 2010.12.13 0 0 552

Javaslom nézz át a: Szellőző rendszer légkondi helyett? és a Passzívház topicokba

Előzmény: themas (551)
themas Creative Commons License 2010.12.04 0 0 551

Sziasztok!

Konvektoros fűtésemet szeretném lecserélni légfűtésre. Szerintetek érdemes-e azon gondolkodni, hogy egy gázkandallóról szétosztanám a 3 szoba, konyha, fürdőszoba, előszoba felé a meleg levegőt? A padláson egyszerűen tudnék csövezni. Leginkább az érdekel, hogy olcsóbb lenne így a fűtés, mint a konvektorokkal?

Segíségeteket előre is köszönöm.

tapena Creative Commons License 2010.08.12 0 0 550
Sziasztok!

Van egy kandallóm, amiből a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb módon szeretnék meleg levegőt eljuttatni a tervrajzon látható módon 2 szobába. A csöveket a födémre szerelném, és gipszkartonnal dobozolnám körbe.

Tudtok ajánlani erre a célra konkrét anyagot ( cső, felfogató idomok, ventilátor, kiömlő nyílásokra rács )? Talán még szűrő sem kellene a rendszerbe, és automatizálás sem szükséges, bekapcsoljuk kézzel, amikor kell.

Jelenleg a kandalló két oldalán felül van szellőző, és alulról a fatárolóból szívja a levegőt fel. A felső szellőzőket be kellene falaznom? Esetleg a másik oldalra a nappali felé is tehetnék csupán egy ventilátort? (a rajzon most így van)

Nézegettem a kandallóventiket, de félelmetes áron adják mindegyiket. Nem akarok komoly rendszert, csak javítani szeretnék a kandalló hatásfokán, és a két szobába meleget juttatni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!