Úgy látom otthon vagy a légfűtésben! És értesz is hozzá. Segítenél, tanácsaiddal?
A gázár lassan megfizethetetlen, ezért a központi fűtést leállítom.
Beszereltettem egy konvektort a szobánkba, a fiam szobáját is azzal szeretném fűteni.
Három méterre van a mienktől. Ha két csővel (110-es pvc) összekötöm plafon és padlószintnél, elérhetek e hasonló hőfokot a távoli szobában is? Válaszodat előre is köszönöm!
Tömegkályháknál eléggé elterjedt a módszer, minden irónia nélkül:-)
Ott a kandallóhoz hasonló konvekciós járattal épül a kályha, és az így 'előállított' meleg levegőt hőszigetelt légtechn-i csővel szállítják a távolabbi helyiségekbe, de két szellőzőn keresztűl a főfal túloldalán található szoba is fűthető így.
némi iróniát vélek felfedezni a válaszban:-) de valszeg tudod, mihez kértem segitséget. cserépkályhával szeretném megoldani a fsz. helyiségek fűtését. lehet beépiteni hőcserélőt és átvezetni a meleg levegőt másik helyiségekbe? köszönöm a segitséget
Ezzel csak aza bajom, hogy a kertben folyamatosan süti a nap a földet, télen meg eszi a hideg, míg a ház alatt télen egy kiscit melegebb, nyáron egy kicsit hidegebb a levegő.
Ha jól értettem az alap mellé akarsz talajregisztert tenni, hogy előmelegítse a bejövő levegőt. Én nem közvetlenül az alap mellé raknám, inkább a kertbe/udvarba ásnám el, mert ez némiképp hűti a talajt, mikor szívod be az óránként párszáz köbméter jeges levegőt.
Szerintem keress először is egy épületgépészt, vezesd elő a koncepciót, aztán számolja ki a hőveszteségét a háznak, rögtön kiderül hogy ki lehet-e fűteni csak légfűtéssel. Ha igen, akkor nyertél.
most egy kicsit megnyugtattál a járólapot illetően. én egy kicsit féltem attól, hogy hideg lesz.
én 15cm tervezek alá
amit én gondolok megvalósítani, az önműködő lenne. a kandalló csak rásegít.
Az ár miatt nem akarok 2 rendszert kiépíteni.
ha már van egy komplett levegős rendszerem, akkor nem akarok még egy vizes rendszert is kiépíteni, inkább a meglévőt fejlesztem tovább. Tsómmal ma beszéltem, ő ipari légtechnikát szerel,
Szerinte amikor az alapot ásod, akkor az alap mellé kell csöveket tenni, és az ebben menő levegő hőtuljdonságát kell kihasználni + hőcserélő+kandalló+villanyfűtés
Központi fűtés alatt olyan rendszert értek ami automatikusan, beavatkozás nélkül, önmagában beállított hőmérsékleten tartja a házat, ha ott vagy, ha nem. Akár villany/gáz/hőszivattyús fűtés. Nálam hőszivattyú lesz, padló és mennyezetfűtéssel mindenhol, de a szondát még meg kell fúrni. A burkolatok egyébként nem hidegek, papucsot még sosem vettem. Az aljzatban 20cm eps van.
A mészhomok az a silka. Tömör és nehéz, nagyjából 500kg egy nm fal.
U érték ha jól emlékszem 0.15 körül.
2009ben építkeztünk, az árakra már nem annyira emlékszem, nagyságrendileg:
fal: k@... drága
kandalló: b@.... drága (~400 a betét)
szellőztető: pi@.. drága (ebben nem a gép a drága, hanem az egyéb cuccok meg a munkadíj)
bocs hogy nincs részletesebben, ajánlatot kell kérni mindenre, az én áraim már valószínűleg elavultak
A szellőztető rendszert a bartosz csapat építette, csövezéssel, kompletten. A csövezés spiró cső. Kérj tőlük ajánlatot mindenképpen, akár csak a gépre, akár kompletten. Egyéb gépészettel is foglalkoznak, nem ilyednek meg passzív vagy AE háztól. Nem reklámozni akarom, én sajnos későn bukkantam rájuk, úgyhogy nálam csak a szellőztetőt csinálták.
Kandalló ügyben mindenképpen nézd meg a supra taranist.
Igen, én a mostani telet így fűtöm végig. A központi fűtés legjobb esetben is csak tavasz végére lesz kész, szóval semmi más nincs :)
Ráadásul a rekuperátor elszívóágára van kötve a kandalló, tehát annak a hatásfoka is rontja a hatékonyságot. (csak kiegészítésnek készült, aztán elfogyott a lóvé)
Mindemellett elég napi egy, max 2 nagy rakás, vagy folyamatos finom kis tűz.
Azzal mindenképpen számolni kell hogy a kandallós helyiségben azért melegebb lesz. Nálunk ha finoman ég a tűz, 22°C / 19°C a nappali/háló hőmérséklete. Ha nem ég, 20/18.
Valószínűleg minél könnyebb a falazatod, annál melegebb lesz a kandallós helyiségben.
Temporis légcsatornázható kandalló, bartosz szellőztető, mészhomok tégla+25cm eps.
Max légcsere 550 m3/óra, a legmagasabb hőmérséklet a befújásnál 40-45 C.
Ráadásul őszi vágású, vizes fám van csak. De nem fázunk :)
Szóval működhet a dolog, de a központi fűtés komfortjával nem fog vetekedni. A legjobb ha van az is.
Épitettünk egy 14kw kandallót a nappaliba ,sima régi tégla habarcsba és kész.
Gondoltam rakok a kürtöbe valami csővet és eljuttatom távolabra is a felesleges hőt.
Ha csak izzika kandalló akkor is 25 fok van.
Néztem ventillátort kam 125 talán jó lenne,ha nincs olcsóbb.
Néztem csövet sonoflex,de itt megakadtam.Mivel flexibilis sok a légellenállás kb 8 méteren.
Mit tegyek?, Keressek saválló vagy sima alu csövet és szigeteljem le?.
Tehetek-e a rendszerbe szürőt ,nem fogja elvonni a hatásfokát??lehuteni a levegöt?
Ha csak 1 ponton állok le a szobáimat ősszekőtő folyósora ,és vágok az ajtók fölé, pont a mennyezet alá szellőző nyilásokat az elegendő- e, hogy felfütsem a szobákat?Persze ajtókba alulra szintén nyilás a hideg levegönek.
Sokat hallottam már róla ,hogy a meleg levegő ,hogy keveri a port,ezért szeretném ezt elkerülni mindenáron.Nehogy a nagy sporolás az egészségünkre menjen.
Ha van valakinek erröl tapasztalata szivesen venném ha segitene.,
Konvektoros fűtésemet szeretném lecserélni légfűtésre. Szerintetek érdemes-e azon gondolkodni, hogy egy gázkandallóról szétosztanám a 3 szoba, konyha, fürdőszoba, előszoba felé a meleg levegőt? A padláson egyszerűen tudnék csövezni. Leginkább az érdekel, hogy olcsóbb lenne így a fűtés, mint a konvektorokkal?
Van egy kandallóm, amiből a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb módon szeretnék meleg levegőt eljuttatni a tervrajzon látható módon 2 szobába. A csöveket a födémre szerelném, és gipszkartonnal dobozolnám körbe.
Tudtok ajánlani erre a célra konkrét anyagot ( cső, felfogató idomok, ventilátor, kiömlő nyílásokra rács )? Talán még szűrő sem kellene a rendszerbe, és automatizálás sem szükséges, bekapcsoljuk kézzel, amikor kell.
Jelenleg a kandalló két oldalán felül van szellőző, és alulról a fatárolóból szívja a levegőt fel. A felső szellőzőket be kellene falaznom? Esetleg a másik oldalra a nappali felé is tehetnék csupán egy ventilátort? (a rajzon most így van)
Nézegettem a kandallóventiket, de félelmetes áron adják mindegyiket. Nem akarok komoly rendszert, csak javítani szeretnék a kandalló hatásfokán, és a két szobába meleget juttatni.