Keresés

Részletes keresés

Twins Creative Commons License 2005.01.26 0 0 12

Szevasztok!!

 

Nekem is elég sok növényem van, ilyenek mint...mangó,narancs, mandarin, citrom,  licsi, longan, cukoralma, soursop, ökörszív,karambola,dzsekfruit, guava, szamócaguava, pitanga, zapota, papaya, rózsaalma, fejoua. ananász(éppen most terem), mombinszilva(sárga), pitomba, barbadoszcseresznye, paradicsomfa, kivi(kertben), télállo banán kiültetve...

Amit esetleg tudnék adni az (pitomba 1-2 db ,zapota, dzsekfruit és tamarind....  kb.1,5éves növények)

 

Én is próbálkoztam már mangosztán és durian nevelésével, sajnos nagy hőigényük van ezért 1 év után elpusztultak!

Nálam az üvegházban hidegebb időben 15-19C között van a hőmérséklet hajnalban, és néhány növény még igy is elpusztult(lásd durian)!

Keresek növényeket én is, pl: kakaó, kenyérfa.annona..stb..

Ha valakinek vannak ilyen felesleges példányok.. csereberélnék!

Majd képeket is teszek fel!

 

Üdv mindenkinek

 

 

cucurbia Creative Commons License 2005.01.26 0 0 11
Hu,és Annona montana-bol is maradt egy magoncom tavalyrol,amit még nem adtam oda sehova.
Előzmény: cucurbia (10)
cucurbia Creative Commons License 2005.01.26 0 0 10
Jut eszembe,Artocarpus nemzetségböl ha jol megy lesznek magoncaim majd.Már most kelt ki 2-3 A.integer-böl,és most várok friss szállitmányt A.altilisbol(kenyérfa),és A.heterophyllusbol(dzsekfruit).Sajna a mangosztinmagok nem akarnak kelni,abbol majd tavasszal ujra kell rendelnem,és a durianbol is csak egy kelt ki.
cucurbia Creative Commons License 2005.01.26 0 0 9

A kakaofám most pusztult el a télen egy honapja,sajna 15 fok alatt elpusztul a növény,és nem tudtam decemberben mindig 15 fok felett tartani a növényházat.de tavasszal be tudok szerezni magot.Kesudiovan is majdnem igy jártam,de abbol szerencsére egyet sikerült a szobába menekiteni igy mig a többi elpusztult,most az az egy szépen nő a szobában.

A pisztáciám nekem is berohadt,most várok ujabb magszállitmányt braziliábol,majd kiderül kikel-e.Teacserje dugványom volt,de nem eredt meg.Tapasztalatom szerint a magok rendkivül nehezen kelnek,és sajna sokszor kikelés után élettani okokbol sok elpusztulÉn is igy jártam már 2x igy most maggal egy ideig nem probálkozok.Ismerek valakit akinek van cserjéje,bár ő is nagyon szenved vele,alig hajt,de ha esetleg tudok tavasszal ép dugványt kérni töle megint megprobálkozom.

Avakádo oltovesszöért szerintem Gran Canariára érdemes menni,ott nagy ültetvények vannak,hazai termesztöknél én termő növénnyel még nem találkoztam.

Most Syzigiumfélékböl kelnek magoncaim,azok jobban birják a klimát,most rendeltem Spondiasféléket Braziliábol,de pl a 3 elvetett mamej magombol eddig csak egy kelt ki.

Licsimből csak egy maradt meg,bár az érdekes jol birja a hüvöset,a karambolával együtt(pedig azt hittem,hogy hidegérzékenyek),most keltek ki longanmagoncok,majd meglátom mennyi marad meg belőle, a szakirodalom szerint kevésbé kényes mint a licsi,de majd hiszem ezek után,ha látom nőni.

Annonaféléket is vetettem.Rollinia deliciosabol még maradt is a tavalyi osztogatás után magoncom,most várom R.sylvatica magot.

Annona  félékből(glabra,selegalensis,reticulata,squamosa,purpurea,chierimoa,atemoja) most 4 fajtát is vetettem,de sajna nagyon nehezen és rosszul kellnek,lehet amiböl mag lesz mag,tavasszal ujra probálkozok,mert a csira kihajtása után sok eldobja a rügyét és ugy nehéz megtartani.

Psidium fajokbol most kelt ki fridricshantianum és P.guinensee(egy harmadik féle még nem hajt),tavalyrol maradt viszont P.guajava és P.littoralis magoncom,és még egy két Feijoa(Acca)sellowiana magonc is akad talán valahol az üveghát alján.

Hu most hirtelen ennyi amit a magoncokrol eszembe jutott,sajna sokszor vagy a maghoz nehéz hozzájutni vagy ha mégis sikerül,akkor sajna nem sikerül kelésre birni.(főleg,ha nagy hidegben nem tudom 12-13 fok felett tartani a hajnali hőmérsékletet az üvegházban)

 

LucuS Creative Commons License 2005.01.26 0 0 8

Szia

 

Engem a télálló banán érdekelne :) Hol lehet olyat beszerezni? Hogy kell tartani?

 

Avokádóm nekem is most hajt, már a 2. gyökerét hozza.

 

Köszönöm

 

Lucus

Előzmény: gáborke (1)
taramiram Creative Commons License 2005.01.26 0 0 7
Köszi, egyelőre van egy 40 cm-es pár hónaposom és 3 kigyökeresedett példányom. Még nem láttam, hallottam itt virágzó/termő példányról.
Előzmény: gáborke (5)
gáborke Creative Commons License 2005.01.25 0 0 6
szilkszilky! A maghéját persze el kell vetés elött távolítani a pisztáciának.
gáborke Creative Commons License 2005.01.25 0 0 5
Taramiram. Az avokádóm kb 4 éves és félméteres. Hosszú ideig, de jól csírázik. Oltani kellene, de nehéz oltóanyagot szerezni. Egyetlen magnövény porzós es termős virágai nem egyszerre virágzanak, ráadásul nem öntermékenyek.ezért öntermékeny fajtát érdemes oltani és több egyedet célszerű tartani.
gáborke Creative Commons License 2005.01.25 0 0 4
Én kaptam a mediterránról, de nemrég sikerült szereznem pörköletlen magot bio boltokból és hasonlókból.ezeknek a magoknak kb. 20%-a csírázik.Kényes a csíráztatása:25 C-on, nem túl nedves homokban vagy laza földben(ha túl nedves vagy hasonló a mag berohad).Hamar csírázik, 2-3 nap alatt már elkezd nőni a kis gyökere.Ekkor már érdemes kiszedni és a gyököcskét a földbe a sziklevelet a felszínen hagyni.ellenkező esetben nagy eséllyel berohadhat.az elején enyhén öntözzük.később is kevés vizet igényel.meszes földbe kell ültetni.napot szereti.teleltetni 5-15 C-on érdemes.lassan nő.kétlaki.5 év után virágozhat. Ha nem sikerül szerezni, talán egy felesleges növény nekem is akad. egyenlőre ennyi.
taramiram Creative Commons License 2005.01.25 0 0 3

A "Banánfa, citromfa" topikban beszéltünk ezekről. Avokádot hajtattunk eredményesen. A tied mekkora, van valami tartási különlegesség? az avokadot is oltani kell?

Ha tudsz képeket betenni a növényeidről, az jó lenne.

Előzmény: gáborke (1)
szilkszilky Creative Commons License 2005.01.25 0 0 2

A pisztáciával kapcsolatosan tudsz szaporitási tippet adni? Magot honnan lehet szerezni? Ha van, akkor utána milyen módszerrel kell kezelni és milyen ültetőközegben, hőmérsékleten stb. Mennyi a csirázási idő? Szóval mindent, amit csak tudsz. Nagyon csinos kis növény.

Előzmény: gáborke (1)
gáborke Creative Commons License 2005.01.25 0 0 1
Hellosztok. Gáborke vagyok, régen már párszor írtam a fórumra. Most már van egy kis növénygyüjteményem(azóta kissé bővült). Árultam már pisztácianövényt, kávét stb. Ha problémád van valamilyen növénnyel nyugodtan írj. Ha növény kell tudok esetleg ötletet honnan vegyél vagy talán tudok adni,vagy kitalálunk valamit... persze én is keresek pár dolgot hátha valaki majd tud segíteni. Trópusi és mediterrán növényekről sokat tudok segíteni(sok irodalmam is van). Növényeim Pl: citrusok(citrom,nari,mandarin,ezek hibridjei,poncirus, kávé, guáve, pisztácia, ananász, litcsi, karambola, télálló banán, olajfa, babér, paradicsomfa, avokádó, és hasonlók (több hirtelen nem jut eszembe, de már 2 szoba tele van velük). Ezeket jó ideje nevelem, tudok szaporítási nevelési tippeket adni.esetleg párból van is növény esetleg be tudok szerezni néhányat. Most vetettem pomelót, maradt jónéhány mag, ha estleg valaki megpróbálja ezt a növényt akkor tok adni.Ezt elméletileg oltani sem kell. Viszont jó ideje keresek a gyüjteményembe teacserjét és kakaófát vagy magot. Ha valaki tud ebben segíteni irjon. Addig is jó kertészkedést, kellemes időtöltést növényeitekhez. üdv.
DrShan Creative Commons License 2005.01.25 0 0 0
Nem nulla növény száradt már ki a szobámban. A legbüszkébb egy kaktuszra vagyok;)
Előzmény: gáborke (-)
gáborke Creative Commons License 2005.01.25 0 0 topiknyitó
Van kávéfád, citrusféléd, más trópusi vagy mediterrán gyümölcstermők. dumcsizunk róla, esetleg tanácsok cseréje.Ha valamilyen növény kell cserebere a fórumozók közt.stb

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!