...figyelj!...tök igazad van, ha "valakinek" olyan lehetősége van, hogy kész lábosokat vesz, akkor abból csinál főzőt, ha lemezekkel van lehetősége, akkor ha elég vastag az anyag, akkor kört kivág és hengerít és utána összehegeszti, mert az a legegyszerűbb, azt már nem kell rádiuszba hajtani, mert az megy simán élben is, pláne ha dupla lesz...
...arról nem is beszélve, hogy az inoxot nem is olyan könnyű (még a vékonyat sem) a fémnyomással alakítani...ahhoz már tényleg olyan erős hidraulikus, görgős gép a jó...
...az a fényes "szoknya", amit az enyémhez barkácsolok, csak 0,8-as, de a kézi bordázó
gépen a szemem majd kijött, mire végigtekertem...nagyon kemény és szívós...
...aztán meg ne bántsd a "kuktásokat", valakinek az is jó...Faterék is avval nyomatták a "boldog" 60-as években, de biztos, hogy felétek is volt egy pár...DDD...
Olyan kérdésem volna felétek, hogy a gabonacefrét (kukorica, árpa, búza, whiskey maláta arányos keveréke) hogyan kell kifőzni. Kell e kétszer főzni,elő párlatot kell e szedni, stb...
..."nekik 75-400cm-ig tudja befogni az anyagot a gép."...
...akkor az egy függőleges tengelyű, "karusszel" gép, amivel akár a 100.000.-literes földalatti tartálynak, a két fenekét is megnyomják 10-12mm-es anyagból...
...azért a 8.000.- munkadíjhoz még meg kell venni az anyagot is és sok helyen nem adnak csak egy egész táblát, mert ahol vágnak ott jóval drágább...és akkor jó esetben van egy kb. 90x90-centis négyzeted, mert általában csak táblaollójuk van...
...azt elviszed egy másik céghez, hogy vízzel-plazmával, vagy lézerrel vágjanak ki egy kört...egyik "olcsóbb", mint a másik...így aztán, már nem is olyan "ócó"...
....ez meg az én "fenekem"...a rádiuszos...:):):)...
......ez nekem, azért jobban tetszik, még ha nem is annyival jobb az áramlás...(különben is van benne kavaró)..DDD...arról nem is beszélve, hogy forrasztásnál (felületek kellenek), ott egy körkivágott vékony lemezt, nem lehet még ezüsttel sem a palásthoz, élben forrasztani ha jót akarsz...tehát a szélére egy legalább 5mm magas peremet kell csinálni, amit egy egyszerű nyomószerszámon (ledöntéssel) alakítanak ki...persze lehet ezt egy kézi peremező gépen is, és ahhoz még szerszám sem kell, de az sincs mindenkinek otthon...így aztán, ha úgyis "nyomni" kell, akkor majdnem mindegy, hogy rádiuszos, vagy csak egy sarkos ledöntés készül...egy a lényeg, hogy mindkettőhöz kell egy nyomószerszám...
......itt a palást függőleges összeillesztése is látszik...
..." a nagyoknál amit láttál az nem erről szól ott főleg ha rézből van -gyártástechnológiailag könnyebb kivitelezni sőt te tudod a legjobban hogy ott az alja és az oldal nem hegesztéssel készül hanem egy anyagból"...
...nos ebben azért tévedsz, mert a palástot még a profiknak is drága lenne, szerszámra fémnyomással görgőzni, azt ők is ugyanúgy hengerítik, mint én a kis gőzkazánom palástját, majd szépen összehegesztik az aljával...az üstfedőt rozsdamentes karimákkal rögzítik az üst karimájára és jó magasra csinálják a nagy páratér miatt, meg azért is, mert ezek legtöbbje egymenetes és a fedőn nincs sisak, hanem a torony van...
......ezek pont a Gabóék üstjei...
......nézd csak a palást és a fenék hegesztési vonalát...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Egyszer olvastam valahol, hogy régebben(talán most is) az üstöket annyi milliméteres lemezből csinálták, ahány hektoliteres. Mondjuk egy 1000L-es üstnél már én is túlzásnak tartanám a 10mm vastagságot, de 5-600-ig el tudom képzelni. Azért a cefre-pálinka csak "eszi" a rezet, folyamatosan vékonyodik, meg aztán a súlyt is el kell bírnia. Persze "ipari", napi használatban lévő üstről beszélünk.
Elhiszem, de mivel duplás lesz lehet hanyagolom. A napokban kiderül, hogy mennyiért görgetik meg a fenéklemezt. Csak ugye ahogy Norris is mondta, mindjárt kettőt kell mer az alsónak is követni kellene a felsőt, hogy ne keljen bele 50L olaj :)
...a lemezvastagság az anyagtól is függ, meg a nagyságtól is ...1mm-es inox, belső üstnek 100-liternél bőven elég...sőt ez még félkemény vörösrézlemezből sem gyenge...
...a külsőnél, pláne ha fával fűtöd, akkor rádobhatsz 50%-ot, vagyis 1,5mm...
...a 2,5 mm a nagyobb üstöknél szükséges...
...akik a mocikra vékony lemezből, AWI-val hegesztik a kipufogót, azok ezt simán meg tudják...
...hát a 10mm-es rádiusz az tényleg semmi, én 10 centire gondoltam ott a rajznál, de egy 60-as átmérőnél az is kevés, mert akkor a saroknál csak 5-centis ív van...20 centi a jó, mert akkor a saroknál az ív 10-centis...így talán tényleg jobb lenne..
Harckocsikat csinálnak ilyen vastag lemezből!:-) Felénk a főzdében a 450 literes 4mm-es rézlemezből van! Ezt már daruval kell mozgatni ! Brutális a víztér is! Rettentő pazarlás energiában!
Én mindenképpen támogatom a rádiuszos kidomborított fenék-alj ötletet, több előnye is van.Hátránya hogy,nem sufni tuting kategória. Ha tehetném 2,5 mm-es lemezből csináltatnám.