Pontosan eleget ahhoz, hogy tömítetlenség esetén ne a butaparaszt-módszert (értsd: "kicsit jobban meghúzom, oszt' jóleszazúgy'") alkalmazzam, hanem tömítést cseréljek.
Ez a serpenyö is tipikuspéldája a vevö félrevezetésének,kábitásának,aztsugalja, egy fözöalkalmatosság az egészséges táplálkozáshoz ,fözéshez ,sütéshez..
Ami a vevöt "kábitja":a serpenyöneve
1) Bio Pan ,miközeennek a Bio táplálkozáshoz ,ami átvitértelemben egészséges,és nem környezetszennyezett,vegyianygnélkültermelt élelmiszerre vonatkozik..
2)A zöldszine is aztsugalja ,( bio fözni,ami pedigcsak az alapanyagokra vonatkozik)a biotermékek szimboluma a zöld..
Szóval egy termék ,melynek a gyakorlatbelialkalmazása finomanfogalmazva korlátozott,hol milyenesetbenn praktikus az alkalmazása a gyakorlatbann???
Ugyanaz, mint egy serpenyő, csak nagyobb, és kicsit könnyebb hurcolni. Magyarán otthon semmit, aztán ha van valami találkozó, bevágom egy nagy szatyorban a hátsó ülésre, és a kempingben / turistaházban csak be kell dugni a konnektorba, nem függsz a helyi "facilitásoktól." Magamtól soha meg nem vettem volna, egyszer kaptuk valami ötlettelen rokontól. Évente egyszer használom, a többi időt a garázsban tölti, hogy ne foglalja a helyet a lakásban.
Ez az, amit rendszeresen otthon felejtek (vagy elkeverek), miközben az egész miskulanciát cipelem magammal egy-egy találkozóra. :-D (De már csuklóból oldom meg a problémát egy nyitva levő barkácsáruházban vett másfél méter kettős szigetelésű vezetékkel és egy villásdugóval. Persze így akut életveszély, szóval gyereket a közelébe sem szabad engedni.)
Egyébként csak példának mondom, a Román szerszámipar képes volt kiváló minőségöt gyártani, ha arra volt igény és fizetőképes kereslet. Amikor "fölszabadult a határ" és elkezdtek üzlet szerűen átjárni, sok szerszám mögjelent a helyi piacon, amik egyébként a Németországi mödröndölésökből "maradtak" ki. Elég kedvező árakon lehetött hozzájutni, mert a piac végeztével nekik csak kolonc volt amit áthoztak, visszafelé vitték a kenyeret, tojást, zöldségöt és gyümölcsöt.
Ha elnyalta, akkor nem "rendesen" húzták meg, hanem szarul.
A "rendes" meghúzás ugyanis a hülyeparaszt-hiedelemmel ellentétben NEM a kulccsal és a paraszt karjával kifejthető maximális nyomatékot jelenti, hanem egy, a csavar méretével összefüggő, ésszerűen meghatározott értéket.
Amelynek elviselésére pedig minden kulcs és anya biztonsággal képes.
Az angolnyelvümagyrázat is a grillszó eredetét a latin craticula,cratis szavakra,kifejezésre vezetivissza,talán Neked hisz a kételkedö!!angolnyelvü forrásra hivatkodsz..(idézed)
A magyar és a németnyelvü bizonyiték számára "mellébeszélés"
Anakellenére ,hogy töbforrásbol igazolom a grillszó eredetét ,a magyar magyarázat is arrautal(mellékeltem),többoldal konkrétan a latin craticula,cratisszóra vezetivissza a szó eredetét..
Mégegyszer felhivom becsesfigyelmed : érthetetlen sokakszámára a latin craticula,cratis,nemhasonlit a grillszóra,sem kiejtésbenn,sem leirva...miért nem,megirtam a 161698-bann alul..
Inkább az lehet az ok, hogy pl, sárgaréz hollandi anyát gyakran möghúznak röndösen, a kesköny pofájú kulcs hamar lenyalja a sarkait, ezért oda is szélösebb pofájút érdemösebb használni.
Mellébeszélésnek tűnik a hozzászólásod. Ebben a hozzászólásodban sincs semmi bizonyító erejű hiteles forrás. Csak írod a magad elgondolását. A latint szótárt mutasd elsőként.
Amit én irok,ha kétségeimvannak a helyességéröl ,több megbizhatóforrásbol ellenörzöm..Tehát félrevezetö,hibás infó kizárva..
üss a képre
több weboldalon(többnyelven) olvasható,a grillszóeredete a latin cratis szóra vezethetövissza..
A grilszó,nem a latin szószerintiforditásboladódik,hanem a szójelentésének a szinonim jelentéséböl,ezért érthetetlen sokakszámára a latin craticula,cratis,nemhasonlit a grillszóra..
"A grillszó eredete:craticulum (latin)=rács, kis rács...
Tehát rácsonvaló hökezelése ,sütése az élelmiszernek...és nem egy grilllemezen közvetvemelegiti,süti pl.a húst.."
1. Be tudnád ide másolni a latin szótárnak azt a szócikkét, ami a craticulum szót fordítja magyarra? Jobban elhinnénk, hogyha látnánk valami hitelesebb dokut, nemcsak azt, amit te ide beírsz.
2. Nehéz ám belátni, hogy a craticulum szóból grill szó lett. Betűegyezés is alig van. Na igaz, hogy a craticulum szóban van egy "l" betű, viszont grill szóban kettő is. Tehát: hogyan lett a craticulum szóból grill?
Merugye... az orosz, a román és a magyar acélgyártás éppesnéggel a kiváló minőségéről ismert.
Ja. Nem.
A kulcsok pofáját senki sem azért vastagítja, mert az neki olyan nagy örömet okoz, vagy éppenséggel bivalyerős kézi(!)szerszámot akar csinálni. Hanem azért, mert ebből a fajta hitvány (és olcsó!) anyagból ilyen vastagságú kell ahhoz, hogy ne nyalódjon, vagy épp törjön ki a pofa.
Nem vagyok biztos a szürke kulcsot illetően, hogy az gagyi anyagból volna, mert van sok Orosz, Román, de még hazai gyártású villáskulcs is, amik hasonlóan szélösítött pofanyílással készültek.
"Ha védőfesték miért javasolja az eltávolítását? Ez némi ellentmondás."
Mert ez a fajta védőfesték csak a gyártástól a felhasználóig (közben évekig tárolás, esetlegesen tengeri szállítás, ilyesmi) védi a vasat, nem pedig "örökre".
Régebben egyébként az ilyen védőfestékek fél milliméter vastag, gyengén tapadó réteget képező, rugalmas valamik voltak, amiket némi körömmunkával is le lehetett vakarni. Csak úgy mondom.
Egyébként a szürke villáskulcsra el is kell a védő festék, lévén nagy valószínűséggel teljesen hétköznapi acélból készült. Legalábbis a szerszám vastagított pofái erről árulkodnak. A pirossal megszórt króm-vanádium kulcsra az ilyesfajta védelem teljesen felesleges.
Itt bizonyos fogalomzavarvan,mert a grillezésfogalmát összekeverik a sütéssel,ami átment a köztudatba ,de nem helyes..
1)grillezés:A grillezés, grillsütés (tájnyelven mangálozás) az étel nyílt lángon történő elkészítése.
2)A sütés, (pl. hús)indirekt melegitáse a húsnak,pl. egy melegitett (faszénnel,gázzal stb.mellékestényezö)sütölemezen (nem rácson)
Tehát a grillezés esetébenn a höforrás közvetlenüléri az elkészitendö élelmet (pl.húst),ami az Hooti úr általküldött( https://www.sencor.hu/grillsutok/sbg-108bk) esetébenn nem adatott...
Grillezésneknevezett húsütés :(grilltárcsán)
nem éridirektéri a hü a sütnivalót,hasonló egy serpenyübenn a kájhánsütni..
Grillezés:
direkt a hö ,a faszén höhatása,(grillrács),elönye, nagybanpozitiven befojásolja a hús zamatát..
Ha védőfesték miért javasolja az eltávolítását? Ez némi ellentmondás.
Ezek víz alatt berozsdált villáskulcsok. Ha festettek lennének a dolgozó részen biztosan lekopna a bevonat és azok errodálódása használhatatlanná tenné úgy hogy a nyél vígan épen maradna a festék alatt csak annak nincs jelentősége.
De a szerszámos falon vagy ládában (ha csak nem kerül víz alá) nem korrodál pláne ha használják.
Dolgoztam olyan helyen ahol kolin-klorid volt jelen, ott minden errodált ami nem volt műanyag vagy rozsdamentes akár festett volt vagy sem. Pénteken a szerszámos be a műhelybe... majd hétfön a kombináltfogót nem bítram szényitni.
Divat volt az már több mint 4o éve is, TSz műhelyben volt a zöld sarok, ott javították a John Deere traktorokat, ott a nagyon új szerszámok voltak fényösek, majdnem mindön más zöld színű volt.
Igen, nem csodálkozom ezön, hiszen csakis te tudhatsz valamit a legjobban.
Ha mégis jön valaki aki többet tud nálad, vagy legalább olyan jól mint te, azt el köll innen tanácsolni, bármilyen hibákra hivatkozva. Ez jelképezi a nagyságodat, bármelyik nevedön is írsz ...
Nem, nem csak ilyen ügyben írok. Viszont igaz, hogy (akik ismernek pár évtizede, pontosan tudják) sosem hagytam szó és tett nélkül, amikor az ilyen viselkedést megláttam. A beletörődő olvtársakkal szemben én nem görgetem át, nem nézek félre.
Látod, a négyes pontban pontosan bemutatod, mit csinálsz, ami nekünk annyira rommeles tempónak, stílusnak tűnik. S az is mindent megmutat, hogy pont azt magyarázod, hogy nem érted, mi a baj, de úgy teszed, ahogy baj
A topiknyitóban legalább volt annyi emberség (humánum), hogy amikor ráébredt, mit, miket, s miképp tett, legalább virtuálisan elszégyellte magát, s elillant.
((Mondjuk előtte még beírhatta volna a modiknak, mit szeretne a topikleírásba, hogy utána mindenféle gyüttmentek ne mondhassanak ezt-azt a topiktáncrendről.))
"neked mindenhez hozzá kell szólnod,és mindenhez az internetről szedsz tudást,képet,linket,,,"
1)ez egy nyilvános fórum,tehát mindenkihozzászolhat az adott téméhoz..
2)tudásom alátámasztásához használom az internetet,pontosabban annak pontositására, kiegészitésére,mert ugyebár nem mindenki mester mindenszakterületen..
4)ezalatt mitértessz:"azonnal elkezded a kisded játékaidat",ha azt ,hogy mindeneszközzel bizonyitaniakarom véleményem ,állitásom,Te nem??annyiraazért nem vagy biztosmagadbann sosem ??ezthivják önbizalom hiányának,hiányzó (müszaki) alapmüveltség..
Dolgoztam bútorüzemben, ott többeknek szállítottam ki hulladék bútorlapból készült, négyzet alakúra (40x40 vagy 50x50 cm-re) vágott anyagot, álltalában 2 színben, amit aztán sakktábla mintára leraktak. Amit láttam is készen, az mutatós is volt, de hogy mennyire tartós azt nem tudom. Volt olyan aki fugázta valamivel, mert amúgy rettentően csúszós volt.
en 25 eve a mostani sztenderd meretu lapokat tettem le. ment ala padlopon kiegyenlito, illetve szivacsreteg is. raadasul a nagyszobaban nem csak sima szivacs, hanem parafa reteg is kerult.
Én úgy emléxöm, amikor forgalomba hozták idehaza ezöket a laminátos padlókat, akkor azok más méretűek voltak és nem is raktak alá mindig kiegyenlítőt. Vagy mert nem is lehetött kapni, vagy csak úgy gondolták hogy nem szükségös, mert alatta nagy táblás faforgácslap volt, vagy lécbetétös bútorlap.
Amit Hung mond, az alap, elvileg ki is kéne önteni a födém egyenlőtlenségeit, utána teríteni a kopogásgátló paplant. (előző lakásomban végigcsináltam/csináltattam, tudom...)
1) azt honnantudod???pl. ez a tudás szerintem(a lamináttal kapcsolatbann) az álltalános technikai müveltségrésze ,aki ezesetbenn internettudást gyanit,magábolindulki,nemlehet egy technikaizseni,hogy finomlegyek..
2) van valamikivetnivaló a 161612 bejegyzésemmel kapcsolatba?
1) már eredetileg is miértnincs a laminátalatt hangtompitó,szigetelö??fuser csinálta..
2)laminátot mindenesetbenn egy aláttétrétteggel fektetünkle,elönye,hangtompitó,(nem kopog ha közlekedszrajta)és elösegiti a laminátfelfekvését az alapfelületre..
szerintem teljesen lehetetlen. en itthon a 3 szobat magam burkoltam kb 25 eve. akkoriban meg csak ragaszthatoak voltak. nalam olyan stabilan osszeallt, hogy lehetetlen a kozepebol kiszedni egy darabot is. viszont mar akkoriban is eros kopallasot vettem, ami irodai kornyezetbe valo. nem volt olcso, akkoriban olyan 7e korul fizettem egy dobozert. tokeletes allapotban van most is.
Azt hallottam, hogy fel kell szedni egészen a falig. Annyiban szerencsés vagyok, hogy nálam a legcsúnyább, legsérültebb elemek kb. 50 centire vannak a faltól, így nem kéne sok elemet felszedni. De a szoba közepén is van 3-4 elem, amit jó lenne cserélni, azt nem tudom hogy lehet.
Az egyik szobámban laminált padló lett lerakva kb. 10-15 éve. Összességében még jó állapotú, de van 4-5 elem, ami erősen sérült, kopott, karcos, foltos. Ezeket ki lehetne cserélni úgy, hogy ne kelljen az egészet felszedni és kicserélni?
Többéve néhány hozzánkhasonló forumon is keresik ennek a szerkezetnek a rendeltetését: pl.https://www.gutefrage.net/..
Abba az iránybe senki nem keresi,ez egy "aktedulli",aktarendezö-tárolóbavaló szerkezet,ezeknek az elödje:
üss a képekre..szerintem az,többjel arramutat,pl.szélessége 70 mm .ami ma is alkalmazott lyuktávolság dokumentumtárolóknál..
Szóval nagy dobáslenne ha rájönnénk a szerkezet mivoltára alkalmazására,akinek kedvevan ebbe az irányba keressen kutasson,talánsikerül kideritenünk mi ez??..egy ehezhasonló "pappirleszoritó" egy irat tartóbann:( még nem találtamképet ahol szerkezet látható)
Nagyszámvolna rájönnénk mi az,egy ojan forumot "megszivatni" mint a https://www.gutefrage.net/ 1.9 mio.aktiv felhasználó..
Elkébzelhetö egy ilyenbevaló :hogy müködik,van beépitve nekemsincs elkébzelésem,ha ebbevaló valóba..
Ez a hozzászólás nem ebbe a topikba való. Becsempészed a saját hátsó politikádat ide. Pedig már kb. 20 évvel ezelőtt a topiknyitó kérte, hogy a politikát mellőzzük itt. Egyéb poénkodás persze elmegy. Köszönöm, hogy ezt elolvastad és esetleg betartod.
Frusztráló élménynek hangzik! Olyan, mintha egy csodálatos darabot várnánk, de kapnánk valami nyomasztót. Olyan, mint amikor egy nyílt zónában vagy a legjobb verekedők között, és nem tudod, kik a legjobb verekedők, de akkor is megpróbálod!
Hasonlóra gondoltam én is, de ez nagyon fölösleg lehetött valahol, mert gipszbe öntött drótvirágok laktak benne, ami egyébként nem lött valami szép műalkotás, de egy kv-t azért fizettem érte. 😀
Valószinüleg igazadvan...logikusanhangzik, egy átkapcsoló,miért csak 127-220 V közöttszabájoz ,ha az lenne (fordulatszámszabájzó) ezlenne ráírva 0 tol 220V-ig.
De felvetödik a kérdés,miértnincsrajta fordulatszámszabájzó, a régi és az új labor keverökön mindvan fordulatszámszabájzó!!
A mutatott alkatrész nem kapcsoló,( a tápfeszültség megválasztásához)arra egy kétállasúkapcsoló is megfeleltvolna,hanem egy potenciométer,a keverésisebesség beállitására..
A felsörész ahova a laborüveghejezhetö,(a helye egyértelmüen látható)üvegböl,vagy plexibölvan,rezsó nem lehet..
Ezért gondoltam, hátha itt valaki begyűjtené, és eljátszana vele. De ha nincs érdeklődés, feldobom egy "zero waste" csoportba, remélem, valaki tudja használni.
Ezek a régi IBM billentyűzetek amúgy valamelyest kapósak, vatera, jófogás, vagy vannak ilyen retro számítógép facebook csoportok, ahol van adásvétel is.
En ezzel kuzdok evek ota. Ha a profiledhoz van hozzaferesed, akkor szerencsed van. A rosszabbik eset, ha rgy rego email cim ban megadva amijez mar nonvs hozzafetesed. Akkor bukta.
Apropó! Egy régi, indexes mél címmel vagyok itt regisztrálva, ami nyilván már nem él, előbb indamail lett belőle, aztán meg fizetős lett, hagytam a csodába. Van valakinek tapasztalata abban, hogy ki lehet-e valahogy cseréltetni a júzerhez tartozó címet? Egyszer kilockolom magam, soha többet nem tudok bejelentkezni, mert nincs hová megjöjjön a jóváhagyó mél. (Persze, újra is regisztrálhatom magam, de azért sajnálnám a 3191-es reg számomat.)
Ez jó tipp, köszi! Még a végén meg is csinálom. :-D (Majd végzek nyúlügyi kutatásokat, melyik a kedvenc fája. Bár a kisebbik lányom -akié eredetileg a nyúl volt- úgyis zoológusnak tanul, kutasson ő. ;-) )
Olyasmi, mint a régi tuchel, csak kisebb az átmérője. Még ki is tudnám cserélni, ha nagyon akarnám. Tuti találnék valahol a céges pince mélyén régi PS/2-es kábelt, de minek? Letettem arról, hogy "gyűjtsek". Egyébként a "telefonzsnór" volt benne a poén, ha kipótolom egy sima, egyenes PS/2-vel szerntem már nem lesz autentikus.
Ha a nyúl a lakásbann mindent megrág ,ami természetes ,hogy mindigrágcsál
Azt ajánlatostenni:
Szárazfábol ilyetcsinálni,puhafábol,pl.simafenyő, nyár, hárs, fűz stb. a kérgetrajtahagyni,(a kéreg szaga intenziv)azért ilyen nagyfelületen ,hogy érezze a faszagát ,igy többeséjlessz rászokjon azt rágcsálja..
Múlt héten megpróbáltam utánajárni a drótok végének anyósomnál, kiderítendő, mit rágott el a nyúl. (Fene jó dolga van a tepsifülesnek, kint rohangászhat a lakásban, csak az a gond, hogy mindent rág.) Szóval kiderült, hogy a kb. 30 éves, eredeti IBM PS/2-es billentyűzet is áldozatul esett. Az az igazi, békebeli, IBM - US Army közös fejlesztésű darab, 3 kiló és szöget lehet beverni vele a falba. Van valaki a társulatban, aki esetleg gyűjtőként igényt tartana rá ilyen állapotban is? (Ez a "telefon zsinóros" fajta, csak hát pont a zsinórt rágta el a dög.)
"Úgy tudom, hogy csak a felületük/élük edzett, ha azt lecsiszolod, akkor kampec."
Egy pár tizedmilliméteres lemezen nem nagyon tudsz csak felületet edzeni, max. laborban, vagy betétedzéssel. (Persze edzik őket, mert kell a finom szövetszerkezet... csak teljesen.)
Az élek edzését emlékeim szerint fűrészeknél használják. De pld. a körkivágók is ilyenek.
1. Papír alapú (rugalmas) csiszolóeszközt használtál merev (csiszolókő) helyett. A papír felületekre jó, nem élekre. 2. Az ezres szemcsefinomság kevés. 3. A pengét a csiszolással szemközti oldalon mereven meg kell támasztani, máskülönben meghajlik, oszt' lesheted az élszöget 4. A kő fajtájától függően kenést kell biztosítani.
Van egy olyan érzésem, hogy a mai pengéket nem csak hogy nem érdemes, de nem is lehet megfenni. Úgy tudom, hogy csak a felületük/élük edzett, ha azt lecsiszolod, akkor kampec.
Van valahol neköm is elrakva az utókor számára egy hasonló, az utókor számára.
Még kisgyerök koromból emléxöm a használatára odahaza, külön ceremónia volt az minálunk. Utána volt még valamilyen porcelán gyűrű is használatban, ami olyan 6-7 cm széles lehetött. A külseje fényes zöldre volt festve, mintha egy nagy porcelán szigetölőből lött volna leszelve, valami űrbéli technikával. De volt még egy hasonló, csiszolókő szerű "csődarab" is, de ezök mind kimöntek a használatból pár év múlva.
Utána már csak az Astra és a Wilkinson nevű pengék voltak használatban.
Szerintem pengét nem fenökövönéleztek,nem lehet a pontosszöget alkalmazni,eltalálni ,és nemfekszikfelkellöen a pengeél köszörültfelülete,arra voltmindig pengeélezö kézikészülék..
Ezt példánakmutattam,egy ilyen amatörnek értéktelen ,nemtudja felbecsülni a gyüjtöknek mennyitér.Ezért van az,sok értékes régiséget fillérekért elkotyavetélnek .
Pl.ennek a fenökönek az értéke kb.100 EUR
Néhányvan csak a piacon,RUBINIT ismert régimárka gyüjtökkörébenn,ami nálamvan régi,kitünöállapotbann.
Én próbáltam zsilettet fenni ezres vizpapiron,ezt üveglapra fogattam. Éles lett,szerintem túlságosan is. Olyan érzésem is volt,mintha a szőr némejikét kirángotta,de nem is tudom,hogy irjam,mintha borotválásnál csipkedett volna..... Hol hibáztam,mi lehet a baj.......?
Próbáltam üvegpohár belső,enyhén szögletes felületén is,ez sem vált be......
Az a baj,hogy az élét nem látom,még tizszeres nagyitóval sem. Tehát nem tudom,pl az élszalag szögét sem. Lehet,hogy ez a titok nyitja........
Mondjuk az a 20-as nem a mai számozásnak megfelelő, mert most egy 20-as szemcse fél gyufafej méretű. Gondolom talán a mai 2000-esnek felehet meg a régi 20-as...
A napjainkban használt hasonló méretű és finomságú fenőkövek ára úgy 20-70 ezer (50-180 €) között mozog márkanévtől és finomságtól függően. Ez a "használati érték".
Aztán, hogy ezen felül egy gyűjtő mennyi "antik felárat" hajlandó érte fizetni, az már más kérdés...
Manapság egy alapos metszésnél (ami nálunk korona alakítás, ritkítás, karvastagságú ágak is lejöhetnek) az egy napos alpin munka árával összemérhető (ha nem több) az összevágás, rakodás és elszállítás költsége. Ezek általában puhafák (azok nőnek gyorsan), szóval még csak tűzifának sem túl jók.
Szödtem ki 1x olyan 7o-80 cm -es törzsű Japánakácot, a járda mellől, alul.
Volt rá engedély is, (mert az egyik úri részön) már szömmel láthatóan nyomta befelé a pince oldalát. Nekifogott valami brigád, ásó, lapát, csákány, fejsze, balta és fűrész társaságában, de nem sokra haladtak a fél nap alatt. Én a géppel már nem is ástam nagyon, szinte csak kidöntöttem és félre toltam hogy férjenek tőle. A két tuskóval a végén, 2o q fölött volt a súlya biztosan mert utána elkértem főnökömtől a teherautót és az rövid gémmel is alig bírta fölemelni a platóra. A kidöntésért is kaptam pár ezer forintot+ban, de amikor körbenézte a gazda jobban, rájött hogy semmit sem tud vele kezdeni, ha csak ott az utcán nem bográcsoznak évekig. 😁
Akkor mondta, hogy el is tüntethetném onnan, mert neki nem köll. Így még az is az enyém lött.
"Néhány éve az önkormányzat szerint ez tilos, csak díszfa mehet."
Ez érthető hiszen aki telke előtt áll az vagy törődik vele és sérelmezi hogy közkincs vagy éppen nem törődik vele és a termés az utcára hullva rohad amit a járókelők sérelmezhetnek.
Talán túlszabályozottnak tűnik az intézkedés de sok "tyúkpört" akadályoz meg ezzel.
Volt már róla szó, hogy az önkormányzat mit szabályoz, mibe szól bele.
Ezt érdemes azért megkérdezni.
Az anyósomék (alföldi város) és a szemebeni szomszéd is, korábban meggyet ültetett az utcára.
Néhány éve az önkormányzat szerint ez tilos, csak díszfa mehet.
Igaz a kivágásba nem szóltak nagyon bele (az elöregedett fákat ki kellett már vágni), nem is kért senki engedélyt.
Közben még akadt egy kis hely és egy kis vérszilva is kikerült a kapu mellé.
Na, az sem egyszerű dolog (én ugyan nem szeretem az ilyen "bizarr" megjelenésű fákat, túl komornak tűnnek), mert a szomszédok szerint mindenhova viszi a szél virágszáskor a szirmokat, ősszel meg a leveleket. Persze, mert az látszik igazán a földön, járdán is. Ráadásul egy kis kompakt fáról van szó.
Nálunk az utcán három méretes szilfa van, alattuk parkolóhelyek.
A középső úgy tűnik nem bírta a tavalyi aszályt. Ráadásul a szil szárazon nagyon törékeny, így a nagyobb ágak kiszáradva veszélyesek.
Az önkormányzat közterületeket fenntartó cégét már koraősz óta többször kerestük, de azóta sem történt semmi.
De legelőször is a hely választással van probléma. Nem tudjuk milyen a talaj szerkezete, milyen kábel ês csővezetéknek a nyomvonalára esik, van-e légkábel fölötte és a többi ...
Mifelénk amúgy sem foglalkoznak a gyümölcsfákkal, mert azok amúgy sem hosszú életűek.
Én tavasszal leszúrnék a földbe 2-3 csavart fűz vesszőt, majd a legszöbbet a mögeredtek közül, möghagynám fának. Nem nagy a költség, munka sincs vele sok, szép is, a darabszám is möglössz. 😁
Esetleg tudok adni a közelség miatt valamilyen tölgyfa magoncot, az sem igényöl sok törődést és a nyugger őslakosok is kártyázhatnak az árnyékában.
A fa ültetésnek 1oo1 tika és szabálya van, de nem biztos hogy ott, azon a helyön be lehet tartani még a legfontosabbakat sem. De van itt igazi hozzáértő közöttünk, bízzuk rá a tanácsadást.
Én tavaly asszisztáltam néhány sor fa ültetésénél kisgéppel, teljesen szakszerű munkát végezni szinte lehetetlen.
Ha talajcserétcsinálsz ami szükséges egy 20 évesfaután,emlitettem" Az ujfa ültetésekor alkalmazz (tápdús)jóminöségüföldet.mert a régi föld a voltszilvafakörnyéken "kiégett"talaj.."
Teljesenmidnegy mienfátültetsz a hejébe,az uj talaj tábdús,gyommentes ..A lehetöségeghezképest minélnagyobb ujföld vegyekörül az ültetett facsemetegyökerét..
Kertekbenn is ajánlott bizonyosidöközönként a talaj cseréje,ha a talajminöségmérésieredmény negatív,ami 100%egy 20éves faután biztos..
Ij módon biztosramehetsz az ujfa jól begyökerezik,egészséges,és jótermésthoz..
Még 1 megjegyzés,a facsemete ültetésekor,a földet (mikor földeled az ujfát)kb.20 cm -enként locsoldmeg ,jobban a gyökereközémegy a föld,és tömörebb az ujföld a facsemetegyökerénél..
Nagyon visszás ez a fogalom, több szempontból is !
Ha már elvárják azt hogy tisztán tartsam a járdát, lenyírjam a füvet, takaritsam össze az ott képződő levelet és egyéb zöldhulladékot, mög a szétdobált szemetet, akkor döntsek már én abban, hogy az oda nem való (beteg, sérült, kiöregödött) fával mit kezdök, ha bírok. Ennyit elvárhat szerintem bárki, aki ott lakik ! Ha nem tetszik a kormányzatnak, akkor fizessön neköm vagy másoknak akik elvégzik helyöttük azt a munkát.
Szilva után milyen gyümölcsfa telepítését ajánlod? Cseresznyét, kajszit, diót, almát, datolyaszilvát nem raknék az utcára, mert lelopják a termést. Marad a meggy, esetleg birs vagy naspolya. Mondjuk ezeket is lopják, de egy fokkal talán kevésbé.
Habár ez tudtommal nem is számít lopásnak, mert az utca közterület, szóval hivatalosan nem is az enyémek a gyümölcsfák, akkor se, ha én ültetem és gondozom őket.
Itt többnyire jó szomszédság van a környéken, én pl. jóban vgyok mindegyik szomszéddal. De nemcsak szomszéd köpheti be az embert, hanem bármelyik járókelő/autós, aki arra jár.
A vírusok (fitoplazmák, stb.) általában nem közvetlenül a gyökeret fertőzik, hanem vektorok útján (pl. levéltetvek, kabócák, stb.) a "zöld" növényt.
Gyakran átvihetők eszközzel is (pl. fertőtlenítés nélküli metszőolló, stb.) vagy a szaporítóanyag (csemete, oltvány) eleve fertőzött lehet, ha nem elég biztonságos a beszerzési forrás...
A kollégáim például a szőlő-szaporítóanyag feldolgozásakor alkoholos oldattal fertőtlenítik az ollókat.
A fajtacsere alapvetően kevés (mégha rezisztens is).
A FAJ-csere inkább (pl. szilva helyett más gyümölcsfaj), de itt is kérdés, hogy a rokon csonthéjasok (szilva, kajszi, stb.) nem ajánlott a meglévő közös kórokozók miatt sem (+talajuntság, stb.).
az a baj, hogy a hivatalos rendeletek nem errol szolnak. tehat, minden a fatoku helyi itelethozon mulik, milyen retorzio er teged. lehet, hogy az andrassy 60 alagsoraban kell szuz mariat kielegiteni, esetleg teged fognak analisan penetralni. hianyzik barmelyik is? :)
Ma már azért elég könnyű dokumentálni egy veszélyessé vált fát, én nem várnám mög hogy lesodorja az ereszcsatornát, vagy összetörje a kerítésömet előbb, hanem cseleködnék.
pedig egyszeru, mint a faek. kozteruleten levo fat onhatalmuan nem vaghatsz ki. pl. a hazad elotti arokparton sem.
a burokratikus rendszer gyorsitasat pedig azzal lehet elerni, hogy nem valami illetekes hatosagnak irsz kervenyt, hanem a helyi tanacselnoknek. azt tutter iktatni fogjak (iktatoszam!), majd azonnal kiadjak az illetekes szerv fele, akiknek riportolni kell majd rola felfele, ahonnan majd te is kapsz ertesitest.
Jól nevelt környékön, mindez az ott lakókra van bízva. Ahány ház, annyi szokás !
Van ahol kinőtte a valamikor odaültetött fa a helyet, esetleg új térköves járdát építöttek és eldaraboltak vastag támasztó gyökeret is közben. Ilyenkor mindig helyzet függő a dolog, mert láthatóan kárt csinál a fa, elkezd pusztulni, esetleg láthatóan ki akar dőlni és kárt okozna.
Nem köll azért népszavazást tartani, csak ránézni és dönteni 1xűen.
A régi utcámban volt egy nagy tölgyfa, az árok partján közel a kerítéshoz, amit tönkre is tött. Sokáig nem engedték kivágni, mert térképészetileg és városképileg fontosnak tartották. Tavaly 1x látom, már csak gally darabok voltak belőle a helyszínön és a nagy tuskó maradt ott, pedig 1 méter körüli vastagsággal bírt a törzse és makk egészségös volt.
Más nagyvárosban is igy megy !Első és legfontosabb a papir munka /iktatószám.
Kérelmet adsz be a városgazdánál--30 napon belül a Főkertész jegyzőkönyvet vessz fel az ügyben---ujabb 30 napon belül a fafejű Hivatalnok határozatban értesit ; nem indokolt a fa kivágása , nem öreg, nincs elszáradva stb.(de ha a szél kicsavarja s kárt okoz ? Te tehetsz róla .... mert előtted áll )
S ez ment 4-5 éven keresztül mire kidőlt! De a kárt a Társasházzal akarták megfizettetni.
Viszont az önkormányzat csepürágói nem hibásak mert előtte 4 hónappal még egészséges volt!
Szóval szélmalomharc a javából! Sokkal egyszerűbb egy teherautóssal/markolóssal megegyezni, hogy tolatás következtébenn kidólt.
Az ilyen lakossági minőségi csere meg felénk elképzelhetetlen,
A szomszédok is Vamzerkodnak (jó magyar módra ) de van az Épitési osztályon műholdas térképes aktatologató is akinek ez a feladata; hetente megnézni , miért lehet büntetni.
Annál inkább meg kéne keresni első körben az önkokszit, mert végül is csak közterületen akarsz rendezkedni. Ezen kívül Szeged elég nagy város ahhoz, hogy legyen erre megfelelő apparátus, legfeljebb nyűglődnek előtte egy kicsit.
Én egy ajánlott levelet, esetleg egy emilt (amit gondosan lementenék és nyomtatnék) indítanék első körben. Mindenképpen papírozva, hogy nyoma legyen, mert a telefonokra senki sem szokott emlékezni. Első körben a közterületfenntartást céloznám meg, ha ott nem megy, akkor utána a panaszkezelést: Ügyfélszolgálat - Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.
Az a lényeg, hogy írd le, van egy beteg fa előtted a közterületen, amit szeretnél kicserélni, te, a saját költségeden, és ehhez kéred a hozzájárulásukat, illetve azt, hogy távolítsák el szakszerűen. Innentől valamit mozdulniuk kell, illetve nyoma van annak, hogy beteg a fa, fertőzi a többit, és te jogszerűen indultál neki. Persze babrás egy kicsit, mert meg kell fogalmazni egy levelet, de ha így indítod, akkor nem nagyon találnak rajtad fogást.
Voltam olyan helyön fagyökeret kiszödni a bejáró alól, ahol a szomszéd hàza előtt volt 2 nagy gesztenyefa olyan 5o cm átmérővel. A város fafelelőse nem engedte kivágni egészen addig, még a tulajdonos föl nem jelentötte az önkormányzatot szándékos károkozásért. Ekkor kapott új térköves bejárót, a nagykapu közé új küszöböt és az udvaron két "kocka" betont, mert azokat már mögemelte a fa gyökere korábban. Sokba került az önkormányzatnak az akció.
Ezt a modszert pl.nak irtam ,mert a szilvafa átlagosan 6-9 méter magasranö (fajtátolfüggöen),tehát nagyméretü tuskója/gyökerevan.
Lapos a gyökérzete elrendezödése,(azért érzékeny a szárazságra)a kisseb gyökerek mennekle relativ méjre..kiásni nehézkes ..
Ezzel a modszerrel ,kiásni a gyökérzetekkörül , alaposan beáztatni , majd kihúzni a fát jómodszer,majdem teljesmértékbenn ellehet igy távolitani a gyökérzetet..Ami a fö feladat.
Ekkora feneket keríteni egy fa eltávolitásának túlzásnaktünik,de hatásos ,célravezetömegoldás..és relativ kevés megeröltetömunkávaljár..
A Te modszered is természetesen alkalmazható,de az álltalamemlitett elönye, több ,föleg a mélyebbenlövö gyökeret eltávolit,ami elönyös pláne ha a régihejére egy uj csemetétültetsz..
A cél szentesiti az eszközt,mégha nagy feneketkeritünk a dolognak is tünik...
Odáig rendben, hogy rezisztens fajtát ültetnél de mint írtam, a szilva már kiszívta a talajból a szilvának szükséges, rá jellemző ásványi anyagokat és ezek mesterséges pótlását teljesen nem tudod megoldani ezért csak akkor szoktak ugyanolyan fafajt ültetni a helyére, ha egy szilva ültetvényről van szó.
Magányos, öreg kerti fa pótlásánál érdemesebb váltani. De Te tudod, nekem mindegy...
Nem ragaszkodom a szilvához, más fa is szóba jöhet, pl. meggy, körte.
Ami a szilvát illeti, már van 5 Sharka-rezisztens fajta: Jojo, Joganta, Jofela, Jolina és a legújabb, a Temano. Ezek mind kiváló fajták, vannak köztük kis- és nagyszeműek is, jó ízűek, magas cukortartalmúak. Közös bennük, hogy rezisztensek a Sharkára, magyarul nem képesek megfertőződni vele, ezáltal nem is fertőznek tovább.
A Jolina és a Temano elég új fajták még, nem sok helyen kaphatók, az első három viszont már 10-15 éve forgalomban van idehaza is.
Akit érdekel, olvassa el Dr Némethy Zsuzsanna hasznos írását a témában.
Konkrétan vírus rezisztens szilvát ültetnék a helyére, ami biztosan nem fog megfertőződni a vírussal.
Hallottam valami olyasmit is, ha valaki kivág egy fát a háza előtt, azt X ezer ft-ra megbüntetik. Ha azonnal pótolja a fát, akkor nem tudom meg lehet-e úszni a büntetést. Az sem világos, hogyan veszik észre, hogy eltűnt egy fa, ha szépen rendbe van téve a helye. Pláne, ha még pótolva is van.
Amúgy nem a fa tönkje a probléma, van motoros fűrészünk, tőnél kivágjuk, feldaraboljuk, kiszáradás után eltüzeljük. A gond a gyökérzet vastagabb része a tönk kb. 50 centis körzetében.
Hát ha ekkora feneket kerítenék egy gyümölcsfa kiszedéséhez a szomszédok kiröhögnének. Az olcsóhoz ásó, lapát, (vagy ásólapát) fejsze és szoktam használni kapát (az alatt azt értem amivel a krumplit vetik) azzal mélyebbről ki lehet emelni a földet, és fűrész kell.
A képen valószínűleg csak egy tuskó kiemelése zajlik.
Aki úgy áll neki a kiszedéshez hogy tőben elvágja a törzset meg is érdemli hogy kínlódjon állványzattal, emelővel.
Ezt az eperfát a faterral szedtük ki. Bár élt szerencsétlen de a lehulló rengeteg termésre jöttek a legyek, és a gyökérzete az épület alapot emelgette.
Nem kellett ide emelő csak egy gagyi elektromos láncfűrész, több (féle) ék és nagykalapács. A gödrében lett feldolgozva. Másnap a földben maradt comb vastagságú gyökerekből víz fakadt. Azok is ki lettek ásva. Csak azokkal később napokig fűtött az öreg.
Van ilyen gép, az a becsületes neve, hogy tuskómaró. Keress rá a neten, lehet megrendelni, bérelni.
Utána ültethetsz a tuskó helyére alma, körte vagy birs fát. Szilvát még véletlenül se, mert az megint vírusos lesz (és egyébként is a szilva számára szükséges speciális ásványi anyagokat ott már kiszívta a környező talajból)...
"egy gyümölcsfa helyére (pláne beteg fa helyére) nem ültetünk ugyanolyan fajtát"
Ez így igaz. Még annyival kiegészíteném, hogy rokon fajtát sem sem biztonságos beteg fa helyére ültetni. Tehát csonthéjas helyére nem ültetünk csonthéjast és almatermésű helyére sem almatermésűt...
Nem vagyok a téma tudora de egy gyümölcsfa helyére (pláne beteg fa helyére) nem ültetünk ugyanolyan fajtát. Vagy teljes talajcserével ami gondolom a régi lombkorona által fedett terület minimum és ki tudja milyen mélyen.
Én a helyedben rákérdeznék az önkokszinál, hogy van-e erre megoldásuk? A közterületen álló fák amúgy is az ő gondjuk, biztos lehet velük egyezkedni, hogy vegyék ki a beteg fát, te majd pótolod valami neked tetsző, nem vírus érzékeny fajtával.
Erre mifelénk a városgazdálkodásnak van olyan szerkezete, amit a kis lánctalpas multi izéjükre tesznek a kis markolókanál helyére. (Meg ne kérdezd a nevét.) Ez ránézésre olyan, mint egy karos légkalapács, és valahogy úgy működik, mint egy brejzli nagy fúró. Függőlegesen belefúrnak a tönkbe, és olyan két-három centis darabokra forgácsolja az egészet. Gyakorlatilag egy fazúzalékkal telt ki gödröcske marad a helyén. Ez nyilván az elágazó gyökerekkel nem tud mit kezdeni, dehát a természetre is kell valamit bízni. A gödörben meg majd kezdheted a talajfertőtlenítést.
Köszi! Hát nálunk vagy túl fiatal valaki, vagy túl öreg, nekem pedig ínhüvelygyulladásom van, szóval erre embert kell fogadni. Ráadásul a kertben is van több kivágandó öreg, beteg fa, de azoknak nem fogom kiásatni a gyökerét, majd elrohad úgy 50 év alatt...
Ott meg tudom oldani, hogy az új fácskát 1 méterrel arrébb ültetem, csak az utcán nem megy ez az említett okok miatt.
Hasonló cipőbe jártam mint te,én egyszerűbben oldottam meg. Kb 5cm- el talajszint alatt vágtam el láncfűrésszel,és szépen elegyengettem a talajsíkot,hogy fűnyiró kése ne sérüljön......
Megértelek,hogy másik fát akarnál ugyanoda ültetni...... Szerintem a talaj is gomba,meg féreg szennyezett...... Az új csemetéd a második érés ciklusban megfog betegedni,és menthetetlen.Én úgy döntöttem,hogy a permetszer árán inkáb veszek pár kiló gyümölcsöt........Jó aláirom,ez is permettel teli,de mit is tehetünk.........?
A házam előtt van egy 20 éves szilvafa, ami Sharka-vírusos, mindig zölden lehullik a termése, ami esetleg beérik, az is rossz minőségű, ezért szeretném kivágni.
A probléma az, hogy a pótlásnak szánt facsemetét 20 centivel a régi fa mellé tudom csak ültetni. Arrébb nem, mert egyik oldalon már túl közel lenne a szomszédhoz, a másik oldalon pedig egy nagy beton "szarkofág" van, valami telefonnal kapcsolatos dolog.
20 centivel a régi fa mellett a föld nyilván tele van vastag gyökerekkel. Milyen szerkezettel lehetne kiásni egy 30x30 vagy 40x40 centis ültetőgödröt? Kézi erővel egészen biztosan nem tudjuk.
De biztos van valamilyen ásó/véső/fúró gép féleség, habár sosem használtunk még ilyet.
Így átalakitod kb.80-90%kevesebbvizethasznál,ami elegendö a gyermekeknek..nem úszik a kert..
A narancsszinürést lelehetkütni vagy vágni (pirisnyíl),majd beragasztani,a narancsszinürésznél ugysincs semminemü szerepe annak, hogy ottis vizsugárjön..
a narancsszinürész csak airbag, aki csúszik nehogy fübeharapjon,lefékezze.
A vizsugárívét ugy beállitani (a slaggvizcsapjával)csak a közepéig spritceljen (kéknyilak)
Erre rá lehet kötni a slagot, hogy vizes legyen, cserében az egész kert úszni fog, mire a kölkök kijátszották magukat. Nekünk volt vagy 15 éve, egyszer használtuk, soha többet. Pedig az a Balaton Déli-part volt, ahol homok van.
Nyári táborokban pókfociztattuk a gyerekeket, az se piti terhelés. Úgy tudom, egy-egy szezont bírt a spárgához való fólia. S az volt a legjobb a megfizethetőkből.
Az igazi ugye a légvár/ponyvaanyag lenne, de ahhoz előbb örökölni kell egy kisebb vagyont.
Amúgy sem kapszulavágó (késes, görgős) vagy "rendes" sörnyitó sem tartozik hozzá (nem készletben van), mint általában a "spirálosokon" szokott lenni...
Fizika. Ha két súrlódó test között egy irányban a súrlódást megszüntetjük, az erre merőleges irányban már nincs súrlódás. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha forgatni tudom a dugót, az arra merőleges irányban már nincs súrlódási erő. Kihúzhatom, de óvatosan.
Ezt nehéz észrevenni az adott esetben. De a fizikai igazság, az igazság.
Autósok tudják. Ha megcsúszott az autójuk, már kormányozhatatlan.
A két szárat kell beügyeskedni a dugó és a palack belső üvegnyaka közé és ha összeszorul, akkor finoman mozgatva kihúzni.
Szerintem csak jobb minőségű (kb. "puhább" vagy idősebb, kissé átfolyt) parafadugóhoz való, ahol nem szorul annyira, mert különben inkább benyomja a dugót....
Gyengébb préselt, megkeményedett parafadugóval vagy keményebb műanyagdugóval esélytelen a dolog.
Azért is írtam, hogy inkább a "spirálosat" célszerű használni...
Talán sorjázáshoz használhatták,de nem hinném. Én ikáb kés,vagy olló élezésre tippelnék. Hasonló görgős élezők ma is forgalomban vannak,csak nagyob,és töb görgőket alkalmaznak.
(Én ia inkább a "spirálosokat" használom, ha kell, csak nagyon ritkán a másokat, az eléggé dugófüggő is.
Régi, más módon nem kihúzható dugónál és persze drága boroknál nem rossz a portugál módszer sem, csak eléggé macerás, meg otthon ritkán van ilyesféle apparát...)
Azért ennyire "rettenetesen" még a 20 éves lányok se szoktak leöregezni... :-(
Gyerekkoromban, úgy kb 60 éve voltak ezek és a hasonló alumínium "multifunkciós" kütyük a falusi búcsúban sláger termékek. Azóta viszont érthetetlen módon az Einhell és a Parkside kiszorította a piacról... :-)))))
van egy munkatarsam, akinek kb 20 eve volt valami l200-as terepjaroja. abban is gyarilag volt egy ilyen muhorizont. kerdeztem is anno, hogy ugyan mire valo? annyit mondott csak, hogy ha mesz a gatoldalban, es a piros resz van felul, akkor fejrealltal :)
Sajnos nincs már meg. Az imént lementem a raktárba utánanézni, de nem találtam meg. Viszont most is eltörött egy különleges izzó, mert olyan dobozban volt, aminek a teteje ugyan megvolt, de az alja nem. Ki is csúszott az izzó a dobozából és kb. másfél méter magasról esett le a beton padlóra. Gondolhatod mi lett a vége. Szemétkosár.
abban az esetbe mikor a keret ,ami a feketedobot magábannfoglalja is eltudbillenni ,mér horizonált is ..
tehát a feketedob billenése vertikáltmér,a teljesszerkezet billenése horizontált..ezesetbenn igazadvan ..
Azérttirtam csak vertikálszögetmér,mert a 161229 mutatott rakétavezérlö(szovjet) leirása megjegyzi,a rakáta vertikálvezérléséhez alkalmazták-alkalmazzák..
De a Tied egy rakéta gyroskop ,mert csak emelkedésiszöggetmér :
A vizszintes helyzetet nem méri..
A 161226-benn jelzet (kéknyil)funkciója nincs..hibás az a megjegyzésem..
Elnézést az félrevezetövolt..
Felvetödikbennem a kérdés :hogy hogy ezt a hibát nemvetteészresenki!!!pedig ezesetbenn joggal belémköthettekvolna az okosok..vagy senkinincstisztábann a témával???
Ez egy +30 éves történet, amikor a kínaiak még a fasorban sem voltak errefelé.
Mi akkor éppen beletaláltunk és elégedettek voltunk/vagyunk...
Mások vélhetően nem jártak/járnak így.
A többi minden bizonnyal így van, nem vagyok napi kapcsolatban ezzel az "üzleti formával"...
Egyébként a feleségemet mostanában kétszer verték át ugyanazok az internetes "szállítók", mert nem figyelt rá, hogy csak egy betű különbség van a két "cég" nevében. Rámenős telefon után árut is küldtek nem túl drágán, de egyrészt nem igazán kellett, másrészt gyakorlatilag lehetetlen volt visszaküldeni, annyira jól "álcázzák" magukat + "saját" és nagyon készséges futár hozza. És nem adják fel, mert pofátlanul ma is hívták. Fel/bejelentés - próbáltuk - gyakorlatilag eredménytelen....
Na, de ennyi elég, mert nem kellene új ķört nyitni, nem ide tartozik...
Ez a csoport, az őket irányító pár család a vevőm. Régóta. Hihetetlenül nagy területen szórják az árukat, gyskorlatilag Constanzától Berlin határáig övék a placc. Elképzelni nem tudod, milyen árengedményeket, milyen alacsony beszeruési árat harcolnak ki azzal, hogy konténerszám veszik ezeket a biszbaszokat (kés, edény, takaró, lepedő, póló, bármi) és kp fizetnek, egyből. Vagy hagytak már annyit a triádnál majd' 30 éves kapcsolatuk alatt, hogy sok esetben csúzlira elhozhatnak pár/sokezer készletet. Az efyik úr hetente jön hozzán, összekötve az utat a kínaiaknál történő 1-1,5-2m eurós fizetéssel.... Szóval mondjuk az edénykészlet, ami a multinál 27 999 akciósan, azt ő 7-8000 forintért hozza el. Adminisztrációmentesen. Már ha érted.
Nekem ilyen esetre van a kocsiban egy - egyébként döglött - Bocifing kézirádió. Mondom az ürgének, hogy engem nem érdekel, de a kollégámat biztosan - és előkapom a rádiót - mire az ürge hiperűr+vésztartalékkal húz el...
Ilyen "kedves törökkel (?)" mindig össze lehet futni valahol.
Tavaly éppen Egerben egy parkolóban köszöntött úgy az egyik, mintha ezer éve ismernénk egymást, csak régen nem találkoztunk volna.
Az "üzletig" nem jutottunk el, mert közben rájöttem a dologra és sietségre hivatkozva otthagytam.
Amúgy tényleg nem mindig gagyi az ilyesmi.
A feleségem - ugyancsak a '90-es években GyeS ideje alatt - vett egy sokdarabos BergHOFF edénykészletet egy "házalótól", amit ma is használunk.
Mindenféle tűzhelyre jó, rozsdamentes "orvosi" acél, valódi szendvicstalp (mindegyik edény baromi nehéz is), hőmérős tetők, egyéb tartozékok (tésztafőző betét, alátétek), sorszámozott gyári plasztik garanciakártya (persze számla nélkül semmit sem ért, de nem is kellett), stb.
Nem lopott az, csak rettenetesen gagyi. Elmondok egy esetet, ami velem történt meg még a rendszerváltás idején, amikor sárga kártyával konvertibilis valutát válthattunk be bizonyos összegű forintért évente. Arra már nem emlékszem, hogy hány forintért kaphattunk például Schillinget Ausztriába menet jó dolgokat vásárolni.
A történetem: Hazafalé jövet megálltunk egy viszonylag nagy cipőboltnál egy osztrák kisvárosban, mert a barátnőm szeretett volna a boltban körülnézni és esetleg vásárolni. Addig én kint tébláboltam a bolt előterében, amikor mellettem termett egy csinos menyecske, az öle tele volt szépen csomagolt illatszerekkel. Megkínált eggyel, hogy azt nekem adja ajándékba. Elfogadtam, mert tapasztalatlan voltam. Aztán adott még egyet ajándékba. Azt is elfogadtam. Majd amikor el akartam ténferegni még megszólalt, hogy ad egy harmadikat is, de csak akkor tarthatom meg a hármat, ha a háromért fizetek 8.000 Schillinget. Akkor esett le nálam a tantusz, hozzávágtam mind a hármat és eljöttem.
Pszichológia. (Szégyellnem kellett volna magamat, hogy ajándékot elfogadok, de fizetni már nem akarok.)
Azóta én nem állok szóba senki idegennel, aki ajándékot akar adni. Pedig szóról szóra ugyanígy volt törököm is Mercédesszel és kés készlettel és hogy nem akar vámot fizetni, inkább elajándékozza. Szó nélkül otthagytam.
hát igen... de akinek ilyen jó autója van? mondjuk nem értek az autókhoz, de elég komolynak tűnt. meg az öltönye is. piti tolvaj-trükköző lopott késeket ad el fillérekért?
bocs, megint egy offtopikkal jövök, de itt van csak élet :D
tegnap egy teszkó mellett megyek, egyszer csak megáll mellettem egy menőnek tűnő autó. lehúzza az ablakot és tört magyarsággal elkezd nekem beszélni egy török, hogy szeretne nekem ajándékot adni és a kezembe nyom egy zepter kés készletet, ami láthatóan igazi és jó minőségű cucc. volt benne legalább 5 kés. elkezdi magyarázni tört magyarsággal hogy elmegy az országból és nem akar vámot fizetni, ezért elosztogatja ezeket a dolgokat. (látszott hogy több ilyesmi csomag van a kocsiban). közben azt hajtogatja hogy látja rajtam hogy kedves és becsületes ember vagyok.
elveszem a dobozt és megköszönöm, bár persze gyanús az egész. :)
ekkor kiszállt a kocsiból, hogy még akar nekem adni dolgokat! kinyitja a hátsó csomagtartót, és edényeket akar nekem adni. szintén ingyen. mondom neki hogy ez már nem kell mert épp a boltba megyek, nem tudom cipelni. közben hajtogatja hogy én milyen kedves és becsületes ember vagyok :) már indulnék a zsákmányommal :D amikor egyszer csak azt mondja, hogy azért egy kis benzin pénzzel megdobhatnám, nem kell sok, csak amennyit gondolok. mondom neki hogy akkor inkább vissza adom a kés készletet, és vissza is adtam neki. nagy nehezen bebizonyítottam neki hogy én szegény vagyok (rámutattam kopott cipőmre is), ez úgy látszik meggyőzte, mert átvette a kés készletet, beszállt a kocsijába és elhajtott :)
A pirossaljelzett feketedob mozog,jelezve pl. emelkedési/billenésifokot,pl. egy repülögépnél..
A kékkeljelzett jelzi a vizszintes helyzetet..
Feltételezem a két paramétert automatikusan szabájozza,pl. egy repülögép vezérlését manüveresetén..( kormánymü automatikus vezérlése)vizszintes helyzet,és a le, felszállassiszög..