Keresés

Részletes keresés

Mikolt Creative Commons License 2003.09.14 0 0 77
es mit csinalsz nextdoor, ha az orvosok megfogadjak a tanacsodat, elmennek eladonak? EZ az elhivatottsag, hogy ennyiert is csinaljak. nem mondom, hogy kotelezoen meg kell alazni a beteget, de valahol megertem oket. mindenki lefele rug.
Előzmény: nextdoor (75)
Mikolt Creative Commons License 2003.09.14 0 0 76
oke, vitatkozzunk:)

a brutto fizetes kb stimmel. 130e.

a maganrendeles is. csakhogy abbol kifizeti a rezsit, es a szemelyzetet, aki a rendeloben segit neki. az atlag nogyogyasz nem rohan naponta maganrendelozni, atlag 1-2 nap hetente.

hetente 2 szules. a kozhiedelemmel ellentetben a szulo nok 40%-a fizet csak szuleskor, de az atlag 40e az korrekt. a paraszolvencia fugg az illeto kepzettsegi szintjetol, hatteretol, es az eppen aktualis paraszolvencia-hullamtol. es meg valami: sokat csak mondjak a barati korukben, hogy adtak penzt, valojaban nem adtak semmit...

a mutetek utan meg kevesebben fizetnek, gyakran azert, mert nincs mibol.

viszont emellett a nogyogyasz heti 3 alkalommal ugyel a korhazban, a tobbi napon estig huzza az igat a maganrendeloben, a munkahelyen ellatja a koszos-piszkos noket is, a csaladra nem marad ideje, es meg a pofajaba is megkapja, hogy o tuti rohadt sokat keres. az altalad leirt fizetest elerni kb 50 ev munkaval es professzori cimmel lehet, amikor mar a pisileshez is segitseget kell kerned...

baratnom ferje kezdo nogyogyasz. van lakasuk szuloi segitseggel es kolcsonnel, van kocsijuk szuloi segitseggel, van ket gyerekuk, es hat eppen nem nyomorognak.

Előzmény: Törölt nick (74)
nextdoor Creative Commons License 2003.09.14 0 0 75
Én még mindig azt mondom, nem lehet szempontja az ellátás milyenségének a személyzet fizetése. Nekem tök mindegy, hogy mennyit keres, ha valaki csak akkor tudja normálisan kezelni a beteget, nem megalázni, nem szemétkedni és nem kegyetlenkedni vele, akkor az takarodjon az egészségügyből és menjen olyan helyre, ahol eleget keres, de biztosan nem árthat... Ha valaki csak pénzért képes gyógyítani, ápolni, az nem való erre a szakmára (hivatásról ugye csak akkor beszélhetnénk, ha lenne neki hivatástudata...)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.14 0 0 74
Háááát, ezzel vitatkoznék!
Vegyünk egy átlagos magyar nőgyógyászt! Keres mondjuk 130ezer bruttót. Van heti 1 alkalommal magánrendelése, mondjuk, hogy elég olcsó, 4ezer forintot kér a betegektől. Egy átlagos napon van 15 betege, az 60ezer Forint hetente, vagyis 240ezer Forint havona. Nettó. Most akkor olyan 300ezer nettónál járunk. Átlagban van hetente 2 szülése, egy szülés átlagban 40ezer Forint. Az havonta 320ezer Forint. Nettó. Vagyis nettó 620ezer Forintnál tartunk. És ez nem egy leterhelt és nem is egy drága nőgyógyász. És nem számoltuk még a műtétjeit, mert azok után is fizetnek a kedves betegek.
Azért havi 620ezerből már elég tisztességesen meg lehet élni és körbe lehet utazni a Földet évente 1 alkalommal!
Előzmény: Mikolt (73)
Mikolt Creative Commons License 2003.09.14 0 0 73
Egy magyar neurologus baratom, meg szakvizsga elott keresett 50e forintot (2 eve) es volt neki egy 156-os vadiuj alfa romeoja. Hogyan??? Nem apuka vette, tole kispolszkit sem kapott volna.

azert ne tulozzunk... o mondta neked, hogy abbol vette? kolleganom recepcioskent orokolt egy halom penzt, azt forditotta kocsira...

a tevedesek eloszlatasa vegett nem mindenki ad penzt, es nem mindenki sokat, ez teljesen kampanyszeru. a paraszolvencia arra eleg, hogy tisztesseggel megelj, nem arra, hogy korbeutazd a foldet...

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.14 0 0 72
Az allamnak sokkal olcsobb a paraszolvencias rendszer mint az eu dolgozok tisztesseges fizetese. Az olasz nogyogyasz baratom kizarolag korhazi munkaval, maganbetegek nelkul keres tisztan havi 5000 eurot. Egy magyar nogyogyi mennyit keres hivatalosan?

Egy magyar neurologus baratom, meg szakvizsga elott keresett 50e forintot (2 eve) es volt neki egy 156-os vadiuj alfa romeoja. Hogyan??? Nem apuka vette, tole kispolszkit sem kapott volna.

Előzmény: zsuzsa (62)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.14 0 0 71
De te olcso voltal! :(((
Előzmény: Abigel4 (61)
Angiszeged Creative Commons License 2003.09.14 0 0 70
Eltűnt egy hszem, amit este írtam:-((((, de minden szavad arany, ez volt, csak hosszabban.
Előzmény: zsuzsa (62)
nextdoor Creative Commons License 2003.09.14 0 0 69
A munkahelyi körülményeket, az eü-ben kapott vérlázítóna alacsony fizetéseket és minden egyéb, a személyzet rossz közérzetét megalapozó körülményt aláírok, tudom, hogy ilyen. De kérem szépen: én, aki terméket állítok elő és azt mondják nekem, hogy ennyit tudunk fizetni, mondd meg, hogy ennyiért megcsinálod-e, vagy ennyiért milyen minőségben, mennyire gyorsan csinálod meg, válaszolhatok, hogy ennnyiért nem, vagy rondán, vagy lassan.
De emberéletnél ez nem kérdés, és nem is lehet az anyagi motivációtól függővé tenni a dolgot. Képzeljük csak el az alábbi párbeszédet:
"– Professzor úr, én ezért a lágyéksérv műtétért csak 10 ezret tudok fizetni.
– Semmi baj, kedveském, a heget majd nagy-nagy öltésekkel varrjuk össze, nem kötözzük át mindennap, hanem mikor el tetszik menni, de három nap múlva, a gennyedző, a háromnaposkötés alatt bepállott sebbel haza tetszik ám menni, ja meg elfelejtettem, ennyiért nyista post op. örző, ébredni tetszik, majd ahogy sikerül, egy kis hányás után kicsit felszakad a seb is, ja meg nem tudunk egészen sterilek sem lenni, hát tetszik érteni, ennyit nem tudok a műtőssel, meg az altatóssal megosztani, de persze, ha nekik is tetszene fizetni, hát majd meglátják mit tehetnek, ja meg hát azt el is felejtettem mondani, hogy három beteg van, aki százezret ad, úgyhogy először őket operálom, aztán elmegyek egy kongresszusra, úgyhogy egy hónap múlva érek rá, addig tessék venni sérvkötőt, a készítővel majd meg tetszik egyezni."
Mikolt Creative Commons License 2003.09.13 0 0 68
ahogy mondod, tragikus.:( es meg az infot is visszatartjak. parom hetek ota keres egy novert, hogy interjut csinaljon vele a temaval kapcsolatban, de nem kap engedelyt ra:(

"Akár maradandó károsodásokat is okozhatott volna ez az embertelen bánásmód szegény gyereknek.. gondoljatok bele, hogy bánhatnak azzal a gyerekkel, akinek nincsenek ott a szülei ?"

ugyan mar nem vagyok gyerek, de azert leirom: tavaly novemberben nagyon sulyos allapotban korhazban voltam. oke, hogy olyan miatt, amit az orvosok/noverek nem szeretnek, de akkor is. egyik nap felebredve nem jott ki hang a torkomon, be voltam kateterezve, nem lattam, fajt a fejem, a zokni ami rajtam volt, veres volt es ugy altalaban azt sem tudtam, ki vagyok. hosszu hetekkel kesobb tudtam meg, hogy komaba estem, es lelegeztetni kellett. a tubussal felsertettek valamit a torkomban, amitol melyebb es rekedtebb lett a hangom, es azota is faj. a fejem ket helyen betort az apolas(?) alatt, az egyiknek a helyen azota is 2 cm2 kopasz folt van, soha nem kaptam ra magyarazatot, hogy tortent. a sarkamon felfekves keletkezett, amit brutalisan kivagtak, majd a sebet nem fedtek le, azota is erosen latszik, kb 8 cm2-t erint. a fejemet huzamos ideig egyik oldalra leszoritva tartottam, amitol sokaig nem tudtam rendesen mozogni, de ebben sem segitettek. a mai napig gondot okoz a gondolataim vilagos kifejezese, a fogalmazas, sulyos emlekezetkiesesem volt, ami nem tert vissza. a korhazban folyamatosan megalaztak, indokolatlanul sertegettek, mert azt hittek, ugysem erzekelem, magyarazatot a seruleseimre soha nem adtak, pedig az anyam elismert orvos. ennyit arrol, hogy vannak, akik egyenlobbek az egyenloknel. amugy nem mentem vissza szamonkerni, feljelenteni, reklamalni. leszurtem a tanulsagot: orvoshoz soha tobbet magam miatt nem fordulok. inkabb dogoljek meg otthon, de nem csinalom megegyszer vegig.

Előzmény: zsuzsa (67)
zsuzsa Creative Commons License 2003.09.13 0 0 67
Két éve volt a Tv2 riportmüsora a Traumatologiai Intezetról. Késő este adták, nagy viták után. tragikus volt :-(((

Pár éve fontolgattam, hogy visszamegyek az egészségügybe. Amikor bementem megbeszélni, a kolléganő szabályosan lebeszélt róla. Mondta, akkor nyilt a kórház közelében egy plaza és a legtöbb ápolónő átment oda eladónak.. Most emeltek valamit a fizetéseken, de abból sem lehet megélni. Nagyon sajnálom az egészségügyben gályázókat, de pl ennek a topicnak az inditóját még jobban :-( Akár maradandó károsodásokat is okozhatott volna ez az embertelen bánásmód szegény gyereknek.. gondoljatok bele, hogy bánhatnak azzal a gyerekkel, akinek nincsenek ott a szülei ? És ha nincs lehetőséged hálapénzre, a te gyerekednek talán nem jut átültetendő máj vagy jobb gyógyszer ? Hogy van ez, ki ellenőrzi, megkapja -e a lehető legjobb ellátást a gyerekünk ?

Előzmény: Mikolt (66)
Mikolt Creative Commons License 2003.09.13 0 0 66
megvan. egy traumatologus nyilatkozta:

"A baleseti sebeszek nem a fizetesukbol elnek, hanem a betegektol kapott halapenzbol, a fizetesukbol nem is tudnanak megelni. Ahhoz, hogy ez a gyakorlat fennmaradjon, viszont fenn kell tartani a jelenlegi helyzetet, nem omolhat ossze az ellatas, a mutetek nem allhatnak le. Valoszinuleg reszben ennek az ordogi kornek is koszonheto, hogy a traumatologusok csak most jutottak el odaig, hogy tiltakozzanak a baleseti sebeszeten kialakult allapotok ellen."

olvasas kozben kirazott a hideg.

Előzmény: Mikolt (65)
Mikolt Creative Commons License 2003.09.13 0 0 65
egyetertek. kedvesem szociologus, es most dolgozza fel a traumatologia valsagat 2001 oszen. most olvastam nala egy erdekesseget reggel, mindjart megkeresem...
Előzmény: zsuzsa (64)
zsuzsa Creative Commons License 2003.09.13 0 0 64
Én már ezt is meg tudom becsülni. Inkább ez, mint a csendőrperttu és a paraszolvencia. Nézd meg, az internetre rakják fel a horrortörténeteket a szülők, mert meg se hallgatják őket.
Előzmény: Mikolt (63)
Mikolt Creative Commons License 2003.09.13 0 0 63
A mostani munkahelyem egy szemét amerikai cég, de esküszöm havonta kell kitöltenem mindenféle surveyt meg aláirnom, hogy minden jogomról tudok és nincs-e BÁRMI amit anonim el akarok mondani, ami emberi jogokat, törvényt,jogszabályt, policyt sért. Röhögünk rajta, de jó tudni, hogyha a főnököm rápaskolna a fenekemre és feljelentem, akkor repül.

jobb, ha tudod, hogy ezt 5%-ban csinaljak a te vedelmedert (ami gyakorlatilag szinten az ovek, mert hiszen igy elmondhatjak, hogy ok megkerdeztek toled mindent, es te alairtad, hogy tisztaban vagy a jogaiddal, igy ha reklamaciod van, nem johetsz azzal, hogy "de ez nincs benne a munkaszerzodesemben, megis csinalom x honapja", mert akkor is szolhattal volna), 95%-ban meg azert, hogy rendszeresen szurhessek, ki elegedetlen a ceggel. ahol ilyet talalnak, ott az illetotol kezdik megvonni a felelossegteljes feladatokat, lassan leepitik, majd kirugjak. ennyit a hej de jo kulfoldi helyzetrol...

Előzmény: zsuzsa (62)
zsuzsa Creative Commons License 2003.09.13 0 0 62
Huu Bbendi ez cikk a főnővérrel meg az igazgatóval nagyon-nagyon tanulságos.Mondhatni tökéletes képe mindannak a sz@arnak ami a magyar egészségügyben van.
18-tól 28 éves kormig benne dolgoztam, tanultam majd megint dolgoztam, azóta sajnos pályaelhagyóként mint egyedülálló anya multinacionális cégeknél melózom.
Most töprengek el 10 évvel ezelőtti dolgokon.. Milyen lelki terror alatt kellett dolgoznunk, milyen alapvető emberi jogokat sértettek meg nemcsak a betegellátásban de a napi munka során.

Könnyen lehetne azt mondani, hogy H.Anna az intézetvezető főnővér egy hülye pics@. Hogy sztereotipiákat ismételget, pont úgy amikor azt mondjuk, hogy a cigányok piszosak és bünözők vagy a melegek pedofilok vagy a nők rossz autovezetők, a szülők a gyerekük mellet pedig csak zavarkodnak, akadályozzák a betegellátást és összepiszkolját a padlót.
Hiába magyaráznák neki, hogy a szülők jelenléte segit megnyugtatni a rémült, beteg gyereket és elkerülni a hospitalizációval járó egész életre kiható lelki sérüléseket és igen 10 szülőből 2 biztos nem tudja az esti 10 órás antibiotikum beadásának fontosságát és neki el kell először magyaráznia a szülőnek ezt, mert a szülő képviseli a gyerek érdekeit és ha felnőtt osztályról lenne szó a felnőtt betegnek is joga van megkérdezni, mi a bánatért kell neki felkelnie éjjel és bevenni azt a gyógyszert, miért nem ér rá később.
JOGA van, ezt a szót nem ismerik a magyar egészségügyben és először a fejekben kéne ezt rendbe tenni, miszerint joga van kérdezni, dönteni, ellenkezni, beleszólni, ott aludni, választani stb

A második gyerekemet külföldön szültem és akkortájt még csak gyerekcipőben járt pl az apás szülés Magyarországon. A nagyobbik lányom itthon született, a kisebbik Finnországban. Döbbenten fedeztem fel,hogy ott MINDENT megkérdeznek tőlem, MINDENT elmagyaráznak, azt is én döntöttem el , hogy másnap hazamegyek a kórházból, ahol EGÉSZ nap van látogatás, de nagyon profi felvilágositó füzetecskéket kapnak a betegek meg a látogatók mindenról, arról is, hogy milyen okból nem célszerü, ha huszan jönnek be egyszerre, de semmi parancsolgatás nem volt benne,csak udvarias észérvek. Megkérdezték továbbá, mikor akarok a babámmal lenni és mikor nem, adhatnak-e neki pótlást vagy csak vizet(teát) engedek stb És csodák csodája müködött minden.

A mostani munkahelyem egy szemét amerikai cég, de esküszöm havonta kell kitöltenem mindenféle surveyt meg aláirnom, hogy minden jogomról tudok és nincs-e BÁRMI amit anonim el akarok mondani, ami emberi jogokat, törvényt,jogszabályt, policyt sért. Röhögünk rajta, de jó tudni, hogyha a főnököm rápaskolna a fenekemre és feljelentem, akkor repül.

Annakidején fiatal lánykélnt Kr..... progfeszor ur szőrös és büdös hátát kellett massziroznom a szobájában a János kórház Ortopédián a kurva aranyhalas akváriumánál, miközben füzött, hogy feküdjek le vele. Persze csendőrpertu volt, ő tegezett én magázva tiltakoztam. Minden fiatal kollégával ezt csinálta, aki belement az jó pénzes privát betegeket kapott tőle...és ezt MINDENKI tudta. A betegekkel, látogatókkal, orvosokkal, nővérekkel üvöltözött és rugdalta a falat. 3 év alatt egy beteg látogatója volt csak, aki csendesen azt válaszolta neki : "Ki maga, hogy ilyen hangon mer velem beszélni?" A prof percekig csak hápogott vörös fejjel :-))Mai eszemmel olyan pert akasztanék a nyakába, hogy repülne és még komoly kártéritést is kéne nekem fizetnie.Gondolhatjátok, ha igy bánnak a kollégákkal, hogy bánnak a betegekkel?

Szóval az emberi-személyiségi jogok megsértése teljesen elfogadott dolog volt és van, hát hogy lehet az megtürt és elfogadott, hogy egy szülésznek saját meghatározott fekete tarifája legyen??? Ezt miért türi az állam? Hogy azért haljon meg valaki, mert nincs pénze paraszolvenciát adni?

Amilyen rémtörténeteket irtatok itt a topicban, mindegyik miatt pert lehetne inditani a kórház ellen olyan testi-lelki szenvedést okoztak szegény gyerekeknek( és a szüleiknek is )

Az államnak közbe kéne avatkoznia, szigoruan fellépni minden szakmai-emberi-jogi összeférhetetlenséggel szemben, rendezni a dolgozók szemérmetlenül szar fizetését és felvilágositani mindnekit a jogairól. Ahogy ma a dolgok állnak ez sohanapján fog megtörténni
:-(((

Előzmény: Bbendi (57)
Abigel4 Creative Commons License 2003.09.13 0 0 61

Magyarországon végeztem egészségügyi szakközépben, ápolónöi szakon.18 -évesen " raszabadítottak" bennünket a betegekre( én egy intenzivosztályon kezdtem)

Aztán kikerültem németo-ba egy belgyógyaszati osztályra és csak bámultam hogy ott milyen lelkiismeretesen készitik fel a kisnövéreket az egeszségügyi pályára.
Azután amikor a kisfiam feküdt az inkubátorában ,elnéztem az orvosok és növérek munkáját mindig arra kellett hogy gondoljak, mekkora felelötlenség volt engem ,de minden 18 évesen kezdö növért, lélegeztetett beteg mellé tenni.
FELELÖTLENSČG!!!!!

Angiszeged Creative Commons License 2003.09.13 0 0 60
Abszolút egyet értek.
Előzmény: nextdoor (58)
Angiszeged Creative Commons License 2003.09.13 0 0 59
Nagyon érdekes, igen.
Azt mondja a főnővér. hogy így a szülő, meg úgy... Könyörgöm, készítsenek egy hézirendet, amibe bele kell írni minden olyat, amit fontosnak tartanak, és, ha nem tartja be a szülő, akkor szankcionálni, nem eleve eltiltani. Nem? Mert alapvetően mégiscsak segítség, ha a szülő ott van, nem sír a gyerek, megeteti, segít ágytálazni, pelenkázni, stb... ÉS mindenki jól jár...
Előzmény: Bbendi (57)
nextdoor Creative Commons License 2003.09.13 0 0 58
Egyik rémesebb történet a másik után...Csoda lenne, ha azt írhatnám, nekünk nem volt ilyen, hát volt. Mégis, most nem azt ecsetelném, hanem elgondolkodtam azon, hogy nálunk miért van az, hogy semmiféle kontrollja nincsen annak, hogy kiből lehet orvos, ápoló, szakasszisztens és egyebek. Az egyik barátom sokévi műtősmunka után és mellett került be az orvosira, így van tudomásom a 18-19 évesen felvettekről, és barátom műtős idejéből a kollégákról. Elképesztő...
Sehol, semmilyen formában nem vizsgálják a motivációt, a választott hivatás iránti elkötelezettséget, semmilyen a személyiségre, az empátiára vonatkozó tudomása nincsen sem oktatásnak a hallgatókról, sem a kórházi összes személyzetről senkinek. Az egyik végzettségemet(emberekkel foglalkozó "szakma" - közkeletű nevén fejvadász,nem gyakorlom) komoly tréningek, személyiségtesztek, alkalmassági vizsgálatokon való megfeleléssel lehetett megszerezni. Az egyetemi évek alatt félévente kellett rátermettségünket, alkalmasságunkat megerősíteni.
Nem általánosítok persze, vannak aranyszívű, remek szakmai felkészültségű, emberséges eü. dolgozók, de akik nem ilyenek, simán kinyírják a beteget.
Az eszközök, a korszerű gyógyítás tecnikai feltételeinek hiánya persze játszik, és nehezen helyettesíthetők, de életmentő lehet egy jó szó, a jó ápolás, az odafigyelés, a gondosság, a biztatás a beteg gyógyulási esélyeit döntően befolyásolja. ezek alapok, szerintem tanítják, de betartását, alkalmazását nem ellenőrzik - a lelkiismeretén kivül nem tartozik beszámolni a kedves eü. dolgozó szinte senkinek...
Bbendi Creative Commons License 2003.09.13 0 0 57
Ezt most találtam, érdekes????

http://www.babanet.hu/vendegahaznal/vend030328.htm

Zoli

Előzmény: Angiszeged (55)
Bbendi Creative Commons License 2003.09.13 0 0 56
Sziasztok

Sokáig gondolkodtam irok e ide ebben a témában, de ...
Nekem a gyermek fontosabb mindennél, ezért nem értem és nem fogadom el, ha bárki, bármi oknál fogva igy bánik a gyermekkel, ahogyan azt többen leirták.
Mindegy mit mondanak a magyarázatok, aki ezeket teszi az felnőtt, aki elszenvedi az gyermek, és ez tény, a többi már csak lényegtelen dolog. Nekünk szerencsénk volt eddg kisebb gondok merültek fel betegségek során a kórházban, illetve más orvosi közegben, de inkább pozitiv a tapasztalat a hozzálásukkal. Ami meg nem tetszett azt szóvátettük, tesszük és bár a párom néha csititgat, azért ami a helyzethez illő azt szépen, vagy durván de tudtára adom az érintetteknek. Pénzt pedig nem adok csak kivételes esetben - ha valóban láthatóan megérdemli az aki kapja - mert nincs.

Angi én úgy találom, hogy az UNICEF foglalkozik a gyermekek jogaival, igazából nem találtam amire gondoltál, de rajta vagyok.
Viszont találtam érdekességeket. Kicsit hosszú, de érdekes. Nézzétek el nekem, hogy a Down szindrómás fiam miatt megakadt a szemem a fogyatékossággal kapcsolatos részen, ide nyilván több sortárs is benéz, ez sem érdektelen része az egyezménynek, amit tudtommal a magyar illetékesek is aláírtak.
Maga az egyezmény itt található:
http://www.unicef.hu/index_gyjog.htm#13.cikk

Egyezmény a gyermek jogairól

6. cikk
1. Az Egyezményben részes államok elismerik, hogy minden gyermeknek veleszületett joga van az életre.
2. Az Egyezményben részes államok a lehetséges legnagyobb mértékben biztosítják a gyermek életbenmaradását és fejlődését.

19. cikk
l. Az Egyezményben részes államok megtesznek minden arra alkalmas, törvényhozási, közigazgatási, szociális és nevelési
intézkedést, hogy megvédjék a gyermeket az erőszak, a támadás, a fizikai és lelki durvaság, az elhagyás vagy az elhanyagolás, a rossz bánásmód vagy a kizsákmányolás - ideértve a nemi erőszakot is - bármilyen formájától mindaddig, amíg szüleinek vagy valamelyik szülőjének, illetőleg törvényes képviselőjének vagy képviselőinek, vagy bármely más olyan személynek, akinél elhelyezték, felügyelete
alatt áll.


23. cikk
1. Az Egyezményben részes államok elismerik, hogy a szellemileg vagy testileg fogyatékos gyermeknek emberi méltóságát
biztosító, önfenntartását előmozdító, a közösségi életben való tevékeny részvételt lehetővé tevő, teljes és tisztes életet kell
élnie.
2. Az Egyezményben részes államok elismerik a fogyatékos gyermeknek a különleges gondozáshoz való jogát, és a rendelkezésükre álló forrásoktól függő mértékben, az előírt
feltételeknek megfelelő fogyatékos gyermeknek és eltartóinak, kérelemre, a gyermek állapotához és szülei vagy gondviselői helyzetéhez alkalmazkodó segítséget biztosítanak.
3. Tekintettel a fogyatékos gyermek sajátos szükségleteire, a 2. bekezdés értelmében nyújtott segítség a gyermek szüleinek vagy
gondviselőinek anyagi erőforrásait figyelembe véve, lehetőség szerint ingyenes, és úgy kell alakítani, hogy a fogyatékos gyermek valóban részesülhessen oktatásban, képzésben, egészségügyi ellátásban, gyógyító-nevelésben, munkára való felkészítésben és szabadidő-tevékenységben oly módon, hogy ezek biztosítsák személyisége lehető legteljesebb kibontakoztatását kulturális és szellemi területen egyaránt.

4. Az Egyezményben részes államok a nemzetközi együttműködés szellemében előmozdítják a fogyatékos gyermekek megelőző
egészségügyi ellátásával, orvosi, pszichológiai és funkcionális kezelésével, a gyógyító-nevelés módszereivel és a szakképzési intézményekkel kapcsolatos információk cseréjét és terjesztését, valamint az adatok hozzáférhetőségének biztosításával lehetővé
teszik a részes államok számára, hogy ezeken a területeken javíthassák lehetőségeiket és szakismereteiket, bővíthessék tapasztalataikat. Ebben a tekintetben különösen figyelembe veszik a fejlődő országok szükségleteit.


Bocs hogy nagyon hosszú volt

Zoli

Előzmény: Angiszeged (55)
Angiszeged Creative Commons License 2003.09.12 0 0 55
Mert akkor a szülő belelát a munkájukba, és ha nem tiszta a lelkiismeretük, akkor....

Azt nem tudom tudjátok e, hogy UNESCO EGYEZMÉNY szerint az Édesanyának joga van a gyereke mellet mardni, senki nem tithatja meg, hogy pl egy széken virrasszon mellette. Ezt jó tudni.

Előzmény: AliceCsodaországban (51)
Angiszeged Creative Commons License 2003.09.12 0 0 54
Nos, annyi mindent tudnék írni, de úgy döntöttem írok szösszeneteket.
Arról írtam, hogy a nőgyógyászok...
Viszont a gyerekorvosok. Akikkel mi találkoztunk, le a kalappal! NEm a pénzért, hiszem ott senki sem ad pénzt, legalábbis nem mindennapos dolog. 3,5hónapig volt ott a kislányom, megmentették az életét, általában korrekt felvilágosítást kaptunk, volt egy orvos, akiről, ha fiunk lesz, a nevét fogja kapni, nem véletlen... Erről rengeteget tudnék mesélni, de ez a része nem horror hál istennek, és azért ilyenek is legyenek itt a topicban, így kerek a kép!
A nővérek nagy többségére ugyanez volt igaz, de sajnos az az 1,2 kivétel végzetes hibákat tud, és követ el... és az orvosok még csak nem is tudnak róla.
Az, hogy a statisztik így néz ki(csak egy dolgot emelek ki):egy 750gramm alatt született koraszülött esélye MAgyarországon 25-30%, addig AMerikában 70%. Ennek a legfőbb oka, az emberi tényezőben kerestetik, ugyanis míg az USábam 1gyerekre 1műszak alatt 1ápoló jut, nálunk 6. Ami nem mindegy, főleg,m ha ebből 4lélegeztetőgépes, azokat szívni kell, rengeteg munka, és 12óráznak. Az éjszaka, az itt éjszaka, ugyanazt kell csinálni amit nappal, 2óránként, etetés, szívás, adott esetben újraélesztés, életmentés, új baba fogadása, stb... Szóval le a kalappal, aki hivatástudatból ezt a területet válassza... Mindannyiójuknak hálás vagyok.

Aztán, mikor a hülye nővér a 10nap után gépről lejött gyereknek benyomja az orrszondába a forró tejet 2mp alatt a fecskendőből, és ettől az visszajön, és belemegy a tüdejébe (aspiráció, következménye tüdőgyulladás), emiatt visszakerül a léggépre, és ezután alakul ki a BPD, ami a gépfüggőség (alig tudják levenni a gépróől, az én lányom is ilyen volt), és emiatt pár évesen fogja csak kinőni ezt a tüdőbetregséget....hát, ekkor én is elgondolkozom.
Remélem érthető voltam.
Holnap megírom azt, mikor a szemünk láttára fogyott el a lélegeztetőgép, és kisakkozták, melyik gyereket vegyék le.

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.12 0 0 53
Na ja az "áldott" civilizáció!
Ugassatok le, ha annyira eltérek a témától nyugodtan, de muszáj ideírnom, hogy az u.n. "egyszerűbb népeknél", mint pl. a hinduk, az afrikaiak, a muszlimok stb... teljesen természetesnek veszik, hogy a kicsi gyereket az anyja ápolja és a szakápolónő csak utasításokat ad. Bár oott nem akkora a higénia (oh, mintha mindenre ez lenne a megoldás!) viszont van egy fogadásom, hogy ott hamarabb meggyógyulnak a gyerekeke UGYANABBÓL A BETEGSÉGBŐL mint a mi híres "hugénikus" kórházainkban, és nem lesznek rémálmaik utána esetleg évekig!!!!
Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.12 0 0 52
Hu de egyetertek az utolso bekezdeseddel...

a tobbit meg sajnalom :(

Előzmény: AliceCsodaországban (51)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.12 0 0 51
Hát nemigen változik az biztos...
A két gyerekem összesen 3szor volt kórházban kicsi korában. Először a nagyobbik, aki 5 hónapos korában hirtelen belázasodott- én fiatal tapasztalatlan anyaként rohantam be vele az ügyeletre. Ott megnézték, semmi különöset nem találtak rajta, csak azt, hogy ki van pirulva - na ja, július volt, hőség, ráadásul lázas volt, belenyomtak egy Germicidet és azt mondták nekem, a gyereknek napszúrása van azonnakl vigyük be a Tűzoltó utcába, mert merebgörcsöt kaphat. Mire beértünk vele taxival, a gyerek kifehléredett, mert addigra hatott a Germicid, amennyire visszemlékszem az ügyeletes nagyon ímmel ámmal vette be, valahogy sugallta nekem, hogy inkább vigyem haza, de hát én nemigen voltam a betegségekben járatos (akkor még!), nem mertem hazavinni. Akkor nem úgy volt ám, hogy ott lehetett vele lenni napközben meg ilyesmi! Hetente kétszer látogatás 3-5-ig, meg vasárnap 5-7-ig és alászolgája!!! MIndenesetre a leletek miatt bementünk a férjemmel harmadnap, mert akkorra készültek el, a folyosón várakoztunk a doktornőre, közben végig hallottam az én 5 hónaposom sírását - szomjas volt! ennyit már én is tudtam a sírásából, le se tojták, nem is csoda, 40 ujszülött volt 1 nővérre. Mikor jött a doktornő, és közölte, hogy valószinüleg torokgyulladása van, azonnal mondtam, hogy én hazavinném, látszott rajta, hogy megkönnyebbült, mondta is, hogy ő ilyet nem javasolhat, de jól teszem. Kiadták a kicsikémet, elővettek azt a 2 üveg teát amit magammal hoztam, míg a taxira vártunk, mind a kettőt kiszopta... ja, és Maripent írtak fel neki, amit képtelenség volt neki beadni, kénytelenek voltunk egy maszek orvost hívni, aki valami Vibramicint vagy mit írt fel, annak eperíze volt és egykettőre meggyógyult a torokgyulladása (bár a kórházban szerzett cooli fertőzése nem...)

Másodszor ugyanezen lányom ment be szemműtétre a Mária utcai szemklinikára, bandzsán született, meg kellett operálni. Az nem gyerekkórház volt, egy 20 égyas kórteremben a 90 éves nénikétől az ujszülöttig mindenki feküdt, no akkor a főorvosnál zsabályszerűen kivertem a hisztit, hogy napközben vele akarok lenni, megengedték, jó is volt, mert nem is tudom hogyan érezte volna magát, mikor a műtét után lekötött szemmel, kikötött végtagokkal felébred... mihelyst beértem, - akkor ébredezett éppen a műtétből - azonnal kioldoztam, és mondtam neki, hogy most akkor mesélek, ahogy előre megbeszéltük...

Harmadszor a kisebbik lányom volt a Budai Területi Gyerekkórhőázban, a szokásos asztmarohama nem olyan volt mint máskor, mikor az éjszakai ügyeletet kellett kihívni, ott is csak hetente 2szer volt látogatás, bementem a kétéves lánykámhoz, feküdt az ágyon és nézte a plafont - ő akinek soha be nem állt a szája, és mindig csinált valamit - nála már volt annyi tapasztalatom, hogy mihelyst elkészült a diagnózis: gennyes arcüreggyulladás, rögtön hazahiztam, az arcüreg mosásokra ambulánsan vittem be.. mindezt csak azért mondom, mert régebben még csak napközben sem lehetett a gyerekekkel lenni.

Én nem is értem egyébként, hogy miért gondolják, hogy a gyerek az anyja nélkül jobban gyógyítható... ennyire eszement és embertelen hozzáállást mennyire sokáig tekintettek természetesnek és még ma is sokan így hiszik... arra ugye nem gondolnak, hogy micsoda hospitalizációs ártalmakat szenvedhet egy gyerek a kórházban, ami később visszüt majd a gyerekpszichológusok rendelőjében - nem beszélve arról, hogy egy gyereke mellett lévő anya nagyon sokban megkönnyíti az ápolónők munkáját - már amennyiben az ápolónők így fognák fel, és nem okvetetlenkedő vetélytársként a gyereke mellett lévő szülőt...

Előzmény: Lujza71 (50)
Lujza71 Creative Commons License 2003.09.12 0 0 50
nem tudom de úgy látszik az egészség űgy semmit nem változik az évek folyamán:((

Vica ma 8 éves és remélem a kórház fejezetet lezártnak tekinthetjük.

3 évessen kapott egy megfázásos fertőzést amit az akkori háziorvosunk egyszerüen nem hitt el ,jólmegtermett hiperaktiv kislányomat nem küldte el tüdőröngenre ,szedtük a semmit nem érő gyógyszereket 3 hónapig az állapota semmit nem javult végül nem birtam tovább és felhívtam a Svábhegyi Gyerekkórházat ahol az életem nagy szerencséjére Bánfi doktornéni vette fel és mindenféle beutaló nélkül még aznap fogadott minket.

Kiderült a lányomnak kétoldali tüdőgyulladása van ami magától elkezdett gyógyulni olyan modon hogy a beteg tüdőrész betokosodott.

Persze haza már nem hozhattam ,10nap kórházi rémállom egy 3éves gyerekkel ,a növérekre nem tudok végül is rosszat mondani elvégezték a feladatukat ,a munka helyükön voltak hát úgy:(((

Az igazi baj abból adodott hogy 8kor lezárták az osztály és reggel 7ig senki nem mehetett be ,tehát ha az ott alvást választottam volna akkor is a növérszállon és csak reggel lehettem volna a gyerekkel.
Na az én kislányom ha 8ig nem aludt el akkor az egész éjszakát végigorditotta ,nem volt hajandó enni ,inni ,pisilni anya nélkül ,inkább tartogatta reggelig:(((( egyszer nem birta akkor azt tanácsolta a nővér adjunk rá pelenkát mert még nem szobatiszta.:(((

kész rémállom volt ,azon idegeskedni mi történik mig nem vagyok ott:(( ,1 év múlva ismételtünk .
Bánfi dokitornéni megmentette a gyerekemet amiért nagyon hálás vagyok neki ,tényleg az orvosi ellátásra semmi panaszon nem lehetett ,kedves volt figyelmes ,gondoskodó .

Viszont Vica a mai napig felébred néha éjszaka és keres,nem akar nélkülem sehova menni 8 évessen fogja a kezem azt hiszem a lelkét teljesen sikerült kicsinálni ,csak erre ott és akkor senki nem figyelét ,a gyerekek könnyen felejtenek legalábbis ők azt gondolták ,hát szerintem tudat alatt sok minden megmarad.

Balletje Creative Commons License 2003.09.12 0 0 49
Nem egészen 3000 Ft-ról szól a dolog, hanem arról, hogy hamis tétel szerepel a számlán, amit le kéne adjunk az itteni biztosítónak. Ahol valszleg nem lökött emberek dolgoznak, tehát ellenőrzik, hogy mit fizetnek ki. És ha a hamis tétel miatt visszadobják a számlánkat, az 36000 Ft!
(Azóta kiadtak a férjemnek egy másik számlát, ahol a módosított tételek szerepelnek, így valszleg nem lesz gubancunk. Nem tudom hány órai vitába került, és _eddig_ egyszer ment el anyósom fölöslegesen az Intézetbe.)
Előzmény: AliceCsodaországban (48)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.12 0 0 48
Hát ez az eset is jellemző, bár azt kivánom, ez legyen a legnagyobb bajotok, hogy 3000 forint túlfizetésetek volt... mint már emlitettem, nálunk igazi nagy orvosi balesetek még nem történtek, mert szerencsénk volt, de ami az anyagiakat illeti... ha nekem meglenne minden pénz most egy összegben, amit tök feleslegesen költöttem orvosokra pusztán a rendszer anomáliái miatt, hát... egy ideig nem lenne anyagi problémám...:-(
Előzmény: Balletje (47)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!