Most minden érdekel ezzel kapcsolatban. :) Ez ugye olyan lapos szalag, és 1 évig bírja? Ebbe a viszonylag vékony 3/4-es gerincbe is azok a csapok vagy csatlakozók vannak téve, hogy csak belefúrsz, beledugod a csatlakozót, és kész, önzáró módon tömít? Mert amiről beszéltek nekem, az vastag cső volt vastag fallal, és nem tudták megmondani, vékony csőbe jók-e ezek. A szűrő milyen? Egy dinnyéssel beszéltem, ők nem szűrik a fúrott kútból kiszedett vizet, amit furcsállok. Én arra gondoltam, szerzek egy kidobott villanybojlert, és ülepítem a homokot. Egy centrifugális ülepító huszon-ezer Ft.
Én akkor szoktam leszedni a kicsi hagymákat, amikor már érett (barnás) a héjuk, és a levelük sem olyan élénk zöld. Sőt, egy idő után elszárad a maxár, és megtörik, lehajlik. Ekkor (nyár végén) már mehetnek földbe, és első adandó alkalommal megkezdik a gyökeresedést. A legalább 2 éves tövek bokrosodnak, én az ilyen bokrok közül szedem ki a nagyobbakat. A bokorban lévő gyengébb szálakat visszadugom, és a gyengébb bokrokkal együtt nőhetnek tovább. Bár nekem inkább a magról kelő változatból van sok, könnyebb szaporítani.
Pont borsószárazás közben kezdtünk el filózni azon, hogy mit éri meg a kertben termelni és mit nem. A borsóra azt mondtam, hogy bár csak 1-2 evésnyi adag termett (többet nem is tudnék tárolni), de mégis megéri, mert nincs vele sok macera.
Most kaptunk egy fagyasztóládát, így lehet, hogy jövőre többet vetek. Csak félek, hogy úgy járok, mint most, hogy mire kijött a borsó, már mindent bezsúfoltam máshová, mert sürgős volt kiszabadítani a palántákat a kis cserepekből...
Mi meg tegnap ettünk először borsót. Korait egyáltalán nem ültettem, a Kelvedon csodája alig kelt, és még lapos, a Delikettről ettünk. Ez hüvelyestül ehető, csak le kell húzni az oldaláról a szálkát. Ez a nekem való borsó, hosszan terem, egyszerre nem túl sokat. Ami a mélyhűtőbe kerül, az legtöbbször évekre ottmarad, ezt apránként frissen megesszük. Ha öregebb, kifejtem, valamennyit meg hagyok magnak. Tavaly nem szedtem ki, miután letermett, és néhány tő hozott nyár végén is egy kicsi termést.
A hétvégén leszüreteltük a rajnai törpe borsó maradékait, két napig kis szünetekkel esett, szinte úgy kellett lelopkodnunk. A végét tegnap estefelé a teraszon egy napernyő viszonylagos védelmében száraztuk a zivatarban, csurom vizesek lettünk mire végeztünk.
A paradicsom és paprika palánták a kiültetés után szépen megindultak, végre már virágokat is láttam rajtuk. Úgy tűnik, szerencsém van az idén, mindig az új növények, palánták kiültetése után jön néhány kiadós esős nap, így a szárazabb időszakra már összeszedik magukat. Minden burjánzik, sajnos a gazok gyorsabban, mint kéne, így kb. egy hetes lemaradásban vagyok a kertben, pedig lassan már mindent ennek rendelek alá...
Én meg azt a szép rendet irigylem, ami Nálad van. A képen is van még néhány zöld folt, ami közelről pl. gyomos szamóca. Kb. júliusra szoktam utolérni magam, addigra minden ki van ültetve és csak rendet kell tartani.
Az állványokon paradicsom van. A dróthuzalnak látszó dolog zöld műanyag zsineg.
Középen bársonyos kakukkszegfű, Lychnis coronaria van. Ez mindenütt magától nő a kertben, rengeteg magot szór, ahol nincs útban, ott meghagyom. Sok más virág is így nő, részben ebből is adódik a rendetlenség. Valameddig kell hagyni a gyomokat nőni, hogy a virágokat ki lehessen válogatni belőle. Mindent nem győzök palántáról nevelni, ami magától jól kel, azt hagyom a veteményesben szanaszét.
Nálunk igazi nagy eső tegnap este volt. Én is félek a gombáktól, de ez az eső még kellett. Tegnap reggel még repedések voltak a talajon, a krumplik alatt helyenként száraz foltok voltak. Sajnos többször esett egy kevés, ami a gombáknak elég, a növényeknek meg kevés. De azért talán nem lesz gond, még egészségesek a növények.
A kerted gyönyörű. Kérdés: a dróthuzal mellett oldalt paradicsomot látok? Középen milyen virág van?
A lenti kép is nagyon jól sikerült, de én még így képen nézve is bele borzongok, igazán azt irigyelem Tőled, hogy nyugodtan közlekedsz mindenféle bogár, rovar között, sjnos én már nem is remélhetem, hogy kinövöm a fóbiám.
A gyerekeim hála az égnek nem örökölték ezt a lányom a póktól írtózik, az unokák meg semmitől, és ez így a normális.
Itt nagyon sok eső volt az elmúlt napokban, így aztán várható a gomba fertőzés.
Tényleg elférnek a kertben. Én ezért is hagyok meg mindenféle virágot, ami a kertben van, mert ezek az állatkák nagyrésze növényspecifikus. Olyan kárt még egy sem okozott soha, hogy előlem elvegyék a kaját. Elvégre én vagyok a tápláléklánc csúcsán:)))))))))
A zsizsikes borsóra. Ha azóta az esőtől nem rohadt össze, akkor nyugodtan tedd akomposztra. A komposztálás során kéződő meleg, és a rákövetklező téli hideg mindenképpen elpusztítja a lakókat. Nem kell mindent égetni. A komposztálás melege sok kártevőt és gombát elpusztít.
Hernyó, valami araszoló. Pontosabban sajnos nem tudom, lehet, hogy majd beteszem a Milyen állat ez?-be. De engem lenyűgözött, el tudnám képzelni ezt a mintát akár selyemből szőve is.
Hát ezért nem használok rovarölőt. Ez valami csoda. Még a lába is mintás. Mellesleg ringló levelet eszik, remélem, más szilva is meg fog neki felelni, megpróbálom átköltöztetni. A ringló még cserépben van, olyan kicsi.
Hát persze, hogy türelmetlen, mert ha meg sokáig tart az esős időszak, és kivárjuk a végét, akkor meg már fújhatjuk... Ha már megjelent a Phytophtora, nem nagyon lehet helyrehozni a növényeket, terjed tovább. Legfeljebb, ha jön egy 35 fokos meleg, az segít. De ilyenkor mindig későn jön az is.
Kösz Zsebi ...én meg a kerted csodáltam meg a fotókról . Mindenből egy kicsi , katonás rendben . Én a másik véglet vagyok ... sajna . Egy-két holmi , de abból jó sok ..: ) , és hát a rendet sajnos nem tudom ilyen pedánsan fenntartani , de talán a végeredménnyel nem maradok szégyenben . A kukacok ellen meg 2 permetezéssel meg lehet nyerni a csatát , csak jól kell időzíteni .
Nekem vajszínű, hogy újra kell permeteznem... nem bízom abban a 5-6 órában, amit rajta volt a ridomil a leveleken... Elcsesztem egy kicsit a permetezést, de hát ilyen a türelmetlen ember...
Ma reggel esett, aztán napközben szép idő lett. Gyorsan lepermeteztem a paradicsomokat és a krumplit Cuproxáttal. Adtam a hagymának is, mert elég ronda a levelük, gondolom, peronoszpóra. Estére megint jó nagy zuhé jött. Korábban eső után látszott a permetezés nyoma, talán most se mosta le. Majd kiderül.
Én biztos komposztálnám, zsizsik a talpán, aki az én hatalmas kupacomból a felszínre tudna vergődni. Nálad nem tudom, mi a helyzet, én ráadásul a kétéves komposztot szoktam széthordani, abban már zsizsik biztos, hogy nincs. De egy egészséges borsónak a szárát elégetni biztos, hogy kár. Várd meg talán Il véleményét is, nehogy miattam maradjon mindened zsizsikes.
Sikerült felszerelnem az uborkahálót az üvegházban. Nem azt a csipeszt nyitottam ki, amin a fészek volt, hanem máshol bontottam szét a buborékfóliákat, felraktam a hálót, aztán visszacsipeszeltem a fóliát. Közben a darázsfészek a fólián lévő csipesszel együtt hol lejjebb, hol följebb került, a bamba jószágok meg tétlenül tűrték az egészet, a két otthon lévő ült szépen tovább a fészken. Tavaly ősszel lakott az üvegházban egy imádkozó sáska. Le is petézett, csak nem emlékszem, hová tettem télire a petecsomót. Úgy látszik, jó helyre, mert ma az uborkán két aprócska, talán fél centi hosszú imádkozó sáskát is láttam.
Na én is így jártam, tőled tanultam a módszert, az Auschanban vettem öklömnyi hagymákat ősszel elültettem, aztán tavasszal amikor már kikelt a borsó és a spenót is amit ősszel ültettem, akkor kibontottam, és teljesen egészséges hagymákat találtam, akár el is használhattam volna, ha nem ment volna el a gusztusom.
Egyértelmű, hogy valamivel kezelték, máskor a kamrában is csírákat hajt tél végére, csak az igazi hagyma.
De jó, hogy látlak volna kérdésem, a téli sarjadék hagyma amit kaptam tőled most hozott a végén kis hagymácskákat most még zöldek midegyiknek van kis száracskája is.
Hogyan tovább? Mikor kell leszedi? És mikor kell elültetni a picikéket?
Azt sem igazán tudtam, hogy hogy kell tavasszal felszedni belőle, kibontottam leválasztottam róla sarjakat de 1-et meghagytam és csodák csodájára kibírta a vegzálást mert most azok hozzák a kishagymákat a csúcsukon.