Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a home-made swiss óra projektemnél is meglódult a fantázia. Mi lenne ha
- nem 2824 lenne, hanem 2892
- vagy kismásodperces 2895
- vagy járástartalék visszajelzős 2897
- vagy járástartalék visszajelzős és 24 órás segédszámlapos modulos 289x
- vagy GMT-s Valgranges, ha már úgyis valami nagyobb tokba kerül
Ezek közül az utóbbi lenne talán a legköltségesebb, nem is férne bele a kitűzött keretbe, de hosszabb távon a donor maradékának értékesítése (tok, óraszíj) elképzelhető, hogy visszahozná a különbséget.
Ha esetleg valakinek van tippje, megköszönöm: a mutató készletek mennyire csereberélhetők a szerkezetek között? A tengelyek kialakítása a központi mp mutatósoknál egyezik a 2824/36/9x szerkezeteknél? A Valgranges mennyiben térhet el?
Szerintem azt már nem kapsz, támogatást hozzá meg biztos nem. Compu-tik talán még van, most azok is "jóárasítottak" - próbálkozzál itt: http://www.compu-tik.com/hu/
Segítséget kérek,ha valaki még tudná adni a nevét és elérhetőségét annak a szentendrei mesternek,aki porcelán számlapot javít.Persze,ha Bp.en van ilyen mester az is jó lenne. Köszönöm el is.
Felmerült itt a topicon, hogy hogyan jöhet ki 200 dollár internetes árra egy swiss made óra. Nos, anélkül, hogy nagyon részletesen belemennénk, nagyjából arról van szó, hogy ez egy a svájci ipar védelmére hozott, de elég laza kritériumrendszer, ahol a munka és a termék alkatrészeinek eredete adja a minősítés alapját. Az összeszerelésnek és a minőség ellenőrzésnek Svájcban kell történnie (munka), az alkatrészek összértékéből 60%-nak kell svájci eredetűnek lenni. Lefordítva számokra, egy 100 CHF gyártási költségű órából ha mondjuk 40% azaz 40 CHF a munka, akkor elég 36 CHF értékű alkatrész a swiss made felirathoz. A Ronda kvarc szerkezetek simán ebben az ársávban vannak.
Ezen a ponton elkezdtem nézegetni a zafíros tokokat, hogy mennyire állhat a számításom messze a valóságtól, úgy néz ki hogy 35-40 dollárért (1 darabos ár) már lehet kapni kínai tokot zafírral, ingyen postával, tehát olyan nagyot nem tévedtem.
Innen csak egy lépés volt és összeállt az új projektem: egy saját 2824-es automata órát fogok összelegózni.
A cél a 300 dollár alatti ár, lehetőleg minél több, legalább 60% svájci komponens (a szerkezet 200 CHF körül van) felhasználásával. :)
A Tudor mostanság azért odatette magát, a 70+ órás járástartalékú, power reserve visszajelzéses in-house szerkezete elég rendben van. Az még tán árazásra sem kifogásolható.
Végül is joggal, hiszen a B csak egy túlárazott tömegterméket gyártó tokozó, és ebben a vonatkozásban egy kategóriába tartozik a Doxával, sőt, a Doxa reputációja még nagyobb is lehet nálunk. De pontosan magad is azt írod, hogy a L is ezt csinálja némi porhintéssel a kaliberek megjelölésénél. Jobb a békesség és maradjunk csak a Rolexnél, Omegánál, esetleg jöhet a VC, AP, PP... IWC. (Az erre vonatkozó kimutatásom valahol korábban megtalálható. )
Egyébként a Longinesekkel, Doxákkal én sem merek szólni. Egy stramm Breitlingestől azonban már elvárható. ;-)
Kösz a"több-szempontos" értékelést. Érdekes volt. (Én pedig már pár éve így nyaranta ezt viselem, különös tekintettel a szemüveg nélkül is jól olvasható és nem mellesleg szép színű számlapra (este egészen navy, napfényben pedig blue), bár tudom, hogy ezt a márkát itt sokan megvetik. Igaz, nincs benne a top 10-ben, csak a 15-ben. Egyesek szerint. :-))
A fő ok a Precidrive. Jelenleg egy Precidrive kronó a legpontosabb órám, éves járáseltérése 3-4 mp, szóval az ETA hőkompenzált szerkezet nekem bizonyított. És még valami: nagyon nehezen találok olyan fémszíjas órát, amit szívesen hordok. Napi viseletnek az (off) Astront szeretem, de mindenhova nem vehetem fel, mert ahhoz nagy. Kellett egy kisebb, ütős-vágósabb, nem sajnálós óra és a DS Action még valamit tud: a szíj méret egyszerűen, stiftek és szemek bontása nélkül kb. fél szemenként állítható a búvárruhához tervezett csattal. A legfőbb kényelmetlenséget az szokta nekem okozni, hogy nyárra fél-egy szemnyit változik a csuklóm, de van hogy egész nap hordva estére is elkezd szorítani a fémszíj, mert nem szeretem a laza, elforgós, csúszkálós dolgokat a csuklómon, ezért még épp kényelmesen szorosra szoktam beállíttatni, ami épp kényelmetlenre tud változni. Ezek tudom, már így is elég egyéni szempontok, de a végső döntés mégis talán akkor született, amikor megnéztem és megtetszett a színe: olyan... zöld. Evvan. :)
Ez vicces, ilyen se volt még: az új svájcim (Certina DS Action Precidrive) fémszíja két szemnél enyhén nyiszorog. Rákerestem a neten a watch bracelet squeaking-re, Rolex fórumokon írják, hogy ha valaki szereti a szerelő illatú kölnit, akkor WD40 :) (persze ez csak vicc), amúgy meg a tapasztalat szerint a precíz illesztések bejáratódnak és magától elmúlik. Kíváncsi leszek.
Konkrét dillemám volt, hogy egységnyi pénzért seamastert vegyek vagy marine mastert.
És marine master lett belőle, mert ritkább, valós műszaki tartalmat vettem vele, és úgy gondoltam, hogy jobban kifejezi azt az elvet, hogy ne marketinget hanem valós "teljesítményt" vegyek.
Ezért gonolom, hogy a 911 vs GTR ... stb hasonlat sántit, mert a te döntéseid egyik részében ott van, hogy miért fizessek annyi arra rengeteg marketingre ha ugyanaz a pénzt más cégek innovációra költik.
Perzse ez is egy reklámfogás, hogy a japán innovációt szembe állítjuk az európai pozőrködéssel.
De ma már utcaképpé válták a megbizható leharcolt prius taxik, miközben a disel botrányt nyeli a vw, valahol itt a különbség a hozzáálásban.
Csupán a státusszimbólum miatt nem biztos, hogy követném a gondolatmenetet. Ha oly mértékben nem tetszene, - ahogy egyébként nem tetszik -, nem azt választanám a karomra.
Az átkosban bizony itthon az ÓRA nem svájci volt - persze a fiókban ott volt a Doxa a (nagy)papától -, de akkoriban a folyadékkristályos számológépes és "hétzenés" japán darabokat, mint a Casio vagy a Seiko csodálta az átlagember . Természetesen egy korabeli burzsuj kényesen[...] Bővebben!Tovább »
Nem tudtam, hogy melyik nemzet gyártja, sőt azt sem, hogy mennyibe kerül, mivel nem találtam szinte semmit róla a neten, mellesleg ezeket még mindig nem tudom, de ezért kérdeztem meg.
Ok, annyit leszűrtem, hogy nem svájci, és bizsu piaci.
A tapasztalataitokra vagyok kíváncsi, szeretnék venni egy Tag Heuer Carrera Calibre 16 karórát.
De nagyon félek hogy eredeti e a termék! Amit tudok hogy egy órakereskedés külföldön (nem márkakereskedő), állítása szerint van hozzá papír + gari (T.H.), doboz, és plasztik kártya is és természetesen számlát is ad hozzá.
A kérdésem az lenne hogy milyen ismertető jelei vannak hogy észrevegyem hogy az óra nem eredeti? Szerintetek mire figyeljek oda?
Ha rákeresel a neten, akkor gyakorlatilag még egy normális weblapot sem találsz a márkához, szerinted, ha svájci lenne, akkor nem hirdetnék magukról mindenfelé? Svájcban kicsit drágábbak a munkabérek, mint Kínában, így aki ott gyártat, az megpróbálja ezt az infót közölni is magáról nem? :)
ui: egyébként a Raymond egy keresztnév, mint ilyen nem védhető le, tehát Raymond Kovács néven te is kezdhetsz órákkal foglalkozni, nem koppintasz ettől senkit, bár kétségkívül hajazol arra, hogy az embereknek erről a keresztnévről rémlik valami ismert óra márka.
Köszönöm a választ. De amúgy ezt a Raymond Pia karórát ki gyártja? Ez is svájci vagy valami másik nemzet koppintja, felhasználva a Raymond nevet, hogy "csőbe húzza a gyanútlanokat" :)
Mi az értéke egy normál női klasszikus Raymond Pia karórának? 3-5.000 Ft körül vagy azért több?
Általában az ilyen oldalaknak felderíthetetlen a tulajdonosi háttere, és gomba mód szaporodnak, 1 domaint nagy nehezen lelősz, rögtön 2-t regelnek helyette pár kattintással.
A Sas nem kapkod legyek után! ;-) Mondjuk ez valóban durva még a honlap is hajaz a gyárira. Egyébként pedig annyira szerintem nem is érdekli őket. Nyilvánvalóan tudják, hogy avval aki azt hiszi, hogy ennyiért igazit kap, tulajdonképpen nem is érdemes foglalkozni. ;-)
Érdekes oldal. Az ilyenek hogy tudnak életben maradni, és miért nem dob rájuk atomot a Rolex? Ennyire direktben hamisítványt arulni nem is tudom mikor láttam.
Nem teljesen svájci,de hátha befér ide:ezekről szeretném megtudni hogy mik.
Az első egy GUB Galsshütte,számlapon "stossgesichert",hátlapon plague 20 mikron,edelstahlboden,wassergeschützt, 350933.
A második egy Anker automata,ha megrázom elindul :))
Harmadik is Anker,számlapon 21 rubis,antimagnetic waterproof,hátlapon stainless steel back,antimagnetic vaterproof,diamond tooled.Ezt ha húzom,furcsán "úsznak" a mutatók,mint egy lendkerekes autónál olyan érzés.
Talaltam jo allapotban levot a chrono24-en is de elso korben ha lehet inkabb itt vennek. Hatha ha van elado valakinek. Bar ugy latam a vateran is, hogy inkabb az omega irant nagy a kereslet
Jó eséllyel valami ilyesmi szerkezet van abban az órában, itt látható a megoldás - az érintkezős kart "üti meg" az elektromágnes, és húz fél fordulatot a rugón. Amúgy a látszólag peckes horgony ellenére ez geometriailag egy svájci horgony-gátszerkezet. És ez egy nem is rossz, kövezett, masszív szerkezet - annyira nem, hogy gyakorlatilag ilyen óra van az öreg Rollsban is, pedig oda nagyon vacakot nem válogattak be...
Ez egy elektromechanikus werk, ahol teljesen "hagyományosnak" mondható horgonygátszerkezettel működtetnek egy billegőt - viszont a rugó itt csak egy kis, apró, mindössze néhány perc járástartalékot biztosítani képes "gurtni", amit egy elektromágneses-érintkezős rendszer kétpercenként felhúz. Pontosabban a mágnes berántásával egy kis ellensúlyt odébblöknek, és ez feszíti újra és újra elő a rugót. A hangos kattogás sajnos a megoldás velejárója - ezért is hívták ezeket anno "konyhai órának", lakószobába nem javasolták. Viszont előszeretettel használták például gépjárművekben is.
A valóban billegőmotoros konstrukcióknál a billegő direkt elektromágneses meghajtást kap, és az továbbítja a léptető-kerékrendszert, tehát pont fordítva működik, mint a klasszikus, rugóhajtású óra.
Másfél napja van nálam, eddigelé nagyon pontos, de:
-minden 2'10" elteltével kattan egy akkorát, mint egy hangosabb quartz-falióra.
Sasoltam hátulról lupéval, hogy mi is történik, arra figyeltem fel, hogy egy olyan jelenség történik, mintha egy relé húzna-rántana be, henger-alakú dobozka, az alján egy klattyantós lapocskával, nos ez koppan.Kérdés az volna, hogy nem hiba ez a kattogás?
A többiek talán kicsit nyersen fogalmaztak, de a lényeget illetően sajnos teljesen igazuk van - ez egy praktikusan márkátlan, "semmilyen" tucat kvarcóra, és ezek másodkézből egészen jelentéktelen értéket képviselnek. Mint láthatod, még a soknak nem nevezhető 15 ezerért sincs rá "kapás", és lelkileg készülj fel rá, hogy esetleg még 5 ezerért sem lesz.
Neked talán még nem szóltak, de a Camel nem óramárka és nem is óragyár. Ez egy brandelt izé, amiér használtan nem igazán lesz kereslet, vagy ha igen, akkor erősen nyomott áron.
Korábban már beszéltünk róla: ez a néhai Lemania 5100 még tovább egyszerűsített-műanyagosított-olcsított kivitele. Pedig az 5100 sem volt egy csúcskategória (még, ha alternatíva hiányban be is tették komolyabbnak állított órákba is). Egyébként pontos és alapvetően megbízható szerkezet, de pár részlet-megoldásában biztosan nem lesz nagyon tartós, és javítása csak gyári pótalkatrésszel lesz megoldható - köszönhetően a tenger sok műanyag elemnek.
Nincs mit. Viszont amennyiben az első bekezdéssel kapcsolatban ellen irányú tapasztalataid lennének kérlek ne habozz ezeket megosztani. Soha nem lehet tudni érhetik még az embert kellemes meglepetések. ;-)
Azt kell, hogy mondjam neked, hogy az ott dolgozó úr az egy tahó. Nagyon nem szívesen mondok ilyet, de sajnos az ott dolgozó hölgy is.
Viszont ha ettől a ténytől eltudsz vonatkoztatni, akkor persze még vásárolhatsz is tőlük nyugodtan. Előfordulnak jó árak. Utoljára talán egy Eternát láttam valami nagyon baráti módon árazva.
A V.C.-nál amúgy is van komoly tradíciója a picurka szerkezetek excentrikus beépítésének.
Pld. az egyik ultrapici és ultralapos (eredetilag tán JLC-származék) werkjükből anno kettőt is beépítettek egymás mellé egy normál méretű tokba, így előállítva a GMT funkciót egy öltönyórába.
Hali, mint szakértőkhöz lenne hozzátok egy kérdésem. Ti mennyire bíztok a Helvetia óra üzletben (http://www.helvetiaora.hu/) vagy hallottatok-e róla? A példa bicskanyitogató egy svájci fórumon de: Orient Bambino FER2400 30,000 alatt.
Pont elég, hogy gyanús legyen, ti mernétek bele nyúlni? 1000 hála!
Köszönöm szépen! Én személy szerint sima quartz órában gondolkodom, ( Omega seamaster 300 ) mert az automaták szervizelése drága. ( akár elérheti a 70-100 ezres határértéket )
En javaslom, h allj neki nyugodtan, nem egy tobb millios orarol beszelunk. Valahol el kell kezdeni. En egyebken a szalcsiszolasra ezeket a mukormos csiszolohasabokat szoktam hasznalni.
Kérni szeretném tőletek egy szakmai tanácsot, mivel én nem igazán vagyok járatos ebben a témában.
Van olyan óra amely elektromechanikus szerkezettel van ellátva ( Tag Heuer SLR Mercedes 48 ) Úgy gondolom, hogy a mozgási energia által, egy generátor villamos energiát állít elő, melyet egy akkumulátorban tárol. Kérdésem, hogy ezt akkor nem kell szervizelni, ez állandó működtetést jelent?
Az alábbi ébresztős csodabogár beazonosításában tudna valaki segíteni?
Annyi látszik rajta, hogy valami ragacsos lötty ömölhetett rá régebben, de belül nem találtam belőle. Az ébresztő állító koronája is megvan, de lejár a tengelyről. Egyébként működik és ébreszt is.
A hasonló 38mm-es Tissot titán tokos kvarcórák (PR50) nem képviselnek komoly értéket, max. 50-100 EUR között mennek el az ebayen.
Eredetileg onnan indult a történet, hogy a szíj engedett el a csatnál, annak a gyári újra pótlása többe került volna, mint amennyit az egész óra ér. Ezért kerestem egy donor szíjat, amihez úgy alakult, hogy tartozik egy komplett óra is.
A tokhoz csak akkor fognék hozzá, ha a szíjnál és a donor szíjhoz tartozó toknál sikeres a művelet, szíj szemekből is van tucatnyi felesleges, azokért sem kár.
Szóval teljesen jogos az észrevételed, abban is igazad van, hogy profi kivitelezéshez érdemes volna szakemberhez fordulni. Csak épp ebben a projektben nem volna értelme, mert nem a gyári minőségre felújítás a cél.
Szerintem itt a topicon nem én vagyok az egyetlen, aki hajlandó akár a saját sikereiből/kudarcaiból tanulni, hobbi szinten a saját kárára, okulására kísérletezni.
Hacsak nem vált feleslegessé az órád, akkor ne ezen kezdd!
Ezerszázalékig biztos vagyok, hogy nem fogod tudni tartani a tok vonalvezetését, helyenkénti élletörését, a sima felületeknek a teljes felületén való dőlésszögeit, a szálrahúzott felületeknél az irányokat. Nem ellened való bizalmatlanságból mondom ezt, hanem eddig korábban látott selfmade kezdeményezések ismeretében.
Ez olyan szintű rutint igényel, amit a legkomolyabb órásműhelyek órásai is csak sok begyakorlással, esetenként a típusismeret alapján tudnak csak jól megvalósítani.
Vidd el egy erre (is) specializálódott óráshoz! (Nem túl sok ilyen van.): Ők akár a tok éleinek vonalvezetését is kifogástalanul vissza tudják adni, rendkívül kevés, mikronban mérhető anyagveszteséggel. Amatőr módon akár két nagyságrenddel nagyobb lesz a hulladék és a tokméretveszteség, illetve agyongömbölyödött felületekre és ökörhugyozásszerű élvonalakra is lehet akár számítani.
A titán ráadásul méginkább olyan, amibe szépen tud harapni a felületkezelő szerszám.
Van egy titán tokos Tissot óránk, amit szeretnék kicsit karcmentesíteni, mert már ráférne egy kis törődés. Odáig jutottam gondolatban, hogy a polírozott részeket szeretném szép fényesre, a szálra húzott, matt (brushed) felületeknél pedig szeretném megtartani a textúrát.
Aztán itt el is akadtam, mert még sosem csináltam ilyet. Több elméleti és gyakorlati kérdésem is volna:
Ilyenkor gondolom az óraüveget illik kimaszkolni, akkor is ha zafír és azon a környéken csak enyhe polírozást igényel. Jól gondolom? És ha igen, hogyan, mivel?
A fém szíj közepe polírozott, a széleken pedig matt. A kérdés ugyanaz: maszkolni vagy sem? És mi legyen a sorrend? Először szálra csiszolni, aztán polírozni a fényes részeket?
És egy gyakorlati kérdés: adott a Dremel multiszerszám, ahhoz a polírkorong és paszta is megvan. De milyen koronggal kezdjek neki a matt részeknek? 3M-et néztem, 80-tól 1000-ig vannak különböző finomságúak, nagyjából a 220-as lehet a megfelelő a youtube videók alapján, de ha van jobb tippetek, azt is szívesen fogadom.
Ugyancsak a youtube-on vannak egész egyszerű megoldások is a női műkörmös csiszolópálcától a férfias, ipari ScotchBrite-ig mindenféle módszerekkel. Igazából van bőven min próbálkozni, mert lesz egy komplett donor óraszíjam, ezekre érdemes időt vesztegetni?
Én legtöbbször úgy csinálom, hogy rettentő elővigyázatosan először a felém eső ágát pattintom ki a helyéről, majd, ha épp ezzel nem sikerült véletlenül teljesen kirittyenteni, akkor a másik, távolabb eső ágát is kibiggyesztem. Ez a technika eddig 90%-os sikerrel működött, feltételezem, hogy a többiek is ehhez hasonlóan csinálják. Ha nem, akkor azonmód levédetem, mert jónak tűnik:)))
-Láttam pár videJÓÓt, ahol egy bizonyos "ratfaced git"-nevű úriember szétszed-összerak karórákat, ügyes-gyors a srác, ott pl vmi rágógumi-szerű maszlagot tapasztott az incabloc-rugó fix végére, gondolkodom, mi is lehet ez az anyag.
APT is említette már, így én is "bátran" bevallhatom, hogy úgy átlagosan 4-5 órából egynél egészen biztosan előfordul incabloc rugó elviharzása a bal szélen. Hosszú távon gyakorló hobbista beszerez egy rakat rugót (donor szerkezetekből), illetve igyekszik órás asztalát megfelelőképpen szervezni, védeni az elkolbászoló alkatrészek visszaszerzése érdekében. És legfőképpen beszerez néhány olcsó werket párszár forintért gyakorlásképpen. Nekem pl. jelenleg a legnagyobb bajom, hogy a tanyaház, ahova 40 év után mi költöztünk be először, no az teljes mértékben padozatlan. Jövő héten lesz a műhelyem járólapozva, addig javarészt minden menthetetlen az órás asztal, a napelemes rendszer akksijai és az egyebek egyvelegében. Kezdem megszokni:)))
Természetesen a Henri Sandoz nekem is mond valamit.
Gond az, hogy a felhúzó tengely kijár belőle, nem tudom a mutatókat sem állítani, sem pedig húzni előre-hátra, a tengely megakad.
A következő képen kirajzoltam pirosan a hajszálrugó görbülését, ami picit gyanus nekem(heveny mozgatásra 1-2-mp-et jár, balanszkerék a helyén, nincs tengelytörés)..
Nem értem, miért olyan drágák az óraforgatók, amikor egyszerű szerkezetűek? A 10-20 ezresek egyszerű kinézetűek, primitív kivitelűek. Tömegcucc kinézetű, távolkeleten gyártott szerkezetek.
Ahogy írtad, hevenyészetten vannak belül összelapátolva.
Nekem a képen látható 30 ezres kivitelű van. Márkajelzést nem lehet találni rajta. Az óra belehelyezése az óra felfogóra kívánni valót hagy maga után, amit műanyag karommal lehet beakasztani a házba. A vastagabb csuklókra való órák nem helyezhetők fel az órafelfogóra, mivel ennek mérete ezekhez kicsi.
A hálózati adagter villás részét szét kellett feszíteni, hogy ne essen ki az aljzatból. A kereskedő ugyan adott egy másik hálózati adaptert, de az is ugyan ilyen. Nem értette meg, hogy mérete nem a Magyarországon használt villásdugó méret.
Egyenlőre teszi a dolgát.
A következő óraforgató kategória az 50 ezer Ft felettiek. Nem tudni mitől ilyen drágák. (Most nem említem a 100 ezer Ft feletieket.)
Pár hete írtam a Modalo óraforgatómról, volt egy hibája: megakadt forgás közben és természetesen ilyenkor az órák is leálltak. Ilyen amikor működik:
Tegnapelőtt szétszedtem, mert bosszantott. Mit mondjak, nem egy ördöglakat. Egy jelöletlen DC motort vezérel egy egyszerű elektronika: 4 tranzisztor, pár ellenállás és kondenzátor. Ennyi bőven elég az RC tag alapú időzítéshez, tökmindegy, hogy pontosan hány fordulatot tesz meg egy nap, a 4 programjához (1./ jobbra 2./) balra 3./ mindkét irányba, 4./ napi hordáshoz hasonlóan kb. 8-9 órányi állás, majd kb. 3 órányi forgatás). A mechanika egy ékszíj a motorról és két lassító, fogaskerekes áttétel.
És hogy mi volt a hiba? A belső rész, ami nem látszik eléggé hevenyészetten van összeállítva. A legtöbb helyen hőpisztolyos ragasztót használtak, csak egy csavarkötés tartja az alap HDF lapot. Ez két részből áll, ahogy a videón is látható, a vízszintes rövidebben van a programválasztó kapcsoló, a ferde hosszabbikon maga a forgató rész. Na ez a kettő sehogy nem volt összeerősítve, gyakorlatilag a műbőr borítás biztosította a szerkezeti szilárdságot. Azaz egyáltalán nem biztosította. Ennek az lett a következménye, hogy a forgató kerete időnként hozzáért az alsó, vízszintes laphoz ha nehezebb órák voltak rajta, ebből adódóan a fogaskerekes áttételeken keresztül fékezte az ékszíjjal a motort. A motor volt az erősebb, az ékszíj egy ponton kopni kezdett és onnantól ott meg is nyúlt, rendre el is akadt. Ennyi a diagnózis.
A javításhoz nem kellett más, mint egy Dremel, egy 2,5mm-es fúrószár, egy megfelelő csavar, ezekkel a kb. 5mm-es HDF lapot elég masszívan meg lehetett fogatni, annak ellenére, hogy a két része szögben találkozik. A csere ékszíj 375 Ft volt.
Maga a forgató már nem nagyon kapható, 170-180 EUR listaárat találtam hozzá a gugli keresés eredményeként. Az angol amazonon találtam egy nagyon negatív értékelést, tehát ugyanebbe a hibába futottak bele mások is.
Harckocsik terén nem vagyok jártas, akkor már inkább hasonlítanám a 92-es Mercimet a Rolls Royce-cal :))) Persze, nem ugyanaz a súlycsoport, inkább egy Zsigulival kéne (de azt meg inkább egy 123-assal). Abba is hagyom az összehasonlítgatást, összezavarom itt a népeket:)
Visszatérve az órákra : igazság, tartósságban jók, de minél kisebbek a a werkek, annál idegesítőbben szervizelhetőek. Gondolok az oroszokra. Arról nem beszélve, hogy a 70-es évektől kezdve (talán, egyértelmű évjáratot nem tudok) csúnyán romlott a minőség. Azok a gyönyörű, genfi csíkozott Pobedák, Zimek, stb, 2603-as Rakéták átmentek vallami minősíthetetlen fostalicska kinézetű akármikbe, mintha nyersvasból lemezvágóval vágták volna ki az alaplemezt, hídakat.
No persze, közben a svájciak a másik irányba rontották a levegőt: egyre filigránabb, egyre szerelhetetlenebb szerkezetek. Nem is mondom, hogy az orosz lett egyértelműen rosszabb, most, hogy így elgondolkodom a dolgon. Arról nem is beszélve, hogy az oroszok sosem adtak el Vostok Precisiont Junost szerkezettel (hülye példa, hirtelen nem jutott eszembe semmi párhuzam a svájci etásított felsőkategóriás elkurvulásra).
Lényeg a fontos: mondandóm végére érvén nem tudom eldönteni, hogy az oroszok kurvultak el teljes mértékben avagy a svájciak.
Ez nem is vitás, a kidolgozás jellemzően sokkal nyersebb, legalábbis a működés szempontjából nem létfontosságú területeken (hidak, csavarok, stb..). Mindazonáltal ennek az élettartamra és megbízhatóságra önmagában nincs túl nagy hatása. A II.világháborús T34-es is összehasonlíthatatlanul nyersebb és kidolgozatlanabb harckocsi volt, mint egy német Tigris - a gyakorlatban mégis a T34 volt a sokkal tartósabb és megbízhatóbb (szemtől-szemben persze a Tigris győzött, sokkal erősebb volt minden szempontból - de sokkal gyakrabban hibásodott meg, sokkal gyorsabban ment tönkre és összehasonlíthatatlanul többe került nem csak gyártani, de üzemeltetni is).
Pedig a piacon bőven fellelhetőek olyan jó, használható állapotú svájci mechanikus órák, amelyek az oroszokhoz hasonló áron megvásárolhatóak. Maximum annyi, hogy érdemes vásárláskor belenézni, illetve természetesen a tokot, számlapot is nagyon megvizslatni. Egy jó orosz óra ára is valahol 10000 Ft környékén kezdődik, de jobb állapotú és nem gagyi inkább a duplája (hacsak nincs nagy szerencséd), ennyiért pedig jó svájciak, japánok is bőven vannak.
Én ehhez annyit hozzáfűznék, hogy ugyan peckesekhez nemigen nyulok (pont a te példádon kiindulva), viszont valahogy eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy az átlag orosz szerkezet valahogy mindenképp gyengébb minőségi fokozatot jelent az átlag svájcihoz képest. Természetesen nem peckesről beszélek (lévén hogy az oroszban nincs is), illetve elsősorban a 70-es évekig gyártott szerkezetekre célozván. Valahogy mindig kevésbé kidolgozott werkek, sorjásabbak, a gyártási minőség sokszor kérdőjeles (a sok billegőhidas alátét), legtöbbször mutatós, de közelebbről megvizsgálva rusnya billegők, stb. Javíts ki ha tévednék.
Persze. De az oroszokat a "megfelelő alkalomhoz hordható" rendező elv alapján gyűjtöm. (Ez idő szerint...) Így nem fér bele a képbe egyetlen olyan óra sem, amelyik nem hozható használható állapotba a pénztárcámhoz arányos költségekből. Tehát az irányba állítást így értettem. Persze, ha 3x ennyit keresnék, mint most, akkor bizonyára stratégiát váltanék. Példának okáért egy ehhez hasonlót, vagy többet is, el tudnék képzelni a kezemen:
De hát a piszkos anyagiak miatt megmaradok a fekete számlapos Kommandirszkije órámnál. ;-)
Pedig ezt még véletlenül sem tanácsoltam - amúgy orosz órát is csak valamilyen cél, vezérlőelv mellett érdemes gyűjteni (szerintem). Lévén az orosz óraipar valami olyasmi volt sok tekintetben, mint ma a Swatch - nem túl nagy számú gyártó nem túl sok (kb: másfél tucat) szerkezete, néhányszor ennyi fajta tokvariánssal, ám mérhetetlen számú, áttekinthetetlen tömegű számlap-variációval. Mindet összegyűjteni képtelenség (és talán értelmetlenség is) - hiszen egyik-másik tok-szerkezet kombinációt akár ezerféle számlappal is készítették.
Ha felsorolást nem is adtál, mert lehetetlen, azért sikerült irányba állítanod. Konkrétan azt értem ezalatt, hogy kezdő amatőrként ráütök a kezemre, ha egy svájci óra felé közelít a bolhapiacon.
Ezek túl általános kérdések. Sok-sok ezer elterjedtebb márkanéven futott sok száz svájci gyártó sokféle modellje - itt most felsorolást képtelenség tenni ezekről... Általánosságban az mondható, hogy persze, egy csomó olyan svájci óra van, ami teljesen jó, elfogadható minőségű - és a piacon még szép állapotban sem kerül sokba. De ha most felsorolást vársz, akkor hiába... Még gyártón belül sem egyértelmű a dolog, mert mondjuk egy Omega vagy Longines, de akár Tissot-Certina sosem adott ki igazán szemetet a kezéből, ám mondjuk egy Sicura már kb: akármilyen is lehet... És vannak felkapottabb, ezért drágább - minőségileg mégis nagyon silány modellek is, pl: a 60/70-es évek nagy méretű, EB pecekjáratos kronó-szerkezeteivel szerelt "látványórák".
Az orosz paletta pedig mindig tisztes középminőségű volt, kifejezetten elrontottnak mondható konstrukciójuk talán nem is volt (pecekjáratosat soha nem is gyártottak, rendes, kövezett svájci horgonyos minden szerkezetük, kivétel nélkül) - amúgy meg az oroszoknál aztán fokozottan érvényes, hogy nem modellt, hanem konkrét állapotot kell venni, mert lelakottan, elhanyagoltan, agyonvágva természetesen ezek sem jók semmire, és nem is éri meg őket javítgatni. Ergo nem bizonyos modelleket - hanem a rossz állapotúakat kell nagy ívben elkerülni.
Hát pl. a Roamer (Searock) SZVSZ ilyen "svájci Poljot" színvonalú és jól gyűjthető a sok kicsit különböző változatával. De egy Sztrela árában már egykorú Omega De Ville-t is kapsz.
Most már csak az ismereteim gyarapítása végett kérdeznék egyet s mást. (Mivel én az orosz órákat kezdtem el gyűjteni tavaly nyár végén-ősz elején, szintén családi okokból kifolyólag, a svájci és német órák csak úgy "beestek".)
Van olyan svájci óra típus, amelyik nem az a kategória amit nem érdemes rendbehozatni, és hasonlóan megfizethető kategória, mint mondjuk egy jobb Poljot vagy Raketa?
És fordítva is feltenném a picit off kérdést. Van olyan orosz gyártmány, amelyik a "megnevedd" típusú?
Csöppet sem csodálkozom rajta - én sem nyúlok ilyenekhez. Garantáltan több munka, sokszor nagyságrenddel (!!!) több a gyenge minőség okozta kopások-elhasználódások miatt, mint egy tényleg jó minőségű órát rendbe tenni. Miközben az óra meg praktikusan értéktelen - és az marad teljes felújítás után is.
A másik nagyon meghatározó ok, az a "Trabant-effektus", mivel anno is olcsó órának számítottak, nem törődtek velük, legtöbbször sosem szervizelték, a teljes tönkremenetelig nyúzták. Olyan, mint ha egy vén autót azzal tolnának be a szervizbe, hogy már tíz éve nem költöttek rá egy fillért sem, olajat sem cseréltek, most állt meg nagy füstfelhő és kerregés kíséretében az út szélén - de olcsón kellene rendbe tenni... Minden szerviz garantáltan ajtót mutatna... :-)))
Nem nagyon szoktak vele gondok lenni (de ha van, akkor az általában gazdasági totálkár) - arra figyelj, hogy fémcsatos órát vegyél, mert a bőrszíj itt sem bírja tovább, mint bármi más - viszont csakis és kizárólag a saját, gyári, arany áron mért szíjával pótolható az extrém rögzítés miatt.
A szervizelése, adott esetben teljes felújítása önmagában megoldható, ez műszakilag nem probléma. De "komoly" órás nem szívesen nyúl ilyen pecek-gátszerkezetes órához - garantáltan gazdaságtalan feladat.
Mert úgy fest, nekem elég egy automatát használni, de hétvégi/hobbiórának inkább az elemesek jók. (Persze nem mondom, hogy egy dátumnélküli mechanikus fájna, de ez majd érlelődik.) Meg ez már rendesen vízálló is. :)
Nekem volt meg az elso generacios, titan tokos. Tok hibatlanul mukodott. De, hogy megnyugtassalak, azert ez az erintos dolog nem uj am, a nyolcvanas evekben a Casio mar csinalta es azok a mai napig mukodnek:))
Sziasztok! :) T-Touch II-ről (acél verzió) mi a véleményetek? Elvileg emberi áron szervizelhető, de kicsit félek az érintőpaneltől, vagy szenzorhibáktól.. nem is tudom mi lehet vele, ha beüt a problem. Lehet veszek egyet, mindig is tetszett.
Pontosan ilyen választ szerettem volna. Mert így megtudhattam, hogy a szerkezet száma alapján van lehetőségem az esetleges szervízeléshez kutakodni a Google-n, vagy a bolhapiacon. A márkanév csak a számlap miatt lett volna érdekes, de az alapján amit írtál ez valóban indifferens.
Nézd, ez egy divatóra, valamilyen fantázianéven. Nem "ebbe szerelte a gyártó", hanem ez a gyártó soha nem is létezett, valaki egy óragyártól egyszerűen egy adott, általa kitalált márkanéven rendelt órákat - ez a ma is létező "private label" gyártás lényege.
Ilyen "márkanevek" csak Svájcban bejegyezve tízezres (!!!) nagyságrendben voltak, és más országokban is bőven fordult elő - sokszor egy-egy divatüzlet, egy nagyobb óraüzlet, áruház saját márkaneves órákat forgalmazott (amelyeket természetesen nem ő gyártott, és amelyek műszakilag 100%-ig megegyezhettek több száz féle, más neveken futó órákkal). Annyira sok ilyen volt, hogy használható nyilvántartások sem készültek ezekről, még kevésbé maradtak fenn... Igazándiból a ténylegesen óragyártással foglalkozó cégekből-márkanevekből is ezres nagyságrend van, azt sem könnyű áttekinteni...
Ha valakinek van egy ilyen órája, és a névtöredékből beugrik neki - akkor talán tud segíteni, majd meglátjuk - de én megint csak azt tudom mondani, hogy praktikusan nincs jelentősége (még ha számodra fontos is lenne).
De azért abban is tudnál segíteni, hogy RV 8-as szerkezetet mibe szereltek az '50-es években? Mert ezt 1954-ben ajándékozták a tulajnak. Persze attól még biztosan csinálták a '60-as években is, de a pontos évszám hátha segít a beazonosításban.
A Ronda számára - önmagához mérten - lehet egy előrelépés, de biztosan nem lesz belőle "állóvíz felkavarás"...
A valóságban én azt látom, hogy Svájc valójában nem tud már tömegterméket gazdaságosan előállítani. Akármilyen fejlett a technológiája, akármennyire jó a szervezés-logisztika és know-how (ez kétségkívül ezek nagyon jelentős versenyelőnyök!), akkor sem. A valóságban a minőségben-megbízhatóságban a kínai óraipar, vagy a tegnap emlegetett Miyota újabb szerkezetei a tömegáru-szinten (értsd: ETA-Sellita-Soprod-Ronda katalógus-szerkezetek és hasonlók) szépen, lassan és kíméletlenül feljönnek a nyakukra. Ha nem is annyira jók, de már nem is sokkal rosszabbak (és előbb-utóbb ugyanolyan jók lesznek, sőt, már most is lehet találni köztük gyakorlatilag kronométer pontosságú példányokat) - ellenben még a töredékébe sem kerülnek. Sokszor még a tizedébe-huszadába sem.
Az előny ebben a kategóriában lassan már csak a marketingben van - az ügyesen és óriási reklámbüdzsékkel felépített márkanevek presztízsében, a "swiss made" még mindig eladható vonzerejében (erre alapozandó jött létre pl: a Claro-Semag is...). Én nem vállalkoznék annak a megítélésére, hogy ez meddig lesz elég - meglehet, hogy sokáig, az is, hogy mindig - de akár lehet belőle afféle újabb "megcsúszás" is, amit egyszer már a 70-es években láthattunk... Ezt majd a jövő eldönti.
Az biztos, hogy az egyedi és nagy komplikáltságú, extrém árfekvésű különleges órák világában nagyon masszív, megalapozott előnyük van - és az is, hogy a percütős-öröknaptáras nagy komplikáltságú IWC-kre mutogatva el lehet adni voltaképpen totálisan irreális árakon például a mezei Sellita werkes Da Vinciket is... Üzletileg a modell életképes lehet - bár a jó-múltkorában boncolgatott forgalmi adatokból azért az látszik, hogy a mechanikus szegmensben rohamosan csökkenő darabszám a jellemző mindenkinél - miközben az egy-egy órára jutó átlag-összeg meg rohamosan nő - tehát egyértelműen a drága és még drágább, felső kategóriás darabok kezdenek egyre fontosabbak lenni. Meglehet, hogy a svájci óraipar végül úgy fog járni, mint a brit autógyártás - ahol mára teljesen eltűntek az átlagembernek elérhető, megfizethető, értelmes alternatívát jelentő kocsik és gyártóik, de megmaradt a néhány, korábban már nagy hírnévre szert tett prémium gyártó (Rolls, Bentley, Aston-M. és hasonlók, esetleg Jaguar) - lehet, hogy a helvét gyártókból is végül az marad talpon, akinek sikerül idővel "Patekká-Rolexxé lennie".
Egyesek szerint a Baselworld legfontosabb híre a Ronda R150 automata szerkezet bejelentése volt. Ez lehet egy minőségi előrelépés, az állóvíz felkavarása?
No, szóval ránézésre nincs semmi baj egy átlagos Sellitával, mint pl: az alábbi SW200-al (ETA2824-2 klón).
Még kő is több van benne eggyel - itt a rugómaghoz fentre is kő csapágyat tettek (végül is nem árt, nagyon korai és sokat járt 2824-es werkeken itt elő is fordul kikopás).
De például a hidakat annyira szorosan illesztették (magyarán kicsit pontatlanok a csapok és furatok), hogy szó szerint feszegetni kell őket, és visszarakni egy picike dörzsáras előkészítés nélkül nem is mertem őket, félve a csaptörésektől. A pontosság csodás, kronométer minőség - erre nem is volt soha senkinek panasza.
Ami nekem nagyon érthetetlen, hogy elég következetesen el van picit szúrva a felhúzó-állító szerkezet. Ránézésre tökéletes ETA klón, sőt, annyiból még jobban is sikerült a 2824-hez képest, hogy ez nem esik szinte garantáltan széjjel a felhúzó-tengely kihúzásakor - az ETA erre annyira hajlamos, hogy a legtöbbször tokba betéve a kész werket tokon belül vissza kell kicsit bontani, levenni az automatikát és a rugóház hídját, hogy újra helyre lehessen igazítani a természetesen szétugrott felhúzó-szerkezetet - utálatos, néhány régi orosz Rakéta és Szláva werk volt még ilyen, de ott meg eleve gondoskodtak arról, hogy a tengelyt meg lehessen fogni csőrös fogóval a szerkezet mellett, és tokba betéve lehessen a koronát fel-le csavarni - itt nem... De ezen túl viszont nekem úgy tűnik, hogy túlpolírozzák ezeket a karokat, legömbölyödik az élük, és a váltókar meg az igazító kar egymás alá tud csúszni - a korona kihúzásakor a váltókar ugyebár elvileg állítási helyzetbe tolja a mutató-igazító karral a hornyos kereket, de itt néha nem eltolja, hanem egymásra csúsznak, megemeli a váltókart, ami a tengelyt is rögzíti, és itt kampó, a koronával együtt kijön a tengely, és visszatolva többet nem is marad már bent, lehet menni szétszedni az órát... Utólag meg kell csiszolni a két kar illeszkedő felületeinek az élét, ellentétes irányú lejtést adva nekik és akkor jó lesz.
De egy kínai Parnist nem kell így befejezgetni...
Szóval kicsit fújok rá... És kontrasztnak itt ez a kis Tisell, tudom, Nomos-epigon design, de nagyon szép, zafíros óra, és a Miyota egy viszonylag új, 9015-ös szerkezetét használja - gyors járású, egy irányba húzó, leheletfinom kis werk. Minden tiszteletem mellett is kellene most már azért a megfizethetetlen luxuskategórián túl is valamit villantani a svájci óraiparnak... ;-)))
Pontosságban mindenképpen. Beteszek majd egy vibrogramot a legutolsó SW200-ról -tökéletes. Nyílegyenes gyönyörű vonal, tökéletes kronométer pontosság. De közben a felhúzó-szerkezetek meg szétesnek, mert a 2824 ETA vonalon sem igazán jó geometriájú és kialakítású konstrukcióján is sikerült még valamit rontani...
Mellesleg most cseréltem tengelyt a praxisomban harmadik tengelytörött 7750-en (ez egy Hamilton, az előtte lévő meg Omega volt), szóval ilyen is megesik...
A Sellita nem ugyanazokat a minőségi kategóriákat szállítja - hasonlóan az ETA négy szintjéhez - amit a megrendelő kér? Egy 3000 EUR árfekvésű óránál is simán lehet, hogy úgy jön ki a matek, hogy a 200 frankos szerkezetnél "nem éri meg" a plusz 10% a top kivitelre, egyszerűen cserélik az 5 év garancia alatt, utána meg kit érdekel?
"Igazad van, az ETA sem jobb akár IWC-ben, akár TAG-ben több százezer Ft-ért."
Kíváncsi lennék, ezen kijelentést mire alapozzátok. Arra, hogy valahol leírták? ;-)))
Nem gonoszkodni szeretnék, csak túl vagyok a harmadik szétesett felhúzószerkezetű Sw200-on (kettő belőle Tag-ban volt...), meg egy kehes Sw500-on (a'la 7750), és az a véleményem, hogy nem, még az ETA-k minőségét sem érik ezek el egyelőre (még úgy kézbe véve sem, a hátlapon át jól mutatnak, de vágnak, sorjásak a hidak élei, stb...) - pedig őszintén szólva szerintem a 2824, 2892 vagy 7750 sem való prémium kategóriás órába. Egyik sem, standard tucatáruk...
Ja, azoknak, akiknek megemelkedik az adrenalin szintje, ha elolvassák a benzines autójuk hátulján a "turbo" feliratot - vannak ilyen ismerőseim, szoktam is őket figyelmeztetni, hogy pazar menetdinamika könnyelműségre sarkalhat bárkit, aztán meg lesz nemulass, ha elszabadul az az 1.2-1.4 ccm-es fenevad a motorháztető alatt... :-)
Igazad van, az ETA sem jobb akár IWC-ben, akár TAG-ben több százezer Ft-ért. Csak hüledezek,hogy egyre feljebb mennek az árak az ETA klónok esetén is. De van már Nomos saját új automata werkkel 3500 €-ért . Az is jó drága .
Tényleg mennyivel jobb egy IWC 7750 ötezer euróért, vagy Panerai Unitas ugyanennyiért ;-) A TAG Sellitát nem is említem...
Most ebben mi az olyan nagy meglepetés? Te is tudod, hogy többek között a Porsche Design feliratot fizeted meg. Ami konkrétan egy forma tervezési ikon és egyébként sem xar!
Szerintem ez a forma kifejezetten különleges, kézbe még nem fogtam ilyet, Porsche Design napszemüveget viszont igen. Eléggé "meg volt csinálva".
Régebben az Eterna és talán az IWC dolgozott nekik. Az árban sem látok semmi kivetnivalót. Egy Tissot már 1.000. Euró környéken van, most evvel akkor mi a baj? Semmivel nem jobb egy ETA mint a Sellita.
Szia,szép darab :) ! Ha még nem érkezett válasz erre a kérdésre, akkor válaszolnék. Ezeknek az óráknak a járástartaléka 24-48 óra között van. Van egy 1962-es Doxám, az 36órát elmegy,van egy 1949es doxám amibe eredeti doxa szerkezet van,az 48órát megy. Igaz a végére nem olyan pontos már, elkezd sietni, de ez természetes. Nekem nagyon megbízhatóak, és pontosak is,de ne feledjük az 5 éves karbantartási ciklust,ami magába foglalja a szétszedést darabjaira,tisztítást, olajzást, összerakást és végül a beszabályozást. Ha megkapja az óra ami neki jár, akkor örökös. Kicsit visszatérek a pontosságra, nekem mind kettő Doxám másodperc pontos. Remélem tudtam segíteni :)
Dédpapám zsebórájáról szeretnék kérdezni benneteket, mikori lehet? Mennyit érhet? (nem szeretném eladni, csak kíváncsi vagyok) Valamit a Vigilant márkárol sem sok mindent tudok, hiába keresgéltem a neten.
Aztán van akinek elgurult a gyógyszere: restaurált számlap (szerintem hibásan), nem eredeti korona, viseltes szerkezet, kicsi átmérő. Mindez 1000 EUR felett.
A korona biztos nem eredeti, a 40-es évektől (közepétől ?) mindig jelölik a koronát, ráadásul minden típust más-más koronával adtak ki. Kár, hogy nem acéltokos, egyébként nagyon elszaladt a régi Omegák ára, a valóban kifogástalan példányok sokat érnek.
A Tag Heuer után újabb luxusmárka merészkedett az okosórák szegmensébe, a de Grisogono egy igazi ékszerórába ültetett high tech kütyüt . A szerencsések a limitált szériából már nyáron vásárolhatnak. Azért van, akinek nem jön be a H erm?s Apple Watch...
[...] Bővebben!Tovább »
Köszönöm a válaszodat! Nekem is ez a stílus jön be, a mai órák valahogy nem. Igazából olyan órát szeretnék aminek mindene eredeti, sajnos nem egyszerű az ilyet kifogni, pláne úgy hogy meg is tudjam fizetni.
Sziasztok! Ki néztem magamnak egy Omega órát, erről szeretnélek kérdezni benneteket, hogy eredeti-e és hogy mennyiért mennek nálunk az ilyen típusú Omega órák?
Ez már tényleg ízlés kérdése, viszont a minőség nem az . Az árakat pedig soha nem fogják olyan szintre tenni,hogy kipróbálnék 1-1 modellt . A Da Vinci perpetual képen tetszik de olyan ára van ,hogy arra sem vettem a fáradtségot,hogy előben megnézzem valahol (lehet,hogy úgy nem is tetszene) Mondjuk ha az árakat nem csökkentik , akkor a másik útja , hogy sokszor ennyit kellene keresnek,és akkor még lehet :)
Itt tényleg a márkát és a presztizst fizettetik mega vásárlóval.sosem volt még IWC-m,pont az általad említett okok miatt (nem is igazán rajongok egyik modellért sem) ,de ez megtetszett (persze komolyabb véleményhez kézbe kellene venni) , ezért is linkeltem be a képeket.Utána sem néztem az áraknak,mert teljesen úgy gondolom,ahogy írtad.
Ez az IWC egy disszonáns dolog. Mármint maga a márka. Szeretem és tisztelem is őket, de akárhányszor is megnézem a mai darabokat mindig azt látom, hogy a kidolgozottság szintje, úgymint tok, számlap, csat , csatvég. Még az Omega vagy a Breitling szintjét sem éri el, sőt tulajdonképpen valahol a Certina, Tisssot vonalon van. Ehhez képest viszont az árcédulán valami elképesztő vastagon fog a toll.
Engem speciel sosem zavart, a zasszonyt annál inkább. :-)
Én nem szeretek teljes sötétségben aludni, de akit zavar a fény, az rakhatja a csöves óráját mondjuk éjszakára a fiókba, vagy az asztalra számlappal lefelé.
éjszaka viszont zavaró a nagy fény amikor alvás közben felriadva ránéz az ember. arra jobb a kisebb és eleve a kevesebb osztáspontban elhelyezett (3,6,9,12) cső.
A lünetta számai talán egy Breitlingről valóak egy az egyben, a számok meg Ball eredetűek lehetnek így elsőre. Az összhatás nekem ronda ( nem a szerkezet ).
Nem hiszem, hogy ennek volna különösebb jelentősége. Az ismertebb gyártók, mint a Luminox, Traser, Tawatec, Ball, Smith&Wesson, stb. mind az mb-microtec csöveit használják, ha úgy tetszik ez mint minőségi garancia fontosabb, mint a T100 felirat. A fény érzékelése logaritmikus, az hogy 1-25 vagy 26-100 mCi tartományban van a lumineszcenciát kiváltó sugárzás szerintem sötétben kevésbé számít, mint hogy állandó a fényerő. Már a hagyományos "foszfor"-okhoz képest, mint a Superluminova és társai, amik viszonylag gyorsan halványulnak.
De ez egyébként ízlés kérdése is, nekem napfényről a sötét előszobába belépve már a Seiko Astron indexei és mutatói is túlságosan fénylenek.
Ja, és nemcsak a hamisítványok készítői nem ügyelnek mindig erre az apróságra a mutatónál, hanem a nagynevű óragyárak sem, akik pedig büszkén vállalva gyártják/gyártották a Submariner utánérzéseiket.
(Pld. a TAG Heuer Sub. epigonján is lapos mutató virít...)
sajna a feltett kérdésemre nem érkezett válasz Tőletek, de jött a gyártótól. És mivel minden rendben volt, ma du óta a nagyon nagyon boldog tulaja vagyok egy patika állapotú Meistersinger No. 01-nak. Ha van itt esetleg valaki akinek szintén birtokában van, szívesen beszélnék vele.
Feleannyiert azt mondanam, miert ne? De ennyi penzt adni egy nyilvanvaloan mas gyartoktol osszelopkodott dizajnert nem celszeru, es akkor finom voltam :)
momentán egy 30 ezer Ft-os, open heart orientet hordok. kb tudja a cosc szintet (nagyjából).
az üvegje nem zafír, ennyi. nyilván ez a low_end véglet, ez alatt még a seiko_5-ök vannak az egyszerűbbek.
innen indul, nem kötelező a rolex:D
a használati értéke igencsak hasonló ezeknek.
a luxus meg azért luxus hogy minél drágább annál jobban pukkadjon a szomszéd. úgyhogy luxusban az olcsót keresni az elég zöldség. legyen bazi drága. és ezt tudja is:) ma, amikor egy automata certina ára eléri a 700000 Huf-ot, akkor miről beszélünk már.
ezeknek a cikkeknek az árában legalább 80 százalék a reklámérték. akinek megéri vegye meg.
de azt nézni hogy ejj, de qrva drága volt a luxuscikkem, az elég érdekes azért.
vannak szintek. az az egészséges szerintem, hogyha az vesz rolexet a rolexboltban akinek ez nem fétis, hanem egy szeretett használati tárgy. és olyan cikk, hogyha mondjuk elveszti, akkor káromkodjon egy nagyot, majd hazafelé menet be tudjon menni megint a rolexboltba és vegyen egy másik újat.
és vannak ilyen emberek, tízezrével.
lehet hogy idehaza kicsit kevesebben, de itt is vannak sokan.
ha nem ezen a szinten vásárol az ember akkor a tárgyak fogják uralni, és az milyen már. azon rettegni hogy a szép, drága órámat nehogy megkarcoljam már. ugyan. vigyázni kell mindenre, de nem célszerű fétisként kezelni semmit sem.
Lehetséges (bár pont a múltkor olvastam valahol egy nagy vitát ami úgy kezdődött, hogy egy német mérnöknek egy Rolex sem sok, a tanulság meg az volt, hogy de igen), viszont ~1.000-1.500€-ért szerintem már elég sok automata óra közül lehet válogatni, sőt, alatta is bőven (szerintem)
"Ha most kezdeném az órabuzulást, biztos Nomost vennék. Szép, kellemes müszaki tartalmú órák, megfizethetö áron (még)."
Még? Egy dátumos kézi húzós óra 1.500€ náluk egy automata meg kicsivel 2k felett...
Borzasztó szépek azok a letisztult formák, és lehet, hogy én látom rosszul, de ez már azért nem a klasszikus megfizethető kategória, persze egy 6000€-s rolexhez képest minden az :D
Ezt mi alapján lehet így meghatározni? Mert szerintem semmi alapján :) Mit akarsz? Jó befektetést,értékállóságot,kevés pénzért viszonylag jót vagy mit ?
Remélem, kaptál választ! Raksz majd fel képet róla? Nemrég én is hozzájutottam egy hasonló korú Seamasterhez, ez is épp szervizben tölti a kényelmes mindennapjait. 565-ös kaliber van benne ha minden igaz.
Meghozta a csomagomat a postás. Egy hét alatt megérkezett, igényes csomagolás és kidolgozás , viszont szerintem brutálisan vastag (kb. 4.5mm! ) . Nem gyári méretpontosság a csatnál és a füleknél lehetne .5mm-rel szűkebb , kicsit szorul. Nem tudom pár nap múlva milyen lesz, hogy fognak betörni, de szinte fel sem tudom venni, és nagyon kényelmetlen. Indokolatlan ez a vastagság, 3-3.5mm elég lenne. Mindenesetre az összhatás nem rossz, ezért az árért elégedett vagyok velük, rendelek még pár félét.
Sziasztok, kedves órakedvelők! Lenne egy nagyon amatőr kérdésem, amit szerintem itt a leghelyesebb feltenni (és elnézést, ha már volt szó róla).
A következő a kérdésem:
Mi kerül egy Rolexben annyiba, amennyibe?
Tudom, hogy naiv kérdés, és hogy nyilván nagyrészt a márka az, amit megfizet az ember. Azzal is tisztában vagyok, hogy a svájci mechanikus órák eleve a legfelső kategória. Azonban a Rolexekben látszólag annyira nincs semmi extra, ami a magas árukat indokolná, hogy nem bírom nem feltenni magamban ezt a kérdést, valahányszor meglátom őket. Az olyan svájci óráknál, amikben bonyolultabbnál bonyolultabb komplikációk vannak, teljesen megértem a magas árat. De a Rolex (és amúgy valahol az Omega is), azon túl, hogy nyilvánvalóan egy kiváló, csúcsminőségű óra, annyira egyszerűnek, annyira "mezeinek" tűnik... Tényleg csak a márkanév az, ami ilyen drágává teszi?
És ezzel együtt lenne egy másik kérdésem: svájci órák között melyik a legjobb ár-érték arányban?
Én szeretem az "eladhatatlan" órákat,talán éppen azért ,mert nem annyira populárisak,nem jönnek szembe minden sarkon.Ha azt nézzük,hogy bármelyik órám amit az elmúlt években eladtam ,többet érne,mint amennyit akkor kaptam érte,akkor mindnek jó az értéktartása :) Még emlékszem a fóliás 3000-ért vett no date subra ,de a MCC is 4100 körül volt. Persze nem 1-2 éve,de örülnék,ha mind meglenne. Persze,kinek mi tetszik, nekem a Reverso nagy becsípődésem volt régen,de ma már nem vonz. Képes lennék 9000 felett adni Omegáért is,de ahhoz nagyon nagyot kellene produkálnia :)
Ízlés dolga, kinek mi? Engem JLC vonalon max a Reverso érdekelne. Egyébként az Omega jól tartja az árát. A Rolex és a Panerai után szerintem a legjobban. Konkrétan annyira jól, hogy egy valamire való JB 1120 szerkezettel 2000 körül van. Ennek az órának talán nem volt ennyi a kilépő ára amikor kivezették cirka 10 évvel ezelőtt. Moonwatch hasonló és a PO is tartja magát. Ugyanaz mint a Rolexnél a folyamatos áremelés húzza a használt árakat is. Persze most is hangsúlyozom, hogy kilencért semmilyen Omegát nem vennék.
Eleg sok chrono van ennyiert. El Primero, hazon belul a Moon Watch (bar az nem in-house szerkezetes), Breitling Chronomat, Transocean es Navitimer, stb. Mas kerdes, hogy kinek melyik tetszik :) Nekem bejon ez az uj Speedmaster, csak a meretei nem.
Elkezdtem nézegetni,hogy mit vennék ennyiből,és véletlenül rátaláltam a JLC MCC 2-re. Tudom,hogy nem egy populáris óra, személy szerint nekem a régebbi sokkal jobban tetszett , volt belőle 2 is , de az újat is szívesebben hordanám mint ezt (vagy bármelyik) az Omegát. Értéktartást nem is nézek,mert ahogy elnézem,abban a Jaeger sem nagy penge,de az Omega pár év alatt biztos felez.(Márcsak a vásárláskor elérhető kedvezmény miatt is). De erről megint lehetne beszélgetni,de a "megfizethető" kategóriában ebben a Rolexet nem veri semmi,ez tény.
Viszont azt azért lássuk be a Speedmaster a Daytona az El Primero és az Offshore mellett a legikonikusabb és egyben a legismertebb chrono.! Ennek pedig ára van ;-)
Ár/érték arányban a PO chrono is sokkal jobb ,meg szerintem lehetne sorolni. Nem feltétlenül azonos kategóriájú órákat mondanék,de ennél az árnál már vagy tennék hozzá egy (relatív) kicsit,vagy a feléből is tudnék rendes órát venni. De ez én vagyok és nem vagyunk egyformák.Ennyiért már ne legyen olyan zavaró dolog ,ami ezesetben számomra (szerintem többek számára) a dátum .
Nem mondom, hogy olcsó, de például akkor mégis milyen chronót vennél ennyiért? Más nem nagyon van. A Daytona két ezerrel hosszabb és egy másik műfaj, nem is hasonlítanám.
Nem tudom, lehet, hogy az Omega a hozzám hasonló újoncokat célozza, akik nem ismerik a múltat, de nekem például a CK2998 és a Globemaster Annual Calendar is tetszik. Ez utóbbinál szerintem jópofa a dátum megoldás, bár ahogy olvasom ez sokaknál kiverte a biztosítékot.
(btw, a kék számlapok gyönyörűek, lehet, hogy csak ezért jön be mindkettő :))
Megörököltem egy 70-es évekbeli Omega Seamastert, amiből kiesett a korona és a számlap elfordult. Tudnátok olyan megbízható szervízt ajánlani, ahová nyugodt szívvel bevihetem?
Sziasztok, szeretnék egy kis segítséget kérni. Adott egy Meistersinger No. 01 am304 Kérdés ezt nagységrendileg mikor gyártotta a Meister? Be lehet ezt valahogy határolni? Köszönöm
Persze megint nagyobb lett a datumos, alap modell. Az Omega ******** ****, reszemrol. Persze tudom en, hogy van alternativa, a linkelt 39,5 mm-es, allitolag noi modell. Aha, koszonjuk, Omega, akinek vekony a csukloja, az mar automatikusan no kell hogy legyen... Aztan meg majd csodalkoznak, hogy Azsiaban me'g annyira se lesz nepszeru a PO, mint eddig.
Egyelőre egy órám van (Tissot), de most nagyon elgondolkodtam, hogy szeretnék egy újat. Skagen márka termékei nagyon tetszenek, bár ahogy olvastam, inkább divat, mint tartósság, használhatóság. Azt szeretném kérdezni, hogy tudtok esetleg ajánlani design-ban nagyon hasonló órákat? Másik kérdésem, hogy esetleg az északi márkák közül van, amelyik ajánlott kategória? A keret 100k körül lenne.
A forgalmazó szerint a napi 6mp + a gyári elfogadott értéken belül lenne, tehát a 10 nap 8 óra alatt az 1 perc is gyári értéken belül van :) Más kérdés ,hogy (szerencsére) nem produkál ilyen értéket,így 1 hónaposan :)
Ehhez is 2 ember kellett. Szinte semmibe nem kerül vásárlás előtt megnézetni,szerintem így ez valahol a te hibád is . Az eladó korrektségéről meg inkább ne beszéljünk, én valószínűleg nem hagytam volna annyiban.
nekem van olyan, vaterán vett órám amiről a kedves előző tulaj elfelejtette közölni hogy valami defekt okán csak kb 10 óra a járástartaléka. na az a másik véglet, húzhatod örökké:D
Mostmár ha belehalok is kivárom,hogy mikor áll meg,de még mindig nem adta fel 10 nap és 8 óra után. Én is úgy veszem észre ,hogy a pontosságából elég sokat veszített ,de azért ez a "ráhagyás" már nagyon soknak tűnik.
En ugy tudom, az ilyen extrem hosszu jarastartaleku orak csak addig pontosak, amig erdemleges jarastartalek van a hajszalrugo(k)ban. Vagyis, hogy ha el akarjak kerulni, hogy a het vegere nagyon pontatlanna valjon az ora, erdemes inkabb a rairt erteknel tobbet "berakni" a szerkezetbe, igy me'g a 8. nap vegere sem romlik nagyon le az ora jarasa. De majd APT kijavit, ha rosszul tudom :)
Egyebkent a Rolex 25%-kal melyebb vizallosagra teszteli az orakat. Nem lenne meglepo, ha masok is rahagyassal dolgoznanak. Bar, nem pont a Paneraitol varnam ezt, meg nem egy 8 napos oratol :)
lehet :) 10 napja és 3 órája megy.tényleg nem értem...lehet,hogy ez normális csak eddig nem volt tapasztalatom vele, bár akkor nem értem miért nem 10 naposnak csinálták...
Pedig már hajlottam rá, hogy veszek egy Conradosat, mindegy hogy mi, csak forgasson jelszóval. Most megint elbizonytalanodtam ;) Asszem az lesz a legjobb ha egyenlőre nem veszek semmit, gyűjtöm a pénzt...
A 2824-es fekete számlapján ott virít, hogy: SUBMARINER.
Márpedig amióta ez a modellnév már csak a Rolex sajátjaként jelenik meg, azóta ezeknek a korábbi Tudor-oknak a másodlagos piaci értéke is úgy nő, mint az új Rolex-ek listaára - vagy még meredekebben.
Igen, ez a keresztbe-lyukas tokfül igazi hagyományőrzés!
(Ráadásul praktikus is: a legbénább júzer is tud rajta szíjat/csatot cserélni az aktuális alkalomhoz illően, mindössze egy 0,5-ös Rotring ceruza kell a kézközelben.)
Nagyon szép, de a 43 mm-t túlzásnak érzem. 39-41 még pont jó lenne, de ehhez a vintage kinézethez a 43 sok lesz. A teljesen átfúrt tokfülek külön tetszenek. Az ár a saját szerkezettel már indokoltabb, mint az ETA werkeseké. (Hátha azoknak idővel leesik az ára, egy használt feketére befizetnék, nekem semmi bajom a 2824-essel.)
Forgató kérdésben a saját tapasztalatom alapján azt mondanám, hogy nem érdemes olyat venni, ami nem tetszetős, nem illik a lakótérhez, vagy funkcionálisan nem megfelelő, mert utálni fogod.
Végigjártam az utat:
- egyszerű Conrad forgató: gagyi kivitel, hangos, rossz ránézni, kézbe fogni még inkább - kuka
- dupla Modalo: ez ugyan igényes kivitel, de egy fejen van a két óra, ha egy nagyobbat/nehezebbet rakok rá, a kuplung szenved, nyekereg és meg is akad (majd valamikor szétszedem és megjavítom, csak idő kérdése)
Végül arra jutottam, hogy vettem egy szépséghibásnak hirdetett dupla forgatót digitális LCD kijelzéssel a Vaterán, azóta is megelégedéssel használom. Esztétikus fekete zongoralakk, szürke plüss belső, semmi hivalkodás, csak teszi a dolgát: szépen csendesen forgat. Az LCD kifejezetten hasznos, a forgásirány/TPD beállítás egyszerű és adekvát. Annyi volt a szépséghibája, hogy egy alig látható ragasztó nyom van a bélésen az egyik fejen. Együtt lehet vele élni.
Ha az első két kört nem futom meg, vehettem volna ugyanennyi elköltött összegből akár egy négyes forgatót, ami 6 automata óra mellett nem is volna akkora hülyeség amikor pl. épp heti járáseltéréseket hasonlítok össze.
Egyetertek, a "sima" Globemasternel meg kellett volna allnia az Omeganak, mert csak elronthatja azt. Mondjuk engem is tulsagosan emlekeztet a DateJustra, de az Omeganal mar megszoktuk ezt (pl. Aqua Terra >15000 gauss vs. Milgauss).
Minden hibája ellenére azért ez szerintem még is csak egy Omega. Sokkal inkább hajaz a régi piepan Constellations illetve Globemaster forma designra. ;-)
Egyszer vásároltam ott, de szerencsém volt, mert az eladónak volt saját site-ja PayPal-os fizetési lehetőséggel :-) De igen, a 3,5%-kal már valóban megfontolandó, ha ebay-en sincs jobb...
Köszönöm! Néztem a Conradosat is, de ezt egy másik fórumon nagyon nem ajánlották. Nekem sem az esztétikai élmény miatt kellene, egyszerűen csak azért hogy felhúzza a használaton kívüli óráimat.
Gondot nem fog okozni a forgató használata, a többi meg egyéni elhatározás és pénztárca kérdése. Nekem van két Conrad-os kettes forgatóm, mondjuk én még 11e-t adtam az egyikért, a másikat meg ajándékba kaptam - most 17e náluk. Semmi gond sincs velük, de nem túl esztétikusak - én nem tartom közszemlén az óráimat, úgyhogy nekem ez nem számít. Mondjuk az én ízlésem szerint az általad bemutatott is max. egy fokkal jobb, de mondjuk egy modern stílusú lakásban inkább el tudnám képzelni, mint az enyémeket.
A minőségről ne legyen illúzióid, ennyiért nincsenek csodák, vmi kínai lesz ez is. A Conrad-oshoz képest
a 4 program akár kompenzálhatja is az árkülönbséget - ezek nélkül is lehet élni -, ha tetszik szerintem
megveheted nyugodtan. Ha meg csak szigorúan a funkció kell, akkor a Conrad-os olcsóbb.
1400-1500 EUR körül van bolttal rendelkező EU-s eladóknál legolcsóbban az új óra a chrono-n, meg persze a szállítás. Aki nem akar sokat tökölni és belefér a keretbe, annak akár megfontolandó is lehet az általad emlegetett 604e - 10% körüli ár...
Urak, tudom, hogy óraforgató témában megoszlanak a vélemények, még magam sem tudom, kellene-e vagy sem. 4 automatám van, így hiába váltogatom őket, elkerülhetetlen hogy megálljanak. Sok pénzt az órák értéke miatt nem áldoznék rá... A fent linkelt forgatón akadt meg a szemem, a többi nézegetett 2 órának való forgatóhoz viszonyítva szemtelenül olcsó. Szeretném kérdezni, hogy érdemes-e beruházni rá, vagy felejtős?
Már régóta léteznek, talán még az Arénában is volt boltjuk. Én úgy emlékszem 1.700. eurós óra. Szerintem ennyire itthon is letudod tornászni. Annak idején vettem tőlük egy Hamiltont. Tárgyalóképesek.
Készülhetek ők már erre, de elég rosszul vette volna ki magát, ha egyből globális árcsökkentést kellett volna bejelenteni, meg talán reménykedtek - ha másban nem, hát a csodában...
Amennyire emlékszem, a Zenith és a Hublot összesített bevételének a nagyjából dupláját hozza nekik a TAG, úgyhogy az igazi keserű pohár már lement, ez ahhoz képest "semmi".
Cc. 1,5- 2 éve hírét se halottam a helynek, mint Longines árusító hely - ez persze engem is minősíthet - létezhettek már akkor? Pólus, Westend, Orex, Váci utca környéke - ilyen egyiknél sem volt akkoriban, pedig már
létezett a modell.
Viszont az ár, amit írtál megmozgatta a fantáziámat és ránéztem a chrono-n. Európából új óraként sokkal versenyképesebb árak is vannak :-)
Még a végén igazunk lesz, nem lehet a végtelenségbe emelni az árakat még a luxusiparban sem.
(A TAG Heuerről meg ordít, hogy Biver keze van benne. Nyilván nem ő tervezi az órákat, de ez az agyon-strukturált skeleton számlap felér egy névjeggyel.)
Sziasztok! Új Longines Heritage 1954 (szerintem egy gönyörűség) L674 szerkezettel, napi kb 9-10 másodpercet siet. Érdemes szabályoztatni ezt a szerkezetet? Egyáltalán beszabályozzák valamennyire gyárilag az ilyen árfekvésű órákat?
A sorszám kérdése is zavaros. Mert a ide-oda : ) gyártott háborus órák (022-k) teljesen más számozásúak. Ráadásul a hátlap külső oldalán egy 21229 es szám is bele van ütve.
Szeretném felkutatni, hogy nézhetett ki ez az óra hajdanán. Ebben a beazonosításban kérnék némi iránymutatást. Sajnos egy nagy egyetemleges katalógust még nem találtam.
Amikor a Conquest-et hajkurásztam, elég tisztességesen átnyálaztam a net-et és az üzleteket is - kíváncsiságból végignéztem a komplett termékskálát, de erre nem emlékszem, pedig eléggé jellegzetes...
Kérdezni szeretnék aki ért hozzá,hogy mennyi lehet kb.az értéke ennek az órának?(használt,de megkímélt)BWC Swiss automata bőr szíjjal,300ATM-ig vízálló.
"...mennyire szabad használtat vadászni és ha igen akkor merre keresgéljek?"
Én Conquest esetében megtettem, nem csalódtam - Ebay, chrono24 -, megfelelő referenciákkal rendelkező
eladónál érdemes próbálkozni - akinek van üzlete is, az még jobb. Az ETA caliber-ek sajnos léteznek kínai klónként is, ez a veszély bármely ilyen caliber-rel szerelt óránál fennáll...
Ha üzletből szeretnéd megvenni, akkor bárhol a nyugati határainkon túl - nem hiszem, hogy nálunk forgalmaznák. Persze újakat is lehet venni az említett site-okon, illetve van hogy be lehet azonosítani az eladót és meg lehet keresni az üzletét, ha van.
Ez egy pincében talált Langendorf Patent, hátlap nélkül, erős takarításra szorulva. Van értelme szerintetek rendbe hozatni? Szerviz, hátlap, új plexi, szíj?
Nem olyan nagyon sokat. Az alapját képező óra igazándiból igen hétköznapi, 10-20 ezrekért már simán megszerezhető. Ebben a kivitelben és ezzel a felirattal azért egyedibb, de őszintén szólva engem meglepne, ha bármilyen árverésen valaki 50 felett adna érte, inkább alatta (akár jóval) várnám a végeredményt.
Ezt az alapszerkezetet több minőségi osztályban gyártották. Még ebből a Doxa-féléből is volt például 17 köves, hattyúnyakas, Breguet-spirállal és bimetál billegővel szerelt, kronométer pontosságú kivitel is - de a legnagyobb számban a 15 köves alapkivitel fordult elő. Az alapjait tekintve például az alábbi is ugyanaz, mint a többi - de minőségileg lényegesen jobb, pontosabb:
Nem bizony - amúgy a 40-60-as évek között, és a karórák egy részén alkalmazták ezt a sorszámozást. De még ott sem következetesen, így előbb meg kell nézni magát az órát, ez alapján megpróbálni időben elhelyezni, és ha az így tippelt időintervallumba illeszkedik a sorszám első két számjegye - akkor még akár igaz is lehet. De még akkor sem feltétlenül...
Jelen esetben evidens, hogy nem lehet az óra 1924-es, amikor 25-ös hivatkozás konkrétan gyárilag szerepel rajta.
néztem a bidfun-on,a korábbin hattyúnyakas finombeállító volt. de a fene sem igazodik el,pár méretet néztem,és azokra mind 1930-at írt. de nem az összeset néztem át.
Ezt elég nehéz meghatározni, ugyanis a Doxa werkek zöme FHF1 alapú volt, a korábbiak más (többféle) alapokra épültek - viszont a Doxa saját kérésére a cég arculatának megfelelő, tényleg alapvetően rájuk jellemző hídkiosztással szállították ezeket (az FHF-1-esek zöme osztott hidas volt).
Magyarán egy képre pillantva annyira tökegyformán néznek ki, hogy pusztán kép alapján inkább meg sem próbálom őket beazonosítani. Még a méretek sem feltétlenül stimmeltek egyébként, 13-tól 19 léniáig készítették, és a DOXA-nál is használták ezeket - de megint csak ott tartunk, hogy egy képről ugyan meg nem mondom (biztonságosan), hogy éppen melyikről van szó...
Rém egyszerű (és ezeknek a DOXA-knak a kormeghatározására nagyon jól használható) módszer elolvasni a porvédő feliratait...
A Doxa ezzel a modellcsaládjával (amit bő három évtizedig gyártott alapvető változtatások nélkül) 1905-ben, 1906-ban és 1925-ben nyert valamiféle órakiállítási érmet. Ezt a porvédőn mindig fel is tüntették, igen következetesen. Ergo ha az 1905-ös évszámot látod, de többet nem - akkor 1905-1907 közötti az óra, ha van 1906-os felirat is, akkor 1907-25 között készült, ha már a 25-ös is benne van, akkor nyilván utána - az időgépet azóta sem találták fel... ;-)))
Ugyanakkor ezek gyártását valamikor 1940 körül fejezték be - a többi adja magát.
Ez egyértelműen egy tipikus, legnagyobb valószínűséggel 1930-as évekbeli (biztosan 1925 utáni, és biztosan a II.világháború előtti) Doxa zsebóra, az akkor legjellemzőbb, legáltalánosabb FHF1 alapú szerkezettel - valamikor később (lehet, hogy egészen a közelmúltban) átalakítva karórának.
Mivel az iparpolitika akkori vezetői a gőzmozdonygyártás megszüntetése és a dízelmozdony-gyártás erőteljes fejlesztése mellett döntöttek, nem látszott célszerűnek a járműszerkezeti részt gyártó MÁVAG és a gépezeti berendezésért felelős, időközben államosított Ganz gyár külön szervezetként való működtetése, így a két, amúgy is egymás tőszomszédságában található üzem egyesítése: így 1959. január 1-jétől a két üzem egy vállalatként, Ganz–MÁVAG Mozdony- Vagon- és Gépgyár néven működött tovább.
Sziasztok! Szeretnèk beszèlni egy pàr olyan emberrel!! Aki Doxa òra szakèrtönek tartja magàt. Vettem egy elèggè èrdekes règi Doxàt. Ukrajnàbòl vettem ès szeretnèk 1-2 infot meg tudni ròlla. Köszönöm
Azt mondtam, hogy minden mindegy alapon belevágok a legdurvábba - és működik!
Le is írom, hátha valakinek hasznos lesz. Kifeszítve rátettem egy befőttesüvegre, így a szemek között is belement a cucc. A Well-done-nal bespricceltem (a spray van itthon), azt gondoltam, hogy így elázogat majd egy fél napig - de 10 perc után nem bírtam tovább, és fogkefével kicsit megsikáltam... Kijött az összes retek!!! most megfordítottam, hogy a másik oldalán is kipucolja.
Köszönöm válaszodat, hamarosan fogjuk frissíteni a honlapot, mert már ráfér - különösen az ár nem derül ki belőle könnyen. :-) Jelenleg 265 dollár, tehát inkább közelebb százezerhez mondanám mint pár tíznek. A bekategorizálással vagyunk talán a legnagyobb gondban, mert a vásárlóinknak csak egy része óra/ékszer gyűjtő, a másik fele inkább high-tech gadget vevő. Utóbbiakat online érjük el, viszont előbbiek esetén a hagyományos boltokban is érzünk potenciált. Mindenesetre örömmel veszek minden visszajelzést (már kaptam is innen a fórumról) és ha van érdeklődés szívesen jelzem, hogy hol lehet majd megnézni élőben. Köszönöm, Balázs
Ja, hát zsíroldó sok van, amit én is tudok - de a legtöbb az olyan, ami nem jó bármilyen felületre. Pl ezek a háztartási cuccok a zománcra vannak kitalálva, mint a tűzhely pl.
Fogsz egy ÚJ WC kefét levágod a nyelét ott ahol már a fúrógé tokmányába befér, a szíjat ráerősíted (a fülrésznél összedrótozod) a kefe fejre majd vödörben vagy valami edényben forgatod fúrógéppel a tisztító löttyben! Így nem sérül meg, viszont nagyon nszépen tisztul!
Ha a sima acel oraszijra gondolsz, akkor az barmivel tisztithato, ami le tudja oldani a zsirt, koszt. En sima mosogatoszerrel szoktam kezzel atdorgolni, es zuhannyal obliteni. Teny, hogy nem szoktam hagyni nagyon elkoszolodni. Ha igazan mocskos a szij, akkor puha fogkefevel meg is kell sikalni, tobbszor atobliteni.
Az arany(szinu) bevonat viszont problemas lehet, azzal nem tudom, mi a helyes eljaras. Lehet, hogy annak tisztitasahoz nem celszeru bizonyos tisztitoszereket hasznalni. Amit irtam, az csak a "sima", "csupasz" acelra vonatkozik. Meg persze a 18 karatos aranyra es a platinara is, marmint ha abbol van a femszij teljes egeszeben :)
pedig muszáj lesz sikálni...van speckó óratisztító folyadék,de egy alkalomra nem érdemes belefeccölni a zsét.nem olcsó. meleg ultrás víz,vagy ami oldja a zsíros koszt.
Van egy kérdésem, bár kicsit off. A rugós óraszíj (biztos nem ez a rendes neve...) hogyan tisztítható a legjobban? A szemek között, ahogy szétcsúsznak, a lerakódott koszt kéne kiáztatni. Mibe áztassam? mert szemközönként kisikálgatni nem nagyon szeretném...
Elso korben szerintem kategorizalni kellene ezt a termeket. Ez most ora vagy gyuru? Vagy mindketto? Ha ez megvan, akkor meg kell nezni, milyen aron lehetne nalunk arulni, es az alapjan beloni egy potencialis helyet az ertekesitesre. Ha mondjuk partizezer Ft, akkor en eloszor a kevesbe felkapott budapesti bevasarlo kozpontokban, valamint a megyeszekhelyek bevasarlo kozpontjaiban levo olyan orakereskedeseknel probalkoznek, ahol hasonlo arkategoriaju orakat arulnak, es ahol jo nehany markat tartanak. Ilyen uzletbol pl. a P*lusban tobb is van.
Az mondjuk nem vilagos szamomra, hogy Te milyen szereplo vagy ebben a tortenetben. Kizarolagos magyar RingClock disztributor vagy, vagy az szeretnel lenni?
Ha egy termekbol naponta ezret vagy me'g tobbet gyartasz, elkerulhetetlen, hogy lesznek hibas peldanyok. Mindez ertektol fuggetlen, lehet csoki vagy karora is. Egy Moon Watch eseteben raadasul a szerkezetet/orat kronometer minositesre sem kuldik el, tehat kimarad egy lepcso, ahol esetleg kibukhatna, ha a szerkezettel valami gond van. Bar, a jarastartalekot asszem nem teszteli a COSC...
Amig van garancia az orara, es csak egyszer fordul elo ilyesmi egy adott oraval, az szerintem abszolut belefer, oramarkatol fuggetlenul. Mas lenne persze a helyzet, ha a legkozelebbi szerviz parezer km-re lenne.
Sziasztok, lenne egy kérdésem, elég határeset de hátha. Van egy különleges gyűrűóra, aminek most indul a volumen gyártása. Szerintetek merre felé lenne érdemes vele elindulni itthon és külföldön? Vajon a hagyományos óra/ékszer kereskedelemben vagy/és alternatív utat találni neki? Minden visszajelzést, tanácsot, javaslatot, ajánlást megköszönök, privátban is jöhet, illetve ha valakit esetleg üzletileg is érdekelne a dolog. Honlap: www.ringclock.net Előre is köszönettel, Stemler Balázs
az a baj ezzel , hogy: volt márkakereskedésben újonnan vett 2824-es szerkezetű órám. és 5 éves korában elkezdett késni, és elvittem akkor már a Sugárba egy akkor még ott praktizáló (itt a fórumon javasolt) óráshoz karbantartásra. meg is csinálta, és azt mondta a végén, hogy valami kontár piszkálta előtte, mert volt benne valahol egy karcolás vagymi. én meg mondtam hogy a szalonból én hoztam ki, a tok meg nem volt nyiitva, ennyi.
és akkor ezt a szervízt így-úgy megcsinálnák erre-arra,az is sok elégedetlenséget szülne, az biztos.
Maga a hiba nem kínos. A legprecízebb gyártásnál is megesik. Inkább a MEO hibája, ha átcsúszik egy lepottyanó mutatós Omega. De előfordul. Ilyenkor a lényeg a profi after sales, hogy megoldódjon a dolog.
De annál az Omegánál lehet, hogy állt a kereskedésben pár évet, és mondjuk havonta egyszer vagy annyiszor sem járatták le.
Volt már erről itt szó, és speciel ez egy jó téma a podcastodhoz, hogy az óra szervizciklusa a tok bezárásától ketyeg, és nem onnan, hogy akármennyi hónap-év elteltével megveszed.
Egy 5 éve a kirakatban álló órát már eleve érdemes lenne nagy szerviz után kiadni csak az üzletből pl.
Egy 4000€-s és egy 150€ automata is egy precíziós szerkezet, szerintem ugyanúgy van esély meghibásodásra, hibás gyártásra, vagy egyéb problémára, ez nem függ össze az óra árával, vagy csak minimálisan.
Egy ismerősöm nemrég, fél éve vett egy ilyen 1863-as Speedmastert, újonnan, nem gagyi óra/ékszer boltban, folyamatosan használja, és arról panaszkodik, hogy a közelében sincs a 48 órának a járástartalék. Mennyire gyakori vagy ritka egy ilyen jelenség? Van valakinek tapasztalata ilyenről?
Pár tucat ember rendszeresen, néhány száz alkalmilag, ezres nagyságrendű kör esetlegesen.
Egy, az általad felvetett fizetős tartalmú portálnak szerintem néhány tucatnál több állandó előfizetőt már nehéz lenne találni, havi mondjuk ezerforintos összegért cserébe pár százat maximum, de úgy, hogy akkor azokkal már állandóan foglalkozni is kell (küldeni a csekkeket, stb...). Nagyon sanszos, hogy a velük foglalkozó titkárnőt nem tartanák el... És ekkora "előfizetői körrel" semmiféle hirdetési bevételre sem lehetne szert tenni, vagy legfeljebb jelképesre.
Miközben ebben a témakörben értékelhető, nívós tartalmat előállítani nem csak rengeteg munka - de költség is.
Nem vagyok híve a "mindent ingyen kell kapni" dolognak, ha valaki időt, energiát, pénzt fektet valamibe, akkor azt gondolom, hogy teljesen természetes, hogy pénzt is szeretne látni belőle.
Ezzel együtt, azt hiszem nem fizetnék egy ilyen weboldalért/blogért/podcastért, és ez nem csak az órás tartalomra igaz, de kb a sajtó termékek 99%-a küzd világszerte ezzel a problémával. Túl sok és túl jó minőségű az ingyen is elérhető tartalom, mivel a netezők táborának egyre nagyobb része gond nélkül olvas angol nyelvű tartalmat is, ezért hatalmas lesz a piacod, így pár nagyobb portál képes ingyenes tartalmat gyújtani, mert a náluk koncentrálódó reklám bevételekből megélnek, a kisebbek pedig bajba kerülnek, mert reklám nem jut nekik, előfizetői díjat az ingyenes miatt nem szedhetnek, a végén általában lehúzzák a rolót, csinálják szerelemből, vagy vegetálnak.
Egyébként az emberek nagy része még egy személyre szóló szaktanácsadásért sem hajlandó fizetni, azért meg végképp nem, hogy Gipsz Jakab feltesz egy kérdést, amit a szakértők megválaszolnak, de Gipsz Jakabot leszámítva mindenki másnak csak pár perces "jé, ilyen is van" érdekesség, a hírekért szintén kevesen fizetnek, ha 1-2 fb like segítségével a gyártók közvetlenül tolják az információt (a bennfentes kapcsolatokkal rendelkező nagyokkal pedig úgysem tudsz versenyezni), tesztekből kis túlzással több van a neten fent, mint amennyit el lehet olvasni 1-1 termék megvásárlása előtt, így nehéz látni az üzleti modellt az ötleted mögött.
Az a gond, hogy voltak erre már kísérletek, és te lehet, hogy fizetnél a tartalomért, meg akadna még pár tucat ember, aki erre hajlandó - de több garantáltan, kipróbáltan nem, és üzletileg borítékolt a kudarc. Túl szűk piac vagyunk az ilyesmihez - de ez még csak nem is hungarikum, nem nagyon tudok világviszonylatban sem olyan, fizetős tartalomszolgáltató portálról ebben az órás témakörben - amelyik ebből élne-megélne, életképes lenne...
A legtöbb online órás médium tartalma reklám, ahogy glashuette is mondta. Az óraipari résztvevők érdeke, hogy a potenciális vevő tudja, hogy lehet valamit kapni. Pénzt kérni ezért olyan, mintha egy szebben nyomott teszkó katalógusért 200 forintot kérnének, hogy megnézhessem, mit vegyek akciósan...
A fórumokon pedig ingyenesen cserél gazdát a rengeteg elméleti és tapasztalati info.
De ezek is távol állnak az ingyenestől. Elég sok mindent meg kell venni, havonta fizetni, mire az egyszeri ember eljut az internetre, és azon belül ezekre a fórumokra.
Másrészt online tartalomról beszélünk. Szívesebben fizetek egy ízléses, szépen kötött új vagy antik könyvért például. De tárhelyre felgórált cikkekért-podcastokért-videókért nemigen. Ami meg az ezek mögött bújó pénz/támogatás kérdést illeti, ingyenes wordpress sablon, fórum topikokba tolt - ingyen - hirdetések...
És amíg Roger Smith ingyen tolja youtube-ra, hogy reszeli a 80 ezer fontos óráit, addig nehéz lesz órás traccspartis mp3-akért pénzt kérni.
Vannak jó példák, van amikor fizetett a nép, fizettünk. Pl. a Direkt36 indulásánál. Egy dolog számít, hogy hiteles, szimpatikus legyen a projekt, vagy aki kéri a pénzt. Pár száz vagy pár ezer forintot elég sokan szívesen adnak.
Én például nem fizetnék. A legtöbbet gyűjtőktől lehet tanulni gyűjtői fórumokon. A többi reklám, vagy bújtatott reklám esetleg rizsa, vagy bárhol máshol ingyenesen elérhető mesedélután.
van egy Tissot PRC 200-am ami öt éves. Van néhány karcolás a tokján és a csatján, ezeket szeretném kijavíttatni ha lehet. Budapesten hova vihetem nyugodt szívvel?
"Én fizetnék minőségi tartalomért, egyértelmű. De szerintem biztos te is, meg sokan. "
Te talan igen. De sajnos a rideg valosag az, hogy az internet nepe, a webet olvasok nagy altalanossagban baromira nem akarnak fizetni az olvasott tartalomert. Kulonosen igaz ez kis hazankra. Nem veletlen, hogy me'g nemzetkozi szinten is baromi ritka a fizetos online tartalom, es az is altalaban nagyon specialis, szuk reteget fed le (pl. az IT elemzoket). Az ily modon fizetosse tett tartalmat pedig sokszor egeszen elkepeszto osszegert lehet olvasni (pl. evente $1000+). Kis hazankban fokozottan igaz ez, azaz hogy senki nem akar fizetni a web olvasgatasaert vagy epp egy video megnezeseert. Erre persze lehetne mondani, hogy az orarajongok is egy specialis reteg, de akkor sincsenek olyan szamban, es altalaban nem a munkajukhoz kotodik ez a tevekenyseg, es igy nem is fognak fizetni a hobbi celbol fogyasztott tartalomert.
Követem az oldalt egyébként, örülök az elindulásának, és szurkolok neki, hogy minél színesebbé tudják tenni a fő csapásirányt. Remélem, sikerül, mert nekem úgy tűnik, van mögötte pénz/támogatás.
Egyébként nem mondtam, hogy ingyenest hiányolok. Én fizetnék minőségi tartalomért, egyértelmű. De szerintem biztos te is, meg sokan.
Korábban viszont volt a SINN forgalmazásával is foglalkozó óraspecialista üzlet Mo.-n is, mégpedig az akkoriban közkedvelt POEN Chronometrie a Régiposta utcában.
Az ottaniak közül Orosz Gábort mindmáig elérheted egy utcával beljebb, a Watch de Luxe órakereskedésben. Szerintem érdemes lehet Nála érdeklődni a SINN-ek kapcsán. Tapasztalata tuti, hogy megvan ezekről az órákról, valamint biztos vagyok benne, hogy az ottani órás-csapat a bármikori szervízelését is vállalni fogja (elvégre, mint íródott is alant, ez nem egy Hydro, amit csak a gyárban tudnának elvállalni).
Szóval a kuriózum jellege nem zárja ki az itthoni életszerű és gazdaságos használhatóságát...
Járattam forgatón egy 4r36-ot és egy 2824-2-t egymás mellett, olyan nagy elterés nem volt köztük pontosságban. Hordva lehet talán nagyobb szórása a Seikonak.
A 6r15C-re leszek majd kíváncsi, az kapott némi fejlesztést a B-hez képest, de ez itt OFF, ráadásul a listámon van még előtte két automata Orient is. :)
Nagyteszt a WERK MANIA oldalain a LEPSI WATCH SCOPE szerkezetről, egyenesen Svájcból, azt hiszem ez ebben a topikban nagyon otthon van...
Az eszköz gyakorlatilag egy zsebrevágható Horometer, bárhol mérhető vele a mechanikus óránk minden fontosabb adata, lengésszög, járáseltérés, sántítás, nagyon érdekes kis műszer, olvassátok :)