Ugy irigylem azokat,akinek szép nagy kertje van.A tied is biztos gyönyörü lehet.Nekem sajna nincs,csak egy bekeritett parkolo csücsök,pedig mennyi mindent tudnék kezdeni egy kis földecskével:-)
Vannak képecskéid a kertedröl?Ha igen,kaphatnék néhányat?Nagyon örülnék neki:-))))
Ezt a virágboltos,pénztárcás dolgot ismerem.Ugyanebben a betegségben "szenvedek":-)))
Viszont van egy jo modszerem.Ha,van,akkor kiválasztom a legcsunyácskábbat,egy kedves mosoly a kasszánál,majd közlöm,hogy ezt a nyurgát féláron elviszem.Többnyire odaadják,mert rajtam kivül ugyse kéne a kutyának sem,de találkoztam már szöröstalpu eladokkal is.Az egyik pl. beszolt egy ilyet,hogy neki bizony a 20Euronál olcsobb növény csak egy saláta.Čn meg mondtam neki,hogy pályát tévesztett,mert ilyen hozzáállással inkább egy hentesboltban lenne a helye.Paraszt volt a drága,nem tehetett rola.De a lényeg,hogy utána otthon a fáláron beszerzett virágot szépen rendbe lehet hozni,és a fö,hogy végre ilyenem is van!!!!:-))Ha meg tönkremegy minden ápolás ellenére,akkor ugyanugy tönkrement volna a drága is,de igy legalább nem üt meg a guta,hogy megint mennyi pénzt dobtam ki az ablakon.:-)))))
Nem hiszem,hogy orvosi eset lennél,max. (virág) függö,de ez a függöség még nem ártott meg senkinek.Čn legalábbis még élek:-DDDDDDD
Oxi kipróbálom! De tuti hogy nem fullad meg szegényke?
Gratula a rengeteg növényedhez, és a többieknek is minden elismerésem!
Nekem összesen ha van 20 cserép, a párom már ezt is sokallja, főleg mikor a hangfalaira pakolom...
Úgy látom nem csak az én dilim a növények. Kb egy tucat bonsaim van, fikuszokból 9 fajta, és csomó aminek nevét sem ismerem mert lányom hozott külhonból magokat. Az ablakot nem tudom kinyitni, ezért a szellöztetés külön gond. Lehet, ez a dzsungel is hozzájárult ahhoz, hogy még nem kötötte be a fejem egy milliomos özvegyasszony. Ha meglátok a virágüzletben valami érdekeset, már számolom a pénzem. Lehet, hogy orvoshoz kell fordulnom?
Mi a férjemmel megegyeztünk.Amig ö nem akad beléjük,addig nem érdekli mekkora vadont csinálok a lakásbol.Néha megjegyzi,hogy most már elég lenne belölük,hisz már igy is alig jön fény a lakásba a sok zöldség miatt.Aztán megint megjelenek az ajtoban néhány ujjonccal és jön a magyarázkodás:"Drágám,meg tudom magyarázni...."Egy fincsi vacsival mindent el lehet érni:-)))))
Nálam minden sarok ki van használva.Az összes ablak és elötte egy méteres körzetben minden tele van.Elsö ránézésre nem igen lehet megkülönböztetni melyik hol kezdödik és hol végzödik.Az egész egy nagy dzsungelnek hat.A falon,a plafonon,az ablakkereten,a függönytartokon vannak a futonövények.A földön a kevés fényigényüek és a nagyok,amik már amugy sem férnének el semmin.Ezenkivül aminek lapos a teteje,mindenhová lehet öket pakolni.A lényeg,hogy megkapja a kellö fényt,vizet,páratartalmat.Minden létezö dolgot fel lehet használni,ami neked tetszik,vagy esztétikus,esetleg jol illik a környezethez.Egy egészséges növény mindig a lakás disze,ha meg szépen el vannak rendezve,nincs is annál szebb:-))))
Kedves jmoon!
Igen,kb. kétszáz növényem van,de nekem valahogy nem tünik annyinak.Nos most kicsit offolnom kell.Három évvel ezelött én nem normális férjhez mentem egy imádni valo uriemberhez,aki mellesleg német.Még mindig imádom,bár igy három év után néha meg is tudnám fojtani egy kanál vizben.Pláne,amikor az ágy alol kotorom elö a büdös zoknikat.De ez nem lényeg.Szoval,amikor kikerültem külhonba,nagyon egyedül voltam,ezek a kedves németek meg amugy is imádják a külföldieket.Aztán kaptam anyosomtol egy nyanvadt ficust,hogy legyen már egy kis zöld is a lakásban.Hát nem tudta mit indit el vele.Čn fogtam magam és minden szeretetemet ebbe a növénybe öltem.Utána persze jött a többi és egyszer azon kaptam magam,hogy megszállotként imádom a növénykéimet.Eleinte vettem öket,késöbb rájöttem,hogy ez igy nem gyere be,legalábbis anyagilag nem,igyhát ha láttam valahol olyan fajtát,ami tetszett,vagy még nem volt meg,hát kértem,vagy egyszerüen letörtem egy ágacskát és kigyökereztettem.Mivel férjemmel mindketten a vendéglátásban dolgozunk,igy sok embert ismerünk.Gyorsan elterjedt mások számára érthetetlen hobbim hire,és igyekeztek rám sozni megunt,vagy betegecske növényeiket.Čn meg tárt karokkal vártam öket.Könyveket vettem a növényápolásrol és rongyosra olvastam öket.
Mivel nem csak a növény,hanem mindenféle hozzátartozo dolog elég drága,igy megprobáltam a dolgot minél olcsobban kihozni.Čn ott vagyok minden lomtalanitáson és szégyen,de ha bárhol számomra felhasználhato dolgot látok,hát bizony még a kukábol is kibányászom.Az egész csak kreativitás és fantázia kérdése.Čn minden létezö edényt,amit esztétikusnak találok teleültetek.Igy nálam a kávéscsészétöl az odvas fadarabig minden megtalálhato.A hely kihasználása nem egyszerü feladat.Nálam már a plafon,a falak,de még a függönytarto is ki van használva.Ezen kivül imádom a növényeket csodálatos montázsakba csoportositani is.
Hogy van e valami érdekesség köztük azt nem tudom,nekem mind szép.Talán az a két növény,amelyeknek magját Egyiptombol sikerült hoznom.Szépen nönek,de beazonositani nem tudnám öket.Viszont,ha gondolod szivesen összeirom öket és elküldöm mélben.Sajna a legtöbbnek csak a német nevét tudom,vagy latinul.Azt persze csak könyvböl.
Čn személy szerint örülök minden ilyen "bekattantnak",mint te,és kivánok nagyon sok sikert a növényeidhez.Čn ma kaptam ismét egy növényt a fönöknömtöl.Szép pöttyös a levele és kicsit hasonlit a szobahárshoz.Nem tudom,hogy miféle lehet,de tecc.Még ma át is ültetem és keresek neki egy kellemes helyet.:-))))
Bocs az offért meg a sok dumáért:-)
Atyavilág! Ez mind cserepes szobanövény? 1általán hol fér el ennyi???
Mert nekem a téllel van gondom, nyáron tudnám őket hova pakolászni...
Anno a koliban bespájzoltam vagy 60-70 cserepet, már szinte őserdő volt a szobánkban (me sem értem, hogy is tolerálták a szobatársak?), de aztán sajnos erőteljesen lecsökkent a számuk...
Sol boszi!
200 növényed van? 3 év alatt? És 0-ról indultál? Mert akkor kb 5-6 naponta szereztél egy újat! Tudnál néhány kedvencet, vagy érdekeset felsorolni? Ha hosszú, lehet e-mailben is. Én kb. 2 éve "kattantam be", most olyan 60 körül járok, mármint növényileg.
Szivesen.:-)
Ha elfogadsz egy jo tanácsot,talán még jobb kedvre tudnánk ezt a beteg kis növénykét deriteni.Ez a fajta nagyon nagy páratartalmat igényel.Némely könyvek a napi tusoltatást is javasolják.Čn a szaunáztatást is bevált modszernek tartom.Tusold le a virágot langyos vizzel,ne hagyd megszáradni,aztán vegyél egy átlátszo nejlonzacsit,huzd rá a növényre és jol kösd be,hogy ne tudjon a nedvesség elpárologni.Persze naponta legalább egy orára hagyd öt levegözni is.Ezután tedd vissza a helyére,és gondoskodj rola,hogy a zacsi belül mindig párás legyen.Egy-két hét a szaunában csodákra képes:-))))Čn rendszeresen szaunáztatom a magas páraigényü növényeimet és bevált.Egy-két havonta egyszer,bár már a virágok jelzik,amikor a szaunát kérik.:-))))))
Pont ilyen! Csak zöldebb felül. Nahát, nemgondoltam volna , hogy bárki is megsejti milyen virág, a sok zagyvaságból amit írtam! :))
Nincs tűző napon, kb 1.5 méterre van az ablaktól ( déli )
Köszi a segitséget!
Jó jó, nem utálom, csak morcos vagyok rá, de nembánom akkor pátyolgatom ezt a hosszúnevűt! :)
Ha igen,nos ez a növény szereti a fényt,de nem a tüzö napot.Magas páratartalmat igényel és böségesen locsolni,de ha lehet,ne álljon a vizben.A meleget is szereti.Elég kényes fajta.
Kell egy kis idő,míg összeszedi magát,pláne,hogy kezdett tönkremenni.A gyökerének is kell idő,míg az átültetés után újra működik.Inkább jószívvel légy hozzá,mert egyesek szerint éreznek a virágok.;)
Az már igaz, hogy a kavics nem tárolja a vizet! De ha a föld tetejére teszed, a cserépben, nem szárad ki olyan hamar a föld.Igaz ettől nem lessz párásabb a levegő...Talán egy jó gözölős vasaló?! :)
Azért köszi, bár mondom egész jól bírja magát így is.
Van egy másik halódó virágom, de a nevét nem tudom sajna, már kidobtam az eredeti cserepét,olyan hosszúkás levele van elég nagy kb 18-20 cm és vagy 6-8cm széles.Kivűl szép zőőd a fonákja meg bordó.Amikor kaptam égnek álltak a levelei, két nap mulva meg lefelé, ezért integetős virágnak neveztem. Na és nem ültettem át én balga kb egy hónapig volt a bolti cserépben.
Elkezdett sárgulni, meg száradni.Átültettem de azóta sem javult a helyzet.A leveleken szélen-középen, kiszáradt foltok vannak, máshol zöld.
Mondjuk nem is pátyolgatom, mert mérges vagyok rá!
Lehet hogy tull világos van neki?
Igen,erre már én is gondoltam,hogy a kavics nem sziv vizet.Ugy döntöttem mindkettöt kiprobálom,aztán majd meglátom melyik válik be jobban.:-))))
Tavasszal nekem is hajtott pár virágot,de közel sem olyanokat,amilyeneket kellett volna.Azota csak hullajtja a leveleit,aztán hajt néhány összezsugorodottat,szoval teng-leng.Egy északi ablakban van,és spriccelem ahányszor csak tudom.
A multkor láttam,hogy van föld speciell Gardeniáknak.Talán kiprobálom azt is.
A viz nálam nem gond.Minden héten kétszer megyek a közeli tohoz és onnan hozom a vizet.:-)
Hát majd lesz vele valami,de ha ez kihal,azt hiszem én nem válalkozok többre.Tök rossz nézni,ahogy kinlodik:-(
Köszi a tanácsokat:-)
Már kezdtem megijedni,hogy én vagyok ennyire pancser hozzá.Az a tapasztalatom,hogy amelyik növényhez a szakkönyvek azt irják,hogy könnyü a tartása,azok a legproblémásabbak.(pl.Alocasia).Sajnos,mert ált. azok a legszebbek.Bár én mindet imádom.Több mint 200 növényem van(kb.150 fajta).Három év kemény gyüjtömunkája,napi egy ora növényápolás,de már nem tudnék nélkülük meglenni.Sokat tapasztaltam már velük kapcsolatban,de sajna profi asszem sosem leszek.
A Gardeniámmal meg hogy mi fog történni,csak az ég a megmondhatoja.Még ápolom,megprobálok a kedvében járni,de ha nem megy,hát be kell látnom,hogy kudarcot vallottam.:-(
Az agyaggr. azért jobb, mert magába is szív vizet, így jobban párologtat. Nagy zacskóban lehet kapni Obiban, Praktikerben, meg kertészetekben.
A Gardeniaról már van egy topic. Nem egyszerű a tartása, nálam is a második van már. Kizárólag lágy vízzel szabad öntözni, ha sárgul a levele, akkor vasat kér, lombtrágya sem árt, és ő is agyaggranulátumon van. Nem szereti, ha virágzás közben permetezed, a közvetlen napot sem, az árnyékot sem, a félárnyék az talán. Helyezgetni, kényeztetni kell. A földje legyen savanyú, tettem bele nagyon apró kavicsot is, hogy ne tömörödjön össze. Ne álljon alatta a víz. A locsolása a legnehezebb, ne is sokat, de ki se száradjon. Itt tartok, de a virága az még mindig kisebb, mint a boltinak, de legalább él. :-)
Nekem is az egyik kedvencem és mivel már nekem is kettő feladta, így könnyebben kezelhetőket választottam. A gardenia gyönyörű, de nagyon rapszódikus. Nem is értem, miért írják róla, hogy könnyen tartható. Vagy csak elfelejtették zárójelben megjegyezni, hogy "profik számára" vagy "kezdők számára csak ideig-óráig". :o)
Azért remélem valaki fog tudni írni rá megoldást és lesznek sikereid! :o)
Szoval kövecskékkel is megoldhato.Abbol van elég és gyakorlatilag ingyen van.Köszi a tippet.:-))))
Közben azért merülnek fel más problémáim is.Az egyik kedvenc virágom a Gardenia(Gardenia jasminoides)sajnálatos modon valahogy nem akar nálam megmaradni.Már a második megy tönkre,hiába minden ápolás.Már kezdek arra gyanakodni,hogy nem is az én hibám,hanem egyszerüen nem birja a klimát.
Nincsen semmi háló se ragacs, de ha a fényfelé fordítom apró sárgás pöttyök vannak a leveleken.
3 éve igy éldegél ez a kis szegény, aki azóta a legnagyobb lett a többiekhez képest.
A párásitást, úgy is meg lehet oldani, ha nincs granulátumod, kis kavicsokat tegyél az alátétbe és azt locsold, a játszótérről szoktam rabolni, de a kisállatkereskedésekben is van mindenféle kavics az akváriumokhoz.
Ez érdekelne:-))))Ki is probálom,bár ritkán tartok itthon agyagranulátumot,nem vagyok valami nagy hive.Ezt viszont tényleg jo ötletnek tartom.Köszi:-))))
Ilyen párologtatot már én is nézegettem katalogusokban és a nappaliba,ahol a legtöbb növény van,alöbb utobb veszek is egyet,csak sajna,mint te is mondottad,nem valami olcso dolog ez.Viszont más helységekben,ahol kevesebb,de annál kényesebb növények vannak,szerintem az ilyen berendezés tul drága lenne.Ezért lennék kiváncsi,egy ötletes,de olcso megoldásra.Azért köcsi:-)))
Gombák már az én virágaim között is akadtak.Engem addig nem zavarnak,amig a növényeket sem.Jönnek mennek a gombák,de a virágokon semmi változást nem veszek észre.Čn békét kötöttem velük,és már jo ideje nem is jelentkeztek.:-)
:-) nem tudom, hogy került a spóra a földbe, nem erdei föld egyáltalán, hanem bevásárlóközpontban vett általános virágföld, ha jól tudom, de majd megnézem otthon, még van egy kevés a zacskójában. Az ablakon jöhetett be spóra? lakótelep, 2. emelet. :)
de úgy tűnik, megoldódik az esetleges probléma, mert a gombák elfonnyadoznak, a virágok meg virulnak tovább. azért érdekes :)))
A kényesebb növényeket agyaggranulátummal töltött tálakon tartom, nekem bevált. A granulátomot is másnaponta locsolom.
A kávécserjém még sosem volt ilyen szép.
Mikkkro, ennyi gombát manapság erdőben sem látni. A föld lehetett tele spórákkal, nem erdei föld? A szobanövények mellett fogalmam sincs, károsíthatnak-e, még nem láttam ilyent. Talán egy kertészeti üzletben tudnak tanácsot adni, ha itt nem. Jól működik a párologtatód. :-)