Nem ment könnyen ugyan , mert mint kiderült Krétán a piac nem a nyugodt nézelődés terepe , hanem kiméleten és hangos harc a legolcsobb és legszebb cseresznyéért. :)
Három gyerekkel mentem ...teljesen megrémültek az orditozástol. Persze igazábol semmi félelmetes sem volt csak nem szoktak hozzá.
Küldöm a magot , a cimedet elfelejtettem , kérlek ird meg az onobody@invitel.hu cimre.
Akkor most ért oda innen a csütörtöki vihar :))) Itt akkora szél volt, hogy az almádi strandon a jegenyefa tetejét úgy csapta le, mintha kaszával jött volna.
Hatalmas vihar volt tegnap este - es a jelzo a szelre szol, nem az eso mennyisegere. A fak, mint a fuszal. . .felelmetes volt. Hirtelen lett sotet, es az addigi meleg levego ugy lehult, hogy kellett valami hosszuujju!
Látom, mindkét csütörtöki vihart átélték mások is, az egyik ebéd után volt, a másik 9-10 körül este. Nem kicsik voltak!
Almádiban a Balaton tele van rendesen, szinte csurig. Mikor jött az első vihar, annyi vizet elnyomott a délkeleti irányba a szél, hogy kilátszott a homok!!! Aztán meg jött vissza a víz, mintha ki akarna önteni. Sok halat is kitett a partra pl. Fűzfőnél. Páratlan jelenségek.
Én is ott voltam csütörtökön az m7-en. Kb. 22 óra felé. Sok másik autóstárssal együtt a velencei benzinkúton kerestünk menedéket. Röpködtek a műanyag kukák a levegőben és hullámokban hömpölygött az úton a víz.
Szóval én "eldicsekedhetek" azzal hogy az a bizonyos hatalmas vihar épp az M7-esen kapott telibe csütörtök 1 óra felé. Mit mondjak, félelmetes volt. A kocsi hátsóját egy nagy darab gally kapta oldalba, azt hittük, betörik még az ablak is. És korom fekete volt az ég...
Vízállás holnap...de az itthoniról.:) Elfelejtettem vinni magammal Pécsre az esőmérőmet.:)
Igen, a fontosabb dolgokat mi is kihúzzuk már, egyszer a régi modemem röppent el egy vihar után, majd pár hónappal később a szkennerem. Persze semmi sem valószínűsíti, hogy konkrétan a villámok nyírták ki őket, de pontosan utána nem működtek, a számítástechnikusok meg már előre kérdezték mindkét esetben: volt vihar? Szóval jogos a húzás.
S hogy belevágjak a maiba: itt eső, felhő, eső, felhő (és nagyon kellemes, hűs).
Délután szép szivárvány volt mifelénk,csepergett is.
Ha közeli a villámlás, ki szoktuk húzni a konnektorokból a dugaszokat és az anntennákat,mert egyik ismerősünkhöz bevágott a kéménybe,holott nem messze ott volt a víztorony.Ami bedugva volt,minden kiégett.Másik háznál a villanyórát trafálta el.
Hát ez egy nagyon érdekes jelenség lehetett, villámos mérnökként [ :) ]én is megnéztem volna, persze,csak ha utána be tudok számolni a megfigyeléseimről! :)))))
Teljesen megértem, sőt. Eddig "csak" másoktól hallottam villámcsapás által meghalt emberekről, ettől függetlenül sosem tudtam lelkesedni a villámos dolgokért, pontosabban szólva csodálatosan szépek -- messziről. Legutóbb Erdélyben, mikor az a sorozatos viharsor volt kinn (június 13-19 környékén), vagy terepen kapott el minket a vihar vagy a buszban ülve. Eszméletlen viharok voltak (és majd' minden nap). És hihetetlen felelőtlen volt mindenki, a tanárunk nemkülönben.
Nem tudom, milyen közel volt az említett villám, pontosabban szólva úgy ültem, hogy láttam az ablakot meg a konnektorokat is, jobbról láttam egy függőleges hegesztés-erősségű "csíkot" lefelé, s szinte ugyanabban az időben a konnektorból kifelé egy vízszinteset. Olyan hangja volt, mint a nagyon közelben becsapó villámoknak általában, plusz utána sípolt is minden összevissza. Nem állíthatom biztosra, de mivel sok minden nincs már a házunk "mögött", s az feltűnt volna, ha az ott lévő házba csap be, ezért feltételezem, a vasúti oszlopok valamelyike lehetett a végpont. A szüleim meg a környéken lakók azokon a részeken már többször láttak "gömbvillámot", de nem tudom, ennek milyen hitelt adjak, másfelől szerintem egyéb képződmények is létrejöhetnek ilyen helyeken (nem értek hozzá).
Ez a "villám kijött a konnektorból" történet nem hangzik túl viccesen, milyen közel csapott be a ménkü? Gondolom valami fába húzhatott bele. Én sem veszem félvállról a villámot, mert gyerekkoromban az egyik osztálytársunkat agyonvágta egy száraz villám, előtte egyetlen villám sem volt, csak ez az egy, ami őt a diófa alatt találta el (vas szerszámok is voltak a fa alatt), borzalmas volt :( Ezért is csodálkozom azon, hogy pl. metnet-en sokan mennyire óhajtják a lecsapó villámokat. Én nem.
Elvonult a vihar, felsütött a nap, de az én kedvesem... trillárom, trillárom haj!
Kicsit nagyon megtépázott a kert, a diófa alsó ágai lent fexenek a földön ...
Érdekes, hogy a meteurológiai oldalak ezekben a mozgalmas napkban alig érhetők el. Kapacitásuk az eseménytelen időjárásra van beállítva :) met.hu most nem (tegnap alig) érhető el, a metnet tegnap kínlódott nagyon.
Én is fohászkodtam............, körbejárt bennünket, de asszem a javát nem itt rakta le, mert esővel együtt jött , ritkásan a jég. Túl nagy kárt egyenlőre nem látok.