E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Lehetséges, csak bizonytalan vagyok, főleg a 2594-ben, ezért kértem megerősítést a Pécs szakértő m_m-től.
A 60919 hsz-ben belinkelt légikép alapján nekem az lenne "logikus", hogy a 2594-n látható játszótér és a kép készítési pontja az akkori Megyeri téren volt. Később a 6-os átépítése ("autópályásítása") összekuszálhatta itt a közterület viszonyokat.
Igen, igazad van, több helyen erre a képre a Parlament felirat jött elő, de találtam egy egyértelműbb meghatározást.
Prime Minister's Office, vagyis a Miniszterelnöki Hivatal szerepel a képen, egyik felirat szerint a Déli Blokk, ezek szerint több épülete is lehet. A képen szereplő épülettel szemben talán ugyanolyan épület lehet, csak tükrözve.
Más felirat szerint - Miniszterelnöki hivatal és más kormányzati épületek szerepel.
1777-ben épült a (valaha elzálogosított) szepesi városok kormányzati székházaként. A helyén állt középkori épületben kötött békétI. Ulászló király a cseh Giskrával.
Szokták hőforrásnak, vagy vízesésnek is hívni, többször átépítették, ma már nincs meg, sajna nem tudom mikor tűnt el. A régi Félixfürdőből nem sok maradt meg. A belinkelt képeslap 1904-es postázású, az MMKK-n a legkorábbi datált kép 1899-es innen.
Az IHO mai vasútvillamosítás cikke alapján: 1971>>1965
Igenis.
" már 1965-ben megtörtént: terven felül hosszabbították a villamosítást Miskolcon túlra, FelsőzsolcaSzerencs között december 22-én az akkor még vadonatúj V43 1020 vontatta az ünnepi különvonatot. Ez volt Magyarországon az első egyvágányú villamosított vonal."
Mondjuk a december egy kicsit sántít!
Mi köze van a Miskolc - Szerencs közti, egyébként kétvágányú ;-) vasútvonal átadásának Tata állomás kezdőponti váltókörzetéhez? Vagy szerinted merre készült a kép? Arra gondolsz, hogy a frissen átadott mozdony vágtat ünnepi különvonatával? Amennyben igen, úgy melyik állomást javaslod?
vajlégy megfejtése alapján ez és a közeli képek Nyíregyházán készültek 1941 novemberében http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=4431 "Az orosz harctérről hazatért szabolcsi és nagyváradi lovasezredeket, valamint egy lovastüzérosztályt a kormányzói pár, a miniszterelnök, a honvédelmi miniszter és számos előkelőség jelenlétében lelkesen ünnepelték Nyíregyházán"
3076 dátum 1940 >>> 1941
3076, 92461, 92462, 92463, 92464, 92465, 92466 Nyíregyháza, Kossuth Lajos tér a Városháza előtt, ünnepség a frontról hazatért katonák tiszteletére.
Vigyázótorony (Tűztorony) református templom Kegyestanítórendi Gimnázium (Lovassy László Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola) Szent Imre piarista templom püspöki (érseki) palota nagypréposti ház Szent Mihály székesegyház Nagyszeminárium
75559Az IHO mai vasútvillamosítás cikke alapján: 1971>>1965
" már 1965-ben megtörtént: terven felül hosszabbították a villamosítást Miskolcon túlra, FelsőzsolcaSzerencs között december 22-én az akkor még vadonatúj V43 1020 vontatta az ünnepi különvonatot. Ez volt Magyarországon az első egyvágányú villamosított vonal."
Naszód főtere (Beszterce-Naszód megye) a visszatérés alkalmából.
Naszód eredetileg német lakosságú és nyelvű város volt, természetesen magyarokkal és románokkal.
A XX. század elején azonban már román többségű volt, a Wiki szerint 3142 lakosából 2367 volt román, 565 magyar és 197 német anyanyelvű.
Aztán, gondolom ez változott.
A kép azonban példátlan: a természetes magyar és német zászló mellé kitűzték a románt is! Én még nem találkoztam olyannal, hogy a románok, akár hivatalosan is megünnepelték volna az újbóli Magyarországot.
94238 Sopron Új utca 7. A bejárat belülről fényképezve, > ugyanennek a háznak az udvara 180°-al elfordulva fényképezve a 94255 - mai képen, a kapu rácsán át látva :
A boltív igazolja a 94238-as képet is. Így utólag vizsgálva, a kuka felirata is ezt mutatja.
Nem tudom, volt-e megfejtés. Adtak egy tippet (Pályaőr topiktárs), és a fentrol.hu (0559-4904) szerint ellenőrizve minden bizonnyal Bokod lesz a 91788. És így több mint valószínű a 91789 is.
A kék nyíl irányába nézünk a 91788-as képen, háttérben látszik a tó valamint a kötélpálya védőhídja.
93009 - 93015 - Budapest, VII. Lenin krt. (Erzsébet krt) Dohány utca és a Wesselényi utca (esetleg Majakovszkij u.) közé eső rész. Kinagyítva , a bal oldalon egy Cipőbolt felirat van (Lenin krt 18), a jobb oldalon egy Röltex üzlet, a Hiradó mozi mellett.
"Budapest, VIII. József körút a Práter utca vonalától a Baross utca felé nézve" A Fortepan oldalon lévő ilyen számú képek alatt is ez található.
Szerintem ez téves. A képek a Lenin krt. (Erzsébet krt) Dohány utca és a Wesselényi utca (esetleg Majakovszkij u.) közé eső részt mutatják.
A 40149-es képen, baloldalon kinagyítva látható egy Patyolat, aminek a címe Lenin krt. 12. Jobb oldalon, a Wesselényi utca sarkán egy magastetős sarki épület van.
Ami megtévesztő lehetett, az a kép közepén magasodó csupasz tűzfal. A Lenin krt-i képet nézve látszódik, hogy a tűzfal 1 emelet + tetőrésszel magasodik a mellette lévő ház fölé. A József krt-on lévő hasonló tűzfal viszont 2 emelet + padlástérrel magasabb a mellette lévő épületnél.
94525 Sárospatak, Kossuth Lajos utca az Attila út torkolata előtt. dátumjavaslat: 1932 >>> 1958 a községi tanács, a hangszóró, a Kádár címer stb. alapján 31103: 31105:
A III. számú iskola melletti Vonás utcai óvoda udvara keleti fekvésű.
Az I. számú iskola melletti Corvin körúti óvodáé északi, míg
A II. számú iskola melletti Esze Tamás utcai (ezt nekem akkor is Körző utcai) dél-nyugati.
Én valamiért úgy gondoltam, hogy az óvodai ünnepségek kora délutáni időpontra estek, hogy a dolgozóanyák is ott tudjanak lenni, ezért is tippeltem a Körző utcára. De elfogult vagyok a II-esbe jártam iskolába ezt az óvodát láttam nyolc évig naponta. :)
Azt kellene tudni, egy napon belül kb mikor lehetett ez a (valószínűleg anyák-napi) rendezvény.
A növényzetből és a ruházatból ítélve egy esős -felhős májusi időpont lehet. Ebben az időszakban a Körző utcai óvoda a napot kb reggel kilenctől nekünk jobbról süt (a kép tájolásáról beszélek) és körbejár, az udvart azonban nekünk balról nem világítja meg, csak nagyon későn. A képen szereplő alakokon az árnyék pont ellenkezőleg van, mintha a nap nekünk jobbról balra haladna.
Nyilván, itt felhős az ég, de az látható, hogy a fényesebb rész nekünk balról van, tehát a több fény onnan érkezik. Kérdés, hogy a Corvin körúti és a Vonás utcai óvodának milyenek a fényviszonyai május elején?
A 94104-es képnél az 1979-es évszám valószínűleg rossz, bár egyes források (mint a wikipédia) szerint a képen a Toldi moziban vetített "Artista vizsga" című filmet be sem mutatták, mert 1953-ban megszűnt a Toldi mozi 3D terme.
Az MTI 2006-os híre szerint a be nem mutatott film az 1953-as "Sportoló fiatalok" című film volt, így valószínű, hogy a kép 1952-ben vagy 1953-ban készülhetett.
A múltkor rossz képet linkeltem be (bocs), szóval, ha jól tudom akkor ez: Ha minden igaz, ez Kispesten (Wekerle) az Esze Tamás és a Körző utca sarkán lévő jelenlegi nevén Árnyas óvoda.
A bizonytalanságot az okozza, hogy a telepen három hasonló óvoda volt eredetileg. Van egy a Vonás utcában és egy a Corvin körúton is, az utóbbi kettőben a jellegzetes ablakokat is kicserélték már. Nekem ez ez úgy tűnik, mint az egykori II-es (ma Erkel Ferenc) iskolához tartozó, ami az Árnyas óvoda, de a háromból bármelyik lehet.
93572 Németország, Warnemünde, kilátás a világítótoronyból a Seestrasse és az Alexandrinenstrasse felé, balra az Alter Strom kikötő. https://ssl.panoramio.com/photo/110249103 93573 Németország, Berlin, Kelet-Berlin, az Alexanderstrasse és a Dircksenstrasse közötti terület Grunerstrasse és a tévétorony felé nézve.
93574 Németország, Berlin, Kelet-Berlin, az Alexanderplatz és a Hotel Stadt Berlin az Alexanderstrasse torkolatától nézve.
93576 Németország, Berlin, Kelet-Berlin, a Haus des Lehrers és a Kongresszusi Központ az Alexanderplatz felől.
93577 Németország, Berlin, Kelet-Berlin, Brandenburgi kapu.
93578 Németország, Berlin, Kelet-Berlin, Alexanderplazt, háttérben a Szent Mária-templom, előtérben az Aufbauhelferin szobor (Fritz Cremer, 1953, jelenleg a Rotes Rathaus előtt).
Pécs, bazilika - meglehetősen furcsa nézőpontból, hátulról, a szentély felől.
Kiegészítési javaslat:
Pécs, Aradi vértanúk útja 21. a Mecsek utca torkolatánál, háttérben a Székesegyház.
És még az én kiegészítésem is kiegészítendő lenne az Aradi vértanúk útja akkori nevével, amit én nem tudok, de Pécset ismerők valószínűleg rögtön vágják...
A kép érdekessége tudniillik szerintem nem is elsősorban az, hogy a Székesegyházat a (hagyományos pécsi fotókhoz szokott szem számára) szokatlan szögből ábrázolja, hanem még inkább az, hogy az Aradi vértanúk útjának a Belvárost északról elkerülő autóút építése kedvéért elbontott egykori déli házsorából mutat egy részletet. Viszont az elbontott házsorral szemközti, tehát "innenső" oldalon az Aradi vértanúk útja 18. sarokház homlokzata ma is lényegében olyan, mint a fotó készítésekor.
'Ez a szobor a trianoni szerződés által elrabolt gyermekei sorsát sirató Magyarország fájdalmát jelképezi. Alkotója francia szobrász, Emile Guilleaume. Ezen emlékművet a szenvedő magyar nemzetnek ajánlotta fel Magyarország angol barátja, Viscount Rothermere.'
(Elrabolták a gyermekeit. No de a ruháját is?)
Szóval 1932-től 1947-ig a Szabadság téren állt, utána nekiállt vándorolni.
És fantasztikus:
"a bronzból készült női aktot 1948-ban a Margitszigeten a Palatinus fürdő bejárata előtt állították fel Napfürdőző nő címmel."
Ott állt '67-ig. Most Balfon van, illetve 2012-től Sopronban. (Mindezen információ a "Köztérkép"-ről.)
Megint csodálatosak az erdélyi képek, sajnos sok nem azonosítható, főleg a falusiak és a vidékiek.
És milyen érdekes, hogy a szászok is ünnepelnek (pedig '18-ban megszavazták az egyesülést a Regáttal), igaz hogy a magyar zászló mellé a horogkeresztest is kirakják.
94371 - az évszám itt 1942 helyett 1940 legyen a baloldali közlekedés, és a korábbi időpontnál levő, hasonló helyről és időben fotózott 94406, 94417, 94420, 94423 képek alapján. Valamint valószínűleg ugyanide tartozik a 94391 és 94392 kép is.
Ugyaninnen készült a 94365 is, de ez szerintem máskor, más (fel)vonulást örökít meg; ezen fel van lobogózva a sarki lámpaoszlop, és katonai járművek látszanak a képen.
Szintén ebből az ablakból fotózták a 94379 képet, de ezen lombosak a fák, míg a többin kopár, későőszies a hangulat.
(Esetleg tud valaki az eseményekről mondani valamit?)
Na jó, visszavontam az 1985-t :) És kösz a felvetést!
Alighogy az előbbit lenyomtam, megtaláltam ezt a képet, amit 1974 augusztus 30-án készítettek, itt látszik a felirat, amit a 92760-n a másik csarnokból látunk az oszlopokon keresztül: https://www.flickr.com/photos/60715005@N07/6073264520
A 92588 képnél az évjáratot is passzítani kellene, mert a ruha és a környezet néhány perces eltérést sejtet, és a másik kép 1943-as. Valószínűleg az a jó, nem az 1940.
Lehet hogy túlbonyolítottam, az oszlopok végén lévő képek a mai állapotot jelzik, de úgy látom, hogy az utolsó sorban kétszer töltöttem fel az utolsó képet (legalábbis azt hiszem) Bocsánat. :-)
A Taj Mahal képeihez pedig csak egyet töltöttem fel. Azt hiszem holnap újból felteszem, a mai állapotot mellőzve :-)
A Sergel teatern moziban épp a Django, Kill! - döda för guld - eredetileg Se sei vivo spara - c. filmet adják, amit 1968 márciusában mutattak be Svédországban.
92760 Egyesült Királyság, London, Paddington vasútállomás.
megeszem a kalapom ha ez egy 1970-es kép, bár nincs erre a véleményre nyilvánvaló bizonyítékom. például az itt látható betűtípusok nem jellemzőek a 70 körüli időkre, hanem jóval későbbre. talán onnan adódik a tévedés, hogy az adományozó vagy a feltöltő azt gondolta, ez is nyugat-berlini kép, mint az adományozó néhány másik képe.
93288 - Krencsey Marianne színművésznő 93292 - Latabár Kálmán és Psota Irén színművészek 93293 - Középen Psota Irén, Latabár Kálmán és Pécsi Sándor színművészek
Budapest IX., A Mester utca 11. és 13. hátsó homlokzata (A Google maps szerint ez egy névtelen közterület, a Tinódi utca, a Vaskapu utca, illetve Liliom és Mester utcai házak hátsó homlokzatai határolják).
93543 Oroszország, Moszkva, kilátás a KGST palota felől az Ukrajna Szálló (most Radisson Royal Hotel) felé, balra a Novoarbatszki (Kalinyin) híd. 93544 Oroszország, Moszkva, a KGST-palota és a Novij Arbat (Kalinyin) sugárút a Novoarbatszki (Kalinyin) híd felől.
a pici pontosítás feltételezte, hogy a képet tényleg tükrözni kell, amit nem könnyű megállapítani, lévén a három épület együttvéve szimmetrikus volt. a Belklinika előadója 45-ben, a Sebklinikáé 56-ban pusztult el - lsd 74570 ill. 46759
Budapest, IX. Üllői út 26-28. Klinikai tömbök központi épülete.
pici pontosítás
szemben a Budapesti Tudományegyetem I. sz. Sebészeti Klinika (ma Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika) - mint pl. a 82217 - címe Mária utca 41.
tőle balra, kép kb. egyharmadában az egyetem (nem csupán a klinikák) központi épülete, címe Üllői út 26.
balra legszélen a II. sz. Belgyógyászati Klinika - címe Szentkirályi u. 46.
82481 Budapest VIII. Üllői út a Mária utcától a Szentkirályi utca felé nézve, szemben a Budapesti Tudományegyetem I. sz. Sebészeti Klinikája (ma Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika), mellette balra az orvoskar központi épülete és a II sz. Belgyógyászati Klinika.
MagyarországNyíregyháza Kossuth tér a Városháza előtt. Horthy Miklós kormányzó ünnepség keretében kitüntetést ad át. Mellette Keresztes-Fischer Lajos altábornagy, hátul Bartha Károly vezérezredes, honvédelmi miniszter.
Ismét bővült a Fortepan, újabb 2400 kép segít eligazodni a sűrű huszadik században. Vagy épp még kesze-kuszább lesz tőle minden? Nézzenek bele, és döntsék el Önök
Megszokhatták már, hogy évente négyszer az olvasóktól kapott fotókból készült válogatással jelentkezünk. Ez is egy ilyen kör, több mint negyven (!) adományozó fényképeivel találkozhatnak. Századfordulós, sőt millennium előtti veszprémi sztereo fotóktól, a galíciai front lövészárkain, és a háborúba rohanó Németországon át a világvárosi Budapestig van itt minden, mint egy panoptikumban. Vagy inkább egy patikában: gyógyszer a tisztánlátáshoz és az álmodozáshoz egyaránt. Szokatlan külföldi utazásokat is tehetnek velünk, Inkey Tiborral (és Krencsey Marianne-al) egy kairói filmforgatáson, Lőw Mártonnal a hetvenes évek eleji Indiában járhatnak. Ráadásként pedig egy lomtalanításon talált, Görögországban dolgozó vendégmunkás kockáit is megnézhetik - köszönjük Holenár Csaba trolibuszsofőrnek ezt az izgalmas találatot!
Úgy tűnik, hogy idén utoljára jelentkezünk új képekkel, tekintsék tehát karácsonyi ajándéknak ezt a sorozatot. Átléptük a hatvanezres határt, idén több mint tízezer fotót tettünk szabadon felhasználhatóvá. Tervünk azonban számtalan. Szeretnénk mihamarább elindítani a Fortepan mobiltelefonos változatát, hogy a villamosra várva is böngészhessék a képeket. Nem titok, hogy szeptember óta aktívan próbálunk pályázni is, jó lenne biztos lábakra állítani a Fortepant. A következő egy évben fő támogatónk a Kortörténeti Alapítvány, és sikeresen pályáztunk az első világháborús Centenáriumi Emlékbizottságnál is egymillió forintra. Rossz hír, hogy az NKA pályázatán nem nyertünk. Biztos voltak jobb pályázatok.
Két nagyobb lélegzetű együttműködést is elindítunk januárban. A Fővárosi Levéltárral közösen a Budapesti Rendőrfőkapitányság helyszínelő csoportjának fotóit szeretnénk feldolgozni, a Jezsuita Levéltár gyűjteményéből pedig a rendre, a szerzetesekre és a missziókra vonatkozó többezer fotóból válogathatunk. Tudták például, hogy magyar jezsuita atyák iskolákat működtettek a huszas évek Kínájában? Nemsokára ez is látható lesz a Fortepanon.
Folytatjuk az Index-el közös sorozatunkat, ahol hetente jelentkezünk egy-egy cikkel a Nagykép rovatban. Ha van kedvük kövessenek minket. Jó lenne több, a fotókhoz kapcsolódó történetet megőrizni és megosztani, de sajnos a lehetőségeink végesek. A Fortepan egy főállású szerkesztővel működik (velem - t.m.) és bizony az időnk jórészét az új képek szkennelése, válogatása és az on-line tartalom szerkesztése tölti ki. Több, mint negyvenezer fotóhoz tartozik leírás a honlapon (hála a Fórum megfejtőinek!) és ezt mind egy kis négyfős önkéntes szerkesztő-csapatnak köszönhetjük. Ezer órákban sem kifejezhető az áldozatos és hihetetlenül precíz munkájuk.
Végül két kérést szeretnénk ideírni. Az első - és pillanatnyilag legfontosabb - hogy megjelentettünk egy falinaptárat, ami elérhető minden Líra üzletben. Szerettünk volna úgy támogatást gyűjteni a Fortepannak, hogy valamit adunk is cserébe, igy született meg a naptár. 3900 forintba kerül, amiből közel kétezer forint a konkrétan hozzánk érkező támogatás. A naptár 12 fotóját Berkó Pál és Lissák Tivadar hatalmas - és szabadon felhasználható - hagyatékából kölcsöztük és Sándor Dávid tervezte. Kérjük, gondoljanak ránk karácsonyi ajándék keresgélés közben!
A másik kérésünk ennél is gyakorlatiasabb. Irodát keresünk a Fortepannak. Szeretnénk egy belvárosi, utcai üzlethelyiséget kibérelni, ahol nem csak dolgozni tudunk, de beszélgetni is az adományozókkal, barátainkkal, vagyis Önökkel. Minden ötletet szívesen veszünk!
És ne felejtsék, továbbra is örömmel megnézünk mindenféle családi, hivatásos, vagy intézményi fotóhagyatékot és szívesen digitalizálunk fotókat bármilyen formátumról - hisz ezért csináljuk az egészet.
77257 Románia, Erdély, Csíkszereda, Nagyrét utca (Strada Lunca Mare), szemben a 24 sz., balra a Decemberi Forradalom utca (Strada Revolutiei din Decembrie) 38 sz.
[...] Pál Módos József Reich Aladár Reichert Frigyes Sparber Saimu e póttagok [...] István Reich Aladár Reich Gusztáv Reichert Frigyes Rudó István Sándor Mátyás [...]
Úgy látom, a 87132 egyelőre nincs megfejtve. (Vagy csak ezen a számon nincs?)
Sajnos nem boldogulok az új gépem képszerkesztőjével, de ez az Irinyi József utca, szemben a Műegyetem E épülete, a hátunk mögött a 4-es 6-os villamos Petőfi hídi megállója, balra a V2 épület. Jobb kéz felé lenne a Goldmann menza, de még nem áll. Még a lámpa is megvan, csak a streetview szerint valaki nekiment és kidőlt. :)
CSRK 50372 BUDAPEST XIV. VÁROSLIGET, BUDAPESTI NEMZETKÖZI VÁSÁR Magyar Hajó- és Darugyár pavilonja a tavon. 60561 BUDAPEST XI. GELLÉRTHEGY Felszabadulási Emlékmű (Kisfaludi Stróbl Zsigmond). 60609 GÖRÖGORSZÁG ATHÉN Akropolisz. - tükrözött 73304 BUDAPEST I. Királyi Palota a Dózsa György (Palota) tér felől, jobbra a legénységi Darabont laktanya. 73312 Budapest I. V. a Március 15. tér és a felrobbantott Erzsébet híd a Gellérthegy felől. 73313 Budapest I. V. a Döbrentei tér és háttérben a felrobbantott Lánchíd a Gellérthegy felől. 77238 Kunszentmiklós, vasútállomás. 77282, 77283, 77284 Budapest V. Vörösmarty tér. 77499 Budapest III. Kecske utca. 77666 BUDAPEST, látkép a Széchenyi István (Roosevelt) tér és a Margitsziget felé nézve. 77708, 77713, 77715, 77717, 77718, 77719 NYÍREGYHÁZA Móricz Zsigmond Színház. 79724 SZÁNTÓD BALATON rév. 77440 és 77441 Budapest VII. Dob utca - Holló utca sarok. 80295 Budapest, látkép az Erzsébet híd felől a pesti belváros felé. 80296 Budapest, látkép az Erzsébet híd felől a pesti alsó rakpart és a Lánchíd felé. 80297 Budapest, látkép az Erzsébet híd felől a Belgrád rakpart és a Szabadság híd felé. 80298 Budapest I. filmezés az Erzsébet híd építése idején, jobbra a Gellérthegy egy darabja látszik. 80299 Budapest V. az Erzsébet híd pillére és az alsó rakpart a pesti hídfőnél. 80300 Budapest V. az Erzsébet híd pillére a pesti hídfőnél. 80301 Budapest I. a Gellérthegy és az épülő Erzsébet híd budai hídfője. 80302 Budapest, látkép az Erzsébet híd felől a Lánchíd és Buda felé. 80303 Budapest, látkép az Erzsébet híd felől a budai Vár felé. 84445 BUDAPEST XIV. NÉPSTADION (PUSKÁS FERENC STADION) 84647 Hegyeshalom, határátkelő. 84678 BUDAPEST XIV., VÁROSLIGET BUDAPESTI NEMZETKÖZI VÁSÁR 84684 Budapest VIII. Baross tér, Keleti Pályaudvar metróállomás. 84826 BUDAPEST V. Hotel Duna Intercontinental (ma Budapest Mariott Hotel). 85232 PÉCS Széchenyi tér, Zsolnay-kút. 85474 ESZTERGOM Víziváros, középen a Loyolai Szent Ignác-templom és a Prímási palota, háttérben a csonka Mária Valéria híd. 88173 Budapest V. Parlament. 87373 és 87374 Budapest VIII. Blaha Lujza tér, pantomimjáték a Corvin áruház előtt. 87989 Budapest V. Nemzeti Múzeum. 88385 és 88386 Budapest VII. XIV. Felvonulási tér (Dózsa György út), Április 4-i ünnepség a MÉMOSZ székház előtt. 89097 Miskolc, a Lenin Kohászati Művek az Avasról, előtérben a Reisinger Ferenc utca házai. 89636 Budapest V. Belgrád rakpart, háttérben az Erzsébet híd.
valószínűleg: 77312, 77313, 77314 ROMÁNIA, ERDÉLY CSÍKSZEREDA Csíksomlyó (ekkor önálló).
91419 Nyíregyháza, az újjáépített vasútállomás, pénztárak. 91421 Nyíregyháza, az újjáépített vasútállomás, étterem. 91422, 91426 és 91427 Nyíregyháza, az újjáépített vasútállomás, előcsarnok és váró. 91423 Nyíregyháza, az újjáépített vasútállomás, bejárat poggyászfeladáshoz. 91424 és 91425 Nyíregyháza, az újjáépített vasútállomás, váróterem. 91428 Nyíregyháza, az újjáépített vasútállomás, bölcsőde.
A 87750-as kép nem a Miskolc Kiliáni csillagvizsgáló. A háttérben több panel ház látható, ha a Csillagvizsgálóból a Gyár felé nézünk egy panel ház van az Árvíz utcán öt lépcsőházzal.