"...Mások, akik a 70-es, 80-as években fotóztak-bár inkább vasutat-, a fióknak dolgoztak és irtóznak bármiféle közzétételtől..."
Off: Bocs, de ez sem teljesen így van, lapozz csak bele egy, bármelyik tetszőlegesen kiválasztott Indóház magazinba, és látni fogod, hogy az elmúlt 40-50 évben milyen mennyiségű, privát gyűjteményből való vasúti témájú fotóanyag gyűlt össze és lett közzétéve.
Valóban kaptam képeket én is. A katonás képeket betettem a megfelelő helyre. A buszos fotókat apránként felhasználtam az ihós cikkeimben. Gondolkodtam, hogy felteszem valahova egyben, de nem láttam értelmét hogy egy helyre felhányjam mindenféle magyarázat nélkül.
Természetesen nem lehetek elég hálás a képekért Lacinak, és eszem ágában sincs rajtuk ülni. Ha van valamilyen értelmes konszenzusos megoldás, hogy hova kerüljön, akkor állok elébe.
A buszos sorozat nem nálunk kötött ki. A rendszámoson csak haszonjárművet fogtok találni,pedig ott is elférne a buszos fotógyűjtemény darabjai egyenként is.
Ez nem teljesen így van. A Krepsz Zoli feltette a rendszámosba,igaz nem úgy ahogy a Laci kérte,hogy egyesével. Kereshető ma is. Aztán a könyvek mellé nekem adott prospektusokat pedig "Gumidani"scanelte és tette fel letölthető formában annak idején szintén a Régi magyar rendszámosra.
És Krepsz Zoli. Nekem 3 képet adtál azt tisztességgel megosztottam. Viszont ott volt nem kevés,amit a Zoli még nem vitt el és átnézhettem. Tátottam a számat. De igazat írsz,mert könyvből viszont nem keveset kaptam Tőled. Ezúton is köszönet érte!! :)
Nem humor, tényleg így történt de sajnos kevés fotó lett közzétéve. Pedig nagyon kéne egy trizs77 album pl a flickr.com-on vagy bárhol máshol.
Mások, akik a 70-es, 80-as években fotóztak-bár inkább vasutat-, a fióknak dolgoztak és irtóznak bármiféle közzétételtől, az Öreg ezzel ellentétes hozzáállása megsüvegelendő, kár hogy a közzététel igen kis számban valósult meg. Pedig pl. P. Stephensonnak saját oldala is van sok jó képpel amelyek között ezek is elférnének.
Mindig meglepődök ezeken a dolgokon és eléggé sajnálom ilyenkor, hogy nem tudok oroszul (a Google-fordítót hagyjuk, illetve nem mindent fordít angolra az oldal).
Kicsit körülnéztem, és ezt a 211-est találtam, idén lőtte ki a fotós:
Azt azért csendben valljuk be, hogy ez a terepjárónak látszó vmi (a terepjárók műfajában persze) nem a legszebbek, legsikerültebbek közé tartozik..., sőt, ha kicsit élesebben fogalmazok, akkor ki kell mondani: ez bizony ocsmány, tipikus "sufnituning - házigányolás" érzetét kelti bennem, amely még a magyar járműtörténet nagykönyvének lapjaira sem méltó, hogy az IKARUS márkanévvel való bármilyen kapcsolatát már ne is említsük.
Számomra mindig is felfoghatatlan volt, hogy miért érte meg plusz vázelemeket betenni az ablakok közé, valamint legyártatni különféle méretű teliablakokat, csak azért, hogy a többi helyre sztenderd 260-as ablakot lehessen tenni...
Mikor utoljára beszéltem az Antallal, nem volt. Az Excel táblázatukban mintha lenne, legalábbis, ha az SR 3708 az ugyanaz mint a bibliában a 7210/019 alatt a KM 3708.
Egyébként csak reménykedek, hogy ez való hozzá, mert az 5043-as az asszimetrikus, a 149 meg a dörzsgumi tartó.
Megvoltak a műszaki rajzok, de lövésem nincs hova a búbánatba ástam el őket. Ha nem keresném biztosan meglenne...
Urak, ha már szóba kerültek a profilok, meg egyéb dolgok... Túrtam a dokumentációimat, mert úgy emlékeztem, hogy van műszaki rajzom erről a profilról, de nem találom sehol:
Véletlenül nincs meg valamelyikőtöknek és nem osztaná meg valamilyen formában?
2005-ben Szimferopolban láttam egy patent 256-ost, láthatóan pár éves volt még akkor. Oldalára nagy betűkkel rá volt írva hogy АО «РАКОШ» ВЕНГРИЯ. A Rákos Kft. 256-osokkal is foglalkozott?
Én öntettem magamnak a saját kocsira a hiányzó helyett. Olcsóbbra jöttem ki vele, mintha megvettem volna attól a kedves egyedtől aki lelopta és feltette a jófogásra. Sokkal nagyobb nyűg az, hogy aluprofilt nem kapni, leszedni összerohadt kocsiról könnyen szinte lehetetlen, legyártatni meg 500 kiló felett lehet. A bontókban meg így szedik le, mert az aluminium értékes:
Egyébként sokat rugóztunk ezen, részben Nohab tt.-al is, de amíg nincs rá igény addig megoldjuk kicsiben. Sokan akkor sem szólunk valamiről, ha már az megtörtént, mert az irígykedés meg egymás basztatása néhány embernek életeleme. Említhetném példának azt a külföldi csipet-csapatot, aki felvásárolta egy cég készletét, elvitt _mindent_ amit bírt, majd ebayen árulja 10x annyiért. Annak a pár tucat, eredeti vassal komolyan foglalkozó embernek nincs ekkora felvevőpiaca, meg tényleg meg tudjuk oldani ilyen-olyan formában. Nem tudom mit hoz a jövő, azért a 3D nyomtatásban is vannak lehetőségek, de tény, hogy sok esetben egyszerűen nem rentábilis az eredeti módszerekkel pótolni azt, amire szükség van. Alu esetén ugye öntéshez szerszám, öntés másolással vs. préselés.
A gyűjt(öget)ők között pedig van normális, mint te is, meg van az igazi gyökér, aki felszáll a kocsira és ereklyét gyűjt, én meg utána mindenféle roppant cizellált dolgot találok kiengedni a számon. Azért az valamilyen szinten vicc, hogy be kelljen kamerázni a taligát, amikor "közlekedésbarátoknak" kedveznél, mély tisztelet a sok-sok kivételnek. Boldog lennék, ha ki lehetne vetni a szemetet magunk közül, de azt szokták erre mondani, hogy emberek vagyunk és nem egyformák...
Nem véletlen hogy az NDK jármüvekre specializálódott a gyártó. Gyakorlatilag a magyar vevöket meg sem szólítja… Egyrészt ott van darabszám (böven elég NDK gyártmány szaladgál még a német utakon) másrészt ott van fizetöképes kereslet.
Szerinted hány darab Ikarus szárny, vagy bármilyen emblémát/feliratot lehetne eladni?
Egy mozdonytábla legyártása (öntéssel) jóval egyszerübb, mint alu lemezt préselni. Az pont egy olyan technológia amivel lehet 1db-ot is gyártani. A préselt termék gyártásához kell egy kivágó szerszám, majd a prés szerszám. Meg egy megfeleö nyomóerövel rendelkezö energiazabáló présgép. Nem is mindig lehet egy lépcsöben préselni. Szerszámkészitö vagyok, tudom miröl beszélek. Természetesen minden megoldható, lehetne eredeti minöségben szárnyakat préselni, csak nincs akkora kereslet hogy ne legyen durván veszteséges. Ezért maradnak az eredetiek, azok számára akiknek szüksége van rá, egyre drágábban. Az sem véletlen hogy az utángyártott szárny embléma is öntvény.
ha az ember 300 darabot megfinanszíroz elsősorban amiatt, hogy elvegye a kedvét a tolvajoknak.
Ezzel csak az a gond, hogy az összes emblémából/feliratból meg kellene finanszírozni 300db-ot, hogy ez az elv müködjön. Továbbra is csak az a véleményem, hogy ha erre lenne megoldás, már megcsinálták volna.
Nem rájövés kérdése, hanem költség. Gyártattunk/másoltattunk ennél sokkal bonyolultabb mozdonytáblákat is alumíniumból, bronzból, minden megoldható, csak minden darabszámhoz tartozik egy technológiai optimum (az ár felől megközelítve), ami más technológiát (és darabárat) ad ki 5, 20 és 300 darabnál. A kérdés inkább az, hogy kijön-e a végén nullszaldóra (vagy esetleg minimálisan felette), ha az ember 300 darabot megfinanszíroz elsősorban amiatt, hogy elvegye a kedvét a tolvajoknak.
Mondom nézzétek meg bagor1 topictárs oldalát, illetve írjatok neki. Gábort huszonéve ismerem, a műhelyét is, és hogy mit, milyen minőségben gyárt, gyártat. Az Ikarus jelvénynél komolyabb dolgot is megoldott már, gyári minőségben. Igen, alumíniumlemezt is présel.
Ha lenne megfelelö megoldás, már más is rájött volna. Lézervágással max a 200-as széria feliratait tudnád legyártani, kevésbbé autentikus kivitelben, drágán. A 400-as felirata már öntvény (ahogy a 200-as széria a feliratai is) a korábbi szériák 300, 55/66 180/556 meg préselt alu lemez.
A 200-as Ikaris feliratához egy alu öntö szerszám kellene, amit alu-fröccsöntö gépen szépen ki tudnának önteni. Olyan költségvonzata lenne a gyártásnak, hogy nem érné meg. Sajnos nem viszi el a gyártási költségeket a nagy darabszám.
Ha a jogi oldalától el is tekintünk, (bár Ikarus fronton meg kell említeni hogy Széles Gábor rászállt a márkanév és logók használóira) az utángyártott embléma soha sem lesz eredeti. Én sem vennék utángyártott cuccot, mert pont a lényeg nincs mögötte. Semmi köze az Ikarushoz. Utángyártott Ikarus szárny (öntött) most is van a neten 28000 Ft-ért. Másnak is eszébe jutott ami Neked, csak az utángyártott gagyira nem harapnak a gyűjtők. Egy eredeti szárny embléma amit alu lemezbôl préseltek, az 60000Ft. Mert nincs. Ez igazán oldtimer fronton okoz gondot. Ha az orosz 55.14-es emlémáit eladják, és valaki nekiáll restaurálni a buszt, komoly nehézségekbe ütközik. És préselt alu szárnyat bizony nem tudsz házilag legyártani. A gyűjtés rendben van, de a lopkodást mélyen elítélem. Én minden Ikarus feliratomat tulajdonostól vettem, saját bontandó buszokról vannak. Vettem német oldtimer webshopon keresztül is, legálisan, számlával. Egyedül a szárny emblémákat vettem kéz alól, de azt ugye manapság már nincs honnan lelopni. Az igazi csemegék általában gyűjtők közt cserélnek gazdát, pillanat alatt lejön ki gyűjtő, és ki a kisstílű pitáner lopkodós. Ráadásul sérülésmentesen nem tudják lelopni.
Le kéne gyártatni egy csomót aztán reális áron árulni a Vaterán és társain, hogy ezek a nyerészkedők eltűnjenek végre.
Ezt megpróbáltuk körbejárni, de értelmes ár csak nagyon nagy mennyiségnél jönne ki (több száz darab). Gondoltunk lézervágásra is, az néhány tíz darabig olcsóbb, de így is nagyon drága, és kevésbé autentikus mint a gyári. Egyelőre áll a projekt, mert külföldi selejt buszokról sikerült venni egy marékkal olcsóbban mint amennyibe a legyártás kerülne.
Ettől függetlenül ez lenne a megoldás, van egy gyári zsír új nálam mintának, buszon még nem volt :)
Moldova György : Akit a mozdony füstje megcsapott.
Záhony.
Részlet.
......"......
Átment egy magyar dízelmozdony Csapra, a vezér leakasztotta a szerelvényt és körbejárt; mozgás közben öt vagy tíz másodpercre elaludt, és a mozdonnyal belerohant egy szovjet vonatba, melyet két dízel vontatott. A két szovjet mozdony felborult, a magyar is akkorát zuhant, hogy a földbe fúródott az orra, a kocsik egymásra torlódtak, és három-négy emeletnyi magasságban összetornyosultak.Áthívtak ténymegállapításra, megnéztem mindent: nem volt mese, egyedül mi feleltünk a balesetért. A kárt fel sem tudtam becsülni: a két szovjet dízelt és három vagont ki kellett selejtezni, a felépítmény egy hosszú szakasza tönkrement, és egész Csap állomás több minmint huszonnégy óráig nem tudott vonatokat fogadni.
A szovjet vasutat a lvovi igazgatóság főnökhelyettese képviselte. Mondom neki: elismerem, hogy mi voltunk a hibásak; közben forgott az agyam, mint a pénztárgép: próbáltam kiszámítani, mekkora kártérítést fizet majd a MÁV; végigfutott a hátamon a hideg. A szovjet főnökhelyettes végighallgatott, aztán mondja, hogy várjak egy kicsit; felhívta a felettesét, majd annak is a felettesét, hosszan tárgyalt velük.
A végén megszövegezett egy olyan nyilatkozatot, hogy a baleset előre nem látható és elháríthatatlan okokból következett be, személyi sérülés nem történt, a mozdonyok és a kocsik nem szorulnak főműhelyi javításra – ez igaz is volt, mert egyenesen a roncstelepre vitték őket –, és kölcsönösen lemondunk a kártérítésről.
Egy fél órát ha tartott a hivatalos rész, utána öt-hat órát beszélgettünk a , terített asztal mellett................"
Mondjuk az is egy rossz vicc, ami az emblémák körül megy az utóbbi időben: lopkodják mindenről majd teljesen elszállt összegekért próbálnak túladni rajta. Le kéne gyártatni egy csomót aztán reális áron árulni a Vaterán és társain, hogy ezek a nyerészkedők eltűnjenek végre. (Jogi okoskodóknak: kb. minden autómárka logóját meglehet így venni jelenleg is, az érintett cégek nem igazán tudnak vele mit kezdeni, vagy nem is akarnak.)
Az ékszíjtárcsák kb. 1 az 1-ben hajtott, így ez max fordulatot kibírja.
A kompresszor központi olajzással és víz hűtéssel működik. Ha nem motoron lesz használva, akkor annyi olajat kell bele önteni, hogy a hajtókarja alsó holtpontban beleérjen az olajba, így szóró olajzással is működik. A forgattyús ház szellőztetésről gondoskodni kell. Ilyenkor azért kisebb fordulatot kell alkalmazni, mint 2200 1/min.
Látom nagyon sokan vannak ebbe a csoportban és ha tudna valaki nekem segíteni azt nagyon megköszönném! Van nekem egy ugyan ilyen Ikarus kompresszorom. Valaki esetleg meg tudná mondani nekem, hogy ennek a kompresszornak mekkora a fordulatszáma? Előre is köszönöm!
A valamikori CCV-524? Megvan minden, ami eddig volt, csak karakterre pontosan kell keresni, hasonló formátumra nem fog adni semmit.
Egyébként most mondhatjuk, hogy megfogtál. Ha nagyon-nagyon közelről megnézünk egy átlag régi rendszámot, láthatjuk, hogy gyakorlatilag ugyanaz választja el a betűket a számoktól, mint a számokat egymástól, így könnyen meglehet, hogy a helyes írásmód a holland rendszám mintájára végig kötőjelezett lenne. A gyakorlatban viszont (és a fórumon is) leginkább az NDK-s, illetve csehszlovák rendszámhoz hasonló szóköz-kötőjeles elválasztás terjedt el, ráadásul az 1990-től érvényes formátumba átkerülő kombinációk is pontosan így rögzültek, igy ebben a kivitelben került fel minden az adatbázisba is.
Túl sokat vársz te attól a fostobus-tól, fb-n is pár hülyeségedbe beleakadtam már. Van egy 30 éves busz. Oda van írva, hogy 2007-es vázcsere, oszt elhiszitek HB barátoddal, hogy 12 éves a busz.
Tudjátok, vázcsere fogalma 1.osztály: fogjuk a rendszámot levesszük, majd 2 perc múlva visszadobjuk a u.arra a buszra
Én Oroszországot, esetleg Ukrajnát mondanék, a busz ex-skandinávnak tűnik, helyi tuningelemekkel. Ha a videó többi részében látszik a többi autó rendszáma, az lehet, hogy segíthet.
A Vision Systems cég egyik promovideójában egy Ikarus 365-ös (?) tűnik fel néhány másodperc erejéig. Ha valaki a rendszámot országgal össze tudja kapcsolni, ne tartsa magában.
Nem teljesen értem a kérdést. A tengely, az egy sima tengely lesz a modellen, amit bámilyen köracélból, vagy müanyag pálcikából meg tudsz oldani. A kerék agy lesz itt a nehezebb, mert igazán bonyolult forma. Képeket böven talász a neten.
A bolygó ajtó szerkezete egy modellnél csak akkor fontos, ha az ajtónak müködnie is kell. Magát az ajtópaneleket szendvicsben csinálnám. 0,3-as alu lemezböl kivágnám az ajtópanelt, és ráragasztanám az üveget megtestesítö víztiszta PET lemezre.
Miután azt kérdezted, hogy "ez igaz?", de a kutya nem állította, hogy gyártanak még ott 435-ös vázakat, sőt a képek alapján elég egyértelmű, hogy nem, nem is értem, hogy merülhet ez fel valakiben, ezért kérdeztem...
Ez igaz?
Az oroszoknál még gyártanak 435-ös vázakat?
https://www.drive2.ru/b/543190081276477686/?fbclid=IwAR1b5m6eZGQObspXdK0yPn6NtHgZ0xa1WUEBbKdY62JiLPRS60NuDlsopYw
Debrecenben milyen 260-asokon lehetett ilyen ülés olyan 1994 környékén? 4Y-nal mentünk a repülőnapra és ilyen befordított ülésen ültem. Feliratokra nem emlékszem de lehet hogy NDK-s volt?
Kint volt, de nem verték szét. Fújtak rá, sztem raktam is képet be róla, vállalható lett. Az utolsó gazdájával volt végig, figyeltek rá. Utsó infók szerint pöccre indul. Egy percet se volt a többi mellett 'szőlősön az autó, végig a tüskevárban állt a BPV-093-mal. A DUD-672-vel jól jártak.
16. § (1) A már forgalomba helyezett gépjármű, mezőgazdasági vontató és ezek pótkocsija átalakításához szükséges előzetes engedélyt az NKH regionális igazgatósága, a járművek sorozatszerű (5 darabot meghaladó mennyiségű) átalakításakor az NKH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságától kell a jármű tulajdonosának kérnie. A kérelemhez csatolni kell az elbíráláshoz szükséges műszaki dokumentációt.
(6) A gépkocsi alvázszámát megváltoztató átalakításához csak gyári új alváz, karosszéria, illetőleg alvázszámot viselő szerkezeti elem használható fel.Nem engedélyezhető a jármű olyan átalakítása, amely az MR. Függelékeinek Mellékleteiben meghatározott valamely közlekedésbiztonsági vagy környezetvédelmi követelmény tekintetében a jármű gyárilag kialakított jellemzőinek romlását eredményezi.
De ennek az azonosítónak szerintem az eredeti vázéval meg kellene egyeznie, mert különben ez így olyan, mintha vennél egy új autót, és azt egy másik, régebbi, de ugyan olyan típus papírjaival üzemeltetnéd tovább, ami nyilván nem szabályos.
Igen, az 1992/93-asok kaptak egy kis ráncfelvarrást, az 1986/87-eseket pedig új buszra cserélték.
Amit viszont nem értek, hogy miért kaphatta meg az új flotta is a régi vázszámokat, amikor az Alba Volánnál akkoriban hasonló vázcserés felújításnál alanyi jogon járt az új VIN...
A Régi magyar rendszámok topikban, elég részletesen kitárgyaltuk ( 2018-BAN?) az 1960-as évek közepén divat rendszámcserés felújítások virágzását és bukását.
Ezt próbálták páran, mint új ötletet, kb. 1997 körül (??) újból eladni.
A Vasi Volán példányának valóban meredek a története, ugyanis rekordidő alatt, nappali műszakváltás közben "újult meg". Még az 50-es évekbeli gőzmozdonyjavító brigádoknak is leesett volna az álla erre.
Készült Szombathelyen a sok felújított 280 között 2 db olyan kocsi is (egy Egernek egy a Vasi Volánnak) amelyekből, szó szerint, csak a két rendszámtábla maradt meg.
Tudomásom szerint az 1238-as sorszám csak egy évben volt 256.50V-é, ez pedig az 1984-es év volt (BX 45-07).
A másodikról nem tudok semmit, de szerintem amúgy is érdemes lenne látni a buszt, ugyanis könnyen meglehet az is, hogy szovjet exportból maradt vissza.
ti honnan tudtok szerezni ilyen szerkezeti abrakat ikarusokghoz? nekem 543.38M hez kellene minel tobb muszaki rajz hasznalati utasitas, javitasi konyv mivel lakobusz atepites elott allok, de szinte lehetetlen felkutatni hozzajutni muszaki dokumentaciohoz. a mostani ikarunal mar mar semmi nincs kiselejteztek oket, azt tanacsoltak h volt mernokoknel kopogtassak hatha emlekbe anno elraktak belole maguknak es hajlandok atadni vagy csak lefenymasolas erejeig, de ez egy borzalmas vegelathatatlan telefonalgatasi felkutatasi kor, foleg h sokan mar nem is elnek sajnos kozulok... :(
Ez a 150 milliméter nem tudom, honnan jött a leírásban. Az ábra biztosan a 280-asról készült.
A 280-asnál a 'C' tengely elkormányzási szöge a becsuklás szögétől függ (hiszen azzal áll rudazatok révén kapcsolatban, lásd alábbi ábrát). Tehát változik az ívsugár függvényében.
A Van Hool esetén (úgy tudom) talajkormányzással működik a 'C' tengely.
Az alábbi fotón valamennyire kivehető, hogy a 'C' nem azonos elkormányzási szögben áll az 'A'-val:
Egy kicsit több számadatot tartalmazó példaként alább a fiktív 11 méteres Modulo kompozitbusz elméleti fordulókör-átmérő számítása VargaA által:
Nem haragszom, sőt! Csak még mindig maradt kérdés. Tehát az adatlapon megadott kör az A tengely külső íve. A 8. fejezet utolsó ábráján azt írják, hogy a C tengely fordulóköre (a belsőt írják, de nyilván a külsőre is igaz) kb 150mm-rel nagyobb, mint a B tengelyé. Az viszont nem egyértelmű, hogy az ábra a legszűkebb ívet mutatja. Meg az sem, hogy ez milyen típusra vonatkozik. (Elég eltérő arányok vannak). És az sem derül ki, hogy változik-e a C tengely kormányzása az ívsugár függvényében. (Pl a Van-Hool-okról olvastam, hogy enyhe ívekben gyakorlatilag nem kormányozzák a C tengelyt, csak egy bizonyos törésszögtől kezdve.)
Röviden azért a lényeg: a külső fordulókör átmérőt adják meg az adatlapokon, a fordulási sugárról a rajz pedig a szerkezettan 8. fejezet alján megtalálható.
- Ha egy adatlapon azt írják, hogy egy busz fordulóköre 22,5 m, akkor az melyik ívet jelenti? Legnagyobb kinyúlás (praktikusan első sarok), külső kerék (első külső), belső kerék (belső hátsó, esetleg C tengely), A tengely középvonal, B tengely középvonal, legszűkebb súrolt ív, stb. ("Egyéb, éspedig: " :-) ) - Az Ikarus 280 esetén hogy viszonylik az A, a B, és a kényszerkormányzott C tengely fordulási sugara?
Ha jól tudom, a C valahol az A és a B között van. De hol? Pl függ-e az arány az ívsugártól (pl szűkebb ívnél közelebb az A-hoz, nagyobb sugárnál közelebb a B-hez), stb. Kösz!
az enyem mar nem avia alvazas, hanem csepel alvazon cummins motorral. az 543.38.M mar az ujabb verzioja amit 1997tol gyartottak. de az azert koszonom h. valaszoltal. a gepeszet lenne leginkabb a gondom
Ha mindenki csak a rinyálásig jutna, mint te, akkor ma nem lenne egy darab busz se megmentve a lángvágó elől. Javasolt felfogni, hogy kb vasáron sehol nem fogsz új buszt kapni. További jó felesleges rinyálást a kényelmes fotelkéből.
Tudja valaki, hogy mikorra készülhet el a CLK-621 (ex GC-52-29)? Pár hónapja láttam a kelenföldi garázsban, kint volt a tárolón már festett állapotban a saját (trilexes) lábán, ablakok és tulajdonképpen minden más nélkül. Aztán eltűnt...
üdv, nem tudja valaki hogy az Ikarus 543.38M midibusznak mekkora a belmagassága? és esetleg valami műszaki rajzot, dokumentációt erről a kis cucc buszról?
Öszintén sajnálom hogy Neked ilyen sors jutott, de jelenleg qurvára nincs igazad!
Senki sem gúnyolódott a sem kerekes székeseken, sem másokon. Az iróniám a busz jelenlegi állapotának szólt. PONT! Ezt rajtad kívül mindenki értette. Jó lenne ha nem képzelnél bele semmit a hozzászólásomba, mert az legalább annyira gusztustalan mint másokon gúnyolódni.
Ha esetleg mégsem tudnád feldolgozni a tartalmát, használt a tiltás funkciót, és nem látod többé a hozzászólásaimat.
Kérem, ne menjünk már át hardcore politikai korrektségbe.
Ennek a poénnak pont nem volt semmi köze azokhoz, akik annak idején ezt a buszt használták, ez csak és kizárólag a busz mozgására vonatkozott (mert hogy hogy nem, a buszoknak szokásuk a mozgás, az A pontból B pontba való eljutás). Ez pontosan ugyanaz az eset, mintha egy roncs BKV-s buszt látnánk, aminek a hátulján rajta maradt a régi szlogen: mozgásba hozzuk a várost.
Nagyon nem vicces! Senkinek sem kívánom hogy kerekes székben keljen le élni egy életet. De egy olyan dolgon gunyolodni ami nem nevetséges. Az egyenesen gusztustalan. Hogy jobban meg értsd. Nézd meg a Sorskerek című rövid filmet. https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=pVXHoyyClGQ
Hogy lehet valaki ennyire ostoba! Ugyanis az adott busz a Mozgásjavító általános iskola busza volt, 1991 - 2010 között. A busszal kerekes székes mozgásukban sérült gyermekeket szállították. Én magam is sokat utaztam az adott buszon. És igen én is kerekes székes mozgás sérült vagyok. Ma már 42 éves vagyok. De gyerekként én is a mozgásjavítóba jártam általános iskolába, és igen ez egy gyógypedagógiai intézet a Mozgásjavító.
Üdv! Egy olyan kérdèsem lenne hogy az Ikarus által készített gyári képeket hol lehet megtalálni? Különösen a 2000-ben gyártott HHR-811 frsz. (TSBC80V3MY2HU0024) és a HHR-812 frsz (TSBC80V3MY2HU0031) buszok gyári fotói érdekelnének! Ha valaki tud valamit esetleg megköszönném a segítséget! További szép estét!
A helyi kocsik jó része is BKV-s, köszönhetően a "speciális" budapesti helyzetnek. Egy sima 260.06-ost elrakni ma még nehezebb lenne, mjmt egy 260.32-est...
Valóban megfigyelhetö,amîg 266 osokkal és vàrosi kivitelű 260/280-sal lassan Dunàt lehet rekeszteni,annyi került màr megőrzésre vagy elrakàsra,addig a klasszikus "volànos" kivitelű 260/280 alig lesz lassan,vidêkről is szépen kikopnak.
Sajnos lehetőség sincs ugyanis a volàn inkàbb szétvàgatja,minthogy valamennyiért felkínàlnà akàr a BKV.
Érdeklődnék,hogy az egykori Mátra Volános IK 415.25B kivitelű gépekben milyen motor és váltó volt.
A motor az gondolom DAF LT 160 L,E1 típus a váltót nem tudom igazán ZF az biztos csak 4HP 500,vagy 590-es lehet,sajnos a vezetőfülkében annó nem olvastuk le a váltóprogram dobozán is rajta van pedig.
30 elmúlt, nincs min csodálkozni. Lesz 6 sárvédő csere a környékével együtt, mert elég viseltes, mögötte sem számítok sok jóra, a zártszelvény felettük bizonyosan el van porladva. A felső alucsík körben legfeljebb "dísznek" van, szóval jól látsz... A viszonylagos eredetiséget egyébként főleg a műszaki és belső részére értettem, bár azért kívülről sem annyira elvetemült. A JSZP-n látszott a vizsgás képeken, hogy azért javítgatták a bódét, mert volt néhány sérülés a hátfalon (is) ami eltünt idővel.
Valamikor kapott egy telifény szerűséget, legalábbis a kék tükörszárak azt súgják.
Illetve az idegen lécek az ablakok alatt.
A jobb első kerék mögött valami lehetett, a képen úgy látszik, van egy kis nyomorodás a lemezben, de az ablak alatti léc is adja egy kicsit. Aztán lehet csak belelátom.
Igazából a csuklós botváltós gyerekkori álom így végre teljesült. Mondanám, hogy repesek az örömtől de egyenlőre nem, szívom a fogam, mert az a pénz lett elköltve rá, amivel az LZZ rendberakására lett összerakva, arról nem is beszélve, hogy ez a jószág kicsit makrancos így elsőre, nem lett megúszva fetrengés nélkül.
Az biztos, hogy megmarad, mert egy nem vállalkozós szétbarmolt, hanem viszonylag eredeti kocsi. Szeretnék eljutni egy szép állapotig, de vért fogok hugyozni a végére, ez nem vitás.
(Valaki nem tudja, hogy a csepel fenékváz szám hol található a gépes részen?)
Béke Tóni nem igazán foglalkozik ilyesmivel. Mármint nem Ikarusokkal, hanem olyan dolgokkal hogy modellezöknek rajzokat osztogasson. Eléggé el van havazva. Pár éve akartam venni töle egy Ikarus feliratot (a kék alu táblát ami az elsö ajtó mellett van) felhívtam, megbeszéltem vele hogy elküldi a bankszámlaszámát amire utalom a pénzt. Egy darabig még írogattam neki, néha válaszolt hogy küldi, küldi, aztán elengedtem a dolgot… Nyilván millió más dolga fontosabb ennél.
Ha tényleg ismered a tulajt, írd már ide a neve kezdőbetűit lègyszives. Csak azért kérem ezt, mert állítólag valaki idegen tollakkal ékeskedik, vagyis azt hirdeti, hogy övé az Icarus Grill, miközben semmi köze hozzá. Én tényleg ismerem a busz tulajàt egyèbkènt, ès nem igazán illik rà a leírás, amit adtál.
Ez azért izgi, mert a motorja kb. ugyanaz volt, mint amit a 260-280 kapott. (Nem a kezdeti időszakról beszélek, amikor nem szerették volna a JÁFI motort tovább fejleszteni.) Így azzal aligha akadt több gond, mint később. A váz lehetett vacak anyagból, ezt nem tudom. (Ennek ellentmond, hogy a "lőpavilonos" nem volt szitává rohadva, amikor nekiálltak. Ezen felül a roncstelepen lévő fotóknál is feltűnő, hogy egy rozsdafoltot sem látni a kidobott 180 -as buszokon.)
Nem. Az 556-osokkal, 180-asokkal már a kezdetektől fogva rengeteg probléma volt: motor, váz, váltó, stb.
Ez egészen odáig jutott, hogy 1969 végén-1970-elején a BKV inkább rendelt még egy szériát azokból a 620-asokból, amiket ezek hivatottak lettek volna leváltani.
Az Ik-260 protó = GA 95-86 két évig volt BKV közforgalmú busz, majd átrendszámozták belszolgálati busszá, GB 90-96 és úgy még 12 évet szolgált és 1971-es forgalomba állása után 1987-ben, 16 évesen selejtezték.
Engedd meg, hogy ez ügyben Pisztoly olvtárssal értsek egyet.
Az ízelt családot (ez volt a hivatalos gyári név) borzalmas volt üzemeltetni.
Plusz drága.
Talán még a költői túlzást sem éri el, ha azt mondjuk, hogy a FAÜ csuklósokkal kevesebb gond volt mint a 180-nal.
Azon kívül ma úgy fogalmaznánk, hogy a 180 "ropi lemezből" készült.
Ennyire hamar rozsdásodó kasztnit, még egyszer, az Ikarus csak 25 évvel később az Egyedi Gyár B.lacis korszakában gyártott a hírhedt barna acélos korszakában.
A 180 export sikereit (ha voltak) a rendkívül busz éhség időszakában érte el.
Amikor mindent el lehetett adni ami 40 főnél többet elszállított.
Volt idő amikor felvetődött, hogy a 200-as sorozat beérkeztéig, a Volán Tröszt is vegyen Ikarus 180 helyközi buszokat.
(NDK példára)
Egy az volt, hogy Ikarus akkori stílusában elhajtotta a Trösztöt (és a minisztériumot is) mint a magzatvizet.
Még sem ez döntött.
A Volán Tröszt éves értekezletén ( 19 forgalmi és 19 műszaki igazgató) elsöprő többséggel javasolták azt, hogy ne is kérelmezzen a Tröszt 180-as helyközi vásárlást, akkor inkább üzemeltessék a 280-k beérkezéséig a 620/630 csuklósokat.
2019.10.01. 16:53 Az ellenzék a lakókra bízná, hogy milyen ipari tevékenységet engednek be az egykori Ikarus-telepre.
A XVI. kerületben, hogy az önkormányzat képviselő-testülete a volt Ikarus gyártelep területének övezeti besorolását és rendezési tervét csak helyi népszavazás eredményeként módosíthassa. A kérdés azért aktuális, mert néhány héttel ezelőtt egy kínai hátterű vállalkozás 2,2 milliárd forintért megvette a majdnem 30 hektáros területet, de egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy milyen tevékenységet akarnak folytatni a lakóövezettel körbevett telepen. Raktárbázis és elektromos autók összeszerelő üzeme is szóba került, de a környéken élők nem kaptak megnyugtató választ, hogy milyen teherforgalomra, esetleg zajterhelésre számítsanak. Az ellenzék veszélyesnek tartja, hogy a kerület eddigi fideszes vezetése csak adóbevételi forrásként tekint az ipartelep új tulajdonosaira és nem foglalkozik a lakosság életminőségét fenyegető veszélyekkel. A kérdőívvel a Budapesti út, Sarjú utca, Margit utca és Arany János utca által határolt területen élőket keresik meg.
Annak ellenére, hogy 2000-es évek elején leállt a termelés, még ma is 600 csuklós Ikarus működik a Volánok flottájában – mondta el a régi járműveket is bemutató hétvégi Ikarus napon Szedlmajer László, a BKV vezérigazgató helyettese. – Ezek a 35 éves járművek még mindig mennek, megbízhatók, nem rozsdásodnak, gyorsan fel lehet újítani őket, s ehhez a munkához még tavaly is találtunk eredeti gyári alkatrészeket – tette hozzá. A mátyásföldi telep és az Örs vezér tere között indított nosztalgiabuszok közönsége azonban nehezen viselte a kánikulában a járművekbe szorult forróságot, hosszú távon már nem kérnének a régi Ikarosokból.
Érdekes mi lett a sorsa az egykori gyár területének....
Kevesen tudják, hogy az 1970-es években (előtte is) számtalan autóbusz gyár ajánlott fel új autóbuszt Magyarországnak.
Szerettek volna ide autóbuszt exportálni.
Ami nem volt elvetélt ötlet lévén az Ikarus-200-as család csak 1974-75-re futott fel, és 1968-1975 között, igen komoly új autóbusz hiány volt Magyarországon.
A KTI pedig köteles volt mindegyiket megvizsgálni.
Ismerem a tulajt, buszmániás vendéglátásban vállalkozik. Két álma volt: egy saját busz, és egy saját étterem. Ha a kajálda nem megy, veterán célra tartja meg a buszt. Azt mondta megvan hozzá minden, max. fél millió kell és visszalakaítható.
Igen, csak látszólag nagyon "körbe építkezték", nem nagyon fog tudni mocorogni. (Vagy 10x is meggondolják, mire 1x...) A sok éllásban pedig megpunnyad benne sok minden...)
1974-ben jött az első nagy sorozat 266-os a Volánokhoz, ebből az egyik, a GC 67-31 úgy tűnik, új korától legalább '79-ig a Keszthely - Győr törzskocsija volt. '79-ben Keszthellyel együtt váltott megyét, így bár Veszprém szerezte be, de Egerszeg selejtezte 10 évesen. A menetrend '75-ös, a reggeli járat gyakorlatilag ma is változatlan formában közlekedik.
eletem egyik kellemes szelete amikor az SZKT kettő (bar mintha alkatrésznek lett volna gy harmadik, de erre nem veszek mérget) használt exNDK-s csuklost vett. A fehér-narancs szín, a botvalto, a hosszabb megallokozokben való száguldás egyszerűen felejthetetlen. Sokaig csak két nyitható ablakkal közlekedett, de mipndig jol helyezkedtem: tetoszellozohoz ültem/álltam a nyár is hőségben. Nem hiányzott a klíma 😁
Mivel ott lakom, végigkövettem a felújítást. Vázig visszabontották, vázjavítás, lemezelés, felületkezelés, fényezés, futómű és fékjavítás volt. Teljesen úgy tűnt, mintha használatra újítanák fel.
Nekem inkább az a véleményem, hogy ha már nem büfé lesz, visszaalakul szépen hobbijárművé.
Az eddigi tapasztalatok alapján az ilyen fene nagy elánnal BÜFÉ -nek, sörözőnek, étteremnek (stb.) felújított (valahai) tömegközlekedési járművek néhány év alatt a kohóban végzik. :-( De NE legyen igazam! :-)
Tavasszal kezdték felújítani, először azt hittem hogy teljesen eredeti állapotra, mert úgy nézett ki, de aztán végül nem. Így is jó látni, hogy pár méterre a szülőhelyétől kapott új életre.
Lehet, hogy már láttátok, de hátha valaki nem, pár napja megnyílt az Ikarus volt mátyásföldi gyárától pár méterre (Margit-Arany J. sarok) egy 280-as csuklós autóbuszból kialakított büfé. Elég jópofa, a hátsó részben van a konyha, a buszban is vannak kis asztalok az eredeti régi ülésekkel.
Figyelj ide hülyegyerek, nálatok még lehet, hogy szájról szájra terjed a hülyeség, de az élet már rég meghaladta ezt, nyilvános adatbázis részét képezi a műszaki vizsga érvényessége. Maradjunk november 12-ben, nem kell a jól értesültet játszani.
Ó hát az újra meg fogja kapni és tovább fog menni . Salgótarjánban nem számít a kor. Most is vissza lett állítva három sárga, az ELK-746 ( 33 éves ) ELK-753 (32), ELK-754 (32) is, és úgy, hogy egyik sem vázcserés. Úgy volt, nyáron, hogy ez a 3 selejt. Amíg csak turista világjáró Neoplan buszokat kap az üzem, normális helyközist meg csuklóst nem, addig nem fognak tudni megválni ezektől.
A legjobb mégis hogy a sofőr annyira belelkesült, majdnem elment egy újabb körre. Box bejáratnál kapcsolt és amolyan Hamiltonosan oldotta meg a kérdést.
2 db. gyárilag ilyen híddal érkezett, a 71-68 mellett a 71-64 / 71-65 kettős közül volt még valamelyik csendeshidas. Rég volt, fakulnak az emlékek... :/
Ezen a videón (https://www.youtube.com/watch?v=NQwBWTScnzM), a 22. másodpercnél látható, hogy az érkező, még zöldesítés előtti 415-ösnek csendes hídja van. Ez valami kísérlet, vagy a hidak cseréje megelőzte a DAF-motorok beépítését? Emlékeim szerint az összes szürke 415-ös nagyrábával járt.
Idősebb Karel Sovának - ha a gyerekkori kedd esténkénti TV-s emlékeim nem csalnak - egy Moszkvicsa volt, azzal ment fel Prágába Karelhez, az ifjabbhoz. :-)
"...az Ikarus-gyár a távolsági járműveinek nyugat-európai sikerén felbuzdulva arra törekedett, hogy a nyugatnémet VÖV (Verband Öffentlicher Verkehrsbetriebe)-szabványokat teljesítő autóbuszok építésével újabb piacokat nyerjen. A Hamburgban már bizonyított Ikarus 190-es típusú autóbuszokat szerették volna honosítani hazánkban is, ezért augusztus 29-én egy járművet átadtak a BKV-nak 100 ezer kilométeres tesztüzemre. Az autóbusz a GE-05-29 rendszámot és a flottával megegyező színű kék-szürke fényezést kapta, de a vállalat forgalmi állományú járműveitől eltérően mechanikus nyomatékváltóval szerelték fel. Annak ellenére, hogy az Ikarus 190-es az Ikarus 200-as családból jól ismert Rába D2156 HM6U típusú motorral készült, továbbá rendelhető volt automata váltóval is, és padlószintje mindössze 740 mm volt, a magasabb előállítási költsége, valamint csupán két utasajtaja miatt a BKV nem vásárolt a típusból. A tesztelésre felajánlott kocsi az esetek nagy részében a piros 76-os viszonylaton teljesített szolgálatot, amelynek mai utódja a 276E jelzésű négyajtós csuklós járművekkel kiszolgált vonal. A két utasajtós járművek közlekedtetésének legfeljebb a peremkerületi járatokon lehetett volna haszna..."
A fővárosi autóbusz-közlekedés 100 éve - 151. oldal
...és a lentebb becsatolt, a könyvből fotózott képaláírásból:
"...A típusból Budapesten üzemeltetett darabszám: 1
Az első jármű első forgalmi rendszáma: GE-05-29
...1987-ben a Móri Állami Gazdaság részére értékesítették, ahol BV-63-22 rendszámmal üzemelt tovább..."
1. Nem állítottam, hanem véleményt (ami ugye szubjektív)...., méghozzá a sajátomat írtam le.
2. Nem szovjet autóbusz-, hanem szovjet jármű formatervezésről írtam, és ami pedig az erősen "lopkovics" hajlamot illeti, esetleg hozzak példát mindazon szovjet-orosz járműformavilágból, amelyek erősen hasonlítanak a korszak hanyatló nyugati kapitalista járműtervezéseinek nem egy, ekletáns (asszem, jó a szó! :-) ) megnyilvánulására? Nem hagyva figyelmen kívül azt a személyes véleményt (ismétlem: véleményt!), hogy pl. a Gaz 13 külső megjelenésében szerintem egy 'csodálatra méltó' jármű , még akkor is, ha annak is(!) megvan az amerikai előképe.
Érdekes, hogy a bkv-s 190-nek osztott az oldalüvege, akárcsak a Mór-i Á.G. kocsinak, viszont a könyvtár 190-nek nem.
Akkor mégsem jó a lentebbi életút? Valószínű két kocsi párhuzamos életéről van szó amik, összekeveredhettek.
Meg ugye a könyvtár az belül át volt alakítva könyvtárrá, amit bkv-s használat után megtehettek, de Mór-ra adás előtt vissza alakították volna a könyvtárat személy szállításra alkalmasra?
A VÖV szabvány korlátozta szinte minden téren olyanra a 190-est amilyen végülis lett. De voltak más márkák is amik gyártottak e szabványoknak megfelelő buszt és gyakorlatilag szinte teljesen egyformák, de nyilván nem is lehet eltérés, mert alig adott a tervezőknek egyéni mozgásteret a szabvány.
A szovjet autóbuszok formavilágát tekintve az 1960-tól számított időszak pedig az Európai trendektől való elszakadás, elmaradás saját (elég elavult) forma világuk erőltetése volt
Mint pl a PAZ:672 ami 1967-ben debütált:
és a kínálatban jelenleg is szerepel!!!!
Basszus mintha mi Ikarus 31-est gyártanánk ma is :D :D :D
1./ Az Ik-190 valamint a MB 305, MAN 200, (még három német gyártmány) hasonló kivitelűek voltak forma tervüket illetően.
Ezt adta az akkori VÖV szabvány mely minimális önállóságot engedélyezett.
más
2./
A szovjet autóbusz tervezésben az 1930-1950 közötti időszak egyértelműen az amerikai típusok vásárlási időszaka.
Nem kellett semmit ellopniuk hiszen megvették.
A szovjet autóbuszok formavilágát tekintve az 1960-tól számított időszak pedig az Európai trendektől való elszakadás, elmaradás saját (elég elavult) forma világuk erőltetése volt.
Azokban az években nem ismerek olyan szovjet autóbusz típust amit bárhonnan koppintottak volna.
Sajnos.
Az 1985-1990 közötti útkereséseik pedig (az Ikarus segítségével) arról szóltak, hogy a több évtizedes formai + műszaki elmaradásukat csökkentség.
Igen... Azért magunk között szólva valljuk be bátran, pláne ennyi év távlatából, hogy ez az IK-190-es nem lett az Ikarus-i hagyományoknak megfelelően elvártan a formatervezés remeke, számomra inkább az orosz, saját kútfőből(!) származó járműtervezési stílusjegyeket hordozza magán. A saját kútfőt itt azért érzem, hogy hangsúlyozni kell, mert az orosz (szovjet) járművek formavilága vagy licencvásárláson, vagy ami egyszerűbb volt a birodalom számára: egyszerűen nyugati lopáson, "koppintáson" alapul(t).
Jól veszem ki a mosódott szövegből, hogy a bkv-s kocsi, amit tesztelgettek, végül lekerült Mór-ra az Á-G-hoz? Akkor ebből lett a piros ami be volt itt téve nemrég?
Semmilyen formában nem kapcsolódik a kérdésem ehhez a képhez (amit persze köszönök), de ha olvasod: biz' Isten nem tudom, hogy néz(ett) ki az Ikarus 533 (IK.533.10)? :-)
Nem IK 553-at akartál írni L. Gy-nek? Azért itt bátorkodom megkérdezni, mert hátha megelőznek Téged a szakik, és segítenek. Én rákerestem bizony a google-ban, de semmi. Az IK 553 az rendben van, de IK 533? Nálam passz...
Üdv.! A Csepel vas-és fémműveknél voltam 1985 -' 87 között ipartan hallgató :) /autószerelő szakmunkás tanuló/ Onnan egy IK 211 - es került Tökölre, a Szovjet hadsereghez, akkoriban. A busz évjáratára, altípusára nem emlékszem, használt, felújítás, vagy selejt érett kocsi volt! Néhányszor láttam a kocsit szovjet rendszámmal közlekedni.Szerintem, mint egy különjárati busz működhetett náluk!Nem sokat bírt náluk, a kivonulást nem biztos, hogy megérte? Sok pletyka volt arról, hogy hogyan került hozzájuk? Állítólag ajándékba kapták? Lehet, hogy a CSM. leírta nullára és , így nem "fájt" senkinek? Ezt a részét nem tudom csak azt , hogy javítottuk a buszt és a ruszkiké lett.
Ezt a hírt én is olvastam már korábban, olvasom most újra, közben nézem itt lent a "Zala Jolán" e két Ikarusának a színes fotóját, és..., a szívem bizony összeszorul. Könnyes nosztalgia? Hajnali érzelgős visszarévedés a hajdanvolt múltba? Szomorú beletörődés a régi dicsőség elvesztésébe? Harag egy több évtized által felhalmozott szellemi tudás, "műszaki know-how" elkótyavetyélése miatt, amit már soha sem lehet visszaszerezni? A mindenség nyom nélküli pusztulása...., eltűnése a feledés homályában mindannak, amit eleink felhalmoztak, összegyűjtöttek azért, hogy mindezt továbbadhassák a következő generációnak? :((
Én is hoztam akkor lezárásként pár IK-280-as fotót Dunaújvárosból, ezek egészen frissek, mondhatni, még ki sem hűltek: ma délután 14 óra Dújv, Béke tér. Én a 14.25-ös pécsivel jöttem vissza Pestre, de volt egy kis időm ebben a gatyarohasztó melegben, és arra gondoltam, fordulok a Béke tér felé.
...és jött egy a Dózsához is:
Ez pedig mementóként a hajdani 14. számú Volán ismeretlen törzsutasának szobra..., asszem, még 1972-ben és nagykabátban állt ki várni a pesti buszt, most már árnyékban áll. :-)
Arra célzott a topiktárs, hogy 2011-ben majdnem minden nap kizárt, hogy 280-as járt volna fel. Pláne napközben, annak biztosan lett volna nyoma képek formájában.
Még mielőtt lett, lehetett magánembernek kék expestriai csuklósa, eccer láttam egy még bőven tojáslogós példányt itt a pályaudvaron. Az is csak egy egyszeri valami lehetett, vagy bérelt különjárat...
Olyan jelenség volt, mint sok évvel később a győriek egyik ősCredo csuklósa üresen átcsattogott a Vasmű úton.
Dújv-Szfv között többször volt 280-as, jobbára a fehérváriak részéről.
Ilyen esetben elgondolkodok, hogy vajon amikor tucatszám hüledeznek a Topiktársak egy-egy 20-40 éves, visszaemlékezéseken alapuló történeteden, vajon nem csak az áll-e a háttérben, hogy:
- nincs olyan korodbeli Topiktárs, aki megfelelő emlékekkel, hitelesen cáfolna, vagy - nincs olyan Topiktárs, aki korabeli emlékekkel bír.
Bármelyik lehetséges, de talán együtt is él a két jelenség. Itt most egyik sem áll meg, 2011 nem volt annyira régen.
Értem én, hogy ragaszkodsz ahhoz, hogy naponta láttál valamit, amit többen, akik naponta ott jártak (vonalon dolgozó Kollégák, valódi törzsutasok), nem láttak, mert nem is láthattak, mert életszerűtlen, és ezt le is írták.
A Kálozról akkoriban feljáró Ikarus 256.44 (és a néha azt váltó, hasonló kuriózum) tényleg feltűnő volt akkoriban a Ligetben. Készültek is ilyen esetről képek. Szóvá is tették a Volánbusz illetékesei, nagyon rövid időn belül, levélben, hogy ezt azért nem kéne. Az újvárosi 280-as talán ők se vették észre.
A 9:40-es indulást egyébként akkoriban a Volánbusz végezte, ahogy a 10:40-est és a 11:40-est is.
Összesen olyan 100ezer körüli létszámot írnak mindenhol Magyarországon ideiglenesen állomásozó szovjetekről, amiből olyan 60 ezer körüli volt a katona, a többi családtag, polgári alkalmazott.
Kösz..., egy apró megjegyzés, hogy szerintem, ha mindenkit összeszámolunk, akik szovjetként itt voltak nálunk ideiglenesen, azért csak összejöhetett az a 100 ezer fő, persze ez a szám, korszaktól, a hidegháború hőfokától is függhetett a több mint 40 éves megszállás időszakában. A szovjetek tényleg annyian voltak mint az oroszok! :-)
Egy kissé más témafelvetés, de ez 'asszem', nemcsak engem, hanem mindazon Ikarus fanokat érdekelheti a múltból, akiknek a szűkebb pátriája közelében volt "ideiglenes szovjet katonai kirendeltség", hogy az itt táborozó ruszkiknak vajon hány Ikarust adhatott (el??) a Magyar Állam, vagy épp maga a gyár, egyáltalán ennek mi volt az üzleti-technológiai lebonyolítása...stb. Megint csak az emlékeimre hagyatkozom, de én láttam Dunaújv-ban orosz rendszámos Ikarust, ami nem turistabusz volt, mert magyarul nem beszélő tányérsapkás csizmás tisztek és feltehetőleg a hozzátartozóik ültek/álltak benne. Ne felejtsük el, több tíz-, vagy akár százezres itt táborozó szovjet (orosz-ukrán grúz...stb.) lélekszámról beszélünk, őket nem mindet lehetett tankkal, harcskocsival, katonai teherautókkal, PSZH-kal, BMP-kel, UAZ-okkal mozgatni, utaztatni Mo-on. :-)
A 2000-es évek második felében már csodaszámba ment, ha az Albától feljárt csuklós a Népligetbe (előfordult, de Fehérvár irányából és Conecto).
2011-ben nem hogy az Albától egy 70 km-es járaton, de a Volánbusztól sem járt forda szerint a Népligetbe 280-as (talán a hajnali JGD-709-et leszámítva).
Természetesen nem vitatom a lentieket, én csakis arra az egy alkalomra emléxem, hogy IK-280-ast láttam ezen a vonalon, amikor utaztam is vele. (Kb. 30 éve járom busszal ezt a 70 valahány kilométert.) Volt, amikor napi szinten jártam fel-le Dújv-ból Pestre és vissza (igaz, én inkább a távolsági gyors járatokat használtam, és használom a mai napig), de bevallom neked, sem lent a Béke-téren (illetve a Dózsánál), sem itt Pesten, az "Engelsen", sem Budán a Feneketlen tónál (de még a Népligetben sem) nem emléxem, hogy láttam volna csuklóst jönni-menni, beállni, várakozni Dunaújváros-Budapest viszonylat táblával.
Most próbálok visszaemlékezni, de a Dújv-Bp távon igazából csak Adonyban (a központban) volt/van egy 90 fokos viszonylag szűk sarok, amit be kell(ett) venni a lassú járatoknak, mindenhol máshol e tekintetben "síma" az út, de ismétlem: NEM IK-280-as volt erre a távra rendszeresítve, az én egyszeri ilyen utazásom biztosan vmilyen rendkívüli esemény következménye lehetett csak, semmi több.
Stimt! Tényleg... a 20-as Volán volt. Ez a régi érdi puszpályaudvar, a "lefelé" -, Dujv. felé közlekedő (lassú) buszok megállója sok-sok éven át mindig a sor végén volt, ahol már esővédő sem volt. :-)
Az Albának szerintem sem, de a budapesti volánnak (azok voltak talán az 1-esek?) már igen. Dújv. és Bp. között már akkor is, és most is mindkét Volán utaztat helyköziként. (Fejér megyében most valamelyik regionális társaság az éppen aktuális cég, esetleg Nyugat Dunántúli vmi... ezt nem tudom már.)
/Nagyon régen, még az 14-es volános világban egyszer Pestre is csuklós Ikarusszal jöttem fel 'lassú járatként', sőt most jutott eszembe, hogy még Karosával is volt egyszer egy pesti feljövetelem, valszeg műszaki hiba miatt kiestek a menetrendből a normál Ikarusok. Egy Karosa roncs amúgy nagyon sokáig állt elhagyatottan Ercsi előtt a 6-os út mellett a Duna árterületén. /
A helyszín tök ugyanaz, csak a típus más. (Ez a festés viszont nekem nagyon tetszik, el tudtam volna képzelni a "14. számú Alba Jolán" hajdani buszparkját ezzel a színnel mind a helyi, helyközi, mind a távolsági buszaikon.)
Valahol, valamikor fotóztam legalább egy sárga 266-ost, de ha megpusztulok sem jut eszembe a rendszáma. Lehet, hogy előkerül a kép a következő 10 évben egy véletlen sorsán :D
Lehet, hogy valójában mégiscsak az 1600-asok közepéig tartott az a szovjet megrendelés. De lehet az is, hogy még futtában megvágták a számokat, mielőtt legyártották volna nekik a végét. (De a BPA-138 akkor miért lett szovjet mintás? Ez mindörökké rejtély marad.) Viszont ilyen mértékű változtatás, miszerint ezek valódi 256.50-esek lettek, már nagyobb összeszervezést, tömörítést kívánhatott vázszámilag - nem is ismerek ebből a tartományból más szovjet kocsit az 1711-esen kívül.
Egyébként egyvalami igencsak árulkodó arról, kiféle-miféle volt a busz eredetileg, ez a tanknyílás helye a B tengely előtt. A .50-nek (és egyéb változatainak) jobb oldalon helyezkedik el közvetlenül a díszléc alatt, míg a .54, .74, .75 bal oldalra kapta ugyanezt. Szörnyen restellem, de csak most jutott eszembe, hogy meg kéne nézni.
Innen nézve viszont meglehet, hogy a BPA-138 és az általam linkelt ukrán gép mégis .50 (és akkor utóbbi egy .75-ként értékesített .50, csak hogy nagyobb legyen a káosz), és a MEZ-220-nak is jobbos a tankja.
Általában egy csoportba szedték az egyféle kocsikat, úgyhogy gyanús, hogy az a pár kocsi is .75-nek indult.
Amikről eddig tudok:
1678 - Kovács Busz FPF-847III
1679 - RB 45-49
1680 - BSN-804
1681 - BSN-830
1686 - RR 11-90
1691 - RR 11-91
1696 - BOS-033
1697 - RR 11-92
1698 - RR 11-85
1699 - RR 11-19
1701 - RR 11-06
1702 - RR 11-14
1704 - AZB-528
1706 - AZB-529
1707 - AZB-535
1710-től pedig már leírtam.
Érdekes, de nekem egyikről sem rémlik a három szovjet festés (piros-fehér, sötétkék csíkos világoskék-fehér, piros csíkos piros-fehér) közül egyik se, az RB 45-49-en pedig kb. a belföldi háromféle csíkos gyári festés lehetett.
Abban a kupacban néhány kocsi orosz exportra készült .75-ösként, de .50 lett belőlük ilyen a MEZ-220 is. Viszont nincsenek teljesen egy kupacban, 1-1 kocsi köztük egyébként is .50-nek készült.
Viszont akkor mondhatjuk-e, hogy az 1990-es 260.51-esekhez hasonlóan 1991-ben is volt egy nem LiAZ-hidas szállítmány 256.75-ből? Ez már csak azért is érdekes, mert kicsivel a MEZ előtt rengeteg 256.50-esként vizsgázott kocsi tolong egy csoportban, főleg rendvédelmi kocsik.
Mellesleg vázszámilag a BPA-425 volt az 1991. évi 1710-es, ez az 1711-es, a BOS-058 az 1712-es és a BPA-138 az 1713-as (utóbbi egészen sokáig a piros csíkos szovjet távolsági festésben leledzett).
Orosz kocsinak készült, de .50-es lett belőle mire kijött a gyárkapun. Siófokon egy maszek volt az első tulajdonosa, majd tőle került Győrbe, onnan Gelsére.
Lovász urat javasolom én is, ha az itt megadott adatok alapján nem tudod őt elérni, abban esetleg tudok segíteni, hogy e-mailen keresztül megpróbállak összehozni vele. Most néztem meg az új mobilomat, sajnos abban már nincs meg az ő privát telefonszáma, a régi mobilom pedig egyszerűen minden előzmény nélkül "elszállt" az összes benne lévő adatommal, telefonszámokkal kb. két éve, de Lovász úr privát e-mail címét megtaláltam.
Ha küldesz nekem egy e-mailt, hogy ki vagy, mit szeretnél, miért, miben kéred az ő segítségét + adsz elérhetőséget is (mobilszámot), akkor én azt továbbítom neki, aztán majd ő eldönti, hogy tud-e segíteni. Így rendben van?
Nekem ide írhatsz privátilag: 82lukinkarola@gmail.com.
Nagyon jól hangzik, nálunk van a MEZ-220, a cél a teljes restaurálás, de szeretnénk tudni, hogy hogyan indult a karrierje. Eredetileg narancsvörös volt, de van benne sok Győr matrica, sejtésünk szerint sportklub busza lehetett, de nemrég csöppentünk bele a dologba, jó lenne ismerni a teljes sztorit.
Úgy látszik, azért vagyunk itt páran, akik ismerik Lovász György urat, "minden Ikarusok legendás tudóját". :-)
Én még a Tárna utcából ismerem őt, a régi Ikarus járműkartonok "elfekvőjéből". Amely hazai Ikarus életútjáról, fellelhetőségéről ő nem tud, na, az a busz akkor nem is létezett/létezik. :))
Nem kell mindjárt hülyének nézni, írsz egy nevet aztán meg egy linket küldesz, ahol minden név van, csak ez nem, ez így közel sem triviális. Egyszerűen csak nem voltam biztos benne, hogy jó linket kaptam.
Búcsúzni fognak, de nem ezekkel a tenderekkel. 50 VDL, 40 ex Bundeswehr Setra repül, és a 100 db új Setra jövője sem biztos a Volánbusznál... Ez mindjárt cca 200 busz, amit cserélni kell, és összesen jó, ha kb 650 db fog érkezni, szóló csuklós vegyesen.
Ne felejtsétek, hogy elkezdődtek a Credo selejtezések, Alfa Regiotól is köszöntünk már el...
Üdv! Szerintem pontosítani kellene, ezzel a beszerzéssel a "nagy Ikarus" és az EAG 90-es években készült, még meglévő helyközi gyártmányainak mintegy 90%-a búcsúzni fog jó eséllyel. Helyközi 200-as és 400-as már így sincs sok helyen, és a meglévők többsége viszont esélyes, hogy megy a bontóba -jobb esetben a Múzeumba-, így ha marad is néhány tucat C56 és pár nagyon ifjú 415-ös, esetleg pár ex-kisalföldes 2000 körül gyártott 260-as és pár 98-as 263-as, a többséget azért egyértelműen utoléri most a vég. Az, hogy mutatóban még egy-két évig lesznek tartalék-tartaléka szerepkörben nem változat azon, hogy tény ez a kontingens a mindennapi forgalomból jó eséllyel a már ma is marginális szerepű Ikarusokat gyakorlatilag eliminálja. Ez nem baj, csak valószínűleg így lesz.
(azt csak remélni merem, hogy a Közlekedési Múzeum legalább egy darab volános helyközi 415-t eltesz, igen tudom, hogy a 415 sosem volt egy igazán meghatározó típus, és a BKV már tett el helyi kocsit, de igazán megérdemelné, a "kockalámpás falujáró", hogy legalább egy példány szintén túléljen, ha már olyan egzotikumot mint a 438-as megmentettek, ez a típus is megérdemelné)
Gyanúm szerint életkor alapú selejtezés lesz. Azt tippelem, hogy 2021-re 1995 előtt gyártott járgány egyáltalán nem lesz állományban.
Hogy pontosan hol lesz meghúzva a határ azt nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy légkondicionált irodák mélyén már elkészült a 2021-es állománylista ...
Még közel 1 650 db Ikarus van állományban a KK-knál, tehát egy erős év közel sem lesz elég, ráaádsul idén nagyon sok bérelt busztól elköszönnek, ezeket is pótolni kell.
" Az egyik új termék: ajtómozgató berendezés IKARUS autóbuszokhoz. + 60-TÓL — 50-IG! Minden esetre ez a feladat szinte önmagáért beszél, mert nem akármilyen kis szerkentyűkről van szó. Ikarus autóbuszaink ugyanis szerte a világon közlekednek, a dél'amerikai trópusokon épp úgy, mint a szibériai hidegben, és bizony, ennek a „csiki-csukinak” mindenütt, tökéletesen működnie kell. (Esetleg +60 fokon épp úgy, mint —50- en!)