Nem igazán ismerem ezeket a növényeket. Meg az a baj hogy már annyi növény van hogy már egymástól veszik el a fény.úgyhogy márcsak pár növényt tudok jobban befogadni, főleg amiket kértem.
Na jó dumcsizást nektek, pár napig lehet hogy nem leszek gépközelbe, de csak igy tovább. majd elolvasom visszamenőleg az írásaitokat.
Jut eszembe tavalyrol maradt egy nagy adag 30-40 magnyi Aegle marmelos magom.Van nektek?Megprobáljam elvetni??Nekem két palántám van de nagyon nem akarnak nöni,talán két levelük nött a nyár folyamán.Örülök,hogy élnek.
Hátha még kikel,és nem öregedett el a mag.
Igaz a Dillenia indica-bol is csak egy palánta kelt ki,pedig vagy 20-30 magot elvetettem anno.De az szépen nö,már 5 levélkéje van.
Erre csak azt szoktam mondani,hogy rossz korban születtem.Rengeteg embert meg növénygyüjtöt ismerek,aki tele van pénzzel,meg akkora folia és üvegházakkal rendelkezik,hogy csak na,föleg vidéken,mert Pesten sajna kicsik a telkek,de arra hogy valami ujat beszerezzen külföldröl sajnálja a pénzt,meg az energiát.Én meg nem sajnálom erre,egy év alatt pálmaháznyi növényt lehetne behozatni,de sajna sem pénzem sem helyem nincs arra,hogy amiket be lehet szerezni beszerezzem.
Kompromisszumokbol áll az élet.
Sajna nekem most a hüvöstöl majd mindennek alig van levele,nagyon nem tudok mit fényképezni.Csak a nyári cikászaimrol,meg orchideáimrol fotoztam.Más topikba azokbol többször tettem már fel képet.
Ime mégegy kép a házról.(most mondjuk a banán levéltelen,ilyenkor télen pihen,és a Passiflora quadrangularis is kopasz,egy levél sincs rajta.
Egyetértek az előző hozzászólásokhoz. Nálunk tényleg sokan olyan smucigok sokan növényügyekben(is).
Én viszont annak örülök ha tudok másnak újat adni, és más is megszereti a növényezést.
Egyébbként tényleg sok növényetek van mindkettötöknek, és sokat ismertek is.Én eddig azt hittem tudok vmit a növényekről, de úgy látszik profikkal állok szemben.
Tetszik a üvegházad is Cucurbia, bárcsak nekem is lenne ilyen. erröl már régóta álmodom csak.
Szerintem sima ventit vegyél mert a konvektor ugyis meleg, és egy venti sosem fogja ugy kihűteni hogy hideg levegöt fújjon!!
Az időkapcsoló is jó megoldás, ugyis este megy inkább a konvektor.Nálam napközben csak akkor megy ha felhős -5C körüli kint a hőmérséklet.
Az felett gyakorlatilag be sem kapcsol a konvektor, főleg ha süt a nap még ilyen hidegben is 25-28C körülire melegszik bent a levegő.
Szép növény ez az mammea americana, remélem kicsíráznak a magjaid!!
Ez a szép az egészben egymásnak osztogatjuk a növényeket, és olyan ritkaságokhoz is hozzájutunk amiről a nagy többség azt sem tudja eszik vagy isszák!!
Ha majd rendelsz legközelebb és esetleg vannak jó különleges példányok, én is szívessen beszállok a kiadásokba, talán igy több példányt tudunk begyüjteni.. és terjeszteni a fanatikusok között.
Ja igértem mammea infot is.Elnézést,hogy angol nyelvü,de igy könnyebb bemásolni,mintha leforditanám.
Egyenlőre már vagy 10 centis hajtása nött a cserépből,de levele még nem volt.
Igaz a mag akkora mint egy tyuktojás.
MAMMEA AMERICANA L. - MAMEY.
Common name: mamey, mamey amarillo, labricat d'amerique, South American apricot, abricote, abricote de Pará, mammee apple, zapote mamey. Family: clusiaceae / guttifereae.
A tropical tree, indigenous to Surinam, growing up to 75 feet tall with a dense foliage and leathery; oblong, evergreen leaves. The flowers are fragrant and white. There are male, female and hermaphrodite flowers, together or on separate trees. The edible, nearly round, fruits are large (up to 7 lbs), light brown with a thick grayish - brown skin. The orange fruit - pulp tastes delicious, somewhat like mango. The fruits have up to 4 brown avoid seeds.
Medicinal applications: used in the treatment of parasitic skin disease.
Hardiness: USDA zone 9B - 11. Propagation: seeds. Culture: full sun / light shade, well drained soil. Protect from frost or plant in frost free areas, since temperatures drop below 28°F. will probably damage the plant severely.
Hát sajna én nem vagyok olyan ezermester,hogy igy meg tudjam oldani az eszkábálást,én majd valami bolti ventillárot helyezek el a konvektor közelében,és idökapcsolot teszek rá,hogy pl.este 23-és reggel 7 között kavarjon kicsit.
Az Annona montana nem nagy,tavaly kelt ki nyáron,még csak ugy 15 centisek.
Igen,enyhült,ma már reggel 10 fok is volt.DE a héten veszek ventillátort is akkor talán jobb lesz a hőeloszlás.Mert most a konvektor közelében 35 fok is megvan,tőle két méterre meg talán 10-15 fok.Tényleg hösugárzost vegyek,vagy inkább csak simát?
Az alapterülete 9x3,5x4m.Annak idején apám,amig élt épitett egy kis favázast palántanevelésre,azt sajátitottam ki mindig egyre nagyobb mértékben,aztán apám halála után megörököltem,és ez ment tönkre két éve,ami miatt ez a kissé nagyobbat kellett épitenem.
Hogy drága mulatság-e?Hát igy a lakás,és az üvegház fütésére együtt idén kb.30-35 ezer ft, a havi gázszámla.
Bár ami azt illeti én a növények és a magok beszerzését tartom relative drágának a jövedelmemhez képest.Ezért vagyok mindig mérges,ha valami elpusztul,nem kel ki vagy hasonlo.Főleg,hogy szinte mindent külföldröl kell beszerezni,mert nálunk vagy nem lehet,vagy akinek van nem ad szaporitoanyagot:((
Bár most egy hete ugy látom mi hárman jol elcsereberélgettük már egymás gyüjteményét:))
Kell neki tápanyag de inkább nyáron! Én ugy visszavágom, hogy egy levél sem marad rajta, pár hét után ugyis elkezd hajtani! Át nem ültettem már vagy 2 éve, egy 16 l-es kannában van és néha lenő a gyökere.Én az ilyen nagyobb növényeket marhatrágya és B-s föld keverékébe ültetem.A paradicsomfa nagyon igénytelen még az egyhe fagyokat is kibírja.Nem értem nálad miért nem virágzik, én tulajdonképpen semmi plussz-t nem adok sőt hanyagolom is kicsit.Nyáron minden nap kap vizet, meg 1-2 hetente tápoldatot ennyi!
Nekem magról van. A napot nálam nem igazán kedveli jobban nő az árnyékban. nekem főleg az a bajom hogy már most is vagy 26-28 as cserépbe van és mint tudjuk hamar kinövi de ha még nagyobba ültetem már alig tom felemelni. nálad ez hogy van? mennyire vágod vissza, azért hagysz rajta levelet? Tápoldatozod? Az enyém törzse csak kb 4 cm.
Paradicsomfám törzseének átméröje kb. 6 cm és 2,5-3 méret magas nyáron, ilyenkor amikor behozom az üvegházba télire rendessen megmetszem.Igy jobban el is ágazik. 3-4 éves lehet a fa de már 2 éve biztos terem.Azt azért hozzáteszem, hogy nem magonc.
Nevelése nagyon egyszerű, hideget jól tűri, most is az üvegházban hozza a virágait.
Sok víz kell neki és kevés tápanyag...Nyáron napon van.
ez a fajta piros termésű
a piros a paradicsomfa gyümölcse,a kicsi zöld a zöld guava és a nagy sárgás a peppinó
Twins! A képet közül amit felraktál nagyon tetszik a paradicsomfa. mekkorák a méretei?a törzse milyen vastag. Hogy tartod?(hőfok,nap stb.) hátha én is tanulok valamit.ugyanis az enyém kb. 3 éves de mostanában lelassult a növekedése . és még virág noku... sokszor sárgulnak elszáradnak a levelei.
Hát ami azt illeti a levelek olyanok mint a mangóé csak persze kissebbek annál!
Azért pár képet beteszek..
viszonylag fiatal levél
ez már idösebb levél
ez pedig friss hajtás
Ami a ventit illeti én két kicsi 220v-os ventit eszkábáltam rá a konvektor borítására.Alulról nyomják be a levegőt, és felül pedig már a meleg levegő jön ki!
Próbáltam én is rendes boltban kapható ventillátrral az volt az igazi, csak hát az másra kellett! Ugy van megoldva, hogy egy kis hőkapcsoló vezérli a ventit és csak akkor kapcsol be ha akonvektor is bekapcsolt! tehát a ventik sem mennek feleslegessen.
Hatásfoka nagyon tuti, mondom csak a konvektor nem tudná tartani a jó hömérsékletet, de így még ilyen hidegben sem megy +16'C alá!
Az én üvegházam elég kicsike, kb 30nm és 2,5--3 m magas, oldala üveg, teteje poikarbonát ...
legnagyobb növényem ami mát az üvegház tetejét nyaldossa az egy soursop, sajna még nem termett de remélem idén már fog.
Cucurbia Te mekkora annonakat tettél félre???
Na nem mintha ez számítana!!
Gáborke kösz a növényeket, jól megnéztem én is a neked félretett tőket, ezek is verdesik a 40-50cm-t
Most kerültem gépközelbe. Végre enyhül a hideg. mindenesetre a a kerti babérokat lefedtem 40 cm hóval múlt héten, hogy bírják a hideget. Mekkora alapterületü a üvegházad Cucurbia? drága mulatság? Nekem egy üres szobám van teleltetésre, de elég nagyok az ablakok.
Synonym: Spondias dulcis. Common name: polynesian plum, jew plum, kedondong, kedongdong, cajamanga, golden apple, pomme de cythère, ambarella. Family: anacardiaceae (sumac family).
Kedongdong is originaly from Tahiti but grows abundantly in Suriname. Golden apple is a fast growing tropical tree up to a height of 75'. The small white flowers grow in clusters. The fruit is oblong, yellow-orange and considered a good source of vitamin C (40 mg / 100 g edible fruit). The flavour varies from sweet to acid. The dwarf golden apple stays small and bears fruit in 12 months. This one is very suitable as a container plant and can be kept indoors or in the glasshouse in winter.
Hardiness: USDA zone 9B - 11. Propagation: seeds. Culture: full sun / light shade, well drained / moist soil. Plant in frost free, moist areas.
The Java plum tree grows in the rainforest and in the coastal area of Suriname. An erect tree, it can reach a height of 80 feet. The trunk has deep incisions in the bark that often produce a brown resinous substantion, that can be used as glue. The leaves and flowers are at the end of the branches. Before the tree starts to flower, it strips itself from most of the leaves. Hog plum has small white flowers, that attracts many bees. The aromatic fruit, a 1˝ inch long oval yellow plum, has a leathery skin and a thin layer of fruit-pulp with a very exotic taste. It hangs in nummerous clusters of more than a dozen at the tree. Very rich in vitamin B1 and C, the fruit mostly exist of an oval seed. In Suriname the fruit is consumed as juice or stewed with sugar, and as a saying goes; once you have eaten the tropical plum, "mopé" as it is called locally, you will certainly come back once again to Suriname!
In traditional medicine, the juice of the leaves is used against: eye inflammation, diarrhea with griping and venereal diseases (leave infusion).
Hardiness: USDA zone 9 - 11. Propagation: seeds and cuttings. Culture: full sun, soil should be moist; the plant needs high humidity. Plant in frost free spots.
Hát a termés kevés a vita eldöntéséhez,mivel a termése mindkettönek aranysárga:))és szilva/barack szerü.A S.mombinnak olyan a levele mint egy nagyobb akác,szárnyas,sok sok kis levélkével,ming a S.cyethere-nek olyan börszerü,mint a mangonak és egylemezes.A magja is más,mint irtam.
Ok,ezek szerint mégis veszek egy ventillátort.Te milyet használsz?És hova tetted,mikor megy,stb.stb?
Nekem Sandoricumom még nem volt,mert nem kaphato most a magja.Mammea-bol 3 magot is rendeltem(most is kaphato)ebböl egyet héjastol vetettem,kettönek levettem a kemény magburkát.A héjas kikelése melegtalpon kb.másfél honap volt,most kezd még csak a csira nőni,soket nem tudok rola,mindenesetre elég vizigényesnek tünik.A másik kettö mag még nem csirázott,bár épek,nem rohadtak el a földben pedig már november ota ott vannak,de egészségesek.Majd utánanézek,és megirom.
Látom a thaiföldi gyümölcsök inkább Syzigiumfélék:)
Hát ami a sárga mombinszilvát illeti , ez biztos, hogy az, mivel én ettem meg a gyümit, és összetéveszthetetlen volt!
Majdnem narancssárga, nagyon izletes szilva alakú!
A levélzete pedig ahány kép annyi féle, majd lefényképezem közelről, és beteszem!
Ugy talán könnyebben el tudjuk dönteni!
Üvegházban nekem is konvektor van, és én is szembesültem a hátrányaival!
Jó ötlet a ventillátor, mivel én is ezt a módszert használom és így 10-15'C különbséget is el lehet érni a venti nélküli állapothoz képest!!!
Na meg kevesebb a gázszámla mivel nem megy folyamatossan a konvektor.
Venti nélkül itt nálam is cudar hideg lenne!Igy viszont stabilan éjszakai -15'C-nál is +17'C körül van az üvegházban!
Amik engem igazán érdekelnének ebböl a listából azok a Mammea americana és a Sandoricum koetjape. Milyen tapasztalataid vannak ezekről a növényekről, ha jól tudom most csíráztatsz belölük!!
pár kép, csak hogy szines is legyen a topic:
Sárga guava és a termése
Zapota és még pár gyümi thaiföldről
és a barbadoszicseresznye a terméseivel(idén decemberben)
Ezek kész növények árai.Persze postakész méretben.Meséltem,hogy két éve egy másik(Hawaii-i)kertészetböl rendeltem növényeket,szépen be is jöttek.akkor pl.a Dzsekfruitom majd fél méteres tö volt,és ha anyám nem száritja ki,talán még most is élne.Na mindegy.
Sajna én képeket nem tudok feltenni,eddig főleg orchideáimat fényképeztem csak.
Hát igen a 6 fok.Tavaly 0 fok is volt kétszer mégis kettő palánta kivételével minden megmaradt.(A Morinda citrifolia és egy Piper mestycum nem birta)Az igazság az,hogy évekig egy apámtol örökölt kis üvegházam volt,amit szénnel fütöttünk,de ezt sajna két éve az idö tönkretette,meg hát alacsony is volt,kinöttem minden tekintetben.2003-ban igy épitettem egy uj,fémvázast,ennek már jobb a belmagassága 3,4 m,bár az alapterülete hasonlo a régihez.És ide most gázt vezetettem be tavaly,de mivel cirkot nem lehetett felszerelni és messze is van a háztol,igy konvektort lehetett csak betenni.Valamiért azota az orchideáim sárgulnak(pedig minden szerelő azt mondja,hogy nem szelel),és levélhullás is nagyobb mint régen volt,amikor állandoan éjszaka is fel kellett kelni és reggel is alig volt parázs,az állando füstről nem is beszélve.Most azért a gáz kényelmesebb de ez sem az igazi,mert mint látom valamiért sárgulással reagálnak,meg bimbohullással,és hát ha ilyen -10-15 fok van akkor nem nagyon tud 10 fok feletti höt tartani:((.Ha csak 0--5 fok van akkor böven 10 fok vagy afelett van hajnalban.És igy a keltetés is jobb mert a kályha mellett van egy polc,azon vannak a magvetések,igy állando melegtalp van rájuk,ami nagyon jo ezeknek a tropusi növénykéknek.Szerintem valamikor veszek egy ventillátort még,talán megnöveli a höeloszlást.
Egyszer meg talán milliomos is leszek és tud az ember egy jobb gázfütést betenni valami más megoldással.
Ami a képeket illeti,jo hogy feltetted.mert a sárga mombin az nem sárga mombin.A levele alapján inkább Spondias cythere lehet és nem Spondias mombin.Mivel a sárga mombinnak szárnyalt a levele,mig az un.aranyszilvának amit az előbb irtam pedig olyan mint a mangonak.A termése is másmilyen.A sárga mombinnak szilvaszerü a magja, a S.cyethere-nek meg olyan mint ha tüskés lenne mindenfele.Tudom,mert mindkettö növény volt nekem évekkel ezelőtt,csak sajna nem maradtak meg,azota az elmut 6-7 évben nem találkoztam maggal,csak most jutottam megint hozzá,most probálok ujbol vetni,ha kikel egyáltalán.A képröl pedig mangoszerünek tünik a levele,tehát az nem sárga mombinszilva.
A zapota az tényleg az.A longanjaim pedig nekem most keltek ki kéthete,igy csak remélen hogy néhány hét mulva nekem is ilyen szépen fognak nöni a cserépben mint a képen neked.
Hát igen,ugyanazt tudnám rola mondani,mint a licsiröl.A szakirodalom szerint nagyon meleg és páraigényes,ehhez képest amelyik a melegben van a polcon az kipusztult,az a magonc pedig amelyiket le tettem a hüvösbe a földre a licsi mellé,szép zöld,egészséges.
Várátóton én is láttam szép nagy fa.Nekem van egy 4 éves fácskám,nem túl gyorsan nő. egy másik 1 éve pusztult ki.még virágzásnak híre sincs. sajnos elég érzékeny növény.