A korai determináltakat már elvetettem, kelnek. Ezeket kiültetés után le tudom takarni, ha jönne egy késői fagy, így az idén megpróbálom hamar vetni. A nagy termetűeket február 15-én szoktam elvetni. Kelés után fűtetlen szobában, aztán üvegházban vannak. Így gondolom lassabban fejlődnek, mint annál, aki melegben tartja.
Nekem a ZKI-s paprikák már csíráznak, gyorsan és egyenletesen. Fűtött dobozban, de a tavaly a mezőgazdasági boltban vett épphogy le nem járt magok nagyon elhúzódva keltek ott is. Ezek közt most csak 1 volt 2007-es csomagolás, a többi 2008-as. A paprikánál sokat számít, ezeket még jövőre is fogom tudni használni. Lejárat előtt egy évvel sem az igazi már a paprika.
Én lakásban vetném el a magokat, nagyon-nagyon világos helyen, és ne nagyon legyen meleg. Ebben az időben, ha meleg van, és ilyen borongós idő, akkor megnyúlnak a palánták. Ugyanez fordulhat elő a melegágyadban is, tehét ilyenkor szellőztetni kell. (a szakmai gyakorlat ilyenkor a hőmérséklet visszafogását alkalmazza, amit szellőztetéssel ér el, ill. ha a palánták lomblevelei takarják egymást, akkor szétrakással).
Ha a trágyatalpra helyezett földbe veted a magokat, ott kissé nehézkes lesz pikírozni (pikírozás=tűzdelés - aki esetleg az olvasók közül nem tudja).
Tehát vagy a lakásba vetsz, és ott pikírozol tejfölös pohárba és ezek mennek ki a fóliaágyba, vagy vess magot szaporító tálcába, vagy ládába, vagy pl. egy nem magas gyümölcsösrekeszbe (amibe pl. meggyet szednek, vagy a kevésbé magasabb málnás ládába) és ezt tedd be a melegágyba. Amikor 1-2 lombleveles, akkor ezt onnan csak kikapod, be vele a házba, és ott pikírozol. Kényelmesebb ez, mintha a melegáégy földjébe vetnél, és ott térdepelve, hajolva pikíroznál.
Persze még így is jócskán van veszély, pl. a palántadőlés kórokozója. Ez a kórkozó a kis palánták sziklevél alatti szárrészén károsít, elpusztítja a szállító edénnyalábokat, az a rész elvékonyodik, megfeketedik, és a növény ott eldől, elpusztul. Ez persze nem csak a melegágyban, hanem a lakásba is előfordulhat. Réztartalmú gombaölőszeres beöntözés vetés után, és keléskor ill. fejlődéskor. Bűrmely gazdaboltban ajánlanak neked ilyen szert.
Vigyázzatok ezekkel az olcsó magokkal. Én már nem veszem meg, mert nagyon sokszor ki sem keltek. Egyrészt az elvesztegetett időért, másrészt a bosszankodásért kár.
Érdemes a valamivel drágább, de minőségi magot megvenni, és lehetőleg szaküzletben, nem valamelyik óriáslánc üzletében.
Az a kertimag valami plágium, vigyázat! Nem a rendes Rédei Kertimag-ról van szó, hanem valami silány budapesti utánzat. A zacsikon semmi nincs föltüntetve a szokásos vetési utasításból, idö, mélység, távolság, "aratás" ideje, növény tulajdoságai stb, csak az, hogy ök minden elöírásnak és szabályozásnak megfelelnek. Hát...
Köszönöm szépen a tanácsokat. Arra gondoltam, hogy február végén ültetem el a palántákat. Azt olvastam, hogy kb 10 héttel a palánták kiültetése előtt kell elvetni. Így február végi vetéssel április végén május elején ki lehet ültetni. Azt is olvastam, hogy csöveket kell vezetni a trágyába és ha túl meleg, akkor vizet kell bele önteni, ha hideg, akkor oltatlan meszet. Lehet, hogy ezt nekem felesleges csinálni, mennyibe kerülhet egy föld hőmérő?
A lótetű és az amóniás gyökérperzselés ellen is a kilyuggatott fóliát ajánlják.
Érdemes poharakba pikírozni, vagy ezzel veszítek valamit a melegből?
Ha hamarabb megkapod a lótrágyát, akkor terítsd szét. Sztem nagyon korai lenne még ebből talpfűtéses melegágyat csinálni.
Amikor kertész technikus voltam, gyakorlaton csináltunk ilyen talpfűtést:
Fóliasátorban még ősszel megásatták a gödröt, kb. 50-60 centi lehetett. Ebbe márciusba hordtuk be és tapostuk a szalmás trágyát. Hamarabb megjött viszont a trágya, ezért ezt villával szétterítettük, hogy ne "gyulladjon be".
A gödörbe egy réteg trágyára szórtunk szalmát, majd trágyát és megint szalmát, és ezt tapostuk, majd beöntöztük, majd újból trágya, szalma, taposás (voltunk rohadtul büdösek :)))))
Ezt a biofűtéses fóliasátrat palántanevelésre használták. A szalmás trágya tetejére került vagy 10 centi föld, és erre raktuk rá a tejfölös pohárba tűzdelt palántákat, amikor már beindult a cucc. Talajhőmérővel mérték.
Ha ilyen melegtalpra pakolt talajba akarsz vetni, számíts rá, hogy a cuccból ammónia is jön, ami perzseli a gyökereket, kis növényeket, tehát gyakran szellőztess, és akkor is gyakran kell majd szellőztetni ha csak palántákat nevelsz benne.
És számíts fokozottabb lótetű kártételre (esetleg rágcsálókra), és arra, hogy bármennyire is tapostad meg a cuccot, előbb-utóbb a trágya bomlása miatt a cucc össze fog esni.
Szia! Jártam én is nemrég tescoban, Garafarmot és GreenWay-t árulnak. A Garafarm 39 és 59 ft/csomag közt van a GreenWay meg 29/csomag ha jól emlékszem.
Sziasztok járt mostanában valaki Tescoban? Úgy tudom ilyenkor szokott lenni nagy vetömagvásár. Tavaly a Garafarm magjait árulták kb. 30 ft/db-ért? Tud valaki ilyesmiröl? (Nem muszáj Tesco)
A lótrágya is le van beszélve a szomszéd utcában. :) Mihelyt fagy, vagy szikkad, már hozzuk is. Ha nem tud bejönni az autó, akkor csak a kapuba letesszük és befurikolom, de ez az utsó verzió, azt hiszem érthető okokból.
Ha valakinek bármi tapasztalata, ötlete van a melegágyakkal kapcsolatban, azt szívesen venném, cxsak annyit tudok róla, amit a neten találtam.
Ha fóliával takarod, az még nem melegágy. Palántanaevelésre nem is érdemes vele foglalkozni, kivéve azokkal, amiket ráérsz junius elején, május végén kiültetni. Ennek hidegágy a neve. Ebbe esetleg salátát, karalábét, retket lehet vetni. Ezek nem annyira hőigényesek.
A melegánynak van saját "fűtése", ami általában a földbe ásott, tömörített lótrágya, ami begyullad, és melegíti a talajt. Alkalmazható még beásott szalmabála, amit csordultig vizeznek, földdel fednek. Ez is begyullad, éshőt fejleszt. Főleg a paprika, paradicsom, uborka kikeléséhez, fejlődőséhez min. 18-22 fokra van szükség.
Megoldás lehet a lakásban történő előnevelés, ládába vetve, majd poharakba áttüzdelve. De fűtetlen fólia alű csak március végén érdemes kivinni.
Solymárom van a Pemü Műanyagipari Zrt, Terstyánszky út 89., akik gyártanak ilyet, 6 méteres darabokban árulják kb. 340 Ft + Áfa métere. A www.pemu.hu-n ott van az elérhetőségük. Én is tőlük rendeletem most fóliaváz-csöveket, de nekem hosszabbak kellettek, így azt külön kellett méretre vágatni, de azt is készségesen megcsinálták. Sok sikert!
Én már termesztetettem lóbabot. Nem volt vele sok gond, korán lehet vetni és sok zöld tömeget adott - az íze nem volt különösebb. Amint egy kicsit melegedett, annyira ellepték a fekete levéltetvek, hogy szinte nem is lehetett látni a szárát. Én mostanában nem szoktam lóbab vetőmagot látni. Most már el lehetne vetni.
Ki tudja milyen boltban árulnak olyan műanyag csövet amire a fóliát szokták teríteni? Szeretném kipróbálni egy kis fóliasátorban a palántanevelést. Hogy kezdjek hozzá ? Mit javasoltok?
Köszi a választ. Én is fóliába akarom vetni, Ritmo F1-est tudtam venni. Majd kiderül itt hogy viszonyulnak hozzá az atkák. Az egész csomagban összesen 5 mag van tehát sok növény nem lesz belőle...
Az üvegházban szoktam tartani. Ritmot szoktam vetni. Nálam nem tartott ki szezon végéig, mert ellepték az atkák, de addigra volt már paprika, paradicsom, szabadföldi uborka. Jó sok volt rajta, telítődtünk is, mire tönkrement. Szabadföldön is próbáltam, ott nem vált be, alig lett rajta valami, csak más baja volt, nem atka.
Kösz, hogy beírtad a melegítő paplant.Már télen láttam a reklámokban, de drágán.Most néztem helyben, de kifogytak belőle.Lehet, hogy reggelre lesz.Nekem a dugványiskolához kellene, melegtalpnak.