Ahogy átnéztem a bejegyzéseket, nem láttam még két háború közötti témájú cikkeket a 40-es években megjelent Képes Sportlapból, csatolok néhányat, hátha érdekel benneteket.
Ha már volt hasonló, és csak átsiklottam felette, akkor bocs. :)
A cikk a Képes Sportlap 1948 jan. 27-i számából van. Van még több anyag is, a "Mi lett velük?" rovat majdnem minden számban közölt egy-egy portrét.
Én rögtön érdeklődnék is: Mészáros István halálának körülményeiről tudsz valamit? Illetve ő-e az a Mészáros István, aki az Újpestnek és az Újvidéki AC-nak volt az edzője?
Illetve esetleg Stofián János születési hónapja és napja nincsen meg? Vagy a Phöbus utáni életéről valami?
tudom, de az elég szűk kis pályácska volt, nem véletlenül mentek mindenhova albérletbe. Viszont az új pálya felépülése után szinte csak otthon játszottak.
Hát, ha jól emlékszem, a 30-as évek elejéig dúlt a háború a három nagy között pályakérdésben. És valamikor 1932 körül egyeztek ki egymással. Ha jól emlékszem, úgy egyeztek meg, hogy a nemzetközi bevételek 40-40-20 %-ban oszlanak meg a klubok között (MTK, FTC, Újpest), bármelyik pályán is játszanak.
De tény, együtt szivatták a többi csapatot :-) Nem véletlenül igyekeztek a lokális beágyazottsággal bíró csapatok minél előbb pályát építeni (pl. Budafok a 20-as évek végén, le is szakadt a tribün a pályaavatón a Fradi ellen; a Kispest 1939-ben, stb.). Míg a korszak végére teljesen eltűntek a lokális beágyazottság nélküli pályátlan csapatok (Nemzeti, 33 FC, stb.)
Egy évvel később lesz majd egy érdekes pályavita, azt olvasd el :-) Konkrétan az MTK és az FTC kitalálta, hogy a pálya nélküli csapatok kizárólag Budapest közigazgatási területén belül játszhassanak mérkőzést. Ezzel akarták elérni, hogy az Újpest csődbe menjen, és ne tudjon senkit se előmeccsre a stadionjába bevonzani :-) Aztán persze nem teljesült a dolog.
Ezekkel az átigazolási kérelmekkel igen gyakran zsarolták a csapatokat a játékosok, hogy több pénzt kapjanak (szent álamatőrizmus!).
Ha jól emlékszem, december 15.-ig kellett beadni az átigazolási kérelmeket, amik június 15-én léptek életbe. Vagyis volt fél éve a játékosnak, hogy megállapodjon a klubjával, addig vígan játszott is.
Már beszkenneltem visszaemlékezésének "Én és a sport" című fejezetét, de nem volt erőm elkezdeni olvasni (begépelni). A szöveg nem túl hosszú, de nem akármilyen betűkkel van írva.:))) Szóval abból majd szerintem sok minden ki fog derülni.
Ez mennyire ciki: elfelejtettem augusztus 3-án Boldog 100. Szülinapot kívánni itt is a Honvédnak. Ejj-ejj. Pedig máshol eszembe jutott (önreklám, minimál, sorry): hvg
Na, ezen lg-vel már elmerengtünk egy másik helyen /de az is lehet, hogy csak lg merengett el egyedül :)/, hogy ő az Újpest első légiósa volt é, vagy egyáltalán a Monarchia miatt légiósnak számitott-e?