Keresés

Részletes keresés

IEC-ATA Creative Commons License 2019.12.02 0 0 9182

A konvertált kép hány darab kép? Egy, vagy a "villogásból" összeadott képek összege!? Nem ismerem az eljárást és nem is értem minek képet váltani. Ha egy kép is közel olyan "megjelenésű", mint az eredeti verzió. Köszi

Előzmény: MMSZoli2 (9181)
MMSZoli2 Creative Commons License 2019.11.29 0 0 9181

Az Amiga VS Plus/4 HFLI összevetést nem érzem annyira merésznek.

 

Az IHFLI váltott kép segítségével újabb színek jönnek létre virtuálisan, a szem tehetetlenségénél fogva. (Larry slideshow-i erre épülnek, meg a luminance over chrominance elvre)
A C64 esetén ez pár tucat új színt eredményez, Plus/4 esetén több ezer képződik.


Egy kicsit túltoltam a ditheringet, de azért nem rossz egy "referencia" Amiga HAM6 kép Plus/4 konverziójáról

 

 

 A C64 és C128 (még VDC magas felbontásaival együtt is) csak limitáltan képes fotókhoz hasonló képeket generálni.
Egyszerűen nincs kellő mennyiségű szín az átmenetek leképzéséhez, furcsa "szürreális" palettákat kell használniuk még a legnagyszerűbb képekhez is (a C64 grafikusok képességeivel kapcsolatban nincsenek kérdőjeleim, néha eszméletelen minőségű képeket tesznek le az asztalra, akár HIRES  vagy MC formátumban - vajon mire lennének képesek Plus/4-en?)

MMSZoli2 Creative Commons License 2019.11.28 0 0 9180

Tegnapról lemaradt (pontosanbbban eltűnt a hozzászólásom, mikor egy képet akartam becsatolni):

egyébként ha meg demoról van szó, a színkezelésben a Promised Land nagyon király.
Bár korábban is gyártottak nagyon szép plazmákat plusz/4-re, de ennek a palettái fantasztikusak. 

 

Szerintem 11:00-tól és 16:30-tól kezdődő részeknél kezdenek igazán bámulatosak lenni az effektek, de az előtte levő gömb, toroid és háromszögek is baromi jók.
Remekül passzol az igen egyedi zenéhez, amit akár meg is hallgathatsz itt:
https://www.youtube.com/watch?v=NmDLh3MmooY

 

 

MMSZoli2 Creative Commons License 2019.11.27 0 0 9179

9174 vagy mi :-)

 

Az SJIFFY ugyanarról az NLQ.de oldalról érhető el, aki az általam nagyon sztárolt IEC2IEEE Atmel interface-t tervezte. (Jochen Adler)

Elvileg a IEC2IEEE cucc Jiffy kompatibilis, és akkor Jiffy sebességgel tudná az IEC-re akasztott SFD-1001-et kezelni (C= 1MB/lemez, egy komplett C64 Pool of Radiance játék elfér egyetlen lemezen. Lenyűgöző!), de sajnos az én adapterem nem akarja a sebességet, mindig lefagyott.  (egy hasonló PET-es cuccnál írták, hogy a Jiffy-hez 16MHz-es verzió kell, ez meg csak 8MHz körül mozog, és így elveszíti a szinkront az egyik gyorsan adagolt vezérlőjellel)

 

Ráadásul az Arokra szállítás közben gallyra ment az SFD-1001-em is. :-( 

Úgyhogy maradt 1db amerikai MSD SD-1 floppy-m 1541 kapacitással, de IEEE csatival (és 1541 sebességgel).

Ha a fenti IEC2IEEE adapter tudná a Jiffy sebességet, akkor ezek a brutál IEEE eszközök sima IEC parancsokkal üzemeltethetőek, és szinte "végtelen" a kapacitásuk és még gyors is lenne.
elvileg az IEEE egységek még annál is gyorsabban tudnak dolgozni, mint amit az IEEE-488 engedélyezett a számukra.

Nekem örök kedvencem a"porsche dizájnos" C= 8250LP dual floppy drive, gyönyörű. (bár tudom nem sok köze volt a Porsche-hez) De 100ezer forintot sajnálnék rá, pláne ha még lassú is.
Valami ilyesmi kellett volna a Plus/4-hez az 1551 helyett az IEC kompatibilis 1541 mellé, ha már mellécsapták azt a bazi nagy adaptert, lehetett volna IEEE-488 (jah, meg a Sound Expander :-) )
 

MMSZoli2 Creative Commons License 2019.11.27 0 0 9178

Huh, annyi külön post lett hirtelen... Inkább témánkét írok, mert már így is túl sok a szám az életemben :-)

 

TED zene VS SID: a TED gyengébb. pont. A HVSC csak a C64 SID-ekkel foglalkozik a HVTC meg csak TED-en futóakkal. A Plus/4 SID zenék általában valahonnan "lettek", általában van szerzőjük is, csak nincs jelölve ("music is ripped from C64"). A Promised Land abból a szempontból különleges, hogy Plus/4 platformhoz írták a SID zenéit, a CSDB viszont "C64-náci" (ahogy ezt egy lengyel kontaktom írta), tehát semmit nem raknak fel, ami nem fut direktben C64/C128-on, nem írható be ilyen demo/projekt.
Tehát a Promised Land-ben használ Celtic Design zenéi a szürke zóna, legjobb esetben bekerülhet a HVSC-ba, CSDB-n nem túl esélyes.

 

A hardverekről annyit, hogy a fekete házas (!!!) Sound Expandert is a Plus/4-hez kellett volna kihoznia a Commodore-na (Yamaha IC-vel), nem a C64re, mert abban már volt SID. Nem is értette senki a lényegét, hogy ez most minek??? Ugyanígy a fekete házas (!!!) IEEE-488 cartridge, amiből egy sem készült Plus/4-re, és van egy halom C64-re. Rá lehetett volna kötni a brutál PET háttértárakat.
1985-ben hozták ki! https://www.c64-wiki.com/wiki/Commodore_Sound_Expander

 

Memóriabővítők:

Mivel van egy C64 RAMLINK-m 16MB gyors háttértárral, D64, D71 és D81 emulációval, saját Jiffy-vel, tehát nagyjából tudom miről maradt le annó Plus/4 társadalom. (bár RAM bővítőm nincs)
Egyébként ehhez bármilyen külső erősebb 9V táp megfelel, tehát nem kell egy erősebbet 2-3A-es C64 specifikus tápot hajszolni, mint pl REU esetén, mert lehal a gép és a táp. Ennél nem. Ráadásul ráakasztható egy külső akkumulátor, amivel megtartja a beállításait és a 16MB-ba töltött programokat. Nagyon kafa. Nem használom, mert rengeteg helyet foglal mire összerakom az egész cuccot.

Addig őrizgetem, míg nem ér majd legalább negyed misit :-)

Én a Lotharek-től mostanában kapom meg a 256K Hannes belső RAM bővítővel ellátott 6502 modulomat (sajna nem volt lelkierőm kivárni a többi ígéretes fejlesztést). Ennél nagyobb memóriát semmi nem
kezel Plus/4-en (játék csak kettő, pár utility), a GEOS meg a többi még ennyit sem, mert nincs rá felkészítve. De szerintem felesleges is ennél nagyobb egy ilyen képességű géphez. Remélem a 2A-es tápom elbírja, de ennek érdekében épp most szerzek be modern EPROM és PLA készletet, ami kb 0,2 -0,3 A-el csökkenti a gép áramfelvételét (és a képződő hőt)

 

Plus/4 gyűjtemény:

Most jutott eszembe, hogy kettőt is kaptam. Az egyik a SD/1541-II-höz járt , és alig volt benne valami C16-os. 

A másikat az 1541/II-mbe integrált microIC-hez kaptam, az jó bő volt eredetileg is, elkezdtem létrehozni a Toplista alapján a saját gyűjteményemet (külön könyvtár a konvertált, Top40, stb), de de csak félkész, mert elég kevés a munka+család kombó mellett időm.

Most 1150 állomány van benne (PRG és D64 vegyesen), 28MB. Szívesen megosztom, ha ez segít.

Csak hová lehet az ilyet feltölteni? Az IMGUR-t használom általában, de az képekre jó.

 

Mi használja ki a színeket?

erről eszembe jut a 8 Shades of Black demogyűjtemény, amiben van egy rész, amit Mermaid jegyez. a lenti videóban 1:16 "Lone Fly"

Egy madár repül, alatta házak, parallax scroll, sok szín, raszter háttér és ég, baromi jól néz ki. Kár hogy csak demo maradt, 2007-es.

Szerintem ez az egyik legszebb nem konvertált "majdnem játék" a gépen. Egy Agony jellegű lövöldözős játékot simán ki lehetett volna belőle hozni, persze hogy miképp mozogna a madár valódi háttér előtt (color clash?) szoftver sprite emuláció és színkezelés kérdése.  Jah, és a zenéje is eléggé rendben van, mert igen sok effekt le van kezelve benne, sajna nem tudom kinek a műve.
https://www.youtube.com/watch?v=WMUVaY6SigU

 

 

 

Előzmény: Pákás (9177)
Pákás Creative Commons License 2019.11.27 -2 0 9177

Kár hogy a 9170-nel és a 9174-gyel nem akartok foglalkozni.

Hogyan lehet megtalálni a Plus4-es SID zenéket? A Promisedét se találom, nincs meg a zene neve és a linkje, csak hogy Celtic design. Itt nincs semmi. http://plus4world.powweb.com/members/celticdesign

Itt meg nincs meg a Promised land, mert a CSDB-n nincsenek Plus/4-es programok.

https://csdb.dk/scener/?id=3288

 

Ezt is kipróbáltam akkor, amikor amazt, csak elfelejtettem megírni, 1 lemezoldalas, 2010-es. http://plus4world.powweb.com/software/Oldschool_2 Külön tölt mindent gyorsan, space nyomós. Itt sincs zene, SID kártyás, itt írja is. https://www.youtube.com/watch?v=od08YR11iJ0

Itt milyen sid zenék szólnak?

 

siz: Majd megnézem az említett játékokat, demókat. A Rocket sciene zenéje nekem se tetszik.

 

A c64psu.com-ról nem ajánlott tápot venni, mert IRM-10-5-öt használ, ezért 5VDC 2A-es. Itt írnak róla: https://www.breadbox64.com/blog/electroware-c64-psu/

Sokkal jobban megéri egy Meanwell RS-15-5-öt használni, ami 5VDC 3A-es. Vagy RS-25-5-öt, ami 5A-es (jobb a Ft/Amper arány), ezzel lehet C64+1541-II tápot is csinálni egyben. 2800, 3e, 3700-ért vannak a nagy boltban.

https://www.meanwell-web.com/content/files/pdfs/productPdfs/MW/IRM-10-spec.pdf

https://www.meanwell-web.com/content/files/pdfs/productPdfs/MW/RS-15/RS-15-spec.pdf

https://www.meanwell-web.com/content/files/pdfs/productPdfs/MW/Rs-25/RS-25-spec.pdf

Előzmény: Lavina of Gotu (9176)
Lavina of Gotu Creative Commons License 2019.11.27 0 0 9176

Sztok!

 

Csak annyi megjegyzésem lenne, hogy a Promised Land lemezoldal váltásnál nincs space figyelés, a Bitfire (ez itt a reklám helye) érzékeli, hogy illesztésre került a B oldal, és automatikusan elkezd tölteni. Ha minden jól le van emulálva, akkor megy miden kombón. :)  Annyit még, hogy mikor az insert disk grafika teljesen kirakódik, egy picit még utántölt, mert volt egy kis hely az A oldalon, így a kövi part kis szelete még bejön. :) Így közel 0 hely maradt az A oldalon. :D  Szóval elképzelhető, hogy ha túl hamar kapja ki a lemezt a polgár, akkor megáll a demó. Lámpát kell figyelni, vagy el kell számolni kettőig.

 

A zenéről annyit, hogy le a kalappal azelőtt a néhány megmaradt TED zenész előtt, aki értelmezhető ZENÉT tud kicsikarni a TED-ből, pl. Csabó, Luca, Degauss, de nálam tudatos választás volt a SID zene, és tudatos választás volt a zenész (celticdesign), kb. 3 hetes intenzív kutatómunka és válogatás után.

 

Peace.

 

 

siz Creative Commons License 2019.11.26 0 0 9175

Na, hogy kicsit mindenkinek válaszoljak:

IEC-ATA: üdv újra itt!

 

IEC-ATA és Juhi (szorri, nekem mindig az maradsz): bogarat ültettetek a fülembe a táppal a múltkoriban, úgyhogy rendeltem a lengyelektől egy új gyártású C64 tápot (ami nekem a plus/4-be pont jó, mert kerek tápdugós a gépem, de van alkatrészem hozzá, majd csinálok hozzá egy kerek->szögletes átalakítót). Rögtön ki is próbáltam (uszkve 2 percig), királyul műxik és tényleg megszűntek a WiModem képre gyakorolt anomáliái (illetve nem teljesen, nagyon-nagyon minimálisan észrevehetően megmaradt, de abszolút nem zavaró már).

 

Pákás: a programok letöltésével kapcsolatban meg igazad van, egybe-pakk nincs hozzá, darabonként tudod letölteni a toplistából. Ez van sajnos. A plus/4 mögött nincs akkora közösség, mint a C64 mögött, ha a mi kevés szabadidőnket összeadjuk, az nagyságrendekkel kevesebb, mint ami a C64-re jut, emiatt nincsenek olyan eszközeink hozzá, mint pl. az Assembly64, amivel egyben le lehet tölteni mindent és még frissíti is magát az adatbázisból.

 

Játékokból a klasszikusokra már nem nagyon emlékszem, ott nem tudok neked ajánlani (bár én az Exorcist-tal bármikor leülök játszani), az újakból meg az Adventures in Time, Pets Rescue, Alpharay, Majesty of Sprites 1-2, Slipstream - ezeket érdemes megnézni, ezek eléggé kihasználják a plus/4 képességeit.

 

Ugyanígy demókból szerintem az utóbbi pár év termése nagyon jó:

  • Promised Land nagyon szép színes, cserébe majdnem az egész a color cycler effektekre van felhúzva és csak SID zenéje van (szvsz abból sem a legjobbak) és rohadt hosszú.
  • A Rocket Science az, ami színvonalban a legjobb szerintem, TED zenéje van, viszont nekem ez a zene pont rohadtul nem jön be.
  • Effektek tekintetében talán nem a legmodernebb és nem a gép lehetőségeit nem mindig teljesen kihasználó a két demó, amit mi csináltunk tavaly és idén, az Overcast és az Uncertain Future (ez utóbbi nincs a top listán, mert nincs elég szavazat rajta), viszont fantasztikus TED zene van mindkettő alatt
  • Jó az 8 shades of black is, ez 16k memóriával is megy
  • Érdemes megnézni Larry és MMS slideshow-it (DreamTime sorozat, a korábban említett VDC challange, Venice Carneval, Neon Nights, stb.)
  • meg hát még a top listát tényleg érdemes nézegetni

 

Pákás Creative Commons License 2019.11.26 -3 0 9174

A 9170 még mindig aktuális, várom a válaszokat erre is.

 

1-- Miért tervezzek meg én valamit a 0-ról, ha valaki más már megcsinálta, és ingyen elérhetővé tette a neten? Külön terveztem NYÁK-ot hozzá, és ezt gyártattam, nem a netest használtam.

2-- Akkor, amikor 2017-ben letöltöttem a netről, még csak a 256 KB-os verzió volt, én bővítettem 512 KB-ra és 1 MB-ra a Python kódot. A mostani újabb netes verzió még mindig csak 2×512 KB ROM-os, míg az enyém 1×128 KB-tól 1×1 MB-ig működik. 1 MB a max. 32 lábú EPROM-mal.

3-- Én javítottam ki a bugot a C64 kódban, mert rossz billentyűkódok voltak a shift A-Z-hez, csak a sima A-Z és a 0-9 működött.

4-- Én írtam át utólag a C64 menüben hogy ne minden 2. sorban írja ki a programneveket, hanem minden sorban, és hogy minden 2. sor száma, betűje sötétszürke legyen.

5-- Mindent egyedül csináltam. Én kerestem 1-2 hétig a programokat a 128 KB-os utilgyűjteményemhez, ez sok meló volt. Mégis még mindig a gyengébb 64 KB ROM-os cartridge-et veszik vaterán és máshol Molnár Csabától. Pedig kifejlesztette a 32 lábú ROM-os panelt is max. 256 KB-os ROM-mal, de ebből alig adott el párat (= kudarc), visszatért a 64 KB-oshoz. Az enyém jobb, mégis amazt veszik, így nem erőltetem az enyémet, nincs értelme. Van 45-50 €-ért új Easyflash 3 7×1 MB cartridge ROM-mal, 8 C64 kernallal (a legolcsóbb cartridge külső kernallal), stb-vel. A TC64-gyel simán működik már a Magic deskes cartridge ROM max. 1 MB-ig, sőt az egész EF3 is működik TC64-gyel. Ha a magyarok tudnának az EF3-ról, Molnár szart se adna el abból.

6-- Valaki csinált hasonló 2 MB-os cartridge-et 42 lábú 27C160-nal, de ez nem érdekes, mert akkor is csak 62 programot lehet indítani, ennyi billentyűt kezel. Csak átlagban 33 KB-os programokkal lehetne kihasználni a 2 MB-ot, mert 1,9 MB/62=33 KB, ott a 62 billentyűs korlát, ha átlagban rövidebbek a programok. A 62 gomb pont 1 MB-hoz jó. Lehetne csinálni 2, 4, sőt 6 db 1 MB ROM-os cartridge-et is, mint itt látni, de minek? Alul is van 3 ROM. http://www.sys64738.net/ddihac/ddihac01.jpg Az alkatrészköltség lehet több lenne, mint az EF3-é. Ez 10-15 éve lett volna jó termék.

 

Az ingyenes Jiffyvel egyetértek, engem nem érdekel hogy mi van, építem be mindenbe mindenkinek. Az Amiga Kickstartokkal is ez van. Nevetséges, hogy még mindig pénzt szed ebből pár ember, 30 év múlva is. Van S-Jiffy is (maszek német fejlesztés), jobb és gyorsabb a Jiffynél (15×-ös load a 10×-es helyett), 32 KB DOS, de csak C64+1541-hez van.

 

Lehet hogy a pi1541 lesz a legjobb, cikluspontos 1541 (d64) emu és d81 is van benne.

https://cbm-pi1541.firebaseapp.com/

Ki használ valamilyen Raspberri Pivel ilyet? Milyen a d64 emuláció, mennek az újabb demók is?

Még kéne a d71 is, de normálisan működő d64-gyel és d81-gyel is jó.

IEC-ATA Creative Commons License 2019.11.26 0 0 9173

Jaj, de rég nem jártam erre!

 

Siz: IEC-ATA csinált cartridge portba dugható SD kártyás eszközt. Nálam van a prototípusa (bocs, akkor egyszer kipróbáltam és félreraktam, hogy most más a prioritás és azóta se vettem elő)

 

Na akkor várhatom az sd2iec-re való portolást! :-D Nem sietünk,egyszer kész lesz! :-) Am kellett volna egyszer kétszer a paddle, mert most is van nálam egy 1551-és ami fejhibás, csak a teszteknél már félek, hogy bármikor elvérzik az eredeti paddle áramköre! :-) Akkor gondolom a te elfűrészelt 1551-ed sem javult meg! Ha elhozod megcsinálom! Amúgy belekezdtem egy TTL áramkörökből megvalósított paddle építésébe, de csak a saját magam szórakoztatására! :-) Lassan megjön a TED-hez is egy kis hardver! Kíváncsi vagyok a működésére, mert csak EWB-ben teszteltem és ott ment rendesen. Nem sok időm van, részint csak melóban tudok faragni valamit! :-)

 

Pákás:

Akkor újra itt? Jól olvasom, hogy a 264-es szériára állsz rá? Remélem nem igazából állsz rá, hamar eltörnek ezek a régi burkolatok. A C64-es 1MB-os kártya és az én 1MB-os 264serie kártyám közt az a nagy különbség, hogy a sajátomat én terveztem! Amit nem tudtam, abban Siz, Bsz, más segített illetve tanácsot adott. Sosem irigyeltem senkitől, ha valamit kitalált, megvalósított, mert a kisebbik gépcsalád hírnevét öregbítette. Lehet csinálni, fejleszteni, gondolkodni, kitalálni. Mindenki előtt szabad a pálya. 

 

Más:

Ha már szó esett a jiffydos-ról. Már rég ingyenesnek kellene lennie a romoknak, de lehet nem mindenki osztja a véleményemet. Csináltam anno a legelső 64kb-os kártyámat. Eszembe jutott, hogy C64-re azt hiszem EFIII-kell talán, hogy jiffydos-t lehessen cart formájában használni. Ugyanez C16-ra - Plus/4-re a kártyám, 2db TTL ic és egy eprom. Ja meg 6db. utasítás gépi kódban. Fel is tettem egy prototípust FB retro csoportba, de sok volt a fanyalgó, hogy nem legális a jiffydos, mint az oviban. Meg lehet csinálni dual epromosra is és akkor az egyikben csak az a 6db utasítás van! A másikban meg az eredeti jiffydos eprom kerül. Így nem lett belőle semmi, de én azóta is használom, ha kell! :-D

 

Ma nekiálltam kicsit rajzolgatni a már itt bemutatott alap processzor kártridzst a C16-ra/plus4-re és a plus4world-ön említett C16user port kapcsán felmerült bennem, hogy ha a két gépben a kernel ugyanaz, akkor a proci kártrídzsem-en létrehozott IEC port és magnó port amit a plus/4 rajza alapján implementálok a kártyára, az akkor a C16-on is működni kell, nem? De! :-)

 

Ja C16 user port. A plus4-hez való WiFi kártya, csak a 6529 port lábait használja kommunikációra gondolom és nem kell neki a (8)6551!

scarabaeus Creative Commons License 2019.11.25 0 1 9172

És boldogítsd a C64-eseket. A C64-es topikban.

Előzmény: Pákás (9170)
scarabaeus Creative Commons License 2019.11.25 0 1 9171

Ne kínlódj vele, szabadulj meg tőle áron alul, vagy dobd ki a kukába, és szórakozz a C64-eseddel.

Előzmény: Pákás (9170)
Pákás Creative Commons License 2019.11.25 -2 0 9170

Láttam már az 50-es és 100-as toplistát is, de nem fogok mindent egyenként letöltögetni, ezért kérdeztem hogy honnan lehet egyben letölteni a legjobb játékokat, demókat, zenéket. No válasz.

Nem a C64-ről konvertált dolgok érdekelnek, ezekhez ott a C64.

 

Azt is írtam már, hogy főleg azok a dolgok érdekelnek a Plus/4-nél, amiket a C64 nem tud, főleg a 121 szín. Milyen játékok, demók használnak 16-nál több színt? Megint nem jött válasz.

Ilyenek is vannak, ezeket kéne beépíteni játékokba, demókba.

http://plus4world.powweb.com/software/40x36c

http://plus4world.powweb.com/software/231c

 

Ez az, ezt te csináltad? http://plus4world.powweb.com/software/VDC_Challenge

Itt említed a C128-as VDC mode maniat https://www.youtube.com/watch?v=NbBwN7lgrE0, ez 10 db d64 file-ból áll. Ezt én is kiírtam magamnak 1-2 éve, szuper. Mennyivel jobb lenne ez 5 db d71-ben, vagy 2-3 db d81-ben, kevesebb lemezcsere lenne. Ezért is lenne jó végre egy d64, d71, d81-et rendesen, cikluspontosan, utántöltéssel kezelő SD kártyás eszköz, de sosem lesz kész a microDrive. A C128 VDC felbontásokat, színeket is akarom próbálgatni (a VDC RAM 64 KB-ra bővítése után), de ehhez most csak a TC64-ben lévő 1541 van, hogy ne kelljen lemezezni.

 

Az Amigákat ne hasonlítsd a Plus/4-hez, min. 10-szeres áron volt még egy A500 is a 80-as években.

C64-re van 16 MB-os 1764-féle REU az 1541U-kban, az Ultimate 64-ben, és a TC64-ben is, erre írtak sok videót, amik kihasználják a RAM-ot és a nagysebességű DMA-t, nem gond a 64 KB-os határ.

https://www.youtube.com/watch?v=Htx6-FF-5Cw Konvertált videók, képek. A 121 (vagy több) szín miatt mennyivel jobb konverziókat lehetne csinálni Plus/4-gyel! Egy REU-val még durvább lenne, de nem lehet külső REU-t rádugni a gépre. Belső 256 KB-os REU-kat csináltak páran, de ez kevés ehhez.

A 9169-ben írod hogy van beépített monitorprogram, jó grafikákat lehet csinálni, stb., mégse látok hegyekben szuper Plus/4-es programokat.

 

Sokat programozgattam a 90-es évek óta gépi kódben C64-re, tavaly a 16 MB-os SuperCPU-ra írtam egy halom raszterrutint 20 MHz módban (videót is csináltam). Ezért nem értem hogy ha Mo-on ennyire népszerű volt a Plus/4, és még most is az, még idén is írtak játékokat, demókat, akkor hol van a sok jó program. Plus/4-en sosem programoztam, nem most akarom elkezdeni. Még egy 121 színű rasztercsíkot se láttam sehol, pedig ezt alapból tudja a TED, trükkök nélkül. A 231 színhez kell trükk, lásd feljebb.

MMSZoli2 Creative Commons License 2019.11.25 0 1 9169

@Pákás:

Te írogatod, hogy mi miatt szeretjük és rajongunk ezért a gépért?

Többek között azért, mert ezen tanultunk meg kódolni, és szép gyerekkori emlékeink vannak rá, valamint azért mert csak.

 

Én azért, mert jó grafikákat lehet rá csinálni, már azért, mert könnyű rajta kódolni a beépített monitorral, más a billentyűzetét vagy a kinézetét szereti, szerintem a BASIC3.5 is remek, nem kell hozzá külső cartridge vagy betöltendő, hogy kódolni tudjál rajta. Van, aki mindezt EGYÜTT szereti a gépen.

 

A kérdésed olyan, mintha azt kérdezném: miért szereted a mákos patkót? A mákszemek melyike ízlik annyira? vagy a levél, esetleg az alja?

A túrósé sokkal ropogósabb, miért ezt szereted mégis?

Felesleges szószaporítás.

MMSZoli2 Creative Commons License 2019.11.25 0 0 9168

Jah, amikor írom a kommentet ezen a fórumon, nem látom az előző beírásokat, így nem fogom tudni (és nem is akarom) egyesével beírogatni, épp melyik hozzászólásra reagálok.

Ez nem doktori disszertáció hivatkozásgyűjteménnyel, hanem egy szabad fórum. ennek megfelelően szabadon posztolok.

 

A Toplista:

http://plus4world.powweb.com/toplist

 

Itt van minden. Játék, tool, demo, amit akarsz. Szerintem ezt is megosztottuk már Veled, tavaly.

 

Ezen játékok egy jó része rajta van a C64 Lemon64 féle Top40-ben is. (Laser Squad, Elite, Supremacy, BoulderDash, stb), de további játékok benne vannak a C64 Top100-ban (Mercenary, Lode Runner, Barbarian, SpyVS Spy, stb). Ezek a 100% konverziók, pont olyanok, mint 64-en.

Azok a platform specifikus +4 játékok, amelyek szerintünk is feljebb vannak helyezésben, valóban jobbak ezeknél a konverzióknál. 

Ha ezek nem eléggé jók, akkor nem tudom mi van Veled, mert ha a C64-en a tényleg sok ezer játékból ami arra készült, ezek beleférnek a Top100-ba, akkor A Plus/4-en is megütik a mércét.

 

Amigás vagy PC-s játékokkal nem igazán van értelme összehasonlítani, mert hiába van itt több szín a többi 8bites géphez képest, nem több a memória (ha megnézed a VDC challenge slideshow-mat, abban van pár konvertált Amiga grafika is, és nincs annyira messze minőségben tőle, mint amennyivel drágább volt az Amiga az addigra már csak 150$-os Plus/4-nél).

A nagy és szép grafikához (főképp az animációkhoz) rengeteg memória szükségeltetik, amiből itt is csak 64K van.

Pákás Creative Commons License 2019.11.24 -3 0 9167

tanárnéni kedvence: A kastélymeccsről azt olvasom a linkeden (nem is nyílik meg, nem rendes link) hogy BASIC program, a képekről is gagyinak tűnik. Alapból nem használok BASIC programot. A többi általad említett játék is gyenge, a demókról meg azt írtad nem érdekelnek téged. Itt van a többi játék, 28.  http://plus4world.powweb.com/members/RoePipi A nagy része BASIC, pedig már 1986-ban írtál programokat. Ezek egyike sem üti meg a szintet nálam. Még az se biztos hogy ezek a te programjaid, nem tudom ki vagy, meg ki van a linken, bárkit linkelhetsz.

 

A 9158-ra most válaszolok siznek és mindenkinek. A 9156-ban nem fikáztam semmit, csak leírtam a tényeket hogy melyik program milyen volt. Nem írhatom azt, hogy szuper, ha nem az. Mások is írtak olyat, hogy nem tetszett nekik ez-az a program, lásd a 9152-t és a 9155-öt. Ezért miért nem szóltál? Ne menjünk el megint ebbe az irányba, hogy amit mások megtehetnek, azért nekem szóltok, azaz én nem tehetem meg. Ilyen nincs, mert vagy mindenki megtehet valamit, vagy senki, nincs kettős mérce. Egy fórumban nem csak olyanokat lehet írni, amik dícsérik az adott gépet, a nem tetsző dolgokat ugyanúgy le lehet írni bármiről, erről is szólnak a fórumok, ez normális, ezt senki nem korlátozhatja. Olyan számítógép, vagy bármi nincs, amiről mindenki csak jó dolgokat ír. Az meg mi, hogy csak akkor válaszoltok, ha pozitív dolgokról írok? Vicc.

 

Direkt igyekeztem normálisan írni, olyan dolgokról is, amik másokat is érdekelhetnek, tápegységek, SD kártyás eszközök, jó demók, programok a gépre. Ha én nem írok, hetekig halott a topik, mint aug-tól okt-ig volt. A C16, C116, Plus/4 hardverről már írtam régebben, olyan, amilyen. Nem volt idejük letisztulni, pár évig fejlődni, mint a C64 szélesről keskeny alaplapra váltásnál volt (sok dióda, tranzisztor, stb., hamar elromló chipek), ezért raktam 1 ventit a CPU+TED-re, mert e nélkül égetik az ujjamat, kb. 70 fokosak. A normális SD kártyás bővítés téma megvolt, eredmény nincs, a d64-d81-es eszköz nincs kész. A TC64-gyel mennek a d64-ek, ennyi, nincs más. Az 1541U felejtős, emez jobb.

Most a szoftverek a téma, de nem akartok semmilyen jó programnevet, linket írni. Nem értem hogy nektek miért jó az ilyen fórumozás. Akkor keresek én játék és demógyűjteményeket, meglátjuk milyenek lesznek. De pont az lett volna a lényeg, hogy ha már itt jópár ember szerint ennyire szuper a gép, akkor indokoljátok is meg hogy miért, hogy milyen játékok, demók, stb.-k miatt szeretitek. Miket futtattok a gépeken? Én is kipróbálnám. Ha erre senki nem válaszol, akkor nem látom miért használjátok a gépeiteket. A net szerint a Plus/4-es Mo-on volt a legsikeresebb, ezért itt kérdeztem meg.

Előzmény: tanárnéni kedvence (9165)
ergoGnomik Creative Commons License 2019.11.24 0 0 9166
Előzmény: Pákás (9164)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2019.11.23 0 0 9165

Én írtam játékokat. Azokból hányat próbáltál ki? Itt egy jó:

http://plus4world.powweb.com/software/Castle_Matcher_-_A_Kastelymeccs

Ha ez nem teszik, akkor add el a gépet, úgysem veszed hasznát. :)

Előzmény: Pákás (9164)
Pákás Creative Commons License 2019.11.23 -2 0 9164

Ha Valaki a 48KB-os ZX Spectrumon nőtt fel, és abba szeretett bele, akkor arra fog kódolni, hiába van

 

MMSZoli2: Az üzenet melyik részét írtad nekem, és melyiket másoknak, és kiknek?

Ha az egészet nekem írtad, akkor a 9101-től olvasd végig az egészet a 9161-ig, és írj egy új választ, mert a mostani válaszod összevisszaság, több ember írásaiból ragadtál ki részleteket. Pl. a prüntyögést siz írta a 9158-ban, nem én. Jó lenne ha jeleznéd hogy kinek melyik üzijére válaszolsz, annál az üzinél nyomnál a válasz gombra, amire válaszolsz. Ha egyszerre nem csak 1 üzire, vagy nem 1 embernek válaszolsz, akkor minden bekezdésbe írd bele kinek válaszolsz, lássuk melyik bekezdést kinek írod, mint most én csinálom.

 

Összefoglalás mindenkinek:

-- Azzal kezdtem a 9101-ben, hogy melyik modern táp jó Amigához, Plus/4-hez, siz ilyet vett.

-- Aztán a retró gépek tápjairól volt szó, hogy sokan még mindig a régi tápokat használják, és nincs nagy kereslet az új tápokra. Külföldön persze nem ez a helyzet, adtam már el pár új tápot.

-- Aztán a 9125-től jött az, hogy kéne egy jó SD kártyás eszköz Plus/4-hez is (meg C128 módhoz), jó lenne d71 és d81 kezelő, de kiderült hogy ilyen termék még mindig nincs, pedig mindjárt 2020 van. Pedig régen léteznie kéne ilyen terméknek, hogy ne kelljen valódi 1571-et, 1581-et drágán venni. Nem is értem miért nem hiányzik egy ilyen SD-s termék senkinek. Maradt a TC64 csak d64 file kezeléshez C16-hoz, ez működött is a demókkal nálam. Az SD2IEC és a többi nem jó nekem.

-- Aztán kedden kész lettem a C16-om 64 KB-ra bővítésével, lett bele Jiffy is, meg a TC64 oldalon is, venti is a CPU+TED-re, és jött az, hogy rászánnék pár napot hogy kipróbáljak 1 halom demót, játékot, hogy végre lássam mire olyan büszke itt több ember. Tényleg érdekel miket hoztak ki ebből a gépből. Írtam miket próbáltam ki a héten. Sok C16, Plus/4, még min. 2 db 1551 is volt már nálam, de alig használtam ezeket. Most ráérnék erre. A Dreamtime demó zene nem a jó kategória.

 

ergoGnomik és a többiek: A 9163-ra semmi szükség sem volt. Tegnap este már 2-3 órával a 9161-es üzim után ott volt a 4 mínusz, tehát min. 4 ember olvasta már akkor, de válaszolni senki nem akart. Érdekes. A 9163-ban semmi sem igaz rólam. Miért csak most kezdenék el üzletelni a Plus/4-ekkel és a C16-okkal? Eddig is volt sok (20+) ilyen gépem, már 10+ éve üzletelek ezekkel is. Semmi köze az ide beírkálásomnak az üzletelésemhez. Miért kell hátsó szándékot keresni? Miben segítené az üzletelésemet, hogy megtudom mik a legjobb demók, játékok Plus/4-hez? Főleg hogy csak 1 C16-om van, amit nem adok el, én akarom kipróbálni a jó játékokat, demókat. Nem akartam egyenként programokat töltögetni. Keresek torrentes összeállítást, ha nem segítetek.

-- Értelmetlen volt olyat írnod, hogy bármi túl drága lenne nekem a C64, 128, Amiga vonalon, mert most is hirdetek A500 turbót 030-cal, RAM-mal, SCSI-vel, meg A500-hoz 4 MB-os RAM bővítőt, és 2 MB chipRAM-os A500+ alaplapot. C64 Reloaded V2 alaplap, TC64, A1200+ turbó, egész A500+ 2 MB-tal is megvan még. Szuperolcsó, működő C128-at is sikerült külföldön kifognom. 500-1000 €-s kiadás sem probléma.

-- Direkt nem írtam siz 9158-as 2. bekezdésére, hogy ne erre menjen el a beszélgetés, de csak ez lett, hogy megint személyeskedtek. Nem miattam nem lehet normálisan beszélgetni itt.

ergoGnomik Creative Commons License 2019.11.23 -1 0 9163

Ez felesleges volt. A forma ruppótlan és/vagy faszari. Azért próbálna rá ezekre a gépekre, mert a 64/128/Amiga vonal árszínvonala messze túl került a tűrésmezőjén, így ezekkel kupeckedne könnyű lóvéért. Azon túl, hogy polírozhassa a bohócot arra, hogy mennyivel jobb a 64-es nem érdeklik a TED-es masinák.

Előzmény: MMSZoli2 (9162)
MMSZoli2 Creative Commons License 2019.11.23 0 0 9162

1 hetes kínai kiküldetés alatt enem volt szinte semmilyen internet elérésem, google, gmail, YT, facebook, index nem működött. Próbálom utolérni történéseket :-)

 

@Pákás Szerintem ezt a fajta "romantikát", hogy ki milyen gépen nőtt fel és mit szeret, nem lehet megmagyarázni. 

Ha Valaki a 48KB-os ZX Spectrumon nőtt fel, és abba szeretett bele, akkor arra fog kódolni, hiába van akár a Plus/4-nek 15x annyi színe, több memóriája, kétszer annyi hangcsatornája :-) , nagyobb felbontása és gyorsabb processzora. Ugyanez át a HTC vagy Primo gépek szerelmeseire. Úgyhogy a kérdésed eleve az egész retro-scene-t kérdőjelezi meg... Butaság maga a kérdés is, hobbitevékenység, valakiknek ez okoz örömet, más pedig dunsztosüvegbe készít mikrokertet vagy hímez. Miért? Van a scene és kész.

 

 A SID a 80as évek egyik legjobb hangkeltő IC-je a filtereivel és hibáiból eredő feature-ökkel együtt. Jobb  mint a TI és a Philips SAA hasonló eszközei, egyedül a Yamaha által készített, MSX-ekben használt chipek körözik le (pl 2160, mondjuk az alaposan).

https://www.youtube.com/watch?v=X-GG9zL6MeE


 Soha senki nem mondta, hogy a 2 csatornás, négyszögjeles, filterek nélküli, alacsony frekveciákat nélkülöző Plus/4 TED-je jobb lenne a SID-nél. Viszont az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően (pl Hermit, aki az egyik legjobb C64 SID szerkesztőt tette le az asztalra) a TED zenék között is számos olyan lett létrehozva, ami a vibratio, arpeggio és hasonló effekterek megvalósítását lehetővé tette. ha TÉNYLEG érdekel, akkor érdemes betölteni és megnézni a TEDZAKKER demo állományait. Korábban UI-val rendelkező trekker sem létezett, nem csoda, hogy nem készültek zenék nagyobb arányban és Mindenki a SID-ekhez nyúlt, ha jó zenét akart a demo-jába (no meg az elérhető zenészek sem nagyon ismerik a TED-et).
Azzal viszont nem értek egyet, hogy prüntyögések lennének, a Dreamtime zenéje kifejezetten jó. 

http://plus4world.powweb.com/software/TEDzakker

 

 Az, hogy a SD1541-II ne érne meg 22-t, vitatom. Eleve az SD2IEC-hez jó drágán külön kell megvenned a nyomtatott házat, vagy azzal együtt ár jóval drágább. Nem értem, mi a gondod az SD-1541-II lemezcseréjével, benyomod a gombot, kiválasztod a másik D64 állományt és működik. Ha pedig automatikus lemezcserés listákkal akarsz vacakolni, hát rajta!

 Azt meg különösen nem értékelem, hogy ennyire lenézed a magyarokat. Nagyon nem értem a hozzászólásod, "nehogymár egy magyar tudja megcsinálni", amin a scene 2 évtizedig nyűglődött??? Szerintem erre inkább büszkének kellene lenned, már ha magyar vagy és annak érzed magadat. 

 

Pákás Creative Commons License 2019.11.22 -4 0 9161

Itt van a Jiffys, ventillátoros, 64 KB-os C16-om, meg a TC64-ben a Jiffys 1541, kész a hardver, jobb nem lesz. Látni és hallani szeretném azokat a demókat, játékokat, zenéket, amikre itt páran olyan büszkék, meg írják a fórumokban hogy milyen szuper ez-az, jobb, mint a C64-es, stb..

Miért szeretitek, meg sokan mások ezt a gépet? Nagyon érdekel, mutassátok meg. 1984 óta 35 év eltelt. Honnan lehet letölteni egyben a legjobb Plus/4 programokat, demók, játékok? Egyenként nem töltögetek semmit. Lásd a 9154-es 2. bekezdést is. Jöhet egy C16-os demózós, játékos nap. Az nem indok hogy miért használ valaki ilyen gépet, hogy ez volt az 1. gépe, és ilyenek. Rendes okokat kérek, amiket a hardverben és/vagy a szoftverekben ti szerette(te)k, lehet hardverbővítés is. Jöhet a játékok, demók listája, itt a hétvége.

1984-86-ig gyártották a C16-ot, C116-ot, Plus/4-et, a Plus/4-ben a 64 KB is megvolt, nem akadályozhatott senkit a 16 KB. Nem mentség az, hogy csak 16 KB volt, hogy csak gagyi dolgokat lehet írni. Amúgy is könnyen 64 KB-ra bővíthető volt már 1984-85-ben is a C16 (C116), most kedden csináltam meg már nem az 1. C16 bővítést, egyszerű, 2 db 4464, 2 foglalat, és 2 vezeték kell hozzá.

Pákás Creative Commons License 2019.11.21 -1 1 9160

Az előző üzihez még. Egyszer valahol olvastam hogy a Plus/4-es Jiffy nem stabil, de most nem találom. Érdekes hogy se fórum, se más beírást nem találtam erről, pedig biztosan nem csak nálam jelentkezik ez a probléma.
Mit írtál át benne, hogy bekapcsolt képernyővel is működik? Így van instabilitás? Milyen hosszú a serial kábeled? 120 cm-es serial kábelem van, ilyen kábellel 2 meghajtót sorbakötve is működnie kéne, mert a sima DOS-os és Jiffys valódi 1541-1581 is működött, teszteltem. 3 meghajtónál már jöttek a problémák, 3×120 cm már túl hosszú. 1 meghajtónál nem lehetne az instabilitás oka a túl hosszú serial kábel.

Előzmény: siz (9157)
Pákás Creative Commons License 2019.11.21 -1 0 9159

Az előző üzi utolsó mondatába bele akartam írni, de aztán végül nem írtam bele, hogy annyira utoljára készült el a PAL (318004-hez) Jiffy Plus/4-re, hogy a neten elérhető Jiffy csomagban sincs benne, csak a NTSC (318005-höz). Éppen ezért még régebben, 2015 előtt rendesen meg kellett vennem a Go4retro, vagy a másik 1-2 hivatalos helyről a PAL-t 8 USD-ért (most is ennyi a letölthető verzió). A PAL és a NTSC verziós bin file-t is elküldték, a PAL-t használom.

Mit módosítottál rajta? Az egész időzítés a kikapcsolt képernyőhöz van csinálva. Ha bekapcsolva marad, akkor egy csomó mindent át kellett írnod.

Előzmény: siz (9157)
siz Creative Commons License 2019.11.21 0 0 9158

A HVTC is olyan, mint a HVSC (még a nevét is onnan lopta, pedig a High Voltage egy demócsapat C64-en, de ezt hagyjuk inkább), azaz minden valaha készült zenét tartalmaz. C64-en is tele van gyenge BASIC prüntyögésekkel is, de ott arányaiban sokkal több a minőségi zene, ezért nem annyira feltűnő.

 

Egyébként meg ismét megkérnélek (a sokadik neved alatt is), hogy ha csak fikázós hozzászólást tudnál, akkor inkább ne írj. Mi azért járunk ide, mert szeretjük ezt a gépcsaládot, a hibáival együtt és inkább ne legyen hozzászólás, mint hogy olyanok szülessenek, hogy "ez is szar", "az is szar", "miért nem úgy csinálták, hogy", "miért nem csinálja meg senki, hogy". Ezeknek sok értelme nincs (bár egyébként nyilván sok esetben igazad van, a C16 játékok színvonala egészen megkérdőjelezhető, főleg más platformokkal összehasonlítva - de csak erről írni hosszú hozzászólásokat nem segít senkinek)

 

Amíg értelmesen írogatsz, addig rendben van, értelmesen próbálunk is válaszolni.

Előzmény: Pákás (9156)
siz Creative Commons License 2019.11.21 0 0 9157

Gondolom megvetted a JiffyDOS-t a Go4Retrotól, nem csak letöltötted valahonnan, ugye? Mert a "publikusan elérhető" (=torrent) verziókban a PAL plus/4-es JiffyDOS nincs benne, csak az NTSC-s, annak meg persze, hogy szar az időzítése PAL gépben. Egyébként én már megpatch-eltem a JiffyDOS-t, hogy normális képernyőkezelése legyen, ne kapcsolgassa ki a TED-et töltés közben. Leveleztem is Jim Brain-nel erről, azt írta, hogy a VIC-20 és a plus/4 verzió nem a CMD terméke, hanem amikor Maurice Randall megvette tőlük a jogokat, akkor ő csinálta meg, de tesztelve már nem lettek annyira alaposan, mint a korábbi verziók.

Előzmény: Pákás (9156)
Pákás Creative Commons License 2019.11.21 -2 0 9156

A 3 file-od 427-776 byte, ez nem lehet jó zene, mert a jó zenék C64-nél 3-4 KB-nál kezdődnek.

 

Találtam még prg-ket, összeraktam ezekből 2 d64-et:

No zene, fos átirat, csak billzettel megy. http://plus4world.powweb.com/software/ATA

Ez OK, de rövidek a pályák, körbe-körbe megyek, sosincs vége.

http://plus4world.powweb.com/software/Timeslip

Gyenge átirat. http://plus4world.powweb.com/software/Trailblazer

Ez OK. http://plus4world.powweb.com/software/HNY2013

Ez egy félkész nem használt régi demórész, OK. http://plus4world.powweb.com/software/Part_XVIII 

Végig lefelé fut a kép, a végén magától reset, a TED-et akkor kapcsolja vissza. http://plus4world.powweb.com/software/Perfect_Visions_3

Ez jó, csak halk: http://plus4world.powweb.com/software/Sabrina_Digi_2010

Ez is jó: http://plus4world.powweb.com/software/231c

Fos, fülsértő csipogás van, ez nem zene. http://plus4world.powweb.com/software/Boulder_Dash_2

Fos. http://plus4world.powweb.com/software/Emerald_Mine

Elmegy. http://plus4world.powweb.com/software/Exploding_Fist_Plus4

Fos minden. http://plus4world.powweb.com/software/Toyballs

Zene fos. http://plus4world.powweb.com/software/Twindown

 

Hát nem jött meg a kedvem a C16-ozáshoz, pedig Jiffyt és CPU+TED ventit is raktam be ma...

A Jiffy mindennel stabil, amivel használtam, C64, C128, 1541, 1571, 1581, stb., csak C16-tal és Plus/4-gyel instabil, TC64-es belső beállított Jiffy 1541-gyel is. Dirbetöltés megszakad, loadnál file not foundok. A TED lehet az oka, mert minden gépnél bekapcsolva marad a képernyő Jiffy loadnál, csak a Plus/4-esnél kapcsolja ki, de még így se tökéletes valami időzítés. Utoljára adhatták ki Plus/4-re, mert a manualban nincs benne, hogy lenne ilyen, vagy C16 verzió, 10. oldal: http://www.jbrain.com/pub/cbm/manuals/JiffyDOS/JiffyDOS_V6_User_Manual_(searchable).pdf

Előzmény: tanárnéni kedvence (9155)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2019.11.21 0 0 9155

Nem a HP proról írtam: azt emlékeim szerint nézni sem bírtam, mert valami vibráló színkezelést túrtak bele.

Mint írtam nemrég, szöveges játékokból végleg kinőttem.

 

Ezt a HVTC-t nem ismertem, de komoly darabokat válogattak be: pl. a főnevek részeshatározós esete. :) Szerintem ne fáradj vele, úgysem fognak tetszeni. :)

Ha valaki ki akarja egészíteni a leírásokat...

medgyesi_tamas/karate.prg ez a Sakura nevű japán dalnak tűnik

games/pyramide.prg Hava nagila (egy örömklezmer gyászváltozata:))

games/strangers.prg minden bizonnyal BWV Anh. 114, de sírva menekülős változat, én eddig bírtam :)

Ja, Gertzék zenéit is csíptem.

Előzmény: Pákás (9154)
Pákás Creative Commons License 2019.11.20 -2 0 9154

tanárnéni kedvence és siz: Pont a Hollywood poker prot próbáltam ki tegnap, a zenék okádékok a C64-eshez képest, a játék is gyengébb, csúnyább.

http://plus4world.powweb.com/sd.php?pid=10923&agree=1

Van még a http://plus4world.powweb.com/software/Betores_A_Bazisra szöveges játék, az ilyeneket sosem szerettem. Ehhez minek Plus/4? C64-en gondolom ugyanúgy megy, menne. De valami hibás, mert a linken ott vannak miket kell beírni, de nem jó. "Nyugat" jó, "megvizsgálom a füvet" nem jó, mert azt írja ki, hogy "Ne vesztegesd erre a időt!" Pedig itt valami jelvény megtalálását kellene kiírnia, mert a következő a "fogom a jelvényt". Nem lehet továbbmenni a játékban. Mi a hiba? Nincs több Plus/4 program az SSD-n.

 

Hogyan és hol lehet megtalálni az utóbbi 20 év legjobb játékait, demóit, zenéit Plus/4-re? Lennie kéne valami top 50-100 gyűjtésnek, vagy valaminek. Ezeket találtam, csak 1,9 MB a zip.

http://plus4world.powweb.com/hvtc Mivel lehet lejátszani PC-n ezeket? Nem sid zenék. PC-vel gyorsabban végigmegyek a zenéken, elég csak a legjobbakat meghallgatni C16-tal.

Meg ezeket: http://plus4world.powweb.com/toplist Hogyan lehet ezt egyben letölteni, top 50, vagy 100?

 

A 9151-ben ezt írtam, TC64-gyel nem megy a lemez B oldal.

http://plus4world.powweb.com/software/Promised_Land

Most újra próbáltam, a múltkor túl röviden nyomtam le a space-t, most jó. Simán C64-gyel használva a TC64-et volt jópár demó, játék, aminél lemezcsere érzékelés hiba volt.

 

A Promised hiába jó demó, ha végig néma, SID kártya kéne. Nálam az olyan demó nem ér semmit, ahol nincs jó zene, ez a Plus/4-re is érvényes. Nem fogok 60 € + postáért SID kártyát venni, meg többszörös áron 40+ € + postáért 8580-at venni, mindkettőt külföldről, mert ez össz. min. 120 € lenne, ez durván drága, az IDE64 99 €, az 1541U-II+ 139 €. 10 milliós nagyságrendben gyártottak C64-et, milliós nagyságrendben dobták a kukába a 90-es években. Még most is több 10e van, bármikor lehet venni bel és külföldön, semmi reális ok sincs arra, hogy a C64 SID 3 €-nál többet érjen, az egész tesztelt C64 meg 10 €-nál többet. Régebben is volt többféle SID kártya, ezek nem voltak drágák, de sosem érdekelt. Használják már a TED-et a demókészítők, ez van a gépben, ebből hozzák ki, amit lehet. Nincs sprite se, ezért is érdekel mit tudtak kihozni a gépből.

siz Creative Commons License 2019.11.20 0 0 9153

Én a demókkal kapcsolatban ellenvéleményen vagyok (de hát ez mindenkinek joga): szerintem igenis készültek jó demók plus/4-re is. Bár tény, hogy az igazán jó kóderek már vagy nem foglalkoznak retro gépekkel vagy inkább játékokat csinálnak. Ez alól kivétel a Promised Land (ami szerintem space-re megy a következő lemezoldalra, de ez nem biztos). Ezt több, mint két évig készült.

Zene terén meg szerintem mostanában kifejezetten nagy dolgokat hoznak ki a TED-ből, nézd meg pl. a mi idei és tavalyi demóinkat (Overcast és Uncertain Future), ezekben a zene kifejezetten jó, az utóbbi pedig szerintem demóként is teljesen rendben van, még ha korszakalkotó világújdonság effektek nincsenek is benne.

Előzmény: Pákás (9151)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!