Azt nem tudja valaki esetleg, hogy az endrédi fordán a NABI-k megjelenése előtt melyik kocsik jártak? Az egyik úgy rémlik, hogy egy nagymotoros 415 volt (EKR-... vagy ENP-...) talán a másik is?... Vagy rosszul emlékszem?
A GBG pedig azért lett eleve zöld és nem kék, mert pécsi fordára vették, míg a GDK 109 és 110 pedig szombathelyi illetve barcs-budapesti járatra lettek véve, tehát a nagy távolságú "flottába" tartoztak.
DUD-798 előtt a BPD-031 volt a nagyberényi fordás. A 'bezöldítést' ('volán sárgáról') ő is megérte és csak 2007-ben lett selejt, bár az utolsó éveiben tudtommal már vész-vésztartalék volt.
Bocsi a fázis késésért nem voltam gép közelben. a DZL-120, ha jól emlékszem az egy jubileumi kiadás volt. 250-es volt a hátsó szélvédőjén gondolom a darabszámot jelentette ilyen felszereltséggel. Tényleg volt egy terv, hogy a távolsági buszok kék színüek lesznek. Aki a kék színt találta ki a helyin azt teremtette meg a zöld szint a Kapos Volánnál mikor ott lett Vezérigazgató! Még az igazgatói szoba is zöld illetve világoszöld színben viritott a Füredi út 180 alatt. a 266-osok között még volt piros szinü is talán 2 darab. Azt hiszem, hogy itt vonták ki őket legelöször. Agria Volánnál még 2004-ben is újjítottak fel ilyeneket aztán úgy tudom már ott sem léteznek. Kellemes lehetett velük utazni Heves megyében amilyen utak vannak arra, mert a laprugók megtették hatásukat! a Helyijárat Kaposváron elvből nem vesz hazai társaságoktól buszokat. Lehet, hogy igazuk van, mert amit már leselejtezett valamelyik társaság azt igen csak felkellene újjítani. Ezért jobb kintről behozni szekereket, mert jobb állapotuak. Persze nem az az olcsó megoldás, hogy minél több tipust üzemeltettnek A Scaniák a kis 50l fogyasztásukkal meg a Mercik se mulják felül a takarékosságot szerintem nem a legjobb megoldás volt. A "fapados" 280 csuki nem ette meg a 40 literjét sem. Persze nem azokat kell visszahozni csak egy 23 db-os napi 200km megtevő 10 literes különbség nem csekély!!
Ha már amúgyis fölszabadult az LWD-875 és a KGC-964, akkor én azokat tettem volna Endrédre. Kényelmesebb ülésekkel bírnak, újabbak, mint a két NABI, a kétszárnyú ajtó meg mégiscsak kétszárnyú ajtó...
Nem a járműgaranciához van köze annak, hogy a KKL elkerült. Teljesen más.
Még jó, hogy a mostani adagból nem jutott a LUF helyére új kocsi. Ezek az IC-k nem valók egy ilyen viszonylag forgalmasabb vonalra. Az endrédire is teljesen értelmetlenek... Vagy maradjanak az ilyen fordákon az EC 12-esek, vagy ha már újat hoznak akkor vagy EN12-es vagy Econell kéne.
A KKL előtt nem 4 évente volt csere. Korábban a DUD-798 volt a fordakocsi (1997 vagy 98-tól 2006ig), előtte pedig még egy "volán sárga" 260-as ami nem érte meg az átfestést sem mert ha jól tudom, akk a DUD érkezésével kuka lett. Amióta Credo van azóta állt be ez a 4 év. Igazából először azt sem értettem, hogy a KKL-t 4 év után miért vették le a vonalról..? Lehet valami köze a járműgaranciához?? bár nem hinném...
Nem hinném, hogy lecserélnék, hiszen a mostani adagból akár a LUF-ot is lecserélhették volna. A KKL előtt is 4 évenként cserélték a kocsikat a berényi fordán?
Szerintem csak valami nyűgje van, nem hinném, hogy elpakolták volna, mert akkor nem a BOS-on szenvednének a sofőrök. (Bár az is tény, hogy az LKG-879-et is hamarabb elpakolták a korábbi fordájáról Fonyódra, mint ahogyan megérkezett volna az utód-Credo, és az ADT-905 elég hosszúnak mondható időn keresztül volt a fordán.)
Ha úgy vesszük, akkor igen. Konkrétan a 65-ös út mentén lakom és előttünk megy el minden busz. :)
A LUF-ot nem láttam másik fordán, viszont nincs sehol sem. Állomáson nincs, telepen nincs. Szerintem vagy valami nagy kínja van és lekerült Kaposvárra esetleg vissza Győrbe javításra.? Vagy pedig elrakták valami messzi dél-somogyi fordára Kaposba, Atádra vagy Barcsra... Én inkább az utóbbira tippelek, két okból. 1. Egy javítás szerintem nem tart ennyi ideig. Főleg nem egy olyan busztípus esetében amihez 2perc alatt van bármilyen alkatrész. 2. A berényi forda abból áll, hogy hajnali 4 óra valahánykor kezd és 23:15 körül végez. Amióta Credo fut a vonalon azóta van egy "kifutási idő". Az előző kocsi KKL-146 4 évig szolgált itt. A LUF pedig most szintén elérte a 4 éves kort. Nem lehet, hogy ennyi időközönként fogják cserélgetni a vonalon a kocsikat? (Ez csak egy megfigyelésen alapuló feltevés.) :)
Miből gondolod, hogy nem jön vissza a LUF, láttad esetleg másik fordán? Lehet, hogy megpusztult annyira, hogy ennyi időt állnia kell.
A BOS műszaki állapota a tartalék-státuszban eltöltött idővel egyenes arányosan romlik. Sajnos. Jó busz volt még fordás korában. A gázolajszag valószínűleg azért érződik, mert megy a fűtés. Az kellően ontja a gázolajszagot egyik-másik IK200-ason.
Még mindig a BOS-233 jár a LUF-227 egykori fordáján. (Mellesleg szerintem, a LUF már nem jön vissza. :/ ) Szóval volt szerencsém ma utazni a BOS-al.... Nem akarom részletezni, de az a véleményem, hogy amint jön valami új CREDO a berényi fordára, ez a 260-as úgy repül bontásra mint annak a rendje. Nagyon tré állapotú.. nem beszélve arról, hogy koszos, büdös, és (gáz)olajszag van a fedélzeten.
Az lehet, hogy 95 körül Marcaliba került, de 98-99 körül láttam és utaztam is vele a Kaposvár - Bp viszonylaton, az tuti! Szóval elképzelhető, h visszarakták. De az is lehet, hogy kifogtam egy kanyart amikor ő volt. :)
Azt nem tudom rendszám szerint, hogy pontosan melyik busz jött ki a gyárból a jelenlegi színtervben. Ha a GBG-284-es mondjátok, akk én elhiszem. Akkor kb. jól tájoltam be az időszakot. A GBG is kb. a Rábás időszakban érkezett, csakúgy mint az E94-esek pl. GSM-311.
Én csak Szentesen buktam egy pár képet, de ott egy egész buszrajzásnyit.
A legmérgesebb két hülye libára voltam:
Kényelmesen totyognak végig a képen, miközben hárman ott állunk csőre töltött géppel a kezünkben... (És nőnemű felmenőjüket emlegetjük nem túl barátságos szövegkörnyezetben.)
"GGT-423: zömmel a Kaposvárt Igal irányába elhagyó járatokon található, de van (volt?) kercseligeti járata is"
Igen, iskolai napokon 14:30-kor jár Kercseligetre is (máma is jöttem vele). A gazdája olyan jó helyre tett föl két buszos képet (a tavalyi fölújítás után új képek: talán az idei tököli buszfesztiválról), hogyha a sofőr fölötti lámpa föl van kapcsolva, az nagyon jól megvilágítja e két képet.
Utaztam olyan társ-Volános EAG-gal, ami már évekkel ezelőtt selejt lett (lángvágó), nem sokkal azután, hogy utaztam vele. Akkor egy nálam bölcsebb ember azt mondta, hogy szép meg jó, csakhát nem látunk a lemezelés alá.
Egyébként meg amilyen fordákon volt utolsó idejében a DZL pótolni, arra bőven elég az IK 260 is. Főleg, hogy a Kaposnál a 260/280-asok üléseit elég jól átbuherálták, vannak olyan kocsik, amikre kényelmesen föl tud tenni egy anyuka egy babakocsit a hátsó ajtónál. Ezen a képen (AFC-190) elég jól látszik, hogy a hátsó kerékdobon még van ülés, de utána már nincs:
"Korábban szó volt arról, melyik volt a legelső gyári zöld, és a GBG-284-et írták mások."
Igen, 1996 július közepétől. Az se kizárt, hogy az első forgalomba állás napján láthattam Kaposváron, mert teljesen tiszta és fényes volt a busz. 10 órakor kellett volna Pécsre indulnia, de (ha jól emlékszem), már 10:05 körül állt be az 1-es kocsiállásra.
Ennek a színe ihlette akkor a linkelt OFF rajzomat:
Gazdaságilag érthető a selejtezése egy EAG-nak. De mivel itt utasokat is kell szállítani(illik nekik valamilyen színvonalat is biztosítani a pénzükért),addig sztem a 21.sz.ban vállalhatatlan egy ilyen lépés(utasellenes) addig,amíg csak 1 darab Ik200-asa is van 1 cégnek.
De gondolom pár év múlva már megváltozott(logikusnak tűnne,ha valamelyik Scania alvázassal leváltották volna),mert olyan '96-97 körülre datálódnak a legkorábbi buszos emlékeim,és akkoriban már kékbusz járta a Marcali-Mohácsot(gondolom,hogy a 120 lehetett,mert későbbre már biztosan emlékszem,hogy ez a busz járta ezt a fordát).
Pláne, amikor busz-vonat vagy viszont átszállásra akarják kényszeríteni az utasokat... Mert nem egyszer, nem kétszer voltam szem- és/vagy fültanúja annak, hogy odatelefonált az egyik sofőr a másiknak, hogy várja meg mindenképp, mert van átszálló.
Rika szokta írni,hogy a buszról buszra az átszállítgatás nem igazán jó,meg nem is szeretik az emberek. Az újabban menetrendet készítők biztos nem jártak erre a szemináriumra,mert ők pont ennek az ellenkezőjére akarnák kényszeríteni az utasokat.
Az nem másik DZL lehetett?Mert az nem tudom,hogy mikortól,de 2000-ig(a HFL-398 megérkezéséig) a DZL-120 a Marcali-Mohács járaton teljesített szolgálatot.
"Te, az ottan az miaz ottan, ami egyre közeledik??? Figy', add má' ide a gépedet, az enyém a táska mélyén, annyi időm már nincs, hogy előtúrjam. Ugye majd át tudod küldeni e-mail-ben a saját képemet? Csak másszanak ki már addigra a képből a vén mamák és papák..."
Meg előtte volt egy jó kis futás is. Talán első vagy második alkalommal találkoztam egy fotóstárssal a Széna téren.
A Rábák és az 1db MAN voltak az első olyan járgányok annak idején amik a gyárból már a mostani Kaposos színnel jöttek ki. A többi pedig házilag lett később átpingálva. :)
Korábban szó volt arról, melyik volt a legelső gyári zöld, és a GBG-284-et írták mások.
Ki tudja,lehet lennének,akik emiatt buszra váltanának. :)
Nem lenne rossz, de ahhoz olyan menetrend is kéne. Mert amíg egy-egy falujáró elszüttyög egy csomó időt, az alatt az idő alatt biciklivel is odaér az ember, ahová indult. Pláne, ha még át is kell szállni. Mondjuk, Kaposnál általában jól vannak hangolva a csatlakozások, de akkor is: egyik buszról le, várni néhány percet, másik buszra föl, az is idő.
Szerintem annyira nem vészes ez a zöld. Fantáziadúsabb, mint az egyenfehér (lásd jópár Volán - némelyik esetében egy kis mintával). Agriás kocsik még nyomokban tartalmazzák ezt a két színt, azt a fehér részt átkenhetnék világoskékre:
A Mátrás pisztáciazöld úgy, hogy semmi nem szakítja meg a dolgot, olyan semmilyen. A Kapos-zöld színössszeállításban a BRS-559 mintája tetszik a legjobban.
Amikor ezek a kocsik kékek voltak, akkoriban a Kaposnál kb. 5-6 féle színű volt a flotta. Voltak még sárga, barna, fehér+zöld csíkos, sárga+barna csíkos, zöld, színátmenetes zöld, nagyon sötét zöld (volt NDK-s) és a kék kocsik. Annak idején amikor a sárga buszok korszaka véget ért, a Kapos kezdett átállni a helyközi buszokkal fehér+alul zöld színtervre (lásd: 266-osok, 260-asok) A 415-ösök pedig már eleve ezzel a színnel lettek megrendelve. A távolsági kocsik pedig kékek lettek volna. Ez volt a terv. Ez a színtervet végül valamilyen okból elvetették és kezdtek átállni flottaszinten egységesen a mostanira. A Rábák és az 1db MAN voltak az első olyan járgányok annak idején amik a gyárból már a mostani Kaposos színnel jöttek ki. A többi pedig házilag lett később átpingálva. :)
Igen. A DZL is ilyen színű volt. Azt a járatpárt amit írtam, kb. 2003-4-ben szűntették meg/alakították át. A DZL-re lehet, h azért nem emlékszel mert kb. 1996-1997-1998-ban járt arra. Bár nem tudom, hogy ezzel az időszakkal mennyire vagy képben.
Az igaz.Most is van nekik 5távolsági fordájuk meg még 3 olyan,amin elférne IC busz(és most pont van nekik 8 ilyen buszuk,persze nem mind ezeken a fordákon).De a többi üzemegységnél is elférne jó pár ilyen busz még(bár most az EN-ek is egész normálisak lettek,így lehet bízni a szebb jövőben).
Ha ilyen sok távolsági kocsitok van,akkor én bevezetném,hogy az 1óra vagy ennél hosszabb járatokon csak ilyen buszok járjanak(idővel pedig ezt az egész régióra kiterjeszteném).Ki tudja,lehet lennének,akik emiatt buszra váltanának. :)
Vol egy Kaposvár - Siófok Budapest (Erzsébet tér) járatpár még nagyon régen. Kaposvárról nem tudom, hogy mikor indult, de Siófokról pontban reggel 8kor, pár évvel később már fél 8 kor, visszafelé pedig 16:00-kor. Ez a DZL-120 azon a vonalon debütált. Anno még világoskék színben. Volt valahol róla egy kép a 90-es évekből amin épp Kaposvárra tart. Épp a Károly körúton haladt a Rákóczi út felé.
Szerintem jobb. Nem hiszem, hogy olyan sokszor volt törve az eleje, mint ennek. Még fordás korában is csoda volt, ha folyamatosan egy hetet végig tudott dolgozni.
Ebben lehet, h igazad van. Ha a KT-nál használt gépeket akarnának beszerezni, akkor én a helyükben körülnéznék külföldön (nyugaton) egy kicsit. Ott, 7-8 éves, korukhoz képest kiváló állapotú kocsikat lehet találni amelyek "le lettek selejtezve". Pl. a BKV potom pénzért szerzett be ilyeneket nem rég. 2003/04/05-ös évjáratú kocsikat 7-9-10 milla körül. Szerintem teljesen korrekt ár!
Nem értem miért...? Amikor pár éve a Volánbusz egy csomó 250/256 -ost "leselejtezett" akkor azok elég nagy része magánkézben landolt. Pedig kivétel nélkül szinte mindegyik kocsi a 80-as évek "szülötte" volt. Ja és némelyik még ma is jár. Akkor ezzel a logikával egy 395-ös miért végezné rosszabbul?
Pl. Szigetváron elég kevés a távolságiba adható busz. Igaz, hogy már nem szigetvári kocsi jár Veszprémbe, de a Halas üléses Credo és a 415-ös kicsit túl gyakran járt Veszprém felé... Míg a Kaposnál - főleg a mostani beszerzéssel - szerintem túl sok lett a távolsági kivitelű kocsi.
Ha nincsenek nagyon rossz műszaki állapotban,akkor az EAG-kat áthozhatnák Baranyába Ik200-asok helyére(a HFL-ekhez hasonló fiatalabb EAG-kból nálunk úgy sincs sok). :)
Az igaz, hogy az EOR is gyári festésű volt. De amíg a GHB itt szaladgált 2 évig siófokon helyiben, addig vígan lepingálták az EOR-t. Ezért írtam, hogy a GHB volt az otolsó. :) Amúgy meg sztem az ENP-933 az már marad Marcaliban. A GHB nem hinném, hogy vissza fog kerülni oda...
Az ex-EOR-241 is zöld-fehér (volt még). Amikor a GHB-t idetették Siófokra, az ENP-933-at kapta Marcali frissen felújítva. Nem biztos, hogy egy-az-egyben csere volt, de nagyon ugyanabban az időben történtek ezek.
:D A poén az, hogy az AFC-189, a BOS-233 és a BPD-034 többet futnak itt siófok környékén (pótlásként) a napokban, mint fénykorukban. Az AFC és a BPD pótol amit tud (Ádánd, Berény, Nyim, Endréd) A BOS pedig még mindig a LUF-227 helyén jár (remélem átmenetileg) a berényin.
Én úgy hallottam, hogy szintén Ajkán kötnek ki, úgy mint az E94-esek. A Somló kicsi és viszonylag "szegényebb" volán társaság mint a Kapos. Ajkán még van egy pár helyis 260.06, 260.02/280 (meg egy ramaty 405-ös) amit leválthatnak. (Mondjuk ezzel a logikával én inkább a KT-hez "száműzném" őket! :) Mert ha azt vesszük, akkor országos viszonylatban nem olyan öreg járgányok ezek a maguk 96/97-es évjáratával. Itt alább 87-es és 85-ös évjáratú 260-asokról esett szó amiket TALÁN most selejteznek. Ezek a 415-ösök meg most érettek meg egy alaposabb felújításra.
A GHB-061 elvileg felújításon van. (Asszem ez az utolsó 415-ös ami még nem volt bezöldűlve.) De amúgy egyáltalán nem biztos, hogy Siófokra jön vissza. Eddig csak azért járt Siófokon, mert SOS-ben kellett valami kocsi helyibe miután távoztak az E94-ek. Amúgy anno fonyódi járgány volt sokáig.
Igy van bármi repulhet csak most még probálják betomkodni a réseket mindenhol :-) amugy meg ha azt vennénk hogy annyi kocsi repul mint amennyi jott akkor sion repulne az osszes 260-as meg az lgx is.siofoknak van még elvileg egy ghb-061 is ami gondolom épp felujitodik valahol.
Mindenesetre az is vicces lesz, ha úgy döntenek, hogy a 4 helyis 415-öst mégsem adják el, és máshol találnak nekik munkát a megyében. :) Akkor aztán lehetne még selejtezni.
Én meg azt mondom, hogy ilyen logika errefelé nem nagyon dívik. :/ A BHU-t is kidobták amiatt, hogy 1985-ös volt, felújítás ide vagy oda. Egyébként a Kisalföld sem erőltette túl magát a felújítással: átkenték, azt' jónapot Ferkó. Volt olyan kocsi, amibe érkezése után rögtön egy viszonylag friss selejt kocsi motorja került, mert annyira harmatgyenge cucc volt a Kisalföldesben.
Már miért ne lehetne egy ex-Kisalföldes kocsit kidobni?
Azért, mert az eredetileg is kaposos kocsik már jóval korábban átestek szerintem a felújításukon, míg azok, amik 2005-ben érkeztek, nyilván a forgalomba állásuk előtt lettek rendbetéve. (És értelemszerűen nem a kaposvári kohószökevényekről beszéltem, hanem Atádon az AAR-250-ről és az AFF-609-ről, amiket még bőven kár lenne kidobni.)
Akkor stimmt. A felújított HFL-375 nem került vissza a saját fordájába, hanem a BPE-839-cel helyet cserélt. De szerintem nem végleg. Így is elég sok a panasz az utaslemaradás miatt reggelente.
Már miért ne lehetne egy ex-Kisalföldes kocsit kidobni? A BPE-844-et nem is olyan régen zöldítették be, ráadásul a BHU-350-et is vígan kidobták egy ideje már, és szerintem kaposvári, nem atádi.
Szerintem meg: AIJ-002, BOS-236 és egy EAG. Az FHJ-973 elég szakadt, nem volt felújítva, nem tartom kizártnak, hogy repül.
Én pedig ugy gondolom hogy lehet hogy siofokrol elraktak 1-2 használhato kocsit mashova ahova kevesebb credo jutott es lehet hogy nem lesz nagy selejtezés de ha igen akkor van pár potenciális busz sajna bpe,dzl,bpd - 034. Most még azt se lehet tudni hogy mi a tartalék és minek mi az állando fordája.
A BPE-839-et az utóbbi időben láttam Tabon is és Bonnyán is. De legutóbb az igali fűrdő előtt parkolt. (Szerintem ott pótolt..., mert ott egy pici Credo szokott állni.)
Az AFC-189-et még szombaton hallottam elzúgni a földvári nagy lejtőn Siófok felé menet. (Csak hallottam a Nagyrábát, két utcával beljebbről, de időben pontos volt.)
FKC-664 szerintem megvan még. Nemrég újították föl, nem hinném, hogy kidobnák.
FLX-119 vagy valami saját lábon kihordható nyavalyakórsággal került le Kaposvárra vagy végleg vagy nem tudom, de nemrég láttam olyan Kaposvár-Siófok járaton, amin kaposvári kocsi jár.
A HTZ-763-at és a JIT-695-öt nem tudom, hogy hová került. Mostanában nincs lehetőségem túl sokat figyelgetni, mi hová került. :(
A DZL-120-on nem lepődnék meg. A BPE-839-et novemberben láttam forgalomban, a bonnyapusztain volt.
Az 554 biztos hogy siofoki lett mégpedig az eggyik endrédi lett multkor láttam.engem viszont sok busz érdekelne pl akkor most mi kerult a fonyodira az afc-189 helyett mert akkor gondolom tartalek let. Regen latta pl az fkc-664,flx-119,htz-763,jit-695. Gondolom dzl-120 meg a bpe-839 már biztos selejtek mert a telepen állnak már jo ideje.
GLW-061: Segesden telephelyes, de bemegy Nagyatádra reggel járattal, onnan kezdve Csurgó felé pörög (meg talán ott helyizik is), majd délután vissza Atádra és egy segesdi járattal haza
GLW-062=KVM-178: Somogyváron telephelyes
GSM-310: na ez az, amit én is szeretnék tudni, mert kutyulják ide-oda egy-egy újabb beszerzési kampány idején. Kaposvárhoz tartozik, legutóbbi infóm, hogy Kadarkúton telephelyezett.
GSM-312: ezzel is volt kutyulás, hogy kirobbantották a Kaposvár-Marcali-Kaposvár járatpárjáról, aztán csinált olyan fordát, amiben Nagykanizsa is van, de onnan meg mintha visszatették volna a marcali járatra, aztán nekem itt kb. képszakadás.
GGT-422: ahogyan lobbanórotor is írta, homokszentgyörgyi telephelyes, de nem csak arrafelé van járata. Kaposvárhoz tartozik.
GGT-423: zömmel a Kaposvárt Igal irányába elhagyó járatokon található, de van (volt?) kercseligeti járata is
GGT-425: Barcshoz tartozik, én a sulipéntekes Csurgó-Barcs járaton utaztam vele még hajjajjderégen
GBG-284: nem olyan vészesen régen kapott egy felújítást (vagy lakat&fényt), azóta nem tudom, hogy mi van vele. Kaposvári kocsi egyébként.
GDK-109: kaposvári kocsi, most, hogy kérded, asszem ennek a helyén szokott mindenféle szutyok Rába jönni Siófokra sulivasárnanponként. Múlt előtti vasárnap pl. FLX-119 (meg is lepett, hogy kaposvári fordán mit keres siófoki kocsi).
HRE-939: na ez az, amihez sosem tudtam fordát mondani, mert a szélrózsa minden irányába menet vagy onnan jövet fotóztam/teszteltem már. Kaposvári.
IAW-002: siófoki, munkanapokon reggel van egy Siófok-Kvár-Siófok kanyarja, délre ér vissza Siófokra, onnan kezdve rövid helyközi járatai vannak. Sulivasárnapokon Tabtól rásegítője a délutáni Kaposvár-Tab-Bp járatnak.
IAW-003: HRE-939-hez hasonlóan ehhez sem tudnék semmi konkrét dolgot mondani azon kívül, hogy kaposvári.
DZL-120: siófoki vésztartalékok vésztartalékja. Késő tavasz óta én csak a telepen dekkolva láttam.
KIH-272: Vízváron telephelyes, mégis kaposvári kocsi (szerelés szempontjából legalábbis). 8.30-ra ér be egy Barcs-Lad-Kaposvárral, majd 13.00-kor indul vissza Barcsra Lad felé, ahonnan 14.50-kor már megy is Somogyudvarhelyre. A DUD-789-cel fordaváltós, a kaposvári járat kedden (és csütörtökön) a DUD-é.
A kaposvári "zászlóshajók" esetében olyasmire gondolok, mint ami a zalakarosi/hosszú endrédi forda esetében is van Siófokon: nem busz-, hanem sofőrfüggő a dolog, hogy kit melyikre vezényelnek, az a kocsi megy a két endrédi telephelyes kocsi közül ide vagy oda.
Nem rendszeres, de elő szokott fordulni, amikor az FLX-114-et helyettesíti. És akkor Boldi feje igazán szokott vidulni, ha a 16.05-ös Siófok-Lelle-Kaposvár járattal megy haza. :)
Nézem a képeket és ülök, a fejem helyén lévő tököt dupla karóval kikaróztam és nézek ki a fejemből. Úgy kábé semmi nem stimmel, amit eddig azt hittem, hogy helyre raktam magamban. Remélem, elég hamar lezajlik ez a kavarodás, aztán minden mozaik a helyére kerül és kiderül, hogy az 554 most akkor tényleg siófoki-e vagy sem. Én az eddigi logika alapján annak gondolnám, ha az 556 is itt landolt...
Ja még valami! :) -1, Az rendszeres, hogy az FLX-785 Kaposvár B.Lelle Siófok vonalon jár? Ma láttam Siófokon kb. délután 3 körül érkezett az állomásra.
-2, Miért van az MMC-448 ban lévő helyis viszonylatjelző táblák között egy Siófok - Balatonszabadi tábla is? Csinál valami állandó járatot oda vagy mi?
"Mátrás" Busz Siófokon.: MNY-556 (Siófok - Igal - Kaposvár táblával)
Ma délután 2kor "csendélet". Ballról jobbra--> (Kocsikiadással ma is volt egy kis kavarc.) JZE-240 (Siófok - B.Szabadi táblával)
LLP-064 (Siófok - Kapoly táblával)
GNW-039 (Siófok - Ádánd táblával) Ma 14:50 kor a HFL-397 helyett ment Nyimbe és 16:10kor Berénybe
HFL-399 ("Nagyatád" felirattal, de egyéb tábla nélkül) Ma 14:40-kor Endrédet csinált a LUU-933-al karöltve.
IAW-002 vagy 003 (Kaposvár - B.Lelle - Siófok táblával)
GSM-311 (Siófok - Nagyberény táblával)
LUU-933 (Kötcse - Siófok táblával)
Egyébként sok helyen pótlás van. Az AFC-189 ma már Endréd-Tabra volt táblázva, a LUF-227 szőrén szálán eltűnt és még mindig a BOS-233 van helyette. Az MNY-554 pedig szerintem nem siófokra került.
Na jóó. :) Én meg bevallom, hogy EN9,5-el még soha nem mentem! :) Leszámítva az LTL-642-t amit még anno Bp-en sikerült elcsípnem. (ha jól tudom akkor a típusból ez a proto busz. Mellesleg Siófok helyin is próbázott egy darabig.)
Köszönöm, a puskám nélkül félkómásan annyi rémlett, hogy 16.10-kor Ságvár felé hagyja el Siófokot a HFL. Aztán nekem tovább tök8, merre megy, úgysem utazom olyankor abba az irányba. :)
:D :D Az FJF-el mentem már egy csomót. Hétvégeken délután rendszeresen "Berényezik." Abban van a 415-ösféle ülés nem? Mert a JIT-ben asszem olyan van mint a Rábákban vagy hasonló. Bár lehet, h keverem a kettőt.
Az LKG-878-ban tényleg igazad van, de nyimieket viszont valóban kevered. :) A 16:10-es Sió-Nyim-en a ENP-937 a fordakocsi és helyette dübörgött ma az AFC-189.
A HFL-397 14:50-kor megy Nyimbe és 16:10-kor Berénybe. Régebben ezt a fordát az IAW-002 vitte pár éven keresztül.
Röhögni fogsz, de most szombaton utaztam az FJF-007-tel először életemben, pedig egy párszor végigcsücsültem a zalakarosi járatot Siófok/Balatonföldvár-Balatonmária/Zalakaros távon (vagy épp visszafelé). Richtig mindig a JIT-695 jutott.
Vagyis elvileg az FJF-007 és a JIT-695 helyére is egy-egy IC került?... grat... Ha így van, akkor gondolom mindez abból adódik, hogy felváltva csinálják Zalakarost, ami ugye viszonylag messze van, hosszú menetidővel és kell oda az IC. Persze eddig jó volt a NABI... de most hírtelen IC kell. :D érdekes...
Az a helyzet, hogy ennyi IC kivitelű kocsira viszont nem volt szükség. Pláne nem Siófokra. Inkább Kaposvárnak kellett volna többet osztani belőlük. (Szerintem onnan indul több IC (távolsági járat) ahová indokaltak ezek a kocsik. Pl. Pécs , Szekszárd , Nagykanizsa stb... Siófokra jobban kéne az Econell vagy az eddig jól bevált EC/EN12! Pl. ma Siófokról Ságvár irányába elég sok 260-as dübörgött. (Ezeket még messziről hallani.) Pl a LUF-227 helyén egész nap a BOS-233 volt, a 16:00-kor induló Sió-Tab járaton a (talán LXM-es) EC12 helyett a BPD-034 volt, és a 16:10-es Sió-Nyim fordán pedig asszem az AFC-189 helyetesített. Ezek után no coment... Ide kellenének az alacsonypadlós helyközik és nem az IC-k...
Jó, de az, hogy betolnak Endrédre két IC-t, és kivesznek onnan két babakocsitárolós NABI-t, az kicsit durva. Főleg, hogy sulinapos rásegítőként a LUU-933 van a 14.40-es heringjáratra beosztva. Jó, nem mondom, hogy nem örülök annak, hogy a HTZ-763 helyére végre egy normálisabb gép került a kötcsei fordára, de mondjuk egy LWD-875 simán mehetett volna Endrédre. Ehhez képest az elvileg a DUD-790-et váltotta az ádándin.
Épp akartam kérdezni az 554-et. Egy ilyen elosztás viszont érthető, mert akkor borítékolható, hogy az alacsonypadlós gépeket Kaposvár kapja (és azoknak nem is lenne sok realitásuk a másik két üzemnél).
Viszont, ha az 551-553 és 556 siófoki, akkor nagy valószínűséggel az 554-nek is annak kell lennie (ugyebár 555 nem lett a sorozatba számozva). Eddig a Credók elég jól követték azt a logikát szétosztás szempontjából, hogy a rendszámcsoport egyik része ide, másik része oda, harmadik része amoda. Általában eleje Siófok, közepe Kaposvár, vége Nagyatád. És eddig stimmel: eleje Siófok, vége Atád. Közepe (557 és 558) kizárásos alapon vagy Kaposvár, vagy Atád, ha az 554 is siófoki. Csak tudnám, hogy hol van...
Vagy nem a LUF helyén kell keresni(?). Hallottam olyan feltevést, hogy esetleg a JIT-695-öt váltotta Endréden. Egyelőre nem volt lehetőségem leellenőrizni az infót.
MNY-556? Ez kerülhetett a LUF-227 helyére? (Berényi táblából gondolom.) Mert ha igen, akkor nem volt hosszú életű. :) Tegnap a 22:30-as Siófok-Nagyberény járatot (ami a LUF-227 fordája), a BOS-233 csinálta. Ma egész nap a BOS járt berénybe. A LUF-ot sem látni és az MNY-556-ot sem. Még a telepen sem. Az lehetséges, hogy meggondolták a dolgot és mégsem az MNY kerül a LUF helyére hanem majd egy később érkező ECONELL? A LUF-ot pedig már elrakták máshová így egyenlőre marad a BOS mint Berényi "törzskocsi"?
Nemrég volt ide linkelve a dec. 15-ei változások értesítője. A 1596-tal kapcsolatban ez van benne:
1596 PÉCS KAPOSVÁR ZALAEGERSZEG SZOMBATHELY SOPRON autóbuszvonalon a új 103 sz. járatot állítunk forgalomba a hetek utolsó iskolai előadási napján Kaposvár Körmend viszonylatban (Kaposvár, autóbusz-állomásról 11:40 órakor indul és Körmendre 14:30 órakor érkezik), új 104 sz. járatot állítunk forgalomba a hetek utolsó iskolai előadási napján Körmend Kaposvár viszonylatban (Körmend, autóbusz-állomásról 15:35 órakor indul és Kaposvárra 18:42 órakor érkezik).
Én nem távolságra, hanem menetidőre húznék határt. Van olyan sokat tekergő falujáró, ami 28 km-t megtesz kb. 1,5 óra alatt, míg egy-egy Kvár-Mernye-Bp. másodrész a Sasadira alig több,mint két óra alatt fölér megállás nélkül...
Nem tudom, mire gondolsz. Nem utaztam még ilyennel, nem tudok mit mondani. Pirosak az ülések, annyit láttam csak.
Ma reggel messziről láttam a zalakarosi járatot, egy "Mátrás" kocsi volt, rendszámot nem láttam.
3 "Mátrás" kocsi jutott Siófokra, annak sikerült utánajárnom. Meg ugye van a két helyis, ill. a még majd érkező új helyi kedró...
Hogy hová került a HTZ-763, KGC-964, LWD-875, azt még nem tudom. Mostanában ritkán járok bent a városban. A KGC-t berényi táblával láttam szombaton du. 14.00-14.30 körül. De a fél buszállomás Berényre volt kitáblázva, így sokat nem mondott.
Viszont tegnap majdnem utaztam az MNY-559-cel. De szerencsére az ACG-140 volt a 16.50-es kaposvári, így nem vártam meg a 17.00-es atádin az új kedrót. :)
"De be lett vezetve néhány éve, hogy 50 km-nél hosszabb távra nem adható ki forda szerint 260-as"
Ezt kiterjeszthetnék majd az egész Dél-Dunántúlra azzal a kiegészítéssel,hogy Halas üléses busz sem mehetne ennél hosszabb távra,meg a városi busz üléses kocsik meg csak max. 30-40km-ra.
A Kapos Járműgyártó Zrt. mindjárt át is festhetné őket - és a későbbiekben érkező és nem flottaszínű járgányokat - flottaszínre.
...
Jut eszembe, úgy látszik, az új utastájékoztató rendszerből idén már nem lesz semmi a Kapos Volánnál (december végére ígérték), mert egyre több buszban látom, hogy LED-es világítást kapnak a helynévtáblák...
"Mátra Volános" színárnyalattal, a sötétzöld rész nélkül
Na, ez érdekes, mert ezeket a gépeket a Mátra Volánnal összefüggésben is hallottam emlegetni, amikor még félkészen voltak... Akkor ezek alighanem "zöld-zöld"-alapon kerültek ide, nem pedig azért, mert a cégnek kifejezetten IC 12-esekre volt szüksége (bár az LXM-112-vel már bemutatkozott a típus).
Ja,és a Siófok-Pécsre meg lehet kellene tartaléknak is 3tengelyes,mert dec.15-től tovább fog növekedni a terhelése,mivel az Alba fehérvári járata átalakul balatonos veszprémivé,amely Sásdig nem áll majd meg a korábbival ellentétben.
Egy jó ideje már csak a KIN-846 jár ezen a vonalon(csak eddig nem írtam,mert mintha figyelnék a cégtől,hogy mit írok be,és beírás után nemsokára már mindig más busz jár azon a fordán :D).
Nem akarom egy az egyben beírni, na vagy rájössz vagy nem. Ha nem sikerül, és szabad a gazda, max. dobsz egy emilt az adatlapomon szereplő címre.
Amire tippelnék, hogy fordakocsi-csere lesz, az a sulinapos fonyódi gyorsjárat: AFC-189 az utolsó forda260-as Siófokon. Kaposvár környékén még akad egy-két példány szintén (AFF-600, HCR-104 tudtommal mind a mai napig fordás). Atádon (+Barcson+Csurgón+Marcaliban) emlékeim szerint már nincs fordás 260-as...
Most már szerintem sincs. Viszont 2005/2006 körül volt valami késő délutáni járat ami kb.17:00 körül ért be Siófokra és talán este 7 vagy az után indult vissza Kaposvárra. Úgy emlékszem, hogy ezen volt a MAN egy ideig. (Bár lehet, hogy én emlékszem rosszul.) De hogy a MAN az fordakocsi volt Siófokra nyaranta délutánonként az tuti! :)
"De be lett vezetve néhány éve, hogy 50 km-nél hosszabb távra nem adható ki forda szerint 260-as"
Ehhez képest a Siófok - Bonnya vonalon (57km) még múlt héten is vígan járkált(ak) a 260-as(ok). :D
Ez ok. :) Tudom, hogy vannak kényelmetlenebb kocsik a fonyódi/lengyeltóti vonalakon. A Siófok - Nagyberény az kirakatvonalnak számít? :) Mert ha igen, akkor még tutibb a csere.
Szezonális jellegű járat nincs a vonalon. Az a Kaposvár-Siófok-Kaposvár járatpár egész évben van. Suliidőszakban az FLX-114 csinálja (illetve péntekenként más, kaposvári zászlóshajó), nyárra ugyebár leáll a 3tengelyesek zöme, aztán pótolják azzal, ami épp akad. De be lett vezetve néhány éve, hogy 50 km-nél hosszabb távra nem adható ki forda szerint 260-as, remélem, a 260-asoktól is kényelmetlenebb MAN-t is beleszámolják...
Navárjá, ez egy kicsit bonyolult, kicsit nem idevaló, hogy miért került a LUF oda, ahová, de szerintem nagyjából ki lehet találni, ha nem a józan ész mentén indulsz el...
Siófok és Kaposvár között fordakocsik közül a KGC-964 a legkényelmetlenebb. A többi, ettől kényelmetlenebb kocsi mind csak beugró (illetve javításra/-ról menő/jövő kocsi). A Kaposvár-Balatonboglár-Fonyód vonalon (akár Lelle, akár Lengyeltóti felé) vannak kényelmetlenebb kocsik is. Pl.: HJL-583, DUD-795, FGM-293. Csak ugyebár az már nem annyira kirakatvonal, mint Siófok felé...
A délutáni órákban, Kaposvárról Siófokra érkező, szezonális jellegű, Kaposvár - B.Lelle Siófok járatot csinálta a MAN. Az a busz a nyári szezonra állandóra volt oda beosztva. (Tehát nem csak pótlásba futottál bele.) Viszont úgy tudom, hogy (talán 2011 után) már másik busz jár helyette. Valamelyik kaposvári illetőségű LUF asszem...
Ha azt hallottad, hogy az endrédi vonalon új járgányok lesznek, akkor az simán lehet Econell is mindkettő. Ha esetleg a LUF-227 helyére is egy Econell kerül, akkor pl. a LUF-ot simán be lehet tenni állandóra a zalakarosi fordára. Az a kocsi egy kényelmes átmenet a helyközi és a távolsági kialakítású járművek között. Nem is értem, hogy miért Nagyberényi járatot csinál? Simán oszthattak volna rá hosszabb utakat is. Eközben egy-két Kaposvári járaton meg Rába és 415 a törzskocsi. :/
"A JIT-695-ön végigülni egy-egy Siófok-Balatonmária vagy Zalakaros-Balatonföldvár távot, egy élmény"
Hétvégén ez a kocsi csinálja a két délutáni "hosszú" Nagyberényi járatot. (A LUF-227 ilyenkor egész délután pihizik.) Még Berényig is gázok azok az ülések... :) De láttam már ilyen 700SE-t Siófok - Kaposvár távon is... Az sem lehet egy leányálom.
Vagy később a "sima" 256-os járgányok selejtezése (eladása; a BRS-559 még jár). El tudnám képzelni, hogy egy LUF vagy LXM helyére menne egy új IC, ez a LUF vagy LXM menne az LTE-427(? - volt KGC-965) helyére, az LTE pedig a KAY-485 helyére. (Mellesleg engem nem zavar a KAY-485 a 16:50-es Kaposvár-Kaposkeresztúr járaton, de azért az LTE-427 praktikusabb lenne oda.)
És pont egy E98-asnak ne lehetne találni munkát? Tele van szarral az állomány így is. Nyilván nem azt selejtezik, amire most épp nincs munka, hanem azt, amire már nem is akarnak adni, mert nem éri meg, és van lehetőség kidobni.
Máma már a szokásos AZD-655-ös csinálta a járatot.
...
(Volt már példa arra, hogyha lecseréltek egy buszt, akkor pár napig egy tartalékbusz járt az addig szokásos busz helyett. Pl. 1997 áprilisban a BPE-900 helyett egy BRS-4** Ik 266 járt kb. 2 napig, utána lett a GHB-057. Azzal egyidőben selejtezték a BRS-527-es Ik 266-ost, és a BPE-900 fölújításáig talán a BRS-521-es Ik 266 járt helyette.)
Az endrédiekkel az a gond, hogy váltva járnak Zalakarosra. Logika nincs benne, hogy mikor melyik kocsi megy, a sofőrök vezénylésétől függ. A JIT-695-ön végigülni egy-egy Siófok-Balatonmária vagy Zalakaros-Balatonföldvár távot, egy élmény, tapasztalatból mondom. :/ Amúgy azt csiripelik a verebek, hogy Endrédre várnak új buszokat. Kérdés, hogy mondjuk ilyen LWD-875-szerű "új" buszok lesznek-e vagy vatta újak...
Abból az 5db EC 12/Econell-ből legalább 2-t (de inkább 3-at) Siófokra tennék. Ha már a helyköziket be akrják vonni helyibe, akkor arra alkalmas busz is fog kelleni. Pl a LUF-227 -et és az egyik endrédi törzskocsit mindenképp cserélném egy részben alacsonypadlós új buszra.
Láttam már azt az FLX-et sokfelé. Barcs - Bp-n egyszer láttam még régebben. Kvár-Győr és a vasárnap délutáni Kvár-Veszprém vonalon viszont már többször is. Rakták már be Kaposvár-Igal-Tab-Siófok viszonylatra is.
Az 5db EN 12/Econell és a 4db Optinell is Kaposos lesz?
Persze. Ismerve azt, hogy a dél-dunántúli tenderből mi jön a Pannonhoz és a Gemenchez, nagyon könnyen ki lehet számolni, hogy hogy fog kinézni a maradék.
Vagy hány lesz belőlük zöld (ha lesz egyáltalán)? :)
Az Optinellek szinte biztos, hogy fehérek lesznek, a többire nem mernék jósolni. Elnézve, hogy a Pannon és a Bakony is sárga EN 12-eseket kapott, könnyen lehet, hogy van még abból a készletből, de az sem valószínűtlen, hogy fehérek lesznek. (A zöldön csodálkoznék, bár az IC 12-esek esetében nem lepett meg, mert már 1-2 éve is lehetett hallani róla, hogy IC 12-ből van egy legyártott készlet, ami zöld.)
A 034 tényleg egy jó állapotú járgány. De az az igazság, hogy az új kocsik érkezésével elsősorban az IK 200-as széria van legjobban veszélyeztetve. Még a jobbak sem fogják megúszni - ahogy írtad is - a kor miatt. Az IK 400-asokból és a Rábákból pedig majd egy-két példány kikerül a cserepadra. Mondjuk én a régebbi 395/E95-ös kocsikból is tennék vissza tartalékba egyet-egyet. Mert pl mi van ha egy Kaposvár - Győr vagy egy Kaposvár - Bp járat Siófokon kidől? Mit küldenek tovább? Rábát? :D (Pár éve volt már rá példa, hogy Siófoktól Budapestig az egyik siófoki 415 vitte tovább a reggeli K.vár - Bp járatot) :)
Lehet, hogy OFF-nak számít, de érdekesség: A ma este fél 8 körül induló Siófok - Enying járatot az IDZ-448 csinálta. Nem kicsit tévedt el! :) Érdekes pótlás... (vagy Enyingre került az a kocsi..? bár ez inkább Albás téma)
A 034 is inkább az átlagéletkor-javítás érdekében menne szerintem levesbe. Motorikusan elég jó, meglátszik, hogy a kötcsei fordán eltöltött sok-sok év alatt vigyáztak rá a gazdái.
Jó, amíg meg nem jönnek, addig ennyit mondok. Még látni kell, hogy mi megy, mi marad, aztán majd megteszem következő tétjeimet. :)
Mondjuk, ha a BPE-839-et képesek voltak lecserélni a felújított HLF-375-re a DRV-s fordán, nem lepődnék meg, ha az LGX-441 is leváltódna. Az tény, hogy most nemrég kapott egy lakat&fényt, de ha a VB-os 250/256-os mészárlást tekintjük, akkor egy papíron 33 éves jószág a románoknak még jó lehet.
Számolj bőkezűbben a selejtezésekkel, mert a dél-dunántúli tenderből még hátravan 5 db EN 12/Econell 12 (nem tudom, melyik jön, de kéziváltós lesz), meg 4 db Optinell. Lehet, hogy még decemberben megérkeznek, de a két siófoki EN 9,5 a helyijáratra biztosan.
De, nyilván. Már 2010-ben szó volt arról, hogy ha megérkezik az álmodott 40 NABI, akkor kivétel nélkül az összes 200-as kuka, DUD-ostul, mindenestül. Amúgy ezekkel az IC-kkel szerintem az olyan kocsik lesznek leváltva (nem biztos, hogy közvetlenül), amik túl hosszú távot tesznek meg ahhoz, hogy egy s*ggel végig lehessen ülni. Pl. KGC-964 a Siófok-Kaposvár-Siófok járatpáron meg egyebek. Aztán a sor végén kihullik 8 db 260-as és Rábák vagy EAG-ok vagy 415-ösök mennek tartalékba.
Fejlődünk.
Ha mást nem, hát visszafelé...
Amit én Siófokról selejtesélyesnek tartok: BOS-233, BPD-034 (max. a belét átteszik másba), DZL-120.
Rendszám: mny-551 Gyártmány: KRAVTEX Típus: C12 Szin: ZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Rendszám: mny-552 Gyártmány: KRAVTEX Típus: C12 Szin: ZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Rendszám: mny-553 Gyártmány: KRAVTEX Típus: C12 Szin: ZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Rendszám: mny-554 Gyártmány: KRAVTEX Típus: C12 Szin: ZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
MNY-555 nincs (még).
Rendszám: mny-556 Gyártmány: KRAVTEX Típus: C12 Szin: ZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Rendszám: mny-557 Gyártmány: KRAVTEX Típus: C12 Szin: ZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Rendszám: mny-558 Gyártmány: KRAVTEX Típus: C12 Szin: ZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Rendszám: mny-559 Gyártmány: KRAVTEX Típus: C12 Szin: ZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Nem tartom kizártnak, hogy EAG-mészárlás (is) lesz. Nem mindet újították/újítják föl. Illetve, amit fölújítanak, azért több pénzt is lehet kapni, ha eladják.
Na, a VB-os új menetrend nekem a telefonon úgy nyílik meg, hogy lila hajat kapok tőle. Egyesével lehet lapozni a járatokat. És mondjuk egy 100-nál is több járatpárt mutató gyűjtőmezőt egyesével végiglapozgatni, míg egy koraesti járatot megtalálsz, egy élmény...
Ezek szerint van elég siófoki utas (+ pénteken szűkös vasúti kapacitás?), ezért túlél a siófoki megálló.
Legutóbb, amikor utaztam a járattal, kb. 5-8-an szálltunk le Siófokon.
Más: A kisalföldes értesítő szerint lesz kisalföldes Kaposvár-Sopron járat sulivasárnap (14:15-kor indul, és csak Marcaliban áll meg Keszthelyig).
Na, a korábbi Sopron-Pécs-Sopron mégiscsak túl jól el volt találva? Bár, hogy a VB-os járatokkal pont nem találkozik, nem tudom, hogy nem lesz-e kevesebb utas ezáltal...
Első ránézésre a 1174/107 1175-re való áttételét én annak könyveltem el, hogy "ott a vonat, lehet Siófokra azzal menni" alapon kigyomlálták Siófokot a járatból, azt' Lelléig ledönget a pályán a járat. De nem...
1174/107 = 1175/5 változatlan megállókkal (majdnem: Füredi csp. a VB-os menetrendben nincs a járatnál) és menetidővel, nem csak sulipénteken, hanem a tanév tartama alatt a hetek utolsó munkanapján.
Volán szabályzattól függhet, de elvileg a soló kocsinál is kellene írányító személyzet! Kreszben így van és ha akkor is elviszel valamit te vagy a hunyó, mert erre alkalmetlan ambert találtál!! " 76-os kresz!!
Csak azért kérdeztem, mert úgy olvastam valahol, hogy busz alkatrészeket fognak a NABIban gyártani és nagyon sajnálatos dolog, hogy 23 éve mi exportáltunk oda IK 260-at most meg úgy érzem csicskásként fognak minket tartani. Lehet. hogy rosszul látom!
Mihez kell segítség? Borogatást cserélni nem hinném, hogy mi lennénk a legalkalmasabbak az "anyám borogass!"-ra...
Viccet félre téve, egyik szemem sír, másik nevet. Sajnálom, hogy rotorlapátok készülnek majd buszok helyett, de ha beindulna a gyártás, örülnék, hogy legalább volna újra munkahelye néhány embernek.
Ebből kiderül, hogy milyen típus érkezik? Amúgy 89 millió forint a 4db busz összértéke, vagy pedig csak az a kettő darab kerül ennyibe amelyikek most fognak jönni?
Segítsetek egy kicsit! Ez a török dolog nem kis visszafejlődés,mert éppen "92.ben még mi exportáltunk oda IK 260-kat piros és kék színben! Saját szememmel láttam az akkori öreg MAN-ok mellett még jól is néztek ki. A kipufugót még hátul a busz belsejében vitték fel!
GFX-689-re ugye még emlékszünk, az zöld huzatos. A HSX-828-on sárgák a huzatok, bár koszosan láttam, de a légbefúvó is zöldre volt fújva, szal sztem ez is.
Meg az érdekelne, hogy a HLF-375-ön és a HJL-583-on kívül mely Rábák kaptak már felújítást? (Gyengébbek kedvéért: sárga kapaszkodókat és sötétpiros alapszínű üléshuzatokat.)
Kezdjük ott, hogy van az évnek 12 hónapja. A 12 hónapból 2,5 hónap a nyári szünet, azon kívül kong a város az ürességtől. Ha azért a 2,5 hónapért vesznek +2×2,5 métert, ami fogyasztásban sacc/kb. +4-6 liter/100 km, az nagyjából rohadtul nem éri meg. Főleg, hogy attól zeng az összes helyi/regionális/megyei sajtó, hogy vasúti fejlesztés, plusz vonatmegállók, stb. Ezekkel majd jól le akarják fedni a partot. A piros puccosvonattól meg vakul a paraszt, főleg, hogy Siófokra csak napi 2 járatpár közlekedik jelenleg ilyenből.
Szerintem is fölösleges a jelenlegi formájában a 3-as. Főleg, hogy az egyik reggeli járatot eleve helyközis kocsi végzi, ami utána üresen megy ki Szabadifaluba, hogy járattal jöjjön vissza...
Mellesleg én a Balatonszabadi/Ádánd irányába közlekedő buszokat felváltva járatnám egyszer a Bajcsyn, egyszer a Wesselényin.
A Sziget utcánál ritkán van utascsere tapasztalataim szerint. Viszont a Bajcsy mentén több a megálló, ráadásul a parttól távolodva kisebb a nyaralónak használt házak aránya -> sűrűbben lakott a terület. Én bevinném a Bajcsy-ra az összeset. Főleg, hogy régen is arra jártak, amikor a Wesselényi még nem létezett a mostani formájában...
A 2-es vonalat pedig - ha midikkel lesz járatva akkor - vagy sűríteni kell nyáron, vagy pedig összefonni egy újonnan indított balatonvilágosi járattal. (Ha jól tudom, akkor voltak ilyen tervek kilátásban...?) Idáig simán ki lehetne járatni egy Siófok - Balatonvilágos járatot... ha már nagyon "helyközisíteni" akarnak. A buszforduló ott van, csak ki kéne használnia a Kaposnak is. Elvégre B.világos Somogy megyéhez tartozik nem???
A 2-es meghosszabbítása szerintem csak midikkel lehetne megoldható. Ha össze akarod kötni a 2-est azzal a világosi fordulóval, akkor kb. ilyen útvonalakon tudnád (kiindulási pontnak a jelenlegi végállomás):
Nekem ez lenne a legkorrektebb, igaz, az a hülye S-kanyar továbbra is benne lenne. A TSZ-irodát is ki lehetne szolgálni, ahol jelenleg egyik irányba 2, másik irányba 3 (munkaszüneti napokon 1-1) járat van, míg júliusig a pécsi/szigetvári távolsági járatokkal elég jól ellátott volt a hely. Alsótekeresből is sokan járnak be Világosra iskolába/dolgozni/vásárolni/vonathoz/strandolni. A Világoson (bent a faluban) most meglévő buszmegállók közül egy sem maradna ki.
Az LVN-876 helyére pedig nagyságban jó lenne a GSM-311. Csak ott az a helyzet, hogy az LVN már utána nem jön vissza Siófokra mert Tab körüli járatokat csinál. A GSM-311-nek pedig vissza kéne jönnie valamikor, mert 16:45-kor indul Iregszemcsére és ott végez (mivel ottani telephelyes).
Hátöööööööööööö... Én úgy gondoltam, hogy az LVN-876 fordájára a GSM-311-et be kéne tenni. A GSM-es csapat meg visszaülhetne a régi saját buszába, a GNW-039-be. Azért nem a Rábát tenném Törökkoppányba, mert ha gáz van, Iregszemcse közelebb van, mint Törökkoppány, és a felújított E94-es megbízhatóbb. Az LVN-876 pedig válthatná a balatonföldvári kistérségis Autosant. Azt meg kiebrudalni a cégtől a fenébe.
A 2 ajtós helyi buszokhoz én annyit fűznék, hogy itt, Siófokon a nyarat kivéve annak a néhány utasnak bőven elég lenne egyajtós mikrobusz is egy-két reggeli iskolásokkal tömött járatot kivéve.
"Óccsóé' adják, ráadásul magyar gyártó, még azt sem lehet mondani rájuk, hogy kínaJi sz*r."
Az tény, hogy tényleg nem drágák ezek a buszok és ráadásul elég nagy arányban magyar alkatrészekből állnak. Ez OK! Na de akkor legalább vennének 12m-es buszokat. Mert soha nem lehet tudni, hogy épp hol kell majd járniuk, vagy melyik vonalra osztják őket. Nem hiszem, hogy az EN12 vagy a BN12 nagyságrendekkel drágább mint a az EN9. Végülis csak annyi a különbség, hogy az utóbbi rövidebb és semmi több. (A Citadell vagy az Econell oké, hogy drágább.)
A 3-as vonalat szerintem nem nagyon kéne jegyezni. Az a legfeleslegesebb vonal, amit egy ádándi vagy szabadi busszal eddig is simán ki lehetett volna váltani. Mellesleg én a Balatonszabadi/Ádánd irányába közlekedő buszokat felváltva járatnám egyszer a Bajcsyn, egyszer a Wesselényin.
A part menti járatok közül szerintem a 2-es (legalább 1,2x-2x) forgalmasabb mint az 1-es. A kettő közül pedig jelenleg az 1-est lehet kiváltani egy-egy endrédi/lullai/tabi vagy bármilyen más arra közlekedő járattal. A 2-es vonalat pedig - ha midikkel lesz járatva akkor - vagy sűríteni kell nyáron, vagy pedig összefonni egy újonnan indított balatonvilágosi járattal. (Ha jól tudom, akkor voltak ilyen tervek kilátásban...?) Idáig simán ki lehetne járatni egy Siófok - Balatonvilágos járatot... ha már nagyon "helyközisíteni" akarnak. A buszforduló ott van, csak ki kéne használnia a Kaposnak is. Elvégre B.világos Somogy megyéhez tartozik nem??? https://www.google.com/maps/preview#!data=!1m8!1m3!1d3!2d18.191784!3d46.986208!2m2!1f202.87!2f71.4!4f75!2m7!1e1!2m2!1sOInelUCH4739oadlS8IOpA!2e0!5m2!1sOInelUCH4739oadlS8IOpA!2e0&fid=5
Az LVN-876 helyére pedig nagyságban jó lenne a GSM-311. Csak ott az a helyzet, hogy az LVN már utána nem jön vissza Siófokra mert Tab körüli járatokat csinál. A GSM-311-nek pedig vissza kéne jönnie valamikor, mert 16:45-kor indul Iregszemcsére és ott végez (mivel ottani telephelyes).
Az angol, amerikai vagy bármelyik más nyugati (nagy)városok helyi szóló buszai között viszonlyag kevés a 3 ajtós. Londonban is 1 vagy 2 ajtós buszok járnak helyiben. De ezekhez nem lehet a magyar viszonyokat hasonlítani. London vagy New York elég tekintélyes világvárosok és mégsem jelent fennakadást az 1 vagy a 2 ajtós busz a városi forgalomban. Képzeld csak, ha a KT, az Alba volán (helyi) vagy a BKK az összes buszát lecserélné 2 ajtós buszra. Úgy belassulna a közlekedés, hogy nem is lenne sok embernek kedve buszozni. Bp-en mostanság már azért lázadozás van, hogy első ajtós felszállás van érvényben. Magyarországon nem mindenhol működik az, ha 1 vagy 2 utasajtós buszokat raksz helyibe. Mégpedig azért mert: A nyugati városokban jobban élnek az emberek és (az ő pénztárcájukhoz mérten) olcsóbb a közlekedés is. A legtöbben kocsival járnak munkába, szinte minden gyárhoz munkásjáratok járnak, minden iskolának külön iskolabusza van és ráadásul potom pénzért van a taxi. Ja és metró/villamos illetve gyorsvasút megy az összes városrészbe. Ezek után a buszközlekedés elég sokadrangúvá válik. De Magyarországon ez nem így van. Sokkal több ember szorul a buszra mint nyugaton. Ebből pedig az következik, hogy gyorsabb utascserét lehetővé tevő buszokat kell beszerezni.
Sajnos úgy látszik ez egy ilyen hely! Az NDK-ás csuki is így égett csak nagyobb lánggal és talán kb 50 méterrel visszább ahol a mobilos csákó a videót készítette!!
Remélem, nem lesznek olyan ostobák, hogy 9m-es buszt hoznak Siófokra.
Óccsóé' adják, ráadásul magyar gyártó, még azt sem lehet mondani rájuk, hogy kínaJi sz*r.
Vagyis ha most 2db EN9,5 jön, akkor a helyis flotta konkrétan 3db midibuszból és 2db HELYKÖZI kivitelű normál buszból fog állni.
Stimmt, ez helyes következtetés. Ha pl. azt veszed alapul, hogy mennyi járat jön be a városba mondjuk Ádánd felől, és mennyi a 3-as vonal járatainak összlétszáma, akkor az a mennyiség elég szép lesz, még ha nem is mindet teszik a Bajcsy-ra az ádándiak közül. Ez egy kiragadott, ám annál látványosabb példa.
Próbálj meg elvonatkoztatni a mostani helyi vonalhálózattól és menetrendtől. A part menti járatok nyilván kevésbé lesznek fölborítva, mint az olyanok, amik jobban lefedhetőek helyközi járatokkal. De pont ez a dolog lényege: amit le tudnak fedni helyközivel, onnan ki lehet szedni a helyis kocsikat. (Lásd az előző bekezdést.)
Az LVN-876 helyére én nagyobb buszt tennék eleve. Mondjuk egy GSM-311-et. ^^
A helyközi kivitelű helyi járatos buszhoz túl sok hozzáfűznivalóm nincs... Városi busz Angliából...
Mondjuk, az is tény, hogy van kb. 1,5 hónap az új helyi menetrend bevezetéséig - a helyközi változásokig meg bő egy hónap -, jó lenne valami menetrend-tervezetet már látni, még ha nem is a végleges, de nyilván vannak már konkrét elképzelések arról, hogy milyen útvonalakon fognak közlekedni a helyi járatok...
Csókolom, és mikor megy el tankolni+műhelybe, ha délelőtt Tabon lesz?
Délután meg pont az az időszak esik ki a tanulószállítózás miatt, amikor igazán kellene járat. Magyarul az LWD-876 16.50-es "Siófok-Andocs" járata (hivatalosan Siófok-Tab és utána hamar Tab-Andocs fekvésében tudnál legkorábban járatot indítani Földvárról Tabra. Azzal meg adnál kb. egy pofont a sz*rnak.
Ha a délutáni időszakban kellene kocsit előrángatni, ott a tengődi GHB-056. Az 14.50-kor elmegy Tengődre végzőbe, ha jól tudom. Akár menetrend szerintiben, akár rezsiben vissza lehetne vinni Tabra, aztán lehetne egy Tab-Földvár-Tab járat 16.00 körül...
Vagy pedig - az teljes újratervezést igényelne, az igaz - az eddigi Kvár-Tab-Siófok és vissza járatokat átpakolni az új útra, a korábbi kapacitást az endrédi és lullai vonalról meg átszervezni egy (Siófok-)Földvár-Tab vonalra. Illetve meghagyni érintetlenül azokat a kaposvári járatokat, amik most sem mennek be Tabra.
Bár eleve inkább atom kéne arra az új útra, mint busz. Hatalmas csalódás volt részemről a dolog. :( Minden lejtő kanyarban végződik - Endréd felől menve ezt tapasztaltam, bár Tab felől sem lehet jobb a helyzet - és hatalmas az oldalszél egyes helyeken. A Jabapusztai egyenesben, ahol egy hatalmas lapos teknőben halad az út, különösen. Ezen az építkezés ideje alatt készült képen jól látszik, miről beszélek: http://goo.gl/maps/74CV2 Semmi nincs, ami megfogja a szelet, illetve a havat majd a télen.
Én három opciót is hallottam erre vonatkozóan. 1. Ugyanez a típus jön amit most vettek (EN12) 1. 9,5-es midi Credo lesz. (EN9,5) 2. 12m-es 3 ajtós Credo lesz. (Nem hinném, hogy a siófoki önkormányazt a nem rég elkövetett sz@rrágó vásárlása után Citadell-t venne... Pláne nem Econell-t... úgyhogy valószínű, hogy BN12-es lesz szintén raktárról.)
meglátjuk...
Remélem, nem lesznek olyan ostobák, hogy 9m-es buszt hoznak Siófokra. Ráadásul azt írták, hogy az egész flotta 5db buszból fog állni (a kis NABI az marad). Vagyis ha most 2db EN9,5 jön, akkor a helyis flotta konkrétan 3db midibuszból és 2db HELYKÖZI kivitelű normál buszból fog állni. Nyári szezonban hogy akarják ezekkel lefedni az 1-es és a 2-es vonalakat? Mert ha a 2db nagy busz csak a parton megy, akkor Kilitibe meg csak midi fog járni helyközis rásegítéssel??? Ugyan már... És egyébként hogy kell értelmezni azt, hogy 5db busz látja el a helyi közlekedést? Az 5-ből 1 az tartalék? Vagy mind az 5db ki van adva, és most már tartalék sem lesz? Szerintem a legjobb állapotú 415-öst meg kéne tartani tartaléknak és szezonban azt is be lehetne állítani álladóra. Azt hiszem eddig is így csinálták. Amíg a DZE-691 volt a tartalék addig nyaranta rendzsresen járt a többivel együtt.
(Mellesleg itt zárójelben megkérdezném: Mi értelme van ezeknek a 9,5 méteres midiknek? Olcsóbbak? Kevesebbet fogyasztanak? Szerintem nem! Véleményem szerint ezeket ott kéne alkalmazni ahol szűk útcák vannak, vagy ahol nagyon alacsony az utaslétszám. Budapestre a várba és egy-két midis vonlra tökéletsek lennének a 405-ösök helyett, hiszen a Kravtex direkt ezért fejlesztette ki őket. A Kapos Volánnál ezzel szemben egyik "feltétel" sem teljesül. Mi értelme van annak, hogy egy hétköznap 12:20-kor iduló Siófok - Nagyberény - Tab járaton midi busz (LVN-876) van? Nem egyszer láttam, hogy lógnak ki az embrek az ablakon... :(
Hetente 2-3 alkalommal bemegy Siófokra tankolni+műhelybe. Ha nem kell menni Siófokra, kényelmesen hazamegy kapálgatni sofőrbá.
Aztán:
Tabi műszakváltás.
Sulinapokon tanulószállítás Bálványosra 16.00-kor. Ez a LUU-933-é volt, mikor még csak Szárszóig járt a 15.00-ös Siófok-Szárszó járat, amit szept. 1-je óta meghosszabbítottak Lelléig, majd két hétre rá az LWD-876-ra rá is sóztak.
Majd hazamegy kapálgatni, és az esti műszakváltással zárul a nap.
A Tab - Balatonföldvár távra ott a KKL-146. Az amúgy is földvári telephelyes. Kiválthatna 1-2 Tabra bemenős kaposvári járatot. Persze lehet, hogy nem mindegyiket. Nem tudom pontosan, hogy napközben milyen jératokat csinál, de amikor én a földvári vasútállomás felé járok, akkor ez a busz mindig ott dekkol. Szerintem meg lehetne oldani.
Nem tudom, de én is jobban örülnék annak, ha megállandósulna a fordán a GHB-062, mert legalább tudnám, hogy hol és mikor kell keresni. :D
Kicsit más téma...
Mostanában forgalomszámolgatással színesítem egyébként szürke kis életem. Két-két napot számoltam eddig Kőröshegyen és Lellén, a településeket Kaposvárral összekötő utak mentén, ahol a kaposvári buszok is járnak. Nem akarnám untatni a nagyérdeműt, de meglepődtem, hogy Lellén 1,5-2× nagyobb az autós forgalom, mint Kőröshegyen, mégsem követi ezt ennyivel nagyobb arányú buszforgalom (ráadásul Kőröshegyen elég alaposan besegítenek a tulipános falubuszok is). Nem azt akarnám mondani, hogy "dögöljön meg a szomszéd tehene is" alapon ritkítsunk Kőröshegyen, hanem érdemes lenne felülvizsgálni, hogy a Lelle környéki falvakban (pl. Látrány, Somogytúr, Babod, stb.) volna-e igény több járatra. A tapasztalataim (és egy-két kíváncsiskodó elmondása) alapján több olyan személyautót/kerékpárost azért striguláztam be a nap folyamán többször is, mert buszozna az illető, ha volna mivel...
Azt lehet tudni, hogy a KAY-485-öt csak ideiglenesen helyettesíti a GHB-062 (az előbbi járgány sofőrjével), vagy véglegesen cserélhették le? Múlt hét kedd vagy szerda óta ez jár. Szerintem ilyen járgány jobb is erre a vonalra (jellemzően Kaposvár-Kaposkeresztúr).
Azt csiripelték a verebek, hogy a két újabb busz 9,5 méteres lesz. Lehet eret vágni...
Amúgy meg kíváncsi lennék, hogy azokra a helyközi buszjáratokra, amik eleve tömve érkeznek be vagy hagyják el a várost most is, szintén föl lehet-e majd szállni helyi utasnak. Mert volna pár ötletem, hogy akkor mely buszokat lehetne helyből nagyobbra cserélni.
A vonatos részhez:
Most akkor döntsék már el, hogy Szántódig vagy Földvárig fog járni az a lepsényi vonat. Meg az is fura nekem, hogy most volt (tavalyelőtt májusban) átépítve tokkal-vonóval a Sió-híd, amikor egy hétig kivétel nélkül az összes vonatot pótolták, azt' újra buherálni készülnek...
Egyébként én a Kapos Volán helyében kicsit átszervezném a Siófok - Balatonföldvár - Kaposvár vonalat is. Azoknak a járatoknak amelyek Kapolypusztánál bemennek Tabra, majd újra kijönnek, semmi értelmét nem látom. Ha már úgyis érintik Tabot, akkor Lulla (vagy akár Ságvár) felé is mehetnének tovább Siófokra.
Oksa. Csak az a bibi, hogy akkor a Tab-Balatonföldvár szakaszra már semmi nem maradna gyakorlatilag. Ha megoldod a kieső kapacitást valahogyan, akkor semmi akadálya. Ja, és kéne eleve egy járat Tabról Földvárra úgy, hogy 17.00-re Földváron legyen. A földvári kistérségből elég sokan kényszerülnek arra, hogy koleszosok legyenek, mert a Flexes műszakváltást nem érik el a suli miatt. :/
A GGT-424 tartalékjárgány lehet? Vagy csak most a tanszünetben nincs fordája? Mert máma ez csinált a 16:50-es Kaposvár-Kaposkeresztúr járatot a KAY-485 sofőrjével.
Lehetséges, hogy igazd van. Esetleg azt nem tudod, hogy a reggel 4:35-kor iduló Siófok - Bonnyapuszta járatot melyik kocsi csinálja? Szerintem az ENP-937... bár nem vagyok benne biztos. Azért gondolom, mert az a kocsi főként Tab környéki fordákon van, de ennek ellenére mégis siófoki telephelyes.
Egyébként az meg tudja valaki mondani, hogy miért van bizonyos járatokon vegyes kocsikiadás? Biztos van több helyen is ilyen. Pl. a 16:10-es Siófok - Nyim járaton hétfő az ENP-937 van, kedden pedig a LUU-933. Szerdán és csütörtökön ismét az ENP jön de pénteken a LUU. Miért? De van olyan hét, hogy csak egyszer jön a LUU és a többi napon az ENP. Szóval elég rendszertelen a dolog.
:) Na igen. Egyébként a JZE-240 most milyen fordákat csinál? Mert úgy tudom, hogy a Siófok - Marcali vonalról levették. Egyszer láttam valamelyik nap a 13:50-es Nagyberényi járaton a LUF-227 helyett. Másnap viszont ismét a LUF ment, úgyhogy valószínű, hogy csak beugrott.
Már épp ideje volt, hogy megindítanak valamiféle buszközlekedést arrafelé. Lullaiaknak és az ottani kisebb falvak számára, átszállás nélkül elérhető lesz Siófok és a Balaton part.
Bár szerintem nem fogják az összes Siófok - B.Endréd járatot Tabig meghosszabítani. Ahogy nem fogják a Tab - Jabapuszta járatok midegyikét sem Siófokig járatni.
Egyébként én a Kapos Volán helyében kicsit átszervezném a Siófok - Balatonföldvár - Kaposvár vonalat is. Azoknak a járatoknak amelyek Kapolypusztánál bemennek Tabra, majd újra kijönnek, semmi értelmét nem látom. Ha már úgyis érintik Tabot, akkor Lulla (vagy akár Ságvár) felé is mehetnének tovább Siófokra. Rengeteg időt spórolnának vele! Mellesleg akik (rendszeresen) végigutazzák a Kaposvár - Siófok távot, azok nem hiszem, hogy minden esetben áhitoznak egy "Ismerd meg Somogy megyét" túrára.
A képek az egyik barátomtól vannak. Én annyit tudok nagyvonalakban, hogy egy dízel targoncával ütközött, ami szabálytalanul elé hajtott valahonnan... De hogy egész pontosan hogy történt, azt nem tudom.
"Mert jövőre választás van és a siófoki polgármester (jelölt) azzal is kampányolhat, hogy Ő bezzeg lecserélte az összes városi buszt, új buszokra."
Így is lehet gondolkodni. Bár ezt a "jövőre választás" dolgot ugyanúgy rá lehet húzni az útfelújításokra, kátyúzásra, új buszmegállók építésére a Beszédes sétányon és az Erkel utcán... stb... Sok mindenre lehet mondani, hogy azért történik most, mert jövőre választás van.
(Itt zárójelben megjegyezném, hogy azt az Optare "buszt" pedig meg sem vettem volna.)
Szerintem nem ez volt a legolcsóbb megoldás. Fel kellett volna újítani az Ikarusokat. A fővárosban sokkal idősebb (1987,1992,1993) 415-ös jár és mégis megállják a helyüket, pedig az sokkal nehezebb terep és ott éjjel-nappal járnak azok a kocsik. A siófoki példányokban azokhoz képest jóval kevesebb km van és 5-10 évvel fiatalabbak is. Ha más volán társaságoknak és a BKK-nak jók ezek a buszok, akkor Siófoknak már miért nem???
Siófok városa, a lehető legolcsóbb megoldást választotta.
A raktáron (udvaron, csarnokban) állt már 100+ busz évek óta.
Ezért ezek a buszok olcsóbban megvehetőek mint az amúgy is olcsó, új társaik.
Tehát a siófoki város által megbízott vásárlók (közgyűlési személyek) kimondottan ár alapon válogattak.
Mivek ők maguk a saját városuban már 20 éve nem ültek buszon, fogalmuk sincs, hogy mi a különbség városi és elővárosi busz kialakítás között.
amikor majd a lakosság felháborodik, mert fel fog háborodni, okkal-joggal a kedvezőtlen kialakítás miatt, akkor Siófok város polgármestere majd hátrafelé fog mutogatni :
- Nem én, hanem ők a hibásak.
- Őket küldtem buszvásárlás nézőbe.
- Hát tudtam én, hogy annyira hülyék, hogy nem képesek megkülönböztetni a helyi meg helyközi buszt?
- Hát gindolhattam éb kedves polgártársaim, hogy helyközi buszt vesznek szeretett városunk helyi szolgálatára a következő 15-20 évre ?
- Hát már minden nekem kell csinálni ha azt akarom, hogy jó legyen ?
Könnyen meglehet, hogy ezt a mentegetőző 5 mondatot a város polgármesterének titkára már meg is írta, kinyomtatta és ott van a polgármester zakójának bal belső zsebében.
Ha egyszer számonkérik rajta ezt a városi butaságot, csak előveszi és felolvassa.
Pedig én már azt hittem, hogy a GHB-061-et elvitték valamerre. Pénteken már én is találkoztam vele, mert a GSM-311 helyett ment 16:45-kor Iregszemcsére. Szóval ezek szerint egyenlőre ilyen tartalék féleség lesz a BOS-233 mellett.
Milyen típusú Credo jön? Ugyanilyenek amik most jöttek?
Ja, aztán láttam magam is, hogy mi mit váltott. A GHB-061-gyel múlt vasárnap vagy mikor Kőröshegyen futottam össze, bálványosi táblája volt. De a hét többi napján a BOS-233-at láttam ahelyett a szutyok autósanyi helyett.
Annyit hallottam fél füllel, hogy még két kedró jön idén, a 415-ösök meg el lesznek adva.
Ne felejtsük, hogy NABI "89 Ikarus buszokat gyártott Ikarus USA néven igaz csődbe ment és Réna Petibá "92-benmegvásárolta majd létre hozta az American Ikarus INC-et "93-ban jött létre a NABI. 25% -al Petibá bent maradt 97-ig
A HJY-569 nem lett kuka és nem lett tartalék sem. Ha jól láttam, akkor az egyik EN12 valóban átvette a HJY-569 korábbi járatait ami főleg 4-es és 14-es vonalakból áll. Ezáltal a HJY-569 pedig a GHB-061 helyére került. A GHB-t pedig nem tudom hova tették... Szerintem már nincs Siófokon, mert még a telepen sem látom. Vagy visszament helyközizni, vagy pedig felújítódik végre és csak utána kap valami fordát valahol. Érdekes, hogy ma kora este (fél 6 körül) mindegyik helyis kocsi bent állt az állomáson (A 4db 415, a 2db Credo és a Nabi is) Mi a tartalék? Egyébként ezek az új EN12-esek elég vegyesen járnak. Legtöbbször a 4/14-en látom őket, de délelőtt valamelyikük 1-es és 2-es járatot is csinál. De a poén az, hogy csúcsban szinte csak 4/14/6-on mászkálnak...
Végre valami jó hir. Igazán az volna a jó, ha magyar buszokat vennének a Volán társaságok és a BKK is. "54-től egyes farosokon is volt már lökhárítóba szerelhető integrált kanyarodás segítő fényszorók.Nem terjedt el. "70-es évek végén a 200-ba is volt alacsonyabb padlós azt hiszem egy lépcsös volt, de ez is csak kisérlet és nem kellett senkinek.Remélem ez az elektromos busz többre viszi majd. Néztem azt a buszt amit a Tajnafői cég készített. Azt mondom nem rossz és jobban megnézzük egy városi kivitel este 6 után már eltudná látni Kaposváron is jó pár járatot!
Szerintem elég könnyen elsiklottak elfölött azokat figyelembe véve, hogy az üzemeltetésük alkatrészellátás szempontjából nem lesz nehéz, no meg a többi járműhöz képes bagóért adják őket.
Szabadiban is elég szűk Y-ban fordulnak a templom előtt a buszok, csukit én nem küldenék oda.
A 2 ajtós, duplasoros ülésű helyis Credokra a 14-es vonalon nem fognak felférni, ha még mindig anyi utas van mint 4-5 éve. (azóta ritkán járok otthon, nem olyan mély a merítésem)
A kaposvári csukik és 15 méteresek közül az FLX-114 az egyetlen, amit nyárra nem állítottak le idén tudtommal.
A 7.10-es rásegítője üresen tér vissza Siófokra, oda abból a szempontból jogos lenne egy nagyobb kocsi, hogy minek pocsékoljunk annyit. Viszont a rásegítő csak bérleteseket vesz föl, hiszen az LGX-441-ben nincs EMKE.
Nézzünk Balaton parton menő járatokat:
Siófok-Endréd: már megbeszéltük - illetve tovább Tab felé...
Siófok-B.földvár-Kőröshegy-tovább akármi:
- Kaposvár: OK.
- Tab: OK.
- Pusztaszemes: necces, de van forduló
- Bálványos: Y-ban fordul
Siófok-B.szárszó-Kötcse:
- Telekiben egy akkora placc van, hogy nehézkes megfordulni, Y-ban lehet inkább
Délutáni órákban: Endréd marad 2 kocsi kis Credo rásegítővel (ha az elég) Nyim+NBerény=1 csuki BSzabadi+Ádánd=1csuki
De pl. reggel 7 körül is össze lehetne vonni éven át a NBerény+Nyim járatokat. Ugyanígy a Szabadi+Ádándot is. Sőt a 7:10-es sulis busz Tabra is másodrészezik. Ott sem lenne hülyeség egy csuki. Napközben pedig pihennének. Kaposváron sem jár mindegyik csuklós folyamatosan napközben. Nyáron pedig inkább a balaton-parti vonalakra kéne rakni őket. De akár az egyiket át is lehet nyárra rakni Kaposvárra, majd ősszel vissza.
Mondjuk, szólóval sem díjazom a tolatásos megfordulást. A leghajmeresztőbb szerintem a Nemeskisfalud, bej.út c. végállomás: a zsákfalu nincs messze a 68-as főúttól, buszforduló is van a faluban, évekig a 68-as útra kellett Y-ban megfordulni, ahol elég jelentős a kamionforgalom. Az idei a második év, hogy újra bemennek a faluba a buszok (napi 3-4 összesen), ahová évekig nem.
Ha bele szólhatok a KT RT-nél nem nagyon díjjazták csukival a tolatásos megfordulást, de szerintem egy átlagos gkv-eznek meg kellene oldani ezt a feldatot. Kaposváron én is mentem 6-ba csukival meg Töröcskére is mind a két végére. Tudom nem nagy szám, de szerintem ez ma már nem történhetne meg. Talán akkor is a forgalmista lazaságán és felületességén történhetett meg busz hiányra hivatkozva. Volán szabályzat legalább is a KT RT-nál még soló busznál is kellene írányító ember, de kit kérsz meg? Neki vezett a kerítésnek akkor is te vagy a hunyó ,mert nem volt képes erre a feladatra!
Nnnna, akkor nézzük, hogy mely településekre jár vagy járt csuki:
Kaposvár-Zimány: Zimányban forduló
Kaposvár-Dombóvár és rész-szakaszai: Batéban telephelyezik, ott Y-ban fordul, Kaposkeresztúron forduló, Nagyberki iskolához egyik irányból bemegy, másik irányba ki, v.mh.-nál forduló, Dombóváron buszállomás
Lengyeltóti-Kaposvár: Lengyeltótiban halszálkás forduló - mivel túl korai a járat nekem, csak valószínűsítem, hogy nem nyüglődi be a halszálkára a csukit
Barcs-Nagyatád: Barcson halszálka, Rinyaújlakon forduló, igaz, szűk nagyon
Nagyatád-Böhönye: Segesden és Böhönyén forduló, Felsőbogátpusztán én tartalék 260-assal jártam, Y-ban fordultunk, de szerintem óvatosan csukival tolatgatás nélkül is meg lehet fordulni
Nagyatád-Tarany: Taranyban forduló
Siófok környékén én Ádánd, Nagyberény, Balatonendréd, Tab felé tudnék elképzelni csuklóst.
Ádándon egy aszfaltburkolat kellene a fordulóba, Sabak: forduló, B.szabadi, alsó: Y-ban kéne fordulni.
Jó, van egy-két járat, ahol jól jön. Ez az egy-két járat általában ugyanabban az időben indul a szélrózsa minden irányába. Hová teszed? Hol fordítod meg egyik-másik szűk Y-fordulóban?
Na erre meg azt mondom, hogy nem kéne minden csuklós buszt Kaposvár éa Nagyatád környékére csportosítani. Az 1ik nem rég beszerzett 417-es bőven jó lett volna Siófok körüli munkára.
Én hétvégén tudnám Kiliti helyközis feltárását elképzelni. A 16.00-os bonnyapusztai (Tabnál félbevágva) bőven elviselne egy rásegítőt is, Tabig teltházas.
hát nem tudom... Egy endrédi, szárszói vagy kötcsei járatot leterelni az 1-es vonalra elég nagy időveszteség lesz nyáron. Még ha felmennek a Bláthyba oda-vissza, az jó ötlet. A Bajcsy-n járatni a szabadi és ádándi járatokat, az is rendben van. Viszont a Ságvár irányába közlekedő buszokat maximum a Tesco-ba terelném be, de kilitibe nem. Szerintem a hosszabb kerülőket nem nagyon kéne erőltetni. Ha munkába/haza sietnek az emberek akkor nem kéne megnövelt menetidővel cikk-cakk-ban járatni a buszokat. Talán a késő esti (22:00 utáni) helyközis járatoknál lehetne 1-1 helyis indulást spórolni egy nagyobb tereléssel.
Én azt tudom elképzelni, hogy beterelik a Jegenye sorra vagy az Asztalos S. utcára a 65-ös úti járatokat - hétvégén -, a Zamárdi felől érkezők közül egyes járatokat pl. le a part felé Széplak-Alsónál, más járatokat be Törekibe vagy Somogyfokra, az ádándi/b.szabadi járatok közül az egyszerre indulók egyik-másikát a Bajcsy-ra, aztán a 3-as helyi buszt totál ki lehet kapálni, stb.
Azt mondjuk nem nagyon értem, hogy a helyközis buszok hogyan fognak rásegíteni a helyi járatokra. pl. egy tabi vagy nagyberényi járat hogy tud rásegíteni a 4/14-re? Felmegy majd a Tescohoz, bejárja a Béke teret és a Szeptember 6 teret és úgy megy tovább??? vagy mi? Maximum annyit tudnak csinálni, hogy megállítják a buszt a Báthori utcánál is, ami ugye kizárólag helyis megálló. Több ilyen megálló nem is nagyon van. Szóval ennek megint csak a hírértéke nagy és nem maga a kezdeményezés.
"Egy kijelző ára kellően meg tudja dobni a busz árát."
Elég szomorú, hogy még arra a pár kijelzőre sem telt egy olyan városban, ahol évente több százezres az idegenforgalom és ahol a parkolóhelyek 95%-a fizetős. Elég gáz, hogy pár kijelzőn spórolnak...
Akkor inkább kértek volna UNIO-s támogatást és vettek volna egy fullos CREDO vagy IKARUS flottát. Ha pedig ezeket nem lehetett volna, akkor inkább Merciket. (mellesleg magasan veri a CREDO-t a CITARO csak így zárójelben...)
Majd az egységesítés részeként átveszitek a Pannon által alkalmazott megállóhelyi kiírási rendszert a megállóhelyi táblákra,és akkor megoldódik ez a probléma.
Az ajánlatokat vagy részvételi jelentkezéseket a következő címre kell benyújtani: MÁVAUT Kft. Teréz krt. 38. Kapcsolattartási pont(ok): MÁVAUT Kft., II. em. 220. iroda 1066 Budapest MAGYARORSZÁG Telefon: +36 14282202 E-mail: mavaut@mavaut.hu Fax: +36 14282102
Ráadásul átalakítás előtt az egész vonalhálózat. Kevesebb busz kell majd, ha a helyköziket is befogják helyizni. Mondjuk, az érdekesen nézne ki, ha egy új cég venné át a helyi kocsik üzemeltetését és a Kapos a helyközi járatokkal "rásegítene" a helyi közlekedésre: két cég, egyfajta helyi bérlet (?).
Csere előtt áll a siófoki buszpark, egy kis angol járműve van korábbról a városnak, kedden két új buszt mutattak be a sajtó képviselőinek, melyek szerdától már forgalomba is állhatnak. S az önkormányzat év végéig további kettőt szerez be; ezzel a flottával áll majd készen az új üzemeltető fogadására, aki lehet akár a régi is.
Akkor lehet búcsúzni a 415-ösöktől.
Mókás amúgy, hogy "kis angol járműnek nevezik" a NABI Solót, de tulajdonképpen igaz. :) Angol gyártás, ez tény.
Somogy megyére is ki fog terjedni a DDKK keretein belül ugyanaz a kijelzősítés, ami a Pannon Volánnál már végbement, és akkor lesz összesen 1, azaz egy fajta kijelző minden buszban.
Csak azért kár partizánkodni egy idegen típusú kijelző melletti kardoskodással, hogy aztán 1-2 év múlva lehessen is kidobni az egészet. Meglehetősen célszerű dolog ám olyasvalamire költeni, amit aztán lehet, hogy össze sem tudsz majd házasítani azzal a később kiépülő háttérinfrastruktúrával, amihez a tömegesen beszerzendő kijelzőket és a szoftvert majd hozzálövik.
Ami inklább probléma, az az hogy a vonalak megállólistája csak internetetn és menetrendfüzetben elérhető. A megállóhelyi táblákon csak a végállomás van kiírva és a buszokban sincs belső utastájékoztatás.
Tábla van a GHB-061-ben is, pedig az a kocsi is jópár vonalon megfordul: 1-es, 2-es, 3-as, 6-os, 7-es az, amit rendszeresen látok.
Egyébként meg szerintem nem kellene verni magunkat, hogy bezzeg Svájc meg bezzeg Németország. Totál más terep, totál más klíma, stb.
Egy kijelző ára kellően meg tudja dobni a busz árát. Siófokon van egy már bevált, igaz, talán elavult technika. Veszel egy totál másfajtát, azt programozni, stb... Ráadásul egy külsős céggel - ahogy ez több helyen is zajlik...
Ahogy látom, ezekben még kijelző sincs... Táblákkal fognak szarakodni??? :( Szépek ezek a buszok, de nagyon gáznak tartom azt, hogy Siófok !!!2013!!!-ban alapfelszereltségű, fapados, raktárról megmaradt járműveket vesz... A 415-öskben tágasabb hely van, szebb a festés és VAN (külső belső) KIJELZŐ.. annak ellenére, hogy nem mai darabok. Visszafelé fejlődünk vagy mi??? Kicsit körül kéne nézni Pl. Svájcban vagy Németben, hogy az ottani Citarok milyen felszereltséggel és karbantartással futnak. Nem azt mondom, hogy külföldit kell venni! Igenis legyen a magyar utakon MAGYAR busz! De legyen egy színvonal is már!!! Nyugonton ezt a színvonalat 20 éve ütötték kb. (Pl. amikor nálunk megjelent az első (szériában gyártott) teljesen alacsonypadlós ikarus (IK412) akkor a fejlődő nyugati országok már dobálták ki 6-7 éves full alacsony Merciket és Van-Hool-okat. Csak itt voltak úgy elszállva, hogy mekkorát alkottak...) Fel kéne zárkózni végre!
Nem hinném. Az E94-esek sem voltak sosem Kapos tulajdonban. A Volán közölte az önkormányzattal, hogy jó lenne ha eladnák az EAG-okat, mert kizabálják a Volánt a vagyonából. Sokat ettek, ez lett a végük. Amúgy meg jobbak voltak, mint a 415-ösök.
Szerintem ugyanolyan felállás lesz, mint a korábbi kocsiknál: az önk. megveszi, odaadja a Volánnak üzemeltetésre, ezzel letudja a kötelező Volán felé adandó adnivalóit, illetve helyiben a Volán (remélhetőleg) nem emel árakat ezért cserébe jövőre.
Nekem (bár "nem sok közöm van" Siófokhoz) ezeken a buszokon is tetszik ez a színkombináció. Gondolom, ezek is "raktáron lévő" járgányok. (Vajon a fehér Inovell kinek készülhet?)
Lehet, hogy vak vagyok, esetleg lusta a kikereséshez, de az is lehet, hogy csupán az elmúlt napok összes hírfolyamának összevissza, egymással helyenként ellentmondó fogalmazásai tévesztenek meg, de lényeg a lényeg: kicsit megkavarodtam.
Így a kérdésem a következő volna: az új járművek önkormányzati tulajdonú és Volán által bérelt/üzemeltetett, vagy teljesen önkormányzati üzemeltetésű (külön társaság), vagy Volán-gépek lesznek önkormányzati "besegítéssel", vagy teljesen Volán-pénzből vásárolt buszok? (2. verziót nem tartom valószínűnek, de hátha.)
Máma láttam,. hogy lecerélik a nem elektronikus buszmegálló táblákat is. A Kiegészítő táblákat is szerelnek föl, amin a megálló neve látható. Sajnos a "Hősök temploma" Toponár felé kimenő megállójához "Mező u. csomópont" táblát tettek föl... Remélhetőleg hamarosan javítják.
Ezt az FKC-t nem láttam egyáltalán az előző héten.
Az még nem jelent semmit, hogy a 2-esen csak délelőtt láttad, mert gyakorlatilag minden kör után átszerelés van. A BOS-t is csak az állomásnál tudtam elkapni, máshol nem, mert nem tudtam előre, hogy épp melyik vonalon lesz.
Szvsz AFC-189 mondható törzskocsinak a Tesco buszon.
Egy új nicknek talán illene bemutatkozni, megindokolni, mire kell, főleg, hogy gyakorlatilag az összes Volán topikjában van egy-egy hozzászólásod. Nem olvastam végig mindet, de gondolom, azokban a topikokban is ugyanez volt a kérdés.
A forda fix, a kocsi elvileg 260-as. A Credo-nak szerintem a fordájában lehet Tesco-s kanyar: egyrészt pihenőidő a 260-as sofőrjének is jár, másrészt a nyári szünetben nincs rásegítője a 14.40-es endrédinek, valószínű arra az időre Tesco-zik, mert elég rendszeres.
Apropó: volt kutyulás szeptember közepén a fordákkal: a 14.40-es endrédi rásegítő lett a LUU-933, és a szept. 1-től Lelléig meghosszabbított, korábban szárszói járat pedig az LWD-876 járata lett.
Most az LWD már tényleg mindenfelé jár, csak Andocs környékén nem: van neki Nagyberénytől kezdve Ádándon át Lelléig minden.
Pont azon gondolkodtam el a minap, hogy mikor ment utoljára 200-as Siófok helyiben. Gyorsan megkaptam rá a választ, mert most 26-án és 27-én is megtörtént mindez, BOS-233 személyében.
Csütörtökön ránézésre a GHB-061 helyén volt. Aznap az FLC-811-est is pótolták, FLX-119 ugrott be a helyére. Néztem is nagyokat ezeket látva, de 5 kocsival elég nehéz megoldani a dolgokat.
Plusz egy kérdés, ami lehet, hogy már volt. Aki tudja, LGX-441-nek mi volt az előző rendszáma?
Most voltam kint a egyenesi fordulóban és már szét törve láttam aszerkezetet. Mondom megnézem mi van a tecnikával. Háá...t? Ilyen embereknek kell ilyen segítő dolog? Gratulálok!
Nem rossz dolog csak nem ekkora városban ahol az utasok ugyanazok az emberek 99%-ban! Nem ettől függ az utasok megtartása! Lett volna fontosabb is amire ez elkölthető. Nyilván pozitív válaszokat játszottak!
ACG-317-et a soförök kérésére festették bele a csíkokat volántelepen. Nem emlékszem kék csíkokra a 329-en, viszont amikor dolgoztam vele kigyulladt a Lonka hegyre menet. Az alján volt valami nylon a váltón valahogy oda került. Poroltó hiányában, mert éppen hó volt azzal tudtam eloltani úgy, hogy seprüvel szortam rá a havat. Az is érdekes volt, hogy pont a 317-es hozott vagy 10 poroltót és nagyban beszélgettünk megoldva a témát mikor a tűzoltók kiértek( nagy hóláncokkal csattogva) a fekete aszfalton : nem bántom Őket, de így történt.325-ös volt piros lökössel így van. Amióta tudom "90-ben már olyan volt. A balesetes verda szerintem a 336-os volt én úgy emlékszem, mert A kolléga aki volt vele H63-mal dolgozott a mit a Kapos Volánnál gyártottak csak éppen az többször volt rossz mint jó és így dolgozott a 336-al én úgy emlékszem persze ez a répás dolog sem most volt! Szürke húzatra nem emlékszem, de lehet.
Az lehet-e, hogy a 329 még Kaposváron, sárga alapszínnel, kék csíkos volt; olyasmi, mint az ACG-317 (2002 előtt)? Mert nekem valahogy úgy rémlik. A 325 és a 331 közül az egyiknek volt talán piros a lökhárítója, a másiknak barna, és ez utóbbinak barna csík is volt alul az oldalán. Valamint ezek közül is lehetett valamelyik a korábban már említett, '97 nyarára felújított, vagy legalábbis újrafényezett, sárga 260-as. Meg aztán az a '95-96 körül balesetezett kocsi is - amiről már szintén írtam - közülük kerülhetett ki.
Még az jutott eszembe, hogy '88 nyarán-őszén (meg talán még évekkel később is) volt egy bolygóajtós 260-as, ami szürke színű műbőr ülésekkel közlekedett. Akkoriban elég újnak tűnt. Sokáig azt hittem, hogy a BRS-336 lehetett az, de ő 1989-es, azaz nem járhatott még '88-ban. Szóval ez a szürke üléses is csak a 325, 329, 331 közül lehetett valamelyik.
Komolyan kérdezem biztos, hogy ezt a 571 000 000.-Ftot erre kellett elkölteni? Alig van már utas! 2 ajtós buszokkal is lehetne a város vérkeringését biztosítani 1-2 kivétellel(többségét) Kaposvár nem világ város!!! Utasok ugyan azok minden nap. Lehetséges, hogy néha idegen is betoppan egy-két útra, vagy én látom csak rosszul ezt akkor elnézést kérek mindenkitől! Csak egy vélemény volt.
De régen volt!! BY-25-64 =325, 25-65=BRS-329,25-66=331 asszem talán "88-ok! HÁÁT nem 25 évre tervezték őket. Láttam a 329-est fehér alapon piros csíkokkal talán? Elmúlt.
" 90-ben még a 23-40-es korában is így nézett ki(díszléc), ha valamit csináltak vele az elötte lehetett, de nem tartom kizártnak!Így van a külső telephelyes gépek üresbe mentek a helyi végállomástól haza! Ez ma már felfoghatattlan és ezért kapták az új gépeket az ott kint lakó kollégák nem pedig a sor szerint követkaző ember! AAI-874 Töröcske az ACG-317 majd 4 évvel később a IK415-öst! Általában azért min 2 vagy 3 ember élt abban a faluban. Elvileg minden nap mentek a masinák 1992júliusig nem voltunk az AETR aláírók közt így gyakran voltak 250-270 ledolgozott órák hamar meg volt napi 19 órával ma már ilyet sem lehet. Mezőcsokonyai szünt meg először. Buszt már nem láttam "90 ben, de a sofőr elmondása szerint a 62-63 volt. Igazság a számok jobban megmaradtak mivel mi is csak így hívtuk őket betük nélkül. régen volt már sajna!!!
Aki a 20-03 ült felújjítás elött az utánna a BRS-302-el dolgozott így nem kapta vissza a gépét ami azért nem volt divat, de elő fordult ilyen. Megpróbálok utánna nézni, de az biztos, hogy "90 után már csak ez BKV csuki volt!
"szerintem a BU 20-03-ból a BRS-312 lett, és ha jól tudom, 94-es selejt."
Én úgy tudom, hogy 1992-es selejt, de ha esetleg még átfestették sárgára, akkor lehet 1994-es selejt - bár ez nem túl valószínű. Egyebekben meg ld. az előző hsz.-omat.
"A díszléc akármilyen furcsa gyári volt nem esett át felújjításon.Én szálltam le róla mikor selejtbe vitték! Csak kapott egy (gyönyörű szép kék szint) és nyugdíjba menetelig sorvadt szépen csendesen."
Hogy a BRS-332-t felújították-e vagy sem, nem tudom, de ilyet nem is írtam. Mindenesetre egy díszléc kicseréléséhez talán nem kell felújítás (mármint vázcsere vagy nagyjavítás)... A selejtezésekor gumi díszléc volt rajta, ez kétségtelen, sőt, már kb. '93-tól, de azelőtt viszont fém díszléces volt szerintem. Nem tudok róla, hogy egyáltalán lett volna olyan 260/280 gyárilag (nemcsak Kaposváron, hanem országosan is), amit még széles gumis bolygóajtóval, de már széles gumi díszléccel szereltek.
"BU-06-85 (...) Különben Bárdudvarnoki telephelyes volt Ő végezte a 22-40-kor induló utolsó 2 járatott meg másnap ő volt az elsö 2 járat szerintem nagyon gazdaságtalan dolog volt úgy mint a BU-62-63 botos váltóval ez M.csoknyai telephelyes volt utlsó 1-es és az elsö másnap 1-es járatott vitte"
Ezt úgy kell érteni, hogy a helyi járat külső végállomásáról üresen kiment az adott településre, ahol a vezető lakott? Vagy esetleg helyközi járatot is végeztek?
Az a 62-63 milyen típus lenne? Mert a BZ 62-63 elvileg egy 266-os volt, a későbbi BPD-047. Nem lehet inkább BZ 61-63 (vagy a 62-61, 62-62, 62-64, 62-68, 62-69 közül valamelyik)?
"Volt még a BU-20-03 ami csuki volt őt sem díjjazták új rendszámmal"
Bizonyos adatsorok szerint ő lett a BRS-312. Namost én ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, viszont arra biztosan emlékszem, hogy volt olyan ex BKV-s 280-as Kaposváron, amelyik kapott új rendszámot, de az ajtó fölé még a régi volt kiírva (ahogy még a BKV-nál oda felfújták). Sajnos egyiket sem jegyeztem meg... Szóval lehetett ez a 20-03, de az is lehet, hogy nem.
Aztán van itt még egy kis bökkenő a BKV-s eredetű Ik 280 témakörben: semmilyen forrásban nem találtam nyomát másiknak, de én mintha úgy emlékeznék, hogy 2 db is volt belőlük; egy kék lökhárítós és egy szürke lökhárítós. Nem mernék rá megesküdni, hogy láttam őket egyidejűleg, de arra sem, hogy nem láttam őket egyidejűleg. Az sem kizárt, hogy csak egy db volt, és idővel kicserélték vagy átfestették a lökhárítóját. Viszont ha mégis kettő volt, az magyarázná az előbbieket is: akkor ugye előfordulhat az, hogy a BU 20-03 valóban nem kapott új rsz.-ot, de volt egy másik, amelyik kapott, és az lett a 312. (Akkor viszont az a kérdés, hogy mi lehetett az ő rsz.-a korábban?)
Egyébként bizonyos források szerint volt még 2 db ex BKV-s 280-as: GC-52-78/BZ-62-24 és GC-52-82/BZ-61-84, amiket a BKV '74 végén - '75 elején vett állományba, tehát még "kisablakos" kivitelűek voltak, és '81 végén selejtezte őket. Kaposváron nem tudni mikor lettek kidobva, de nagy valószínűséggel még '88 előtt (akár jóval előbb).
Ácsi. Lehet itt bilibe kezet lógatni, de ahhoz, hogy valahol helyi járat létre jöhessen, egy sor dolognak klappolnia is kell. Nem elhanyagolandó pl. az önkormányzati megrendelés.
Hajjaj, ebben megint nem vagyok biztos, viszont simán tévedhetek.
Nálam a BRS-323 1988-as, a BY 69-es széria viszont egy évvel későbbi. Viszont a 88-as BX 69-es eleje szintén 280-as, és elég extrém tévesztéseket is adhat (pl. volt az Albánál egyszerre, egy városban két 280.06-os, ami BY és BX 69-03 voltak), szóval én inkább BX 69-02-re tippelnék. Nálam azonban mindkét rendszámnál lyuk volt eddig, így nem mondom biztosra.
(Másik téma: ha a 20-03 nem kapott újat, akkor nem tudod, mi lett a 312?)
Ez a cuccmucc, illetve még egy-két LLN-641 (asszem annyi a száma ily kora délután) és társai c. Ford Transitok, amik kistérségi és környező falvakbéli önkormányzati tulajdonban vannak, elég gyakran cikáznak föl-alá keresztbe-kasul Tabon és környékén.
endrédi rásegítőként ment már az FLC-811 is. Hogy az milyen egy sz@r busz. Olyan hangos a motorhang, mintha folyamatosan legalább 4000-es fordulaton menne. fura...
Mármint melyik az a kettő? Egyről tudok, ami mostanság a siófoki telepen tengeti munka nélküli szürke napjait. Szerdánként elvileg a 14.40-es Siófok-Balatonendréd rásegítője az LWD-876 helyett.
A flexes rajzáson kívül tényleg nincs olyan időpont. Viszont, ha Tab társulna Zalával és a Lulla felé lévő zsáktelepülésekkel helyi busz létrehozása ügyében, valamint a Bótapuszta és Sérsekszőlős közötti út le lenne normálisan aszfaltozva, akkor egész jó kis helyi "hálózatot" lehetne kialakítani. Már csak fantázia kéne hozzá. :) A DZE-691-et meg be lehetne rá állítani és kész. Lehet, hogy több munkája lenne mint Nagyatádon... Vagy ha nem kell 11m-es busz akkor midikkel is meg lehetne oldani. Pl. használtan beszerzett 405-ösökkel (egy lengyel/német honlapon láttam is eladót). Kicsit elragadott a fantáziám... :D
Viszont, ahogy keresztülmegyek a városon egy-egy buszos utazásom során, elnézegetve a mellékutcákat, nem tudom, mennyire férne el egyik-másik utcában busz. Konkrétan: a mostani, buszok által használt utcákon kívül hová lehetne még betuszakolni buszt? Meg mikor? A Flexes rajzásokon kívül nincs túl sok időpont, amikor embert látni a városban.
:D ááá értem! Sőt így már érthető az is, hogy erre a célra miért nem vesznek helyi kivitelű buszt. Oda akármi jóó! Egyébként ezzel a logikával Tabon is lehetne helyi járat. Lehet, h nem is lenne hülyeség...
Azért, mert dimbes-dombos a terep, aztán nem bírja az emelkedőt az öreg libakergetővel vágtázó Pista bácsi meg Mari néni. Ha a város egyik végéből át kell menni valamiért a másikba, legyen mivel menni. :D
Az egyik ilyen hely nincs is olyan nagyon messze. Tamásiban azt a (talán) 2 helyi vonalat lengőajtós Ik C56-os(ok) szolgálják ki. Legalábbis legtöbbször olyat láttam helyiben menni. Ebben nekem nem is az volt a fura, hogy ilyen buszok járnak helyiben... hanem, hogy Tamásiba egyáltalán miért van helyi járat... ??? :D Bár ez már egy Gemences kérdés...
Idehaza is vannak helyek, ahol helyi járatra helyközi kivitelű kocsikat tesznek/forgatnak be, illetve helyközi járatok tárják föl a települést. Ott sincs semmi gond abból, hogy akár Ikarus 396-os csinálja a helyi járatot - najó, a babakocsisok nyilván nem örülnek.
A másik meg értelem szerűen az egyik 415 helyére kerül ami következésképp visszaáll majd tartalékba. Téli időszakban a Kiliti vonalakon kívül bárhol megállja a helyét. (hétvégén még a 14-esen is) Nyáron pedig valószínű, hogy inkább a városi vonalakon fogják járatni. Sztem így logikus.
(Érdekesség képp: 2007-ben volt szerencsém két hetet a tengeren túlön tölteni és ott, a nagyobb városokban is (pl. New York) a szóló buszok 2 ajtósak a csuklósok pedig 3 ajtósak. Persze mindez azért van mert fillérekért van a taxi és kevesebben tömegközlekednek. Valamint, a nagyobb távolságok miatt több az ülés a buszokban.)
Én meg azért írtam, hogy ha kell, lehet fordát módosítani, azt' csókolom. :) Az egyik a GHB-061 helyére simán mehet, ahol eddig elfért a kétajtós, oda ezen túl is jó lesz. És akkor már csak a másikat kell elsózni valami nyugisabb fordára...
"Nem állítom, hogy nem jó az EN12-es, de az tény, hogy nem minden időpontban és nem mindegyik vonalon lesznek bevethetők. Ha van 2db inkább helyközi kivitelű busz egy helyis flottában, az nem feltétlen baj."
Szerintem napközben bármelyik vonalra jók lesznek. Csak a reggeli és a délutáni csúcsban nem nagyon... de ez majd kiderül. A KCL-745 (ex. HJN-778) is elég tré volt az akkor hosszabbodó 82-es troli vonalán... Bár az Budapest...
Több mint valószínű, hogy ez lesz... Vagy a másik opció az, hogy egyből elküldenek 2db Ik415-öst felújításra ha megjött a két Credo. A téli időszak végéig pedig megcsinálják mind a 4-et. Ezt a pár téli hónapot még ki lehet húzni egy-egy pótlással. Tavaszra egy friss(ített) járműparkja lenne Siófoknak. :)
Ezek alapján lényegében bármi. A tenderkiírás nem fogalmazza meg egyértelműen, hogy a felsorolt kivitelek közül mi és mennyi kerül a Kaposhoz. Annyi biztos, hogy 49 busz megy 5 volánhoz 4 kivitelben. Midi tehát most például biztosan nem jön.
Én annak örülnék,ha a Dél-Dunántúlra már a régi típusokból nem kerülne egy sem(már így is túl sok van belőlük).Inkább ezekből a pofásabb új fajtákból kellene ide hozni jó pár darabot 21.sz-i felszereltséggel. :)
Szerintem 1sem. 3 okból. 1. A jelenleg Siófokon futó 415-ösök közül a legöregebb azt hiszem, hogy 1995-ös gyártású a legfiatalabb pedig 1997-es. A Kapos Volán viszont az ezeknél öregebb helyközis Ik400-as típusait is felújította és nem dobta ki. (Lásd 415-ösök és 417-esek)
2. Jelenleg sincs elegendő helyis kivitelű busz a flottában a Scaniák távozása óta. Most összesen 5db kocsi van (4db Ik415 és 1db Nabi Solo) és úgy tudom, hogy 6+1db minimum kell ahhoz, hogy minden vonalra minden időben normálisan jusson busz.
3. Ezt a két buszt azért veszik, hogy visszaállítsák az eredeti helyis darabszámot és a GHB-061-et levegyék végre Siófok helyiből és kűldhessék felújításra.
Ha megjöttek ezek a Credok akkor valószínüleg 1db 415-ös visszaáll tartalékba. Aztán később talán elkezdik felújítgatni ezeket a helyis 415-ösöket is.
Nekem is van egy olyan gyanúm. De mivel most oda nem megy Credo - meg más se - és ennek a színe hasonlít legjobban a kaposos színtervre, így kaposos lesz. Legfeljebb az alsó részét átfényezik a sötétebb zölddel, oszt jóvan.
Hát nem tudom... Azért nézd meg a reggeli 4-es, 14-es, vagy 6-os járatokat. Szinte mindegyik annyira tele van a diákokkal és munkába menőkkel, hogy lógnak ki a buszokból. És akkor még nem is beszéltem egy nyári csúcsban közlekedő 1-es vagy 2-es járatról. Ezekben a helyzetekben kényelmesebb a 3 ajtós busz. Ha nem is Citadellt vagy Econellt vesznek, de lagalább vettek volna BN12-eseket. Szerintem semmivel nem kerültek volna többe, mert lényegében ugyanolyanok mint az EN12, csak 3 ajtósak. A 415-ösök még mindig jobban helyt fognak állni a tömöttebb járatokon, mint ezek a Credok. (Még annak ellenére is, hogy az IK415-ösök állapota már elég siralmas...) Nem állítom, hogy nem jó az EN12-es, de az tény, hogy nem minden időpontban és nem mindegyik vonalon lesznek bevethetők. Ha van 2db inkább helyközi kivitelű busz egy helyis flottában, az nem feltétlen baj. Csak nehogy a mostani Ikarusokat is ilyenekre, vagy hasonlókra cseréljék...
Erre a forgalomra? Az EN 12 bőven elég Siófokra. Mellesleg nem ez az első város, ahova ilyet vettek helyijáratra, mert az Hajdúböszörmény volt. Oda sem kell több, ide sem. Bőven elég, hogy új és alacsonypadlós.
Nem mondod, hogy EN12-est vettek... Muszály volt megvenni a Kravtex-től a raktárra gyártott "szarjaikat"? Ráadásul egy inkább elővárosi kivitelt városba??? A Kravtex már rég nem is gyártja az EC, EN, BN szériákat... Citadell 12 vagy Econell City kellett volna! Egyébként úgy tudom, hogy 2db-ot vesz Siófok. Mindkettő ez a típus?