Jó az a dongós kép! Én még nem láttam, hol fészkelnek. Előkészítettem a padlizsánok és az uborkák helyét az üvegházban. Idén beültetek két tő Luffa acutangulát is. Állítólag fiatalon ehető a termése, bár valószínűleg sajnálni fogom leszedni. Talán szezon végén megkóstoljuk. A levelének elég finom földimogyoróra emlékeztető szaga van, nem olyan büdös, mint a Luffa cylindrica. Jól kislagoztam az egész üvegházat, lemostam belül az üveget is, talán kicsit visszaszorítja az atkákat. A padlizsán és uborka palántákon még nincsenek. Idén még nem virágzik a padlizsán, pedig már elég nagyok. Black Beauty fajta volt a zacskó szerint, mint a korábbi években, de vagy ez nem az, vagy a korábbiak nem voltak azok. Ezeknek most világosabb a levele, és alig tüskés. Remélem, keserűek azért ezek se lesznek. Az a régi nagyon finom volt.
Tetves volt a paradicsom? Ha nem, akkor felesleges permetezni. (Nekem még sosem volt tetű paradicsomon. Kiültetás után , főleg ilyen melegben pár napig kókadtak lehetnek. Nem tudom mekkorák a növények, de az alsó levelek le szoktak kisebb korban száradni. Én amint megerősödnek, le is szedem mind az alsó leveleket. A réztartalmú szerek színe legtöbbször kék. Locsolni csak este felé, vagy reggel szabad, akkor is csak a talajt, levelet sosem a paradicsomnál. A paradicsom eléggé jól tűri a strapát, a szár legyökeresedik, a lehullt levelek ellenére is újra hajt.
A dudafürt már elvirágzott. A fekete eper is kezd érni, máskor junius második felében csak. A kék fadongójat nagyon szeretem. Most a lilaakác mellé állított fűzfa ágban készítenek várat. Már kinyílt a muskotályzsálya is, azt is szeretik. A padlizsánik javában virágoznak. A kinti paprikákkal vagyok lemaradva, mert rosszul keltek.
dudafürt május 8-án
kék fadongó bújik elő
A többi kép 05-15- és 22 között készült. A virágok egy része Nórától költözött hozzánk:)
Örülök neki.Köszönöm szépen. Még nagyon sokat kell rajta dolgozni de csak május elsején kezdtem el. Jól lemaradtam a tavaszi veteményezésről de valamelyest pótoltam. Eddig csak virágoskertet és sziklakertet gondoztam...de most nekiálltam konyhakertet gondozni csak sikerüljön.Csak annyi tapasztalatom van amit a szüleimtől tanultam gyerekkoromban...az bizony nem sok.
Jó dolog nagyon a fátyolfólia. Nem tudom, Nálad milyen lett a pukkanó dudafürt, nálunk tele van virággal, és zúg a kék fadongóktól. Néha egyszerre 5 is van rajta. Szeretik a Salvia argenteát is, később a nagyvirágú ledneket. Most szedtem le az üvegházban belülről a buborékfóliát. Bízom benne, hogy ha nyáron nem tűzi a nap, több szezont is ki fog bírni. Két palántaállványra is ráköltöztek a darazsak, szerencsére egy oldalon van a két lakott állvány. Nincs gond velük, szelíd jószágok, a hatalmas fólia lobogása sem zavarta őket, de az állványokat inkább bent hagyom. El fog férni így is az uborka, majd mögéjük lógatom a hálót. A máskik oldalon a padlizsánok szabadon lesznek. Úgy látom, maradt még a földben a tavalyi trágyából, talán elég lesz még az uborkának. Nem tudom úgy rendesen beásni a komposztot, hogy ott vannak az állványok. Legfeljebb majd csinálok csalánlevet, de tavaly csak pár tő bazsalikom volt azon az oldalon, nem hiszem, hogy sok tápanyagot elhasznált. A padlizsánok a tavalyi uborka helyén kapnak komposztot.
A krumpli egy része már virágzik. Vetés óta fátyollal volt takarva, nem locsoltam, a bogaraktól meg el volt zárva. Most vettem le a fóliát róla. A rovarokkal én is elvagyok. Lassan virágzik a mézontófű, és akkor jönnek a dongók is. Eső híján kevés most a körömvirág. Rosszul kelt.
Örülök hogy tetszik :-)) Kösz szépen. Nem baj ha szétfagy egy-egy darab ...annál rusztikusabb minél töredezettebb, csak sajnos elfogyott a téglám és nagyon drága ...egy tégláért 80 forintot kérnek... úgyhogy más anyaggal folyatom a megmaradt részben a kisutak kifalazását.
Nálunk már megjelentek, csak már nem emlékszem, melyik növényen is láttam. Még nem a káposztaféléken, de ami késik, nem múlik. Jót biztos nem tesznek a növényeknek, de annyira élvezem a sok szép rovart a kertben, hogy nem avatkozok be. Jut is, marad is. Krumplibogarat már láttam, egyelőre a paradicsomon és a szomszédban. A krumpli csak most bújt ki. Hagyma- és sárgarépalégy sajnos mindig sok van, újhagymát szabadban nem érdemes termeszteni. De a fátyolfólia megoldja a problémát. A srépa meg olyan, amilyen, nem mind kukacos.
Én sem permetezek ellenük, nem is nagyon vannak, mint ahogy répa és hagymalégy sem. Én csak hetente kétszer lefujom ezeket a növényeket az általam kotyvasztott, korábban leírt növényi ázalékokkal. Ez olyan büdös, hogy még nekem sem tetszik:)
A kártevők a növény illatára mennek, ez meg riasztja őket. Krumplibogaram meg nincs.
Akkor hagyjam egyeket legyeket élni ? Ha nem tesznek kárt a növényekben akkor élhetek velük mint a vandkonddal aki minden nap szépen dolgozik a kertben.
Én még eddig sose permeteztem ellenük, és elég szépen tudtunk enni a káposztafélékből. A paradicsomon is volt egyszer, akkor azokon a korompenész is megtelepedett, az nem volt túl jó. De lett azért elég paradicsom. Igaz, rovarkártevők esetén általában kivárásos taktikát alkalmazok, és az esetek legnagyobb részében egy idő után eltűnnek maguktól is. A krumplibogarat meg leszedem, nincs kereskedelmi mennyiségű krumplink.
Mint Flanell is írta, az Actara mellé kellene keverni nedvesítőszert, hogy a káposztafélék levelein (ilyen lepergetős a hagyma is) meg tudjon tapadni.
Mivel felszívódó szer, a növény nedvein keresztül hatna, de ha nem tud bejutni oda, akkor a permetezés annyit ér, mint halottnak a csók...
A kártevők is vígan visszarepülhetnek a "tiszta" felületre.
Másik megjegyzés az Actarához: közvetlen hatást ne is várj tőle, mert csak napok múlva fejti ki hatását. Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem a kártevők étvágyát/tápanyagfelszívódását blokkolja. Tehát először is idő kell, hogy felszívódjon a növénybe, majd a nedvvel bekerüljön a kis tetvek kajájába, majd idő kell míg szép lassan éhenhalnak.. Több nap/hét.
Ezek nem mitévő legyek, hanem üvegházi molytetvek, alias liszteskék. Én Mospilannal szoktam etetni őket, vagy ha van otthon Actara, az is jó a felirat szerint. De káposztaféléknél mindenképpen kell hozzá tapadásfokozó, mert egyébként a viaszos levelekről az utolsó cseppig lepereg a permet. 1 hét múlva ismételni, hogy az újonnan kikeltek se maradjanak ki a jóból.
A rajnai közt nekem is van ilyen tüneteket produkáló sor, de sztem az összesből talán egy fél. A többit szedem minden nap, és egészen szép. Nekem is vannak közte hangyák, de sztem nem okoznak kárt. Viszont ahogy felhajtom ami kidőlt, alatta vannak ilyen zöld kis muslincafélék. Repülni (eddig) nem láttam őket, csak mászkálnak a földön, meg a leveleken. Okoznak ezek vmilyen kárt?
Leszedtem a borsót (rajnai törpe), de siralmas. :-(
Tele 1-2-3 bogyós minihüvelyekkel, már hetek óta kidőlt a sorból. :-( Pedig egyik évben se öntöztem ennyit, mint idén. Szerintetek a hangyák okozhatták ezt? Azok rágják a gyökereket is? Vagy mi a fene történhetett?
Mit értesz az alatt, hogy föld nemigen van? És pláne, hogy most tudtad meg? Mert a szomszédok néha beszélnek össze-vissza. A tőlünk 3 házzal odébb lakó szokta mondani, hogy itt semmi nem terem meg, csak a zeller. Utána jön a nála termett hatalmas zellerek érzékletes ecsetelése. (Nem muszáj elhinni, ezt is szokta mondani.) Ehhez képest ugyanazon a talajon trágyázással, a kert alsó részében még anélkül is, minden gyönyörűen megterem. A virágföld meg nem tart örökké. A szerves anyagok lebomlanak, a tápanyagok fölhasználódnak, ki kell cserélni, vagy meg kell trágyázni. Nálunk is van 3 tő paradicsom cserépben, egyenként 20 liter földben. Tető alatt, védett helyen vannak, tartalék növények arra az esetre, ha esős odőben a többit elvinné a burgonyavész. Rendszeresen tápoldatozom, így szépen teremnek, anélkül ennyi földben sem húznak egy szezont. Ezek nagy termetűek, a determináltaknak valószínűleg elég lenne talán 2-3 tőnek is, egy szezonra. Idén jó lesz a láda, de hosszú távon érdemes inkább a kert talaját följavítani komposzttal, trágyával, fűnyesedékes talajtakarással.
A karalábé palántáimon (mogyorónyi "pocakjuk" van csak) ma vettem észre, hogy a levelek fonákján vígan tanyáznak apró, fehér szárnyas lények. Ha a leveleket meglengetem, akkor elrepülnek, de valami fehér izé marad utánuk, meg gondolom, a szárnyasok is vissza fognak térni. Kik ezek, mik ezek, ártanak vagy ártalmatlanok, ha ártanak, akkor én hogyan ártsak nekik? Köszönettel veszek minden tanácsot.
Nálunk/Pécsett/ tegnap este jó zuhi volt, bár a szél fákat csavart ki a kertet végigsöpörte minden a földön hevert, pld. a rózsák új , majd méteres hajtásait letörte, szép kárt csinált. Valamennyi jég is volt...szóval az eső jó volt, csak a mellékhatásai nem ...amúgy nálunk 10 napja volt az utolsó kiadós eső...
Április 6-án (hétfőn) vettünk 2 db esővízgyűjtő hordót, (100 és 200 l-eseket).
Azóta nem esett az eső nálunk.
Bár megszokhattuk volna, a befektetéseink is így szoktak bejönni, ha valamire "játszunk" az tuti nem jön be. (Tavasz eleji pánikban eurót is a legmagasabb árfolyamon vettünk. Tudhattuk volna. Bár, ha ez a lépés kellett, hogy megforduljon a trend :-) ) Azért néha valami sikerülni is szokott, de csak ha nem akarjuk nagyon.
a villámok-dörgés alapján mi a szélét kaptuk, ahogy láttam a Duna mentén ment le a vihar - (tényleg, hol nagyobb a szél, a közepén vagy a szélén?) OFF: sajnos a kárlistát bővíti egy vszeg zöldike fészek meg két tojás (ezek megint a borókára költöttek, alig pár hete próbáltam meg a nagy szélben ugyanonnan kiesett fiókákat életben tartani), és egy már elég nagy galambfióka hátul a bodzáról. ON: a szelet a szőlő meg a málna szenvedte meg legjobban, van sok törött ág, de talán még fel tudok kötözni párat. a veteményesre végig rárepült a szomszéd legalsó cserépsora (pontosan csak a 8 ágyás szélétől a másik széléig), a legrosszabbul a borsó járt a karók közti hálójával, tegnap láttam rajtuk először virágot :o( a többi inkább csak a széltől meg az esőtől fekszik, sztem a napon fel fognak állni, az egy db. palántás ágyás valahogy megúszta, csak a paradicsomok köré potyogott a cserép :) láttam még a földön fiatal ágvégeket (van sok alma, körte, pár meggy, dió, ringló és 1-1 cseresznye meg kajszi) - gondolom, ez felért egy kiadós termésritkítással. A csemeték meg a díszfák ki vannak karózva, meg amúgy is kicsi a felületük.
itt most volt egy egyórás vihar, még mindig esik, ami jó - viszont a 6 méteres borókák vízszintesen álltak, pár cserép is repült, tört reggel kárfelmérés ...
Én a magasabb >50 cm.nél paprikákat náddal (Olasznád, erre a célra nevelem) szoktam karózni. A KApia, Gigant, Californiai erősebb növekedésű, bér 70 cm-nél ez sem volt magasabb, de karózás nélkül lehajlik, letörhet. Esetleg érdemes egy vízszintesen, kb 50 cm magasan kihúzott dróthoz kötözni őket.
igen és válaszoltam is, OFF: nálunk is voltak netes gondok - az ISP új tűzfalat tesztelt, hol volt gmail, hol nem :( de majd elküldöm megint ON: paprika vs támrendszer ügyben akkor megnyugodtam, talán nem lesz akkora probléma itt sem (bár egy helyi szaki bácsi azt mondta, hogy a kosszarvú nála tavaly 3 m-es volt)
A sünragadozó, kivéve a lehullott gyümölcsöket. Feketet tücsök képes tövigrágni a palántákat. Száraz időben nagyon el van szaporodva. Nappal főleg a talaj repedéseiben lapul. Ellensége a víz, valamint a tyúk, pulyka, gyöngyös:)
na milyen igazad van!!! ezt el is felejtettem a férjemmel ásattam vhol hátul a földet, aztán mesélte, hogy egy kicsit meglepődött, amikor az ásólapáton egy sárgöröngy rápislogott :o))) egyszer meg a veteményesben ugrott el el hasonló "göröngy" - nagyott sikítottam :)
A csalánleves tetűírtás cáfolatát cáfolom.) Amúgy levéltetűből,és egyéb tetvekből sokféle van. Én csalánon még nem láttam tetűt. Amúgy én évek óta írom ide, hogy a tetű ellen a csalánlé ÉS kenőszappan keverékét használom.
Ásóbéka. Nincs káros hatása. kivéve, ahol frissen palántázott a hely. 0-100 cm mélyen van a fészke, alagutakat ás, és függőleges csapdákat fúr, ennek látszanak a lukai. A beleesett bogarakat, csigágat, egyebeket eszi. Éjjeli vadász. nekem is van.
ettől most egy kicsit elszomorodtam...tele van a kert lyukakkal. nem a vakondtúrás féle dombos lyuk, hanem sima peremű. van a föld, aztán egyszercsak ott egy lyuk - kb akkorák, hogy egy kisebb méretű dezodort le lehetne nyomni rajtuk - de az elmúlt egy év alatt semmit nem láttunk bennük (gyíkokat kivéve) - sem patkány, sem pocok, sem lótetű vagy - tücsök. És eddig kártétele sem látszott egyiknek sem.
Tegnap szedtem az első kosár borsót. Szépek, finomak.
Tavaszi gombatrágya hatásaként pedig a sokadik adag csiperkét. Így nem kérdés, hogy visszajön a trágya ára. :)
A csalánleves tetűírtást viszont helyből cáfolnám. Reggel vettem észre, hogy a kertben ilyen célból meghagyott csaláncsoportot kezdik ellepni a levéltetvek. :)))
Na most, akkor ezek valami nagyon rezisztens tetvek, vagy a csalán van hatóanyag híján...
És jön a nagy dilemma: a csalánról vajon mivel írtsam le őket?... :)
sziasztok fűszerkertet szeretnék, és nagyon tetszik a spirál alakú kialakítás (azt hiszem csodakert magazinban olvastam róla) van valamelyikőtöknek ilyen? szeretnék valamilyen részletesebb leíráshoz jutni, de a googli -val semmire se mentem :((( remélem ti tudtok segíteni, előre is köszi! (egyébként dekorációs funkciója lenne elsősorban, a terasz mellé szeretném, nagyon megtetszett az ötlet hisz díszít és hasznos is egyben )
Ez a cukkini levél engem is érdekel. Ugyanis egyik napról a másikra eltűnt 2db cukkini összes levele. Nem húzta be semmi, le volt rágva. Tettem ki sörcsapdát, de nem fogott semmit. Igaz azóta nem tűnt el egy levél sem. Biztos véletlen egybeesés. A földiepret is kóstolgatja valami. Gondolom madár. Tegnap behálóztam, ma nem fogyott a finomságból.
Itt esett eső, 2 napja, annyi hogy tegnap nem kellett locsolni, de mára már megint csontszáraz a föld, úgyhogy dolgozik kinn az öntözőrendszer éjszaka. A borsót a hétvégén szüretelem, a tökön már kis tökök vannak, a dughagymából alig maradt valami a legyek után... A sátorban a paprikák és a kígyóuborka nő rendületlenül, már kis paprikák vannak a paprikán. A dinnye mióta kiültettem tulajdonképpen vegetál, a kukoricát képtelen vagyok rávenni arra, hogy kikeljen, már a sokadik újravetésen vagyok túl. A magról vetett hagymák meglepően jól bírják a hagymalegyet, egész sok megvan még belőle. Az eper leérett, már elraktuk lekvárnak. Nekem a padlizsán mióta kinn van szinte semmit nem csinál. Adhatok neki tápoldatot? A kinn lévő paradicsomokat és paprikákat 2 hétig Thomasol-lal tápoldatoztam, majd most átálltam a volldüngerre. A káposzta, karalábé és karfiol szépen nő, bár már permeteznem kellett vmi kis állatka ellen ami kirágta a levelüket. A zöldség sárgarépa is szép, már szedegettünk belőle fel. Az uborkák már kezdenek felfutni a hálóra, a zellert pedig már nyírnom kell akkora levelei vannak. A bokorbab kivirágzott. Egy kis további esőt tudnék méltányolni, a környezetemben többeknek kiszáradt a fúrt mélykútjuk! ebben a nagy locsolásban. Nálam most 2 nagy szórófej és 14 kicsi dolgozik de néha kevésnek érzem ezt is...
Ez biztos jó, csak ha már enni akarom a salátát, lehet, hogy ezt a kenőszappanos keveréket nehezebb lemosni róla, mint a tetveket. Fiatal növényre érdemes kiszórni.
Nálunk megvolt a nagy eső, kb. 2-3 mm (az eddigi egyetlen csak 1 mm volt), mire este odaértem, már nem látszódott, hogy esett valami, de szüleim állították. Hiába néztem mélyebben is, ott is csontszáraz volt.
Elkezdtem kiépíteni a csepegtető locsolást, köszönet érte Trasgo-nak meg mindenkinek, aki tavaly tanácsokkal segített.
Nincs 3 hete, hogy kiültettem a paradicsomjaimat, akkor tűbe lehetett fűzni őket, 40 volt egy kis virágládában, most viszont azon a telken, ahol locsoltam hetente, már bimbósak.
Egy helyen (a munkahelyem környékén) állítólag a Bonduelle-nek termelnek kukoricát sok-sok hektáron, évente kétszer aratnak, tavaly ősszel loptunk főzni, utolérhetetlen ízű, most meg kihúztam vagy 20 tövet a széléről, és elpalántáltam a telken. Abban reménykedem, hogy így lesz majd vetőmagom, de sajnos nagy a valószínűsége, hogy F1-es hibrid, és semmire sem megyek vele.
Eső erre régen nem volt. A Rajnai törpe borsót szedjük. Üvegházbanvannak kispaprikák és paradicsomok. Kinn a fejessaláta lassan elfogy, a padlizsán virágzik. Már vasárnap óta kint vannak a paprikák is. A radikkio, mángold szépen kikelt. A krumpli is jól alakul. csak eső kellene neki. mindent nemgyőzök locsolni. A májusi képek a képtáramban Kert 2009-maj linken elérhetőek.
Nemtom megkaptad e a legutolsó levelemet, kicsit rosszalkodik mostanában a levelezésem. Nekem a Pritamin tavaly sátorban akkor lett, hogy karóval elég lett volna megtámasztani, bár én inkább felkötöttem a felső bordákhoz. A California csodája szintén ilyen volt. Kosszarvú paprikám nem volt még, de szerintem az ilyen hétköznapi fajtákhoz felesleges támrendszer.
1 l vízzel teát főzni 50g szárított fehér-ürömből ezt belerakni a permetezőbe, belerakni 1% vízüveget kb. 1 dl, 1% kenőszappan oldatot ezt kicsit bonyolult megcsinálni, 2 l vízben feloldok 1 kg kenőszappant (ez néhány napig tart a melegen) és ebből fél decit rakok bele
ezt az egészet 10l-re felhigítani
ezzel kell lepermetezni a tetveket, eddig nálam mindig kimúltak tőle, én a gyümölcsfákra szoktam alkalmazni.
A fáktól egyébként a hangyákat is távol kell tartani, vannak ilyen mindkét oldalán ragadós szalagok, ezt kell a fatörzsre rakni. Ha nem tudnak a hangyák felmászni, akkor nem cipelik fel a tetveket és nem tudják a tetveket megvédeni a ragadozóktól. A rózsáéknál azt mondják, hogy levendulával kell körbeültetni, azt állítólag nem szeretik a hangyák, én ezt még nem tapasztaltam, hogy segítene.
Nálunk szerencsére az ilyenkor szokásosnál nincs több tetű. A díszbodzánkon lett nagyon sok, annyi, hogy már én sem bírtam nézni. A már többször emlegetett slagos lemosás használt.
Idén hihetetlen helyeken is felbukkantak a levéltetvek. :-((
OFF: a rózsáimat kb. háromnaponta lemosom sűrű szappanoldattal, de alig használ. negyed-fél cm vastagon tele vannak az új hajtások zöld levéltetűvel. Aztán tegnap az almafa levelein vettem észre, ugyancsak a friss hajtásokon. A datura szintén senyved. A cseresznyefát már meg sem merem nézni...
Ha hernyó, kell legyen ürülék is a növény alatt. A tetves salátát levelenként gondosan megmosom folyó vízben. Mást ilyenkor már nem nagyon lehet csinálni. Elég jól lejön, ha nem úsztatod salátalében, nem tűnik fel a maradék.
Nézd meg kora hajnalban, vagy késő este zseblámpával. Nálunk volt olyan, hogy több éti csiga megszállt egy salátát, és fölzabálták. Két tenyérnyit biztos megettek.
tegnap én is azt mondtam, hogy csiga, nálam a dísznek vetett napraforgók tűnnek el így, de a gyerek szerint valami hernyó is lehet...a másik rejtélyes dolog velük kapcsolatban, hogy egyik napról a másikra van, ahol a tövénél egy lyukat találok és olyan, mintha "valaki" behúzta volna az egész növényt :o(
nekem is van két növ.védelmis gondom: - mintha tetűt láttam volna a már szedésre kész salátában (olyasmi mint a rózsákon szokott lenni) - mit lehet ilyenkor tenni? - valamelyik ilyen nagylevelű (cukkini vagy patisszon) egyik levelének a széle szürkés-barnás és el van vékonyodva mint a pergamen, száraz, morzsolható - ez mi lehet?
Találtam egy csoda talajlazító-és-egyszerre-gazoló kéziszerszámot (ez biztosan csak nekem új, mint újszülöttnek minden vicc)...egy helyi bácsinál láttam meg, akinél kecsketejet meg sajtot veszünk/barterezünk, de mindig annyi ismeretlen és új szót mond a kertészkedési/gazdálkodási sztorijaiban, hogy nem emlékszem az eszköz nevére. :) Egy vízszintes fémtengelyen van három horganyzott éles tüskés körtárcsa, körülötte a nyélnek egy keret és hátul lent van egy vízszintes, szintén éles pengés fémlemez. Ha akarom csak lazításra használom, ha akarom, megfordítom és ki is gyomlálja a fellazított földből a gazt. Az egy darab elkészült (kiültetett) paradicsomos ágyást (7m x 1,2m) kb. 4-5 perc alatt futottam ezzel végig és valami csodálatos lett a föld :)
Tegnap kaptam körlevélben, krumpli fajtabemutatók. Ha valaki nem lakik messze, érdemes elmenni. http://www.burgonya.hu/infocenter.php?act=showItem&id=137
Akkor talán jövőre is többségben lesznek. Nekem van mind a kettőből, a Fumaria már virágzik, a mák még nem. Egyik se ágyásban, csak itt-ott kikelve, ahol tudom, kerülgetem. Milyen bentiek? Üvegházban? Ott lesz, ha elfér. A komposzton biztos megterem, csak kizabálja a komposzt tápanyagtartalmának egy részét. Ha nagyon sűrű, vágj ki néhány tövet. Nem tudom, mekkora a komposzt halmod, a mi elég nagy kupacunkon 4-5 tőnél nem tudnék többet elképzelni, és akkor a kupacból se elvenni, se rápakolni nem tudnék. Valószínűleg megközelíteni se lenne könnyű. A rukkolára azt mondanám, ne erőltesd. Mi pl. egész jól megvagyunk nélküle, minden úgyse fér el, víz se jut elég mindennek (a kútból telne, de időből nem). Ha nálunk kétszer nem lesz valamiből semmi, inkább eszünk mást. A rukkolát még eddig nem próbáltam, de nincs hiányérzetem. Nálunk a kukorica nem szokott sikerülni. Viszont már többször termeltem kukoricaüszögöt. Úgy rémlik, mintha valahol hallottam volna, hogy ehető. Te mint gombász, tudsz erről valamit? Nem lehet, hogy az eper olyan fajta? Ha növények szépek voltak, elég vizet is kaptak, akkor nehéz mást elképzelni. Később jutott eszembe, hogy én meg zsizsikes borsót vetettem és nagyon szépen kikelt. A nem zsizsikes bolti magból viszont itt-ott kóvályog az ágyásban néhány növény. Ne sajnáld a babot kiritkítani. Szerintem egyszerűen vagdosd el a sziklevél alatt a fölösleget, akkor nem sérül a szomszédok gyökere. Én most fogom vetni a babot és az uborkát, lehetne nyári salátát és céklát is. A helybe vetett bazsalikom is megnő még, az üvegházba szoktam is vetni, ennél még később is. Aztán majd a hagymák után jönnek a másodvetések júliusban. Biztos lehetne még mást is, most ez jutott eszembe.
A növényekböl végül mind mák lett. A tökeim jól vannak, kint is bent is. Szerinted a bentiekböl lesz valami? Lehet, hogy tényleg megterem a komposzton a tök? De nagyon sürün vannak, talán vegyek még ki belölük? De már nagyon nagyok, nem tudom, hogy viselnék.
A zsizsikes bab nagyon szépen kikelt, csak sajnos ez is nagyon sürü, mert a biztonsag kedvéért így vetettem, arra az esetre, ha csak 1-2 marad meg.
A retkeim tragikusak, a Ruccolából már második évben nem lett semmi; keserü rágós hitvány növénykék, akik máris virágzanak.
Az eprek az idén gyönyörüek voltak, de a termés most is, akár sok évvel ezelött, nagyon sok, de 1 cm-nél nem nagyobb átméröjü. Pedig már teljesen lecseréltem az állományt és a helye is teljesen máshol van. Ez miért van?
a "folyamatos növekedésű" paprika mekkora lesz? milyen karó vagy támrendszer kell neki? (főleg 3 fajta: szentesi zöld kosszarvú, pritamin alexander és california wonder van nekünk)
Levagdostam a rebarbarákról a terméskezdeményeket. Egy tövön meghagytam magnak és poloskamenedéknek. Ha valaki akar telepíteni, bőven lesz mag, érés után veteve télre szépen megerősödnek. A tavaszi vetéshez képest egy évet lehet nyerni. Idén sokan vittek tövet, de ha valakinek netán csak most jutott eszébe, hogy kellene, írjon.
Félliteres tejfölös pohárban vannak a palánták. Ha akkor ültetem ki, mikor már annyira átszőtte a gyökerük a földet, hogy nem hullik szét a földlabda, nem viseli meg őket a kiültetés. Észre se szokták venni. Szálas palántát borús időben jó ültetni, mert azoknak sérül a gyökerük, eleinte kókadnak. Ha már két hete kint vannak, bármikor ültetheted, de nem sürgős, sok hely van még a cserepükben. Most még könnyen lehullana a gyökerükről a föld.
sejtettem, hogy vmi ilyesmi lesz a magyarázat tök-ügyben :o)
paradicsom - poharas, mint tőzegpoharas vagy műanyag? ha utóbbi, akkor miért lehet napos időben kiültetni? vagy mikor nem lehet?
bogyók??? nekem még nem is virágzik a paradicsom... :o( mondjuk én elég szép késéssel indultam magvetés próbálkozásilag :) meg fóliám vagy üvegházam sincs...viszont akik még várnak a kiültetésre, azok legalább két hete kinn vannak tűző napon meg éjszaka is - gondolom, akkor megszokták már...akkor ki lehet őket tenni az ágyásba napos időben is?
(nem mintha nem kellene előbb azokból az ágyásokból is lekaszálni a zöldtrágyának szánt növényeket, meg kicsit elrendezni a földet.... - idő idő idő)
A cukkini meg a patisszon is tökváltozat, úgyhogy ne ijedj meg! Két nap több órás eső - hát az is nagyon jó lenne. Nálunk a paradicsom és a földicseresznye mind ki van ültetve. Poharasak voltak, így szerencsére napos időben is lehetett ültetni. A paprikák is nagyok már, de még van a helyükön némi újhagyma, retek, és fólia alatt főtt saláta. Ezeket előbb ki kell szedni, szerencsére a paprikák még nem nőtték ki a poharat. A padlizsánok meg várják, hogy kiürítsem az üvegházat, még sok tökféle palánta bent van. Ma vagy holnap kipakolom őket, ha megszokták a napot, azokat is ki lehet ültetni. Úgyhogy még nekem is sok kiültetnivalóm van. Már nagyon enném a paradicsomot! Elég szép nagy bogyók vannak már némelyiken, remélem, a salátával kihúzzuk paradicsom érésig. Még van elég sok, akkor is megeszem, mikor már nyúlik fölfelé. A Kobaknak a szára is finom. De most még szép fejesek, még híznak.
rosszul írtam, nem két napig esett egyfolytában, hanem mind2 nap délután/este - mondjuk akkor jó sokat, órákon át...
tök??? remélem, nem! - oda cukkinit meg patisszont vetettem magról...
én meg a palántákkal vagyok elmaradva, kb. csak a negyedét tudtam kiültetn... vártam-vártam, hogy délután lehűljön a levegő meg árnyék legyen az ágyáson - aztán a viharok áthúzták a terveket - na majd talán ma :o)
Kétnapos eső!? Juj, de irigy vagyok! Nálunk tegnap esett kb. 20 pecig, aránylag normálisan, de nem ért semmit. Ma reggel 2 órát locsoltam. Mióta felszáradt a télvégi sár, egy rendes eső nem volt, mindig száraz maradt a talaj a levelek alatt. Szép nagyok a tökjeid. Nálunk még cserépben vannak. A komposztból átültettek élnek, de nem fejlődnek. A palánták biztos le fogják hagyni.
A fokhagyma nálunk kiheveri, ha nem újhagymának kell, nem csinálok vele semmit. Újhagymát csak fátyolfólia alatt tartunk, nálunk minden hagyma kukacos lesz. A vöröshagymának kb. az 1/3-a szokott emiatt tönkremenni, a többi kinövi, a télire szánt hagymával szintén nem csinálok semmit, ültetéskor belekalkulálom a veszteséget.
A kétnapos kiadós eső után minden őrült tempóban nő - a gaz is, nem győzök gyomlálni.... Nekem ez a kertészkedés még mindig egy csoda :o) minden nap ámulok
Nekem kint van a telkem külterületen, ellopnák a kerítést, és még a rendőr sem foglalkozna vele, az lenne az első kérdése, hogy be volt-e kerítve az ellopott tárgy, vagyis a kerítés, és mivel nem, akkor aviszonlátásra. Szoktam én kivinni kutyasz@rt a csemeték alá, ez a nyulat és az őzet is távol tartja télen és tavasszal, de ilyenkor már mindig elfelejtek újat vinni, és a kapálás, rotációzás miatt már nincs ott a régi sem.
Hülye szokás, nálunk is azt csinálták. De ha raksz ki levágott hajat (pl.használaton kivüli harisnyába csomagolva), garantáltan távol tartja (mármint az őzeket). Nekünk néhány fenyő esett áldozatul (persze hogy a legszebbek) mert későn raktam ki a hajat. Most meg be is kerítkeztünk, így ledörgölték a szomszéd fáját.
Nálam leginkább a sóvirágokat szokták lelegelni. Az őzek meg az őszibarackok alsó hajtásait. A bakok pedig az elmúlt hetekben az agancsukkal meggyalázták az összes facsemetét, lehántották a kérget, letördeltek ágakat, az új oltványokon a frissen kihajtott nemeseket rágták meg.
De tartható, természetesen. Csak sok időt igényel a bogarak figyelése, szedegetése. Meg atka ellen, ha szükséges, vagy bioizéket kell kevergetni, vagy rendes szert szórni.
A padlizsánt nagyjából úgy kell tartani, mint a paradicsomot. Vízigényes, szárazon tartva megkeseredik. Egy nagy különbség van: a krumplibogár a paradicsomra csak ráfanyalodik, a padlizsánt meg jobban szereti, mint a krumplit. Állandóan figyelni kell, és permetezni. Az atka is szereti.
köszönöm :) akkor készítek csalán levet. (szappant vszont nem tudom, hogy honnan szerzek...)
póréhagymát meg akkor kisakkozom, hogy mi legyen vele. Mi elsőkertesek vagyunk, vetettük a gyerekekkel, szépen ki is kelt. Akkor szerintem kiegyelem, ha kicsit megnő.
**** Padlizsánnal van valakinek tapasztalata? ma vettem palántát, de nem tudom, hogyan kell nevelni
Igen, én egy vödröt félig teszek csalánlevéllel, és felöntöm vízzel, hogy jól ellepje. Mindenféle tetű ellen használ, nagyobb fertőzés esetén akár naponta, kétnaponta megismételni, mert ez nem vegyszer, ami totálisan hat. én a csalánlét mindíg kiegészítem diónyi, ugyanabban a vízben beáztatott kenőszappannal. jó a háziszappan. Az a lényeg, hogy lúgos hatású legyen. A vegyi szappanok nem jók.
Póréhagymát én palántázni szoktam. kiszedés után a gyökerét,és a szárát enyhén vissza kell vágni. A talajba kapával mélyebb barázdát kellhúzni,és az aljába 10-15 cm távolra beletenni, beöntözni. Majd ahogyan nő, tölteni vela barázdát,így lesz fehér a szára.
Eső továbbra sem volt, ám a retek a nagy szárazságban is szépen megnőtt, már egy hete esszük. A fehér némileg pudvás, de a piros szinte tökéletes kinézetű, íze és állaga pedig kiváló, mintha locsolva lett volna, csak kissé csípős. Hagyni fogok belőle magnak, mert ha idén ilyen szuper, akkor egy normál évben díjnyertes lehet.
Kútvíz: valamelyik nap említette egy kollégám, hogy legszívesebben a saját kútjából származó vizet issza. Csodálkozásomra elmondta, hogy a víz be van vizsgáltatva, minden szempontból tiszta, iható.
Ha levéltetű ellen akarod használni, akkor 1 napos áztatás, és hígítatlan permetezés. Ha növényi tápoldat (trágya) használata a cél, akkor kell 1 hét. 10 nap áztatás, és szűrés után 10 szeres hígításban való kiöntözés a tövekre, 15 szörös hígítással levéltrágyaként alkalmazható.
Il, a csalánlével kapcsolatban kérdeznék. Tudom, hogy már volt, de ellentmondásokkal találkozom. Alapból úgy tudtam, ha permetezni akarok vele a csalán nem ázhat sokat, mert lebomlanak a hatóanyagai. Egyre több helyen olvasom (pl. édenkert), hogy 10 napig áztatni kell. Most akkor mi az igazság? Miért írnak szakemberek (annak tűnni akaró) kétfélét?
A tűzdeléssel legjobb a kétleveles kort megvárni, akkor már nyugodtan lehet károsodás nélkül tűzdelni.
Az biztos, hogy minden fajtának más a növekedési erélye. árnyékosabb helyen most már lehetnek kint nappal, de néhány nap mulva éjjelre is.
A szíklevelek, ameik legalul vannak és általában lekerekítettek, egy idő után elszáradnak, mert már nincs a növénynek rá szüksége, mert a saját gyökerén keresztül is kap táplálékot. Ezzel a szíklevél elveszti a szerepét, és leszárad.
Bármilyen réztartalmú szerrel lehet permetezni. Ilyenkor megelőzés végett két hetente. A növények spriccelőből való locsolása nem jó módszer, mert a vzcseppek, mintegy lencseként napégést okozhatnak, ugyanakkor a nedves levélzet és szár környéki nedves talaj kedvez a gombabetegségeknek. Én minden palántát csak alulról locsolok, ami azt jelenti, hogy a cserepek, poharak egy tálcában vannak, és abba öntöm a vizet. Ugyanakkor a spriccelő kiválóan alkalmas a permetezésre, mert ennyi palántának bőven elég, 1 liter vízhez egy csapott mokkáskanálnyi permetszert, és egy ugyanennyi tápoldatott kelle elkeverni és ezzel kifujni. A permetlevekről visszább bőven olvashatsz.
A kacsolásról ideteszek egy régebbi beírásom. majd ráérsz kiültetés után, amikor a növények fejlődésnek indulnak, és hozzák az új hajtásokat.
Még nem állt telet, meglátjuk. De mikor vettem januárban, cserépben kitettem pár hétre a fagyba, mert azt mondták hideghatás kell neki a virágzáshoz. És tényleg. A leírásod mindenben a fokhagymára illene, az egyetlen gáz vele, hogy nincs fokhagymaszaga.
Valami iszonyúan megtizedelte az összes káposztaféléket. Egyetlen éjszaka alatt egy-egy egész növényt elfogyasztanak úgy, hogy csak a váza marad a leveleknek. Mi lehet ez a láthatalan kártevö és hogyan védekezünk ellene? Rendbe jöhet még az ilyen növény? A petrezselyem másodszorra se kelt ki egyenlöre; két hete vetettem újra.
A tökök egész jól vannak. Szerinted akiket benne hagyok a komposztban, ott is boldogulni fognak?
Elvetettem a zsizsikes babot. nagyon sürün, hogy valamennyi kikeljen. Az áztatás során a szitává rágottak, meg a bogarak följöttek a víz fölszínére, így könnyen ki lehetett öket válogatni.
Végre egyszer sikerült idöben János-napi retket vetni, ez egész szépen kikelt, de sajnos mint minden, foghíjasan. Ennek sajnos az az oka, hogy a kismacskánk kihempergi. Sajnos nagyon szereti a frissen megmonkált földet ; mindenütt tisztán láthatóak a hempergésnyomok, ahol kö kövön nem marad a veteményben. nem tudom ebben a száraz forró idöben mi lesz vele. Azt hiszem rendes retekkel jobb, ha többé nem próbálkozom
Borzasztó szárazság van itt, már nagyon kéne eső, mivel ilyen homok alkotja nagyrészt a talajomat folyamatosan locsolni kell és még ez is kevés néha. De azért a borsó szerintem szép.
Viszont az eper a szárazság ellenére is jól érzi magát, bár sok vizet kap az is.
Én a képes hozzászólásaimat kód módban szoktam írni, ahol meg lehet neki mondani, hogy melyik képet hova rakja és hogy futtassa körbe. Kis próbálkozások után egész jól bele lehet jönni. További információk a FAQ-ban találhatóak. Sok sikert!
A vizes szakvéleményről csak annyit, hogy a vendéglátással foglalkozó üzletekben kötelező évente vízminőségvizsgálatot készíteni a CSAPvízről, és az esetek nagy százalékában az sem megfelelő elsőre. Szerintem sem kellene ezt a szennyezettvíz-föld-esődolgot annyira túlijjedni, mert a saját termés még korántsem lesz annyira "terhelt", mint a nagybani vegyszerezett termés. Mi is már régóta kútvízzel öntözünk.
Én úgy szoktam, hogy beszúrom a képet. A kép után nyomok 4 entert, írok, majd ujra két enter, újabb kép. A lényeg az, hogy a beírás a hozzá tartozó kép utánra kerüljön.
Ezt úgy lehet megoldani, hogy beszurkálod a képeket egymás után, egy szóközzel, aztán kitapasztalod, hogy melyik kép mellé hány sor szöveg fér el. Pl. az első fekvő képed mellé 10, az álló mellé 15, de ez a kép arányaitól függően változhat. Szóval, a képek után beírod az első kép szövegét, aztán lejjebb jössz 10 sorral (ha 3 sort írtál, akkor természetesen csak 7 sorral). Megint írsz, megint sort emelsz, és így tovább.
Ez a kútvíz téma régebben engem is foglalkoztatott, aztán az első kútvizes év után életben maradtunk és azóta már eltelt kb 10 év és senkinek nem lett semmi baja. Mindenesetre én is kiváncsi lennék egy amolyan "szakvéleményre"
Néhány képet szeretnék Nektek mutatni a jelenlegi "kertálapotról".
színes mángold borsó fűszeres (részlet) cékla fúszeres részlet sárgarépa
petrezselyem póréhagyma mángold ezt csak azért mutatom, mert olyan szép, nem?
Egy ismerősöm dolgozott olyan hatóságnál, ahol az élelmiszereket vizsgálták, mondjuk nem olcsó, olyan 20e-t mondott mintánként, ha jól emléxem, de szerintem megoldható, hogy kihúzol néhány répát a nyár közepén, vagy végén és megvizsgáltatod, ahogy a dolgok állnak, tuti öntözni kell egész évben, úgyhogy ha valami gond van, az most maximálisan jelentkezni fog. :)
Hm... Ha veteményesben látnám, azt mondanám, hogy fokhagyma. De azt nyilván megismernéd. Nem tudom. De a fokhagyma iszonyúan el tud szaporodni a virágzat helyén növő sarjhagymácskákról. Van, ahol én se győzöm irtani. Szép az Allium bulgaricumod. Télálló?
"Na akkor megint megpróbálom én is, eddig soha nem sikerült a bazsalikom:(:( Itt még venni sem tudok csak Egerben vagy Gyöngyösön, de amikor legutóbb voltam éppen nem találtam még a tescoban sem. "
Nézzél ki szombatonként palántaszezonban a gyöngyösi zöldségpiacra! Egyik helyen mindig árulnak bazsalikompalántát!!!
Ha kétségeid vannak a víz minőségével kapcsolatban kételyeid vannak, akkor csináltass egy vízvizsgálatot. Nemtom ez mennyibe kerül, de ha a gugliban rákeresel a vízvizsgálat kifejezésre, akkor eékezdhetsz nyomozni.
Kérdés (ahogy írják) hogy van-e a kutad közelében - pl. szomszédoknál - szennyvízderítő akna. Ezeknek ugyanis (jobbára a régi építésűeknek) a fala nem szigetelt, tehát bárhová szivároghat a kakilé. Ha ilyen nincs a közelben akkor nem feltétlenül fertőzött (oly mértékben) a vized, hogy ne tudnád öntözésre felhasználni.
De ha vannak aggályaid ebben az esetben a frissen fogyasztható kertészeti növények öntözésére ne használd fel pl. szamóca, répafélék (ha nem főzöd meg), saláta, stb. ezek öntözésekor ugyanis óhatatlan, hogy a víz ne érje a zöldség gyümölcs felületét. Míg pl. paprikát paradicsomot, stb. ha úgy öntözöl, hogy a víz nem éri a lombját, termést, csak a tövénél kapával vágott kis csatornában csörgedezteted a vizet, akkor no para! Talán az ántsz tud tanácsot adni, hogy hol lehetne kórkozókra bevizsgáltatni. Aztán érdemes lehet tájékozódni szomszédoknál, ahol van hasonló ásott kút, és öntözési célra használják.
Általánosságban: ha olyan növények öntözésére használod, amelyek termését, megfőzöd-sütöd, akkor nem kell kórokozóktól tartanotok, kvázi nincs fertőzés.
kikelt a tök és a cukkini is a spenót után :) bújik a tépősalátám, a répám is. (petrezselyemnek,pasztináknak se híre se hamva egyelőre)
kérdésem :) a cukkinit és tököt úgy vetettük a kölykökkel, hogy 1 lukba 2 mag, de majdnem 100%osan kibújtak. Most egyet húzzak ugye ki, hogy csak 1 növényke maradjon?
Komolyabban. Egy felmérés alapján az egész országban a talajvízkészlet fertőzött, azaz ivásra alkalmatlan. De ezt akár az esőről, vagy akár a talajról is el lehetne mondani sok helyen.
Öntözés nélkül nincs termelés, nyugodtan el lehet fogyasztanimindent.
(Extrém esetről, most nem beszélek, ahol budi, emésztő közvetlenül a kút mellet van.)
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni.
Az idén először próbálkozom konyhakerttel, vetettem is minden félét (répa retek mogyoró ) az öntözést egy gyűrűskútból (talajvíz) oldom meg. Én úgy gondolom a víz ivásra nem alkalmas. Kérdésem az volna hogy a megtermelt zöldségek fogyaszthatóak-e illetve honnan tudhatom meg biztosam hogy nincsenek esetleg fertőzve a víztől?
Előre is kösz a segítséget.
Szép napot.
Egyesével szoktam ültetni a tököt. Most volt, hogy egy lyukba kettő került, ha nagyon össze van fonódva a gyökerük, jobb, ha nincs szétrángatva. Végül lehet, hogy úgyis csak egy marad belőle. Szerintem csoportokat szedjél ki, egy kupacban ültesd el, aztán a legerősebbet hagyd meg, ha több is megmaradna. A fölösleget meg vágd le a sziklevél alatt, ne húzd ki, meg ne sérüljön a fő növény gyökere. Ha egyenként könnyen kijön, ültesd egyesével, esetleg kicsit sűrűbben. Mondjuk én könnyebben ültetem sűrűn, mert utána fölfelé küldöm a kerítésre. Ma reggel egyébként egész bíztatóan néztek ki, 5 olyan, mintha megmaradna, a duplán ültetett legnagyobb növények kornyadtak voltak, de az egyik tő új levele már nem. Közben már csírázik a többi mag, majd közéjük palántázom.
Szerintem ha nem tudsz egészséges magot szerezni, próbáld meg. Ha csak a leendő sziklevélbe rágtak bele, megmaradhat, ha pont a rügyet harapták ki, nem. Jót nyilván nem tesz, de más magoknál már jártam úgy, hogy a sziklevél fele beleszakadt a maghéjba. Megmaradt a növény, eleinte kisebb volt, de most már észre se lehet venni a különbséget. Egy rágott sziklevél kb. ennek felelhet meg. Vesd sűrűbben, ha jól kel, ne sajnáld kiritkítani. Ha kevés a mag, akkor meg lesz, amennyi lesz. Elég életerős fajta az a lila hüvelyű, mi is szeretjük. Nem is lesz olyan ronda szálkás, mint a Juliska.
Persze ez a normális eset. De ha az ember fészekbe vet, vagy mint most mi is, más okból nem biztos a növény életbemaradásában, nem jobb így?
nem tudom :-(
Persze, ez a normális eset, de különleges magok esetében, amit hirtelen nem tudok pótolni, megpróbálni se érdemes?
nem tudom:-(
sajnos különleges esetekben nem tudok mit mondani. Nekem hálisten ami tavalyról kelt ki véletlenül, az is mind a négy külön helyen volt.Könnyű volt átteni,öldlabdával együtt. meg sem sínylette így egyik sem. gyönyörűek maradtak.
sógornőm régen így ültette és most eszembe jutott.leutánoztam,hátha idén sikerül.Neki mindig nagyon szép volt,még nekem hagyományosan mindig kicsi aszalódottak.(srépa,zöldség)
Most nem is kérdeztem tőle konkrétan,hogy jobb-e vagy sem...mint rendesen.
Régen mondott vmi olyasmit,hogy jobb kapálni,meg könnyebb kihúzni, nagyobbra nő,mert lazább a talaj így(?)és,hogy közé önt vizet úgy locsolja.
de konkrétan én sem tudom,hogy mért jobb(ha egyáltalán jobb) a dombos megoldás.
Miért van az, -már soxor láttam ilyet-, hogy egyesek a növényeket kis domb tetejére ültetik, ami végighúzódik a soron? Én inkább ellenkezöleg, kapával kis vájatot készítek, abba vetek, és nem is temetem be egészen, hogy ott megálljon locsoláskor a víz.
Más: tavaly volt nagyon szép lila hüvelyü zöldbabom, amiböl eltettem egy csomó hüvelyt idei vetésnek. Most kifejtettük; egytöl egyik zsizsikes. Az a hülye kérdésem, hogy attól még elöfordulhat-e, hogy kikel? A zsizsik csak az étkezési élvezetet zavarja meg, vagy tönkre is teszi a csíraképességet?
Csak próbaképpen négy növényt szedtem ki, és attól akartma függövé tenni, hogy többet is próbálok-e, hogy ezek hogy viselik. 2-2-t tettem egy lukba, hogy az egyik biztos megmaradjon. Tegnap este kerültek ki, még nem tudom, mi lesz. Egyáltalán tökféléknél szoktak egy fészekbe több növényt ültetni? Vagy elnyomják egymást és akkor egyik se tud fejlödni?
oldalt kukorica vár kikelésre(szintén bottal jelölve,hogy tudjam hol kell locsolni addigis) középen lesznek az ubik.Innenső részen a palánták üres hele,legvégére pedig még babot vetek a hétvégén.
így eszi vmi a dinnyém:-((((((((((de hétvégén inkább kiültetem,mert nem marad belőle semmi
paradicsom,paprika--húsvéti vetés,kinti üvegkockámból:-) sajnos sok nem kelt ki idén:-(de pár db lesz ,azt majd pótítom. Hétvégén készülök venni temérdek palántát itt a faluban és kiültetni őket:-D
káposztafélék,dinnyék-ezek is húsvétiak
elnézést a sok képért. nagyon várom már,hogy idén mi,hogy sikerül. Jó lenne ha a borsó nem lenne kukacos,mint tavaly, a hagyma ha nem lenne legyes + az is jó lenne ha idén már sikerülne a retek is. Jó lenne ha a dinnyék is bírnák+ stb..stb...:-)
A rozmaringot meg valami védett helyre, pl. fal mellé ültesd, és nem fog kifagyni. Nekem van 2 féle a szomszéd fala mellett fél méterrel, az egyik 9, a másik 7 éves, és a legkeményebb teleken is legfeljebb pár hajtáscsúcs fagy el. Egyébként könnyen gyökerezik, ha kapsz hajtást.
Nincsenek túl jó állapotban az átültetett tökök. Lehet, hogy megmaradnak, de nem tett jót nekik. Minél előbb szedd szét a tieidet, minél nagyobb, annál nehezebben viseli el. Szálas takarmánnyal együtt szedd ki, ültesd el azzal együtt. Aztán vagy megmaradnak, vagy nem. Esetleg árnyékold egy darabig. Vasárnapig már nem mondanak esőt, és meleg napos idő lesz megint.
látom a bogaraimról így látatlanban senki nem tud ítélkezni :-) kár,mert már alig van a dinnyepalántáimból :-(
és nekem is kikelt 4 vmilyen palántám. Tavalyról maradtak a földben.Tavaly tavasszal nem keltek ki.Túlélték a szántást,telet,kapálást és idén úgy döntöttek kibújnak.nagyon szépek és már át is tettem őket máshová,mert a krumpli közé nőttek.Azt meg majd töltenem kell,stb...nem lettek volna jó helyen. Szerintem tök vagy dinnye vagy uborka...de majd látom ha már lesz is rajta vmi.
idén először nem kelt ki a sárgarépa,zöldség:-(( 2/2 sor és egy szál sem bújt ki. Így tegnap azt újravetettem.
Az én uram meg a snidlinget fűnyírózta le :-S gondolta zöld-zöld:-D
Na akkor megint megpróbálom én is, eddig soha nem sikerült a bazsalikom:(:( Itt még venni sem tudok csak Egerben vagy Gyöngyösön, de amikor legutóbb voltam éppen nem találtam még a tescoban sem. A rozmaringom nekem is kifagyott, azt magról nem is próbáltam soha, állítólag macerás. A féltve őrzött 1 bokrocska levendulám egy hónapja kezdett kihajtani, nagy örömömre épp készültem viszavágni, a férjem közben meglepett, hogy ásás előtt kikapálta a gazokat. Hát ott volt a levendula kikapálva, de nem szóltam mert olyan jót akart, csak gyorsan visszaültettem, úgy látom vannak kis zöld hajtások rajta, talán túléli a fagyok után a jószándékot is:)
Úgy hallottam, egyszerüen a komposzton hagyva is lehet tököt termeszteni. (Persze akkor egy évig nem lehet rendeltetés szerüen használni:-( Lehet, hogy egy részét ott hagyom, ilyen sokat úgyse tudok kiültetni. A tieid hogy vannak? Ezek szerint nem jól viselik az átültetést? Én még nem is tudom, hogy fogom tudni kiszedni öket, mert ott ahol vannak, nemign van még földlabda alattuk, csak egy kis "szálas takarmány".
Kiszedtem az első adag retket. Szép nagyok, és a szárazság ellenére nem pudvásak, csak rettentő erősek. Van egy nagyon érdekes fehér retkem is, aminek alig van levele, az is szépen nő, de már most pudvás. A zöldhagymát is folyamatosan szedem, szépen megindultak a meleg idővel.
Eső még mindig nem volt 1 szem sem, némi locsolást rendeztem, de sokat nem ért. Az elmúlt héten elraktam vagy 500 mindenféle palántát, ami nagyon sok időt vett igénybe, mert csak ásóval tudtam lyukakat csinálni (némi ugrándozás a taposón, mert a súlyomtól nem mindenhol ment a földbe), és porral meg rögökkel betakarni a gyökereket.
Az újabban elvetett magokat eleve megöntözöm félig betakart állapotban, mert annyi eső nem nagyon várható, hogy beázzon a magágy.
Én nem szoktam metszeni a rozmaringot, csak az elfagyott részeket vágom le esztétikai szempontból. A csupasz részek is ki fognak zöldülni feltehetőleg. Esetleg, ha a Keszthely1-féle fa formájúról van szó, akkor formára lehet nyírni, ha féloldalasra fagyott.
Én az ilyesmit mindig virágládába szórom, szabadban rosszul kelnek a nagyon apró magok. Az alját letömörítem, szórok még a tetejére 1 cm földet lazán, erre rászórom a magokat, ujjheggyel össze-vissza kapirgálok a felszínen, ettől a magok egy része mélyebbre kerül, más része a felszínen marad, de valamelyik része egész biztosan jó helyen lesz, és beöntözöm.
Én még szabadföldbe nem ültettem ki a paradicsomokat. Egyrészt tegnap is csak 1,6 fok volt hajnalban, 4 napja 1,3, inkább megvárom a fagyos szenteket. Másrészt a determináltak helye még tele van salátával. Tömjük magunkba, és kilószám ajándékozom, de nem akar fogyni. Egy paradicsom palántát véletlenül tőből kitörtem, ennek megnéztem a földlabdáját. Nem volt nagyon átszőve, úgyhogy még egy darabig bírják pohárban. Kicsi paradicsom már van rajtuk. A paprikákon még nincs bimbó. A sárgarépánk elég szép, azt már nem kell gyakran locsolni, ellátja magát. De itt is iszonyú száraz minden, szerencsére a legtöbb növény meglepően jól bírja. Mindent nem győzök locsolni, elég, amit frissen ültettem ki és a napos, homokos előkertet. Szép kövérek a fokhagymák, talán valamivel kövérebbek a szokásosnál. Kétszer alaposan meglocsoltam, be van takarva szalmával, szerintem azoknak is elég a víz. Tegnap elültettük a krumplit. A szomszédban már jó nagy, petéket is láttam rajta. Mire a mienk kibújik, talán a legtöbb bogár lepetézik, nem lesz sok munkám a szedegetéssel.
Még januárban én is azt hittem, hogy kitelel a rozmaringom, de úgy látszik, a februári fagy lerendezte.
A kiültetett paradicsomokkal sem vagyok elégedett. Nagyon kellene az eső, mert a locsolás csak kiegészítés. Lassan fejlődik minden ebben a száraz időben. Az üvegházi paradicsomok, paprikák szépek. A Start és Ciklon paprikán már van kicsi. Salátával is el vagyunk látva. A répa is úgylátszik fajtafüggő. Háromból csak egy fajta kelt hiányosan.
Az uborka ebben az évben ki sem kelt, hiába vetettem újra és újra. Már korai nem lesz, majd csak másfajta a szabadban.
Idén én is meghagytam a virágágyásban egy magától kelt kaliforniai mákot. Aztán egy idő után kezdett gyanús lenni, majd mikor egy levele rátekeredett egy száraz falevélre, már biztos volt: Fumaria. Azóta ki is virágzott. Tényleg Fumaria. De csíranövényként én is még mindig összekeverem. Egymás mellé kellene már tenni a kettőt fiatalon. Később a füstike levele talán rövidebb és a nyele hajlamos rácsavarodni a környező dolgokra. Fogalmam sincs, mi lehet az az álagazó, lapos levelű sziklakerti hagyma. Jó lenne róla egy kép valahogy. Esetleg, hogy milyen a virágja. Hagymaszaga van-e. Nálunk a sárga hagyma nő így tömegével a sziklakertben, de az hengeres levelű. A rozmaringról nyilatkozzon más, az enyém végül tönkrement, nem jutottam el a metszés kipróbálásáig. Az átültetett tökök kettő kivételével eléggé kókadnak. Ha nem jön egy esős idő, nem sok reményt fűzök hozzájuk.
Bocs, nem nagyon jártam itt mostanában. Örülök, hogy nőnek a paradicsomok. :) nekem szinte csak azok sikerültek, mert a többit virágföldbe ültettem és nagyon nem fejlődtek, amíg át nem ültettem őket. :(
Néhány nap (3-5). A bazsalikom fényben csírázik, így max annyi földdel lehet fedni, hogy fél mm-nél ne legyen mélyebben, és a kelésig nedvesen kell tartani.
meg tudja nekem valaki mondani, hogy a bazsalikomnak mennyi idő alatt illene kicsíráznia?? 2 hete vetettük a magokat és még semmi. (a sörretek, a piros retek és a salát már szépen kikelt)
Köszönöm szépen. Tavaly már eszmét cseréltünk egyszer erröl; a virágágyásomban teljesen összekeveredve kel két teljesen tök egyforma növény; az egyik a Kaliforniai mák, a másikra meg úgy emléxem azt mondtad, hogy valami füstike, vagy mi. Még így, hogy egymás hegyén-hátán nönek, se tudom megkülönböztetni öket az ezüstös nagyon szeldelt lombjuk alapján, csak mikor megjelenik a virág.
Más töled, mint hagymaszakértötöl megkérdezném, mi lehet az a hagyma, ami a sziklakertben a kövek közül bújik ki (emiatt a körülmény miatt sajnos ki se tudom húzni.) A levele lapos és elágazó, nem olyan egy szál csö, mint a hagymának szokott; millió magot elszór, amik maga körül ilyen finom füszerüen ki is kelnek és elborítják a sziklakertet.
Megint más; most harmadik évben áttelelt mindkét Rosmaringom, da az egyik nagyon fölkopaszodott alul és belül és csak az ágak végén hajt. Lehet-e kell-e metszeni és hogyan?
Sütőtök. Talán a sonkatök, annak szokott ilyen fehéres mintás lenni a lombja, de ez nem biztos. Nálunk is kinőtt egy pár a komposzton. Tegnap hordtam ki a krumplinak, a tököket a tetejéről átültettem. Ritkábban voltak, némi komposzt-földlabdát is tudtam szedni nekik. A kicsik valószínűleg megmaradnak, kb. a fele eléggé kókad. Meglátjuk, veszteni valóm nincs. De még vetni sincs késő, én ilyenkor szoktam. Ma tettem be csírázni a sütőtököket és a patisszont.
Több mint négy hét szívás után végre sikerült megörökíteni azokat a növényeket, amik a komposzton nöttek ki. (Egyszerüen épp senki se boldogult a fényképezéssel a családban) Én valami tökféléknek nézném, amire épp nagy szükségem lenne, mert elmaradtam ezeknek a vetésével. Meg tudná mondani valaki, hogy pontosan mik?
nem tudom, mi van... pár napja nem tudok bejelentkezni és most szállt el másodszor a válasz, amit beírtam..
no még1x: megnéztem, a borsózacskón azt írják, hogy 15 cm-nél fel kell tölteni és utána karózni, mert 70 cm-re is nőhet.
meglátjuk :)
más: nem tudjátok ez mi lehet? gaz vagy hasznos? mindenhol találtam, ahol ültettem valamit - nem tudom, hogy én tettem oda vmi védőnövénynek vagy a földdel-komposzttal jött?
(nem tudom feltölteni a képet, mert akkor kidob a rendszer, pls nézzétek meg a linken) http://gallery.site.hu/d/8773110-1/hgaz1.jpg http://gallery.site.hu/d/8773114-1/hgaz2.jpg
még más: ma ettünk először saját újhagymát és retket - nagyon jó érzés volt :))))
Szeretném kérdezni, hogy van-e köztetek valakinek a Starkl árulta Navaho szederje (ez az oszlopos volna)? Nekem már 3. éves, de nem megy semmire. Kettő is van, az egyik kicsit erősebb, de azon kívül, hogy minden évebn hoz egy kb. 30-40 cm-es hajtást, azon kívül nem csinál semmit.
Köszönöm a választ, tavaly sem locsoltam a palántákat vízen kívül semmivel csak nem tudtam más hogy csinálja. Idén csak paprika, paradicsom és padlizsán palántám van amit én vetettem, elég szépek, zömökek, egészségesnek látszanak. Tavaly szépen termett a paradicsom is, de aztán bejött a vész, nem tudtam hogy kell elébe menni vagy legalábbis megpróbálni. Idén jobban odafigyelek, vettem bordóilé+kén permetezőszert, de még odébb van hogy kiültessem őket.
:):)Én is így jártam, életem első cukkinije nagyon bejött tavaly, nekem is kúszott a gyepen a konyha felé. Nem gond, lefagyasztottam egy csomót, kockára vágva és panírozva is, múlt héten ettük meg az utolsó rántott cukit, egy utolsó zacskó kockára vágottból meg a héten lesz töklecsó.
Én nem szoktam. Közvetlenül a palántázás előtti napon meg lehet itatni őket mondjuk némi leveles dísznövényekre való táppal, de sokkal előbb nem, mert ha erős növekedés közben palántázzuk, akkor gyengék a szöveteik, és nem bírják a szárazságot, ami a gyökerek hiányos volta miatt lép fel.
Dinnyés ismerőseim palántázás előtt öregíteni szokták a palántákat, vagyis rézzel permeteznek, a réz kicsit megégeti a dinnyepalántákat, a fejlődésük leáll, a sejtfalak megvastaxanak, és jól bírják a kiültetést. A gyepkockás dinnyét ugyanis nem szokták öntözni kiültetéskor, csak a gép lehúzza a felső száraz talajréteget, rápottyantja a gyepkockát, és oldalról két görgő visszakotorja a száraz réteget. Aztán a dinnye majd gyökeret fejleszt az alsó nedves rétegbe.
Első évben a fülünkön jött ki a sok cukkini. :-DD Nem túl nagy konyhakertem van hátul, és viszonylag a szélére ültettem. No, nyár közepére kb. három métert kimászott a gyepre. :-D Visszavágtam, lehet, hogy pár hét múlva már egyenest a konyhában termett volna. :-DDD
Létezik futóborsó, ami magasra nő, ha van mire felmászni, de a legtöbb fajta ha van mire, akkor sem megy 40-80 cm fölé. Ezt kellene tudni, hogy a tiéd mekkorára nő. Én még cukorborsót nem termeltem. Nálunk a borsó simán eldől, vagy egymásba kapaszkodva állva marad, mikor hogy.
akkor ez azt jelenti, hogy nem is _kell_ futtatni? marad a földön, eldől vagy sem, ahogy tetszik neki? vagy szurkáljak melléjük botokat és aki elkapja, az futkoshat felfelé? ha igen, kb mekkorákat?
Még soha nem futtattam, de láttam már sorjelző ágra felmászni, ezért tudom, hogy csinálja. Nem tekeredik, hanem a kacsokkal kapaszkodik. Amelyik kacs belekapaszkodik valamibe, az megerősödik. Pont, mint a szőlőnél. Hogy "üzemileg" hogy kell csinálni, azt nem tudom.
kérdés borsóügyben - nálam is majdnem ekkorák (az a nagyon kevés cukorborsó, amit viccből, jószerivel nyers fogyasztásra vetettem), és vannak kis kacsok is rajtuk...támrendszer vagy futtatás hogy működik ezeknél? a növényhez kötözök vmi zsineget vagy elé-mögé és körétekerem a borsót? vagy tekeredik az magától is?
Ha száraz földed van, és száraz nyár lesz, és nem locsolsz, netán fa alá rakod a hagymát, akkor nem fog megnőni nagyobbra, mint most, de ha tudod locsolni, akkor még rendes hagymáid lehetnek. Nálunk a száraz föld és a nem locsolás miatt csak zöldhagymának készülnek.
Na jó, a zöldségtáblának ez a fittebb részéből való kép, de az a kép lényege, hogy nem feltétlenül kell nagyon porhanyósnak lenni. A kelési hiányosságok oka nem a rögösség, hanem a szárazság. 8 napja vetettünk céklamagot csörgős rögek közé, slaggal belocsolva, és ma már ki volt kelve. (Elszórtam a magot, az árok oldaláról mosattam rá egy kis földet, ráhúztam a száraz rögeket bakanccsal, és kész.)
Illusztrálandó, hogy valóban nem tökéletesen sima a kertem földje, és mégsincs jelentősége. (Ezek a viszonylag simább részek, ma pl. duggattunk egy kis maradék hagymát zöldhagymának, arra kizárólag 2-8 cm közötti rögek kerültek, porhanyós föld nélkül, ezt azért már be is locsoltuk.) Borsóföld.
Vöröshagyma.
Fokhagyma.
A zöldség nagyon hiányos, eső már egy hónapja nem volt, csak 1 mm.
Ősszel találtam pár kimagvasodott salátát, a magot csak úgy a föld tetejére szórtam a fák között, aztán bekapáltam kicsit, ha megázik, egy hét múlva ehető.
Én úgy szoktam, hogy mikor 8-10 cm magas, gyomlálás közben elvékonyítom a sort, ahol nagyon széles lett, aztán csak 5 mm vastagság után állítom be a végleges számot.
Elvileg, amikor már van rendes levele, 2-5 cm között. Hallottam olyat, hogy kisollóval levágják, és nem húzzák ki a felesleget. Így nem érzi meg a répalégy sem az illatát. Én nem egyelem, hagyom, hadd nőjenek. Közben kiesszük a sűrűjét, már akkor, amikor pár mm vastagok. A végére sosem marad sűrű.
Sziasztok! Nagyon szépen növekednek a lugas paradicsomok, már a keret is áll ,amire felfutatjuk! Szívesen adnék földi paradicsom palántát , egy gyümölcsből rengeteg lett, nem nagyok, de a napon vannak kint egy cserépben, így nagyon kis massziv palánták! Lehet, hogy nem így hívják...(kis sárga, jó izű termés" ruhába"öltözve):-)))
Ha mégis följönnél, megmutatnam a tegnapelött óta üzemelö nyomopumpámat.... meg esetleg a bélyeggyüjteményemet is. A fuchsia nem fog elökerülni, mert az egyik gyüjtöcsö ott vonul el a helyén:-(
A fuksziát előbb szaporítani kell. Tegnap vettem észre egyébként, hogy hajtani kezdett. Lehet, hogy nálad is előbukkan valahol. A hétvégém (meg a hét egyéb részei) be van táblázva, hétfőre valószínűleg szabadságot is kell kivennem, hogy utolérjem magam a munkákkal. Már beállt a nyári munkarend, hétfőtől vasárnapig reggeltől sötétedésig minden szabadidőmben kertészkedem.
Nálam a talaj morzsalékos része az 1-2 cm-es. De nagyobbrészt 5 cm-es rögekből áll a magágy. :( Mivel akkoriban nem voltam itthon, nem tudtam elrotálni a felszínt, tárcsával mentek rá a nedves földre, és így jártunk. Nincs eső, ami szétmorzsolná. De azért a répa és a zöldség már elég szépen keleget, pedig csak áprilisban lett vetve. Múlt héten akartam is horrorképet csinálni a röges felszínről, elcipeltem a fotómasinát, csak éppen kimerült az akkuja.
Mi békésen együtt élünk a sok lótücsökkel. Nem szabad a veteményesben csak a sort locsolni, mert akkor az összes élőlény a nedves sávba gyűlik, a lótücsök is ott vadászgat. Ha az egész ágyás egyenletesen nedves, össze-vissza csalinkázik, kevés csíranövény esik útjába. Ezt már fel lehet fogni ritkításnak is. Nálunk még sosem okoztak komolyabb károkat. Viszont gyönyörű állat, érdemes jól megnézegetni, ha találsz egy szép fejlett példányt. Aztán irány a komposzt, ott biztos nem tesz kárt semmiben.
Én is korán vetem a padlizsánt, még a paradicsom, paprika előtt. Nálunk régóta kint vannak az üvegházban, már megkapták a félliteres poharat, de még fejletlenebbek, mint a paradicsomok.
25 év...már nem is mondok semmit :) ez behozhatatlan előny :o))) a palackos leírást köszönöm.
más: ez van anyám epresében, de rengeteg! ez egy pici fonnyadt példány, de nála vannak hatalmas, erős, bokros tövek is. tegnap elkezdtem kigyomlálni, a nagy bokrok is kihúzhatóak eső után két marokkal - majd eszembe ötlött, mi van ha ezt előző tulaj vmi védőnövénynek tette oda (annyira szisztematikusnak tűnik az elrendezése) - ez gyom vagy vmi hasznos? egy órája nézegetem a gyomnövények fotóit, de nem találtam hasonlót...
(ami a lúzerságunk poénja: még fel is hívtuk az előző tulajt, hogy mi van az eper között, olyan sóska-spenótszerű zöldlevelű izé - mondja mángold, mondom jó, hagyjuk abba a kiszedését, utánanézek, mit lehet belőle csinálni - ja, ha már itt vagyunk, vigyünk haza abból a szép zsenge zöld salátából, ami az epres szélén van....na, ma reggel megnéztem, a mángoldot hoztuk haza salátának :o) - erről meg továbbra sincs infóm)
(csak ez a kert 3 éves, előtte volt több is 25 évig.:)))
Ha forgatja a szél a palackot van hangja. Különben egyszerű. Egy palackot kivágsz oldalt 3 helyen, annyira, hogy kb 3 cm-t kitudd hajtani. Ez a szárnya. Alul furj akkora lyukat, hogy egy 8-10 mm átmérőjú vasra, ami kb 1,5-2 méter hosszú ráférjen. Szurd a földbe 30-40 cm mélyen. Jobb, ha több van belőle. A napelemes inkább üvegházba, fólia alá van téve. Eddig így nagyrészt bevált, de mindíg van eltévedt vakond. Jobb a riasztókat néha áthelyezni, mert megszokják a zajt.
Azért 3 év tapasztalata is valami...már most másképp csinálnék egy-két dolgot, elsősorban a vetés időzítését. Vakondra: a palackosra majd kikeresem AI leírását - de látom, nálad is van napelemes riasztó is - bevált? Nekünk is le van szúrva egy középen. A palackos amúgy hangos/zavaró ember számára? (a szomszéd egyik ablaka pár méterre van...) :o)
a rendes magágy az finoman morzsalékos, porhanyós. lehetőleg ne 1-2 cm átmérőjű rögös legyen, mint az enyém most, mert nem tud kibujni a mag. A répa, petrezselyem vetése után viszont tömöríteni kell a vetést takaró földet.
retek saláta vethető, csak öntözni kell enyhén. csak nedves legyen a felszín.
Milyen az a rendes magágy? Nekem is nagyon kötött a földem, és megint nagyon rögös, hogy alig tudom elmunkálni. Tehát akkor petrezselyem es répa, reloaded, mehet újra? Mi a helyzet a retekkel? Salátával?Hagymával már meg se próbálkozom. A mángold évelö? Én két éve vetettem, de még mindig gyönyörüen zöldellnek
Én eleve szabadföldbe vetettem a gyönyörű bíbormángoldot két hete, most kb 2 cm-esek.
A padlizsánokat palántának neveltem, most kb 20-25 cm-esek, de még nem vittem ki az üvegházba, szobában vannak. Ezeknek elég hosszú a tenyészideje, nem tudom érdemes-e még vetni. Nórának már többször volt padlizsánja, hátha mást mond.
A sárgarépa és a póréhagyma viszont egyáltalán nem mutatkozik, pedig már több, mint 1 hónapja vetettem. Kezdek aggódni...
A palántáimat nagyon megviselte ez az áprilisi hőhullám, a paprikák-paradicsomok, egyéb virágok elég erősek voltak, így csak kicsit kókadtak, de a pici mángold, okra és padlizsán palántáim mind elpusztultak, kissé sírhatnékom volt tegnap este, mikor felmértem a helyzetet. Ezeket szerintetek érdemes újra palántaként nevelni, vagy már inkább szabadföldbe vessem?
Tegnapra kivirágzottak a zöldborsóim a fólia alagút alatt. Egy nappal előbb még semmi.
A lótücsök ellen milyen riasztó szert/növényt használ eredményesen az, akinek ilyen problémája már előfordult? Nem akarom elgázosítani a kertet, pedig a mezőgazdasági boltban ezt ajánlották... (jó sok pénzért).
Ha földlabdásan ültetünk át valamit, az a legjobb módszer.
A sóskának is ki kell kelni max két hét alatt. A répa és petrezselyem hosszú, 4-5 hét alatt kel ki. De ilyen melegben, kellően nedvesen tartva elég neki is két hét.
Egy hete vetett mángold is már kikelt. A reteknek, karalábénak is elég egy hét.
A palack vakondriasztóként működik, oldalt ki van vágva, szárnyként kihajtva, és a szél forgatja. Az így keltett zajt vezeti le a vasrúd a földbe, ez riasztja el a vakondot.
Ugyanis, ha fűnyesedékkel mulcsozom a felszínt, az a giliszták kedvenc étele. Odagyülnek. A gili meg a vakond kedvenc étele:) A répa viszont az enyém....:)
A szabadalom AI ötlete, valahol le volt írva itt is a pontos elkészítése, és kinézete.
A homokot azért öntözöm, hogy ne száradjon, de most muszály volt ezzel fednem a vetést, mert a kötött földemen most nem tudtam rendes magágyat készíteni.
Én a lisztharmatra a mészkénlevet használom, ez mindíg hatott, és kapható. hetente kell megelőzésként használni.
Kösz szépen. Amikor vetettem, kivételesen elég jó sok esö volt az idén- Ugyhogy nem értem. A homokkal való takarás meg nem szárad ki még hamarabb, mintha földdel takarnám? Én mindig elég mély barázdát húzok és vetés után nem töltöm föl teljesen, hogy mindig egy kis árok mélyén legyenek a növények, ahol locsolásnál megáll a víz. Az egresen már meg is jelent az amerikai lisztharmat. Eddig már kétszer permeteztem ellene. Ugy látszik lassan az összes valóban hatékony szert kivonják a forgalomból, és csak placebokat lehet kapn, -aranyárban.
Zöldhagyma: talajtól, helytől, duggatás időpontjától, hagymamérettől függ. Apró dughagymából másfél-két hónap alatt, mi a 3 hete duggatott 3 cm átmérőjűeket hét vége felé talán már kezdjük piacra szedni. (Az aprónak ugye még meg is kell nőni, a nagy dughagymának csak a saját anyagából kell kihajtani.)
ó, ez nagyon szép - és látom már, hogy mi nagyon el vagyunk maradva, időben és fejlettségben...a magányos szál oszlopon mi van? műanyag palack? milyen célból?
ma reggel gyűjtögettem egy fél vödörre valót, a férjem meg megautóztatta őket :)
Én a nagy szárazság előtt ültettem epret, maroknyi földlabdával hoztam. Két-háromnaponta kapnak egy pofa vizet, és a nagyja gyönyörűen virágzik. Répát, petrezselymet nekem is újra kell ezek szerint vetnem, mert egy-kettő ha kibújt. Sóska mennyi idő alatt bújik ki?
Én a 20 cm sorközt alkalmazom szinte mindennél, és ez be is vált. A sorközöket egy 5 cm széles kapávalkapálom, lazításra meg egy háromágú szerszámot használok. egyelni ritkán szoktam, ahol sűrűn vannak, a ritkítás után felhasználjuk. A retek a salátával vegyesen szép, csak nedvesen kell tartani. A paradicsomnak a képen látható magas vasoszlopok szolgálnak karóul, ugyanígy majd az uborkának is. Az alacsonyabb paradicsomoknál csak rövid vas karók vannak. A bambusz, és vékony fa erre gyenge. Elől, középen és a végén van egy erősebb, és az alacsonyakal összekötöm. Karfiol, kelkáposzta karalábé még megvan, párat a feketetücskök lelegeltek. Cékla, mángold kikelt. A tavaly kinnhagyott cukini az magától kikelt. Üvegházban a paprika kezd virágzani, paradicsom is szépen nő. Salátát levesbe ritkítjuk, a maradék fejes lesz. Retket lehet szedni.
A kötélsorok közé ültetek egy sor paradicsomot, kétfele a zsinegekhez kötözve. Valamennyire ritkítom, de nem törekszem szigorúan egy v. kétszáras nevelésre. Szeretem, ha el lehet köztük bújni, az apró bogyójúak egyszárason nem is teremnének eleget. Így se sokkal érzékenyebbek a betegségekre. A fátyolfóliát szabadban használom. A kukacok legyek lárvái, a fólia alatti zöldséghez nem férnek hozzá a legyek. Elég egyszerűen lehet fóliaalagutat csinálni műanyag csőből, ha visszaolvasol, fogsz találni képet.
Kösz a válaszokat, szerintetek ha átültetem őket, az segít? Mennyire merjem lemorzsolgatni róla a földet? Vagy tényleg csak öntözzem be Wuxallal? Most az lehet a baj, hogy nincs benne tápanyag, vagy csak nem tudja felvenni?
Szia! Majd este jövök én is vissza, csak most gyorssegélyként válaszolok.
Zöldségféléket még vetheted. Én úgy vetettem, hogy kis barázdát húztam kb 2 cm mélyet, locsolóval beöntöztem. ebbe vetettem a répát, petrezselymet, paszternákot. Ezt homokkal fedtem, jól letömörítettem, és mindennap meglocsoltam alocsoló rózsájával reggel. este, csak annyira, hogy nedves legyen.. Két hét alatt kikeltek.
Ugyan ez a baja a reteknek, ez már régebben is baj volt. Retket csak locsolással lehet eredményesen termeszteni. MINDÍG nedvesnek kell lennie a talajának, mert a földibolha ezt nem szereti, meg vegyesen salátával, mert az meg riassza. Ellenkező esetben lelegelik a levelét. A ruccolánál, és más keresztesvirágúnál (karalábé, káposzta) is ugyanez a helyzet, a földibolha száraz, poros talajon szaporodik, és kiluggatja a növény levelét.
Sziasztok, régen voltam itt, mert nem érek rá; a késöi kezdés miatt jóformán maga alá temet a kerti munka. A zöldségtermesztéssel szerzett tapasztalataim az idén katasztrofálisabbak, mint eddig bármikor. Majd este ideírom öket, most csak annyit szeretnék gyorsan megkérdezni, hogy petrezselymet, répát retket ilyenkor lehet-e még még újravetni? EGYETLEN szál se kelt ki tudniillik. A retek kikelt ugyan, de két szikleveles korában a leveleit szitává lyuggatta valami kártevö;Nem hiszem, hogy kiheveri. A ruccolával ugyanez a helyzet;mi lehet ez? Uborkát, tökféléket még egyáltalán nem vetettem, nem késö még?
mi is ma ültettünk el jó pár tő epret (a végén is csak fele annyi lesz, mint a tiéd) csak imádkozni tudunk, hogy megmaradjanak...mondjuk ezek itt voltak eredetileg is a kertben, csak az előző tulaj hagyta nagyon elgazosodni őket, mi meg tavaly jól lefűnyíróztuk szegényeket, pedig nagyon finom és nagyon sok volt! be is jelentkezett is az eggyel korábbi tulaj, hogyha van pár tő, akkor szívesen átvenne, mert ő is nagyon szerette. most kikapkodtuk azokat, amik megmaradtak és új helyre lettek költöztetve - kaptak alulra fekete fóliát is :)
wow, de profi - hogy működik? mármint a párhuzamos kötélsor közé megy _egy_ sor paradicsom? hozzá van kötözve, amikor eléri a zsinórokat, vagy csak közé van igazítva? málnát láttam ilyen dupladrótos megoldással valahol a neten, de az sztem sokkal könnyebb. ha hozzá van kötözve, akkor miért kell két sorban zsinór? vagy kétszálasak a paradicsomaid? (nemtom, hogy mondják profin)
a korábbi válaszodar (7757), akkor nem türelmetlenkedem velük...fátyolfólia működik szabadban is? (nincs fóliasátrunk vagy üvegházunk). egyébként hogyan? mármint ez ellen a kukac ellen fentről kell védeni a retket?
nagyon jó, köszi a fotókat, kíváncsi vagyok majd az újakra is :) támrendszerhez mi a legjobb alapanyag? ilyeneken töprengek, hogy faoszlop legyen-é vagy vas? milyen paraméterekkel jó már (?x?x? cm-es) - heggeszteni nem nagyon fogunk tudni :( karónak jó lehet a bambusz is talán... igen, én is a felfuttatós paradicsomra gondoltam - félre is értettem, rosszul is használtam a szót, de arra gondoltam.
Nálunk a hveteónapos retek mindig több volt, mint egy hónap. Idén február 28-án vetettem fóliába. Ma húztam ki az első kettőt. Még hízhat. Az újhagymát január 22-én dugdostam be a fóliába, egy hete esszük, de ezek kövér sarjhagymák voltak. Amit a Stuttgarti dughagymából dugdostam, még nem elég nagy, de nemsokára ehető. Persze a tavasszal duggatott nyilván gyorsabban fejlődik, csak mi olyat nem szoktunk ültetni. Szabad földben eddig nem sikerült újhagymát termesztenünk, mire megnőtt, kukacos lett. Ha fólia alatt van, vagy fátyolfóliát teszek rá, nem lesz kukacos, és gyorsabban nő. Télire jó szabad földben is, a hagymák nagy része túléli a kukacosodást, kikelnek a legyek, és a hagyma nő tovább. Csak újhagymának gusztustalan.
Kaptam ma 170 tő epret, ki akarták dobni őket én meg láttam aztán hazahoztam. Szerintetek van esélyük? Elültettem őket, jól beiszapoltam, kaptak forgácsot a tövükre mint a többiek, sőt két sort már csepegtetőre is kötöttem, hogy folyamatos legyen a vizük... Kálium oldatot nem mertem nekik adni, azt csak a nagyok kapják.
Szépen kinyílt az orgona is itthon.
A borsó is nő szépen
Az kert nagy rendbontója
És az én kis takarítóim, akik takarítják az árokpartot a kukoricának.
Szia! Persze, lesz róla ha még nincs, de lehet hogy valamelyik képen látszik. Igazából még az enyém sem sincs stabilizálva. (Lehet hogy félreérted a lugast... Én a paradicsom fajtára utalok vele, mert a Lugas F1 egy nagyra növő fajta, aminek kell állvány. Tehát ez nem lugas alakba futtatja, egyszerűen felfele.) Én össze fogom kötni az uborka állvánnyal, úgy hogy derékszögű trapézt adjon ki a formája a merevítőrudaknak, mert azt mondták az a legstabilabb amit ebből kihozhatok. Uborkahálóra én is csak ebben az évben szántam rá magam, eddig egyszerűen drótkerítésre futott, de mindenki csak dicsérte hogy milyen jó, úgyhogy belevágtam. Az állványokról most hirtelen csak ilyen képeket találtam, talán a legutolsó a legjobb kép, de holnap készítek jobbakat. ( A nagy állvány kb 2,5 méter magas, a középső lábát azóta megheggesztettem, mikor a kép készült még csak készülőben volt.
ezeket is köszönöm, azt hiszem egy fokkal közelebb áll hozzám ez a lazább gyomszemlélet :)
más: ma megpróbáltam kiegyelni néhány sűrűbbre sikerült retket: volt ahol az összeset kiszedtem...azt is, amit nem kellett volna...:( gyorsan átvittem őket egy másik ágyásba, elvileg 1-2 hét elég kellene, hogy legyen nekik, nem? a hónapos retek az tényleg egy hónap? ja, másik dilemmám: tavasszal dugványozott hagymából kb. mennyi idő alatt lesz finom újhagyma? vagy ez hülye kérdés? nem így "készül"? :-/
Próbáld meg öntözni vele, hátha segít. Én mindig Florasca B-t veszek, abban eddig mindig szépek lettek. Keverni sem szoktam, csak a növényke gyökere körül van egy kis homok. Idén már elég nehéz volt hozzájutni, külön meg kellett rendelni. Nem azt hozzák nagy tételben, mert drágább, mint egy másik. De már én is jártam meg egyszer másfajta földdel, amíg tudok szerezni, nem kísérletezek mással.
köszönöm a biztatást és a kapás-gyomos válaszokat. uborkahálót már vettem, próbacseresznye alapon. a paradicsomnál a karó az karó, gondolom - a lugashoz való bevált állvány már inkább érdekes....esetleg van fotód róla?
korán megvettem a borsómagot, aztán elültettem elvetettem (ezt most tényleg így írtam először :), ZKI rajnai törpe. Elfogyott a mag, csak egy sorra való marad, de még kellett volna egy ágyásra. Vettem ugyan azt a magot, ugyan abban a kiszerelésben, majd az új ágyás első sorába vetettem a régebbi magot, aztán az újat. Az új messze lepipálta a régebbit, mintha nem is ugyan az a mag lenne, pedig meg mernék rá esküdni, hogy ugyan azt vettem. (már nincs meg a tasak)
Aztán rájöttem, hogy amikor megvettem akkor kérdeztem, hogy miért 2007-es a mag azt mondták csak ez van. Két héttel később apa ugyan ott 2008-asakat kapott, valszeg a második mag nekem is 2008-as volt.
Segítségre lenne megint szükségem, a palántáim jelentős része szörnyű állapotban van, sárgák, satnyák. Aztán ahogy beszéltük asszonypajtással, arra jutottunk, hogy az néz ki jobban, amit gilisztakomposzt és kerti föld keverékébe ültettünk, ami virágföld-kertiföld keverékben van az csúnyácska. Mindjárt teszek fel fotókat. A kérdés, hogy mit lehet csinálni? Ültessem át, vagy valamivel trágyázzam? A Wuxallal permetezem, de nem sokat ér, öntözzem vele?
Szia! Én mikor 4 éve elkezdtem csinálni a kertet, hasonló problémákkal szembesültem. Eleinte, mivel nem tudtam megkülönböztetni a kis növényeket csírázás után a gaztól, megjelöltem a sor elejét és a sor végét, és az egy vonalban soroló hasonlókat hagytam meg, ez többé kevésbé sikeres volt. A sárgarépa meg a petrezselyem kis korában is jellegzetes, ezeket szerintem te is felismered. Egyelni én a növényeket akkor szoktam mikor már kicsit megnőttek, bár ezt növénye válogatja. Sárgarépát, ha nagyon sűrűn kel, akkor már van, hogy rögtön kelés után 1-2 héttel kiegyelem. A kapálásra nekem van egy házilag gyártott, ún. kiskapám, ez egy pici kapa, ami kb. 10 cm-es sortávig befér a sorok közé. Nagyobbakat, mint a borsó, rendes kapával kapálok. Én sűrűn kapálok, legalább heti egyszer, de mivel ennyi idő alatt nem tud mélyre gyökeresedni a gaz, csak a felszínen húzom végig, és kivágom vele az összes kicsi gazt így. De a kapálásra majd ráérzel, hogy milyen sűrűn kell, ezt földje válogatja. Uborka támrendszer építésnél, nagyon hasznos és nem is túl drága az uborkaháló (vmi 60ft folyómétere), melyet több szélességben árulnak. Én például meghajtottam félcolos csöveket, és egy keretet készítettem belőle, amire felfeszítettem a hálót. Nagyon fontos, hogyha nagy az állvány, bár kicsinél is, rögzíteni kell vmihez, mert ha már rajta van az uborka a szél könnyen elkapja és felborítja. A paradicsomnál én a karó híve vagyok, csak a lugas paradicsom kap állványt. Remélem tudsz használni vmit abból amit írtam, sok sikert!
Valószínű, hogy több víz kellett volna. Nagyon meleg van mostanában. Kíváncsi vagyok, mi lesz a mi retkünkből a dögmeleg fóliában. Nemsokára bebújok, és megnézem, mi van velük, a lyukon át csak a levelük látszik.
A csíranövényeket majd idővel felismered. Addig meg kell jelölöni a sort. Kezdő koromban nekem is sok bajom volt a kapálással. Gyakran bedolgoztam a talajba a tyúkhúrt, jó mélyen begyökeresedett. Most már leggyakrabban kicsi sarabolót használok, éppen a felszín alatt vágja el a gyomok gyökerét. Egynyáriak ellen ez elég, és könnyű munka. Mélyebb gyökerű évelő gyomokat gyomkiszúróval szoktam kiszedni. Elvileg akkor kapálok, mikor a gyomoktól elkezd szőrösödni az ágyás. A szomszédasszony gyakrabban szokott, nekem meg sokszor csak ritkábban jön össze. A nagy kapával csak a krumplit szoktam töltögetni. A sorokat nem lazítom, csak közte. Szerintem eddig is jól kapáltál. Persze lehet, hogy másképp célszerűbb, én így szoktam. Némi gyomosodáson elég könnyen túlteszem magam, ilyen szempontból nem példás a kertünk. Nagyon szépen megcsináltatok mindent. A 30 cm sortávolság egyáltalán nem kevés.
A mi retkeink is tegnap a komposzthalmon landoltak.
Tavaly olyan jól sikerültek, de az idén az üvegházban csak hatalmas zöldet növesztettek, (kb 25-30 cm) de gumó, az semmi. Amelyiknek volt egy kis "retke", az vagy nagyon fás és szinte ehetetlen erős volt, vagy "megrágott". Nem kapott elég vizet?
Közel egy éve vagyunk kertgazdák (előtte több évtizedig város és lakótelepi lakás) és idén van először veteményesünk. Kb annyira voltunk-vagyunk felkészültek és tapasztaltak, mint a topicnyitó az elején. Amúgy olvasgatom a topicot, de még nem végeztem vele - ha olyat kérdeznék, ami már szerepelt itt, akkor előre is bocsánat :o)
A veteményesünkről röviden: némi szakirodalom meg fórum tanulmányozása után ősszel a gyerekkel felásattam a leendő területet ("hantos ásás"), az úgy maradt tavaszig. Sajnos, az ásás előtt csak minimális szarvasmarhatrágya komposzt került bele, de az is több, mint a semmi...
7,5 ágyás sikeredett, nagyjából 7 m. hosszúak, 1,2 m. szélesek (kivéve az utolsó) és 30-40 cm-es utak vannak közöttük.
Tavasszal át kellett kapálni, gereblyézni (kigazolni) az egészet, mert sok gyom maradt a tél után. Öt ágyást a nyolcból kétszer is kigazoltunk igazán mélyen - ennek most látom az előnyeit, ezekben közel 3 héttel az első vetés után sincsenek nagyon gyomok. Ekkor még dobáltunk rá egy kicsit több trágyakomposztot meg komplex műtrágyát is, utána jól bedolgoztuk. A kissé mélyebben fekvő utakra először tégla került, de ez nagyon bokatörőnek bizonyult, úgyhogy most préselt szalma alom van mindenhol - annak idején megvettünk egy nagy zsákkal valamilyen okból, aztán ide pont jó (és elég is) lett.
Március végétől április közepéig kb. 1-1 hét különbséggel bevetettünk négy ágyást, a maradék 4-be lucerna, paraj, lóbab és facélia került - zöldtrágya céljából, no meg addig sem gazosodik. Ide elsősorban a házban (ill. most már napközben a teraszon) nevelt palánták kerülnek majd május második felében (rengeteg paradicsom, paprika, padlizsán, szárzeller, karalábé, salátauborka, stb).
Az első ágyás a mohóság jegyében került bevetésre - szerintem igen szűk, kb 30 cm-es sorközökkel - keresztbe sorokban van egymás után 1-1 sor saláta, sárgarépa, mindenféle hagymák és retek, a végén pedig két sor cukorborsó. A második ágyás valami extrém tervrajz szerint készült, van benne nagy helyráhagyással patisszon, cukkini, kelkáposzta, cékla, és amíg ezek kijönnek, köztesként saláta, retek, répa, hagyma.
A 3. ágyás a Gertrud Franck féle ABC soros ültetés szerint szerint készült. Ebben is van az eddigi tavaszi zöldség-négyesfogat, és még kelbimbó, dinnye, borsó. A 4. ágyás is hasonló, normális távközökkel zöldségek, köztük fűszerek - és persze ez is, mint a többi, nem hosszúsoros, hanem keresztbe...azaz 1 rövid sor X növény után, 1 rövid sor Y növény jön - nem tudom, hogy kell ezt értelmesen magyarázni....igyekeztünk figyelni arra, hogy egymást támogatássák és/vagy védjék.
Minden ágyás, a jelenleg lombtrágyások is körkörösen vannak védve az alábbiakkal: sarkantyúka, bársonyvirág, facélia, fokhagyma, kapor, körömvirág, stb. Ezenkívül van még 4 kerékgumi különböző tépősalátákra és további fűszerekre. Nagyon izgalmas az egész, naponta lessük a fejlődést.
Nekem is gondjaim vannak pl. az egyeléssel (mikor kezdjem?) és ami még problémásabb: a kapálás.... 1) nem biztos, hogy minden növényt felismerek...gaz-e avagy hasznos? 2) mivel kell? rendes kapával? vagy azzal a kézi kultivátorral? milyen mélyen? milyen sűrűn? (most annyit csináltam egy kis reggeli locsolás meg a délutáni szemerkélő eső után, hogy a kapát az oldalélére fektetve szinte csak a saját súlyával emelgettem-ejtettem, azért feltörte a cserepesedést, de talán nem tettem túl nagy kárt a növénykékben. Ugyanezt csináltuk már a gereblyével is. Gondolom, azért hosszútávon ezt nem így kell csinálni? A kultivátorral amúgy hogy kell dolgozni? A felső pár centis földréteget "átsimogatni/átmozgatni"? Csak a vetéssorok között vagy valahogy a sorokat is kellene lazítani?
Aztán a következő dolog, ami izgat, a leendő támrendszerek - paradicsom, uborka mellé. Még nem tudom, hogy mi lenne a legjobb, de láttam itt is nagyon izgalmas megoldásokat.
Miről lehet felismerni a borsó lisztharmatot ? (Rajnai törpét vetettem, szépen fejlődik, de a levelein az erek mentén fehér csíkok kezdenek kialakulni.) Hogyan lehet ellene védekezni? Minden észrevételt köszönettel veszek előre is.
Szia! Egy egyszerű vetőmagboltban próbáltad már? Itt Monoron az összes tart drazsírozott magokat. Salátából én még itt csak szalagosat láttam, de sztem van drazsírozott is.
Magról kelt ribizlivel van valakinek tapasztalata? Elég sok van a kertben, a diófa alatt egy nagyobb már virágzik, és látszanak rajta a kis zöld bogyók. Találtam rajta néhány száraz fürtöt is, ezek szerint már tavaly is termett, csak nem vettem észre. Kíváncsi vagyok, milyen ízük lesz, jó korainak tűnik. Meglehetősen árnyékos helyen van, de hát ő választotta.
A Kelvedon csodájával nekem sem stimmelt valami, itt-ott lézeng néhány növény. A Delikett viszont szépen sorol. Újra már nem vetek borsót, kelleni fog a hely másnak. Idén kicsit kisebbre veszem a veteményest, oda ültetem a dáliák nagy részét is, az lesz brokkoli helyett. A kelbimbókat az ágyások szélére ültetem egyesével meg hármasával, annyival rövidebbek lesznek az ágyások. Még egyik évben sem sikerült megenni az összes répát, hagymát, téli retket, úgyhogy elég lesz kevesebb is. Már most látszik az erős saláta túltermelés is, nagy halmokat tömök magamba, de meg sem látszik. És ez még csak az első, áttelelt adag, utána jön még a Kobak. A helyük meg kellene a korai paradicsomnak, a fóliában a paprikának. Legföljebb egy hónapunk van, hogy mindet kiegyük. Minden más nálam is elég szépen kikelt, a hibrid cékla lett még elég hézagos. Magnak bedugdostam 5 sárga céklát, amelyek egészségesen kezdtek hajtani a pincében. Már szép leveleik kezdenek nőni.
Pont azt akartam kérdezni, hogy mikor kell letakarni a retket fátyolfóliával? Nekem is most dugták ki a fejüket, ezek szerint takarjam le, hátha nem lesz kukacos. Tavaly is a francia reggeli nevű retekmagot vetettem és jó lett nagyon. Mellette levő sorba póréhagymát vetettem, nem tudom az mikor kel, nem írtam fel tavaly hogy volt. Idén már okosabb leszek, tavaly volt az első kertem, mindent összeültettem a kb. 25 négyzetméteren:):) a kezdők lelkesedésével, még krumplit meg kukoricát is:):). Azért termett szépen minden saját palántákból és ezt itt tanultam tőletek, utólag is köszönet:)
Itt is kevés esett, nagyjából az egész átázott réteg rá tudott ragadni a cipőtalpra. A levelek alatt száraz maradt a talaj. Viszont előbújtak a csigák, rengeteget összeszedtem. Reggel még hiába mentem ki begyűjteni, harmat sem volt, nem jöttek elő. Rebarbarából már csírázik az utánpótlás. Ezeket igyekszem kigyomlálni, nem fér több. Viszont ezek szerint jó még a mag, van begyűjtve vagy fél kiló.
Hazaérek, napnyugta, friss esőillat a kertben, virágzó fák. Gyönyörűűűű! Örömöm egy kicsit csökkent, mikor leásva, kiderült, hogy csak a felső 1 cm ázott át. Bp-n ilyen mély tócsák voltak... Fügét ültettem, és 10 centiig csontszáraz, 40 cm-ig épphogy nyirkos a homok. Viszont annyi kis növénykém van szerteszét, hogy kannával már nem fogom győzni. meg kell csináljam a slaggal elérhetőséget mindenhova. A retkem még csak két-négyleveles, lassan ideje akkor letakarni. Köszi az ötletet Nóra! ;) Érdekes, az egészen kicsi rebarbara nem eredt meg, a nagyobb viszont zokszó nélkül tűrte az átültetést. Egyiknek meghagytam a virágát, kiváncsi vagyok, milyen lesz ....
Na, megvolt a nagy eső. Itthon mértem, 1 mm, és valószínűleg a kertben is ilyesmi. Nagy elképedésemre kel a zöldség és a répa, pedig nagy száraz rögök közé kerültek, nem is elég korán, viszont nem sokkal később kaptak egy kis esőt, azóta sem volt egy szem sem, a mait kivéve. Múlt héten rotáltam a még üres részt, hát rendesen csörögtek a rögök. Holnap ide megy a cékla... Az ilyen nagyobb dolgok, mint borsó, hagymák, természetesen szépek, lent még van nedvesség. Az öreg rokon szomszédnak már ki van kelve a krumplija, ezért kikapartam az enyémet, ami már 2 hete földben van, és még hajtása sincs. Jó, hogy olvastam itt a csipkés szélű retekről, holnap Bi-58-azom a szilvákat, majd a reteknek is nyomok egy kicsit.
drazsirozott vetomagot (zoldsegek) szeretnek vasarolni, de nem talalok a neten boltot ahol lenne. elvileg a kertimag.hu (rede) arul, de a webshopban nincs ilyen csak az info oldalukon. tudna vki segiteni hol talalok? leginkabb salata es repa erdekelne. koszonom!
Érdemes fefektetni egy csavarodás mentes slagra? Nekem még az építkezésről megmaradt zöld vacak van. Ami régebről megvan már 3/4"-os lett a 1/2"-osból. :) Nagyon vacak, hogy folyton egyengetni kell, hogy ne törjön meg.
Azt hogy éritek el hogy locsolás közben a slaggal ne sodorjátok le az ágyásokat, karókat vertek az ágyások sarkaira?
Nálunk is azóta nem esett, hogy 2,5m^3-nyi tartályt leástam, betemettem és belekötöttem a csatornát. Annyi víz van bennük, amennyit csapról beleengedtem, hogy megnézzem nem erszte-e valahol. :) Volt tavalyról csalánlevem, azt ellocsoltam a borsóra meg az eprekre, a haygmamagot meg a gyógynövényeket csapról locsolgatom asténként. Minden második este kell, mert nem áztatom át a talajt, a magog úgysincsennek mélyen. A kakukkfüvem nem akar kelni. :( a gyom már gyönyörű a helyén és nagyon hálás a rendszeres locsolásér.
A gyümölcsfák közül csak az idén ültetett diót locsoltam, de ha még sokáig nem esik, akkor a többi kis fát is meg kell locsolni, oda meg sok víz kell.
Pedig amikor a gép a tartályoknak ásta a gödröt két méter mélységig végig nedves volt a talaj. Mondjuk a felső 6-8cm kivételével most is nedves.
Nekem a ribizli még csa virágzik, a fekete ribizli bimbós, a brüszkén viszont már vannak termések. A terméskötődés mit jelent? Sok mindent olyankor kell öntözni. Az az időszak, amikor a virág lehull, vagy kicsit előtte?
Budán most esik. (végre!) 4 napig nem voltunk itthon a forróságban, szerencsére a kolléganőm a közelünkben lakik és elvállalta a locsolást, így a palántaállományom szépen átvészelte ezt az időszakot. Viszont a paradicsomok levelei úgy tűnik, kicsit megpörkölődtek, pedig tettem föléjük fátyolfóliát árnyékolónak (kb. fél méter magasra, a levegő tudott alatta mozogni) Lehet, ez a megoldás így kevés??? Amiket a zsályabokor árnyékába tettem, azok jobban néznek ki.
Tegnap elővettem a slagot, és jól belocsoltam az egész veteményest. Átültettem néhány növényt, elég nagy gödröket kellett ásnom. A gödrök alján is száraz volt a föld. Mióta itt örvendeztem pár hete, hogy milyen jó porhanyósra száradt a talaj, egy szem eső nem esett, legfeljebb egy kis szitálás volt, ami a port sem verte el. Abban reménykedtem, hogy a locsolás meghozza az esőt, de eddig csak üvegház tetején produkált egy egesz finom kis kopogást, látszni nem látszott belőle semmi. Azért még reménykedek, hátha...
A fóliában csak akkor nem lesz kukacos, ha nincs kinyitva. Szellőztetni csak úgy lehet, ha fátyolfólia vagy szúnyogháló van a nyílásban. Korábban mindig odabütyköltem egy darab fátyolfóliát, és hibátlan retkek és újhagymák nőttek. Tavaly napközben fedetlenül nyitva hagytam. Az újhagymából elég sokat meg tudtunk enni, de mire rendesen megnőtt, elkezdett kukacosodni. A retek egy az egyben ment a komposztra, nyüzsgött. Idén sem volt türelmem vacakolni a fátyolfóliával, egyszerűen csukva hagytam a sátrat, csk szedni és locsolni bújok be. Van rajta egy pici szakadás, ott lehet bekukucskálni. Csak úgy süti a szemem a kiáradó forróság. Ennek ellenére a hidegtűrő zöldségeknek semmi baja, a retek már kezd hízni, a saláta legalább háromszor akkora, mint ugyanazokból a palántákból a szabadföldi és a fátyolfólia alatti. Az újhagymát meg már esszük, nagyon finom édes. Úgyhogy valószínűleg nem a hideg a lényeg a korai vetésnél, hanem a nappalok hossza.
Én késő ősszel vetettem retket, szép nagyok lettek nekem is, de csupa kukac az összes. A nagyapám azt mondta, hogy mikor neki még volt fóliasátra, abba nagyon korán elvetette a retket, és ott gyorsan megnőtt, kukacok nélkül, mert akkor még hideg volt nekik. Nem tudom, én vetettem a fólia alá korán retket, de sztem ez is kukacos lesz. Nézegettem ma az epreimet, szépen kivirágoztak. Valaki egyszer mondta hogy kálium oldatot kedveli az eper, szerintetek adjak nekik? Elvetettem ma a korai babokat is, és kipalántáltam a maradék zelleremet, illetve a korai lilakáposztákat. Kiültettem a korai karfiolokat is, remélem nem lesz már fagy. Odakinn már nagy a borsó, a ribizlik már elvirágoztak és nőnek rajtuk a bogyók, és a március elején ledugdosott szőlőim is kihajtottak. Az egyik vetés almapaprikám nem kelt ki, úgyhogy azt újra kell vetni. Nem tudom mért nem keltek ki, ugyan ebből a magból másik ládába kikeltek, lehet hogy a földdel nem volt valami rendben. A sonkahagyma is nagyon hiányosan kell, ma gyomláltam ki, de kész kihívás volt megtalálni a kis gaz közt.
Én minden évben megfogadom, hogy kínlódok többet a retekkel. Persze mégis minden évben vetek.Most is van,de már tele van apró lyukkal a levélzete és biztosan kukacos is lesz. Nem hagyom kiszáradni se,de mégse sikerül.
Nekem felváltva van kétfajta hónapos retek, és a saláta+ hagyma. Kb. 30 centis a sorköz. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle, nagyon riogatnak a retekkel, hogy nehéz belőle szépet termelni. Vannak erre trükkök?
Tavaj nem sikerült a retek, hiába volt mellé ültetve saláta. Akkor eldöntöttem, hogy idén közös sorba vetem őket. Egy dobozban összekevertem a retek és salátamagokat és úgy vetettem el. A saláta szépen kikelt, de retek egy darab sem. Ennek mi lehet az oka, annyira mégsem barátok? 4 féle retekről van szó, úgyhogy nem a mag a hibás. A retek magjának csak a héját találtam meg. (csávázott, viszonylag könnyű megtalálni) Mi lehet az oka?
Más:
A palántáimat kerti föld- virágföld keverékébe vetettem és pikírozás után is ilyet használtam, ha egy kicsit hagyom kiszáradni, egész lecsökken a föld térfogata és összeáll, mint egy vályogtégla. Kevernem kellene bele homokot? Vagy a földet hagyjam ki?
Én úgy vettem észre, hogy a kenőszappan sokkal jobb, mint a csalán. Csanalat is szoktam bele tenni. 12-24 órát szabad csak állni hagyni, különben lebomlanak a hatóanyagok.
Nekem is olyanok a palántáim, mintha Mg vagy Fe hiányuk lenne, ami a könyvem szerint lehet a túl kötött talaj miatt is. Nem tudom, lehet, hogy nálam az is szerepet játszik, hogy az üvegházként funkcionáló melegágyban vannak éjjel is és aazért nem fejlődnek rendesen. Nappalra fel van nyitva az üveg.
Köszi, idén próbálok gyűjteni! Nekem sem volt timsóm, de valahol kihámoztam, hogy az a lúgosításhoz kell, így helyette kapott negyed literre számítva két ek. szódabikarbónát. Működött. (Én lilakáposztát , céklát használtam idén pluszban, álomszép pasztell türkizek-kékek-levendulák- antikrózsaszínek lettek- persze csak hófehér tojásból) A kurkuma por nem sült rá a tojásokra? Nekem két éve igen, ezért idén leszűrtem, úgy főztem- lehet, h. ez volt a baj.. :(
Ha hideg tojást hideg hagymalében áztatsz negyed-fél órát, szép narancssárgád is lesz..
Egy egész zacskó kurkumát beleszórtam annyi vízbe, amennyi 7 tojást kényelmes ellep, és abban főztem meg a keménytojásokat, kb. 20 percig, de lehet, hogy tovább. A szín erősen függ a tojás héjától, nekem is lett egy halvány bézs. A barna héjú altalában jobb. A bodzát akkor szárítottam, mikor érett, a leszemezett bogyókat szétterítettem újságpapírral bélelt zöldséges rekeszben. Ha nem párás az idő, és nem felejtem el rázogatni, nem penészedik. Próbáltam fürtben is szárítani, de úgy könnyebben penészedik, és rosszabb tárolni, nehéz utólag leszemezni. Ha nincs csavaros üvegben, könnyen molyosodik. Sőt, az üvegben is előfordulhat, nyilván szárításkor rápetéznek. Ezért mélyhűtőben tartom. Tojásfestéshez jó lenne szárastul is, de mézeskalács mázhoz is használom, abba gusztusosabb tisztítva (bár elég kb. 20 szem). Akartam egy kevés timsót is adni a léhez, de nem találtam. Jó így is, de akkor lehet, hogy kékebb lett volna. Régebben próbáltam festőmályvát is, szép kékes szürke lett. Most nincs kéznél. Kifújt tojáshoz nem jó, mert fakul. Érdemes porzós nyárfabarkát is gyűjteni, ha sikerül elcsípni egy bőven potyogtató fát száraz időjárásnál. Legjobb a fekete nyár, jegenye. A járdát lilára festi, tojáshoz timsóval kell használni, zöld lesz. Hasonló a kutyabenge, varjútövis bogyó is, de ahhoz nehéz hozzájutni.
Nóra, szép színűek lettek a tojásaid! A kurkumás nekem idén nem sikerült, csak halvány bézs lett belőle.. :( Te hogyan festettél vele? A bodzát mikor gyűjtöd és hogyan szárítod? Festőmályvát még nem próbáltál?
Irigyellek Benneteket a gyönyörű palánták miatt... nekem sajna, építkezési anyag borítja be az egész kertet, jó, ha majd a paradicsomot ki tudom ültetni..
Írom is, hogy ez nem hivatalos, hanem hagyományos és manapság is közhasználatú forma néhány megyében. Pl. Vazs megyei tanárom a "sínt" helyett mindig azt mondta, hogy "sinet". Ott meg ez a hagyományos ragozás.
Köszi! Valóban tudom nyitni mindkét végét neki, de akkor majd kiviszem őket levegőzni. A paradicsomokat már hordtam ki időnként, de amik még kicsik azokat eddig nem.
Kibírják a 40 fokot, de szerintem jobb nekik kint. Egyszer ültettem bentre, nálunk ledobta az összes terméskezdeményt, csak nyár végén kötött, mikor borús idő lett. A mi üvegházunk elég vacakul szellőzik, a fóliád lehet, hogy jobb, ha mindkét végét ki tudod nyitni. Szabadba szeretném ültetni őket, akinek adok belőle, szintén kintre szánja, így biztos nem fognak megégni kiültetés után. Bár addig még van egy hónap, de így valószínűleg a száruk is erősebb lesz, szokják a szelet.
Madárhálót kellett rakni az ezüstös levelű cickakfarkakra, mert tépik a tengelicek. A váz miatt mutatom meg. Birs vesszőkből készült a fólia alagutak mintájára.
Kezdenek virágozni a paradicsom palánták. Nemrég ültettem át az 1 decis pohárból félliteresbe, még van helyük nőni. Napközben már kint vannak a szabadban, éjjelre még beteszem az üvegházba.
Végre lehet dőzsölni! Az áttelelő saláták ehetővé nőttek, ritkítva szedem. Annyit ehetek, amennyi belém fér. Kicsit kesernyés, a férjem nem eszi. Remélem, ha több zsenge levele lesz, neki is ízleni fog. Mellette a palántázott Kobakok még kicsik, de fejlődnek. Kiszedtem az első újhagymákat. Ezek az emeletes hagyma nagyobb sarjhagymáiból nőttek.
Tegnapi képek. Ilyen meleg időben két és fél hét alatt kikelt a répa és petrezselyem. tegnap végleges helyre az üvegházba kiültettem a paradicso, és paprika palántákat. Fólia alatt karfiol, kelkáposzta, saláta. Fátyol alatt korai krumpli.
Nálunk nem volt mostanság egy szem eső sem, nem tudom, mi fog kikelni. Locsolásra még hetekig nem lesz időm. A hagymafélék persze kijöttek, de az aprómagvas dolgok, pl. sárgarépa bizonytalan. Mivel nem voltam itthon vetésidőben, el lett késve, csak hó elején lett elszórva.
Erről az jut eszembe, hogy volt nekem egy Tirpákiából Pestre származott barátnőm, aki mindig idegrohamot kapott, ha azt mondtam, hogy hűlik a levegő, vagy hűlik a leves. Mondjam azt, hogy hűl! Ez megint csak olyan dolog, hogy a megyében sincs olyan "bennszülött", csak esetleg "gyüttment", aki hűlt mond hűlik helyett, hiába az a szótári forma.
Viszont nálunk falun (meg a megyében, ill. valószínűleg az országrészben) minden dolognak a födbe való rakását ültetésnek hívják. Vetés csak a szanaszéjjel való szórás, pl. a búza vetése. Ami sorba vagy fészekbe kerül, az ültetés. Egyszerűen így alakult ki, nemcsak én, hanem nagyapám és az ő nagyapja is így tanulta gyerekkorában. Ahogy pl. senki nem mondja, hogy gyomosodik a kertje, hanem füvesedik, pedig 99 %-ban kétszikű, vagyis nem fűféle növényekről van szó. :)
Az előzőt kiegészítve. A magágy fedése után nem elsősorban öntözéssel kell a talajlevegőt, üreget megszüntetni, hanem a talaj megfelelő tömörítésével, hengerezéssel. Ez főleg a répa, petrezselyem kelésénél fontos. Az öntözés a talajfelszínt akár cserepesítheti is széljárta fekvésben. Kisebb területeken a száraz talaj esetén a mag beáztatása, a vetőbarázda vetés előtti belocsolása segíthet. Kellő tömörítés esetén a hajszálcsövesség a talajban is kellően nedvesít. Nagyon érzékeny magok talaját kelésig nedves ruhával, kartonnal lehet takarni, esetleg forgáccsal, fűnyesedékkel vékonyan mulcsozni.
Az ültetés után azért fontos a locsolás, mert egyrészt a csírázáshoz nedvesség is kell, másrészt a jól belocsolt föld szépen körülöleli a magot és nem egy lyukban lesz, amiből nehezebb az indulás neki. Várhatsz az esőre, vagy meglocsolhatod egyszer. :)
Ó! De irigy vagyok!! Mi tényleg csak hétvégén jutunk ki a kertbe majd, de tegnap járt arra a párom locsolni, és nálunk is virágzik a -vasárnap ültetett- barack!!! :D Komolyan aznap este olyan jó érzés volt bemenni, mikor már úgy besötétedett, hogy az orrunkig sem láttunk, olyan... hmm.. büszkék voltunk? Nem. Inkább csak elégedettek és boldogok! Mi lesz, ha "szüretelhetünk" is majd?
Tudtok ti valamit kertes kertészek! És köszönök mindent, Beetee, CBNora, és Pepe!!
Én is kertészkedtem még egy kicsit :) Vasárnap elvetettem a a Beeteetől származó csicsókát, ma pedig kikerült CBNora rebarbarája, mentája és még néhány szép növényke a kertembe. Niamanóét pedig betettem egy nagyobb vödörbe némi homokba, és jól belocsoltam. Így biztosan elvan hétvégéig. Szóval köszönöm szépen a segítséget és a szaporítóanyagot itt is.
Igen, és már nemcsak nő a retek és a hagyma is, hanem gyönyörűen virágzik a mandula, és nyílik a barack is!
Voltam ma kinn nézelődni egy kicsit, és örömmel látom hogy végre sorol a répa és a petrezselyem. A káposzták már növekednek, a zellereket kipalántáltam a helyükre, az uborkatám mellé, majd még vetek oda kaprot. A tám két oldalán két párhuzamos sorba vetettem kukoricát. A fokhagymáim már mind kibújtak, a sima hagymák is. Kiültettem a hétvégén a korai karalábékat, eddig úgy látom tetszik nekik kinn is. A palánták már véglegesen kikerültek a sátorba, a paradicsomok némelyike már egész nagy, a később vetettek is szépen nőnek. A paprikából eddig csak a Kapia kelt ki, amit elvetettem almapaprikákat meg fűszereket azok még csak most kezdenek kelni. A ládába vetett paradicsomokból kikelt a San Marzano és a Kecskeméti 262-es is, már ki is tűzdeltem őket. A borsóim már egészen nagyok, ma megkapáltam a sorközöket köztük. A padlizsánpalántáim 2 kivételével mind kidőltek akármit csináltam, majd holnap újravetem őket. Itt van pár kép:
Tud valaki műanyag-hordó lelőhelyet Pesten, ahol 120 l-esnél nagyobb hordót árulnak? Esővizet gyűjtenénk, a kapható 120 l-es kicsi (sorba kell kötni őket), és a boltban, ahol vettünk újat, azt mondták, náluk nincsen nagyobb. Ciszternát még nem akarunk...
Nem zsákos tételben adom el, hanem pár zsáknyit összesen. :) A kinti fuksziát még én sem láttam, de nem is szokott még ilyen korán kihajtani. Sajnálnám, ha kifagyott volna, mert a benti tartalék meg vírusosnak tűnik, még egy kicsit várok, és dobom ki. Tavaly kaptam egy vírusos bougainvilleát, az fertőzött meg sok növényt.
Nálam a palánták egészségesek (virágládában), a paradicsomokat már ki is telepítettem, hogy lassabban nőjenek, mert még egy hónap, mire ki lehet őket ültetni.
:-) Ha eladásra termelsz krumplit, engem érdekelne! Én majd mindennel foglalkozom, de erre még nem adtam a fejemet. Alkalomadtán kérek szépen még egy télálló fuchsiát, ha lehet, mert sajnos áldozatul esett a ciszternaépítésnek, legalábbis az idén még nem láttam. A kalapácscserje gözerövel virágzik, a benti fuchsiád meg szinte abba se hagyta a virágzást még télen se, ezért nem tudtam megmetszeni se. Holnap megnézem, mennyi maradt a málnából:-( a borsó kikelt, örülök, hogy mereröltettem magam annak idején, hogy valahogy földbe kerüljön. Az üvegházi vetésböl csak a tépösaláta kelt ki, még a korai saláta sem, pedig az idei mag.
Sztori: Kollégám tolta fel pár éve talicskával a kert végéből a pasztinák-termést. Az öreg szomszéd meg éppen zöldséget ásott, szép nagyok voltak neki, nagy büszkén felmutatott párat: - Ezt nézd meg, Peti fiam! Mire Peti meg kiemelt néhány 10 cm vastag pasztinákot a talicskából (levél nélkül ugyanúgy néznek ki): - Én még csak az ezeket, az apraját szedtem ki. Az öreget majd megütötte a guta, át kellett hívni a borospincébe kibékíteni.
Egyébként már 3 napja a földben van az egész mennyiség. Idén csak az Ismeretlen Sárga és Kleopátra lett ültetve, ez utóbbi részben eladásra. Az Agriában tavaly másodszor is nagyot csalódtam (íz, mennyiség, ellenállóság), a kb. 10 éve véletlenül beszerzett sárga még mindig lever minden más fajtát. Idén nem is vettem minigumót.
Nálunxintén április 4-e a krumpliültetés hivatalos időpontja. Augusztus végére megörexik a krumpli, és ha megázik, akkor akármennyire is leveles, a gumók kicsíráznak, elkezdenek újkrumplikat fejleszteni, és se az első termés, se a második nem lesz elálló. Már jártam így párszor.
Én a krumplit a borsó helyére szoktam vetni, elég későn. Mivel ilyen későn vetem mindég locsolni kell rengeteget, de itt is fúrt kút van és ez nem probléma, sőt, idén már csepegtetve lesz a krumpli is. A családban a többiek április végén szokták elvetni
Mi mindig május elsején ültetjük (+-egy-két nap). Ennek az az előnye, hogy mire kibújik, az első adag bogarat már lepermetezték a szomszédok. Így is megy rá, de kevesebb, le tudom a petéket szedni. Fagyzugban lakunk, korai ültetéssel ellőfordulhat, hogy lefagy. Őszre ugyanúgy megnő, mint a korán ültetett. A késői ültetés hátránya, hogy akkor lesz a legnagyobb a vízigénye, mikor már általában száraz a talaj. Öntözés nélkül bizonytalan a termés. Mi fúrt kútból tudunk locsolni, így választhatjuk a késői ültetést.
Mifelénk április 4.-e a krumpliültetés ideje. Biztos a régi időkből maradt ez a hagyomány, amikor még fizetett ünnep volt. De az idő már nagyon jó, a talaj nem sáros, könnyű kapálni. Akkor miért is ne. Ezért el is ültettem a fele mennyiséget. Az a baj, hogy évek tapasztalata alapján a most elültetett krumpli szára augusztus elejére lesül, és a legnagyobb melegben kell kiszedni. Mi lenne, ha május elején ültetném, akkor az aug. 20 utáni menetrendszerű eső használna is egy kicsit?
Elég nagy bosszúság. Ezért ragaszkodom a Tesco egyrétegű vc papír aztán Florasca B virágföld kombinációhoz. Mindkettő állandó minőség. Egyre több paradicsompalántán kezdenek megjelenni a bimbók. Jövő héten elkezdem átültetni őket. Addig kihúzzák, mindegyiknek szép egészséges zöld még a sziklevele.
Végre szombaton tudtam kapálni, vasárnap meg elvetettem a zöldségféléket, hagymákat, borsót. A héten raktam el nagy fej vörös és lilahagymákat magot nevelni. Vetettem két sor korai céklát is.
(csendben ítom ide, hogy úgy néz ki, hogy ebben az évben a márciusben vetett paprikáim nem keltek ki. A földre gyanakszok, mert az üvegháziak ugyanabból a magból kikeltek, de azok más földbe kerültek. Ezek nagy része már csírázott, de befulladt:(
Talán az első lehetőség, ismerősök, szomszédok körbekérdezése, kinek van felesleges töve.
Aztán kertészetekben, akár piacokon is, áruházakban körbenézni.
Van itt egy epres topic, oda is beolvashatsz, biztosan van valami ötlet. (de nem kell belemerülni a fajta kérdésbe, mert szinte mindegy milyet ültetsz, ha a sajátod terem, úgyis az lesz a legfinomabb:)
Úgy jó lesz, nagyon jó elgondolás. Felfogja a szelet, és védi a naptól. Kapor meg nélkülözhetetlen a kovászos uborkához, túrós lepényhez, és a túrós sztrapacskához:)
Köszi! Zellert eddig is ültettem közé, de a kukoricát kipróbálom mert idén eléggé napra fognak kerülni az uborkák. Úgy kéne valahogy csinálnom hogy közrefogja 2 sor kukorica az uborkát és árnyékot tartson neki?
Az uborka az más jellegű, mint az eper. A fokhagyma beáztatva permetezve jó hatású, gombaölő. Az uborka sora mellé, vele párhuzamosan érdemes vetni egy sor kaprot,m ert jó szomszédok. Ugyanígy elé, vagy a tövek közé zellert palántázni. Az uborkát azt hiszem te is futtatod, de ez a jobb mód, mert kevésbékapja el a peronoszpórát. Viszont nem szereti a tűző napot, így akár árnyékolható néhány tő csemege kukoricával is
Paradicsommal, dinnyével nem késtetek. A szabadföldi kiültetése a már kész, vagy megvásárolt paradicsomoknak április közepe, de jobb, a májusi fagyok után kiültetni.
A dinnye főleg melegigényes. A palántákat csak a májusi lehűlések után szabad kiültetni.
Az epret viszon még most el kellene ültetni. Ha tudsz, a tövek közé dugdoss fokhagyma gerezdeket, mert azok védik a szürkepenész nevű gombabetegség ellen.
Ebben a topicban is olvashatsz vissza.
Zöldségtermesztésről is találsz szakkönyv linkeket valahol, néhány hete tettem fel ide.
Jelenleg még füves kertbe szeretnénk paradicsomot, dinnyét, és epret, elkéstünk már vele? Mikor kell ültetni (palántázni ezeket?) Napon lennének, jó az nekik? Esetleg linket tudtok, hol tudok ennek utánajárni? Sosem ültettünk még...
Nekem egy 12 literes permetezőm van. Abban úgy szoktam, hogy van egy üres ötliteres olajos flakkonom, abban bekeverem a szert. (lemosáshoz féldecit mindegyikből, máskor ennek felét) A gépben felöntöm a többi vízzel, vagy, ha kell ázalékkal, és összerázom. A csomagolásokon rajta van a szakszerű adagolás is, eleinte érdemes elolvasni.
Első kertészkedős évemet kezdem, már túl vagyok a márciusi zöldségek vetésén és a metszés egy részén. (Szőlő+gyümölcs) Mivel én sem szeretnék agresszív szereket használni, ezért érdekelne a korábban említett bordóilé+mészkénlé+fokhagymalé kombó. Ezeket össze lehet keverni, és egyben kipermetezni?
Másik: szeretnék rebarbarát is a kertembe. Esetleg kérhetek valakitől, akinek tengernyi van a kertjében? (BP és Mogyoród környéke)
Szerintetek adhatok már vizet a két új gyümölcsfának és a ribizliknek? Megnéztem már egészen mélyen átszáradt a talaj 1 ásónyomig nyoma sincs víznek és itt a környékbeliek már locsolják a fáikat.
A ZKI gyárt Hógolyót, Itt megnézheted, nem tudom hogy lehet e tőlük így rendelni belőle, de nálunk itt a vetőmag kereskedésben van Hógolyó, szerintem akkor felétek is kell lennie valahol.
Köszönöm a gyors választ. Lehet, hogy akkor az eső előtt gyorsan még permetezünk bordói lével, talán rászárad az ígért eső megérkeztéig, és aztán beszerezzük a hiányzó anyagokat. A férjem permetezett kis háti masinával (16 l-es), de már sötétedett, én állítottam be a fúvókát, és kicsit csurgósra sikerült.
A sárgabarackfán nagyon sok virág szokott lenni, aztán néhány kezdődő gyümölcs, ami érés közben lepotyog. 1-1 barack szokta megérni a végét, az nagy és finom. A fa maga elég öreg, sokáig gondozatlan volt, tavaly a törzshöz közel is kitört egy nagy ága. Após szerint sok remény nincsen, de még így is sok árnyékot ad, ezért nem vágtuk még ki. A férjem nagyon ragaszkodik minden fához, az egyik orgonabokrot is csak akkor vágta le, amikor elszáradt.
A bordóilé az alap réztartalmú permetezőszer. A rézkénlé összetétele: bordóilé+mészkénlé. Lemosásra a bordóiléaz alap szer. A mészkénlé használatais javasolt, mert az a pajzstetvek gyérítésére is szolgál. De, ha csak Blé van, az is jobb, mint a semmi.
(10liter az nagyon sok lé, észre kellett volna venni, hogy valami nem jó. Milyen géppel permeteztél?)
A barack nem biztos, hogy a permetezés hiánya miatt nem terem. Milyen fajta, mert lehet, hogy porzóra lenne szüksége.
Van néhány fánk, de nem igazán szeretünk permetezni, így örökké késésben vagyunk. A télvégi lemosó permetezés fele is csak tegnap volt meg. Azért fele, mert valami rosszul volt beállítva, és 10 l rézoxikloridos lé elfogyott 1 kicsi szilvafára és 2 meggyfára. Lenne még 1 meggyfa, 1 barackfa, 1 birsfa, 1 almafa és 4 tő szőlő. Apósom (aki a saját fáit úgy körberajongja, mintha a gyerekei lennének...) azt mondta, permetezzünk rézkénlével. Viszont minden elfogyott itthon, csak bordói lé van.
Szerintetek menjünk el venni rézkénlét, vagy jó a bordói lé is (az is réz, szerintem...)?
Vagy már úgyis elkéstünk (a barack már mindjárt pattan, bár termése évek óta nem volt, lásd mindig elmulasztott permetezés...)
Felénk használják a rebarbarát szósznak, kompótnak, rétestölteléknek, pitének.Talán azért, mert régen ilyenkorra már elfogyott az alma.Almához hasonlóan ízesítem, csak több cukor kell hozzá.
A metélőfokhagymát már lehet szoktatni a kinti élethez?
Érdemes rögtön érés után elvetni, szépen áttelel, nyersz vele elég sokat a tavaszi vetéshez képest. Nekem az öreg tövek is magról vannak, boltban vettem egyszer egy zacskó rebarbara magot. Az a baj, hogy hiába cukrozom, a sav benne marad, és elvásik a fogam. Én az egreskompótot sem nagyon szeretem. Ribizlivel összefőzve és kakaós lepénybe kenve tényleg jó lehet.
Nekünk csak 3-4 tő rebarbaránk volt eddig, és csak tőről szaporodik. A magot mikor kellene elvetni? Tényleg elég savanyú, sok cukor kell a kompótba, de olyan az íze, mint az egreskompótnak. Ribizlidzsembe viszont határozottan jó volt, és azt írják, sokféle lekvárba bele lehet tenni tömegnövelőnek.
Szerintem itt nem off a rebarbara. Minden évben terem legalább fél vödör mag, mert hiába határozom el, hogy most már tényleg nem hagyom magot érlelni, mégis rajtamarad. Meg mindig tele lesz szép nagy barna poloskákkal, sajnálom őket kilakoltatni. Nálam is rebarbara erdő van az elszórt magból, lehet, hogy idén már főzni is fogok belőle. Azt viszont valószínűleg csak a férjem fogja enni, nekem túl savanyú. Talán pitébe megenném, ki kellene próbálni. Eddig csak levéldísznövény volt.
Jaj, de régóta kereslek! A paszternák (Nálunk így hívjuk.) Nekem is nagy kedvencem. Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még nekem is volt konyhakertem én is vetettem. Nálunk is csak én szerettem. De ami miatt írtam a rebarbara. Nagyon köszönöm még egyszer! Egész rebarbara erdője lett az anyukámnak! Bocs az OFF-ért!
Pastinaca sativa. Nagy, vastag, fehér gyökere van. Az ízét nehéz leírni, én szeretem. Édesebb, mint a sárgarépa, úgyhogy petrezselyem gyökér helyett nem célszerű használni, el lehetne cukrozni vele a húslevest (én ugyan nem járok így, mert nem főzök húslevest). Jó pl. zöldborsó levesbe, bablevesbe, lencséhez. Lehet csinálni belőle majonézes pasztinákot, vagy fölszeletelve mikróban megpuhítva telföllel, pici fokhagymával, esetleg tojásos tejföllel átsütve. A legstarapabíróbb gyökérzöldség. Sűrűn vetve szögletes lesz, de elég jól megnő. Ha a pockok a felét lerágják, a maradékot még el lehet tenni a pincébe. Nem lesz olyan kukacos, mint a sárgarépa. Télálló, csak tavasszal korán fölmagzik és kemény lesz, de meg nem fagy. A férjem nem szereti, egyedül kell megennem, ezért évek óta direkt keveset vetek. Mégis mindig annyi lesz, hogy osztogatni kell. Nagyon mélyre lemegy, elég nehéz kiásni. A ki tudja honnan való magot ne vesd el, az ernyősök magja gyakran nem tartós. Nem drága, mindenütt lehet kapni, ha érdekel, vegyél frisset.
Itt, ezen az oldalon, elég sok püré fajta paradicsom található, látszik az eléggé nagy formagazdagság a szilva, körte és egyéb alakváltozatok között. Érdekes, hogy van köztük magyar származású "olasz" fajta is. Vegyesen van determinált és folytonnövő.
Azért nem csak a színében van különbség a két fajta között, mert a sárga paradicsom savmentes, így azok is megehetik, akiknek a betegsége a normális paradicsomot kizárja.
Van ilyen sárgában is, de nekem a paradicsom legyen piros:)
Vagy fekete, vagy fehér, vagy világoszöld... :)
Rendeltem egy válogatást extra fajtákkal (10 féle különböző). Majd kiderül milyenek.
Spanyolországban lepődtem meg még régen, mikor a piacon halmokban állt az "éretlen" paradicsom, aztán utánaolvasva megtudtam, hogy ők direkt az ilyen fajtákat szeretik. Más az ízvilág, lecsónak nem :), de salátának tényleg jó.
Marokkóban meg termesztik ugyan a világoz TV paprikát, de mindet exportálják. Nekik csak a harsogó, méregzöld, kaliforniai-típusú paprika a paprika.
Már most ki lehet választani a palántát közül felirat nélkül is. Elég nyurga, és világosabb a lombja, mint a többinek. Fényigényes fajta lehet, könnyebben nyurgul, mint a többi, és egyáltalán nem lilul sehol.
Emlékeztet ezekre a mi szilvaparadicsomounk alakja is. Ez a családban csak nekem ízlik, nem bőlevű, nem savas, de nem is édes. Erős növekedésű folytonnövő fajta, burgonyavésznek elég jól ellenáll. Esős nyarakon ez és a botkerti bogyó bírja legtovább. Fatanév nélkül, ismerősöktől szilvaparadicsomként kapott gyümölcsből mostuk ki a magját, évek óta újra vetjük.
Szeretnék írni a San Marzano paradicsomfajtákkal kapcsolatban felmerült kérdésekkel kapcsolatban. Ez csak az én véleményem, mely saját termesztési tapasztalataimon alapul. A San Marzano paradicsom Campania tartomány egyik ékszere. Az első magokat a nápolyi király kapta ajándékba Peruból, és az első termesztési helye San Marzano környéke volt, ahonnan a nevét is kapta. A termések jellegzetes szilvaszerű alakja, az utánozhatatlan keserédes íz, intenzív piros szín, kevés mag, bő rost tartalom, illatos, gazdag aroma jellemzi, és tesz sok embert a rajongójává. Az idők folyamán több alváltozata alakult ki. Campania tartományban 27 változata ismert. SM-nak csak azokat a fajtákat lehet nevezni, melyeket azokon a területeken termesztenek, melyek a " Pomodoro San Marzano " Agro-Nocerino Sarnese. "oltalom alatt álló eredetmegjelöléseknek tagjai. Olasz pasta, pizza SM nélkül nem létezik.
Én ezeket a fajtákat ismerem.
SM Lungo, az ikább kései, folytonnövő, erős támrendszert igénylő fajta.
SM Redorta hosszú változat ez is, termése 300 g körüli, folytonnövő 85 napos tenyészidejű
SM Rampicante Középkései, hosszú változat, alul kissé szélesedő forma, féldeterminált (kb 9 fürt) A NAno az apró, folytonnövő fajta.
Vetettem már magyar termesztésű magot is. Ez a fajta, mint lucullus paradicsom régóta ismert nálunk is. A népies neve a" kecskecsöcsű, juhcsöcsű név volt. Ezeket főleg a nagyüzemi termeszteésnek megfelelő, karózás nélkül termeszthető, determinált fajtákból szelektálták. De a San Marzanót, már az 50-es években kiadott kertészeti tankönyvek is, mint futót említik, részletes rajzal ismertetve.
Az eredeti SM paradicsomok erős támrendszert igényelnek.
A Hermesmag által forgalmazott tasakon ez van: San Marzano Középkorai érésű, alacsony bokrú fajta. Bogyója átlag 30 grammos, hosszúkás úgy nevezett "Lucullus" típusú szilva paradicsom. Nem zöldtalpa, élénkpiros, fesze, sima felületű, húsos állományú. Friss fogyasztásra, hámozott konzerv, püré készítésre javasolt fajta. Tám rendszert nem igényel. Nagyon bő termő. Ennél is azt tapasztaltam, hogy igenis kell karózni. Ebben az évben további két fajta SM paradicsomot próbálok ki.
Akkor vetek céklát is. Nekem három vödör homokos vakondtúrás van félretéve sortakaráshoz, de valószínűleg nem lesz rá szükség. Nagyon jó porhanyós most a föld, érdemes kihasználni. Ha megázik, várhatnék egy darabig, míg megint ilyen jó lesz.
Mindíg vetek egy sort a répákkal egy időben. Ezek adják majd az első terméseket a pároláshoz, meg majd a cukkínik mellé. én is a lengyel hibridet akarom most elvetni.
Arra gondoltam, hogy a répa, pasztinák és petrezselyem magokat egy napra melegben beáztatom, és úgy vetem el. Ezzel állítólag egy hetet is lehet nyerni, mert a mag már megduzzadva kerül a földbe.
Ha kaprot keverünk ritkásan a zöldségfélék magjához vetéskor, az segíti a kelésüket. fontos a vetés után a talaj kellő tömörítése. Ha nem tudom atalajt elmunkálni rendesen, akkor a kihúzott sort komposzttal fedem, ezen jobban ki tudnak bújni.
Vetném a zöldséget, de fagyott a talaj. Állítólag jön a meleg, de ma éjjel is lehűlt -6 fokra. És már este 7 körül fagyott, volt ideje mindennek jól áthűlni. Ha kiolvad, elvetem a srépát, pasztinákot, de nem locsolom be, majd a meleg eső. Il, mikor szoktál először céklát vetni? A pasztinák mellett marad egy sornak hely. Eddig mindig csak másodvetés volt, de abból a lengyel hibridből vetnék hamarabb is.
A nagyok azok az üvegházba mennek majd ki. Ha visszanézel akkor írtam is, hogy az üvegháziakat lehet vetni január végén. A szabadföldi paradicsomokat tegnap tűzdeltem át, a paprikák meg most kezdenek bujkálni. ezek március elején lettek vetve.
A szabadföldbe szánt tökféléket majd jövőhét végén vetem palántának. Kinti uborkát én csak másodvetésnek, elrakásra termelek juliusi kiültetéssel, amit junius elején vetek palántának.
Üvegházba csak 3 tő Bernadett salátauborkát szoktam ültetni, az ellátja a családot. Azt is jövő hét hétfőn teszem csírázni.
Én április közepétől. Tavaly április 12-én kezdtem csíráztatni az üvegházba szánt uborkát, május 2-án a tököket, kinti uborkát. A luffákat április elején, az lassan indul meg. Szabadba az májusi fagyok után vetném, de nem szoktam, mert leeszik a csigák a sziklevelet rüggyel együtt, inkább palántát nevelek.
Il, te itt lóvá teszel mindnyájunkat! Mindig mondod, hogy ej ráérünk arra még, semmi sincs elkésve, jobb késöbb, mint korán stb, aztán meg akkorák a palántáid, hogy nekem kb. nyár végére lesznek ekkorák! Más: Uborkát és tökféléket mikor vetünk?
Pár fajta nekünk is van, csak legtöbb hivatalos fajtanév nélkül: Folytonnövők: paprika alakú botkerti bogyó (hosszúra növő, vékony szárú, apró bogyojú, ellenálló koktél) ausztrál (rózsaszínespiros héjú, sötétvörös húsú, repedezős, húsos) befőzőnek nevezett, nagybogyójú, húsos, szaftos, osztatlan levelű szilva (Lucullus jellegű, ellenálló) kicsi körte (piros v. sárga, ahogy sikerül) Gardener's Delight Ferline Flamme (új, ajándék mag) Black Zebra (új, ajándék mag) Determináltak: Legend Subarctic Plenty Lett egy hibrid is, a befőző magjából lettek osztott levelű palánták. Egyszer már volt ilyen, úgy látszik, ugyannak a paradicsomnak a magjából vetettem most is. Ez akkor kisebb bogyójú, de bőtermő, jóízű paradicsom volt. Magasabbra nőtt, mint az anyanövény. Ha már így alakult, elültetem ezeket is.
Most is nehéz volt összeválogatni a paradicsom fajtákat, mert kevés a helyem. Így is ki kellett hagyni néhány fajtát.
Ezek maradtak végül.
Ökörszív, Fekete, Marnande, Zömök, Koral, egy általam Kereknek nevezett régi fajta, Cherolla koktél, Apis, Lugas F1, és a nagy kedvenceim a San Marzanók. (Rampicante, Lungo, Nano, és kipróbálom a saját fogott magokat is belőlük)
A SM paradicsomok levének ízét össze sem lehet hasonlítani a többiekével, és aszalni nincs náluk jobb. Én főleg a 10 cm-nél is hosszabb Lungo-kat szeretem.
A paradicsomokból kapnak Oszkár háziorvasai is. Tavaly odaadtam a fölösleget, nagyon dícsérték, és a nagyszülők szépen gondját viselték. Jó helyen lesznek ott. Adok padlizsánt meg földicseresznyét is, már várják. A paprikák nem mind enni lesznek, egy részük lila levelű díszpaprika, virágágyásba szánom. Most még zöldek, de ha kikerülnek a szabadba, belilulnak (remélem idén is).
Ha megfelelően morzsalékos a földed, akkor jobb elvetni most. Ilyenkor, már nem marad úgysem sokáig a földben.
Én már tavaly úgy láttam, hogy nem nagyon lehet hanyagoni az aktuális munkát, mert gyakran változik az időjárás. Nekem egy eső, meg akár egy hetet is jelenthet.
Inkább délután is csinálom, amikor hazamegyek.
A borsót is jobb lenne, mert akkor hamarabb virágozna, nem találná meg annyira a zsiszik. Meg hamarabb szabadulna a helye, meg a meleget sem szereti.
remélem én is tudok valamit kezdeni végre.
Eddig csak benti munka van. Áttűzdeltem a lenti képeken látható kis paradicsomokat mégegyszer.
A paprikáim viszont nem igazán akarnak kelni. Pedig már látszottak a csírák. Most befóliáztam őket tegnap, és talán bujkálni kezdenek.
Gyönyörű, hatalmas palánták. Az enyémek sokkal kisebbek, a paradicsomok enyhén lilásak a viszonylag alacsony hőmérséklet és erős nap miatt, de jó masszívak. Nemsokára át kell ültetni őket, csak várom, hogy éjszakára is kint lehessen hagyni. Félliteres pohárban már nem hurcolászom.
Tegnap délután 4 óra körül meg akartam igazítani a salátákon a fóliát. Nem sikerült, össze volt fagyva. Szerinted ha hét végére tényleg jön a melegedés, szombaton már vethetem a srépát, pasztinákot, hagymát? Sár nincs, csak hát a talajhőmérséklet... Viszont hallottam olyat, hogy jövő héten esni fog, akkor előtte mégiscsak jó lenne elvetni. A borsóval még várok, Kelvedon csodája, azt mindig áprilisban szoktam. A salátapalánták jól viselték az átültetést. Tegnap délután a takaratlannak szánt ágyásra is tettem fátyolfóliát, mikor megláttam a jegeket a kertben. A csőívekkel 20 perc alatt kész az egész. Nagyon élvezem, hogy ilyen egyszerű felrakni.
A borsóm talán azért indult meg, mert a kert legnaposabb részébe vetem, a legkisebb napsütés is melegíti a földet. Itt nincs olyan hideg, kicsit süt a nap,
szél sem fuj. Ma elvetem a zöldséget, sárgarépát, hagymamagot.
Felénk még annyira hideg a föld, hogy még nem vetettem semmit. Csak a tavaszi fokhagyma és dughagynma lett eldugdosva. Még rendesen meg sem tudtam kapálni a földet. Ma reggel még -1 fok van.
a 18 fok a minimum a csírázáshoz. Ennél alacsonyab hőmérsékleten a kelés elhúzódik, vontatott lesz. Segíthet a keltető edény üveglappal történő fedése, vagy fóliázása is.
A szabadföldinek szán palánták, (ezeket még tűzdelem)előtte e fóliázott keltető.
Nekem úgy rémlik, hogy a csírázáshoz melegebb kell, tedd fel radiátorra, vagy egy fűtött helyiségben egy szekrény tetejére amíg ki nem kel. Nekem van egy átlátszó műanyag fedél a palántanevelőimen, egész komoly meleg van alatta amikor odasüt a nap. Amikor kikel akkor persze le kell venni, mert megnyúlik.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha két hete vettem a paradicsom magot (több fajtát is ), de még egy sem kelt ki belőle, akkor kezdjem újra, ugye?
Gondolom az lehet a baj, hogy egy déli ablakpárkányon ülnek, mögötte a sötétítőfüggöny el van húza (magyarán sötét van a szobában) és így gondolom nagyon nagy lehet a hőkülönbség az éjjel és a nappal közt, mert így a szobából semmi "meleget" nem kap (ami kb. 15-18 fokos).
Így még sosem jártam, minden évben nagyon szépek lettem a palántáim, de most anyukám ablakában csücsülnek és nem csinálnak semmit.
EGyelőre csak az ősszel elfelejtett tulipánhagymákat ültettem ki cserepekbe a belső ablakba, de elég "sovány" a siker, 10-ből kettő darab hajtott ki. :-((( Pedig már kint voltak a zöld hajtásaik kb. 2 cm-re.
Én is ügyködtem ma kinn, megcsináltam a csepegtető szórófejes részét is és szépen megkapáltam az epret. A saláták nekem már egészen szépen nőnek a sátorban, bár egy kettő nem tudom mért, de megdöglött. A paradicsomjaim is szépek, mióta napközben kihordom őket a fólia alá, sokkal szebbek, mint mikor csak benn voltak. A karalábé és a zeller állandóan kinn van, de azok is jól érzik magukat, a karalábéknak már van rendes levele is, a zellerek meg nőnek szépen. A kinntre elvetett magok közül egyenlőre egyedül a sárgarépa kezd sorolni, a többiek még nem csinálnak semmit.
Az első képen az ablakládákban termelt csipegetnivalók (tépősaláta, rucola, zsázsa, bazsalikom), a másodikon az említett kertfelszámolás termései (madársaláta, petrezselyem, sóska, hagyma).
Nem tudom, még ősszel vettük. Elvileg tartanak, de vasárnap, mikor nejlont vettünk kocsicsomagtartót bélelni, nem láttunk. Buborékfóliájuk van, de már tavaly is a szabadban tárolták, úgyhogy azt ott nem érdemes venni. Most nem tudom, hányig vannak nyitva, hétköznap 7-től 17-ig vagy 18-ig. Főleg hét végén szoktunk menni délelőtt. Vasárnap is nyitva vannak.
A madársalátát egyszer vetettem, azóta elszórja a magját, és ősszel kikel. Újabban vetni is szoktam, mindig ősszel, mikor látom, hogy már magától is kezd kelni. Így már tél végén lehet enni, ha nincs hó. Érdemes valami fóliát rakni fölé, akkor havas időben is lehetne enni. Mindig tervezem, aztán elmarad, vagy vacakul rakom fel a fóliát, és ráfagy. Majd idén! Tavasszal nem szoktam vetni, hamar felmagzik, és mire megnőne, van fejes saláta, az azért sokkal kiadósabb. Most annyit szedek, amennyit van türelmem lecsipegetni és megmosni. Finom, de időigényes.
Nálam gond nélkül megtermett a kertben. Ősszel vetettem, áttelelt, kezdett újra hajtani, de két hete kiszedtük őket, mert felszámoltuk a régi ágyásokat. Már vetettem új adagot.
Ugyanolyan ez, mint a rucolával. Addig misztérium, míg külföldről hozzák és aranyáron adják. Aztán kiderül, hogy bárki meg tudja termelni a kertben, mert úgy nő, mint a gaz. Én decemberben találtam rucolát a házfal tövében...
Tegnap sikerült kiültetni az összes salátapalántát. Egy ládányit a fóliába ültettem, egyet a leendő versenyhagymaágyás folytatásába, fátyolfólia alá, egyet meg az ősszel ültetett és odafagyott hónapos retekek helyére. Ezeket pár napig árnyékolom, ha süt a nap, aztán szabadon hagyom. Szerencsém volt az idővel, itt reggel esett, most se süt a nap, jól be tudnak gyökeresedni. Elég nehéz volt a szélben fölrakni a fátyolfóliát. A lyuggatottat leszedtem, a fátyol van végig. Zsinegekkel le kellett szorítani, így nem tépkedi a szél.
Most húztam ki ezeket a káposztarépákat. Az ágyásban teleltek 3 réteg fátyolfólia alatt, kibírták a -18 fokot is. Leves lesz belőlük (vagy főzelék, ahogy sikerül). Kicsit megpárolok pár karikára vágott sárgarépát, beledobom a fölaprított répákat levelükkel együtt, 3 kockákra vágott nagy Agria krumplit, pár gerezd fokhagymát, sót, borsot, őrölt köménymagot. Kb. fél órát főzöm, aztán beleszek 2 mélyhűtött paradicsomot, ha szétfőtt, egy félliteres tejfölt. Nyersen is eszem retek helyett. Jobb, ha helyben telel, amit kihúztam, és nem ettem meg rögtön, elég hamar elkezdett fonnyadni.
Kösz, lehet, hogy ez a baj, hogy erre eddig nem fordítottam gondot, bár az öszi ásás alkalmával mindig alaposan megtrágyázok. Ellene szól viszont, hogy nálam pont a retek répa, hagyma nem ment semmire, a paradicsom viszont elég böven burjánzik. Igaz viszont, hogy paprikával, padlizsánnal és uborkával se boldogultam eddig valami jól
Nem minden növény szereti a túlzott tápanyagot, vannak olyanok, mint a répa, retek, hagyma, amelyek kifejezetten nem viselik el a trágyázott talajt. Megkukacosodnak, esetleg rontják az eltarthatóságot.
A legtöbb zöldségféle azonban vegetációs időszakban is igényli a tápanyag utánpótlást, (paprika, paradicsom, padlizsán, uborka, tökfélék, káposztafélék) amit legkönnyebben oldott formában lehet kijuttatni. Ezt meg lehet oldani a csepegtető, vagy kis területen kannás öntözéssel, vagy tápoldatos permetezéssel, lombtrágya formájában.
Ilyenkor meég nem kell kiültetni, majd csak vegetációs időszakban, 1-2 kezelés virágzás előtt, majd 3-4 virágzás után terméskötéskor, és termésneveléskor. Egy - kéthetes időközökben. Márhogy, most nem kell belocsolni, (kiültetni helyett)? Üdv.
zöldségtermesztésben 0,1-0,2 %-os alkalmazás javasolt. Ezt úgy oldom meg, hogy van egy 5 literes keverőedényem, és ebbe teszek a kupakjában kb 1 cliter mennyiséget. Ez 2%-osnak felel meg.
egy 10 literes edénybe teszel egy kétcentessel, akkor ez is 2%-os. Bordóilével permetezéskor keverhető, de csalánlével, és egyéb ázalékokkal is. Ilyenkor meég nem kell kiültetni, majd csak vegetációs időszakban, 1-2 kezelés virágzás előtt, majd 3-4 virágzás után terméskötéskor, és termésneveléskor. Egy - kéthetes időközökben.
Passz:) Én amit az üvegházba vetettem, azokat minden másnap locsolom, de mivel eléggé hűvös az idő, azok is lassan nőnek. A retek vízigényes, nem szabad kiszáradjon a földje, mert fás lesz. A hírtelen sok vízadagtól pedig kireped, állandóan locsolni kell kis adagokkal.
Értem, köszönöm. Más: annak mi az oka, hogy a retkek (hónapos) nem vagy csak nagyon sokára nönek ehetö mértüre, és mire mégis, addigra teljesen elfásodnak, férgek járják át öket?
Még mindig pocsék nagy szél van, semi kedvem salátát ültetni. Tegnap megcsináltam a helyüket, készülök kimenni. Ma legalább nincs hideg. Az ágyást tegnap délben letakartam buborékfóliával, talán melegedett picit a talaj (tegnap de. 11-kor még meg volt fagyva egy vakondtúrás alja a fűben). Sajnos már nem lehet várni a kiültetéssel, túl nagyok így is.
A tűzdelés a kikelt magoncok átültetése különálló edényekbe.
A tűzdelést a legjobb minél fiatalabb növénnyel elvégezni. Ez növénytől függően 1z 1-2 SZÍKleveles korban történik. Az áttűzdelésre kevésbé érzékenyebb növényeket át lehet tűzdelni később, 1-2 LOMBleveles korban is.
A tűzdeléskor a növényke levelét kell fogni, majd egy eszközzel a földből kiemelni a növényt, és átteni a cserépbe, tövéhez földet rázni.
A tűzdelésnek elsősorban nagyüzemi termesztésnél van jelentősége, ahol a palánták előállításához a kelésig kisebb fűtendő helyiségre van szükség.
A tűzdeléskor erőteljesebb, a későbbi kiültetést jobban bíyró növény állítható elő. Régen egyes kertészek a kényesebb paprika, paradicsom, padlizsán palántokat kétszer tűzdelték, azaz két lombleveles korban újra áttültették.
A tűzdelt palánták a gyökérzet megszakítása miatt erőseb palántákat nevelnek.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kevésszámú palántát nem lehet szemenkénti vetéssel közvetlenül cserépbe vetni, azonban az a tapasztalatom, hogy a tűzdelt palánta mindíg erősebb, és a kiültetés után jobban alkalmazkodik, hamarabb fordul termőre.
Én általában két szikleveles korukban tűzdelem ki őket... Lehet hogy veszélyes, de szerintem jobb ha külön vannak, jobban tudnak fejlődni és a betegségek sem terjednek úgy köztük. Paradicsomból és paprikából nem szoktam tűzdelni, pohárba vetem, kicsit többet mint ami kell, hogyha esetleg kidől egy pár legyen elég, az sosem baj ha van pár felesleges, mindég el tudom adományozni őket.
Azt hiszem, nálunk áprilisi vetés lesz. Ma reggel a hőmérő -9,9 fokot mutatott, talajszinten alighanem még hidegebb volt. A szomszédasszony már vagy két hete vetette a borsót, meg egyebeket is, nem látszik még belőle semmi. A salátapalánták viszont már nagyok, muszáj kiültetni őket. Úgy tervezem, holnap kiültetem, aztán egy-két napra letakarom újságpapírral, és úgy teszek föléjük fátyolfóliát. Így nem szárítja ki a nap, meg talán a hidegtől is védi. A harmada a fólába megy, ott melegebb a talaj, miattuk nem aggódom, bár a nap miatt oda is teszek újságpapírt. A palántáim szépek, nagyok, ezek már nem fognak kidőlni. Vettünk az üvegházba új buborékfóliát, de amíg 5 tálcányinál nem lesz több palántám, inkább beviszem őket éjszakára. A saláták reggel kemények voltak odabent, picit még napközben is kell fűteni, számlában az még bőven elég. Éjszaka elég lesz akkor, ha nappal már nem kell.
Én nem öntöztem túl; fogalmam sincs, mi bajuk lett. Az üvegházban meg, ahova vagy x héttel ezelött (mikor is? gözöm sincs; ide beírtam, de már tényleg naplót kellene vezetnem) vetettem salátát meg retket, szintén alig kelt ki valami. a tépösaláta kikelt, de a korai saláta, meg a retkek nem. fog még vajon? Pont ettöl féltem, hogy ilyen igénytelen növényekkel bevetem az üvegházat, aztán a nálam szokásos dupla hosszúságú tenyészidö miatt majd nem tudom elültetni az ideszánt palántákat. Aztán meg itt van ez a csíráztatási próba, ami egyáltalán nem vált be. Egy fedeles tortatálban csíráztattam, konyhai törlön, de a retken kívül, aminek 2000-2002 volt a lejárati ideje (!) semmi se kelt ki. Van viszont olyan, ami a csíráztató próbán nem, a valóságban meg kikelt. meg fordítva is; mondom, bent a 2000-es retkek is kikeltek, kint meg az alig lejártak se. Miért lehet ez? Talán a fényben/sötétben csírázás szabályát nem vettem figyelembe, hiszen itt minden fényben volt. Lehet, hogy rájuk kellett volna húzni a nedves törlöt?
Aztán ezt a tüzdelést se értem. Minek az tulajdonképpen? Miért nem lehet mindjárt annyit és úgy vetni, amennyi kell? Nem életveszélyes egy alig 1 cm-es hajszálvékony növényt átültetni? Szerintem de. Vagy ti mekkora korukban szoktátok?
Ez téli sarjadékhagyma.3 éve vetettem, ZKI-s mag, Tétényi örökzöld.Lehet kapni magot, tegnap is láttam, majd minden vetőmagos cégnek van sarjadékhagyma magja.Lehet tövet is szétszedni, és elültetni.Amit most vetsz, abból tavaszra lesz csokros.Közben lehet ritkítani.Nagyon fejlett gyökere van.Amikor először szedtem, még 175 Ft volt 5 szál zöldhagyma.
Nálam is sokminden kidölt, de valahogy furcsán. Mintha nem palántadölés lett volna; nem észleltem a jellegzetes tüneteket, egyszerüen csak kidöltek. Pl majdnem az összes bazilikom. a maradékot megpróbáltam il-féle módszerrel összetüzdelni. Olyan volt mint a hajátültetés.
Nálam még fel sem lehet a földet lazítani, mert ragad. Meg még hideg a föld. Itt még nincs értelme elvetni semmit, amíg nem lesz legalább 5 fok, mert úgysem keléne semmi ki.
Én is majdnem mindent elvetettem már. Itt teljesen jó a föld, könnyen tudtam az ágyásokat rendezni és gereblyézni. Még majd vetek egy két hagymafélét, meg paradicsomot után mert egy pár kidőlt... A többit belocsoltam gombaölővel, nehogy azok is kidőljenek.
Egyet kell csak visszalapozni, 7495 Hsz. Ez colos műanyagcső ívekből van, 40 centis betonacél darabokat szurkálok a földbe, arra húzom rá a csövet. A fátyolfóliát nagyon tudom ajánlani. Nappal szellőzik, nyugodtan letakarva lehet hagyni egész nap, míg tart a retekszezon. Éjszaka, ha fagy, jégkéreg lesz rajta, és zár. A tömör műanyagfólia alatt napos időben túl meleg lesz nemsokára, kellene szellőztetni, akkor meg megtalálják a legyek a retket. De most egy-két hétig még jó lesz a sima nejlon is, ha nincs más, elég hideg időt jósolnak.
Hát, ha lehetséges is esetleg, nem érdemes. Nem kell rendes nagy fóliasátor, valami műanyag csőből, esetleg kis átmérőjű köracélból elég egyszerű fóliaalagutat csinálni, csak egy ágyás széleset, arra tehetsz fóliát, fátyolfóliát. A retket mindenképpen érdemes takarni, hogy ne férjenek hozzá a legyek, akkor nem lesz kukacos. Ha nagyon lassan fejlődik, esetleg fölmagzik, mielőtt megnőne. Ne palántázz, inkább keres fóliaalagút alapanyagot. Ha kiettétek a retket, az egészet negyed óra alatt szét lehet szedni, ősszel meg újra föl tudod állítani, akkor megint vethetsz alá retket. Esetleg galabbegy salátát téli szedésre. Alagutakról találsz a topikban több képet is.
Nem szívesen használok mérgeket. Kéntartalmú szerek talán még szóba jöhetnének, de a ragadozókat is gyérítené, azt se szeretném. Amíg csak palánták vannak bent, lemosással atkamentesen lehet őket tartani. A padlizsán és az uborka is meg tud azért nőni, csak rövidebb életűek, mint atkák nélkül. Később meg már lesz elég szabadtéri zöldség. Szóval nem érdemes.