Irokez!
Egyaltalan nem egyedulallo, hogy a wing-tsunban kemeny onvedelmi technikakat oktatnak, a kempoban is ugyanigy megvan a szemre, torokra, lagyekra, izuletekre valo tamadas az onvedelemi gyakorlatok soran.
Amit irtal az meg mindig nem magyarazza meg nekem azt, hogy miert nem _szukseges_ tanulni elviselni a fajdalmat es a stresszt, ha valaki kepes akar lenni megvedeni magat az utcan. Tovabbra is fenntartom, hogy ez csak kemeny eronleti es kemenyitesi gyakorlatokkal, illetve rendszeres kuzdelemmel erheto el.
Ha valaki utcai harcot akar szimulálni, álljon ki egy teljesen kezdővel. Ott csodákat tapasztalhat. Termeszetesen nem kell szegényt agyonütni, de ha akarnád sem biztos, hogy sikerülne. Ugyanis még "romlatlan" a "technikája". Ha pedig egy fiatal 18 éves emberke némi sportelőélettel, akkor nagyon komoly ellenfél lehet. Egyszer egy ilyen kaliberü legény eltörte a lábujjamat, amikor egy különben jól (szerintem) kivitelezett mae geribe (egyenes rugás) beleblokkolt könyékkel. Kivédte azzal, ami éppen eszébe jutott!
Más:
Sajnos a pénzkérdést nem lehet kikerülni. A terembér a mai világban elég drága és a klub végét is jelentheti, ha nincs elegendő fizető tanitvány. A tagdij rendszeres beszedése egyfajta nevelési módszer is lehet. Azonkivül sok edző ebből is él és az oktatásra tette fel az életét. Sokan ezt nem is tartják rendes munkának, pedig nagy felkészülést kiván. Én négy éven keresztül vezettem egy klubot és meg kell mondanom, hogy nem volt egyszerű. Mondjuk én nem ebből éltem, de a terembért mindig ki kellett fizetni és igyekeztem szigorúan betartatni a fizetési határidőt.
Nyújtás: Vannak olyan szerencsések, akik laza izmokkal jöttek a napvilágra. De szerintem minden ember szisztematikus, rendszeres edzéssel elérheti a karate-hoz szüks. lazaságot
Ahol az anyagiak veszik át a vezeto szerepet, az onnantól kezdve nem a harcmuvészetrol szól. De amelyik klubban ez elhatalmasodik, onnan elobb-utóbb úgyis lelépnek a normálisabb tanítványok. Vagy legalábbis le kéne lépniük, amint tehetik.
stempi,
az edzésdijak magyar viszonylatban valóban magasak. A képhez azért hozzátartozik, hogy nemzetközi szinten ez még mindig kifejezetten alacsony (Ausztriában pl. 1000 schilling a havi tandíj, Németországban még több és ott egy évre előre kell fizetni). A helyzet az, hogy a tandíj minimumát Hongkongban határozzák meg, ahol egy kicsit más az életszínvonal. Külön kedvezmény, hogy nálunk (és Lengyelországban és Erdélyben) ilyen "alacsony" áron lehet egyáltalán tanítani a Wing Tsunt. Az instruktorok kénytelenek behajtani a tandíjakat, mert tőlük is behajtják. Ugyanakkor vannak instruktorok, akik akár saját zsebből is befizették szegényebb tanítványukat szemináriumra, és általában nem küldik el a pillanatnyi pénzzavarban szenvedő tanítványokat.
A hasonló név (nevek) alatt futó stílusokról "fikázásáról". Láttam, amikor ilyet tanuló "mesterek" bejöttek edzésre, kötözködtek a náluk kisebb instruktorral, majd amikor az felszólította őket, hogy talán álljanak ki vele, ha akkora az arcuk, "a mesterem nélkül nem verekszem" szöveggel mentették ki magukat. Ezután el lettek hajtva, majd biztos távolságból még visszakiabáltak egyet-mást. Személyesen ismerem azt az embert, aki, miután a helyi lapban a fenti stílust tanító mester érdekes dolgokat hordott össze, fizetett hirdetésben cáfolta a gyalázkodó kijelentéseket és küzdelemre hívta ki az illetőt. A kihívott maga helyett -és előre természetesen nem bejelentve- egy bérelt verőlegényt küldött (biztos, ami biztos). A verőlegény az utcán, hátulról történt támadása után nyolc napon túl gyógyuló sérülés miatt tett feljelentést a hozzá képest fele akkora (szó szerint!) megtámadott ellen. A kihívott fél ezek után az ukrán ismerőseivel fenyegetőzött egy ideig. Az ilyen emberről állítom azt, hogy kókler, de csak mert alapvetően finom stílusom van. Ugyanezen stílus nagymestere nyilvánosan kijelentette, hogy a Wing Tsun bármely követőjét bármikor ronggyá veri, ha ki mer állni ellene. A saját szemináriumán, a saját tanítványai előtt verte 8 másodperc alatt ripityomra Emin Bontzepe 5. szintű mester.
Elnézést a bő lére eresztett mondandóért. :-)
"Én most itt nem akarok a dologról semmi rosszat mondani, majd az ido eldönti, hogy ez jó ötlet volt-e."
Erre valaszolnek en, ha lehet: nezd meg, hogy hova sullyedt a judo, miota olimpiai sportag lett es magad valaszolhatsz a kerdesre. En orulok, hogy a karate nem lett olimpiai sportag, mert ezzel legfeljebb par gerinctelen nyert volna par koszos dollart es akkor letunt volna az igazi _karate_. Igy, meg van egy kis idonk ;(.
Utolso mondatod: az edzoteremben is kiprobalhatod magad, de persze a visszafogott versenyzes sem rossz..
Na hazamentem, holnap talalkozunk..
Nem hiszem, mert kifejezetten ITF -et említett itt alant valaki. Egyébként ha meg WTF-re gondoltak, akkor inkább igazat lehet adni, mert ok tényleg hanyagolni szokták a kezüket. Ami a versenyeket illeti: minden szakágnak van versenye rogyásig, és mindenhol vannak olyanok, akik csak a versenyzésnek élnek. A WTFben az a különleges, hogy sikeresen lobbiztak az olimpiai részvételért. Tömény politika volt. :(
Én most itt nem akarok a dologról semmi rosszat mondani, majd az ido eldönti, hogy ez jó ötlet volt-e. Személyes véleményem, hogy versenyek kellenek, mert valahol meg kell próbálnod magad (nem az utcán) de a harcmuvészeteknek nem a versenyzés a célja.
Dlala!
Nem fogom megkeresni azokat a hozzaszolasokat amiket emlegettel, de ahogy osszefoglaltad, arra kovetkeztetek, hogy a WTF-re gondoltak az illetok, vagy tevedek. A WTF az ami kimondottan versenyzessel foglalkozik, nem?
Ahogy így láttam, az a néhány hozzászóló, aki ITF Taekwon-Do-ról tesz említést, kissé mintha félre lenne tájékozva... Hát nálunk sem mindenki egy Van Damme (mármint ami a lazaságot illeti). Úgyhogy ha nem érzed elég lazának magad, ez ne akadályozzon meg abban, hogy ha tetszik, a Taekwon-Dot válaszd. Egy bizonyos szinten túl pedig kifejezetten káros, ha valaki csak felso szekcióra dolgozik lábbal, mert akkor hamar a földön találja magát, amennyiben az ellenfele csak egy kicsit is masszív és egy picit meglöki. Versenyeken erre számtalan példa akad. Akad néhány xtra laza ember, aki imádja a lábát emelgetni és vállmagasság alá már nem is tud rúgni (!), nos mi igyekszünk errol leszoktatni oket...
Másik tévhit: csak lábhasználat. Nos nálunk az ökölütés a fo fegyver, bárki bármit is állít. A cél persze az, hogy minden végtagodat lehetoleg azonos szinten tudd használni. Mivel a lábak edzésére jóval több idot kell fordítani, ezért az edzéseken ez nagyobb hangsúlyt kap. Persze ismerek olyanokat, foleg versenyzoket, akik lejárnak bunyózni is, mert ütni azt mégiscsak ok tudnak a legjobban...
Egyébként 15 éve gyuröm az ipart.
Összedobtam egy siteot kérek mindenkit, véleményezze, és ha kell szólja le úgy tisztességesen, még akkor is, ha szerintem sincs kész... www.vision.hu/taekwondo
Kedves irokez!
Remelem, nem hagylak fel valasszal, ha a "kikre gondolsz" kerdesedre, valaszom, hogy nem szemelyeskedem, nem szennyezem be senki nevet raadasul kulsoskent, hisz nem barataim vagy ellensegeim. Nyilvanos megitelesuket masra hagyom.
Mit kifogasolok?
Eloszor is azt ami mindenkit erint: nagyon magasak az edzesdijak. Irrealisak! Egyszer megkerdeztem wing tsun oktato ismerosomet, hogy arulja el miert kernek annyit, ha nem minosul szakmai titoknak! Azt mondta, mert annyira ertekes technikakat oktatnak. No comment! Hogy miert? Lasd lennebb!
Lattam egy bottechnika bemutatojukat! Erre is rakerdeztem. Valasz: tenyleg ennyire agresszivek! Semmi bajom nincs az agressziv edzessel (amig nekem nem kell csinalnom), de az az elvem, hogy gyakorlas, bemutatas mehet precizen, gyorsan, de nagyon ritkan kell bel;evinni brutalitast. Visszaterve a penzre: kifelejtettem, hogy a vezeto-oktatok _tobbsege_ (nem mindenki!) iszonyatosan penzehesek! Panaszkodott egy ismerosom, hogy tobb evig jart wing tsunra, de ha beteg volt es hianyzott, az volt az elso kerdes, mikro visszajott par het mulva, hogy befizette-e a tagdijat es utana, hogy mi baja volt! Voltam mar olyan esetben, hogy az en zsebembol potoltam a teremberletbe, de akkor sem rohanom le a gyereket elso kerdeskent, hogy fizettel ma'? Az uzlet es a harcmuveszet kozott akkora a kulonbseg, mint a teologia es a geologia kozott: eg es fold.
A masik ok amiert unszimpatikusak: amit te is irtal, mar megbocsass: ramondjak a masik edzore es termere, hogy kokler! Na es ezt TE honnan tudod? Voltal nalla? Edzettel a vezetese alatt? A wing tsun szovetsegbe beletartozik? Nem? No akkor nem wing tsunos es annyit tehetek, hogy a sajat tanitvanyaimat figyelmeztetem, vagy szolok a szovetsegnek, hogy itt es itt ez ezt csinalja, es tuntessek fel a wing tsun magazinban, hogy elhatarolodnak tolle! De ezek?! Nem! Inkabb lemegy valami wing tsunos okostojas es provokal meg verekszik! Miert? Kiert? Es raadasul milyen jogon? Befejezem, pedig ez a kedvenc temam wing tsunon belul. Tobb oldalt irhatnek primitiv emeberek megnyilvanulasairol. Es raadasul egy csomot publikaltak is ebbol a tortenetekbol a magazinjukban. Olvastam es egett az arcom: szegyeltem magam, hogy egy harcosnak nevezett valaki, ugy ugral mint egy nikkelbolha! Hangsulyozom, hogy allitasaimat nem pletykakra alapoztam, hacsak a wing tsun magazinban olvasott par sztori nem az, de en nem hinnem.
Huu de belemelegettem! Bocsanat, hogy ennyit irtam!
stempi
Nemregiben lattam egy kuzdelmet a teveben.:
valami amerikai sulycsoport es vedofelszereles nelkuli freestyle verseny dontoje, baloldalt egy BIRKOZO (ha jol figyeltem Torok), jobb oldalt egy karates. A karates mar ranezesre sem volt puding gyerek. Az egesz kuzdelem 3 secig tartott, a birkozo berepult, kikapta a karates labat, foldrevitte becsomagolta, es felatta postan Honolulu fele. Ergo matol csak birkozni fogok, mert ez a leghatekonyabb stilus a vilagon. :)))
Van egy kinai mondas: sok ut vezet a hegyre, de a csucson mindegyik talalkozik ...
Tisztelt RobuR: ha tobb tamadoval talalkozol tanulj elotte Aikidot, mert ott megtanitanak nagyon szepen es stilusosan (!) elmozogni, aztan futhatsz kedvedre (elotte lecke Carl Luistol:). Ha meg pocsos kisgyerekeket akarsz pofozgatni, akkor tenyleg eleg neked pl. a Kempo, meg a Kick Box, hiszen ott kedvedre tanulhatod a 'halalos kuzdelmet' ;->>>
Mas. Ki miert gyakorolja amit csinal?
Ha elfutsz egy gazos pillanatban, utolag hogy magyarazod meg magadnak azt a par evet amit ezzel toltottel? Pl. a vegletekig begyakorolt Kempo meg Kick Box megsemmisito labtechnikak? Nem nagy a pofam, csupan csak kerdem.
Szinten egy kinai mondas: az a legfontosabb, hogy az arcodat ne veszitsd el ...
Krumplee, engem erdekelne mi tortent ott reszletesebben. Leirod? Mar ha nem okoz nagy torest. :))) Hatha tanulok belole. :)
RobuR,
megint ellent kell mondanom neked. A Wing Tsun speciel egy külső stílus, és kifejezetten a valós küzdelemre tanít. Annyira távol áll a szabályozott küzdelemtől, hogy versenyeket sem rendeznek benne, és az ezt tanulók sem indulnak versenyeken, mert semmi értelmét nem látják. Nincsenek "tiltott" technikák, már a kezdőket is arra tanítják, hogy ha már nem tudták elkerülni a harcot, akkor szemre, halántékra, torokra, lágyékra támadjanak és a földre került ellenfelet -a saját érdekükben- ne engedjék fölállni, hanem addig üssék/rúgják, amíg valóban és teljesen harcképtelen nem lesz.
Ha neked nem ezt tanították, akkor nem Wing Tsunt tanultál. Sok kókler próbálkozik hasonló néven tanítani furcsa dolgokat.
Az a vicces helyzet, hogy az elso sorodat en is teljes mertekben vallom, de joval mersekeltebben. Erre egy pelda: anno, amikor 2 kyura vizsgaztam, dicserettel vettem az akadalyt, de a felkeszulesem az egyik legrovidebb vizsgacentrikus felkeszules volt: 2 het (marmint a kivarasi ido vegen) vizsga elott. Nehogy valaki dicsekvesnek vegye, kerem! Ezt ugy ertem el, hogy elolvastam par konyvet, ami a zen temaval foglalkozott, neves mesterek muveit es ugy edzettem, hogy az a par het atitatodott a karate es a zen szellemisegevel. Tulajdonkeppen a ket het folyamatossagaban keszultem. Mikor ettem, akkor is gyakoroltam kepletesen, hisz nem engedtem elkalandozni a figyelmem a konyvekben levo uzenetekrol. Nem vagyok valami kuzdocentrikus es, hogy alatamasszam az allitasodat: azok a sracok, akik az exoktatomnal (pontosabb kifejezest nem tudok ra: o hozza jarok le most is 1-2 havonta, amiota van sajat dojom) edzenek es kumiteben versenyeznek teny, hogy nagyobb a rutinjuk, de teljesen maskent allnak a kumitehez, mint pl. en: tudom magamrol, hogy nem sziporkazok kumiteben, de nem is felek a magasabb fokozatu tarsamtol. Nem befolyasol a vereseg tenye, a gyozni akaras csak akkora, hogy eletben maradjak.
A wing tsunrol annyit, hogy: Yip Man mesterrel, meg akkor sem akarnek talalkozni, ha elne, 80 eves lenne es nallam basseball uto van! Ne felejtsd el, hogy a technikat az ember csinalja, a kert is olyan, mint a kertesz! Bocsassanak meg a wing tsunosok, de teny: a magyar Wing Tsun-t tobbsegeben emberileg kifogasolni valo emberek vezetik.. Ismerek egy-kettot kozulluk ;((. Attol en meg csodalom a stilust, hisz ne felejtsuk el Bruce Lee-t, akit Yip Man mester formalt! Virag es a kertesz aki nevelte..
Na ennyit, mert meg sok lesz es megart ;))!
stempi
Stempi!
Az mind oke amit irsz, de szerintem az eles helyzetekre valo lelki es fizikai felkeszules lehetetlen ugy, ha valaki edzesen sosem bunyozik, csak a technikat gyakorolja.
Ezert nem tartom sokra a wing tsunt, ahol azt igerik, hogy ugy lehetsz kiraly az onvedelemben, hogy edzesen nincs kuzdelem, kemenyites meg eronlet.
Rastaman:
A kuzdelmi technikak fejlesztese celjabol akarok kick-boxolni a kempo mellett (a labamat nem tartom eleg jonak, meg nekem hianyzik az edzesekbol a rendszeres kuzdelem). Ezert tovabbra is, aki tud egy jo klubot az leccci szoljon! A kempot amugy nem talaltam egyaltalan durvanak, es eleg sokoldaluan kepez (foldharc, onvedelem, fegyverek, kuzdelem), jo a tarsasag, szoval nekem tetszik.
KrumpLEE:
Az utcai harcot illetoen maximalisan egyetertek. Tobb komoly tamado ellen tenyleg csak a legbrutalisabb technikakkal lehet eselyed, de en se szeretnek olni, vagy megnyomoritani senkit, ezert ez esetben en is a fuatast valasztanam. Viszont vannak ehlyzetek amikor egyszeruen nem futhatsz el. Szerintem az onvedelem es a kuzdelem lenyege, hogy ezekre segitsen felkeszulni technikailag, de foleg mentalisan.
Ellenben ha csak par kiskocsog akar szorakozni, akkor jol johet a lelki kuzushi, esetleg vmi lagy technika a nyagypofjaura, aztan ok fognak futni.
Kedves Robur!
Nem vitazni akarok veled, de a 1999.07.28 15:35-i hozzaszolasod reszigazsag, amit ki szeretnek egesziteni, engedelmeddel :):
Aki egy kataszeru mozgaskultura elsajatitasaval foglakozik, _es_tudja_is,_hogy_mire_valok_azok_a_mozdulatok es elegge regota gyakorolja, akkor mar az elso _elkerulhetetlen_ konfliktushelyzetben is meglatszik a mozgasan a hozzaertes, a kovetkezonel meg jobban es igy tovabb. A karatet igy kezdtek gyakorolni: hosszu orakon keresztul kata- katamozgasok gyakorlasa, ha atvaltottak par ev utan valami masra az feludules volt szamukra. Es meg igy is legendas harcosok voltak :). Persze az azsiai ember nem hasonlit az europaira sem kivul sem belul.Ha valakinek igy oktatnam a wado ryut par heten belul otthagyna es azt hiresztelne, hogy egy utodott oktato is mukodik :).
Azt irod, hogy :"meg soha nem probalta ki a technikait elesben". Nos erre van egy nagyon jo technika, amit azok akik csak kataval foglalkoznak talan megjobban ismerik: amikor katazom, ugy katazom, hogy az ellenfelemet, mar nem elkepzelem, hanem _latom_. Ez csak akkor lehetseges, ha annyira begyakoroltad a technikat, hogy vakon is tudod csinalni, es foleg tudod, hogy MIT csinalsz! Emiatt tunik ugy a laikus szuloknek, amikor nezik a katabemutatasainkat B@ndival, hogy: "szinte attoritek a falat, ugy csinaljatok!" A falattorest csak kepletesen ertik :)!
Na kezd sok lenni, irjon mas is!
Ha valaki akar profi Aikido-t latni,
tudom ajanlani aug.17-22-ig a
Megyeri u.13. alatti UTE Judo ezdotermet
naponta 10-11:30-ig es 15:30-17-ig.
Vezeto ezdo : Kobayashi Hiroaki sensei.
Errol mi is sokat beszelgetunk a sracokkal. (mit tegyunk az utcan)
Maxximalisan egyetertek azzal, hogy az utcai harc mas: sajna van tapasztalatom. Az erdekes az, hogy a szembenallo, nem is biztos hogy kepzett bunyos, (meg csak az hianyzik!) megis sokkal nehezebben boldogul az ember. Raadasul legtobbszor nem is egy tamado van... A stressz okozza a legnagyobb terhelest. A tudat, hogy most elesben megy. Hogy nincs biro aki megallit, ha megroggyantal. A masik agressziv fellepese. Az erzes, hogy kerulgetnek, hogy a hatad mogott is van valaki... Hat egy "fenomenalis" dolog. :-(( Ilyenkor teljesen kijon az onfegyelem szuksege. Ne hagyd a panikot feleledni. Ne felejtsd amit tanultal. A fenti elmenynek meg mindig a hatasa ala kerulok ha felidezem. Elveszett a szemuvegem, kivertek ket fogamat, tele voltam kek folttal, de eljottem. Ok oten voltak, volt aki nem ment el.... Borzaszto volt. Roluk azota sem tudok semmit, nem volt folytatasa az ugynek. Csak remelni tudom, hogy nem csinaltam nagy bajt.
Ilyen elmenyek utan, ha onvedelmet kell gyakorolnom, mindig egyszeru technikakat veszek elo. Nincs parades cselezgetes, furmanyos visszatamadas. Vagy vedek, kilepek, vagy ha jol utott/rugott akkor nem, es utana a legrovidebb uton a megsemmisitesre torekszem. (csak teljes erovel gyakorlunk onvedelmet vedoeszkozok nelkul, annyi, hogy ha fejre is akarunk utni veszunk kesztyut ha kezdo a masik. megsem szokott serules lenni. termeszetesen ha latszik a nagyon tiszta talalat fejre, akkor megfogjuk. testre nem)
Csak azert mondtam el a fentieket, hogy alatamasszam amit mondtatok. Valoban csak utolso esetben szabad harcba keveredni. Amikor mar nincs mas. Nem kell provokalni, at kell menni a tuloldalra, oda kell adni penztarcat, orat, nyaklancot, el kell szaladni, ha ezen az aron meguszhato. Ha harcolni kell, mar nincs kegyelem. Ott legtobbszor nagyon nagy a tet.
Huhh! Rossz volt emlekezni! Ne probaljatok ki!
Ugy velem, hogy minden harcmuveszetnek megvannak a maga szepsegei es mindegyik hatekony, ha valaki magas szinten muveli.
En 6 eve tanulok Wado-ryu karatet, 17 evesen kezdtem. Elotte gyakorlatilag semmit sem sportoltam, ugyhogy eleg nyeszlett voltam. Stempel Zoli baratom {o is szemuveges! 8-) } tartotta az edzeseket, kiprobaltam es ott maradtam. (O is szokott irkalni a Torzsasztalba stempi nickkel, es mivel most egy hetig nem leszek, ezert helyettem is o fog irni...) Azota is o az oktatom es mivel kozben sajat dojot nyitott, igy en vagyok a legregebbi tanitvanya.
A Wado-ryut Otsuka Hironori alapitotta a Shinto Yoshin Ryu Ju-jitsu Kempo es az okinawai karate elonyeit egyesitve. Ebben a stilusban is alapveto az ellenfel lenduletenek kihasznalasa es a kiteressel egybekotott ellentamadas. A Ju-jitsunak koszonhetoen sok foldrevitel es izuleti feszites is megtalalhato benne es ez talan valasz arra a korabbi kerdesre, hogy mit csinal egy karates, ha megfogjak a kezet/ruhajat. Persze elobb egy jol iranyzott utessel "ravesszuk" az ellenfelet, hogy egy pillanatra a fajdalmaval torodjon, igy kozben egyszerubb vegrehajtani a technikat. A legjobb viszont lecsapni mielott megfogna. :)
Most 12-17-ig volt itt Szegeden a nyari edzotabor, amit Sakai Kazuo sensei (9. dan) a Japan Wado-ryu Karate Szovetseg alelnoke es tanitvanya Shibamori Kan sensei (7. dan) vezetesevel folyt. Keszultek fenykepek is amit majd a webre is kiteszek, ha hazajottem es lesz egy kis idom. Addigis akit erdekel, itt talalhat bovebb informaciot a Wado-rol. Igaz lusta voltam meg nem is nagyon volt idom, igy mar regen frissitettem, de majd Zolival potoljuk! Nincs kizarva,
hogy egy-ket .mpeg-et is felrakok!
Fox Mulder aggodalmaskodott a lazasag miatt. Teny, hogy jo, ha laza az ember, de nem elengedhetetlen. Soxor igencsak faj a csipom, es nyujtas kozben olyan vagyok mint egy venember, ennek ellenere a dinamikus mozdulatok tobbe-kevesbe mennek. Ha kell megrugom fejre a mawashi-t vagy a sokuto-t. Persze ez a Taekwondo-hoz tenyleg keves volna, de nalunk eleg. Szerintem az a lenyeg, hogy a sajat testi adottsagainknak megfeleloen teljesitsunk, es ne a masik gumiember legyen a merce!
A harcmuveszetek filozofiai oldalanak oktatasa viszont eleg kenyes dolog. Ebben a modern nyugati vilagban, ahol a kereszteny vallas es az ateizmus az uralkodo, nem biztos, hogy szerencses dolog elohozakodni a keleti filozofiakkal. A szulok nem biztos, ogy orulnenek neki, ha a gyerekuk fejet ilyenekkel tomnek a "sportoktatas" helyett, tehat elobb talan oket kellene "felhomalyositani". Viszont ha valaki erdeklodik, akkor en is szoktam ajanlani Deshimaru mester lentebb emlitett konyvenek a tanulmanyozasat. Par szulonek es tanitvanynak mar kolcson is adtam. Vagy ha kicsit konnyebben emeszthetovel akarja az illeto kezdeni, akkor pl. ott van Zsolt Peter osszeallitasa, ha jol emlekszem az a cime, hogy A harcmuveszetek es a TAO. Ja es persze sem Zoli sem en nem vagyunk zen
szerzetesek, es en nem igazan szeretek olyat tanitani, amit csak feluletesen ismerek!
Az aikidoka vs. karateka dolog viszont engem is erdekelne! Kulonbozo felkeszultsegu emberekkel valoszinuleg kulonbozo eredmenyeket ernenk el, es nem mernem azt mondani, hogy egyetlen Aikido mester sem tudna megfogni a hasonlo felkeszultsegu karate mester uteset. Mindenesetre azt az aikidosoknak sem art tudniuk, hogy egy karates elesben nem ugy ut, hogy "hopsz, nem talaltalak el, de azert otthagyom a kezemet, hogy meg tudd fogni"! Egy-egy utes a masodperc tort reszeig tart visszahuzassal egyutt, akar talalt akar nem. Azt azert nehez megfogni! Hasonloan a rugasoknal. Sok Aikido edzest lattam mar, Iaido es Jodo edzeseken egyutt edzettunk mig a tobbieknek a terem mask feleben Aikido edzes volt, es tobbszor vegigneztem a kispadrol is. Mi tagadas, sokszor elmosolyodtam az utesek es rugasok lattan es bennem is folmerult, hogy rosszul jarna, ha en utnek, meg akkor is, ha o talana el valamit azzal az okoltartassal. :) Igaz, hogy tobben kozuluk eleg jo haverok, de sajnos meg nem kerult sor kozos edzesre (a Iaido-n kivul). Egyik ilyen Iaido edzes elott tortent, mikozben bemelegitettunk, hogy elkezdtem karatsuki-kat utogetni (valtott kezes utes) mire az egyik aikidos lany igen csodalkozva nezett. Tul gyorsnak es tul erosnek talalta az uteseimet. Ekkor egy masik lany megnyugtatasul kozolte vele, hogy "a hugom karate edzoje...", ami persze nem teljesen igaz, mert en csak neha helyettesitem Zolit, vagy besegitek neki. Ennek ellenere nagyra becsulom es szeretem az Aikidot, es en is szivesen kiprobalnam, ha jok volnanak az izuleteim meg nem lennek rosszul a harmadik gurulas utan...
Es hogy meddig kell tanuli a harcmuveszeteket? Egyszer egy anyuka telefonon erdeklodott, szerette volna ha a gyermeke karatezni tanul. Az volt a kerdese, hogy mennyi ideig tart ez a "tanfolyam"? :))) Kicsit meglepodtem, mert ekkor kerdeztek tolem eloszor ilyet. Hirtelen annyit valaszoltam csak, hogy az alapito mester 90 eves volt, mikor meghalt...
Bocs a hosszu hozzaszolasert, de mivel most olvastam vegig az egesz topicot, igy hirtelen sok lett a mondanivalom. :)
GuessWho: nos neked a z aikido bejott, nekem ugyanigy bejott a Shito-ryu, ugyhogy tudom azt ajanlani...viszont nem biztos, h az edzod jo neven veszi, h amst is csinalsz mellette...es van benne vmi, mert ha mast akarsz csinalni, akkor a sajatodban nem merultel el elegge
tudom, nekem is volt hasonlo korszakom, amikor kobudozni akartam, merthogy milyen jok a fegyverek, stb...de aztan emult, es jobb is igy
szoval ah megis erdekel, hivd Kapolnasi MArtont a 332 24 75-os szamon (o az edzom)
RobuR. nem eleg neked a kempo?????szerintem az eleg durva, bar meg nem voltam soha edzesen, csak versenyt lattam....
Alexfux: teljesen egyetertek! tolem is meg szoktak kerdezni, h "na es most megtudnad vedeni magad az utcan" es hasonlo a valaszom, bar azert meg egy tokonrugast megkockaztatnek elotte...marmint a futas elott
:)))
Irokez!
Igazad van, hirtelen csak a wing-tsun? jutott az eszembe, mert egy darabig jarogattam ra. Szoval erre ertettem azt amirol lejjebb beszeltem.
Eszembe jutott, hogy en is ismerek egy brutal ex-kung-fu-st (sarkany stilus), aki a leverte a Konyortelent is.
RobuR,
nagyon nagy tévedés azt állítani a kung-furól, hogy nem harcot tanít. Ez ui. csak a belső stílusokra igaz, míg a külső stílusokat űzők egyenesen lenézik pl. a sportkaratésokat, mondván, hogy a szabályok közé szorított küzdelemnek semmi köze a valós harchoz. Lásd még ezzel kapcsolatban az utánad következő hozzászólást.
Én idestova 17 éve gyakorolgatom a kyokushin karate-t. De nagyon nem örülnék, ha az utcán helyt kellene állnom. Egy edzőteremben többé-kevésbé ismerem a szabályokat, tudom mit várhatok. De az utca az más! Nem is akarom kipróbálni. Valószinüleg kihasználnám az edzések során összeszedett állóképességemet és jól elfutnék, karate ide, vagy oda!
Alexfux, egyetertek!
Egy kiegeszitest teszek: szerintem kuzdelmi ertek alapjan ertelmetlen osszehasonlitani azokat a harcmuveszeti stilusokat amelyek alapvetoen nem harcra nevelnek (ld. kung-fu, aikido) azokkal amik tanitjak a kuzdelmet is. Szerintem teljesen mas a ketto.
Ha valaki nem gyakorolja a kuzdelmet, hanem egy kata szeru mozgaskultura elsajatitasaval foglalkozik, az ne szamitson arra, hogy eredmenyesen veheti fel a harcot akar csak egy kemeny
kocsmai verekedovel szemben, nemhogy egy jol kepzett bunyossal.
Ugyanis:
1. meg soha nem probalta ki a technikait elesben,
2. tanulni kell a stressz hatasa alatt valo viselkedest (mert ez altalaban teljesen elter a normalistol),
3. tanulni kell a fajdalom elviseleset is.
Ezeket szerintem rendszeres kuzdelem, kemenyites nelkul nem lehet elerni.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a karate az isten, hanem azt, hogy valassza mindenki azt ami az egyenisegehez illik, de nem art ha tudja a korlatait.
Én is egyetértek GuessWho-val. Bár nem gyakoroltam, de nekem is inkább művészetnek, mint harcnak tűnik az aikido. Ez nem leszólás!!! Sőt! Az aikido nagyon szép mozgás, talán bűn is felvetni vele kapcsolatban a "mi lenne az utcán" kérdéskört. Olyan ez, mint a mi formagyakorlataink. Ott is a tökéletes mozdulatokra törekszünk.
gusnarg barátom!
Ha egy karatmester és egy aikido mester éles helyzetben találkozna, először csak méregetnék egymást, majd elmennének sörözni és jót dumcsiznának a harcművészetekről. :-) De ha harcra kerülne a sor, a karatést nehéz lenne megfogni. Ugyanis számitunk erre. És az elkerülő technikák sem mindig jönnének be, mert azokat nekünk is oktatják. Ráadásul a földharcot is. Nagyon jó erönléti gyakorlat. Tévedés ne essék, nem a karate fölényét akarom bizonyitani. Csak ülök itt a helyemen és próbálom elképzelni a harcot az aikido minimális ismeretében és próbálok az elképzelt szitukra valami választ kitalálni. Tudom, ezt a tatamin kellene!
Sziasztok!
En a Zen Bu Kan Kempot nyomom. Nalunk ket oras edzesek vannak, amibol egy ora eronlet, a masodik ora pedig technika (utes, rugas, dobas, foldharc technikak, kata, fegyverek).
Nekem a kempo kello aranyban biztositja a harcot es a muveszetet, habar az elobbi lehetne egy kicsit hangsulyosabb nalunk (persze ez erosen edzo fuggo is).
Tenyleg, kiegesziteskepp tud valaki ajanlani egy jo kick-box klubot?