Én ma fogom lenyírni mert 2.5 hét után elérte a 10 centis magasságot. Néhány napja egyik délután elcsodálkoztam, mert hirtelen sűrűbbnek tűnt a fű aztán rájöttem, hogy azért mert a cérnavékony szálak elkezdtek szélesedni, hízni. Csinálok majd képet. Látom többen is be vagyunk sózva ezekben a hetekben a fű miatt :)
Ha a lenyírt füvet otthagyod, azt mulcsolásnak hívják, és azt elvileg a spec fűnyírók tudják elvégezni. Ebben az esetben a levágott fű mint komposzt jut vissza.
A mulcsoló fűnyírók kb úgy működnek mint a kávédaráló, nem dobja ki a füvet, hanem "összeörli" és azt teszi vissza a fűre.
Ha nem tudod apróra vágni a füvet nem érdemes, mert bepenészedhet a hosszú szálas.
Az is segíthet, hogy a füvet többször vágod, csak keveset vágsz belőle, és az apró legyen. Ekkor hagyhatod a földön a nyesedéket.
Ezeket az infókat én is a neten találtam a fűvel foglalkozó szakportálokon.
Tudja véletlenül vki, hogy fűnyírás után érdemes/kell/szabad összeszedni a lenyírt füvet? Volt, aki állítja, jobb ha otthagyjuk, mert kell a szerves anyag a földnek.
Várj egy hetet és ha nem nő ott ahol kimosta az eső akkor vesd ott újból. Nekem volt hasonló problémám és sajnos a legtöbb gaz ott jött elő ahol a fű nem volt elég erős
üvegben rakjad ki, de figyelj rá, hogy ne nyisd ki!
ott fog szomjanhalni mellette.... ;-))
Két csiga megy a sivatagban. Már nagyon szomjasak, alig bírnak vászorogni. Egyszer csak találnak egy üveg vizet. Elhatározzák, hogy egyikük elmegy és hoz bontót. Eltelik egy hét, két hét, egy hónap. Az ottmaradt csiga úgy gondolja, már hiába várja társát, mert az elpusztult. Nekiáll, hogy széttörje az üveget, erre egy hang a kő mögül: - Ha csalsz, el sem indulok!
Ha sikerült, szólj nekem is! Tapasztalatom szerint a felásás nem segít, idővel visszajön ez a szemét. Láttam már olyan kerteket ahol golfpálya minőségű fűállomány volt, nulla tarackkal. Azt gondolom, hogy ez a gyakori ápolásnak, sűrű fűnek és sok öntözsének köszönhető, így ugyanis nincs hol kijöjjön a gyom. A levélen keresztüli gyomírtás sem mindig hozza meg a kipusztítást, ha a gyökér benne marad akkor onnan visszafejlődik, vagy pár méterre arrébb. Talán mindkettő segíthet pár évig: totális gyomírtás, majd felásás. Szükség és pénz esetén földcsere.
Sok-sok napfénnyel és kevés vízzel, ezek kombinációját nem szereti a moha. Sajnos lombkorona-árnyékban nálam is rengeteg a moha, a fűszellőztető is csak ideiglenesen szedi ki.
Az esős korszak utolsó nagy esőjét fogtam ki. Nem létezik az a tömörítés, ami megóvta volna, a szomszéd szerint ott is vastagon folyt a telkeken a víz (és a sár), ahol kétméteres a dzsindzsa és elnyeli hetekre az embert. A mag maradék részével a meztelen csigák végeztek, ilyet sem láttam még soha (négyzetméterenként legalább 20-30 db - a semmiből, éjjelente).
Én egy kicsit szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. A fűmag ugyanis az egyik legolcsóbb része a gyeptelepítésnek, tehát nem baj, ha több kerül a területre. Ennél sokkal fontosabb a megfelelő eldolgozás, ápolás, öntözés, stb. Ráadásul a magot vetés után be is kell dolgozni a talajba (én begereblyéztem) és ilyenkor azért változhat az eloszlás. Én anno kézzel vetettem a magot és nem volt gond az eloszlással. Azzal inkább, hogy vetés után egy héttal sok eső esett és egy kisebb árokban ki is mosta egy helyen a veteményt, itt utána kellett vetni, persze egész más eredménnyel. Ezt megtette volna akkor is ha szórókocsival vetem el. Eccóval ha spórolni akarsz akkor ne a magon tedd.
sajna at utobbi idoben hanyagoltam a topikot mindenesetre tegnap lomtalanitaskor ert egy olyan felfedezes, amit talan erdemes megosztanom. nevezetesen elokerult az elso fuvetesem doboza ami a kaprazatos flora fantazainev alatt futo kevereket tartalmazza. megelpetesemre 3% feherhere is volt a magok kozott, most pedig ugy erzem ket ev utan h a feherhere aranya 50% es mar a vegyszeres gyomirtast fontolgatom. a sport fuvem nem annyira szep a nyirast koveto 1-2 napban, mint a mar emlitett, de a here millio bosszusagot jelent. tanulsag: sasoljuk meg erosen a magosszetetelt vasarlas elott.
Nem szóltam még hozzá, de sokat elolvastam az okosságaitokból.
Sok kérdésemre választ is kaptam.
Én most fogok nekiállni egy kb 430 m2 terület füvesítésének.
A talaj természetesen nincs rendesen előkészítve (egy jól ledöngölt agyagos felület) amire kb 5 cm bányahomokot hozattam. Erre szórtam indító műtrágyát, amit jól belocsoltam.
A kérdésem a következő: vetett már valaki füvet szórókocsival? Van valami jó tanács hozzá? Mennyi magot szórjak ki? ( 12 kg-ot vettem KITE pázsit magból) Azt írják kevesebb kell mint ha kézzel szórom.
Kipróbáljam először valami papíron (amiről utána össze tudom söpörni), hogy mennyi magot szór?
Úgy gondoltam, hogy felosztom karókkal a területet valami kezelhetőbb méretű ágyásokra, és azokra egyenként számolom ki a fűmag mennyiségét.
Telepítettem már füvet ilyen talajra (még ennél is roszabbra) ugyanígy homokágyba, és két év alatt gyönyörű pázsitom lett ( de azt szórtam kézzel)
Ez is ilyen vacak alapra telepített pázsit. Itt ahol a gyephézagos van ott volt a pázsit, és ahol a tuja van ott meg egy murvázott út volt, amire tettem agyagot, majd homokot és ez lett belőle.
Igen, de nekem idén ősszel másfél éves lesz csak az állomány, két éves kora előtt nem akarnék gyökeret vagdosni talajlazításként. Tudom, hogy jó a dolog, de már megbeszéltük, hogy 2-3 éves korig ez inkább káros. A szellőztetést már csinálom, meg is hálálja a gyep rendesen.
Ha egyszer kipróbálod ősszel a talajlazítót, akkor lepődsz majd meg igazán. A régi fű gyökérzetét szétvágja, ezzel készteti szaporodásra. Mellé még a friss fűmag! Hmmmm. Az a finom! ;-) Mostanában érdemes próbálkozni a felülvetéssel.
Én pont fordítva tapasztaltam. Talajlazítót több helyen láttam, szellőztetőt nem. A fóti Cora melletti Brico Store is kölcsönöz, és a vidéki gépkölcsönzőkben is lehet találni szerintem.
én azt csináltam, hogy egy erősebb gereblyével kb. 2-4 cm mély vonalakat húztam az erősebben megritkult területre hosszában majd keresztbe. E vonalakba beleszórtam a magot majd megint a gereblyével visszahúztam rá a földet, majd megtapostam. Amikor gereblyéztem kitéptem több fűcsomót is amit akkor sajnáltam, de az új vetés bőven kárpótolt a kárért. Érdemes mindezt akkor csinálni amikor alacsonyabbra vissza van vágva a fű, hogy a friss hajtások is kapjanak vizet és napfényt. A következő nyírásnál pedig figyelni kell, nehogy az ember letapossa a csírákat. Nekem 2 hétig nem látszott semmi hatás, utána viszont szépen összenőtt az állomány. Nem mondanám, hogy teljesen homogén, a színárnyalatuk is eltér de a nagyobb foltok helyén most szépen áll a gyep.
Több mint valószínű, hogy a magkeverék egyik alkotórésze kiöregedett. Kölcsönözz egy talajlazítót, vágd fel a füvet keresztbe-hosszába, vesd el a magot, gereblyézd be vagy szórj rá földet, és legalább egy hétig tartsd nedvesen. Gyönyörű friss gyepre számíthatsz! ;-)
Többször volt már itt felemlegetve a felülvetés. Ez hogy megy? Fűmagot hintek szét a kopasz helyekre és várok (öntözgetek)?
Vagy kell valami talabolygatás, magtakarás is?
A tavaszi vetésem harmadára ritkult vissza mára, ezért kellene egy kicsit pótolni. Érdekes, hogy nem foltokban pusztult ki, hanem egyenletesen kopaszodik...
A vakonddal meg kell tanulnod együttélni! Max. csapdával tudod megfogni, és jó messzire szabadon engedni, de sok esetben ez sem segít, ha pl. nagy a rokonság! :-)
Cibe, az igazi fű a szeptemberi! Ha most elveted még bőven kikel, sőt még nyírnod is kell, tavasszal pedig már taposhatod. A májusi fű meg jó ha átvészeli a nyarat. Persze az időjárás az úr, de nekem eddig ez jött be. A gazt nyáron már vegyszeresen irthatod, mert addigra megerősödik a fű.
Megpróbálom harmadszor is: Ha ilyesmit látsz hajnalban a kiszáradt helyeken és azok környékén, akkor vegyél többféle általános gobaölőszert, és permetezz szorgalmasan. Igaz, ahogy hűl a levegő, a probléma is megszűnik.
hát... mostanában merre nem :-) ? Ez egyébként Szigetszentmiklóson van, de nemtom a páratartalom aktuális szintjét. Érzésem szerint mostanában magas. De mit is lehetne csinálni -a fűvel-.
tavasszal ültetett gyepem -1 m. homokos töltésen átlag 10-15 cm. fekete föld- igencsak mohásodik, a fű kipusztul. Amíg szárazabb idő volt, helyenként -eléggé sűrűn- 10-20 cm. átmérőben kiszáradt, bárhogy locsoltam. Amióta folyton esik, azóta összefüggő felületeken ritkul, kiszárad, kirohad a fű. Fűszellőztettem egy intenzívet, ez a a fű felét kissé rohadt, penésszagú állaggal kitépdeste. A maradék még mindig kissé rohadt, penésszagú. Locsolórendszer van, szerintem nem locsolom túl. Mit lehet ilyenkor tenni, milyen csodaszert lehet használni.
Sziasztok,
most költöztünk kertes házba - remek az idei disznóparéj és libatop termés :-) A libatop topon van nálunk. Szerintetek eljuthatunk még idén a fűvetésig, vagy inkább ne siessek, töttyöngessem a terepet, és majd tavasszal próbálkozzam?
Köszi! (Ha valakinek kell libatop, szóljon, most akciós disznóparéj is jár hozzá :-))
Cibe
Nem vagyok profi, de ahogy olvasgattam, egy kicsit hengerelni kellene előttem majd szórni, majd gereblyézni, mert ha 10 cm friss földet hagysz és abba belelépsz (pl. szóráskor), akkor gyönyörű krátereket csinálsz, amiben megáll a víz -> kirohad a fű.
Szép lassan jönnek be az új arcok - augusztus lévén, épitkezés után holnap kezdem a füvesitést. Tavaly töltöttük a telket, azóta egész nyáron kapáltam, 1 hete kapott egy könnyű gyomirtózást is (nehézfegyverzetet nem használhattam, a telekhatáron a szomszédnak diszhalai vannak) és holnap érkezik még egy olyan 10 cm-nyi -remélhetőleg jó minőségű - termőtalaj, amit betalicskázok és ültetném bele a füvet.
Lehet hogy hülye kérdés (vagy lényegtelen): amikor behordom a füvet, érdemes/szabad/kell letaposni vagy lehengerelni a friss talajt magszórás előtt vagy jobb ha minél lazább a talaj?
Nincsenek nagy igényeim, csak a méteres gaz növekedését szeretném gátolni a fűvel :)
Dehogy:) Kell a földnek a víz. Domboldalon lakom, minden kert művelt, teraszos kialakítású, az utca aszfaltos, rejtett csapadékvíz-csatornás. Jöhet az eső:)
Ugyanúgy nyírd, mint máskor, ha nagy meleg van, kicsit hagyhatod hosszabbra. A locsolás helyfüggő, az ország különböző tájain más-más mennyiségű eső esik.
Tanacsot kernek. Sajnos a lanyaim altal hasznalt muanyag medence megtette hatasat. Ma delutan miutan leengedtem a vizet es felszedtem eleg szornyu kep fogadott. Kb. egy 2mx 2m alapon teljesen kirohadt a fu. Van e remeny, hogy visszano vagy teljesen remenytelen? Esetleg milyen modszerrel lehetne helyretenni? (gondolom az uj gyeptegla a legjobb megoldas:-))
A gyepszellőztetőnek kis rugós drótfogai vannak, olyasmi, mint egy motoros gereblye. A talajlazító (kultivátor) viszont lemezkésekkel szétvágja a talajt. Előbbit szinte minden fűnyíráskor lehet, utóbbit ősszel kell használni.
A gyep talajfelszínén a nyírásból visszamaradt, elhalt növényi részekből idővel gyepfilc képződhet. Jelenléte kis mértékben hasznos, azonban túlzott vastagságban kimondottan káros. Kisebb mennyiségben mulcsként védi a talajt a kiszáradástól, és kedvező mikrobiológiai klíma létrjöttét segíti elő. Ha azonban az anyag-felhalmozódás nagyobb mint a természetes lebomlási folyamatok, rövid idő alatt egy vastag filcszerű réteg keletkezik. Ez a réteg alacsony pH-jú, s mintegy szigetelőrétegként viselkedve kimondottan akadályozza a víz, a tápanyag és az oxigén kellő áramlását. A gyeplazító gépek elvégzik ennek a filcrétegnek az eltávolítását, sőt még annál többet is. A talajba vágva porhanyítják, lazítják a talajt, ezáltal annak csapadékfelvevő képessége, és levegőztetése még erőteljesebb lesz. A gyökereket megvagdosva azok még sűrűbben nőnek, ezáltal sűrűbb, egészségesebb és ellenállób gyepet nyerünk.
Gyepszellőztetés
A gyepszellőztető gépek nem vágnak a talajba, mint a gyeplazítók, hanem - mintegy a gereblyét helyettesítve - összeszedik a fű szálai között lévő növényi maradványokat, eltávolítják a mohát. Általában ezt úgy oldják meg technikailag, hogy egy forgó hengerre rugós acélpálcákat rögzítenek, ami a talajt karcolva gyűjti össze a maradványokat.
A tömött agyagos talajnak segítene a gyepszellőztető? Egyébként mi is pontosan a gyepszellőztető???? Az olyan kultivátor szerűség??? Még ehy kérdés a gyeplazító az ugyanaz mint a gyepszellőztető? Ha nem mi a különbség?
Ha elég rövid a füved, akkor előtt, ha hosszú akkor után. De a legjobb és legidőigényesebb megoldás a nyírás-szellőztetés-nyírás. Mivel a szellőztetők gyűjtőfunkciója eléggé kétes, a fűnyíróké viszont jó.
Szívesen. ;-) Én még olyan pázsitot (gyepet) nem láttam, amiben előbb-utóbb ne jelent volna meg a gyom. Sajnos a környékünkön olyan a klíma, hogy a néhány évvel ezelőtti első osztályú gyep (nem a miénk, az sosem volt ilyen) is kezd pusztulni.
Egyébként állítólag a gyepszőnyeg olyan sűrű, hogy nem tud gyomosodni (persze minden tud). Másrészt nekünk az volt a lényeg, hogy a gyerek tudjon hol rohangászni, így a szépen nyírt gyom sem olyan rossz :)
Szóval sziasztok! Pár hete passzív résztvevője vagyok a topicnak (azaz csak olvasom), de minden hozzászólást elolvastam.
Én a könnyebbik felét fogtam meg a dolognak - azt hittem -, mert gyepszőnyeget telepítettem a 60 nm-es hatalmas :) kertünkbe.
Hogy miért is nem volt könnyű:
- ki kellett gyomírtózni
- felrotálni
- 2 hét múlva gyomírtózni
- kitermelni kb 5 köbméter földet (mélyíteni kellet a kertet)
- beszórni marhatrágyával
- felrotálni
- hengerelni
- gereblyézni
- leteríteni (1 nap alatt)
Menet közben megtalálni a legbarátibb árat. Most van gyep. Sajna néhol eltünt, elszáradt, pedig állatok nincsenek a kertben (na jó, rovarok stb biztosan vannak, de gerincesen nincsenek). Arra gondolok, hogy túllocsoltam. Most próbálok visszafogni.
Meg van egy "tenyérnyi" rész, ahol vetett gyep van, az szépen nő.
Meglehetősen rossz időpontot választottál a vetéshez. Csak úgy fog kikelni a mag, ha folyamatosan nedvesen tudod tartani a talajt. Ez ilyen kánikulában napi sokszori rövid öntözést jelent...
A négyütemű motorral szerelt fűnyírókat hátra felé, vagy a szelepekkel ellentétes oldalra szabad csak dönteni. A legtöbb motornál ez annyit jelent, hogy a karburátor felőli oldalra kissé dönthető, de legjobb mindig hátra felé.
A kés élezéssel kapcsolatosan a "Kerti gépek" topicban írtam.
hamar az elezesnel tartunk azt szeretnem megkerdezni hogy benzines funyirot mennyire szabad megdonteni hogy a kest le tudjam szerelni mert a kezikonyv talan azt irta hogy egyaltalan nem lehet megdonteni
S ha nem folyamatos üzemre állítom, hanem csak bekapcsolgatom? Akkor - relative - lassan pörög.
Mondjuk adtak egy új kést a szervizben, amiről látom, hogy valahogy felülről kéne élezni, s nem alulról, mint ahogy én azt gondoltam - tehát magyarán le kell szerelni a kést az élezéshez.
Szerinted mikor számít már élesnek? Azaz meddig kellene reszelni? Miből látom, hogy már éles? (Konyhai kést megélezek kaszakővel könnyedén, de ez mégicsak egy gép!)
Valaki árulja el, mi a titka a fűnyíró kés élezésének: egyáltalán, hogy kell, mivel? Köszörűm az nincs, de gondoltam, flexel valahogy csak meg lehetne csiszálni.
Rekultivációs: nádképű csenkesz 35%, vörös csenkesz 25%, angol perje 15%, olaszperje 15%, csomós ebír 10%. Nem díszgyep, inkább "ipari" minőség. Nézz utána az összetevőknek a neten. 20kg-os zsákban kapható, kb. 13ezer Ft/zsák. Én a 300nm-es telket akarnám felülvetni a 10kilónyi maggal.
Nem is mondta senki, hogy érdekelné a díszgyep, elsődleges szempont a használhatóság, "szerintem". Én ősszel rekultiválni fogok, tojok a szépségre, csak legyen fű!!! ;-) Senkinek nem kell 10kg fűmag?
Nálunk a tarack győzött. Ezért nemsokára legyomírtózom a fél kertet és az ősz beköszönte előtt újratelepítem a gyepet. Tudom, hogy nem végleges megoldás ez sem, de a mostani több mint szomorú
A nádas vagy nádképű csenkesz nagy, inkább széles, mint magas ;,bokrot" növesztő, évelő, laza bokrú szálfű. Áradásnak kitett, hideg, nedves talajon fordul elő. Nyirkos réteken, vízpartokon gyakori. Víz közelében, párás levegőjű helyen árnyékot is jól tűrő növény. Nyirkos, kötött talajon, még a lápon is eredményesen termeszthető. Tiszta állományt rendszerint csak a víz közelében alkot. A szárazságot is elviseli, de jó termést csak elegendő nedvesség esetén ad. Mind a szénája, mind a sarjúja hamar elvénül, elfásodik, ezért lehető legkorán, a virágzás elején vágjuk. Az öntözést, az elárasztást meghálálja. Nagy zöldtömeget ad, és öntözés nélkül is biztonságosan termeszthető. Tiszta vetésű gyepnek is alkalmas. Megfelelő műtrágyázás hatására veszít durva minöségéből, és öntözés nélkül is nagy termést ad. Az első növedéket célszeru szilázsnak eltenni, a többit pedig főleg legeltetéssel hasznosítani. A nádképu csenkeszre elsősorban a húsmarhák legelőjét és téli tömegtakarmányát lehet megbízhatóan alapozni. Kora tavasszal fejlődésnek indul, a többi növénynél lényegesen korábban legeltethető, és késő ősszel, még -4 °C-os hőmérséklet esetén is ad zöldtakarmányt. Erőteljes gyökérzetével a talajt jól átszövi, és a kora tavaszi vagy késő őszi időjárás beálltával is legeltethető, mert az állatok nem tudják a területet egykönnyen felvágni. Erőteljes fejlődésével a többi növényt elnyomja. Ha sor kerül a társításra, akkor agresszív növényfajokkal kell telepíteni. A nádképű csenkesz a húsmarhatartás egyik fontos tömegtakarmány-bázisa.
Tök jó, hogy a szárazságtűrő fajok számbavétele után a Kentaur keverék fő alkotóeleme a nádképű csenkesz, ami nem is szerepel a listában.
Ha jól sejtem ennek a fajnak meglehetősen durva, széles a levele (>5mm) Már-már gyomfű. Legalábbis ezt a fajt tartalmazó keverékkel történt felülvetés után kisebb-nagyobb foltokban megjelenve kissé annak hat. Viszont tényleg szárazság és strapabíró.
áprilisban vetettünk füvet, amely a talaj minőségéhez képest helyesen kikelt. Sajnos nagyon agyagos a talaj minősége és nem volt módomban az egész talatakarót lecserélni így a kikelés után a tápanyag mennyiséget műtrágyával próbáltam javítani. A fű azonban nagyon gyengén növekszik vannak olyan részek ahol április óta nem kellett vágni pedig rendszeresen ötözzük. Most pedig úgy veszem észre hogy a ritkább foltokban kezd mohásodni illetve mintha valamilyen gombás betegség támadta volna meg. A kérdéseim a következőek:
1.) megoldható valamilyen módon a talaj javítása anélkül, hogy az egészet fel kellene számolnom és újra vetnem?
2.) hogyan lehetne ezt a kötött talajt itkítani ?
3.) mivel tudnám a mohásodást megállítani illetve a gombával mit csináljak?
Hátha ti tudtok nekem segíteni: Idén tavasszal telepítettem biliárd-sport fűkeveréket. Telepítéskor mindent megkapott, lehengereztem. Kikelt és gyönyörű volt július elejéig. Utána elkezdett ritkulni és foltokban elszáradni. Megtápoldatoztam és nem javul. Öntözöm rendszeresen és vágom is 4-6 cm magasra, nyesedéket összegyűjtöm. Olyan mintha kiritkulna.
A gomba győzött, én feladtam. Két hét után már látszott a napi permetezések erdménye, visszaszorult a gomba. Viszont a fű semmi másra nem volt jó, csak nézegetésre. Mivel van néhány rágcsálónk, őket sem tudtuk kirakni futkározni. Ezért úgy döntöttünk, hogy inkább az állatok érdekeit nézzük, a permetezést abbahagytam, és újra beindult az a nyavalyás gomba, teljesen kipusztítva a megtámadott részeket. Ősszel itt akarom bevetni a talajlazítót-Rekultivációs fűmagkeveréket, amit sajnos 20kg-os zsákban árusítanak csak. Ha valakinek kellene 10kg, akkor felezhetnénk! (Bp.-Gödöllő-Szada-Erdőkertes-Göd) Ezen a környéken lakók jelentkezését várom! ;-)
Közben ezt találtam a kentaur-ról, és a gyártóról, forgalmazókról.
Árlistát nem találtam, de holnap megpróbálom kideríteni, hogy valóban hol lehet kapni, és mennyiért.
Ha valaki esetleg tudja, szivesen venném.
sky
A szárazságtűrő fűfajok felsorolása, beszerzési lehetőségeik
A kereskedelmi forgalomban általában "fűmag keveréket" árusítanak. Érdemes ellenőrizni, hogy az alább felsorolt szárazságtűrő fajták milyen százalékos arányban vannak a keverékben. Szárazságtűrő: A réti perje keskeny levelű alfaja (Poa pratensis ssp. angustifolia), a vörös csenkesz (Festuca rubra), a felemás levelű csenkesz (Festuca heterophylla), amelynek hazai értékes fajtája a "Liget", a magyar csenkesz (Festuca vaginata), amelynek tűrőképességére jellemző, hogy minden gyom kipusztul mellőle (!), a veresnadrág csenkesz (Festuca pseudovina), a barázdált csenkesz (Festuca sulcata), amely hazánk száraz területein az ősgyepalkotó füvek egyike és a gyengén szikes talajon is megél, és végül a magyar rozsnok (Bronus inermis), amelynek a Kertészeti Kutató intézetben kifejlesztett értékes fajtája a Hungária, a szárazságot és a forróságot legjobban elviselő fűfélénk a sudár rozsnokkal (Bronus erectus) együtt. A pontos tájékoztatás érdekében megjegyezzük, hogy a felsoroltak mind alacsony termetű, viszonylag lassan növő fajták. Ezért van az, hogy a fűmagkeverékek mindegyikében egy nagytermetű, vízigényes, de gyorsan zöldet adó faj viszi mindig a "prímet": ez az angol perje (Lolium perenne). Szerepe az, hogy amíg a pázsit "beáll", gyorsan állományt képez, de egy-két év után azonban eltűnik, kipusztul és átadja helyét a szívós, tartós, de lassúbb fajoknak. A szárazságtűrés követelményeinek a fűmagkeverékek közül az Agro Largo Kft. Kentaur elnevezésű készítménye felel meg legjobban. Táblázatunk mutatja, hol kaphatók az országban. Ezen kívül Budapest körzetében a nagy barkácsáruházak kertészeti részlegei is kínálatukban tartják. Fentieken kívül a szarvasi Öntözési Kutatóintézet foglalkozik szárazságtűrő fűfajok magjának termesztésével és - korlátozott mennyiségben - tiszta állományban, egyenkénti forgalmazásával. Favorit elnevezésű fonalas csenkeszfajtájuk és veresnadrág csenkesz fűmagjuk értékesítési ügyei Sztancsik Annához tartoznak, ő a 06-66/311-192-es telefonon érhető el. Tudni érdemes, hogy a tiszta állományú mag drágább, mint a keverékek. A különbözet azonban egy kilogramm mag árát véve alapul nem több mint 2-4 köbméter vezetékes öntözővíz ára. Márpedig egy kiló fűmaggal 20-25 négyzetmétert lehet bevetni, ugyanekkora területre pedig átlagos vagy annál szárazabb évjáratban 4-10 köbméter vizet kell juttatni, ha vízigényes füvünk van. Egyetlen idényben. Nemcsak lehet - érdemes is számolni.
Száraz helyre inkább a Kentaur keveréket javasolnám. Arra viszont gondolnod kell, hogy amíg a fűmag ki nem hajt, addig a földnek állandóan nedvesnek kell lennie! Műtrágyát ráérsz akkor használni (ha egyáltalán kell), amikor már erős a füved (jövőre). Az augusztus végi-szeptember elejei vetést szokás javasolni.
Ne legeljetek, akkor nem hiszem, hogy gond lenne! ;-) Mi öt hétig ki sem raktuk a tengerimalacokat a fűre, mikor permeteztem, de már feladtam. Győzött a gomba, kipusztult a fű. Ha folytattam volna a permetezést, akkor én nyertem volna. A Ridomilt gazdaboltokban keresd, a 68-as jobb. Sajnos nagyon drága, és sokáig kell használni a jó eredmény érdekében.
Ez a Ridomil mennyire bármibarát? Gyerek, kutya, macska, stb. szempontból? És hol beszerezhető (nem online)?
Amúgy sárgulgat a fű itt-ott, de nem tudom a kutyám "eredményétől" megkülönböztetni. Nem látok összefüggést egyelőre a gombák megfigyelése (szinte mindenhol), és a sárgulás helye (néhol) között. Ezek egy része egyértelműen kutya (kis, tenyérnyi helyen és teljesen kisárgul), mások inkább utalhatnak gombásodásra; bár azok sem nagy foltok. (ha szárazabb a talaj, akkor a kutyavizelet nagyobb területen folyik szét, és nagyobb foltban tesz kisebb kárt -- ezt nehéz egy gomba okozta sárgulástól megkülönböztetni).
A Ridomil eldöntené a kérdést, de csak akkor merném használni, ha biztosan nem árt a családomnak (bár ha a kutya belepusztul, akkor közvetve segít a füvön ;-)
A gomba megjelenése után minél hamarabb, a használati útmutató szerint! Jobb a felszívódó hatású, érdemesebb többfélét kipróbálni, akár egymás után is! Ha jó a keverési arány, akkor a fűnek nem lesz tőle semmi baja.
Nem szabad ősszel és télen nitrogéntartalmú műtrágyát használni, tél előtt rövidre kell nyírni a füvet, rendszeresen szellőztetni kell /nem a szobát :-)/, nem szabad a hóborította füvőn taposni, általános gombaölő szerrel kell kezelni a gyepet!
Eléggé nehéz fényképről beazonosítani, de leginkább nagy-tartós melegben jelenik meg, tehát a kora tavaszi előfordulása eléggé kétséges. Ez lehet, hogy pókháló.
Sajnos ha rendszeresen nedves a fű reggelenként, akkor nem fog eltűnni ez a gomba. Teljesen megöli a füvet, még a gyökérzetét is. Sajnos nálunk az a helyzet, hogy még a lakásban is 80%-os a páratartalom jelenleg, ha nem locsolom a füvet, akkor kiszárad a gyökérzete is, viszont a talaj felszínén lévő szálakon minden reggel kicsapódik a pára, és ezt imádja a "kedvencem". Kutakodásaim jelenlegi állása szerint a Ridomil Gold MZ 68 WP a megfelelő permetezőszer. Így indul a képződmény, és ez a végeredmény.
A régebben valaki által már feltett képen is látható fehér szöszmöszszálas gombásodás nálunk is megjelent a sok eső utáni reggeli talajmenti nedvességben (a talaj annyira nedves még mindig, hogy még ma reggel is tiszta víz volt a fű). Milyen kutya, család, stb.-barát gombaölő megoldás van, hol kapható? Amúgy árt-e a fűnek és ha igen, hogyan -- még nem láttam kárt tenni -- mert ha nem, amúgy nagyon nem zavarna, hiszen felszáradáskor eltűnik...
Ja, én a kocsibejáróba, meg a járdánál a zúzott kő alá tettem geotextiliát (ez a hivatalos neve a "filcnek")
Hát mit mondjak. A járdához a 200g/m2-est, a kocsibejáróba a 300g/m2-est tettem.
A járda már rendesen zöldült, taracknak nem akadály, de még a gyengébb gazoknak sem. A 300-ast már a gyengébbek nem bírják, de a tarack továbbra is átjön.
Maradt az "ecsetes Roundop". Előbb utóbb csak kidöglik az összes gyom a geotextil alatt.
Másik fórumban olvastam gyomirtásról. Világos, hogy érdemes füvet ültetni mert elnyomja a gyomot. De mit érdemes tenni bokrok és cserjék között, hogy ne nőjön ki a gaz? Még 1-2-3 évig nem nőnek össze és addig is meg szeretném oldani a gazkérdést.
Nekem olyan benzines fűnyíróm van, amely oldalt fűkidobós. Amikor megvettem nem gondoltam, hogy ez hátrány lehet, mert nyírás után sok apró lenyírt szál marad a földön, és ez nem engedi szellőzni a talajt. Régóta keresek olyan szerkezetet amellyel fel lehetne szedni ezeket. Esetleg fűporszívó vagy ilyesmi. De csak fűszellztetőt találtam, ami viszont elég drága, és nem tudom, hogy megoldaná-e a problémámat?
Segítséget kérnék, pétisót mennyit és hogyan kell kiszórni a fűre? Vagy jobb lenne vízben feloldani és úgy egyenletesebben lehet kijuttatni? Azt sem tudom, hogy mennyi vízben mennyi pétisót kell feloldani. Félek, hogy kiégetem a fűvemet. Miért sárgul a fű alja, akkor látszik, ha lenyírom és nem csak az enyém ilyem, hanem a szomszédoké is. Az infót előre is köszönöm: Lipi63.
Sokkal többet tudnak! Szolgáltatásokat tekintve is, és főleg az anyagminőséget illetően, ami alapja a hosszú élettartamnak. Menjél el egy jó szaküzletbe, ahol képzett eladók vannak (esetleg szervíz is egyben) és Ők elmondják a különbségeket. Ízelítőül felsorok néhány tulajdonságot, amitől jó lehet egy fűnyíró: - A motor gyártmánya és azon belül a típusa, minőségi kategóriája, teljesítménye, - Tud-e mulcsozni, önjáró-e, esetleg több sebességi fokozata is van? Az első, vagy a hátsó kerekek a hajtottak? - a kezelőegységek kialakítása milyen? - lemez fűnyíróház esetén: anyagösszetétele, ötvözöttsége, lemez vastagsága, merevítések száma és erőssége - műanyag ház esetén: anyag összetétele, UV-állósága, merevítések kialakítása - a fűnyíróházban van-e kialakított légcsatorna, és az milyen? - kerekek felfogatásának megoldása, kerék csapágyazott-e, csak műanyagperselyes, vagy bronzperselyes, esetleg golyóscsapágyas, esetleg dupla golyóscsapágyas? A kerekek külső palástja gumiborítású, vagy csak műanyag? - a kerkmagasságállítás a keréktengely átszerelésével, vagy egy karral oldható meg, esetleg központi kerékállítás van és az hogy van megoldva? Van rásegítés a központi állításkor? - Kés kialakítása és anyagösszetétele, edzettsége. Van-e késkuplung, vagy valami biztonsági megoldás tengelygörbülés ellen? - a kidobóajtó méretei, - a kidobóajtónál lévő hátsó fal magassága - a levágott füvet úgy tolja fel a zsákba, vagy fentről ejti a zsákba? - a gyűjtőcsatorna kialakítása - mennyire telik meg a zsák teljes töltöttségnél és mennyire tömör a fű a zsákban? - fűgyűjtő zsák anyaga, kialakítása, merre fújja a levegőt, és mekkora a távozó levegő sebessége, van-e telitetségjelző? Az ürítéshez a zsák egyszerűen szétnyítható, vagy kénytelenek vagyunk agyrázkódást kapni minden ürítésnél? - Tág határok között változtatható a motor fordulatszáma, vagy még gázkar sincs? (motorosnál) - alkatrészellátás biztonsága? - szervízháttér meg van-e oldva? Hány szervíz végez vevőszolgálatot és milyen azok felkészültsége?
Tündérkert (Bellis perennis-szel) fűmag keverék 1 kg
A fűkeverék százszorszép magokat is tartalmaz. Telepítését azoknak javasoljuk, akik a gondozott gyep egyöntetű zöldjét apró virágokkal szeretnék színesebbé, vidámabbá tenni. A dobozon található használati útmutatót ajánljuk a figyelmébe.Angol perje 20 % Vörös csenkesz 39% Fel.lev.csen. 33 % Réti perje 5% Cérna tippan 5 % Bellis perennis ~1 %
van bolt Nagy-Budapesten, ahol lehet kapni un. Tündérkert fűkeveréket? (Attól Tündérkert, hogy Bellis perennis van benne.) Onlány bolt nem játszik! Vagy esetleg valahol tudtok olyan parkot, ahol van, magot is érlel s lehet gyűjteni [értsd: nem kaszálják le idő előtt s így beérik a mag] (legfeljebb hülyének néznek ha majd kotorászok a fődön, de ez különösebben nem érdekel).
Nézzed meg az MTD hivatalos honlapját, ahol közlik a hivatalos árakat. Az MTD Junior 31 hivatalos ára 14.400,- Ft, ehhez képest a 13.000,- Ft nem rossz, nem ? A multik csinálnak olyat, hogy az akció ideje alatt akár a beszezési ár alá is elmegy, de csak arra az egy, vagy két hétre. Neked mázlid volt, hogy egyáltalán kaptál az akcióban a meghírdetett fűnyíróból, de nézd meg most a multidnál ennek a fűnyírónak az árát, ha egyáltalán van neki még ilyen. Nálunk a 13.000,- Ft nem akciós ár, hanem tartósan ennyiért kínáljuk a webáruházunkban, egész évben.
Az Einhell egy márkanév, de márkának egyáltalán nem nevezhető. Az utóbbi években szinte kizárólag a multi áruházak igényeit igyekszik kielégíteni. Nagyon alacsony árak és nagyon gyenge műszaki megoldások jellemzik. A szervízháttér nagyon bizonytalan a kritikán alúli alkatrészutánpótlás miatt. Ma már alíg találnak szakszervízt, aki még hajlandó a garanciális javításokat elvégezni. Egyébként az olcsó termékek mindegyikére jellemző, hogy nincs megfelelő szerviz és alkatrészháttér. Megveszed a gépet, aztán megy, ameddig megy. Jó, ha a garanciális idő végéig kibírják.
tényleg, minek kevernéd? akkor már vegyél az egyik fajtából többet. Az én tapasztalatom az, hogy a fű fajtája nagyjából mindegy, mert ha ápolod, jó helyre veted, öntözöd, stb. akkor úgyis szép állapotú lesz, ha csak a labda alá kell, víz sincs rá végtelen akkor nem érdemes a legdrágább fűfélét venni, másrészről úgysem az a legdrágább az egészben Én az első nyírásig nem mennék rá nagyon, tehát kb. 10-15 cm magasságig hagyd nőni, persze ez függ az időjárástól is.
Lehet keverni, de nem hiszem, hogy érdemes lenne. A Sport-keverék megfelelő átlagos felhasználásra, ha esetleg ritkán tudod locsolni, akkor inkább a Kentaur. Kell egy kis idő a fűnek, mire használatba lehet venni, ~egy hét mire kikel, szerintem legalább másfél-két hónapig nem érdemes tiporni. Utána már lehet ezerrel! ;-) Az augusztus végi vetés eredményezi a legjobb gyepszőnyeget.
olvastam vissza de nem derült ki számomra, hogy melyik az a gyep ami aránylag a leghamarabb nő ki és strapabíró is. ki mire szavaz? gyerekek vannak és így lehetőleg mielőbb jó lenne ha rámehetnének. (tudom a széphez idő kell, de valami kompromisszumos megoldás érdekelne)
2 honapja egy T betus multiban az MTD Junior 31-t 9.900 HUF-t vettem. Nalatok ez akciosan 13.000 HUF. Csak csendben kerdeznem, hogy hol ebben az akcio?
Egyebkent 10 naponta ket hetente hasznalom hibatlanul fut es tokeletesen megvagyok elegedve a teljesitmenyevel "ocso ide ocso oda".
Láttam egy 42 centis, 1600W-os Einhell fűnyírót elég jó áron. Az Einhell márkának tekinthető? A fűgyűjtője egy fémvázra húzott szövetzsák. Ez mennyire lehet tartós?
Tetszenek a központi magasság állítású fűnyírók, viszont ezeknek úgy néztem a késhez képest hosszan előre nyúlik az elejük, ami a sarkokban, széleken nehezítheti a nyírást.
Ami nagyon olcsó, az általában gagyi is! Az optimális fűnyíró kiválasztásáról a "kerti gépek" topicban írtam egy hozzászólást, talán segít, Bár az inkább a benzinmotoros gépekre igaz. 350 m2 területre szerintem az elektromos is elegendő, de 37-38 cm vágószélességnél kisebbet ne válasszál, ehhez legalább 1200 wattos motor dukál.
Olcsót is, jót is a következő címen találsz, részletes műszaki paraméterekkel együtt:
A kerti gépek topicban már leírtam a probléma lehetséges okát. Olcsó fűnyíróért nem kell Ausztriába menni, 49.900,- Ft-ért 46 cm széles, Briggs 4 lóerős motorral itthon is lehet kapni, három év garanciával.
Nekem most az alap 32 centis Al-ko fűnyíróm van. Ötödik éve nyúzzuk, de jól bírja a strapát, csak a fűgyűjtője nagyon kicsi.
Még az a nagy bajom vele, hogy helyenként nem vágja el szépen a füvet. Nincs egy határozott vágásfelület, hanem több centis fehér szálak lógnak ki. Pedig minden nyírás előtt élezem, sőt új kést is vettem. A gond foltokban jelentkezik. Lehet ez a fű hibája talán?
Sajnos az ellenkezője sem igaz. Az Al-Ko Classic 38-asom 3 év után már a végét járja. (Műanyag ház elrepedve, ezért enyhe hepehupán már belever a kés a házba, mert csavarodik, a tolókar a házhoz rögzítő csavarnál kikopott, a csavart 10 percenként meg kell húzni, különben kiesik...)
Szóval lassan én is hasonló cipőben járok, de most már min. 46cm vágószélesség és benzines.
A hazai árakat elnézve, lehet, hogy bécsi import lesz...
Le szeretném cserélni a fűnyírót. A gyep kb. 350m2. Mire kell figyelni a vásárlásnál? Milyen vágószélesség, teljesítmény, fűgyűjtő az ideális? Ami olcsó, az feltétlenül gagyi is?
Hol lehetne szerezni ebből a hereirtóból? Mondjuk Bp-en forgalmazzák valahol? Nekem ugyan nem kell az itteniek által istenített smaragzzöld pázsit, de ez a lóhere dolog probláémás,m ert imádjáka méhecskék, így veszélyes.
A boltokban kapható fűmagkeverékek közül is elég sok tartalmaz nádképű csenkeszt. Így aztán nekem is a kertben kisebb nagyobb felületeken előfordul, de emiatt nem fogom feltúrni. Kicsit vaskos, de tényleg jól bírja a kiképzést.
Az egy fűmagkeverék. Az Agro-Largo cég keveri, "ipari" célokra. A szokásos magokon kívül olasz perjét, csomós ebírt és nádképű csenkeszt tartalmaz. Hasonló a mezők növényzetéhez, strapabíró, szárazságtűrő, de nem pázsitminőségű! Ez inkább gyep.
Elegem van a fűből, feladom. Át fogom venni Tozatu szemléletét: nőljön ahogy akar! Veszek rekultivációs fűmagkeveréket (nem kell valakinek 10kg?), felvágom az egész kertet, és ezzel a maggal fogok felülvetni. Legalább lesz csomós ebírem, olaszperjém, nádképű csenkeszem! ;-)
Biológiai vaseltávolítás: Egyes baktériumok a vas vagy mangán különböző környezeti tényezők közötti oxidálására képesek. A biológiai vastalanítás baktériumai adott pH ésredoxpotenciál állapotot igényelnek. Valószínűleg a jövőben ez a módszer számos esetben a hagyományos rendszerek alternatívája lesz (előnyei: nagy szűrési sebesség, durvább szemcséjűszűrőanyag, nagy visszatartási kapacitás, vegyszeradagolás nem szükséges, rugalmas üzemeltetés). (AWWA 1990, Öllős 1998)
Igazából nem annyira fűves téma, de azért aki tud segíthetne. Fúrott kutam van azzal locsolom a fűvet. A kút csak 16 méter és nagyon vasas a víz. Ha benne hagyom egy vödörbe másnapra teljesen sárga, rozsdás. Sajnos már a térburkolómat is kezdi befogni, ilyen rozsdás ahol éri, pedig még csak tavasszal fűvesítettem, azóta locsolom. Vezetékes, szennyvízesvizzel anyagilag nem lehet bírni a locsolást. Bár a térburkokló is nagyon drága. Nincs valami ötletetek, nagyon megköszönném! Üdv.: Lipi63.
Köszönöm szépen a segítséget, közben megoldódott a dolog. A Gombázós topik-ban segítettek. Ez a Gastrocybe lateritia, azaz Pusztai álkérészgomba és nem mérgező.
Szia
Nem tudom merre laksz ,de hátha segíthetek neked.
A Moszkva térnél a Fény utcai piacon van gombavizsgálat.
http://www.masodikkerulet.hu/hirek/onkormanyzat/?newswf2_id=11599
Sajnos a környékünkön azokon a telkeken is megjelent ez a rohadék, ahol nem trágyáznak és nem locsolnak. A páratartalmat nem tudjuk szabályozni, sem a hőmérsékletet. Más helyen természetesen mások az adottságok is. Jó nyarat!
Hát igen, ez lenne a legfontosabb kérdés, hogy mérgező-e. Mert ha nem, akkor maradhat, még jól is néz ki. :) Azért levest akkor sem főzök belőle, pláne mert elég nyálkás a kalapja. Nem tudtok valamilyen internetes gombaszakértőt? Vagy olyan helyet, ahol lehet vizsgáltatni hétköznap?
Nálam a frissen telepített gyepszőnyeg között nő pici gomba. A kertész szerint a trágya miatt amit alá terítettek. Azok másképp néznek ki mint a tieid. Nem tudom mérgezőek-e?
Sajnálom, de látod,látod, megbillent az egyensúly és a fű nem bírkózik meg vele. Bezzeg a mi edzett, műtrágyát nem látottunk! A gomba ellen a legjobb a szárazság , levegő és a savanya.Azért szúrkolok!
Nem tudom találkozott-e valaki ilyesmivel. Tegnap arra lettem figyelmes, hogy gombák nőnek a kertben. Árnyék nincs (még csak kis fák vannak ültetve), locsolás nincs eltúlozva és mégis kb 6-8 db van egy négyzetméteren. Reggel így néz ki, estére meg ezek eltűnnek és csak kezdődő kalapok vannak a fű tövében. Aztán reggelre újra kinő. Nem tudom, hogy hogy lehetne ezt megszűntetni. Leginkább az a gondom, hogy a kisgyerekem (1 éves) szokott kint legelészni, amikor unja a lakást belülről, és nem tudom, hogy mérgező-e. Természetesen figyelünk rá, de nem lehet mindig 100%-osan cenzúrázni a mozdulatait. Előre is köszi!
Tudod, hogy mennyi a főágba köthető vegyszeradagoló?
Horror ára van neki! Valami 40-50kHUF!
(Amúgy én a füves topicban kezdtem, aztán első nyáron rájöttem, hogy kút kell, vagy a vízműveket Krőzussá teszem, ekkor jött a kutas topic. Aztán pedig az öntözőrendszeres pont az előbb leírt "bejárt út" következtében.)
Fonok te aztan minden topikon utolersz :) A billegos esozteto nem rossz joszag de ha fixen kirakod a kedvenc pontodra egyreszt lesz egy folt, masreszt az ideny vegere latod a tavolban hol megy a vizsugar es hol van szunet kozben. Pakolgatassal beviheto nemi elkenese a szorasi spektrumnak, de ez nem segit a kozeli resz alullocsolasan. Ezert aztan jokat mosolygok, mikor a Gardena piacra dob fold alol elobukkano billegos esoztetot, ez aztan fabol vaskarika. A mutragyatasra meg ha jol tudom van egy olyan modszer is, h egy kis tartalybol felszivja a foagbol leagazo szerkezet a vegyszert, keveri vizzel es ha jo a rendszered egyenletesen szorja. Granulatummal persze ez nem muxik, hacsak nem sikerul elozetesen feloldanod. A locsolos modszer ellen szol, h pl. nalam a buxus, babermeggy megsinylette a kozeli mutragyazast, pedig bizisten figyeltem, h a tovere ne hintsek.
Hát igen. A négyszögesőztetőt szerintem mindenki bebukja. (A kényelem ugyebár, mert a telkek jellemzően négyszögekkel fedhetők le kényelmsen.)
Aztán beruháztunk egy köresőztetőre (amelyiknél egy rugós lapka pofozza odébb a fúvókát, majd vissza"cicceg")
Na ezzel már lényegesen hatékonyabb.
Aztán megúntuk a slag cibálást jobbra-balra, meg a rengeteg időt, míg mindenhova elpakolásztuk és beállítottuk a köresőztetőt és most már a "kedvünk" (gyk: pénz) is meglett az öntözőrendszerre. Most már azt rakom össze.
Most már csak azt várom, hogy az önkormi végre bekösse a csatornát és felszabaduljon a zárt szennyvíztárolóm és abból locsoljak majd. Így a pétisóval való "írogatás" a fűbe is meg fog szűnni.
Egyszerűen beleöntöm a feloldott műtrágyát a tárolóba és azt a vizet fogja a rendszer szétlocsolni egyenletesen.
csillagfeju, v hagyomanyos? :) ott ahol utolag felastam, nincs gond a fuvel, ahol meg szaraz ott loheres is, meg van egy rekultivalasra varo emeszto is, szoval 100m2 nem nagy cucc, felasom ujravetem. Ezen a reszen valoban negyszogesoztetovel benazok ez is lehet oka a kiszaradasnak, majd az uj felallasban bepakolok a foldbe par szorofejet, de egyelore a nagyobb gyepes reszen kuzdok.
A "csavarhúzóteszt" elég gyorsan eldönti a kiszáradás kérdést. Ha olyan a talaj, el is csoroghat, amit rálocsolunk, ahelyett, hogy beszívná. Ha nincs locsolórendszer, a négyszöglocsolók tudják azt a viccet, hogy a két végén jobban locsolnak, a közepén kevésbé. Szóval sok oka lehet, legeccerűbb megnézni, hogy a szokásos locsolás után olyan fél órával be lehet-e nyomni egy csavarhúzót. Ha nem, akkor nem kap elég vizet. Ha igen, akkor más a baj.
Nyáron nem nagyon szoktam szellőztetni. Ahol viszont a csavarhúzóteszt gondban van, azaz kötöttebb a talaj, ott érdemes jól átszurkálni, és akkor egy darabig jobban (mélyebben) felveszi a vizet. (akár a csavarhúzó ütötte lukakba homokot önteni, akkor tovább jó lesz). A szurkálásos talajlazítást bármikor lehet csinálni, mert nem nagyon vagdossa szét a gyökereket, szemben a késessel.
Egyébként ahol a talajban pl. építkezésből visszamaradt összetört cserepek vannak, ott szebb lesz a fű :-)). Van nekem olyan 30 méter zöldtető garázs felett, ott elég sok agyaggranulátomot kapott alul, elég összetett rétegrend van, nem is szárad ki nyáron sem.
Nalam is jelenkezik a fupusztulas es foleg ott ahol nagyon rossz minosegu volt a talaj, igy tavolletemben a vetesnel (mint kiderult) nem is tudtak az asszonyok felasni csak kapaval lazitottak a tetejet. Itt elek a gyanuperrel, h nem eresztette be a fu tul melyre a gyokereit, igy a locsolas keves ebben a nagy hosegben. Osszel ujra vetek, de most jol atforgatom elotte. A masik dolog ami miatt erre gyanakodom, volt korabban egy beton keriteslabazat, ami eleg elnagyoltan lett visszabontva, itt is latvanyosan egy csikban szaradt ki a fu.
Én amikor megjelent ,topast használtam az volt kéznél. Lehet hogy azért nem terjedt nagyobbra,Néhány napig szüneteltettem az öntözést ,hogy ne legyen nedves.De a mostani nem hasonlít erre .Lehet hogy ez a nagyon meleg idő megviseli .Milyen magasságra érdemes vágni?
Kipusztult. Először gyerektenyérnyi foltokban, később ezek a foltok 1,5-2m-esek lettek. A környező telkeken is megtalálható ez a gomba, még ott is, ahol nem locsolnak. Nagyon magas a páratartalom, mivel a közelben 3 tó is van. Jelenleg permetezek erőteljesen! ;-)
Ami a képeiden látszik ,ott ki is pusztul a fű tenyérnyi foltokban? Mert nekem 4-5 hete volt ilyen 2-3 helyen,és ott kipusztult .Előtte levő este fülledt idő volt ,én meg jól beöntöztem.Másnapra foltokban összeborult a fű, es ki is ment 3-4nap alatt.Ezért csak hajnalban öntözöm, hogy ne fülledjen be éjszaka.Scotts sierrablen gyepfenntartáshoz 8-9h 27-5-5+2MgO,ilyen műtrágyát használok.Most inkább elvékonyodnak és száradnak a fűszálak, de nem válnak le a gyökérröl.
Nekem ez olyannak tűnik, mint a mienk. Gombafertőzésre gondolok, én már napok óta permetezek gombaöpővel. Úgy tűnik, mintha kezdene rendbejönni. Ha hajnalban körülnézel a füveden és ilyesmit látsz, akkor sürgősen szerezz be Ridomil-t!
Tsunami: Én a homokos talajomon akkor tudom zölden tartani a füvemet ha havonta trágyázom (ami nekem eddig bejött OBI: 7,5 kg.-os(1200 Ft) kiszerelésű(sárga műanyag zacskós NPK (20-7,5-7,5) műtrágya). Ajánlom, hogy szórd ki a trágyát, (Nekem 400 m2-re kb. 10-12 kg kell) öntözd be utána azonnal és 2 napon belül(max.1 hét) eredménye lesz.
Megpróbálom emelni a vízmennyiséget, hátha az segít neki rendbejönni egyébként 3-4 naponta nyírom4- 5 centi a magassága és 2 hetente szellőztetem. a következő fokozat a fűnyírón a legmagasabb ,de úgy nem nagyon lehet a gyepen járkáni ,mert nagyon magas és letaposódik.Előre is köszi a tippet.
8-9 liter/nm/2 nap ~ 30 mm /hét, ami éppen elég lehet, ha jó a talaj. De ilyen kánikulában, ha a talaj vízháztartása nem olyan jó, akkor lehet, hogy kevés, akár a duplája is kellhet. Mivel árnyékban jó, és hosszabbrahagyva jó, szinte biztos vagyok benne, hogy egyszerűen vízhiányról van szó.
szerintem nem gomba, hanem szomjas; de lehet hogy más mást fog gondolni...
kétnaponta hajnalban öntözöm kb 8-9liter/nm
Az nem biztos, hogy elég. Szerintem kánikulában próbálj több vizet adni neki.
De ne úgy locsolj többet hogy sűrűbben (naponta locsolod), hanem egyszerre többet, az hatékonyabb. A hajnali a legjobb időpont. Ha nem lesz kánikula, akkor is inkább többet locsolj kevesebbszer.
Ha ugyanis keveset locsolod sokszor, akkor csak a föld felső rétege lesz nedves, ami hamar elpárolog napközben, és a fű sem növeszti mélyre a gyökereit. Én a "csavarhúzóteszttel" vizsgálom a füvet, azaz ha a csavarhúzót be tudom tolni a földbe ellenállás nélkül, akkor jól meg lett locsolva. Ha csak pár centit megy be könnyen, és utána szorul, az nem jó.
Kellhet egyszerre olyan 20mm csapadék neki, hogy elég mélyen átnedvesedjen a talaj, ez ugye 20 liter/nm... Ilyenkor nyáron a tűző napon ez akár kétnaponta is kellhet -- persze ez sajna 50 nm-enként 1 m3...
ha magasabbra engedem nőni
Nyáron eleve érdemes hagyni kicsit magasabbra nőni, jobban tartja a vizet. Ha rövidre vágod, még rosszabbul tűri a meleget.
Persze, mindig lehet, de az időjárás miatt nem ez a legideálisabb periódus. Ősszel vagy tavasszal inkább. De előtte gyomírtózni, földmunkálni kell, nem csak úgy, bele a zaccosba :-)
Nekem azt mondták,hogy a fű nem szereti a forróságot és ilyen kánikulában napközben is kell a fűnek hűtőfürdő. Kb. 5 perces, hogy lehüljön és akkor nem ég ki, ellenben kellően lehűl.
Tudna valaki segíteni hogy miért néz ki így a pázsit?ha magasabbra engedem nőni ,akkor vissza tér a szine. kétnaponta hajnalban öntözöm kb 8-9liter/nm .Az árnyékosabb részeken semmi probléma sincs vele.valami gomba esetleg?
ugy nez ki semmilyen locsolas nem segit mar rajta.pedig sokat locsolom sokfelekeppen.annyit eszrevettem meg,hogy a szaraz fuszalak mintha pirosnak tuntek volna amikor kozelrol neztem.ezert gondoltam hogy megegett a fu es nem gomba.nem ertek hozza igazan ezert is kerdezem azt aki tudja esetleg mirol lehet szo.a fenykepen latottak hasonlitanak a kertemben lathatohoz,de nem100%ig.ezert nemtom mit tegyek:(
sziasztok.abban kernek segitseget vkitol,mit tehetek ha egy nagyobb foltban megegett a fu a kertben,vszinu a legutobbi nagy forrosagban lett rosszkor locsolva:(
elegge nem dekorativ igy a kert kepe ,nemtom mi tevo legyek.locsolom de ne mhasznal.vki help pls.koszi
De még hogy! Most kezdtem meg a harcot a hálógomba ellen! Naponta kétszer permetezek, sajnos a füvet már nem tudom tönkretenni. A környékbeli telkeken is támad az a rohadék! :-(
Na most ez a gyakorlatban ugy néz ki, hogy a házbeliek este félórát és reggel is félórát locsolnak. Mindennap. Utánna meg szivják a fogukat a számla miatt. Én meg levagyok hurrogva, hogy nem értek hozzá.
Legjobb ha a kutyust valami jó helyre szoktatod, de ez nem egyszerű.
Legfontosabb, hogy tartsd a füvet jól locsolva. (gondolom megfigyelted, hogy esős időben nem égetik ki)
Gyeptrágyázást módjával, mert jól vagy túltrágyázott fű jobban kiég a kutyapisitől. (ha alultrágyázott a füved, akkor a kipisilt fű körül gyűrűben viszont jobban nő! Valójában a kutyapisi egyszerűen túltrágyázza, mint az ész nélkül kiöntött pétisó)
A kutyusoknak adjál jukka-kivonatos kiegészítőt, amúgy is jó nekik, Deofill a neve, csodát nem tesz, de segíthet (nagy kiégett foltok helyett kis teniszlabdányi sárga foltok lesznek). Segíthet, ha kútvízzel itatod őket. (Minden, ami javít az emésztésen, és az ammóniát lebontja.)
Calcicurea meg a gyomirtós Compo az rablás! Gazdálkodó népek 4-5000 Ft-ért vesznek több hektárra való szelektív gyomirtót. Rendes parasztember (kisgazda) ebből ingyen ad egy decit ami elég egy 5-600 m2-es kertre. Sajnos kiskerben ilyet nem ad(hat)nak. Csak "szerezni" lehet.
Lényeg hogy éles legyen a kés! Bár szerintem az életlen sem tépi ki, esetleg recés lesz a fűszálak vége, ami csúnya. Akinek füve van vegyen köszörűt is!
Pusztán materialista alapon megközelítve a kérdést: furcsa lenne, ha a forgókés meghajtásának energiaforrása eldöntené, hogy a szegény fű bennmarad-e a földben vagy sem. És akkor empírikusan megközelítve a kérdést: én elektronyos nyírót használok, soha nem láttam olyant, hogy kiszippantotta -avagy kirángatta- volna a földből azt ami már oda belegyökerezett. Szerintem nyugodtan menj rá benzinessel is, próbáld ki egy kis területen majd nézd meg a fűgyűjtőt: ha találsz benne olyan szálakat amelyek gyökerestűl jöttek akkor hagyd abba.
Más. Védekeztem a tarack ellen: Medallon totális gyomírtóval végigmentem a kertemnek azon részét amit befertőzött ez a szemét. Igaz most füvem sincs ott, de legalább megöltem azt a szemetet ... tehát felemás győzelmet arattam. Most várom a csapadékot hoyg egy kicsit fellazítsa a talajt. A here viszont ismét megjelent, igaz máshol, így jön nemsokára a gyomírtás második fokozata.
friss füvesítés, de már jó 10-15 cm-es a fű és jó sűrű. Állítólag első vágásnál nem lehet benzines fűnyíróval rámenni, mert kirángatja a gyökereket. Csak kézi kaszával, sarlóval, esetleg elektromossal lehet. Ez igaz ? Szemre elég erősnek néz ki, néhol már tiszta dzsungel.
Ha kevés a vized, akkor kénytelen vagy két részletben locsolni. Ha sok van, akkor inkább két-három naponta kellene, de akkor kb. 20liter/nm mennyiségben.
Egy barátom azt teszi, hogy amikor látja, hogy odapisilt a kutyája valahová, oda ráönt egy fél kanna vizet. Bár neki csak egy kutyája van, és az is hím.
Nekem a STIHL FS-80-as bevált. Könnyen indítható, könnyű és csak a legelső időkben állt be a derekam egy-egy kaszálás után, de miután megtanultam vele vágni már nincs ilyen gondom. Javaslom, hogy rögtön vegyél azért egy fülvédőt és arc maszkot mert beválik, mindkettő. Az arcmaszk különösen hasznos ha kutya is akad az adott terepen. :)
Hozzáértők! :) Benzines fűkaszát :) kellene vennem , hogy a kertben a nem_gyep részen is lehessen mozogni. Igaz, hogy most javítom a zoxigén háztartást (víz és tartály nélkül :), de annyira eldurvult a helyzet, hogy már csak a kutya mer bemenni abba a dzsungelbe... peremfeltétel: max100eFt, min1Ló, tárcsa+damil amit kinéztem: Makita DBC290 (29cc-1,49Le) McCulloch Elite 3325 (34cc-1.6Le) Husqvarna 323R (24.5cc-1.2Le) Stihl FS80 (25.4cc - 1.27Le)
2 kutyám van, mindkettő nőstény. Állítólag az ő vizeletük károsabb a fűre mint a hímeké, mert túl savas. Valakitől azt hallottam, hogy létezik valami szer, amivel be lehet szórni a füvet, hogy ne menjen tönkre a kutya pisitől. Tud valaki erről? Vagy valami más közömbösítő szerről? Szeretem a kutyáimait is, és szeretem a szép pázsitomat is. Csak van megoldás!
Sajnos amilyen állapotban van a füvünk! :-( Lassan a gyomoktól lesz zöld. Elhunyt a szomszédunk, a telkén méteres a gaz, nem tudjuk a füvünkből kiirtani az összeset, annyi mag átjön. A gyepet pedig hazavágta a phyllium. Szórtam ki gyeptrágyát, most szép foltos az egész. :-)
a fejem nem is sárga hanem piros ( a bortól) meg zöld a fülem mert ugyan a disznó porcsint tudom,hogy ki de mint kövér fü még nem hallám. megyek is hétvégén keresek egy párat!! az felségterületeden meg moci tali lesz az is nagy buli!!
Tarackot, nekünk csak Glialkával sikerült végleg kiírtani, úgyszintén a kövérfüvet, na az még egy gonosz teremtménye a világnak. Mégha kitéped és otthagyod, akkor is képes beérlelni és szétfröcskölni a magjait. Évekig elvan a mély rföldben is és amikor már azt hiszed nincs, kiírtottad, akkor támad apró millió pici növénykéivel, mintha tudná, most kell offenzívát tartania.
Háááát, nem is tudom. Nekem az a legnagyobb bajom ezekkel a TVK műtrágyákkal, hogy hiába tartom száraz helyen, idővel a már korábban kibontott zsákban összeáll kővé. Ha ezt szórnám ki ott garantáltan kiégne a gyep. Széttöredezni pedig néha elég nehéz, külön munkafázis. A külföldi drága szer ebből a szempontból sokkal kényelmesebb és biztonságosabb. A kettő között kb. 3-4 ezer Ft eltérés van, ez a különbség megoszlik több hónap között, ráadásul a víz sokkal drágább mint a műtrágya. Én amondó vagyok, hogy csak a fentiek miatt megérné a drágább szert venni, még akkor is ha időnként én is a TVK--t használom.
potyoro, nem kelsz/fekszel te túl korán? :-)
Á propos, tarack: ez a gánya kis szemét akkor fejlődik kényelmesen ha mostohák a körülmények, pld. nagyobb szárazság idején. Nekem tavaly is és idén is akkor terjedt el amikor nem tudtam elegendő mennyiségben öntözni. Ahol naponta megy a víz ott egy darab nincs.
Természetes, mészkő-hordozójú. Többször kell kiszórni. Viszont komplex, nem olyan mint az ammóniumnitrát. Van bennek foszfor, kálium, magnézium, kálcium, stb. És nem utolsósorban occsó! ;-)
function popup( neve ) { window.open( neve, "popup", "width=1,height=1,toolbar=0,scrollbars=0,statusbar=0")}
BANVEL 480 S
Egyedülállóan hatékony készítmény az évelő kétszikű gyomok ellen
Gyomirtási spektruma: Egyedülálló hatékonysággal irtja az évelő kétszikű gyomokat (apró szulák, sövényszulák, mezei acat), kiemelkedő hatékonyságú a kalászosok MCPA és 2-4 D ellenálló gyomnövényei ellen (kamillafélék, galaj keserűfűfélék). Emellett a hagyományos magról kelő kétszikűeket is kiválóan irtja (libatopfélék, disznóparéjfélék, parlagfű). Ez nekem bevált.
Nagyon sajnálom, hidd el nem tehetek róla, még érdekem sem fűződik sem pro- sem kontra. Úgy látszik, hogy elszúrták a termék bevezetését és félretájékoztattak engem is.
beszéltem a Lónyai utcai bolttal a gyomirtó szerről, sajnos csak úgy hallottak róla, hogy keresik a sosrstársaink telefonon , merthogy elterjedt a hír miszerint náluk lehet kapni. Azt sem tudta megmondani. hogy miféle új szerről van szó, nemhogy a várható időpontot. ( a többi boltot nem próbáltam)
Előző héten kipróbáltam a Keroland spriccelős (L) változatát, és az is nagyon jól kivitte a lóherét, meg valamilyen szúrósat (aszat?) is. Kiváncsi vagyok hosszú távon milyen a hatása, mert a lóhere megjelent ott ahol tavaly felástam és újrafüvesítettem egy 1 m2-es részt. remélem ez tartósabb lesz.
Köszi szépen. Írtogatom szorgalmasan, de azért még akad néhány. A röhej az, hogy azért füvesítettünk egyrészt, hogy a területet ne kelljen kapálni, erre most gyomlálhatom. :((((( Azért a gyomírtót majd kipróbáljuk, hátha a többi galád gaz kipusztul.
erdekes ami itt tarack temaban feljott. egy kollegam mondta, h ez a gyoker tovenel elvagas mukodik, magam a mar emlitett villaszeru celszerszammal kapom ki a gyomokat, ugy h elotte jol belocsolok.
Igen, utánajártam. A szer kb. 3 hete van forgalomban Magyarországon, a terjesztése emiatt kissé sporadikus, ráadásul Budapestre diszponáltak első körben. A Bábolna gazdaboltokba szállítottak, a szer a forgalmazó elmondása szerint kapható Budapesten a Mázsa téren, a Lónyai utcában, a X. kerületi Árpád úti gazdaboltban és a Vámház körúti borászati (?) szaküzletben. A szer bolti ára eltérő lehet, nagyjából 1800 Ft/0,5l pénzért lehet hozzájutni
Tavaly füvesítettünk, elég szépen sikerült. Idén bónuszként ráhintettünk egy keveset. Ki is keltek, szépen fejlődnek. A bibi ott van, hogy 1 hónapja elkezdett rohamosan nőni köztük a tarack. Ez egy átok, képtelenség kiirtani, sem gyökerestül kitépni. Ha tud valaki valamilyen szert ellene, úgy, hogy a fű ne pusztuljon ki, azt nagyon megköszönném.
Sziasztok! Szeretném megtudni, hogy miféle szerkezet a csatolt képen látható fehér, habos golyó. Nagyon sok van reggelente, esténként a fűben, egy-egy fűszálra épülve. A nagyságuk, 05-1,5 cm és tökre hab, mint az Ultra. :-) Minden ilyen habgolyóban egy kis élőlény is van, olyan kis kukac szerű. Ha valaki tudja mi ez, világosítson már fel.
A leírás szerint fitotoxikus gyomírtó, szélben nem is szabad használni. Tehát ha virágágyásban jön a here arra nem szabad permetezni. Én azt csináltam, hogy külön erre rendszeresítettem egy szobai növénynedvesítőt, ebbe csak méregféle kerül. Ezzel közel lehet menni a gyomokhoz és közvetlen közelről főbe (levélbe) lőni. A vállra vehető permetező csak nagyobb felületen használandó, de ott is közelről kell permetezni A permetezés utáni 24 órában érkező eső ronthatja a hatékonyságát, igaz csapadékot sajnos nem sokat láttunk az elmúlt héten.
Az orgonára és más gyomra én Medallon-t használok. Ez a mohán kívül gyakorlatilag mindent (füvet is) kivisz, csak sajnos lassan. A Tétényi-fennsíkon ezzel (is) nyírják a bálványfákat: megsértik a törzyét és töményen adnak neki Medallont.
Nem, sajnos a tarack gyorsan újranő ha a gyökerét benne hagyják a földben. Sőt, ha beletörik egy apró gyökér darab már akkor is kihajt, nemhiába az egyik legagresszívabb gyomféle. Hozzá sajnos ásó kell
az orgonaval az a baj, h meter melyen is talaltam 10 centi vastag gyokereket most meg ugy hajt, mint a gyom, van ahol egy m2-en 20-30 kis hajtas van. de nem tudom mit aggodsz, mikor nem voltal ott kiprobaltam a funyirodat es siman felszaladt a felmeteres dzsindzsaban a kilato alatti hegyoldalba.
sajnos sotet vagyok a gyomnevekhez, a harmadikat anyosom elnevezese alapjan egyszeruan taracknak hivjuk, meg kell mondjam ez az egyik legkellemetlenebb cuccos. probald meg most kihuzkodni, mert szetterul es nem viszi a funyiro, amennyire botanikus vagyok, a ketsziku gyomirto hatastalan ra, es ha megno es akkor tekeded ki egy oklomnyi lyuk marad a helyen. Allitolag az is hatasos ha kozvetlenul a gyokerbog folott sikerul elvagnod mert akkor nem hajt ki ujra.
Én mintaként kaptam a magyar forgalmazótól, fél liter ára (100 m2-re) kb. 1600-1700 Ft lehet. Rákérdezek arra, hogy hol lehet kapni, mert nálam is fogy a minta, talán estére kapok választ és közzé teszem.
Fényképeket este felteszek, még le kell töltenem. Gyakorlatilag ahova kifújtam ott a here 2 nap alatt, a láncfű 5 nap alatt, az utifű 7 nap alatt lehelték ki lelküket. Nagy tanulság azonban, hogy nincs végleges gyomírtás, a here máshol megjelenik és hacsak nem csap rá az ember akkor hamar el is burjánzik. A szer mellékhatása, hogy ahola here kihal ott újra kell telepíteni a füvet. A használati útmutató szerint ezzel pár hetet várni kell (még akkor is ha a füvet nem is bántotta a szer)
en, ha sok kis fa kezd noni a fuben, kisbaltaval jarok egy kort, es kivagom oket, amilyen melyen tudom. igy eleg jol ritkulnak evrol evre. a tar.hu egy kocsog diszkriminativ szajt, es eleg gyakran kiirja hogy kulfoldrol nem lehet nezni a kepeket. egyszeruen nem ertem mi ebben a racio. mit vetettek a kulfodiek?
a helyzet az, h hiaba volt akkora tuz, h a meterekre allo faim is megperzselodtek, de az orgonagyokerek nem mindig akartak maximalisan elegni es ezeknek asta a gep a godrot. Az altalaj sajna nem lett tokeletesen atforgatva ezert minden egyes komolyabb faulteteskor lazan osszejott egy sitteszsaknyi orgonagyoker neha karvastagsagu darabokkal is osszefutottam a melyben. Most meg kezd hajtani a fu kozott vegul a nyirasnal maradtam a nagy szamuk miatt, meglatjuk ki a jobb tulelo. a tar.hu meg ugy latszik stabilan fos es csak mese a kulfoldre vezeto kalyhacso meretu uvegszalkoteg.
Nagyon rossz minőségű a fotó, de megkérdezem: hajnalban nem láttál ilyesmi foltokat azokon a bizonyos helyeken? Olyan, mintha finom pókháló volna a föld felszínén, leginkább a kisebb mélyedésekben. Szóval nem ismerős?
Nem valoszinü,hogy gombásodás okozza a leírt tüneteket.Inkább eltudom képzelni hogy kivitelezési hibák vannak a háttérben.Öntözdbe jó erősen a területet és probáld meg hogy a sárga részeken kitudod-e huzni a füvet.Ha az inkriminált területeken elválik az altalajtól a gyepes rész akkor azt jelenti hogy nem tudott a gyökér belenőni az altalajba.Mindenképpen tartsd nedvesen a talajt,probáljátok meg néhánynap öntözés után meghengerezni keresztben hosszában néhányszor.Így kiszorul a levegő a két talaj réteg közül és talán belenő a gyökér az altalajba.Nitrogén mütrágya+mikramid 5/1 arányu keveréke négyzetméterenként 3dkg egyenletesen kiszorva csodát tesz.Ha ez nem használ akkor marad a az őszi felülvetés.Sok sikert.
Szeretnék segitéget kérni hozzáértőktöl. Tavaly gyepszönyeget rakattunk fel összel, akkor még egy ideig elég szép volt, mig tartott a jobb idő. Idén viszont tele van sárga foltokal, u.néz ki mintha kiégett volna azokon elég sok helyeken a fü. Elég sok pénzt fizettünk érte, sajons már nem tudjuk megreklamálni, mert az illető aki telepitette feklszivódott. Talán tudnak valaki valami okosat mondani. Lehet esetleg gombás a talaj? Sajnos a felső réteget csak egy kicsit megkapirgálták, és ugy tették rá a gyepszőnyeget.Várom a segitséget.
Na kérem szépen. Gyomírtók figyelem. Egyik ismerősöm ajánlott figyelmembe egy újfajta gyomírtót ami állítólag kétszikűekre specifikus. Kipróbáltam, az a "fantasztikusan kreatív" neve, hogy Gyom Stop. Tapasztalat: megdöbbentően jó, tényleg. A here már másnap kókadni kezdett, harmadnapra ki is pusztult. Az utifű (plantago) és a láncfű lassabban, de kezd kipusztulni. A taraxacum először nyurgulni kezdett tőle majd sárgulni - ez általában hormonra utal, de kérdésemre azt válaszolták, hogy az nincs benne. Ha érdekel valakit, felteszek képet is a hereről - már ami maradt belőle.
www.gazdabolt.hu Tündérkert (Bellis perennis-szel) fűmag keverék 1 kg
A fűkeverék százszorszép magokat is tartalmaz. Telepítését azoknak javasoljuk, akik a gondozott gyep egyöntetű zöldjét apró virágokkal szeretnék színesebbé, vidámabbá tenni. A dobozon található használati útmutatót ajánljuk a figyelmébe.Angol perje 20 % Vörös csenkesz 39% Fel.lev.csen. 33 % Réti perje 5% Cérna tippan 5 % Bellis perennis ~1 %
Sziasztok. Édesanyám kitalálta, hogy olyan fűmagot szeretne ültetni, amelyikben virágmag is van belekeverve. neki azt mondták hogy a keverék neve "Margitsziget", de szerintem bármi más is lehet. Ha valaki tudna segiteni abban,hogy hol lehet ilyet kapni, azt megköszöném,
Szóval a kérdésem arra vonatkozik, hogy elég-e ha a hengerelés, ill. taposás után a fűmagok jól beletapadtak a földbe, vagy földrétegnek kell-e borítania őket ?
Kite Sport fűmagot vetettem az udvaromra 3 hete. Most kezd szépülni, a fűmag összetétele ( réti p. 20%,vörös cs. 30%, nádk cs. 50%) A gondom az, hogy ebből max. a réti perjét ismerem, a másik kettőt nem . Most hogy már szépen kezd zöldelni és benne a gaz is nem tudom mit is kell kihúzgálnom, mert a tyúkhúr és a kövérke apró dudváit már ismerem, de van amit nem és nem tudom, hogy most akkor az a vörös cs-e amit kihúzok vagy nem. Mondjuk a perje is elég riasztóan néz ki nagyon elűt a fűszerű fűszálaktól, most ez normális? Röhögjatek nyugodtan, de fogalmam sincs , hogy most akkor mi is a teendő?
kar volt ot meter melyre asni a hamut. az ilyen nagy asasok kozben konnyu felkavarni az altalajt, aztan ha alulra kerul a termoreteg, akkor lehet hordani a viragfoldet. egyebkent en szeretem az orgonat, szep is, gyorsan is no, konnyu megujitani, ha eloregszik. most gyokereztettem egy csomot, pont a szomszed fele. az meg termeszetes, hogy metszeni kell. de a kertet ugy altalaban gondozni kell, nem csak funyirasbol all a kerteszkedes:)
a keptarat persze nem tom nezni innen. hogy mer jo ez nekik azt se tudom.
persze fogalmad sincs mirol beszelek, mert nem voltal kepes kijonni hozzank falura. egy vad orgonas volt ami a szomszedok bevallasa szerint 20 ev alatt kb ugyanennyi metert terjeszkedett. mivel a haz olyan embereke volt amilyeneke (csakh ne legyek rasszista) a biciklivaztol a teherautoakksiig sokmindent sikerult osszeszednem a sima haztartasi szemetrol nem is beszelve. mikor vegul kihivtam a markologepet. kikapta az orgonat, keszult egy 4 meteres kupac amit begyujtottak. A hamunak asott a gep egy kb 5 m mely godrot, amit aztan betemetett folddel. erdekes vonatkozas, h a godor folott 2-3x gyorsabban no a fu, mint a tobbi helyen ahol ketszer vegigmentek motoros kapaval. ket orgonabokrot meghagytam, de allando feladat nyesegetni, ill. a gyokerrol kihajto toveket kitepkedni. siman funyirni azert nem akarom mert akkor a gyerkocok mezitlabas kintletenek lottek. egyetlen nagymeretu (5 eves gesztenye) fat vettem 10 kicsi araert, egyebkent mar vagy 15-20 fat biztos ultettunk. ha erdekel nezd meg a kep.tar.hu/lud oldalon van par kep fenn. a funyirodat meg kolcsonkerem, mert a szomszed sztyeppevel csak az birhat el.
kicsit fazom a vegyszerektol, meg most olvastam, h fiatal fak, tokek kozeleben nem tanacsos alkalmazni, nekem meg csak azok vannak, miota kicsapattam a dzsungelt.
Nem is a magok ellen parazok, bar nyilvan jobb a helyzet kulturaltan kezelt szomszed kertekkel. A volt tyukfarmon egyelore nincs sok gyom, meg a bacsi mar 1x vegigment kaszaval. A gond a tobbi oldalon van, egyik vegen tomeny orgonas ami mar benotte a tavaly altalam kipucolt 1m-es vedosavot, ill. a harmadik oldalon felmeteres tarackosan novo fu, ami elsosorban a sziklakertunkbe jott be durvan. Felesegem kapalt is egy orat, ezert gondoltam, vmi vegleges vedelemre. Ezt a mua lemezt megprobalom, legfeljebb vmi takarast applikalok ra fabol. Az kicsit nonszensz, h en jarok at nyirni, de lehet, h ez lesz a vege.
a magok átjövetele ellen nem nagyon tucc teljes hatásossággal védekezni.
Az növényátmászás ellen ez a palás (vagy ) aljhatárolás valamelyest használhat.
Terszhoz Poliészter tekercset egész jó áron kaphat, amit szét tudsz vágni 3felé (1m-es).
Esetleg még használhat, hogy átmésza szomszédba nyírni illetve glialkázni a kerítés melleti sávban.
Sokkal több koosság nincs.
Esetleg még a fűre hatástalan mérgek jöhetnek még szóba, ha nagyon gyomosodik a sajátod.
A leghatásossabb és legkevésbé kedvelt.
Nyuszi(tulaj/tulaj felsége rokaonai és üzletfelei etc) ül a fűben és szundikálás helyett m2-ről m2-re átvizsgálván a terepet kihúzogatja a gyomokat, lehetőleg gyökerestül.
meg vágja a füvet, sok gyom ezt kevésébé bírja mint a gyep.
A gyepesitett kertresz sajnos 80%-ban olyan telkekkel hataros, amit nem gondoz a gazdaja. Jelenleg drotkeritesem van, ill az egyik oldalon a szomszed, mikor meg tyukokat tartott (azok legalabb megettek minden gyomot) hullampala darabokat nyomott le a foldbe ugy, h kiall kb. 5 centi. Milyen megoldast javasoltok, h ne masszon at a gyom, tarack?
Most lattam egy boltban "TÖK" pedrolo gázleválasztós szivattút 1300W 5,5 bar persze kinai de akkora masolat mint z állat 12K !!! forintert. 8 barosat meg 18K forintért.
Ha valóban a túlzott műtrágyázás miatt égett ki, akkor pótolni kell a foltot. Az ammóniumnitrátot nagyon óvatosan kell szétszórni pont a kiégések miatt, de ez a legolcsóbb műtrágya. Vannak késleltetett (elhúzódó) hatású fűműtrágyá(pl.Compo), de azok sokkal drágábbak.
Hétvégén kézzel szórtam ki műtrágyát és van 2-3 olyan foltom kb focilabda átmérőjű ahol kiégett a fű. Tapasztalatokat leszűrtem.. A kérdésem az lenne, hogy ezek után ezt a kiégést "lenövi" a fű, vagy szedjem ki azonnal és ültessem újra a foltokat?
remélem jön majd más is tanácsolni, én csak "műkedvelő" vagyok (bár sokan mások is, akik ide írnak/olvasnak), ha biztosra karsz menni akkor a kertészet topicban is érdeklődj, plus ki kéne fogni valami olyan eladót valamelyik boltban, aki nem mindenáron el akar neked adni valami eladnivalót.
Mik vannak abban a gyeptrágyában (nitrogén / foszfor / kálium, etc) ?
nem szórtál véletlenük egy helyre kicsit sokat/többet?
vagy fordítva:
Nekem furcsa, hogy friss "temőtalajban" nincs elég kaja.
- nem volt benne sitt / egyéb idegen anyag ?
- esetleg az alatta levében is előfordulhat valami, bár egy őszi fű ezt még nem kéne hogy megérezze, ha az 15 cm-el alatta van.
Mennyi helyen sárga, ahol sárga ott nem is nő?
ammóniumozni az itten gyakran felszólalmó potyoró szerint 2 hetente lehet, persze megfelelő mennyiségben.
esetleg egy fotót ide braksz, valaki csak mexakérti..
Most kezdtem olvasgatni a fórumot, mondhatom többet tanultam belőle, mint bármi másból. Ezért gondoltam, hogy valaki csak tud valamilyen tanácsot adni a fűnyíróm problémájára.
5 éve van egy AGRO Magnum nevű önjáró, benzines, fűgyűjtős ketyerém. Az utóbbi időben állandóan elejti a levágott füvet ahelyett, hogy a gyűjtőbe továbbítaná azt. Próbálkoztam új késsel, az önjáró kikapcsolásával, de semmi eredmény.
milyen talaj, mikor mit kapott régeben , vagy mit nem.
A fű mikori... stb.
"műtrágya-tápoldat-tápsó tuning kellene a locsolás mellé"
áprilisban kaphatott volna NPK-t, meg akár humuszt. most nemtom , de valszeg már nem mehet.
Viszont Ammónium-nitrátot rá lehetne locsolni.
Mezgazd boltban is kapni. a terítéshez meg Szórótégely-locslófej egységet a szokásos áruházak egyikében és akkor nem kell sokat kannáznod, hacsak nem gyúrni akarsz.
Anno én is így jártam. Ki nem moshatja, legfeljebb elhúzódik a kelés. Az lehet a gond, ha összemossa őket; ha kialakul egy-egy csatorna és ott nagyobb mennyiségben arrébb viszi a szemeket. Ajánlatos egy kicsit várni, megvárni míg kikel a fű, eléri a kb 5-6 cm magasságot és megnézni, hogy hol lett ritkásabb.
kérdezd Dr. Czinege Erik ( GrowHow szakmai vezető ) Urat tájékoztatni fog , hogy lakóhelyed környékén hol van lerakatuk +36 62 549 670 +36 62 549 679 erik.czinege@kemira-growhow.hu
Most használtam Wolf-Garden fűmagot -keverve- méghozzá a Supra keveréket ami állítólag árnyékos helyen is jobban megél. Az előző füvem ezen a részen gyorsan elmohásodott, a fű kiritkult. Várom a csodát ettől a fűmagkeveréktől! Egyik szomszédom a Wolf Loretta fajtát használta felülvetés-megújításra, amit eddig láttam belőle az elég bíztató.
A vetés előtti alaptrágyázra a Kemira GrowHow Cropcare 12-22-08 foszfortúlsúlyos késleltetett lebomlású alaptrágyáját használtam, a gyökérképződés fontosságát tartva szem előtt. A későbbiekben szintén ennek a cégnek a kissé nitrogéntúlsúlyos fokozatos lebomlású termékét fogom használni , nem utolsósorban az ára miatt ( 40 kg -os zsák 5000 Ft alatt!). Igaz, hogy nagy a kiszerelés, de ha fényvédett helyen tartom, sokáig tárolható.
Természetesen locsolom, ill. nedvesem tartom a felső réteget ahol a magok csírázhatnak. A csapvízzel való locsolás ellen nem az ára volt a probléma, hisz egész évben ezzel fogom locsolni, " locsolni márpedig muszáj" A bácsika arról beszélt, hogy az első víz ami éri a magokat az nagyon nem mindegy, hogy kezelt csapvíz , vagy amit az égiek küldenek! Egyébként úgy tettem ahogy Ő mondta: 1 1/2 napig nem csináltam semmit, ezen idő alatt a felső réteg sem száradt ki - a hőmérséklet sem volt nagyon magas ( a magot úgy tudom, hogy 16 fok alatt nem akarnak csírázásnak indulni) - azután pedig az égiek csaknem teljesen gondoskodnak a rendszeres nedvesen tartásról. Egy kérdés: amikor a fűszálak 4-5 cm-re kinőttek és a talaj nem nedves akkor kell először hengereznem?
Nem felejtős, mivel ezzel kéne kezdeni. Csak később is sok gondot kell fordítani a gyomlálásra ha pázsitot szeretnél, de ha elég a gyep, akkor lehetsz kissé "hanyagabb"!
szerintem is nedvesen kéne tartani azt a csírázó magot. Kiszáradás időbeni megvalósulása eltérhet mert nyilván függ a talajtípustól, árnyékolástól, fekvéstől (pl déli oldal), de én nem bíznám csak az esőre... amúgy sem teljesen kiszámítható most az időjárás.
Nemtom a csapvízzel mi a bajod, az ára?
Ha füvet akarsz, meg a befektetett munka/pénz elveszését elkerülni, akkor szerintem öntözz!
Az lehet, hogy a talaj 10 cm alatti részében bőven van még nedvesség, de a fűmagokat a bácsika sejtésem szerint nem oda helyezte :-)
És a felső pár centi hamar ki tud száradni.
Szerintem az öntözővíz ára nem lehet akkora tétel, hogy az eddigi anyagiak kárba veszésére esélyt adj az időjárásnak.
Kell venni egy olyan szórófejet, ami jól tud porlasztani és öntözni kell (mert így nem mosod le a talajt a magokról), ha szükség úgy hozza.
Tegnap is csak lövőcselt csinált 2-3 felhőcsoport, aztán épp csak leköpött valamennyit....
Az igazi gyomirtás a következő lenne: gyomtalanítás-3 hét locsolás-glialkázás-felásás-3hét locsolás-glialkázás-felásás-3 hét locsolás-glialkázás-felásás-füvesítés. Így elérhető egy gyommentes állapot, ami később sajnos megszűnik! :-)))) Weboldalt nem tudok, de van egy szerintem egészen jó könyv: Dr.D.G.Hessayon: Pázsit és Gyepszőnyeg
Marhaság. A magokat állandóan nedvesen kéne tartani, míg ki nem hajtanak! Naponta 3-4 alkalommal permetszerüen kéne "locsolni". A bácsi szisztémája talán Angliában "ok", de ott más a klíma. Természetesen én csak "ugatom" a témát, nem vagyok szakember.
Ma megtörtént a fűmag kiszórása, bedolgozása, hengerezése, stb. A bácsi aki csinálta a továbbiakra a következőket tanácsolta: nem kell semmit öntözni, mert úgyis esőt mond a meteorológia, meg kell várni az esőt. Ha kellő mennyiségben esik normál eső ( lehetőleg nem zivatar) beáztatja a talajt és elindul a magvak csírázása. Öntözni csak akkor kell ha a talaj nagyon nagy mértékben kiszáradna , amire a mostani időjárásnál semmi esély. A felület szárazsága nem azt jelenti, hogy alulról ne kapjon annyi nedvességet a mag , hogy a csírázás akadályozva legyen. Mindezen technológiát legfőképpen azért kell betartani, mert csapvízzel tudnék csak öntözni. Az esőt mindenképpen ajánlatos megvárni! Mit szóltok a kapott tanácshoz???
Új vagyok itt a fórumon egyenlőre, és rögtön egy kérdésem is lenne. Milyen gyomirtószert célszerű alkalmazni füvesítés elött?Az is nagyon érdekelne, hogy hogyan célszerű füvesíteni. Például az ásás,egyengetés elött kell a gyomirtót használni vagy fordítva? Aki esetleg tud füvesítéssel kapcsolatos weboldalakat, ahol le van írva a folyamat az nagyon jo lenne.
nem néztem még meg élőben, de a sima változat inkább csak egy szőrös szőnyeg lehet.
mint írtam a sport változatot nem terveztem bevezetni (asszem tán 3k a m2 ára), bár kétségkívül jól mutatna egy télen is használható 50 m2-es tengópálya.
Szponzorok jeletkezését várom az innen elérhető mailcímememen :-)
igen, de a teraszon csak akkor van, ha felhordom :-)
egyébként röhögni fox, de ma beszéltem egy céggel:
a sport változatot homokba kell ágyazni! (7-8 cm-es fűszálak akkor állnak csak felfelé).
nem mintha nekem az kéne (a sport anyaga ugyanaz mint a sima garden műfűé), mert egyrészt az ára jobb járólapárban van, másrészt focihoz meg kicsi a terasz meg sok az ablax.
szóval 1600 bruttó az eccerű nem sport változat m2 ára...
köszi, akkor még várok a nyírással. Arra nem is gondoltam, hogy ha ismét szórnék el némi fűmagot, akkor versenyhelyzetet teremtenék.... Kedves szakértők! Mennyi időt érdemes várnom, mielőtt a ritkás/lyukas fű közé újabb magokat szórnék ki?
Eladó 1db hps 250w lámpa+előtét, és 1db mh 400w lámpa+előtét kizárólag beltéri termesztőknek. Minda két szett kb 1 napot volt beüzemelve szóval szinte nem is volt használva. akit érdekel joeskaonerocker@freemail.hu -n lehet érdeklődni
ui: elég olcsón adom szóval kicsit több mint a bolti ár fele 1 ébként nem azért ilyen olcsó mert szar vagy ilyesmi hanem azért mert mindenből 2 db ot rendeltem be véletlenül és csak a cahsem áll benne.
Mi is akkor vetettünk, nálunk is kb. 6 cm-s, de elég ritkás. De itt azt mondogatják a kollégák, hogy türelem, mert záródik majd. A túl sürü vetés (utánvetés) túlzott versenyhelyzetet teremt a kis növénykéknek és nem fejlödnek elég ellenállóvá, jól emlékszem, szakértök?
április közepén vetettünk füvet, szépen elég sok helyen kikelt, de mielőtt pótolnánk a kimaradt helyeken, gondoltam megvárom az első fűnyírás időpontját, s majd utána. Jelenleg olyan 6-7 cm magas a fű, de ha rálépek, még megmarad a lábam nyoma, mint a frissen hullott hóban (na jó reggelre eltűnik :) )
Mit gondoltok, mikor szabad az első fűnyírást megejteni, mikor kapaszkodik már annyira erősen a földbe, hogy nem rángatja ki a fűnyíró?
Esetleg nem osztanád meg a Prestot fű összetételét a fórumon, ugyanis sok helyen kerestem, de nem találtam, viszont lehet, hogy valamelyik hazai termék ennek megfelel.
Itt kaptam az ajánlatot, Prestot vettem, az valami király :-))) Azóta sem látok, kénytelen vagyok más sportmagokkal felülvetni itt-ott és kergetem a Prestot, de kihalt a boltokból.
Nem, a fémzárszám már nem egy plomba. Egy számsor, három tagból, kiderül belőle a gyártó és a minőség is. Nemesített növényvetőmagoknál (pld. hibridkukorica) valóban nem lehet kinyitni úgy egy zsákot hogy ez a cetli épen megmaradjon. De a jobb minőségű fűmag is fémzárolt, a nagykiszerelésű "teszkógazdaságos" annyit is ér mint az ára
ha találnék is valakit akinek kell most fűmag, sajnos nem szolgálnak ki mint magánszemélyt!!! Győr környékén nincs is kapcsolatuk nagykeres viszonteledóval vagy kertépítő céggel aki vásárolt tőlük ( legközelebbi kapcsolatuk szombathelyi cég)
Fémzárszám Ez az azonosító nem csak a nagyobb zsákos kiszereléseken található?
Mekkora mennyiségről van szó? Ha csak pár zacsi akkor cseréld ki, pár száz forint. a nagyobb mennyiség, többszáz m2-re, akkor vesd el, a zöme valószínűleg úgyis kikel. Viszont ha egy éve nem vetettél akkor előtte gyomlálj türelemmel, nem érdemes egy fertőzött területre vetni mert több bosszússágod lesz vele.
kösz a tippet megnéztem a weblapot, felhívtam őket telefonon,. A Hölgy akivel beszéltem, azt mondta, hogy csak nagykereskedőknek adnak el, a kiszerelésük is min 10 kg papírzsák. Egyébként érdekességként olvastam a Supra, stb. fűmafról az oldalukon, amire a höly megadta a választ: a Wolf Garten-nek ők a magyar leányai és az agyondícsért méregdrága vetőmag tulajdonképpen magyar termék!
Uj vagyok itt a forumban, lehetseges, hogy a problemamrol mar esett szo. Segitsegeteket, tapasztalatokat kerek a kovetkezokben. Tavaly, ugy oktober kornyeken vettem fumagot. Nem vetettem el. Egesz telen kint fagyoskodtak szegeny magok a sufniban. A csomagolas az eredeti, bontatlan. A csomagolason nem talaltam szavatossagra, minoseget megorzi..., stb. utalo jelzest. Kerdesem, hogy mekkora sikerrel vethetem most el. Telallo v. fagyallo e a bevetetlen fumag?
Ma egy áruházban körüljártam a Wolf Supra és Loretta vetőmagját. Nagyon drága, de az összes felület 70 m2 amit zöld gyeppé kell varázsolnom. Ahogy írtátok nem a mag költség lessz a meghatározó költség. Jól gondolkodom: megveszem a legdrágább és legjobbnak mondott ( önmagáról mondja!) vetőmagot és a többi már rajtam múlik!
Általános használatra tán a "sport" keverékek a legjobbak. De sajnos megfelelő talaj, és locsolás nélkül nem lesz szép gyepszőnyeg sehol. Nemrégiben láttam egy kedves topiktárs kertjét és lehetőségeit, szerintem nagyon elszomoríthattam, mert azóta sem írt! :-(
Ó boj, miket nem kérdezel?! :-) Bevallom, anno amikor egyetemen a növénytan vizsgán a quadrátból kellett egyesével a fűszálakat családostul latinul-magyarul meghatározni (ez egy 1m x 1m négyzet amit a prof bárhova leszúrhatott a mezőn, majd kihúzott belőle átlóban különféle szálakat) akkor örültünk, ha a poa pratensis-t meg tudtuk különböztetni a többi poaceae-től, nemhogy még széles- és vékony levélként is megkülönböztessük. Az angol perje sokkal jellegzetessebb, azt nehezebb volt eltéveszteni, igaz pár centisen és másnapos szemekkel minden fűszál ugyanúgy nézett ki. No mindegy, szóval az angol perjét azért keverik bele inkább mert gyorsan fejlődik, hamar kinő. Igazából azt gondolom, hogy a végcél határozza meg a keveréket: ha golfozni akarsz a füvön, egyébként nem akarsz rámenni akkor érdemes a legjobb fűmagba beruházni majd locsolni és locsolni. De ha nem a legkiválóbb gyep kell, a gyerkőcök néha rámennek focizni és nincs mindig idő vagy pénz annyit törődni vele, csak egyszerűen szép kell legyen akkor szerintem nem annyit számít a fűmag. Árban amúgy sincs olyan nagy különbség a szokványboltokban kapható magok között, a szép gyepben úgysem ez a legnagyobb beruházás. Figyelj arra, hogy fémzárolt mag legyen, ne legyen túl öreg és mondjuk ne legyen harmadosztályú (asszem a fémzárszám utolsó számjegye jelöli a minőséget)
Üdv chapelle! köszönöm a választ, a potyoro útbaigazítását megnéztem ( 2004 11.hó) , sok hasznosat olvasgattam már a topikban, de úgyérzem, minél több információt gyűjtök, annál inkább bizonytalan vagyok a választásban! vajon miért tesznek a " nyugati" keverékekbe nagyon sok angolperjét? ( Wolf garten : 30+30 % ! , Hungarten osztrák kiszerelése : 55 - 68 % !) Nem az a gondolat vezérli őket, hogy nasználs 5 évig és utána vagy felülveted megfelelő fűfajtával, vagy újrafüvesíted? Az eltérő klíma is lehet oka? Én is osztom potyoro véleményét, hogy az angolperje csak védőfű, a szerepe időben korlátozott. De ha nincs a keverékben megfelelő mennyiségű pl.: réti perje, akkor vajon nem lesz a gyep ritka, mikor az angolperje eltűnik? A réti perjénél van jelentősége, hogy keskenylevelű, vagy normál ( poa pratense ill. poa pratensis) ?
kedves laca99 többünk ezirányú tapasztalata az, hogy gyakorlatilag mindegy milyen füvet veszel. Ha kap elég napfényt, vizet és törődést akkor a réti perjéből is szép gyepet varázsolhatsz, ha pedig kevés napfényt, kevés vizet és törődést lát akkor hiába a golfpályának szánt drága fűmag, abból soha nem lesz homogén gyep. Amikor én vetettem akkor egyszerűen többféle szortimentet egy vödörben összekevertem majd kiszórtam. Másfél év után, mostanra annyira homogén hogy képtelenség megkülönböztetni a csenkeszt a perjétől és a kitudja milyen fűfélétől.
Amire talán érdemes odafigyelni az a kelési gyorsaság, homogenitás, mert ezzel elérhető, hogy a kezdetekben nem összevissza nő a fű. Potyoró gyeptárs -ha jól emlékszem- tavaly ősszel összegyűjtötte az egyik és a másik fajta jobb tulajdonságait. Érdekes módon a felülvetésre kijelölt fűmagkeverékben 100% azonos mag van, angol perje.
Tanácsot szeretnék kérni Tőletek fűmag keverék kiválasztásához. Egy kertésznek nevezett ismerősöm a Berliner Tiergarden fűmagkeverékre esküszik, de ezt a fajtát itthon nem sikerült felfedeznem. Az itthoni választékból az Agro-Largo cég Niagara pázsitkeverékét találtam megfelelőnek. Elvárásaim : tömött, sűrű, átlagos karbantartási igényű, viszonylag keskenyszálú " pázsit". Az igénybevétele normál átlagú lesz, öntözés lehetősége biztosított, egy része átlagos , nagy része napos fekvéssel bír, átlagosnál kötöttebb talajon. Még egy kérdés: talajelőkészítés során milyen műtrágyát keverjek bele aminek hosszú a lebomlása? Mindenkinek köszönöm aki segít a tanácsaival!
"Ha az ótód a nickedben szereplő "ódi A6", akkor majd nyár közepén"
Ha nem ahogy te irod ódi-m lenne hanem pl egy lada akkor elöbbis rámehetek? Aszem akkor lecserélem! :) (csak viccelek!)
Eléggé vissza olvastam már a forum-ban de nem találtam összefoglalót füápolásról hogy mikor mit tegyünk. Pl. mikor lehet tápot adni milyen idöközönként mivel kell gondozni mi az ajánlott nyirás sürüség stb. stb.
Jo lenne egy ilyen összefoglalot irni ha nincs hogy ilyen kezdök mint én is ne fáraszanak titeket alapvetö kérdésekkel nem?
A minap szemügyre vettem egy mulcsozós fűnyírót, hogy mi is a titka. Hát marha egyszerű. A kés két végén lévő felhajlított rész felső éle fűrészfogasra van köszörülve (1-2mm).
Lehet, hogy kipróbálom. Az amerikai rokonok esküsznek a mulcsozásra.
Erdeklodnek hogy hallot-e mar valaki vagy esetleg hasznalt olyan funyiro kest amin ket rugo van a vegen es igy szellozteti a gyepet persze a regi kes helyere kell felrakni....
Nyírni, ha úgy kb. 10cm-s lesz. Persze ne eső után, amikor felázott. Utána locsold be.
Ha nem tudsz lebegni, akkor már fűnyíráskor ráléphetsz. :-)
Tartós használatba akkor vegyed, amikor már rendes vastag levelei vannak.
Ha az ótód a nickedben szereplő "ódi A6", akkor majd nyár közepén.... Bár ha rendszeresen jársz majd rajta, akkor inkább csinálj gyeprácsot, vagy térkövezd ki, mert ki fog kopni a fű a napi használattól az autó alatt.
3hete vetettem a füvemet kb. 130m2-en 5kilo sportfüvet.
Az a gondom hogy nagyon foltosan kell van ahol már 5-6cm de sok helyen semmi olyan 10-20cm-es üres foltok vannak! Van remény még hogy kikel vagy potoljam most a hiányt?
az nem a mulcsozas miatt van megcsavarva? de lehet hogy nem. mindenesetre, szerintem ha eles, akkor mindegy hogy csavart vagy nem, mert ugyis szepen fog vagni.
azt hallottam en is hogy aki nagyon akar vigyazni, az a hengerkese nyiroval vag. az lehet hogy jo, egyszer probaltam, igaz meg kicsi voltam. igazi kinszenvedes volt, de lehet hogy csak a gep volt rossz.
A fűgyüjtős nyírónál a kés vége meg van egy kicsit csavarva, hogy felfelé dobja a füvet, és szívó hatást fejtsen ki. Mindegy, hogy rajta van-e a gyűjtőedény vagy sem. Esetleg talán lecserélni akést egyenesre?
Megdöbbentő, hogy milyen butaságokat tud egyik másik kertész tanácsolni. A fűnyírás minősége nem attól függ, hogy mi hajtja a motort, hanem a kés állapotától. Ha életlen késsel nyírsz, akkor a fűszálak vége elsárgul, hisz a kés nem vág, hanem inkább tép. Ergo, ha a fűszálak vége elsárgult - itt az ideje megköszörülni a kést. A köszörülés után viszont azt ki kell egyensúlyozni, mert ellenkező esetben káros rezgések keletkeznek, és ez a fűnyírót tönkre teheti. A legjellemzőbb következmény, amikor a tolókar tőben elreped, majd eltörik, a csavarok fellazulnak, esetleg a emezből készült fűnyíróház berepedezik. Ez mind a rezgések következménye.
Hmm, jogos, de nagyon. Én most tavasszal köszörültettem meg a fűnyíróm késeit, utána öröm volt vele vágni. Olyan szépen nyeste el a szálakat, nem pedig a nagy sebesség törte derékba azokat. Különösen párás időben veszélyes az életlen fűnyíró mert az eltört fűszálak végén a fertőzések bemászhatnak a szálakba. Közelről ez úgy néz ki, hogy a szálak vége elsárgul. Van nekem egy olyan gépem is amelyik a hagyományos henger-forgatással nyesi a füvet. Ez tényleg szebben vág, de nincs hozzá fűgyűjtő és túl alacsonyan vág, ezért inkább köszörülök...
Nekünk tavaly a kertész azt tanácsolta, hogy az első néhány nyírást elektromos, gyűjtős fűnyíróval végezzük, mert azok gyengédebbek a fűhöz! No, de 1000m2-en???? Az első nyírást végigszenvedte a férjem egy kölcsönkapott e.nyíróval, majd megelégelte, s azóta benzines gyűjtőssel nyírjuk!
jo, de meg mindig nem ertem, hogy miert a gyujto miatt tepi ki? ha leveszed rola a gyujtot, es oldalkidobosan hasznalod, akkor nem tepi ki? mer akkor ez a megoldas, nem? vagy valamit teljesen felreertek...