Remélem nekem sikerült ! :)) (Kép lementve) Szerintem a 7 mm a holtjátékhoz kell ,és ez után kezd fékezni a rúgó erő mértékének megfelelően.(De ez akkor jó ha a kuplung is jól van beállítva (5cm holtjáték).)
Ha jól értelmezem, akkor a nyelestengely fékkarját az óramutató járásával ellentétesen elforgatjuk ütközésig. Itt megtartjuk, aztán a hozzá kapcsolódó menettel állítható rudat kitekerjük addig, amíg a kulungkar lyukjával össze nem illik. Majd innen visszatekerjük a menetet 7mm-rel???????
Ma nekem is a fékkel volt problémám...tolatás közben,beragadt a fék. De úgy rendesen...se előre se hátra !:-) Kerék le-csavarok ki-fedél le, aztán okoskodás....
A fékpofákból darabok voltak kitörve.(..a külső -ből..) ..még jó, hogy megszorult !:-)
Ez a fékszerkezet volt benne,3db golyó fészekkel..én,nem látom nagyon kopottnak,sem a golyófészkeket,sem a golyókat...
Viszont,van nekem 1 zsír új ,de abba 6db golyó fészek van kialakítva! Most azt nem tudom,hogy abba 6db golyót tegyek,és úgy rakjam össze, vagy csak azért van így kialakítva,hogy ha a 3 megkopik,akkor átkell tenni a golyókat a másik 3-ba ? Még 1 kérdés....mennyibe kerül 1 olyan,ami a legfelső képen van ?
Én csak röhögök az ilyen fahasító gépeken. Mindegyik videón csak fenyővel vagy egyenes fával mutatják be. Az ilyen gurigákat baltával is könnyű hasgatni egy jó baltát csak rá kell ejteni és hasad is. Nem tudom görcsös fával mitcsinálna?? Vagy mifelénk az almafa és meggyfa dücskővel mit csinálna. Lelökné a láncot az biztos. :)
Köszönöm Dutrancs mester ,bíztam benne hogy bekukkant ide . Tehát, ha jól értelmezem a kuplung benyomásakor 7mm-t mozdul a fékkar és utána ütközik. Jól mondom mester ??
Meg-ám :) De az egyenes szálirányú fára nagyon jó ! Emberi kéz érintése nélkül a máglyából a platóra kerül a fa ,és konyhakész ! Mehet a vevőhöz .....:) Ja ostorfa ,a celtisre gondolsz ?Felénk nincs .Gödön termeltünk egyszer egy akácost és ott voltak szép nagyok ,úgy emlékszem nehéz mint a cser.
Üdvözletem! Lenne egy kérdésem. Mtz vízhőfokmérőórát szeretem volna ki cserélni.Új típusú az óra 8008-3 as,jeladó 11094-es.Ez a hozzávaló jeladó? A problémám hogy kiakad ez óra vagy 120 fokirányába , szál csere akkor meg 0.Mi lehet a gond?
Értem. Így akartam én is bekötni ,....csak nincs hova rakni a vissza folyó csövet . Szerintem nekem egy jeladó van a Szaby 2.képén 4-es számmal jelölt alkatrész helyén . :(( Tehát be kell szereznem egy ilyen csonkot . Egyébként a hengerfej jeladója van bekötve nekem is ,ezen a másikon nincs zsinór. :) Köszi nektek.
A beállítását nem tudom. A fűtés meg egyszerű! Hengerfejből kivezeted a melegvizet a fűtőradiátorba onnan meg vissza a vízszívattyúba az előbb felrakott képem alapján. Ha nincs kivezetés a vízszívattyún akkor csere. Vagy esetleg még meglehet próbálni a hűtőbe visszavezetni valahol. A piros nyíllal jelölt helyről vezeted a melegvízet a fűtőradiátorba.
A 3-as számú vakdugó helyére.... Már ha nem ide van dugva a jeladód:-))) Annak ugyanis a hengerfejben a helye a hidrotartály előtt balról:-) Esetleg a hűtőben....
Igen van benne. Mikor a kuplungot benyomod akkor a nyelestengelyt lefékezi a jobb váltás miatt. Kevesebb recsegős váltás. Azt hiszem a mostani mtz-ékbe már kihagyták.
Szaby ,azt a rudat kérdezem amit bekarikáztam . Rúgó van a végén. Hova megy a fűtéscsöved ,a vízkeverőre ? De ott nincs csonk .:( Vízhőfok jeladó helyére kell csonkot rakni ? :)
A felezőhöz is kell kuplungot használni. :) A kuplungszerkezetet működteti a felső kar meg a nyelestengely féket működteti. De beraktam a szerkezeti ábráját.
Na kérem tisztelettel ,itt az árokásó mghajtó része.Ez még mindig nem az amit Szaby betett.Itt van egy axiál szivattyú és egy ugyanolyan hidromotor.Mehet tovább a rejtvényfejtés!!
Üdv. Múltkor kérdeztem hogy hova kell kötni a fűtésradiátor csöveit . Kerestem a vízkeverőnél szabad csonkot ,de nem találtam. :( Hol kéne lennie pontosan ?
A töltés javításba beletartozik a generátor -fesszab- vezetékek -,ampermérő.Neki ezek kapcsolási rajza kellene (gondolom )mert amik vannak túl kicsikbe küldhetők át és ezért értékelhetetlen a rajz.
Nem még nem tört le/el de azért akarunk rárakni mert hallottuk h könnyen eltörik. az elsőket is levettük. amugy a jobb első kerékhajtásnál nyomja az olajat. És a tank. na ott mindenhol folyik a gázolaj mind a kettő csapnál. arra van valakinek valami megoldása? ráhúzni nem akarjuk mert ha eltörik..fránya műanyag tank..
már láttam .3mast lemez sárvédővel akkor valószinű hogy rá lehet rakni.letört a műanyag?amugy a géppel hogy vagy megelégedve?kellett valamit javitani rajta erőssége gyengéi nyugottan leirhatsz sok infót.
Na hohohogy van is ez? Pár héttel ezelőtt többen lehurrogtak amikor kérdésre válaszolva azt találtam mondani "fedelet le,szűrőt kicserélni,fedél vissza és mehet". (Tippek voltak, drótkefe,gázolaj,benzin, stb.) Én így csináltam.Akinek ismerős és untattam attól bocs.
Igen mert a talaj kötöttségétől és az árok mélységétől is függ,hogy milyen lassan cammogjon. no meg a lánc műszaki állapotától. Amennyiben életlen akkor olyan mint a láncfűrész amikor életlen!
Udvozlet!!! "a maszobbnal is maszobb fokozat",ez jo megnevezes,ahogy elolvastam mindjart a reszegnel is reszegebb ember jutott eszembe,aki maszni is alig bir:-)))Bocsi Hat ez talan nem is olyan rossz hirmad megprobalok en is erdeklodni. Ja a tegnapi hozzaszolasomhoz kiegeszites:motorosfuresz=lancfuresz
Van egy rosz hírem. Ma átugrottam ide a szomszédba és megnéztem az ETC árokásó oldal ki-be hajtását és arra a megállapításra jutottam,hogy amit Szaby betett képet az nem az! De akkor mi??? A kérdés még akkor nyitott maradt!Nem baj legalább ilyet is láttunk,csak akkor az milyen tipus és konkrétan mit csinál?
Miért olyan amilyen a képen van.Amit én ma láttam az kihajt egy szivattyúra aztán a hidromotor meg visszahajt fokozatmentesen.Tehát nem a saját NS hidr. szivattyújával hajt, mint én mondtam mert az már foglalt neki.Sőt a három utas vezértömb még nem is elég neki ,annyi munkahenger van rajta.Valamikor régen javítottam én ezt azért tudtam a létezéséről.A mászónál is mászóbb fokozatnak külön hidr.tartálya van ill a kettő össze van kötve a mennyiség növelése érdekében.Gondolom,hogy ne is melegedjen annyira.Csináltam fotókat majd beteszem.Egyenlőre lehet tovább nyomozni.
Egy kérdésem lenne hozzátok. Egy régi Porsche traktorra szeretnék hidraulikát építeni (gyárilag nincs rajta sajnos) és szeretném megkérdezni, hátha valaki fejből meg tudja nekem mondani, hogy az MTZ 50 hidraulika szivattyúja milyen irányba forog a meghajtó tengely oldaláról nézve? Átváltható a forgásirány? Pl a fedelet megfordítva, a két tengelyt felcserélve?
Nem emlékszem ! Volt abban sok xarság , szögtárcsák , kézi porlasztó beállító, kormány holtjáték ell. kristályos műszer ami az oszciloszkoppal párosithato volt töltés áll. esetén .Az indikátor óra a mai napig nálam van, meg a kormány ell. de hogy még mi volt azt nem tudom .
Ez nekem is ujdonság . Bár volt egy orosz diagnosztikai bőrönd abban voltak kölönböző műszerek lehet ,hogy ílyen is volt benne csak nem emlékszem már .
Mindkét tippemet visszavonom. Nem 50-es motor, mert nem látok ízzitógyertyát. Az 1-es hengerre van kötve ebből kell kiindulni. Gyújtással kapcsolatos mérőműszer lehet. A szememből is kiment az álom. :)
Az alsó és felső dugattyúrúd fejben.Tehát hajtókarcsap és csapágy valamint a csapszeg és a csapszegpersely közötti hézagot.Sűritett levegő befúvással és vákum létrehozásával ,rögzített főtengely estén!!!
Van egy angol nyelven írt katalógusom mtz-50-esé. Abban is meleg motorra írja a szelephézagot. Eddig hidegen tudtam. Van egy mtz-550-es könyvem ami a D50-es motort tárgyalja nagyvonalakban abban meg 0,45-öt ír hidegen. Van ilyen könyvem is ebbe is meleg motornál írja:
Találtam Fater régi tankönyvei között egy könyvet és abban az volt írva, hogy mtz-50-es D50 motorjának a szelepházagát szívó és kipufogót szelepet meleg motornál (75-80°C) 0,25-re kell állítani. Eddig hideg motornál írta több könyv. Szerinted?
Itt a hidr. kapcs. rajza.A 16-os a sebesség beállító fojtó a biztonsági szeleppel.a 14-es pedig a"kuplungja" Benyomtad a kart vagy ráléptél és megállt mert elegedte a nyomást -rövidrezárta -a hidromotort.
Nem tudom a nevet csak munkaba lattam oket valamikor a 80-as evek vegen utoljara,meg ket eve amikor a faluba fektettek a gazvezeteket es a bobcat-ek mellett dolgozott egy 50-es egy ilyen arokasoval,de nem figyeltem meg hogy milyen volt ameghajtas,de azt hiszem egyrol beszelun,talan egy motorosfureszhez tudnam a lejobban hasonlitani,ami a foldet"vagja".
Megmondom én neked.ETC -árokásó.Fokozatmentesen hajtotta a traktort a saját hidr. szivattyúja.Egy fojtószeleppel kellett beállítani a "szédületes"-sebességet.Azt hiszem a sebváltót egyesbe kellett tenni hozzá mert arra a tengelyre hajtott be.
jo estet mindenkinek!!!Most voltak aposomek nalunk es megmutattam neki a kepet,megkerdeztem a velemenyet,hogy mi lahet ez a valto oldalara fuggesztve.O is azt mondta,amit Dutrancs mester.Nalunk azokon a trakikra volt folszerelve,amelyikek a cukorreoa foldeket arkoltak korul a repabarko ellen,lacos kaparos(nem tudom a pontos nevet)arokasoval.Itt egeszen kis munkasebessegekre volt szukseg es ezzel redukaltak a trak. mukasebesseget
Üdv! Igen van. Tudom, hogy mit jelentenek a számok. Csak valaki itt említette, hogy átmérő különbség van a két motor vezérmű fogaskerekei között. Ma meg mtz alkatrészeink között kutattam és lefotóztam. Remélem jól raktam össze a fogaskerekeket emlékezetből. Jelzésre raktam csak a fotón nem látszik.
Még egyenlőre nem. De 2ezer Ft környékén van bármelyik mtz alkatrész boltba. Nem a lemez a lényeg hanem lámpatartó nem kapható. Azt házilag kell csinálni. Amit csináltam eltört azért raktam vissza a lámpákat kívülre. Meg így jobb a világítás sötétben. A másik dolog meg mindent vissza akarok állítani eredeti állapotra.
Üdv mindenkinek! Ma egy kicsit a vezérlés témába belemerültem. Eredmény 50-es és 80-as vezérmű fogaskerekek átmérője és fogszáma egyforma. Valóban 2 cikkszáma van a fogaskerekeknek. A képeken látszik a különbség:
A mechanikus az igen ,de ez a kép nem azt mutatja.Itt a bekapcsoló kar és a kulissza keresztbe van.Erre mintha kettő db hidromotort vagy két helyre lehetne felszerelni ,gondolom az elérendő min. haladási seb. érdekében.
Az órát eddig tudtam szétkapni, tovább nem lehet, mert minden szegecselve van. Nem akarom szétbarmolni mert ahogy látszik a számlálón még épphogy bejáratódott. :) Tökéletesen működő óra. Így még nem jöttem rá a fordulatszámot hogyan méri. Ha sikerül szereznem egy rossz órát akkor azt szétvágom apró darabjaira.
Legyél üdvözölve nálunk !:-) Belül minden a helyén van,és a hangja is jó nak tűnik,de most már,kívülről is meg mutathatnád...! ....pár kép ..esetleg...?
Jó estét mindenkinek! Akkor végülis üzemóra kihajtásból is több féle létezik? Ugye ennek a blokk elején kell lennie? Mert én ott csak egy lemezdarabot látok:((
Üdv fórumozók! Régóta néma figyelője vagyok a forumnak nagyon sok mindent tanultam tölle! Most regisztráltám így hát mindjárt linkelel is 1 rövid videót: (remélem sikerül) [ha netalántán nem] akkor: http://www.youtube.com/watch?v=DY-rzUfZRHQ
Van bizony...sajnos. Teljesen mindegy milyen fajta,mindre adnak támogatást,csak vágja a paraszt. Sajnos ide jutott az ország,hogy támogatásból több haszon van az elkövetkezendő évekre nézve,mint magából a növényből.
Ezek az index csínytevései,már többször találkoztam ilyennel akkor fordul elő amikor elkezdem a h-szólást de közben képet kell átméretezni azt hiszem legalábbis, közben te is elindítottad a h- szólásodat.
Hát azt az oldalt nagyon nehéz lesz megtalálni, mert egy orosz oldalon találtam véletlenül. Kék 82-es után kutattam és úgy akadtam rá. A képet lementettem, mert érdekesnek találtam. Amúgy más kép nem volt az oldalon erről a gép alkatrészről. A két karos képet meg az agrofoto.pl oldalon találtam pontosan itt és még ezen belül van 84 oldal azon valamelyiken.
Úgy látom mintha az a cső nem is lenne bekötve csak a szivattyú mögé lenne benyújtva.Úgy látszik mintha a szivattyú szívó és nyomóága össze lenne kötve és hátra felé lenne a cső vége..Persze ennek nem lenne értelme.Jó lenne a helyszinen megtekinteni testközelből.
ÜDV: biztos hogy jól megfigyeltétek a képet. hova vezet a fekete hidraulika cső? a vezértömbön ahova be van kötve onnét kap olajnyomást? mert szerintem nem, sőt oda nyomja az olajat, az ugyanis a vezérlő bemenete, innét nyomást nem kaphat, ezért valamijen szivattyu lessz az.
Szerintem nem mert ott a meglévő sebváltó legkisebb fokozata is elég.Gondolom a HIDROT pécsi kaszára gondoltál?Ez meglátásom szerint( attól függ milyen szemüvegen keresztül nézem) egy árokásós MTZ mászó fokozat kapcsolására -meghajtására kialakított változat lehet.De az uborkaszedő-hasonfekvő munkagép vontatása is előtérbe kerülhet,NETÁNN!!!
Kék mtz-ét is gyártanak minszkben. Találtam ukrán árlistát amiben úgy van hirdetve mtz-82.1 ennek az ára 510ezer és 560ezer rubel között mozog. Itt az árban felszereltségbeli különbség van pl.: hidraulika 160bár-os vagy 200bár-os. Találtam még úgy, hogy МТЗ-82.1 (ŤБеларусť) ez meg 610 és 650ezer rubel között van az ára. És a fordítóprogrammal lefordítva ezekre a gépekre úgy fordítja, hogy mtz 82.1 Fehéroroszországból. Találtam olyan kék mtz-ét amire 3év garanciát vállaltak az drágább volt. Találtam olyat, hogy 1év vagy 1000 üzemóra garancia. Érdekes? És még egy érdekesség, hogy kék 80.1-es és 82.1-es árbeli különbség 5 ezer rubel= ami kb 30ezer forint.
Szerintem a mászó fokozat meghajtása lehet.Az a furcsa,hogy fogaskerekes hidromotort tettek volna rá??Láttam ilyen házat de azon axiáldugattyús volt a hidromotor.Szivattyú hajtásnak túl bonyolultnak tűnik.
Erre gondolsz? Mert itt a piros vonal irányában ráfolyik a vízpumpára a lé,nem szívja, nyomni a kék vonal irányába nyomja de szerintem ezt te is tudod csak engem szívatsz.
Akkor a párásodással küzdeni fogsz te is ! Az a lehetőség van csak ,hogy vagy nyitva hagyom a hátsó ablakot , vagy törülgetem a párát. :( Muszáj lesz bevezetni a fűtést...:)
Nem tudom miért szivárogna a hűtősapkánál, volt 82-es panorámás mtz-ém annál se fojt, meg van most nálam még egy 820.1-es az se folyik ki ha leveszem a sapkát.
Na de Szaby !! A pedál helyzetét a rudazattal lehet állítani , a max fordulatot az adagolón lévő határoló csavarral (ehhez nem nyúltam). Mint mondtam, amikor az adagolón lévő csavarnak ütközik a gázkarocska (aminek a furatába a rudazat van) , na akkor tövig van nyomva a pedál ! :)
Hmm...... ebben lehet valami !! Le fogom ellenőrizni ezzel a kapilláris csöves módszerrel is. Mostmár kíváncsi vagyok .....pontosabb beállítás.... igazad lehet ......:)
Igen ! Úgy állítottam be, hogy padlógáznál van ütközésen az adagoló határoló csavarja ... nem szeretem ha nagyon fent 'fog' a gáz . :) Sőt nekem a fékpedál-is lentebb van állítva egy osztással . :))
Csonknak kell lennie rajta legfeljebb levan vakdugózva. A radiátor miértne lehetne a motornál feljebb a vízszivattyú átszívja rajta a vizet. Pl. panorámás fülke, ott is feljebb van.
Szép estét. Azért mert gyanús volt hogy úgy csinálod, de úgy nem szabad, az úgy több fokkal is becsaphat, kapilláris csövet rögzíts egy elvágott nyomócsőre, lényeg hogy minél kissebb átmérőjű legyen a furata, és jól látható legyen a buborékmentes gázolaj csak azzal tudod megfigyelni a gázolaj moccanását, és a már jó beálítást is vissza kell elllenőrizni.
Kérdésem van : A fűtésradiátor gumicsövei hova csatlakozzanak ? Gondolom hogy a radiátor felső kivezetést kell a hengerfej hátsó felső részén lévő csapra kötni , az alsó kivezetést meg a centrifugálszűrő melletti vizleeresztő csapra . Jól gondolom ? És még valami ; a radiátor nembaj ha feljebb van elhelyezve mint a motor ? (Az oldalablak elé tervezném.)
Valószínű az üzemóra miatt van a más áttételezés, mert nem mindegy, hogy 1800-on dolgozik egy motor vagy 2200-on. Ha egyforma lenne az áttétel akkor a 80-asokba hamarabb menne bele 1 üzemóra. Gondolom én. A fordulatszámra még nem jöttem rá teljesen, mert szerintem a 80-as és az 50-es motornak egyforma a vezérműtengely fordulatszáma mivel 4 hengeres a motor. A hétvégén egy óra belsejét lefotózok és megvittatjuk közösen. :)
Meghajlok szakértelmed előtt:-)))))))) Csak akkor miért nem ugyanazt mutatja ugyanannál a fordulatszámnál a 2 óra... Végülis nekem csak az üzemóra/olajcsere miatt érdekes. No mindegy, majd beépítem a 80-as órát, ha ráérek, és meglátom...
Ha lenne TX135-ös órám kipróbálnám hogy a 80-asba mit mutat mert nekem TX114-es van benne gyárilag. Pedig mindenhol TX135-öt ír bele. Kinek van még kisfülkés 80,82-ese azokba milyen van és mikori évjárat?
Üdv! Szerintem az órában az áttétel más. De lehet, hogy az üzemóra meghajtó más. Nem tudom most már. Ha az áttételekkel számolgatok akkor A tx135-ös óra 50-es motoron 1800-as fordulatnál pontosan kijön a 2200.
Már talán a multkor is kérdeztem , hogy álítasz előtöltést ? Kapilláris csövet hasznász? Vagy csak úgy nézed hogy mikor mozdul a gázolaj a fejszelepnél.
Nekem ha el van takarva a hűtőm teljesen, akkor pótkocsizásnál simán felmegy 80 fokra akár. Ha nincs, akkor szántásnál is csak 60 fok(normál használatnál) Ezért kellene felszerelnem az apáméról örökölt gyári rolót:-) Egy kérdés: Az olaj megeszi a műbőrt? Mert ebből szeretném kipótolni a rolóról lerohadt vászonszerűséget:-)
Csak azt mondd meg nekem, hogy ha a spirál mondjuk 100-as fordulattal pörög (ami mondjuk a motornál legyen 1300-as fordulat) Akkor a két óra miért mutat különböző értéket???
Ez igaz... Gondolom a dízelre is. A benzinesnél a túl nagy előgyújtás is melegedést okoz. ez amiatt is van, hogy nehezebben megy a motor (szerintem), mivel az ideálisnál kicsit előbb van a robbanás...
Feri 72 köszi a képeket . Ez fahúzásra használatos csörlő ,nekem ettől könnyebb,egyszerűbb kellene ... olyan amit a traktor elejére rögzítenék. más: Múltkor állítottam az előtöltést .Az "első" beállításnál picit kopogós lett a motor ,de próbaképp behoztam úgy egy kocsi fát ,a vízhőfok felment 80-100 fokra !! Utána egy kicsi viszább vettem az előtöltést (gyári értéknél picit később kezdi a töltést),így a víz 70-90 fok !! Azelőtt meg alig bírtam felgyilkolni 80 fokra !(szerintem kicsi előtöltéssel) Azt a következtetést vontam le hogy az előtöltés idejének növelése nagyobb üzemi hőfokot eredményez .... tehát egyenes arányosság van a hőfok és az előtöltés nagysága között. :)
Hát én a vezérlés tanulmányozása után arra jöttem rá, hogy nagyon szép és jó, elméletileg stimmel a dolog. Gyakorlatban azonban mégsem. Ennél a régifajta kormánynál gyakorlatilag egy szelep mozgatásával szabályozod az olaj utját, ami mozdítja a munkahengert, ami pedig a kereket. Csak nem tudsz eleget mozdítani azon a szelepen, hogy megfelelő mennyiségű olaj jusson a munkahengerhez, így nehéz a kormány. A megoldás nagyon egyszerű. Teszek be egy képet alulra. A 3-as számú alkatrészt kiveszed, nevezzük ezt síkszelepnek. Elhaladsz vele 1 esztergályoshoz, és esztergáltatsz 4 db ugyanekkora, vagy inkább egy picivel kisebb átmérőjü karikát. 2 db 1mm vastagságut és 2 db 0.5mm vastagságut. Általában az 1milis szokott jó lenni, de van akinél a fél milis vált be. Visszaszereled a síkszelepet, csak raksz 1 karikát mögé, 1-et pedig elé. A szervóolajat engedd le szerelés előtt! Ezzel azt éred el, hogy a szelep gyakorlatilag hosszabb lesz, többet tudsz rajta mozdítani, több olaj jut a munkahegerhez. Lehetne egy hosszabb szelepet is csináltatni, de ennek a szelepnek a külső rétege cementálva van, borzasztóan kemény és kopásálló, így jobb módszer a 2 karika. A 2 karikával összerakod és ha minden igaz utána örülni fogsz. Én az 1 milissel próbálkoznék, ha nem jön össze, akkor a fél milissel. De mindezek előtt mérd meg a nyomást a szervóban, mert ha nincs megfelelő akkor nem segít a karika, ha szükséghes és lehetséges állíts a nyomáson. Gondolom tudod hol kell mérni és állítani. Ha jól emléxem 80-asnál 80 bar elég a kormányzáshoz, én 100 barral használom, így viszont a személyautók megirigyelhetik a kormányomat. Az orbitosnál sokkal könnyebb.
A 3-es számú karika a lényeg ! Ez,nem az én művem,csak bemásoltam neked !.....nem kis munka volt meg keresni ....:-)
Eddig nincs!101óra van benne de lehet az új fajta óra gyorsabban méri az üzemórát.
csak elég csenge főleg 1400-as fordulat alatt,de amint jön a szerelö valamit javitani leszedetjűk az adagolót és a porlasztót aztán elvisszük 1 adagolósnál hogy állitsa jól be.a 952es is igy mig nem lett felújitva az adagoló és máshogy lett beállitva azóta sokkal erősebb,alig lehet lefojtani.
Az adagolót még nem bántom, mert vettem új vezérlőtömböt, meg szivattyút, először ezeket rakom, fel addig úgyse megyek sehova. Ha ezzel megleszek akkor megnézem az adagolót, de még vissza van 4ha szántanivaló.
Valaki régebben írta hogy a kormányoszlop dugattyújához kell betenni 0.5-1 mm-es hézagoló alátétet és akkor több olajat nyom, ezáltal könyebb lessz a kormány. Legyenszives aki ezt írta válaszoljon vagy tudja melyik hozzászólás az is jó. Azt hiszem még kép is van róla.
Üdv! Akkor te is hallod rajta, hogy nem 100-as a hangja, de ezt leszámítva jól megy jól húz fogyasztása is tűrhető. A haverom 552E-éhez képest ez jobban boldogult a HW8011-es póttal.
Eddig ment a törött csapágyakkal (kb 1 hónapja), és már a fogaskerekek elugráltak egymáson. Csak a 9. fokozatban mozdult meg a traktor, ha nagy erőltetve be tudta tenni.
Üdv! Tuti, hogy az órában van más áttétel. Az óra száma is erre utalhat TX135 és TX114. Ha lesz egy kis időm akkor levideózóm 80-as órával és t-25-ös órával.
Még fejlesztés alatt van az ekém :) pl. lazítótüske, csorosztya, korménylemez ívelés stb., de remélem, ha a vázmagasságot sikerül megemelni, akkor ott is boldogulok vele, persze nem ily mélyen. Az a mélyszántós kép honnan van? Nem a homokot akarták agyaggal javítani? más technológiával digózásnak hívják.
nem azt mondtam,h.nem birja a nyolcvanlovas,csak azt,h.nehezebbem huzza.Pl:mtz820,vagy ursus904 nagy fusttel,vagy lassan huzza,a kozelben meg mtz52 ugy megy vele mintha sorkozt muvelne.Tudok olyanrol is aki mtz552-vel lassu 7-ik sebesseget hasznalva szantott a 350-es lemezekkel,igaz az is,hogy az adagolojja kicsit meg volt nitva,de 23-25cmre siman birta.
Értem, mit mondasz, de a fordulat szempontjából ugyanazt kéne mérnie, nem? Elvégre ez egy fordulatszámmérő. Az 1800-as fordulat itt is ott is 1800, függetlenül attól ,hogy az adott motornál az a maximum fordulat vagy sem... Ahogy emlékszem a számlap sem ugyanúgy van skálázva, tehát például az 1000-es fordulatot az egyik 30 fok mutatókitéréssel mutatja, a másik meg talán 27 fokkal... Ez azt jelenti, hogy másképp van kalibrálva. DE ha a beérkező fordulatszám azonos, akkor azonos értéket kéne jeleznie... szerintem. Bár az is igaz, hogy a fordulatszámmérő működési elvét nem ismerem... Ha valaki tudja, akkor hozzászólhatna a dologhoz...
Élőbe máshogy hallatszik, de remélem ezen a videón is hallatszik egy kis kerregést, csattogást hallok: Ti? Katalog amit beszéltünk telefonba attól van egy picit fúrcsa hangja?
Jól gondolod( én tudom) csak nem jól írod.Nem a dugattyúja kopott a tápszivattyúnak esetleg hanem a lökőrúdja.Gumigyűrű a hagyományosba nincs ezt jól tudjátok.A ház és az elem között lehet tömítetlenség.Ezt be lehet csiszolni vagy nagyon vékony fíber alátétet kell betenni de ekkor már újra kell fokolni az emelőtőkéken.A harmadikat szintén jól írtátok,mikor is az elemek engednek át a kopás miatt.Padon ezeket faszányosan meg lehet látni.Levegővel lefúvatva járatva ,figyelni,hogy melyik elemnél enged át vagy esetleg egy kicsit mindnél.
szerinrem az a jobbik,ha nem vagyok tul gyerekes akkor azt mondom,hogy az az almom.A 400-as kormanylemezhez mar sokkal tobb paci kell meglatasom szerint. Elohantolora nincs szukseg kukoticatarlon sem?
Elnézést kérek ! Meg zavartam a dolgot de valójában az a240 blokk azzal van szerelve ez így értendő . Az akkor is a fele mint ahogy Ferry mondja. A spirál meghajtó az ua , szerintem az óra lehet máshogy kalibrálva , még ha ugy is néz ki mintha egyforma lenne.
Ott , milyen tömítést akarsz megnézni? A tápszivattyú ha átenged akkor kopott a dugattyúja, cserélni kell a tápszivattyút, de az is lehet hogy mint az előbb Csoppika említette nem jó az adagoló elem tömítése a házban, bár ott én nem tudok gumigyűrűről, és még az is lehet hogy kopottak az adagolóelemek és azok engedik át a gázolajat. Vidd el egy adagolóshoz ő ki tudja szűrni az előzőekben említettek közül hogy mi a gond , addig cserélgesd benne az olajat hogy ne csak az a híg gázolaj kenje a bütyköstengelyt meg a többit, és abból legalább tudsz következtetni hogy mennyi idő alatt hígul fel.
Ott , milyen tömítést akarsz megnézni? A tápszivattyú ha átenged akkor kopott a dugattyúja, cserélni kell a tápszivattyút, de az is lehet hogy mint az előbb Csoppika említette nem jó az adagoló elem tömítése a házban, bár ott én nem tudok gumigyűrűről, és még az is lehet hogy kopottak az adagolóelemek és azok engedik át a gázolajat. Vidd el egy adagolóshoz ő ki tudja szűrni az előzőekben említettek közül hogy mi a gond , addig cserélgesd benne az olajat hogy ne csak az a híg gázolaj kenje a bütyköstengelyt meg a többit, és abból legalább tudsz következtetni hogy mennyi idő alatt hígul fel.
Talán elem alatti gumigyűrű enged? Vagy a tápszivattyú. Nem egészséges. Nézd meg az olajat? (Már ha központi olajzású) Nincs-e benne gázolaj. Ha különolajzású, akkor esetleg megeszi a gázolaj az adagoló belsejét. Kenéshiány...
Nekem a 80-asba TX114-es óra van. 1800-nál van a pötty és mégis jól mér. Arra lennék kiváncsi hogy 50-esnek az üzemóra számlálóját felraknám a kihajtás helyére akkor az pontosan mérne? Szerintem nem, az előzőekben említettek miatt.
Kösz a képet, régebben volt róla szó (visszakerestem de nem találtam) hogy hézagoló alátétet kell betenni a dugattyúhoz valahova és akkor könyebb lessz a kormány, még kép is volt róla, te nem tudod azt hogy kell megcsinálni?
Szép estét. A vezérmű fogaskerék meg az adagolót hajtó ugyan az a fogszámú lehet, meg a többi is a közvetítő ill. főtengelyen lévő, olajszivattyújé más ahogy mondod, a vezérműtengej meg adagoló a mot.ford felét forogja mindig, ugyhogy ott az üz. óra kihajtásnak más az áttétele más magyarázat nem lehet. Egyébként nekem az 552-be 80-as óra és 80-as kihajtás is volt,vez.tengely eredeti, és jól mért.
Valaki megtudná mondani hogy a szervótoronyba a koronás anyát mennyire kell meghúzni? Tudom volt már róla szó, de hogy is van az a hézagoló gyűrüs történet a dugattyújánál, hogy több olajat nyomjon és ettől könnyebb lesz a kormány?
Az első hajtásról még annyit,nem mindegy hogy automatán vagy direkten van, automatán nem okoz különösebb gondot de felesleges úgy hagyni, direktben viszont bármi előfordulhat szilárd burkolatú úton, az eltérő kerékátmérő sem nyerő nem a más méretű gumira gondolok hanem a túlzottan kopott első ill hátsó gumikra.
Lehet, hogy laza a kúpkerék, de a sípolás állandó, ha terhelés van a hátulján. A kúpkerékgondnál diffi hang van, azt ismerem... Csapágyra tippelek, vagy kopott fogaskerékre. Már 1x volt szétszedve a váltó, akkor egy-két dolog ki lett cserélve.(ami rossz volt) A diffi viszont már 2x fél éven belül... Szerintem a hátsó traktusban lesz a gond... A kúpkeréktől hátrafele. A szántást bemutató videón is hallani halványan a vékony hangot...
Ha a falun belül kell akkor 1ft/kg a szállítás, ha a falun kivül és 10km-en belül akkor 1,5Ft/kg, ha meg messzebbre akkor 2 és 3ft/kg. De ez függ, hogy 1 kanyar van vagy több. Szántás 25cm környékén 15ezerFt/ha, Tárcsázás 7-8ezerFt/ha Mifelénk ezek az árak mennek.
Egy kérdés. A 80-as és 50-es motor vezérműfogaskerekei nem egyformák? Miben különböznek? Az adaglóhajtó fogaskerékről tudok a kompresszor miatt. És ezen kívül?
Üdv mindenkinek! Ha az elsőhajtás bekapcsolva marad országúton IX.ikbe olyan a hangja a gépnek mintha túrbós lenne fűtyöl. Én ezt tapasztaltam mikor még nekem új volt a gép és elfelejtettem kikapcsolni annó az elsőhajtást. Mindig rögtön kikapcsoltam. Viszont télen tükör jegen király az összkerék főleg mikor fékezel. :)
Nekem most a váltóból(vagyis inkább hátulról) ciripelés jön. Ez zavar... Szerintem megint diffi csere lesz... Rükvercben hangosabban szól. Mint a személyautó, mikor tolat. de előrefelé is hallani kissé. Szerintem a kúpkerék kophatott el:-( Az ferde (ívelt) fogazású, ugye???
Tehát akkor elvileg a 80-asomban lévő 550-es óra kevesebb üzemórát számol, mint a valóságban lenyomott??? Mert ezek szerint ha 1500-at mutat az óra, akkor valójában olyan 1900 körül pörög...
Azért ne képzeld ,hogy cm ek re csúszik , ki- be . Igaz ,hogy oldhato kapcsolat van a közbenső támasz és az első hid között de abban az esetben mozog ha az első hid csapjai a zsámolynál kopottak . Ha a kardánkereszt vagy a közbenső támasz rossz.
Ja es a malcba nam a lamellak szorultak be,hanem az elukso kardannak kellene hogy legyen valami hosziranyu mozgasa,hogy kovetni tudja az elso hid mozgasat az egyenetlen talajon,pl:ha jobb kerek lemegy akkor becsuszik a malacba,ha jobb ker.felemelkedik akor kijjebb csuszik a malacbol...assszem
Nem aszfalton tortent,homokon potkocsiztam,urites utan indultam lassu hatobik,majd nyolcadik,de mielott igazan gazt adtam volna mar meg is alltam,hogy kikapcsoljam,egy pillanatnyi figyelmetlenseg volt.Szerintem ikabb az a megszorulas volt az oka,de mivel nincsen tizeneves mtz-s tapasztalatom,ezert megkerdeztelek titeket is,h.kinek mi a velemenye!
Arra szeretnék kilyukadni, hogy a spirál hajtása különböző fordulattal pörög a 80-asnál, mint az 550-esnél??? Mert az óra gondokra csak ez az egy megoldás lehet...
A kérdésbe,benne van a válasz is ! Aszfalton MTZ-nél, az első hajtást kikapcsolni !!!! Főleg nem gyorsan menni aszfalton,bekapcsolt első hajtással !!! A malac beszorulása is,ennek a következménye !:-)
Jó tudom ,hogy az Mg-i Technika még kategorizálja ? Minél kisebb Kw annál drágább , a szántás bérmunkája. Valahogy így emlékszem. Tudom ,hogy nem lehet egyértelművé tenni hisz sok tényező van amire nem lehet számolni . Van egy ismerős , apa és fia ,csak ezt nyomják , éjjel nappal . És még így sem egyszerű.
Igen:-) De ha hivatalosak lennénk, akkor erre még rámenne az áfa, és lemenne az adó:-) Amúgy felénk nem szeretik a hivatalos dolgokat. Bár van néhány barom. 1x egy koma a szomszéd faluból vettetett, szántatott egy angol vállalkozó embereivel fű alatt (a srácok maszekoltak). Fizetett, persze számla nuku, mivel az angol sem tudott róla. A marhája aztán beadta az adóbevallásba, az összeget, hogy ez neki költség volt:-)))))))))))))) Meg volt sértődve, hogy jól megbüntették...(meg másokat is)
Nem szeretném ha azt gondolnád ,hogy ellenzem az elméleted . Csupán annyit , ha nem érné meg nem csinálná senki de még is azok vannak többen akik szántanak , másoknak is. Hogy ,lehetnek buktatói a haszonnak igaz ! Viszont mennyi a napi tiszta jövedelem ? Nem nehéz ki számolni a számításod után.
Én is csak azt a kis sajátot! :-) Nagy néha,az erdőről fuvarozok be fát,1 fuvar 10000ft mindegy hogy 10vagy 15 km....Településen belül 5-6000....mindegy hogy 20 méter,vagy körbe a falun ! A múlthéten,40 mázsa követ vittem 6000 ért nem reklamáltak....nem is lehet,mert az árat,mindég előre közlöm ! ....és én is csak más után megyek......Szegényebbeknek,olcsóbb a fuvar......hoztam már be ,üzemanyag árba is szüretet.....
Csak tájékoztatásul közlöm, hogy a parasztnak azért nem éri meg, mert nem multicég, és nem tömegterméket gyárt. Mert azoknál 50% haszon már elég szar:-) Inkább 100% tiszta haszonnal dolgoznak... (autógyárak legalábbis...a beszállítóktól kezdve...)
De ha 1 ilyen rizikófaktort beépítesz az árba,a megrendelő,már hanyatt is dobja magát..!:-))) ....pedig ,gumizni is kell időnként 300-320 ezer körüliért !....
Hat az szerintem meg az onkoltsegi ar,v.sokszor az sem.Nalunk pl:-szantas19-24cm 60-70euro/ha,magagyelokeszites 2menetben(altalaban konnyu fogs+hengerborona az a szantas ertekenek fele,vetes20eur/ha,sorkozmuveles20eu/ha,aratas=csotores80eu/ha ezek az arak1-5ha os teruletekre ertendok
Milyen érdekes ez.......aki a melót csinálja,annak alig éri meg......akinek meg csinálja,az meg alig bírja kifizetni !:-) ....kicsit elcsúsztak az értékek.....
Például 2008-as ár: Szántás 21-26cm 15800-18800huf . Namost kb 25l/ha 25x290=7250hufx2=14500huf+(2.5 óra 1ha szántása)(2.5x1000huf( az órabér))=17000 jó magyar forint
Koszi a kimerito valaszt.En is olvasoja vagyk a Mezogazdasagi Technika c. folyoiratnak,ott kovettem eddig az arakat es azok alapjan szabtam a dijjakat,de miota igy felszoktek az uzemanyagarak elbizonytalanodtam,mivel mindennaposak a megjegyzesek,hogy-hogy is kepzelem en ezt.... Azert tettem fel a kerdest mert az erdekelt,hogy a valosagban is ezekkel az arakkal dolgoznak,vagy kevesebbert is megeri
Szerintem ne akard tudni, baromi drága:-) Ezek asszem 2006-os adatok:-)
A Mezőgazdasági Gépi Bérvállalkozók Szövetsége közzétette a gépi bérmunkák idei szezonra javasolt szolgáltatási tarifáit (az árak az áfát nem tartalmazzák). Az árak a talajművelési munkáknál a kedvező területi kategóriák alapján kerültek kimunkálásra. Az ennél rosszabb adottságú, kedvezőtlen viszonyok esetén a szolgáltatási díjtételek akár 30-50 százalékkal magasabbak is lehetnek. A díjtételeket módosító tényezők a művelendő, betakarítandó terület nagysága (az 1-2 hektáros táblák művelési költsége jelentősen magasabb lehet a megadottaknál); időjárás, táblák gyomossága, termény dőltsége; talajminőség; év közbeni árváltozások (üzemanyag, munakbér, illetve annak közterhei). A javasolt szolgáltatási árak (forint/hektár) tehát a következők
Milyen szamjelzesu az eketek kormanylemeze? Mennyiert csinaljak az oszi szantast bermunkaba Magyarorszagon,ha nem tul indiszkret a kerdes.Foglalkozik egyaltalan valaki gepi szolgaltatasokkal??