Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2021.05.12 0 0 87583

Lehet genetika is, ők ebben jók.

 

Előzmény: Hepci (87582)
Hepci Creative Commons License 2021.05.12 0 0 87582

Nem előbb ugrott ki, majd leszúrta magát?

Az ilyesminek (akrobatikus öngyilkosság) nagy hagyománya van arrafelé, akik Navalnijt kezelték, pl. sorozatosan hátba szúrják magukat, általában víz alatt.

Ezt a rengeteg extrém ruganyos faszit valószínűleg a Bolsój Balettban képezték.

Előzmény: naivkezdo (87581)
naivkezdo Creative Commons License 2021.05.12 0 0 87581

48 órára szeretnéd csökkenteni?

Kérni kell ilyen jellegű szoftverfrissítést, a moderna 3 óra alatt, a Pfizer 3 nap alatt lekódolja.

Én kezdek orosz párti lenni, annak ellenére, hogy szegény kutató, aki részt vett a vakcina fejlesztésben leszúrta magát majd kiugrott a 10. emeletről. 

Előzmény: Hepci (87580)
Hepci Creative Commons License 2021.05.12 0 0 87580

Tulajdonképpen Pfizer vakcinára várok.

Mi lenne, ha úgy programozná át az immunrendszeremet, hogy rendszeresen 48 órás erekcióm lesz?

Elbizonytalanodtam, na, ez a helyzet (a fideszes nyelvtantudósok aka Magyar Nemzethy Nyelveléstudományi Intézett szerint: hejzet).

Előzmény: naivkezdo (87579)
naivkezdo Creative Commons License 2021.05.12 0 0 87579
Előzmény: Hepci (87371)
Hepci Creative Commons License 2021.05.11 0 1 87578

Hát, ebben sem értünk egyet: én annak sem örülnék, ha Gyurcsótány tanácsadója bulizik ki a saját cégének a közösből 400+ milkát.

Bár írtam, hogy tőlem annyit lophatnak, amennyit akarnak. Lopjanak el gyakorlatilag mindent, a Lőrincek dugják meg az összes darázsderekú celebnőt, a koronahercegnő párja pedig tervezze újra az összes magyar település világítását.

Talán a társasházunkból nem lopják ki a lépcsőt, de ha igen, majd kötélen ereszkedem az erkélyről.

Aztán csak vége lesz 1szer, akárhány Barkócza is van a Kárpát-medencében. :)

Előzmény: barkócza (87573)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87577

Az arborétumuk tényleg pár nélküli és a kilátás is nagyon szép tőlük. Viszont a boraik (már amennyit én kóstoltam) nem varázsoltak el. Jól iható, vékony tucattermék. De lehet, hogy csak nekem nem volt szerencsém, de 3-4 palack után én őket elengedtem. Azt nem is tudtam, hogy be vannak drótozva a ner-be

Előzmény: barkócza (87571)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87576

Inkább csak amolyan kincstári diplomatikusság az, hogy nem sajátítom ki a juhfarkot a bazaltos termőhelyekre. Elvi akadályát nem látom annak, hogy máshol is jó juhfarkot csináljanak. Szerintem a legtöbb esetben nem a termőhelyen bukik meg a dolog, hanem a teljesen rossz szőlészeti hozzáálláson. A juhfark nagyon jó fajta, de csak alacsony terheléssel és csak teljes érettségben érdemes nekifutni és szerintem igényli az áztatást meg a fahordót. Ha valaki így futna neki akkor simán lehet, hogy nem bazalton is tudna villantani.

 

Ez a bazaltból való gyökérrel ásványosság pedig egy olyan dolog amitől nekem is szekunder szégyenérzetem tud lenni...

Előzmény: barkócza (87565)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87575

"Ugyan a Somló név nem a somból ered, de nem tudom, ettetek-e már som lekvárt? "

 

Még nem... a som híres növénye a Somlónak, van a kisfa- és a nagyfa- változata is :D

Előzmény: barkócza (87564)
naivkezdo Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87574
Előzmény: barkócza (87573)
barkócza Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87573

Nem, én a cédrusokkal vagyok megértő. Ha Gyurcsánytól kapnák a pénzt, annak is örülnék. 

Előzmény: Hepci (87572)
Hepci Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87572

Gondoltam, hogy megértő vagy, amikor 1 kormánytanácsadó hölgy cége a kormány egyik ügynökségétől 1 rakás lóvét nyer el.

Ez végülis a rendszer esszenciája, mint talán G. Fodor Gábor fogalmazta meg, igen találóan. :)

Előzmény: barkócza (87571)
barkócza Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87571

Nincs konkrét információm, de a boraik végül is rendben vannak, és amit a boron megkeresnek, annyival többet hagyhatnak az arborétumban. Ami, gondolom, inkább pénznyelő.

Előzmény: Hepci (87570)
Hepci Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87570

Természetesen a borászkodásra kapták a zsetont, nem az arborétumra.

Az egyik Folly-leány valamiféle kormánytanácsadó, és Laposa Bence óta tudjuk, hogy az ilyeneknek maguk felé hajlik...

Előzmény: barkócza (87569)
barkócza Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87569

(Félreértés elkerülésére, nem Follyék emlegették a bazaltot.)

 

A Folly Arborétum olyan hely, hogy nem sajnálom tőlük az állami zsozsót. A bor az más kérdés.

Előzmény: Hepci (87567)
Hepci Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87568

A tenyereshez értek még, és a metszéshez.

Irtózatosakat tudok fingani is, de ez nem érdem, mert nem tanultam.

Előzmény: altimus (87556)
Hepci Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87567

Follyék más tápanyagot szívtak fel: vagy 400 milka állami támogatást.

Bazalt sem kellett hozzá, csak fides. :)

Előzmény: barkócza (87565)
barkócza Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87566

A tanúhegyek jellemző növénye a sajmeggy, abból meg különleges pálinka készül. Sok munkával jár, de érdemtelenül elhanyagolt lehetőség.

Előzmény: BZoltan (87563)
barkócza Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87565

Nem tudom, hogy a borhoz milyek köze van a bazaltnak, de érdekes lenne tisztázni. Nem kötözködni akarok, de pont az előbb írtad, hogy jó juhfarkat csak bazaltról ittál.

 

Kedvencem, hogy egy borkóstolón egy Folly bort kóstoltatattak, és hosszan magyarázták, hogy a bazaltból hogy szívja föl az ásványosságot a szőlő. Csak, ugye, nekik az összes területük homokkövön van. :)

Előzmény: BZoltan (87560)
barkócza Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87564

Ugyan a Somló név nem a somból ered, de nem tudom, ettetek-e már som lekvárt? Annyira hasonlít a paradicsomhoz, hogy szuper pizzát lehetne vele csinálni.

Előzmény: BZoltan (87563)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87563

Úgy nagyjából egyébként erről van szó :)

 

A szőlő után egyébként a paradicsom és az eper a két nagy helyi király. A Takács 'Hollóvár' Lajossal egyszer meg is beszéltük, hogy tulajdonképpen elsőosztályú kecsöp terroir a Somló.

Előzmény: Daeril (87562)
Daeril Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87562

Amióta az Adler Yarrow megírta, hogy a Somlón minden bor íze egy idő után a helyi forrásvíz ízéhez tart, azóta ez a kérdés kb. értelmetlen. A Somló titka a jól benőtt hegytető, a porózus alapkőzet és a hidrológiai aktivitás. Egy nagy ásványvízzel teletöltött szivacs, amin szőlőt termesztenek, mert a kukorica nem nő meg rajta. 

Tessék megfejtettem :)

Előzmény: BZoltan (87560)
kifli Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87561

Vagyis nem tudjuk pontosan, de sejtjük és érezzük

 

sok dologgal így vagyunk az életben.

 

azt is hozzá tehetted volna, hogy hisszük...

 

:)

Előzmény: BZoltan (87560)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87560

Jó és jogos kérdés. Tudok adni rá szakszerű és elfogadható választ. De még mielőtt ezt megtenném, had tegyem fel a provokatív ellenkérdést, hogy miért is fontos ez? Mit is ad hozzá a borhoz a bazalt? 

 

Mindkét ellenkérdéshez pusztán tapasztalati vagy anekdotális alapon tudunk választ adni. Laboranalitikai vizsgálatra alapozott konkrét választ én soha, sehol még nem láttam. Szóval a legsportszerűbb válasz az, hogy nem tudjuk. Vagyis nem tudjuk pontosan, de sejtjük és érezzük :) 

 

A Somló-hegy lejtőin levő talaj jelentős része a Tapolcai Bazaltformáció törmelékével van fedve. Az, hogy ez a bazaltmorzsás réteg milyen vastag az nagyon eseti. Van ahol nincsen egyáltalán ilyen törmelék és a szőklő vegytiszta homokos vagy agyagos talajon van. Bár ez a ritkább terület. A mi területeink alsóbb részeinél a szörcsöki irányban a hegy dél-keleti részében van egy L alakú terület ami jellemzően ilyen homokos, agyagos. De a hegy többségében 30-100cm vastag bazaltos réteg van a Pannon-tengerből származó üledékes, agyagos, homokos talajon. Aztán van ahol a bazalt keveredik az üledékkel.



Előzmény: barkócza (87543)
kifli Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87559

most is azt mondogatják, de nem jó suli

Előzmény: shiraz2 (87551)
kifli Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87558


Szilágyi szerintem nem jó hely. 35 évesem volt jó hely legfeljebb jó közepes

Előzmény: Hepci (87548)
joskabacsi Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87557

Ha ilyeneket termett - ne is csodálkozz! :D

 

Előzmény: Hepci (87548)
altimus Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87556

Hat, nem vagy egy meszaros lorinc, aki mindenhez (is) ert!

Előzmény: Hepci (87555)
Hepci Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87555

Niche szegmens. :DDD

Előzmény: altimus (87554)
altimus Creative Commons License 2021.05.11 0 0 87554

micsoda piaci szegmens! nem is tudtam, hogy letezik.

Előzmény: Hepci (87553)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!