Keresés

Részletes keresés

Fődhözragatt Creative Commons License 1999.08.23 0 0 282
Hello DLala!

Eltaláltad, a katonaságnál is ugyanilyen rossz érzésem volt, és tényleg utálom a kötöttségeket és a formaságokat. Nem vagyunk egyformák.

A boxoló haverommal sajnos túl messzire költöztünk egymástól, a folytatás reménytelen, pedig az tényleg szuper volt. De hallottam egy kötetlen edzési lehetőségről a Honvéd Harcművészeti Akadémián. Tud erről valaki valami bővebbet?

Stílust az alapítson, akinek tehetsége is van hozzá. Nekem nincs. Kétbalkezes átlagember vagyok, akinek szüksége van valakire, aki segít neki az edzésben, elmagyarázza, megmutatja a dolgokat, és korrigálja a hibákat.

Miért félek az utcán? Mert ijesztően agresszív, rossz arcú alakokat látok, és a bűnügyi TV-műsorok, statisztikák, stb. sem éppen megnyugtatóak. Ez nem elég ok a félelemre? Nekem igen. A hetvenes években még vígan kószáltunk éjszaka is a városban, inkább csak vidám, barátságos, bohém alakokkal találkoztunk, vadmarhákkal csak elvétve. Mostanra drasztikusan megváltozott a barátságos és az agresszív figurák aránya. Vagy más nem ezt tapasztalja?

Fődhözragatt Creative Commons License 1999.08.23 0 0 281
Hello DLala!

Eltaláltad, a katonaságnál is ugyanilyen rossz érzésem volt, és tényleg utálom a kötöttségeket és a formaságokat. Nem vagyunk egyformák.

A boxoló haverommal sajnos túl messzire költöztünk egymástól, a folytatás reménytelen, pedig az tényleg szuper volt. De hallottam egy kötetlen edzési lehetőségről a Honvéd Harcművészeti Akadémián. Tud erről valaki valami bővebbet?

Stílust az alapítson, akinek tehetsége is van hozzá. Nekem nincs. Kétbalkezes átlagember vagyok, akinek szüksége van valakire, aki segít neki az edzésben, elmagyarázza, megmutatja a dolgokat, és korrigálja a hibákat.

Miért félek az utcán? Mert ijesztően agresszív, rossz arcú alakokat látok, és a bűnügyi TV-műsorok, statisztikák, stb. sem éppen megnyugtatóak. Ez nem elég ok a félelemre? Nekem igen. A hetvenes években még vígan kószáltunk éjszaka is a városban, inkább csak vidám, barátságos, bohém alakokkal találkoztunk, vadmarhákkal csak elvétve. Mostanra drasztikusan megváltozott a barátságos és az agresszív figurák aránya. Vagy más nem ezt tapasztalja?

Fődhözragatt Creative Commons License 1999.08.23 0 0 280
Stempi!

Kösz a link-tippet, tényleg érdekes. És hasonlóan írja le a távol-keleti harcművészetek európai eredetét, mint a Kernspecht könyv.

anDrAs Creative Commons License 1999.08.23 0 0 279
Laja1 es DLala,
Orulok neki, hogy vannak olyan klubok, ahol kotelezo versenyezni, igy legallabb akiknek ez nem tetszik, azok nagyobb esellyel talalnak rank! :)))

Laja1,
Kerdezted, hogy "mi a vegso celja az egesznek"? Ha valamilyen celt keresel benne, akkor maris letertel a helyes Utrol, az mar nem harcmuveszet hanem csak sport.

stempi Creative Commons License 1999.08.23 0 0 278
Evilman!
Figyelj! Probald utanozni a tobbieket! Ha nagyon "cikisnek" erzed a helyzeted, probalj arra gondolni, hogy lesz ez meg jobb is! Figyeld meg, hogy milyen a legkor!... Milyen emberek az edzotarsaid! Es vegul: csondben legy es csak csinald, csak csinald, csak... ;))
Kez es labtorest :)!
U.I. : nem te irtad, hogy 23 vagy es ciki beallni fiatalok koze? Megirnad, hogy miert ciki? Mert en fiatalokkal foglalkozom, de lassacskan sikerult osszeszedni par idosebbet is, viszont legalabb 6! idos leendo tanitvany hatralt meg emiatt, hogy sok nallunk a kicsi! Kerdem en: hogy a bu'sban oregitsem a dojo eletkorat, ha minden idosebb tanitvany nyulcipot kot a fiatalok lattan ;(((??!
Laja1 Creative Commons License 1999.08.23 0 0 277
Szerintem mindenkibe belekotnek,csak el kell mennie a megfelelo helyre...
Van akit a papirhajtogatasi tudomanya i s meg tud vedeni egy ilyen helyzetben, mast meg a harcmuveszeti tudomanyaval egyutt is laposra vernek :)
stempi Creative Commons License 1999.08.23 0 0 276
DLala!

A 1999.08.20 15:44-i hozzaszolasodra reagalok:
Bar nem en vagyok eme topic gazdija, de szerintem ha tajekoztato jelleggel irod meg a honlapod cimet, senki sem utal ki, mert nem tudjuk fejben tartani egymas dolgait, igy meg legalabb felfrissul nehanapjan egy-ket honlap cim a fejunkben. Ezt jolmegaszondtam :)! (Amugy ha az adatok-nal be van irva, akkor ott is lehet keresgelni az erdeklodoknek! Aki elfelejtette volna beirni, lehet modositani is az adataitokat!)
Jellemezze ezt a topicot a merhetetlen tolerancia :)! Ha nem mosopor szinten reklamozza valaki onmagat/stilusat akkor SZVSZ semmi gond.
Vagy tevedek?

stempi Creative Commons License 1999.08.23 0 0 275
krumpLEE!
Nem vitazni akarok, de az 1999.08.18 10:17-i hozzaszolasod teves. Legalabbis oreg oktatorokak arra eskusznek, hogy osszeszokott parokat sima mezei edzeskor (sem) szabad osszeereszteni tul gyakran, meret az az fejlodesuk rovasara megy. Ezt a sportoktatoi tanfolyamon is sulykoltak. Bar lehet, hogy felreertettelek? ".. termeszetes valoszinuseg feletti szamban allnak ossze." Talan arra ertetted, hogy osszejonnek edzesen? Ha igen, es sok ilyen tanitvanyod van, tehat van tapasztalatod ilyesmiben, legyszives ird meg, hogy hogy viszonyulnak az edzeshez, a kozosseghez es mennyire hasznos ez a tobbiek szamara.
Roviden ennyi.
Evilman Creative Commons License 1999.08.23 0 0 274
Na, találtam egy klubot a XI.ker-ben, a Dávid Ferenc utcai ált. iskolában tartanak karate edzést. Elsőre elég jó csapatnak tűnt, bár az edzést csak ma fogom megtapasztalni. Egy kezdőnek mit tudtok tanácsolni ?
Csodaszarvas Creative Commons License 1999.08.23 0 0 273
Agyon isten Csodaszarvast!

Szeva' Carlos most latom csak hogy irtal! En is hallottam mar errol az uj budo agazatrol 'Matrix' preferalok is vele rendesen. De ettol meg nem kell szidnod Yoda mestert, ha masnem mar csak a kora miatt is. Tod akinek olyan 'kisugarzasa' van mint neki, annak nem kell elhajolnia a skulok elol, mar a megjelenesevel is rendet teremt.:)
Wazull egyebkent jol ravilagitott a kerdeskor lenyegere: Tudja valaki hol talalom meg Yoda mester dojo-jat? :) Ugy erzem szellemileg kelloen nyitott vagyok mar az uj toltes befogadasara.:)
Majd o megtanit ch'i vel origamizni es teazni, igy barkit le tok gyozni a vilagon, mert en leszek a legnagyobb muvesz ide s tova! :)

Nefeledd:'- Dont tacch enytingh ... giv the finger es a forc willbi with you!'

Bandi-T Creative Commons License 1999.08.23 0 0 272
Oops,

Elnézést a dupla üzenetért - elsőre hibát kaptam, és azt hittem, nem ment el.

Bandi-T

Bandi-T Creative Commons License 1999.08.23 0 0 271
RobuR,
Gondolom, full-contact Kick-boxra gondoltál, nem semi-re - legalábbis, abból, hogy kempózol.

Semi edzést össze tudnék szedni jónéhányat, de full-ból sajnos elég gyérek az ismereteim. Esetleg megpróbálhatod Hanák Antal edzéseit a Pitbull-ban (sajnos most pont előttetek/utánatok lesznek ha jól tudom - 8-tól 10-ig, vagy 6-8-ig?).

Esetleg a Zalka Máté tér mellett a Román utca 6-ban Halász Károly (kyos) edzőtermében néha más hasonszőrű edzések is vannak, egy-két éve volt Kick-box is náluk - valószínűleg full.

Tényleg, tud valaki full-os Kick-box edzőhelyet Budapesten?

Egyáltalán vannak volt/jelenlegi/leendő Kick-boxosok a Fórumon? [Nem, mintha én nagy hal lennék...]

Sziasztok,
Bandi-T

Bandi-T Creative Commons License 1999.08.23 0 0 270
Evliman,
Néhány éve a Stabilitásnak (kyo) volt edzése a Leányka utcai iskolában. Talán még most is megtatlálod őket ott.

Bandi-T

Bandi-T Creative Commons License 1999.08.23 0 0 269
Evliman,
Néhány éve a Stabilitásnak (kyo) volt edzése a Leányka utcai iskolában. Talán még most is megtatlálod őket ott.

Bandi-T

kikic Creative Commons License 1999.08.23 0 0 268
S Z I A S Z T O K!
Nagyon tetszik a topic!

"Gondoljuk csak el, miért van az, hogy bizonyos emberekbe nem kötnek bele, vannak akik puszta jelenlétükkel, viselkedésükkel tekintélyt tudnak sugározni stb. egyetlen fog kiverése nélkül."
Én pl. 2 m. magas és 120 kg. vagyok. :)Lehet, hogy ez az a külső kisugárzás amiről beszélsz?
Nem, nem. A fentieket kiegészítve elég közép-európai kinézetem van és amúgy intelligens, normális srácz vagyok. > Akkor ez mégsem jó! Ha mondjuk kopasz lennék, min. 3 db. mobil telefonnal, és 10 M.-ós autóval, akkor megint csak meg lenne a kisugárzásom?
A rosseb tudja hogy van, de szerintem ehhez nem kell nagy mesternek lenni, hogy ne kössenek beléd. A tahó, stb. emberek általában azokba kötnek bele akiket véleményük szerint le bírnak ápolni és ettől aztán még nagyobbak lesznek! Sajnos bizonyos megjelenés - adottság -, szerencse - közeg, helyzet -, intelligencia - viselkedés - szükséges ahhoz, hogy ne kössenek beléd.

Vang So Creative Commons License 1999.08.23 0 0 267
Nehéz a hatékonysággal párosítani a harcművészet "művészi" fokát. A japán tradincionális íjászatban, a kjudoban például a cél nem a céltábla közepébe találás (persze, az se baj, ha eltalálod), egy eszköz, aminek segítségével elsősorban önmagad felett tanulsz meg uralkodni. Ez pedig erő, ami kisugárzik.
Valaki írta lejjebb, hogy ilyen erővel akár a papírhajtogatás is lehet harcűvészet. Egyetértek, jónéhány japán történet beszél pl. arról, hogy hogyan "győzi" le a teaszertartás mestere a szamurájt: legjobb tudása szerint főz neki egy teát, olyan művészettel, hogy a kardos fickó teljesen paff lesz, és legyőzöttnek tekinti magát - talált magánál tökéletesebbet. Gondoljuk csak el, miért van az, hogy bizonyos emberekbe nem kötnek bele, vannak akik puszta jelenlétükkel, viselkedésükkel tekintélyt tudnak sugározni stb. egyetlen fog kiverése nélkül. Úgy gondolom, egy jó mester rendelkezik ilyen képességgel.
Wazull Creative Commons License 1999.08.22 0 0 266
Laja1,

Azt, hogy melyik harcmuveszet mennyire valo harcra azt eleg nehez eldonteni. Az igaz, hogy egyre kevesebben jarnak ijjal, meg karddal, az igaz :-))))). De neha fel szokott roppenni a kerdes itt a topicban is, hogy ki mennyire tudna megvedeni magat eles helyzetben. Eleg erdekes valaszok szoktak irodni...
Nem azt irtam, hogy fizikai ero nelkul gyoz az ember. De nem azert gyoz, mert a fizikai erejet, hanem a szellemi energiait, tapasztalatat, stb. hasznal. Egy 70 eves mester nem azert fog legyozni, mert gyorsabb nalam, vagy erosebb. Ezt mar kimertek mindenfele tudomanyos emberek, hogy attol, hogy nem a gyorsabb, vagy az erosebb az aki feltetlenul nyer...
Nem feltetlenul a vallasra gondoltam, mint filozofiai tartalomra...
Kozben kitalaltam egy "jo" meghatarozast: harcmuvesz az, aki annak kepzeli magat. Ugysem lehet meggyozni az ellenkezojerol...

Wazull Creative Commons License 1999.08.22 0 0 265
HFN_Carlos,

Hol lehet ilyeneket tanulni? Te magad adtad meg ra a valaszt. A Matrixbol, meg a Csillagok haborujabol. Csak meg kell kerned az olyan kivalo harcmuveszeket mint Keanu Reeves, vagy Yoda, ok majd megtanitanak ra....

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.22 0 0 264
Sziasztok!

Csatlakoznék Csodaszarvashoz, de csak annyiban, hogy én a harcművészettől már csak egy dolgot szeretnék megkapni, mégpedig, hogy olyan gyors legyek mint Keanu Reeves a Matrixban,szal, hogy eltudjak hajolni a skulók elől, valamint olyan gyors lehessek :) Yoda kismiska :)))
A munkámban elég fontos volna ez a tudás :)
Szal hol lehet ilyet tanulni?? :)))

Csodaszarvas Creative Commons License 1999.08.22 0 0 263
Agyon isten Csodaszarvast!

En szeretnek megtanulni repulni mint a regi kosztumos kung-fu filmekben. Ezenkivul szeretnek meg chi'vel gitarozni, es targyakat emelgetni mint a Yoda. Meg akarom tanulni az osszes flikket meg flakkot, jah es a fordulos tarkonrugast szaltobol.
Mar csak a szellemi toltest kene mindehhez megtalalni. :)))

Na csa

Laja1 Creative Commons License 1999.08.22 0 0 262
Wazull

Igazad van. A Kickbox mogott semmi filizofiai hatter nincs.(Vagy csak en nem tudok rola) Egyebkent ezt egy kick-boxolotol kellene megkerdezni, hogy van-e valami filozofiai mondanivalo.(Mert lehet, hogy megis van ? )
A Kyudo-rol meg az Iaido-rol :
Ezzel az erovel a papirhajtogatas muveszete is lehet harcmuveszet.
Valami koze azert az Iaido-nak meg a Kyudo-nak is volt a harchoz, mikor megalapitottak. Ma mar nem jarnak ijjal meg karddal az emberek igy ez inkabb amolyan harcMUVESZET.(keves benne a harc es tobb az elmelyules)
Amit a fizikai erorol irsz az nem teljesen igaz. egyreszt aki nem rendelkezik valamifele fizikai erovel, annak egyaltalan semmi eselye a harcban, masreszt a kuzdosportolok se hagyatkoznak csupan az erejukre.
Sot. Elsosorban lelektani a harc es csak masodsorban testi.
Eloszor lelekben kell legyozni az ellenfelet.Es ez a kuzdosportban sincs maskepp.Egyebkent hogy harmuvesz vagy , vagy csak sportolo az tok mindegy.Az a lenyeg, hogy megismerd onmagad (legyozd onmagad), megtalald a lelki egyensulyt es akkor nem nagyon fog erdekelni, hogy ki mit hisz vagy mond rolad.A keleti kuzdo muveszetek a keleti vallashoz igazodnak altalaban, mig a nyugatiak a nyugati vallasokhoz. Sok profi boxolo melysegesen vallasos, es merkozesek elott imadkoznak.Ez ugyan nem zen buddhizmus, de valahol megiscsak egy filozofia (amit ugyan nem a sport adott) nem ? Tenyleg : elmondhatna mindenki, hogy az o stilusa milyen filozofiai tartalommal bir. Hogy ugymondjam mi a vegso celja az egesznek ?

Laja1 Creative Commons License 1999.08.22 0 0 261
Dlala

Jo volt ez a sztori a Choi testverekrol :) (persze,hogy tudom ki a masik Choi ;)

Akkor finomodott a dolog : jo harcosbol lehet harcmuvesz.
Szerintem ez igy hangzik : CSAK jo harcosbol lehet harcmuvesz.
Persze 1000 tanulobol 1 lesz jo harcos, es 1000 harcosbol 1 lesz harcmuvesz. Ezert aztan nem hemzsegnek a vilagon szerte szet a harcmuveszek.
Egyebkent abban igazad van, hogy ha valaki csak es kizarolag verekedest tanul, abbol a budos eletbe nem lesz harcmuvesz.(Meg jo harcos se)
De ha mar a szellemi tartalomrol van szo, nem csak karate, meg kung-fu, meg taekwon-do, meg stb mesterek tudnak szellmi tobletet adni a tanitvanyoknak.
Egyebkent szerintem a harcmuvesz-jeloltet (nevezzuk igy azt aki meg nem az :) a kuzdosportolotol az kulonbozteti meg, hogy az elobbi erre teszi fel az eletet, mitobb az elete celja,hogy harcmuvesz legyen, mig a masik csak egy jo sportolo, aztan idosebb koraban abbahagyja az egeszet, jobb esetben elmegy edzonek.
Szerintem ez a kulonbseg. Ez az a szellemi tobblet.
Es ne haragudj, de egy street-fighter is lehet harcmuvesz, ha erre teszi fel az eletet.Mert aki ezt teszi, annak muszaly megismerni a filozofiai mondanivalot is, kulonben nem fogja a technikakat se megerteni.
Egyebkent a street-figter fogalma se teljesen tiszta es nem ugyanarra gondolunk szerintem.

Wazull Creative Commons License 1999.08.22 0 0 260
Ugy gondolom, harcmuvesz az, aki harcmuveszetet tanul, es abban mester. Hogy mi a harcmuveszet, azt nyilvan ahanyan vagyunk a topicban, annyifelekeppen ertelmezzuk. A harcmuveszetek alapitoi a stilusuk nevehez megprobaltak odabiggyeszteni a "do" szot, ami talan legjobban kifejezi a dologban rejlo muveszetet. Ez tobbet jelent az egyszeru "ut, iranyzat" szonal. Feltetelez valamifele szellemi tobbletet a "nem muveszetekkel" szemben. Elorebocsatom, nem all szandekomban senkit sem megserteni a sajat "harcmuveszetenek" a "leminositesevel". Attol hogy valaki osszerak tobbfele stilusbol egy sajatot, az meg nem biztos, hogy muveszetet alkotott. Ha hianyzik belole a benne rejlo filozofia, nincs egyfajta szellemi hattere, akkor szerintem az csak egy jo kis kuzdosport, de nem harcmuveszet. Ezert tetszik DLala megkozelitese, szemben Laja1-evel. A kick-box mitol lenne harcmuveszet? Mar elnezest, de nem tudok rola, hogy muveszetkent alapitottak volna, vagy valami melyebb filozofia huzodna meg mogotte. Aki magas szinten muveli, az jo sportolo, de mitol lenne harcmuvesz? Ezzel szemben az Iaidot vagy a Kyudot, ahol pedig nincs is fizikai kontaktus ket ember kozott, a legszebb (harc)muveszetek koze sorolom, eppen a bennuk rejlo filozofia miatt. A kuzdosportot muvelo ember a fizikai erejet hasznalja, a harcmuvesz a szellemileg gyozi le az ellenfelet. Vagy magat.
DLala Creative Commons License 1999.08.21 0 0 259
Choi Hong Hi eloször otthon Koreában tanult többféle helyi harcmuvészetet (tök illegálisan, a japán megszállás alatt be voltak tiltva). Még fiatal volt, de már mester, amikor átkerült Japánba és amíg ott volt, sorra járta az iskolákat. Funakoshinál is tanult. Persze nem mindig önszántából, általában vándorolnia kellett. Háború után hazament és elkezdte rendszerezni az addig tanultakat.
Volt neki egy unokatestvére, a neve szintúgy kezdodött, hogy Choi (a többit nem tudom), o majdnem ugyanezt az utat járta be, de o Japánban maradt. Japán nevet vett fel és késobb o is stílust alapított. A japán nevét ki fogod találni.

Eddig a történelem.

A másik fórumba is ezt írtam, megismétlem: Továbbra is fenntartom, hogy jó harcos nem egyenlo harcmuvész. Te magad írod, hogy pusztán a harc senkit nem tesz naggyá. Sot, az se, ha mindig nyer. A dolognak van egy szellemi része, amit csak idovel lehet megszerezni, nevezzük bölcsességnek. Egy sima streetfighternek errol lövése sincs. Addig rendben, hogy jó harcosból lesz a harcmuvész. Mondjuk inkább, hogy lehet. Szellemileg be kell érni a feladathoz.

Harcmuvészek! Mindenki szíveskedjen megfogalmazni, hogy o miért is tartja magát annak!

DLala

Laja1 Creative Commons License 1999.08.21 0 0 258
Szerintem az ilyen helyeket reklamozni kell. Nem mindehol gondolkodnak igy.

Egyebkent nem nagyon tudom elkepzelni, hogy egy harcmuveszetekkel foglalkozo link miatt kiutalna innen valaki. Mar ketten vagyunk, majd mi utaljuk ki azt, aki ki akar utalni teged ;-D

Persze lehet vitatkozni, hisz epp az a lenyeg, hogy kicsereljuk a velemenyeinket.
Szerintem, aki csak a sajat stilusaban er el eredmenyeket, az meg nem tudhatja magarol, hogy egy masik stilusu egyennel szemben mire lenne kepes.De ha kiprobalja (legalabb egyszer) akkor mar tapasztalata lesz rola.
Ennyi. Nem kell eljutni mindenben a vilagbajnoki cimig, de szerintem egy probat mindenkepp meger, hogy kiprobalja az ember magat. Az IGAZI mesterek mind ezt csinaltak...Ha jol emlekszem (marpedig jol emlekszem :) Choi Hong Hi is ismert nehany stilust...Vagy javits ki ha tevednek.

Oyama is judozott, shotokant, goyo ryu karatet Tai-ki kent, meg mittudom en meg milyen stilust is tanulmanyozott. Epp azert, hogy az osszes technikaval megismerkedjen. Bruce Lee-rol is beszelve.(O se erte be a Wing Chun-al)

Az ilyen embereket altalaban nem a penz motivalja, hanem a harcmuveszet.

Hat. szerintem a harcmuvesz = elso osztalyu harcos. Vagy nem ?

Szerinted mivel tobb egy harmuvesz annal, mint aki mondjuk minden stilusban bajnok ? Vagy : mivel kevesebb egy mindenben bajnok egy harcmuvesznel ?
Egyebkent az igazsaghoz hozzatartozik, hogy kurvara keves emberrol tudok, aki mondjuk 2 vagy 3 stilusban is bajnokig vitte volna.
Egyebkent ugy latom, hogy ez vilagjelenseg lett, hogy a kulonbozo stilusok bajnokai kiprobaljak magukat mas-mas stilusokban is. Pont azert (szerintem) hogy igy meg jobbak legyenek.(No meg a penz miatt is, de nem csak amiatt.Ahhoz, hogy egy masik stilusban is bajnok legyen valaki, ahhoz azert kurvara kemenyen meg kell dolgozni)

Alirol : nem tekintem harcmuvesznek, de ha harcmuveszetekrol beszelunk o sokkal kozelebb van ehhez a szinthez, mint egy csomo magat 'mester'-nek tarto figura.

Egyebkent a Profi boxolok kozott rengeteg kituno ember van. Altalaban sokkal szerenyebbek, mint par feketeoves fazon :) A musor kedveert persze vicsorgatjak a fogukat, meg minden, de az eletben nem olyanok.

DLala Creative Commons License 1999.08.20 0 0 257
Na jó, csak neked és utoljára. Nem akarom, hogy kiutáljanak innen hogy magunkat reklámozom.
www.vision.hu/taekwondo
Itt mindenre találsz választ.

Azért azt erosen vitatom, hogy attól lesz csak valaki harcmuvész, hogy más ágazatok versenyein is lever mindenkit. Ennek a fogalomnak (legalábbis számomra) kicsit mélyebb értelme van. Amit te mondasz, azt úgy hívják, elso osztályú harcos vagy bajnok.

Ali a pénzért meg foleg a "musorért" csinálta.

Laja1 Creative Commons License 1999.08.20 0 0 256
Ok. Lehet, hogy nem itt olvastam, de altalaban sokan teszik ezt.
Az osszes hozzaszolast meg nem tudtam elolvasni, de igyekszem.
Azzal egyetertek, hogy sok helyen az istruktor kepzetlensege miatt meg egyeb uzleti erdekek miatt nem azt kapja az ember mint amit kene.
Az ilyen helyet ott kell hagyni, vagy beszelni kell a mesterrel, hogy probaljon mar meg arra koncentralni amire kell es ne a penzre.
A kyonak van sajat olimpiaja : 4 evenkent van egy nyilt sulycsoport nelkuli vilagbajnoksag 100-200 induloval rengeteg orszagbol es nem csak kyosok indulhatnak itt.Az olimpia csak arra lenne jo, hogy tobb allami tamogatas meg beleszolas lenne. Kosz, de megvagyok nelkule.Megy ez allami tamogatas nelkul is.Sok sportnal nagyon fontos az allami hatter, de a karateban eppensegel nem az.Akarhol lehet edzeni : pinceben, padlason, erdoben es kulonosebb felszereles sem kell az edzeshez.A versenyzeshez mar kell, de azt a szakagak azert eloteremtik valahogy :)
Amit a versenyzesrol irsz az tetszik. Ha nem titok elarulnad, hogy ez melyik klub ? Jo iranyelvei vannak. Persze tudom, hogy nem lehet kotelezni valakit a versenyzesre, de akkor meg minek jar le...(en is utaltam fiatalabb koromban, de az edzom mindig eroskodott, hogy indulni KELL! :)
Persze. Koko meg Hamed szerintem se harcmuvesz. akkor lesznek azok, ha elmennek egy judo versenyre, meg egy karate versenyre es az ottani szabalyok szerint is legyoznek mindenkit. Addig csak kuzdosportolok :) de a sajat `szakmajukban` eleg jok.

Ehhez hozzatennem, hogy annak idejen Muhhamad Ali megmerkozott egy Profi Pankratorral Inokival. Csak ez nem annyira kozismert, es ezert egyebkent el is tiltottak egy idore.Persze valoszinu, hogy ezt a merkozest inkabb csak a penz miatt csinalta, de vegulis egy birkozoval merte ossze az erejet olyan szabalyrendszerben, ahol lehetett rugni, es fogni is.(Az eredmeny asszem dontetlen lett)

DLala Creative Commons License 1999.08.19 0 0 255
Druszám!

Nem tévesztetted el a házszámot? Kitol olvastál itt olyat, hogy fikáznánk a küzdosportot? Esetleg olvasd végig az öszves hozzászólást. Mondjuk az enyém a témában: 07.29 11:56.
Legfeljebb keseregnek a népek, hogy sok helyen elsikkad a dolgok harcmuvészet jellege és szimpla sporttá változik át. Egyébként is, ki mondja meg, hol a határ küzdosport és harcmuvészet között, ha van ilyen egyáltalán.
Azt ne mondd, hogy feltétlenül örülnél annak, ha mondjuk a kyo olimpiai sportág lenne.
További reagálások:
1. Részemrol amíg ifjabb voltam versenyeztem, ma már inkább csak kívülrol osztogatom a tanácsokat. Munka mellett nehéz felkészülni rendesen... A versenyszellem valóban jót tesz a fiataloknak, szükségük van rá. Egyébként 30 éves kor alatt kötelezo versenyezni, aki nem versenyez, nem tehet vizsgát.
2. Törekszünk arra, hogy vigyük a tanítványokat más szakágak versenyeire, tanuljanak, figyeljenek, nehogy már azt higgyék, ha otthon menok akkor már mindent elértek.
3. Ritka egyedi esetekben elképzelheto, hogy mennyiség átmegy minoségbe, sportoló már muvészi szinten uzi a mufaját. Mondjuk egy Kokó vagy egy Hamed. De valahogy mégsem áll rá a szám, hogy harcmuvész...

Szóval relax, szerintem itt mindnyájan egy hajóban ülünk...

DLala

Laja1 Creative Commons License 1999.08.19 0 0 254
Hi!

Új vagyok ezen a fórumon, de egyből azzal kezdeném, hogy készitettem egy web oldalt melynek témája általában a küzdősportok.
http://w3.swi.hu/fight
Most nem kell lefikázni, hogy a küzdősportnak semmi köze a harcművészetekhez, mert kurva sok köze van. Ma az egyetlen hely ahol le lehet mérni valakinek a tudását azok a versenyek. ha valaki kurvára nem mer elindulni versenyeken, akkor nem tudom, hogy miért képzeli magáról azt, hogy egy lépéssel is közelebb tudna jutni a harcművészi szintig.Persze vannak akik már idősebbek, azokat megértem, de aki fiatal, annak versenyeznie kell, hogy tapasztalatokat szerezzen, és hogy próbára tegye magát. A küzdősport biztosítja ezt a próbatételt. Sőt!A kezdő szinten eleinte mindenki csak a saját stílusának a szabályrendszerében indul és ahogy fejlődik a tudása úgy érez magában erőt arra, hogy más szakágak szabályrendszerei szerint rendezett versenyeken is elinduljon.
Aki a saját rendszerében verhetetlen bajnok lesz, az még csak félúton jár a sikerhez vezető úton. Újabb és újabb próbák elé kell állítani magunkat, hogy fejlődni bírjunk.
szerintem a harcművésszé válás első és nélkülözhetetlen lépése az, hogy valaki versenyeken indul. Bruce Lee-t én harcművésznek tekintem és ő maga mondta : A hacművészetek gyakorlásához mindennél jobb a szabad stílusú kötetlen küzdelem. A többi csak egy segédeszköz, hogy a harcban jobbak legyünk.A félreértések elkerülése végett : pl a katák gyakorlása nagyon fontos dolog, mert egy seregnyi tulajdonságot fejleszt, amire a harc közben szükség van, de azért az igazi ellenfelek elleni harc az igazi.Amerikában van egy street-fight szerű versenysorozat, és ha megnézi az ember, hogy ott kik szerepelnek eredményesen akkor azt lehet látni, hogy szinte csak olyanok, akik legalább 2-3 stílust gyakoroltak, vagy a sajátjukban kiemelkedően jók.
Szóval a lényeg, hogy küzdősport nélkül nehezen beszélhetünk harcművészekről, mert harc nélkül kiből lesz harcművész ?
Senkiből.

anDrAs Creative Commons License 1999.08.19 0 0 253
Ha jol oktat, akkor szerintem mindegy milyen nemu.
Meg a leg elejen mikor elkezdtem karatezni, stempi egyszer hianyzott edzesrol, es 3 narancsoves (7. kyu, masodik tanulo fokozat :)) lany vette at az iranyitast arra a masfel orara. (Akkor az meg nem a sajat klubbja volt, nem is volt ilyen szervezett a dolog es Szegeden meg nagyon gyerekcipoben jart a Wado.) Szoval a lenyeg, hogy azok a lanyok voltak a legmagasabb fokozatuak, raadasul mind fiatalabb volt nalam. En orommel probaltam vegrehajtani az utasitasaikat, de nagyon ugyetlen voltam es elofordult, hogy mind a harman korbealltak es magyaraztak, hogy mit csinaljak. Az kifejezetten jo volt. :))) Mostmar egyik sem jar edzesre.
Nem tudom mar melyik Zen mester mondta, hogy "ha egy 70 eves venembernel tobbet tudok akkor tanitom, ha egy 3 eves kislany tobbet tud nalam akkor tanulok tole".

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!