Keresés

Részletes keresés

acp3 Creative Commons License 2002.03.01 0 0 40
Helló Boarhunter!

Nekem egyszer olasz rendőrök akarták elvenni a késemet. Éppen az út mellett űlve lakmároztam. Mutogattak, hogy adjam oda a kést, én meg mutogattam, hogy ahhoz előbb meg kell ölniük. Látták, hogy sok papírmunkát fogok okozni, ha nem hagynak békén, úgyhogy végül megmaradt a késem.

Nem tudjátok, hogy hol tudnék komplett(hátizsák, hordkeret, hevederek) ALICE-t venni? Használt, agyonhasznált is érdekel, ha van valakinek eladó. Nagyon fontos lenne!

Várom mielőbbi tippjeiteket!

Előzmény: Boarhunter (37)
Boarhunter Creative Commons License 2002.02.28 0 0 39
Hali!
Az ok a saját hülyeségem volt. Egy kora tavaszi, sopron hegyvidéki túrám során (a határsávon mentem egy félkört),asztalfőn ért az est, és a szabad ég alatt hálásnál kényelmesebbnek találtam a határtól kb. 15 méterre az osztrák oldalon áldogáló kis kunyhót. Sajnos hajnalban pont ott tették ki a határőrök a váltást, és sajnos benéztek az ablakon. Hiába mutogattam nekik az útlevelem, azt mondták, nincs benne pecsét, nem a szabályos határátkelőhelyen jöttem át. Tényleg nem ott mentem át, de akkor -92-ben, már egy éve nem pecsételtek. Bezsuppoltak a sittre, a cuccaimat meg elvitték laborba, nincs e benne narkó maradvány. Egy fél nap múlva, miután rájöttek, hogy tényleg egy hülye egyetemista vagyok, nem drogcsempész, bepakoltak egy meseautóba és elvittek a legközelebbi határátkelőhelyre. Nem kértek bocsánatot, de nem is bírságoltak meg. Később volt olyan cimborám, akinek hasonló kaland kb. 100$-ba került, úgyhogy talán még mákom is volt.
Előzmény: Gyurex (38)
Gyurex Creative Commons License 2002.02.26 0 0 38
Aloha!!

Ma megvettem a Len Cacutt féle Túlélés című könyvet, pedig már épp feladtam volna, de pont útba esett az üzlet...

Boarhunter
És lett valami következmény, egyáltalán mit mondtak, mi az ok???

Gyurex

Boarhunter Creative Commons License 2002.02.25 0 0 37
Hali acp3!
Mákod volt a kicsi zöld emberkékkel. Engem begyűjtöttek a piszkok és fél napig csücsültem az oberpullendorfi sitten. A végén meg alig akarták visszaadni a késeimet...
Előzmény: acp3 (29)
petrobol Creative Commons License 2002.02.25 0 0 36
A könyveim között kutakodva előkerült egy régi tankönyv!, aminek a címe: Honvédelmi ismeretek.
A könyvet 1984-ben adták ki a művelődési miniszter! rendeletére és a középiskolák I-IV, ill. a szakmunkásképzők I-III. osztályos tanulóinak szánták.
Tartalmilag a következőkből áll a könyv: I. Jogszabályi ismeretek: honvédelemről, fegyveres erőkről
II. Honvédelmi kötelezettségek: hadkötelezettség, honvédelmi politika, bevonulás
III. Katonai alapismeretek: általános alapismeretek a hovédség szervezeti felépítéséről, Alaki kiképzés (vigyázz állástól az alakzatváltozatásig), Tereptani ismeretek (terep, tájoló, térkép, egyezményes jelek, egyszerűbb mérések a térképen, tájékozódás a terepen), Lőkiképzés!(lég-, kispuska)
IV. Polgári védelmi és egészségügyi ismeretek

Ez utóbbi fejezet 105 oldalon keresztül taglalja a tömegpusztító, csapásmérő fegyverek ismertető jegyeit, használatának következményeit. Hosszasan sorolja az óvóhelyek felszereléseit, egyéni védőfelszerelések fajtáit, használatát.
Az egészben az a "legérdekesebb", hogy ez a 105 oldal a teljes könyvnek pont az egynegyedét (25%-át) teszi ki.
Ennyire "HIDEG" lett volna az a "háború"? Szerencsére én erről szinte semmit sem tudok, mert ahhoz még túl fiatal vagyok, így a könyvből sem tanulhattam iskolai keretek között.
Egyrészt sajnos, másrészt szerencsére. Sajnos, mert igen hasznos alapismereteket tartamlmaz a Tereptani ismeretek című és még a polgárivédelmi rész is.
Vajon a most felnövő nemzedéknek miért nem tanítanak hasonló dolgokat, hiszen a tereptani ismeretek jól megférne a földrajz anyagában és hasznos is lehetne. A polgári védelmi ismereteket is lehetne tanítani valamilyen óra keretén belül (környezetismeret, környezetvédelem, biológia). A lőkiképzés pedig megmutathatná a diákoknak, hogy a fegyverek nem az ellenségünk, használata ellenőrzött/(törvényi) keretek között mire alkalmas.

Gyurex Creative Commons License 2002.02.24 0 0 35
Aloha!!

Szokta nézni walaki a Spektrumon az Életben maradni-t?? Bár nem pont a mi éghajlatunkról volt benne eddig szó (??) (sivatag, trópusi sziget) de elég jó dolgok vannak benne.
A héten utánnanézek ilyen témájú könyveknek, hátha lesz valami.

Gyurex

Magnat Creative Commons License 2002.02.24 0 0 34
Bocsi,

most látom, gvass1 adott már konrét címet.

Előzmény: Magnat (33)
Magnat Creative Commons License 2002.02.24 0 0 33
Hali,

tudnál mondani olyan üzletet Bp.-n, ahol érdemes próbálkozni egy AK-bajonett beszerzésével? Ennyiért nagyon érdekelne egy.

Előzmény: Törölt nick (0)
petrobol Creative Commons License 2002.02.24 0 0 32
A képek nem jöttek össze, úgyhogy inkább begépelem a tartalomjegyzéket. Íme:
1, Védőfelszerelés
Védd magada golyóálló mellénnyel; A különleges erők védőfelszerelése; Személyi álcázás és rejtőzködés; A járművek álcázása; Túlélni a pusztító tüzet
2, A harcmező
A szennyezett harci terep; Az atomcsapás túlélése I-II. rész
3, Hol szorít a cipő?
Katonai bakancsok; Személyi felszerelés; Harci ruházat; Harcfelszerelés; Háborús felszerelések; Teljes menetfelszerelés
4, Ha...
Menekülés és fogság; A kihallgatás; A hadifogoly; Szökés, mentés és szabadon engedés; Szökés és bújkálás ellenséges területen; A szökést és bújkálást segítő eszközöl; Rejtőködés városban; Rejtőzködés az őserdőben; Küzdelem a kutyák ellen; Kígyók, békák és egyéb csúszómászók; Átkelés a folyón
5, A túlélés művészete
Menedékek a túléléshez; Harcban a hideggel; Közlekedés a sarkkörön; Túlélés a dzsungelben; Tűzgyújtás I-II. rész; A láthatatlan ellenség (rovarok, fertőzések)
6, A katonai ellátás
Szidd azt a fejadaot; Vízkeresés; Víztisztítás; Kőeszközök a túléléshez; Egyéb lehetőségek (csont agancs, kagyló); Vadászat dárdákkal; Válaszd ki saját túlélőlésedet; A túlélőkés használata; Az állatok mint élelemforrás
petrobol Creative Commons License 2002.02.24 0 0 31
Nekem is ez volt a kérdésem.
Mivel mostanában már nem lehet kapni a könyvesboltokban, érdemes megnézni néhány antikváriumot, vagy megkeresni a kiadót, hátha van még nekik raktáron egy pár darab.
Végre itthon vagyok és meg tudtam nézni a másik könyvet:
Eredeti címén Survial és 1988-ban jelent meg. Itthon Túlélés címmel jelent meg - ki gondolná? :)
Szerkesztette:Len Cacutt
Kiadja: Hajja & Fiai Könyvkiadó
ISBN 963 85334 3 9
Ebben is van pár oldal az atomcsapás túlélésére.
Ha sikerül normálisan lefényképeznem, akkor berakok a fórumba a borítóról és a tartalomjegyzékről egy képet.
Előzmény: acp3 (30)
acp3 Creative Commons License 2002.02.23 0 0 30
Nem tudod, hogy hol lehet kapni?
Előzmény: chbr (28)
acp3 Creative Commons License 2002.02.23 0 0 29
Sajnos nem, akkor bizakodóbb lennék. Egyik reggel elindult futni és soha többé nem került elő.

Én -amikor a zöld emberkékkel találkoztam- nem az AUG-ot kértem, csak azt, hogy had fotózzam le őket. Előszőr nem engedték, de addig dicsértem a sok műanyag fegyverüket, hogy az egyik pillanatban tök váratlanul 5 másodpercre harci pózba vetették magukat. Ezután rászoktam a katonák fotózására. Minden katona szívéhez a fegyverén(a gépkarabélyra kondolok) keresztül vezet az út! Fotóztam olasz kommandósokat a nápolyi bíróságnál, mindenféle mongólokat és ukránokat, szerbeket a vajdaságban... és elvesztettem az összes képet!!!

Örülök, hogy tetszik az ötlet. Lehet, hogy hamarosan nyitok egy topicot a "toborzásra" ahol meg lehet beszélni kinek milyen felszerelése van (puska, GPS, spéci térkép stb.). Nekem hamarosan lazább napjaim jönnek, felmegyek a hadtörténeti intézetbe és szerzek pontosabb adatokat. A kalandon túl kincskeresésnek sem utolsó! Azon a vidéken egy német katona csontvázának a kezében találtak egy aranyrudat(ez nem mese)!!! Minden ott van a föld alatt, semmit nem szedtek fel. Egyébként biztonságos is, mert alig volt tűzérség = kevés a robbanószerkezet viszont sok a géppuska, dögcédula, tiszti övcsatt, kitüntetések és minden ami értékes. Milyen jó lenne! Három nap menet utánna kiépítenénk egy tábort valami tuti helyen és jöhet az egy-két hét döglés távol a civilizációtól. Ami viszont a legfontosabb: végre elejthetnék egy medvét Jungle King II-mel, ez is régi álmom. :-)

Előzmény: Gyurex (27)
chbr Creative Commons License 2002.02.23 0 0 28
Nem, ez zöld színű, fehér alapon ábrákkal az elején.
És persze keménykötésű mint én! :)))
Előzmény: acp3 (26)
Gyurex Creative Commons License 2002.02.23 0 0 27
Aloha!!!

Az ötlet remek, részemről benne lennék.
A kis zöld emberkék pedig már láttak az Irottkőnel, de az istennek sem akarták elhinni, hogy csak kölcsönbe kellene az AUG... 8)))

Gyurex
Ui.: remélem Gyuri barátod nem túlélés közben tünt el nyomtalanul!! 8)

acp3 Creative Commons License 2002.02.23 0 0 26
Ez a drapp színű, keménykötésű könyv?
Előzmény: chbr (25)
chbr Creative Commons License 2002.02.23 0 0 25
Hali!

Az első könyv pontos címe: Gerhard Buzek - A túlélés kézikönyve (SubRosa Kiadó, BP, 1995, ISBN 963 8354 48 8), 54o oldal. Én anno 15oo-ért vettem. Ja és még egy fontos dolog (annak akinek megvan) az órás iránymeghatározás résznél van egy elírás benne!

Előzmény: petrobol (19)
acp3 Creative Commons License 2002.02.23 0 0 24
Bocs az alábbi, üvöltő helyesírási hibákért, de egész éjjel nem aludtam!
Előzmény: acp3 (23)
acp3 Creative Commons License 2002.02.23 0 0 23
Jó reggelt Magyarország!

Sopron környéke gyönyörű, csak egy a baj. A Lővérekben bolyongva elég komoly esély van arra, hogy kis zöld, Steyer AUG-ot markolászó lényekre bukkanjunk. Nos, ez bizony igen könnyen kellemetlen helyzeteket szűlhet, feltéve, hogy az alább említetthez hasonló kosztümkét viselsz! Komolyra fordítva a szót: én is sokat kacérkodtam a gondolattal, hogy rendezzek ott egy kiadós túlélést, de eddig még csak civilizált túrákon sikerült résztvennem. Sajnos az is a túlélő túra ellen szól, hogy, ha már ott vagyok, akkor inkább a Gyógygödörben, amennyiben az zárva van egy másik borkimérésben mulatom az időt. Nekem az a régi álmom, hogy elmenjek egy 3-4 hetes túlélésre Erdélybe, mondjuk a Fogarasi-havasokba.

Az Alice hordkeretetet pont azért kérdeztem, mert úgy kb. 6 évvel ezelőtt egy barátommal gyártottunk ilyeneket (és hevedereket) a sufniban. Akkor volt rá igény - ezek szerint most is. Sajnos, Gyuri barátom -valamivel több mint egy éve- nyomtalanul eltűnt. Most arra gondoltam, hogy nosztalgiából csinálok 20-25 darabot, de a sablonok sajnos Gyurinál maradtak. Ami a heveder befűzését illeti sajnos így nem emlékszem, de ha látnám biztosan beugrana. Arra viszont emlékezem, hogy a csípő-hevedert hogyan kell befűzni. Most úgyis utána nézek a dolognak és amint találtam egyet megírom a befűzés módját. Én egyébként -mióta Gyuri eltűnt- nem voltam túlélni. Mindig párban jártunk. Ő elment egy párszor egyedül is, a rekordja 42(!) nap magyarországi erdőben!

Ti szoktatok "detektorozni"? Ezt csak azért kérdezem, mert arra gondoltam, hogy jó lenne egy kb. két hetes túlélésen végigszimatoni Rommel erdélyi hadjáratának az útját. Ott azért érdekes dolgokat rejthet a föld és Erdély a túléléshez is méltó terep lenne. Én szívesen megszervezném a dolgot nyárra, ha van rá igény. Egy 3-4 napos próba-túrán kipróbálhatnánk magunkat és, ha működőképes a csapat akkor indulás. Kaland lenne a javából! Mit szóltok pajtik?

Előzmény: Gyurex (22)
Gyurex Creative Commons License 2002.02.23 0 0 22
Aloha!!

acp3
Az eladó szerint nincs sok esély arra, hogy Alice hordkeretet külön kapjál, náluk sincs. De ha már itt tartunk, mi a helyes rögzítése a hevedereknek a kerethez??? Sehol se találtam róla használható képet...
Társaim meg csak azért nincsenek, mert senkit nem tudok rávenni, hogy jöjjön el!!

petrobol
Könyvet nem ismerek ilyen témában (egyenlőre), de nagyon jó angol nyelvű anyagok vannak a neten, még akár az atomháború utáni túlélésére is (bár erre remélhetőleg nem lesz szükség 8(

Az még mindig érdekelne: nyugaton hol vannak megfelelő helyek?? (Soproni-hegység, vagy innen - Szombathely - menjek inkább a Bakonyba??)

Gyurex

HUNTERKILLER Creative Commons License 2002.02.22 0 0 21
Kiröhögnek az hétszenség!
Egyszer estefelé, de még lakott helyen egy tag igazoltatni akart.Pedig nem volt zsaru, osztotta az észt hogy mit militarizálunk, meg hogy valamilyen titkos szervezet vagyunk-e ?(azért az ifjú gárdás sapkát tényleg le kellet volna vennem :) )
Előzmény: acp3 (18)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2002.02.22 0 0 20
Ebben az esetben ne vedd meg.

Itt pécsen a magyar 4-5000 a szovjet 7-9000 Ft.

Szerintem az orosz és a magyar nagyon is különbözik egymástól.

Előzmény: Gyurex (15)
petrobol Creative Commons License 2002.02.22 0 0 19
Régebben lehetett kapni a könyvesboltokban két túléléssel foglalkozó könyvet. Az egyik a mindennnapi életett segít túlélni praktikus tanácsokal, de azért van benne néhán oldal a természet túléléséről is. Úgy emléxem zöld keményborítású kb. 20cm törzsmagaságú könyv, durván 300 oldal terjedelemben. Az akkori ára asszem 1500, v. 2100 Ft volt.
A másik viszont csak a katonai túléléssel foglalkozik. Az élelemszerzésen, tűzrakáson túl arra is akad instrukció, hogy mit kell tenni hadifogságban kínvallatáskor. Amikor ezt vettem akkor 3500 Ft volt, később láttam 4500-ért is.
Érdekelne, hogy lehet-e még kapni az elsőt, illetve, hogy tud-e valaki még hasonló témájú szakirodalomról?
acp3 Creative Commons License 2002.02.22 0 0 18
Természetesen mindenen röhögnek, a ruhán, a túlélés szón: "Túlélés? Persze kis beteg! Akarsz róla beszélni?"

Szerintem csapatban az igazi. Nagyon összehozza az embereket és gyorsabban is lehet tanulni. Apropó! Nem tudod véletlenül, hogy hol adnak jó áron, közepes Alice-hoz vázat és hevedert?

Előzmény: Gyurex (14)
Sgt. Elias Creative Commons License 2002.02.22 0 0 17
Egyébként foglalkozik itt valaki komolyabban a túléléssel/ilyen jellegű táborozással? Érdekelne, kinek milyen tapasztalatai vannak ez irányban.
Előzmény: Sgt. Elias (16)
Sgt. Elias Creative Commons License 2002.02.22 0 0 16
Ott valaki nagyon nincs tisztában a realitásokkal. 2-4000Ft a reális, szerintem. Egyébként nekem is van, használom is, amíg nincs jobb. Igazából nem való túlélőkésnek, harci késnek lenne jó. Persze ennek ellenére nem értem, hogy a MH miért nem adja alapfelszerelésként a katonáinak. Kés nélkül (akármilyen is az a kés) azért sok mindent nem lehet megcsinálni. Igaz a túlélést sem tanítják. :-(

(Egyébként vicces, mert azt hiszem, a KFOR kontingens búcsúztatásán láttam, hogy az SVD-ken volt feltűzve, mint bajonett. Ha már a mesterlövésznek kell, használni, akkor régen baj van...)

Előzmény: Gyurex (15)
Gyurex Creative Commons License 2002.02.22 0 0 15
Aloha!!

Pont ma láttam egy Micuember említette kést, de ami ebben érdekes az az ára: 17.000 HUF!!!!!

Gyurex
(na nem mintha ilyet akarnék venni...)

Gyurex Creative Commons License 2002.02.21 0 0 14
Aloha!!

acp3:
"A túlélésnek van egy kellemeten oldala is - rajtad röhög az egész világ." - mármint min??? Mert azon én is elgondolkoztam mi lesz a reakciója az embereknek amikor meglátnak terepruhában, Alice hátizsákkal, málhaövvel (rajta kulacsok, táskák, egyéb), stb., vagy azon amit csinálsz???

Igazából - sajnos - nem igazán jut eszembe értelmes kérdés, így, hogy még csak elméletben vagyok "felkészülve". Csak a jobb időt várom és nekiindulok...
Vagyishogy erről jut eszembe: nincsenek társaim... Jó ötlet-e egyedül menni??? (a válasz biztos: nem 8)

Gyurex

acp3 Creative Commons License 2002.02.20 0 0 13
Ahoy Gyurex!

Magam sem vagyok igazi "túlélő", legalábbis ami a konkrét túrákat illeti. De azt javasom, ha tényleg kezdő vagy, hogy fokozatosan állítsd össze a -végére amúgy méregdrága- felszerelésed. Az, hogy igazán mire van a legnagyobb szükséged csak a túrákon derül ki. Ami pedig a felszerelés összetételét illeti, az a egjobb ha vegyíted a hagyományos túra-cuccokat, a katonai és a saját készítésű holmikat. Én például nagyon sok mindent készítettem magam. A nagy túléősdiben, már jobban tudok varrni mint Nagyi (féltékeny is). Van amiből (pl. hátizsák) már 3-4 darabom van, mert sokszor csak később derülnek ki a hátrányok. Akkor jó a cucc, ha úgy álítottad össze, hogy, ha alkalom adtán el kell menned a pék... azaz a világ végére, a természet lágy öibe és örökre ott kel maradnod, akkor az se okozzon problémát sőt, hogy ezen belűl a lehető legkonfortosabb "életteret" alakíthasd ki magadnak. A magunkfajta városi amatőrök csak 3-4 napos, túlélésnek aligha nevezhető túrákra járnak, amelyek viszont remek lehetőséget teremtenek arra, hogy a szakirodalom és a jótanácsok alapján elsajátítsuk az alapvető túlélő technikákat (élelemszerzés, hajlék építés, önvédelem stb.) amiket bizonyos váratanabb kényszerhelyzetekben hasznosítani tudunk. Ne feledd, ha egyszer tényleg kintragadsz a nagybetűs természetben akkor már késő azon gondolkozni, hogy hogyan juthatnál vízhez vagy mit kezdjél egy medvével, ha eléd toppan. Azt még tunod kel, hogy hiába gyűjtöd évekig a felszerelést, amikor igazán jól jönne úgysincs nálad! Jómagam, a leghúzósabb helyeken álltalában, maximum egy sonkás szendviccsel rendelkeztem. A túlélésnek van egy kellemeten oldala is - rajtad röhög az egész világ. Ezt persze nem kel komolyan venni, többnyire tetszik az embereknek a dolog. Az biztos, hogy komoly önbizalmat ad az embernek és oyan közel hozza a természetet amennyire semmi más. Én például a -munkám miatt- elég sokszor kerültem igazán gusztustalan helyeken, méggusztustalanabb helyzetekbe, ahol kollégáim addigi harsány röhögése, tudásom iránti tiszteletbe fordult. Összegezve: szó sincs igazi túlélésről, de erősíti a testet és a lelket. Megéri, mindent bele!

Ui.: Ha van kérdésed, természetesen szívesen szolgálok konkrét tanáccsokkal!
Uui.: Bocs a hibákért, de a kólától egy pár gomb alig működik a klaviatúrámon!

Előzmény: Gyurex (12)
Gyurex Creative Commons License 2002.02.19 0 0 12
Aloha minden túlélőnek!!!

Én még csak idén kezdem ezt a fajta túrázást (ha egyáltalán annak nevezhető?!), úgyhogy lenne néhány kérdésem:

- Mennyire veszitek szó szerint a túlélést?(tehát élelmet visztek, vagy keresitek-szerzitek, sátoroztok vagy menedéket építetek, stb.)

- Mennyi időre szoktatok kimenni, és hová? (az ország nyugati részén vannak-e alkalmas helyek??)

- Milyen felszerelést használtok? (katonai vagy inkább túra)

Egyenlőre ennyi
THX
Gyurex

acp3 Creative Commons License 2002.02.19 0 0 11
Sziasztok!

Nekem is van egy hasonló -hmm-, eszközöm - hát... Leginkább földtúrásra használom amikor jelez a detektor, arra egyébként tökéletes. Bírja a gyűrődést és a kellemetlenkedő gyökerekkel is könnyen elbánik, de nem utolsó sorban, nem kár érte. Bocs, egy kis témaváltás: nem tudjátok véletlenül, hogy hol lehet emberi áron olyan amerikai "kaja csomagot" kapni ami nem járt le 10 éve?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!