Pont ezt mondom én is. Irigylem, akinek lehetősége van rá, hogy ne a honi piacon szerezze be az itt árult, takarmánynak is alig alkalmas krumplit!!!
Én magam a nagybani piacokon szoktam vadászni valami ehetőre... igen hajnal 2-kor. Termelőtől, aki még tudja mit árul.
Sárgát szoktam venni kiskerben, télidőben, egy adott helyen, még az elmegy szódával. Kiderült, hogy máshonnan ismerem a szállítót, az néha hoz egy fél zsákkal.
Múltkori párbeszédem a piaci kofával:
- Ez milyen fajta krumpli?
- Ez mindenre jó!
- Oké, az jó, mert nekem hátfájásra kellene...
:)
Szerintem még mindig ott áll tátott szájjal az ürge...
Ehhez képest, amit a kofa mond a piacon, az hazugság.
A valóság az, hogy a B típusú krumpli fajták sem egyformák, vannak A-hoz vagy C-hez közelibbek.
Krumplisalátához A típus kell, de elég jól működik nálam a Laura fajta, ami elvileg B típus.
Akkor még nem beszéltünk a minőségéről, mert a fajta egy dolog, de ha másodlagos a minősége az teljesen "elfedi a fajtajelleget". (így mondom finoman, hogy ami szr az szr)
Ismerek valakit, aki Németországból hozatja a krumpliját ezért... :(
Valóban fajtafügtgő. Én a mindenre (állítólag semmire se) jó tescós Piros újburgonya-ból készítem, nem a sárgából, sötöbönek csúfoltakból. Ez bevált pürének-rumlispampuskának-salátának is. Ha főzzük, vigyázni kell, mert megrepedezve nagyon vizessé lehet, salátának szétmaszatolódik.
Sajna környékünkön évek óta eltűnt a bécsi rumlisaláához való kiflirumli... igaz makói hagyma sincs. :o((((((((
Nagyon bejött a krumplisütés hideg olajban indítva. https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9003266&go=158930208 A megpucolt, földarabolt krumplit leöblítem, leszárítom a vizet konyhakendővel, majd középmagas kotlába szórom, annyi olajat öntök rá, hogy épp ellepje, így félig legyen. Forrástól takarékra veszem, hogy a habozzon nagyon föl, 15-20' míg szép aranysárga-piros nem lesz. Utána a forró olajban ki lehet gyorsan sütni a rántott pipimell szeleteket, addig pedig a bélgép népség csócsáljon csirkeapróléklevest és csontokat.
Lehűlés után az olajat gézzel bélelt szűrőn át tárolókotlába öntöm. 4-5 alkalommal használható, ha nem sütünk benne erősen fűszerezett-paprikázott, édesített sütnivalót, vagy halat, egyéb vízi szörnyet.
hehe. itt egy foto. tokeletes parmezan allag es iz! kellemesen sos. hogy honnan van a sajt, azt mar nem tudom. ha horvatorszagbol, akkor mar minimum masfel eve leledzett a hutoben bevaakumozva.
A "Mit főztök holnap?" topicban felmerült hogy egy évnél hosszabb ideje levákumozott sajt, ki tudja milyen sajt, a hűtőben tartva bőven hozta a parmezán állagot.
A Mascarpone nem erjesztett, ezért édes, de a szavatossági időn túl megkeseredik. 1 tégellyel érdemes kipróbálni. A mi mélyfrogónk -20-on kipréselte belőle a vizet, nem jött be. Vaj-sajtkrém helyett nagyon megteszi, és közeleg a Húsvét is, hátha addig bírja szavatoltan!
Csak emlékeztetőül, mert már írtam vala, én is betonra és aszfaltra születtem, egyetem után költöztem másfelé, sebaj, nem kell belőlem készülnie senkinek. :)))