Mestereim, a szombati összejövetelre este 7 órai kezdést szeretnék kérni az eddig jelzett 6 óra helyett. Aki jönni szeretne, de nem járt még nálunk, jelezze, mailben elküldöm a koordinátákat (pl. kifli mester?).
senki nem ellenőrzi hogy palackozott vagy hordóminta kerül e borversenyre, főleg kishazánkban nem. én sosem tartottam fairnek versenyborok elővezetését. sajna erre ma sem figyel senki. természetesen nem az említett borászokra gondoltam csakúgy általában.
Bár a borokat ismertem, a kakaspörkölttel megleptek. Minden tányéron volt vagy 8 taréj, 4 here, meg kicsontozott melle és combja. Isteni volt.
Műsor is volt közben:
Babits percek, Liszt zongorán, végig harmónikaszó...
Színvonalas volt, és nem drága (3900 Ft)
Rovattársak, segítséget szeretnék kérni. Egy négyfős csapat szeretne egy hétvégét eltölteni valami családias hangulatú boros helyen, ahol aludni is lehet. Tudnátok javasolni valamit? Előre is kösz!
Erre még ér válaszolni?
Bortó Panzió! Vezetője személyesen Ős Kajánné :-))
47/369475
szerintem az Ős Kaján e-mailjén is lehet érdeklődni!
Miért ne lehetne szűrés esetleg derítés nélküli bort egy pár napra palackba tenni, majd kivinni a versenyre?
Az való igaz, hogy a palackos fektetés ideje a forgalomba helyezés előtt akár 1-2 év is lehet
A 2000-es tényleg minőségi boraikat szerintem már elkezdték palackozni a neves borászok, annál is inkább, mert az évjáratra egy gyors érés, kiégett savak jellemzőek többek között, ami egy időben közeli csúcsra jutást, és egy viszonylag gyengébb eltarthatóságot eredményez, hacsak nem a viszonylag magassabb alkoholtartalom kompenzálja némelyest a savhiányt. Vannak olyanok is, akik bizony egy-két év tölgyfa után két év fektetéssel csak most hozzák forgalomba 1998-as boraikat(pl. Dúzsi Szegzárdi cuvée, Kadarka 1999)
Hohó! Azért az durva lenne ha hordómintával mennének a Bordói versenyre!? Persze lehet a sok hordó között jobbakat és kevésbé emlékezeteseket találni (Zoli: nincs két egyforma hordó és benne ugyanolyan bor mégha minden tökugyanúgy történt is!) erre lehet példa a palckozás előtt a hordószelekció (barell selection) kiválasztása. De előtte még ezen 2-4-sok hordó tartalmát is összefejtik egy nagy közös tárolóba, tartályba, hogy homogenizálódjon a tétel. Mert ha letöltenék közvetlen az 1. majd a 2. hordó tartalmát akkor a kifinomult fogyasztó bizony érezhetné a különbségeket, ami egy szelektált bornál nem illdomos. A maradék hordók tartalma pedig mehet a "sima" címkésbe.
Tényleg, elképzelhető az h. a versenyre mást visz ki a termelő mint amit utána kapni lehet a neve alatt? x. borverseny medallie .... cimkéket ti is biztosan láttatok, mit veszünk meg ekkor?
Sajna én Mo.-n nem zárom ki a lehetőségét ennek, de az lenne a fair, h. a versenyre menet a bor már letöltve a kereskedőknél, v. legalább a termelő pincéjében feküdjön.
tudomasom szerint a palackozott bor es ahordomnita kozotti fo kulonbseget az adja, hogy a palackozasi eljaras soran szurik es stabilizaljak a bort ami fiziologiasan valtoztat a boron.
szoval en inkabb erre fognam akulonbseget.
A komolyabb boraszok amugyis torekednek arra, hogy egy fajta bor egy tipusu hordoba keruljon es ne legyen kulonbseg meretben, korban. A legjobb az amikor a hordokat ugyanabbol a vagasbol szarmazo fabol csinaljak ugyanakkora mereture ugynazzal az eljarassal.
Ezt mesélte Tóth I. is, és fűzött hozzá még gondolatot. Valszeg a palackozott már nem teljesen ugyanaz lesz, mert ugye több hordóban érlelődik a Franc, és az okos versenyző a legjobb hordó tartalmát viszi versenyre (válogatás), palackozás előtt pedig vegyíti az összeset. Állítása szerint az a korrekt aki már homogenizálás után küldi el a mintát. A G.I.A bora állítólag így került ki a versenyre.
van aki csak issza, van aki fogyasztja, van aki élvezi a bort
nem vagyunk egyformák(még jó), és valószínű az azonos csoportok egymással értik meg a Bort
No, egyetértek, én is mindig igyekszem utánaérdeklődni, -olvasni annak, ami nagyon ízlett, többek között ezért olvaslak benneteket. Csak szerettem volna jelezni, hogy enélkül sem lehetetlen és felesleges találkozni egy borral. A verses hasonlatod (hasonlatunk), itt már sántít: a verset magát megismerem azáltal, ha elolvasom, átérzem, átélem. Adhat hozzá pluszt a lexikai (életrajzi, verstani) ismeret, de sokkal-sokkal fontosabb az első átütő érzés, hogy eltalál-e bennem valamit.
Bornál viszont sokkal nagyobb pluszt jelent megtanulni hogy mire figyeljen, mit és mi alapján értékeljen az ember, és egy magasabb szinten lehet ezáltal élvezni a nedűt.
Az igazán nagy versek viszont azért nagyok, mert univerzálisak, az Emberhez szólnak, és egy a lelkünk. Szeretném azt hinni, hogy vannak ilyen igazán nagy borok is, amelyek az ember lelkét is megérintik.
Isten orizz, hogy barmilyen oromot megtagadjon toled barki is...
nyilvan egy borral (A Borral) ugy talalkozik mindenki eloszor, hogy megkosotolja (a megismeres gyermeki es osi empirikus modja)... egy koltot is eloszor a versein keresztul fedezunk fel. eloszor es elsosorban.
Am milyen borivo az aki megiszik egy kancso bort.. aztan valamikor megint es igy borozgat akar evtizedeken kereztul, de nem merul fel benne a kerdes, hogy mi ez? Mibol van? Hogyan csinaljak? Ahogy ha megragad egy szep vers akkor valyon nem gondolkozol-e el, hogy ki irhatta, mikor, mi motivalta? Nyilvan igen. Ignotis nulla cupido, mondja a latin.. amit nem ismersz azt nem is szeretheted.
A lenyegi hatter ismerete (nem feltetlenul alapos, vagy tokeletes) nelkul is lehet elvezni A Bort... bar szerintem ez inkabb csak amolyan "muszaki" elmeny... amit nem kell lebecsulni, de a hedonizmustol es a magasabb tudatallapottol ez messze van. Hozzateszem, hogy a borok nagyreszet en is csak technikailag tudom ertekelni, mert nem ismerem a teruletet, a hagyomanyokat, a tortenetet vagy a specialis eljarasokat. Viszont ha egy bor illat/iz/szin harmoniaja megfog akkor szinte biztos, hogy igyekszem utannanezni.
Elnézést, BZoltan, hogy belepofázok, bár általában úgy bólogatok minden egyes szavadra, hogy a monitor már fél méterrel hátrébb csúszott az asztalon, de:
... az uzenet pedig fontos. Olyan mintha Jozsef Attilat akarnal olvasni annelkul, hogy ismerned az eletet es a kornyezetet.. lehetetlen es felesleges.
Nem lehetetlen és nem felesleges. Mint ahogy egy József Attila vers a lelkébe marhat annak is, aki nem ismerte a költő életét és környezetét, egy jó bort is lehet élvezni a terroir meg esetleg a fajtajelleg, érlelési módszer, illetve a borász családfájának aprólékos ismerete nélkül. Vannak dolgok, amit az ember tárgyi tudás nélkül is kiérez és élvezni tud.
Persze, az irodalomtörténésznek nagy élmény lehet tudni, hogy az adott vers megírása közben a költő melyik múzsájának a fenekét simogatta éppen, és nyilván a vers újabb rétegeire is rábukkanhat ezen tudása segítségével, de az olvasó attól még megértheti, megérezheti, hogy mit mond a költő a verssel, mondjuk mert neki is volt már olyan pillanata, amikor nagyon fájt valami, vagy a semmi ágán érezte ücsörögni a szívét.
No a borokkal én hasonlóképp gondolom. Nem értek a mélyen és szakilag a talaj-, szőlőfajtákhoz, érlelési módszerekhez, stb., de kapáltam már szőlőt, és a megfelelő helyzetekben kortyolva tudok élvezni és értékelni egy üde Sauvignon Blanc-t vagy egy gyümölcsös Irsait, egy bodzára emlékeztető reduktív Chardonnay-t vagy akár egy fogcsavaróan tanninos villányi Kékfrankost, egy harmonikus Cabernet-cuvéet, nem beszélve egy dióolajos aromájú Mavrodafniról, vagy valami aszúcsodáról mindezen ismeretek hiányában is. Ne tagadjuk meg tőlem ezt az élményt, mégha sokra nem értékeljük is.