Keresés

Részletes keresés

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2002.05.09 0 0 8661
Mestereim, a szombati összejövetelre este 7 órai kezdést szeretnék kérni az eddig jelzett 6 óra helyett. Aki jönni szeretne, de nem járt még nálunk, jelezze, mailben elküldöm a koordinátákat (pl. kifli mester?).
shiraz Creative Commons License 2002.05.09 0 0 8660
senki nem ellenőrzi hogy palackozott vagy hordóminta kerül e borversenyre, főleg kishazánkban nem. én sosem tartottam fairnek versenyborok elővezetését. sajna erre ma sem figyel senki. természetesen nem az említett borászokra gondoltam csakúgy általában.
Előzmény: Cirfandlia (8644)
Cirfandlia Creative Commons License 2002.05.09 0 0 8659
A Bordeaux-i borverseny eredményei: (Disznókő és a BB is szépen szerepelt) http://www.challengeduvin.com/

A Brüsszeli vb magyar érmesei: http://concoursmondial.be/2002/hu.htm

csite Creative Commons License 2002.05.09 0 0 8658
fejezd abba! :))
Előzmény: fehér ló fia (8657)
fehér ló fia Creative Commons License 2002.05.09 0 0 8657
Egy barátom ismerte a főpincért, ő szólt nekünk, amúgy én sem láttam hírdetve sehol.

Ja, és repetáztunk a levesből, meg a pöriből is :O)

Előzmény: csite (8656)
csite Creative Commons License 2002.05.09 0 0 8656
v@zz, pedig ez teccet vóna biztos!
hol lehetett erről infót szerezni?
Előzmény: fehér ló fia (8655)
fehér ló fia Creative Commons License 2002.05.09 0 0 8655
A menü:

1. Téfölös bütök
2. Savanyú vadmalacleves
3. Kakaspörkölt csipetkével
4. Szekszárdi sajttál
5. Gyümölcsös rétes

Borok:

Takler rosé 2001
Takler Olaszrizling-rajnai rizling cuvée 2001
Takler Kadarka 2000
Takler Kékfrankos válogatás barr. 2000
Takler trió 2000
Takler Merlot 2000

Bár a borokat ismertem, a kakaspörkölttel megleptek. Minden tányéron volt vagy 8 taréj, 4 here, meg kicsontozott melle és combja. Isteni volt.
Műsor is volt közben:
Babits percek, Liszt zongorán, végig harmónikaszó...
Színvonalas volt, és nem drága (3900 Ft)

Előzmény: csite (8654)
csite Creative Commons License 2002.05.09 0 0 8654
milyen volt ?
Előzmény: fehér ló fia (8649)
Marcellus Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8653
Én sem. :-)

Igyunk valami kellemes borcit inkább.

Előzmény: csite (8652)
csite Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8652
hát nem mentem :(
Előzmény: csite (8650)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8651
Kösz, nohab Mester, infó elraktározva. :-)
Előzmény: nohab (8648)
csite Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8650
részletesebb infó?
árak, lehetőségek, helyszín!!!
Előzmény: fehér ló fia (8649)
fehér ló fia Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8649
Ma este fél hétkor az Öreghalászban borvazsora. Jön innen valaki? Ha nem, holnap jól beszámolok:O)
nohab Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8648
Rovattársak, segítséget szeretnék kérni. Egy négyfős csapat szeretne egy hétvégét eltölteni valami családias hangulatú boros helyen, ahol aludni is lehet. Tudnátok javasolni valamit? Előre is kösz!

Erre még ér válaszolni?

Bortó Panzió! Vezetője személyesen Ős Kajánné :-))
47/369475
szerintem az Ős Kaján e-mailjén is lehet érdeklődni!

Ja, Mádon van!

Előzmény: Hatvani Szabolcs (8321)
csite Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8647
akko biza ekéne gyünnöd néha!
Előzmény: alexandrosz (8643)
fehér ló fia Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8646
Miért ne lehetne szűrés esetleg derítés nélküli bort egy pár napra palackba tenni, majd kivinni a versenyre?
Az való igaz, hogy a palackos fektetés ideje a forgalomba helyezés előtt akár 1-2 év is lehet
A 2000-es tényleg minőségi boraikat szerintem már elkezdték palackozni a neves borászok, annál is inkább, mert az évjáratra egy gyors érés, kiégett savak jellemzőek többek között, ami egy időben közeli csúcsra jutást, és egy viszonylag gyengébb eltarthatóságot eredményez, hacsak nem a viszonylag magassabb alkoholtartalom kompenzálja némelyest a savhiányt. Vannak olyanok is, akik bizony egy-két év tölgyfa után két év fektetéssel csak most hozzák forgalomba 1998-as boraikat(pl. Dúzsi Szegzárdi cuvée, Kadarka 1999)
Előzmény: Cirfandlia (8644)
BZoltan Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8645
Aha.. szoval felinformacioim voltak...mindenesetre koszi a kiigazitast.

z

Előzmény: Cirfandlia (8644)
Cirfandlia Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8644
Hohó! Azért az durva lenne ha hordómintával mennének a Bordói versenyre!? Persze lehet a sok hordó között jobbakat és kevésbé emlékezeteseket találni (Zoli: nincs két egyforma hordó és benne ugyanolyan bor mégha minden tökugyanúgy történt is!) erre lehet példa a palckozás előtt a hordószelekció (barell selection) kiválasztása. De előtte még ezen 2-4-sok hordó tartalmát is összefejtik egy nagy közös tárolóba, tartályba, hogy homogenizálódjon a tétel. Mert ha letöltenék közvetlen az 1. majd a 2. hordó tartalmát akkor a kifinomult fogyasztó bizony érezhetné a különbségeket, ami egy szelektált bornál nem illdomos. A maradék hordók tartalma pedig mehet a "sima" címkésbe.
Tényleg, elképzelhető az h. a versenyre mást visz ki a termelő mint amit utána kapni lehet a neve alatt? x. borverseny medallie .... cimkéket ti is biztosan láttatok, mit veszünk meg ekkor?
Sajna én Mo.-n nem zárom ki a lehetőségét ennek, de az lenne a fair, h. a versenyre menet a bor már letöltve a kereskedőknél, v. legalább a termelő pincéjében feküdjön.
Előzmény: fehér ló fia (8641)
alexandrosz Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8643
És:

"...ha innunk kell, egyszerre ihassunk!"
:o)

Előzmény: BZoltan (8639)
BZoltan Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8642
tudomasom szerint a palackozott bor es ahordomnita kozotti fo kulonbseget az adja, hogy a palackozasi eljaras soran szurik es stabilizaljak a bort ami fiziologiasan valtoztat a boron.
szoval en inkabb erre fognam akulonbseget.

A komolyabb boraszok amugyis torekednek arra, hogy egy fajta bor egy tipusu hordoba keruljon es ne legyen kulonbseg meretben, korban. A legjobb az amikor a hordokat ugyanabbol a vagasbol szarmazo fabol csinaljak ugyanakkora mereture ugynazzal az eljarassal.

z

fehér ló fia Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8641
Ezt mesélte Tóth I. is, és fűzött hozzá még gondolatot. Valszeg a palackozott már nem teljesen ugyanaz lesz, mert ugye több hordóban érlelődik a Franc, és az okos versenyző a legjobb hordó tartalmát viszi versenyre (válogatás), palackozás előtt pedig vegyíti az összeset. Állítása szerint az a korrekt aki már homogenizálás után küldi el a mintát. A G.I.A bora állítólag így került ki a versenyre.

Mondtam, hogy Lőrincz Gy-ről még hallunk:)

Előzmény: Cirfandlia (8618)
kaviat Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8640
király !!!! :))))

.kav]polgár neofittnesspop

Előzmény: BZoltan (8639)
BZoltan Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8639
:)

es ahogy az mar korabban elhangzott..."Merjunk nagyon inni"

z

Előzmény: alexandrosz (8638)
alexandrosz Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8638
Elvtársak!

Alakíccsunk bor-köröket?
;o)

Előzmény: csite (8636)
BZoltan Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8637
"van aki csak issza, van aki fogyasztja, van aki élvezi a bort"

ez a gondolat tetszik :) megjegyzem...

ugye azert egy kicsit osszeszorulhat a szivem amikor egy gazdag taho "megiszik" egy bort amit en inkabb "elvezni" tudnek?

z

Előzmény: csite (8636)
csite Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8636
van aki csak issza, van aki fogyasztja, van aki élvezi a bort
nem vagyunk egyformák(még jó), és valószínű az azonos csoportok egymással értik meg a Bort
Előzmény: BZoltan (8634)
bandika Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8635
No, egyetértek, én is mindig igyekszem utánaérdeklődni, -olvasni annak, ami nagyon ízlett, többek között ezért olvaslak benneteket. Csak szerettem volna jelezni, hogy enélkül sem lehetetlen és felesleges találkozni egy borral. A verses hasonlatod (hasonlatunk), itt már sántít: a verset magát megismerem azáltal, ha elolvasom, átérzem, átélem. Adhat hozzá pluszt a lexikai (életrajzi, verstani) ismeret, de sokkal-sokkal fontosabb az első átütő érzés, hogy eltalál-e bennem valamit.
Bornál viszont sokkal nagyobb pluszt jelent megtanulni hogy mire figyeljen, mit és mi alapján értékeljen az ember, és egy magasabb szinten lehet ezáltal élvezni a nedűt.

Az igazán nagy versek viszont azért nagyok, mert univerzálisak, az Emberhez szólnak, és egy a lelkünk. Szeretném azt hinni, hogy vannak ilyen igazán nagy borok is, amelyek az ember lelkét is megérintik.

Előzmény: BZoltan (8634)
BZoltan Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8634
Isten orizz, hogy barmilyen oromot megtagadjon toled barki is...

nyilvan egy borral (A Borral) ugy talalkozik mindenki eloszor, hogy megkosotolja (a megismeres gyermeki es osi empirikus modja)... egy koltot is eloszor a versein keresztul fedezunk fel. eloszor es elsosorban.

Am milyen borivo az aki megiszik egy kancso bort.. aztan valamikor megint es igy borozgat akar evtizedeken kereztul, de nem merul fel benne a kerdes, hogy mi ez? Mibol van? Hogyan csinaljak? Ahogy ha megragad egy szep vers akkor valyon nem gondolkozol-e el, hogy ki irhatta, mikor, mi motivalta? Nyilvan igen. Ignotis nulla cupido, mondja a latin.. amit nem ismersz azt nem is szeretheted.

A lenyegi hatter ismerete (nem feltetlenul alapos, vagy tokeletes) nelkul is lehet elvezni A Bort... bar szerintem ez inkabb csak amolyan "muszaki" elmeny... amit nem kell lebecsulni, de a hedonizmustol es a magasabb tudatallapottol ez messze van. Hozzateszem, hogy a borok nagyreszet en is csak technikailag tudom ertekelni, mert nem ismerem a teruletet, a hagyomanyokat, a tortenetet vagy a specialis eljarasokat. Viszont ha egy bor illat/iz/szin harmoniaja megfog akkor szinte biztos, hogy igyekszem utannanezni.

z

Előzmény: bandika (8633)
bandika Creative Commons License 2002.05.08 0 0 8633
Elnézést, BZoltan, hogy belepofázok, bár általában úgy bólogatok minden egyes szavadra, hogy a monitor már fél méterrel hátrébb csúszott az asztalon, de:

... az uzenet pedig fontos. Olyan mintha Jozsef Attilat akarnal olvasni annelkul, hogy ismerned az eletet es a kornyezetet.. lehetetlen es felesleges.

Nem lehetetlen és nem felesleges. Mint ahogy egy József Attila vers a lelkébe marhat annak is, aki nem ismerte a költő életét és környezetét, egy jó bort is lehet élvezni a terroir meg esetleg a fajtajelleg, érlelési módszer, illetve a borász családfájának aprólékos ismerete nélkül. Vannak dolgok, amit az ember tárgyi tudás nélkül is kiérez és élvezni tud.

Persze, az irodalomtörténésznek nagy élmény lehet tudni, hogy az adott vers megírása közben a költő melyik múzsájának a fenekét simogatta éppen, és nyilván a vers újabb rétegeire is rábukkanhat ezen tudása segítségével, de az olvasó attól még megértheti, megérezheti, hogy mit mond a költő a verssel, mondjuk mert neki is volt már olyan pillanata, amikor nagyon fájt valami, vagy a semmi ágán érezte ücsörögni a szívét.

No a borokkal én hasonlóképp gondolom. Nem értek a mélyen és szakilag a talaj-, szőlőfajtákhoz, érlelési módszerekhez, stb., de kapáltam már szőlőt, és a megfelelő helyzetekben kortyolva tudok élvezni és értékelni egy üde Sauvignon Blanc-t vagy egy gyümölcsös Irsait, egy bodzára emlékeztető reduktív Chardonnay-t vagy akár egy fogcsavaróan tanninos villányi Kékfrankost, egy harmonikus Cabernet-cuvéet, nem beszélve egy dióolajos aromájú Mavrodafniról, vagy valami aszúcsodáról mindezen ismeretek hiányában is. Ne tagadjuk meg tőlem ezt az élményt, mégha sokra nem értékeljük is.

Előzmény: BZoltan (8616)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2002.05.07 0 0 8632
Oké, az olaszrizling majd éjfél felé dugaszolódik ki... :-)

És kell hát! :-)

Előzmény: csite (8631)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!