Keresés

Részletes keresés

sr1 Creative Commons License 2020.05.02 0 1 95047

Konténerház is hülyeség és ez  betonbunker is. 

Veszel egy telket, 3milláért, ledózerolod az épületet. Készitessz egy sávalapot, egy 30cm magas lázattal, min 8x8-est 

Arra feldobsz egy könnyűszerkezetes házat fából - kis nappali, szélfogó, szoba, konyha, mosdó, 45nm, 20 fokos nyeregtetővel, trapézlemez fedéssel. Hogy kell papír rá, azt nem tudom, de biztos, hogy sokkal olcsóbb és élhetőbb, mind egy beton-falazás, amit vakolni kell kivül belűl, zsaluzni és vésni bele  szereléseket. 

Előzmény: Csuklósbusz (95045)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.05.02 0 0 95046

Próbáltad már kiszámolni, hogy 1 misiből meddig jutnál, ha ugyanekkora területű téglaházat építenél?

Én 1 hete betonoztattam kocsibeállót, 6x7m alapterület. Anyagárban 400.000 FT-nál tartok. 20-25 centi kavics töltésnek, betonháló, 50 db. zsalukő, 15 centi beton, mindez fuvardíjjal. Földmunka önerőből.

 

Előzmény: Csuklósbusz (95045)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.05.01 0 0 95045

Eladni nem szeretném, papírmunkával nem szeretnék törődni tehát ezzel is spórolnék. A villanyszereléssel sem foglalkoznék, sárga hosszabbító és kész. :-) 

A vizet is szépen összelehet pakolászni házilag 5 rétegű műanyag csőből.

 

Ami nem tégla annál rögtön azért nem veszik meg mert tuti azért eladó mert szar..  de nem eladásra kell.

 

 

 

Az abonyi nyaralóféle, na pl ilyen kategóriát szeretnék, de ezeknek szerintem eleve gázos szokott lenni a hőntartása. De én nem bontatnám le hanem kb pont megfelelne egy olyan árban és kinézetben is...

 

 

 

Konténert én simán lerakatnám 4db zsalukőre, vagy egy kicsit leásott gödörbe, alapot tuti nem betonoznék neki, merev szerkezet az.   A nagyobb gond az ára. Üresen 1 misi és lehet ebbe még nem fér bele a daruzás, szállítás,  aztán ajtót, ablakot, hőszigetelést kell venni, beépíteni, + tető is kell akkor hogy ne ázzon le róla a hőszigetelés.

 

 

Ezért mozdultam el a szendvicspanel felé. Vasszerkezetet zártszelvényből hegesztgetni, mivelhogy papírozni nem akarnám így az ÉMI engedélyt is mellőzném, igaz az belülről brutálisan nézne ki, nade lehet ha a kinézetet nem nézném olcsóbb és élhetőbb lenne mint bármely más hasonló árban.

Esetleg vasbetonvázat csinálni és azt körbeépíteni szendvicspanellel? Családi ház méretben esetleg árulnak előregyártott betonvázakat?

Ilyesmire gondoltam:

 

Előzmény: Csokis (95043)
gr74 Creative Commons License 2020.05.01 0 0 95044

A konténert is vakolni kell kívülről. Sőt, még előtte szigetelni is, ami a SIP panel belsejében már adott.

A belső burkolásnál is egyszerűbb a SIP esetén a helyzet. A teljesen sík OSB felületre elég könnyű gipszkartont, vagy bármit felrakni, de talán glettelni is elég.

 

A szú szerintem nem eszi az ilyen ragasztós fadarálékokat, és a tűzállósággal sincs gond. (Nézzél meg ilyen videókat.)

 

Az viszont ténykérdés, hogy a hazai ingatlanpiac nem kedvez a könnyűszerkezetes házak eladásának. Ha tehát később el akarod adni, akkor az problémásabb, mint ha a legvacakabb téglából lenne építve.
De ez a házibarkács konténerházadra hatványozottan igaz.

 

Most, hogy újra lehet kalákában építeni, talán mégis érdemes ebben a SIP panelben gondolkozni. Szlovákiából hozatsz EU engedélyes panelt, és kb. 100e Ft/m2 áron megépíted a házadat.

A konténer ennek csak a harmada, de az még kb. a semmi.

- Szigetelned kell kívülről. (De hogy is rögzíted a rozsdás vasra a szigetelést?) És hogy oldod meg a hullámos konténeren, hogy a szigetelésed szép síkba legyen?

- Utána a hálózás/vakolás munkaigénye attól függ, milyen sík a felület. Ez a SIP panel esetén eléggé adott. Tehát ez is olcsóbb, mint a konténer esetén.

- Villanyszerelés sem bonyolult gipszkartonos szerelvényekkel, az EPS-ben vitt kábelcsatornákkal. De a konténer esetén ehhez kell valami gipszkarton váz, ... mintha megépítenél egy újabb könnyűszerkezetes falat.

 

Lehet, hogy nem jó egy SIP panel építmény, de ilyen "olcsó legyen" ház esetén a konténernél tuti jobb.

 

Előzmény: Csuklósbusz (95040)
Csokis Creative Commons License 2020.05.01 0 0 95043

Csak ne akard lakóházként papíroztatni, mert az nem fog menni. Terménytároló, gazdasági épület, ilyesmi. De -gondolom- te sem lakóövezeti telekben gondolkodsz, ha ez a keret. De abban is lehet gondolkodni, hogy veszel egy üdülőtelket egy ramaty faházzal, és felújítás címén lecseréled egy ugyanakkora újra. Annak nincs akkora bontási költsége, mint egy téglának, mert hullámpalából kerítés, vagy komposztáló lesz, a fa részeket szépen elsütögeted szalonnának. :-)

Itt egy teljesen "úri" környék, Páty.

Abony

Előzmény: Csuklósbusz (95039)
Csokis Creative Commons License 2020.05.01 0 0 95042

A szú a legkevesebb. Tele van az ország a 70-es, meg 80-as évekből származó cseh, meg Erdért faházakkal. A szú a legkisebb bajuk, pedig akkoriban a csónaklakknál komolyabb impregnálás nem volt, és nem hiszem, hogy az Erdért fenyő alapanyagánál létezhetett gázosabb dolog. Azon előző héten még fütyült a madár. Persze utólag mindet (már ami ma is áll) átkenték Xylamonnal, meg Xyladecorral, és 5-10 évente ma is újrakenik őket, de működnek. Ha ugyanezt telített fából csinálod meg, azt sem hiszem, hogy rövidebb ideig állna, mint ameddig élsz. :-)

Előzmény: Csuklósbusz (95040)
Csokis Creative Commons License 2020.05.01 0 0 95041

Szerintem leginkább azért selejtezik, mert a Kína-Európa forgalom nagyon egyenlőtlen, sokkal kevesebb cucc megy innen oda, mint fordítva. Ezért mindig lesz egy rakat üres konténer, ami jobb eladni, mint üresen visszaszállítani.

Viszont ha egy 40 lábasban gondolkodsz, akkor a belső szigetelés szóba sem jöhet. A mi klímánkon kell vagy 20 centi rá, ha azt belülről teszed fel, akkor nem marad belső tered. 20 centi hőszigetelés 4 centi bramac léc a szerelvényezéshez, 2 centi gipszkarton. Mindez kétszer, az 52 cm mínusz az eleve csak kb. 235 centiből. Esetleg két 20 lábas egymás mellett?

http://szallitmanyozas-fuvarozas.hu/kontenermeretek.html

 

De pl egy kissebb 40nm2-es családi ház fémszerkezettel meg szendvicspanellel lehet olcsóbb lenne mint konténerekből ugyanekkora?

Nem vagyok benne biztos, mert két dolog drága:

1.) Az ÉMI engedély megléte. (Mai nevén Nemzeti Műszaki Értékelés) Csak olyanból építhetsz, aminek papírja van arról, hogy ő ház teherhordó szerkezetéhez való. Ezért nem rakhat össze neked egy ács egy vázat a Tüzép gerendákból, amit aztán te befejezel, mert a deszkának nincs ilyen papírja. És -sajnos- a konténered sem lesz. Amikor kész konténer házat veszel, abban benne van, hogy az átalakító cégnek már megvan a papírja arról, hogy ő csinálhat ilyet. És az acélvázas könnyűszerkezetes háznak is van ilyen papírja, meg annak az ára.

(Mellékes: azon mindig elgondolkodtam, hogy tisztán fából nem csinálhatsz házat, akkor sem, ha statikus tervezi, méretezi. De ha 1 méter tégla falra felmegy 5 méter tető, az már jó. Mint régen a Poniklec faház, csak téglából. Csak hát az ekkora falra is rögtön koszorú kell, meg talpgerenda, akkor már mindegy, akkor lehet az a fal 3 méter is.

2.) A munkaerő, és te épp azon akarsz spórolni a saját munkáddal. Ezt még megoldhatod, mer ha mindent becsövezel, kiásol, előkészítesz, akkor a szakinak már nem kell sokat dolgoznia. (Csak legyen, aki így elvállalja.) Meg ugye gázról itt szó nincs, ha jól körbeszigeteled, alig kell fűtés. (Aztán ha lesz pénzed, betetetsz egy hűtő-fűtő klímát.)

Példa: gipszkarton - 15 cm kőzetgyapot - OSB lap U=0,22 W/m2K

gipszkarton - 20 cm kőzetgyapot - OSB lap U=0,17 W/m2K

 

Azt nem tudom, hogy egy ilyen konténer ház milyen alapozást igényel? Mert hát merevnek elég merev, nem csa arra van méretezve, hogy kétszázévenként jön egy kisebb földrengés. Nem elég neki olyan pontszerű alátámasztás (beton tuskók), mint régen az Erdért faházaknak? Mert akkor rögtön beljebb vagy pár százezerrel. Az egyetlen "necc" a csatorna bekötésed lehet, mert ha úgy csinálod, a KPE cső, meg a villany légvezeték pár centit kimozog, ha kell.

Előzmény: Csuklósbusz (95033)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.05.01 0 0 95040

De a SIP panelt is kívülről vakolni, belülről is burkolni kell elvileg. Az ilyen faházak meg a faszerkezetes könnyűszerkezetes ház engem kicsit távoltart, egy kis avartűz odakint vagy egy zárlatos konnektor és semmi nem maradt a házamból.

 

 

A szubogarak, gombákról stb nem is beszélve.

 

 

 

De ahogy látom itthon nem terjedt el sem a konténerház, sem bármilyen könnyűszerkezetes épület sem. De ennek jogszabályi okai lennének, vagy csak sima idegenkedés, vagy esetleg tényleg szarok és árban sem olcsóbbak végül?

 

Amit látok újépítésű családi ház mind kivétel nélkül tégla.  Ami meg a 90-es, 2000 es évek környékén épült könnyűszerkezetesek ( alig látni ilyet)  azok meg szarok is ráadásul. 

Előzmény: gr74 (95038)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.05.01 0 0 95039

 

OSB se olcsó, az is felfúrni, majd rá a hőszigetelő hungarocell majd rá a hálózás, vakolás, színezés... macerásabbnak így drágábbnak is tűnt nekem. De ez esetben a konténer csak egy fémváz úgymond aminek minden oldalát szinte ki kell váltani valamivel.

 

De ha már fémváz akkor lehet olcsóbban kihozható mint egy konténer + daruzás.

A nagyobb méretű mobilgarázsoknak is meglepően vékonynak néz ki a váza:

 

 

Ezért gondoltam a szendvicspanelre mert akkor azt ha felrakom akkor már kész is, nem kell se festeni se semmi, önmagában hőszigetel, oldalfal szerepet is betölti stb. 

 

 

2-3 millióért amennyiből kiakarok hozni egy 20-40nm2-ert, ennyi pénzért eleve tudjátok milyen minőségű km téglanyaralót, vályogházat stb kap az ember.

Előzmény: Cs_ (95037)
gr74 Creative Commons License 2020.05.01 0 0 95038

Ha már mindenképpen olcsó ház, akkor miért nem SIP panel, talajcsavarokra?

 

A talajcsavart betekered kézzel, a SIP paneleket meg egy haverral és egy csavarbehajtóval összerakod egy nap alatt.
(Jó beszerzési forrást nem tudok, annak utána kell járni, de nem lehet bonyolultabb, mint konténert venni.)

 

A SIP panel OSB-ből van, így azt nem jó ötlet elásni, de a gödörásás árából vehetsz egy jobbfajta klímát, amivel fűtheted és hűtheted is a házat.

Előzmény: Cs_ (95037)
Cs_ Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95037

A konténer dryvitozására vannak megoldások, pl.: Osb-t felrakni és máris van egy sima, hőszigetelhető felület.

 

Szendvicspanel. Ne má! :) kb 10-12cm vtg PIR habos szendvicspanel felelhet meg, hasraütésre. De ez se olyan, hogy csak szendvicspanel oszt kész, kell hozzá mindenféle szegő, lezáró, valami lábazat, stb. Amennyibe ez kerül, abból simán megcsinálod a dryvitot

Előzmény: Csuklósbusz (95035)
halaloszto Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95036

Eza foldmunka csak a kiasas kb 150ezer forint. Es lehet alalottem.

Előzmény: Csuklósbusz (95033)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95035

Nézegettem a konténerház építős videókat:

https://www.youtube.com/watch?v=oH4fU0awKlg

 

 

Kiburkolják belülről szendvicspanellel, vagy a hullámlemez oldalfalat egy az egyben szendvicspanelre cserélik a jobbik cégek.

 

 

Tehát igazatok van, a konténer 2mm-es acéllemeze hőtechnikailag semmi, a beásás tényleg kevés lenne, de ha meg szendvicspanelezni kell sokat nem fogok az áron a házi átalakítással sem.

 

 

De ha már úgyis kell a szendvicspanel, akkor a konténer meg a borsos szállíttatása, daruztatása helyett nem lenne olcsóbb egy eleve szendvicspaneles épület?

 

Mint ahogy a nagy gyártócsarnokok sem csupa vasbetonból meg téglából vannak mint a régiek hanem szendvicspanelből. 

 

 

Itt a kínai verzió:

https://www.youtube.com/watch?v=-GRqLrJh5zg

 

 

Sajnos sem a technológiákat sem az árakat nem ismerek csak ötletelgetek. 


De pl egy kissebb 40nm2-es családi ház fémszerkezettel meg szendvicspanellel lehet olcsóbb lenne mint konténerekből ugyanekkora?

 

Árulnak pár száz ezerért fém mobil garázsokat:

https://www.kerti-fem-hazak.hu/tinman-valasztek/garazsok/garazsok/tinman-tin802/


Mondjuk venni egy fém mobilfészert, kőzetgyapot, gipszkartonnal utólag szigetelni és kész is a ház? :-)


Apropó, milyen vastag szendvicspanel kell hogy normális, mai követelményeknek megfelelő hőszigetelést kapjak?

 

Előzmény: Csuklósbusz (95033)
1981Tomi Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95034

Sziasztok! 

 

Egy meglévő, 8 éve szigetelt és baumit duotop színesvakolatú házhoz építettünk hozzá. A régi és az új rész hőszigetelése ugyanakkora,tehát egy síkban van. Egybe szeretném színezni az egészet. 

Kérdés az lenne hogy a "régi" színes vakolatra csak ragasztó + háló ráteszem vagy kell előtte vele még csinálnom valamit? 

Magasnyomásúra gondoltam.... De alapozó vagy bármi? 

Köszönöm a segítségeteket előre is! 

 

Üdv, 

Tamás 

 

Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95033

A földmunkát géppel végeztetném, de úgy gondoltam a gépi földmunka olcsóbb mint a hőszigetelés amit a hullámos oldallemezre eleve érdekes mutatvánnyal lehetne felbűvészkedni.


Mikor kihoznák a konténert eleve a lyukba tetetném bele és akkor nem kell se alap se semmi.  Valamennyit a földbetétel csak stabilizálna a hőmérsékleten, bár pincét sem próbáltam még kifűteni...

 

 

De nagyon meleg öltözőkonténerben voltam már ahol nem bírta a klíma sem a hőszigetelés ellenére, ezért lenne a leásás, max 5 centi föld rajta.

 

Laikus eszemet az vezeti hogy a vályogházon is van egy fapalló, rajta 10 centi sár és mégse fagytak ki belőle.

 

Apropó, ha coracél meg lassan rozsdásodik, akkor mégis mi okból szokták ezeket kiselejtezni? Nem mindegyik coracél, sőt hazudhatják is rá, de valami oka csak van ha kiselejtezik...

 

 

Arra tudok gondolni hogy eleve szétlehetnek rohadva valamilyen szinten a sós tengervíztől, hogy már a teljes terhelést, daruzást rakottan stb biztonsággal nem bírja, de mondjuk őrbódénak meg ilyeneknek jólesz az.

 

 

Előzmény: halaloszto (95031)
Zöldár Creative Commons License 2020.04.30 0 1 95032

  Az ember azért nem üregi nyúl !!

 

 

 Árad a zödség !

Előzmény: Csuklósbusz (95023)
halaloszto Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95031

egy 28m2-es konténert 1m mélyen elásni az minimum 35m3 föld megmozgatása. az lapáttal nem két nap.

Előzmény: Csuklósbusz (95028)
Cs_ Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95030

A konténerek általában corten acélból vannak, ami rozsdásodik, de csak felületi rozsda, ami megvédi a belső acélt. Sokkal lassabban rohad el, mint a sima acél.

 

A föld az nem jó hőszigetelő, azzal, hogy félig vagy a tető síkjáig beásod a földbe nem sokat érsz el. Egy tengeri konténer esetén közel nulla lesz kb a hőszigetelésed.

Előzmény: Csuklósbusz (95028)
halaloszto Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95029

a konténer nem coracél, és eleve rozsdásat akarsz venni...

 

Előzmény: Csuklósbusz (95028)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95028

Nem örökéletre lenne tervezve, 20 év kb.

 

 

A leásást ha nem is teljesen, de minimum mondjuk félik, ablakvonalig azért gondoltam hogy spóroljak az aláalapozással, szigeteléssel és legyen valami hőntartó réteg is. A talaj oldalnyomása nem tudom mekkora lenne, bírná-e a konténer, de mondjuk a kisméretű téglafalakat sem szokta benyomni.

 

Talajnedvességet a környékbeli igaz szellős pincékben nem érezni, a coracél nem tudom mennyire állna ellen neki, illetve mennyire jönne be a doh és a penész.

 

 

Fagyhatár alá nem, csak talajszint alá maximum, hogy a konténer teteje kilátszik.

 

 

Mert most hiába az üres konténer, ha azt normálisan hőszigetelni, aztán a tetőt is hőszigetelni majd rá valami hogy ne is ázzon akkor sem lesz tuti. Ezért gondoltam a teljes leásást mondván lehet az ásás olcsóbb mint hőszigetelgetni stb.

Előzmény: Cs_ (95026)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95027

Akkor a klasszikus, építesz köré fából burkolatot, skandináv stílusban....

Előzmény: Cs_ (95025)
Cs_ Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95026

Nem tudom ez a leásás miért lenne jó, kell hozzá gép, meg ott a talajpára, rozsdásodás, a föld nem jó hőszigetelő, pláne a felszínközelében. Fagyhatár alatt meg stabil max 10+ C fok van, szóval még nyáron is lehet kell fűteni, ha bunkert építesz. 

 

kb a legértelmesebbnek az néz ki, hogy talaj felett valami beton fogadó felület pl betonlemez vagy a sarkoknál pontalap. Felemelve annyit a konténert, hogy ne érintkezzen közvetlen a földdel és lehessen alá rakni valamennyi XPS-t + valami vízszigetelés féle sem árt. Amennyiben nem tervezel örök életre, akkor Dörken lemez folytonosítva.

 

A falakra dryvit, a tetőre meg egy kis magastető, zsindellyel fedve vagy ami van. Az eresz túlnyúlás segít nyáron árnyékolni és védi a falakat.

A föld közelében lévő felületeket takarás előtt lehet érdemes festeni eltakarás előtt.

 

 

Szerintem kb ez egy értelmes, viszonylag gazdaságos(abb) valameddig tartós konténer ház.

Előzmény: Csuklósbusz (95023)
Cs_ Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95025

Sok földet nem szabad rárakni. A konténer csak az élei mentén és a sarkainál teherhordó, maga a födémlemez nem bír sok terhelést. A falak sem meg a padló sem mondjuk :(

Előzmény: JAMIE222 (95024)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95024

Ne ásd le, tedd a földre, építs rá dombot, lesz egy hobbit házad....

Előzmény: Csuklósbusz (95023)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.30 0 0 95023

Meg azért a szilikátnak a nyomószilárdsága is kisebb nem? Valahol olvastam alig jobb mint egy izmosabb vályogé..

De köszönöm a választ, akkor megnyugodtunk. :-)

 

 

Más: olcsón szeretnék magamnak lakható házat.  Egy telek már adott amely 1,5 méterrel magasabb dombon van mint a környező részek, homoktalaj van, pont olyan mint a játszótéri homokozóban. 

 

A konténerházaknak készen is horror áruk van.

 

 

Egy 40' -es  kb. 12 x 2,34 x 2,34 m méretű konténer ára kb 1 millió Ft rozsdásan használtan. 

 

Arra gondoltam hogy egy ilyet leások, szennyvíz átemelővel, gépi szellőztetéssel  és már csak be kell rendeznem.

Valahogy így naturba mert talajvízzel nem nagyon kell számolni:

 

https://www.tudasfaja.com/a-szomszedok-azt-gondoltak-megorult-amikor-egy-kontenert-asott-le-az-udvaran/

 

A kérdés hogyha a tetőszint lesz a földszintben mint a fenti képen, akkor hőszigetelés nélkül mennyire lenne ez lakható pár tetőablakkal?

 

Mert tapasztalatom az hogy hőszigeteléssel is az ilyen konténerházak elég melegek meg hidegek, ezért gondolkoztam hogy mindenféleképp le kéne ásni valamilyen szinten.

 

Ti ilyen konténerekből hogyan gányolnátok össze egy lakható házat a legolcsóbban?


 

Előzmény: sr1 (95022)
sr1 Creative Commons License 2020.04.30 -1 0 95022

A szilikáttégla könnyű.

Pl. keretszerkezetek külső és belső falazatára kitünő, mert nagyméretű, géppel lehet vágni és nagyon gyorsan lehet vele falazni. Annyi, hogy a nedvességet nem bírja olyan jól mind az üreges tégla. A hőszigetelése is elég jó, egy 10cm kőzetgyapott bőven elég egy 30-as falazóblokkra.

Készitettünk egy 5000nm öregotthont a fele keretszerkezet volt, a fele falazatott szerkezet (oszlop-koszorú- monolit födém sávalapokta). A keretszerkezetnél nagyon hosszú belső falakat készitetettünk ytongból, ezeknél meg kell oldani, a hőtágulását a falazóblokkoknak, azaz illesztési hézagokat kell késziteni a vasbeton szerkezet és a tőltőfalazat között, másképp ezerszer megreped. 

Az összes vizes blokk válaszfala 12-es ytonból készült, halózva és glettelve, huzalozva. 

 

Előzmény: Csuklósbusz (95021)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.29 0 0 95021

30cm teherhordó fal amúgy.

Előzmény: Csuklósbusz (95020)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.29 0 0 95020

Köszönöm, tehát akkor csak találni jó statikust is! :-) 


Igaz ebbe a házba szerintem nincs oszlop, de még lehet klasszikus koszorú sem. 80-as évekbeli 4 szintes társasház.

 

Csak ismerve a salakos téglát vagy betont... hát nem a legjobb, Jenő is megírta hogy elég fosok az olyan épületek.

 

 

De ha jönne egy földrengés, ez nem szeretné falbontás nélkül sem nem?

 

A ytong meg szilikátház szétrepedezik meg omlik, amit esetleg egy panel röhögve kibír...

 

A statikus azt mondta úgy számolt hogy még emelet ráépítést is kibír.

 

 

Előzmény: sr1 (95019)
sr1 Creative Commons License 2020.04.29 0 1 95019

Nekem van tervezési segédletem a szilikát téglára, de nálunk csak vasbeton szerkezettel (oszlop-koszorú) szabad falazni. Van egy 50cm falfűl. Azért tervezte így a sztatikus, hogy ne bántsa a másik ajtónyilást.

 

Ha átfúrta volna a 20-as vasbetont, akkor külön ki kellett volna támasztani, talp-oszlop-gerenda, hogy is érjen valamit, de lehet, hogy a malter akkor is meglazult volna.   

 

Előzmény: Csuklósbusz (95018)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.29 0 0 95018

Köszönöm, időközben meg is valósították most jött az infó!

 

A 20-as betonvasakkal való alátámasztást a kivitelező is benézte mert csak a födémet támasztotta alá, a falat ( mert nem teljes magasságban történt a vágás) nem.  Le is szakadt...


 

Szóval ezért kellett volna a falat is átfurkálni és azzal megfogatni.  Na mindegy, kitéglázták a lyukat:

 

Az oldalsó feltámasz meg így néz ki:

 

 

 

Tehát akkor túl is méretezett, nem fogja magát kirúgni onnan?  Mert ugye ha a rajzot megnézitek egy fél méteres falszakasz ottvan és rögtön egy ajtónyílás. 

 

Csak valahol a szilikát téglára olvastam hogy nyomásra nem sokkal erősebb mint a vályog, tehát ez a szilikát téglához hasonló kohósalakbeton a minimális vasalással kb ugyanaz lehet.

Előzmény: sr1 (95016)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.04.29 0 0 95017

Köszönöm mindenki a választ! Maga a pincében lévő gerendázat nem zavar,inkább csak az,hogy ne legyen nagyobb baj,alszok rá egyet és lehet ráhívok egy statikust,hogy tuti legyen,de a szóbeli szakértésnél többet nem áldoznék rá,az meg milyen.

Előzmény: Csuklósbusz (95011)
sr1 Creative Commons License 2020.04.29 -1 2 95016

Széles a nyilás, nincs túlméretezve az I gerenda, kettő is elég lett volna- 4 db. M16-os menetesz szárral összekötve, de akkor a belselyüket ki kellett volna falazni és az elég körülményes. A 8mm vastag vaslapok jó megoldás.

A 20-as betonvasakkal való alátámasztást nem nagyon értem- nincs leírva, val. le volt, talán az idéglenes ducolást úgy tervezték, hogy néhány 20mm vastag betonvas szárat átfúrva a falon és a fal két oldalával alátámasztva (talp-gerenda- oszlopok) kitámasztották a falat, de mi biztos a födémet támasztottuk volna ki, (talp-gerenda- oszlopok).

 

Tömör téglafalnál mi ezt úgy oldottuk volna meg, hogy két 2600mm hosszú 200x100x15-es L profilt bevéstünk volna a fal két felébe- egymással szembe, kibontottuk volna  falat és alúlról ráhegesztettünk volna 6 darab 60x6-os laposvasat.

De ez a megoldás egy könnyűbeton falazóblokknál nem alkalmazható.    

 

zöldár:

Nem fontoskodás, le kell írni műveletek sorrendjét. 

Előzmény: Csuklósbusz (95014)
Zöldár Creative Commons License 2020.04.29 -2 0 95015

Egy  210 cm -es ajtónyílásnál  ennyi fontoskodás ! 

Nem semmi !!

Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.29 0 0 95014

Előzmény: Csuklósbusz (95013)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.29 0 0 95013

A múltkor volt itt szó az alagútzsalus kohóhabsalak betontömbökből épült társasház főfalkivételéről.

 

 

Ismerős megrendelte szakcégtől akinek a statikusa papíron faszán kinézve megtervezte.

Ezek a tervek és a méretek:

 

 

 

 A gerendát meg nem "túlméretezéssel" mint egy áthidalót raknának be, hanem csapokkal rögzítenék a megmaradt falba.

 

-   a kivágott ajtónyílás minkét oldalán a v= 8 mm vastag acél homloklemezek (melyeken az acélcsapok számára a minimum Ø20 mm átmérőjű furatokat előre el kell készíteni) elhelyezése és ideiglenes rögzítése;

-  a kivágott ajtónyílás minkét oldalán az acélcsapok számára minimum Ø20 mm átmérőjű furatok készítése az ideiglenesen felrögzített acél homloklemezeken keresztül, melyek legalább 12 centimétert kell hogy benyúljanak a falblokkokba (a furatok kialakítása ütvefúró géppel is történhet);

-  a falblokkokban kialakított furatokba minimum Ø18 mm átmérőjű sima felületű acélcsapok (az acél oldallemezeken átvezetve) beragasztása kétkomponensű műgyantával, majd az acélcsapok blokkolása azoknak az acél homloklemezekhez való hozzáhegesztésével;

-   a 3 db I 200 szelvényű acél kiváltó gerendákat 4 mm-es tompavarratokkal (varratminőség: III. o.) egymáshoz előre össze kell hegeszteni alul és felül egyaránt (az acélgerendák két végén a tompavarratok hossza minimum 15 cm, az acélgerendák további szakaszain az 5 cm hosszú tompavarratok között 10 cm varrat nélküli szakaszok hagyhatóak, alul és felül váltakozó ritmusban kialakítva);

-  az előre összehegesztett I 200 szelvényű acél kiváltó gerendák elhelyezése és körbefutó 4 mm-es sarokvarratokkal (varratminőség: III. o.) való hozzáhegesztése a v= 8 mm-es acél homloklemezekhez;

-   az I 200 szelvényű acél kiváltó gerendák kiékelése mindkét helyiség felöli oldalon acéllemezekkel az acélgerendák feletti falblokkokhoz (két szélen, valamint középen);

-    az acélgerendák felső síkja és az acélgerendák feletti falblokkok közötti hézagok kitöltése nagyszilárdságú cementhabarcs alkalmazásával;

-   a nagyszilárdságú cementhabarcs megszilárdulását követően az ideiglenes aládúcolások elbontása és a min. Ø20 mm átmérőjű betonacélok eltávolítása

 

Az alkalmazandó acéllemezek anyagszilárdsági osztálya S235, az alkalmazandó acélcsapok anyagminősége 5.6. Az előírt szilárdságoktól negatív értelemben eltérni nem lehet!

 

 

 

A kérdésem, szerintetek így megfelelő-e? 

Mert ha még vasbeton lenne, de nem, kohósalak izé amiből szerintem simán kitudja magát vágni a becsapolás.


Mert vályogháznál fogtam már ki benézős statikust..

 

Varek1 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 95012

     " ,a társasház pl tiltja az airbnb-t..."  tiltani lehet, de amúgy jogellenes. Érvényesíteni  úgy sem tudja .

 

 Mostanában éppen  álprobléma, mert  az  airbnb   megszűnt.

 Nálunk is az egyik  45 lakásos  társasházban  megjelent valamikor az ősszel... 1 lakás  funkcionált így. Természetesen  a jajgatók  a februári közgyűlésen napirendre tűzették, a legnagyobb problémájuk az volt  hogy állítólag  sok szemetet termel az a lakás.    Én meg megkérdeztem , hogy hányás,  óbégatás volt é. Nem volt,  aztán napirendre tértek az álprobléma felett.

Előzmény: irreverzibilis (95009)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.29 0 0 95011

Nem is tűnnek 20 évesnek azok a gerendák, lehet sunnyognak valamit.

 

Lehetséges hogy a durva látható dolgokat eltüntették pér évvel ezelőtt és utánna jött az alátámasztás. 

 

 

Az oldalfalon is mintha az látszik hogy két részletből, vagy kétféléből épült volna. 

 

De BP. váralja helynél semmit nem lehet tudni, lehet találsz ott még titkos alagutat is.

Mindenesetre ha nem zavar én a helyedben nem venném ki, függetlenül attól hogy egyenlőre rejtély miért rakták oda.

Előzmény: irreverzibilis (95009)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.29 0 0 95010

A vizesedés okozhatta rossz minőségű betonozás esetén azt, hogy a csekély vastagságú betonfedést a rozsdásodó vas lelökte. Ezt akarták javítani.

Előzmény: irreverzibilis (95009)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.04.29 0 0 95009

igen ez a gondom,hogy sem a tulaj aki 20 éve lakik ott nem tud,- vagy nem akar? tudni,- erről pedig ilyen méretű gerendákat behordani,felácsolni csak nem tudtak észrevétlenül

 

a közös képviselő is régóta a ház ura,de Ő sem hallott semmiről,talányos

 

most kérdezgessem végig a szomszédokat? nekem olyan elképzelésem van,- az alátámasztott helyiség melletti pincerész plafonjának a vakolatról betonozásra való lecserélése miatt,- hogy valaki ki akarta pofozni ezt a szuterént és mondjuk egy üzlethelyiséget,raktárt kialakítani belőle,de megrekedt a munkálatokkal,nem engedték meg neki,engedélyt meg nem kér,a társasház pl tiltja az airbnb-t... 

Előzmény: Töck Jenő (95008)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.28 0 0 95008

Az én gépemen jól állnak a képek. Azon kívül, hogy vizesedés van, különösebb probléma nem látszik a képen. Az kétségtelenül fontos, hogy ki és miért támasztotta meg az épületet.

Előzmény: irreverzibilis (95006)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.04.28 0 0 95007

járműforgalom minimális,kvázi zsákutca,Bp.-Váralja;

 

csapadékelvezetést passzolom;

 

a talajról se tudok sokat,a pince egyes részein nem beton a talaj,hanem homok

Előzmény: Töck Jenő (95005)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.04.28 0 0 95006

háromszintes társasház van fölötte,mellette ugyanolyan épületek,még két kép van

 

 

nem értem,hogy beillesztésnél miért fordul el a kép

 

Előzmény: Csuklósbusz (95003)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.28 0 0 95005

Két gyakori probléma:

Járműforgalom fal mellett/közelében

Csapadékvíz elvezetése/belső csőtörés

Milyen talaj van? (homok/iszap/agyag) Iszap nem azt jelenti, hogy folyik mint a balatoni iszap! Szemcse nagyságot jelentenek, fölülről lefelé a fontosabbak:

Kő, kavics, homok, iszap, agyag

Előzmény: Töck Jenő (95004)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.28 0 0 95004

Építészt teljesen fölösleges statikai problémához hívni.

Előzmény: irreverzibilis (95002)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.28 0 0 95003

Statikusból én már futottam bele bénába, de tudni kéne mi van fölötte, mellette stb, valami oka csak volt hogy alátámasztották..

 

Hívj egy komoly embert ha átalakítasz vagy venni akarsz..    több kép róla ide esetleg? :-)

Előzmény: irreverzibilis (95002)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.04.28 0 0 95002

nem tudom,nem értek hozzá,szerinted hívjak rá egy statikust? vagy elég egy építész? remélem a kettő nem üti egymást:D

Előzmény: Csuklósbusz (95001)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.28 0 0 95001

Valami házmonolit födémnek nézem, az ilyet itt nem szokták szeretni mert kitudja mennyi benne a vas, de vészes dolgot nem látok.

 

Nem lehet hogy a kisméretű téglafal akar oldalról bedőlni és azt akarták valahogy kitámasztani vele?

Előzmény: irreverzibilis (94994)
sr1 Creative Commons License 2020.04.28 0 0 95000

vakolasrol volt szo.

Előzmény: NeomatiK (94996)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.28 0 0 94999

Két év múlva térjünk vissza a kérdésre...

Előzmény: NeomatiK (94996)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.28 0 0 94998

Én inkább beázásnak vélem..-. Az első képen- ahol az andráskereszt a falnak támaszkodik mintha meg lenne repedve a fal. Ez a támasztól ered, vagy már előtte is ott volt?

Előzmény: irreverzibilis (94994)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.28 0 0 94997

Az én gépemen jónak tűnik a képek állása.

Előzmény: irreverzibilis (94995)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.28 0 0 94996

Teljesen frankó lett így a glettelés kb 3-4mm vastagságban a vakolóanyaggal és 5*5-ös üvegszövet hálóval.

Előzmény: sr1 (94701)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.04.27 0 0 94995

bocsi,mindhárom képet el kell forgatni,a bal oldalon van a "plafon"

Előzmény: irreverzibilis (94994)
irreverzibilis Creative Commons License 2020.04.27 0 0 94994

üdv.,szerintetek nézessem meg statikussal ezt a pince födémet? az első két kép az alátámasztott, aggályos részt mutatja,a 3. közvetlen mellette lévő terület és olyan mintha ott valami munkát végezték volna el 

csincsilla72 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 94993

Köszönöm szépen, utánanézek.

Előzmény: Töck Jenő (94991)
RUI53 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 94992

Köszönöm a tanácsot, zsaluzni kell a habarcsozáshoz?

Előzmény: Varek1 (94986)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.27 0 0 94991

Tegnap ózonozták az autómat. Ez egy hordozható ózongenerátorral történt. A generátor tulajdonosa szerint nem csak fertőtlenít hanem szagtalanít is. Azt mondta, hogy az ő házában is fogja használni a dohos szagok ellen. A kocsi nem volt büdös, úgyhogy szagra nézve nem tudok biztosat mondani. Miután elég messze lak(hat)unk egymástól nem hiszem, hogy elmenne oda. Kell közelben keresni hasonló céget.

Előzmény: csincsilla72 (94990)
csincsilla72 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 94990

Sziasztok! 

Talán tud valaki segíteni. Albérlők után kellemetlen szagú lambéria maradt a lakásban. Levenni nem akarom, mert komoly munka lenne alatta a falat javítani. A szag azoknak a régi bútoraiknak a "terméke", amivel együtt költöztek.

Szerintetek el el lehet ezt a szagot tüntetni valahogy házilag? Mivel lehetne megtisztítani a fát?

A segítséget előre is nagyon köszi!

 

  

zakarias123 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 94989

Szép napot! 

Egy 40 nm -es kávézóban szeretnénk ipari betonpadlót kivitelezni (nem műgyanta!) 

Bp-en tudtok ajánlani olyan céget,aki korekt árban kivitelez ,vagy ötletet az anyaghasználatban amiből ezt mi egy jó munkaerővel képviselni is tudjuk minőségben ?! 

Előre is köszönök minden infót!

Zsolt

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.27 0 0 94988

Kívülről befelé melegszik a beton, a javított réteg általában elnyíródik a két réteg határán.

Előzmény: Töck Jenő (94987)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.27 0 0 94987

Mekkora a mérete? (szélesség/hosszúság) Utólagos javítás nem szokott beválni, mert nem köt össze rendesen a két beton. Minden esetre a túl nagy méret (egyben) nem sok jóval biztat.

Előzmény: RUI53 (94983)
Varek1 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 94986

Cementes habarccsal  próbálkozzál !

Előzmény: RUI53 (94983)
programmmer85 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 94985

Képet lemearadt.


programmmer85 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 94984

Köszönöm a részletes leírást. Az alaprajz elég bonyolult, már egy ideje itt lakunk, de még mindig el kell gondolkozzak mi hogyan van. 93 ban fejezték be az építkezést. A lépcsőház és a fürdő között csak egy tízcentis válaszfal van. A pincében nincs is alátámasztva mert a lépcső alatt tároló van. Nem vagyok statikus, de azért számoltam csak a fürdő méretét, mert az a lemez amivel egyben van a ház közepén alá van támasztva egy 80cm széles látható gerendával, a másik statikai elem körbe a ház beton koszorúja és a tartófalak. Tehát ha a lemezt elképzelem akkor a fürdő az egész lemez szélén egy kis kiugró csücsök amit a lépcsőház levág, inkább úgy képzelném el, hogy nem az tartja a lemez többi részét. De egyértelmű, hogy a furkálással gyengítem.

Téli hőkamerás felvételen nekem úgy tűnik, hogy a beton koszorút a tartófalak tartják, nincsenek plusz beton oszlopok.

Előzmény: Töck Jenő (94972)
RUI53 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 94983

Remélem, hogy valaki tud segíteni. Több darab megvasalt betonelemből épült kerti sütőgető vízszintes alja repedezik illetve darabokban lehullik.

Mivel lehetne alulról megjavítani, visszatölteni? Ötleteket kérek.

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94982

Köszönöm a választ.

Előzmény: plzltn (94981)
plzltn Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94981

2019 06 hóban. A legnagyobb nézetkülömbség a vasalat készítés terén alakult ki. a "jó lesz az úgy ahogy szoktuk" és a "lexikális pontosságú" skálának teljes spektumát felölelve.

Előzmény: Töck Jenő (94980)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94980

Mikor volt a vita, elmondanás?

Előzmény: plzltn (94974)
Beer Monster Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94979

Ugyan a cikkben nem lehet épp olvasni a felütésről, mert valahogy elő kéne fizetni rá, de vajon mi lehet ez?

 

https://hvg.hu/360/202013__kulonleges_epitoanyagok__uj_technologiak__takarekossag__eszes_tervek

Csuklósbusz Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94978

Mostanság a konténerárak hogyan várhatóak, érdemes még várni ha konténerházat akarok?


Ezeket a konténereket házilag mennyire lehet alakítgatni, viszi-e a sima flex vagy nem éri meg házilag átalakítani egy roncsot lakhatóvá?

 

Még nem volt vele dolgom, de egyszer találkoztam egy régi fém bódéval aminek olyan ötvözete volt hogy nem akarta vinni egyik fúróhegy sem.  

Előzmény: Csuklósbusz (94029)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94977

45 fokos fedélszéknél jónak tűnik, de ez csak tájékoztató információ. Kivitelezésre nem alkalmas.

Előzmény: kovacst0914 (94973)
plzltn Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94976

Előzmény: plzltn (94975)
plzltn Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94975

emlékeztető

Előzmény: plzltn (94974)
plzltn Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94974

Közel egy évvel ez előtt folyt itt eszmecsere (néhányak által észosztás) a műhelyépítésem kapcsán. 

 

Most leírom a megépüléshez alkalmazott (előtte kérdezett) végleges megoldásokat, tapasztalatokat. Hátha valakinek hasznosulhat a jövőben.

 

Tehát a 3 oldalfalazat ytong 20-as lett. Az itt eldöntött monolit födém végül a negyedik -meglévő főépületi oldalfalba nem került bekötésre, hanem 7 m-en 4 db pillérre támaszkodik. a 4 falon a monolit födém vasalatában egy rejtett koszorú fut körbe, ami a pilléreken áthidal egyben. Az agyonvitatott vasalási kérdésben ragaszkodva az általam olvasott "hivatalos" építési előírásnak, a sámli vasakat alá fűztem az alsó hálónak. Így a sámli vasak tartották a felső vashálót és a rajta járkáló munkásokat. Az alsó háló csak a sűrű aláékeléseket terhelte. DE! Mindezek xps lapokra feküdtek fel. A kialakult rétegrend lesz magyarázat  a miért kérdésre.

 

Födémrétegrend: 5cm xps lap; monolit födém (amibe alacsony térfogatszázalékban mikroszil-T -t kevertem - vízmedence betonok); és mostanában évvfordulóra készül rá még: folyékony vízzáró fólia; csemperagasztó-járólap.

 

Tapasztalatok:

A régi és új terasz közt mm-es repedés keletkezett. A ház falánál a vártaktól eltérően nem keletkezett hasonló repedés a monolit födémbeton és dryvit házszigetelés közt. Az ytong falon repedések nem keletkeztek (hálós ragasztó + légáteresztő külső nemesvakolat) Átlagos szigeteltségű SK garázsajtóval is az idei télen 6-9 C fok-nál kevesebb nem várt reggelente (fűtetlenül).

 

Pénzügyi fel és elismerés -feleségemnek-: jó választás volt a nem járható, de még a lamentált járható fa födémhez képest is a monolit födém. Így nagyjából kétszeres bekerülésért egy teljes értékü nagy felületű teraszt kaptunk. De fő hozadék, hogy a ház összértékén (2019-es piaci árakon) cca 3M ft többletértéket hozott. Ami szorzatosan viszonyul a befektetési külömbséghez.

 

 

Előzmény: plzltn (91181)
kovacst0914 Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94973

Sziasztok! 

Segítségeteket szeretném kérni, adott lenne egy 5 méter széles 6 méter hosszú melléképületem, amelyre szeretnék új tetőt rakni, beton cserép lenne a fedése. A kérdésem a szarufák méretezésében lenne, arra gondoltam, hogy talpszelemennek, valamint torokgerendának 12x12-est használnék és 60 cm-ként 5x15 cm szarufa állásokkal fogópárokkal. De keveslem az 5x15cm szarufát inkább 5x20- ra gondoltam ebben kérném a segítségeteket.

 

Valami hasonlóra gondoltam.

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94972

Ami a bemásolt tervrészleten van az a fszt. részlete. Abból ami látszik a ház korát nem több mint 10-145 évnek becsülöm. A szerkezet statikai szempontból nem egyszerű (kevésbé udvariasan zavaros). Ez nem jelenti azt, hogy nem jó, csak azt, hogy első ránézésre nehéz véleményt mondani. Az ábrázolt rész trapéz alakú, a födém láthatóan oszlopokkal (rövid falszakaszokkal) van alátámasztva. Az érintett területen egy lépcső is van, nyílással. Az oszlopok között nagy valószínűséggel gerendák is vannak. Ezek nem föltétlenül láthatóak, lehetnek u.n. rejtett gerendák is a többlet-vasalással kialakítva. Mivel a födém alaprajzi elrendezése nem egyszerű, ezért többféle vasalási elrendezés is elképzelhető. Az viszont biztos, hogy lemezek szabad széleiben nagyobb az igénybevétel mint beljebb. Nem az az érdekes, hogy a fürdőszoba mekkora, hanem az, hogy a lemez mekkora. Ha jól értem akkor az ábrázolt rész alá van pincézve. Nyilván a fölötte levő szint alaprajza is hasonló. 

Véleményem a következő:

A vasalási terv (számítás nem nyert) ismerete nélkül biztos véleményt mondani én nem tudok. Az előbbiek alapján jóval szerencsésebb lenne (vaskiosztás ismerete nélkül) ha a csövek nem a sarokba kerülnének hanem beljebb (lehet, hogy elviszik a rejtett gerenda egy részét), ráadásul még egy válaszfal is van, ami (rejtett)gerendát feltételez. Ha mégis a sarokba kerülnek a lukak és elviszik a fal alatti megtámasztás egy részét az a válaszfal egészségére nem lesz jótékony hatással. Ha a válaszfal alatt a lépcső mellett teherhordó fal van akkor az itt leírtak nem érvényesek. 

Legrosszabb esetben elképzelhető, hogy a csövek körbefalazása (legfölső födémig) km. téglával megoldja a helyzetet. Legrosszabb esetben!

Javaslom az eredeti vasalási terv készítőjének a véleményét kikérni.

Ha van vasalási terv (nem szokták odaadni) akkor annak alapján biztosabb véleményt tudok mondani.

Előzmény: programmmer85 (94971)
programmmer85 Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94971

A fürdő egyik sarkában lesznek a csövek, jelenleg a szennyvíz csöve is ott van. A képen a 10-es helység és nagyjából bejelöltem pirossal a lyukakat. A fürdő egy kisebb helység, nagyjából 3x2.5m széles. Az alatta és a fölötte lévő beton födém is át lenne lyukasztva, alatta a szuterén van, fölötte tetőtér. Mellette meg végig lépcsőház. Tehát relatíve kicsi az a felület amit tart.

Pirossal a lyukak helye

 

Előzmény: Töck Jenő (94970)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94970

A szellőztetős szakember a szellőztetéshez ért. Talán. Egymáshoz közel nem szerencsés, de ő el akar adni. 18 cm furat (darabja) egy vasat majdnem biztosan elvisz, de lehet, hogy kettőt is.  Én nem szoktam szeretni ha két luk között kevesebb marad mint a nagyobb luk nagyobbik mérete. Ez kör, tehát értelemszerűen átmérője. Németországban - ha nem akarták számolni - a luk által megszakított vasmennyiség dupláját kellett berakni mindkét irányban. Ezt persze csak építés közben lehetett megcsinálni, utólag már nem. A szellőztetős szakembernek (?) nyilván nem fog tetszeni, hogy nem fúrhat akárhol mert ez többlet munka, lakni meg nem ő lakik ott. Nyilván nyafogni fog, hogy úgy drágább (azt feltehetően nem fogja mondani, hogy úgy nem lehet).  Egyébként tényleg nem kell hozzá engedély. (Az sem mindegy, hogy mi van fölötte, meg az sem, hogy milyen hosszú és széles a födém.)

Előzmény: programmmer85 (94968)
Varek1 Creative Commons License 2020.04.25 0 0 94969

Jól mondta az illető !

Semmi szükség   ilyen véleményezésre !!

Előzmény: programmmer85 (94968)
programmmer85 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 94968

Sziasztok! 16cm beton födémbe szeretnék két egymáshoz relatíve közel 180mm -es lyukat fúrni a szellőztetés 160mm-es csöveinek. A szellőztetős ember szerint ilyen méretben nem szükséges statikai vélemény kérése. Mi a véleményetek? Üdv

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.24 0 1 94967

Van a HILTI-nek is.

Előzmény: Gruber_x (94966)
Gruber_x Creative Commons License 2020.04.24 0 0 94966

Köszi !

Előzmény: stukov1 (94965)
stukov1 Creative Commons License 2020.04.24 0 1 94965

Erre jó lehet a vegyi dübel !

 

Erősebb, mint a megkötött beton...

Előzmény: Gruber_x (94964)
Gruber_x Creative Commons License 2020.04.24 0 0 94964

Üdv ! Vasbeton pillér építésnél mivel kell beragasztani pillér vaspálcáit, amiket a betonba fúrt lyukakba teszünk ?

Köszönöm előre is !

stukov1 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 94963

Heló!

 

 Az udvarunkon van egy rövid elválasztó téglafal, tetején cseréppel, hogy lefolyjon a víz ... ezt még vagy 30-40 éve csinálhatták.

Most, mivel ráértem, meg, hogy erősebb legyen, csináltam a fal tetejére "betonkoszorút".

 

Ma szedtem le a zsalut, nem rossz, a teteje sima, de az oldalán kilátszanak a kavicsok, fészkes... nem tökéletes.

Mivel lehetne bekenni, hogy jól nézzen ki?

 

Én csemperagasztóra gondoltam, valami kültéri, flexibilis, fagyálló. Vagy a sima zsákos habarcs jobb??

 

(amikor a burkolónak megmaradt egy kevés anyag, kikente egy helyre az udvaron, na az ott nagyon jól megvan a téglafal oldalán :)

gsmotoros Creative Commons License 2020.04.24 0 0 94962

Sziasztok!

 

A pincénkben látható még egy "érdekesség" egy nagyjából függőleges repedés a beton pincefalon/alapon (ez része 9m hosszú, ki tudja hogy vasalták 80 körül...). A kis levegő beeresztő nyílásnál van, megáll a repedés alja a pincepadló alja alatt és efelett van a koszorú, meg a gerendák is erre az oldalra terhelnek. Ez semmi extra nem?  A lakószinten semmi repedés nincs a falakon, ez nagyon régen itt lehet már...

 

 

 

 

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.24 0 0 94961

400-as beton. Ha nincs terhelve akkor van terhelve a húzott oldalon a beton(!). Terhelés hatására a nyomott oldalban nő a terhelés, ezért kell a 400-as beton. Nagyon kényes egyensúlyi helyzete van a feszítőhuzaloknak és a betonnak. Utoljára vb. gyakorlaton számoltam feszítést, nem volt sem egyszerű, sem gyors. De most zavarban lennék ha számolni kéne. 

Előzmény: Draganovic (94958)
gsmotoros Creative Commons License 2020.04.24 0 0 94960

Sajnos valóban érthetetlen, hogy miután el lett mondva, hogy lehet arrafelé E gerenda és még komoly munka is átfúrni egy iéyet, hogy hogy nem észlelték a helyzetet...

 

De szerencsére még az elfogadhatóbb helyen lyukasztották ki, már ha ilyet lehet mondani. Ha ezeken múlik középen is simán elvágták volna, ott kell egy csövet levezetni...

Előzmény: Draganovic (94958)
Draganovic Creative Commons License 2020.04.23 0 0 94959

E gerendába nem ütvefúróval fúrúnk hogy ne rezegjen és nem vasat, mert az gyengíti, amúgy téli van huzalokkal hosszában keresztben, nehéz nem vasat fúrni. 

Előzmény: Kenderice Ákos (94935)
Draganovic Creative Commons License 2020.04.23 0 0 94958

Hát ebbe nem csak egy dűbelt fúrtak, hanem át küldtek egy csövet az állatok. Pedig erőlködni is kellett hogy át mennyen. Én vágtam ki már E gerendát a spéci gyémánt korong úgy szikrázott a beton részén mintha az egész gerenda vasból lenne, rohadt kemény. Dűbeleket elbírja ha nem ér vasat, de úgy látszik a vas csövet is :D

Előzmény: gsmotoros (94951)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.23 0 0 94957

Várd ki a 28-30 napot és locsold. Fólia maradhat.

Előzmény: zlota (94955)
C20NE Creative Commons License 2020.04.23 0 0 94956

Ameddig nem zavar addig hagyd rajta a fóliát és tartsd nedvesen...

Előzmény: zlota (94955)
zlota Creative Commons License 2020.04.23 0 0 94955

Most lassan két hetes a beton. Ezeddig vizesen fólia alatt tartva és locsolva volt.

Hogyan és mikor hagyjam abba az utókezelést?

Vegyem le a fóliát majd térjek át a napi 3x locsolásra? Ilyenkor. kb 1 óra alatt elkezd kiszáradni a teteje.

Vagy hagyjam még, aztán csak vegyem le a fóliát x nap múlva és többet vizet se lásson? 

gsmotoros Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94954

Köszönöm szépen a választ!

 

Szerencsére semmi extra teher nincs felette. Illetve egy 6cm tégla válaszfallap van nagyjából ezen a gerendán. Meg a másik oldalán, ahol ép a gerenda afelett a falon a konyhabútor, de itt épp semmi extra, ahol meggányolták.

 

Ez szerencse, hogy pont a falnál lett akkor kicsit rongálva, mert ott még érvényesül tán a nyírási vasalás pozitív hatása nem? Szóval ennél "jobb" helyen nem tudták volna a szerelők áldásos tevékenységüket végezni. Szerencse, hogy a másik csőnél csak a betont fúrták át, a vas érintetlen maradt, az már távolabb volna a végétől a gerendának, eszerint kellemetlenebb hatásokra lehetne számítani, ha ott vágják el.

 

De azt nehéz lesz megértenem, hogyha szóltunk, hogy azon a tájon ahová a törülközőszáratót rakták, ott gerenda lesz, akkor amikor otthagytuk őket miért kellett mégis átfúrni. Még szerencse, hogy van biztonsági tényező, amit ezáltal kicsit megcsorbítottak azért...

Előzmény: Töck Jenő (94953)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94953

"Gondolom ott lehet a legérzékenyebb."

Attól függ, hogy mit értünk ez alatt. Ha megoszló, végig egyenletes teher van a gerendán akkor középen a legnagyobb az igénybevétel hajlításra. Ha ezen kívül mondjuk van egy nagyobb szekrény is a gerenda egyik végéhez közelebb akkor a max. hajlító igénybevétel elmászik a szekrény felé. Abból a szempontból viszont nemcsak a közepe kényes, hogy a megfeszített huzal vékonyabb lesz (haránt kontrakció). Ha valahol a gerendában elvágom a hozal(oka)t akkor az elvágott végekben megszűnik a feszítőerő, de ez a vágástól távolodva helyreáll. A szabad végek azonban visszadagadnak. Ezt a gerenda tengelyére merőleges erőt a gerendavég erre rendszeresített vasalása fölveszi. A gerenda belsejében ilyen vasalás viszont nincs. Ez a gerenda teherbírására hátrányosan hat.

Előzmény: gsmotoros (94951)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94952

Végül sikerült megoldani.

Két vas közé sikerült befúrkálni.

 

Köszönöm a hozzászólásokat.

gsmotoros Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94951

Sajnos nálunk, amikor a fürdőszoba radiátort kötötték be a fűtésszerelők, akkor hiába mondjuk, hogy ott egy E gerenda lesz, ők állították, hogy nem lesz gond, persze átfúrták. Ehhez gondolom még erőlködniük is kellett... 

 

Nem szép. Még szerencse tán, hogy nem a fesztáv közepén van ez. Gondolom ott lehet a legérzékenyebb. Az egyik vasat is sikerült elkapniuk nagy nehezen... még jó, hogy többet nem.

 

Olyan 20 éve volt ez. Óriása probléma nem lett ezután, de ez a gerenda gondolom, most a gyárihoz képest -25%-ot tud kb, nem? Nem egészséges az biztos, persze van még benne 5 másik van tán.

Előzmény: Töck Jenő (94949)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94950

Több évtizedes pályafutásom alatt néhányszor láttam olyat, hogy a konzolon ülő dolgozó a gerendát maga és a fal között vágta. Jó magasan.  Végül is a gerenda fővas betéteit elfúrni hasonló tevékenység.

Előzmény: Töck Jenő (94949)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94949

Lemezben sok vas van egymás mellett. Ha egyet elfúrnak akkor nincs semmi komoly következménye. Ha gerendában fúrnak meg (vágnak el) alsó vagy fölső vasat lehet, hogy  komoly következménye lesz. Gerendát nem alulról hanem oldalt, valamivel a közepe alatt illik megfúrni ha már mindenáron gerendát akarsz fúrni. Azért nem középen, mert nyírásra a közepe dolgozik.

Azért nem állnék alája mert a lehetséges következmények ettől visszatartanak.

Előzmény: Kenderice Ákos (94935)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.22 0 1 94948

Nem, jól nézted, beton is lenne ott, csak eddig hatos átmérőről volt szó, ott ez nem működik. Elméletben az mehetne, hogy kezdeni hatos betonfúróval, amikor vasat talál, akkor átváltani rendes gyorsacél csigafúróra, ha átért a vason, akkor megint kőzetfúró. Gyakorlatban ez nem lesz pontos furat, kérdés, mennyit  visel el a tipli. És akkor még marad az, hogy a betongerenda vasát nem igazán kellene megszakítani.

Jobb lenne valami megfelelő módszer  ajánlani álmennyezet rögzítésre...

Előzmény: epitkezes1 (94947)
epitkezes1 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94947

ja én vasbetonra használom. találkoztam már vassal benne, azt átvitte, de látom, a kollegának vasgerendához kell..azért az más műfaj, igazad van.

Előzmény: JAMIE222 (94946)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94946

Amúgy ott a leírásban, hogy beton és vasbeton fúrására, de ez nem azt jelenti, hogy vasat is fúr.

Előzmény: JAMIE222 (94945)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94945

Ezekkel az élekkel nem fúrsz vasat, maximum koptatsz valamennyire, ráadásul huszon milliméteres az átmérőjük.

 

Előzmény: epitkezes1 (94944)
epitkezes1 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94944
Előzmény: JAMIE222 (94943)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94943

Ha az ellenséged lennék, azt mondanám, hogy sok sikert a vas fúrásához ezzel a szerszámmal....de ez amúgy kőzetfúró.

Előzmény: Kenderice Ákos (94941)
sr1 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94942

a quadra fejű lehet hogy elvágja a 6-8 vasat, nagyon nehezen, de nincs 6mm vastagságban. 

Nagy a valószinűséggel, ha vasat kap a fúró akkor vagy elétörik, vagy félrefúr.  

Előzmény: Kenderice Ákos (94941)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94941
Előzmény: JAMIE222 (94939)
sr1 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94940

Ja, ha gerendás födém, akkor nem alkalmazható, amit írtam a segédvázzal. 

Bérelj egy beton szegbeütőt. 

Előzmény: sr1 (94938)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94939

Lécci mutass egyet, ha van, előtted a net....

Előzmény: Kenderice Ákos (94937)
sr1 Creative Commons License 2020.04.22 -1 0 94938

Csak karótával lehet kifúrni a vasbetont, de csak födémet vagy diagfragmát fúrúnk, gerendát és oszlopot nem. De az nem 6mm furatokra való. 

Probáld azt, hogy a gerenda oldalá fúrj fel egy segédszerkezetet, mert ott nem kapod el a fővasakat, csak esetleg a kenyeleket, de azokat ki lehet kerülni, mert 15-20 cm távolságra vannak egymástól.

A beütőékek monolit födémre valók. 

 

Előzmény: Kenderice Ákos (94933)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94937

Van, csak nem tudom hol lehet kapni.
Illetve 6mm-es vastagságban nem találtam sehol eddig.

Muszáj a gerendába rögzíteni, mert a beton kefnibe nem ajánlatos mert megreped .
Csak a gerendába lehet.
Szitát meg nem akarok belőle csinálni, próbálgatva mikor esik a furat vasmentes részre...

Előzmény: JAMIE222 (94936)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.22 0 0 94936

Vasbeton-gerendában nem szokás megszakítani a vasat, mert gyengíted a gerendát.

Mellesleg olyan fúrót sem találsz, amelyik viszi a vasat és a betont egyszerre, mert ezekhez eltérő élkialakítás szükséges.

Előzmény: Kenderice Ákos (94935)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2020.04.21 0 0 94935

Ezt kifejtenéd bővebben?
Miért ne álljak alá?

Előzmény: Töck Jenő (94934)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.21 0 0 94934

"vasat és a betont is viszi"

Vasat is? Azért alá ne állj...

Előzmény: Kenderice Ákos (94933)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2020.04.21 0 0 94933

Sziasztok.

Vasbeton gerendába kellene furatot készítenem gipszkarton álmennyezet függesztéshez. Fém beütőéket használnék, amit eddig csak 6mm vastagságban találtam.

Milyen sds plus fúrószárral tudok belefúrni, ami a vasat és a betont is viszi?

Hol lehet kapni? Mert az átlagos boltokban nincs.

Létezik 6mm vastagságban?

 

Köszönöm.

triker Creative Commons License 2020.04.21 0 0 94932

"Tükörrel benéztek a pincében levő tisztítónyílásba azt annyi"

Untam a félévenkénti ellenőrzést és lehúzást, így legközelebb feldugtam csomó újságpapírt a tisztítónyíláson.

Jöttek ellenőrizni és elővette a tükröt, benézett és mondta minden rendben. Ekkor én kihúztam az orra előtt a papír dugót. Majd elküldtem őket ahova kell. Többet nem jöttek...

Előzmény: gsmotoros (94924)
gsmotoros Creative Commons License 2020.04.21 0 0 94931

Köszönöm a választ!

 

Ez megerősít az elképzelésemben. Gázkazánhoz való furánflex kémény nem nagyon koszolódik talán (valamint a Honeywell CO-érzékelő biztosabb, mint az évi egyszeri álmunka amit végeznek rajta). Ámde ha bármi is van, akkor megoldják a kijutást a padlásról okosan, a kibúvó pont ott van, ahol kell. És a korábbi képnél már alacsonyabb a kémény amúgy. Persze bentről a tetejét még nem lehet elérni.

Előzmény: C20NE (94927)
Csokis Creative Commons License 2020.04.21 0 0 94930

Annyit a "maiak" javára kell írni, hogy viszont ha van valami, azt komolyan veszik. Az egyik földszinti lakásban bejelzett a CO érzékelő, felhívta hát a katasztrófavédőket. (Ez is milyen szó már, ugyanúgy, mint az árvízvédelem) Ki is jöttek szép, nagy, piros autóval, szerencsére nem szirénázva, úgyhogy frászt nem kaptunk, csak kicsit meglepődtünk, amikor szombat reggel két totál beöltözött tűzoltó kopogott be, hogy akkor most végigmérik az összes készüléket a házban. Végigmérték, megnézték, a néni készüléke, vagy kéménye rossz-e, kihívták a gázműveket, azok lekötötték a lakásban a gázt (mi meg gyorsan összedobtuk a ház teljes hősugárzó készletét, mert tél közepe volt), és csak utána mentek el. Aztán, amikor megvolt a javítás, akkor leellenőrizték, és a gázasok csak utána kötötték vissza a lakást. Elég profinak nézett ki az akció, még ha vicces is volt, ahogy a fürdőből épp kiugrasztva, félig borotválva, nagyjából egy szál gatyában álltam a légzőkészülékes tűzoltó mellett. :-)

Előzmény: Palási (94929)
Palási Creative Commons License 2020.04.21 0 0 94929

 Látom a topiktársak ekézik a kéményseprőket.

 

  Nos valamikor nem is olyan régen nincs még  10 éve sem,   az egyik legjobb vállalkozások voltak  Mo.-n.

 Kijelőlt fix ügyfélkör,

fix adók módjára behajtható  bevétel, a tevékenységről semmi kontrol,. hát persze az útóbbi időkben a tevékenységük majdnem  kimerült az ellenőrzésből.

 Főleg a lakosságot vegzálták.

 

 Voltak   jólmenő kis vállalkozások, voltak nekik minálbéren foglalkoztatott alkalmazottaik, akik a frontvonalban küzdöttek a lakossággal a sokszor  átláthatatlan  nem egyértelmű előírások értelmezésében.

Aztán jött egy gonosz ember, aki  mindezt megváltoztatta.

 Volt az elején nagy sírás rívás,  tömeges halál jóslása , aztán minden   a normál kerékvágásba került.

 Előtte is  utána is  CO mérgezésben meghal vagy 15 ember évente, béke poraikra.

 Más balesetben lényegesen többen hunynak el.

 

 Ja a sok felsíró között volt olyan is aki   azon siránkozott, hogy hát nekik listájuk van,    el vész, milyen nagy kár érte. Meg mondta hogy ő azt bizony nem adja át a gonosz katasztrófa védelemnek.

 

 

 Amúgy a kémény és a gáz tényleg veszélyes üzem, figyelni kell rá.

 De nem attól lesz biztonságos, hogy    szép fényes  inox a kémény ajtóm. Tény az is hogy ha lassan is ,de azért a belvárosi  nagy társasházak tetején széplassan kicserélődnek a régi  fa kéményseprő járdák csillógó villogó horganyzott acél járdákra, azokon viszont nem igen járnak... de minek is.

 

 Ja  az egyik társasházban pont a nagy  ellenőrzés időpontjában voltam otthon. kijött egy brigád talán  4 -en vagy 5 -n lehettek ( nyilván a lincstől féltek )Ö aztán 20 perc múlva eltűntek, mert pechükre az a két fogyasztó aki még hagyományos kéményes   nem volt otthon.. a többi lakást pedig a műszeres csoport ellenőríze volna máskor. De Már ez is elmúlt, csend van a kémény fronton.

Csokis Creative Commons License 2020.04.21 0 0 94928

Oké, mondjuk a lányom egy újabb húszasért kiássa a mardékot, de utána? Fel kell falazni, kell rá egy vasbeton, plusz egy acél fedlap, ahhoz betonozni kell, amihez megint csak embert kell hívnom, mert mindent azért nem csinálok meg a társasháznak grátisz. Tuti nem állok meg 200e alatt. Ha veszek egy előregyártott aknát 120-ért, a vége ugyanez, mert egy húszas a szállítás, és ha megszakadok, akkor sem teszem be az elemeket a gyerekkel, ahhoz is ember kell. (Leírás szerint csak a leemeléshez 2-3 ember kell.) És mondom, ebből előbb-utóbb kell még kettő, mert három kerti csap van a telken. Szóval most marad a gányolás, aztán elkezdem gyűjtögetni a pénzt az egész kerti ág és a víztelenítés vízóra aknába való felvitelére.

Előzmény: BözsiBözsi (94920)
C20NE Creative Commons License 2020.04.21 0 1 94927

Én amikor a járda miatt kötözködtek, mondtam, hogy természetesen felrakom de innentől a papírra rávezetem azt a tényt minden ellenőrzésnél, hogy nem ment ki rá és nem végezte el az ellenőrzést....tetőablakból amúgy elérhető volt a teteje a kéménynek a lakásban állva....eltekintettek a járdától és azóta sem ellenőriztek soha semmit....szintén vállalkozás van bejelentve.

Előzmény: gsmotoros (94926)
gsmotoros Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94926

Köszönöm szépen válaszod!

 

Annyi extra van, hogy Édesanyám vállalkozó és neki ugye van még kéményseprős lehúzás, mert oda van a cég bejelentve. Ámde tényleges munkát nem végeznek, soha nem voltak még a tetőn az elmúlt 20 évben, ezután csak még kevésbé lesznek.

 

Egy magáncégnek kell majd még kijönni, valami végelemet rárakni a furánflex bélésre. De ahogy írod ők megoldják majd valahogy...

 

Illetve, ha csak olyan megoldás van, amikor szét kell fúrni a Gerard-ot az nem célszerű, azt kihagynánk. (A "gyári" is olyan... plusz még 60 ezer az ára :D Viccesek a Gerard kiegészítő árak.)

Előzmény: Törölt nick (94925)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94925

Nem érdemes foglalkozni vele, kötelező kéményseprés nincs, majd ha 10 év múlva ki kell mászni teszel oda létrát, vagy ácsol valami ideiglenest magának a szaki.

Előzmény: gsmotoros (94924)
gsmotoros Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94924

Azt a vasalással ellátott kéményt csak példaként hoztam, nekünk a sima pillér van. Arra gondoltam, hogy hasonló mennyire volna elszabadult ötlet.

 

De a válaszaitok alapján inkább nem kéne erőltetni a kéményre rögzített tetőjárdát akkor...

 

Csak 60 ezer a Gerard megoldása és jól megfurkálja az elemeket az is, nem úgy mint pl a túlárazott napkollektor tartójuk, ami lemezfúrás mentes, ügyes szerkezet... Annak még indokolt is az ára.

 

Amúgy a közeli kibúvóból simán létrázni is lehetne akár, csak utólag nagy baj lenne ha mégis kéne a tetőkilépő. Nem a kéményseprő miatt, azok soha fel nem mentek oda. Tükörrel benéztek a pincében levő tisztítónyílásba azt annyi. Manapság annyi se. De a bélést egyszer lehet cserélni kell. Mondjuk a furánflex elég hosszú életű....

sr1 Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94923

utólagosan elég nehéz bekötni ezt a vasalást a tartószerkezetbe. 

Előzmény: Töck Jenő (94922)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94922

De csak akkor ha be vannak kötve valami teherhordó szerkezetbe. A kémény fölső része nem az.

Előzmény: Palási (94921)
Palási Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94921

Az a kémény meg van vasalva. A sarokvasak húzási igénybe vétele legalább  5 x -ös túlméretezést jelent !!

Előzmény: Törölt nick (94919)
BözsiBözsi Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94920

Csinálj ott egy aknát ahol most is van, vagy akár mellette.

Előzmény: Csokis (94910)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94919

Az biztos, ha kéményseprő lennék, én ki nem mennék arra a szépszürke fellépőre! 

Kéménnyel együtt lennék a földön a fák között!

Előzmény: gsmotoros (94918)
gsmotoros Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94918

Sziasztok!

 

Eddig a tetőjárda talán szokatlanul volt megoldva, a kéményhez rögzítve. Ez épp nincs a régi fotón még, de az látszik, hogy a kibújási lehetőség nagyon közel van a kéményhez magához, talán még létrával el lehetne érni a kéményt kibújó nélkül is. 

 

 

Most a tető újjáépül, a kéményt a kéményesek alacsonyabbá építik.

 

Ez a kéményhez rögzített "járda"/kiálló ez nagyon nem elfogadott? A Gerard járda 60 ezer körül van, szóval valami ésszerű alternatíva jó lenne. Ha persze nagyon gáz a kéményhez rögzített megoldás, akkor oké a gyári Gerard is 60-ért...

 

Csak láttam a neten máshol is ilyen kéményhez rögzítéses megoldást, mondjuk ez nagyobb pillér, mint a miénk.

 

 

 

Csokis Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94917

Akkor a gödör, hogy belehasalva tudok benne dolgozni. Ebbe max egy műanyag hordót tudnék beletenni (a 200 literes kb. egy méter magas), de abban már nem fogok tudni belehajolva dolgozni. Vagy van valami más tipp, mit használhatnék aknának? (betonozni most nem "szeretnék", annál még a 15 méter ásás is jobb) Ráadásul három kerti csap van, három fagycsappal, szóval még kétszer megcsinálhatom majd. :-)

Előzmény: simico (94914)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94916

Járművel, esőben a födémteher 1 t/m2 fölött lesz, biztonsági és dinamikus tényező nélkül.

Előzmény: Töck Jenő (94915)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94915

Meg lehet csinálni, de:

-Kb. 2,6m magas(mély) lesz kívülről

-30 cm föld (eső nélkül) kb. 500kg/m2

--Ha nem áll ki a fala a földből akkor nagyon-nagyon ajánlatos udvartéri födémnek méretezni, az további 400 kg/m2-t jelent (szabvány szerint). (bárki, bármikor, bármivel rámehet.

-Ha kiáll akkor kisebb esetleges terhet kell még számolni a földnyomáson kívül.

-Kell rá szigetelés és szigetelésvédő rtg. (beton a legjobb).

-Ezek további kb. 200 kg/m2-t jelentenek.

-Illik a padló alatti szigetelést az oldalfalon fölvinni a tetőszigetelésig, azzal összedolgozva.

-Pincetégla megáll ilyen magasságig, HA nem megy el a közelében autó (legközelebbi kereke olyan távol van amilyen mély). Ez számítás nélkül is megfelelő biztonságot ad.

-Statikailag előnyösebb ha az oldalfal is vasbetonb kell.ól van, mert megfelelően összevasalva a födémmel segítenek egymásnak a teherviselésben. (Cross módszerrel számítható az igénybevétel átrendeződés)

Hirtelen ennyi jutott eszembe amire figyelni kell. Nagyon komolyan ajánlom statikai terv készítését, a födémen 5-600 kg/m2 terhelés lesz jármű nélkül, biztonsági szorzó nélkül.

Előzmény: xantia98 (94911)
simico Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94914

Ha most még ki van ásva a gödör, miért nem csinálsz oda egy aknát? Akkor legközelebb egyáltalán nem kell ásni a cseréhez.

Előzmény: Csokis (94909)
topikolos Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94913

És mit nyersz vele? A beálló része több területet elvesz, mint maga a garázs. 

Előzmény: xantia98 (94911)
zöldeskékek Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94912

Megoldható. De az álmok néha torzak.

 

 Az én autóim mind kint állnak. Némelyiknek ugyan van beállója, de csak ennyi !!

Előzmény: xantia98 (94911)
xantia98 Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94911

Üdv mindenki! :) Az álmom, föld alatti garázst szeretnék 1 autónak 4m széles és 5 m hosszú lenne. Az lenne a kérdés hogy kivitelezhető lenne pincefalazó téglából tetejére beton áthidaló kőrbe betonkoszorúval közé béléstégla rajta10cm beton bevasazva aztán 30 cm főldetrá. Ha igen mekkora tégla kellene meg milyen szigetelés?? Előre is köszönöm a válaszokat.

Csokis Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94910

Praktikusan azt kéne, amit C20NE is mond, hogy felviszem az egész elágazást a vízóra aknába, csak az cefet drága, én meg már nem vagyok olyan fitt, hogy 15 métert kiássak.

Előzmény: BözsiBözsi (94895)
Csokis Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94909

Fasza! :-( Az a gond, hogy ahhoz, amit a többiek mondanak, és rendes, végleges megoldásnak tekinthető, ahhoz fel kéne túrni a fél kertet, mert most valahol a föld alatt van az évente elzárandó "kerti ág", meg a házba menő "állandó ág" elágazása. Ha ezt ki akarom ásatni (kézzel kell, mert lejtős a telek, oda még egy Bobcat sem jön be, ráadásul jófajta budai agyag, márgával keverve), akkor a lakók meglincselnek, amikor ki kell fizetni. Már a mostani kiásás plusz cserére is nyolcvanezres ajánlatot kaptam, úgyhogy a lányom a húszasért kiásta (nekem épp meg volt reccsenve a derekam), a vizes egy tízesért ledugózta, én meg most ingyen helyreállítom, és a nyugdíjasok örülni fognak. :-/ Ahogy elnézem, az egyetlen, amit tehetek, hogy pl. veszek pár zsák homokot, és azzal töltöm fel a gödröt, hogy legközelebb könnyebb legyen kiásni.

Előzmény: halaloszto (94893)
Fiddy Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94908

A nappali közepén lévő oszlopot kellene kiváltani

Előzmény: Töck Jenő (94905)
Regoske Creative Commons License 2020.04.20 0 0 94907

Nekem tetszik, szerintem szép lett! 

Előzmény: Törölt nick (94882)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94906

Én kb egy hete építettem be 1-pár vasgerendát, 5-m 25-öst, és nem csavarral  fogtam össze, hanem laposvasat vágtam, és hegesztettem, nagyon erős volt!

Előzmény: Fiddy (94900)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94905

Ez a gerenda mi célt szolgálna?

Előzmény: Fiddy (94904)
Fiddy Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94904

Gondolom azért kellene új számítás, mert az megint pénz :) számokról illetve számításokról nincs szó a statikai tervben. Csak annyi, hogy a kötelezően alkalmazandó szabványok és szabályok figyelembevételével készült...

Előzmény: Töck Jenő (94901)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94903

Félreértések elkerülése végett amit írtam a számításról az csak akkor igaz ha csak a gerenda változik és van egy kész számítás.

Előzmény: Töck Jenő (94901)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94902

Azért nem ártana valamivel többet tudni a gerendáról meg a terheiről.

Előzmény: Töck Jenő (94901)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94901

Mi a francért kéne új számítás? A két U gerenda súlya megegyezik az egy darab HE-B 260-as gerendáéval (1 kg/m a különbség), ezen nincs mit számolni, az igénybevétel nem változik. Az előző számításban megtalálható a szükséges Wy és Wz éréke, táblázatból kinézem azt, hogy a HE-B többet vagy kevesebbet tud a számítás szerintinél. Oszlopnál lehet hogy újra kell számolni a kihajlást. Ez az egész tíz perc ha nincs valami egyedi a szerkezetben.

Előzmény: Fiddy (94900)
Fiddy Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94900

5.5meter az áthidaló nyilas és befelé néz az U gerenda gerince, csavarozva . Vízszintes teher. Azert gondoltam, hogy itt megkérdezem, mert a statikus szerint új számítások és az megint 40e ftba kerülne + 3 hét mire megint elkészül vele..

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94899

1 db HE-B 260-as teherbírása egyenlő FÜGGŐLEGES teherre 2 db U 300-al. DE lehet, hogy vízszintes teher is van és akkor a két U 300-as sokkal többet tud. Az egy db. HE-B talpa jóval szélesebb mint a két U 300-é. Azt meg nem tudjuk, hogy a két U gerenda gerince befelé vagy kifelé áll. Nagyon nem mindegy. Amit itt előbb írtak, meg kell kérdezni a statikus tervezőt, ő kapásból fog tudni válaszolni.

Előzmény: Fiddy (94894)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94898

Miért nem a statikust kérdezed, ha már egyszer pénzt adtál neki hogy megtervezze? Ha egy fórumon azt egy ismeretlen azt írja, hogy persze jó lesz oda más is, akkor tényleg rábízod a gyerekeid életét?

Előzmény: Fiddy (94894)
zöldeskékek Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94897

 Ok. a gerenda, de mennyi az áthidalandó nyílás,  ez a lényeg  ?!!

Előzmény: Fiddy (94894)
C20NE Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94896

Én nem fagycsapozok, a vízaknában elzárom, a ház főcsapját elzárom, a kerti csapokat kinyitom és a vízóra aknába beépített víztelenítő csapon leengedem egyszerre az összesből majd elzárom az aknában a kerti csapok felé menő ágat. Nekem a kerti csapnál a talajszint alatt nincs elzáró. Plusz a garázsban van egy csap ahonnan bármikor, télen is tudok vizet vinni a kertbe.

Előzmény: halaloszto (94893)
BözsiBözsi Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94895

Jó minőség+ aknát kell neki csinálni... Akkor rá is látsz, meg cserekor csak vizes-meló van, nincs ásás...

Előzmény: halaloszto (94893)
Fiddy Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94894

Sziasztok.

 

A statikus betervezett  2db 6 méteres U300as gerendákat fal kivaltasra. A kérdésem, hogy esetleg  más acelgerenda pl Hea,  heb vagy Hem gerendákkal is kiválthato lenne úgy hogy kisebb magasságban azonos teherbirassal ?  (Minel magasabb a gerenda annal alacsonyabb lesz a belmagassag,erre keresek megoldást)

halaloszto Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94893

csak azért kérdeztem, mert az átlag fagycsap pár évet bír, utánna ilyen lesz mint a tied most. vannak akik szerint jó minőséget kell venni, és akkor csak több mint 5évente kell ásni. meg vannak, akik szerint nem szabad ilyen gyári fagycsapot használni.

 

Vajk

Előzmény: Csokis (94891)
Csokis Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94892

 - Valamennyire elvezeti. Mennyi jön ki egy víztelenítéskor? 1 liter? (homok van, kavicsot hoznom kell valahonnan)

 - Hát ez most kimarad, mert hegeszteni nem tudok. De a tipp jó, majd körülnézek a garázs sarkában, mi van.

 - A vödröt azért mondták, hogy nagyobb legyen a "földmentes üreg" a csap környékén. Nem tudok képet beszúrni, mert attól mindig összeomlik a FF, de úgy képzeltem, hogy a vödör kap 50-es PVC-ből egy "kéményt", abban lesz az elzáró toldója, és akkor csak a felső 30-40 centin kell beletalálnom az őszi elzáráskor. A kettő találkozását meg kiszilózom.

Előzmény: C20NE (94888)
Csokis Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94891

Nem tudom, társasház, én csak három éve lakom itt.

Előzmény: halaloszto (94887)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94890

A fűrdőszoba nem az enyém, csak egy meló volt, de azért elfogadnám!:)

Előzmény: Égető1 (94885)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94889

A ház alaprajzra gondolsz? Vagy csak a fürdőszobáéra?

Előzmény: Égető1 (94885)
C20NE Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94888

- Mindegy mit teszel szivárgónak, ha a talaj nem tudja elvezetni a vizet ígyis-úgyis medence lesz.

- Én levertem egy horganyzott vízcsődarabot a hulladékból és arra hegesztettem két bilincset és hozzá fogattam.

- A vödör is jó, de egy 50-es PVC cső ugyanúgy megteszi és abban le tudsz nyúlni egy alkalmas elzáróval.

Előzmény: Csokis (94886)
halaloszto Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94887

hány éves volt az a fagycsap, amit most cserélsz?

Előzmény: Csokis (94886)
Csokis Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94886

Sziasztok! Kéne egy kis segítség, mert a Víz-, gáz-, fűtésszerelés topikban nem jött válasz. Télen elkezdett szivárogni a kerti csap, úgy tűnik, kikopott a fagycsap, már nem zár rendesen. Akkor kiástuk (mire nem jó egy állandóan pénzszűkében levő kamasz gyerek! :-) ), és ledugóztuk a KPE csövet, de most már helyre kéne állítani.

A vizes topikban egy korábbi hozzászólásban találtam képeket a fagycsap cseréről, de ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

  • A csap alá-mellé mit tegyek szivárgónak? Homok, vagy kavics a jobb?
  • A csap alá közvetlenül megy két tégla támasztéknak. Ahhoz kell (tudom?) valahogy a csövet rögzíteni, vagy majd a föld lenyomja, és kész?
  • A harmadik, hogy azt mondták, húzzak rá az egészre egy öreg diszperzites vödröt, amit két oldalt felsliccelek, hogy a cső át tudjon rajta menni (úgy, mint a képeken a csatorna cső), plusz felül kilukasztok, hogy az elzáróval azért le tudjak nyúlni, és csak erre menjen rá a PVC cső, ami kiáll majd a föld felett. Mert ha ez a vödör ott van, lassabban telik meg földdel a csap környéke, és lassabban reszeli el újra a csapomat.
  • Van még valami, amire figyelnem kell?

Előre is köszi: Csokis

Égető1 Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94885

 Hali !

 

Ügyes megoldásaid vannak.

Ha lehetséges tegyél fel pl. egy alaprajzot  és egy képet a külsőről !!

Előzmény: Törölt nick (94884)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94884

Középárban volt, 4500-nm 33x33-as volt. És 16x16-os. ebből lett összerakva, a téglalap alakut azt én vágtam! láttam már szebbet is.:)

Előzmény: JAMIE222 (94883)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94883

Nem rossz, talán kissé egyszínű. Minő csempe ez?

Előzmény: Törölt nick (94882)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.19 0 0 94882

Lassan jöhet a fugázás! 

halaloszto Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94881

nekem anno mondtak rá %-ot, hogy mennyinek számít.

Előzmény: Csokis (94873)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94880

Előzmény: Törölt nick (94879)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94879

Előzmény: Törölt nick (94878)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94878

Előzmény: Törölt nick (94877)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94877

Ma beemeltük a 180-kg-os vasgerendát! nagyon nehéz volt még négy embernek is!

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94876

"Talán annyi "kedvezmény" van, hogy a gyeprácsot zöldnek tekintik "

Én csak olyan építési hatósággal találkoztam eddig amelyik nem tekintette zöld területnek a gyeprácsot.

Előzmény: Csokis (94873)
Kukipapa (r) Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94875

"Így legyen az 22,5 nm  és annak lebetonozása  270 eft  + ÁFA"

 

Igen, 12e/m2-rel számolva ennyi, és pont az nem világos, hogy ez reális ár-e.

 

Nincs megegyezés, mivel bontás után derült ki ennek javaslata.

Előzmény: Mezőföldi 2 (94874)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94874

Érdekes !

Már oda cuccoltak, de még végleges megegyezés nincs .  Egy szobánál azért pontosabban meg lehet állapítani a területet.

 

 Így legyen az 22,5 nm  és annak lebetonozása  270 eft  + ÁFA

 A bontás ?   5eft / nm....én ennyit ajánlok

 Így az lesz  112 eft  + ÁFA  a sitt szállítás  és a lerakás  legyen  60 eft  + ÁFA  és most írod ,hogy    "szigetelések még nincsenek benne (plusz összeg)."    Bizony plusz  ráadásul nem tudni mennyi.

    Egyébként kétféle szigetelés van és kell ide is .   Víz és hőszigetelés. Sőt elvileg  két réteg beton.

 

 Nagyjából így   elplanírozott föld, rá minimális  sóder, rá egy betonréteg, rá víz szigetelés  rá hőszigetelés és rá egy másik beton.... vastagságot nem írtam, de  5 - cm nagyjából elég, A vasat is elmismásoltam, de ha ragaszkodsz legyen benne.

 Ha magamnak készíteném :    sóder  … 5-6 cm szerelő beton, rá vízszigetelés   bitumenes olvasztva, rá 10 cm -es lépésálló hőszigetelés, rá  5 cm  aljzat beton rá a burkolás. Ha megvan hogy mi, akkor következik a mennyiség,  majd  jön az ár.

 A ' mit'  a tulaj dönti el /néha kérhet tanácsot  / a mennyiség objektív, az árat viszont a vállalkozó.

  

Előzmény: Kukipapa (r) (94872)
Csokis Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94873

Talán annyi "kedvezmény" van, hogy a gyeprácsot zöldnek tekintik (a szürke betont is :-) ), legalábbis régebben így volt.

Előzmény: halaloszto (94860)
Kukipapa (r) Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94872

20-25 m2 körül, egy nagyobb project része, szóval már ide vannak cuccolva.

 

Földszinti szoba, sittszállítás nincs benne (plusz összeg).

 

Alaposabban megnézve ez csak 1 réteg beton + acélháló + munkadíj (nettó 12e/m2), szigetelések még nincsenek benne (plusz összeg).

 

Megértem a kis terület miatti felárat is, a kérdés az, hogy ha túl is van árazva, mennyivel a tipikushoz képest.

 

Előzmény: Émile (94871)
Émile Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94871

Ha alaposabban kibontanád a körülményeket, akkor talán lehetne megközelítőleg  véleményt mondani.

 Pl. mekkora a szoba,

 ... nm -ben  és a többi.

Nos  6 nm  nem lehet mert az egy kis szoba, de lehet 12  és 22 között, nem mindegy.

Előzmény: Kukipapa (r) (94868)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.17 0 0 94870

Egy kicsit elvannak szállva az árak az biztos, de sokat számít az áraknál, hogy emeleten kell e? Betonozni? Vagy földszint?, vagy hogy a sittet zsákba kell e pakolni és ugy lehordani? És elszállítani? a vízszigetelés: milyen anyaggal kell szigetelni? több infó kellene!

 

 

 

 

De az biztos, hogy csak egy szobát elvállalni, nagyon nehéz m2-árba. Mert alig éri meg, mire a szaki oda cuccol, meg elcuccol! 
(Sokan nem is vállalnak csak egy szobát):)

Előzmény: Kukipapa (r) (94868)
marton92 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94869

Sziasztok!

Köszi a sok tippet és tanácsot. Úgy lett ahogy sejtettem. Mindannyian vak sötétben vagyunk, és csak értetlenkedünk a hülyébbnél hülyébb építési szabályokon, ami például egy ilyen egyszerű gépkocsibeállóval kapcsolatos.

Ennek ellenére, még egy utolsó ötletem van erre a megoldásra, amit szintén két képpel mutatnék meg nektek, hogy véleményezzétek.

https://i.imgur.com/wYgv8gF.png

https://i.imgur.com/GRKPJIA.png

 

Ahogy látjátok is a két képen, úgy gondoltam, hogy a ház alap tetőszerkezetéből nyúlna kifelé egy tető ami az oldalhatár (szomszéd) felé leejt. De a 4 méter oldalkertbe nem lóg bele. Illetve az előkertre vonatkozó 5 métert sem rúgja fel. Ha ez egy járható út, akkor az egyedüli megoldandó feladat hogy úgy sakkozzam ki a szobák méretét, hogy ez a gépkocsi beálló olyan széles legyen hogy kettő autó kényelmesen elférjen egymás mellett.

Köszi előre is az ötleteket, javaslatokat!
Szép estét!

 

 

Kukipapa (r) Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94868

Sziasztok!

 

Légy szíves, segítsetek véleményezni egy árajánlatot.

 

Budapesten, közepes szobányi területen utólagos aljzatbetonozás 6 cm (zsákos esztrich), vízszigeteléssel, acélhálóval anyagár: nettó 6700/m2 + munka: 5400/m2 (tehát kb. 12e / m2), és erre jön rá még bontási, építési törmelék szállítási költség.

 

Ez nekem túlzottnak tűnik, de még az is lehet, hogy ez ma tipikus, csak én nem vagyok tisztában az árakkal.

 

Sima aljzatbetonozásra találtam árajánlatot, az sokkal kevesebb, de nem tudom, hogy a vízszigetelés mennyivel drágítja meg.

 

Köszönöm

 

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94867

Kötés közben ha több vizet kap a beton az előnyös neki (a betonnak). Ha el van árasztva vízzel, az a legjobb. A fólia is jó.

Előzmény: halaloszto (94865)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94866

Tényleg jobb. 

Előzmény: zlota (94862)
halaloszto Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94865

Abszolut. Az a lenyeg hogy nedves maradjon. Nem jon bélole semmi, nem kell szelloztetni. 

Előzmény: zlota (94862)
C20NE Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94864

Sokkal ritkábban kell locsolni. A betont nem locsolni, nedvesen tartani kell, arra a fólia tökéletes.

Előzmény: zlota (94862)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.16 -1 0 94863

A betont nem kell főzni! :)

le kell venni a fóliát, jó idő van! gyönyörködni kell benne, hadd száradjon!

Előzmény: zlota (94862)
zlota Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94862

egyik ismerősöm azt mondja, ne vegyemmle a fóliát,csak néha locsoljak alá. 

Tényleg jobb neki a fólia alatt a levében főni? 

gsmotoros Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94861

Jogos, sajnos nagyon be van ez korlátozva. Főleg újépítésnél, de réginél sem egyszerű a mai rendszerben új kocsibeállót csinálni.

 

Netán ha olyan a helyi szabályzás, akkor talán kerti tető épülhet, talán nem. Ennek utána kell járni. Ez különben is jogi gányolás. Mi ennek pont az elszenvedői lettünk volna. A szomszéd az oldalkertbe a kerítésre építve rakott volna kocsibeállót (jogtalanul), amivel pont ráépített volna egy 2x40m2-es könnyűszerkezetes gazdasági épületre, tűztáv ilyesmi nuku. Szóval ez nem volt okés, persze ettől függetlenül talán túlszabályozott ez (talán nem, mert ráépíteni a szomszédra, netán az építési jogát korlátozni sem szép).

 

Ugyanakkor a mi kocsibeállónk 80-körül épült, legalábbis az alapja. Most már ilyen öregen jogilag szürke lett, de anno nagyon nem nézték a törvényeket az eredeti építők, az is belelóg az oldalkertbe, de legalább nem a kerítésre ment, nem fojtogatja a szomszédot.

Előzmény: halaloszto (94860)
halaloszto Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94860

Ha a ház alá építed, akkor drága.

 

A ház elé az előkertbe nem építheted.

 

A házat nem teheted hátrébb, és elé a garázst, mert építési vonal van.

 

Ha a ház mögé teszed, akkor az udvarodból több száz m2 kocsibejáróvá válik. De nem kövezheted le, mert akkor meg nem lesz a zöldfelület arányod.

 

Vajk

Előzmény: gsmotoros (94858)
gsmotoros Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94859

*Bocsi azt hozzátenném, hogy a mi esetünk más, nem lehet belőle a tiedre feltétlen következtetést levonni. Plusz ez csak a saját véleményem, amit az főépítészeti ilyen-olyan irodától kapott felhízlalt jogi katyvaszból leszűrtem. Szóval kezeld fenntartással, a közeledben levő hivataloktól kérj állásfoglalást. Illete ahogy Csokis írta új építésnél sok helyen szigorúan szabályozzák ezt, abban az esetben nálunk is köteleznek a fő épülethez csatlakozó zárt gépjármű tárolóra amúgy. Nekünk ez egy nem mai építésű épület kapcsán volt.

Előzmény: marton92 (94841)
gsmotoros Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94858

Szia!

 

Ezzel pont mostanság volt egy vélemény kérésem a Kormányhivatal (ők elég megkérdőjelezhető módon lepíttintottak) és az építészeti iroda irányába (ők valamennyire válaszoltak). Bár nekünk szabadon álló a házak vannak a környéken, de a tanulságok talán számodra is hasznosak lehetnek.

 

Nálunk a helyi/kerületi építési szabályzat - a régi OTÉK, mára nem érvényes egy kitétele miatt - tévesen a 20nm alatti kerti tetőt "műtárgy"-nak veszi. De csak az első ilyet. Körmönfont jogi szöveg, de a kapott értelmezésnek ez a lényege kb. A második kerti tető már épület. Nonszensz.

 

De a lényeg, hogy ha a különálló kocsibeálló "épület", akkor nem épülhet oldalkertbe (gyakorlatilag azért, mert épület oda nem kerülhet, nagyon kevés kivétel van lásd OTÉK-ben oldalkert-re rákeresni). Ha kerti tető, aminek okosba falat (nem minden oldalról) építesz az szintén épület akkor már.

 

Hátsókertbe épületként is rakhatod, ha belefér a 100 légköbméterbe. Meg gondolom kerti tetőként is, bár annak a szabályozása neccces ahogy fentebb írtam és még ha meg is engedi a joghézag, akkor sem jó a szomszéddal emiatt összeveszni. Az oldalkertnek oka van. Ha túllősz a megengedett méreten, akkor engedélyt kell kérni rá.

Előzmény: marton92 (94841)
Csokis Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94857

Elvileg építeni az "építési helyre" lehet. Illetve nem is elvileg, hanem ez a szabály, és pont. Az építési hely meghatározását a helyi építési szabályzat általában leírja, sőt le is rajzolja, mert nem egyszerű. (Sajnos a FF-om mindig összeomlik, ha képet akarok berakni, de töltsd le az önkormányzatod honalapjáról a HÉSZ-t, és benne lesz.) Ráadásul a helyi építési szabályzat tovább korlátozhatja, hogy mit, hová tehetsz. Egy példa: "Új épület elhelyezése esetén a járműtárolást lehetőleg a fő rendeltetésű épület tömegén belül kell megoldani, de megengedett a járműtárolónak az önálló épületben való elhelyezése is, mely azonban csak a hátsó telekrészen helyezhető el, a fő rendeltetésű épülettel azonos oldalon az építési helyen belül."

 

Előzmény: marton92 (94841)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94856

A képeket,fotókat, nem hencegésből vagy unalom űzőnek rakom ide! Csupán azért, ha esetleg valaki ilyet munkálatokra adja a fejét, akkor tudjon valamit, vagy lássa hogy, hogy nem szabad:)) van benne jó ötlet, van benne rossz, csak segíteni akarok olyannak, aki rá van arra kényszerülve hogy saját maga megcsináljon valamit! 

Előzmény: C20NE (94837)
Cs_ Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94855

Így nem fogod tudni megcsinálni, de hálózást le lehet festeni. Megcsináljátok a nemes vakolatilag onnan meg homlokzatfestékkel lefesteni. Amennyiben szebb felületet akarsz, akkor a polisztirol ragasztóval, meg kültéri glettel, csiszolással sima felületet lehet csinálni, amit alapozó után le lehet festeni homlokzat festékkel.

Előzmény: Rita7107 (94854)
Rita7107 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94854

Sziasztok.

Laikus kérdés hőszigeteléssel kapcsolatban.

A hungarocell+ragasztó+háló után sima egyszerű vakolatot (baumit uniputz) lehet feltenni rá, majd azt lefesteni homlokzatfestékkel?

Nem lakás hanem jelenleg csak egy "nyárikomyha" lenne átalakítva, úgy hogy lehetőleg ne legyen +5 fok alatt a hőmérséklet.

 

gsmotoros Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94853

Sziasztok!

 

Budapest környékén volna általatok ajánlott fatelep? Komplett tetőszerkezet újraépítés volna. Nem tudom, hogy van-e nagy minőség különbség az anyagban vagy netán az impregnálás minőségében a telepek között... Vagy elég az árat nézni...

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94852

Némileg visszaolvasva el lehet dönteni, hogy ki melyik kategóriába tartozik. 

"de ha rosszatt adsz és a fejére dől akkor sem fog senki számonkérni,"

De. A rendőr gatyában is rendőr, ahogy a szólás tartja.

Az meg elgondolkoztató, hogy ki milyen nehézségi fokú munkába kezd bele és ahhoz képest mihez ért.

Előzmény: Törölt nick (94851)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94851

Akkor van igazad, ha kiment hozzá egy statikus és azt mondta: ne csináld mert összedől. Csakhogy ez egy fórum, ahol nem tudni melyik nick mögött rejtőzik szakember és melyik mögött unatkozó foteltudósok, vagy kiöregedett ígyszoktuk szakemberek, vagy 13 éves trollok. Ha jó tanácsot adsz de nem fogadják meg az nem téged terhel, de ha rosszatt adsz és a fejére dől akkor sem fog senki számonkérni, ő volt a hülye aki hallgatott rád.

Ha orvosi fórumba beírod hogy fáj a fejed, a sok focianyu mindenféle doktorosan hangzó nevek mögött tutira agyrákot diagnosztizál nálad, te meg csak nézel hogy mindjárt itt a vég.

Előzmény: Töck Jenő (94847)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94850

Szerencsére nem egy utca.

Előzmény: Töck Jenő (94849)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94849

Esetleg ugyan abban a házban is?

Előzmény: Domi-V63-138 (94848)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94848

És a tudat, amikor a képeket nézem, és rájövök:

Basszus ez ugyanabban a faluban van ahol én is lakom....

Előzmény: Domi-V63-138 (94846)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94847

Egyébként tényleg nem kötelező megfogadni, de orvosnak is mondod, hogy nem értesz vele egyet?

Egyébként egy statikus egy hibás döntésével több embert tud megölni mint egy orvos hosszú évek alatt.

Előzmény: Töck Jenő (94845)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94846

Elrettentő példa?

 

Így én nem csinálnám, gondolat....

Előzmény: Töck Jenő (94845)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94845

"Egyébként a fórum több annál, hogy egyesek tanácsokat adjanak mások pedig illedelmesen megfogadják azt."

 

Orvosnál is ezt mondod?

 

"Semmi gond, a képei ..., tanulságosak."

 

Mi belőlük a tanulság?

 

Előzmény: Mezőföldi 2 (94844)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94844

Semmi gond, a képei szépek, tanulságosak. Kérdés hogyan jutott eddig.

 

 Egyébként a fórum több annál, hogy egyesek tanácsokat adjanak mások pedig illedelmesen megfogadják azt.

Előzmény: Töck Jenő (94843)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94843

Engem emlékeztet a stílusa egy korábbi szereplőre, most új néven.

Előzmény: C20NE (94837)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94842

igen, csak a neten meg lefele szerelthez is található kép videó, mint amit én is csatoltam lejjebb

 

még klipsz is van a lefele szerelthez:)

Előzmény: JAMIE222 (94840)
marton92 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94841

Sziasztok Kedves Fórumozók!

Egy érdekes kérdéssel állnék ide. (persze lehet hogy nem a jó topicba írom, akkor viszont segítsetek nekem kérlek hogy hova rakjam). Ház építésen gondolkodunk, és előtte próbálom ésszerűen átgondolni hogy mi hogy legyen a kivitelezéskor. Nagyon jó volna a garázst bele építeni a házba, viszont azt hiszem mindannyian tudjuk hogy jelen világban ez borzasztóan megnöveli a költségeket.

 

Mivel a telek oldalhatáros beépítést igényel, ezért egy külön melléképület/garázs jöhet szóba. Ezzel több problémám is van. Jelen jogszabályok meghatározzák hogy 100m3-nél nagyobb melléképületet nem lehet építeni. Ez a légköbméter szerintem kevés két autó tárolásához és még valami kis műhely használathoz. Továbbá a ház mellett végig bejárót kellene készíteni mondjuk térkövezéssel, ami manapság sem saját kezűleg sem cég által elkészítve sem olcsó. 

 

Ezért hát végül elengedtem azt a luxust hogy az autók fedett garázsban álljanak. És arra gondoltam, hogy egy fedett kocsibeállót kellene építeni. A kérdés erre irányulna. Próbáltam mindenféle építési szabályzatban utána járni hogy egy ilyen nyitott de felülről fedett kocsibeállót hová lehet építeni a telken belül. A legjobb lenne a ház elé építeni, az 5 méteres előkertbe, vagy a házhoz képest jobb oldalra. (a telekkel szembe állva, bal oldalra kell építeni a házat) Viszont ha jobb oldalra építenénk előfordulhat hogy az állítólag 4 méter oldalkertbe belelóg ennek a beállónak a tető része. 

Ezzel kapcsolatban mi a ti véleményetek? Ezek közül valamelyik egy lehetséges megoldás?
Csatoltam még képet is hozzá, amit egy házról fényképeztem le. Ez a megoldás az ami igazán tetszik nekem. Viszont valamiért az a gondolatom, hogy ez svarcba lett megépítve, használatbavétel után, és abszolút nem szabályos. Pedig nagyon praktikus.

 

1. kép: 

https://i.imgur.com/pfzzxhU.png

2. kép:

https://i.imgur.com/HUBofxb.png

 

Szép napot, és jó egészséget!
Marci

JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94840

Én azt hittem a bordák csúszásgátlóként funkcionálnak:(

 

Ezért kell felfelé legyen....

Előzmény: sylvanus67 (94838)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94839

Elvileg bordákkal felfele, a legtöbb képen is úgy mutatják, ha rákeresel. Ellenben engem idegesít a gondolat, hogy megállhat a bordákban a mocsok, a víz, így folyamatosan rohad, télen feszíti a fagy. Szóval addig rágódtam rajta, míg a megvásárolt deszkákból hinta lett meg sörpad, a teraszra meg gresslap került. :-)

Előzmény: sylvanus67 (94838)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94838

Nincs útmutató: ez egy vörösfenyő burkolat.

 

Én azt hittem a bordák csúszásgátlóként funkcionálnak:(

Előzmény: Cs_ (94836)
C20NE Creative Commons License 2020.04.16 0 1 94837

Ti félre értitek Zsenic.-et. Nem tanácsért jön, hiszen akkor előtte kérdezné amit tudni akar nem utólag mutogatná.  Ráadásul bármilyen tanácsot adtok sosem fogadja meg.

 

Szerintem csak szeret beszélgetni és fényképezni!

 

:-)

Előzmény: sr1 (94832)
Cs_ Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94836

Alapvetően a bordával felfelé. Meg kell nézni az adott termék gyártójának útmutatóját és az alapján kell lerakni.

Előzmény: sylvanus67 (94834)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94835

Megfelelő szakértelemmel eltüntethető...

Előzmény: sylvanus67 (94833)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94834

teraszburkoló anyagot melyik felével kell letenni? a simával vagy a bordással?

 

sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.16 0 0 94833

Félelmetes:)

Előzmény: Törölt nick (94822)
sr1 Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94832

Ez kínlódás- lásd lejebb, le kelett volna bontani, új alap, utánna pár nap alatt már a koszorúnál vagy.

A bontás után a téglából elég sokat tudtál volna megmenteni, ami nincs megfagyva az jó, abból a falazat egy részét meg tudtad volna oldani. Így lett volna egy áttekinthető munka...  

 

A tetőt meghosszabítani is macera. Két I gerenda áthidaló drága- csak akkor építünk be, ha tényleg kell- nekem van egy mágneses talpas fúrógépem, amivel a vastag fém profilokat ki tudom fúrni (karotával), hogy átfűzzem rajtuk a menetes szárakat. A két I között ki kell falazd az üreget. 

A pillért be kell kötni a tartófalba, de az gyenge. Az I gerendának kell késziteni egy betoncsutakot a pillér  tetejére (legalább 30cm magassat), oda be kell vasalni egy 20mm vastag fémlapot PC12-es pipákkal, arra ha ráhegeszted a I gerendákat, akkor az I vonórúdként is dolgozik, mert a fal amit kibontottál az összetartótta a két tartófalat (márha a kibontott fal össze volt kötve a tartófalakkal) is és annak a szerepét is át kell tudja venni az áthidaló.      

 

Előzmény: Törölt nick (94830)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94831

Igen, elég szép repedés, nem tudom mitől van!? A ház nem süllyedt meg!

Előzmény: Adamo_sx (94829)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94830

Földszintes a ház! A vasgerendát csak azért tesszük, hogy a tetőt tartsa! De a tető nem nehéz! Holnap fotót Teszek! 

 

 

 

Nagyon rossz szedett vetett anyagból van a fal! Azért építünk pillért! Az a biztos!

Előzmény: sr1 (94828)
Adamo_sx Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94829

Az ott egy csúnya repedés a hátsó falon? Ha igen, lehet tudni mitől van?

Előzmény: Törölt nick (94822)
sr1 Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94828

Hogy ékeled ki az áthidalót? Mire falaztad a pillért?

Az állítható vasoszlopok vékonyak (csak a szeg van terhelve), vettem 3.5 tonnás vasoszlopokat ilyen célra. Létezik egy táblázat a födém zsaluzásnál, keresd meg és nézd meg hány vasoszlop kell négyzetméterenként egy monolit födém zsaluzásának alátámasztására. 

Amúgy mindegy, hogy milyen az a födém, amit alátámasztassz és mit tart, be kell tartani a szabványt, persze nem fog leszakadni így sem, de tudhatod, hogy mi van a padló alatt, amire rátámasztottad. Így oda egy combos gerendát kellett volna lefektetni.   

Előzmény: Törölt nick (94824)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94827

Kevésbe=keverésbe! :))

Előzmény: Törölt nick (94826)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94826

Értem! De itt Fóton nem volt fagy! Semmi, egy kicsit hideg volt! Régen ha télen betonoztam, tettem minden beton kevésbe 1-dl fagyállót, sima kocsi fagyállót! Rózsaszínűt felhígítottam, nagyon szép beton lett, -8 fokban is! Semmi takarás!

Előzmény: zlota (94825)
zlota Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94825

Nagyon szerencsés vagy, mert nálunk - 5 és - 6 között volt a talajnál.

Nekem sajnos már volt olyan betonom amit ősszel készítettek a szakik és megfagyott - az én hibám annyi, hogy öntöztem, mert mondták. Azt a betont egy darab vassal tavasszal szét tudtam túrni, úgy mintha egy keményebb föld lett volna. Ahogy vakartam úgy málott szét. Majdnem a teteje jobb volt mint bentebb...

Azért is ijedtem meg a fagytól - jogosan... 

Előzmény: Törölt nick (94821)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94824

Előzmény: Törölt nick (94823)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94823

Előzmény: Törölt nick (94822)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94822

A pillér építés után raknám be a vasáthidalót, 180-kg darabja! Egy pár lesz! 50-cm-enként kifúrjuk, és menetes szárral összehúzassuk,

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94821

Nálunk nem voltak most fagyok!

Előzmény: Töck Jenő (94820)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94820

"mert amikor köt a beton! Akkor hőt termel, és nemtud Megfagyni! "

 

Egy tévhit a sok közül. Attól függ, hogy milyen vastag a beton és hány fok van. Ezek a papírvékonyságú lemezek hamar fagynak. Tény, hogy a kivitelezőnek többlet munka és kiadás.

Előzmény: Törölt nick (94819)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94819

Nem takarták le szándékosan, mert amikor köt a beton! Akkor hőt termel, és nemtud Megfagyni! 

Előzmény: zlota (94816)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94818

Akkor már hagyjad holnapig, szerintem. Majd holnap felszeded.

Előzmény: zlota (94817)
zlota Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94817

A fóliás takarást most fel kell szednem, vagy ma maradhat még, mert holnap reggel még néhol lehet fagy ahogy látom.

Így is legalább 3 fokkal hidegebb volt mint errefelé mondták tegnap

zlota Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94816

Te letakartad? 

Előzmény: Törölt nick (94815)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94815

Ja! Nem láttam a betont!

Énis tegnap előtt dobtam össze egy járdát! 24-m

Előzmény: JAMIE222 (94813)
zlota Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94814

igen!

A külső minusz 5,4 fok volt a beton feletti levegő. A fólia alatt maga a beton felülete +4.2 (amikor kimentem.) 

Ahogy kihúztam a fólia szélére ahol csak egy ujjnyi rés volt a beton és a fólia között ott +1,7 fok volt

 

Az ablakhőmérő - 3,5 fokot mutatott (kb 1,2méter)

Előzmény: JAMIE222 (94813)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94813

-5 fok a letakart betonon?

Előzmény: Törölt nick (94812)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94812

Ez mi? 

Előzmény: zlota (94811)
zlota Creative Commons License 2020.04.15 0 0 94811

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94810

Előzmény: Törölt nick (94809)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94809

Előzmény: Törölt nick (94808)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94808

Ezt a nyílász nagyobbítom meg! Egy 5m-20-as vasgerendát rakok be áthidalónak!

Draganovic Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94807

Még annyi hogy a főfalak alatti szigeteléshez lett össze melegítve a kátrány ami a szerelőbetonon van.Nem is olyan egyszerű lehet kenyecülgetni mire jól össze olvad. 

Előzmény: Draganovic (94806)
Draganovic Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94806

Ugyan így csináltuk mi is ,annyi hogy a szerelő beton 10 cm-re sikerült ,abban nincs vasháló csak az aljzat betonban 10-es háló ,de elég lett volna a 8-as is .A kátrány vízszigetelést én felmelegítettem az alapra egészen a falnak az oldalára ,lehet vele kínlódni nem egy hálás meló.Meg a lépésállóra raktam fóliát hogy majd az aljzatbetonból ne mennyen el a víz . Leástunk vagy 60 cm mélyen a házban az ablak fej magasságban volt ,kurva szar meló ,még egyszer nem állnék neki :)

Előzmény: krafi1 (94780)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94805

A líra egyik oldalának nem szabad ragadni, ha az alaphoz is meg a lemezhez is ragad akkor elnyíródhat. Egy közönséges nylon fóliával elérhető, hogy csak egyik oldala legyen rögzítve.

Előzmény: Töck Jenő (94804)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.14 -1 0 94804

A líra egy nagyon komplikált, költséges valami. Az a lényege, hogy fólia szigetelésnél a hajlásoknál, ahol a vízszintes átfordul függőlegesbe ott nem pontosan kell hajtani, hanem kell hagyni egy laza hurkot a szigetelésben. Nagyjából úgy néz ki mint a görög Omega. Ebben semmi nehézség sincs, gond csak a sarkoknál van. A kőműves tiltakozni fog, mert némi odafigyelést igényel. Ha kell a lírát lerajzolhatom, de nem kell nagy dologra gondolni. A sarok kialakításra kell keresni valmit az interneten.

Előzmény: krafi1 (94803)
krafi1 Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94803

Van vízszigetelés a fal alatt, néhol kilóg rendesen de legtöbb helyen bontani kell kicsit. Szerintem nem izgalmas mert a felvert beton (6-8 cm) kb alsó harmada volt sötétebb színű csak, felül tök száraz volt.
A szerelőbeton vastagságát köműves lőtte be 6 cm-re és vasat se rakna bele. (nem kerül rá válaszfal sehol)
Szerencsére a szerelőbeton elkészülte után lesz kb. 2 hónap szünet a vízszigetelés megkezdéséig.
A kőműves szerint csak fel kell hajtani a vízszigetelést az aljzatbetonig a falra teknőszerűen. -szóval vinné fel a téglára is.
Ez a lírás dolgot nem teljesen értem. Ez valami dilatáló elem?

Előzmény: Töck Jenő (94800)
zlota Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94802

Lehetőségem van arra, hogy éjjel felkeljek és elárasszam, de akkor értelemszerűen nem takarom le. Viszont akkor reggelig folyatnom kellene szerintem (megoldható max nem alszom) ha így kisebb az esélye, hogy baja lesz akkor azt választanám ha a fólia a jobb akkor azt. 

Azért is kérdeztem, mert nekem nincs tapasztalatom. 

Most szárítom éppen a széllel...

gsmotoros Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94801

Köszönöm szépen a választ!

 

Ez egész kivitelezhetőnek hangzik valóban. Ennyi extrát megér természetesen, csak az extra betonrétegtől ódzkodtam eléggé.

Előzmény: halaloszto (94794)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94800

Feltételezem, hogy a baloldali rajz a tervezett, a jobboldali a meglévő. Ha a fal alatt nincs szigetelés akkor a padló alattit nincs mihez csatlakoztatni. Ha van, akkor lehet, de ehhez meg kell vésni a falat (ha nem lóg ki eleget a fal alól). Kérdés az, hogy mennyire volt vizes a bitumen kenés alatt az elbontott beton. Ha csak kicsit nedves volt akkor nem izgalmas, a vasbeton alaplemezre kell szigetelés amit lirával föl kell vinni az alaptest oldalára. A lira méretét úgy kell megválasztani hogy 2-3 cm mozgás különbséget elviseljen. Célszerű a vasbeton alaplemez elkészülte után várni (lehetséges legtöbbet), hogy az alaplemez mozgásának minél nagyobb része megtörténjen. Várható mozgás normális tömörítés esetén 1 cm körül lesz az első egy-két hétben, utána már nem sok várható. A vb. alaplemez (szerelőbeton) vastagságának én 6 cm-t kevésnek tartok.

Előzmény: krafi1 (94780)
C20NE Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94799

Kivéve ha fagy, arra az időre a lehető legkevesebb víz kéne, hogy benne legyen!

Előzmény: Töck Jenő (94798)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94798

Egy napos betonnak a víz nem árt, sőt használ. Az a legjobb ha elárasztják.

Előzmény: zlota (94786)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94797

Kétségtelen, hogy átmehet rajta, sőt a friss betonon is, de sok nem marad a betonból.

Előzmény: sylvanus67 (94793)
C20NE Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94796

Sosem értettem, miért nehéz egy csőnek kerek lyukat csinálni a csempébe! Sosem takar rá ezekre rendesen a takaróelem.

 

Ha csőtörés lesz élvezni fogod szétverni! Rendesen kivehetősre kellett volna megcsinálni, vagy ajtót tenni és azt leburkolni speciális ragasztóval.

Előzmény: Törölt nick (94784)
halaloszto Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94795

előtte ugye lecsekkoltad, hogy mögötte az aknában nincs flexicső meg bronz harmonika egy sem?

Előzmény: Törölt nick (94784)
halaloszto Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94794

nem xps, hanem direkt lépéshangcsökkentő eps. asszem at-n a jelölése. és az osb sehol ne érjen körben a falhoz.

 

 

Előzmény: gsmotoros (94792)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94793

Két napos betonon már a tank is átmehet, nem egy kis fagy:(

Előzmény: zlota (94790)
gsmotoros Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94792

Jogos, köszi! Ez valóban problémás lehetne. Ámde én vagyok a "gyerek" és nem élek már a szüleimmel, csak próbálom segíteni őket az építkezésben. Így nehéz olyan szituációt elképzelni, amikor baj lenne a lépéshang szigetelés hiánya.

 

Bár amíg nem kell ismét betonozni a létesítéséhez addig okés. Szóval XPS meg OSB a klikkes padló alá ha megfelelő erre a lépéshang gátlásra (az úsztatott beton helyett) az simán jó. Azt be tudjuk tenni. Csak a beton, meg a feltétlen mestereket igénylő munkafázisok azok, amiket minimalizálni kéne.

Előzmény: halaloszto (94785)
zlota Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94791

Köszi!

Megelőztél...

Előzmény: Cs_ (94789)
zlota Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94790

Ma éjjelre mondja a nagy hideget!

Arra gondoltam elárasztom vizzel a fólia tetejét vagy direktbe a betont, félek a fólia nem lesz elég. 

Persze lehet ezzel is rosszat teszek... 

Nádam nincs annyi a kerítéselemek lamellái között meg mindehol (direkt) 1 centis rések vannak. Kb semmit nem érnek hő szempontjából. Szalmám, szönyegem 40m2 - re nincsen. Max fóliám.

Fúrt kutam van abban 12 fokos a víz. A sok víz (extrém sok!!!) árthat neki?

 

Fagy ellen kellene valami biztos amit meg tudok valósítani! 

Előzmény: sylvanus67 (94788)
Cs_ Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94789

Ne parázd túl a dolgokat. Nem lesz már semmi baja. Nappal locsold meg, estére ne le legyen rajta víz, ami meg tudna fagyni. Amennyiben nagyon aggódsz, akkor takard le estére fóliával.

Előzmény: zlota (94786)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94788

nyugi, Kékesen is csak -2 volt:(

Előzmény: zlota (94786)
zlota Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94787

Esetleg ha hajnalban kimennék locsolni és egész reggelig locsolás?

Vagy a fóliát locsolni nem a betont? 

 

Előzmény: zlota (94786)
zlota Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94786

Köszönöm a válaszokat!

Letakartam tegnap, hátha az 1 napos betonra özönvíz jön. 

Voltak kerítésre vásárolt lamellás elemek, ezeket raktam rá + volt egy 1 méter magas nádkerítés. 

Az bizros megtörte volna az özönvízet... 

 

Viszont mit tegyek a faggyal??? Van ahová a met. hu -8 fokot mond nálunk minusz 2 várható, de jellemző a hidegebb itt így - 3 ; - 4 fokra kell készülni. 

Ha erre rakok fóliát az rosszabb mintha a fóliára teszem a takarást ugye? 

 

 

halaloszto Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94785

Forditva erdekes. Lent ulnel a nappaliban, es fent tombolnak a gyerekek.

Előzmény: gsmotoros (94783)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94784

Egy kis panel Wc, eltűntetve a hátsó lemez, a ganéh domb!

gsmotoros Creative Commons License 2020.04.14 0 0 94783

Gyakorlatilag mivel az alsó szinten konyha van, meg fürdő (az fent is volna) és nappali ezért olyan, hogy éjszaka lent legyen valaki gyakorlatilag sosem lenne. Max ha vendég van a nappaliban elszállásolva tán.

 

Ebből gondolom, hogy annyira nem szükséges.

 

Persze a klikkes padló párnafái közé XPS-t vagy ilyesmit tudunk tenni, de nagy beruházást külön úsztatott beronra nem tennénk emiatt tán.

Előzmény: Töck Jenő (94782)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94782

"lépéshang-gátlás a födém fölé. Pénzpocséklás lenne az tán."

Ha sohasem vagy csak ritkán fordul elő, hogy az alsó és fölső szinten egyszerre vannak, akkor igen. Nem is beszélve arról, hogy ha valaki éjjel fölkel akkor az egész ház hallja. Nappal is, de az kevésbé zavaró.

Előzmény: gsmotoros (94778)
gsmotoros Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94781

50nm a tetőtér kb.

 

A gond itt akkor a szobák közötti áthallás lehetne? A betonozást szereném elkerülni mindenképp. Ha szárazpadlóval is mehetne az működhetne amúgy.

Előzmény: Téli nap (94779)
krafi1 Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94780

Itt egy skicc a tervezett és a már elbontott állapotról. (padlófűtés, háló, hőtükör fóliát nem raktam rá)

Előzmény: Töck Jenő (94707)
Téli nap Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94779

Azért ez nem ilyen egyszerű. Mert nem mindegy pl. hogy egy  65 nm-es tetőteret építünk be,   vagy csak  pl  18 nm... pl egy közepes szobát.

 a "kell ,  a kötelező "  itt nem értelmezhető.

Viszont azért némi hanggátlás azért meghálálja később magát.

Előzmény: gsmotoros (94778)
gsmotoros Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94778

Köszi a választ!

 

Csak bővítés, sima tetőtér beépítés. A szobák elosztása miatt önálló soha nem is lehet sehogysem. Egyetlen "rendeltetési egység"/"lakás" az egész épület.

 

Így gondolom a jogszabályok szerint, de gyakorlati igények alapján sem kell feltétlen lépéshang-gátlás a födém fölé. Pénzpocséklás lenne az tán.

Előzmény: Téli nap (94777)
Téli nap Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94777

Hát erre biztos nincs.

Mármint akkor ha nem önálló lakás, hanem csak bővítés  !!

Előzmény: gsmotoros (94775)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94776

De. A jószándék is fontos.

Előzmény: SolnesN (94774)
gsmotoros Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94775

Sziasztok!

 

Egy családi házon belül tetőtér beépítésnél nem feltétlen kell úsztatott aljzat nem? (vagy netán ugyanúgy lépéshang szigeteléses szárazpadló)

 

Lent volna a nappali, konyha és az egyik fürdő, fent meg a hálószobák, másik fürdő... Így nagy haszna nem volna feltétlen. Az OTÉK az ezt leginkább különálló rendeltetési egységeknél, lakások között kívánná meg nem? Lakáson belül nincs kötelező előírás ilyenre nemde?

SolnesN Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94774

 Miért te ezt eddig nem tudtad ?

Előzmény: Töck Jenő (94773)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94773

Köszönöm, ma megint értesültem valamiről.

Előzmény: Téli nap (94772)
Téli nap Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94772

 Nagyjából igen.

De az a 28 napos szilárdság  csak egy megegyezéses érték.... nagyjából   90 -95 % -a a véglegesnek. Ami nincs. A beton ugyanis az idők végezetéig szilárdul. De ez sem igaz teljesen. Csak a szilikát beton, a becenevén a portlad cementtel készült beton.

 És ez sem teljesen igaz. Mert léteznek un. aluminát cementtel készült betonok.

 Ez eddig ugye titokzatos. Csakhogy az aluminát cementtel készült beton  bizonyos időben eléggé elterjed volt Mo.-on. Úgy hívták, hogy bauxit beton.

 Nos az ezzel készült beton  gyorsan kötött és  gyorsan szilárdult... mondjuk  2 napra már készvolt.

 Aztán volt egy nagy baja... bizonyos idő után viszont csökkent a szilárdsága. Lásd a nagy OTI … majd Sztk székház tornyát, amit   aztán lebontottak.

 Ja készítettek már a rómaiak is cementet  és belőle  komoly vízvezetékeket. Ahol nem hordták el még mindig állanak.

 

 

 Más.

 A Mo.-i  fehércementek  java is  aluminát cemet alapú. De nem bauxitból készül hanem a szép fehér  timföldből.   Jellemzője, hogy     1 -2  nap után (sőt 2 óra alatt megköt ) teljesen megszilárdul  és hogy rettentően drága. Cirka 50 x mint a porlandcement  és társai.

Előzmény: Töck Jenő (94770)
Cs_ Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94771

Az ország elég kis részén lesz, lehet már talaj menti fagy. A beton, a kötése alatt hőt termel, nulla fok körüli hőmérséklet egy 2 napos betonra már nem veszélyes. De ha ne adj isten az olvtárs olyan helyen építkezik, ahol lesz nagyobb fagy lesz (kétlem), akkor takarni kell fóliával.

Előzmény: Töck Jenő (94770)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94770

A beton 28 napos korára éri el a névleges szilárdságát. A húzószilárdsága viszont 28 nap után is elhanyagolható. A fagy viszont repesztő (húzó) erőt hoz létre a betonban. Ez a nyomószilárdságát is csökkenti.

Előzmény: Töck Jenő (94769)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94769

"Holnap estére meg már semmi nem tud benne kárt tenni."

Csak a fagy. Az meg az időjósok szerint lesz. Másfél, kétnapos betonra tényleg rá lehet menni, csak óvatosan. Locsolni 28 napig ildomos a betont.

Előzmény: Cs_ (94766)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94768

Én már leírtam, le is rajzoltam, olvass vissza....

Előzmény: lala1961 (94763)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.13 0 0 94767

Egy kis panel fürdő. 

Cs_ Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94766

Azért nézz utána annak, hogy milyen időjárás lesz. Az országos eső jól hangzik, de baromira nem mindegy, hogy reggel lesz vagy este, mennyi eső lesz stb.

 

Én windgurut szoktam használni, településre is rá lehet keresni. Itt látszik, hogy mennyi csapadék és mikor várható.

 

A betont ne féltsd, holnap reggelre, már járható lesz, óvatosan, de az építkezést is folytathatnátok róla akár. Holnap estére meg már semmi nem tud benne kárt tenni. Reggel is max valami özönvíz tudná a felületé kicsit kimosni.

Előzmény: zlota (94764)
C20NE Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94765

Semmi baja nem lesz. Max a felülete lesz egy kicsit érdesebb de 24 óra múlva azt sem hiszem.

Előzmény: zlota (94764)
zlota Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94764

Tegnap kezdtünk el betonozni és csak ma fejeztük be. 

Erre ma hallom holnap országos eső lesz. 

Most mit tegyek?

Nagy szél is lesz! Tuti nem tudom úgy lefóliázni, hogy a nagy szél ne kapja fel legalább a sarkánál. Meg rá sem mehetek holnap, hogy téglát vigyek rá.

Ha meg mégis valahogy letakarhatnám akkor is elvileg kellene öntözni... ja és kb 6*7 méteres garázs alapról van szó. Félek kárbavész a 2 napi munka! 

lala1961 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94763

Üdv ! Én nem akartam ,Te írtad az előző h.sz. " oromszegélyt, szegélydeszkát ",innen gondoltam a fával való "szélesítést " !:-) Amúgy konkrét megoldásod is lenne v csak az v ez ezért nem jó ??:-(

Előzmény: JAMIE222 (94762)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94762

Én nem akarok tetőt szélesíteni....azt te akarsz, barkács módon.

Előzmény: lala1961 (94761)
lala1961 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94761

Üdv ! Ha a tetőt szeretnéd hozzá szélesíteni ,akkor azt csak akkor tudnánk megoldani ,ha a tető szintje magasabb lenne a befedendő felületnél ,nálam a kép szerint ez nem áll fenn !:-)

Előzmény: JAMIE222 (94760)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94760

Szerintem te még nem láttál cserepet, oromszegélyt, szegélydeszkát a helyén közelről...

Előzmény: Zöldár (94758)
lala1961 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94759
Előzmény: lala1961 (94757)
Zöldár Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94758

Jól gondolod !

  Vannak akik túl bonyolítják és vannak akik az egyszerű megoldást választják.

Előzmény: lala1961 (94755)
lala1961 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94757

Üdv ! Csempe ragasztóval ragasztani gondoltam a cserepeket!:-)

Előzmény: JAMIE222 (94756)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94756

Ahhoz a cseréphez léc is kellene, az alá meg szarufa.Erről beszélt Rudi, hogy ácsmunka....

Előzmény: lala1961 (94755)
lala1961 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94755

Üdv ! Megerősíteni a szigetelés tetejét fagyálló ragasztóval,utána fent levő  gyári cserép szél tetőcserépével  ráfed !:-) Szerintem.

Előzmény: gazaa (94750)
Zöldár Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94754

 Szánjál rá egy százast, az alatt nemigen állnak szóba veled.

 

 De hát egy  46  - 70 millás háznál számít ez ?

Előzmény: gazaa (94750)
Zöldár Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94753

  Jól meg láttad a lényeget !

 A vevő az csak nézegethet ,  mustrálhat, de  a munkásoknak,   sőt a kivitelezőknek se adhat semmilyen instrukciókat.

 Amúgy    itt a legkevesebb probléma azon a még le nem fedett szigetelésen van. Azt szakszerűen be kell fejezni.

 Viszont az állványzat,   az   nem kóser. Semmi védőkorlát nincs. Lehet onnan bizony nagyot esni és sokat fizetni.

 Amúgy ez a még nem befejezett  oromfal felső része  annak a ház értékének csak töredéke.  mert ahogy látszik a … 712 -es képén ez egy kétszintes ház  és az a  kiugró  oromfal elég magasan van. azt még most kellene befejezni  annak aki  a kivitelező.

 Mert az látszik a szigetelésen semmi  néhol a fehér anyag kikandikál.

 A  sok megoldás közül valamelyiket csak ki kell választani  !

Előzmény: *Steve (94743)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94752

Ha ez egy normál földszint+tetőteres ház, akkor semmi extra utólag sem, csak kell egy megfelelő létra:)) HA magasabb, akkor gondolom van valahol egy tetőkibúvó is. Maga a tetőn való munka 2-3 óra, +kiszállás+műhelyben lemezszabás-hajtogatás, ha mindent a szaki intéz. Egy nagyon laza nap kb. Ezért is írta az olvtárs lejjebb, hogy csak győzzél embert találni ilyen kisebb feladatra.

Előzmény: gazaa (94750)
Zöldár Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94751

Írod mesterem, hogy  :

 

 

     

 

"Az alternatív és ólcsóbb megoldás a ragasztás.!

 

Ja bizony , de nem bádogot kell oda ragasztani hanem pl.  méretre vágott járólapokat. fagyállólapot fagyálló ragasztóval, addig még az állvány ott van.

 Jól fel lett habosítva ez az egyszerű  probléma.

Előzmény: sr1 (94744)
gazaa Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94750

Világos. 

A bádogos, aki eddig dolgozott, eltűnt. :(

 

Meg lehet saccolni mekkora anyag- plusz munkaköltség ezt kijavítani, ha nincs ott az állvány?

 

Köszönöm! 

Előzmény: JAMIE222 (94749)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94749

Most egyszerűbb lenne kicserélni, ha már van állványod....ne hallgass a kiviteleződre teljesen, nézz körül a környéken bádogos, bádogos-műhely után. Ha nincs ilyesmi lőtávolban(nálam ez cirka 30km, vagy a legközelebbi megyeszékhely), akkor a neten keress egy bádogoswebshopot, kérdezz rá, legyártják-e neked egyedi méretekre a lemezt és milyen határidővel, mennyiért, esetleg hogyan jut el hozzád a rendelés, tudsz-e menni érte.

Méretek: valaki mérőszalaggal mérje meg a most fennlévő lemezek hosszát kiindulásnak, ez lesz saccra 8 méter hosszú szegélylemez.

Ugye a lemezprofil "c" mérete fog megnövekedni a szigetelés vastagságával, ennyi az extra.Aki felrakta régi lemezt, az ezt is ugyanúgy felteszi és örülés van.

 

Ugye a "c" méreted fog megnövekedni a szigetelés vastagságával, ennyi az extra.Aki felrakta régi lemezt, az ezt is ugyanúgy felteszi és örülés van.

 

Előzmény: gazaa (94746)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94748

Mert nincs hozzá szakembere....

Előzmény: *Steve (94743)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94747

Én innen nézve, egy kép alapján arról beszélek, hogy nem kell ácsolni, csak a szegélylemezt kicserélni, olyanra, ami takarja a szigetelést is de egyéb tekintetben olyan, mit a mostani.

Előzmény: sr1 (94744)
gazaa Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94746

Pontosan ezért szeretném megtudni melyik megoldást szabad elfogadnom. :)

 

Egyelőre amit a kivitelező ajánlott: bádogot ragasztani a polisztirolra, mert jelen járványhelyzetben nincs szakember..

 

JAMIE222 pedig ajánlott egy módszert, amit utólag ia kivitelezni lehet, akár általam keresett szakemberek bevonásával is. 

Itt tartunk most. 

 

 

Előzmény: lala1961 (94745)
lala1961 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94745

Üdv ! Akkor csak az a feladatod ,hogy ne fogadd el a gányolós megoldásokat ,és míg tényleg ott van az állvány találják ki a legjobb TARTÓS megoldást !:-) Pénzt csak utána,és az állványt se enged elbontani ,mert a nélkül jóval nehezebb lesz egy jó kivitelezést megoldani !:-)

Előzmény: gazaa (94742)
sr1 Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94744

Ha szakmabeli vagy, akkor kell tudd, hogy a tetőt és a vízelvezetéseket meg lehet csinálni jól és rosszúl. A rosszal az a baj, hogy a ház ázni fog itt-ott- mert a víz mindig megkapja a lyukakat.

Akkor azt kell leírni írni a kérdezőnek, hogy mi a megoldás. Most ott az állványzat, fel lehet mászni, ki lehet alakítani egy szakszerű ácsolást, amire rözíteni lehet a bádogprofilokat.

 

Az alternatív és ólcsóbb megoldás a ragasztás.  

Az egyetlen ragasztó ami tényleg ragasztja a bádogot a vakolatra, az az Enkolit. De a polisztirént megeszi (akkor is ha le van halózva), ha a bádog nagyon felmelegedik. Azaz csak az alátétbádog és a francia rögzítős módszer műkodik.       

 

Előzmény: JAMIE222 (94728)
*Steve Creative Commons License 2020.04.12 0 0 94743

Akkor miért is Te akarod instruállni a melósokat 0 tudással?

Előzmény: gazaa (94742)
gazaa Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94742

Én a vevő vagyok, ami nem egyenlő az építtetővel ez esetben. 

Nem dönthetek mindenről, de silány minőséget nyilvánvalóan nem szeretnék. 

Előzmény: lala1961 (94741)
lala1961 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94741

Üdv ! A Te státuszod ebben a melóban mi ? Vállalkozó/kivitelező esetleg ?:-( 

Előzmény: gazaa (94740)
gazaa Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94740

Szerintem az első megoldást választom majd. 

Amíg ez nem készül el és csak a ragasztott bádog van, kell valamire különösen figyelni? Hogyan instruáljam a munkásokat? 

Előzmény: JAMIE222 (94739)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94739

Igazság szerint aki volt már tetőn és volt már kéziszerszám a kezében, annak nem nagy kunszt megcsinálni.Popszegecs, szegecshúzó, fúrószerszám, lemezvágóolló, némi tömítő-ragasztó, szegélylemez.

 

Arra figyelj, hogy az új lemez rátakarjon a régire is, illetve vízfolyásra tegyék a mekkmesterek.

Előzmény: gazaa (94738)
gazaa Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94738

Nagyon köszi. 

Szerintem hagyom, hogy most ragasszák a bádogot, mert most nem lehet embert találni a szakszerű javításra. És majd átadás után garanciában megjavíttatom a kivitelezővel 1 éven belül. 

Mást jelenleg nem tudok tenni sajnos. 

Előzmény: JAMIE222 (94736)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94737

Felfogatás-illesztés ugyanaz, mint a régi lemeznél.

Előzmény: JAMIE222 (94736)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94736

HA a meglévő lemezszegélyt cseréled le, akkor biztosan jó lesz, leginkább azon múlik, hogy hozzáértő csinálja, vagy egy segédmunkás, aki nem ért hozzá...

Előzmény: gazaa (94731)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94735

Ez mind szép, de gondolod hogy a bádogos ezért majd kijön.

 Illetve kijön amennyiben megfizetik !

Előzmény: JAMIE222 (94726)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94734

 Ja kérdezed melyik a legegyszerűbb megoldás ?

 Ha még ott a brigád .. miért ne lenne ott , tegyen a szigetelés tetejére még egy réteg üvegszövetes kenést.   A képen mintha   az látszana, hogy jelenleg semmi sincs... nyilván várnak a szakértőkre. Tehát duplán beboríttatatod aztán mehet rá a vékony vakolat.

 Hogy fokozzuk veszel     fehércementet  .  a legkisebb kiszerelés talán 2 kg legyen 500 ft. Azzal az első  burkoló masszát feljavítod   még marad a 2 kg cementből valami.

Előzmény: gazaa (94729)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94733

 Rudolf nehogy lebontasd !

Előzmény: sr1 (94727)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.04.11 0 1 94732

 Na kérlek mivel ilyen szépen kérted semmi akadálya hogy segítsek.

 Kezdem azzal, hogy ha kereskedelemben veszi ezt a tetőfedő anyagot  most,  akkor az már nem tartalmaz azbesztet. Tehát igaza van a utánad szólónak,  Neo.. akkor már nem azbesztes…. csak annak látszó.

 De azért még  bőven akad  és nem a kipusztúló falvakban, hanem a Székes Főváros egyik fő közlekedési tengelyén a Kossuth L. u. Rákóczi út, Kerepesi  út mentén is. Eccer még a metro felújításkor busszal jöttem kifelé  és számolgattam, de a 68. háznál… mármint a pala fedésűeknél abba hagytam.

 

 Nos azbeszt valóban káros. Káros azokra akik bányásszák, akik őrlik majd mindenféle terméket  csinálnak... akarom mondani  csináltak valamikor.

 Un. azbesztózist okoz ami majd azonos a szilikózissal,    huzamos belégzésnél a tüdőhólyagocskákat teszi tönkre A lényeg a huzamoson van, nem úgy mint ez a mostani korona.. mert ennek elég  2 - 3 perc aztán bent szaporodik. Az eredmény mind a kettőnél a halál. Most amik  jelenleg lejönnel a tetőkről … lekopnak,  azok  kicsi koncentrációjuknál fogva nem nagyon károsak, legalább is  csak annyira mint a többi 66 féle egyéb anyag.

 Na most ennél a  sr   topiktárs szerint elkúrt tetőnél azért az a   2 . max 3 nm felület nem fogja a fél falút  kipusztítani .   Kell szerezni valahol bontott azbeszt cementesnek  látszó tetőfedőt,  azt méretre szabni  és felragasztani lehetőleg addig amig az állványzat ott van. Mert később bármivel drágább lesz.

 Tartós lesz  és jobban ragad mint a bádog, mert az inkább sehogy sem ragad.

 A bontott tetőfedő anyagot egyéként drágán viszik el,  lerakják befedik aztán újabb  3 millió évig pihen ott.

 

 

 Ja   most értesültem róla hogy a Sz.. Főv  legfelső köreiben a   39. tanácsadónak  a  feladat körébe tartozik    a  veszélyes  azbesztetők káros hatásainak mérséklésére a kidolgozására teendő javaslat... talán a  21 . pont alatt. Van is rá keret talán    18 millió forint,   csak a tanulmányra, meg lehet pályázni!

 Amúgy a tetők  cseréje milliárdokba kerülne.

 Ja még ennél is egyszerűbb megoldás arra a Rudolf szerint elrontott tetőre ott az romfal szigetelés tetejére.   mondani kell a mesternek tegyen oda  még egy réteg üvgszövetes kenést, aztán még egyet lekeni azt a triplán burkolt  felületet. Ott marad tart vagy  49 évig. tény hogy a csurgaléktól idővel az alatta lévő fal némileg koszosabb lesz, de annyi baj.

Előzmény: sylvanus67 (94721)
gazaa Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94731

Értem, kösz!

És ez időtálló megoldás lesz? Mennyire proli megoldás? 

Hozzá lehet erősíteni az új szegélylécet majd valamihez? Gondolom a jelenlegi felfogatásához biztosan. 

Előzmény: JAMIE222 (94730)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94730

Amelyiket írtam, bármelyik, én az elsőt választanám.

Előzmény: gazaa (94729)
gazaa Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94729

A redőnytokot csak a koszorúra tudták erősíteni, ezért vastagabb a szigetelés, mint gondoltuk. Tudom, hogy nem ideális, de nem tudok mit tenni.

A ház a jelenlegi állapotában van, be lesz vakolva, át lesz adva. 

Nekem olyan megoldás mell, amit utólag a szigetelés megbontása nélkül kivitelezni tudok és biztonságosan védi a falat az esőtől, valamint a szél sem tépi le.

Melyik ez a megoldás?

Kösz!

Előzmény: JAMIE222 (94728)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94728

Hát igen, végül is építhetne új tetőt is.

3 év múlva, mikor S.Rudolf elvállalja...

 

Nem te vagy az egyetlen, aki látja, de nem akarunk mindjárt új házat. Kb. azonnali megoldás kell, aztán később lehet sakkozni. Elcseszett bádogosmunka, elcseszett hőszigetelés.

Előzmény: sr1 (94727)
sr1 Creative Commons License 2020.04.11 0 1 94727

Erre a képre egyre több hozzászólás érkezik, de senki sem látja, hogy a tető el van b@szva.

 

Nem tudta az épitő, hogy mennyi lesz  hőszigetelés vastagsága és tartófalnál megállította a tetőt. 

Ha ez így volt tervezve, akkor a tervező kellett volna adjon egy részletrajzot- mert ez egy oromfal, de nincs elég magassra kihozva a tető síkja felé. 


Ha ennyire nem értettek hozzá, akkor minek válaszoltok?

 

 

A kérdező természetesen már átfutott azon, hogy a bádogos húzza a vállát, hogy felszerelné, de mire?

 

 

Szóval-

Kedves kérdező,

vagy meg kell hosszabítani a tetőt, vagy kell épiteni egy ácsolást, amire fel lehet szerelni a oromfal bádogot és még három profilt mellé (ezt a bádogos tudja miként kell összefalcolni), de meg kell emelni a az oromfalat.  

JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94726

Első verzió, balról az eredeti szegélylemez profilja, jobbról az új.

 

                             

Második:

 

Előzmény: JAMIE222 (94725)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94725

Kétféle megoldást látok.

1. Egy új, egyedi oromszegélyt kellene oda gyártatni egy bádogos-műhelyben.Semmi extra, csak több anyag kell bele, a léc élét takaró részt nem a normál szegélyléc vastagságához, hanem a hőszigetelés               vastagságához szabva.

  Ilyesmi: http://www.csatornagyartas.hu/webshop/tetoszerkezeti-elemek/oromszegely/1997-oromszegely-szines-aluminium-2-fm-250-mm

 

2. A meglévő lemezhez fogatni szegeccsel egy kiegészítő darabot, valami hasonló formájút:

    http://www.csatornagyartas.hu/webshop/tetoszerkezeti-elemek/kalapdeszka-szegely/2011-kalpdeszka-szegely-horganyzott

 

Az első megoldás az igényesebb, valamelyest drágább. Keresnék bádogost a melóhoz,nem nagy ügy jól megcsinálni.

Előzmény: gazaa (94716)
sr1 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94724

Szakszerű megoldás felrőgzíteni (akár ragasztással is- a lehálozott felületre- vagy késziteni egy ácsolást) egy 1.5-2mm vastag horganyzott lemezt és arra francia rögztőkkel a látszó lemezt.

De ezt a bádogosok tudják, úgyhogy nem értem a kérdést.

 

Ja, ki fúrta fel neked azt a falibádogok az eresz alá? Mit keresnek ott a csavarok?   

Előzmény: gazaa (94716)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94723

Nem tudom, mennyire stabilan ragad a bádog a ragasztóhoz. Ha nem akkor egy OSB, CK lapot ragasztanék a polisztirolra és arra a bádogot ragasztani és csavarozni.

Előzmény: gazaa (94716)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.11 0 1 94722

Ha "újkori" az építőanyag, akkor aligha azbeszt tartalmú.

Előzmény: Törölt nick (94719)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 94721

Segíts 

Előzmény: Mezőföldi 2 (94720)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.04.11 -6 1 94720

 Az azbesztről való ismereteket még bővíteni kellene.

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.10 -1 0 94719

Azbesztcement lemezt a szomszédom elkezdene felrakni a házára! Feljelenteném! régen ki van vonva a forgalomból, a hullámpalával együtt, egy fél falu halt meg miatta! (Rákkeltő anyag)

Előzmény: Mezőföldi 2 (94717)
gazaa Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94718

Az azbeszt egészségre ártalmas anyag.

Másrészt azt is a polisztirolhoz ragasztanánk, ez a technika itt nem instabil ? 

Előzmény: Mezőföldi 2 (94717)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.04.10 -1 0 94717

 A kép alapján nem bádog kell oda, hanem azbesztcement lemez.

 Veszel 10 db. tetőfedő palát, méretre vágod és   felragasztod.

 Mondjuk 1 - 1 cm -rel szélesebbet mint a szigetelés.

Előzmény: gazaa (94692)
gazaa Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94716

Itt az ajtot feletti részről van szó. Vastagabb a szigetelés, mert másképp nem fért el a redőnytok. Erre kell a bádog. 

Előzmény: gazaa (94715)
gazaa Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94715

Milyen egyéb megoldást javasolsz?

A hőszigetelő polisztirol tetejét kell lefedni valahogy. Könnyen hozzáférhető helyen van. 

Előzmény: JAMIE222 (94700)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94714

Én is most építek, a szomszéd felől elhagytam 5-centit, de már bánom, mert semmit tudok vele kezdeni ha valami van! Fénykép ünnepek után lesz, majd mutatom!

Előzmény: MonteCarlo2 (94711)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94713

Látom! lehet h jobban járnál egy bitumenes vastaglemezzel. mint a kenve-ficével! És jöhetne közvetlen a terasz! Nem kell elhagyni semmit!

Előzmény: MonteCarlo2 (94711)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94712

Ha nem lesz jó, akkor leszedem. Első csík után kiderül. De szerintem is jó lesz. Elég aprószemcsés a vakolóanyag. Lényegében egy 4-6 mm vastagságban, mint egy glett lesz felhordva és elsimítva.

 

Előzmény: zöldeskékek (94702)
MonteCarlo2 Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94711

Az XPS szigetelés miatt már úgyis ki van ásva nagyjából a fal mellett. 50 éves ház, nem szívesen fúrnék bele az alapba, inkább nem ásnék azon az oldalon olyan mélyre.

 

A küszöbnél lenne a terasz teteje.

 

 

Előzmény: Törölt nick (94709)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94710

Egyenlőre a kenhető szigetelés nem éri el a fóliaszigetelések hatásosságát és megbízhatóságát. 

Előzmény: MonteCarlo2 (94708)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94709

A lábazati XPS-t le kellene valami vízszigeteléssel kenni. Mindenek előtt, ha a régi szinttel egy magasságban lesz a terasz? Akkor én feltétlenül nem tennék oda is zsalukövet, inkább vasat fúrnék be. A régi betonba! Mert elég nehéz az alap mellé ásni, és veszélyes! Mert megsüllyed a meglévő épület! Képet nem tudsz rakni ide, rá tudnánk pillantani!

Előzmény: MonteCarlo2 (94708)
MonteCarlo2 Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94708

Sziasztok!

 

Egy fedés nélküli teraszt szeretnék a ház mellé építeni. Elég sokat visszaolvastam, és célirányosan szűrni is próbáltam, de jópár kérdésemre nem találtam választ, tudnátok segíteni?

 

A sávalap betonja és a zsalukövek mehetnek közvetlenül a lábazati XPS mellé? Nem kell közte helyet elhagyni?

 

A terasz szintje 40 centivel lesz a talajszint felett és kerámialapokkal lesz burkolva. Ebben az esetben mi az ideális rétegrend vízszigetelés szempontjából? Két réteg beton közé bitumenes lemez, egy réteg betonra kenhető szigetelés, és ezek kombinációja is olvasható sok helyen.

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94707

Bonobit-tal régen ragasztottak parkettát. Kéne valami ábra, hogy most ilyen  és egy ilyen lesz ábra.

Előzmény: krafi1 (94706)
krafi1 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94706

Nem akarok én ezen spórolni. Ez egy 30 éve épült ház, semmi bővítés csak fel lett verve a meglévő rétegrend mert padlófűtést szeretnénk és leszigetelni rendesen mivel a parketta/csempe alatt csak beton volt (parketta alatt bonobit? is). Aztán kiástuk a döngölt földet is a megfelelő szintre és most a "szerelőbeton" alá gondolkozok a legjobb megoldáson, nem a spórolás lenne a lényeg. A mosott kavicsból 3 kupac van a tüzépen (kicsi-közepes-nagy frakciók), plusz a sóder kupac.
Az aktuális szint így leásva a döngölt föld szintjén is terepszint +30-35 cm kb szóval viszonylag magasan van (a környező házakhoz képest egyébként is magasan van a ház)

Előzmény: Töck Jenő (94696)
topikolos Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94705

Sziasztok!

 

A képen látható folyókát (vagy ehhez hasonlót) szeretnék beépíteni térköves és füves rész közé. Kb. 30-35 m2 térkőről vezetném a vizet 5 méter hosszan.

A kérdésem az lenne, hogy van-e javasolt sorrend, meg kell-e pl. támasztani a folyókát szegélykővel, vagy mehet közvetlenül a füves részhez?

Melyik variáció a jobb?

1. térkő - folyóka - szegélykő - fű

2. térkő - szegélykő - folyóka - fű

3. térkő - szegélykő - folyóka - szegélykő - fű

4. esetleg szegélykő elhagyható és helyette támasztásnak jó a folyóka is?

5. ?

 

Műanyag vagy horganyzott acél rács a jobb választás? Elvileg terhelve nem lesz, de a műanyagra is 500 kg-ot írnak, az egy normál személyautónál nem gond. 

Vagy egy sima, nem fedett beton folyóka kevésbé macerás?

 

Köszi.

 

zöldeskékek Creative Commons License 2020.04.09 0 1 94704

Más !

Egy állítás  .

  Nyílások befalazásánál kötelező használni.   Ez a nyavajás kék hálóra vonatkozik.

 Nos én vakoltam  csupaszfalat   gúzolással,  vakoltam a nélkül. Vakoltam  beton és deszka felületet náddal rabicolva, csirkehálóval rabicolva , műanyag vakoló hálóval és    azzal a hőszigeteléshez használatos   üveghálóval rabicolva.

 De hogy kötelező lenne ?  Az a kék ? Nem inkább javasolt ? Praktikus ?,

 A kötelező előírás csak a hatóságoktól jöhet elsősorban éltvédelmi célok tartása érdekében.

 Más minden csak javalt, főleg azért mert  esetleg másképpen nem megy a munka, vagy nagyon ronda lesz !

 

 

 

 

 Próbáljon valaki deszkát, betont  rabicolás nélkül bevakolni !  Nem kötelező, de nem megy !!

 

 Ja még erről a kötelező nem kötelező dilemártól.

 

 Sok munkafolyamat, módszer, gyártmány szabványosítva van ! 

 Nagyon helyesen.

 Ezeket a szabványokat a szakiknak be kell tartani, de ha a megrendelő úgy dönt,  el szabad térni ezektől. Kivétel az élet és vagyonvédelmi előírásokat. Azokat  mindenkinek be kell tartani.

 Addsgghmúgy a vakolat anyagára, a felvitelre is vannak szabványok és azokat a szakiknak bizony szigorúan be kell tartani.

 Viszont ha a tulaj maga vakol úgy csinálja ahogy akarja és tudja.

sr1 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94703

Nem érted ennek a halónak a szerepét a vakolásban. Ez egy rabic. 

Előzmény: zöldeskékek (94702)
zöldeskékek Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94702

 Ellentétben a szakértő úr  állításával, szerintem jó.

 Tény hogy   finomabb szemcsés  vakoló anyag kell.

 Főleg ha már megvan az a háló.   persze túl esztétikus helyre meggondolandó.

 Én anno melléképületet vakoltam  és a maradék   hőszigetelésre szánt hálót is felhasználtam.

Előzmény: NeomatiK (94699)
sr1 Creative Commons License 2020.04.09 -1 0 94701

nem jó, mert a vakolat nem hatól át rajta- a guzólás és a alapvakolás nem fog tisztesszégesen összeragdni. 

Előzmény: NeomatiK (94699)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94700

Önmagában semennyire sem nehéz, csak a hozzáféréstől függ. Viszont szerintem nem szerencsés fémlemezt ragasztani oda, az eltérő hőtágulás miatt.

Előzmény: gazaa (94694)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94699

Szia. 5x5-ös hálóm van, ezt elhasználnám.

Előzmény: sr1 (94698)
sr1 Creative Commons License 2020.04.09 -1 0 94698

10x10-as lyukú kék színű vakolóhalót szoktunk használni. Teljesen más mind a hőszigetelő rendszernél használt haló. 

Guzólás után kell felhúzni, elég macera vele dolgozni. Nyílások befalazásánál kötelező használni. 

Előzmény: NeomatiK (94697)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94697

Hello.

 

Falra üvegszövet hálóbeágyazáshoz használható olyan vakolat, amit 4-20mm vastagságban lehet felhordani a gyártói leírás szerint?

A háló 5*5-ös lyukú.

 

Eddig csak hőszigetelő rendszer glettanyagával, ragasztójával csináltam ilyet. Ez a közismert.

De vakolattal mi a helyzet?

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94696

"Lehet, hogy hozatok ki olyat, meg mellé egy kis mosott kavicsot és behordás közben összekeverjük."

Az ötlet jó, de ha csak ágyazatnak kell akkor az nem olyan érzékeny a szemmegoszlásra. Csak kérdés, a munkahelyen nincs szitasor amivel meg lehet határozni, hogy miből van sok a sóderben? Előre szólok, a mostani filléres megtakarítások később súlyos százezrekért pótolhatók, ha pótolhatók. Meg az időigénye és az okozott kellemetlenségek. Ha kevés a pénzed, akkor inkább egy kicsit kisebbet kell építeni,de azt jól. A tervet a teljes épületre kell megcsinálni, de az építész dolgozzon meg a pénzéért, olyan tervet csináljon amelyikből csak a ház egy részét lehet megépíteni úgy is lakható, meg úgy is ha az egész. Alapozást az egész épületre meg kell csinálni, mert az az egyik legkényesebb pontja a bővítésnek. Ha nem megy most az egész beépítése akkor le kell betonozni terasznak, hogy minél inkább együtt süllyedjen az egész. A fedélszék is eleve bövíthető legyen a későbbi épület kívánalmainak megfelelően. Én is így építkeztem. A teljes épületre vetítve 1-1,5 % volt a többletköltség emiatt.

Előzmény: krafi1 (94695)
krafi1 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94695

Igen igazad van a tanácsokkal kapcsolatban. Jelenleg még a gyűjtés-válogatás fázisban járok, friss vagyok a szakmában (2éve végeztem és álltam munkába rögtön), így kevés tapasztalattal próbálom még válogatni a megfelelő tanácsokat.

A homokos kaviccsal az a bajom egyébként, hogy a környékbeli tüzépen ahonnan hozatni tudnám a raktáron lévő nagyon homokosnak tűnik nekem (frakciókról nehéz beszélgetni velük, ez van). Lehet, hogy hozatok ki olyat, meg mellé egy kis mosott kavicsot és behordás közben összekeverjük.

Előzmény: Töck Jenő (94681)
gazaa Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94694

Igyekszem, nehéz kivitelezni. 

A ragasztás önmagában mennyire problémás technika? 

Előzmény: JAMIE222 (94693)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94693

Kép kellene...

Előzmény: gazaa (94692)
gazaa Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94692

egy helyen a külső szigetelésnek 8 cm-t ki kell lógnia az oromdeszka alól. erre bádogot tettek a kivitelezők, hogy védjék a nedvességtől a polisztirolt, de csak ragasztani tudták felülről a szigeteléshez.
mennyire jó/rossz megoldás ez? ha rossz, milyen más megoldást javasoltok?

Állítólag bádogost nem lehet most találni és a szigetelést épp most rakják fel. 

Kösz! 

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94691

Ezt kb négy napig szerkesztettem, kis zuhanyzó.

Laja73 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94690

Kösz szépen!

JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94689

Én kiönteném valami aljzatkiegyenlítővel, annak nem kell hetekig száradni....

Előzmény: Laja73 (94687)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94688

Próbáld meg, duplán rakni azon a részen, a parkettaszivacsot! 

vagy egy kicsit a vésőgéppel meg cirógatni!

Előzmény: Laja73 (94687)
Laja73 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94687

Nem sik, sajnos 1cm is néhol.

Előzmény: Törölt nick (94683)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94686

Előzmény: Törölt nick (94685)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94685

Nahh már holnap dobom a betont a koszorúba, kész a zsalu!

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94684

Itt nálunk a lakóparkba a cigányok olyan betonozást csináltak h ne tudd meg!! végül is egyenes volt, csak csúnya, hiányos, csíkos, még a vasháló is kilátszott,kicsit meg vésegettük, kicsit csemperagasztóval ki javítottuk, és rá a parketta, nagyon szép volt!

Előzmény: Laja73 (94682)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94683

Ha síkba van a régi felülettel az új beton, akkor arra nyugodtan rámehet a parketta, az h nem túlszép a felület, az nem számit, sokkal csúnyább felületre is raktam már padlót.

Előzmény: Laja73 (94682)
Laja73 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94682

Sziasztok

Jöttem volna laminált padlót letenni de a betonos kolléga elfelejtette ezt a kb 110*30 centis részt befejezni. Egy utólag kivágott nyílás.

Ha ezt kitöltöm, várhatok heteket hogy száradjon, vagy mivel a szélén van, kissé megemelve, kiékelve a padlót bízhatok benne, hogy kifelé megy a pára?

Mi van ha homokkal töltöm ki? Vmi fémlappal lezárnám és arra a fólia meg az alátét.

Köszi előre is ha van tanács

 

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94681

Nem mindegy, mert a sima mosott kavics sokkal nehezebben tömöríthető mint a sóder. Ennek az az oka, hogy a "szemcsék" mérete hasonló, nem tudják rendesen megtámasztani egymást és ráadásul "gömbölyűek" is. A tanácsról annyit, hogy nincs két egyforma ember, nincs két egyforma vélemény. Általában a tanácsok keverése megfontolandó, - ha megbízható helyről származnak - mert egy rendszert képezhetnek, amelyekből nem biztos, hogy össze lehet válogatni a megfelelőt. Némi túlzással nem válogathatom össze a teafőzésből a rövid elkészítési időt a réteshez szükséges alapanyagokkal. Minden mérnök - a részletekben legalább is - más véleményt fog mondani ugyanarra a kérdésre. Ennek elsődleges oka az eltérő tapasztalat, másrészt befolyásolja az is, hogy ki milyen anyaggal szokott dolgozni, mert azt ismeri. Nekem pl. fogalmam sincs az USA-ban használt villanykapcsolókról. (van azért más is amihez nem tudnék értelmesen hozzászólni) A fára vonatkozó kérdéseket is kerülöm, mert a diplomamunkámon kívül csak egyszer volt dolgom fával, az is csak vakolóállvány volt. Ha nincs nagy különbség a tanácsok között, akkor valamennyi lehet jó, azt kell választani amiben megbízik az ember (és amit meg tud csinálni).

Előzmény: krafi1 (94680)
krafi1 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94680

Kaptam tanácsot onnan is, de valahogy ezt a házépítés témakörben mindenki kicsit mást mond :) bár lehet csak én bonyolítom túl a dolgokat és valószínű tökmindegy, hogy pl. homokos kavics, vagy sima mosott kavics kerül oda

Előzmény: Töck Jenő (94679)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94679

Csodálkozom, hogy ott nincs olyan aki megfelelő tanácsot adna.

Előzmény: krafi1 (94678)
krafi1 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94678

Igen, hídépítés (generál) vonalon tevékenykedek

Előzmény: Töck Jenő (94665)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94677

Nem válaszoltál a kérdésemre.

Egyel előbb már válaszoltak a kérdésedre. Pár év múlva érdemes lesz visszatérned a tanácsára.

Előzmény: krafi1 (94675)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94676

Nem kell félni nem fog megsüllyedni, mi is a sittet bedobtuk, kapott 3-cm sóderterítést, és kicsit megszaladgáltuk, lábbal lejártuk, és jött rá 8-9-cm beton! 

Előzmény: krafi1 (94675)
krafi1 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94675

Házfelújítás szóval az alap már adott, csak egy szaki beleültette a fejembe ezt a süllyed a szerelőbeton 1-2 centit és elszakad a vízszigetelés dolgot, de egyébként értem amit írsz a vasalással kapcsolatban.

Szóval a lényeg, hogy ha a "szerelőbeton" alatt a döngölt földet és a kavicságyat tömörítjük rendesen akkor nem lehet nagy probléma 6 centi vasalatlan beton esetében se, üreg az eddigi 30 év alatt nem keletkezett, gondolom nem is fog már max csőtörés esetén.

Beton alá homokos kavics vagy mosott kavics menjen? Vízfelvét szempontjából gondolom a kavics jobb lenne, de a homokos kavics pedig jobban tömöríthető talán

Előzmény: Töck Jenő (94663)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94674

Jaaaaj, lehet igazad van, én is most nézem, majd reggel nézem is, mert ott hagytunk mindent úgy ahogy van, mint öreg iparosok, :)) na ez most elég csúnya volt! :)) még jó hogy nem hegesztettem most!:)

Előzmény: JAMIE222 (94673)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94673

Az utolsó kép szerint beépítetted a vasalásba a bakot:)))

Előzmény: Törölt nick (94671)
lala1961 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94672

A bakba befűzésre gondolhat !:-)

Előzmény: Törölt nick (94671)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94671

Miért? 

Előzmény: JAMIE222 (94670)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94670

Megtréfáltad magad?:)))

Előzmény: Törölt nick (94666)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94669

Biztos jó lesz, és méretes. a zsalun belül, körbe 5-cm marad el. Holnap teszek ki képet!

Előzmény: lala1961 (94668)
lala1961 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94668

Üdv ! Jó ötlet ,rendben lesz az ytong falon !:-)

Előzmény: Törölt nick (94664)
SolnesN Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94667

  Ügyes kerítés, nehezen lehet áthatolni rajta.

 De azért korlátai vannak. pl. ha valaki felnyársalja magát a tulajt előveszik !

Előzmény: Domi-V63-138 (94656)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94666

Előzmény: Törölt nick (94664)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94665

Nagyon pontos, szakszerű leírása a hídnak. Erre csak szakmabeli képes. Jól gondolom?

Előzmény: krafi1 (94660)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94664

Ma a nagyon siettem, a vashálóból vágtam ki a kengyeleket, nem is lett rossz!

Előzmény: Törölt nick (94661)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94663

Bármit csinálhatsz, süllyedni mindenképpen fog. Ha még nincs kész az alap akkor érdemes bekötni. De alsó fölső vasalás kell. Ha be van kötve az alapba a lemez akkor a lemez széle együtt fog mozogni az alappal. A közepe az más kérdés. Ha az alap már megvan akkor gyakorlatilag majdnem lehetetlen úgy bekötni a lemezt az alapba, hogy együtt mozogjon a kettő. Ahhoz, hogy érjen is valamit az kell, hogy a lemez alsó és fölső vasalása be legyen kötve a sávalapba. ezt azzal lehet a legjobban elérni ha a lemez széle 50-60 cm szélességben fokozatosan vastagszik az alap felé. egymástól 25-30 cm-re kell befúrni az alapba és beragasztani a vasakat. Nem kell, hogy egymás fölött legyenek, el lehetnek csúsztatva is. A 25-30 cm soronként értendő. Ha még az alap sincs kész az sokkal jobb, egyszerűbb, akkor más az eljárás. Ha még nincs kész a sávalap akkor kérésedre közlöm, hogy én hogy csinálnám. Ha jól van tömörítve a talaj és azon a kavics az nagyon sokat számít, minden esetben nagyon fontos.

Előzmény: krafi1 (94660)
Padre540 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94662

Sziasztok!

100m2-es ház sávalapját,a tervező 160cm mélyre és 50cm szélesre tervezte.16-os vas,8-as kengyelekkel.

Baj lenne ha a mélység változna mondjuk 100cm körülire?

 

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94661

OSB-ből zsalu, gyorsba. 

krafi1 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94660

Igen,

Befogott acél főtartós öszvér gerendahíd, ennek megfelelően a hídfőn nagyobb hangsúly van mint egy sima e.gy. gerendás híd esetében.

Visszatérve a szerelőbetonra:

 

ne kössük az alapba és ne is tegyünk bele hálót, tömörítsük meg a kavicsot amennyire bírjuk és nem fog süllyedni?

Előzmény: Töck Jenő (94659)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94659

A hátsó oldal a húzott ezek szerint.

Előzmény: krafi1 (94658)
krafi1 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94658

Jelenleg is épülő autópálya kombinált vadátjáró hídfőjébe is 32-es átmérő kerül. A hídfő hátsó föld felőli részébe (a cölöpösszefogóból kilógó betonacél is 32 es persze). Elég brutál szerkezet.

Előzmény: Töck Jenő (94657)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 1 94657

Igen, azok elsősorban völgyzáró gátakba, atomerőművekbe valók. Létezik 22-es, 28-as is, de azt se láttam még. 32-essel egyszer volt dolgom, kb. 20m magas előregyártott oszlopok tetejébe lehetett beragasztani, ez tartotta az oszlopot fölborulás ellen.

Előzmény: Domi-V63-138 (94656)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94656
Előzmény: Töck Jenő (94655)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94655

Szerintem 16-os lesz az, 18-t csak külön rendelésre gyártanak, nagy tételben. Még soha nem láttam, soha sem terveztem be.

De nem ez a lényeg, csak kíváncsiságból hoztam szóba. Hiába vastag a vas ha a beton gyenge. Ez olyan mintha egy hurkapálcára karnyi vastag kötelet kötnék, hogy elbírjon kétszáz kilót. Sűrű 12-es vas előnyösebb lett volna, ha már minden áron fúrni akarsz.

Előzmény: sylvanus67 (94653)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94654

16-os, bordaval 18-as

Előzmény: sylvanus67 (94653)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94653

Mindjárt megmerem, ha megtudom a bordák miatt :(

 

Surlodva bement a 20-as lukba. 

Előzmény: Töck Jenő (94651)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94652

"ha kb. 1m-t kiáll a lukból az elég lehet"

Ha a beton többi része is vasalva van. A beragasztott vas beton széle felöli oldalára keresztben osztóvas kell. Erre megfelel a beton többi részébe kerülő vas is.

Hidd el, jobban jársz egy garázsajtónál készített sávalappal.

Előzmény: Töck Jenő (94651)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94651

"Most az előbb befúrtam 20-as fúróval kb 15 cm hosszon, betettem 18-as periodikus betonvasat,"

Először is biztos, hogy 18-as az a betonvas? Én még nem láttam, bár tudom, hogy elvileg létezik. Igazából számolni kéne, hogy milyen hosszan kell befúrni, mert azonos terhelésnél minél nagyobb átmérőjű a vas annál rövidebb lul elég. Egy bizonyos határig, mert a betonminőség függvényében 15 D-nél rövidebb nem lehet. Már csak azért sem, mert a hajlításnál lereped(het) róla a beton. A lemezvastagság másfélszeressénél ritkább vasalás már nem az igazi. Alapigazság, hogy a vékonyabb, sűrübb vasalás jobb. A beragasztott vasat nem kell végigvinni, ha kb. 1m-t kiáll a lukból az elég lehet. Hangsúlyozom kevés adatot ismerek a biztos döntéshez.

Előzmény: sylvanus67 (94650)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94650

30-50-szerese

 

Hűha!!! Akkor már ragasztani sem kéne:(

 

 

Most az előbb befúrtam 20-as fúróval kb 15 cm hosszon, betettem 18-as periodikus betonvasat, akkor ezek szerint mélyebbre kell tennem.

 

A betonvas teljes hossza mennyi kell legyen?

 

A teljes feljáró hossz?

Előzmény: Töck Jenő (94642)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94649

"szerelőbeton 6 cm( kell bele háló és belekötni a vasat az alapba? kőműves nem rakna bele mert minek,, majd az esztrichbe. De mivan ha a szerelőbeton megsüllyed picit és szakad a szigetelés ?4-5ös térháló elég? + 8 mm betonacél bekötni az alapba)"

 

A kőművesnek teljesen igaza van. 6 cm vastag betonba abszolút értelmetlen a vas. (számítással igazolható!) A szabvány 8 cm-t ír elő minimális vastagságnak vasaláshoz, de 10 cm-t javasol minimumnak.A 8 cm vastag beton 1,77-szer teherbíróbb mint a 6 cm vastag. És ez a valóság, nem csak bűvészkedés a számokkal.  6 mm-nél vékonyabb vas az szúnyoghálónak jó, meg pénzkidobásnak. 5-10 cm sóder az a 6mm-nél vékonyabb vashoz való. 15 cm sóder már elég ahhoz, hogy a kapilláritás megszakadjon. Ebből a szempontból a zúzottkő (nem murva!) jobb, meg a homok nélküli kavics is, de azt a kavicsot amelyikben nincs homok sokkal nehezebb tömöríteni, mert "gurul". A zúzottkő az éles és "összeakadnak" a szemcséi.

A szerelőbetont egyébként nem szokták vasalni. Az arra való, hogy a vasbeton lemez vasalását ne a puszta földön kelljen csinálni. Az, hogya  vasakat az alapba bekötni 6-8 cm vasatag lemeznél értelmes dolog-e vitatható. Vannak statikusok akik szerint igen és vannak akik szerint nem. Szerintem sincs. Egy szerelőbetonon készített vb. alaplemezbe kétsoros (alul-fölül) vasalás illik, mert nem tudni, hogy lesz-e aláüregelődés a lemez alatt és haigen akkor hol. Ennek megfelelően vagy alul vagy fölül kell a vas. Ha nincs aláüregelődés (lazulás) akkor vagy nem kell bele vas, vagy csak fölülre. Ha bekötöm az alaptestbe akkor mindkét oldalra kell, különben a lemez elreped az alap mellett.

Előzmény: krafi1 (94645)
gr74 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94648

Az XPS réteg jó ötlet. Ugyanúgy megszakítja a víz felszivárgását, mint a kavics, de még hőszigetel is. Lehet, hogy drágább, de a kisebb tömeg és kisebb munkaigény miatt ebből az árkülönbségből is visszajön.

 

De mi a helyzet a dilatációbal? Milyen anyaggal, és hogyan dolgoztad össze a dilatáción keresztül a vízszigetelést?
Dilatációt nyilván azért raktál, hogy elmozoghasson egymás mellett a fal, és az aljzatbeton. Ilyen helyen pedig a sima bitumen lemezben én nem bíznék.

 

Az, hogy tökéletesen bevált, az nem 100% tökéletes páraszigetelést jelent, csak azt, hogy a Nálad fenálló körülmények között nem jött ki hiba.

Ha sima bitumen lemez ment csak oda, nem valami dilatációs szalagos csoda, akkor simán megrepedhetett az úgy is, hogy nem venni észre, mert:

  • Nincs magason a talajvíz, nincs nagy páranyomás.
  • Ez pluszban meg van szakítva kaviccsal, vagy az esetedben XPS réteggel, így hajszálcsöveken keresztüli vízszivárgás nincsen.
  • Ami pára átjut a repedésen, az nem reked meg a padlórétegben, hanem könnyen feljuthat a lakás légterébe.
  • A lakásban pedig jól szellőztetsz, és így még jól is jön az a plusz pára a száraz levegőnek.

Ellenben, ha ezen feltételek közül néhány nem teljesül (magasabb a páranyomás, elrontották a kavics/XPS réteget, a padlóban megreked a pára, vagy a lakás szellőztetése elégtelen), akkor máris megvan a baj.

Előzmény: C20NE (94647)
C20NE Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94647

Én 2 dolgot követtem el:

 

- Vasaltam a szerelőbetont is, különösen ott ahol válaszfal áll majd rajta.

- Nem kavicsoztam XPS lemezt tettem a síkba húzott döngölt talajra, a lapokat habbal összeragasztottam és fóliát terítettem rá.

- A szerelőbetont nem lógattam neki a sávalapnak, hanem egy habcsíkkal eldilatáltam.

- A vízszigetelést óvatosan kötöttük be, hogy ne olvasszuk ki a dilatációs csíkot.

 

 

Lekopogom, tökéletesen bevált!

Előzmény: krafi1 (94645)
Varek1 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94646

Csatlakozom a kőmíveshez  én sem raknék vasat abba a betonrétegbe.

 

Előzmény: krafi1 (94645)
krafi1 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94645

Sziasztok,

Házfelújítás során fel lett verve a padló rétegrendje döngölt földig, padlófűtés lesz kialakítva ezért az új rétegrend a következő:

föld,

5-10cm kavics ? (nem homokos kavics - bár a legtöbb kőműves sódert tenne alá)

szerelőbeton 6 cm( kell bele háló és belekötni a vasat az alapba? kőműves nem rakna bele mert minek,, majd az esztrichbe. De mivan ha a szerelőbeton megsüllyed picit és szakad a szigetelés ?4-5ös térháló elég? + 8 mm betonacél bekötni az alapba)
vízszigetelés 1 réteg (nincs nagy nedvesség, elég magasan van a szint)
lépésálló hőszig 12 cm

technológiai fólia
padlófűtés
6 cm esztrich (vasalt)

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94644

Ha már a gép ott van, hogy a kapunál a sávalap helyét kiássa, akkor azzal jársz szerintem a legjobban, ha a gép kiássa az épület mellett is. Ha a gép nem tud közvetlenül a meglévő épület mellet ásni az nem tragédia. A sávalap és a meglévő épület között meg kell egy kicsit vastagítani a betont (+ 5 cm esetleg tíz) és fölülre is kell a vas. Ezeket hátra kell nyújtani a sávalapon túlra legalább hatvan centiméterrel. Célszerű a lehetséges aláüregelődés miatt a teljes betonfelületbe fölülre is rakni vasat. Ezeknek nem kell nagy átmérőjűeknek lenni (átm. 8,10). Ugyan abból a vasból elég a meglévő vasak közé fölülre berakni a hosszú vasak közé egy-egy rövidebbet. Hosszát lásd előbb.

Előzmény: Töck Jenő (94642)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94643

A téglaoszlop közepén a vas nem ér túl sokat. Sőt közelít a semmihez.

Előzmény: sylvanus67 (94638)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94642

Ahhoz, hogy rendesen tartson a beragasztott vas, a vasátmérő 30-50 szeresse kell, hogy legyen a furat mélysége. Függ a betonminőségtől is, minél jobb minőségű a beton, annál rövidebb elég. Számszerűen 10-es vashoz házi minőségű vasbetonba kb. 40 cm mély luk kell. Hiltinél (én azt szoktam betervezni) pontosan meg van adva a lukátmérő, a lukmélység meghatározása és a várható teherbírás.

Előzmény: Töck Jenő (94641)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94641

"kisebbik mérete is az 25 cm elég erős"

 

kisebbik mérete is 25 cm az elég erős

Előzmény: Töck Jenő (94640)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94640

Téglába betonvasat tenni nem olyan egyszerű. Ezek normál  (szokásos) kapu méretek. Olyan oszlop amelyiknek a kisebbik mérete is az 25 cm elég erős. A vasátmérő függ a terheléstól és attól, hogy milyen távol vannak egymástól és milyen jármű fog a rámpán közlekedni.

Előzmény: sylvanus67 (94638)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94639

Ja, még egy: hányas betonvas? 12-es, 14-es???

Előzmény: NeomatiK (94626)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94638

A szennyvízcső már benn van a földben:(

 

A kapu kiosztása:

 

oszlop 25 cm

kiskapu 100 cm

oszlop 50 cm

kétszárnyú kapu 2x150-170 cm

maradék oszlop/kerítés

 

 

esetleg az oszlopok közepén betonvas 12-es, 14-es?

Előzmény: Töck Jenő (94636)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.07 0 0 94637

Ha a szennyvízcső meglévő akkor meg kell jelölni a helyét a gépnek, hogy el ne vágja és kézzel kell kiásni a cső közelében a gödröt. Nem szokás a sávalapot egy cső miatt megszakítani.

Előzmény: Töck Jenő (94636)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94636

A szennyvízcsövet eggyel nagyobb átmérőjű (lehetőleg acél)  védőcsőbe kell tenni. Ez valamivel hosszabb legyen a sávalap vastagságánál. Azért megkérdezem, hogy ha a sávalap hossza 6,5m akkor mekkora egy-egy kapuszárny. Ha tolókapu az más. Ha nem, akkor 3m hosszú kapuszárny megtartásához nem biztos, hogy megfelelő a téglaoszlop. Továbbá gondolni kell a nyitott kapuszárny oldalra borító hatására. (Ha NEM tolókapu!!)

Előzmény: sylvanus67 (94632)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94635

Egy tipp: építsd be a szivárgólemezt úgy kifelé lejtve, de a szegélykövet fogó betonozásban alakíts ki rést, hogy legyen a víznek helye elfolyni (a háztól elfele).

Előzmény: Petya79 (94634)
Petya79 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94634

Köszi! Igen, tkp. az is kérdés lett volna, hogy kell-e egyáltalán majd a felületszivárgó lemez. Igazából csak biztos ami biztos alapon gondoltam rá, mivel a kulékavics a sávalap fölött ér majd véget, kb. 8 centivel. A lábazat teteje le van szigetelve. A drénlemezt időközben már megvettem (lezáró nélkül), de csak egy 1x20 méterest, úgyhogy ha sokat nem is tesz majd hozzá, legalább nagy összeg nem ment el rá.  :)   

Előzmény: NeomatiK (94633)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94633

Azt írtad, hogy a lábazaton van XPS. Gondolom, hogy a lábazat tetetjén meg van talajnedvesség elleni szigetelés. Az a valamennyi eső ami oda kerül sok vizet nem zavar. Csomó háznál nincs dréncső, se drénlemez. És mégsem okoz problémát azon a felületen elszivárgó csapadék.

Előzmény: Petya79 (94609)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94632

Kösz. 

 

Egy másik dolog. 

 

Az utcai kapu alatt savalapot akarok készíteni az oszlopoknak (kisméretű tegla). 

A savalap hossza 6.5 m lenne. 

A savalap kb. közepén fut a szennyvizcsatorna vezeték merőlegesen a savalapra. 

Itt meg akarom szakítani a savalapot, nehogy a markoló eltepje.

Jó lesz ez így?

A szennyvizvezetek felett a ketszarnyu kapu közepe lesz. 

Előzmény: Töck Jenő (94631)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94631

A 626-os és 627-es hozzászólások figyelembe vételével dönts.

Előzmény: Töck Jenő (94630)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94630

Lehet, de nem könnyű. Elég sok munka. A lényeg az, hogy az ajtóban kell csinálni egy 12-15 cm széles és a rámpabetonnal megegyező vastagságú lépcsőt amire a lemez támaszkodni tud. Ezt utólag szépen kivésni (látszani fog, mert dilatációként és csuklóként fog működni) nehéz. Én már nem csinálnám. Lehet választani, hogy a garázsajtónál sávalap, vagy amit a másik tanácsadó javasolt a szimpatikusabb, figyelembe véve az előző beírásomat.

Előzmény: sylvanus67 (94628)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94629

Majd csinálok, most nincs. 

Vasat nem engedtünk ki, ki gondolt akkor arra:(

Előzmény: Törölt nick (94625)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94628

Felét sem értem annak, amit írsz:)

 

A vállat utólag nem tudom kialakitani? 

Előzmény: Töck Jenő (94624)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94627

" betonba való folyékonycsavar"

HILTI HIT sorozat menetes szárral vagy betonacéllal. Az elvileg bírja a dinamikus igénybevételt is. A betonacél viszont kevésbé rozsdaálló ha nincs bebetonozva. Csak azt nem egészen erre találták ki. Elsősorban a húzásra. Bírja is. Másodsorban nyírásra. Azt is bírja. De itt egyszerre lesz mind a kettő ha kicsit is megsüllyed az alap. Azt már kevésbé bírja. Másrészt jóminőségű betonhoz van kitalálva, itt ismeretlen a betonminőség. Látatlanba nem túl jó. Harmadszor sok kell belőle (minden vasat be kell kötni mert itt ha összevasalom akkor igénybevételi csúcs van) és az egyik legdrágább rögzítés a Hiltinél. Továbbá a lejtőn (rámpán) rohangáló autótól a két beton el fog válni egymástól. innentől csak az a kérdés, hogy mennyi idő alatt eszi meg a rozsda a vasat. Ha a két beton érzékeny búcsut vesz egymástól az nem jár tragédiával, csak döccenni fog a kerék. Ha ez nem probléma akkor nem kell a kettőt összevasalni. Lehet mérlegelni.

Előzmény: NeomatiK (94626)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94626

Én nem csinálnék, ha kellően rézsűsre, azaz nem túl meredeken a talajt oldalirányban ki lehet alakítani, bedöngöléssel.

Beszúrni? Ahogy írtam. Beton kifúr. Ott a furatba kézzel betolod. Vagy nagyobb átmérővel  fúrod és betonba való folyékonycsavar (vagy minek hívják) kartusos cuccal (talán Fischer márkájú, de lehet hogy más is van) kinyomod. Beköt frankóra. Aztán mehet tovább a folyamat.

Előzmény: sylvanus67 (94623)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94625

Nincs valami közelebb képed? úgy látom a szerelőbetonból nem engedtél ki vasat? 

Előzmény: sylvanus67 (94612)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94624

Most már mindegy, de úgy lett volna az igazi ha az épület alapozásánál fölül hagysz egy vállat amire föl tud ülni a ferde lemez. Így lehetett volna a legegyszerűbben és legolcsóbban megoldani, hogy ne legyen lépcső a két rész között. Mivel a ferde lemez aránya közel 1/1-es ezért mindkét irányban fog tudni dolgozni a lemez. Nem muszáj így dolgoztatni, de gazdaságosabb. Viszont a váll hiányában nem három hanem négy oldalon kell alapozás. A befúrt dübelek kb. 15-20 cm-ként többe fognak kerülni mint a negyedik sávalap. Amellett kevesebbet is érnek. Itt említem meg halkan, hogy mind a Fisher, mind a Hilti dűbelek B220-as (kb. c20) betonra vannak megadva, csak akkor tudják az ígért teherbírást. Azt már csak félve mondom, hogy az autó mozgása dinamikus teher, a betonban hullámzó és ráadásul lehet, hogy változó előjelű igénybevételt okoz. Magyarul a dűbel előbb-utóbb kilazul akkor is ha dinamikus igénybevételre tervezett dübelt használsz. Nagyon kevés ilyen van! Dinamikus tovább bírja, de drágább is. Kihagyott vállnál nincs ilyen gond. Szegélygerendát kell csinálni két oldalra most már, a másik két oldal sávalap. Sóder vagy zúzottkő kell a lemez alá legalább húsz cm. vastagon. Méghozzá jól tömörítve. Ha a tömörítés tökéletes lenne (sohasem az) akkor nem kéne sávalap. A lemeznek célszerű 15, de inkább 20 cm vastagságot választani.

Előzmény: sylvanus67 (94612)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94623

Kösz 

Akkor nem is kell savalap?

Hogy szurod be a bordás betonvasat? 

Előzmény: NeomatiK (94614)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94622

Bocsi, benéztem, úgy rémlett, létezik ezekből  keskenyebb tábla is.

Előzmény: Kenderice Ákos (94621)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94621

Mint írtam, nekem nem jó a táblás anyag. Ez meg 113cm széles.

Szálban gondolkodok, mint mondjuk a lambéria.

Hiába a műanyag ablak minősége, a műanyagot akkor is kizárnám.

Nem bízok benne.

Sem a tartósságában, sem a viharállóságában.

 

Azért köszi,hogy  foglalkoztál vele...

Előzmény: JAMIE222 (94618)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94620

Na igen. Úgy értettem, hogy a szükséges sóderágy alatt földdel.

Előzmény: JAMIE222 (94619)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94619

Feltölteni inkább kaviccsal,mint földdel....

Előzmény: NeomatiK (94614)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94618
Előzmény: Kenderice Ákos (94616)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94617

Nézz meg egy középkategóriás műanyag ablakot. Semmi baja. A színfóliásoknak sem.

Előzmény: Kenderice Ákos (94616)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94616

Köszi.

Állvány kizárva, mert horror árat kérnek érte.

Műanyagot nem akarok, mert akárki akármit mond, egy műanyag sem bírja sokáig az UV sugárzást.

Valami tüzihorganyzott-féle alumínium lemezborításon gondolkodtam, ami nem táblában van hanem szálban, mint mondjuk a lambéria.

Csak nem ismerek ilyen gyártókat.

Sajnos nem erkély van, hanem loggia.

Ha erkély lenne, nem lenne gond 2-3 évente újra festeni...

Előzmény: NeomatiK (94611)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94615

Hát ezért kell elolvasni a gyártói utasítást, hogy tudja az ember. Sajnos sokan azok sem teszik meg, akiknek ez a szakmájuk.

Ytong oldaláról ingyenesen letölthető.

Előzmény: Törölt nick (94597)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94614

Ahogy én csinálnám:

- feltölteni földdel a rámpás területet és mellette oldalirányba is (kb az épület sarkáig lejtene így a talaj)

- bedöngölni

- ajtónyílás alatti lábazatba befúrni pl 0,5 méterenként a garázs belseje irányába

- furatokba bordás betonvasat szúrni, legalább 1m-t kiálljon

- aztán a ferdesíkon betonozás 2 síkhálóval. De lehet hogy 1 is elég.

Előzmény: sylvanus67 (94612)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94613

A nem együttmozgó részeket rugalmasan illik csatlakoztatni, tehát a fagerenda és alatta a falmező közé rugalmas anyaggal. Ha fal lesz, akkor kellene rá hőszigetelés, azt pegig felfelé továbbnyúlhat az ereszdeszkáig. Igaz, ekkor eltakarja a fagerendát, de gondolom nem szempont, hogy látszódjon a faszerkezet.

 

Én nem kötném be a meglévő ház falába, ha a ház alapja és az új rész alapja különálló.

 

Szendvicspanel nem esztétikus lakóépületnek és csak falsík előtt tudod csövezni (víz, villany).

 

 

Előzmény: General Specific (94607)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94612

Emberek!

 

Garázsfeljárót kellene építeni ide:

 

A feljáró magassága kb. 35 cm, a hossza 2,5 m.

Az elképzelt megoldás:

 

1. sávalap (elég három oldalú vagy négyoldalú legyen, a garázs előtt is legyen sávalap, vagy csak elől és kétoldalt?)

2. a sávalapra lejtős(?) lábazat zsalukőből, vagy vízszintes lábazat, mint egy támfal

3. a lábazat közé (dupla?) vasháló, dübelek befúrása a garázs lábazatába, a háló "felakasztva" a garázs lábazatára a dübelekre)

4. rámpa betonozás

 

 

Jó lesz így?

NeomatiK Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94611

Van kültéri fa+műanyag kombó lambéria, a felülete műanyag, azt nem kell festeni.

Meg vannak burkoló lapok is Cembrit és társai. Én fémmel nem borítanám, mert nem szép.

 

Állványt meg kölcsönzőből lehet bérelni, ha az erkélyről nem megoldható a beavatkozás.

Előzmény: Kenderice Ákos (94598)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94610

Nem lesz nagy teher a koszorún. Fafödémes lesz, lapos tetővel, alig lesz valami súly! Úgy terveztem a vasat.. a koszorú aljába 2-szál 12-es, és a koszorú tetején 2-szál 12-es vas.

Előzmény: lala1961 (94606)
Petya79 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94609

Sziasztok!

 

A házunk lábazata mellé, szegélykővel elválasztva, kb. 40-50 cm-es sávban, folyami kavicsot szeretnék teríteni. A kavicságy legmagasabb pontja, kb. 8-10 cm-rel a sávalap felett lenne.

Egyszintes ház, pince nincsen, 30-as Pth tégla falazat, a lábazaton 8 cm XPS, a falon 10 cm EPS. A sávalapon viszont se vízszigetelés, se hőszigetelés nincsen. A tető a faltól kb. 80 cm-re "túlnyúlik". Talalajvíz nem szokott "betörni", és ha nincs özönvíz jellegű esőzés, akkor torlaszvíz sem alakul ki.  Drain csövet eredetileg nem terveztem beépíteni (elég macerás lenne a kivezetése), mindössze arra gondoltam, hogy függőlegesen, drainlemezt tennék a lábazat és a kavicsréteg közé. 

 

Na most, néztem én ezt a házilagos "megoldást": http://haz-asodunk.blogspot.com/2016/09/kavicsagyas.html

Nem értek hozzá, de gondolom, ez a vízszintesen "beágyazott" drainlemez elég rossz ötlet. Hiszen ha netán bever oda az eső, akkor az ott feltorlódott csapadékvíz, az átlapolások vonalában, folyamatosan beszivárog majd a talajba, és aztán ki sem tud szellőzni.

Én arra gondoltam, hogy csak egy pici lejtést adnék a szegélykő irányába, vékonyan elterítenék perlitet, és arra menne a kulékavics. Ez elfogadható lenne? Más ötlet?

QQ Creative Commons License 2020.04.06 0 0 94608

Esetleg hagyok 5mm legrest es foltokra rakom nem telibe. 

 

Előzmény: halaloszto (94591)
General Specific Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94607

Másfelöl ha téglafalat akarsz építeni, nem feltétlenül kell brutál sávalap a fagyhatárig. Elég lehet egy talpgerendát (sávalapot) betonozni, mondjuk 20*20-as keresztmetszettel.

 

Gondolom a falazat hőtárolási képessége erősen arányos a fal tömegével, tehát ha Ytongból falazom akkor jóval kisebb alap kell, mintha teszem azt kis méretű tömör téglából.

 

De a hőszigetelés egy dolog, engem az zavar, hogy a falak tetejét hogyan hozom össze a födém favázzal? A falak tetejére koszorú, és bekötni mindenhova  a meglévő házfalba? Vagy valami rugalmas megoldással...?

 

Minden racionális érv a könnyűszerkezet mellett szól, de nagyon "hőérzékeny" vagyok, és mióta a ház és a nyaraló is jól hőszigetelt, és mindkét helyen hagyományos, jó vastag km téglára lett rakva, azóta mindenhol nagyon el lettem kényeztetve....

 

Pedig utána néztem a szendvics paneleknek is, és azon túl, hogy nem valami szép, tény, hogy gyors és praktikus lenne...

 

 

Előzmény: NeomatiK (94587)
lala1961 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94606

Üdv ! Ezeken a fesztávokon nem hiszem ,hogy lehetne problémád,esetleg ahogy Jenő is írta a koszorúban jól túlnyúlva erősebb vasalással készüljön a koszorú  ! :-) Remélhetőleg nem pont középre jön ki a terhelés ,de kéne bírja ha megfelelő a koszorú ,és a talpszelemen is, mert mindegyik osztja a terhelést !:-) Szerintem.

Előzmény: Törölt nick (94600)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94605

A km. tégla íjó minőségű) szilárdsága nagyobb mint az Ytong-é. Meg lehet, hogy az Ytong ragasztója Kevésbé szereti a nyírást. Bár Ytong-gal olyan ritkán volt dolgom eddig (max. kétszer), hogy nem mélyedtem el az Ytong titkaiba.

Az biztos, hogy ráfalazás/rábetonozás nélkül nincs a kiváltónak igazi nyomott öve.

Előzmény: sylvanus67 (94602)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94604

Te tudod. Ha a koszorúba a nyílások fölött némi többlet-vasat teszel kétoldalra túlnyújtva az javít a helyzeten.

Előzmény: Törölt nick (94600)
Draganovic Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94603

Ha az ytong összefeszül az puha a kisméretű tégla meg nem ,én mint laikus gondolom nem biztos hogy így van ,én is  sor kisméretűt raktam az áthídalók fölé ,rá.

 

 

Előzmény: sylvanus67 (94602)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94602

Ezek nélkül alig van teherbírása a kiváltónak

 

 

Mi az oka ennek? 

Előzmény: Töck Jenő (94599)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94601

Most még nem nagy kunszt visszabontani...

Előzmény: Törölt nick (94600)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94600

Az mostmár úgy marad:)

Előzmény: Töck Jenő (94599)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94599

Porotherm kiváltó van? Ha igen, akkor SZIGORÚ gyári előírás szerint háromsor kisméretű tégla KÖTELEZŐ. Vagy rá lehet betonozni a kiváltóra. Az is jó. Ezek nélkül alig van teherbírása a kiváltónak. (kiváltó=áthidaló)

Előzmény: Törölt nick (94597)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94598

Üdv.
Kérnék egy kis tanácsot.

A házam utcafrontján a padlásszobának van egy loggia-ja.
A felette lévő, háromszög alakú rész a tetőcsúcsig lambériával van burkolva.
A tetőtérből lett feltéve.
Időszerű lenne a lefestése de tartósabb megoldáson gondolkodom, hogy ne kelljen 5 évente újrafesteni.

Valami lemezburkolaton gondolkodtam, amit nem a jelenlegi lambériára, hanem azt leszedve annak helyére tudnék rögzíteni szintén belülről, a padlástér felél, mert kívülről dolgozni állvány hiányában nem tudok. (Emiatt a karbantartása is macerás.)
Tehát nagy, táblás dolog nem jöhet szóba.

Van valakinek ötlete mit tudnék odatenni?
Valami tartós fémlemez burkolat lenne nekem a legjobb szerintem.

Köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94597

Nem tettem vasat, nem is tudtam h kell! Nem olyan vastag beton koszorú megy rá. Kb 27-cm.

Előzmény: NeomatiK (94596)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94596

Szépen van falazva.

 

Az ablaknyílásnál a nyílás alatti ytongba tettél be vasat, ahogy elő van írva?

 

Mégegy kérdés: az áthidaló föléfalazása a gyártói előírásnak megfelel? Mondjuk, ha nem, akkor még korrigálható , ha fölötte a vb koszorú ott erősebb lesz.

Előzmény: Törölt nick (94595)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94595

Előzmény: Törölt nick (94594)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94594

Előzmény: Törölt nick (94593)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94593

Lemaradt a kép, hoppá!!

Előzmény: Törölt nick (94592)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94592

Nahh idáig megvagyok a fallal! márcsak a koszorú kell a tetejére!

Előzmény: Törölt nick (94557)
halaloszto Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94591

Ha a fa alatt nem tud szellozni, szejjelrohad az egesz nagyon hamar.

Előzmény: QQ (94590)
QQ Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94590

Bocs,az lemaradt , hogy ket oldalra lefuto 6-6 lepcsofok meg azok kulso tamfalanak burkolasa nem egy nagy sik felulet. Szoval igazi kirakos munka. Ezert preferalom a ragasztast.

A kerdes hogy ragaszto hab vagy epitesi ragaszto hogy birja a teli nyari homersekletet egy kis nedvesseggel 

Előzmény: halaloszto (94589)
halaloszto Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94589

Csinalnek egy onmagaban megallo racsot es kesz. Par helyen kitamasztani, hogy ne csuszkaljon es kesz. Ha vastagsagban belefer, akkor ennyi.

Előzmény: QQ (94588)
QQ Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94588

Sziasztok. Egy eloteto ala szabadba, ahova becsap az eso, ho kene egy fagyallo padlolapot burkolni bordazott vorosfenyo teraszburkolo deszkaval. Furkalni nagyon nincs kedvem a padlolapot. Vajon ragasztohabot vagy epitoipari ragasztot hasznaljak vagy furas mindenkepp? Nyaron 50fok, deli oldal, telen meg minusz 10. 

NeomatiK Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94587

Szerintem döntsd el, hogy hőtároló tömeget akarsz-e vagy sem. Csomó könnyűszerkezetes házban laknak, érdeklődjél náluk, hogy milyen a hőérzet, fűtési sajátosságok.

 

 

Ha könnyűszerkezetes lesz és besűríted az oszlopokat, az oszlopoknak is ajánlott stabil alapzat. Nevezzük pontalapak.

Másfelöl ha téglafalat akarsz építeni, nem feltétlenül kell brutál sávalap a fagyhatárig. Elég lehet egy talpgerendát (sávalapot) betonozni, mondjuk 20*20-as keresztmetszettel.

Előzmény: General Specific (94577)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.05 0 1 94586

Ez mind szép és jó, de hány millió vasbeton szerkezet készül ennek atgondolasa nélkül és mukodnek:(

Előzmény: Töck Jenő (94585)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.05 0 2 94585

A sarokcsatlakozások vasalása hibás, ez baj. A vasbeton működési elve az az, hogy a beton veszi föl a nyomást, a húzást a vas (acél). A húzó és nyomóerők eredője között van egy távolság, ez a belső erők karja. Ha növelem a vasmennyiséget akkor a húzóerő az nő, de mivel a húzóerő nő ezért a nyomóerőnek is nőnie kell(ene). Egészen addig nő is amíg a külső erők nyomatékával egyensúlyba nem kerül a belső erők nyomatéka. Ha a szerkezet teherbíró képessége nagyobb mint a teher, akkor az anyag nincs kihasználva (fölöslegesen van beépítve). Ha a teher nagyságát növelem, akkor egyre több vas kell bele. Ez viszont azzal jár, hogy a nyomott beton felülete is nőni fog. Ha növelem a nyomott beton felületét akkor a nyomóerők eredője (súlypontja) egyre közelebb kerül a húzott vashoz. Tehát a belső erők karja csökken. A teherbírás számításának a lényege vasbetonnál, hogy a húzó és nyomóerők távolságával szorzom a húzó vagy nyomóerőt (mindegy). Ha elkezdem növelni a vasmennyiséget akkor egy darabig növekszik a teherbírás (szorzat nő), de egyre kevésbé és egy mennyiség után eljutunk oda, hogy semmi értelme, mert sehogyan sem lehet elérni, hogy nőjön a teherbírás. Ha a teher nagy és a nyomatékból származó nyomóerő a betonnak túl sok akkor alkalmazzák a nyomott vasat. Azt a szabványok állapítják meg a betonminőség függvényében (az egyszerűbb használat érdekében táblázatos formában), hogy legfeljebb hány százalék lehet a húzott és nyomott vas.  Igyekeztem közérthetően fogalmazni, remélem sikerült.

Előzmény: Törölt nick (94583)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.04.05 0 1 94584

Sasszemed van, voltál a klinikán? 

Előzmény: NeomatiK (94571)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94583

Csak hogy biztos ami biztos! Azért gondoltam a 20-as vasat, meg hát volt is bőven az udvaron!

Előzmény: Töck Jenő (94582)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94582

20-as teljesen felesleges,  kivéve ha egy része gerenda

Előzmény: Törölt nick (94580)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94581

Az Ytong első sor alá is csemperagasztót raktam. nagyon szépen vízszintbe húztam a betont! Ide még lesz padlófűtés is. 

Előzmény: NeomatiK (94571)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94580

A hosszú vas 12-es, és a A kengyel 8-as. Azt mondta a mérnök h jó lesz! Én 20-as vasat akartam!

Előzmény: sr1 (94569)
lala1961 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94579

Jah ,kis szerencsével a jófogáson v bontottat beszerezni jó áron és jó állapotba lévőt !:-)

Előzmény: lala1961 (94578)
lala1961 Creative Commons License 2020.04.05 0 1 94578

Üdv ! Esetleg szendvics panel ?!:-)

 

Előzmény: General Specific (94577)
General Specific Creative Commons License 2020.04.05 0 0 94577

Urak,
egy lábakon álló, jelenleg 2 irányból nyitott és fedett kocsibeálló beépítését milyen falazási technológiával oldanátok meg úgy, hogy a szerkezetet ne kelljen elbontani?


Adja magát, hogy a 10 cm-es álló oszlopok két oldalára - némi besűrítés után - valami fa szerkezet kerüljön, közé meg 10 cm hőszigetelés, de mi lesz a hőtároló tömeggel...? (Ill. annak hiányával)
Ha viszont kirakom valami téglával, akkor a beálló mostani némileg mozgó, rugalmas szerkezete miatt valahol biztos repedni fog, ahogy a vízszintes meg függőleges oszlopoknak nyomom, meg hát a semmiben álló kb 2+ méteres téglafalat sem szeretem... (arról nem  is beszélve, hogy akkor ásás is kell, sáv alapnak)
Olyan 25 m2 falról beszélünk, tehát a költség nem olyan lényeges, de olyan hobbiszoba féle lenne belőle, tehát a hőmérséklet fontos. (1 radiátort is oda akarok tenni)
Észak keleti tájolás, ha ez fontos, tehát napot nem sokat kap.
Előre is köszönöm!

rokatunder Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94576

Köszönöm szépen! Ez nagyon megnyugtató.

Előzmény: Cs_ (94575)
Cs_ Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94575

Fel lehet tenni. Nem te leszel az első, akinél padlólap van függőleges felületen.

Előzmény: rokatunder (94574)
rokatunder Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94574

Nem is az összkép miatt kérdezem (szerintem annak külön jót tenne), hanem a gres lap hátoldala miatt, ami nem rücskös, hanem sima, mert hogy padlóra, sík letevésre szánták. De akkor azt mondod, hogy rücsök hiány ide, vagy oda: fel lehet tenni?

Előzmény: Cs_ (94573)
Cs_ Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94573

Fel.

 

Nem ismerem a fürdőszobád, de a kádfal az egy olyan felület, amit lehet más burkolattal is készíteni, mint a környező felületeket. Sokszor jót tud tenni az összkép szempontjából.

Előzmény: rokatunder (94572)
rokatunder Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94572

Sziasztok!

 

Lenne egy kérdésem, és olyan boldog lennék, ha valaki megválaszolná. Tehát:

 

Gres padlólapot fel lehet-e tenni csempe helyett a beépített kád elejére? A padlólap tulképpen vékonyabb (1-2 mm-el), mint a csempe, ami eredetileg ide került volna. De a padlólap hátoldalán nincs rücskös mintázat, ezért kérdezem. Aggódom, hogy attól még megtartaná-e a ragasztó.

 

 

 

NeomatiK Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94571

Ezt a vasalt betont nem értem az elmondásod alapján. Egy rajz beszédesebb.

 

 

Amúgy a legalsó sor Ytongot falazóhabarcsba kell rakni az Ytong kivitelezési útmutatója szerint minimum 1cm vastagsággal, de erre az értékre nem emlékszem pontosan. A kép szerint amennyire ki tudom venni, nem az van, hanem az Ytong vékonyágyazatú habarcsa.

Előzmény: Törölt nick (94563)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94570

Csak nem jól.

Előzmény: Törölt nick (94568)
sr1 Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94569

a 8-as vas, na ne viccelj

Előzmény: Törölt nick (94568)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94568

Itt összevan kötve, és bevan hajtva!

Előzmény: NeomatiK (94560)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94567

" másik betonvas mellé és összekötni."

Ha nem kell attól tartani, hogy betonozáskor elmozdul akkor előnyösebb ha nincs összekötve két PÁRHUZAMOS vas. Az egymásra MERŐLEGESNÉL nem tiltotta a vasúti hídszabályzat. A magasépítési nem tiltotta, tűrte. Ha összekötözik akkor nem a teljes kerületén adódik át az erő. 

Előzmény: NeomatiK (94560)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94566

Sajnos igen! De egyébként van is baj a szomszéddal, nem adja könnyen magát! :))

Előzmény: C20NE (94565)
C20NE Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94565

Jól besötétítettél nekik.

Előzmény: Törölt nick (94564)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94564

Igen, már az üveg ki van szedve, a szomszéd terassza volt. :) de természetesen minden költséget vállalunk! a szomszéd oldalról a falamat szépen le vakoljuk, glett, festék, és bádogos munka a tetőn!

Előzmény: C20NE (94562)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94563

A zsalukő belsőoldalán kb 14-cm vasalt beton van, és zsalukövenként 2-db tüskét tettem a betonba, a vashálót a tüskékbe bele akasztottam!

Előzmény: NeomatiK (94560)
C20NE Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94562

Annak az üveges verandának eléfalazol?

Előzmény: Törölt nick (94557)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94561

2-sor zsalukő van rakva, a vasat a sarkokon hegesztettem! Egy nagy nappali lesz majd! Hozzáépítést akarok összehozni!

Előzmény: NeomatiK (94560)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94560

Ez minek az alapja?

 

A zsalukő fordulásánál a vasat is be kell hajtani 90 fokkal, 30-60 cm-vel átlapolni a másik betonvas mellé és összekötni.

 

A zsalukőre ha még egy sor zsalukő megy vagy lemezalap (szerelőbeton), akkor a zsalukövet nem ajánlott kibetonozni teljesen , sem lesimítani. Mert a rá kerülő beton nem fog tudni belekapaszkodni.

Előzmény: Törölt nick (94556)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94559

Holnap az elejével kész leszek!

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94558

Előzmény: Törölt nick (94557)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94557

Már itt tartok!:) szerelőbeton is meg van!

Előzmény: Törölt nick (94556)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94556

Előzmény: Törölt nick (94555)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94555

Csak frissítésképp.

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94554

"Vagy a lépcső is lejthet amerre a terasz."

 

Van az a visszaugrás az épületben. Az zavarja ezt, mert mindenképpen kell falakra merőleges és falakkal párhuzamos lejtés. Betonból még csak össze lehet csalni, de lapburkolattal  (pláne naggyal) sokkal nehezebb.

Előzmény: NeomatiK (94552)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94553

Helló.

Van 2 fél zsák vakolatom. Mindkettőre az van írva, hogy előkevert mész-cement vakolat. Baumit Manu4 és Baumit Uniputz. De az van mindkettőre írva, hogy ne keverje az anyagokat. De én összekeverném, mert felhasználnám :) Én úgy gondolom, mivel mindkettő mész-cement vakolat, hogy nem lesz káros/hibás, ha összekeverem. Ti miképp vélekedtek vagy mit tapasztaltatok?

NeomatiK Creative Commons License 2020.04.04 0 0 94552

Vagy a lépcső is lejthet amerre a terasz.

 

Vagy összecsalod a lejtéseket.

 

Mondjuk az ábra nem egyértelmű nekem. Nem ártana kizoomolni és berajzolni legalább a terasszal közös határoló falakat és egy kicsit tovább (mármint az épületból többet, mint csak a közös kontúrok), hogy értelmezni is lehessen.

 

Előzmény: _cicc_ (94550)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.02 0 0 94551

Próbáltam megrajzolni. A lépcsőkkel az a gond, hogy ha a legfölső fok magassága a fal mellett nagyobb mint a lépcső faltól távolabbi végén akkor az egyenlőtlen magasság miatt botlás-veszélyes. Nekem elég komplikált lejtések adódtak (háromszög ill. csavart felületek) és nem mondanám jónak őket. Másnak lehet, hogy lesz egyszerűbb megoldása. Azért megkérdezném, hogy muszáj annak annyira lejteni? Ha a fal mellé teszek lábazatot akkor a víz nem fogja a falakat áztatni. Az előtető alá a szél úgyis bfújja az esőt.

Előzmény: _cicc_ (94550)
_cicc_ Creative Commons License 2020.04.02 0 0 94550

 

Sziasztok!
Terasz építés-felújításban vagyunk, mellékelem a vázlatot.

Az lenne a kérdésem, hogy alakítsam ki a lejtéseket, olvastam, hogy 1.5-2% javasolt, de ugye ez nem egy egyszerű téglalap. 

Ott estem gondolkodóba, ha a kert felé lejtetem a hosszú oldalt, akkor a felső lépcsőfokok teteje csúnya ferde lesz, 1.80-on

majdnem 2 centi lesz az eltérés, 16-os lépcsőfoknál az már nagyon szembetűnő.

Ill. a garázs feletti külső terasznál egy oldalra, vagy középről jobbra is, balra is cészerűbb kialakítani...

Köszi!

 

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.02 0 0 94549

Nem mindegy, hogy négy vagy öt vagy hét év alatt megy tönkre? Házat nem szokás ilyen rövid időre építeni, tartószerkezet utólagos javítása drága és komplikált. Eredmény nem egyértelmű. Én a normális megoldásokat előnyben részesítem, főleg ha nem sok többlet-költséggel jár. Úgy tűnik, hogy nincsenek sokan akiknek ez a véleményük, de az vigasztaló rám nézve, hogy vannak még mások is, akiknek ez a véleménye.

Előzmény: Téli nap (94547)
Catman Creative Commons License 2020.04.02 0 0 94548

Sziasztok, a szomszédbanv építkezés kezdődik. Van valami online felület, ahol le lehet kérni információkat, pl. terveket az építkezéssel kapcsolatban?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!