Keresés

Részletes keresés

KOBA Creative Commons License 2001.07.19 0 0 topiknyitó
Országfelajánlás Esztergomban

Jezsó Ákos
Munkatársunktól
Felküldve: 2001. július 18.
2 . oldal

A római katolikus egyház a millenniumi ünnepségsorozatot augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján az esztergomi bazilikában megrendezett ünnepélyes szentmisével zárja le, amely során Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Szent Korona előtt hazánkat Mária oltalmába ajánlja. Az ünnepségen részt vesznek Magyarország vezető közjogi méltóságai és az ökumené jegyében az egyházak képviselői.

A Dunán viszik Esztergomba a Szent Koronát a római katolikus egyház millenniumi záró ünnepségére. A koronát nem kívánják kitenni a flottilla öreg hajóin tapasztalható rázkódásnak, ezért az uralkodói ereklyét megfelelő biztonsági intézkedések mellett a nagyobb tömegű Hunyadi nevű hajón szállítják Szent István király szülővárosába. Az Erzsébet parki kikötőbe délelőtt fél tízkor érkezik, ahonnan az ünnepi fogadtatás után a koronaőrség felügyelete alatt a bazilikába szállítják. Itt tíz órakor Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be, amely során a korona előtt Magyarországot újra Szűz Mária oltalmába ajánlja, megismételve Szent István gesztusát. A szentmise után Bölcskey Gusztáv püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke, valamint Áder János, az Országgyűlés elnöke mond beszédet.

Spányi Antal püspök, érseki helynök lapunknak elmondta: az ünnepi szentmisén valószínűleg több tízezres zarándoksereg vesz részt. Mivel ennyi embert a bazilika nem tud befogadni, ezért hatalmas kivetítő vásznat állítanak fel a bejárat mellett, amelyen a hívek nyomon követhetik a szentmisét. Az istentisztelet után a hívek délután négyig a bazilikában elvonulhatnak a korona előtt. Délben a bazilika mögötti rondellán felavatják Melocco Miklós Szent István megkoronázása című szobrát. Az ünnepi beszédet Mádl Ferenc köztársasági elnök mondja. A Szent Korona délután ötkor a Hunyadin a határőrség és a honvédség felügyeletével indul vissza Budapestre.

(Magyar Nemzet)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!