Kedves Játszótársak, Zygota, HangaDóra, Ceteris és a Többiek, akik még be-benéztek ebbe a topikba!
Teljesen egyetértek: játsszunk, s ne szótározzunk! De amikor vita kerekedik, mégiscsak támaszkodnunk kell valamire, nem hagyatkozhatunk saját meggyőződésünkre. Jó példa volt erre éppen az ALAMUSZI, amelynek HangaDóra csak azt a jelentését ismerte - ld. 680 -, amely Zygota szerint - ld 674 - a köznyelvben ismeretlen...
Tehát játsszunk, de vita esetén fogadjuk el a hétkötetes értelmező szótár vagy a Szókincstár meghatározását.
Azzal persze én is teljes szívből egyetértenéjk, hogy a pejoratív jelentéseket a jövőben ne fogadjuk el szinonímaként (a hazafias nem soviniszta, a vallásos nem bigott stb.)
(off. egyetértek mindkét témában!!! én nem nézek szótárakat, legfeljebb, ha vitatják a meghatározásomat, iil. a válaszomat....úgy nem játék, hanem szótár v. lexikon böngészés.....
...volt nálunk egy nyugdíjas töri tanár, aki a proletár szinonímájaként írásban kiadta az estiseknek, hogy naplopó, ingyenélő, züllött stb., ez hasonló..., inkább játszunk!!)on
Szerintem Quijo hibásan értelmezi a kereső (fordítóprogram ) használatát. Attól, hogy a szinonimaszótárban talált kapcsolatot a nacionalista és a soviniszta közt, az még nem jelenti azt, hogy az egyik szó szinonimája a másiknak.
Hisz ott a szó mellett a két zárójeles megjegyzés is.
Ha ehhez a topikhoz a hétkötetes értelmező szótár kell és a szavak hetedik, nyolcadik szótári jelentését is ismerni kell, nemcsak a gyakrabban használt, általánosabban elfogadott köznyelvit, akkor a játéknak semmi értelme sincs. Szókincsünket úgy is tudjuk gyarapítani, ha egyszerű, bár gondolkodtató feladványokat adunk. Egyébként, ha az én hazafiságomra valaki azt mondja, hogy soviniszta, akkor az egy rúgás után, kezeit két lába közé kapva nyüszítve görnyedne össze.
A Szentírást is bírálják ugyan, de azt javaslom, mi ne bíráljuk felül az Értelmező szótár és a Szókincstár megállapításait; bármilyen fájdalmas, elfogadom tehát a sovinisztát és - ha egyetértetek -, onnét folytatom.
on
soviniszta
A méhek e fa illatos virágából készítik a talán legkeresettebb mézet.
Nem lehetne megkérni Rizát vagy a moderátorokat, hogy ennek a nyelvi topiknak a címében javítsák ki a helyesírási hibát? Engem annyira zavar, hogy legutóbbi bejegyzésemben magam is hibásan írtam: helyesen nem szinoníma, hanem szinonima.
Mert ha igen, akkor arra kényszerítesz, hogy ellentmondjak legutóbbi, türelmet és szerénységet hirdető hitvallásomnak. A soviniszta és a hazafias, honszerető - bocsáss meg már! - nem szinonímák.
Ha nem a soviniszta szóra gondoltál, akkor ne haragudj, hogy meggyanúsítottalak.
Amit az alamusziról írsz, az is azt mutatja: olyan gazdag a nyelvünk, hogy csak szerényen, nagy alázattal fogadhatjuk az első pillantásra furcsának, szokatlannak, netán megoldhatatlannak tűnő kérdéseket is. Semmiképpen sem el- vagy megvetéssel.
Szerintem az sem baj, ha egy-egy nehezebb kérdésnél pár órára - ne adj isten pár napra - elakad a szekér. Ha könnyebb játékot akarunk, átmehetünk a Szólánc topikba, ott nem kell gondolkodni.
on
névtelen
Így hívják az olyan zongoradarabot, amelyet két zongorista játszik egy zongorán.