Keresés

Részletes keresés

stempi Creative Commons License 1999.08.02 0 0 181
A 1999.07.30 17:58 -i hozzaszollasodat alapul veve, jarhatnanak hozzad szellemi es etikai tovabbkepzesre a tobbi w. t. oktato. Amit leirtal azt _csak_1!_ fele keppen lehet elerni!: ha az embernek sajat dojoja van, ingyen tanit, a felveteli szabalyzatot/kovetelmenyt maga allitja ossze, a gyerekek a terem es/vagy kiskert takaritasaval es gondozasaval tudhatjak le halajukat. Igy azt oktatok akit akarok es folleg _ugy,_ahogy_en_akarom!_ Ha nem tetszik kirugom es nem kell aggodnom a teremberlet miatt! Es nem lenne igy biznisz a dologban, a szulok is megbecsulnenek minket igazan! Most azt varjak, hogy arra tanitsuk meg a klolkoket amire ok nem!: koszonni, melyik a jobb es balkezed, ne kopkodj, -verekedj,-lokdosodj stb. Elegge kemenyen allok az ilyen dolgokhoz.
Amugy fennebb leirt dojorol almodom ;((!
Vang So Creative Commons License 1999.08.01 0 0 180
Tanulság: a futás nemcsak hasznos, de sok esetben olcsóbb is.
Vang So Creative Commons License 1999.08.01 0 0 179
Csak egy rövid hozzászólás az utcai bunyó jogi megítéléséhez. A dologban az a csapda, hogy törvény szerint a védekezés mértéke, nem haladhatja meg a támadásét. Ami addig rendben is van, hogyha kapok egy pofont nem lövöm szitává az illetőt. Itt lép be, amit DLala mond, hogy a harcművészet alkalmazása súlyosbító tényező lehet. A vicc persze az, hogy hogyan lehet bizonyítani azt, hogy a rosszfiúk mennyire vertek volna meg, ha hagyod. Ha ugyanis ott találnak fütyörészve féltucat csontjatörött, összecsomózott, kikozmetikázott exkötekedővel, akkor bizony lehet, hogy a vagányok téged jelentenek fel, hogy fizesd ki az eltört protézisüket. Ez nem vicc, a mi dojonkból egy sráccal ez már megtörtént, állhatta a fogorvosi cehet egy hídért és néhány koronáért, miután majdnem megkéselték.
DLala Creative Commons License 1999.08.01 0 0 178
Alexfux,

" Az oktató díjazása az, amikor látja befektetett munkája megtérülését, amint szeme láttára fejlodnek a tanítványok."
Köszi hogy idéztél. Hadd áruljam el neked egy idealista nézetemet. Mint tanítvány: a MESTER számomra egy olyan figurát jelent, aki feddhetetlen, afféle szent ember. Ebbe az anyagi oldal valahogy nem fér bele. Én mint európai ember egyébként nehezen turöm ha ugráltatnak, az alázat ebben a kultúrkörben mára már nem létezik. Mégis, van olyan, hogy szó nélkül követek egy embert, aki esetleg a nagyvilágban ezredik beosztottam lehetne, vagy még az sem. Mint mester: Mostanra, ennyi év után, fiatal csókák, akikkel egyébként együtt ökörködünk, belépve az edzoterembe mégis valahogy másképp néznek rám. Az utcán pedig elore köszönnek! Ok a TANÍTVÁNYok. Ha ezt már akár egyszer is érezted mint oktató, akkor lehet, hogy a jó ÚTon jársz... Na ez az, amiért még lejárok edzeni és tanítani.
A boltos fia meg hozzánk jár edzeni és pl. az edzotáborban mindig van többrekesznyi hideg ásványvíz ...

irokéz+Alexfux,

Egyetértek, ha valakinek megélhetési gondjai vannak, az valóban tönkreteheti a munkáját. Ha viszont ez fennáll, eloször oldja meg a gondjait és csak azután tanítson. A saját gondjaidat nem teheted a tanítványok vállára.

De alant igazából az volt a problémája többeknek, hogy a tandíj nem az oktató megélhetésére kellett, hanem olyanok zsebébe vándorolt, akikrol igazából senkinek semmilyen tudomása sincs. A második pedig, hogy semmibe veszik azt az elvet, ami alapján a harcmuvészet oktatása eleddig folyt. Ez pedig az önkéntesség. Én jelentkezem tanítványnak, a mester elutasít vagy elfogad. De ha már egyszer elfogadott, akkor ezzel felelosséget is vállal értem. Így a dolog mindkét részrol önkéntes. Nade ez idáig kétszemélyes játék, viszont ha belép egy harmadik (hatalom vagy hatóság) fél föntrol, aki megszabja a létünket, akkor ...
Csak sajnálni tudom azokat a lelkes edzoket, akiknek állandóan le kell tejelni. Biztos van, akinek ez komoly lelki törést okoz. Meg olyan is, akinek nem.
Hálistennek ezt eddig semelyik másik stílus sem vette át. Tizenöt év ide vagy oda, ebben az esetben garantáltan azonnal lelépnék. Nem csak én, a többi mestertársam is. Méghozzá tanítványostul.

DLala

DLala Creative Commons License 1999.08.01 0 0 177
Alexfux,

Azért valld be, Te sem a pénzért csináltad. Meggyozodésem, pénzért legfeljebb órákat lehet venni, de ne várd, hogy attól válsz majd harcmuvésszé. Nem is válhatsz, hiszen ebben az esetben a MESTERed sem azért tanít téged, mert a TANÍTVÁNYa vagy, hanem a pénzedért. Ilyenkor nem jön létre az a bizonyos, a személyiségformáláshoz elengedhetetlenül szükséges mester-tanítvány viszony. Inkább valami egészen más, amit úgy hívnak, hogy kiszolgáltatottság. Mint már utaltam rá lejjebb, akár az oktató a kiszolgáltatott (anyagilag), akár a tanítvány (terror), abból sok minden lesz, csak harcmuvészet nem. És ha jól tévedek, itt most ez a lényeg.

DLala

Pirx Creative Commons License 1999.07.30 0 0 176
A tagdíjakkal kapcsolatban elhangzott, hogy pl. Németországban jóval több, mint itthon. Én öt éven át voltam (94-ig) shotokan edző egy (néhai NSZK-s) kisváros tornaegyesületének karate-szakosztályában, és az éves díj nem érte el a 3000 Ft-ot. Amiért bármelyik szakosztályban, bármennyit edzhetett bármelyik tornaegyesületi tag...
Egyedül az edzőtáborok, a vizsgák és a versenyek jelentettek (viszonylag alacsony) többletköltéget.
Az edzők pedig csak jelentéktelen tiszteletdíjat kaptak, amit általában a szakosztályuk zsebpénzévé tettek.
Tény, hogy a heti 4-5 napon tartott edzések nem a megélhetésemet voltak hivatva biztosítani. De olyan edzít nem is nagyon ismertem... (kivéve tán Hideo Ochi mestert, vagy Günther Mohr-t, aki akkor vette át a vállogatott edzésvezetését)
Alexfux Creative Commons License 1999.07.30 0 0 175
Hau, indian testverem! Jol beszelsz. En annak idejen munka utan rohantam edzest tartani. Volt olyan, hogy az oltozoben talaltam ki, hogy milyen edzest tartsak. Igy nem nagyon lehet a tanitvanyok folyamatos fejlodeset biztositani. A tanitvanyok a penzukert elvarjak, hogy az edzo a legjobb tudasaval, lelkiismeretesen keszuljon az edzesekre.
DLala:" Az oktató díjazása az, amikor látja befektetett munkája megtérülését, amint szeme láttára fejlodnek a tanítványok."

Ez szep gondolat, csak nem adnak erte semmit a boltban. Abban azonban egyet kell, hogy ertsek Veled, hogy vannak edzok, akik igen gerinctelenul kezelik a penzkerdest, a tanitvanyokat fejostehennek hasznaljak!

irokéz Creative Commons License 1999.07.30 0 0 174
Valóban szépen hangzanak azok a dolgok, amit a harcművészet önköltséges tanulása/tanítása mellett felhoztok. Ugyanakkor van egy olyan szempont is, hogy feltehetőleg nagyobb hatékonysággal tud foglalkozni a tanítványaival az, aki semmi mást nem csinál ezen kívül (leszámítva természetesen a saját képzését), mint aki a napi n órás munka után esik be a terembe edzést tartani (félreértések elkerülése végett: nem az utóbbi kategóriába tartozókat kívántam ezzel "leszólni"!). Ez viszont azt jelenti, hogy az illetőnek ebből kell megélnie és adott esetben a családját is eltartania, amit a havi egy-kétezer forintos tagdíjakból nehezen tehetne meg, hisz' ebből nagyjából csak a terembérletre futná, mint többen is írtátok. Ezek az emberek esetleg évek óta nem voltak sehol, a hét hat napján edzéseket, magánórákat tartanak, többen közülük egymástól meglehetősen messze eső helyeken, és ezen közben még járnak minden héten az instruktori edzésekre is. Elfogadom, hogy ennek megkérik az árát, hiszen én semennyiért nem tudnám csinálni ezt az életformát.

(kezdem magam az ördög ügyvédjének érezni)

DLala Creative Commons License 1999.07.30 0 0 173
Volt már rá eset, hogy külföldiek kértek, legyek náluk magántanár. Mondtak szép nagy kerek USD összeget. Mondtam tessék lejönni a klubba, befizetni tagdíj és lesz mindenkivel foglalkozva.
Merthogy:
Hogyan dirigáljak olyasvalakinek, akitol anyagilag függök? Elobb-utóbb elkezdené követelni, hogy ezt vagy azt a spec. dolgot tanítsam, a végén már nem is én határoznám meg mi lenne edzésen. Aztán meg bármikor lapát, ha a szomszéd srác szerint én kutyaüto vagyok és bezzeg o ismer egy meno xy stílusú valakit. Mert a mai világban ugye a vevo az úr.
Ha pedig a díjazás ellenére terrorizálom a tanítványt, hogy csak éntolem vehet órákat és csak ennyiért meg annyiért, ha már annyira király akar lenni ... akkor az a tanítvány vagy nagyon hülye, vagy én vagyok egy gerinctelen alak, esetleg mindketto. Mégha osztályon felüli harcos vagy oktató is lennék egyébként.

Hasonló tapasztalat?

DLala

DLala Creative Commons License 1999.07.30 0 0 172
stempi,

jöhet a story!

Wing Tsun ügyhöz csak annyit, az alant szereplo összeg nálunk egy egész havi tagdíj. A magam véleményét mondhatom: nem tartom helyesnek, ha a harcmuvészet oktatását áruvá silányítják, olyan termékké, amit bárki megvehet (mint pl. nyelvtanfolyam).
Azt, hogy a mester valamit megmutasson a tudományából, ki kell érdemelni! Igenis különbség van tanítvány és tanítvány között, de a különbségtétel alapja az illeto hozzáállása (életvitele, szorgalma stb.), nem pedig a cash. Harcmuvészetet igazán tanulni csak olyan oktatótól, MESTERtol lehet, akivel valami egészen különleges kapcsolatban állsz. Van benne egy kis tanár-diák, apa-fiú, ormester-közlegény meg fonök-beosztott dolog is. De mindennek az alapja a tisztelet a mester tudása és személye irányában, amit odaadással és szorgalommal lehet kifejezésre juttatni, nem kpvel. E nélkül a szellemiség nélkül nem beszélhetünk harcmuvészetrol. Ami a Wing Tsun oktatásában folyik az a jelen állás szerint egy szóval fejezheto ki: biznisz. Ha ezt csinálnám, nem tudnék a tanítványok szemébe nézni. Az oktató díjazása az, amikor látja befektetett munkája megtérülését, amint szeme láttára fejlodnek a tanítványok.

DLala

RobuR Creative Commons License 1999.07.30 0 0 171
DLala, amit irtal azt a Zen Bu Kan Kepoban is szinte szorol szora igy tanultuk.
Rastaman Creative Commons License 1999.07.30 0 0 170
engem erdekel a torteneted!
stempi Creative Commons License 1999.07.30 0 0 169
Bocs! A 1999.07.30 11:02-i irokeznek szant hozzaszolasombol kifelejtettem, hogy az 1700 Ft-ot elkero instruktor ismerosom wing tsunos...
Koszi es kellemes hetveget sziasztok!
stempi Creative Commons License 1999.07.30 0 0 168
Dlala!
Orszagosan mar szukseg vanaz edzoi kepesitesre, maskepp bajod lehet belole. En most vegeztem el az egyeves tanfolyamot, majd menni szeretnek a kozepfokura, de mar ezzel is boven lehet edzeseket tartani..
Biztositas? En ugy tudom, hogy csak versenyzeskor kotelezi a szovetseg a sportoloit, hogy biztositsak magukat. Tevedek? Amugy nallam is ugy indult anno, hogy az elert fokozatom jogositott fel arra, hogy klubot nyissak. De akkor semmifele szabalyzat nem volt erre vonatkozolag. Tud valaki valami ujat?
Bocs, hogy aprankaent jelenek meg, de a valasz erre-t hasznalom..
stempi Creative Commons License 1999.07.30 0 0 167
Dlala!
A wado-ban is ez a direktiva, de egy kicsit elter, nem sokat..
stempi Creative Commons License 1999.07.30 0 0 166
Iagazad van Alexfux a 1999.07.29 16:03-i hozzaszolasodban! Evekkel ezelott sikerult gyoznom egy felig vicces felig komoly osszecsapasban.. HARC NELKUL! Nem kibeszeltem magam, bunyo volt es meg sem volt :). Ha mindenkinek valaszoltam es meg marad idom, leirom, ha nem akkor csak hetfon.. ha erdekel valakit.
Alexfux, nem tudom, kitol volt az a par sor idezet, de uzenem annak, hogy a harcmuveszet celja (bar en csak a japant ismerem, de a nyakam teszem ra, h a tobbinek is szinte mind ua.) a "Harc mindenaron valo elkerulese, a harc nelkuli gyozelem!
Ugy latom, itt inkabb a technikai dolgokrol beszelgetunk, aminek nagyon orulok, de hianyzott szamomra valami, ugyhogy, ha valakit erdekel ill. szeret eszmecseret folytatni ilyen temaban nezzen at a Bushido, budo vagy eletforma topicba IS. Bocs Alexfux, nem reklamozni akartam, ha csak szofosas es nem egymas okosabba/bolcsebbe tetele lesz belole, ugyis elsorvad, de ezt a topicot lehetosegeimhez merten gyakran fogom latogatni.Csak jol jon neha egy kis elmelyules, lelkizes..;).
Egyebkent az " Egy jo harcmuvesz akkor "vesziti el az arcat", ha olyan helyzetbe kerul, hogy alkalmaznia kelljen a tudasat"-temaban van egy jo tortenetem:
A '30 as evekben tortent Japanban: egy judomester egy ejszaka arra ebredt, hogy valaki motoszkal a hazaban. Felkelt kiment a szobabol es tetten erte a tolvajt: meghajolt, bemutatkozott ki o, mi o es felajanlotta, hogy a serules elkerulese vegett a betoro "ur" tavozzon anelkul, hogy barmit elvinne vagy ellenallna. Szavait megtoldotta x osszegu jennel, a masik szocialis helyzetere valo tekintettel. A betoro meghajolt, bocsanatot kert, elvette a penzt es elment. Par nappal kesobb megint motoszkalasra ebredt az oreg. Kiment, megint ott talalta a fockot. Rapiritott, de az kessel tamat ra. Az oreg begurult, aminek par bordatores lett a kovetkezmenye a rablo reszerol. A birosag par honapos elzarassal buntette meg az oreget (is), mert elvesztette turelmet. Az oreg meghajlassal vette tudomasul az iteletet, mikozben bocsanatot kert a tamadojatol.. Ugye az alazatot es a harc elkeruleset ezek utan nem kell tobbet feszegetni ;))??
DLala Creative Commons License 1999.07.30 0 0 165
Nyúlcipo téma
Na most akkor idézek:

A jogos önvédelem szintjét mindig az adott helyzet alakítja ki. A Taekwon-doban kialakult szellemiség és gondolkodásmód szerint a harcos tartsa be a fokozatosságot:
- inkább térjen ki, mintsem elfogadja az értelmetlen provokálást
- inkább tartsa vissza, mintsem megsebesítse ellenfelét
- inkább sebesítse meg, mint megnyomorítsa
- inkább tegye nyomorékká, mint hogy megölje
- inkább ölje meg, minthogy őt öljék meg

Idézet eddig.
Remélem azért ez eléggé általános minden stílusnál.
Namost az megint más kérdés, hogy a fentiek hogyan passzolnak a törvény betujéhez. Mindenesetre az biztos (egy rendor kiképzo mondta), hogy ha benne vagy egy verekedésben és kiderül rólad, hogy valamilyen harcmuvészetet gyakorolsz, az súlyosbító körülmény (röhej, de jogosulatlan fegyverhasználatnak számít) és jól meg is fognak hurcolni emiatt. Még akkor is, ha neked van igazad. Inkább tagadd le, vagy tunj el, csak neked lehet bajod belole. Mondta egy rendor.

DLala

stempi Creative Commons License 1999.07.30 0 0 164
Ti aztan tenyleg termekenyek vagytok!
Elnezeseteket kerem, de kulon fogok reagalni mindenkinek.
Irokez!
Ha a tandij minimumat Hongkongban hatarozzak meg, akkor ez egy bazi nagy uzlet nekik! Nesze neked nagy wing tsun csalad! Ne haragudj, de igy elsop hallasra ez szamomra pilotajateknak tunik! Amugy nallunk is kell fizetni a szovetsegnek evi x osszeget (nem nagy) tamogataskent, amit dojoadokent emlegetunk :). Na de olyan fika osszeg, hogy meg szivesen is adjuk, tudva, hogy MI vagyunk a szovetseg. Na de '95-ben volt olyan instruktor ismerosom, aki 45 perc maganoktatasert 1700 Ft-ot kert! mikor rakerdeztem, hogy miert olyan draga a tagdij, erre is rakerdeztem, h mit tanit: olyan dolgokat sorolt fel (keztartastol, az okolfajtakig), amit en a kezdonek a 3-ik edzesen megtanitok. Nem volt comment...Az egymas stilus anyazasarol: ha valaki a stilusomat v. engem ocsarol a hatam mogott csak annyit jegyzek meg, h nyalja ki a s***em. Reszemrol letudva. Minek visszaanyazni? Altalaban onmagukat minositik ezek az emberek.Kokler, nem kokler..bezarni emiatt az iskolat vagy sem.., hat nemtom, ha hozzam bejonne egy ilyen, es balhezna, megkernem, hogy foglaljon mar addig helyet amig kihivom a rendorseget. Az EN dojomban azt tanitok amit akarok! Vagy nem? Javitsatok ki ha tevedek! Ha valaki mas beleuti az orrat, azt nyugodtan feljelenthetem. Aki meg mindenaron verekedni akar, az maga allitja magarol, hogy kokler, ahogy te is irtad.
krumpLEE Creative Commons License 1999.07.30 0 0 163
Ha elfutsz, hogyan magyarazod meg? temahoz:

Valahol az alapgondolatokban retezik: a harmuveszetek, onvedelemre valok. Az onvedelem, pedik ott kezdodik, hogy nem kerulok veszelyes helyzetbe. Ha mar belekerultem, igyekszem minel simabban kimaszni belole. Azt gondolom, hogy az utcai verekedesek jelentos szazaleka a provokalo reszerol magaert a verekedesert inul, tehat:
csinaljunk egy jo bulit, verjunk meg valakit! Erre a szintre nem kell lealacsonyodni azzal, hogy megmutatom: na velem mellefogtal! Ha sikerul kidumalnod magad, mar te vagy a gyoztes, mert az tortent, amit te akartal. Csak szavakkal, es nem kezzel-labbal. Meggyozodesem, hogy kis emberismerettel, pszihologiai erzekkel az esetek jelentos reszeben itt meg lehet akasztani a keszulo provokaciot. Ha komoly a dolog, azt eszre kell venni idoben, kulonben meglepetes erhet. Ilyenkor le kell lepni. Szerintem nem nagyobb szegyen elszaladni, mint ha esetleg masnap a helyi rendorfonok elott kell bizonygatni, miert is tortent ez meg az. Nem beszelve a dolog buntetojogi oldalarol. Meglehetosen nehez a jogos onvedelem hatarat meghuzni. Ha belemelegszel, ki tudja mikor sul el a kezed-labad! Ezek utan mar egy ugyesz elott hetekkel a tortentek utan at lehet ugy szinezni a dolgokat, hogy komoly meglepetes erhet.
Egy tortenet:
Egyszer apam taskajat el akartak csorni. A helyzet egyertemu volt, az oreg elcsipte a csirkefogot, es besetalt vele a legkozelebbi orsre. -figyelembe veve hogy nyugdijas banyamernok ez nem kis fegyverteny volt- Csodalkozott is, milyen konnyen ment. Ott aztan a rabolo azt allitotta, hogy oregem csak leejtette a taskajat, es o meg utana akarta vinni. Mindenki tudta hogyhazudik, meg sem tudtak mit csinalni. Hamarabb kint volt mint oregem, mert neki meg mindenfele jegyzokonyveket is ala kellett irnia. No. Hat ezt huzd ra a fenti esetre. Ugye nem valami szivderito? Szoval ketszer is meg kell gondolni mikor ut oda az ember, es mikor szalad.
Mas.
Valaki kerte, meselnem el milyen volt egy alabb leirt utcai "akciom".
Ha akarnam sem tudnam, egyreszt mert evekkel ezelott volt, masreszt mert nem emlekezem szinte semmire. Fogalmam sincs mennyi ideig tarthatott, es mit csinaltam, teljesen "robotpilotara" kapcsoltam, persze nem szandekosan. Gondolom az a par ev megtette a hatasat. Szerencsere.

krumpli

Szamuráj Creative Commons License 1999.07.30 0 0 162
Volt Mo.-n is egy hasonló szitu. Néhány évvel ezelőtt volt egy full-kontakt kick box verseny (ha jól emlékszem), a döntőben Növényi Norbert és Pékó Gábor (kyo). Növényi győzőtt.

RobuR Creative Commons License 1999.07.30 0 0 161
Ja, az idopontok lemaradtak:
Meszaros: h-p-(szomb) 7-9, (szomb10-12), szeptemberig h-sz-p 6-8 a Normafan
Pitbull: k-cs 8-10
A Varszegi nekem nem ismeros. Te is a Zen Bu Kant nyomtad, vagy a Kuray-Fattot?
RobuR Creative Commons License 1999.07.30 0 0 160
Vang So:
A Meszarosba jarok a Kittrich Zolihoz (a Krisztina teren van), illetve most nyaron o csak a Normafan tart edzest, de arra nem tudok odaerni, mert 6-kor kezdodik, ezert a Pitbull Gymbe jarok mostanaban (Telepy u.), ahol a Meszaros Peti tart edzest. Egyebkent elotte Pecsen jatram a Marhoffer Norbihoz.
Csodaszarvas: oke, akkor ezt megbeszeltuk:)
Vang So Creative Commons License 1999.07.29 0 0 159
Robur,
hol kempozól? Én 4 évig csináltam, csak közben abbahagytam, és most megint újrakezdeném. Ki a mester, mikor van edzés? Várszegi működik még?
A stílusok hatékonyságának kérdéséhez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy van egy japán mondás, miszerint: a kezdő sérülést okoz, a haladó elkerüli a sérülést, a mester pedig gyógyít.
Ne felejtsük el azt sem, hogy a legtöbb harcművészet kolostori gyakorlat volt, a szerzetesek számára pedig természetes volt, hogy a legfontosabb feladat a lélek megtisztítása és nem a szomszéd orrának beverése (igaz ez karatéra, kung-fura stb. egyaránt, gondoljunk csak a teljes névre: karate-do). Mindezt persze teljes egészében nem lehetett importálni Európába, és főleg a szellemi része sínylette meg az utazást, más kultúra, más célok stb. De azért a sport is jó dolog :). Nekem is rengeteget adott: koncentráltság, állóképesség, és ennek hatására kezdtem el foglalkozni a keleti filozófiákkal.
Én azt vettem észre, hogy aki a bunyó miatt akarja tanulni a karatét, az hamar otthagyja, mert egy jó mesternél hosszú távra alapoznak, és a delikvens elunja az alaplépések, légzéstechnika stb. gyakorlását.
Ha valakinek mégis nagyon rossz a szomszédsága vagy sokat kell későn hazajárnia, vagy más dolog miatt "muszáj" verekednie, annak vagy a boxot ajánlanám, amit itthon nagyon jól csinálnak, vagy a Muay-Thay-t, ahol nincsen semmi lelki szöszögés, néhány egyszerű technika állandó gyakorlása, és rengeteg küzdelem, hogy szokja az ipse a fílinget. Nagyon hatékony, de szerintem ez csak gyapálás (remélem most nem sértődnek meg a thai-boxosok). Én mégis inkább a gyógyítás felé venném az irányt.

Csodaszarvas Creative Commons License 1999.07.29 0 0 158
Kossz a valaszt. En sem azert csinalom, de nyuszi voltam, es ez zavarna. Ez van. Legalabb egy jo vedest csinaljak vagy valami, hogy nesze neked x ev, ebbe az egy mozdulatba mind belesurusodtel. :))) amugy tenyleg a futas a leghasznosabb :)
Csodaszarvas Creative Commons License 1999.07.29 0 0 157
Ej nehogy felreerts, en nem azt mondtam hogy bele kell menni a bunyoba, hanem hogy mi van ha mar bunyo van. Na mindegy ez mar magyarazkodas :)
Csodaszarvas Creative Commons License 1999.07.29 0 0 156
:) Latom veted a lapot, a fikazast a kungfuert kaptad :))) amugy semmi gaz a Kempo is khiraly mint minden.
Na csa :)
Rastaman Creative Commons License 1999.07.29 0 0 155
nem ertem, h mi ez a mitosz szeru kep a karaterol: a kartate nem egyenlo a lazasaggal!
van aki laza, es van aki nem az, de rendszeres edzessel/lazitassal lehet segiteni a dolgon
az egyik edzom par honapot kihagyott, es igencsak megerzte a dolgot, marmint lazasag szempontjabol...aztan elhatarozte, h tesz ellene: minden este elment futni, ugy h jo melegek legyenek az izmai, aztan fel ora intenziv lazitas...2 het alatt lathato eredmenye volt, es ez most nem a mar jol bevalt reklamszoveg akart lenni....
:))

az tenlyeg jo, h meg nem olimpiai sport a karate: mar igy is tulsagosan "elspotosodott", foleg a fiataloknal (mondjuk 25-30 evig)

Csodaszarvas: na latod jo a kerdes! h magyarazom el magamnak, h elfutottam? hat ugy, h en nem azert karatezom, h megvedjem magamat, nem ez a celom, ugyhogy ilyen szempontbol nem tekintem azt eszkoznek, amit pl. az utcan tudnek hasznalni...

ja, es meg vmi: nem tudom ti h vagytok vele, de egyre inkabb lezdem elvezni a kuzdelemet, es nem azert mert gyozok, sőt! a klubomba igen gyenge kumitesnek szamitok, csak latom magamon, h vmi elindult....nem volt veletek olyan, h csinaltatok egy csodaszep technikat, es utana nem ertettek h ez h sikerult? nos, asszem ez az a stadium, amikor reflexbol ment a dolog, es ez kell!

Rastaman Creative Commons License 1999.07.29 0 0 154
ez gusztustalan!
ti bent csucsultok a munkahlyeteken, es egesz nap az index forumot bujjatok, ami miatt annyi friss olvasnivalo akad, h mar nincs se idom se kedvem vegigolvasni....

:(((
ebben az volt a lenyeg, h nekem miert nincs egesz nap hozzaferesem?
segitsen vki!
:)

Alexfux Creative Commons License 1999.07.29 0 0 153
Utoljara kb. 10 eve voltam utoljara edzesben de most csak arnyeka vagyok onmagamnak. Hiaba a lustasag! Miert is fontos ez?
Szerintem nagyon sok edzonek nincs papirja, mert a klubokat ovfokozatok szerint adja a vezetoedzo. Ez a biztositasos dolog gyerekcipoben jar es akkor lesz csak botrany belole, amikor egy ugyved draga fiacskajat veletlenul jol fejbeutik edzesen es a papa bepereli az edzot. Tobbek kozott ezert sem akarok edzeseket tartani egy ideig.
Koklerek: Hal'istennek mindegyik kyokushin szervezet az orszagban papirt ad a sikeres vizsgakrol. Egy kezdo ne legyen szegyenlos es kerje el az oktato papirjat. Szerintem ezen egy komoly oktato nem akadna fel. Meg lehet azt is kerdezni, hogy kinel tanul az oktato pl.
Nekem egyebkent szerencsem volt, mert sok olyan edzotarsam van, akiknek van kepesitesuk es sokat tanitottak. Persze ez a birosag elott nem er semmit!
DLala Creative Commons License 1999.07.29 0 0 152
Alexfux,

Remélem még edzésben vagy. Érdekelne, hogy a klubotokban most mennyi a havi tagdíj és ez milyen teremre futja?

Más. Kell nálatok egy edzonek edzoi képesítéssel (TF) rendelkeznie? Biztosítva vannak a tanítványok?
Fogadni mernék, hogy fentiekrol jópár helyen a részvevoknek fogalmuk sincs, pedig ahogy tudom, klubot csak így szabad(na) üzemeltetni.

Egyébként meggyozodésem, hogy ebbol (harcmuvészet oktatásából) Magyarországon megélni nem lehet. Talán csak néhány embernek. A túlnyomó többség szerelembol tartja az edzéseket és egyetértek, hogy a terembérre valót kokeményen be kell vasalni, mert talán mégse a mester állja a cechet. De eddig és ne tovább.

Kóklerek. Az alant többször is olvasható gyere ki a hóra stílus abszolút nem harcmuvészre vall.

DLala

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!