Keresés

Részletes keresés

krumpLEE Creative Commons License 1999.08.17 0 0 240
Hali Alexul!
Biztosan kaptal mar hozzaszolasokat, mivel mifelenk par napra megpusztult a halo...

1. En 33 vagyok. egy tarsam 60 fele... Most vizsgazott 1 danra...
2.Elso ranezesre semmi. Ha mar benne vagy akkor rengeteg. Gondold el:
egy kendosnak ott a kardja, ami hatekony, veszelyes fegyver, ugyanakkor nem hibazhat, mert a masiknal is kard van, es nem biztos hogy tuleli...
A judos mindenaron fogni, hemperegni akar. A 'karates' (azert van idezoben, mert most az egyszeruseg kedveert ide ertek minden utos-rugos iranyzatot) inkabb tavolsagot tart izlese szerint es tudja, hogy sok hibat nem vethet...
3.Nem. Evek kellenek mig barmelyik hasznalhatova valik. Ha eddzesen megy, ne bizd el magad, az utca mas... Inkabb szaladj...
4.Nem tudok. Csak arra hivom fel a figyelmed, hogy rengeteg a kokler, es hogy annal jobb esellyel kerulsz jo helyre, minel nagyobb, ismertebb a szervezet. Persze vannak kivetelek is, de oket szerintem raersz akkor keresgelni, ha mar eddzettel par evet, es nagyjabol latod az illeto mozgasan, hogy mi ujsag...
5. Nem vagyok szakertoje ennek a dolognak. Meg eleg gyerekcipoben jarok, (csak 1983-ban kezdtem) ez alig tizenegynehany ev. Azota egy stilust tanulok, es figyelek masokat. Ugy erzem, hatalmas vilag nyilik elottem, csak legyen idom megismerni mielott meghalok. Ajanlom Neked is, hogy probald. Soha nem keso!

krumpli

anDrAs Creative Commons License 1999.08.17 0 0 239
Ha mar a lanyoknal tartunk:
Ez is olyan mint barmely mas hely, ahol mindket nem kepviseloi jelen vannak: nem lehet elkerulni az "osszegabajodasokat".
Szoval mit gondoltok arrol, hogy
1. tanitvanyok kapcsolata egy klubbon belul,
2. tanitvanyok kapcsolata ket klubb kozott,
3. oktato kapcsolata masik oktato tanitvanyaval.
Azt meg sem merem emliteni, hogy oktato a sajat tanitvanyaval, hacsak nem masutt jottek ossze, es utolag vitte el edzesre.
Az elso ket esetben en nem latok kivetni valot. A harmadik kicsit bonyolultabb, az adott szituaciotol fugg, de ha nem csabitja at a sajat klubbjaba es nem uszitja a masik oktato ellen a parjat, akkor ugy hiszem, hogy nem lehet gond. Ilyen esetrol tudok, es jol megvannak.
Mindenesetre, ha valami "pillanatnyi elmezavar" miatt nosulesre szannam magam, akkor plusz pontotot jelentene a lanynak, ha az edzotarsam.
anDrAs Creative Commons License 1999.08.17 0 0 238
A lanyok nagyon jok! :) Egyebkent viccen kivul, tenyleg ugyesek tudnak lenni, ha akarnak! Nehany honapja edzes utan egy 10 eves kislany vagott ugy szajon, hogy kiverzett a szam. En az egyik kezemmel vedekezni es tamadni probaltam, mikozben a masikkal a bicajomat tartottam. Egy idosebb kekoves lanytol (aki egyebkent az apacakhoz jar suliba!) is megkaptam mar ugyanezt edzesen kumite kozben, igaz o meg is ijedt egy kicsit tole, ugyhogy utana nagyon menekult. Probaltam is nyugtatgatni, hogy az en hibam, hogy nem vedtem ki. :) Egy masik lany meg akkora mawashikat rugott paros gyakorlat kozben, hogy csak lestem. Persze vissza is kapta, de meg se mukkant! Sajnos o mar nem jar edzesre. Volt egy szegedi edzotarsunk (srac), a kelletenel nagyobb arccal. Amikor felkerult Pestre a stilusvezetohoz, ott emiatt kapasbol lecsapta egy lany. Utana egy darabig elviselhetobb volt.
Altalaban az a baj a lanyokkal, hogy nehezebben oldodnak fol, nagyon gatlasosak. Ha viszont egyszer sikerult, akkor mennek mint a tankok (persze a testalkatuknak megfeleloen). Egy Aikidos lany meselte, hogy toluk edzesen felnek a sracok, mert naluk aztan nincs kegyelem!
En azert nem nagyon szeretek lanyokkal gyakorolni, mert felek, hogy veletlenul megutom/rugom a melluket...
Olyan is elofordult, hogy egy erdeklodo srac mikor benezett hozzank a dojoba, megijedt, hogy itt ennyi lany van es o meg bealljon kozejuk!?
anDrAs Creative Commons License 1999.08.17 0 0 237
Az elso ketto tenyleg forditva van. :)
Nezzetek meg ezt a kepet: sen no sen
stempi Creative Commons License 1999.08.17 0 0 236
Hiszitek vagy sem, de a lanyok kozul nagyon-nagyon sok jo budoka van. Kuzdelemben talan meg technikasabbak is mint a sracok. Persze van abszolut benacska is, de sracok kozott is van szep szammal :).
Maximalisan tamogatom a lanyok harcmuveszettanulasat, mert ugye nem a sracokat szoktak megeroszakolni :|! Csak ne kelljen veluk bunyozni! Lattam mar egy ket balesetet ebbol kifolyolag.
DLala Creative Commons License 1999.08.17 0 0 235
Húú stempi most olyat kérdeztél, ami nem olyan egyszeru... De megígérem, hogy utánanézek és szabatos választ adok. Ugyanis amiket írtál az nálunk is megvan, de nem egészen így van feldolgozva, meg nem innen indul ki.

Én pedig egy másik témát dobnék föl: mi a véleményetek a lányokról? Való-e a harcmuvészet noknek? Vannak nálatok olyan lányok, akik megértik, hogy nem spéci aerobicra járnak, hanem harcmuvészeti foglalkozásra?

DLala

stempi Creative Commons License 1999.08.17 0 0 234
Meg nem adtam fel (hacsaknem hazassag bele nem rondit!)! Meg gyujtom a tapasztalatokat, technikai, moralis es vallasi tudast ;)!
Mi van, mindenki kifogyott a mondanivalobol?
A mai nap kerdese a T tarsasaghoz: a stilusotok milyen tecnikai iranyzatokra epul? Akinek zavaros lene, im egy sajat pelda: a wado 3 alapelvre epit:
1. sen no sen- az ellenfelbol valo kiindulas
2. go no sen- az ellenfel megelozese
(de lehet hogy forditva, szoktam keverni)
3. taisabaki-kiteres az ellenfel tamadasi sikjabol.
anDrAs Creative Commons License 1999.08.16 0 0 233
Ja, arra emlexel, mikor meg sajat kereszteny harcos-szerzetesrend alapitasarol almodoztal? Katana a csuha altt, stb. :)))))) Persze ez nagyon regen volt...
anDrAs Creative Commons License 1999.08.16 0 0 232
Stempi sempai, kicsit felreertetted ezt a sajat stilus alapitast, ez inkabb egy ironikus valasz, mint komoly otlet, de ha mar ilyen sok stilust kiprobalt, probalja meg, hogy o tud-e sajat maganak megfelelo mozgaskulturat kialakitani! Milyen baj lehet belole? Az, hogy rajon, hogy foloslegesen dolgozott vele?
Olyan stilus nincs, amit az egyenhez igazitanak. Mindenkinek el kell fogadnia azt amit valasztott, ha nem megy akkor maradjon maganak es csinalja egyedul ugy ahogy neki tetszik! Nekem se tetszik egy csomo dolog! Nem tetszik hogy allandoan vizsgazni kell, nem tetszik, hogy a barnaovesektol "megkovetelik" a versenyzest es utalok bunyozni is. Es mindez ki a fenet erdekel?! Senkit! Te mondtad, hogy ez van, ezt kell szeretni. Belul magaban mindenki ugy alakitja a stilusat ahogy akarja, fuggetlenul attol, hogy kifele mit mutat. A szukseges rosszakat meg valahogy csak at lehet veszelni, ez is hozza tartozik a harcmuveszethez. Ezert szeretem a Iaidot, ott nincs szamonkeres, nincs verseny, nem kaszaboljuk le egymast a karddal, azt lehet "csak ugy", "cel nelkul" csinalni. Persze vizsga abbol is van, de mire itt Szegeden valaki eljut odaig, az talan evtizedek kerdese. A Wadot meg a mozgaskulturaja es hatekonysaga miatt szeretem es elviselem, hogy egyesek megprobaljak rameroltetni a versenyzest.
Fodhözragattnak meg azt tudom csak mondani, hogy onvedelmet tanulni kulon lehet. Technikat kulon tanulni lehet. De ha a tested es lelked nincs osszhangban, akkor legyozhetnek, mert a puszta technika keves! (Gondolom sokan ismerik a teaszertartas-mester es a szamuraj tortenetet.) Neveloapam is ilyen "foldhozragadt", latja egyes technikak hatekonysagat, de nem hiszi el amit lat, mert nem tudja megmagyarazni, mert a jozan esznek ellentmond! Nem hiszi el, hogy a technika onmagaban csak egy halott vaz! De ez mar a masik topic temaja...
DLala Creative Commons License 1999.08.16 0 0 231
stempi,

Én arra gondoltam, hogy mindenkinek szíve joga akár saját iskolát is alapítani. Fodhözragattnak viszont azért tenne jót valami ilyesmi, mert akkor nem hivatkozhatna arra, hogy ilyen meg olyan kötöttségek vannak, ezt meg azt a hülye értelmetlen mozdulatot kell gyakorolni.
Na persze szerintem sem kell a tradicionális stílusoknak rettegniük, a Fodhözragatt stílus leginkább az o saját problémájára jelenthetne megoldást.

DLala

stempi Creative Commons License 1999.08.16 0 0 230
Nem vitatkozni akarok, Dlala meg anDrAs, de nem gondoljatok, hogy egy uj stilust csak ugy lehet alapitani/letrehozni, hogy azokat a stilusokat amibol kialakitod az ujat, alaposan ismered? Maskep meg baj is szarmazhat belole. Persze sajat kis stilust csinalhatsz, szorakozaskeppen, de nagyobb volumenu dolgot mar nehezebb kialakitani csekely hattertudassal. A wado alapitoja is ugy hozta letre a stilust, hogy az egyik stilusbol megkapta a menkyo kaiden-t (minden tudast elsajatito okiratot), a Funakoshi mester mellett is evekig edzett es csak utana adta a fejet ilyesmire.
De lehet, hogy felreertettem a Dlala 5letet?
stempi
anDrAs Creative Commons License 1999.08.16 0 0 229
"Miután sok mindent kipróbáltál, gondolom mindennek tudod az elonyeit/hátulütoit, így kialakíthatsz egy egyéni stílust, ami neked megfelel."
Lehet, hogy tenyleg ez volna neki a legjobb. Volt egy baratnom, aki hasonloan gondolkodott. Neki igazabol nem volt semmi baja az egyes stilusokkal, mindossze ugy gondolta, hogy mindegyikbol dan fokozatot szerez, majd abbahagyja es elkezdi a kovetkezot, igy otvozni tudja az egyes stilusok legjobb elemeit. Tulajdonkeppen o csak a technikat latta, es amig valaki csak a tecnikaval van elfoglalva, addig folyamatosan hianyerzete lesz, a vege pedig az, hogy megunja es abbahagyja.
DLala Creative Commons License 1999.08.13 0 0 228
Még egy kicsi Fodhözragatthoz
Ne keverd a szezont a fazonnal. A harcmuvészet harcra való, mi másra. De nem lehet CÉLJA a harc. Ezzel ugyanis azt sugallanád, hogy aggresszív vagy és verekedni akarsz akkor is, ha senki nem akar megtámadni. A harcmuvészet arra való, hogy esélyed legyen a harcban, hogy túléld.

DLala

DLala Creative Commons License 1999.08.13 0 0 227
Fodhözragatt,
érdekes ember lehetsz. Valahogy nekem sohse jutott eszembe, hogy stílust váltsak. Lejárogattam néha máshova is edzeni, néha készültem együtt más stílusúakkal de nem váltottam iskolát, pedig könnyen lehet, hogy máshol sokkal menobb lettem volna. Azok a stílusok amiket emlegetsz elég sok embernek tunnek alkalmasnak. Ne haragudj, de én csak arra a következtetésre tudok jutni, hogy a hibát nem a stílusokban kellene keresned...
Mondok viszont egy ötletet. Ha nem találsz a választékból számodra megfelelot, hát alkoss egyet magadnak! Miután sok mindent kipróbáltál, gondolom mindennek tudod az elonyeit/hátulütoit, így kialakíthatsz egy egyéni stílust, ami neked megfelel. Szerintem ez elég izgalmas feladat.
A mi stílusunk ugyan távolkeleti eredetu, de eleve úgy alkották, hogy a nyugati fehér ember kultúrájába beillesztheto legyen. Hókuszpókusz nincs egy szál se, a könyvekben mindenre natúr fizikai magyarázatokat találsz. A ruha az egy dolog, én egyáltalán nem érzem azt, hogy majomkodok. Szerintem kifejezetten elegáns egy egyszeru, frissen vasalt fehér ruha. Egyébként pedig ez ugye egyenruha, ami ugyan szintén távolkeleti eredetu, de sokkal inkább a hierarchikus, katonai jellegu felépítésre utal, mintsem a távolkeleti kultúrára, miután eredetileg katonai egyenruha volt. Elvileg lehetne terepszínu is, tökmindegy. Az az én ruhám, az én mesterem/tanítványaim ruhája. És igen, a távolkeleti származású mesteré is, aki mondjuk már Kanadában született és Ázsiát legfeljebb áttételesen ismeri. Inkább az lenne közröhej, ha mentében meg atillában kezdenék ugrálni. Nem is lenne praktikus. A szertartásból annyi maradt, hogy ha belépek a terembe, tiszteletet adok az ott tartózkodó rangidosnek. Edzés kezdetén és végén pedig a szövetség/klub zászlónak (ami az alapítót jelképezi, van ahol a képe is kint lóg), illetve az edzést vezeto mesternek. Ennyi kell és éppen elég. A tiszteletadás mindig személynek szól és senki sem hajlong földig. A távolkeletbol annyi maradt, hogy néhány koreai kifejezést meg kell tanulni, de nyugatabbra minden csak angolul van, vezénylés stb.
"Nem volt uniformis, hajlongás, szertartás, semmi... Csak a lényeg, a bunyó, az önvédelem"
Voltál katona? Ott nem érezted, hogy majomkodsz, amikor beöltöztettek uniformisba? Nem inkább a kötöttségekkel van gondod?
Mondok másik ötletet is. Keresd meg a boxoló barátod és eddzetek ismét együtt. Kombinálhatod az elso ötletemmel.
Kifejezetten magyar stílusról nem tudok, de ugyebár a vívásban és a bunyóban azért a nemzetnek komoly hagyományai vannak. Spec. magyar fegyver viszont a fokos. Lehet is osztani vele rendesen. Ha jól emléxem bizonyos néptánc elemek meg kifejezetten harci jelleguek, vagy onnan erednek.

DLala

Ui. Miért is félsz az utcán?

DLala Creative Commons License 1999.08.13 0 0 226
Üdv a fórumnak! Túléltem az edzotábort és ismét helyet foglalok a monitor elott. Megkísérlem egy-két helyre odapöntyögni a mondókámat. Lehet, hogy sok lesz, elore is bocsika...

Alexul,
1. Életkorban felso korhatár nincs. Alsó korhatárként talán a 7-8 év az ideális, de ez nagyban függ a gyerek fogékonyságától. Addig, amíg az izomzat és a csontozat nem alakul ki nagyjából (kb. 14 éves kor), nem is szabad olyan terhelésnek kitenni, mint egy normál edzésen. Egy gyerekedzés sokkal inkább játék és ez így is van jól.
2. Kerüld azt a klubot amelyik mindenáron élversenyzod akar csinálni a fiaidból vagy beloled. Rögtön az elején tisztázni kell, hogy az instruktortól mi várható. Az o személye dönto.
3. Egyik oldal. Kerüld a sötét utcákat. Sajnos bármelyik félhülye strici ki tudja lukasztani bármelyikünk borét anélkül, hogy megizzadna. Élj úgy, hogy sose kerülj zurös helyzetbe. Aki keresi a bajt, rövid életu lesz, akármilyen nagy harcos. Másik oldal. Ha harcmuvész vagy, eleve Te vagy a jó oldalon, tehát helybol fölényben vagy. Ez most nem szólam, sok esetet le lehet rendezni komolyabb bunyó nélkül, mert van önbizalmad, tudod, hogy neked van igazad és ez helyzeti elony. Nyuszi harcmuvészt nem ismerek, az nem harcmuvész (az elfutni stb. témakört lásd lejjebb). Ha meg oda kell tenned magad, edzettséged és felkészültséged okán kevésbé vagy sérülékeny, tovább bírod és az egyenlotlen helyzetbol is gyoztesen kerülhetsz ki.
Összefoglalva: alkalmas. Mi más lenne alkalmas?
4. Stílusban olyat javaslok, amelyiknek itthon is van komoly háttere, nehogy amikor esetleg hazajössz gondjaid legyenek.

stempi,
olyan napfogyatkozást láttam, hogy ihaj... na persze ha az ember véletlenül éppen a Balatonnál edzotáborozik. A szemem pedig épphogy javult, nemhogy romlott volna, ugyanis egy egész hétig nem kellett monitort bámulnom.

DLala

stempi Creative Commons License 1999.08.11 0 0 225
Egy linket ajanlok Fodhozragattnak, ezen belul Mi a Karate cimu kapcsologombot. Ugy erzem eleg reszletes tortenelmi anyag es kiterjed szinte minden stilusra is roviden, bar annyira nem megy vissza, hogy megemlitse az egyiptomiakat ;(!
Utalom az onreklamozast, de a kezdok kerdeseire van par valasz a honlapon, aki meg valahol angol nyelvu foldon tartozkodik, attol halasan fogadom, ha belenez az angol verzioba es par fogalmazasi hibara felhivna a figyelmemet. Annyira meg nem vagyok profi az angolban ;((. Kosz!
stempi Creative Commons License 1999.08.11 0 0 224
Keves az idom, ugyhogy rovidre fogom a valaszt Alexulnak, Foldhozragadtnak sajna csak a legkozelebbi alkalommal fogok valaszolni mikor gephez kerulok.
Kezdesnek annyit, hogy Szegeden zuhog az eso ugyhogy a napfogyatkozasbamulasnak annyi ;((!
Nostehat a valaszok (reszletesebb verzioit a tobbiekre hagyom)
1. szerintem nincs korhatar sem also sem felso, hogy elkezdhess valamit edzeni. A fokozatossag viszont nagyon szamit! A kisfiaidnak viszont tenyleg van egy also ajanlott korhatar: nallunk 1. osztalyosoktol foglalkozok gyerkocokkel, viszont a szuloknek ajanlani szoktam a 8 eves korhatart.
2.amit figyelembe kell venned mikor kivalasztod a stilust: mennyire kotelezo versenyezned majd az ido folyaman, mennyire vagy laza, ill. mennyire koveteli meg az oktato a lazasagot, milyenek az izuleteid? Mielott elkezdenel valamit mozogni, ajanlom, hogy elotte 1-2 honappal kezdj el valami kondicionalo tornat.
3. szerintem ez egy olyan kerdes, mint hogy jovo heten megnyerem-e a 6-os lottot. Nem lehet biztosat valaszolni: fugg az ellenfeltol, terepismerettol, szerencsetol. Magambol kiindulva: ha le is gyurnek, de egy bordatores vagy foghiany lehet hogy fellep az ellenfel eseteben. De ha idealis helyzetben van a tamado (az en elveimszerint idealis helyzet): sotetben hatulrol be'zzboll utovel, hat lehet, hogy meg se nyikkanok.
Mindenesetre nagyobb onbizalmat ad az embernek.
4. Eloszor is: milyen klubok vannak elerheto kozelsegben. Nezd meg oket beszelgess az edzovel. Kerdezoskodj rolla, celjarol a stilus oktatasi teruleten stb. amik teged erdekelnek.
Reszletes info eseten konnyeb valaszolni erre a kerdesre.
Valasz a teljesseg igenye nelkul irodott, a tobbiek remelem hozzafuznek meg infokat.
Udv: stempi
Alexul Creative Commons License 1999.08.10 0 0 223
Tisztelt harcmuveszet szakertok!

nehany kerdesem van, amelynek lenyegeben ugyanarra a problemara vonatkoznak, kisse mas megkozelitesben:

1. mi az a legkorabbi/legkesobbi eletkor ami meg alkalmas valamely tavol-keleti harcmuveszet elsajatitasanak elkezdesere? (en 32 eves vagyok, ket fiam 4 es 3)

2. ha az mber nem elethivataskent valasztja, es nem is feltetlenul magas szintu versenysportkent, hanem csak sportolasi formkent es a benne rejlo rend/fegyelem/kitartas/koncentralas stb. elemk miatt, van-e igazan lenyges kulonbseg az egyes alap agazatok kozott (karate, judo, aikido, kento, stb.?

3. Egy a fenti szinten uzott harcmuveszet/sport (tehat nem szuper 3 danos, mester) alkalmas -e akarmilyen szinten onvedelemre az 'eletben' vagy jobb inkabb kerulni a sotet utcakat?

4. Mivel jelenleg az Egyesult Allamokban lakom egy darabig, erdekelne, hogy tud-e valaki 'jo' harcmuveszet tanulasi lehetoseget errefele?

Az informaciot elore is koszonom!

KTMSzepy Creative Commons License 1999.08.10 0 0 222
Donky: Én is láttam a honlapotokat, és meg is lepődtem egy pillanatra, aztán rádöbbentem, hogy öltözői pletyka szinten már hallottam a dologról.
Bánhegyi László egyébként nemcsak, hogy műveli a déli stílust, hanem nagymestere is a stílusnak. Yp Shui nagymester nevezte ki utódjának, a saját fiával együtt.
Meghajlás: Mi speciel az edzőterembe belépéskor is meghajlunk, és ez pl. annyira bennemmaradt, hogy egyszer kirándulás alatt bementünk egy templomba, és annyira lenyűgözött a légköre - bár ez nem jellemző rám - hogy kifelé menet visszafordultam és meghajoltam - ismerőseim nem kis csodálkozására. A meghajlás annyira ösztönös tiszteletadás, hogy azóta oda kell figyelnem a hasonló helyzetekben - ahol inkább félreértést okozna :).

Tulywa

krumpLEE Creative Commons License 1999.08.10 0 0 221
Szia Foldhozragadt!

Jo a nicked...
Szoval az elobb elgortam valamit, es alig maradt idom, masodszor is befejezni a levelet... Szerintem Neked, nem a stilussal, hanem az edzo szemelyevel kapcsolatban vannak elvarasaid. Szerintem jo volna barmalyik stilus, a Kyotol a Taekwon Do ig. Neked egy ember (mester) kell, aki hajlando volha a te elveid szerint befogadni Teged, es foglalkozni Veled.
Szoval az embert keresd, ne a stilust...

krumpli

Fődhözragatt Creative Commons License 1999.08.10 0 0 220
Üdv mindenkinek!

Most bukkantam erre a fórumra, remélem, nem pont most fog elhalni... Magamról: 76-ban Judoval kezdtem, két évvel később Kyokushin Karatéra váltottam (még a hőskorszakban). Két-három év után újabb váltás Ju-Jitsu-ra, aztán Kempo, ... utoljára Wing Tsun. Már őszülök, lassan megvénülök, de még mindig nem találtam meg a nekem való harcművészetet. Örülnék minden tippnek, tanácsnak. Amit keresek: egy átlagosan kétbalkezes, nem különösebben jó fizikumú földi halandó által is megtanulható és sikerrel alkalmazható önvédelmi rendszer, ami baj esetén valóban javítja az esélyeimet. Amire nem kell egy életet rászánni, és nem csak 10 év után használható.

Mi a bajom az eddig kipróbáltakkal? Ami a magamfajta földhözragadt, abszolút racionális, a mozgásművészet és a távol-keleti filozófia által nem érdeklődő ember mentalitásának tökéletesen megfelelne, és hozzáférhető nálunk, az nem önvédelem, hanem mind versenysport (kick-box, savate, hasonlók). Ami viszont önvédelmi rendszerként hirdeti magát (jiu-jitsu, wing-tsun, stb), az mélyen átitatódott a távolkeleti kultúrával, amiből, köszönöm szépen, nem kérek, képtelen vagyok befogadni. Tud valaki egy fehér emberek mentalitásának megfelelő, nem távol-keleti, hanem a mi kultúránkban gyökerező önvédelmi rendszerről? Tix Richárd beszélt róla egy előadáson, hogy valamikor minden magyar végvárnak megvolt a maga fegyveres és pusztakezes harcművészeti stílusa, fennmaradtak leírások és ábrázolások, lényegében ugyanazokkal az ütésekkel, rúgásokkal, dobásokkal, stb, amiket most keleti mesterektől tanulunk. Keith Kernspecht, az Európai Wing Tsun Szövetség feje (9. fokozatú WT mester, aki korábban más harcművészetekben is mesterfokot ért el, német bajnokságokat nyert), az "On Single Combat" című könyvében leírja, hogy a harcművészetek eredetének egyik legvalószínűbb elmélete szerint (amelyet számos történész képvisel), vagy az egyiptomi falfestményeken látható "karate" és "jutsu" technikákat tanulták el a görög pankrátorok, vagy attól függetlenül alakították ki, de szinte biztos, hogy a Nagy Sándor seregében szolgáló görög pankrátorok vitték el a távol-keletre. (Van más elmélet is, Kernspecht is leírja őket, de ez az egyik legvalószínűbb.) Vagyis amit mi "távol-keleti" harcművészetként tanulunk, az nagy valószínűséggel a Földközi tenger keleti partvidékéről ered. Nem szeretnék senkit megbántani, de jómagam mindig kínosan és nevetségesen éreztem magam japán és kínai jelmezben, hajlongva, letérdelve, ordítozva, stb... Szégyelltem magam, hogy racionális európai ember létemre ilyesmit csinálok. Félreértés ne essék: ha egy japán vagy kínai csinálja, azt én is megcsodálom, az az övé, az ő népének a kultúrája, amelyet őszintén tisztelek. De nem az enyém. Úgy érzem, hogy ha én csinálom az ő gúnyájukba bújva, az csak bohóckodás, majomkodás. Elhiszem, hogy más azonosulni tud vele, tegye csak, ha ez jó neki, de én képtelen vagyok rá. Én csak kívülről tudom csodálni, mint egzotikumot.

A dolog gyakorlati hasznát illetően egyébként az érte a legtöbbet, amikor évekig egy kidobóemberként (is) dolgozó, volt ifjúsági magyar bajnok boxolóval edzettünk együtt egy zsákkal, tükörrel, egyebekkel fölszerelt pincében. Az maga volt a tömény élet! Sajnos már mindketten elköltöztünk onnan. Nem volt uniformis, hajlongás, szertartás, semmi... Csak a lényeg, a bunyó, az önvédelem. És formaságok nélkül is tökéletesen működött a harc jellemformáló ereje: a másik tisztelete (vigyázni rá, segíteni neki), a fejlődésre való törekvés, az önismeret, a kitartás, stb. Nem kellett hozzá semmilyen külsőség. Ezeket a hatásokat - saját tapasztalatom szerint - maga a harc gyakorlása váltja ki, nem a "körítés".

A harc elkerülésében nem hiszek, ha rám ront egy rablógyilkos a sötét utcán, nincs helye hipnotizáló tekintetnek (nem is látja, mert hátulról jön, meg egyébként is sötét van), leszerelő dumának (nem érdekli, mert azzal van elfoglalva, hogy fejbecsapjon), semminek, csak az azonnali ütésnek-rúgásnak-stb-nek. (Ez a szellem történetesen tetszett a Wing Tsun-ból.) Aki azt mondja, hogy a harcművészet nem harcra való, az szerintem olyasmit állít, mint hogy a járművek nem közlekedésre valók. Ami nem harcra való, az lehet művészet (és szép és értékes és ápolandó és művelendő), de nem HARCművészet. Bruce Lee-től Leung Ting-ig (ő a WT feje) sok nagy ember elmondta és leírta már, hogy a harcművészet harcra való, nem másra. Arra, hogy megvédjük magunkat a bajban a segítségével. Én ezt szeretném gyakorolni, ugyanis félek az utcán.

Fontos: ha valaki bele tud illeszkedni egy távol-keleti harcművészet kultúrájába, és valóban átéléssel, őszintén csinálja, abban semmi leszólni valót nem találok, és tiszteletben tartom. Minden, amit leírtam, a magam mentalitására és gondolkodásmódjára vonatkozik, amelyet nem tekintek jobbnak másokénál. Nem vagyunk egyformák, ennyi az egész.

Szóval, tud valaki valami jó tippet egy ilyen földhözragadt alaknak, aki pusztán arra vágyik, hogy kevésbé kelljen félnie az utcán, de nem képes és nem hajlandó európai létére japánként vagy kínaiként viselkedni?

Kösz minden tippért! Bocs, hogy szószátyár volta.

anDrAs Creative Commons License 1999.08.10 0 0 219
Arra a gyerekre nem lehet haragudni, mert valami nincs nala rendben amugy se. A tobbieket nem hagyja edzeni, egesz edzesen semmit sem csinal, ugyhogy nekem az az erzesem, hogy szeptembertol elbucsuzunk tole.
stempi Creative Commons License 1999.08.10 0 0 218
Na mi van? Hagyjuk elsullyedni a topicot? Vagy mindenki szabin van? Vagy ekkora a hoseg ;)))???
Amugy a koszonesekrol es megszolitasokrol jut eszembe: az egyik kicssavo, miutan el lett neki magyarazva masodik edzesen, hogy kell megszolitani minket (a tovabbiakhoz tudnotok kell, hogy Zoli a keresztnevem) es tegezzen is, odajott hozzam meghajolt es engedelyt kwrt: Zoltan, kimehetek...? Csak lestem. Azota folyamatosan Zoltanoz es hiaba szolok neki, hogy emberibb megszolitast hasznaljon, remenytelen. Ot Gergo helyett Gergelynek kell szolitani :).
Na hirtelen ennyi..
RobuR Creative Commons License 1999.08.06 0 0 217
Nalunk mindenki tegez mindenkit, meg a stilus alapito hanshit is. Eleg furcsa lenne magazni, de szerintem nem ez a lenyeg, hanem:
edzesen az alacsonyabb ovfokaztu maximalis engedelmesseggel tartozik a magasabb ovfokozatunak, akik viszont felelosseggel tartoznak az alacsonyabb ovfokozatuaknak.
Alexfux Creative Commons License 1999.08.06 0 0 216
Sziasztok!

Szerintem szinte mindegy, hogy magazas van, vagy tegezes, mert lehet tiszteletlenul is magazni. A tanitvanyaink minket tegeztek, kiveve egy holgyet, aki kovetkezetesen magazott es "Tanar ur"-nak szolitott minket.
(Azert irok tobbesszamot, mert azt a klubot ketten vezettuk, ahol en edzeseket tartottam.)

Nagyon sokan nem fogadjak el azokat a jogokat, amik az ovszinukkel jarnak. Pl. a meghajlas. Ha elertel egy ovfokozatot, akkor az alacsonyabb oveseknek kotelesseguk elore udvozolni teged. Vannak olyan magasovesek, akik ettol zavarbajonnek es raszolnak az alacsonyabb fokozatuakra, hogy ezt ne csinaljak, ezzel jol megzavarva szegenyeket, akiknek pedig ezt tanitottak. Sok olyan baratom van, akik magasabb ovesek nalam. Mikor este naluk vacsorazom, ez nem erzodik, dumcsizunk, eszunk-iszunk, nincs feszelyezettseg. De masnap az edzesen teljesen termeszetes, hogy elore koszonok es meghajlok elottuk! Ez a rend szerintem!

snowman Creative Commons License 1999.08.06 0 0 215
Üdv mindenkinek, most nálam is a két hét szabi játszik, de visszajövök, addig változatlanul várom a jótanácsokat. Jó pihit, vigyázzatok a szemetekre !
stempi Creative Commons License 1999.08.06 0 0 214
Kellemes hetveget, hazamentem sziasztok!
Donky Creative Commons License 1999.08.06 0 0 213
A tegeződéshez: nálunk a mestereket tudtommal senki sem tegezi még edzésen kívül sem ( legfeljebb a közeli ismerőseik ). Az instruktorokat pedig mindenki az utónevükön szólítja és tegezi, természetesen a megfelelő tiszteletadás mellett. A meghajlás nálunk is mindenhol érvényes tehát az utcán is. Sokáig igen furcsán néztek rám egyes emberek, mert a "civil" életben is szokásom volt a meghajlás. Teljesen önkéntelen reakció volt, szerencsére sikerült leszoknom róla. Szerintem egyébként a tisztelet kifejezésének az egyik legjobb, legkifejezőbb módja a keleti kultúra által "kitalált" meghajlás.

Tulywa : Tudtad, hogy az északi Seven star mantis iskolavezető mester, Tix Richárd mestere Bánhegyi László, aki tudtommal a déli stílus művelője ?

OFF
Most kb. két hétig nélkülöznöm "kell" a topic társaságát, ugyanis megházasodom. Szombaton lesz az esküvő, utána pedig nászút Siófokon.
Addig is további tartalmas napokat kívánok mindenkinek.
OFF

krumpLEE Creative Commons License 1999.08.06 0 0 212
Tegezéshez:

Azt gondolom, hogy a megfelelö tiszteletet szinte barmilyen erintkezesi modon meg lehet adni, nem szukséges hozza kulönösebb formula. Nekem, személy szerint örömöt okoz, ha valamely megbecsult mesterem, vagy edzőtarsam felé kinyilvaníthatom az iránta érzett megbecsülést.
Tegát pl. nem érdekel mit gondolnak az utcán, meghajlással köszönök ott is. (persze nem földig...) Szinte mindenhol ugyanolyan formaban érintkezünk egymással természetesen tegező viszonyban. Ha valamilyen sátoros ünnep alkalmabol magas övfokozatu mester kerül a latókörünkbe, akkor MESTER + meghajlás protokoll szerint müködünk iránta. (de magyarul volt :-)) Nagyon sokan a vezeto mestereink közül felszólítanak a tegezésre.

krumpli

anDrAs Creative Commons License 1999.08.06 0 0 211
Nem szamoltam, de ugy 180-200-ra tippelek. A vezenyleti nyelv ilyenkor nalunk is erdekes, mivel Shibamori sensei szokott vezenyelni, ezert japan-nemet-angol vegyesen, o ugyanis Ausztriaban el. A haladok mar hozzaszoktak, a kezdok meg nezik a tobbit, hogy most mit kell csinalni.

Edzesen nalunk is meghajlas van az oktato elott, de a keresztneven szolitjuk (kiveve a japan mestereket!). Viszont velem elofordult mar, hogy a stilusvezetonk legkisebb occse, aki akkor meg 2. danos volt megkert, hogy ugyan ne hajlongjak mar, mert o ezt nem szereti.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!