es csak a racsot orokolted , a recipet nem ? De meg kell mondjam, nagyon fini etek mar gondoltam meglepem a baratainkat is vele de az etvagyukat ismerve meresz valallkozas :)))
Hello Mikolt ! Velem egy ukran volt kollegam ismertette meg ezt a fini tesztat es sokaig kerestem a recipejet mig az alabbi cim alatt megtalaltam :
http://www.externet.hu/webfazek/egytalet/u77.htm
Jo etvagyat hozza :)))))
Bocsesz, egy kapitális hibát elkövettem a lángostésztánál: a beolajozott nájlonzacsiban egy napig állni kell hagyni (a hűtőben). Szal az utolsó eresztést sütni, és a holnapra gondolva gyurmázni.
Erről jut eszembe, miért van az, hogy bizonyos ételeket mindennap meg tudunk enni (kenyér, krumplipaprikiás, paradicsom, sülthús, banán, lángos stb.) míg másokra ráununk (karfiolleves, fasírozott, lencsefőzelék stb.)??? Persze egyénenként, tájegységenként lehetnek eltolódások. A németek java mindennap megeszi a savanyúkáposztát, én is szeretem, de egy hét után kifordulna a számból. Hogy van ez?
pelmeny egy főtt tészta, ami meg van töltve, a pirog pedig olajban sült tészta, ami meg van töltve. A pelmeny leginkább olyan, mint a ravioli, legalábbis a tészta jellege.
mzs: nem csinálunk olyat a hétnek a végén? esetleg eljöhetnétek a leányzóval pénteken vagy vasárnap. vagy valami vagy bármi. esetleg akármi :-)
nálam meg nem volt főzés a hétvégén, illetve de, mákos gubát csináltam a tornázós lányoknak, tegnap pedig fokhagymás-tejfölös-sajtos lángost ettem, de azt Szentendrén.
kérek ötletet sütihez, amit pikpakk össze lehet dobni hétközben, de mégsem egy sima kevert tészta. léccilécci!
Ez a pelmeny milyen rokoni kapcsolatban áll a piroggal?
Ja, nekem jó lenne egy sima pirog recept is (ami persze kipróbált)
Valaki azt kérdezte, hogy inek nekem a panírtészta receptje: mert úgy vettem észre, hogy mintha jobban tapadna a panírozandókra mint a hagyományos. Meg nem morzsálja annyira tele az olajat.
A recepteket így utólag is köszönöm, tesztelés alatt állnak.
Figyelem!
Nemsokára lehet mártogatni palacsintatésztába a bodzavirágokat!
Bocs, most látom, hogy már beírtad :)
Szerintem nem, mert így túl sok leve maradt. Legközelebb úgy fogom csinálni, hogy a felforrásig csukva hagyom, aztán rá a parmezánt és fedő nélkül vissza a sütőbe pirulásig.
Nem hiszem, hogy bármi is megégne benne annyi idő alatt, amíg az újkrumpli megfő és 180 fokon.
Szóról-szóra úgy csináltam, és nem égett meg, hanem tejszínes krumplileves lett belőle :) az kerülte el a figyelmemet, hogy egy szóval sem írja a recept, hogy fedjük is le a jénait. De az íze nagyon finom volt.
Itt van ni és mulan is kipróbálta emlékeim szerint és lehet bele tenni dió meg csokidarabkákat is.
kicsi emma válasz erre | adatok | e-mail 2000-12-14 19:35:34 (354)
Gyömbéres kalács 1 (ala Mary Poppins - azazhogy Curry néni):
5 dkg vajat kikeversz egy tojássárgájával, fokozatosan hozzáadsz 10 dkg cukrot és 1,5 dl tejet. 20 dkg lisztet elkeversz egy teáskanál (bocs, ez angol recept...) sütőporral, és hozzáadod a vajkrémhez, simára kevered. egy teáskanál összevagdalt friss gyömbért adsz hozzá és a legvégén egy habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott tepsiben, nem túl forró sütőben 25-30 perc alatt sül meg. Cukorral meghintva kell tálalni.
Szoktak árulni olykor olyan gyömbért, ami darabos, és aszalt vagy mi, cukrozva is van. szóval el lehet rágcsálni. Ha kapok ilyet, ebből is szoktam vágni és belekeverem - finom ráharapni.
végül nálunk nem lett zacskóscsirke, mert a zuram leszavazta, megvalósítottuk a héten emlegetett palacsintatésztás verzsönt. kicsit megbolondítottuk, a tésztában volt sajtipajti, a husi meg beáztatva fokhagymásborsosgyömbéres tejbe.
jut eszembe volt itten a gyömbérről szó, imádom, de csak egykét kaját tudok vele, mit lehet még fűszerezni vele? esetleg valami gyömbéressüti recipe?
Nem is volt mindenhol egyenkaja! Mi bajor grillkolbászt ettünk, mert gyorsan kellett, az újkrumpli holnap jön, a svéd módra készült húsgombival, áfonyalekvárral, és vettem az IKEA-ban zacskós szószt a gombóchoz :-)
Nalam: zacskos pipi, petrezselymes krumpli, uborkasalata. No azert volt par darabka rantott sajt is...
Spargat is akartam venni de ferj hiszterias rohamot kapott. Elobb csak remelte ,hogy a listan szereplo "sparga" csak holmi szines gombolyag, majd kozolte, hogy akkor o ma etteremben ebedel. =O(
Minálunk is petrezselymes újkrumpli volt! Tesóm járt vendégségbe, oda készült, sütőzacsiban sült csirkecombokkal-szárnyakkal, amit előzőleg olajos-mustáros-erőspistás-sültcsirkefűszeres cuccal kenegettem be, valamint fokhagyma is ment mellé, egy-két szál bazsalikom. Uborkasaláta. Előtte pedig gyümölcsleves, de csak úgy hidegen készítve, benne friss eper...
Vegyetek sutozacskot, minden nagyobb helyen kapni, szerintem. Le kell vagni belole egy alkalamas darabot, veget lezarni, beledobalni a lesozott csirkedarabokat de egybe is mehet a csirke ha ugy szeretned, fuszerezed amivel tetszik, en leginkabb csak majorannaval szoktam, melle dobalok hagymakat, voroset es fokhagymat de barmi zoldseg is mehet es a masik veget is lezarom. Megszurkalom hustuvel, hogy ne durranjon es be a sutobe. Felfujodik a zacsi es egyszerre sut es parol, a husi omlos es piros lesz de nem szarad ki. Egybe csirkenel nem tudom az idot, a mellek ugy 40 perc alatt ropogos pirosak, de neha kevesebb is eleg.
Az ures zacskot vegul egybe kidobom es a tepsi ott al tisztan! =O)
Tejből nem próbáltál még túrózni?
Itthon a "Friss Tej"-ből lehet: fölmelegíted annyira, hogy épp ne állja a kéz (kb 55-60 oc), és belekeversz 2-3 eka tejfől-joghurt keveréket, hagyod meleg helyen besűrűsödni, azuán kotla fölötti tésztaszűrőbe tiszta pelenkát (vagy fehér vászont) teszel, beleöntöd, 1 nap múlva valahova föllógatod még 1-2 napig csorogni.
Lényeges, a homogenizált-tartós tej, és krémjoghurt nem használható!
Tejföl, ha túl sűrű, miért nem hígítod tejjel? Ha öntethez kell én ezt szoktam tenni, vagy joghurtolok. Egyébként pont azt szeretem, ha olyan sűrű, hogy kiborítva egyben kicuppanna, de előtte villával símára szoktam kavarni!
Nekem aligsárga sem ízlett:( Maradok a nyersnél. Illetve egy fogyókúrás/:)/ receptben találkoztan banánfagylalttal. Nna, az finom!
Érett, vagy túlérett banánt karikára vágva lefagyasztunk. Mikor felhasználjuk, nem engedjük fel teljesen, csak addig, hogy össze tudjuk turmixolni. Húúú,édesebb is, krémesebb is, nagyon finom:)
Valaki egyszer itt nem tudott mit kezdeni sok banánnal, de akkor még nem voltam ilyen bölcs:)
Banánból csak a zöldet (aligsárgát) lehet sütni! Az egyébként ízetlent. Amelik már sárga, és íze is keletkezett azt nem lehet rántani, mert trutyivá lesz!
És Patrisz (12213).
Valszeg ua. a baj, mint nekem amikor 1.* +kóstoltam. Nem ízlett, mint az 1. ü CocaCola, az 1. banán sem anno qrég! Vagy az 1. Camembert sajt sem ízlett, 5-6. alkalommal kezdtem +szokni, és soka.ra +szeretni.
:o)
A spenóthoz kb 35 év kellett, a halhoz semmi sem elég nálam. Má. csak a lazacot tudom +enni -nehezen. Kivéve a füstölt lazacfilé, abból lemenne kilaszám...
:o)
Válogatásnál a fonnyadtságon kívül még úgy is meg tudod nézni, hogy jó e a spagóca ha a körmödet beleszúrod(ne lássa a zöldséges). Ha olyan gumiszerű, akkor felejtsd el, ha viszont pici ellenálás után beleszalad a körmöd, és van leve a spárgának, akkor jó. A főzés előtt én egyszerűen le szoktam törni a végét. A föld felöli végét és a feje felöl kb. középen megfogom, és eltöröm, ahol elpattan onnan már biztosan nem fás, a végét pedig kidobom.
Nincs turo, legalabbis olyan mint otthon. Tejfol az van de meg a zsirszegeny is annyira suru ,hogy nem pottyan ki a poharbol mikor hasznalom...salataba nem is jo, inkabb kefirt rakok bele, de az meg ritka madar, jo ha hetente egyszer elbirom csipni a Migrosba. =O)
Sigue! Túró sincs? Franciországban, Spanyolországban meg tejföl nincs tudtommal.
Most akartam muffint sütni, csak éppen 1/2 bögre zabpehely van... Drága párom meglepően rövid kérlelés után elviharzott, tudomásul véve, hogy anélkül nem jöhet haza. De, itt csak egy Tesco és egy Interspar van már nyitva... Most reménykedem, hogy nem feleslegesen darabolgattam az almát.
Nos igen, nekem meg mindig mososzer ize van, nem birom megszokni. =O)
Mindig is sk fejtettem le szalakat a sajtbol es hianyzik, ez meg a turo! De nagyon...
Csak egy kicsiket...:))) Egyebkent a parenyica tenyleg szenzacios. Emlekszem, mikor kicsik voltunk, mindig TV nezes kozben ettuk, Apu volt az hamozo-eloszto es mekkora kuriozumnak szamitott. Nem az volt, hogy mindennap vettunk am...Viszont mar regen ettem, nagyon. Mostanaban Camambertes lettem (gyerekkoromban csak mosoporizu sajtnak hivtam es ki nem allhattam), illetve fokhagymas Bakonyos.:))
Pedig nekem tizenéves emlékeim vannak az "ottani" fantasztikus joghurtokról pl. Én "ott" ettem először 86-ban gyümölcsjoghurtot, méghozzá kiwiset, és ott tudtam meg, hogy létezik olyan "állatfajta", hogy műzli... De hogy parenyica ne legyen... ez nagyon komoly!
Előbb vékonyan meghámozni aztán lereszelni.
De a dolog receptfüggő, egyes kínai kajákba szokták apró kis vékony csíkokra is vágni, és úgy az ételbe tenni.
Tenyleg, Sera! Szerinted itt van fustolt sajt?
Valahogy eddig nem talalkoztam vele, pedig szeretem.
Sajnos parenyicat sem tartanak ezek a "vadak"! =O)))
Az egyszerüen egy masik variacioja :)
Ismerkedesnek a sajt egy kicsit elnyomja a sparga izet /szerintem/ es nem tudod igazan megismerni a sparga valodi zamatat.
Mi sokszor csak zöldsegköretnek esszük,rizst es valamilyen sült husi hozza,leginkabb hirtelen sütött pipimell.
De ahogy kedved tarja :)
Akkor hamar probalkozz,mert lassan mar öreg spargakat kaphatsz a boltban.
Elmeletileg nem kellene a feheret meghamozni,de en megszoktam egy krumplihamozoval.Igy valahogy csinosabbak.
feltetlenül kinalj hozza spargahoz valo szoszt,csinalj magat vagy pedig vegyel keszen,azok is nagyon finomak.
Aztan tudosits kerlek!
A sparga izet nem tudnam mivel összehasonlitani.
A feher sparga azert feher,mert feher marad,tehat nem engedik,hogy a föld föle erjen.Ezert ügyelnek arra,hogy allandoan takargassak a kibujni akaro spargafejeket.
Emiatt a feher sparga termesztese több energiaba kerül,ezert is valamennyivel dragabb.
Izben nem annyira intenziv,mint a zöld sparga ize.
En feherböl keszitek spargakremlevest,a feher leves gusztusosabb,mint a zöld :)
A zöld spargat ellenben a föld fölött termesztik,ezert is lesz zöld.Izben intenzivebb,mint a feher sparga.
Van a lila sparga,aminek a feje azert lila,mert engedik valamelyest kibujni a feher spargat a földböl es ahogy elkezd szinesedni,kiszedik a földböl.
Ha a vege mar fas,amit lehet latni es egy kicsit feljebb meg kemeny,akkor az jo meg,ennyi fa a tapasztalatom alapjan szinte mindegyiken van,ha beleszamitod a szallitasi idöt stb.
Kb. 1-2 cm-t vagok le belöle.Volt mar olyan,hogy szinte csak a feje maradt,mert vagtam-vagtam,de meg mindig fas volt.Az ilyen kivülröl szep spargat valszeg helyesen taroltak,de öreg.
Ha alul fonnyadt es felül asszott,akkor ne foglalkozz vele,illetve ne vedd meg!
Mondjuk nalunk,ugy aruljak a spargat,hogy fel ill. kilonkent,amit összefognak es alul becsomagolnak,tehat a nehezebb kiszaradas vegett,illetve berakjak nyitott hütöbe,ami ugyan nem fagyaszt,de nem is olyan,mint egy hütö,hanem egyszerüen hüvösebb,mint a bolti hömerseklet.
Egy ilyen nemes es draga zöldseg több figyelmet erdemelne a tarolas folyaman,mert az embernek el is mehet a kedve,hogy megismerje.
Ja,idönkent nalunk drasztikusan learazzak a spargat,mert annyira nem szepek.De akarmilyen olcso,nem veszi senki.Azoknak csak tenyleg a fejet lehetne hasznalni,ugyhogy emiatt nem olcsobbak.
Ha van lehetöseged nezd ilyen szemmel a spargat,ha legközelebb mesz bevasarolni,tehat csak ugy nezd meg,nem azert,hogy megvegyed.
Kivancsi lennek,hogy hogyan taroljak otthon es milyen allapotu spargakat arulnak.
Az almas variaciot en is szoktam csinalni.
Lehet,hogy csinalok nekik uzsira,fahejjal cukorral.Van egy par megevesre itelt almam.Vagy banan?? hm?
En ma delben megettem a tegnapi finom sajtos variaciot maradek rizssel,ök meg krumplipüret,parolt sargarepaval es Fleischkäsevel.
Ha szorol szora forditanam akkor hussajt,aminek semmi köze nincs a sajthoz.Husbol van,pici tömbökbe lehet kapni,be a sütöbe es eleg sokaig kell sütni 160 fokon,majd felszeletelni.Allaga olyan,mint a parizsie,izileg csak suroljak egymast,de nem azonosak.Finom zaftos.Na,es ezt mind le lehet önteni barna martassal,hogy azert ne legyen szaraz.
Na,megyek konyhat renovalni :)
Sera! Koszi, Neked is szep hetveget, no meg termeszetesen Mindnekinek!!! De meg ne koszonj el, este fel 7-ig vagyok:)
Mas. Honnan lehet tudni, hogy a sparga fas-e? Az kivulrol nem latszik. Vagy igen? Mi alapjan valogassak?
Örülök, hogy izlett nekik:). Abba a sűrű palacsintatésztába nekem egész nyáron cukkiniket és patiszonokat kell mártogatnom:)De azt sem bánják, ha ananász, vagy alma hempereg:))
A kemenyseg kell,hogy legyen egy sparganal,de a szetmallas az mar gyanus.
A fasakat meg egyenesen megsem veszem.
Szerintem nem tudjak a megfelelö modon a spargat üzletekben tarolni.Nekem is volt mar szerencsem otthoni spargat latnom,de nem vettem volna meg.
Egyszer talan ki kellene probalnod csak ugy magaban a spargat köretkent rizshez,csak azert,hogy egyenesen elveszhessed a sparga izeit,tehat megismerkedhess vele,aztan utana ha izlett,lehetne varialni.
Gondolom,egyenlöre elment a kedved a spargatol,de ne menjen el örökre :)
Szep hetveget otthon! :)
Jajj barcsak en is hazafuthatnek egy hetvegere! :(
Koszi, Sera, jovo heten elkuldom a fotot, most nincs nalam es melo utan mar nem megyek haza, hanem a masik haza megyek: Pecsre:)))
Mi nem izlett? Nem is tudom. Zoldspargat vettunk a Matchben. Kisse kemeny volt nemelyik, masok meg majdnem szetmallottak belul, kivul fasak voltak. Sos-cukros vizben fottek/parolodtak osszekotozve, majd sajat le osszekever tejfollel, liszttel, nemi fuszerrel, reszelt sajttal, no meg kicsi metelohagymas vajkremmel. Sparga beteker pragai sonka, trutyi ra, meg reszelt sajt, be a sutobe. Tetszett!! Csak az ize nem...:( Bizom benne, hogy rossz volt a sparga.
Az en spargaim is allnak egy magasabb,szük edenyben,az edeny aljan egy racs van es a racsig er a viz,igy a spargak csak parolodnak,ill. eppen,hogy beleer a vegük a vizbe.
A vizbe egy kanal cukrot /hogy ne legyen a sparganak fanyar ize/ sot,citromlevet,darabka vajat teszek,ill. igy irja a recept.
Valszeg el lehet rontani a spargat,nekem is sikerült elrontanom meg a kezdeti idökben.
Mi nem izlett rajta??
Ha el tudod küldeni a fotot,felteszem neked.
Kivancsi lennek ra.
Koszi a biztatast:)) Szerintem padlizsankremet sem ettem meg... Amit viszont mostanaban nagyon-nagyon kivanok (a friss, zsenge, nyers cukorborson kivul, amibol iden Anyu sokat vetett es egy darab! sem kelt ki), az a patiszon!! Nyamm!!
A tegnapi csemege nagyon jol sikerült,pillanatok alatt kesz lett a palacsintatesztaba belemartogatott pipicici is ill. a lisztes/sajtos variacio is.
Az elözöt ugy csinaltam,hogy ket tojast vettem,hogy szep tojasos legyen,tejet es lisztet,ugyhogy kaptam egy szep sarga palacsintatesztaszerüseget,ami nem volt olyan hig,mint a palacsintateszta.
Beletettem a pipihusikat,meghempergettem es villaval amennyit birtam kiszedtem es kis kupacokkent tettem az enyhen megolajozott edenybe.Szoval nem fritözöztem,nekem olyan nincs is,es annyira nem szeretem.
Nekem mind a kettö nagyon izlett es talan erthetö okok miatt a gyerekeknel a palacsintatesztas variacio jött be.
Minel egyszerübbnek es szagtalannak kell lennie egy etelnek,akkor lenyelik.Ilyenek ök,ugyhogy nem mindenevö anyjukra/apjukra ütöttek.
Maradt estere is nyersen,kisütöttem azokat is,aztan megettek.
A sajtost szerintem azert nem nyeltek,mert sajtillata volt,ami erthetetlen szamomra,mert a fondüt ugy nyelik,mint kacsa a nokedlit.
En meg a sajtos variaciot ettem szivesebben a parfümrizshez.
Kitttty
Na,megtalaltam ket hozzaszolasomat is,bemasolom,hatha egy kicsit nepeszerüsiteni tudom ezaltal ezt a nagyon finom rizst.
Hajdanan Thor kerdezett a parfümrizs felöl.
8872 es 8875-ös beirasaim:
Valoszinü azert szeretheted a kerekrizst (4-5mm),mert enyhen ragadnak egymashoz a szemecskek,ezert is alkalmas a kerekrizs a pepesebb etelek keszitesere,mint pl. tejberizs vagy risotto,szoval minden olyan rizsetel elkeszitesehez,ahol szeretnek a rizsszemek egymasba ragadni :)
A hosszukas rizst (5-6mmm) azoknal az eteleknel hasznalod fel,ahol azt akarod,hogy a szemek pörögjenek,tancot jarjanak.(nem esetem,megfulladok töle)
Nem hinnem,hogy az altalad emlitett Thai rizs a mi rizsünk,szerintem csak azert Thai,mert onnan szarmazik,de ha ra van irva,hogy illatos,parfüm vagy akarmi ami az illattal összehozatik,hat tessek lenyulni :)
Habar nem Magyarorszagon elek es itt nalunk az ilyen rizsek,minden boltban megtalalhatoak,el tudom kepzelni,hogy barmelyik nagyobb bevasarlohelyen Cora, Auchen,beszerezhetö ez a rizs,hiszen mar szinte minden külföldröl beszerzett aru ezekben az üzletekben.
Persze,nem arra kell gondolnod,hogy meglocsolja az ember elötte parfümmel.
A parfümrizs Thaiföldröl szarmazik,mig a hasonlo illatu un. Basmati rizs Indiabol.
Relativ ragados es puham,de messzemenöleg nem olyan az allaga,mint egy agyonfözött rizsnek.
Valamivel kisebbek a szemek,mint pl. a szaraz pergörizsnel (ami szamomra ezekutan ehetetlen).
A szine hofeher es a fözesnel ill. parolasnal mennyei viragillatot araszt a lakasban.
A Basmati rizs valamivel dragabb es ritkabb,de a parfümrizs is felejthetetlen izt ad a szadba.
Erdemes kiprobalni,ha meg nem tetted,egyszer a csaladot meglepni :)
Ne felj töle,illataval együtt nö es nem müuton lesz illatos.Nagyon finom,szerintem a rizsek kiralynöje. :)