Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2009.04.13 0 0 7710
Írom is, hogy ez nem hivatalos, hanem hagyományos és manapság is közhasználatú forma néhány megyében.
Pl. Vazs megyei tanárom a "sínt" helyett mindig azt mondta, hogy "sinet". Ott meg ez a hagyományos ragozás.
Előzmény: Vezso (7700)
Hesperos Creative Commons License 2009.04.13 0 0 7709
Köszi! Valóban tudom nyitni mindkét végét neki, de akkor majd kiviszem őket levegőzni. A paradicsomokat már hordtam ki időnként, de amik még kicsik azokat eddig nem.
Előzmény: CBNora (7708)
CBNora Creative Commons License 2009.04.13 0 0 7708
Kibírják a 40 fokot, de szerintem jobb nekik kint. Egyszer ültettem bentre, nálunk ledobta az összes terméskezdeményt, csak nyár végén kötött, mikor borús idő lett. A mi üvegházunk elég vacakul szellőzik, a fóliád lehet, hogy jobb, ha mindkét végét ki tudod nyitni.
Szabadba szeretném ültetni őket, akinek adok belőle, szintén kintre szánja, így biztos nem fognak megégni kiültetés után. Bár addig még van egy hónap, de így valószínűleg a száruk is erősebb lesz, szokják a szelet.
Előzmény: Hesperos (7706)
CBNora Creative Commons License 2009.04.13 0 0 7707
Madárhálót kellett rakni az ezüstös levelű cickakfarkakra, mert tépik a tengelicek. A váz miatt mutatom meg. Birs vesszőkből készült a fólia alagutak mintájára.

Hesperos Creative Commons License 2009.04.13 0 0 7706
Szia!

Ki kell őket rakni a szabadba? Mert én egész nap üvegházban tartom az összes palántát. Esetleg árt nekik a 40 +- 5 fok ami ott lehet?
Előzmény: CBNora (7705)
CBNora Creative Commons License 2009.04.13 0 0 7705
Kezdenek virágozni a paradicsom palánták. Nemrég ültettem át az 1 decis pohárból félliteresbe, még van helyük nőni. Napközben már kint vannak a szabadban, éjjelre még beteszem az üvegházba.

CBNora Creative Commons License 2009.04.13 0 0 7704
Végre lehet dőzsölni!
Az áttelelő saláták ehetővé nőttek, ritkítva szedem. Annyit ehetek, amennyi belém fér. Kicsit kesernyés, a férjem nem eszi. Remélem, ha több zsenge levele lesz, neki is ízleni fog. Mellette a palántázott Kobakok még kicsik, de fejlődnek.
Kiszedtem az első újhagymákat. Ezek az emeletes hagyma nagyobb sarjhagymáiból nőttek.

CBNora Creative Commons License 2009.04.13 0 0 7703
Néhány húsvéti tojás az ünnepre.
(festék: hagymahéj, kurkuma, szárított bodzabogyó)
Anyóca2 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 7702
Sziasztok !!
Medvehagyma tövet/hagymát/lelőhelyet keresek, az ötleteket előre is köszönöm !!
Jó kertészkedést Mindenkinek !!
Judit
il1321 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 7701
Tegnapi képek. Ilyen meleg időben két és fél hét alatt kikelt a répa és petrezselyem. tegnap végleges helyre az üvegházba kiültettem a paradicso, és paprika palántákat.
Fólia alatt karfiol, kelkáposzta, saláta. Fátyol alatt korai krumpli.

Vezso Creative Commons License 2009.04.12 0 0 7700
A hűlni nem ikes ige. Egyébbként az ikes igéknek csak tárgyas ragozása van, ez meg elég hülyén néz ki tárgyas ragozásban. Hűlöm, hőlöd...
Előzmény: Flanell (7698)
Flanell Creative Commons License 2009.04.12 0 0 7699
Nálunk nem volt mostanság egy szem eső sem, nem tudom, mi fog kikelni. Locsolásra még hetekig nem lesz időm.
A hagymafélék persze kijöttek, de az aprómagvas dolgok, pl. sárgarépa bizonytalan. Mivel nem voltam itthon vetésidőben, el lett késve, csak hó elején lett elszórva.
Flanell Creative Commons License 2009.04.12 0 0 7698
Erről az jut eszembe, hogy volt nekem egy Tirpákiából Pestre származott barátnőm, aki mindig idegrohamot kapott, ha azt mondtam, hogy hűlik a levegő, vagy hűlik a leves. Mondjam azt, hogy hűl!
Ez megint csak olyan dolog, hogy a megyében sincs olyan "bennszülött", csak esetleg "gyüttment", aki hűlt mond hűlik helyett, hiába az a szótári forma.
Előzmény: Flanell (7697)
Flanell Creative Commons License 2009.04.12 0 0 7697
Viszont nálunk falun (meg a megyében, ill. valószínűleg az országrészben) minden dolognak a födbe való rakását ültetésnek hívják. Vetés csak a szanaszéjjel való szórás, pl. a búza vetése. Ami sorba vagy fészekbe kerül, az ültetés. Egyszerűen így alakult ki, nemcsak én, hanem nagyapám és az ő nagyapja is így tanulta gyerekkorában.
Ahogy pl. senki nem mondja, hogy gyomosodik a kertje, hanem füvesedik, pedig 99 %-ban kétszikű, vagyis nem fűféle növényekről van szó. :)
Előzmény: il1321 (7694)
Plymouth rock Creative Commons License 2009.04.10 0 0 7696
Köszönöm a válaszotokat!
il1321 Creative Commons License 2009.04.10 0 0 7695
Az előzőt kiegészítve. A magágy fedése után nem elsősorban öntözéssel kell a talajlevegőt, üreget megszüntetni, hanem a talaj megfelelő tömörítésével, hengerezéssel. Ez főleg a répa, petrezselyem kelésénél fontos. Az öntözés a talajfelszínt akár cserepesítheti is széljárta fekvésben. Kisebb területeken a száraz talaj esetén a mag beáztatása, a vetőbarázda vetés előtti belocsolása segíthet. Kellő tömörítés esetén a hajszálcsövesség a talajban is kellően nedvesít. Nagyon érzékeny magok talaját kelésig nedves ruhával, kartonnal lehet takarni, esetleg forgáccsal, fűnyesedékkel vékonyan mulcsozni.
Előzmény: Vezso (7693)
il1321 Creative Commons License 2009.04.10 0 0 7694

Attól függ, mit ültettél. Természetesen legtöbbször kell öntözni.

De most ennek kapcsán szeretném elmondani újra:

A maggal történő szaporítás, a magok földbe juttatása a vetés, vagyis generatív szaporítás.

Csemeték, palánták, legtöbb gumó, hagyma telepítése az ültetés, vagyis vegetatív szaporítás. 

(nekem nagyon bántja a szemem, amikor valaki magot ültet:))

Előzmény: Plymouth rock (7692)
Vezso Creative Commons License 2009.04.10 0 0 7693
Az ültetés után azért fontos a locsolás, mert egyrészt a csírázáshoz nedvesség is kell, másrészt a jól belocsolt föld szépen körülöleli a magot és nem egy lyukban lesz, amiből nehezebb az indulás neki. Várhatsz az esőre, vagy meglocsolhatod egyszer. :)
Előzmény: Plymouth rock (7692)
Plymouth rock Creative Commons License 2009.04.10 0 0 7692
Sziasztok!
Tegnapelőtt ültetem és szeretném megkérdezni hogy most már öntözem egy kicsit vagy még várjak kicsit?
niamano Creative Commons License 2009.04.08 0 0 7691
Ó! De irigy vagyok!! Mi tényleg csak hétvégén jutunk ki a kertbe majd, de tegnap járt arra a párom locsolni, és nálunk is virágzik a -vasárnap ültetett- barack!!! :D
Komolyan aznap este olyan jó érzés volt bemenni, mikor már úgy besötétedett, hogy az orrunkig sem láttunk, olyan... hmm.. büszkék voltunk? Nem. Inkább csak elégedettek és boldogok! Mi lesz, ha "szüretelhetünk" is majd?

Tudtok ti valamit kertes kertészek!
És köszönök mindent, Beetee, CBNora, és Pepe!!
Előzmény: Pepe7 (7690)
Pepe7 Creative Commons License 2009.04.07 0 0 7690
Én is kertészkedtem még egy kicsit :)
Vasárnap elvetettem a a Beeteetől származó csicsókát, ma pedig kikerült CBNora rebarbarája, mentája és még néhány szép növényke a kertembe.
Niamanóét pedig betettem egy nagyobb vödörbe némi homokba, és jól belocsoltam. Így biztosan elvan hétvégéig.
Szóval köszönöm szépen a segítséget és a szaporítóanyagot itt is.

Igen, és már nemcsak nő a retek és a hagyma is, hanem gyönyörűen virágzik a mandula, és nyílik a barack is!

A rebarbarák közül hagyok virágozni is.

Szép lesz a kert.

jacsoj Creative Commons License 2009.04.07 0 0 7689
Használt vas hordót 200 l-est, pár száz Ft-ért lehet venni valamelyik MÉH telepen.
Előzmény: Törölt nick (7683)
Hesperos Creative Commons License 2009.04.07 0 0 7688
Hát igen, van egy kedves zöldséges ismerősöm.
Előzmény: Vezso (7687)
Vezso Creative Commons License 2009.04.06 0 0 7687

Szépek a paradicsomok.

Látom te is a zöldségestől szerzed a rekeszeket. :)

Előzmény: Hesperos (7685)
Vezso Creative Commons License 2009.04.06 0 0 7686

Én most ástam le egy 1500 és egy 1000l-est. (gép volt, én csak visszatemettem. :)

A nagyobb 8, a kisebb 12e volt. Nézz szét a Vaterán. :)

Hesperos Creative Commons License 2009.04.06 0 0 7685
Voltam ma kinn nézelődni egy kicsit, és örömmel látom hogy végre sorol a répa és a petrezselyem. A káposzták már növekednek, a zellereket kipalántáltam a helyükre, az uborkatám mellé, majd még vetek oda kaprot. A tám két oldalán két párhuzamos sorba vetettem kukoricát. A fokhagymáim már mind kibújtak, a sima hagymák is. Kiültettem a hétvégén a korai karalábékat, eddig úgy látom tetszik nekik kinn is. A palánták már véglegesen kikerültek a sátorba, a paradicsomok némelyike már egész nagy, a később vetettek is szépen nőnek. A paprikából eddig csak a Kapia kelt ki, amit elvetettem almapaprikákat meg fűszereket azok még csak most kezdenek kelni. A ládába vetett paradicsomokból kikelt a San Marzano és a Kecskeméti 262-es is, már ki is tűzdeltem őket. A borsóim már egészen nagyok, ma megkapáltam a sorközöket köztük. A padlizsánpalántáim 2 kivételével mind kidőltek akármit csináltam, majd holnap újravetem őket. Itt van pár kép:
Ribizlibokrom Egy saláta a sátorból Lugas Zellerek Kapia paprikák Az egyik meggyfám Borsó Az uborka leendő helye A kitűzdelt paradicsomok
Hesperos Creative Commons License 2009.04.06 0 0 7684
Szia!

Én mikor hordót akartam venni, akkor itt nézelődtem, és talán neked ez jó lenne. A kiszállítás díjmentes náluk és van 220 literes is.
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.06 0 0 7683
Tud valaki műanyag-hordó lelőhelyet Pesten, ahol 120 l-esnél nagyobb hordót árulnak? Esővizet gyűjtenénk, a kapható 120 l-es kicsi (sorba kell kötni őket), és a boltban, ahol vettünk újat, azt mondták, náluk nincsen nagyobb. Ciszternát még nem akarunk...
Flanell Creative Commons License 2009.04.06 0 0 7682
Hát tulajdonképpen jó lenne, de nemigen megyek arra egy hónapon belül.
Előzmény: taormina1 (7680)
beetee Creative Commons License 2009.04.06 0 0 7681
Gombázósban válaszoltam. :)
Előzmény: taormina1 (7679)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!