Keresés

Részletes keresés

Alexfux Creative Commons License 1999.08.25 0 0 317
Ez borzaszto!

Soxor elkepzeltem mar, hogy milyen egy utcai pofozkodas, de meg nem volt reszem benne. Azt is tudom, hogy a gyakorlas egy bizonyos ideje utan ugy jon ki az ember kezebol, vagy lababol a technika, hogy azt sem tudja, hogy mit csinalt. Az ellenfel mozgasa valtja ki a begyakorolt mozdulatot. Tehat elofordulhat, hogy mig te jol megijedsz, amikor megtamad az a bizonyos rabolo, a tested megcsinalja a megfelelo mozdulatot es szegeny tamado feje leesik egy rugastol, vagy utestol. Utana te megy a koterba? Ez hulyeseg! Hiszen az utca teljesen mas kornyezet, mind az edzoterem! Ok, akkor ha ilyen lesz, akkor jol elfutok ! Koszi!

stempi Creative Commons License 1999.08.25 0 0 316
Alexfux!
A kerdesedre roviden: ha kiderul a birosagon, hogy a tamado azert szenvedett 8 napon tuli seruleseket, mert te harcmuveszketsz, indokolatlan fegyverhasznalatnak minositik. Ez nem vicc. Sajnos mar volt ilyen eset.
Tehat vigyazat: nem agyonverni a tamadot, hanem odaadni amink van. Sajnos ennyit a magyar torvenyekrol ;(((!
RobuR Creative Commons License 1999.08.25 0 0 315
Tegnap jottem vissza Sziciliabol, meg nem volt idom elolvasni a kethetes termest, addig is csao!
Alexfux Creative Commons License 1999.08.25 0 0 314
Dlala

En a Praterben lakom ( na nem a becsiben :-) ). Jo hely! Lekopogom, de meg egyszer sem volt semmi problemam az utcan, kiveve talan a kamaszkort, amikor mindenkinek legalabb egyszer beverik az orrat :-) !

Versenyzes: Mi a baratommal es edzotarsammal kicsit maskepp csinaltuk, mint a Honbuban (a Honbu a kyokushin karate kozponti edzoterme volt az alapito halalaig. Utana Shihan Matsui altal vezetett szervezet foglalta el Oyama vegrendeletere hivatkozva. Az orokosok a vegrendeletet megtamadtak es ha jol tudom, koteleztek a Matsui-fele szervezetet az epulet elhagyasara). Mi altalaban a vizsgaanyagot gyakoroltattuk a kov. felbontasban. Heti harom edzes. Az elso volt a kihon (bazistech. kombinaciok). A masodik volt a kata (formagyakorlat), a harmadik a kuzdoedzes.(kuzdotechnikak, kombinaciok es szabad kuzdelem) Termeszetesen mindig volt valami Evilman altal annyira hianyolt kis eronlet. Neha ez az arany megvaltozott, pl. amikor haziverseny kozeledett. Akkor tobb idot aldoztunk a kuzdelemre! Altalaban bevalt. A tanitvanyok alt. jol szerepeltek a haziversenyeken. Nekunk nem volt tapasztalatunk versenyzofelkeszitesben, de igyekeztunk ahogy tudtunk. Persze nem volt kotelezo elindulni a haziversenyen, de nemi presszio azertalkalmaztunk. Voltak nehanyan, akik nem mertek elindulni. Szerettek volna, de egy kicsit feltek. Igyekeztunk novelni az onbizalmukat, de azert a tenkintelyunket is latba vetettuk neha. Nemegyszer eremmel jott vissza a kis "gyava"!

Utca: Foldhozragadt hozta a felszinre a gondolatot, miszerint mi van akkor, ha egy ezer eve karatezo emberket, aki meg soha nem verekedett utcan, megtamadnak es az illeto egy, mar a vereve valt technikaval lekuzdi a tamadot, akinek korhazi apolasra lesz szuksege. Kivancsi lennek arra, hogy a jog hogy latja ezeket az eseteket. Ez sajna a barmelyikunkkel elofordulhat (foleg a nyolcban, ugye Dlala ? :-) )

Vang So Creative Commons License 1999.08.25 0 0 313
Kedves Fődhözragatt!
A teaszertartással kapcsolatban teljesen igazad van, csak adott környezetben adott embrek között működik. Azért hoztam fel példának, mert szerintem amióta bármikor elő lehett kapni egy stukkert, azóta a pusztakezes önvédelem nyilván nem a top, de önmagad fizikai-lelki tökéletesítésére még jó lehet.
Laja1 Creative Commons License 1999.08.24 0 0 312
A weboldalamon csinaltam egy forum.html-t ahol a 3 forum : az internettos a hirnetes meg ez az indexes ottvan egymas alatt. Marmint 3 link van egymas alatt ami a kulonbozo forumokra mutat direkt. gondoltam ide megirom, mert lehet, hogy 3 kulonbozo garda van, es nagyon erdekes lehet, mondjuk ezeket a temakat ugy megvitatni, hogy a masik 2 forum olvasotabora is ertesuljon rola. szoval csak ha valaki meg nem ismerne azt a masik kettot. De persze lehet, hogy itt buzgok, mikozben ugyanazok a fazonok vannak mindenutt, csak mas neven :-D
DLala Creative Commons License 1999.08.24 0 0 311
Fodhözragatt,

Tényleg, meséld már el, mi volt a baj az egyes stílusokkal, edzokkel, csoportokkal. Hátha tanulunk belole.

Az a meglátásom, hogy olyat keresel, ami nincs, valamiféle Szent Grált. De ez végülis nem baj, szerintem itt mindannyian a Tökéletest keressük, ki így ki úgy. Esetleg tisztában is vagyunk vele, hogy lehetetlent akarunk, mégis keressük. Te még nem, de azért csak keresd, az ido nem számít...

DLala Creative Commons License 1999.08.24 0 0 310
Úgy látom szép kis vihart kavart ez a kötelezo versenyezni c. elvárás. Akkor hadd tegyem egy kicsit tisztába és hadd védjem meg egy kicsit az álláspontot.
A mi szövetségünk elég sok embert számlál, mégis csak kevesen veszik a fáradságot, hogy versenyekre is eljárjanak. Érdekes módon a vidéki kluboknál azért nagyobb a buzgalom. Ahhoz, hogy a szövetség ne essen szét hatvanvalahány klubbá, szükségesek a versenyek. Korosztályos, ilyen meg olyan kategóriás, formagyakorlattól a nyílt full-contact küzdelemig. A legtöbben így is csak akkor látjuk egymást, ha versenyeken, országos edzotáborban vagy országos övvizsgán találkozunk. Az a klub, aki nem keresi a kapcsolatot, belterjessé válik és tuti biztosan néhány év alatt megszunik. Mint már írtam, a tanítványoknak is nagyon fontos, hogy ne csak egymás között gyakoroljanak, hanem számukra ismeretlenekkel is, ráadásul "éles" helyzetben. Mikor tanulja meg, hogy most aztán nem hibázhat? A jó felkészítésnek és nevelésnek nagyon fontos része, hogy aki megérett rá, az mérje meg magát versenyeken, ne sunnyogjon. Egy mestertol, aki ugye már tanít, hogyan lehet elvárni, hogy jól tanítson, ha nem versenyzett?
Lehet, hogy félreértheto volt, bocsi, mégegyszer: Dan vizsga tételéhez (30 éves kor alatt) kötelezo, hogy indulj versenyeken. Ez azt jelenti, hogy fiatal vagy, erod teljében, általában még diák, úgyhogy még idod is van rá.

Összefoglalva: a versenyzés hasznos dolog és kell, egy bizonyos életkorban meg pláne. De természetesen nem a versenyzés a cél.

Laja1 Creative Commons License 1999.08.24 0 0 309
alexfux :
a stilusomat megtudod, ha rakattintasz az adatok-ra oldalt (egyebkent kuldtem egy e-mailt is a cimedre)
Meg mindig versenyek : szoval. Kicsit elszaladt velem a szeker vagy mi. Nem mostansag kezdtem ezzel a dologgal foglalkozni, es mar reg sokdanos mesternek kene lennem az idohoz kepest amit ebben a dologban eltoltottem. Csakhogy nem voltam mindig aktiv. Bar ha csak a fele idot nezem, mar akor is lehetne par danom :) De nem ez a lenyeg.
Szerintem a kataknak a kihonnak a meditacionak ugyanolyan fontosnak kell lennie, mint a kuzdotechnikak gyakorlasanak. A honbuban (na ebbol biztos rajossz a stilusomra) nincs olyan, hogy kuzdo edzes meg kihon edzes. Csak edzes van es kesz. Kihonnal kezdenek, aztan katazgatnak majd a vegen kuzdenek egy kicsit. aztan johet a meditacio a lazitas, meg az apolas :) Szoval egyiket se szabad a masik rovasara tulzottan eloterbe helyezni.
MIND kell egyutt. Ha egyiket elhagyod, akkor gond lesz elobb utobb. A verseny is csak egy eszkoz.(a kuzdogyakorlat egy specialis nehezitett valtozata). Persze nagyon sok mindentol fugg, hogy egy kezdo mennyi ido utan erik meg elete elso versenyere. van aki elobb, van aki kesobb.(Akkor van gond, ha az edzo nem tudja ezt helyesen megitelni, es mindenkit kenyszeriteni akar. emiatt mar sokan hagytak abba) szoval amikrol en irok azokat nem egy total kezdonek szanom. Inkabb azoknak akik mar eljutottak egy szintre , ismerik az osszes alapallast utest rugast a katakat, szoval azoknak, akik mar tulvannak az alapgyakorlatok tanulgatasanal. amig valaki meg az alapallasokkal sincs tisztaban addig meggondolatlansag lenne versenyekre kuldeni.
anDras : nem ketelkedem a tudasodban. Csak a cellal kapcsolatos felreertesekre probaltam meg ravilagitani. szerintem ahol vannak mukedvelok, meg versenyzok kategoria az nem valami szerencses. Az eletben ez ugy nez ki, hogy vannak haladok (akik elmereszkednek a versenyekre is) meg vannak kezdok (Ez alol csak a tul fiatal vagy tul idos tanitvanyok kepeznek kivetelt) aki ereje teljeben van es nem versenyez az kezdo.
Mert meg annyi tudasa sincs, hogy egy vacak versenyre elmenjen.Most itt nem a vilagbajnoksagrol beszelek, hanem valami kis helyi vagy akarmilyen B C D kategoriaju dologrol, ahol egymashoz kepest hasonlo felkeszultsegu tanitvanyok tudjak osszemerni az erejuket.Ha meg nincsenek ilyen versenyek, akkor csinalni kell ! Kezdo koromban nalunk voltak hazi versenyek, meg klubbok kozotti merkozesek. Az edzo dolga, hogy megszervezze ezeket :) andRassal egyetertek abban,hogy nem csak egy helyes ut van. Az is nagy igazsag, hogy ahany ember annyi fele stilus.Mindenkinek meg kell talalnia a sajat stilusat.
stempi : bocs, de errol a temarol naphosszat tudnek diskuralni es az a gondom, hogy allandoan osszesuritem a mondanivalot es egy csomo dolgot nem irok le, mert akkor kisregeny lenne.
(Ez se lett valami rovid :)...
DLala Creative Commons License 1999.08.24 0 0 308
Hú de megszaporodtak a hozzászólások ma délután...

Alexfux, hálistennek én JV elitebb részén lakom, az Astoriánál. Ettol még sajna naponta keresztezem a necces környéket.

Az ITF Taekwon-Do ruhán a kabát alsó szegélyén van fekete csík, de csak a mesterekén. 4. Dan és afölött meg a kabát ujján és a nadrág oldalán is van egy fekete csík. Na azért ilyen itthon még kevés van (4). A tanítványok ruhája egyszeru, elvileg lehet bármilyen "karateruha" sot judogi is. Kinek mi a kényelmes. Mostanában a madzagos és a cipzáras megoldások helyett a tépozáras ruhák a menok. Dekorálás: a sz1v fölött az ITF embléma (ököl), a kabát hátulján Taekwon-Do felirat angolul és koreai karakterekkel is. Válogatottaknak bal karon nemzeti színek.
Övszínek: fehér, sárga, zöld, kék, piros, fekete

DLala

Fődhözragatt Creative Commons License 1999.08.24 0 0 307
Hello Szalmabála!

Még júliusban említetted a Shobu-kai-t, de elég szűxavúan. Írnál róla bővebben? Miben nyilvánul meg az, hogy "igazi megkötések nélkül"? Előre is kösz!

stempi Creative Commons License 1999.08.24 0 0 306
Kedves Fődhözragatt!

Asszem megertettem, hogy mi a bajod a "hagyomanyos" harcmuveszetekkel (de lehet, hogy koppanok ;)! ). Amit te lattal az csak a felszin! Teny, hogy erosen hierarchikus a felepitese, de ennek elviselesere tenyleg rokonszenvesnek kell talalnod egy csoppett a japan kulturat. Amugy "De olyannal sem, aki sohasem kételkedik és vitatkozik, csak ész nélkül, kritikátlanul bebiflázza, amit elé raknak! Valahol kell lennie egy arany középútnak a két szélsőség között." Ez az! Van egy regi zen tanitas, aminek ez a lenyege: nem kell technikat tanulnod, hogy mesterre valj. Amit te irtal, azt 13 ev utan ertettem meg, sok wado mester mondta, de nem ertettem meg: nincs _egy_ wado ryu stilus. Ahany tanitvany annyi wado stilus van! Nem vagyok se zen mester, sem annyira bolcs, hogy igazi tanacsot adhassak, de adok egy stempi szintut :) : keress egy szimpatikus oktatot, (Tokmindegy, hogy milyen stilussal foglalkozik. Ill. ha nem kell sza'lto mortale'-t bemutatni, akkor mar megfelelt.), kezdj el nalla edzeni es keresd meg onmagad eszkozkent hasznalva az edzeseket. Az igeny mar megvan benned, de ne felejts el valamit: a mai vilagban annyira teleagattuk a lelkunket sallangokkal, hogy egy ilyen egyszeru cel is hatalmas akadallya valtozik abban a pillanatban, mikor meg megvalositasra kerul. Atyaisten! Nekem melozni is kell! En meg itt predikalok, holott valoszinu en szorulnek kioktatasra.
Na mostmar tenyleg melozom...

stempi Creative Commons License 1999.08.24 0 0 305
Az Funakoshi Gichin a Shotokan megalapitoja. Shotokan edzesre mentel le, de most veszem eszre, hogy Alexfux mar valaszolt neked. A kata amit megtanultal, feltetelezem: a Heian Shodan.
Alexfux jol irtal a celrol! Akkor ninnsc cel, amikor mar karate (vagy barmi mas) sincs szamodra.
Laia1-et neha ertem, neha zavaros. TAlan ugy pontosabb ha azt irom, hogy erzem mit akarsz irni, de valahol santit az elmeleted.. Vagy en vagyok tul elvont es te csak siman materialista szemszogbol kozelited meg ezt a dolgot. Huu micsoda fogalmazas volt az utobbi mondat!
Asszem ezt majd reszletesebben ki fogom fejteni holnap, hogy nehogy felreerts.

Meg csak annyit Alexfux: amit a versenyezteto oktatorol leirtal, nagyon is igaz. Neha en is tapasztalom, ha lemegyek az oktatomhoz edzegetni. Na de ezen nem tudunk valtoztatni.
Sziasztok: stempi.

Alexfux Creative Commons License 1999.08.24 0 0 304
Kedves Foldhozragadt!

Ki volt a kyo-s edzod? Csak ugy kivancsisagbol kerdezem! Megirhatod emilen is. Lehet, hogy en is tanultam nala, mert a leiras emlekeztet vkire!

Koszi
Af.

Fődhözragatt Creative Commons License 1999.08.24 0 0 303
Kedves DLala és Csapnivaló!

Nem éreztem sértőnek DLala megjegyzését, ha én valóban senkire sem hallgatnék, igazad lenne. Magam is tanítok (bár nem harcművészetet, hanem a Műegyetemen), és én sem szeretek olyan tanitvánnyal foglalkozni, akiről minden lepereg. De olyannal sem, aki sohasem kételkedik és vitatkozik, csak ész nélkül, kritikátlanul bebiflázza, amit elé raknak! Valahol kell lennie egy arany középútnak a két szélsőség között. Egyetemi oktatóként és harcművészeti tanítványként egyaránt ezt az arany középutat keresem.

Egyébként idegenkedéseim ellenére nagyon sokat köszönhetek a harcművészetek tanulásának, a mérleg számomra egyértelműen pozitív. De vagyok olyan telhetetlen, hogy még tovább keressem a számomra "igazit". Az élet más területein is az átlagosnál hosszab ideig kerestem a nekem való utat, de idővel, szép sorjában, itt is, ott is megtaláltam/megtalálom. Tulajdonképpen magát az útkeresést is élvezem, nem csak azt a pillanatot, amikor érzem, hogy "ez az, ezt (vagy őt) kerestem!" Köszönet mindenkinek az eddigi tippekért!

Csapnivaló, elvetted a kenyeremet, nekem szinte már nincs is mit válaszolnom. :-) A közbiztonságot illetően (is) egyetértünk. Sajnos nem én kódorgok ott, ahol a rossz fiúk járnak, hanem a rosszz fiúk járkálnak újabban ott, ahol én kódorgok, és ahol (és amikor) eddig nem jártak. Kaptam ma egy emilt, amiben leírja valaki, aki tizenvalahány éve karatézik, hogyan verték agyba-főbe az utcán, és azt írja, hogy nem igaz, hogy el lehet kerülni a bajt, igenis mindenkibe belekötnek. (Majd rábeszélem, hogy tegye közzé, amit nekem írt, nagyon tanulságos.) Azt írja, azóta az irgalmatlan verés óta egészen másképpen gondol a harcművészetre, kb olyan földhözragadt módon, mint én. Mert a legfontosabb mégis csak az, hogy több esélyünk legyen a bajban, akár bennünket, akár a szeretteinket támadták meg.

Elfutni sajnos egy telefonfülkéből, liftből, vonatfülkéből, stb. nem lehet, de ha lehet, akkor sem biztos, hogy én futok gyorsabban.

Egyik volt karate edzőmet az alatt a néhány év alatt, amíg a tanítványa voltam, kétszer támadták meg (pontosabban egyszer őt, egyszer pedig a pár percre magára hagyott menyasszonyát). Neki pedig igazán megvan a mérete (sokszoros nehézsúlyú kyo bajnok, magas, csupa izom), és a harcias kinézete (félelmetesen kérges öklök, bevert orr), mégis bajba került. Pedig a magánéletben barátságos, békés, kedves ember, kerüli a bajt. (Egyébként mindkét ügyet másodpercek alatt, egy-két mozdulattal lerendezte, a lehetőségekhez képest kíméletesen.)

A teaszertartás tanmeséje nagyon szép tanmese, csak éppen intelligens harcművészről szól, nem útszéli gazemberről. Utóbbiak sajnos nem igazán kiváncsiak a teára való meghívásra...

1000 bocs, hogy már megint ilyen bőbeszédű voltam!

anDrAs Creative Commons License 1999.08.24 0 0 302
Pedig hidd el, jol csinalom! Nem hozzad kepest vagy nem XY-hoz kepest, hanem magamhoz kepest, es ez nekem eleg. Sot, mikor egy evig en tanitottam a csapatot, csak dicseretet kaptak (a stilusvezetotol is es mas klubvezetotol is) es kiemelkedoen jobbak voltak a tobbi klubnal, pedig nem versenyeztek. Nagyon sokan vizsgaztak, mindenkinek sikerult es egyik sem ugy ment at, hogy csak eppen utotte a szintet! Persze sok mas dolog is lenyeges, ez igy meg messzire volt a helyes fejlodesi iranytol, de a folyamatos tokeletesites feladata immar nagyreszt stempire harul...
Ezert mondom, hogy nem lehet egy semat mindenkire rahuzni, es nem csak egy helyes ut van!
anDrAs Creative Commons License 1999.08.24 0 0 301
Shotokan, bar ha nem emlited Funakoshi nevet, akkor Wado-ryu is lehetett volna. Wado-ban az altalad leirt kata neve Pinan Nidan, a masodik vizsgan kerik, de az utolso 3 utes elott van meg fordulas -225 fok, gedan barai, juntsuki, +90fok ugyanez, -45fok utana jon az utes 3x, majd -225fok szuras 2x, +90fok szuras 2x. :) (leegyszerusitve...)
Alexfux Creative Commons License 1999.08.24 0 0 300
Evilman:

Szerintem Te shotokan karatet kezdtel el gyakorolni! Funakoshi alapitotta, ez igy igaz!

Laja1:

Te milyen stilust gyakorolsz? Csak kivancsisagbol kerdezem! Egyetertek Veled abban, hogy nem jo gyakorlat kotelezni valakit a versenyzesre. Kicsit zsarolas ize van, ha bizonyos verseny"szamhoz" kotik az ovvizsgat, foleg, ha az eredmeny is szamit! A versenyzest fel kell ajanlani a tanitvanynak es ha erdekli, akkor fel kell ra kesziteni. De ez nem mehet a karate es a nem versenyzok rovasara. Megmagyarazom: " a karate rovasara".
Soxor lehet tapasztalni (legalabbis nalunk), hogy sokan csak azert kapnak meg ovfokozatot, mert jo versenyzok, van erzekuk a kuzdelemhez. Csak ezzel foglalkoznak es elhanyagoljak a stilus tobbi osszetevojet, a formagyakorlatot es a kihont. Ez kesobb visszaut! Eloszor is nagy lesz az arcuk! Ez szemelyes tapasztalat! Azutan a vizsgatechnikaik lesznek iszonyuak es hianyoznak is a kuzdotechnikaikbol! A bazisgyakorlatok pl. segitik a mozgaskoordinaciot es a pontossagot. Azonkivul lesz egy kutyauto zold vagy barnaoves, aki "csak" eros es bunyozni tud! En ugy gondolom, hogy aki versenyezni akar, az vagy kulon specialis versenyfelkeszulesen vegyen reszt a rendes edzesek mellett, vagy ne kapjon uj fokozatot. Ehhez azonban sok ido kell. Sok edzo megprobalja osszekotni a kellemest a hasznossal es a tobbi tanitvannyal egyutt rendes edzesidoben foglalkozik a versenyzokkel. Vagy ugy, hogy belevonja a versenyfelkeszulesbe a nem versengoket, vagy ugy, hogy ketteosztja a csapatot es a versenyzokkel o, a masik tarsasaggal pedig valamelyik rangidos tanitvany foglalkozik. Mindket modszer santit. Az elsonel a versenyzoket akadalyozhatjak a mukedvelo karatesok. A masodik megoldas szvsz a rosszabb, mert a rangidosnek, akit megbizott az edzo, vagy nincs tapasztalata az edzestartasban, vagy nincs kedve, hiszen o is edzeni jon le. A tanitvanyok meg becsapva erzik magukat, mert ok fizetnek azert, hogy az edzotol tanulhassanak, az meg masokkal foglalkozik az o idejukbol. Sok helyen a mukedvelok tartjak el a versenyzoket, mert a versenyzok tagdijfizetesi kedvezmenyt kapnak. Ez jo akkor, ha a mukedvelok is megkapjak azt, ami jar nekik!

A cel:
Cel nelkul senki nem csinal semmit!!!! A cel nelkulisegnek is van celja, pont a celnelkuliseg! (ez igazi buddhizmus volt :-) ) Egy ovfokozat, egy aranyerem, de akar + egy fekvotamasz is lehet cel. A baj ott lesz, ha mar nem talalsz magadnak celt, amiert harcolhatsz.

Kicsit hosszu lett, bocs!

Evilman Creative Commons License 1999.08.24 0 0 299
Alexfux :

Sajnos ezek alapján nem tudtam beazonosítani a cuccot.
Amit tapasztaltam : Két alapállást tanultam meg, (a nevükre sajnos nem emléxem) az egyiknél elől a másiknál hátul volt a súlypont. Megtanultam egy blokkolást (gedan baray - lehet hogy rosszul írom) ütést (cuki), másik blokkolást ami nyitott tenyérrel megy. A kata amit nagyjából megtanultam így néz ki : balra indul, blokk, ütés, fordulás, blokk, ütés fej fölül, ütés, fordulás, blokk, blokk blokk, fordulás, ütés,ütés,ütés... többire nem emléxem. A ruha sima fehér volt, a gi kb. combközépig ért, a nadrág pedig valamivel boka fölé. Egyiken sem volt semmilyen jel. Az övszínek : Barna, Fekete, Kék, Sárga. Az egyik srác övén mintha kínai írást láttam volna. A mester arcképét én vittem, azthiszem Funacoshinak hívták.
Talán ebből össze tudtok rakni valamit :))))

Laja1 Creative Commons License 1999.08.24 0 0 298
Cel :

Egy konkret peldan megprobalom elmagyarazni, hogy mire gondolok :
Csinalod a nagyon faraszto gyakorlatokat es ugy erzed, hogy most mar eleg lesz.Ha nincs valami (cel, pl onmagad legyozese) akkor abbahagyod es kesz. Kellemesen elfaradtal.Ez is figyelemre melto.De ha ilyenkor tovabb kinzod magad es folytatod a gyakorlatot, akkor meg jobban fogod esetleg magadat erezni utanna. Egyszer probald ki. Mondjuk , ha nem tuzol ki magad ele komoly celokat, akkor nem fog semmi arra osztonozni, hogy tovabb csinald a gyakorlatot.
Miert csinaljak meg tobb gyakorlatot, mikor ettol is elegge elfaradok ahhoz, hogy el tudjak aludni ? :) Ez kisse mulatsagos. Ha nem tudod az okat annak, hogy miert csinalod a harcmuveszetet, akkor hogy tudod JOL csinalni ? rosszul csinalni meg minek ?
Szoval a hirnev a penz meg effelek nem lehetnek a celjaid (ezek toled kivulallo dolgok) csak olyan dolog lehet a celod, amit befolyasolni tudsz.
A versenyen legyozhetnek, de ettol meg elerheted a celod.

Alexfux Creative Commons License 1999.08.24 0 0 297
Sima karate!??

Na olyat nem ismerek! De felsorolok nehany nevet, meg jellemzot es igy be tudod azonositani a Te sima karatedat!

Kyokushin karate: A ruha bal oldalan japan felirat lathato! A ruha bal ujjan egy kek alapon piros kor alaku emblema, amit kankunak hivnak. Jellemzo ovszinek : kek, sarga, zold, barna, fekete, A ruha ujja alt. rovid, kicsivel konyok ala er. Az ovet szinte a koldok alatt kotik meg, a kabat nem tul hosszu.

Shito-ryu: A ruha bal oldalan egy okol szimbolum lathato szembol.
Jellemzo ovszinek: sarga, lila, kek, zold, barna, fekete, A kabat ujja hosszu, a csukloig er es combkozepig az alja.

Goju-ryu: A ruha bal oldalan egy okolbe zart kez lathato csuklotol. Az ovszineket nem ismerem, a ruha hasonlo a shito-ryuhoz.

Shotokan, Wado-ryu : Sajnos ezeket a stilusokat nem nagyon ismerem!

Taekwon-do: Nem karate!! Koreai stilus, ha jol tudom a ruha oldalan fekete csik van.

Ha valamit rosszul tudnek, azert elnezest, kerlek javitsatok ki!

Laja1 Creative Commons License 1999.08.24 0 0 296
Versenyzés
Kotelezni senkit nem szabad! A tanitvanynak meg kell ertenie (meg kell ertetni vele), hogy erre neki maganak van szuksege.
Elarulom, hogy nekem is belekerult par evembe ,mig rajottem, hogy ez nekem jo es nem az edzomnek.De most, hogy rajottem, igyekszem masokkal is megosztani ezt. van akinek 10 ev kell, mig erre rajon van akinek 1 ev. Nem vagyunk egyformak. mondjuk a fiamat tutira olyan mesterhez viszem (ha erdekli majd ez a tema) aki latott mar versenyt is kozelrol :)
Egyebkent meg valami : Ha valakit kellokeppen megedzenek es felkeszitenek akkor nem lehet gond elindulnia egy versenyen, szoval ez a dolog azzal is osszefuggesben van, hogy ki mennyire komolyan fogja fel az edzest.aki csak marhaskodik az edzesen, az jobb, ha tenyleg mellozi a versenyzest :)
Persze nem kell mindenkit egy het utan versenyre kuldni, de ha eljon az ido, akkor miert ne ? Van akinel sose jon el az ido :) De az legtobbszor nem a mester hibaja.
anDrAs Creative Commons License 1999.08.24 0 0 295
Laja1,
Ez inkabb hit kerdese, nincs sok ertelme beszelni rola. Ha valaki szukseget erzi annak, hogy celja legyen, akkor az ugyis kreal maganak, aki meg elhiszi, hogy csak ugy jarhat a helyes uton, ha nem keresi azt, mert ahogy keresni kezdi, maris elveszti, annak meg ugy jo. (Na ezt jol megaszondtam! ;))
Szinten masok peldajabol tapasztaltam, hogy aki mindenaron celokat akar elerni az konnyebben poruljarhat. Volt aki ugy kezdte, hogy szeretne bizonyitani maganak es minel hamarabb vizsgazni akar (egyik cel). Aztan bizonyitani a "vilagnak" es versenyezni akar (masik cel). Ezekutan csak elso helyezett akart lenni (x-edik cel). Vegul ott tartott, hogy verseny elott kivalasztotta az ajandekok kozul, hogy neki marpedig az kell es meg is fogja szerezni. Egyszercsak azon vette magat eszre, hogy mar unja az egeszet, nem tud ujabb celt kituzni es visszatekintve az a rengeteg energia es ido amit befektetett mind semmit sem ert (holtt ez nem igaz, csak nem ismerte fol a materialista gondolkodasa miatt azt a rengeteg jot amit kapott)! Elkeseredett, abbahagyta pedig tehetseges volt... Ez nem egyedi eset.
Sok kezdo meg az elejen azert hagyja abba, mert nem lat benne celt. Hiaba tuzunk ki celokat neki, ha eleri ujabbat akar. Arra nagyon kevesen gondolnak, hogy ott a hiba, amikor egyaltalan keresni kezdik a celt. De ez mar az europai gondolkodasmodbol - a valamit valamiert elvbol - adodik, ugyhogy errol senki sem tehet. Nem eleg az, ha azert gyakorolsz egy harcmuveszetet, mert szereted? Csak szimplan szereted, es nem akarsz bajnok lenni, nem akarod hogy felnezzenek rad, nem akarsz nyilvanossagot. Az nem eleg, hogy mozogsz, megorzod egeszseged es mozgekonysagod, raadasul egy esetleges elkerulhetetlen harcban mindenkeppen nagyobb esellyel indulsz? Ilyen telhetetlenek volnanak az emberek?
Ajanlok mindenkinek egy rovidke iromanyt: Az Út
Evilman Creative Commons License 1999.08.24 0 0 294
Izomláz az volt másnap, mert nagyon régóta nem sportoltam már. Combomban, karomban, vádlimban is van rendesen. Egyébként a sima karatét próbáltam ki. Mit tudtok a sima karatéról mondani ?
Alexfux Creative Commons License 1999.08.24 0 0 293
Dear Evilman!

Es milyen stilust probaltal ki? Ne aggodj, elobb-utonn eljonnek a hanyolt gyakorlatok! De azt is ird meg, meg utana masnap az izomlazat is! Hu, szeptembertol visszamegyek edzeni, ha addig elek is!! :-))

Alexfux Creative Commons License 1999.08.24 0 0 292
Dlala!

Foldik vagyunk! Jozsefvaros rulez!! Es melyik resze? En futas kozben rohogom ki az izomagyut es kozben imadkozom, hogy ne legyen nala pisztoly :-( !

Evilman Creative Commons License 1999.08.24 0 0 291
Na, tegnap megvolt az első edzésem és nagyon meglepődtem - ugyanis valami keményebbre számítottam. Edzésen nem voltak sem fekvőtámaszok, sem felülések, sem békaszökdelés semmi komoly izomfejlesztő gyakorlat. ellenben volt kb. fél óra bemelegítés nyújtás és egy óra technika. Nagyon tetszettek a különböző alapállások és már egy katat meg is tanultam (vállonveregetés).
Alexfux Creative Commons License 1999.08.24 0 0 290
Sziasztok!!

Regen jartam gep kozeleben, mert ez az allando orokos hajsza ugye:-) ! Orommel tolt el, hogy szepen osszejottunk ezen a topicon es sok okossagot lehet olvasni nagy tapasztalatu harcosoktol. Orulok a kivancsiaknak is, mert mindig szukseg van lelkes kezdokre, akik viszik tovabb a harcmuveszetek (es a topic) langjat.
Szvsz ha valaki tud erdekes homepageket, akkor ne legyen rest es irja meg nekunk. Ha a sajatja esetleg, akkor meg velemenyt is mondunk (csak baj ne legyen belole :-)) ).

Foldhozragadt

A harcmuveszetek legtobbjeben sajnos(?) megmondjak, hogy mit es hogyan kell csinalnod. A lutri a dologban, hogy ki mondja meg. Ha mar eleg regen csinalod, bizonyos dolgokra magadtol is ra fogsz jonni. Sokkal jobb egyebkent ugy tanulni, hogy tapasztaltabbak elmondjak tapasztalataikat. Van egy-ket hely (pl. a Harcmuveszeti akademia a Klapka (?) utcaban), ahol magadban tudsz gyakorolni es nincs szervezett edzes. Nem tudom egyebkent, hogy az akademia muxik-e meg. En annak idejen a Lovolde teri ESE dojoban tudtam kotetlenul edzeni hetvegen. Nagyon jo volt!

Versenyzes!
A kyo-ban a szabalyrendszerf altalaban k.o. Nagyon komolyan fel kell keszulni, ha nem akarod, hogy komoly serules erjen. Nalunk talan ezert nincs a vizsgaanyagban a kotelezo versenyzes. Bar a vizsgakuzdelmek is nagyon kemenyek tudnak lenni. Az a jo a karateban (illetve az lenne a jo!), hogy oda barki lemehet es edzhet, majd tehetsegehez es szorgalmahoz merten bizonyos ido utan ovvizsgat tehet. Ha pedig ehhez nincs kedve, csak edzeni akar, akkor ez is belefer. Szerintem ahhoz, hogy valaki jo versenyzo lehessen, annyit kell edzenie, mint mondjuk Kokonak az olimpia elott. Ez pedig egesz embert es nagy onfelaldozast kovetel. Nem vehetjuk el egy ember lelkesedeset csak azert, mert nem erdekli a versenges. En egy haziversenyen indultam el. Lusta vagyok az igaz, de kulonosebben nem erdekel a versenyzes. Lehet, hogy egy csapat-bajnoksag erejeig megprobalok bekerulni a klubom csapataba, de ezt is csak akkor, ha lesz kedvem. Akkor viszont kemenyen fogok azert dolgozni, hogy bekerulhessek es jol szerepeljek, ha elvisznek!

anDrAs Creative Commons License 1999.08.24 0 0 289
En is azt mondom, hogy versenyezzen nyugodtan, akinek kedve van hozza, de nem latom be, hogy ertelmes dolog kenyszeriteni valakit. Ugy gondolom, hogy a sikeres versenyhez szukseges a gyozni akaras ami meg is van abban, aki onszantabol indul. Viszont, ha valakit koteleznek ra, hogy versenyezzen, akkor az azert megy mert nincs mas valasztasa, es le se ****ja, hogy milyen helyezest er el. Ez utobbi esetben legfeljebb arra jo a dolog, hogy tobb nevezesi dijat szedjenek be meg hogy lassa a masik klub, hogy tolunk milyen sokan nevznek. A mi stilusunkban nemely oktatonal mar ugy tunik, hogy pesztizskerdest csinal belole es nekem ne akarja senki se bemeselni, hogy ez a tanitvanyok javara valik! Lattam en mar olyan gyereket, akinek a karates palyafutasat ez tette tonkre, pedig az egyik legtehetsegesebb volt Szegeden!
DLala Creative Commons License 1999.08.24 0 0 288
csapnivalo,

A nicked mire utal? Mert a stílusodra semmiképp.
Az, hogy én lennék a topic szellemiségének egyik pillére, hát nem is tudom, de ne gondold, hogy filozofikus alkat vagyok. Inkább vitázós. Egyébként köszi a bókolást, mint pl. fegyelmezett és tartalmas stílus etc. Én ezt a fórumot úgy tekintem, hogy itt ugyanúgy mesterek és tanítványok vannak, mintha az edzoteremben lennénk. (Az eskünk második pontja szerint: Tiszteletet adok mesteremnek és valamennyi társamnak)
Fodhözragatthoz (a nickje pontosan ez, csak nálam ez a rohadt Win98 lecsalja az o és u betuk ékezetét) szólva egyáltalán nem zökkentett ki, egyszeruen csak kicsit élesebben fogalmaztam. Hapci??? Egyébként a világon semmi bajom Fodhözragattal, elnézést is kérek tole, ha esetleg megbántottam volna. Csak megjegyezném, az, hogy vándormadár volt, hogy egyik közösségbe sem tudott hosszú távon beilleszkedni, az nem biztos, hogy csak a közösségek, az oktatók vagy a stílusok hibája. Most képzeld el azt az oktatót, aki két-három évig foglalkozik valakivel, tanítja, neveli és utána a tanítvány egyszeruen faképnél hagyja, mert a szomszéd xy iskola most menobb. Ha esetleg Fodhözragatt megosztaná
velünk, miért is hagyta ott ezeket az iskolákat egyiket a másik után, akkor kiderülhetne egy s más. Aki tanít és már megélte ezt néhányszor, az igencsak meggondolja, foglalkozzon-e ilyen eloéletu tanítvánnyal (így hangzik finoman a kifogásolt mondat).
Pont ezért javasoltam a saját stílust, abszolúte nem poénból, mint aNDras gondolta.
Ki teszi margón kívülre azért, mert magányos típus? Én biztos nem. Esetleg o saqát magát.
Az utcára sem tenném ki. Abban igazad van, valóban aggresszívebbek lettek a rosszfiúk, de higgy nekem, én józsefvárosi gyerek vagyok, régebben is és most is soxor járok haza éjszaka, régebben sem volt kevesebb félnivalóm. Bár ma már inkább kiröhögöm a kigyúrt roma stricit, míg régebben esetleg futottam is. Most akkor én is aggresszívabb lettem, alkalmazkodva a világhoz körülöttem?

DLala

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!