Kozmaolajat leszedtem,mindkétszer vattakorongon lett átengedve.Derítés megvolt,a kation cserélő gyanta lett az üdvözítő,rezes lett a törés.Bár az elmúlt 30 főzésnél nem volt ilyen gondom,lehet hogy az eper miatt van?Halmikis a főző,annyit variáltunk rajta hogy került bele egy keverő,gyorsabb a folyamat,és tuti nem kapja le a birset sem.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Üdv uram.Igen régen olvasgatom építő írásaikat,de most olyan problémám van amire nem tudom a választ.Tehát:fáról hullott epret cefréztemés főztem,jól érezhető eper illat az alszesznél,enyhén zavaros.Finomítás 23 fokról,rézeleje,előpárlat,utópárlat jól elválasztható,26 foknál már nem tettem bele.60 fokos,kristálytiszta.Kihígítás,nagy mosolyogva,54 foknál tiszta,még egy deci víz és úgy beopálosodott mint a tej.a rívás majd el kapott.1.5 L kelett az 50 fokhoz,egy hőmérséklet,szentkirályi csendes.Ötletek?
Ugyan ezt javasoltam volna én is. Legalább a cefrét feltenni főni és meg nézni, ha már ismered a főződ tulajdonságait, hogy mennyinél szokott indulni, ill. iduláskor van-e valami cefrézési hibára utaló elképesztő szag Nem ismerem a körülményeid és lehetőségeid, ezért engedd meg, hogy javasoljak egy 13,5-ös tömszelencét és hozzá egy megfelelő méretű 370-Ft os kotyogót. És ezzel az egyszerű szerkezettel figyelemmel kísérheted az erjedési folyamat intenzitását. Sohasem fogsz őrlődni, hogy mikor lehet főzni, mert így időben rá tudsz készülni.
Tettem fel egy videót amin láthatod, hogy az ötödik napon még van CO2 fejlődés és vissza lúgozódott pH 3,4-re, ennyi volt az induláskor savazás előtt.
Nem annak szántam! Úgy gondolom ,mivel az alkohol termelés lassúbb az ecet piszkosul gyors ,ha adottak a körülmények ,ezért a cefrézés elején nem az ecetesedés az ami a legnagyobb veszély! Persze ha nem így van akkor tévedtem!
Nekem termó(transzformátor olaj) olajjal van feltöltve,annak van egy tulajdonsága ,hogy mindig mozgásban van, azaz fordul,a hidegebb olaj lemegy, és a forró felszáll.
Hallatszik is amikor fordul, mintha az ember hasa korogna :)
Ahogy a többiek is írták, azt az olajat cseréld le! A helyedben én valami hőközlő olajjal tölteném fel, csak egyszer kell megvenni, aztán örök élet meg egy nap. Az enyémben trafó olaj van, de előbb-utóbb le fogom cserélni hőközlőre, mert pár év után öregszik. (Ugyan ahhoz a csorgáshoz egyre magasabb hőmérséklet kell.)
Eleinte 115-120 fok között dolgozott, de 3-4 szezon után már 130-135-nél jár 140 fölé meg nem kellene engedni, mert ott már lesül a cefre.
De érdekesnek találnám,ha egy 80.éves bácsit a 50,éves 10.literes fözöje miatt BECSUKNÁNAK.Mert nekem kölcsön adta pár napra.Ő meg mint utca beli 2-szer el sétált rám nézni.
Olajat öntsd ki, egy külön lábosba, ott hevítsd addig mig már nem habzik, ezután töltsd vissza a főzőbe. A főzőt én körbetekerném gyapottal, hogy ne menjen el a hő.
Azt hiszem ez az első hozzászólásom a fórumon, remélem, hogy nem bánjátok, ha egy konkrét problémával fordulok hozzátok.
Összeállítottam egy főzőt, de nem igazán akar szuperálni. A következőképpen néz ki: 50 literes saválló söröshordó "duplafenekűvé" alakítva, a hézag hidraulika olajjal töltve. A hordó tetején egy 3-4 literes saválló kukta, belőle 18-as páracső jön ki, ami 130 centi hosszú. A hűtő 5m 12-es rézcső feltekerve.
És akkor képekkel (ha sikerül feltöltenem):
A melegítés egy régi gázrózsával történt, aminek elég kormozó (lágy) lángja van.
És akkor a problémák:
1. Nagyon lassan csöpög a párlat (korábban már főztem kisebb--25l-es--főzővel, és abból gyorsabban jött.
2. Ha feltekerem kicsit a kakaót, akkor az olaj elkezd kihabzani, pedig tudtommal a hidraulika olajnak bírnia kéne, sőt az előző főzőmnél bírta is- bár ott egy nagyobb edénybe volt helyezve (duplafalú).
Arra gondolok, hogy vagy ugyan így alulról kéne melegíteni mint a hülye, és körbe leszigetelni üveggyapottal, hogy ne szökjön a hő. Vagy másik megoldásként levágni körbe a lemezt, lábat csinálni rá, hogy körbe érje a láng. Bár még mindig mindkét esetben ott van a kibugyborékoló olaj, ami megőrjít. Nem a víz szercseg benne, hanem azt hiszem túlhevül és azért habzik.
Nem gondolnám, hogy a kis kukta (ekkora volt) vagy a hosszú hűtőcső lenne a baj, mert nem arról van szó, hogy darabosan jönne (elakadna) hanem nagyon lassú.
Várom az építő jellegű kritikát, tanácsokat, köszönöm.
Múlt hét pénteken cefréztem le nem tudom h pontosan mikor írtam ide talán kedden...aznap egy kis szódabikarbónát tettem bele attól pezsgett mint az állat de igazából nem tudom, hogy segítettem e vele valamit vagy nem. Beszerzek majd egy normális ph mérőt most már. Ecetes szerintem biztos nem volt így utólag visszagondolva.
Nincs refrakto méterem se cefrefokolóm így nem tudtam eldönteni, hogy valami baja lenne e, hogy megállt az erjedés mert meggyet még nem cefréztem. Cukrot nem tettem bele semennyit így arra jutottam, hogy biztos hamarabb kierjed így ma csináltam egy próbafőzést. Arra a következtetésre jutottam, hogy ez kierjedt, mert minden a nagykönyvbe megírtak szerint zajlódott íz meg mennyiség terén egyaránt, úgyhogy főzöm holnap az egészet. 6-8 nap elég volt neki annyira hogy teljesen megálljon. Többre számítottam, de igazából nekem így is tökéletesen megfelel. :)
Segítségetekre lenne szükségem.Sehol nem kaptam kávéfiltert,ha 100% pamut vattával átszűröm az jó e a kozmaolajnak?A rézcső és a spirál új (hideg vízzel lett elöblítve) le kell e választani az elejét?Megrendeltem a szeszfokolót de nem szállították ki ,hogy tudom megállapítani hogy meddig kell engedni az első főzésnél?