Keresés

Részletes keresés

,m,1710 Creative Commons License 2021.03.21 0 0 390188

A Napktörést kezdi komolyra veni a tudomány komoly kutatások folynak, hogy többet tudjanak, söt mamár jo uton hallad a tudomány

idövel megfoják tudni, hogy mikor jön ez a jelenség, és lekapcsoljuk a áramot 

olvass a témárol, mert van sok.

 

mégegyszer: a járvány (korona) nem természeti katasztrofa mind a földrengés stb, ugyhogy nemosd össze. de ha mégis? hát akkor tegyed

Előzmény: zöldkomcsi: (390176)
Platon Creative Commons License 2021.03.21 0 0 390187

Éppen semmit, mert nem érik el a felszínt :) A földmágneses mezeje eltereli a töltött részecskék javát, a maradékot meg a légkör fogja fel. A műholdakban lesz kár bőven, de ott sem az indukció miatt hanem direktben a félvezetőket károsítja a sugárzás.

 

A felszínen a földmágneses vihar fog kárt okozni, de nem a félvezetőkben. Ugyanis a földmágneses vihar rendkívül alacsony frekvenciájú, bár nagy amplitúdójú, ezért azokban a rövid vezetőkben nem fog érdemi feszültséget indukálni. A nagy távolságú távvezetékek, mint a VER, azokban fogja leverbi a védelmet.

 

Azaz a számítógépek, és elektromos rendszerek - már a túláram védettek - megússzák, a VER védelmét viszont leveri és kaszkád hiba a legvalószínűbb kimenetel.

 

Pár napba, talán egy két hétbe is telik amíg helyreáll az áramszolgáltatás. A sziget üzemű napelemes rendszerek megúszhatják, csak ugye mire mész vele, hiszem éjszaka amikor világítani akarsz pont nem lesz napsütés. Se hálózat ami kiváltaná.

 

Szóval az apokalipszis elmarad, csak egy nagy áramszünet lesz és egy szép gazdasági válság utánna.

Előzmény: QuantumSingularitas (390182)
QuantumSingularitas Creative Commons License 2021.03.21 -1 0 390186

Érdemes lenne neutrínó detektorokat létesíteni erre a célra? Az gyorsabb mint a fény, az a 8 perc a napkorától a Földig értendő

Nem gyorsabb, nem lehet gyorsabb. Közel fénysebességgel közlekedik a neutrínó, de nagy távolságokban (másik galaxis) már komoly késleltetése van a fotonokhoz képest. Maga nap eredetű neutrínók detektálása is nagyon alacsony számú, alapvetően a magfúzió során keletkeznek, annak energiája meg sokszorosa egy egy nagyobb napkorona kidobódásnak, így is alig pár darabot detektálnak belőle, ha lenne is neutrínó többlet nem lenne érzékelhető, másrészt nem gyorsabb mint a foton, harmadrészt a SOHO és társai sokkal precízebben észlelik a korona kidobódást, a rádió üzenet meg megint csak foton.

Előzmény: zöldkomcsi: (390184)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.21 0 0 390185

...főleg az ilyen mikrókkal, mint ez is amin írom ezt a hülyeséget is? Nagyon sok minden van már bízva ezekre is.

(aomerőmű tán csak nem? mert akkor nagy szarban érezhetjük máris magunkat? )-: )

Előzmény: QuantumSingularitas (390182)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.21 0 0 390184

Ezekben a böfögésekben van röntgen is meg mindenféle hullámhosszak, részecskék.

Érdemes lenne neutrínó detektorokat létesíteni erre a célra? Az gyorsabb mint a fény, az a 8 perc a napkorától a Földig értendő, de a nap közepéből több millió év mire ideér egy foton. Viszont valószínűleg sok lenne a téves riasztás és nem hinnének neki. Így viszont persze, hogy lefújja végül az egészet. A nap fler hol ekkora hol akkora, 10 évente 100 évente, a technika monoton fejlődik, persze, hogy valahol találkozik a kettő. ...na de írogatom, a cunami se volt újdonság Fukushimában és ebben a vírusban sincs semmi különös, többnek több a selejt másolata is, ez még nem virológia tudomány. A biblia is emleget végítéletet amikor a csillagok lehullanak az égről, na az lesz aláhúzva benne, hogy jé, tényleg, aztán majd 10 000 év múlva jön az advokaktusz barátom (...na nem olyan nagy....nem olyan nagyon, de mindegy )-:) azzal, hogy az egy meséskönyv, írhatta volna Andersen is.

Előzmény: QuantumSingularitas (390182)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.21 0 0 390183

Az imperializmus amikor a kapitalizmus túlnő a nemzetállam határain.

Előzmény: ,m,1710 (390173)
QuantumSingularitas Creative Commons License 2021.03.21 -1 0 390182

Bercike aranyom nem fognak az eszedért ellopni. A napszél nevezetű plazma ami gyakorlatilag csupasz protonokat takar, a vezetőkben elektromos áramot indukálva mit fog csinálni a félvezetőkkel? 

Előzmény: _Berci (390181)
_Berci Creative Commons License 2021.03.21 -4 0 390181

Az teljesen jellemzö es termeszetes, hogy az "EMP csapasok" rendszeresen a vilagürböl jönnek ... :-)

Előzmény: QuantumSingularitas (390177)
_Berci Creative Commons License 2021.03.21 -4 0 390180

 

Nem reális ez így.

 

Az se tul realis, hogy megy itt a picsogas ezerrel a decentralis rendszerek lehetetlensegeröl (annak annak megvalosithatatlansagarol). Ha igazad lenne, mar ~2015 körül mindennek össze kellett volna omlania (Europa delej hianyaban romokban heverne ... tudom, masok szabalyozasi rendszererie valo tehenkedes ... de erdekes modon masok meg nem ellenkeznek ellene).

 

A lenyeg az, hogy magyar import nem "masok tartalekaira valo tehenkedes", az "maskeppen" müködik ... :-)

 

Közben a valosag ...

 

Előzmény: advocatusdiaboli (390175)
_Berci Creative Commons License 2021.03.21 -4 0 390179

Erdekes. Az abra lemaradt. :-(

 

Előzmény: _Berci (390178)
_Berci Creative Commons License 2021.03.21 -4 0 390178

 

De mi van keleten, ahol az emberiség háromnegyede él?

 

Ezert kellene (megiscsak) komolyan venni a klimavaltozast es annak következmenyeit. Ha "mindenki" jelentös reszben megujulo energiaval fedezne delej igenyeit ... akkor (energiaban) annak a 3-szorosara ... es rengeteg CO2 kibocsatasra ... nem lenne szükseg ... a feketeszen ott maradhatna, ahol eddig nehany millio evet eltöltött. Persze, ha ~300 millio tonna tovabbi szenet egetünk el evente (gyakorlatilag mindegy, hogy hol) akkor a keletkezö ~1 milliard tonna "ujabb" CO2 keletkezik. Ilyen körülmenyek között eleg elgondolkodni azon, hogy van-e ertelme annak, hogy pl. Europa "perfekcio"-ra törekedjen (az a 80-90-100% lenne)? Vagy esetleg megiscsak a "szarunk belefele" mentalitas lesz/lenne celszerübb ... hiszen masok is azt teszik (persze akkor a klimavaltozas sokakat padlora tenne).

 

(Különben meg ez se lenne "döntö labtöres", hiszen az emberiseg ezekben az evekben, minden evben ~35-36 milliard tonna CO2-t produkal. Ha ehhez hozzajön meg 1 milliard tonna, ... az <3%. Mas helyeken ennyit könyeden meg lehet sporolni, de a klimacelunkhoz akkor nem jutnank döntö mertekben közelebb.)

 

De azert megegyszer felteszem a ravasz kerdest. Magyarorszagnak mik a tervei? Miböl ohajtja fedezni a Pax2 termelesen kivül "metermelendö" ~65-70% villamos energiat? Mondjuk az evszazad 5. evtizedeben (az a 2040-2050 idöszak ... az ösregi, akkor letezö fosszilis erömüvek pedig mar nem meltoak az villamos energia termelesere es mennek a levesbe ... mi fog "belepni" helyettük. Ezt mondjuk azert kellene tudni, mert ~2040-ig mar csak ~20 evünk van ... ha tovabbi "kolosszusok" epülnenek, ... de akkor is, ha "elosztott" struktura kialakitasa a lenyeg ... annak mar nagyjabol lathatonak kellene lennie ...)?

 

(Pl. Pax2-t 2009-ben döntötte el a magyar parlament ... de a "latvanyos" epitkezes meg nem indult el 2021-ben ... azota pedig eltelt mar ~11 ev ...)

 

Azert vannak, akik nem feltetlenül az uj szen elegetesere törekednek ... es a szenes cegeket, erömüveket, szenfogyasztokat ... "megbüntetik".

 

Ez ugye a Dow Jones US Coal Index, DJUSCL (az erteke az elmú´tt ~8 evben kb. a huszadara csökkent).

 

 

 

 

Előzmény: 'Quanon (390172)
QuantumSingularitas Creative Commons License 2021.03.21 -1 0 390177

A napelemes offgrid rendszerek megúsznák. :-)

Az inverterek elektronikájával ezt megbeszélted, mert marhára nem az fajta ami kibír egy EMP csapást.

Előzmény: szilvatövis (390167)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.21 -1 0 390176

A kritikus infrastruktúrát elpusztító  napvihar előbb-utóbb valószínűleg bekövetkezik.

 

Nem valószínűleg, hanem biztos.

 

Na de ez úgy látszik törvény, nem írott nem is elrendelte valaki valami, hanem csak így lehet.

Mi lett volna ha nem jön a covid19? Jött volna más, ami tényleg megritkít bennünket, de nem jött, nem mert nem jöhetett, ahogy egyre gyorsulunk, többen érintkeztünk egymással is állatokkal is olyanok olyanokkal akik közt normálisan érintkezés esetleg a lassú vándormadarak közvetítésével történik, hát megtaláltuk. Mit találtunk meg? Mi mást mint amit legkönnyebb megtalálni és az meghúzta a vészféket mielőtt nagyobb lehetne a baj. Ez így a szükséges és elégséges ahoz, hogy "platonékat" éppen el lehessen hallgattatni, de nagy bajt azért ne okozzon. Ennek így kell lenni mert ha nem így lenne akkor nem lennénk mi se.

A napkitörés? Dettó. A napra persze nincs befolyásunk, de arra igen ahogyan hat ránk. Nap csak szépen pöfékel, hol erre hol arra ahogy sikerül amekkorára sikerül, természetesen egyszer - egyszer egy jó nagy böfögéssel telibe találja a Földet, de az emberek esetleg megcsodálják, de érdekes, éjjszaka világít az égbolt. Közben a technika fejlődik, egyre függőbbek tőle az emberek, de addig már nem jut el mire már mindenkinek pészmékere lenne, vagy önvezető lenne az összes autó ami nélkül életben se tudnánk maradni, hanem valamikor találkozik ez a kettő. Az 1989. es már okozott némi galibát (nem volt nagy sajtója, de emlékszem kerestük a sarki fényt az égen) azóta is mikrobbak az áramkörök, fontosabbak az élethez, közben a nap pifeg - pufog ahogy szokott évmilliárdók óta. 

Lehet persze egy nagy vulkán pöffenés is, amit észrevettek volna 1000 évvel ezelőtt is, de ezt a civilizációt megroppantja.

 

Szerintem ezt így kell személni. Jönnek ezek de soha nem végzetesek, mert addig egyszerűen nem tudunk eljutni, hogy már az legyen. 2019. ben 80 millión látogatták pl Franciaországot, olasz, görög stb.... dettó. 2020. ban lett volna 90, most 21.-ben 100 .... és? Ha évi 1 milliárd? Az, az a víreus már alkalmas lenne akkor elhullást csinálni a 7 milliárd emberben amekkorát egy H5N8 szokott ha bekerül egy csirke telepre, pillanat alatt végig rohan mivel szorosan egymás mellett vannak és a halálozási aránya 100%. De jött a covid19 és megállította az egészet. a népességünk száma pedig majd 200 év alatt normalizálidók, 1 milliárd vagy még kevesebb lesz.

 

Az oké, leállt a tömeges turizmus, a vírosok mutánsok lassan tudnak terjedni így megkapják a lehetőséget lenyugodni egy náthának, ez okés így. Ha főnök lennék én elrendelnék olyasmiket pl. minden önkormányzatnak legyen elektroncsöves kommunikációs eszköze amivel évente gyakorlatot tartanak és néhány jármű ami abszolút hagyományos, beindul akármi történik. ja! a jogaikat meg nem nyírbálnám hanem növelném is. (nem, nem a hadsereget kell felkészíteni ilyesmire, de néhány hagyományos rádió és jármű azért lenne ott is ha rám lenne bízva.... tán még lovasság? hm...hm..... miért ne?) Valami tervek vészhelyzetre, mit régen volt a "légó". Emlékszem, valahol szennyvíz csatorna építkezés volt és kitalálták, hogy na, most nukleáris csapás éerte a várost és egy törést kell helyreállítani, nem szóltak előre, csak azt tudtuk, hogy gyakorlat lesz. Hülyeség?

Néhanapján átgondolni, hogy mi van akkor ha...?

Előzmény: ,m,1710 (390171)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.21 0 0 390175

Mellébeszélés.

Egyszerűen a neked szimpatikus dolgokról azt gondolod, hogy ha megy kicsiben, biztosan menni fog nagyban is. Miközben sok esetben előre tudható, hogy nem - de ez téged nem érdekel.

Ellenben a nem szimpatikus dolgokról meg azt terjeszted, hogy azon nem is működnek - miközben esetleg te magad is használod őket...

 

Nem reális ez így.

Előzmény: _Berci (390168)
_Berci Creative Commons License 2021.03.21 -4 0 390174

Szerencsere nem (vagyok annyira pesszimista, mint itt 1esek). Inkabb a "böseg kosarara", annak "kitarulkozasara" ... es jelentös joletre szamitok ... (persze pesszimista modon ijedten fanyalogni lehet mindenen ... meg a joleten is).

Előzmény: havasesoesett (390170)
,m,1710 Creative Commons License 2021.03.21 0 0 390173

részben igazadvan, hogy a nagy szénégetés keleten történik kina india stb

a "nyugati imperialista" rendszerek meg csak sajátmagukat ellemzik

(mit jelent a szo, hogy "imperialista"?) a kapitalistát azt tudom

Előzmény: 'Quanon (390172)
'Quanon Creative Commons License 2021.03.21 0 0 390172

Mi általában a nyugati imperialista rendszert elemezzük.

De mi van keleten, ahol az emberiség háromnegyede él?

Végül is 2020-ban a világ energia szükségletének a 84%-at fosszilis (népi nyelven fosszilis) energia hordozók adták. Oroszország a fekete szén kitermelését évi 300 millió tonnával szeretné növelni.

India jóformán mind felvásárolja..hát..

Előzmény: szilvatövis (390167)
,m,1710 Creative Commons License 2021.03.21 0 0 390171

A Covid19 járvány NEM természeti csapás (hanem emberitevékenység)

 

mind a (földrengés) vagy a Napkitörés ami kiütheti egyböl a mai világot, de szerencsére kezdünk ébredezni és komolyra veni, mert lehet véldekezni HA tudjuk, hogy mikor következik be igy IDÖBE kikapcsolhatunk (van pár oránk)

 


A kritikus infrastruktúrát elpusztító  napvihar előbb-utóbb valószínűleg bekövetkezik.

 

Néhány évvel ezelőtt a civilizáció valószínűleg egy hajszálon múlott attól, hogy átmenetileg visszavetették a 18. századba - állítja Nasa. 2012. július 23-án szélsőséges napvihar következett be, amely a legerőteljesebb kitörés az 1859-es Carrington "szupervihar" eseménye óta

 amikor a bolygó nagy része fürdött a sarki fényben, és a távíró rendszerek megszólaltak.

 

A napkitörések vagy a napkitörések olyan kisülések, amelyek hatalmas plazma robbanásokból állnak. Felerősítik a napszelet, vagyis a részecskesugárzás kiáramlását.

Ha a kitörés 2012 nyarán kilenc nappal korábban megtörtént volna, akkor a föld egyenesen a tűzvonalban lett volna. Amikor a föld magnetoszféráját ilyen lökéshullám éri, geomágneses vihar jön létre, amely képes lyukasztani csúcstechnológiájú kibergubónkat.

 

A mágneses vihar egyebek mellett megdöntheti a műholdakat, az elektromos hálózatokat, a rádiós kommunikációt, a GPS-t, a telekommunikációt és az adatforgalmat és a közlekedést.

A föld mágneses mezőjében bekövetkező zavarok esetén az áram az elektromos vezetékekben keletkezik, amelyek túlterhelhetik a transzformátorokat.

El tudjuk képzelni az életet internet vagy elektronikus pénzügyi tranzakciók nélkül?

 

Áram nélkül az élelmiszer-ellátás a modern társadalomban néhány nap alatt elfogy. Elektromos áram nélkül még a WC-t sem lehet öblíteni (többször), mert a városi vízellátást elektromos szivattyúk működtetik. De éppen a 2012-es londoni nyári olimpia körül, a sugárzás óriási viharfelhője és a részecskék boldogan észrevétlenül haladtak el a földünk mellett.

 

Tizenkét százalékos kockázat

Az elmúlt 50 évben megfigyelt napkitörések alapján az úgynevezett szuper napvihar 2022 előtti földre kerülésének kockázatát körülbelül tizenkét százalékra becsülik. Ezt számította ki Pete Riley fizikus a Space Weather (2012) 

Természetesen a társadalom kiszolgáltatottsága a napviharok iránt folyamatosan növekszik, mivel a civilizáció  emberi tevékenység)növekvő függősége van a villamos energiától, a távközléstől és az internettől.

Ha egy úgynevezett koronatömeg a napból kilökődik bölygonkra  „a bolygó közepén”, akkor a légi forgalmat műholdas segítség nélkül kell koordinálni, miközben az iránytűk ámokfutásban vannak.

 

Csak egy 1859-es Carrington-féle osztályszerű viharban a Nasa szerint csak a műholdas károk helyrehozása tízmilliárdokba kerül. Ha egy 2012-es osztályú napvihar éri a földet, négy és tíz évbe telik a bolygó elektromos és informatikai infrastruktúrájának helyreállítása - mondja Ying D. Liu a Berkeley Űrtudományi Laboratóriumában.

 

A földet ért legnagyobb napviharok 1859-ben, 1882-ben, 1921-ben, 1989-ben és 2000-ben következtek be. 1989-ben a kanadai Quebec tartomány teljes napsütés után elsötétült, és hatmillió ember volt áram nélkül kilenc órán át.

Ugyanakkor az északi fény napal Texasig látható volt.

A legerősebb napkitörések tizenegy éves ciklusokban jelentkeznek, amikor a nap aktívabb. 

(NASA info)

 

Előzmény: zöldkomcsi: (390165)
havasesoesett Creative Commons License 2021.03.21 0 0 390170

Világháborúra számítasz?

Előzmény: _Berci (390168)
mica-r Creative Commons License 2021.03.21 0 0 390169

Mese...

Előzmény: _Berci (390168)
_Berci Creative Commons License 2021.03.21 -6 0 390168

 

... egyszerűen lineárisan extrapolálod mindig a jövőbe, ...

 

Sajnalom, hogy ennyire nem ment at a velemenyem. SOHA nem interpolalok szinte semmit se linearisan, hanem MINDIG exponencialisan (illetve azon folyamatokkal foglalkozom, amelyek ILYENEK)!!! A linearis interpolaciokat meghagyom azoknak, akik a vilag meneset statikusan es megvaltoztathatatlannak es pici lepesenkent alakulonak tartjak ...

 

(Ebben az evtizedben (ami most kezdödött), több döntö valtozas, atalakulas törtenik, mint a XX. szazadban összesen törtent ... de ugy is lehet latni, hogy pl. "soha nem törtenik semmi" se (es pl. az energiarendszer is statikus marad ... Pax2-re epülve legalabb 2100-ig ... a "maradek" 2/3 energia meg nem szamit semmit se ...). De en biztosan nem ezt vallom ...)

Előzmény: advocatusdiaboli (390161)
szilvatövis Creative Commons License 2021.03.20 0 0 390167

A napelemes offgrid rendszerek megúsznák. :-)

Szerintem a mai modern nagyfeszültségű hálózatok kellő túláramvédelemmel rendelkeznek, amit egyenáramra is működik. Persze zavarok előfordulhatnak, de azért nem középkór.

 

Előzmény: zöldkomcsi: (390164)
RoyBatty Creative Commons License 2021.03.20 0 0 390166

Az SSD deklaráltan alkalmatlan a hosszú távú adattárolásra, a gyártók ajánlása szerint évente minimum 1x áram alá kell helyezni őket ha szobahőmérsékleten tárolod őket. 55 fokon tárolva akár 1 hét alatt is letörlődhet a tartalma!

Előzmény: advocatusdiaboli (390159)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.20 0 0 390165

Igen, ez ugyan az mint a járvány, addig érzékenyítjük az elektronikus cuccainkat és tesszük függővé tülük az életet amíg el nem ér oda ahová a vírus széthordás, találozik egy nap köhintéssel. 1859.-ben még csak minimális zavar, a vezetékes távírón, 1989.-ben már komolyabb, a következő ami már mikroáramkörök chipek tömegét teszi tönkre az már nyilván mégolyanabb. Szerintem a vírusról és erről együtt kell beszélgetni mert ugyan az, nem veszünk figyelembe természeti jelenséget.

zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.20 0 0 390164

...igen, jól emlékeztem, 1989. ben volt valami és ez időtájt, koratavasszal. Nem láttunk semmit, de kémleltük az eget van e sarkifény a láthatáron. Itt egy cikk, szóval az első jelet követően lenne pár nap riadókészültségre.:

http://esotanc.hu/kornyezet/a-kozepkorba-taszitana-minket-egy-eros-napkitores/

Előzmény: zöldkomcsi: (390163)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.20 0 0 390163

 A tudós szerint a következő lépés annak pontos felderítése lesz, a sok közül pontosan melyik vadállattelepeken voltak először fertőzött állatok, és hogy mely állatfajok adták át a vírust embereknek.

 

Oké.... de hát nem tök mindegy? ha nem ott máshol, ha nem ez akkor más, nyitogatjuk már 30 éve a pofonosládát ahogy egyre több repülőgép húzza a csíkot az égen. Ha veszel egy új telót, azt is tudod, az időjárástól függ működik e.

SARS02--------->MERS12------>COVID19--->?23

Előzmény: szilvatövis (390160)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.20 0 0 390162

Mindegy milyen vírust vagy baktériumot, ha elkezded teríteni nagy területre nagy példányszámmal akkor nagy számú lesz a selejt másolat a mutáns is és valamelyik azán meghúzza a vészféket, hogy na mos már elég, jó lesz. (-:

Ez mindég tudva volt ugyan úgy min az, hogy szoktak lenni cunamik, napkitörések, vulkánok stb.... klímaváltozás, mindegy az is, hogy mi csináljuk vagy magától jön, fel kell rá készülni, úgy kell élni ahogyan lehet élni, így pl nem lehet élni, hogy a Föld egy falu több milliárd lakossal, persze, hogy járványügyi szempontból is az lesz. Kár nagyon keresgélni az okát, ugyan úgy nem meglepő ahogy az se ha egyszer megszűnik a gps ..... elnémulnak a telók ...na, ha viszont akkor kezd dumálni valaki, hogy nem érdekes, ha mások le akarnák állítani az atomerőműveket, kiereszteni a gázt a vezetékekből, az mondja, hogy a gdp meg a gazdaság, ...na azt viszont szájon kell vágni de úgy befogja utána. )-: 

Előzmény: szilvatövis (390160)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.20 0 1 390161

Te meg a neked tetsző tendenciákat egyszerűen lineárisan extrapolálod mindig a jövőbe, mit sem törődve azzal, hogy ez sok esetben képtelenség...

Előzmény: _Berci (390157)
szilvatövis Creative Commons License 2021.03.20 0 0 390160

Vadállattenyésztő telepek lehettek a Covid melegágyai...

https://telex.hu/tudomany/2021/03/19/who-kinai-vadgazdasag-koronavirus

advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.20 0 0 390159

Nem, a "hosszú távú" adattároláson én most nem évszázadokat (az nyilván úgyis értelmezhetetlen most), hanem évtizedeket értek. A néha még most is előkerülő és felélesztésre kerülő, még a Turbo-XT korszakból, a 80-as évekből származó 20M-ás (!!!!) Seagate MFM diszkekről az adatokat általában ne lehet olvasni! A Commodore 64-es floppyk jellemzően mindig olvashatók még ma is. Az ezen időszakban a ZX Spectrumom kazettáira és Microdrive-ira kiírt programok-adatok is elolvashatók ma is. A huszonéves AT-buszos diszkeket is ritka kivétellel - ha felmerült ilyen feladat - tudtam archiválni. Legutóbb egy 1995-ös évjáratú, úgy 97-98 körül félretett, már rég bedőlt (még Win95 volt rajta !!) Compaq laptop 2G-ás, szintén AT buszos 2.5"-os merevlemezéről kellett adatot menteni (szerencsére vannak erre eszközeim) - hibátlanul és elsőre lejött minden.

Ehhez képest a jó tíz éves, legelső korai SSD meghajtók esetében már gyakori az adatveszteség, az összeomló és helyreállíthatatlan file-rendszer (újra kell formázni, és hibátlanul működnek), és a 10-15 éves USB pendrive-k is nagyon gyakran hibáznak már, vagy akár teljesen olvashatatlanok. A flash cellák egyszerűen vesztik folyamatosan az elektronokat (végül is, a működési elvük alapján tulajdonképpen egy, a szubsztrátba eltemetett pici kondenzátorokból állnak), és egyszer csak kitörlődik az információ. A mágneses adattárolókat is fenyegeti ez a veszély - de ha jól kialakítottak, sokkal-sokkal lassabban (az írható CD-DVD lemezek is meg fognak egyébként egyszer kukulni sajnos).

 

Jellemzően olyan eszközökön-adathordozókon tároljuk ma az adatokat - amelyeket vagy rendszeres időközönként frissíteni, ide-oda írogatni kellene, vagy már 1-2 évtizeden belül tömeges adatveszteséggel kell számolni.

Előzmény: GPS (390149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!