Keresés

Részletes keresés

dismay Creative Commons License 2003.08.28 0 0 379
Hali,

HUNGRIA / Budapeste (abrange Bulgária e Croácia)

Icep Portugál Nagykövetség
MOM Park C épület IV em.
H-1123 Alkotás u.53
Budapest - Hungary

Delegado: Dr. JOAQUIM PIMPĂO

Tel: 00-36-1-4887865
Fax: 00-36-1-4887870
E-mail: icep.bpest@mail.datanet.hu

Előzmény: marzel (378)
marzel Creative Commons License 2003.08.27 0 0 378
Portugália autóstérkép 2400.- HUF, most láttam az M7-en egy MOL kútnal. (nagy, hajtogatnivaló fajta)

Ez valamelyik korábbi (pár éves) hozzászólásban volt:
"akinek kellenek térképek, árlisták stb. az menjen a Belgrád rakparton az ICEP Portugál Kereskedelmi Irodába, kb. két nagyszatyornyi anyagot vágnak hozzá (A Márc. 15. térhez esik közelebb)" - Van még ilyen? Még most is itt? Telefonkönyvben nem találtam. (neten sem)

Előzmény: Jozsef (376)
kathy Creative Commons License 2003.08.27 0 0 377
Sziasztok!

Jo terkepet minden varosban lehet szerezni, ha nem keso este ersz oda. Mindenhol van "Turismo", azaz informacios iroda (ki vannak tablazva, ha jol emlekszem, kek negyzetben egy kis "i" betu). Ingyen adjak, es altalaban jo kis terkepek. Itt lehet beszerezni meg mindenfele mas infot, konyvecskeket, ilyesmit szinten ingyen. Legtobb varosban 7-ig van nyitva a Turismo, de van, ahol csak hatig.

Vigyazzatok, Portoban a hid felso resze (+ a fel varos) le van zarva az autok elol (ha ugyan azota be nem fejeztek) a metroepites miatt, es csak gyalog lehet rajta atjutni. Egyebkent nekunk nem volt bajunk a parkolassal, szinte mindenhol talaltunk helyet, viszont legtobb helyen szorgalmasan kell bedobalni az automataba az eurokat.

Az kek csempes hazat nem fogod elteveszteni ha legalabb ot percet setalsz a varosban :-).

A borospincekbe erdemes lemenni es kostolni, meg akkor is, ha legtobb helyen par euroba kerul. (Auto nem kell hozzajuk, gyalogtavolsagban vannak.) Finomak a borok... Viszont vasarolni szerintem nem nagyon erdemes ott, mert a szupermarketekben sokkal olcsobb a portoi (igaz, ki tudja, ennyire "jo").

Udv,
Kathy

Előzmény: alha (375)
Jozsef Creative Commons License 2003.08.26 0 0 376
Köszi a valaszt.A ferjem szerint egy berautohoz terkepet is kapunk.Szerintetek erre remenykedjünk?
Én már négyszer béreltem kint autót, de még egyszer sem kaptam térképet. De pár euróért - szerintem - Ausztriában is beszerezhetsz egyet.
Üdv
József
Előzmény: alha (375)
alha Creative Commons License 2003.08.26 0 0 375
Köszi a valaszt.A ferjem szerint egy berautohoz terkepet is kapunk.Szerintetek erre remenykedjünk?
Vagy legalabbis az irodajukban kell lenni,amit megvasarolhatunk.de ha mashol nem is,a repteren kell lenni,ugye?Portorol es Bragarol kellene.
Közben az utolso mailüket megegyszer elolvastam.az utoiratban emlitettek hogy aug.18-30igszabadsagon vannak,ugyhogy remenykedem weblap ügyben.
Küldött mar valaki bort haza?Bevasarolnank,ha van egy jo tip hazaszallitasi ügyben.bar 20kgot biztos nem erünk el a poggyasszal,adjam fel hat a repteren poggyaszkent?
Előzmény: dismay (374)
dismay Creative Commons License 2003.08.26 0 0 374
Hali,

Porto másik oldalán a régi hídnál borospincék vannak, meg a város kertvárosi és proli része is lentebb a Douro partján.

Érdemes kimenni az óceán felé, mert érdekes a tengerpart mármint nekünk.

A Boros ház szerintem a parti éttermektől van nem messze, ha a nagy lejtős Marseille-t idéző utcán mész lefele, de lehet hogy tévedek.

Amúgy nagyon jellemző a portugálokra, hogy mindent megígérnek, aztán meg nagy ívben...

A versenylapja szerintem is utána készül el:)

dismay

Előzmény: alha (369)
marzel Creative Commons License 2003.08.25 0 0 373
Oké a Buszt nem gondoltam komolyan. Eléggé kényelmes vagyok, inkább repcsi.

Portoról két térkép:
http://www.stcp.pt/pt/mapas/ - Ez a helyi BKV oldala, leginkább a járatokra koncentrál, viszont pdf-ben is letölthető, nyomtatható.

http://ortos.igeo.pt/igeoe/ingles/ - 1 méteres felbontású légifotó térkép Portoról, Lisszabonról és egész Portugáliáról, bár az utobbinak eléggé furák a színei.

Előzmény: alha (369)
tomlaker Creative Commons License 2003.08.24 0 0 372
szerintem inkább a rendezvény utánra lesz kész, de hát ez is a latin temperament bája:))))
Előzmény: alha (371)
alha Creative Commons License 2003.08.23 0 0 371
Szia!A hotel leirasban az all hogy 100m-re van a Bom jesustol.Azt biztos nem hagyjuk ki.
Közben az egesz topikot vegigolvastam.Nagyon informativ volt.Igy mar lassan kepet tudok alkotni az orszagrol,es mar alig varom hogy repüljünk!
arra is kivancsi vagyok mar hogy ilyen mentalitasuak milyenek egy rendezvenyszervezesben.A verseny november 8-9 lesz,de a verseny /nemzetközi!/honlapja meg mindig munka alatt all.Talan nov 1re kesz lesz.
Előzmény: tomlaker (370)
tomlaker Creative Commons License 2003.08.23 0 0 370
bom jesus szvsz megér egy misét:)
Előzmény: alha (366)
alha Creative Commons License 2003.08.22 0 0 369
Dismay,köszi szepen.A masik oldalon csak a borospincek vannak,vagy meg valami mas is./hogy kell-e a kocsi/A kikötöt erdemes megnezni?Megprobalok beszerezni egy terkepet,az interneten csak a belvaros latszik.
Marcel!Ha az ar kb egyforma,akkor miert akarsz busszal menni?En egyszer Barcelonaba mentem anno IBUSZ utra,vagy 15 evvel ezelött,19 evesen,hat eleg rongyosan neztünk ki,mire odaertünk.44 ora az nagyon durva!Akkor mar jobb a vonat,ahol kinyujtozkodhatsz.De ha ugyanannyi a repcsi,en nem is gondolkodnek a buszon.
Mar annyira varom hogy indulhassunk.Addig meg gyüjtöm az infokat,mert ha mindenre ott kell rajönni,nem tudjuk rendesen kihasznalni az idöt.
Köszi a tippet a palyaudvari parkolasrol.
Olvastam hogy van egy nagyon szep regi epület,szines mozaikokkal,amiben regen a bortermelök az üzleteiket bonyolitottak,es most egy kavehazkent üzemel.Dismay,tudod hogy ez hol van Portoban?
Előzmény: marzel (368)
marzel Creative Commons License 2003.08.21 0 0 368
Hali Alha!

Közben használtam a jó öreg Bell féle készüléket: nekem is a Lufthansát mondták: 81.600.- HUF + reptéri illeték. Visszaút ideje 1 éven belül előre lefixálva, de 12$-ért módosítható. Ez így kb. annyi mint a ti 452 euros jegyetek.
Olcsóbb megoldás nem tudtok? Milyen 44 órát buszozni? Eurolines-nél ez 70-80e HUF lenne oda-vissza.

Köszi dismay, utána nézek ennek a könyvnek. Közben még osztom az észt a nyelvi témában, itt egy szleng szótár. Ha valaki beszólna, legyen mit visszaszólni :)

bye

Előzmény: alha (364)
dismay Creative Commons License 2003.08.21 0 0 367
Hali,

Van civil rendőr is persze, amúgy elég linkek, meg le lehet fizetni őket:)

Porto belvárosában szerintem nehezen parkolhatsz, mármint ha a főtérre gondolsz, én nagyobb parkolót a vasút állomás körül (ami a főtér mellett van) illetve a külsőbb részeken láttam (mivel eléggé meredek és hegyes a város, ez is nehezíti a parkolást), viszont parkoló házak vannak (persze kintebb) illetve ha fel mentek a holland rész felé a domb tetején a kis utcákban biztosan van, csak nehogy egy helyi helyét vegyétek el mert lesz ungabunga:)

A híd másik oldalára át tudsz menni kocsival is a tetején, meg az alsó szinten is, de szerintem gyalog jobb, egy ebéd a bal parton, aztán egy porto-i kostoló a másikon egy kis sétával együtt...

Porto nagyon kis hely (belvárosát illetően!) Bevásárló központ pedig van a város sétáló utcáján, élelmiszer is, azt hiszem vasárnap is nyitva van valameddig.

Ha szemben állsz a városházával akkor jobbra kell elindulni, kb. a 3-4 utca a sétáló utca annak a közepén van...

Erre van a piac is, érdemes megnézni, hogy néz ki egy polip a lavórban mielőtt elkészítik, és a brutál kolbászok se semmik:)

byte

dismay

p.s.

van szerintem El Cortes de Inglés is, de nem tudom merre.

Braga-ban szerintem érdemes mászkálgatni is, úgy érdekesebb dolgokat láthat az ember..

Előzmény: alha (366)
alha Creative Commons License 2003.08.21 0 0 366
Köszi.
Közben megtudtam hogy 120km/ora a palyan a megengedett.Van civil rendörauto is?/ A ferjem biztos nem tartja be./
Tudja valaki hogy hol erdemes Porto belvarosaban parkolni?Ha a hid masik oldalan a borozokat is meg akarom latogatni,akkor kocsival menjek-e at,vagy lehet a hidon gyalog is.Es ez messze van?van valami bevasarlo utca Portoban,es ha igen melyik az.Porto külvarosaban van bevasarlo központ is?
Bragaban eleg ha a katedralist es a Bon Jesust nezem meg?
dismay Creative Commons License 2003.08.21 0 0 365
Hali,

Én Porto-ba az Air France-al utaztam Paris-on át.
Jó néz ki a reptere:) Ne dölj be a taxisoknak, van busz is a belvárosba (taxi kb. 12 euro vagy több)

Parkolni szerintem ugyanolyan órás rendszerrel lehet mint nálunk, vagy mélygarézsban. (Legalábbis erre emlékszem).

Ha nem akarsz halat és tengerit enni, akkor nagyon sok marha, birka, disznó ételük is van. De kimondottan fogyókúrás cucc nem nagyon pl. a sok süti:) De van egy macrobiotikus bolt lánc, ahol nagyon jó önkiszolgáló étterem is van, viszonylag jó áron lehet kajálni. (Lisboa-ban és Porto-ban is volt, a neve nem jut eszembe most).

Tanulni ajánlom a nagy zöld/piros Como diz em portugues cimű könyvet, sajnos nincs kazettája (kb. 3.000 Ft), de a Porto-i tájszólás úgyis egyedi és nincs köze a hivataloshoz:) (Megnyugtatásul, egy ismerősöm 1 évi tanulás után kiment 3 hónapra, és északi származásúakkal került egy koleszba, 4 hétig egy mukkot se értett:))

Hogy mit érdemes megnézni? Én a kis túristamentes falvakat javaslom, érdekes dolgokat lehet felfedezni.

Autópálya általában mindenütt van majdnem, és vannak rendőrök is:)

byte

dismay

Előzmény: marzel (363)
alha Creative Commons License 2003.08.20 0 0 364
Hello Marzel!
Mi Becsböl indulunk a Lufthansaval,a repülöjegyet az interneten keresztül vettük,az Austrian Airlines honlapjan.1 före Frankfurton keresztül 452 euro volt a vegleges ar.Frankfurtban csak 1,5 orat kell varni.ha jol emlekszem www.aua.com az oldal.Egy nap több gep is indul Becsböl,direkt jarat nincs.
Sok infot Portugaliarol a portugalia.lap.hu-n talaltam.
Előzmény: marzel (363)
marzel Creative Commons License 2003.08.20 0 0 363
Olá!

Hogyan lehet Portóba eljutni repülővel? Malév oldalon nem találtam csak Madridba induló járatot. Néztem még fapadosakat, de a legjobb az kb.: Bécsből Anglián keresztül Faroba menne.

Októbertől mennék tanulni, szóval a visszaút csak egy fél évvel később esedékes.

Portugálul hogyan tanulhatnék meg 1 hónap alatt konyhanyelven? :) Tudtok valami jó könyvet, kazettát, CD-t, mp3-at?

Én ezeket az oldalakat találtam, mind a kettőben van hanganyag is:
http://www.arts.gla.ac.uk/PortLang/godtup.html
http://www.geocities.com/Eureka/Executive/2731/index.html

Adeus!

alha Creative Commons License 2003.08.19 0 0 362
Sziasztok!
Mi nov.4-10ig leszünk portugaliaban,egy motorsport rendezvenyre vagyunk meghivva,Bragatol par km.-re.Portoig repülünk,majd a berelt autoval megyünk Bragaba,ahol a Parquetbe rendeltük meg a szallast.Atmennenk Portoba 1 napra,es Bragara se marad olyan sok idö,ezert titeket kerdezlek,mi az amit nehogy kihagyjunk.
Engem az is erdekelne,hogy melyik a legjobb bevasarlo központ,/divatos ruhak olcson/
En sajnos nem eszek semmilyen tengeri herkentyüt,es eleg valogatos vagyok,most akkor ehenhalok ott,vagy vegyem fogyokuranak a hetet.Van ötletetek melyik portugal etellel probalkozzak?Vagy a jobb ettermekben van mas europai kaja is?
Ha a portoi repterröl Bragaba megyünk autoval,atmegyünk Porton,vagy van egy elkerülö ut?Mennyivel lehet menni a palyan,es ha tullepjük az nagyon draga?Azt irtatok hogy a portugalok durvan vezetnek.Ez mit jelent,tul gyorsak?
Bragaban lehet jol parkolni a belvarosban?fizetni kell erte?Parkolo oras,vagy ugy mint Becsben?
Van valami jo hely Bragatol nem messze,ahova erdemes kirandulni?
Szoval minden erdekel.Elöre is köszi a valaszaitokat.
csupapopsi Creative Commons License 2003.08.19 0 0 361
Sziasztok!
Én is nagy Portugália szerelmes vagyok, tavaly voltam ott két hetet. Most a szüleim visszamentek (amiért nagyon irigy vagyok), Cascais-ban szálltak meg (legjobb hely a világon szvsz). Nagyon kiváncsiak a Horthy villára (ahol száműzetését töltötte), ami tudjuk, hogy Estorilban van, de már napok óta keresek az interneten, és sehol nem találom, hogy pontosan hol. Tudnátok segíteni?
Köszi:
popsi
dismay Creative Commons License 2003.08.18 0 0 360
Sziasztok,

Na visszajöttem Portugáliából.
Röviden, baromi meleg volt 37-42 fok átlagban, de hozzá lehetett szokni gyorsan. Az árak - hála az euró bevezetésének - igen felmentek 2001-hez képest.

Valahogy az egész ország kicsit visszatért a 1996-os állapothoz (újra koldus hegyek (ezúttal a nálunk ismerős román fekete ruhás hölgyek is itt nyaraltak), és a Soltész Rezsőhöz hasonlító hasis árus - habár eléggé keményen leamortizálva - és társai is megsokasodtak). Sikerült két panziót kipróbálni az egyik a Rossio-n 30€ a másik a Rua Augusta-n 50€ (tudom jó hangos, de én ezt szeretem, meg hogy vannak speciális illatok).

A Lisboa környék hozta a szokásos formáját, de a Costa de Caparica eléggé egy miskolci lakótelep lepattantságára emlékeztetett. Végül is Cascaisban lehetett legjobban tengerpartozni a helyi erők eldugott strandján, meg Caxiasban az erőd mellett.

Volt panziós ismerősömben csalódtam, 60€-ért adja ki belülről teljesen a 6 évvel ezelőtti felújítást tükröző szobáit, még az ablaktalanokat is:(

Reméli jövőre megszedi magát az EB-n, mert igencsak üres volt (naná ennyiért) a panziója:)

Éttermi szinten szintén a kiegyenlítősés jelentkezett - a régen olyan szeretett bent olcsóbb, kint stb. eltünt teljesen. És mindenhol "kulturált" francia és olasz turisták fetrengtek:)

A gyujtogatásos tüzek miatt mindenki ki volt akadva - több helyen újra gyujtották a tüzet, és kb. 7 embert már elkaptak, és pl. Sagresben hamu eső esett a városra, nem beszélve a 15 halálos áldozatról. Az egyik este már Lisboa-tól nem messze is hatalmas porfelhőt lehetett látni...

dismay

Jozsef Creative Commons License 2003.07.17 0 0 359
Kedves Asztaltársak!

3 hete jöttem haza (ismét) Portugáliából, a mobiltelefonálással kapcsolatban pár jó tanács:
1. Pannonosok felejtsék el magyar SIM kártyájuk használatát, fogadott hívásokra 270Ft/percet (!!!) számláz a PGSM. (Ue. Vodafone 118 Ft, Westel 140 Ft/perc)
2. Hosszabb-rövidebb tartózkodásnál érdemes beszerezni(akár kölcsönbe is) egy kártyafüggetlen telefont, és kint venni bele feltöltő kártyát. Én TMN SuperSmile kártyáját vettem: 25 euro, 15 euro ebből lebeszélhető. Percdíjai igen kedvezőek mindennap 0-24 óráig 0,19euro/perc Portugália vezetékes, TMN, egy választott másik mobilszolgáltató (Vodafone-Telecel vagy Optimus, szerintem Vodafone-t érdemes választani), Magyarország 0,42/perc, hétvégén 0,36 euro/perc. Perc alapú a számlázás. Két hét alatt 15 euróból még 3 megmarad a végére, úgy, hogy elég sokat telefonáltam.

Más. Egyik barátom kiadja lakását Sesimbrában egy-két-három-négy-stb. :)) hetes turnusokra. Valódi rendes lakás-nem apartman, jóval átlag feletti felszereltséggel, berendezéssel (Video, TV, DunaTV is bejön, aut. mosógép, hűtő-fagyasztó, mosogatógép, beépített tűzhely, csodálatosan szép fürdőszoba stb.) Kb. 70-80m2, két szint, mindkét szinthez erkély - tengerre kilátással (itt egy kép, itt reggeliztem nap-mint-nap), 4-6 ember számára kényelmes elhelyezést biztosít.
Ami még lényeges, az ár július-augusztus 400euro/hét, május,június,szeptember, október 300euro/hét.
Akit érdekel, vagy további kérdése van, magánban vegye fel velem a kapcsolatot.
Üdv
József

dismay Creative Commons License 2003.07.17 0 0 358
Olá!

Vitya te kint vagy? Vagy a vasútnál dolgozol hogy ennyit tudsz róla?

Régebben 90-es évek eleje még ilyen sem volt...
Tartok tőle, hogy nem is lesz hasonló soha a francia rendszerre

Amúgy érdekes adalék, hogy 96-ban még hemzsegtek a koldusok az utcákon, a világ kiállítás körül hirtelen eltüntek, majd 2000 körül ismét visszatértek. Gondolok pl. a Rossio egyik órás boltja előtti Elefántemberre és társaira...

Te hol voltál Portugáliában?

adeus

dismay

Előzmény: Vitya (357)
Vitya Creative Commons License 2003.07.16 0 0 357
Én is az Alfa Pendularról beszélek. Külsőre talán némileg hasonlít a TGV-re, de sebességben azért ég és föld (illetve csak "ég-és"). Valszeg előbb lesz Lisszabon és Madrid között TGV-szerű összeköttetés, de az se holnap, tekintettel arra, hogy egyelőre a nyomvonalon is miniszterelnöki szinten huzakodnak.
Előzmény: dismay (356)
dismay Creative Commons License 2003.07.16 0 0 356
Olá!

Én az Alfa Pendularra gondoltam, az más kérdés tudjuk a portugálok a világ leglustább emberei defaultból:)

De ez a vonat hasonlít a TGV-re, és még TV is van benne, meg igen udvariasak és tiszta, nem olyan mint mondjuk a Szeged-Bp. IC-ja:(

Láttál már pontos portugált:)

Adeus

dismay

Előzmény: Vitya (355)
Vitya Creative Commons License 2003.07.16 0 0 355
Javaslom inkább a helyi TGV vonatot.

Azért ez egy picit túlzás, tekintettel arra, hogy 3 óra 20 perc alatt teszi meg a kicsit több mint 300 km-es távot, azonban valóban kényelmesebb, mint a busz, és az ára se elkeserítő. Részletek itt.

Előzmény: dismay (349)
dismay Creative Commons License 2003.07.16 0 0 354
Olá!

igazad van régen volt már:)

tengeri cuccos meg igen szuper, de a legperverzebbek a kis csíkos csigát is kipróbálják amit fogpiszkálóval kajálnak. Nagyon durva gyomrú ismerősöm meg a Cais do Sodré-nál evett a restiben Fejoáda-t (ez babos pacal kb., lényeg disznóságok és marhaságok vannak benne.

Até a logo!

dismay

Előzmény: madfax (353)
madfax Creative Commons License 2003.07.16 0 0 353
A filmeket elkeverted:

Herzog filmje Ganz-cal, A Fehér városban, Wenders rendezte a Lisszaboni történetet a Madredeusszal.

Előzmény: dismay (349)
RKata Creative Commons License 2003.07.16 0 0 352
Korábban én sem gondoltam volna. De meg lehet. Sőt. :o)) Mondjuk a rákot a párom intézte el, én nem voltam hajlandó evésre alkalmas állapotba hozni. :o)
Algarvéban cataplana-t ettünk, az is nagyon jó volt. Egy kis zárható fémüstszerűségben (ezt hívják tulképp cataplana-nak, innen kapta az étel a nevét - vagy fordítva :o))) párolnak össze husit (van csirkés, halas stb. verzió) + krumplit + hagymát + fűszereket és abban is tálalják. Guszta is, meg nagyon finom.
Előzmény: thala (351)
thala Creative Commons License 2003.07.16 0 0 351
sziasztok!

Kösz az infókat!:)
az oldal címe, amit említettem-bár lehet h már ismeritek:portugalia.freeweb.hu
Sok minden nem megy még rajta, de jó kis oldal lesz, ha kész lesz. Viszont a beszámolók jók, főleg a Pirítósé:))

Sajnos a két filmet nem láttam, de a Portugál tuti, igaz, nem Portugáliáról szól..:)

Adeus, amigos(?)

ps: hogy lehet ezeket a polipos-rákos cuccosokat megenni?!?!:)-bár én asszem, elég nyitott vagyok:))

Tycho Brache Creative Commons License 2003.07.16 0 0 350
Én Lisszabonban voltam (meg Estorilban) ott mindenütt simán elboldogultam az angollal, nem volt semmi gond.
Előzmény: thala (347)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!