Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Ugyan nem voltam itt aktív tag, édesapám miatt olvastalak benneteket. Édesapám ma reggel elhunyt. Gégerák volt tüdőáttéttel. Onkológián feküdt kb 1 hetet. Nem volt fájdalma, csendben elaludt. :(
Így ismeretlenül is elköszönök tőletek, kívánok mindenkinek jobbulást, tünetmentességet, és minden jót.
Megkaptam ma.. Előtte a "vizsgálat" annyi volt, h az oltóorvos megkérdezte van-e valamilyen panaszom... Beadta, majd fél órát kellett kinn üldögélni... Enyhe szédülés volt... Aztán itthon rámtört az álomkór, aludtam kb 2,5 órát, de még mindig tudnék... Kicsit nyom a fejem, de nem mondanám fejfájásnak, illetve a karom, amelyikbe kaptam, olyan, mint egy rongybabáé... De ezek szerintem normálisak...
De legalább tudod, hogy mi volt. Nekem most ajánlották: evés előtt egy kifacsart nyers krumpli levét meginni:) Állítólag a legjobb saveltüntető. Örülök, hogy ilyen jókat eszel, nekem már a gondolatára is kell egy Kreon:)
Na kérem szépen, megvan a ludas a kontakt dermatitisz kialakulásában. A Pantoprazole!
Történt ugyanis, hogy délután betoltam egy hatalma adag paprikás krumplit házikolbásszal. Igen ám, de délután erősen el kezdett égni a gyomrom, a szokott formában. Mivel évek óta GERD a problémám, erre szedem a Nolpaza nevű gyomorsav ellenálló gyógyszert. Be is vettem egyet, erre hajnalban arra ébredek, hogy nagyon viszket a karom és a kézfejem. Hoppácska! Ettől kezdve nincs Nolpaza...
Mit mondjak, te sem tartozol a szerencsések közé. Egyik sem halálos, de nagyon kellemetlen. Nekem pár hónapja volt kontakt dermatitiszem, rendesen viszketett is, de egyébként is a pokolba kívántam. Nekem olyan kozmetikum okozta, amit már majdnem egy évig használtam. De hogy neked mindig jön valami "nem vészes", ez már túlzás. A Neutr és a crp is szerintem emiatt magas, mindkettő azt jelzi, hogy valami "fertőzés" szórakozik benned. Férjemnek is magas volt a crp-je(117) és tele volt kiütésekkel, sosem derült ki, hogy melyik gyógyszertől, pedig vizsgálták a vérét a gyógyszerekkel kapcsolatban. De szerencsére semmi köze nem volt a daganataihoz. Imádom a humorod, ezt tartsd meg sokáig, magaddal együtt:)
Köszönöm az infot, légyszíves majd írd le, miket tapasztaltál. Én valószínűleg május elején-közepén kapom az elsőt, mert egy gyulladás közbelépett.
Édesapádat nagyon sajnálom, de a kemo szerintem kikészítette volna. Ezzel a gasztrosztómával biztosan jobb lesz neki, mint a szondával. Gondolni fogok rá és rád. :(
Beszéltük, hogy jelzem, ha megtudok valamit.. szerdán kapom az oltást, Pfizert fogok, de a háziorvos szerint az epilepszia miatt kapom ezt, az IR és a pm alulműködés önmagában nem indokolná ezt... Érdekes, hogy nem Vácra kell mennem az oltópontra, ahova körzetileg tartoznék, hanem Pestre a Szent Margit kh-ba...
És hogy ne csak offoljak...ugye írtam édesapámról ide, aki gégerákos, szonda volt neki levezetve, amit kivettek...végül mégis elfogadta volna a kemot, de annyira gyenge, hogy nem adják neki... Gasztrosztómát csináltak neki a hasfalra, és a héten volt egy ct-je, tüdőáttét is van már neki... :(
Sajnos megint van egy kis csavar a történetben, mert időközben gyógyszermérgezés okozta kontakt dermatitisz lépett fel nálam, de jelenleg fingom sincs - és az onkológusnak sincs, hogy melyik gyógyszer és milyen kombinációban okozta ezt. Így most az van, hogy a legfontosabb, és évek óta szedett Nevibolol marad, a Clexane marad, és a Nolpaza is marad. Minden más gyógyszer - Capecitabine,Emetron, Berodual, Cerucal, Diclac, Tramadol, Curidol, Coderit - egyelőre elmarad.
Megvárjuk, hogy milyen gyorsan és minőségben szűnik meg a kiütés, és aztán fokozatosan visszatérünk a szedésükre.
Így rá lehet jönni, hogy melyik okozta a gebaszt. Lázam, hányingerem nincs, közérzetem jó, nem is viszket a kiütés.
Ellenben a laborértékek nem ilyen rózsásak: a Neut 88, a CRP 97, mindegyik emelkedett. A máj értékeit nem ismerem, mert azt nem kért a sürgősségin az orvos. Vajon miért? Ki érti. Viszont legalább nem életveszélyes a helyzet, mert kontakt dermatitisz esetén igen alacsony a halálozási érték. Úgy hogy ezt a kaporszakállú megint benézte. Küldenem kellene neki egy Orvosi lexikont, hogy abból keressen már ki egy valamit, amit nem élek túl, mert ez így csak huzavona játék. Igaz, én szívok vele, de Ő sem áll jobban, mert még mindig itt vagyok, pedig már a pokolba kivánna.
Na jól van, fő, hogy nincs kiütés. Azért gondolkozz még, hogy mi okozhatta, mert ezek szerint nem a kemo. Gyakran eszel tojást és csak ez az egy ütött ki rajtad, vagy nem szoktál tojást enni, és most húsvét lévén ettél és ezért. Nem ettél tejterméket? Nekem az szokott kiütést okozni. Próbáld meg végiggondolni, mi lehetett még. Vagy vettél e be más gyógyszert valamiért. Ilyen rossz időben ne is legyen most semmi mellékhatás, rendben?:)
Tegnap megvolt a második Avastin - Capecitabine kezelés annak ellenére, hogy jeleztem az urticaria mellékhatást.
Az a főorvos asszony véleménye, hogy biztosan nem a gyógyszer mellékhatása, mert az utolsó bevételt követő héten jött a csalánkiütés, és ez ahhoz már túl hosszú idő, hogy az okozza. Elképzelhető, hogy a tojás volt a ludas, bár a szalmonella három típusa közül egyikre sem jellemző az urticaria, de nem is zárható ki, tekintve hogy az immunrendszerem most amúgy sem működik normális üzemmódban, hiszen mióta kemoterápiás kezelést kapok, az egy darab tüdőgyuszitól eltekintve - amit a Vectibix okozott -, még náthás sem voltam öt éve. Azért a biztonság kedvéért, kaptam egy kis emelt szintű szteroidot és Szuprasztint infúzióban, de jelenleg sincs kiütésem. Én még arra is gondolok, hogy a stressz hozta ki, mert mostanság kissé túl sok gondot akasztott a nyakamba a kaporszakállú. Gondolom, Ő is olvasta az utolsó PET-CT eredményét, és úgy gondolta, nehogy túl sokat pihengessek agyilag, hát idebaszott még néhány problémát.
Akkor ez egyértelműen a kemo hatása, ha jól tudom. Peritolt nem ismerem. Viszont ahogy olvasgattam, jó lenne, ha változtatnának a kemon, mert ez lehet, hogy rosszabbodni fog, az én olvasatomban te allergiás vagy a kemo valamelyik összetevőjére. Hétfőn, ha tudsz, szólj a dokidnak erről. Én ebben nem vagyok biztos, de inkább ne nekem legyen igazam:)
Szia! A többi érték mindenütt a normális tartományban van. Korábban a GGT volt magas, most az is jó. Egyes egyedül ez a csalánkiütés zavar. Lehet, hogy inkább a Peritol lenne a jobb, mert a Szuprasztinból most már 6 óránként kell bevennem, de még így is itt ott előjön, bár kevésbé viszket.
Ha csak ennyi bajod lesz, azt kibírod. Kívánom, hogy így legyen:) A lymphocita szám csökkenése egyértelműen, az rdw növekedése pedig áttételesen következménye a kemonak. Nem túl nagy az eltérés. Milyen az MCV, magas, vagy alacsony vagy normális?
Kicsit elkapkodtam a mellékhatás kérdését, mert kedd estére először csak egy-két helyen, de csütörtök délutánra már szinte mindenhol (urticaria) csalánkiütésem lett, amit csak a Szuprasztin oldott meg. Napi kettő kell bevennem, és így úgy néz ki eddig, hogy használ. Viszont jó hír, hogy vérképem tökéletes, kivéve a RDW-CV-t mert az 17, és a LYMPH pedig 19. Az előző magas, míg a másik alacsony.
Az is rendbe fog jönni. Persze, hogy megvisel, ez természetes. De túl leszel rajta. Örülök, hogy olyan jó és lelkiismeretes dokid van, mint nekünk volt. Ez is sokat segít! Majd számolj be a másodikról is. És néha írj "csak úgy", hogy tudjuk, minden rendben:)
Ez volt az első, elvileg még öt van betervezve, aztán újra PET-CT. Fizikailag nagyon jól vagyok, minden testrészem működik, a tüdőm is rendben, köhögés nincs. Viszont a pszichém hogy úgy mondjam, kissé szétzilált állapotban van.
Nehéz dolog negyedik éve egyedül küzdeni ennyi dagival. De nincs gond, majd csak valahogy rendbe jövök.
Terhelést is végeznek háznál? Szerintem itt is van házhoz jövős. Mondjuk az értékeim azonnal úgysem lennének rendben oltásig...de legalább elkezdődne a javulás..
Nem tudom, ahol laksz van e ilyen, de vannak eü.emberek, akik házhoz mennek vérvételért. Természetesen fizetni kell, de ez olcsóbb, mintha covidos lennél a laborban. Érdemes megcsináltatni, mert akkor tudod, kell e gyógyszer újra. Nekem nagyon sokszor változik. Ezért mindig új dózis kell.
De én már tanácstalan vagyok... Nekem a pm, és mellette van IR-em is, mindkettő kezeletlen, mert 2 éve olyan értékeim voltak, h elhagyhattam a gyógyszert, azóta pedig érzem, h nem oké egyik sem, de a covid miatt még egy laborra se küldenek... ezek mellett kezelt epilepsziám van, szerencsére évek óta rohammentes... Ez mind nem volt elég ahhoz, h beoltsanak... Nem értem én már, h mi alapján mennek is ezek...
Köszi! Ha megtudsz valamit, kérlek írd meg. Tudomásom szerint vírusalapú nem lehet, tehát jelenleg csak a Pfizer, vagy a Moderna, de az utóbbi sem biztos. Ha tudok valamit én is megírom.
Szia! Köszönöm érdeklődésed, jól. Eltelt két hét a Kapecitabine szedése óta, és eddig semmi olyan mellékhatás nincs, amit egyértelműen hozzá lehetne kötni. Néha egy kis fejfájás, álmosság előfordult, illetve a második hét végén egy kis has mars. De megvárom a második kezelést, és akkor bizonyára előjön az, aminek kell. Ha akkor is csak ennyi lesz, az király.
Szia! A férjem is 90 perc Infúziós kezelés + 2x3 db.Capacetabint szed.Sikerült ma elérni az Onkológusát ő is a te álltalad leirtakat mondta....én azért félek ... :-(.
Nem, mert én úgy kapom a kezelést, hogy Avastin 90 perc infúzió, majd a következő naptól kezdve napi kétszer 4 szem Kapecitabice két héten keresztül. Azután egy hét szünet. És a szünet alatt kaptam meg az oltásokat.
Engem igen, és én is ugyanezt a kombót kapom. Az első oltásnál este még fájt a vállam, reggelre elmúlt. Négy hét múlva, azaz múlt hét kedden megkaptam a másodikat, annál már semmi gond nem volt.
Sziasztok! Párom jelenleg Avastin /Kapecitabin kombót kap ..6 ciklus következik...de lenne covid oltásra most időpont amit foglalhatnánk...Astra Zenecával oltanák..Esetleg oltottak valakit mar eszek itt a csoportba?
Na bejelentkezek, ha már virágszív megidézett. Nem semmi, amin átmentél, jobbulást :) Írtam amúgy tegnap, csak elszállt a poszt..
Hát egészségileg megvagyok, bár ma pont rosszabb kicsit, valamiért megint köhögök meg olyan, mintha megakadna a kaja. Pedig már ezek elmúltak, de most megint. Ja meg torokszorítás jött vissza, az régebben volt, most megint. Amúgy eszek, iszok, de néha fáj még a torkom ott, ahol belül a seb volt. Meg persze várok az oltásra. 7-én lesz kontroll, kíváncsi vagyok mi lesz. Amúgy dolgozok, megy az online egyetem és minden nap ugyanolyan, úgyhogy mentálisan nem vagyok a topon, már jó lenne valami kikapcsolódás....
Jó sokáig aludtam (most keltem csak fel), és lekopogom, de ma jobban vagyok. Holnap már menni akartam dolgozni, de végül meggyőztek, hogy a héten még maradjak itthon. Hát pihenek. (Bár az ilyesmi erős lelkiismeretfurdalásokat okoz nálam, főleg most, hogy mindenkire nagy szükség van a kórházban...)
Nem cipelek, nem hajolok, melegen tartom magam deréktól lefelé, és sok vitamin. Ennél többet nem tehetek.
Vigyázzatok magatokra, és olvaslak is titeket, de nem akarom szétoffolni a topicot.
Egy kis fájdalom természetes. A menzesz ideje körüli kontroll jó ötlet, ultrahangon fog látszani, ha esetleg folyadék van a méhedben. Akkor se hagyd ki, ha rendesen megjön, jobb a biztonság.
Anyukám betegsége kapcsán csatlakoztam az oldalhoz. Már el is felejtettem, hogy 16 éve nekem is volt a Tiedhez hasonló műtétem. Hidd el rövidesen el is felejted. Jó az elején még szoros kontroll, majd évente egy citológia. Megnéztem az akkori zárójelentésemet, nekem 10 napig volt bent a cső, a férjem nem értette, hogy műtét után telnek a napok és nem vagyok jobban. Amíg a cső mesterségesen nyitva tartotta, az "új" méhszájamat szülési fájdalomhoz hasonló görcseim voltak. De a drain kivétel meg sem éreztem, és utána teljesen elmúlt minden fájdalmam. Azóta sincs semmi problémám vele. Így fel a fejjel, minden rendben lesz! Mielőbbi teljes gyógyulást!
Igen, holnap új nap jön. Sajnos ez egy nagyon lassú folyamat, én is nagyon lassan gyógyultam, és türelmetlen voltam, pedig nem szabad. Próbálj meg tényleg pihenni, ne emelj semmit, ne erőltesd, mert annál lassabban gyógyul be. De be fog gyógyulni, és egy idő múlva, ha nem is felejted el, már nem fogsz rá így gondolni. Fel a fejjel:)
Hát ma kivették a csövet, és most sem volt kellemesebb mint a multkor. Majd leszakad az alhasam úgy fáj. De majd elmúlik...
Kicsit pityeregtem ma, mert azt hiszem sok volt már a "jó"-ból az utóbbi időben...
Kérdeztem az orvost, hogy mit tehetek azért, hogy ez ne forduljon elő megint, de azt mondta, hogy sajnos semmit. Egyszer majd úgy gyógyul be a seb, hogy már nem záródik el a méhszáj. Ha mázlim van akkor már most is, ha nem, akkor nem tehetek semmit ellene.
Na ez viszont kiborított! Igazából ez így felfoghatatlan. Én ezt a dolgot már még egyszer sem! akarom végig csinálni, azzal a reménnyel, hogy de lehet, hogy ez az utolsó. Úgyhogy egy hónap mulva mindenképp vissza kell mennem a dokimhoz, hogy megellenőrizze mi van, hátha még műtét nélküli szondázással menthetjük a menthetőt, vagy ha mázlim van, addigra már menstruálok és akkor minden rendben.
Ma már az is eszembe jutott, hogy jobb lett volna soha hozzá sem nyúlni, de hát ascus H-Sil-lel azért mégsem dughatja az ember a fejét a homokba.
Na ennyi történt, kicsit most kipanaszkodtam magam. Talán újra el kezdem összeszedni magam előbb utóbb, mert már elfogytam mint a nyárfalevél, egész nap csak aludtam, meg vagyok borulva kicsit. De holnap új nap jön, igaz? 😊
Leállították az Accofil-t mert teljesen kiütötte. Múlt hét szerdán volt labor :fehérvérsejt alig 1 felett, kaptunk egy Zarzio nevű növelőt. Érdekes hogy ugyanaz a hatóanyag ,csak más gyártó, de semmi mellékhatás nem volt a fáradságot kivéve. Ma is volt labor, most már magas a fehérvérsejt szám, úgyhogy abba is hagytuk az injekciókat
Sziasztok. Olyan volt valakinek hogy a kemo előtt normális LDH érték kemó után 2 héttel majdnem háromszoros ? Nem pont előtte kellene magasnak lenni és utána lecsökkennie ?
Az alvadási faktoraim tökéletesek, de hajlamos vagyok vérzésre, én sem értem, nem logikus :-D
A lábam szinte tökéletesen van, pont tegnap jutott eszünkbe a férjemmel, már 6 éve, hogy elkezdődött a kálvária. Már csak az extrém magassarkú cipőkben panaszkodik a fájós lábfejem, ezeket elsősorban ülőcipőnek használom :-DD
Akkor te ugyanúgy vérzékeny vagy, mint a férjem. Nem lehet nála fogat huzatni az utóbbi időben és a stent műtétet is elhalasztották emiatt. Akkor viszont vigyáznod kell, nehogy stroke-ot kapj. Te szegény, nincs neked is elég bajod? Lábad? Rég nem írtál róla.
Nálam egy vérömleny okozta a méhszájamnál, ami a műtét után alakult ki. Ez vérzett volna kifelé, ha tudott volna, de mivel a vérömleny elzárta az útját, nem tudott. Elkezdett tágulni a méhszájam és ettől szülési fájdalmaim lettek, miközben a méhem megtelt vérrel ami a petevezetőkön át a hasamba folyt. Mikor bevitt a me tő, már két ujjnyira nyitva volt a méhszájam, és a sokk miatt sorra lapultak el a vénáim.
Én sok műtétem után bevéreztem (a mandulaműtétem után is vissza kellett vinni a műtőbe), lehet alkati oka is nálam, de okozhatja a méhszáj hegesedése is a gyógyuláskor. Annak, hogy újra előforduljon, szinte nulla az esélye. Nagyon sajnálom, hogy így pórul jártál, de mostmár minden jó lesz!
Hát ez nem semmi. Ez tényleg nem vicc. Hétfőn próbáld meg alaposan kikérdezni őket, hogy mire számíthatsz még. Ebből még nagyobb baj is lehetett volna. Írd majd meg. Remélem most már semmi sem lesz.
Hú, direkt nem akartalak ezzel ijesztgetni, nálam is előjött ez a komplikáció, de nagyon hamar, egy héttel a műtét után. Ugyanez történt, csak engem első körben hazazavartak a sürgőssegiről (Pünkösd hétfő volt), ejjel már a mentő vitt vissza sokkban, meg is műtöttek azonnal.
Sajnos nem tudom. Állítólag van ritkán ilyen szövődmény és pont ennek elkerülésére csöveztek be az előző műtétnél is. Akkor 6 nap volt, most 10 napig szánták nekem ezt a "csöves" sorsot. De amikor majd hétfőn kiveszik, most rá fogok kérdezni, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy mégegyszer ez ne fordulhasson elő, mert elég necces volt. A januári műtét óta nem menstruáltam, és ugyan már februárban is voltak tüneteim, de azt hittem felfáztam, és antibiotikumot szedtem, az meg elnyomta a dolgot. /Ezt el sem mertem mondani, mert így utólag nagyon hülye voltam.../ Aztán most megintt megjött volna, csak most már nagyon nagy fájdalmaim voltak. A méhem nagyobb is lett, és pangott benne a cucc, gondolom már attól volt hőemelkedésem. A műtét napján még nagy nehezen be mentem dolgozni is, mert azt hittem valami bél bajom van, mert fájt és görcsölt nekem már mindenem a hasamba, csak a kolleginák mondták, hogy higgyem el, nőgyógyászhoz kell visszamennem. És akkor ott már küldtek is a sürgősségire, azok meg este fél 9-re összerittyentettek egy műtéti tímet nekem és már aludtam is... Mikor felébredtem, akkor mondták, hogy sajnos be is kellett csövezniük megint. Mostantól bármim fáj, azonnal megyek az orvoshoz, mert most ezt megjártam rendesen, és meg is ilyesztett. Vége az elbagatellizálásnak, mert csúnyábban is járhattam volna.
Nagyon sajnálom apukádat. Szörnyű lehet így elveszteni. 😔 Remélem anyukád minél hamarabb meggyógyul, és tudtam, hogy a szociális rendszerünk romokban van, de azért ez tragikus...
Nem zavarogtam volna itt, de ha már itt vagyok, írok pár sort rólam is. Engem múlt hét csütörtökön éjjel újra megműtöttek sürgősséggel. Elzáródott a méhszájam vagy méhnyakam (Isten tudja mim...), ment fel a lázam, piszokul görcsöltem,mintha szülnék, és hát elaltattak, kinyitották, megint becsöveztek, újra itthon nyűglődhetek...
választotta a f@..om. Igen, az első fidesz kormányra szavaztam, és utána kicsit jajjgattam hogy jöttek a szocik, de utána felébredtem, és már a második orbán kormánynál tudtam, itt a vég kezdete. De ez nem idevaló, nem akarom, hogy rossz érzések kerülgessenek egyes még mindig fideszhívő betegtársunkat. Van erre poltopik. Itt zárjuk le :)
Ez van, ha egy eszelős diktátort választgatunk meg újra és újra - hibbant jegybankelnökkel, holdkóros fősámán járvány közepén csontvázat legózó emmi-miniszterrel, saját nagyságával betelni nem tudó, kelet-buzi külügyminiszterkével, CSOk-ozó igazságügyi ingatlanfejlesztő 37-et dekázó primadonnával, volt tv-s cicamicával dubajozó vagyonkezelővel. Satöbbi.
HUN jobban teljesít! Halottakban, értékét rohamosan vesztő, vc-papír HUF-ban biztosan
(utóbbi érméi Dunába ugró öngyilkosoknak nehezék gyanánt 1xűen ideálisak, ha már értékük 0)
EÜ közben omlik össze - önkéntesek toborzása, ugye.
Anyukának aki 76 éves korában derült ki az emlődaganata, radikális műtét majd 6 db kemoterápiát kapott, amitől nagyon legyengült. Az utolsó után lett nagyon rossz a vérképe, első nap egyből két adag Accofilt kapott, utána még napi egyet talán két napig. Semmire nem panaszkodott, sőt sokkal jobban érezte magát utána. A napokban betöltötte a 79 évet!Remélem nálatok sem lesz semmi gond.
Csak hogy mire számíthat az ember: 180ezres nagyváros. NINCS senki aki kimegy ápolóként egy magára maradt kovidoshoz. Majd ha negatív. Baptisták, Máltaiak, reformátusok szeretetszolgálatai is már kilőve, összes magán ápoló, egy jött volna, ma hajnali fél négykor írt, családi megbetegedés miatt nem tud jönni. Ma kezdett volna. Önkormi, bárki, "nem tehetünk semmit, nincs ember erre"
Majd megoldom akkor én, lesz ami lesz. Kellő védekezéssel.
Regisztrált oltásra: nem került sorra. Annak ellenére hogy "idős, krónikus beteg", cukor, szív, szem, stb. Nem járt sehova egyik lezárás alatt sem, a kisbolton és a ház alatti patikán kívül (szeged, panelház, aljában patika, szemben kisbolt)
Csütörtökön mondták lehet csak megfázott. Péntek du rosszabbul lett, teszt kérve. Szombaton mentő, nem jön ki. Ügyelet: hétvégén nincs teszt, ha olyan beteg, beviszik a kórházba, kivizsgálják, ha nem kovid hazamehet (ekkor már az lesz úgyis, ott elkapja). Vasárnap az összes hétvégi maszek háznál kovid tesztest hívtuk, fel se vették, mint ahogy 15-e hétfőn sem. ünnep az nem fér bele a nonstop és a 0-24 és a hétvégén is kategóriákba. Kedden teszt megkérve újra, már a konyhába kimenve is légszomja volt. Szerdán, a 69. születésnapján délután végre letesztelték, pozitív, elküldte a leleteket a dokinak, reggelre igértek receptet. Ugye ez már a 8. nap lett volna kb a tünetektől, tehát már eleve elég késő a favi-hoz. Reggelre elaludt. Neki már könnyebb, mi a tehetetlen dühtől kattanunk meg. Ez a híres "mindenkit ellátunk" és nem hagyunk az út szélén.
Egyszerűen nincs kapacitás, se a mentőknek, se az orvosoknak, se a kórházaknak. Nem őket hibáztatom, nyilván nem a pizzára vártak és azért nem jöttek.
Csak halkan kérdem, ha úgyis pozitív teszt után jár ingyen a favi, akkor miért nem ad egyből a mentős kezdő 8 szemet? Úgyis ezt fogja a háziorvos is felírni, és ha van is a patikában, akkor megkapja, de az első 12 órára meglenne. Miért kell húzni az időt még?
Csak halkan kérdem, tényleg. Ha a kovid miatt nincs boncolás, miért kell nekem most arra várjak, hogy antsz engedély legyen a boncolás nélküli hamvasztáshoz? Tudtátok hogy ilyen esetben (vészhelyzeti protokoll) nincs hagyatéki tárgyalás! Időpontot sem lehet kitűzni. Anyám ott fog maradni akár hónapokra egy zárolt számlával, amit akkor szabadít fel a bank, ha megvan a tárgyalás végzés. Közjegyzőt, ügyvédet kerestem, mind azt mondta, ez így van, nincs rá megoldás. Amint a kijelölt közjegyző elindítja az eljárást, zárolják a számlát, vagyonát, mondjuk a kis nyugdíjmegtakarításon kívül semmi nincs. Ezt nem érdemli anyám sem.
Őszinte részvétem. Nem értem az embereket. Ez egy vírus nem az ebola! Az igaz, hogy kiszámíthatatlan.:-(
Mi már be vagyunk oltva, mert annyira öregek vagyunk, de azért egész idő alatt próbáltunk normálisan élni, már amennyire mostanában lehet normális életről beszélni. Szerencsénk volt nem kaptuk meg.
Bár azért jelentkeznék, hogy nálunk továbbra is minden rendben, sajnos nem tudok örülni semminek.
Édesapám 6 nap tesztre várakozás után a 69. születésnapján (17-én) délután megkapta a tesztjét, pozitív lett koronavírusra. Elküldte a háziorvosnak, hogy reggelre legyen recept a felhőben a favipiravirra, de reggelre végleg elaludt. Édesanyám maradt otthon több mozgásszervi és szellemi betegséggel, pozitív tesztje meglett ma. 200km-re lakunk, és senki nem mehet oda, ápolót se találunk, az mentősök szerint nem komolyak a tünetei, nem vitték be. Maradjon otthon és szedje a gyógyszert. Barátok és helyi rokonok visznek az ajtó elé gyógyszert és ételt és nem mennek be.
Ilyen szinten hagynak magára embereket. Tilos bemenni, ha nincs oltásod életveszélyes is, és ápolók sincsenek, már mindent végighívtunk, baptisták, máltaiak, önkormányzat, magán ápolók. Egyszerűen felfoghatatlan. Olyan szinten nem számított rosszra, hogy nem hagyta meg anyukámnak, hova hogy kell belépni, mik a kódok, netbank, telefon, bármi. Még délután lement a láza, gondolta a nehezén túl van.
Vigyázzatok ezzel a szarral, nem tudhatjátok, hol kapjátok el. Apuskám nem ment a kisbolton és a ház aljában lévő patikán kívül sehova hetek óta. Otthonról dolgozott a régi munkahelyének nyugdíj mellett az utolsó napokig.
Ha megengeditek, itt egy kép, amit a fiam rajzolt, ahogy a Papa lejön angyalként a felhőkből.
Nagyon régen írtam ide édesapám ügyében, de azóta is maradtam itt olvasni benneteket. Most viszont segítséget szeretnék kérni.
A helyzet az, hogy ő gégerákos. Kétszer műtötték. Most újra kialakult nála. Diónagyságú. Áttét tudomásom szerint nincs. 64 éves, vékony volt eddig is, de mivel nem tud enni, így most kb 10 kilót lefogyott. Ma ismét elvitte a mentő (2 héten belül ez a 3.eset), és az orrán keresztül levezettek egy szondát, amin keresztül táplálni kell, de egyedül él. Én is több 100 km-re tőle. Kemot sosem akarta elfogadni, gyanítom most se akarná, és talán ki sem bírná.
Őszintén, szerintetek így készüljünk fel a legrosszabbra?
Ne szomoríts! Ez a kettő is elég volt:) Szerencsére nincsenek tünetei. Kapott egy nagyon jó gyógyszert, a Vesomni-t, nagyon bevált. Abszolut semmi panasza nincs. Évekig a prosztatára fogták, mire kiderült, hogy ugyan az sem tökéletes, de nem az okozta a tüneteket. Ez a gyógyszer most mindkettőre jó. Kopp-kopp balkézzel alulról felfelé:DDDDD
A hólyagdaganatnak meg van az a csúnya természete, hogy szeret kiújulni. Mikor engem műtöttek volt ott egy idősebb néni akinek már nyolcadszor újult ki, és ő sem kapott más kezelést.
Így van, nálam is csak ennyi történt. Én úgy tudtam a hólyagdaganatra nem hat a kemo, sem a sugár. Van ismerős akinek olyan előrehaladott állapotban fedezték fel - nagyon felelőtlen volt mert már több hónapja véres volt a vizelete és nem ment orvoshoz - hogy el kellett távolítani a hólyagot mert beszűrte a falát is.
Én másik vagyok. Nekem nem kellett más kezelés mivel egy teljesen véletlen folytán (hasi ct) fedezték fel még nagyon korán. Így a műtéttel és a szoros utánkövetéssel - lekopogom - eddig megúsztam.
Ezek szerint a BCG hasznosabb volt, mint a sugárkezelés. Lehet, hogy azt kellett volna először is adni.
Az én esetemben azt nem értem, hogy 3 havonta hólyagtükrözésre kell mennem, mert hátha ott kiújul, de a kb 2 évig amíg a vesemedencében nőtt, addig miért nem akart a húgyhólyagban kiújulni ?
Ez a bizonyos anyag a BCG, amit te már megkaptál oltás formájában kiskorodban:) Sajnos nem mindenkinél hoz jó eredményt, ha már nincs más megoldás, akkor alkalmazzák. Nálunk bejött:)
Férjemnek pont egy ilyen három hónapos kontrollidőszak végén jelentkezett a tünet, 3 nappal mentünk korábban, nem is akartak először fogadni, de nem hagytam és jól tettem.
Mondanám, hogy 38 nap, de szombat-vasárnap nem kapott. Több, mint 7 hét volt. Télen. Sokszor gyalog.
Nem ott újult ki, ahová a sugarat kapta, az a rész teljesen tiszta lett. Mellette, pár cm-re. A sugáronkológusunk nagyon szépen, pontosan bemérte, hová kapja a sugarakat, de a dög kiszúrt velünk. De nem hagytuk:)
Örülök, hogy nincs mellékhatás. Barátnőm is fél tőle, de így megnyugtathatom. 152-nél talán még nem muszáj a tensiomin (175 felett szokták ajánlani), de jól tetted, hogy bevetted.
Nem. 2013-ban jött az első daganat, ez után volt egy TUR és a 38 sugárkezelés. 2014-ben jött a második, egy újabb TUR és a 6*6 BCG kezelés. 2015 októberében volt először tünetmentes, onnantól számít az öt év.
:) Ha az élet ilyen szép lenne......... Gondold végig, milyen vékony egy hólyag fala. Abból csak úgy kivágni, olyan, mintha ablakot vágnál rá. Ezt hívják TUR-nak (nek), amennyire lehet, a hólyag faláról óvatosan "lekapargatják"?!?! Három hónaponként van kontroll (cystoscopia, ami maga sem kellemes). Ezalatt vigyorogva újul ki.
Az első két évben három havonta kellett mennem tükrözésre, utána két évig félévente és utána évente. Nagyon szoros a követés, hogy mindjárt a legkisebb elváltozásnál időben be lehessen avatkozni. Hja és persze ha a köztes időben bármi probléma van akkor menni kell soron kívüli ellenőrzésre.
Tegnap megkaptam az első Avastin és Kapecitabine kombót. Az utóbbit két hétig kell szednem, reggel 4 és este 4 szemet.
Egyelőre az Avastin esetében annyi volt a mellékhatás, hogy a beadáskor lement a vérnyomásom 80/50-re, de este 9 óra magasságában pedig felment 152/87-re, amit egy Tensiomin 12,5 mg-os tablettával sikerült levinni két óra múlva,
117/76-ra. Egyéb mellékhatás nem volt, pedig elég brutális a lista. A Kapecitabine esetében is van szép számmal mellékhatás felsorolva, de beszéltem egy 73 éves úrral, szintén ezt a kombót kapja, és nála nem jelentkezett semmilyen mellékhatás. Remélem, nálam sem lesz semmi. Ha van/lesz új fejlemény, jelentkezem.
a TUR tulajdonképpen csak felületi eltávolítás. Azért, hogy ne maradjon semmi még véletlenül sem, kapta a 38 sugarat. A recidíva nem ott jött elő, hanem a közelében. Ilyen a mi formánk. Elmentem egyedül a onkológusához megbeszélni a további sugarazást, háááát, nem gyakran sírok utcán, most ez történt. Elmondta, hogy nem sok lehetőségünk van, sugár már nem jöhet szóba, mert annyit kapott, amennyit még lehet adni. De megígérte, az onkoteamen megbeszéli a lehetőségeket. És lekopogom, eddig még mindig minden valahogy megoldódott, ha nem is tökéletesen, de a BCG bár szenvedéssel járt, eltüntette a daganatot.
Nem, szerencsére szinte nem volt invazív (amennyire volt, azt részben ki is vették), viszont 38 sugárkezelés után egy évvel kiújult. Ezt pedig megoldották un. kemoval, BCG kezelést kapott és az el is tüntette. A covid miatt egy éve nem voltunk kontrollon, de szerencsére semmilyen tünete nincs. Nyirokcsomók nem voltak érintettek.
Férjem húgyhólyag daganata is T3-as volt, most itt van teljesen tünetmentesen már több, mint 5 éve. A t3 a tumor méretét jelöli többek között. Vagyis maga a tumor milyen kiterjedésű. Ha kivették, attól még a kiterjedése ugyanakkora, csak nem benned, hanem a vizsgálaton. Bocsáss meg érte, de mintha szándékosan keresnéd, hogy mi legyen a rossz. Örülj neki, hogy nincs a nyirokcsomókban sem, és hogy megszabadultál tőle. Ne félj örülni.
A pT3 a tumor kiterjedésére utal, nem pedig a betegség stádiumára. Ettől persze lehet a betegség IS III. stádiumú, ami vesetumor esetében nem feltétlen jelent rossz prognózist, főleg, hogy a nyirolcsomók tiszták :-)
HA a nyirokcsomók tiszták, akkor az a daganat nem III. stádiumú. A mérete miatt lehet T3, de az nem ugyanaz, mint a III. stádium.
Nem egészen ertem, mi a baj. Tapsikolnod kéne örömödben, hogy ilyen szerencsés vagy, nyirokcsomó érintettség nélkül megúsztad. Hidd el, nem akarsz kemoterápiát.
Ha jól tudom általában amikor egy rosszindulatú tumort kioperálnak utána kemoterápia következik a kiújulási, áttét esély csökkentése miatt. Az miért van, hogy ha pl egy vesemedencében lévő legmagasabb fokozatú és 3-as stádiumú daganat miatt az egész vesét néhány nyirokcsomóval kiveszik, utána semmilyen utókezelés nem szükséges ha a kivett nyirokcsomókban nem talál a szövettan semmit ?
A majertekei GGt, GPT es LDH is jelzes erteku. A cukor nem tudom, mennyire magasabb, es mikor tortent a vervetel (ehhomi vagy kaja utan szurtak meg). De az alk foszfataz onmagaban egy hatalmas felkialtojel: ki kell talalni miert ugrott meg.
A lymphocitaszam, ha csokkent, konnyebben megkaphat mindenfele fertozeseket, de ha csak kicsit kevesebb, mint a normalertek, remelem semmi komolyat nem jelez.
Tumor markerek közül a Total PSA van a laboron az tökéletes. Cukor ami magasabb meg a lymph ami minimum alatt van éppen hogy, de minden más tökéletes. Legalábbis az őszivel összevetve sokkal jobbak az értékek kivéve az Alkalikus foszfatáz ami az addigi normálról felment 150 körülire.
En kernek a CT elott a teljes vervetelt, amiben minden gyanusithato tumormarker szerepelne. Azert, mert ezeket osszehasonlitva tud az orvos majd gyanakodni, vagy elvetni dolgokat. A CT egyebkent latja a csontokat is alapbol, es lehet, hogy kozelebb kerul a radiologus ahhoz, milyen csontokat kell vagy nem kell nezegetni, ha megvan a teljes verkep. Az elarulja, van-e gyulladas a testeben, mi van a calciumszinttel, meg ugye a tumormarkereket is.
A csontmarkerekrol ezt talaltam neked, hozzateszem, apu eseteben az alk foszfataz a nagyverkeppel egyutt elarulta, hogy ez hasnyalmirigy vagy maj erintettseg. De nala volt az elso CT elott P1NP marker.
A neten ez volt:
Csontfelszívódás markerei: P1NPcsontképződés markereiN-telopeptidNTxC-telopeptidCTxDeoxipiridinolinDPDpiridinium keresztkötésekcsontháztartás tesztjei tartarát-rezisztens savas foszfatázTRAPoszteokalcincsont-specifikus alkalikus foszfatázprokollagén 1-es típusú N-terminális propeptid
Szia, Giotta. Faterùrnak (hasnymrák) a Pfizert, az AstraZenekat es a Modernat javasolta az onkologusa, ill ezek valamelyiket. Azzal, hogy lehetoleg ne keresztezze a kemot: neki kemo elott 4 nappal, vagy utana 10 nappal kell kapnia. (Nehez meccs lesz, mert 14 naponta veszi fel a kemot)
Szia. Kellene egy mri vagy ct, a dolgok tisztazasara. Eppen veled kb egyidoben, eggyel lejjebb irtam apurol. Az alk foszfataz nala az egekben volt -ezer felett- de most, hogy "csak 200 korul van a multkori alig valami ertekek utan, progressziot jelzett: nott a primer tumor.
A ct v mri kizarhat olyan dolgokat, amikrol hallani sem akarunk, vagy rossz esetben idoben segit felfedezni azokat, kulonos tekintettel az emesztorendszeri szerveire.
Mas tumormarker erteket is nezetnék, sokminden kiderult beloluk esetunkben.
Aki esetleg picit jobban ért a labor leletekhez, azt kérdezném, hogy 1 évvel vesedaganat műtét után (picike volt, nem is vették ki a vesét, csak a daganatot) a mostani labornál egyedül az Alkalikus foszfatáz érték ami magas 150, minden más jó. Ahogy utánanéztem ezt írják a máj problémára meg csont áttétre is. Ha minden más jó akkor ez az egy érték mennyire lehet aggasztó vagy rosszra utaló jel? Ismerős aki túlsúlyos volt 150 feletti ilyen értéke pedig semmi baja nincs, tehát annyira még tuti nem vészesen magas, csak korábban 80-90 körül volt, most meg 150 lett.
Bocsanat eloszor is, hogy ekezet nelkul irok, nincs olyan a gepemen. Masodszor, a teljes topicot elolvastam az elejetol kezdve, novemberben, amikor apurol kiderult, hogy beteg: besargult, az alk. foszfataz es ggt erteke az egekben volt. Villamgyorsan kapott egy stentet, ami a majertekeit napokon belul rendezte, de az operacio utan mar mondta az orvos a diagnozist: ez papilla vateri tumor, (olyasmi, mint a hasnyalmirigfej-rak) es szovettant sem sikerult rendesen szerezni belole. Azert arra elegendo volt a minta, hogy kideruljon: ducto-biliaris terjedesu, grade 3 adenocc, amely ekkorra mar raterjedt elvalasztahatlanul a nyombelre es a vesehez tartozo venat korbevette mandzsettaszeruen. Ez azt jelenti, hogy az operacio remenye-amit apa nagyon akart- elszallt.
Az ok elvileg az a rengetegsok epeko volt, amit apu valoszinuleg evtizedek ota hordott magaval, un porcelanepe.
A Pet CT es MRI megerositette a gyanut december vegen: 8, azaz nyolc centis primer tumor.... ami utan apunak nyomban valoszinusithetoen tumorlizise lett: laz, kiutesek, 2 napon at szinte par csepp vizelet. iszonyuan megijedtunk, de mire ertekelheto segitseg erkezett volna ( szombat volt) apa jobban lett, az akut veset sikerult elkerulni. A CT alapjan ekkor mar a majkapuban 3, a hashartyan hatul sok metasztazis volt, valamint a majban talalhato 2 kis kepletrol nem sikerult eldonteni, micsoda.
A feltehetoen tumorlizis utan ujabb ct: a primer tumort ekkor 8 helyett 3 centisre saccolták, minden mas valtozatlan lett.
Januar kozepen kapta az elso kemot, Folfirinox protokoll, 2 hetenkent kapja ket napon at. A 4. kezeles elotti vervetelen a tumormarker es majenzim ertekei ismet magasabbak voltak- most eloszor a stent ota... A kemo utan ismet CT volt, amibol az derult ki, hogy a primer tumor 3 helyett 5 centis lett, a majban egyertelmuen attet a 2 kis csomo, mas nem valtozott. Illetve annyi, hogy a haemoglobin erteke lassan, de biztosan csokken, ami miatt nyilvan a kemo sem tud oxigen hianyaban maxon mukodni.
Apa jol van, kicsit fogyott, de ennyi. Vezet, jon-megy, aktiv, mukodik. Eszik. Nincsen testi panasza, a kemo utan sem, remekul birja.
Alternativ sarkanyfuveket nem szed, bar ezzel eros ellenszelben van a tesom baratnoje ui sarkanyfuarus. (Fuj). Az orvosa jovahagyasaval sot ajanlasaval CBD-t csepegtet, az etrendje zsirtalan, de kaloriadus es jo, sok rossttal.
Nem varunk csodat. Annak is tudok orulni, hogy 5 honap utan is aktiv, jol van, igaz, neha morcosan, dehat az o helyzeteben ez tobb, mint ertheto.
A kerdesem az, tudva, hogy nincs sok idonk - mi az, amire szuksege lehet a kesobbiekben, mit szerezzunk be, es hogyan zajlik, mi varhato az o eseteben a szervei erintettsege alapjan, amikor majd elorebb leszunk az idoben? :( (Hospice van, nem akartuk, hogy az utolso pillanatban ismerjek meg a mar nagyon beteg embert, szerintunk jobb, ha meg viszonylag egeszseges kulsovel is latjak)
Koszonom szepen, hogy elolvastatok az ekezetek hianya ellenere.
Sziasztok! Anyukamnak vastagbel daganata van, 2,5 hete fejezodott be a sugar-kemo kezeles. 2 honap pihenes,erogyujtes utan var ra meg a mutet. Most nagyon varja a covid elleni oltast,de egyszeruen nem kerul sorra,pedig jo lenne,ha megkapna a mutet elott.65 eves. Az orvosa a pfizert ajanlotta.
Nektek is csak a pfizert ajanlottak? Vagy ez is orvosfuggo? Jo lehet mas oltoanyag is? Koszonom a valaszaitokat:-)
Megvolt a konzultáció. A következő a helyzet. A továbbiakban leállítja az onkológus a FOLFOX-Vectibix kombinációs kezelést, helyette az Avastin-Kapecitabin kombinációt alkalmazza, mivel úgy gondolja, hogy a PET-CT lelet nem egyértelmű, viszont az az álláspontja, hogy a tüdőben lévő cucc kérdéses, így ne kockáztassunk, hanem három hónap kezelés, majd újabb PET-CT kontroll. És akkor okosabbak leszünk.
Ez jóóóó! Az, hogy a hasnyálmirígyről eltünt a dög, egyértelműen azt jelzi, hogy a kezelés hatásos volt. Kedden remélem sokmindent tisztáznak. Írd majd meg, mit mondtak.
Megjött a PET-CT lelet. Az októberi helyzethez képest a következő a helyzet:
A hasnyálmirigyről eltűnt a dög. A hashártyán lévő kétcentis halmozódás lehet akár gyulladásos eredetű is, mivel előzőleg már volt többször műtét ezen a területen - két sérvháló is be van építve, és volt egy máj-, illetve egy vastagbél műtét is - ezért nem egyértelmű a képlet. A tüdők területén van ugyan jó néhány - egy 15 mm-es, egy másik 20 mm-es és egy 3 cm-es infiltrált terület és FDG halmozódás, de mivel volt gy tüdőgyulladásom novemberben - nem covid-19 eredetű -, ezért ez sem egyértelmű. Sőt! Már akkor sem volt az. Köhögésem nincs, egyedül a hasam fáj kicsit és időnként, illetve van egy kis feszülés azon a területen, de mivel 96 kilóról lefogytam 82-re, ez akár a sérvhálók feszülését is jelentheti, ezért írják a leletben, hogy konkrétan fingjuk sincs, hogy post op. gyulladás-e vagy hashártya daganat. Illetve van még néhány nyirokcsomós halmozódás, de sokkal kevesebb, mint az októberi CT leletén.
Kedden lesz konzultáció az onkológussal, illetve valószínűleg el kell mennem egy mellkassebészhez és egy tüdőgyógyászhoz, hogy nézze meg a leletet, hogy akkor most széna e avagy szalma?
Sziasztok, ritkán írok anyukámról, de most ujabb mérföldkőhöz erkezett és csupa jó hírt kapott :-)
Január végén lejárt az egyéves immunterápia és olyan eredményes volt, hogy most egészen addig pihenő van, amíg a daganat újra nőni nem kezd. 3x4 cm-ről indultak, sok-sok érintett nyirokcsomóval azonos és ellenkező oldalon (IIIB stádium), mostanra a nyirokcsomókban nem mutatható ki áttét, a primer daganat pedig 1x2 cm.
Ha nem ismerném a tüdőrák természetét, megpróbálnám rábeszélni a műtétre, de tudom, hogy a teljes gyógyulás nála nincs benne a pakliban. De így is nagyon ötülünk a jó híreknek :-)
Ééés, tádááá, jövőhéten megkspja a Pfizer vskcinát :-))
Emiatt az 1-2 re is az a válasz hogy van jelentősége.
Ha a nyirokcsomókban nincs tumor és a képalkotók sem mutattak áttétre utaló jelet akkor korai stádiumban kapták el ami jó.
A primer tumor tulajdonságai ES a stadiumbesorolas alapján mondja meg az onkológus hogy szükség van- e utókezelésre hogy az esetleges minimális de meglévő áttét gócokat is ki tudják irtani.
A kivett közeli nyirokcsomókban nincs áttét, így feltételezhetően a távoliakban sem.
3 kérdés:
1.Annak akkor nincs jelentősége, hogy invazív belenyomult a szervbe , mely ebben az esetben a vesét jelenti, mely kompletten ki lett operálva ?
2. Úgy is fel lehet tenni a kérdést, hogy mivel a vese a nyirokcsomókkal együtt ki lett véve, számít-e, hogy invazív volt a tumor vagy sem, mert ki van véve azzal a szervvel együtt, amibe benyomultak ?
3.A rosszindulatú sejtek a nyirokcsomók megkerülésével más ereken keresztül nem tudnak a test más részeibe eljutni, mindenképp a nyirokcsomókon keresztül kell menniük ?
Szerintem az a lénygesebb, hogy találtak-e fertőzött nyirokcsomót az őrszemként eltávolított mintákban. Mivel a nyirok rendszer ugyanúgy viszi a káros sejteket is, mint a hasznosat, mint ahogy az ér-rendszer.
Közeli(szomszédos) nyirokcsomóba is már emeli a besorolást, de ha távoli nyirokcsomóban is van, akkor nagyobb a baj.
Azt tudja valaki, hogy ha valakinek kivették egy teljes szervét akkor van-e jelentősége annak, hogy a tumor az adott eltávolított szervbe invazív volt, vagy sem és az-e inkább a lényeg, hogy a nyirokcsomókba adott-e áttétet, vagy sem ?
Jaj, de jó! Veled örülök, ez nagyon jó hir! Egyébként amikor endometriózisom volt, állandó gyulladásértékeim violtak. Kivették a méhemet. De ez isteni, kapcsolódj ki és örülj!
Voltam a dokinál tegnap és nagyszerűen megnyugodtam 😊
Az endometriosis mivel nem okoz nálam tüneteket, ezért ezzel nem foglalkozunk. A többit pedig három havontai rákszűréssel figyeljük. Arra nem tudott mondani a doki semmit, hogy mitől van ez a krónikus gyulladás, mivel nincs kórokozó a háttérben, de nekem jó így most. Tudom, hogy büntetlenül nem lehet a végtelenségig ilyen a méhem, úgyhogy egy kis immunerősítésbe kezdek. Vitaminok, meg ilyesmi. Hátha segít.
De tegnap kilónyi kövek estek le a lelkemről, meg olyan étvágyam lett, hogy ihaj! A gyomromból mintha egycsapásra eltűnt volna valami görcs.
Remélem az immunerősítés mellett elfelejthetem majd ezt az egészet. Majd 3 havonta nézegetjük és ha baj van akkor időben leszek. Most csak annak örülök, hogy nem lesz még műtét vagy ilyesmi.
Ti meg szuperek vagytok, és köszönök mindent nektek. Maradok 🙂, csak talán csendesebben.
Köszi szépen :) Igyekeztem jól hozzáállni, szerencsére jól gyógyulok, mondjuk nem is hagyok magamnak mást, mert gyorsan akarok jobban lenni. Hát már én is örülök, hogy túl vagyok rajta...
Jó napot kívánok mindenkinek! Nagyon régén írta a fórumba, mert sajnos édesapám elköltözött az égbe még novemberben, egy magánklinikán. Az orvosok mindent megpróbáltak, volt életminőséget javító műtét, de tudtuk, hogy ez már nem gyógyítja meg.
Köszönöm a támogatásokat, nekem nagyon sokat jelentett! Minden kedves betegnek jobbulást, a hozzátartozóknak kitartást!
Igazából még azt sem írták le, hogy pl az épet eléri e az elváltozás a kivágott részben, vagy hogy nem, tehát hogy sikeres volt e a műtét vagy sem, még ez sem tudható. 😕
A metaplasia nem gyulladást jelent, hanem egy nagyon-nagyon korai rákmegelőző állapotot (ez nem azt jelenti, hogy biztosan rák lett volna belőle, hanem hogy rák LEHETETT VOLNA belőle).
Az endometriózisra kérdezz rá, hogy miből gondolják, lehet, hogy egyszerű elgépelés.
Hát fogalmam sincs. De az endometriosis nem okozhat gyulladást? És végülis ascus nem zárható ki H-sil volt az eredményem, tehát nem volt egyértelműen H-sil.
Úú.. mennyivel jobban örültem volna egy egyértelműbb szövettani eredménynek! 🙂 Most filózhatok itt keddig. Ááá!!
Igazából annyi mindent írtak, hogy ember legyen a talpán aki kibogózza. A diagnózisnál írtak laphámmetaplásiát is például, ami a google-ból meglesve gyulladást jelent, amit én sem értek, mert soha nem volt ilyen tünetem, mi több a cytológián is leírták, hogy nem találnak baktériumot, gombás-vagy vírusos eredetű fertőzést. Akkor mi okoz ekkora gyulladást? Aztán valami D10 immunreakcióval erős pozitivitást mutat az endometriális stroma, ami szintén homáj nekem.
Végül a BNO kódolásnál írták be az endometriózist, és abba kapaszkodtam, de most már fogalmam sincs mit kéne értelmeznem.
Valószínűleg kedden megyek a dokihoz, és majd elmondja mi ez.
De mivel sehol nem látom a tumor meg carcinoma szavakat, ezért eléggé lelkes vagyok . Remélem nem esek pofára, mert hajlamos vagyok a hírtelen következtetésekre ha beteg vagyok, mint pl: jól vagyok már, menni fog ez, bagatell ügy, aztán sokszor csalódok, amikor szembe csap a valóság.
A gerincemmel is anno úgy mentem a gerincgyógyászati központba, hogy "nézze doktor úr, kérem vizsgáljon ki, mert ez fáj nekem, és tulajdonképpen lehet, hogy csak hisztis vagyok, de ha maga kimondja, akkor belenyugszom." Egy hónap mulva tették be a 4 csavart a gerincembe...
De most ha nincs carcinoma szó, akkor az biztosan jó lehet igaz?
Ez tényleg példaértékű. Sosem hallottunk tőled egyetlen negatív mondatot sem, legfeljebb azért, mert elvett ez a dög az idődből. Minden elismerésem a tiéd, és tudom, hogy minden vágyad, diploma, gyerek, rendben teljesülni fog. Örülök, hogy túl vagy rajta!!!!!
Szeptemberben majdnem megműtöttek, már előkészítettek meg minden, aztán fel kellett mennem az uh-ra, ahol a jobb pajzsmirigyem helyén izotóppal meg akarták jelölni a szövetet. Az uh-n láttak olyan képleteket, amit addig a CT-n nem láttak, ezért elhalasztották a műtétet és hazaküldtek, októberben meg volt egy nyaki MR. Aztán csak novemberben műtöttek meg és 10-én,a szülinapomon jöttem ki, úgyhogy a tavalyi évem teljesen elcseszte ez a hülye rák, úgyhogy idén mindent duplán be kell pótolni.
Köszi 😊 Hát engem nem gyűr le egy rák, mert még előttem van minden, vannak terveim, idén el akarok költözni itthonról. Hát aggódik, de ez pont az a mondat, amit nem akarok hallani. Júniustól járkálok vizsgálatokra, aztán majdnem műtét, utána műtét, aztán kezelés.. Kicsit unom már, hogy annyira ismerem a Kékgolyót, mint a tenyeremet.
Nem akarom az összes kilót visszaszedni, ha már így lefogytam, akkor meg kéne tartani valamennyire.
Köszi, tényleg, nagyon aranyos vagy :) Remélem te is gyógyulsz szépen!
Hát annyit mondott sugaras doktornő, hogy a sebész doktornő rendel majd vissza, de eddig nem hívott, hogy mikor menjek, úgyhogy szokás szerint fogalmam sincs hogy mi lesz, csak sodródok az árral, a korona óta ez van, mindent csak utolsó pillanatban tudok meg. Gondolom lesz egy vérvétel meg valami képalkotó vizsgálat, de nem tudok semmit. De nem lesz több kezelés tudomásom szerint és már hagyjanak kicsit, így is kimaradt a karácsony meg szilveszter. És még mindig nem vagyok teljesen jól, a savanyút is mérsékelten bírom, de már hiányzik a limonádé, a savanyúság, meg egy finom pohar bort is meginnék már... Mondjuk megfogadtam, hogy ha teljesen jól leszek, nyitok egy pezsgőt, ennyi kijár a kezelés után...
Tudom, hogy már írtam, de fantasztikus vagy! Egyszerűen az agyam eldobom tőled. 🙂 Nagymama biztosan csak aggódik érted, pedig amilyen erővel meg kitartással csinálod ezt végig, a betegségnek esélye sincs veled szemben. Jó, hogy jobban vagy, és mivel ilyen szuper vagy, a kilók visszaszedése sem lehet akadály.
Na bejelentkezek, még ha csak így ritkán is. Lement a kezelés 18-án, azóta gyógyulok fel szépen. 15 kilót fogytam a kezelés alatt attól, hogy nem tudtam enni. Most már 2-3 visszajött, a szám és torkom szépen gyógyul, elmúlt a számban a gyulladás, helyrejött az ínyem meg a nyálkahártya. A torkom az sebes volt belül is, egy darabig véres volt a nyálam is, de egy ideje már nem. A szájszárazság is múlik, mintha beindulnának a nyálmirigyeim is lassan, mert a nyálam sűrűsége is változott. Enni már tudok darabosat is, ami nem túl száraz, de még minden falathoz kell egy korty víz, mert úgy könnyebben megy le, ezért sokat is iszok, egy kajához 2-4 pohár víz simán lemegy. Az ízek is nagyrészt visszajöttek, úgyhogy kedvem is van már így enni, meg étvágyam is, most is tudnék.
Az egyetem is ment közben, minden tárgyam meglett, 1 hármas, 5 négyes meg 8 ötös lett a végére, gyors számolással 4,5-ös átlag. Ez azért elég jó úgy, hogy kezelés közben írtam beadandókat meg vizsgáztam is. Munka is ment közben, úgyhogy legalább lefoglaltm magam. És mit ne mondjak, eléggé megszenvedtem a kezelést, de eszembe se jutott, hogy le kéne állítani vagy szünet kéne, pedig volt, mikor minden nyelés olyan volt, mintha pengéket nyelnék. Meg a frontok se tesznek jót, olyankor a torkom is jobban fáj. Úgyhogy én fura vagyok, nem akartam leállni semmivel, hanem dolgoztam meg tanultam is, hogy ne maradjak le. Mondták is, hogy milyen erős vagyok, meg hogyhogy nem passziváltattam magam. Mondom most jól haladok, most kell ezt megtartani és akkor időben végzek az egyetemmel. Meg persze jófejek a csoporttársak is, a sikerélmény is jót tett azért.
Amúgy nagyrészt támogatóak az emberek, úgy vettem észre, csak nagymamám az, aki jön a hülyeségével, hogy én miért nem ültem hónapokat táppénzen, én halálos beteg vagyok, ne találkozzak senkivel, belehalok a rákba is meg a koronába is. Hát haldoklóhoz képest elég jó formában vagyok, eszek-iszok, meg barátnőm mondta, hogy szerinte jó formában vagyok, nem vagyok megtörve meg nem látszik, hogy min mentem keresztül. Úgyhogy nagyanyámmal nem foglalkozok, köszönöm szépen, én nem haldoklok, mert diplomázni fogok és még gyerekem is lesz. Csak a szokásos rettegős szövege...
Légyszíves ne. Saját magaddal kiszúrsz, az a te dolgod, de hogy a családoddal, mert nekik majd tovább tart az ápolásod, na az már nem fair. Ugyanezt csináltam én is, és nagyon megbántam. Begyulladt az egész, pluszban kínlódtam még majdnem három hetet, holott 4-5 nap nyugival ezt megúsztam volna. Szóval ne. Nincs semmi olyan fontos, ami ne érne rá. Tudom, hogy nehéz ezt megállni, de muszáj. Csak nyugiban élvezd, hogy süt a nap:)
Igyekszem kedves chillout, de a hétköznapokban én vagyok aki mindenkit kiszolgál itthon. A férjem egy "mindent a családért" típusú ember, de súlyos cukor és szívbeteg. Egyszer majdnem el is vesztettük. 😔 Dolgozik, mert szerencsére egy nagyon okos ember így nem fizikai a munkája. De ahogy lehet kímélem, mert sokat van rosszul. A fiam pedig 17 éves kamasz fiú, és azt akarom, hogy a gyerekkorára koncentráljon, mert eleget kellett már a mi betegségeinkre öszpontosítania. Így aztán én igyekszem ellátni a hétköznapi dolgokat, és ezért tegnap miután kivették a csövet mindjárt úgy gondoltam, hogy na anyu most visszatér. Hát neked volt igazad, mert ez kicsit gyorsnak bizonyult. A husi leves ugyan elkészült, és még a kutyát is levittem egy rövid sétára, de estére az egész hasam égett, fájt, a flector por sem segített. Úgyhogy a zuram rám parancsolt, hogy fejezzem be a hülyeséget és a fiam is megkért, hogy ne vigyem már le a kutyát egyenlőre, meg ilyenek. Amúgy tényleg mindent megoldanak a fiúk, pedig nincsenek szokva hozzá, és ez így volt a gerinccsavarozásom után is, csak hát nem vagyok egy jófajta beteg...
Műtét után is már én nagyban sétálgatni indultam, mikor be jött a dokim, hogy mars az ágyba! 😁
De a tegnapi nap után majd megtalálom az arany középutat az akaratom, meg a fizikai lehetőségeim között.
Ma reggel már tényleg vidámabb a világ, és tényleg kint is süt a nap. 🙂 Lám-lám előre láttad ezt. Köszönöm, hogy borongós időszakaimban is elviseltek itt. ❤
Azért nem teljesen, de való igaz, hogy nagyon jók az esélyeim arra, hogy ezzel a műtéttel meg is oldódott a helyzetem. Ebben bízom. De a szövettan fogja ezt eldönteni. A dokim sem mond sem "A"-t, sem "B"-t.
A műtét után kérdeztem mit látott szabad szemmel, és azt mondta, minden rendben, de majd a szövettan... Tegnap egy másik orvos vette ki a draint, és az is csak azt mondta, hogy a szövettan lesz érdekes.
A kimetszett rész szövettana azért lényeges, mert a kenet az csak kenet, ami jelzi a randa sejteket, de a baj mértékét csak a szövettan tudja megmutatni.
Ami ellenem szól, az egyrészt az öröklés: anyukám már legyőzött egy mandula rákot, és most a tüdejében van újabb. Ami nálam még érdekes, az a hpv vírus. A méhnyakrákért több mint 90%-ban a hpv vírus jelenléte a felelős. Nekem ilyenem nincs. Háromszor ellenőriztette a dokim, úgy, hogy az összes kb 100 típusra is leteszteltetett. Még jóindulatú bajokat okozó hpv vírusom sincs. Ezért is tököltünk 7 hónapig, mert nem tudott mit kezdeni azzal, hogy hpv nélkül mégis atipusos laphámsejtek vannak a méhnyakamban. Ez azt jelenti, hogy spontán alakult ki nálam a folyamat, amire nem sok példa van, főleg, hogy se méhszájseb, sem soha semmi bajom nem volt ott ami elindíthatott volna valami csúnyaságot. Így még méhküretet is csinált, hogy odabenntről is legyen szövettan, ne csak a méhnyakamról, és a nehezebb műtétet választotta, biztos ami biztos.
Tehát összegezve, a helyzetem nem annyira egyértelmű, de én bízom. Nem is érdekel mi okozta, csak azt akarom, hogy ezzel a műtéttel vége legyen, ne kelljen újabb, mert sajnos kevésbé bonyolultabb esetekben is sokaknak újabb műtét kell, és már azt is kérdezte a dokim, hogy szeretnék-e még gyermeket szülni, mert a méhem kivételére is sor kerülhet. Nem. Inkább azt az egyet szeretném felnevelni, aki már itt van nekünk a férjemmel, és egy hete, mos, tereget, elém hozza a reggelit, pedig 17 éves kamasz fiú, jobb dolga is lehetne.
Na megint szószátyár lettem.
De amit azért elmondanék neked, az az, hogy az én bajom remélhetőleg bagatell, de nagyon drukkolok neked. Erősen akarom, hogy ne rosszindulatú legyen a daganatod, hogy minden jól sikerüljön és hamar visszakapd az egészségedet. Haladj lépésről lépésre. Mikor lesz a következő lépés, és mi lesz az? Írj kérlek, hogy minden lépésednél tudjunk küldeni drukkot, szerencsét, együttérzést, energiát, bármit amire szükséged van éppen.
Hát az én esetem kicsit más, mert méhnyakról van szó, ahol amikor még nem is látszik, már fel lehet fedezni a rákot. Feltéve, ha rendszeresen jár az ember lánya szűrésre, amit sajnos sokan nem tesznek meg, pedig talán az egyetlen rák, amit már sejt szinten ki lehet cselezni. Nekem is egy ilyen szűrésen vették észre, a rossz laphám sejteket, tehát látni még semmit nem lehetett. 7 hónapig újra és újra ellenőriztük, de nem javult, pedig se gyulladás, se vírus, se gomba, sem semmi nem található, de a robadék sejtek ott vannak. Így aztán most kivágták, és ha mázlim van akkor a szövettan azt is megmutatja, hogy minden rossz részt sikerült-e eltávolítani vagy már kiterjedtebben átvette az irányítást.
Úgyhogy az enyémet még szabad szemmel nem lehet látni, vagy ultrahangon, hanem mikroszkóppal látták meg a kenetemből.
A doki már ma is kereste, de nincs még meg. Én is már minden nap várom, hogy az eeszt jelezze, de remélem a jövőhét elejére már meg lesz. Most pedig felteszek főni egy jó, gyógyító húslevest. Az majd jót tesz a kis meggyötört lelkemnek. 😊
Ma kivették a draint. Kinyitották a varratokkal teli méhnyakamat, hogy kivegyék a csövet... Fantasztikus élmény volt... De legalább már tudok ülni. 🙂 Most megyek és kialszom ezt a történetet.
Lehet, hogy nem zárja el teljesen, csak a görcsöt megelőzően hirtelen sokat ittál és azzal a mennyiségű folyadékkal már nem birt el a leszűkült keresztmetszet.
"Csak azt nem értem mi az összefüggés az üregrendszeri daganat és a december végi magas lázas vesegörcs között. Fatális véletlenekben nem hiszek és erre az orvos sem tud válaszolni."
Pedig szerintem van logika benne. A daganat, akár egy nagyobb kő, elzárja a termelődő vizelet útját, ez kiválthatja a magas lázat is (vesemedence-gyulladás a pangó vizelettől) és a görcsöt is. Ugyanezt éltem át terhesen, amikor a baba úgy döntött, hogy jó kispárna lesz neki a jobb vesém és uréterem. Pont ugyanúgy fájt az a pár hónap, mint a vesekő, csak jött hozzá a láz is bónuszban.
Sok ismerősömnek volt rosszindulatú daganata melyet kioperáltak és kemoterápiával sikeresen megakadályozták, hogy sok év alatt valahol kiújuljon . Én attól tartok leginkább, hogy a vesetumorokra és áttéteikre nem igazán hat semmilyen kemoterápia sőt még sugárkezelés sem. Persze lehet olyan szerencsém, hogy soha sem újul ki, de számomra nagyobbnak tűnik a kockázat, mint más típusú daganatoknál. Az orvos szerint meg az üregrendszeri daganat (mely az fenn esetemben 90-95%) agresszívabb, még a sima vesetumornál is. Csak azt nem értem mi az összefüggés az üregrendszeri daganat és a december végi magas lázas vesegörcs között. Fatális véletlenekben nem hiszek és erre az orvos sem tud válaszolni.
Amit pedig elsőre találtam (most persze elbújt), az megint mást. De általános konszenzus, hogy IV. stádiumú a rák akkor, ha távoli áttétek vannak, és ez nem távoli nyirokcsomókat jelent, hanem más szerveket, akkor is, ha azok nincsenek szó szerint távol.
Ha ezt olvastad, akkor hülyeséget olvastál. IV. stádiumról akkor beszélünk, amikor az áttétek más szerveken (pl tüdő, agy, vastagbél, máj, stb) megjelennek. Nyirokcsomó-áttet - erintettségtől, mérettől függően - II. vagy max III. stádium.
Így van. Az őrszem-nyirokcsomók szerepe azért nagyon fontos, mert ha rosszindulatú a daganat, ezekbe ad először áttétet. Ezek egyébként ugyanolyan "sima", mezei nyirokcsomók, mint bármelyik más, pont azért nevezik őket őrszem- vagy angolul sentinel nyirokcsomóknak, mert ezekben mutazható ki először az áttét.
Úgy azonosítják őket, hogy a műtet alatt a daganatba festéket fecskendeznek és figyelik, hogy melyik nyirokcsomóban jelenik meg elsőnek a festés. Testtájéktól függően (főleg kismedencében, mellben) nem ritka, hogy több őrszemet is azonosítanak. Ezeket kiveszik és elküldik szövettanra még a műtét alatt. Ha az őrszem-nyirokcsomók tiszták, akkor feltételezhető, hogy mas nyirokcsomókban sincs áttét. Ha az őrszem áttétes, kiveszik a környező nyirokcsomókat és a daganattal együtt teljes szövettanra küldik őket.
Valóban így van, úgy hívják, hogy sentinel. De csak egy ilyen nyirokcsomó van minden szerv körül, tehát nincs több őrszem, csak egy. Ez viszont nem jelenti azt, hogy akár az érinvázió, akár a nyirokrendszeren keresztül ne jusson át a dög. Ugyanis a leszakadó daganatos sejtek olyan kicsik, hogy mire a sentinel nyirokcsomó észreveszi, már hét határon is túl járhatnak. Sajnos.
Persze, hogy nem vagy nyugodt, ez érthető. De ne izgulj, ha kiveszik az egyik vesét, már mindent pontosan látnak és pontosan meg tudják határozni a továbbiakat. Ma már lassan mindenre tudnak megoldást. Írd majd meg az eredményt és nem félj. Mi itt szorítunk neked.
Általában daganat közelében felszaporodnak a nyirokcsomók. Azért, mert ezek próbálják megakadályozni. Tulajdonképpen ez is a feladatuk. Ha nem nagyobbak, az jó. Ne aggódj, nincs áttét. Akkor azt írták volna.
Örülök, hogy túl vagy rajta, utálni fogod a világot kb. még egy hétig:) Meg addig, amig megérkezik a megnyugtató eredmény. Onnantól imádni fogsz mindent. Egy hétig:)
Azon már túl vagyok. Pár nap múlva kiveszik az egyik vesét néhány nyirokcsomóval, ha az endoszkópos vizsgálat alapján is daganat van a vesemedencében. Erre az esély 90-95 % Az orvos állítólag ránézésre meg tudja állapítani (remélem valóban így van). Nem állítom, hogy nyugodt vagyok.
Valamikor olvastam, hogy daganat közelében lehetnek ilyen őrszem nyirokcsomók, amik pont az áttéteket próbálják megakadályozni. Persze az itteniek erről biztosan többet tudnak. Orvossal mikor konzultálsz?
A vesemedencémben a kontrasztos CT felvételen daganat látszik. Közel hozzá azt írják, hogy kissé felszaporodott, de nem nagyobb nyirokcsomók . Mit jelent a felszaporodás ha nem nagyobb ?
Csütörtökön meg volt a műtét. Nem a loop-os volt, hanem a szikés. Utálom a csövet, fájok, nyűgös vagyok, és mindez persze kibírható, de haragszom az egész világra. Ha ezen a hangulaton túl jutok, majd írok részletesebben is.
Én a tüdőgyulladást zárnám ki, mert az folyamatos lázzal és egyre erősebb köhögéssel, zöld köpettel, illetve egy sima mezei nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer bevétele esetén nem szűnne meg a fájdalom. Bevettem a Diclac gyógyszert és erősen csökkentette a fájdalmat. De ha keddig nem múlik, bemegyek a sürgősségire.
Nehéz saccolni, én leginkább tüdőgyulladásra tippelek, a láz és a hidegrázás miatt. Ez sem valami jó, de erre van gyógyszer. Mikor lát orvos? Legalább telefonálj neki, adjon valami lórugást. Viszont ha tudsz, aludj ülve, vagy magasra emelt párnákkal. Az utolsó hármat kizárom, viszont bordaközi izomgyulladás lehet, az nekem is volt(van néha) és az köhögésre és nevetésre is rémes fájdalommal jár.
Azóta volt még kétszer lázam és hidegrázás is, illetve délután óta a jobb oldali mellkasom mély légzéskor vagy köhögéskör élesen nyilalló fájdalommal jelentkezik be. Fekvéskor erősebben, ülve vagy állva viszont alig érezni.
Több ok is lehetséges: tüdőgyulladás, bordaporckorong gyulladás, daganatnövekedés miatt idegi irritáció, illetve nyirokcsomó gyulladás vagy reflux okozta mellkasi irritáció.
Lehet találgatni, hogy szerintetek mi a legvalószínűbb?
A műtétemet előrehozták: csütörtökön műtenek. Holnap PCR teszt, és az aneszteziológus újra meg akar vizsgálni. Közben begyulladt egy fogam, antibiotikum kúra lement, holnap bekönyörgöm magam egy húzatásra, mert az aneszt szerint inkább egy nyílt seb a szájamban, mint egy góc.
Kedden új vérvétel, hogy választott vért rendeljenek nekem.
Azt hiszem megkönnyebbültem, mert hamarabb túl leszek rajta, hamarabb lesz szövettan.
Talán a műtéttel végleg meg is nyerem az egészséget, de egy in situ bármivel is kiegyeznék. Abban is bízom, hogy ha a saját szemével látja a doki hogy néz ki a méhszájam, akkor már valami fogalmunk lesz a helyzetről.
Ahogy egy régi topictárs írta, most kezdődik a "hajrá Kovács néni!"
Az Országos Onkológiai Intézetbe hogyan lehet bejutni ha kiderül, hogy az embernek pl áttétes daganatos betegsége van ? Beutaló kell és várólista van ?
Sajnos a csütörtöki kezelés elmaradt, mert hajnalra belázasodtam. Azóta még kétszer voltam lázas, mindenféle egyéb tünet nélkül, így jelenleg sem nekem, sem az orvosomnak halvány gőze sincs, hogy ez mi? Talán a Vectibix későbbi hatása, talán a tüdőm immunválasza vagy éppen az immunrendszer felfokozott harca a rák ellen, nem tudni.
Úgyhogy a következő kezelés jövő hét csütörtökre van tervezve.
Csinálták kétszer is a TUR-t. Viszont a daganat a hugycső falába volt már kissé beágyazódva. Egyetlen megoldás lett volna, a hólyag eltávolítása, azt a műtétet viszont a szervezete nem biztos, hogy kibírta volna, így a prof nem javasolta. Ezért lett 38 sugár, ez elsőre hatott, aztán kiújult. Több sugarat oda nem kaphatott (aztán kapott még 33at az orrára is), ezért próbálták ki a BCG-t, ami hatásos volt. megszenvedte, de megérte.
Nem, sajnos igen csak rosszindulatú laphámcarcinoma. Háromszor kellett műteni, hogy az utolsó pici széldarab is kijöjjön, ami érintett volt. Ezért tünt el a fél orra.
2016-ban becserkészett a fogínyrák, nyelv, álcsont és sok mirigy rosszindulatú rohadékkal. SOTE orvosai, megtámogatva az OOI. orvosaival felvették a küzdelmet. Megszereltek, kidobták teljes fogsorom, jobb oldali teljes álcsontom, nyelvem felét, menthetetlen mirigyeket, rengeteg szövetet. Azután kaptam 56 G sugarat. Hogy valamelyest emberi formájú legyen "arcom", felhúztak vállamtól izmokat, randa szakálas lettem, de takar. Sajnos idegeiet is érintett a darabolás, így elvesztettem íz érzetem, véglegesen.
Vén vagyok, nincs nagy értelme a csont és fog rehabilutációra, dokim ugyan vállalta, de döntést rám bízta. Nem válalom ezt már. Megszoktam, hogy szinte egybe nyelem a falatokat, gyomrom szerencsére kitűnő, gyogyókkal tudom szabályozni a savszintet. Mindent ehetek és eszek is rendületlenül. Az ízt elképzelem és fokozom a látványt, mert ha a kaja tálalása gusztusos (tudom öncsalás) már bem lehet rossz.
Most nemrég töltöttem kolbászt, szalonna, sonka sózóban van, holnap hurkát és dusznósajtot töltök.
Természetesen a rák állandó velem van, igyekezek minnél több vitamint, - bogyóst és természetest fogyasztani.
Persze azért egyre inkább fáradékony vagyok, de hisz a 73 év normálisnak is feladat.
Októberben múlt egy éve, hogy kontroll, orvos nem látott, ez rohadék covid jelenléte fenyegető, mit lehet minden megteszek ellene.
Szóval, mindig van remény, igyekezz pozitív irányba nézz. Dokik mindent megtesznek, Te is tedd, mint ahogy Váci Mihály írra: ".......nem elég jóra vágyni, akarni kell, nem elég akarni, de tenni kell, .......... menni kell, egyedül is"
Levették a fél orrát, mert ott volt a daganat és olyan kiterjedt volt, hogy sajnos ezt muszáj volt megtenni. De itt is volt megoldás. A fél orr hiányát a homlokból levett lebenyből egészítették ki, nem levágtak belőle egy darabot, hanem egy megfelelő formát szabtak ki a homloklebenyből, de hagytak egy nyelet az orrnál és ezt a lebenyt fordították le orrpótlásnak. Mindenre van megoldás. Ja és ez a daganat is primer volt. Semmi köze nem volt az elsőhöz.
Ha végiggondolom, hogy 2013-ban 2-3 évet adtak neki, és akkor még szó sem volt a második daganatról...............most 2021-ben köszönjük szépen jól vagyunk:)
A kontrasztanyag bizony nem gyógyít. De ha ez kell ahhoz, hogy pontosan lássák, mire van szükséged, akkor ez a kisebbik rossz. Ezen ne aggódj. Férjemnek az egyik daganata a hólyagban volt. Ott sincs kemo. De van egy BCG kezelés, amit rendszeresen alkalmazva eltüntette a daganatot. Tehát mindenre van. Sőt, az egyik orvos (azóta is gyűlölöm) azt vágta a férjem fejéhez, hogyha ez a sugárkezelés nem segít, akkor neki annyi. Nem viccelek. A profnak műtőbe kellett mennie, és rábízta erre a nememberre. Ez meg embertelenül és szerencsére teljesen indokolatlanul ezt mondja egy betegnek? És nem volt igaza. A sugárkezelés nem sikerült tökéletesre, a daganat kiújult. De a BCG ezt megoldotta. Szóval mindenre van megoldás. Kérlek ne így állj hozzá, mert ez rajtad nem segít, csak árt neked. Nézd meg látenst. Valahogy neked is így kellene. Mikor lesz a beavatkozás?
Egy barátomnak szüksége lenne CBD olajra, de amit vett az egyrészt már lejárt, másrészt szart sem ért, mert szerintem nem is CBD olajat vett.
Esetleg aki járatos ebben a témában, az kérem adjon egy linket, hogy honnan érdemes venni? Az ár nem lényeges, a minőség és a tényleges CBD tartalom a fontos.
Székesfehérváron, Budapesten a Kék Golyóban, a Semmelweis Egyetem kórházában és az Uzsoki kórházban műtöttek és sugaraztak. De a kezeléseket a Székesfehérvári Szent György Egyetemi és Oktató kórház Onkológiáján kapom, dr. Somogyi Ágota főorvos asszony az orvosom.
Természetesen jogosan aggódsz, de hidd el, még a palliatív kezeléssel is el lehet lenni évekig.
Nálam eddig a következő daganatokat találták - jó részük kioperálva, vagy sugár-, és kemoterápiával elpusztítva:
Egy prosztata-, és egy végbéldaganat 2017 február. Ugyanebben az évben novemberben egy duplex májáttét.
2018 év végén egy mellékvese daganat, amely primer volt. 2019 május bal tüdő daganat, amely áttét volt.
A műtét során találtak még 8 darab nyirokcsomó áttétet. Majd tavaly októberben egy hashártya áttét, egy hasnyálmirigy áttét, jobb tüdőben három darab metasztázis. Novemberben, egy tüdőgyulladás miatt CT-n újabb daganatokat találtak immár mindkét tüdőben. A bal oldalon 4, a jobb oldalon 7 metasztázis van. Ehhez jön még öt nyirokcsomó áttét a mellhártyán.
És még mindig itt vagyok, harcolok, kapok kemoterápiát, illetve EGFR kezelést. Csütörtökön lesz az ötödik fázis.
Jelenleg kitűnő állapotban vagyok. Fájdalmaim nincsenek, nincs köhögés, csak minimálisan, étvágyam aránylag jó.
És az onkológusom szerint is van még három évem, amire én még rátennék plusz kettőt.
És neki is kell félévente kontrasztos CT-re menni ? Én attól tartok, hogy a kontrasztanyag évek alatt tönkreteszi az 1 db vesét. Nálam üregrendszeri daganat van, ami a rosszabb fajta, nála is ez volt ?
Meg ahogy olvasom a vesedaganatokra és áttéteikre pl nincs hatékony kemoterápia sem. így nem tudom, hogy ha megjelenik pl a tüdőben a vesedaganat áttétje akkor semmit nem lehet tenni csak egyenként kioperálni amíg lehet ?
Sajnos az esetek többségében a daganat rosszindulatú. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy bele kell halni. Nekem is kettő, férjemnek is kettő daganata van (volt?!?!?!?!), az övé már az utolsó előtti állapotban volt, több, mint 5 éve kezelték utoljára, szerencsére jól van, él és ha nem muszáj, eszünkbe sem jut a rák. Ma már az esetek nagy százalékában tudják a daganatokat kezelni. Ha egy kicsit visszaolvasol a topikban, nagyon sok ilyen esetet találsz. Sokan vannak közöttünk, akik írtak ide, most leginkább csak olvasnak, mert túl vannak rajta. Csak egy példa: olvasd el Japipapi esetét, vagy Gerisoft feleségéét, vagy még sorolhatnám. Ok nélkül nem fogják kivenni a vesét, főleg nem mind a kettőt. Ne így állj hozzá. Tudom, könnyű ezt mondani, de nagyon sokat számít. Szóval fel a fejjel, és itt vagyunk, ha van kérdésed. És írd meg, hol és ki fog műteni, és főleg mikor.
Endoszkóppal benéznek altatásban a vesemedencébe, megnézik a daganatot és ha rosszindulatú (ezt állítólag látni lehet), akkor az egész vesét kiveszik az altatás alatt. Elmondás alapján minimális az esély, hogy ne rosszindulatú legyen, mert szinte mindig az.
Nekem füldaganatom volt. Olyan mennyiségű nyirokcsomót találtak, hogy összefutottak az okosak, és lelkendezve mutatták, hogy olyan, mint egy nyaklánc, mennyi van. Az volt életem első daganata, képzelheted, hogy örültem neki. Aztán megoperáltak és most itt vagyok. Semmi nem fehér-fekete. És te benne leszel a 10 %-ban, ha te is így gondolod. A felszaporodott nyirokcsomók nem jelentenek áttétet. Csak azt, hogy a védekező mechanizmus beindult.
Ez akár egy gyulladás maradványa is lehet, ami a nyirokcsomókat is megmagyarázhatja. Ehyelőre ne temesd magaf, biztosan lesz biopszia, aminek az eredménye majd eldönti, hogyan tovább.
Az orvos 90 %nak mondja, hogy üregrendszeri daganatom van, ami a rosszabb, agresszívabb fajta.. A ct kiértékelésen az is le van irva, hogy kissé felszaporodott nyirokcsomók. Persze pont azon az oldalon ahol a daganat van .Azt olvastam, hogy ha a nyirokcsomókban áttét an, akkor kb 1 év van hátra. Lehet persze azt gondolni, hogy majd biztos a 10 % ba esek bele, de minek
A Te esetedben hisztiröl szó sem lehet. Amit végigcsinálsz, az öt embernek is sok lenne. Nagyon erös és bátor vagy. Nagyon jó, hogy szereted a munkádat, ez tényleg lefoglal és kevesebbet töprengsz. Megértelek, hogy sokszor az eszedbe jut a "mi lesz, ha..."Nem tudom, vigasztal-e, de ismerek valakit, aki hasonló cipöben járt, de tele volt áttétekkel is. Többször mütötték, többször kapott kemót. Közben új partnere lett, kirándul, él, jól van és az egész ügy immár 8 éve történt.
Na és ott van Molly, egy háziállat hihetetlen segitség, én csak tudom, mert nekem is van kutyám. Irj mindig, szivesen olvasom. Ma már ne gondolj másra, mint a szép estére!
(Haha. Ugye milyen nagyszerü tanácsokat tudok másnak adni?)
Nekem is hullámszerűen jön a rémület. Elvagyok, aztán pedig, jön, hogy mi lesz ha... Aztán reggel felébredek és szégyenlem magam a gondolatokért, magamra szólok gondolatban, hogy "mit hisztizel már itt, te liba, hát fejezd már be, mert kivágják és kész vége, te meg eljátszod itt a drámakirálynőt! "
Ebben most eléggé segít a munkám is: a covid oltás lebonyolításában veszek részt adminisztrátorként, és ez most elég nagy terhet ró rám. Hetente változik, hogy épp milyen új feladatban veszek részt, mindíg amiben éppen szükséges, úgyhogy szerencsére nincs sok időm gondolkodni, mert hulla vagyok nap végére, és még itt a háztartás a család, egy 17 éves kamasszal, meg egy viszonylag mobilis, de súlyosan beteg férjjel, és a tüdőtumoros anyukámmal. Anyukám 70 éves, egy lassú folyamattal a tüdejében, amire nem kért kezelést, mert így döntött. Egészen jól van, jó az étvágya, éli a szűkös életterét, mert nehezen mozog, de elvan. Elég talpraesett egyéniség, csak messze lakik tőlünk, és nem is akarja otthagyni a kis kertes házát. Ugyanakkor igényli, hogy naponta beszéljünk, tanácsokat adjak, elmondhassa a napját, mert azért hajlamos a depresszióra, főleg mióta apukám meghalt munkahelyi balesetben 2019-ben.
Szóval sűrűek a napjaim, de az a jó, hogy itt vannak nekem és számítanak rám, mégha néha ki is purcanok... 🙂 Ja és van egy kutyusunk Molly, aki egy beagle, szóval egy igazi örömbomba 🙂
A dögtől azért félek, mert én eredetileg ápolónő vagyok, a gerincemben lévő csavarok miatt nem tudok már a betegágy mellett dolgozni, így lettem betegfelvételes. (Rokkant ellátásos vagyok, és ezzel a munkával teljes értékű embernek érzem magam, ami kell az önbecsülésemnek. ) Szóval nővérként sok daganatos beteggel foglalkoztam, és nem tudom vagyok-e olyan erős mint ők, mint amiket láttam, így aztán félek.
Na most bő lére eresztettem, de legalább megismertek egy picit.
Nem egyszerü mindig frappánsan reagálni, pláne, ha ilyen érzéketlen hülyeséget hallassz. Most már mindegy, de készülj fel rá, hogy ilyesmi még lesz. Èn is lépcsöházi bölcs vagyok, utólag mindig tudom, hogyan kellett volna röviden megmondanom a magamét. Pl. az estedben utólag jól az eszembe jutott (felhúzott szemöldökkel):"Nocsak! Tapasztalatból beszélsz?" Vagy:"Hüha! A tanult embernek párja nincs!" Aztán sarkon fordulsz és ott hagyod. Ne mérgelödj, de ne magyarázkodj, föleg ne butáknak. Egy kis arrogancia nem árt, megengedhetjük magunknak. Nyugodj meg és aludj jól!
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, vagy történt-e veletek hasonló, de a minap nagyon kellemetlen dologba botlottam, és nem tudtam hogyan kéne lereagálnom. Nem hírdetem mi van velem, de mivel a munkahelyemen van az orvosom is, ezért mindenképp van aki tudja, hogy baj van az egészségemmel. Az egyik ilyen kollegina rá is kérdezett, hogy mi történik velem, én meg elmeséltem, mert nem szégyen ez, csak nem reklámozom. Az volt az egyik reakciója, hogy hát méhnyak problémákat azért a nemi élet , meg ezzel kapcsolatos betegségek okoznak, mintha azt érzékeltetné velem, hogy valamilyen szinten az én hibám. És elég rosszul esett, ráadásul olyan zavarba jöttem, hogy még elkezdtem neki magyarázni, hogy 19 éve élek a férjemmel, aki mindíg is finoman bánt velem, hogy soha nem volt se gombám, sem gyulladásom, sem méhszájsebem, és még csak hpv-m sincs stb. Annyira szürreális volt, mert én még abban sem hiszek, hogy a felsorolt bajokról (gomba, szájseb, hpv) bárki is tehet ha elkapja, arról nem is beszélve, hogy ha beteg valaki hibáján kívül, vagy akár a hibájával is, nem rúgok bele még a baja mellett.
Bántó volt számomra, és nem is tudtam kezelni a szituációt. Veletek történt már hasonló, és ha igen, akkor hogy szereltétek le az ilyen tapintatlan embert? Vagy csak én vagyok érzékenyebb?...
Monk, a flúgos nyomozó! Ez jó. Nem tudom, nálad hogy van, nálam hullámszerüen jönnek és mennek a sötét gondolatok. A legrosszabbak az éjszakák, rendszeresen rémálmaim vannak. Hiába lazitok lefekvés elött, olvasok valami kellemeset, humorosat - nem segit. A háziorvosnöm felirt antidepresszivát, de nem akarok elbambulva várni a sorsomra. Èsznel kell lennem, hogy tudjam intézni a dolgaimat. Próbáltam az antidepresszivát, de az a minden-mindegy-hangulat csak tompit.
A legmegrenditöbb volt számomra, hogy a barátaim elfordultak tölem, mintha fertözö lennék. Nem szeretnek barátkozni olyannal, akinek súlyos problémája van. Nincs telefonhivás, nincs mail, semmi. Viszont innen, a fórumról szereztem új barátságot és hihetetlen, hogy ismeretlenül is mennyire közel érzem magamhoz.Nagyon pozitiv gondolkodású, ami nekem nehezen megy.
Fel a fejjel - mondom én! Föleg jobbulást kivánok!
Igen, jót tesz, ha az ember olyanokkal beszélgethet, akik megértik, miröl van szó. Nekem is mondták már, hogy milyen bátor vagyok (hm...), persze, mert nem beszélek arról, ami belül állandóan foglalkoztat. Itt a cimem: artpainting338@gmail.com
Jelenleg milyen tüneteim vannak? Nem tudom, melyik tünet a betegségemé és melyik nem. A legújabb, hogy a jobb bokám megdagadt és a lábam mindig jéghideg. Ma voltam az orvosnál, megvizsgáltattam a vénáimat, amit rendben találtak. Viszont ágyékon felük van valaki baj, mert alig lehet hallani a lüktetést, mig a másik oldalom hangosan. Elbocsátottak Isten nevében, azt sem tudom, mit tegyek. Holnap délután elmegyek a háziorvosomhoz, hogy küldjön tovább, mert ez valahogy izgat.
Biztosan jó dolog egy jó pszichológus. Amikor még friss volt a diagnózisom, voltam egynél, aki végigásitozta, amikor könnyek között elmeséltem, mi történt velem. Ès ahogy irtam, 8-12 hónap, mig valamelyik fogadni tud.
Hogy emlitetted, visszaneztem az 2012-es beirasokra.
Magamnak is erdekes volt olvasni hogy mikor min mentem at, mikrol beszelgettunk, hogy buzditottuk egymast...
Jol vagyok egyebkent bar sok evnek kellett eltelni hogy a fejem feletti veszt ne erezzem mar bar ilyen sosem lesz de egyre kevesebbszer jut eszembe a historia, az hogy ujra beteg lehetek...
Koszonom, en is orulok neked.
En csak azt tudom mondani hogy evrol-evre/ ezt egyik orvosnom mondta/ tobb klehetoseg van legyozni a rakot, uj es uj kiserletek, gyogyszerek vannak, lesznek, szinte minden nap van valami kis uj lehetoseg csak az emberek nem veszik eszre de o tudja hiszen benne van a gyogyitasban.
A megelozes/ egeszsegesebb eletmod/ es a korai orvoshoz menetel csodakat tud tenni...
"Amikor olvasom, hogy vannak, akiket jobban megtépázott a sors, mint pl. Latenst, Japipapit, stb. akkor szégyenkezem a félelmeim miatt."
Ezt egyébként én pont ugyanígy érzem. És amikor téged olvaslak, akkor is. Azt hiszem jelenleg én vagyok itt a leggyengébb láncszem.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy bárki akit megkörnyékez ez a dög ( nem is bírom leírni, az igazi nevét), az tele van félelemmel, és olyan emberektől tud erőt kapni, vagy megnyugtatást, akik tudják milyen érzés ez. Mert meg lehet beszélni a körülöttünk élőkkel a dolgainkat, és támogatást is adhatnak, de talán ők nem értik úgy meg, milyen gondolatok cikáznak a mi fejünkben, és pl. én sem merem teljesen kifejteni azokat ami a fejemben jár, mert elég ha én vagyok rémült magamban, nem kell másokra is ráhoznom a frászt. Ezen a fórumon viszont objektívan látják a helyzetünket, mert vagy sokkal nehezebb helyzetben vannak, vagy hasonló félelmekkel küzdenek. És ha valaki körülöttem nem élt meg hasonló élethelyzetet, attól még rosszul is eshet, ha elbagatellizálja amin most megyek keresztül, ellenben ha itt csitítanak nyugalomra tapasztalattal rendelkező emberek, akkor azt komolyan tudom venni, hisz itt mindenki tudja miről beszél. De a másik véglet is hasonlóan érint: a férjem még a nyáron amikor ez az egész kezdődött, kiborult és mindent azonnal akart, és nyaggatott, hogy mért nem gyorsítom meg a protokoll lépéseit, ami nagyon feszéjezett. Ha itt mondanák ugyanezt, akkor elgondolkodnék.
A pszichológus is egy jó megoldás. Én amúgy is járok, mentálhigiénés rendelésre. Nem emiatt, csak kényszerbeteg vagyok, mint Monk a flúgos nyomozó, 🙂 bár már nagyon jól karban vagyok tartva, most viszont kapóra jön, mert ebben sem maradok egyedül, mert ott ráönthetem a dr.-nőre a gondolataimat, és az jó. Ez tb alapon megy, és az egy óra foglalkozást mindíg megkapom.
Szóval ezzel csak azt akartam mondani neked, hogy vagy itt, vagy bárhol, de kell ahol beszélj a gondjaidról, mert az már nagy segítség.
Te nem ismersz engem, de én pár hónapja, amikor még nem is voltam beteg, az anyukám tüdőrákja miatt elkezdtem olvasni ezt a fórumot, és benneragadtam ebben az életregényben. (Eszembe sem jutott, hogy majd magam miatt írni is fogok ide, dehát így lett...). És most 2012-nél tartok. Most tudatosult bennem, hogy mennyit olvastam már rólad, épp érted is izgulok ott 2012 elején. De most látom, hogy sikerült neked a győzelem. És olyan, de olyan higgadt voltál. 🙂
Ha adsz egy email cimet akkor ha akarod velem is beszelgethetsz, nem vagyok pszihologus de kigyogyultam egy harmadik stadiumu rakbol, mar 9 eve tunetmentes vagyok.
Tudom hogy mit erzel, atmentem ezen en is. Az hogy az ember masokkal beszelget rola, vagyis jol kitereget attol megkonnyebbul, sajat tapasztalat, en sem a csaladomra zuditottam / azok meg voltak lepve hogy milyen higgadt voltam vegig/ hanem a baratnomre, meghozza azzal hogy ne gyere azzal hogy o hat nem olyan nagy a baj, dehogyisnem, de beszeljuk csak at , nem kerek vigaszt, inkabb tanacsokat amit vagy megfogadok, vagy nem de beszelgetni akarok rola.
Mit mondjak, meg egy csomot nevettunk is kozben, a nevetes rettento jo hatassal van az emberre, azok a belso gorcsok amirol talan nem is tudsz, oldodnak, talan meg valamelyest gyogyitanak is...
Mivel nekem egyetlen email cimem van es nem akarok masikat, azert ajanlottam hogy te adj cimet ha gondolod....
Szeretném megkérdezni, hogy jelenleg mik a tünetei a betegségednek? Az onkopszichológussal kapcsolatban: nekem sem sikerült találnom, de időnként egy pszichológussal találkozom. Ez is segítség. Próbálj Te is egy "sima" pszichológussal beszélni. A családommal sok mindent én sem osztok meg, számukra úgy könnyebb, ha kifelé erősnek mutatom magamat. Jobbulást mindenkinek!
Gondoltam én is a pszichoonkológusra, de sajnos a mi városunkban nincs, és legalább 10 hónap a várakozási idö, mig idöpontot kaphatok. Igy aztán hagytam. Nem tudom, mi lesz 10 hónap múlva, akarok-e egyáltalán valakivel beszélni vagy sem. Vannak jobb korszakaim is, néha sikerül elfelejteni a bajt, de csak rövid idöre. Gondolom, ezzel más is igy van, ezért nem akarom dramatizálni a dolgot. Amikor olvasom, hogy vannak, akiket jobban megtépázott a sors, mint pl. Latenst, Japipapit, stb. akkor szégyenkezem a félelmeim miatt.
Igy van, nem találták meg a primer daganatot. Eleinte azt hittem, hogy egyedülálló eset vagyok, de közben megtudtam, hogy sokan vagyunk. Semmiféle kezelést nem kapok, nem kaptam, mert nem tudják, mit kezeljenek. Amire tudok beutalót szerezni, azt a saját kezdeményezésemre megvizsgáltatom, mert a háziorvosomnak sincsenek ötletei, amit meg is értek. Tavaly év végén voltam gyomor- és beltükrözésen. Negativ.
Kérdezted a coombs pozitivitást. Talán azóta megtudtál erröl valamit. Nálam is csinálták valamikor. Ez egy antiglobulin teszt, anémia esetében vizsgálják, hogy mitöl van az anémia. Részletesebben én sem tudok erröl információt.
A családomat nem akarom terhelni, jól irtad. Tudják, hogy ez van, de nincs kérdés, nem hozzák szóba a témát. Néha jó, hogy nem kezelnek betegként, de ha mélyponton vagyok, jó lenne a félelmeimröl beszélni. Ezzel benneteket fárasztalak itt! :D
Ha jól emlékszem neked még nem derült ki a primer daganat, igaz? Ez nem csoda ha félelmet okoz benned. Én is frászban lennék... Visszont az biztosan nem könnyíti a dolgot, hogy a családdal nem beszélhetsz erről. Vagy te nem akarod őket terhelni?
Kedves Virágsziv! Megtörtént az onkológiai vizsgálat. Talán jövö hétfön megtudom az eredményt. Sok minden nem történt, hasi ultrahangvizsgálat, tüdöröntgen és a szokásos vérvizsgálat, tumormarkerek, stb. Az ultrahang és a röntgen nem mutatott kis semmi szokatlant, de júliusban megint ugyanezeket a vizsgálatokat meg kell csináltatnom. Az onkológusom azt mondta, hogy a kiszedett nyirokcsomóban olyan rosszindulatú sejtek voltak, ami nagysejtes tüdödaganatra utalhat, ezért szeretné megint ellenörizni.
Ezek a szokásos vizsgálatok nem sokat mutatnak meg. Ugyanis mielött kiderült a bajom, végigvizsgáltattam magam többször is, ultrahang, röntgen, sioha, egy orvos sem mondta, hogy baj van, de annál többen, hogy beképzelek magamnak valamit, ami nincs.
Napok múltán tudok csak aludni az éjjel, minden alkalommal olyan ideges vagyok, hogy nem segit semmiféle módszer, hogy ezt leküzdjem. Aztán elviselhetöbb lesz lassan.
Hogy itthon mi újság? Ùgy kezeli a családom a témát, mintha nem is lenne. Ezért jó itt lenni, mert nyugodtan leirhatom, ha nyugtalan vagyok, meg olvashatom, hogy ezzel más is igy van.
Köszönöm az érdeklödésedet és minden jót kivánok Neked!
Mi hír rólad? Elkezdődtek már az újabb vizsgálatok? Ha van kedved írj egy kicsit légyszives. Miket csinálnak, hogy viseled? Otthon hogy alakul a helyzet? Ha itt nem, van email címem is. Nagyon szomorú voltál év végén, és hát érdekel mi van veled.
Ezen a fórumon azt tanultam, hogy a statisztikák becsapósak, mert semmi nem zárja ki, hogy valaki a statisztika jó felébe tartozzon. Ráadásul még van pár vizsgálat, amiből kiderülhet mi az amit a vesédben látnak. Bizonyára ilyesztő neked amit a ct-n találtak, de szerintem a statisztikákkal ne foglalkozz. (Más betegséggel, és szempontból, de pl. én is abszolút ellent mondok minden statisztikának). Milyen vizsgálatok lesznek még? Szeretnék drukkolni, hogy azok ne rossz eredményt hozzanak neked, és ha igen, akkor is ott van még a megoldások sokasága, ami rendbe hozhat mindent. Biztos vagyok benne, hogy itt mindenki szívesen támogat bármi legyen, tanácsokkal, megértéssel, lelki támogatással. Úgyhogy írj, kérdezz, panaszkodj, ha kell.
Igazából kicsit lenyugodtam a napokban. Mindenhol azt olvasom az állapotommal kapcsolatban, hogy hpv, hpv. De nekem nincs ilyen, és arról semmi infót nem találok, hogy negatív hpv-vel ha rossz a cytológia akkor mi van. Úgyhogy elengedtem azt, hogy bárhogy megértsem vagy előre lássak az állapotommal kapcsolatban. Sodródom az eseményekkel. Lépésről lépésre megyek, ahogy mondják. Viszont le is nyugodtam 🙂
Most valami coombs pozitivitást találtak a vércsoportom kapcsán, úgyhogy megismétlik, meg választott vért rendelnek nekem. Fogalmam sincs mit jelent ez. Valaki érti ezt?
Nem vagy hisztis liba:) ez egy természetes reakció. Nincs min szégyenkezned. A műtét utáni pihit viszont nagyon szigorúan tartsd be, hogy utána ne legyenek komplikációid. Tudom, hosszú még addig az idő, de te nem lehetsz olyan, aki addig pánikol. Túl leszel rajta, és mi drukkolunk neked, ez már fél siker, nem?:DDD
Ez így nem igaz. Hol van ez a daganat, a vesében? Ezeket a daganatokat el lehet távolítani, lehet a méretüket csökkenteni, hogy eltávolítható legyen, stb. stb. Szóval ne így állj hozzá. De ennél azért többet kellene tudnunk róla. Van valami leleted, amit be tudsz ide tenni, talán lesz, aki konkrétabb dolgokat tud neked mondani utána. Orvosod mit mondott? Kérlek ne ess kétségbe, ma már nagyon sok minden megoldható.
Kontrasztanyagos ct-n valami 2,5x2,5 cm-es feltehetően daganat látható, melynek sűrűsége kisebb, mint a veséjé.Ez okozhatja a véres vizeletem és a derékfájásom is. Igaz az, hogy ezek 90 % a rosszindulatú szokott lenni?
Amúgy saját magamon is csodálkozom, mert alapvetően nem vagyok egy hisztis liba. Mikor a gerincemet négy csavarral stabilizálták, úgy indultam neki a több órás műtétnek, hogy azt terveztem, hogy mikor majd tolnak a műtőbe majd rákacsintok a műtősfiúra, és azt mondom vigyorogva: " visszatérek..." 😉
Aztán mondjuk ez nem jött össze, mert a műtét előtti nyugtatótól úgy bealudtam, hogy mire észhez tértem már toltak ki a műtőből az örzőbe... Pedig mennyire menő lett volna 😊
Szóval nem vagyok olyan parás mint amilyen most, és szégyenlem is magam ezért.
Ez a fájdalom simán lehet pszichés is. Anno, amikor először diagnosztizáltak endometriózissal, sokkal erősebben fájt, miután utánaolvastam. Mire a műtétre került a sor, már fájdalomcsillapítót kellett szednem. Az elme fura dolgokra képes :-)
Jaj, azt nagyon sajnálom. :-( Hát nem volt egy túl jó év a 2020-as...
Viszont neked meg a párodnak nagyon örülök. :-) Jó hallani felőletek, és főleg, hogy ilyen jó a helyzet. Nagyon mélyről győztetek... Az UH-ra is kíváncsi vagyok majd, de egyébként is jó legalább pár szóban tudni rólatok.
És valamelyik nap még az jutott eszembe, hogy lehet, hogy olyan udvariatlan voltam, hogy pár hónapja amikor a cbd olajról kérdeztem tőled, te meg részletesen írtál róla, meg sem köszöntem. Ez most bánt engem, úgyhogy ha utólag is, de nagyon köszönöm a segítségedet. Sajnos közben apósom már elvesztette a csatát...
Köszönöm, hogy írtál. Minden jó szó jólesik most nekem, annyira parázom az eredménytől. Fehér holló vagyok a negatív hpv-mmel és a rossz rákszűrési eredményemmel a méhnyakamban... Vajon mi sül ki ebből, azt nem tudom, de szerintem a dokit is megzavarta ez a kombó. Gondolom a küret is ezért lesz, meg a nagyobb műtét. De mit nekem hideg késes izé, ha ezzel esetleg megúszom a bajt, vagy időben léphetek előre a gyógyulásért 🙂 Persze betartom amit a doki mond.
Viszont 30 év alatt soha nem vettem be fájdalomcsillapítókat menstruációkor, mert a "természetes hogy fáj és ki lehet bírni bogyók nélkül is" alapelvet vallom ezzel kapcsolatban, ám legutóbb éjjel egykor rárontottam a flector porra, mert olyan görcseim voltak. Azóta köhögésre is fáj az alhasam, meg úgy egyfolytában mintha fel lennék fázva olyan tompa fájdalmam van, de mégsem olyan csak hasonló. (Nem vagyok felfázva)
Nyugtassatok meg, hogy ez lehet a menopauza előtti dolog ( 43 éves vagyok), mert ez jelenleg riasztó számomra.
A jó szavaitok pedig nem azért fontosak nekem mert itthon nem kapok belőle, csak szegény férjem még gyászolja az apukáját akivel imádták egymást, és nem tudom most megbeszélni vele a félelmeimet. Most őt kell támogatnom, nem pedig a támogatását kérnem.
A hidegkéses konizáció alatt a rendes mehszájplasztikát értik, van egy kevésbé invazív alternatívája, olyan fiataloknál alkalmazzák azt, akiknek kevésbé súlyos az allapotuk és szeretnének még szülni.A drain nagyon fontos, de alig fogod érezni, ne aggódj miatta. A pihenés valóban nagyon-nagyon fontos, ez egy nagy műtét, de sokan ellazázzák, mert nincs hasi vágás, és nem is fáj különösebben.
Nekem 23 évesen volt égetéses konizációm, 33 évesen pedig hidegkéses. Fontos, hogy alaposan tarts be minden orvosi utasítást, azokat is, amelyek látszólag értelmetlenek :-)
Február 4.-én lesz a műtétem, hideg késes conizátio lesz, meg még küret is. Azt mondta a doki, hogy valami csövet is be rak, amit egy hét mulva fog kiszedni, és három hét szigorú pihi. Mondjuk én azt gondoltam, hogy másnap már jövök, megyek, de hát ő tudja.
Jó lenne már túl lenni rajta, mert az eredményt szeretném már tudni, de a ciklusom miatt így jön ki. A bizonytalanság elég rossz, és már több mint fél éve csak topogunk egyhelyben ami lehet, hogy nem veszélyes, de lehet, hogy mégis...
Hát így elég rossz lehet, de remélem nekem majd helyrejön... savra kaptam pantoprazolt, azt szedem, a cataflamot meg nem, mert az készítette ki a gyomrom, kb mostanra regenerálódott annyira, hogy már nem hányok és tudok enni. meg hányingerre kaptam B6-ot meg Emetront, azok is jól jönnek. Nem, nekem nem ő az orvosom, de nagyon aranyos doktornőt kaptam, az asszisztensek is nagyon kedvesek :)
Köszi szépen, túlzás a csodálatos, de köszi :) Igazából bárki megcsinálná, nem nagy dolog beadandókat írgatni meg még 3 vizsgám lesz, hamarabb végzek a vizsgákkal, mint a kezeléssel és eddig minden megvan :)
Sajnálom :-( Sajnos a kemó tönkreteszi a vénákat, az pedig, hogy egy onkológiai centrumban nem tudnak portot szúrni, elkeserítő és röhejes egyszerre :-(
Nagyon szuper vagy Helga! Az pedig, hogy a kezelések mellett négyeseket meg ötösöket zsebelsz be az egyetemen, az fenomenális. Le a kalappal előtted. 🙂
Kívánom, hogy a mellékhatások minél hamarabb múljanak, a betegségeddel együtt. Csodálatos vagy.
Csak egy kérdés.. Neked a portba a tűt hány naponta cserélik? Nővéremnek egy állandó gond, hogy ahol kezelik nincs orvos, aki be tudja szúrni a tűt és először mindig a kekgolyoba mentünk, hogy betegyék neki és utána tűvel a mellkasába tovább a kezelő kórházba. Ez maga egy vicc, de most be kellett fekudnie, mert rossz a verkepe a kemo miatt és egy hete bent a tű.
Sajnos tudom mit jelent, hogy nincs íz érzet. Nálam ez 4 év óta tart. A küllemre és illatra fokuszálok, így az íz emlék, valamelyest segít. Lehet esetleg egy kis refluxod is, az sav optimatizáló bogyók (én Quamatel 40 mg-t használok) és Cataflam-V fájdalom csillapításra. Így gyomrom is renben van.
Kérdezd meg a sugaras doktornőt ( nem dr. Bellák ?) Nekem is Ő segített, így.
Amikor nyelési gondjaim voltak, itt a fórumom kaptam hatékony segítséget. Mégpedig galaj tea formájában. Kedves társunk küldött, majd vettem, utána gyűjtöttem.
Csak le kell forrázni, szűrni és kortyolva öblögetni. Az sem baj, ha lenyeled. A még meleg leszűrt leveleket tedd egy valamibe (én pzs.-be tettem) és rátettem a nyakamra. Minnél melegebb legyen.
Én is kétkedve fogadtam, de legyürtem ellen érzéseim, valóban segít. 4 éve történt, de ma is használom.
Most csak venni tudsz, van online is, ha jól hazudok, valamelyik herbáriában találsz.
Persze, akartam is írni, de azóta már sokat javultam.
Szóval karácsony előtt elég rosszul voltam, kikészített a sugár, durva gyulladást csinált a torkomban, minden nyelés fájt és minden darabost kihánytam. Aztán karácsonykor már sikerült többet inni napközben, meg kis leveses dolgokat inni és végre lentmaradt legalább a folyadék. Most meg a héten újra próbáltam darabost és már lentmarad minden, bár óvatosan eszek, se meleg, se olyan, ami kaparhat, se hideg, se zsíros, se fűszeres, se savanyú. Úgyhogy most próbálok újra enni és már szerencsére megy. Cataflamot szedtem, szerintem az cseszhette szét a gyomrom, mert mióta nem szedem, sokkal jobb. De az ízeket alig vagy nem érzem, így elég nehéz enni. Most már nem fáj úgy a torkom se, elkezdtem az aloe firstöt fújni a torkomba is, nem gondoltam, hogy jó lesz, mert az ilyen csodaszarokban nem szoktam hinni, de tényleg jó és helyretette a gyulladást, sugaras dokinő is mondta, hogy használjam nyugodtan. Már csak 11 kezelés van hátra, de már várom, hogy vége legyen és érezzem a ízeket, remélem csak ideiglenesen tűnt el a sugártól... Egyetemet meg közben csinálom, és a legtöbb tanártól nincs hír a jegyről, de amik vannak, az négyes-ötös, úgyhogy haladok az egyetemmel is. :) Ja, persze lencsefőzeléket ettem kis disznóhusival, hogy pénzem is legyen meg szerencsém is. :) Jobbulást mindenkinek, akinek kezelése van, a többieknek meg tünetmentességet!
Köszönjük! Neked is hasonlóakat, és sok, sok egészséget! Nem tudjuk mi vár ránk 2021-ben, de menni kell előre. Azt hiszem ez a topik ezt üzeni mindenkinek, és a szeretetet. 🌸
Remélem mindenkinek kellemesen telnek az ünnep napjai.
Arra gondoltam, hogy mint ahogy én is, úgy más hasonló gonddal küszködő ember is rátalálhat erre az oldalra, amikor válaszokat keres a problémájára. Viszont itt (talán hála Istennek), nem nagyon sok a méhnyakrák tapasztalat, de azért a témába vág.
Én mikor ez elkezdődött nálam, készítettem egy blogot, hogy felhívjam a figyelmet a nőgyógyászati rákszűrés fontosságára, illetve, hogy majdan aki hasonló cipőben jár, az végig kísérhesse a folyamatot, amivel reményeim szerint meg is fogok gyógyulni. Sok infó van erről a neten, de emberi, érzelmi szempontból talán lesz akinek segít.
Szeretném most ebbe a kommentbe beírni a blog címét, hogy az erre járó, hasonló betegséggel küzdő rátalálhasson itt is.
Ha valaki reklámnak érzi (nincs belőle előnyöm), akkor a moderátor úgy is törli. (Nem tudom mi itt a szokás) Köszönöm a megértéseteket, és mindenkinek sok erőt kívánok. Természetesen továbbra is veletek vagyok, és bevallom, hogy nagyon nagy szükségem is van rátok. ❤
Kedves Virágsziv, nagyon köszönöm a biztató szavakat. Sajnos a családom nem akarja hallani a félelmeimet, ezért hallgatok. Amit irtál, hogy rémálmaid voltak, velem is megtörtént. Próbálom összeszedni magamat, hiszen itt sokkal több vihart látott sorstársak vannak, akik bátran viselik a dolgokat. A környezetem azt várja el tölem (ha nem is mondták ki direkt módon), hogy úgy viselkedjek, mintha mi sem történt volna. Egy orvos is azt javasolta, hogy próbáljak úgy élni, mintha nem lenne egy rossz diagnózisom. Jó vicc. Vajon neki sikerülne?
Nem akarok most nyavalyogni, élvezzétek a pihenönapokat, ki, ahogyan tudja. Aztán majd meglátjuk,l mit hoz a 2021-es év. remélem, mindenkinek mindenböl jobbat!
Talán az ünnepek egy kicsit elterelik a figyelmedet. Ez nekem is bevált (januárban műtenek). De talán jó, ha beszélgetsz valakivel a félelmeidről. Én is itthon már elmondtam mi van, (kaptam is a fejemre a zuramtól, hogy eddig mért hallgattam), de persze ha kérdeznek, mondom, hogy áá, csip csup ügy, nem is érdemes vele foglalkozni, cseŕebe már kétszer ébresztett símogatva a férjem mert olyan rémálmom volt ezzel kapcsolatban, hogy hangosan sírtam álmomban. (Borzasztóan félek az eredménytől...) Úgyhogy jó elterelni a figyelmet, de teljesen magunkba zárni a félelmeinket nem biztos, hogy jó.
Gondolok rád! És ha akarsz írj, ha máshogy nem, pár jó szóval én is tudok segíteni, meg szerintem itt mindenki.
Sziasztok! Januárban lesz a következö onkológiai vizsgálatom. Próbálok nem erre gondolni, de nehéz. Ettöl függetlenül nagyon szép ünnepeket kivánok mindenkinek és azt, hogy gyógyuljatok/gyógyuljunk.
Mindnyájan lenyűgözőek, segítőkészek és ami nagyon fontos: erősek vagytok. Ezzel pedig másoknak is erőt, példamutatást adtok. Minden nap amikor olvaslak titeket azt kívánom, hogy ezek a tulajdonságaitok segítsék a saját, vagy a hozzátartozóitok gyógyulását. Karácsonyra is ezt kívánom nektek, pluszban pedig egy kis nyugalmat, meghittséget, sok szeretetet.
Köszönöm, hogy meghallgattok és segítő kezet nyújtotok nekem is és másoknak is akik elveszettnek érzik magukat egy ilyen betegség árnyékában. Élő példa vagyok arra, hogy bizony nem csak azok figyelnek, akik rendszeresen írnak ide, hanem vannak csendesebb idetartozók is, akik némán izgulnak veletek, és tanulnak tőletek nap mint nap.
Ma húzzák ki a tűt a mellkasi portból. Ismét érzek némi javulást, bár egyszer egyszer van egy kis brutális hasmenés, de ez lehet a doxiciklintől, lehet a vectibixtől is. Bár remélem, nem ez utóbbi, mert akkor álhártyás vastagbélgyulladás miatt előbb-utóbb meg kellene szakítani a kezelést. Viszont a köhögésem egyre jobban szűnik, az étvágyam kezd visszajönni, nem érzem magam szarul a kezelés után, és nincs szörcsögés a mellkasban. És éppen ma álmodtam azt, hogy a CT kimutatta, hogy eltűntek a dagik. Februárban így legyen!
Mindenkinek békés, áldott és boldog Karácsonyt kívánok!
Ezek minimális eltérések, az én dokim erre azt mondja, hogy jóóóó!!! úgyhogy olyan nagyon nagy baj nem lehet. Kicsi baj meg mindig van:) Mehet a kezelés.:)
Van új leletem. E szerint a Vvs 4.3 (4.5-5.9), a Hemoglobin 137 (140-175), MPV 7 (8-13), EO 4,8 (1-4), a vizeletben van vörösvértest 5 (0-2), a foszfát 0,69 (0.81-1.45), és az Alkalikus foszfatáz 123 (30-120). A többi érték jó, így hétfőn kezelés.
:-D A Hálapénzes szöveg megnevettetett. Nagyon köszi :-) Amúgy ma rózsásabb a kedvem, úgyhogy azt tervezem, hogy szombaton a halászlé alapot már meg is főzöm. A fiúknak azt kell érezniük, hogy minden a legnagyobb rendben. Majd karácsony után ráérünk beszélgetni. Mondjuk ahogy a műtétre gondolok, egyből összeugrik a gyomrom, de lekötöm magam a karácsonyi előkészületekkel, meg a melóval, aztán kész.
A dokinak igaza lehet, ha nem lesz műtét, két-három havonta kétségbe fogsz esni, várni az eredményeket, állandó idegeskedés. Ne félj a műtéttől. Utána semmi bajod nem lesz, nem kell izgulni. És ugyanolyan nő maradsz, mint aki voltál:)
Mostanában bárkivel beszélek, senkinek nincs karácsonyi hangulata, nekem sincs. Ez a covid rendesen betett a karácsonynak is.
És ez a borongós csúnya idő még a maradék jókedvünket is elveszi. Szóval fel a fejjel, túl leszel rajta. És neked már nem is kell (szabad) hálapénzt adnod, legfeljebb 8000 Ft értékű ajándékot:)
Régen írtam, bár olvaslak titeket, csak nem akarok feleslegesen beledumálni a témába jelentéktelennek tűnő dolgokkal.
Aki emlékszik, én vagyok az, akinek kétes nőgyógyászati cytológiai lelete lett. Azóta összesen három rossz leletem lett ascus H-sil, L-sil, majd megint H-sil. Két Hpv- is negatív, most még egy harmadikat is levettek, de januárban műtenek, azt mondta a doki, hogy tovább ne húzzuk a dolgot.
A férjem apukája most halt meg, egyenlőre képtelen vagyok neki még ezt is elmondani. Hát egyedül maradtam most a félelmeimmel. Itthon eljátszom, hogy minden rendben, de pl. semmi hangulatom, erőm nincs a karácsony megteremtéséhez. De majd megrázom magam...
Szóval röviden ennyi az én sorsom alakulása, és hát nem tűntem el, csak a fontosabb dolgok elől nem rabolom a teret.
Ezek jó része a kezelés miatt van, és az APh-LDH is szerintem egyértelműen a májműködés miatt van. Sok gyógyszerről kellett leállnom emiatt. Szerintem pénteken sem lesz sokkal jobb, hiszen a szer hat. Ezek az értékek is bizonyítják, hogy hat!!!!!
Tegnap voltam vérvételen. A fehérvérsejtszám növelő miatt az érték 14,7, ami magas.
A Vvs és a hemoglobin, valamint az MPV és a LYMP alacsony, ami a Vectibix mellékhatása. A Neutrofil ismét magas, ami megint az injekció miatt van. A karbamid alacsony, ami a tüdőgyulladás miatt kialakult étvágytalanság miatti fehérje bevitel csökkenése miatt van. Zabálni kell, mese nincs. Viszont az Alkalikus foszfatáz és az LDH emelkedett, ami jelenthet tumornövekedést is, de akár a kemoterápiás kezelés miatt májműködés fokozódását is. A következő vérvétel pénteken lesz, utána többet tudunk. Szép napot, és jobbulást az érintetteknek!
Persze hogy szurkolunk érted! Amit leirtál, az alapján lehet egy kicsit pozitivan gondolkodni. mindent jól csinálsz, csak igy tovább és ird meg, mi újság és hogy érzed magad! Üdvözlet és minden jót!
Sziasztok! Na már csak 24 sugaram van. :) Amúgy 9-re járok, 10-re már végezni szoktam, csak pár perces a kezelés. Szoros a maszk, de közben megy zene és úgy egész jól bírom. Amúgy a bőrömön még semmi nem látszik, kenem bepanthennel. A nyelőcsövemnél kicsit savas, arra most írt fel doktornő gyomorvédőt. Meg a jobb oldalon le akart esni a var, de volt valami fehér ott, hát kibújt egy cérna, de dokinő levágta és lefertőtlenítette, kívülről semmi nem látszik. Caphosolt kaptam szájöblítésre, tényleg jó, már most az első használatnál éreztem, hogy jobb a szám belül. A lelet szerint van egy kis nyálkahártyagyulladás, de majd helyrejön. Szerintem jó lesz ez, meg legalább itt nyugi van. Törökbálinton vagyok nagyim testvérénél, nem olyan vészes bejárni, ha tud, bevisz kocsival.
Ez az!!!!!!! Hatni fog, már most is hat és ez jóóóóóó! Tudod amikor egy helyettesítő orvos azt mondta a férjemnek, hogy vagy segít a sugárkezelés, vagy vége, legszívesebben megfojtottam volna. Viszont nem hittem neki. Ez 2013-ban volt. A férjem köszöni szépen jól van, stabil az állapota, 5 éve tünetmentes. Én is olvastam dolgokat, leszoktam róla:) Szóval neked sikeres lesz ez a kezelés és kész:) Azért légyszíves jelentkezz a kezelések után.
A következő a helyzet. Tegnap megkaptam a soron következő - második - EGFR és FOLFOX protokoll szerinti kezelést.
A Vectibix beadását követő 30. percben jött egy enyhe, I. fokozatú infúziós reakció, szerencsére ez némi köhögés, nehézlégzés, és tenyér-, hát-, illetve arc viszketés formájában, 45 perc után spontán megszűnt. Némi csavar a dologban, hogy ez a fajta immunválasz éppen azt jelenti, hogy kurvára hat az EGFR. Olyannyira, hogy tegnap és azt megelőző néhány napon reggelente volt a bal oldalon némi szörcsögés a nyirokcsomók elégtelen működése miatt, azonban ez mára teljesen eltűnt. Csillapodott a mellhártya izgalom miatti köhögésem is ma estére. A szokásos csuklásom - amely a hashártya-, és a mellhártya izgalom miatt, valamint a FOLFOX beadást követően szokott fokozódni, szintén minimálisra csökkent. Az étvágyam kezd visszatérni. Eddig csupa jó hír.
Ami viszont árnyalja a képet, az az, hogy a következő kezelésnél, előkezelés formájában kapok szteroidot 22 mg-ot, valamint Szuprasztint, mintegy megelőzendő az infúziós reakciót. Viszont azt olvastam angol és magyar nyelvű tanulmányokban, hogy ez a fajta immunválasz a harmadik-negyedik kezelést követően már enyhülni fog, ami azt is jelentheti, (de csak jelentheti!) hogy csökken az EGFR brutális hatása a daganatokra, bár ez még nem bizonyított egyértelműen. Van olyan beteg, akinél olyan erővel hatott az EGFR gátló hatás, hogy TELJESEN meggyógyult, holott neki is volt néhány daganata. A lényeg, hogy 21.-én harmadik kezelés, január 04.-én negyedik, 18.-án ötödik, február 01.-én a hatodik, és a 15.-én következő hetedik tervezett kezelés után CT. És ott már minden kiderül. Persze lesz közben CEA és CA 19-9 tumormarker vizsgálat is, valószínűleg TSA-val kiegészítve. Ha ezek értéke csökkenő tendenciát mutat, már jó jelnek vehető. Addig meg pozitív elme, terápiás kezelések, és totálisan kiröhögni a halált a feladatom. Ennyi.
Szép estét, minden érintettnek jobbulást! Szurkoljatok...
Tudom, rosszul fogalmaztam, csak rámteszik a maszkot, de a gépben lesz. Nem volt kontrasztanyag a ct-ben és nem is a sugaras gépben volt, hanem külön ct szimuláció szoba van. Nem Primus gép lesz, hanem Truebeam, ami egy lineáris gyorsító, nem kobalt izotóppal működik. Hogy mi lesz pénteken, nem tudom, majd kiderül. Csak az a maszk ne lenne olyan szoros, de tudom, az kell, hogy pontosan célozzanak. Nem tudom milyen öblögetőt kaptam, majd rokonom váltja ki a gyógyszertárban, bepanthent meg veszek és utána kenem majd. Köszi szépen :) Meg persze vigyázok :)
Örülök, hogy itt vagy a "nagyfalumba". Azért szeretnék licsit segíteni tárgyi tévedésed korrigálásához. Írod, hogy
"a műanyag fej-váll maszkot, abban lesz a sugár, meg a ct szimulációt is."
Nos, a maszk tulajdon képpen rögzítésre szolgál hogy a beteg ne mocorogjon, mert rendkívül fontos mozdulatlanság, hisz a sugár nyalábot nagyon pontos helyre kell lőni. Az orvos által meghatározott helyet a fizikusok teszik át gépi nyelvre. Tehát a sugár és a szimuláció a Primus 2 vagy 3 gépben van, nem a maszkban. (Persze lehet Te is tudod, csak picit rossz a fogalmazás)
A CT szimuláció maga a gép része, az asztal (amin majd fekszel) és a ménkű nagy forgó "karika" biztosítja pontos lövést. Működését követheted, egy apró vörös fény. Ez egy viszonylag gyors mozgás, amikor leáll, akkor kapod a sugarad. Hallod a morgó, zúgó hangot és elönt a forróság, persze vénádba benne a tű és adagolva megy lötty.
Pár perc az egész beavatkozás.
Amikor leszállhatsz, legyél óvatos mert egy kis szédülés lehetséges.
Fogsz kapni egy papír lepedőt, az mindig vinned kell magaddal. Gondolom spórolás miatt csinálják. Szemüveged leteheted a pultra.
A kezelők között van kifejezetten kedves, de van kifejezetten undok is sajna.
Azt a kencét javaslom rögtön a sugár után kend fel, ne este, mert akkor már (pár alkalom után) látszik a pír, a bőr égés. Jó nagyon a hab is.
Gondolom a CAPHOSOL A és B öblítőd kaptad. Javaslom kicsit tart a szádban ill. öblögetés után ne egyél, ne igyál legalább 2 óráig.
Most voltam sugaras dokinál, aranyos a doktornő, nagyon profi. A rokonunk megcsinálta a műanyag fej-váll maszkot, abban lesz a sugár, meg a ct szimulációt is. 30 alkalom lesz, pénteken kezdik, utána jönnöm kell majd, még nem tudom mikor lesz napközben. De mondta a tüneteket, meg minden szerdán rámnéz, meg persze hívhatom, ha bármi van 😊 Bepanthent mondta, hogy azzal kenjem este majd, meg szájöblögetőt is írt fel, hogy az majd megelőzi a tüneteket. Meg ha bármire szükségem lenne, felírja. De szerintem jó lesz, legjobb helyen vagyok, az biztos 😊
úgy volt hogy csinálnak biopsziát de sajnos covidos lett az orvos.Ezért döntöt úgy a orvos hogy csinálnak most itt is ct.Neked is köszönöm.És nagyon sok erőt és kitartást.
Nem tudom, de nekem amikor a prosztatámban is volt dagi, az összes környezetben lévő nyirokcsomóból vettek mintát. Nálad ez nem volt napirenden? Érdemes rákérdezni, mert nem mindegy a nyirokinvázió miatt. Teszem hozzá megnyugtatásul, hogy a heredaganat az legjobban kezelhető fajta és nagyon ritkán ad áttétet, főleg ha ún. seminoma típusú. Ennek a kiújulási esélye max 20%. Viszont nagyon ajánlatos a teljes együttműködés!
Heredagatal mütöték és utána volt ct és a vese mellet találtak gyirorok csomot de nem egy értelmü hogy az most mi is lehet ezért csinálnak megint egy ct a kék gólyóba.Köszönöm hogy ilyen gyorsan irtál.
Légyszíves írd le konkrétan mit szeretnél megtudni. Mert ez sokféle lehet. Maga a CT berendezés, vagy az orvosok, akik a leletet adják, vagy milyen szempontból érdekel?
Sziasztok.lehet hogy egypáran hülyének néztek.de lenne egy kérdésem a kék gólyóba a ctröl érdeklödnek hogy menyire meg bizható.Válaszokat elöre is köszönöm.
Az nem elképzelhető, hogy amit akkor a pet ct látott, és most a ct nem, az azért van, mert hatott a kezelés? De itt egyértelműen nincs nyoma azoknak a dagiknak.
Köszi, bár a hasnyálmirigyen és a hashártyán lévő dagikat a PET CT látta, ez a CT valamivel gyengébb, viszont az az említett bizonyos "műtermékképződés" az nem más, mint egy dupla sérvháló, az egyik inlay, a másik sublay formában beültetve a hasfalba. Ez miatt ez a CT lehet, hogy nem látta azt, amit a PET CT viszont igen.
De a PRÓFÉTA szóljon belőled, mert akkor nem hogy tucatnyi, hanem jó, ha 3-4 dagi van a tüdőkben. Azt meg röhögve kiköhögöm :))) !
A CT lelet szerint a hasnyálmirigyed ép, és a hashártyáról sem irja, hogy áttéteket látna. Lényegében csak a tüdőről ír rosszat. A mediastinumban és a jobboldali hilusban latnak újonnan megnagyobbodott nyirokcsomókat.
Szia! A történet dióhéjban. Múlt hét szerda, a kórházban történő vérvételt követően, itthon délután a pulzus hirtelen felugrott 100 felé, és elkezdtem egyre jobban köhögni. Ez szombat hajnalra már annyira fokozódott, hogy kihívtam a Mentőt. Gyorstesztet készítettek, majd bármiféle vizsgálat nélkül irány a covid sürgősségi, pusztán a köhögés miatt. Egyébként a köhögésen kívül semmilyen covid specifikus tünet nem volt. A sürgősségin 2:20 és délelőtt 12:45 között feküdtem. Vizsgálódtak, majd tüdőgyulladás diagnózissal átvittek... a Covid 19 osztályra! Pedig minden tesztem negatív volt, sőt keddre a PCR teszt is negatív eredményt hozott.
Közben volt a CT vizsgálat még vasárnap. A jelek szerint nem túl rózsás a helyzet. Mindkét tüdőben, a hashártyán, a mellhártyán és a hasnyálmirigyen is van több daganat. Van, amelyik október óta nőtt. Ha kivesszük a tüdőgyulladás miatti infiltrációk tömeges jelenlétét, még akkor is van némi dagi többletem. Egyébként az első EGFR kezelés úgy tűnik hatásos, mert olyan a pofám és a mellkasom, mint egy háborús aknamező.
Ma már itthon vagyok, a tüdőgyuszi elmúlt - még szedem a Zinnat nevű antibiotikumot, de a köhögés nem sokat csillapodott, aminek az az oka, hogy feltehetően a mellhártya izgatja a légzőrendszert. Erre szedek Sinecod nevű gyógyszert, aránylag jónak tűnik. Az erre a hétre tervezett kezelés elmaradt, mert a vérképem kurvaszar volt.
Semmi fehér-, és vörösvérsejt, hemoglobin alacsony, hematokrit alacsony, kratinin magas, CRP 155, GOT 90, GPT 11, Alkalikus foszfatáz 125, vizelet tele fehér és vörösvérsejttel, keton gyanú, szóval a leletem csak úgy piroslik.
A CT lelet:
2020.11.22 10:09 - CT/MR vizsgálat Dr. Málits Erika
A mellkas acut natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata. Pulmonalis angiographia. A beteg 90 ml Iomeron350 intravénás kontrasztanyagot kapott.Előző vizsgálat: 2020. augusztus 14.A truncus pulmonalis és az arteria pulmonalis főtörzsek homogénen telődnek. Egyértelmű emboliára utaló elődési hiány a lebeny és segment artériákban sem látható. A szív rendes nagyságú. A mediastinumban paratrachealisan néhány 10-15 mm nagyságú, subcarinalisan egy 20 mm és néhány 10 mm-nél nemnagyobb harántátmérőjű nyirokcsomó van. A jobb hilusban néhány 10-20 mm nagyságú nyirokcsomó ábrázolódik. Ezek korábbi vizsgálathoz képest növekedtek. Bal felső lebeny eltávolítás utáni állapot. A fémvarratsor környezetében kóros képlet nem látható. A jobb alsó lebeny 10. segment hörgői tágabbakés kitöltöttek, környezetükben kb. 5-6 cm axiális kiterjedésű inhomogén infiltratio látható. A jobb csúcsban paravertebralisan subpleuralisan egy 10 mm nagyságú centrálisan üreges góc látható. A bal csúcsbanegy 8 mm-es hasonló góc van. A jobb 2. segmentum basisán az interlobaris pleura mellett egy 8 mm-es, a középső lebenyben az interlobaris pleura mellett néhány 5 mm-nél nem nagyobb valamint az alsó lebenyben elszórtan néhány 7-8 mm nagyságú szabálytalan kontúrú góc látható. A bal 8. segmentumban ventralisan egy 8 mm-es nodulus látható, melynek környezetében kb. 4 cm axiális kiterjedésű,tejüvegszerű infiltratio ábrázolódik. A jobb csúcsban számos 5-20 mm nagyságú emphysemás bulla van. A rekeszi felszínen baloldalon néhány adhaesio látható.A felhasi régió megítélését a műtermékképződés korlátozza. A hepar natív denzitása csökkent, 1-es segmentumában ismert cysta látható, melynek átmérője 22 mm. A bal és jobb lebeny széle mentén műtéti fémvarratok láthatók. A pancreas normális szélességű. A lép nem nagyobb. A mellékvesék szabályosak. A bal vese felső kehelycsoportjában egy 4 mm nagyságú kő látható.A csontokon destructio nem mutatkozik. Vélemény: Status post lobectomiam sup. l.s. Pulmonális embolia nem volt kimutatható. Bronchiectasia és peribronchialis infiltratio jobb alsótüdőlebenyben. A bal alsó tüdőlebenyben szintén körülírt infiltratio.Multiplex gócok a tüdőben, melyek lehetnek met.-ek. Mediastinalis és jobboldali hilaris lymphadenomegalia, melyek szintén korábbi vizsgálat hozképest novumok. Ismert cysta hepatis. Steatosis hepatis. A heparbanresectio nyomai. Nephrolith l.s.
Aki érti, hogy itt mi van leírva, az írjon már valami biztatót is legyen szíves!
Szia! A történet dióhéjban. Múlt hét szerda, a kórházban történő vérvételt követően, itthon délután a pulzus hirtelen felugrott 100 felé, és elkezdtem egyre jobban köhögni. Ez szombat hajnalra már annyira fokozódott, hogy kihívtam a Mentőt. Gyorstesztet készítettek, majd bármiféle vizsgálat nélkül irány a covid sürgősségi, pusztán a köhögés miatt. Egyébként a köhögésen kívül semmilyen covid specifikus tünet nem volt. A sürgősségin 2:20 és délelőtt 12:45 között feküdtem. Vizsgálódtak, majd tüdőgyulladás diagnózissal átvittek... a Covid 19 osztályra! Pedig minden tesztem negatív volt, sőt keddre a PCR teszt is negatív eredményt hozott.
Közben volt a CT vizsgálat még vasárnap. A jelek szerint nem túl rózsás a helyzet. Mindkét tüdőben, a hashártyán, a mellhártyán és a hasnyálmirigyen is van több daganat. Van, amelyik október óta nőtt. Ha kivesszük a tüdőgyulladás miatti infiltrációk tömeges jelenlétét, még akkor is van némi dagi többletem. Egyébként az első EGFR kezelés úgy tűnik hatásos, mert olyan a pofám és a mellkasom, mint egy háborús aknamező.
Ma már itthon vagyok, a tüdőgyuszi elmúlt - még szedem a Zinnat nevű antibiotikumot, de a köhögés nem sokat csillapodott, aminek az az oka, hogy feltehetően a mellhártya izgatja a légzőrendszert. Erre szedek Sinecod nevű gyógyszert, aránylag jónak tűnik. Az erre a hétre tervezett kezelés elmaradt, mert a vérképem kurvaszar volt.
Semmi fehér-, és vörösvérsejt, hemoglobin alacsony, hematokrit alacsony, kratinin magas, CRP 155, GOT 90, GPT 11, Alkalikus foszfatáz 125, vizelet tele fehér és vörösvérsejttel, keton gyanú, szóval a leletem csak úgy piroslik. Ennyi.
" remélem nem éget annyira meg nem lesz nagyobb bajom tőle, de mindenképp jobb, mint az izotóp :)"
A sugár forrása az izotóp, ha jól emlékszem Kobalt izotóp sugárforrás, maga a gép az OOI-n Primus 2 és 3,
-változtatható sugár ágyú -nem éppen a legmodernebb, több, mint 20 éves. Ilyen működik Miskolcon is. A radiológus orvos nem szokott semmi kencét javasolni, átirányít a sugaras kezelőhöz, az pedig azt fogja mondani, hogy nem kell semmi!
Ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot egy bőrgyógyásztól, akár bármelyik patikustól, bár mi, akik megjárták a kanosszát, elmondtuk tapasztalainkat.
A OOI. környéke tele van hibi-hubi üzletekkel, horribilis pénz költésre jó, de lózung többnyire.
Hát biztos lesz jó pár kezelés, majd szépen eljárok, utána meg tudok dolgozni meg vizsgázni. Köszi a szurkolást, majd szerzek olyan krémet, amit doki mond, remélem nem éget annyira meg nem lesz nagyobb bajom tőle, de mindenképp jobb, mint az izotóp :)
Ebben igazad van! És ha NEKED ez a jó, akkor így kell tenned. Nem akarlak ijesztgetni, de férjem egyszer 38, másodszor meg 33 kezelést kapott, Ha jól emlékszem szept végén, vagy október elején kezdtük, és karácsony körül végeztünk:) Csak türelem kérdése, mindennapos elfoglaltság. És mégegyszer, ha van lehetőséged választani, akkor válassz délutáni időpontot, mindenki reggel akar menni. Mi pedig szurkolunk neked.
Hát ő teljesen máshogy áll mindenhez és nem nyomatja ezt az állandó parázást... Igazából mindenhol nagy a veszély, ha már az épületbe bemegyek, akkor is nagy ennyi erővel, mert ott több száz ember tömörül össze. Meg most az se mindegy, hogy ismerős van ott és tud segíteni, ott lesz meg ismer mindenkit, vagy egy full idegen hely, ahol senkit se ismerek és még a dokinőm se hiszem, hogy elérnék, ha bármi van... Úgyhogy inkább a biztos jó, aminél kell kicsit szervezkedni, mint a bizonytalan rossz, ahol nem tudom mi lesz.
Nem mondom, hogy nem adok igazat neked, de állítom, hogy Pécsett például sokkal jobb a helyzet, mint Budapesten. De ha van ismerős, aki segít, akkor az biztosan jobb, ebben viszont biztos vagyok. Azt viszont figyelembe kell venned, hogy a budapesti buszozás bizony nagy kihívás a szervezetednek. Nagyobb a tömeg, nagyobb a veszély. Az viszont jó, hogy kimozdulsz otthonról. Pláne, ha nagynénéd nem ugyanazokat fogja mondani, amit otthon:) Én tudom, hogy meg fogod oldani, csak nagyon vigyázz magadra.
Csak nem mindegy pl, hogy egy random kórházba megyek, vagy egy olyan helyre, ahol kifejezetten csak ezzel foglalkoznak. Mert Miskolcon a pajzsmirigyrákban nagyon nem jók, Pesten meg már láttak ilyet és nem egyet. Miskolcon tuti nincs olyan szintű szűrés a szakdolgozóknak, mint Pesten, plusz ki tudja mikor kerülnék sorra sugárra... A gépek se olyan jók, ha bajuk lesz, lehet hetekig áll a kezelésem. Ha lehet jobb, mint a rossz, miért választanám a rosszabb színvonalat... Plusz addig se vagyok itthon, az se mindegy. Az meg, hogy mennyit ülök buszon, annyira mindegy. Meg sokat számíthat, hogy jól számolják a sugarat vagy pl véletlenül kevesebbet adnak, mert fogalmuk sincs semmiről. Itt meg ha kell, a dokinőm tud intézkedni, Miskolcon nem tud. Nem kockáztatok egy kiújulást azért, mert itt egyszerűbb megoldani...
Az nem miskolci speciális helyzet, hanem országos szomorú valóság. Ott a város másik oldalára buszozol, gondolom max. fél óra. Itt másik városba utazol szintén busszal, de több, mint fèl óra. Azért nem kényelmesebb a budapesti élet, mint Miskolcon, sőt szerintem sokkal körülményesebb, de Te tudod, legyen szerencséd.
Hát Miskolcon most nagyon durva állapotok vannak a korona miatt, csomó rendelés nincs és itt is naponta be kéne buszoznom, mert a város másik végén van. Orvost se ismerek, lehet jó sokára lenne időpont és valószínűleg a gépek sincsenek olyan jók, mint Pesten. Fel tudok költözni nagynénémhez Pestre, úgyhogy azt meg tudom oldani. Ha naponta kéne vonatozni, biztos inkább Miskolc lenne, de így inkább Pest. Meg rokon dolgozik a sugárrészen, szerez jó orvost meg gépet és beszél doktornővel is, így inkább egy jobb kezelés, mint itt Miskolcon szenvedés... Tudom hogy napi terápia, ezért költözök nagynénémhez, amíg lesz a sugár. Meg már nagyon elegem van az itthonlétből is, meg hogy napi szinten kell hallgatnom, hogy én beteg vagyok és ha elkapom a koronát, meghalok, meg be vagyok zárva egész nap...
Nagy hibát követsz el, ha Budapesten akarod "felvenni" a sugarat. Gondoltál arra, hogy a sugarazàs napi terápia, lehet 2-3 hétig kapod! Naponta vonatozol? Ne viccelj már! Ha van lehetőség helyileg, oda kérd. Amikor én is kaptam, 52 nap, és minden nap. Buszoztam, metrózram ès gyalogoltam.
Miért gondolod, hogy a budapesti sugár jobb, mint mondjuk a debrecni?
Nem szabják meg, hogy is tehetnék? Az kvázi az eü ellátás anyagi helyzethez kötése lenne. Szó sincs ilyesmiről. Persze, autóval fertőzés szempontjából biztonságosabb, de ez a te döntésed.
Hát hogy busszal vajon mehetrk-e így korona közben, vagy megszabják, hogy csak kocsival. De szerintem is sokan járnak busszal, kétlem, hogy ezt kikötnék. Csak az a kérdés, hogy járnak-e busszal, de ha igen, az jó, mert simán megoldom. Köszi :)
Na ma hívott dokinő, hogy hol szeretném a sugarat, mondtam, hogy Pesten. Hétfőn már megyek is a dokihoz, nem tudom még hogy hány lesz meg ilyenek. De most kicsit megijedtem, hogy hogy fogok bejárni, mert egy ismerősöm mondta, hogy akiket ismert, mindenki kocsival. Én azt hittem, hogy csak felszállok meg leszállok a buszról és tök könnyen megoldható, de ha elvárják, hogy csak kocsival, na azt nem tudom hogy lesz.. Igazából itthon is busszal tudnék menni, úgyhogy nem tudom... Ti hogy jártatok, akinek volt sugár? Mert nem hiszem, hogy mindenki meg tudná oldani kocsival... Köszi a válaszokat :)
Köszi szépen :) Nem félek tőle, csak neten alig találok infót róla, csak az izotópkezelésről, de az volt már, arról mindent tudok. De külső sugárról csak pár mondatot írnak... jobb úgy, ha olvasok pár tapasztalatot. :)
Nyak nem volt, de orr és hólyag volt. Mindkettő csak idővel jár, minden nap menni kell, ha meg tudják oldani, te megmondhatod, hogy hánykor szeretnél menni. Nálunk legalábbis így volt. Mi mindig délután mentünk, akkor sokkal kevesebben voltak. Ha betartják az időt (néha volt csak csúszás a soronkivüliek miatt), kb. fél óra alatt szabadulsz. Nem tudom ma is így van e, ez 4 éve volt. Dolgozni, tanulni tudsz, elvben saját magad haza autózhatsz, tehát nem leszel rosszul. Fejnél úgy tudom már rosszabb a dolog, ott mindig kellett kísérő. Jól tudod majd elviselni, semmit nem fogsz érezni, ne félj tőle. Ha ajánlanak kenőcsöt, azt vedd meg, de néha ez csak reklámfogás, sokféle jó kenőcs van, de nekünk pl. egyáltalán nem kellett. Ezt majd meglátod pár kezelés után.
Még nem teljesen biztos, hogy külső sugár lesz az utánkezelés, mert nem tették fel az onkoteames papírt, de nagy eséllyel az lesz. Gondolom úgy, hogy decemberben lesz 1 hónapja a műtétnek, nagy eséllyel januárban kezdik majd. Volt itt valakinek külső sugár nyak területén? Van rá némi esély, hogy menni fog egyszerre a munka meg vizsgaidőszak és nem kell táppénzen üldögélnem 4-6 hetet? Van valami tippetek, hogy hogy lehet jól viselni? Előre is köszi a segítséget :)
Szerintem csak az erős köhögéstől a nyálkahártyád sérült. Többször is volt azóta, vagy csak akkor egyszer? Mondtam, ha valami van, az egyszerre jön ki. De ne játsz vele, ha megint jön, szólj az ügyeletnek, ha más nem, adnak gyógyszert. Ne kockáztass.
Igen. Viszont volt egy véres köpetem. Ez megint lehet a megfázás, a napokon át tartó köhögés, vagy a gyomor bélrendszerből felköhögött cucc. Élénkpiros és csíkozott volt, de eddig csak egyszer történt. A tüdő dagi miatt nem biztos, hiszen nem volt bizonyított, másrészt egy hat milliméteres dagi nem igazán szokott véres köpetet felhozni, ráadásul az elvileg ilyenkor habos is lenne. Egyelőre csak találgatok.
Ma reggelre némileg javult a helyzet, a pulzus most 66. A láz tegnap még felment 38,6-ra, majd miután bevettem egy Diclac gyógyszert, lement 37,3-ra. A köhögés csillapodott (Gaviscon), de a számon kiütött az afta mellett a láz is.
Ez általában jó jel, mert akkor szokott kicserepesedni, ha múlik az ok. Egyebekben jól vagyok, és remélem így is marad.
Valószínűleg valamilyen vírusos megfázás vagy a Vectibix mellékhatása volt a láz. A köhögés meg reflux, az szinte biztos.
Biztos, hogy a doxicylin a tettes, szerintem rá is van írva. A pulzusod, ha ugrál, akkor az jó, arra figyelj, hogy ne menjen 110 felé, de szerintem ez is a kezelés mellékhatása. Remélem a PCR teszted is negatív lesz. Tudod, ha valami jön, akkor csőstöl. De utána már jobb lesz.
Az afta piszkosul tud fájni, és az Anaftin nekem sem használt. Vegyél Tantum Verde Forte sprayt. Nem csak fertőtlenít hanem remek fájdalomcsillapító is! De csak a Forte, a sima az nem ér semmit.
Azért ez (teszt) jó hír. Mikor kezdő rákos voltam, persze a műtét után -, száj öblögetésre javasolták, hogy 1 kk konyhasót és 1 tk szódabikarbónát 1 l vízben oldjak és azzal ezerrel öblögessek. Ma is azt használom minden evés után és akkor is, ha eszembe jut.
Gondolom az aftták sem szeretik, ha állandóan fertőtlenítik. 😅😅
Sziasztok! A gyorsteszt eredménye negatív lett, és utána vettek PCR tesztet is, ennek eredménye szerdán lesz meg.
Viszont a pulzusom továbbra is igen magas - 100 körül van, valamivel kevesebbet ugyan, de továbbra is köhögök. Láz hol van (37,9 a maximum), hol nincs. A szájüregem és az ajkam tele van aftával -EGFR kezelés miatt ugye -, erre vettem Aanaftin sprayt, de nem túl sok a változás. Illetve mivel refluxra is gyanakszom, vettem Gaviscont. Amúgy a vizeletem erősen sárga lett, de itt szerintem a Doxycyclin a ludas, mert tegnap óta ilyen sárga, és két napja szedem, napi egyszer 100 mg-ot. Iszom a folyadékot ezerrel, hogy nehogy veseelégtelenség lépjen fel, vagy a szíven bírja a három napja tartó 100 körüli pulzust. Bár tegnap délután már leesett 71-re is. Ki érti ezt bakker?
Bizony van ilyen, hogy a röntgen nem látja. Nekem sem látta még a ct. sem a gyomromban a dagikat. Csak tükrözésnél derült ki, hogy három is van. Szerencsére jó indulatúak, de biztos ami biztos egyet kivett a doki. A másik kettő megfigyelés alatt van. Ami azt jelenti hogy évente le kell nyelni a csövet. Nem szabad kihagyni a tükrözést, bármennyire is nem akaródzik a dolog.
kb 5 hónapja ilyen, eleinte ritkábban jelentkezett, majd mostanában gyakrabban már. Többször voltunk orvosnál, de sosem láttak semmit, ezért is mentünk most el röntgenre, de ott is mindent rendben találtak. Ezért is kérdeztem hogy létezhet, hogy a röntgenen nem látszik a nyelőcsőben ha van valami gond? Csak mert feleslegesen az ember nem akarná megtükröztetni.
Ne ijedj meg, valószínűleg csak gyulladt a nyelőcsöved. Ha gyógyszer hatására jobb, akkor egészen biztos. És elég alaposan megnézték, nem hiszem, hogy baj lenne. Írd majd meg, rendbe jöttél e.
Akkor sem szívás, mert időben kapod azt a favir....... gyógyszert, akkor nem lesz baj. És lehet, csak megfáztál. írd meg a teszt eredményét feltétlenül.
Férjemnél a medrolt fokozatosan kezdték, majd hirtelen leállították. Hogy miért, ma sem tudjuk. Viszont jó volt, mert ütközött volna a szívgyógyszerével állítólag. Helyes a napirend, de óvatosan. ne vidd túlzásba. Jó az elhatározás. Hófúvásban is szabad, csak nem szembe a hófúvással:)
Köszönöm szépen a biztatást, igyekszem. Ma lett volna az utolsó 3.kemó, de a viszkető pöttyök miatt elmaradt és ha jövő hétig se múlik, akkor nem kapok több kemót. Most felírt Medrol 4 mg-ost, reggel 1 db-ot és egy gyomorvédőt mellé. Nem mondták, hogy fokozatosan szedjem.
Hétfőtől napirendet vezetek be. Napi 2x torna, légzőtorna. Napi 1x séta az udvaron, hacsak nincs hófúvás, és felöltözve, tehát hálóing, köntös kizárva. :)
Szerintetek ha valakinél fájdalmas a nyelés valamit érez az ember a torkában illetve olyan mintha a nyák idegesítené, nem csak ha eszik hanem sima nyelésnél is és ha szakorvos megnézte tükörrel, de semmit nem látott, majd röntgenen is körbenéztek körülötte is és nem találtak bajt, akkor ettől még lehet a nyelőcsőben daganat? Van aki azt mondta, hogy a röntgen az nem látja, hogy belül a nyelőcsőbe van-e probléma, csak ha megtükrözteti az illető. Ez igaz? Amúgy gyulladáscsökkentőt bevéve javul a helyzet és nem fáj.
Most viszont nagy szarban vagyok. Tegnap voltam vérvételen a kórházban, hazajöttem, és délután egyszer csak 37,9 lett a hőmérsékletem, a pulzusom meg 100, és köhögés mint állat. Reggel pedig el kezdett fájni a combom és bokám.
Holnap 11 óra 15 perc, covid gyorstesztre megyek. Ha pozitív, akkor szívás.
Na látod, ugye hogy kisüt a nap! 😃 Nekem is jobb a hangulatam. Tényleg jó, ha minimum tudnád tartani a súllyod. Annak idején engem is noszogatott a doki, hogy hízzak. Marha nehéz volt, mert elvesztettem teljesen az íz érzékem. Azután önfegyelemmel neki álltam tolni a kaját, nagyon fgyeltem a tartalomra. Sikerült, vissza szereztem egészgéges koromkorit. Ma már szerintem inkább kicsit vissza kellene fogynom, mert tartósan 110 kg feletti vagyok. Bár ma sem érzek ízt, de változatosan főzök. Pl.: a tegnapi menüm volt, ebéd; kacsahúsleves, paradicsom szósz főtt krumplival és főtt kacsa hússal. Vacsora: mézes mákos tészta. Ma reggeli rakott parikás fejhús/toka szalonna, hajába sült krumpli, lila hagyma. Ebéd: maradék húsleves griz galuskával, almaszósz. Vacsi: paradicsomos hal konzerv.
...... és minden nap 2-3 l víz és/vagy tea mézzel vagy cukor nélkül de citrommal.
Sziasztok! Itt süt a nap - na jó, csak világít, de kell a léleknek és a testnek, hogy gyógyuljon.
Én aránylag jól vagyok, bár kissé még gyenge. Némileg csökkent a köhögés, viszont az Emetrol miatt hasmenés ezerrel.
A dagi a hasfalamon továbbra sem érezhető, az étvágyam valamivel jobb lett. 88 kilogramm vagyok, és ezt tartani is szándékozom, mert ha sor kerülhet a műtétre a tavasszal, akkor kell a testi erőnlét. További szép napot!
Azért bejelentkezek, hátha érdekel valakit. 5-én megvolt a műtétem, volt úgy 3 órás, elvileg viharosan ébredtem, de abból semmire se emlékszem. Katéter volt egy napig utána meg két drén 4-5 napig. Szépen záródik a seb, szokott viszketni, meg belül fáj itt-ott random, meg persze húzódik. Doktornő azt mondta, jól sikerült a műtét, mindent ki tudott venni, ait szeretett volna, meg még 2 sebész volt bent, aki műtött. Ugyanúgy vágtak, fültől fülig, kivágták a régi heget, remélem most már tényleg szép lesz. Utókezelésről még semmi nem biztos, megint a külső sugarat említette doktornő, de a zárómra nem írtak semmit. Amúgy megvagyok, szerdán kiveszik a kapcsokat, 38 van elvileg.
Látens, Laphámos, jobbulást nektek, drukkolok :) Többiek, hogy vagytok?
Sziasztok! Köszönöm a bátorítást, nagyon jól esett, és meg is hozta az eredményt, mert történt egy kisebb csoda.
Ugyanis szerdán este még éreztem a hasfalamon a daganatot, ki is tudtam tapogatni, csípett, de nem fájt.
Csütörtökön megkaptam az első kezelést, ma megyek a tűt kivetetni és heparinnel is átmossák, de a lényeg, hogy mára nem érzem a hasfalamon a daganatot! Ott van, kitapintható, de NEM ÉRZEM. És ez az onkológus szerint egész jó eredménynek tűnik, bár azért ne kiabáljuk el, mert döntően a harmadik kezelés után fog kiderülni - például a tumormarker csökkenésével, hogy használ-e az EGFR kezelés. Ha igen, akkor még sok sok évem lehet hátra. Addig meg biztosan lesz valami új gyógymód vagy terápiás szer, amit be lehet vetni. Vagy, ha eltűnik a tüdőmből a hasnyálmirigyről, akkor akár még műteni is lehet Nyíregyházán. Meglátjuk. Mégegyszer: Nagyon köszönöm a jókívánságokat, a szorítást!
Próbálj meg egy picit többet mozogni, hogy megerősödj. Erre szükséged van a kemohoz is. Tudom, fájdalmaid vannak, de akkor is muszáj többet mozognod. Férjemnél ezt úgy oldottuk meg, hogy meghatározott időkben sétált fel alá a házban. Kell az erő a tüdődnek is! De érzem, rendbe fogsz jönni:)
Örülök, hogy sikerült jó parókát venni. Szükség lenne már rá? Az a viszketés szörnyű lehet, de arról legalább tudod, hogy a kezelés végeztével el is fog múlni. Kitartás az utolsóhoz, majd írj, ha túl vagy rajta.
Csak beköszönök. Mindenkinek jó, jobb egészséget kívánok. Köszi a tanácsot. Végül a Kék golyóban vettem meg a parókát. Szerintem jobb lett, mint az igazi. ;)
Lement a második kemó is. Még egy maradt, az jövő héten aktuális. Már megszoktam, hogy 3-4 napig nem érzem túl jól magam, de utána megtáltosodok. Jön az étvágy és mintha semmi bajom lenne. Persze a tüdőműtét okozta fájdalom még megvan. A Tramadolról le tudtam jönni, de helyette még a Curidolt használom napi kétszer. Ebben kevesebb az ópiát. Azért a nap nagy részét ágyban töltöm még. A legkellemetlenebb mellékhatás, hogy kiemelkedő piros pöttyök jöttek a lábamra végig és viszketnek. Tartok a kisebesedéstől. Desloratadine-t és Dermatitis kenőcsöt kapok rá. Képet küldök. (a jobb bokám balesetes, azért más)
Sziasztok! Megtörtént a katéter beültetés. Még kissé fájdogál a seb, de amúgy jól vagyok. Csütörtökön indul az első EGFR és a FOLFOX kombó. Rrmélem, a pattanásokon kívül nem lesz semmi egyéb, és főleg remélem, hogy használni is fog, de ez csak a harmadik-negyedik kezelés után derül ki, már amennyiben szűnni fog a köhögés és nem fogom érezni a dagit a hasfalamon. Akkor lehet reménykedni...
Igen. Sajnos a vénáim már nem bírnák el a terhelést. Lehet, hogy egy kezelést meglehetne oldani, de most már mindegy, az onkológus így döntött. A Megace készítményre majd rákérdezek, köszönöm az információkat!
Akkor némileg megnyugodtam. Én is ezeket hallottam a szakdolgozó nővérektől. A FOLFOX protokoll-t jól toleráltam korábban is, inkább a FOLFIRI volt a gond, meg is kellett szakítani a kezelést. Remélem a port beültetésével sem lesz semmi komplikáció, és főleg nem futok ki az időből. Sajnos a hasam már kissé rakoncátlankodik, nőtt a körfogata 4 centit, és az étvágyam kissé csökkent, bár húsundorom vagy egyéb tünetem (még) nincs. Még két hét az első kezelésig.
A Vectibixnek majdnem ugyanazok a mellékhatásai mint az Erbituxnak, ugyanaz az EGFR gátlás, csak míg a Vectibix teljesen humán antitest, az Erbitux kiméra antitest.
Pattanásos, száraz bőr, más nem nagyon.
Amúgy a legjobban tolerálható szer, nemzetközi fórumokon is azt írják, hogy nagyon jól viselik a betegek, inkább a Folfox tud cifra lenni, bár nem mindenkinél, csak aki érzékeny a platinaszármazékokra.
Megvan a port beültetés időpontja, ez november 06.-án fog megtörténni. Egy éjszakát bent kell maradni az esetleges komplikációk miatt. A következő héten pedig indul a FOLFOX és a Vectibix kezelés. Ha ez utóbbit jól tolerálom, akkor 12 alkalommal, kéthetente lesz a kezelés. A mellékhatások tekintetében általában enyhe vagy középsúlyos bőrreakciók szoktak előfordulni, illetve a szokásos mellékhatások: fejfájás, hányinger vagy hányás, hasmenés. Ezek kibírhatók, főleg, hogy általában a bőrreakciók néhány hét után csökkennek vagy elmúlnak. Nyilván parázok, de ha használ, akkor vállalom.
Ha meg valami oknál fogva mégsem működik vagy abba kell hagyni a kezelést, akkor ennyi.
Ha van valakinek tapasztalata a Vectibix esetében, azt megoszthatná velem, hogy felkészüljek testileg-lelkileg.
Én úgy tudom az Onkológiai Központtal szemben a Kékgolyó utcában is van egy parókabolt. Szerintem, mivel már csak 2 kemo-d lesz, nem érdemes drága parókát venni, hiszen utána visszanő a hajad. A lightinthebox-on láttam jópofa műparókákat, egészen olcsón. De te tudod:)
Örülök, hogy lassan a kemon is túl leszel. Vigyázz nagyon magadra, most nagyon nem mindegy, hogy hová mész.
Én nem számolok ennyire az idővel. Mert mi van, ha holnap séta közben ráesik a fejemre az ötödikről egy virágcserép, vagy egy egész balkon? Ennyit az esélyekről. :)
Köszönöm szépen! Már két hete túl vagyok az első kemón. Az első hét nehezebb volt, mert kissé étvágytalan voltam, szedtem a hányinger elleni gyógyszert és hólyaghurut-szerű tüneteim lettek, másnapra be is lázasodtam. Szerencsére telefonon elintéződött az e-recept és gyorsan hozzájutottam a gyógyszerhez. A második héten már teljesen jól voltam, étvágyam is visszatért és a közérzetem is rendbe jött. Két napja látom, hogy a fésűben több a haj, mint szokott lenni. Jövő héten megyek a paróka szalonba (XI.Karolina út). Óbudához képest messze van, sajnos közelebbit nem ismerek és webshoop-tól nem szeretnék rendelni. Írtam az orvosnak e-mailt, kértem paróka receptet. Még nem válaszolt. Jövő héten csütörtökön megyek újra és utána már csak egy alkalom lesz.
A mentőszolgáltatás profi volt, nagyon aranyosak voltak és szolgálatkészek. Azért legközelebb a fiammal vitetem be magam, mert már van hordozható kis oxigénpalackom. Végül tréningruha mellett döntöttem és jól tettem, mert félig ülő helyzetben kapjuk az infúziót és a hálóing, köntös nem takar eléggé. Sok folyadékot kellett inni, ezért sűrűn látogattam a mosdót. Valószínűleg az jót tett a vesémnek.
Nem, még nem áll nyerésre. Nem, veled szemben nem. Ha hat, akkor hogy hány év, ráérsz majd 5 év múlva gondolkodni. Te tudsz harcolni és ez eddig még mindig bevált. A 175 millió nem is olyan nagy szám. Örülök, hogy velünk vagy és velünk is maradsz!!!!!!!
Megvolt a megbeszélés, a következő a helyzet, tömören: A kaporszakállú áll nyerésre.
Részletesebben: azért még nálam is van egy-két adu ász.
Szóval első körben port beültetés lesz, aminek az időpontját csak a jövő héten tudom meg.
Ha az megvan, és a Covid-teszt az IQ-hoz hasonlóan negatív, akkor újraindul a FOLFOX protokoll szerinti kemoterápia, plusz az EGFR gátló. A műtétet nem javasolja, mert túl sok a kérdőjel, és nincs mindenre egyértelmű válasz, valamint a műtét kockázata nem biztos, hogy hozna annyit, mint amennyit elvisz.
Viszont rákérdeztem az utolsó utazás időpontjára. (Aki ismer tudja, nem lacafacázok, szeretném tudni, hogy mikor kell búcsút venni a - jelenlegi helyzetből adódóan - a jobb kezemtől.) Azt mondta, ha nem hat az EGFR, akkor egy évnél hosszabb lejáratú kölcsönt már ne kérjek senkitől. Ám ha valami oknál fogva mégis hatna, akkor az Ő tapasztalata szerint körülbelül 3 év. Én erre azért még rátennék plusz kettőt. Már ha a hozzáállás számít a felső vezetőnél.
De köztudott, Ő mindig csal, így nála mindig van nyerő lap, amire én csak maximum betlit húzhatok, de annak az esélye valahol 175 millió az egyhez. Összegezve: még nem kell koszorúra gyűjteni, de ha hetente egyszer nem jelentkezem, akkor nekem volt a megtiszteltetés, hogy itt lehettem közöttetek!
Megvolt a megbeszélés, a következő a helyzet, tömören: A kaporszakállú áll nyerésre.
Részletesebben: azért még nálam is van egy-két adu ász.
Szóval első körben port beültetés lesz, aminek az időpontját csak a jövő héten tudom meg.
Ha az megvan, és a Covid-teszt az IQ-hoz hasonlóan negatív, akkor újraindul a FOLFOX protokoll szerinti kemoterápia, plusz az EGFR gátló. A műtétet nem javasolja, mert túl sok a kérdőjel, és nincs mindenre egyértelmű válasz, valamint a műtét kockázata nem biztos, hogy hozna annyit, mint amennyit elvisz.
Viszont rákérdeztem az utolsó utazás időpontjára. (Aki ismer tudja, nem lacafacázok, szeretném tudni, hogy mikor kell búcsút venni a - jelenlegi helyzetből adódóan - a jobb kezemtől.) Azt mondta, ha nem hat az EGFR, akkor egy évnél hosszabb lejáratú kölcsönt már ne kérjek senkitől. Ám ha valami oknál fogva mégis hatna, akkor az Ő tapasztalata szerint körülbelül 3 év. Én erre azért még rátennék plusz kettőt. Már ha a hozzáállás számít a felső vezetőnél.
De köztudott, Ő mindig csal, így nála mindig van nyerő lap, amire én csak maximum betlit húzhatok, de annak az esélye valahol 175 millió az egyhez. Összegezve: még nem kell koszorúra gyűjteni, de ha hetente egyszer jelentkezem, akkor nekem volt a megtiszteltetés, hogy itt lehettem közöttetek!
Megint nagy harc vár rád, de ebben már profi vagy...sajnos. Mindenesetre gondos orvosod van és azt hiszem, jó kezekben vagy. Kivánok eröt és kitartást!
Szia! Csütörtökön megyek az onkológushoz, Ő azt mondta, addigra kitalálja a lehetőségeket. Szerintem a lehetséges megoldások: a gyanús területek - jobb tüdő, és a medistenum - esetében esetlegesen MR vizsgálat, bár a végbélben lévő fémvarratok miatt ez nem biztos, hogy kivitelezhető. A hasnyálmirigy esetében szerintem lehetséges a műtét, mivel kicsi, 1,6 cm-es, és NINCS semmilyen tünetem. A hashártya már komolyabb dolog, de erre ott a lehetőség Nyíregyházán, ahol van egy főorvos, aki egyedüliként az országban műti a hashártya daganatokat. Mivel itt metasztázisról van szó, talán szóba jöhet a műtét. Ha mégsem ,akkor radio- kemoterápia, illetve immun terápia jöhet szóba. Szóval csütörtökön okosabb leszek. Harc a végsőkig!
Köszönöm a bátorító szavakat! Úgy érzem hogy pozitívan állok elébe az elkövetkezndő hónapoknak... egyenlőre. Úgy gondolok erre az egészre, mint egy megoldandó feledatra, amit a lehető legjobban kell megoldani. Aztán tudom ez majd változik.
Az én rákom is, -lágalább is itt a csoportban- egyedi, rajtam kívül nincs senkinek (fogíny rák), de itt is nagyon sok szalmaszálat kaptam, amit meg is ragadtam. Azonban elsősorban az orvosaimra támaszkodtam. Minden fellelhető irodalmat elolvastam, amit nem értettem kértem eligazítani a dokimtól, szerencsémre nem hajtott el, megmagyarázta, és soha nem hallgattambár meghallgattam, "marinénire", javaslom Te se tedd!
-mert minden rák egyéni, egyéni a terápia is!
Nem tudom leány vagy fiú vagy, fiatal vagy öreg, talán nem is fontos. Remélem családban élsz, van szerető támaszod. Tudom nem könnyü a helyzet, de maximálisan pozitívon állj. Fel a fejjel, megszerlnek és kövesd a dokik tanácsát!
A CT szerint nincsennek áttétek és a vélemény a coecum tumor. Kicsit tehetettlennek érzem magam. A környezetemben még senki nem volt hasonló esetben és ezért elképzelésem sincs, hogy induljak neki annak a túrának. Köszönöm szépen az eddigi infókat, ez sokat segített.
Akkor ott is tudják, hogy mi a protokol. Ne hagyd magad, kell ott is onkoteanak lennie. Ők intézik, a háziorvos már ebbe nem játszik, nem szakorvos! A CT mit mond? A szövettan egyértelmüsít. Szóba került e sugár, netán esetleges kemo, bár szövettan után biztosan meg tudod, ha nem mondják, kérdezz. Ha rák, akkor a CT és szövettan eredménye alapján össze fog ülni az onkoteam, anélkül és nélküled nem csinálnak semmit.
A Ct-m már meg van, a héten talán meg lesz a szövettan eredménye és majd akkor kell mennem a háziorvoshoz és Ő ad beutalót a sebészetre.
Eddigi tudomásom szerint, ahol lakom ( megyeszékhely ) nincs onkoteam. Ismerősök ajánlása révén kaptam egy sebész és egy onkológus elérhetőséget, akik szóba jöhetnének a műtétre és a terápiára - reményeim szerint -a héten velük tudok konzultálni. Mivel ilyen korlátozott számú szakember van itt e zért gondoltam, hogy máshol is érdeklődnék.
Ahol felfedezték a dögöt nem konzultáltak veled? Törvény előírja a protokolt, sűrgős a minősítés. Azt hiszem ott kellene sürgetni az onkoteam-ot (orvosi szakbizottság, ott tervezik meg kezelésed módját, terápiát) ha kéred kötelesek ott meghallgatni kérdéseidre válaszolni. Nekem is így volt 4 éve. 2 hét után meg is műtöttek.
Segítséget szeretnék kérni. Frissen diagnosztizált rosszindulatú daganatom van. Videkén élek és szeretnék az onkológiai intézetben konzultációt kérni. Nem tudom, hogy ez, hogy működik. Választok egy orvost és telefonon konzultációt kérek tőle vagy központiszámon kell? A web oldalukon ez nem volt egyértelmű számomra.
Szia, ezek szerint nem itthon kezelik, ha dronabinolt kaphat. Hol történik? Írnál nekem bővebben emailben? MOKE elnökségi tag vagyok, érdekel minket olyan eset, aki konkrétan orvosi kezelés részeként kap kannabisz származékot.
Üdv.! Régen jártam a fórumba de azért néha rákukkantok...Férjem miatt irtam die elözöleg mint hozzátartozó.
Jelenleg férjemnek a Rektum daganata áttétjét kezelik a hilusba,sajnos nem müthetö.7,5 éve küzd a kórral.Nem tudom,hogy maradthat -e az irásom..(szabad -e ilyet felajánlani)?csak azt kérdezném,hogy maradt 2 terápiára való STIVARGA 40 mg.-os 2x84 db.-os gyógyszere plussz kenöcsök a láb -kéz szindrómára (orig.,csomagolás minden )és szeretné felajánlani olyan betegnek akinek szüksége van rá ,de egyébb okokból nemjutt hozzá.Irhat privátba vagy itt.Jelenleg ö Lonsurf terápiát kap plussz THC(Drobaminol) cseppeket.Mindenkinek kitartást és mieöbbi gyógyulást. :-)
Én se képzelem a tüneteimet, de abban igazad van, hogy túlzás volt részemről azt gondolni, hogy rák okozza. Dehát nem tudhattam, mivel sosem volt még ilyen bajom korábban. Mivel volt, aki reagált nekem, azért írtam újabbakat is, gondolhatod, hogy nem akartam senkinek bosszúságot okozni, (sőt, már az elején odaírtam, hogy töröljétek nyugodtan), és elnézést kérek még egyszer, hogy kellemetlenséget okoztam. Még egyszer köszönöm azért azoknak, akik így is reagáltak, akiknek bosszúságot okoztam, azoktól elnézést kérek, és még egyszer jobbulást, egészséget kívánok mindenkinek!
Nem tudom, hogy van e a fórum.index.hu-ban hypohonder téma, de ha nincs, javaslom nyiss egyet. Ott kedvedre jó bőlén akár óránként közredhatnád a legújjabb felfedezett betegségeid. Őszintén engem már zavar. Tudod mi rákosok sajnos nem képzelkedünk, hanem valóban ............szomorú valóság.
Ismételten írom, és sokan havasolják, keress magadnak pshyológust, az segít. Mi nem!
MR mindenképpen lesz jövő kedden, arról nem le, hanem pont hogy rábeszéltek, hogy CT helyett inkább válasszam azt. Aztán: 15-én lehet egy magán gasztro, 30-án az sztk-s is akár, ha kedvem tartja. Azt még nem tudom, hogy végül lesz-e tükrözés, októberben még biztos nem lesz. Urológust javasolt még egy tapasztaltabb jó ismerősöm, mert hogy sokat is pisilek, és ugye ott az a vesekő, korábban is volt már egyszer ilyen veseproblémás időszakom, a gyakori vizelés is, néha elmúlik, néha visszatér. Jelenleg nem dolgozom, kb. másfél éve, addig volt ilyen alkalmi munka, előtte 6 órás főállás is. Édesapám halálával sajnos hozzám került át olyan örökség, ami egyáltalán nem tesz gazdaggá, de mivel rezsit sem fizetek, arra pont elég, hogy csak így ellegyek még egy ideig. Egyébként most a covid-járvány alatt, gondolom, más se nagyon vágyna arra, hogy elmenjen egy új helyre, új emberek közé, napi sok új kontakttal. Ráadásul nagymamámmal élek egy lakásban, heti 3-4-szer vagyok itt, már csak emiatt is lehet, nem most kellene új környezetbe kerülnöm. Itthoni munka esetleg szimpatikusabb lenne, vagy legalább valami önkéntesség, ami nem köt le adott időre, és úgy tartom a távolságot, ahogy én szeretném. De egyelőre semmi... Enni? Utóbbi pár hétben kevésbé volt étvágyam, most pár napja mintha visszajött volna. Elég gyorsan szoktam enni, azt hiszem. Reggel 2-3 szelet kenyér/zsemle (fehér/korpás/magos/barna, ilyenek), ebédre főtt étel kifőzdéből/kínaiból/ilyenek, (meki-féle helyeken sosem eszem). Eléggé megragadt az általános iskola-menza szintjén az ízlésem, amiket nem eszem meg, azok a következők: semmilyen vízben élő állat, nulla sertés, nulla belsőség (kivéve a májat) valamint a csontos hús se eszem, maximum a színhúst szedem le róla. Csirke, pulyka, kacsa, marha, tejes-sajtos ételek ezerrel. Egytálételek, húsok körettel, levesek, néha pörköltek, főzelékek, esetleg valami tésztás. Lassan egy hónapja hideg étkezésnél laktózmentesen eszem, meleg ételnél ez nem mindig jön össze sajnos. Napi 2 kávé, esténként tea. Szénsavas italról teljesen leszoktam, (maximum ha beülök valahova, ott szódát kérek, de ez sem gyakori így a járvány alatt), az alkoholt is teljesen száműztem már nagyon régen, nem is hiányzik. Vacsira: 3-4 szelet kenyér/zsemle. Májas-sajt vagy sajtkrém-baromfisonka vagy vaj-sajt-sonka, esetleg körözött, ilyenek. Zöldségekért, gyümölcsökért nem rajongok, kényszerítenem kell magam rájuk, akkor is kb 25%-uk olyan, amitől nem undorodom. Nasi? Hétköznap leginkább max egy laktózmentes rudi és egy csomag ropi, hétvégén egy doboz pringles chips 1-2 napra elosztva (régen naponta ettem chipset de mostmár hétköznap csak ropit), és hétvégén kicsit megszalad a csoki is, 3-4 kicsi vagy egy nagy tábla. Hát kb. ezek. Cigi van, régebben napi sok, mostanában csak napi 3-5. Szedek napi 1 alacsony miluritot, napi 2, 20-as pantoprazolt, néha bekapok egy meteospamsylt, mostmár C, D, K vitamint és magnézium-citrátot szedek, és most vettem máriatövis tablettát is a májra. Elkezdtem vas-pezsgőtabit is inni. Gyakori széklet, napi 3-4 (néha tök világos, néha tök sötét, lehet pici, közepes, nagy), és gyakori pisilés a jellemző. Gyakori a székelés után is megmaradó székelési inger, és mostmár rendszeressé várt az aranyér is (vagyis remélem, hogy ez csak az). Újabb dolgok ez az alhasi fájdalom, ami az egész "kálváriám" elindította, aztán jöttek ezek az enyhe izomfájdalmak. Enyhébb torokfájás és teli orr is szinte 0-24-ben mostanában, most is kint voltam egy órát, és egyből jöttek ezek. Fejfájás viszonylag ritka, akkor is rövid, talán évi kétszer van komolyabb. Tényleg kezdtem ma megnyugodni és visszatérni az augusztus előtti önmagamhoz amilyen voltam, mielőtt megjelent volna a már biztosra vehető reflux és a jobb alhasi furcsaság, és elfogadni, hogy együtt kell élnem a bizonytalansággal... Aztán puff, mi ez, májnagyobbodás, hát ezt eddig észre sem vettem. Hát itt tartok most. Próbálok bízni, és elfogadni azt is, hogy az élet a bizonytalanságról szól, néha ez jobban sikerül, néha kevésbé. Nem győzöm megköszönni, hogy ennyien válaszoltok nekem és segítetek, tényleg nagyon köszönöm, nagyon hálás vagyok!!
Figyelj: sok embernek van megnagyobbodott mája. A jobb oldali, borda alatti nyomás vagy fájdalom lehetséges a megnagyobbodott májtól. Súlyleadással megszünik ez a probléma. Jót is fog tenni, ha egy kicsit sportolsz, testednek-lelkednek. Irod, hogy szivesen úsztál, hát akkor ússz!
Minden nap fogsz valamit találni, ami miatt elkezded a rettegést. Ezen a fórumon hidd el, mi is sokszor félünk, de erösitjük egymást, ahogy tudjuk. Neked meg okod sincs arra, hogy félj a nincs-mi-töl. Ha egyszer megbetegszel, majd ráérsz aggódni.
A máj betegségét a vérböl ki lehet mutatni, ami nálad teljesen negativ volt. Nyugodj már meg!
Szia! A vérképedben nem mutatott különösebb eltérést a májérték. Tehát nagy baj nem lehet. Az, hogy a májad esetleg kicsit megnagyobbodott, lehet szervi oka, egyáltalán nem valószínű, hogy rák lenne. Csináltasd meg az MR-t, ne hagyd magad lebeszélni róla. Az egyrészt látni fogja, ha van valami, másrészt, mivel valószínűleg semmi komolyat nem fognak találni, talán végre meg tudsz nyugodni egy kicsit.
Nem dolgozol, nincs valami állandó elfoglaltságod? Mennyit nassolsz? Mennyit eszel? Szedsz valamilyen gyógyszert? Van valamilyen rendszer az életedben? Ha nincs, csinálj magadnak feladatokat minden napra. Mindegy, hogy mit, csak kösd le magad, hogy ne az egészségeddel foglalkozz. Be fogsz így dilizni és akkor már senki nem lesz, aki melléd álljon. Ezt nem akarhatod. Találj valamit, amiben örömödet leled, rajzolj, énekelj, tornázz, fotózz, bármit, amit szeretsz csinálni. És ne foglalkozz a májaddal. Most úgysem tudod, hogy mi van, majd az MR megmondja (remélem hogy semmi).
De, van túlsúlyom, nem ilyen "elfolyósan", de azért van pocak, tehát el vagyok hízva. Úszással sikerült már lefogyni régen és mostanra megint sikerült volna, ha nincs a covid, ami miatt pont az uszodába nem mertem elmenni. Egyébként párom az van, megvagyunk, nem napponta talalkozunk, de heti 3-4-szer igen. Más emberekkel viszont elég ritkán találkozom, a családom rajtam kívül egy embert tesz ki, a többi nap meg vele vagyok. Nem tudom, ezt mennyire bevezzem magányosságnak.
De mondom, már éppen megnyugodtam ma, éreztem, hogy kezd elmúlni a rák fóbia, és hogy az klinikán se szívesen tennének ki sugárkezelésnek engem, azt jelezte, hogy nincs nagy gond... De aztán meg bevillant, hogy "de basszus, mi ez a megnagyobbodott máj, eddig ezt észre sem vettem, az augusztusi uh-n nem is volt, csak a szeptemberin". Eddig is az volt pont a fura, hogy ha bélpanaszom van, az hogy okozhat FOLYAMATOS jobboldali diszkomfortot... És egyébként nyomásra nem valami kellemes tényleg az a terület
És most rsktam össze, hogy hát ez pont az a hely lehet, ahol a máj fájdalmát lehet érezni... Dehát nem tudom, most megkérdezem a patikában, hogy erre érdemes e vennem valamit, aztán elvileg jövő hét MR, aztán a magán gasztro, aztán akár még az sztk-s gasztrora is elmehetek, valami majdcsak lesz, majd csak elmúlik.
Ha májadnak lenne baja, az látszana a vérképen is. Nincs súlyproblémád? Zsír- és szénhidrátmentes étrenddel egy-két hónap alatt helyreáll. Pszichológus pszichoterápiával helyre rakja a lelkedet. Sokan különböző betegségtüneteket produkálva hívják fel magukra a figyelmet. Nem vagy magányos?
A tüneteid alapján én a prosztatára gondolnék, az egy nagyon ravasz szerv, sokféle tünete lehetséges, ezek a hasi dolgok is. Meg kéne tán nézetni, egyszerű vizsgálat (fizikai, ill. transrectalis ultrahang). De próbáld magad mentesíteni attól, hogy magadra figyelsz, könnyen lehet, hogy nincs semi bajod, rák legkevésbé. Találj ki valami állandó elfoglaltságot, csajok, túrázás, bringa, utazás, ha a meló nem tölti ki az életedet.
Köszi a válaszodat! Csak most megint kicsit visszajött a pánikhangulatom, miután felfedeztem ma a 17-i leletemen azt, hogy "a máj megnagyobbodott, diffuze inhomogén szerkezetű". Nem tudom, ezt eddig hogy nem vettem észre, csak ma reggel, amíg a (végül MR-re leváltott) CT-re várakoztam. Ma ott az asszisztens nem mondott erre semmit kb, meg még anno 17-én sem emelték ezt ki, és valahogy átsiklottam felette, azt hittem, ugyanolyan az uh-m, mint augusztusban. Aztán mivel fennáll ez a jobboldali fájdalom (lehet akár bordaív alatti is), most megint agyalok, hogy akkor lehet végig májproblémám volt, nem is a belem fájt? Akkor most ezzel egyáltalán nem kellene már foglakoznom? Köszi!
Szia! Aki azt mondta, hogy felejtsd el a rákfóbiát, annak igaza volt. De csak ismételni tudom magamat, hogy egyedül nem megy, mert az egész életed ekörül forog. Nem nyugtatott meg a csomó negativ lelet sem. Most már csináld végig, aztán keress valakit, aki segit ebböl a rögeszméböl kimászni. Most egy darabig nyugodt elehetsz, mert tetötöl talpig átvizsgáltak. Majd ird meg, hogy alakulnak a dolgok. Minden jót kivánok!
Sziasztok, nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki reagált. Tudom, biztos bosszantó dolog, amikor megtalálják az embert a hipochonderek (legalábbis remélem, hogy "csak" az vagyok), nagyon hálás vagyok, hogy ennek ellenére volt, aki reakcióra méltatta az írásomat. Sajnos a jobb alhasi fájdalmam továbbra is fennáll. Hol erősebb, hol gyengébb. Az izomfájdalmak mintha gyengültek volna, de elkiabálni nem szeretném, mert még mindig előfordul, hogy mindenféle helyen érzek valami gyengeséget, enyhe fájdalmat, de mintha csökkenne. Az orrom is általában el van dugulva, lehet, már így is marad. Momentán valamennyire lecsökkent a pánikérzés... Ma lett volna CT, várakozás közbe néztem, hogy a korábbi gasztrós papíron májmegnagyobbodás is szerepel, de egyébként semmi más gondot nem ír (ja meg a kicsi vesekő). Behívott az asszisztensnő az előszobába, és kérdezte, hogy miért kell ez a CT, ha a papírra rá sincs írva, hogy az szükséges? Mondom azért, mert ezt javasolták inkább a kis magán gasztroenterológián tükrözés helyett. Azt mondja, hogy az enterographia a vékonybeleket nézi, a vastagbelekhez igenis tükrözés kell. De hogy nem értik, miért kell a CT, amikor tele vagyok negatív leletekkel. Mondom, hogy a jobb alhasi fájdalmam miatt, ami azért aggaszt, mert egyrészt szinte mindig érzem, másrészt kb. mindig ugyanarról a helyről jön, köldöktől jobbra, néha teljesen oldalt is, plusz gyakori székelés áll fent, napi 3-4, általában lágy, teljesen változó színekben és méretben, meg a véres wc-papír, de majdnem biztos, hogy aranyér. Azt mondja, hogy ez sok mindentől lehet, nem csak rák, és szerinte el kellene felejtenem ezt a rákfóbiát. Azt mondja, nem biztos, hogy kéne nekem egy kontrasztanyagos CT ennyi negatív lelettel, nincs annak értelme, hogy csinálnak egy negatív CT-t, csomó kontrasztanyaggal, sugárterheléssel, főleg, hogy ilyen fiatal vagyok. Megkérdezte, nem mennék-e inkább MR-re, az szintén kontrasztanyagos, de nem sugaras, szóval elfogadtam ezt, és majd jövő kedden fogok menni akkor MR-re, meg majd elvileg visszamennék a kis gasztro-ra is, bár nem tudom, nem vagyok biztos benne, hogy valóban az a legjobb hely... De majd meglátom. Valamint 30-ára él az sztk időpontom is, egyelőre nem döntöttem ebben még, még gondolkodom majd, hogy arra is elmenjek-e, hogy halljak még egy véleményt, vagy fölösleges, csak nagyobb kockázatnak teszem ki magam a covid miatt. Úgyhogy most egyelőre ennyi. Egyelőre még nem tudom, hogy fogok tudni megküzdeni ezzel a hipochondriával és a tényleg valós tünetekkel, de remélem, sikerül. Valószínűleg elég lenne akkor aggódnom, ha összeesnék, vagy lefogynék, vagy valami ilyen komolyabb dolog, talán inkább együtt kellene élnem ezzel a fájdalommal, de azért még megyek a dolgok után. Úgyhogy most ez van, nagyon szépen köszönöm még egyszer mindenkinek, aki szánt rám időt, szép napot kívánok mindenkinek, és mihamarabbi felépülést és kitartást azoknak, akik tényleg betegek!
Feltétlenül add meg neki az időpontot, amikorra oda kell érned, és számíts rá, hogy jöhetnek jóval korábban érted és várnod kell, mire hazavisznek. De egy kis borravaló a betegszállítóknak segít azon, hogy ne kelljen sokat várnod. A házidoki beírhatja az összes időpontot és előre is megrendelheti, de ebben nem vagyok biztos.
Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen a tájékoztatást és a biztatást. Most próbálom elérni a háziorvost, csak telefonon tudok vele kommunikálni hónapok óta. Nem tudtam, hogy van más lehetőség is. Legközelebb kérni fogom, mert nem olcsó a magán mentő. Oda-vissza 32.500.-Ft. Igen tudom, a hajhullás a legkevesebb. :) De azért, mi nők vagyunk annyira hiúk, még betegen is, hogy semmiségből központi kérdést csináljunk. ;) Majd leírom a tapasztalatokat.
Most már mindegy, de a háziorvosod rendelt volna neked nem magán betegszállítót, oxigénnel, mindennel és haza is hoznának. Nyugodtan mehetsz köntös-hálóingben, senki nem fog ezért megszólni. Az esetleges hajhullás nem fontos, majd kinő. Ismerek olyan embert, aki utána visszament dolgozni és olyat is, aki két napig feküdt vele. Egyéni dolog. Drukkolok, hogy neked az előbbi legyen, de ne legyél rest megkérdezni, hogy mire számíthatsz. Ha bírsz, majd írj, milyen volt és hogy viselted.
Sziasztok! Már régen írtam, mert lassan lábadozom. Röviden: Aug.19-én megműtötték a laphám rákot. A jobb felső tüdőlebenyt eltávolították, a 2-4 bordából kissé kivágtak és kitakarították a területet. Időközben teljesen le akartam tenni a Tramadol Al 50-et, de brutális mellékhatások miatt visszatértem, kb.12 óránként 1 db-ra. Rossz volt a közérzetem, elment az étvágyam és visszatért a fájdalom. Legközelebb sokkal lassabban kell abbahagynom, talán akkor sikerül, esetleg kisebb hatóanyagúval.
Jelenleg már itthon vagyok, kaptam oxigént, mert nem bírom a terhelést, a COPD-m miatt.
Tegnap tudtam meg, hogy három alkalommal, háromhetente kapok Paclitaxel, Catrboplatin kemoterápiás adjuváns kezelést a Korányiban. Nagyon hirtelen jött a telefon, azt sem tudom, hogyan készüljek fel. Annyit tudok, hogy csüt.reggel 8-ra kell mennem és délután hazajöhetek. Mivel még nincs hordozható oxigénem, magán mentőt rendeltem holnapra, oda-vissza. Szerencsém, hogy létezik ilyen szolgáltatás.
Szerintetek, ilyenkor köntös, hálóingbe menjek? Nem látom értelmét, hogy felöltözzek, amikor minden mozgás fáraszt és légszomjjal jár. Remélem, hogy ágyban kapom az infúziót, mert hosszabban nem tudok ülni. Az nagyon fárasztó lenne egy ilyen műtét után. Azzal sem vagyok tisztában, hogy milyen mellékhatással járhat és meddig. A hajhullásról nem beszélt az orvos, ill. azt mondta, hogy ez nem olyan kemo. Nem vagyok benne biztos, hogy a doki jól tudja. ???
Szia! Elolvastam az irásaidat. Az képtelenség, hogy annyi betegséged lenne, amennyi az egészségügyi lexikonba se férne bele. Azt hiszem, állandóan figyeled magadat és minden tünetet halálos betegségként diagnosztizálsz.
Nem mondom, hogy ne foglalkozz annyit magaddal, mert úgysem fogadod meg. Neked azt tudom ajánlanmi, h0ogy várd ki a vizsgálati eredményeket, ha semmi dráma nem jön elö, akkor sürgösen keress egy pszichológust, csinálj egy terápiát, ami hosszú munka lesz. Az agyadban a katasztrófa-forgatókönyvet visszafelé forgatni csak professzionális segitséggel tudod megtanulni.
Túl fiatal vagy, hogy az életedet béklyózza a betegségektöl való pánik. Rólad jutott eszembe egy ismerösöm, aki rendszeresen jár orvoshoz, ha kell, ha nem. Mindent átvilágittatott már magában, minden testnyilasát tükröztette, soha semmi szervi bajt nem állapitottak meg nála. Ha nekem fáj a gyomrom, ö rohan gyomortükrözésre. A vizsgálatok csak látszat- megnyugvást jelentenek, mert már a hazafelé úton azon töri a fejét, mi lesz a legközelebbi.
Nem akartalak ezzel a példával megsérteni, de ide lehet jutni, ha nem teszel ellene. Azért csak irj nyugodtan és ird meg az eredményeidet. Minden jót kivánpk!
Én 1965.Már másfél éve nem irtam de rendszeresen olvasom a forumot most ugy érzem ehhez hozzá kell szolnom én is azt ajálom hogy sürgösen keresél egy pszihologust.Szerintem ennyi idösen másal kéne foglalkoznod. Remélem nem harag szol de gondolkogy el jarta. üdv Mindekinek,
Nagyon szépen köszönöm, hogy rám szántad ezt a kis időt! Tényleg elég ijesztő ez a sokféle tünet, de azért mélyen még merek benne bízni, hogy tényleg csak a stressztől van az egész. Voltam ébredéskor wc-n (nagy), és úgy érzem, hamarosan megint megyek... xD Napi 3-4-szer van, de sose folyékony, talán egyszer volt olyan a tüneteim megjelenése óta, akkor viszont evés után azonnal jött. Ma ébredéskor épp arcüreg-gyulladástól kezdtem el rettegni, a bedugult orrom miatt (meg mert az is lehet leukémia tünete...), és megint eléggé "homályosan" érzem magam, enyhe fejfájás, gyengeség, ehnye torokfájás, enyhe reflux, de azért el fogok majd menni itthonról. Azt én se tudom, hogy azon a kicsi klinikán miért nem altatnak a tükrözéshez. Lehet, nincs erre kapacitás, vagy nem tudom megmondani, lehet, csak megijedt az orvos, (idősebb korosztály, de egyébként pedig nem volt vele bajom, nem a flegma típusú orvos volt szerencsére) hogy covidom lehet, és próbált olyan irányba terelni, hogy ne csináljak ott ilyet. De lehet, hogy ők tényleg csak túl kicsik ilyen komolyabb dolgokhoz. Mindenesetre a CT után a (egyébként én úgy tudtam, hogy annak sem azonnal kapom meg az eredményét, de majd kiderül, és reménykedem, hogy a félórás pisiléseim mellett sikerül majd elvégezni, bennem marad majd a kontrasztanyag), majd akkor beszámolok. Tényleg remélem, hogy semmi komoly, és ezt az ezerféle tünetet okozhatja mind a stressz, és enyhébb betegségek. Azt hittem már, hogy vakvágányra futottam itt, de nagyon hálás vagyok, amiért reagáltatok nekem ketten is, tényleg nagyon szépen köszönöm a szavaidat! Minden jót, szép napokat kívánok nektek addig is, amíg majd esetleg újra jelentkezem valamivel!
Már azon tünődtem soraid olvasása közben, hogy Te lehet nem is élsz? Ennyi bajjal melyet se ember, sem gép nem fedez fel - szerintem egy pszihológust keress fel, Ő talán kiránt az életbe. Tényleg talán csak a szülési fájdalmakról nem teszel említést, bár lehet az is meg volt, csak kifelejtetted. 🤣🤣🤣
Szia! Csütörtökön CT-re mész! Ez most a legfontosabb. Valószínűleg valamilyen gyomor-bél panaszod lehet, de ebben sem vagyok biztos, az állandó félelmeid, stresszelésed is okozhatnak ilyen panaszokat. De erre a CT konkrét választ fog adni.
Amit viszont meg kell, hogy említsek, ne nézd magad állandóan, hol piros, mi piros, ne csipkedd magad, hogy az mit okoz. Próbaképpen én is megtéptem magam:) és nekem is piros lett, sőt fáj is, de én nem vagyok mazohista, így ilyet többet nem teszek. A leukémiát nem tudom honnan szedted, a tüneteidnek semmi köze hozzá és a vérképed sem mutatott semmi ilyet. Az alacsony koleszterinszint attól is lehet, hogy már nem ettél előtte sem rendesen. Mivel a veseértékeid jók, azzal sem lehet baj. Ami a gyakori pisilést illeti, szerintem enyhe prosztata megnagyobbodásod lehet, vagy valami baktériumos fertőzés. A prosztatamegnagyobbodást is kimutatja a hasi CT.
De (remélem) a legnagyobb bajod, hogy "hipohonder" vagy, állandóan lesed, hogy milyen bajt tudhatnál magadénak és ez annyira stresszel, hogy már fájdalommal jár, részben az emiatt létrejövő gyomorsav okozza, részben az IBS-nek is nagyon árt a stressz. Ne haragudj meg rám ezért, nem rosszindulatból írom, hanem a leírásod alapján ez jön le.
Viszont elég valószínű, hogy elkaptad a covidot, legalábbis az izomfájdalmak, a hasmenés, fejfájás, orrdugulás mind a covid tünetei.
Mivel most rengeteg tesztet kell csinálni, kevés rá az ember, és egyébként is, ha pihensz otthon 10 napot, túl leszel rajta, bár az izomfájdalmakat állítólag továbbra is érezni fogod.
Nagyon jól tetted, hogy elmentél végül magán gasztro-ra. A CT sok mindenről fel fog világosítani, remélem semmi komoly nem lesz, de ha lesz esetleg valami, attól se pánikolj be, mert ma már mindenre van megoldás. Azt viszont nem értettem, hogy magánban nem altatnak a gyomortükrözésnél?????
Csütörtökön írd majd meg, mi volt a CT-n és addig ne izgulj, ne emészd magad, mert azzal csak árthatsz magadnak, nem segít.
Igazad van, én is kerestem a javítást; sajnos nem volt. De olvasd el kérlek újra mindkét verziót! Az eredeti az teljesen magyartalan és értelmetlen. (nem védem, nem is ismerem, sőt törölve lettek a hozzászólásai, tehát többet nem is tudok az ügyről) ("Ezt teszi mindenkivel a szemét, aki a kemó ellen van".-> Ezt szeretted volna értelmezni.) Nem is ragozom tovább és elnézésedet kérem, hogy megemlítettem.
Sziasztok! Ne haragudjatok, hogy így, diagnózis, és súlyosabb (?) problémák nélkül írok ide, de egyszerűen nem tudok mit csinálni, hogy megszüntessem a szorongásomat. 29 éves férfi vagyok, és hónapok óta nem tudom eldönteni, hogy rákom van-e, vagy pedig rákfóbiám és stresszes tüneteim. Ma este gondoltam arra, hogy keresek egy fórumot, hátha kapok valami segítséget. Stresszes alkat vagyok, régóta van félelmem a korai haláltól, mióta tavaly elvesztettem Édesapámat, (alkoholizmus miatt halt meg, én viszont sosem iszom) ez még jobban felerősödött, általános pedig akkor lett, amikor nyáron egy 50-es ismerősömet hasnyálmirigyrákkal diagnosztizálták. Nyáron nálam is változó tünetek jelentek meg, ami miatt eleinte valamilyen belső szervi rákra gondoltam (bél, máj, vese, vagy akár a hasnyálmirigy). Azóta viszont annyiféle új tünetet tapasztaltam, hogy, bár a bélráktól való félelmem sem múlt el, mostanában sokkal erősebb a leukémiától való félelmem. Augusztus környékén kezdődtek a tünetek, először a már régóta gyanított refluxxal (savas felböfögés [ami enyhébb, mióta nem iszom szénsavas italokat], böfögés, fémes szájíz), majd megjelent egyfajta, viszonylag enyhe hasi fájdalom, ami azért aggasztott, mert nem a hasfalam közepén éreztem, hanem szinte mindig a hasam jobb oldalán, köldöktájékon. Néha van, hogy teljesen az oldalamnál érzem, máskor inkább beljebb. Egy idő után ez rendszeressé vált, szinte nem volt olyan nap, hogy ne éreztem volna. Gyakori székletem is van, akár napi 3-4, ez már egy elég régi tünetem, hasmenés nagyon ritka, csak a gyakori, legtöbbször lágy, gyakran kis mennyiségű, sokszor világos színű széklet. Elmentem tehát a háziorvoshoz, hogy refluxom van, és valamilyen más, furcsa hasi fájdalmam. Hasi ultrahangot javasolt, és laborvizsgálatot. Az uh semmilyen problémát nem mutatott ki. A laborvizsgálaton a következő értékek voltak becsillagozva: CHCM: 20,48 (ref: 20,50-23,60), GPT: 49 (ref: 6-40), CRP ultrasens.mh: 1,7 (ref: 0-1). A háziorvos azt mondta, hogy semmi komoly betegségre nem gondol ezek alapján, írt fel savlekötőt, mondta, hogy ha nem múlik el a hasi fájdalom, akkor menjek el a gasztroenterológiára. Telt az idő, de a fájdalom nem akart elmúlni, sőt, lassan kezdtek megjelenni az egyéb tünetek. Izomfájdalmak a lábakban, vagy a kezekben, gyengeség, fáradtság. Volt a nyár végén előzmény nélküli derékfájásom is, ami miatt napokig nagyon nehezen tudtam felállni, de ha sikerült, akkor már aktív voltam. Volt egy olyan alkalom, hogy egy délután úgy éreztem, alig bírok lábra állni, remegnek a lábaim és fájnak az izmaim, és persze ott volt az a hasi fájdalom, ezért pánikomban elrohantam az ügyeletre, ahol a doktornő sokáig kérdezett, végül azt vonta le, hogy a reflux mellett (amire eggyel erősebb savlekötőt írt fel) stresszes és szorongásos, pszichoszomatikus tüneteim vannak. Távozás után valóban jobban éreztem magam egy ideig, de sajnos nem múltak el a gondjaim. Ezért úgy gondoltam, hogy akkor kérek egy beutalót a gasztro-ra, és akkor már beszéltem is pár mondatot megint a háziorvossal, aki azt mondta, hogy valószínűleg IBS-em van. Felhívtam a gasztroenterológiát, ahol október 30-ra adtak időpontot, ami nagyon hosszú várakozás, ezért magánútra tereltem a dolgot, foglaltam időpontot egy kis magánklinika gasztro-jára. A magán időpont előtti hajnalban megint olyan rosszul voltam, [nem tudtam elaludni, erős volt a hasi és az izomfájdalom], hogy megint elmentem az ügyeletre, ahol most egy másik, fiatalabb orvos meghallgatott, ekg-t csinált (ami jó lett) végül egy Normix nevű antibiotikumot írt fel, azt mondta, valamilyen bélgyulladásom lehet. Végül sikerült 5-6 fele elaludnom. Aznap délután elmentem a magán gasztro-ra, meghallgatott az orvos, azt mondta, hogy a laborom és az uh alapján nem lehetne rákom, csinált még egy uh-t, ahol egy kis vesekövet fedezett fel, ami szerinte ott van, de nem okoz panaszokat, majd azt mondta, hogy az izomfájdalom az akár covid is lehet, egyébként meg gyomor/béltükrözés helyett (mivel ahhoz most negatív covid-teszt kell, és most egyáltalán nem altatnak) CT enteroghapiát javasolt a hasi panaszomra. Ezügyben felkerestem egy nagyobb klinikát, kaptam időpontot, először egy vesefunkció-vizsgálat kellett hozzá. Közben mindenféle újabb érdekes tünet jelent meg, nagyon apró pici pöttyökre lettem figyelmes a bőrömön, nincs belőlük túl sok, nyomásra nem fehérednek el, sokáig megmaradnak. Továbbra is a jobb oldali hasi fájdalom, enyhébb izom fájdalmak egyre több helyen (láb, térd, csukló, felkar) és a bőröm furcsa, égő érzése, valamint a torkom is, mintha állandóan be lenne gyulladva, maximum néha van olyan egy kicsit, hogy nem érzem. Az orrom is, már régóta, mintha mindig be lenne dugulva, mintha mindig lenne benne váladék, bár nem mindig folyik. Fejfájás annyira nem gyakori, de előfordul, általában nem tartós. Ekkorra a félelmeim első számú tárgya a leukémia lett, bár továbbra is aggódtam valamilyen belső szervi rákon is, igazából néha az egyiktől, néha a másiktól való vélelem az erősebb. Felhívtam a nagyobb klinikát, hogy ha megyek, akkor már ne csak vesefunkció-vizsgálatot végezzenek, hanem egy újabb labor nagyrutint is, ami azt mutatta ki, hogy a vesefunkcióm jó, mehetek a CT-re, a többi értékek közül most csak egy volt becsillagozva, mégpedig az LDL-koleszterin, ami nem magas, hanem a ref.értéknél (2,6-3,9) alacsonyabb volt, 1,88 (háziorvosom, telefonos érdeklődésemre azt mondta szerinte ez még jó is a jelenlegi covid-helyzetben...). Semmi más komoly érték. Már épp kezdtem volna megnyugodni, de aztán másnap hirtelen annyira rosszul lettem, hogy teljesen visszajött a pánikhangulatom. Hirtelen beütött minden, a hasi fájdalom, valamilyen enyhe, talán arcüregi fájdalom, enyhe mellkasi nyomás, bőr és erek égő érzése. Akkor gondoltam azt, hogy nagymamámmal, aki szintén itt lakik, és pont akkor ő is enyhe fájdalmakra (fej és jobb kar) panaszkodott, [aztán azóta már semmi baja, maximum a front] elkaphattuk a koronavírust és lehet, hogy végig az volt a ludas (bár már hónapok óta vannak panaszaim, valamint a legjellegzetesebb covid-panaszok nálam nem jelentek meg). Másnap az itteni háziorvos (nem az, amelyikhez én tartozom, nem ide vagyok bejelentve) tesztet nem rendelt el, azt mondta, olyan sokan vannak, és nincs igazolt kontaktom, de hogy akár lehet a vírus is, maradjak itthon 10 napot, ami ma járt le. Csütörtökön lesz a CT, most a következő a helyzet: A jobboldali hasi fájdalom általában jelen van, néha kevésbé érzem, ritkán mintha teljesen eltűnne. Gyakori székelés van szinte minden nap, általában lágy, világos, (de másmilyen is előfordul), a wc-papíron szinte mindig látok vért (valószínűleg aranyér, ez is régi dolog nálam, de ki tudja). Torkom gyakran enyhén fáj, szinte mindig. Gyakori, de viszonylag enyhe izomfájdalmak, ami megjelenik a karjaimban, csuklókban, térdeknél, lábakban, gyakran változtatja a helyét. A bőr égő érzése is megjelenik sokszor, és mindig találok ilyen elszórt, nagyon picike piros pöttyöket a bőrömön. Van, hogy viszketést is érzek bizonyos pontokon (majd a bőrgyógyászhoz is elmegyek, mit szól ezekhez a picike pöttyökhöz). Étvágyam nem nagyon van mostanában, pedig korábban sosem volt ezzel probléma, kicsit túlsúlyos is vagyok, mostanában viszont egyre kevésbé kívánok bármit, és sokszor nehezen erőltetem le az ételt. Napközben nem alszom, viszonylag aktív vagyok, ha éjjel elalszom, tudok aludni sokáig, de általában fáradtnak, gyengének érzem magam, és valahol mindig fáj valamilyen izmom, és most érzem a bőr égő érzését is. Tegnap érdeklődésből közepesen enyhén megpöcköltem a bőrömet a csuklómnál, ami egy pár perc alatt eltűnő, piros nyomot hagyott. Ezután megpöcköltem a hasamat is, a zsírpárnákat két oldalon, kicsit erősebben, szinte azonnal bepirosodott, és volt kb. fél óra, mire eltűntek a nyomok. Van olyan, hogy felállok, és kicsit megszédülök, de semmi súlyos, semmi elesés, csak nem találom azonnal az egyensúlyomat. Lábam is szokott zsibbadni, és viszonylag gyakran rándul görcsbe. Gyakran kell pisilnem is, ilyen problémám régen is volt, mintha enyhült volna tavasszal-nyáron, de mostanában megint nagyon felerősödött, bár éjszaka nem ébreszt fel, de napközben gyakran járok pisilni, és a vízhajtó italok, a tea-kávé sokkal erősebben hatnak rám, mint másokra, esténként egy bögre tea után van olyan, hogy 20-30 percenként is kimegyek. Ma a 10 napos borostát borotváltam le, utána nagyon kiporosodott az arcbőröm, több helyen rendkívül piros, van, ahol nagy foltban, van, ahol pöttyökben. Régen is voltak már ilyen dolgok, a hirdatáló krém általában enyhíti ezeket, de a fejbőröm és a homlokom találkozásánál is újra megjelent elég komoly bőrpirosodás, korpásodás. Ezek vannak. Jó ismerősöm szerint nincs rákom, inkább stressz, vitaminokat ajánlott, amitől kicsit megnyugodtam, ma vettem meg őket, de sajnos mostanra megint visszajött a pánik, hogy komoly bajom van, mivel a tünetek továbbra is megvannak. Bátorkodtam ide írni, hátha az újabb tapasztalatok megnyugvást, vagy esetleg a félelmeim megerősítését hozzák. Azonban ha rosszul érint titeket az ilyen fajta bejegyzés, töröljétek nyugodtan. Tudom, hogy itt sok a valóban nagyon beteg ember, nem szeretnék senkit bántani azzal, hogy a meghatározhatatlan tüneteimet írom le ide, csak egyszerűen nem bírok megnyugodni, már nem találok új embert, akivel beszélhetnék. Nagyon köszönöm annak, aki esetleg szánt rám egy kis időt, ne haragudjatok, amiért diagnózis nélkül, és aktív életstílus mellett írtam ide, de teljesen kétségbe vagyok esve, 1-2 hónapja már ez az életem, az aggodalom a bélrákon/leukémián, ami mellett a jelenlegi világjárványt puszta háttérzajnak érzékelem. Nagyon köszönöm még egyszer bárkinek, aki tud bármit mondani a soraimra!
Ne csinálj ebből viccet, pláne ne úgy, hogy ez az első hozzászólásod. Ha írni akarsz valamit, írj a saját nickneveden. Mi nem szórakozásból vagyunk ebben a topikban és nem ártana, ha mindenki figyelembe venné ezt, mielőtt hozzászól.
A műtét nem zárja ki a sugarat sőt növeli a biztonságot.
Esetemben, a rosszindulatú foginyrákom miatt sebészi beavatkozás volt addig szabdaltak, ameddig elérték az ép szélt. A patologus műtétkor folyamatosan vizsgált. Kikaptak rengeteg szővetet sajnos idegekkel együtt, teljes jobboldali álcsontot, nyelvem fele kazánba került, persze minden fogam is a semmisítőbe landolt.
Miután a varratok begyógyultak, megkezdődött a sugarazás. 56 dózist kaptam. Ez mindezt azért tették, hogy az ép szél körüli területről biztosan kiölik az esetlegesen megbújó dögöt.
Mindez 4 és fél éve történt, jól érzem magam, eddig nincs áttél, talán megúszom.
Tulajdonképpen semmi különöst nem tettem és teszek, változatosan táplálkozok, dolgozok és sokat pihenek. Ugyan 73 éves vagyok, de családi történésem szerint, a felmenőim jó génei miatt is még tervezek minimum 20 - 25 élni. 🤣🤣🤣🤣
Remélem túl leszel minden herce hurcához és csak előre nézz! Hajrá!
Olvasni is nehéz amit írsz, milyen lehet ezeket megélni...döbbenetesen nagy erő és akarat munkálhat benned! Örülök, hogy ennyi gondoskodás is jutott mellé!
Ami a sebész hölgyet illeti én is úgy éreztem, hogy inkább véleményt mondott..., és hallottam már ilyen érveket máskor is, de ha érintve vagyunk, akkor ugye a pánik gomb azonnal működésbe lép! Azt hiszem átengedem magam a történéseknek. Sajnos több faktor miatt is fontosnak gondolom, hogy Agócs, azaz valaki nagyon rutinos csinálja a VATS műtétet, mert lesz még egy második is, és ragaszkodnék a műtéti eltávolításhoz a sugár helyett, és súlyos cukorbetegségen kívül van egy genetikai mutáción alapuló véralvadási problémám is, bár eddig nem okozott problémát az előző műtétek során sem.
A négyszemközti helyzetekre csak lesz valami esély, a szakrendelőben nem tűnt úgy. Gondolom a varratszedés is jó alkalom. Nagyon köszi! és ha lesz kérdésem jövök! Nem adom fel! Neked is minden jót, most már tényleg legyen minden szuper!
Szia! Bocsi, hogy ilyen későn írok, de csak most néztem be ide. Akkor haladjunk sorjában. Igen, engem valóban az Agócs főorvos úr műtött. Viszont hozzá kell tennem, hogy ennek volt előzménye. Kezdem a kályhától.
2017. februárjában volt egy kolonoszkópiám, mert a székesfehérvári kórház Szakrendelésén ahhoz a dr. Gorgyán Ildikó gasztroenterológus Nőhöz kaptam beutalót (szerencsefaktor 1.), aki több évtizedes tapasztalattal a háta mögött, azonnal látta a meteorizmus tüneteit, ami egyik alaptünete belek betegségének. A kolonoszkópia során dr. Horváth László főorvos úrhoz kerültem (szerencsefaktor 2.), aki bár az első mintavétel során a patológusi vélemény negatív volt daganatra, vett egy második mintasorozatot (szerencsefaktor 3. lelkiismeretes orvos 1.), amelyből már kiderült az adenocarcinoma, azaz nálam a végbélrák. A vizsgálat során megkérdezte, hogy részemről mi a következő lépés? Mondtam Neki, hogy harc!
Azonnal és személyesen levitt a Prof. dr. Altorjai Áron sebészeti osztály vezető főorvosához, és beajánlott. (ingyenes protekció 1. szerencsefaktor 4. lelkiismeretes orvos 2.) A műtét előtt, az onko-team ajánlására ( hiba 1.), úgy nevezett "neoadjuváns" kezelést kaptam, ami állt 4 alkalmas és 24 órás, a Folfox protokoll szerinti kemoterápiát, és mellé 28 sorozat sugárkezelést, mivel az elsődleges végbél daganat mellett, a Jóisten idevágott még egy prosztata daganatot is, csak úgy viccből. A neoadjuváns kezelés annyit ért, mint erdőtűznek egy nyári zápor, mivel az én adenocarcinoma fajtám tömör volt, így nem hogy nem lett kisebb, de még egy érinváziót követően, el is barangolt messze messze, egy távoli galaxisba, de erről később. Szóval Altorjai tanár úr 2017. június 16.-án műtött. Utána ismét kemoterápia következett, mintegy 28 alkalommal és két hetente. Azonban az elvándorolt tumorsejtek, megtelepedtek a májban, és 2017. októberi CT vizsgálaton már úgy világítottak, mint New York egy téli éjszakán. Ráadásul mivel a Jóistennél én feketelistán vagyok, ezért mindkét máj lebenyen külön volt egy egy. Ezért azonnal kerestem egy májspecialistát, és Budapesten találtam is, dr. Fekete András főorvos úr személyében (szerencsefaktor 5.) aki egy héttel később, már műtött is. Újabb kemoterápiás kezelés, ismét Folfox protokoll, ismét 28 sorozat. Majd másfél év nyugalmi időszakot követően, a CEA emelkedni kezdett. Az onkológusom, dr. Somogyi Ágota főorvos asszony azonnal intézett egy PET-CT vizsgálatot (lelkiismeretes orvos 3.), ahol jól látszódott egy 3*8 cm-es daganat a bal tüdő felső részében, a hilust is érintve. Kérdésemre, hogy mi a teendő, Ő nem lévén pulmonológus, átirányított a megfelelő osztályra, ahol egy hát múlva már mentem is bronchoszkópiára.
Ott találkoztam egy onko koordinátor hölggyel (szerencsefaktor 6.), aki elintézte, hogy a Budapestről érkező dr. Agócs László főorvos úr megnézze a leleteimet. Miután Ő szemrevételezte, rendelésre hívott, ahol személyesen vele beszéltem.
2019 május. 02.-re írt ki műtétre, amit Ő végzett el, és úgy nevezett VATS műtétet hajtott végre rajtam, amely során kivett a bal tüdőm 8 szegmenséből 5-öt, valamint 9 darab nyirokcsomót. Négy nap múlva már otthon voltam.
Természetesen ahogy írtam, a Jóisten azért befigyelt, és még mintegy ráadásként idebaszott egy mellékvese daganatot is - műtéttel eltávolítva -, csak hogy érezzem a törődését. És a hónap közepén ismét PET-CT, mert naná hogy emelkedett a CEA tumormarkerem, mert a kaporszakállúnak ennyi még nem volt elég, és nem elképzelhetetlen, hogy megint "figyelt" rám, hogy nehogy jól érezzem már magam. Valószínűleg előző életemben én voltam a Batu kán, vagy valamelyik spanyol inkvizítor az Újvilágban, mert ennyire kibaszott nyomorult élet csak valami ilyesmiért jár. Állami gondozás, hajléktalanság, családnélküliség, egyedüli harc, és hasonlók a jutalmam. De innen is üzenem: én vagyok az utolsó, aki feladja.
És most jönnek a kérdéseidre a válaszok:
Ha Ő megígérte, hogy Ő műt, akkor nagy valószínűséggel Ő is fog. A Hölgy csak fontoskodott, nem kell vele foglalkozni!
A hála estében annyit tudok mondani, hogy Ő egyenesen soha nem kért semmit a műtétért cserébe! Nyilván volt ráutaló magatartása, de ezt csak és kizárólag négyszemközt! Én természetesen hálás voltam a munkájáért, hetven és ezer alkalommal, de csak a műtét után, és ismétlem, négyszemközt.
Egyébként van még a Mellkassebészeti Osztályon jó néhány kiváló sebész. Dr. Kocsis Ákos és dr. Török Klára főorvosok.
Ha van még bármilyen felmerülő kérdésed, írj bátran!
Új vagyok itt és azért neked írok, mert többször is említetted Agócs nevét a hsz-ban. Augusztus 3 óta tudom, hogy van 2 tumor a tüdőmben (2 éve volt méhtest rákom, azt műtötték, minden rendben volt, és semmi ok azt feltételezni, hogy áttét).
Szóval 47 vagyok soha nem dohányoztam, amint kiderült mi a helyzet azonnal felkerestem Agócs dokit egy magánrendelésen. Azt mondta járjam végig a hivatali diagnózis utat, aztán kerestem újra már a szakrendelésen. Kérdezte, hogy ragaszkodom e a személyéhez, mert akkor okt x napon., egy kicsi csúszás lett, de okt x+3 napon lesz a műtét az Onkológián. Hívott egy sebész hölgy (tuti nem aszsiztens, bemutatkozott), hogy egyeztessen pár dolgot az előkészítéshez, mivel cukorbeteg vagyok. Kérdeztem, hogy ugye Agócs végzi a műtétet, mivel ő adta éppen a ráérése szerint az időpontot. A hölcs elvileg magánvéleményt fogalmazott meg, miszerint "nem műthet ő mindenkit, és más doki meg semmit..., és előfordul, hogy vkinek azt mondja megcsinálja, aztán nem tudja, úgy se egyedül műtenek...Nem tudom megmondani, mert még messze van az időpontja" stb. (1 hét) Megnéztem ki a hölgy, eddig a Korányiban dolgozott, nincs az onkológia honlapján sem feltüntetve, stb.
Nem szóltam elvileg semmit, csak azóta ki vagyok bukva, hogy ez alatt mit kell érteni? Szóval, elbizonytalanodtam, mert HP-ban nem egyezkedtem Agóccsal, szeretném megköszöni neki (nem tudok tarifát, ha van ebben standard ár nála, please mondj valamit), de nem volt alkalom ezt tudatosítani benne. Ugye nem szokta szó nélkül lepasszolni a betegeit? Annál is inkább, mert 1 hónapot vártam rá! Augusztus 3 óta senki semmivel nem kezel, a PET CT eredményt leszámítva semmi infó, a bronhoscopia nem sikerült (SOTE), a biopsziát szabotáltuk az onkológus és elvileg Agócs doki erős sugallatára. Szóval két dolog izgat, elcsesztem azzal, hogy nem mondtam eléggé érthetően, hogy hálás leszek? Ha más csinálja csak közli velem....ráadásul lesz még egy műtét a másik oldali tumor miatt. Pár nap és be kell vonuljak a mellkassebészetre és képtelen vagyok aludni a telefonban elhangzottak miatt! Mit tegyek? Ciki felívni az Agócsot hogy rákérdezzek mennyivel fogok tartozni, hogy a lelkiismeretem megnyugodjon? Vagy eleve ellenzi? Nagyon köszi! És örök hála ha foglalkozol a levelemmel! Üdv. J
De igen, de az nem a rákkal kapcsolatos vélemény, hogy te leszemétezel embereket. És igenis tiltakozni fogunk azok ellen, akik kemoellenesek, mert sokunk él úgy, hogy túl van már a kemon, és ha nem tette volna, lehet, hogy nem lenne közöttünk. Viszont akinek fogalma sincs milyen rákkal élni, az nem szóljon bele a rákosok életébe és ne határozza meg, hogy mit mondjanak és tegyenek. Mi átéltük, te nem, ezért nem fair a hozzászólásod.
Elnézést, kimaradt egy szó az előző hozzászólásomból. Így pontos, amit írni akartam:
SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM ELFOGADHATÓ, hogy akár az első (te esetedben ez történt), akár a századik hozzászólásában bárki szemétnek nevezzen egy topictagot azért, mert a kemoterápiát tartja a rák elleni megfelelő terápiának.
Szóval csak a dac és a kötekedés diktálja a bejegyzéseidet. Ha elolvastad volna, és főleg, ha sikerült volna értelmezned azt, amit írtam, nem ezt a választ adod.
SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM ELFOGADHATÓ, hogy akár az első (te esetedben ez történt), akár a századik hozzászólásában szemétnek nevezzen egy topictagot azért, mert a kemoterápiát tartja a rák elleni megfelelő terápiának.
Lehet, hogy GeriSoft sem híve a kemonak, de mégis intelligensen tud megnyilvánulni és szívesen is olvassuk, amit ír. Akkor is, ha az itt író gyógyult vagy tünetmentes betegek nagy többsége a hagyományos terápiákat kapja, kapta.
És még egy: a kor nem érdem, csak egy állapot, főleg, ha 60 évesen nem tudod, hogy nem az ajtót berúgva lépünk be valahova, leszemetezve egy másik embert.
Itt nem az a kérdés, hogy beteg vagyok-e, voltam-e? Itt nem az én személyem a fontos!
Hatvan évre nézek vissza, hatvan éves élettapasztalat. Rossz és jó vegyesen.
Viszont az nem lehet, hogy egy Rák, avagy a szomorú valóság címü topikban egy pár kemós beteg dönti el, hogy mit lehet itt tárgyalni! A rák körüli témák, avagy a betegek síralmai éppúgy téma kellene legyen, mint a betegséghez kapcsolódó vélemények, tapasztalatok.
Összesen 3 hozzászólásod van ebben a topicban és egyikben sem látom, hogy beteg lennél, vagy rákos beteg hozzátartozója.
Ellenben minden bejegyzésedben az itt már régóta küzdő emberekről mondasz nem túl hízelgő véleményt.
Biztos, hogy idevaló ez?
Meséld inkább el, hogy milyen rákod van, milyen szerekkel gyógyulsz/gyógyultál. Ez az, ami ennek a topicnak a témája és nem az, hogy kibicként belebeszélsz az érintettek dolgába.
Nem azzal van a gond, ha egy kívülálló véleményt mond, hanem azzal, hogy te az első lendülettel "szemétnek" neveztél valakit, aki a saját bőrén tapasztalta, mit is jelent megküzdeni a rákkal. (66474- számú hozzászólásod.) Tetted mindezt úgy, hogy előtte egyetlen egyszer sem fordultál elő itt a topicon, mégis határozott véleményed van. Vagy esetleg mégis jártál már erre és netán kitiltottak? Megtennéd, hogy (újra) bemutatkozol?
Szia, pontosan! Én nem írtam semmi, olyat hogy ezt próbáljon ki, vagy azt, csak amit tapasztaltam! Örülök hogy segített nekik a kemo. Te is beteg vagy vagy voltál?
Hol beszélt a fórumozó társ hülyeségeket? Ki beszéli itt az egyoldalú hülyeségeket?
.. a medical marijuhanara akarod rabeszelni az embereket?
Elkerülte volna valami a figyelmemet? Idéznéd a fórum társat, ahol a medical marijuhanara akart valakit rábeszélni? Nem töled erednek ezek a fura gondolatok és a másik nyakába akarod akasztani?
És ki akar kit, valamire is itt rábeszélni? Nem éppen ti vagytok itt azok, akiknek a kemón kívül semmi más megoldás nem létezik? A statisztika mit mútat?
A fórum társ csupán véleményt mondott, mire ti szokásotok szerint a kulturált szinteteken neki estek.
Legyen még valakinek kedve itt véleményt mondani...
Bizony és te különösen jó példa vagy, mert anno igen szkeptikus voltál a kemóval szemben, emlékszem, h győzködnünk kellett :-) És elfogadtad és meggyógyultál :-)