Köszönöm. A barackra, szilvára, körtére vonatkozóan esetleg van infód, hogy mennyire habzik? Ill. kérdésem, hogy a forrásnál rátett habzásgátló a főzésnél is hatásos, vagy akkor megint kell rá tenni?
Miért is írtam csak a cseresznyéről? Azért mert ez az egyetlen cefre, ami megmajmolt, de mocsok módon. Jött mind a piros veszedelem. Újrakezdés segített csak, persze fél adaggal. Más cefre is felhabzik. De ha betartod azt, hogy csak 2/3 részig töltöd az üstöt, és nem eszeveszett módon fűtesz, nem ér meglepetés. Volt még egy felhabzásos esetem, de az azért volt, mert hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy egybe főzöm, talán nem fog felhabzani. Hiú remény volt, hogy szerencsém lesz. Nem lett szerencsém! Ez is úgy jött, mint a cseresznye, azzal a különbséggel, hogy ez sárga volt. :-((
Ezért nehéz tanácsot adni, mert minden cefre másképp viselkedik. Függ a főző kialakításán is, hogy meddig töltheted az üstöt. Biztos, hogy kitapasztalod majd, hogy mit bír el a szerkó.
Saját tapasztalat: alma nem habzik különösebben, habzásgátlót sem tettem rá. Kökény sem nagyon, ott inkább a durva pektintartalom a probléma, hiába a pektinbontó, még vagy 1/3 víz kellett hozzá úgy is, annyira összeáll.
Meggy, cseresznye, már többen leírták, nagyon durván habzik, hordót csak 2/3-ig mertem tölteni, üstöt még addig se, mégis fölhabzott.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...figyelj csak ide!...nem bántani akarunk, csak azt szeretnénk, ha legalább annyi fáradságot vennétek (kezdők), hogy az oldal elején (amire külön felhívjuk a figyelmet) lévő minimális, de nagyon hasznos infót elolvassátok...
...ez az oldal, amire szerencsésen rátaláltál, ez egy "tudástár", egy remek könyv, 14-év és sok ember tapasztalatával és sok-sok hasznos infóval...ez itt mind le van írva, csak el kell olvasni...na most, ha van egy ilyen remek könyved, ahelyett, hogy elolvasnád, arra kérsz bennünket, hogy olvassuk el helyetted és mondjuk el újból, amit már sokszor megírtunk???...
...vagy lehet, hogy nem vetted észre, az elején az írást, hogy ide kattints???...
...akkor honnan tudod, hogy Neked cefréd van??...akkor az csak cseresznye hordóban:)
...mikor raktad bele??...mert ezt a kérdést előtte kellet volna föltenni...Te is úgy csinálsz, mint az amcsi rendőr, előbb lő, azután kérdez..DDD...ahhoz, hogy cefre legyen, cefrézni
kell...arról pedig zanzásítva, mindent megtudsz az oldal elején, nem kell 13-évet vissza olvasnod...de azért légy üdvözölve és jó nedűt...
Mindkét gézlapot tartó lemezre kell furat alulra. De egyszerűbb és praktikusabb, ha alul hagysz mindkettő alatt egy 1-2 mm rést. A beömlő csövet pedig ne (!!!) vezesd le a tartály aljára. Az az állandó folyadékszint tetejét érintse.
Üdvözlök mindenkit.Segítséget szeretnék kérni.Az alábbi képen látható egy kozmaolaj szűrő vázlat.Működhet ez megfelelően,ha alakítani kell rajta akkor mit kellene?
Egy biztos, semmilyen zárt rendszerű vízgőzös készüléket nem szabad otthagyni egy percre sem, még akkor sem, ha biztonsági lefúvatóval van ellátva a gőztér. Akkor sem, ha az ablak előtt elsétál valaki, aki történetesen alig múlt 18.
szép napot! segítségeteket kérném ha lehet, le állt a faeper cefrém forrása 2 napig forrt, mit tegyek hogy újra forrni kezdjen? tegyek bele 1 fél kocka élesztőt vagy egy kis cukrot még? 50l cefréről van szó
Ennek megmérése nálam valószínűleg nem fog megtörténni, mert pontosan nem fog sikerülni a külső hőszigetelés vastagságának ismerete nélkül. Tudom, erre is lenne jó megoldás. A pontatlan mérésnek meg nincs értelme, mer úgy sem ad megbízható információt. Inkább azt fogom kinyomozni, hogy kb. hol áll az olajszint. De ez is várat még magára egy kis nyári szabadság miatt.