"ezeket csak azért jegyeztem meg, mert Te is a "tökéletességre" törekszel..."Nos ezért csináltam szerelhetőre.Persze tudom ,hogy nem szükséges de így mutatósabb.D
A tányértávolság pedig 25mm nem több.Egyébként amiről másoltam,R&R-ékről, azoknak sincsen túl közel.Meg is lepett.Talán pont azért, ne legyen akkora az erősítés hatása?
Ha nem lennél annyira elutasító, megsúgnám neked, hogy a tányér felületét nem simának képzeltem el, hanem kis gödröcskékkel, spirállal, vagy akár egy textília darabbal... Arra gondoltam, hogy esetleg neked is lesznek ötleteid e téren. Csalódtam talán???
..." A tányéron meghatározott vastagságú folyadék réteg helyezkedik el "...
...igen, valóban így működik (működne) a Rektifkáció...de ha megnézed a rajzot, azon a középső (fordított) tányéron, semmilyen vastagságú folyadékréteg nem tud kialakulni, hiszen a közepén lévő lyukon rögtön kifolyik a deflegmálódott anyag...sőt, mivel az a lyuk elég nagy, a gőzpára nagy része (a könnyebb utat választva) rajta keresztül rögtön eltávozik a tányérból és "tojik" deflegmálódni, meg rektifikálódni...de lehet, hogy én tévedek és be kellene adni a Ruszkaiéknak jó pénzért...:):):)...
Őszinteségért őszinteség jár. Már rég a bögyömben van, az, hogy sokszor, talán túlzottan is, azzal érvelsz, hogy a nagyok hogyan csinálják. Le a kalappal elődeink előtt, akár fél lábon ugrálok örömömben, ha látok egy jó ötletet. Legyen az egy konyhai szerszám vagy akármilyen egyszerű alkalmatosság.
Na, de ez mind kiinduló ponttá változik a számomra. Nem megállni kedves kolléga!!!! Nincs olyan dolog, amit nem lehet fejleszteni.
Most pedig nézd meg megint a rajzom, próbáld elfogadni, hogy talán ez a Feribá mégsem teljesen hülye. Tekints el a "kapcától", az nem kell oda, ha a teljes felületet vízzel hűtöd. A visszacsurgó flegmát a terelő tányéron újra melegíti az alulról jövő gőz, ez már rektifikáció.
Sok beszéd szegénység, szokták mondani. Egy dolgot megígérek neked, ha valaha azt írod, hogy nem tudom milyen főzde így csinálja, vagy valamelyik könyv szerint így a helyes (természetesen logikai dolgokról beszélek és nem statisztikai adatokról), akkor azt fogom írni neked, hogy ez nem érv:-)))))
Kérlek ne haragudj, de ezt már rég el akartam mondani, ugyanakkor nem elírás a megszólításban a nagy M.
Úgy látom, eljutottál a rektifikáció- hoz,, A tányéron meghatározott vastagságú folyadék réteg helyezkedik el az üstből jövő gőz a legalsó tányéron lévő folyadékot felforralja, miközben maga kondenzálódik ez a folyamat a következő tányéron ismétlődik”
Igen ezért van az üstömön a villanymotor mellet egy függőleges 3/4"-os szagminta vevő csonk.
Az alkohol maximális kinyerése nálam nem az elsődleges szempont. Ha nem kerül az alszeszbe hányás szagú alkotó, később kell utópárlatra váltanom vagy nem is kell.
...először is köszi a "dicséretet", mert ez egy ilyen szaktekintélytől, mint Te igen jól esik...tudod, a gőzmasina mániám miatt már több, mint 30-éve, időnként tanulmányozom a gőzök tulajdonságait, állapotváltozásait az ilyen és ehhez hasonló "gagyi" kiadványokból...ők aztán mindent tudtak a GŐZ-ről...
......az, hogy mind jobban tetszik az érvelésem, azt jelenti,
hogy Te meg is értetted azt, amit évek óta próbálok magyarázni...láttam azt (és tanulmányoztam is), amit már régebben leírtál, de már megbocsáss az őszintéért, én arra a következtetésre jutottam, hogy akik ezt a pistóriuszt tervezték annak idején, jól átgondolták és ha a Te féle megoldásod lett volna jobb, akkor olyan lett volna...nem dondolod??...
Ha elkezdted gyűjteni, cefrézni is kell mert elindul az erjedés ha akarod ha nem.
1.A Gyűjtögetéssel az a baj, hogy nem lehet 200 literes hordóba 3-4 naponta egy-2 vödörrel öntögetni mert a végén amit először beleraktál az már elkezd ecetesedni és elrontja a többit. Ilyenkor kisebb fedeles hordókba vagy vödrökbe külön cefrézünk, mondjuk 2-3 nap gyűjtése még nem gond.
Felesleges magozni majd, ha kiforrt könnyebben elválik a magjától+erős vízsugár is majd segít.
2. Használd nyugodtan a keverőszárat, a fúrógép legyen 800-1000 w/2800-3000 ford/perc.
3. Belekerülhet. Földes, penészes az nem.
4. Olvasd el a a fórum elején feltüntetet linkeket (élesztő-tápsó-pektinbontó-akkusav). Már ezerszer leírtuk belelustultunk.
Szóval eddig azt mondtam, hogy az idáig kóstolt kisüstik közül egy volt összesen ami iható volt. Na aztán tegnap ittam a másodikat. Házi kisüsti meggy, és szenzációs volt. Természetesen érezni lehetett rajta azt "ízt" ami tornyoson nincs, de valóban nagyon ízletes volt. Nem értem a főzdék miért nem figyelnek oda ennyire.
...persze, hogy van, hiszen az a lényege az egész cuccnak...sokan nem értették meg, hogy ha az a lemez nincs (úgy) benne, akkor a gőzök a rövidebb utat választják és nagyobb részük rögtön kimegy a felső lukon...akkor pedig hiába dolgoztunk, nem jól működik...egyébként ez a működési elv, ha megérted, tök egyszerű, csak jól kell megcsinálni és jól is műkszik..
Idén szeretnék másodjára cefrét készíteni. Tavaly körtéből készült, idén fosókából is főzetnék. Utána olvastam sok mindennek, és sajnos azt tapasztaltam, hogy mindenki mást ajánl, mond, javasol, használ, tilt stb.
biztos sokszor itt is téma volt már. Szeretném magam megkímélni felesleges munkától, de a finom pálinka a legfontosabb. tavaly úgyahogy sikerült elérni.
van sok kérdésem, ebben kérnék segítséget.
1. Fósóka kezd érni, elkezdtem gyújteni, de még nem a cefrés hordóba. Magozzam-e a hordóba kerülés előtt? Volt aki azt mondta felesleges, elég akkor ha kész a cefre és átszűröm. volt aki mondta, hogy már magozatlanul tegyem a hordóba. mi legyen?
2. használjak e keverőszárat. Állítólag fémmel nem érintkezhet a cefre....
3. megmosott, kicsitt ütődött gyümölcs tényleg nem kerülhet bele? természetesen megmosom előtte.
4. Kell e bele cukor, erjesztő? tavaly semmit nem tettem bele....
5. kell-e kevergetni? ha igen, akkor milyen gyakran?
egyekőre ennyi, de biztos lesz még sok kérdésem :)
...Ystennek (mindíg) igaza van és ha nincs elég nagy fagyasztód, akkor csinálhatod a Nabiti-féle tejes derítést is, az is kicsapja a kozmaolajat a páleszodból, mert attól lett opálos a hígítás során...a magasabb alkohol koncentráció még oldatban tartotta és szép tiszta volt...amikor elkezdted hígítani, beopálosodott, mert a hígabb szesz már nem bírta oldatban tartani az olajat és az kezdett kiválni...