Keresés

Részletes keresés

foxrudi Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100970

"ezeket csak azért jegyeztem meg, mert Te is a "tökéletességre" törekszel..."Nos ezért csináltam szerelhetőre.Persze tudom ,hogy nem szükséges de így mutatósabb.D

  A tányértávolság pedig 25mm nem több.Egyébként amiről másoltam,R&R-ékről, azoknak sincsen túl közel.Meg is lepett.Talán pont azért, ne legyen akkora az erősítés hatása?

Előzmény: rézműves1 (100940)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100969

Jóvan, má megijedtem, hogy a rongydarab elmarad.:DDD

Előzmény: Feriba51 (100968)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100968

Ha nem lennél annyira elutasító, megsúgnám neked, hogy a tányér felületét nem simának képzeltem el, hanem kis gödröcskékkel, spirállal, vagy akár egy textília darabbal... Arra gondoltam, hogy esetleg neked is lesznek ötleteid e téren. Csalódtam talán???

Jó nedűt!!!!

Előzmény: rézműves1 (100967)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100967

..." A tányéron meghatározott vastagságú folyadék réteg helyezkedik el "...

 

...igen, valóban így működik (működne) a Rektifkáció...de ha megnézed a rajzot, azon a középső (fordított) tányéron, semmilyen vastagságú folyadékréteg nem tud kialakulni, hiszen a közepén lévő lyukon rögtön kifolyik a deflegmálódott anyag...sőt, mivel az a lyuk elég nagy, a gőzpára nagy része (a könnyebb utat választva) rajta keresztül rögtön eltávozik a tányérból és "tojik" deflegmálódni, meg rektifikálódni...de lehet, hogy én tévedek és be kellene adni a Ruszkaiéknak jó pénzért...:):):)...

Előzmény: bezzeg Jani (100964)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100966

Ez jó, én meg itt magyarázom a bizonyítványomat:-)))

Örülök, hogy valakinek ilyen egyszerű!

Jó nedűt!!!!!

 

Előzmény: bezzeg Jani (100964)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100965

Nagyon tisztelt Mester Úr!

 

Őszinteségért őszinteség jár. Már rég a bögyömben van, az, hogy sokszor, talán túlzottan is, azzal érvelsz, hogy a nagyok hogyan csinálják. Le a kalappal elődeink előtt, akár fél lábon ugrálok örömömben, ha látok egy jó ötletet. Legyen az egy konyhai szerszám vagy akármilyen egyszerű alkalmatosság.

Na, de ez mind kiinduló ponttá változik a számomra. Nem megállni kedves kolléga!!!! Nincs olyan dolog, amit nem lehet fejleszteni.

 

Most pedig nézd meg megint a rajzom, próbáld elfogadni, hogy talán ez a Feribá mégsem teljesen hülye. Tekints el a "kapcától", az nem kell oda, ha a teljes felületet vízzel hűtöd. A visszacsurgó flegmát a terelő tányéron újra melegíti az alulról jövő gőz, ez már rektifikáció.

 

Sok beszéd szegénység, szokták mondani. Egy dolgot megígérek neked, ha valaha azt írod, hogy nem tudom milyen főzde így csinálja, vagy valamelyik könyv szerint így a helyes (természetesen logikai dolgokról beszélek és nem statisztikai adatokról), akkor azt fogom írni neked, hogy ez nem érv:-)))))

 

Kérlek ne haragudj, de ezt már rég el akartam mondani, ugyanakkor nem elírás a megszólításban a nagy M.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: rézműves1 (100957)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100964

      Úgy látom, eljutottál a rektifikáció- hoz,,  A tányéron meghatározott vastagságú folyadék réteg helyezkedik el az üstből jövő gőz a legalsó tányéron lévő folyadékot felforralja, miközben maga kondenzálódik ez a folyamat a következő tányéron ismétlődik”

 

Kettő az egyben.

Előzmény: Feriba51 (100953)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100963

"a cuccodat látva, én sejtettem, hogy Neked ez nem jelent gondot"

 

Előzmény: rézműves1 (100961)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100962

:):):)...

Előzmény: bezzeg Jani (100960)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100961

 

..."Attól, hogy veszek egy inverterest, még nem fogok tudni hegeszteni!"...

 

...ebben igazad van, de ezt miért nekem írod??... tán csak nem azért vette, hogy mutogassa?...

Előzmény: Tucso69 (100952)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100960

Értem én, hogy gőzgép de mi hajtja.

Előzmény: rézműves1 (100957)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100959

,,Na ezen kéne elgondolkodni!"

        Igen ezért van az üstömön a villanymotor mellet egy függőleges 3/4"-os szagminta vevő csonk.

Az alkohol maximális kinyerése nálam nem az elsődleges szempont. Ha nem kerül az alszeszbe hányás szagú alkotó, később kell utópárlatra váltanom vagy nem is kell.

Előzmény: bujukcekmece (100933)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100958

dondolod??...=gondolod...

Előzmény: rézműves1 (100957)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100957

...drága Ferikém...

 

...először is köszi a "dicséretet", mert ez egy ilyen szaktekintélytől, mint Te igen jól esik...tudod, a gőzmasina mániám miatt már több, mint 30-éve, időnként tanulmányozom a gőzök tulajdonságait, állapotváltozásait az ilyen és ehhez hasonló "gagyi" kiadványokból...ők aztán mindent tudtak a GŐZ-ről...

 

......az, hogy mind jobban tetszik az érvelésem, azt jelenti,

 

hogy Te meg is értetted azt, amit évek óta próbálok magyarázni...láttam azt (és tanulmányoztam is), amit már régebben leírtál, de már megbocsáss az őszintéért, én arra a következtetésre jutottam, hogy akik ezt a pistóriuszt tervezték annak idején, jól átgondolták és ha a Te féle megoldásod lett volna jobb, akkor olyan lett volna...nem dondolod??...

 

                                                                   ...harag nélkül...jó nedűt...

Előzmény: Feriba51 (100953)
norris53 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100956

Ha még 5% nál is benne van ? hát talán ha emeled a deflegmációt akkor nem marad :-)

Vízkőoldó - aztán polírozás majd lakkozás - ha kívül szeretnéd csinosítani !

Előzmény: Hurkafej (100954)
norris53 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100955

Ha előre kérsz tanácsot jobban jársz !

Az ok több is lehet - elmaradt a kozmaolaj szűrés !

A szűrés hiányában 50% alá hígítottad !

Megoldást már leírták nem ismétlem :-)

Előzmény: fedosa (100935)
Hurkafej Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100954

És ha mondjuk 5 fokig főzött cefre után is benne van a meggy íz a moslékba? Mit lehet tenni ezügyben?

 

Más:

A réz felületeket mivel szoktátok tisztítani, hogy szép fényes legyen? Valami enyhén savas kémhatású folyadékkal?

Előzmény: bujukcekmece (100933)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100953

Mind jobban tetszik az érvelésed. Sokat okosodtál:-)))

Azért nem tudom megállni, hogy egy hajdani rajzomat ide ne tegyem, hisz már csak egy fél lépés és már is előbbre vagy vele.

A dúsító tányért nézd meg:

 

Ha egyszer unatkozol ezt az elvet is kipróbálhatod.

Jó nedűt!!!!

 

Előzmény: rézműves1 (100946)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100952

Attól, hogy veszek egy inverterest, még nem fogok tudni hegeszteni!

Előzmény: rézműves1 (100942)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100951

Ha elkezdted gyűjteni, cefrézni is kell mert elindul az erjedés ha akarod ha nem.

 

1.A  Gyűjtögetéssel az a baj, hogy nem lehet 200 literes hordóba 3-4 naponta egy-2 vödörrel öntögetni mert a végén amit először beleraktál az már elkezd ecetesedni és elrontja a többit. Ilyenkor kisebb fedeles hordókba vagy vödrökbe külön cefrézünk, mondjuk 2-3 nap gyűjtése még nem gond.

 

Felesleges magozni majd, ha kiforrt könnyebben elválik a magjától+erős vízsugár is majd segít.

 

2. Használd nyugodtan a keverőszárat, a fúrógép legyen 800-1000 w/2800-3000 ford/perc.

 

3. Belekerülhet. Földes, penészes az nem.

 

4. Olvasd el a a fórum elején feltüntetet linkeket (élesztő-tápsó-pektinbontó-akkusav). Már ezerszer leírtuk belelustultunk.

 

5.  szintén a linkekbe.

Előzmény: kiro4444 (100945)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100950

Kereskedelmiben sem, de inkább a bérfőzdékre gondoltam. Eddig ez volt a masodik kóstolt kisüsti amire azt mondom le a kalappal. De ez házi főzés volt. 

Előzmény: bezzeg Jani (100949)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100949

Milyen főzdére gondolsz kereskedelmi vagy bérfőzde?

Előzmény: gabor0036 (100948)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100948

Szóval eddig azt mondtam, hogy az idáig kóstolt kisüstik közül egy volt összesen ami iható volt. Na aztán tegnap ittam a másodikat. Házi kisüsti meggy, és szenzációs volt. Természetesen érezni lehetett rajta azt "ízt" ami tornyoson nincs, de valóban nagyon ízletes volt. Nem értem a főzdék miért nem figyelnek oda ennyire. 

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100947

   Na ha úgy tetszik neked legen, gáz helyett, gőz; pára;

Rajtad kívül senkit sem zavar.

 

Nem viselkednek úgy mint a gáz ,, bután ”

Előzmény: snapszmester (100923)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100946

 

..."Tudom én, hogy neked is van benne gőz terelő.

Mint ahogy rézművesnek is."...

...persze, hogy van, hiszen az a lényege az egész cuccnak...sokan nem értették meg, hogy ha az a lemez nincs (úgy) benne, akkor a gőzök a rövidebb utat választják és nagyobb részük rögtön kimegy a felső lukon...akkor pedig hiába dolgoztunk, nem jól működik...egyébként ez a működési elv, ha megérted, tök egyszerű, csak jól kell megcsinálni és jól is műkszik..

Előzmény: bezzeg Jani (100943)
kiro4444 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100945

Sziasztok!

 

Idén szeretnék másodjára cefrét készíteni. Tavaly körtéből készült, idén fosókából is főzetnék. Utána olvastam sok mindennek, és sajnos azt tapasztaltam, hogy mindenki mást ajánl, mond, javasol, használ, tilt stb.

biztos sokszor itt is téma volt már. Szeretném magam megkímélni felesleges munkától, de a finom pálinka a legfontosabb. tavaly úgyahogy sikerült elérni.

van sok kérdésem, ebben kérnék segítséget.

1. Fósóka kezd érni, elkezdtem gyújteni, de még nem a cefrés hordóba. Magozzam-e a hordóba kerülés előtt? Volt aki azt mondta felesleges, elég akkor ha kész a cefre és átszűröm. volt aki mondta, hogy már magozatlanul tegyem a hordóba. mi legyen?

2. használjak e keverőszárat. Állítólag fémmel nem érintkezhet a cefre....

3. megmosott, kicsitt ütődött gyümölcs tényleg nem kerülhet bele? természetesen megmosom előtte.

4. Kell e bele cukor, erjesztő? tavaly semmit nem tettem bele....

5. kell-e kevergetni? ha igen, akkor milyen gyakran?

 

egyekőre ennyi, de biztos lesz még sok kérdésem :)

 

A pálinka legyen veletek!

 

rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100944

...Ystennek (mindíg) igaza van és ha nincs elég nagy fagyasztód, akkor csinálhatod a Nabiti-féle tejes derítést is, az is kicsapja a kozmaolajat a páleszodból, mert attól lett opálos a hígítás során...a magasabb alkohol koncentráció még oldatban tartotta és szép tiszta volt...amikor elkezdted hígítani, beopálosodott, mert a hígabb szesz már nem bírta oldatban tartani az olajat és az kezdett kiválni...

Előzmény: Ysten (100941)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100943

 

 

Tudom én, hogy neked is van benne gőz terelő.

Mint ahogy rézművesnek is.

A Sólyom féle kézikönyv 106.oldal 25. ábra szerint.

A projekt szűkös anyagi forrása miatt nekem csak ilyen lett.

Újabb tábla lemez 50 rongy.

Előzmény: foxrudi (100930)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100942

...a cuccodat látva, én sejtettem, hogy Neked ez nem jelent gondot...

Előzmény: bezzeg Jani (100939)
Ysten Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100941

Hülyeséget tanácsoltak, ne köszönd. Tedd be a mélyhűtőbe egy-két órára, majd szűrd át kávéfilteren. Tiszta lesz.

Most menj, és ne vétkezz többé.:DD

Előzmény: fedosa (100937)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!